Říjen 2011 Základní škola Moravský Beroun Číslo 2 Z historie nemocnice Návštěva žáků partnerské školy v Moravském Berouně Amerika Kvíz

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Říjen 2011 Základní škola Moravský Beroun Číslo 2 Z historie nemocnice Návštěva žáků partnerské školy v Moravském Berouně Amerika Kvíz"

Transkript

1 PLESK Říjen 2011 Základní škola Moravský Beroun Číslo 2 V dnešním čísle najdete: Z historie nemocnice v Moravském Berouně Návštěva žáků partnerské školy Amerika Kvíz Osmisměrka Křížovka Halloween Berounský trojúhelník Móda - podzim Měsíc

2 Návštěva žáků partnerské školy V pátek navštívili naši školu v rámci dlouholetých partnerských vztahů studenti z gymnázia v Nové Bieruni. Studenty doprovázel ředitel školy pan Grzegorz Bizacki, učitelé a radní pan Adam Rozmus. Po společném uvítání ve školní jídelně a po občerstvení jsme se vydali do Dlouhých Strání do přečerpávací elektrárny. Zde byla předem zajištěna tříhodinová exkurze. S polskými studenty jelo také pět ţáků naší školy, kteří nám nejvíce pomáhali po zatopení školy v době prázdnin. V Dlouhých Stráních jsme nejdříve zhlédli film o vodních elektrárnách, navštívili podzemní elektrárnu a pak jsme vyjeli k horní nádrţi. Protoţe nám přálo počasí, rozprostíral se před námi nádherný výhled, v dáli bylo moţné zahlédnout i Krkonoše a Sněţku. Po návratu do Moravského Berouna připravily naše paní kuchařky chutnou večeři. Potom jsme s ţáky a učiteli prošli školu, polské studenty nejvíce nadchla nová horolezecká stěna v tělocvičně. Kolem 19. hodiny se pak celá skupina vypravila zpět do Nové Bieruně. Myslím, ţe se výlet zdařil a budeme se těšit na další setkání. Mgr.Sylva Nerudová... a něco málo vtípků Co dělá blondýnka, kdyţ má chuť na marmeládu? Oloupe si koblihu. Do kavárny přijde brunetka a obědná si u číšníka: Pane vrchní, přineste prosím dvě kávy. Blondýnka přitaká:" Máš recht, já si dám taky dvě. Pepíčku, řekni dvě zájmena. "Kdo? Já?" "Výborně, Pepíčku!" Pepíčku, proč místo serenáda říkáš selenáda?" zeptala se Pepíčka paní učitelka Hudební výchovy. "Protože tatínek mi zakázal mluvit sprostě."

3 *POZNÁTE, KTERÉ MĚSTO MÁ TENHLE ZNAK?* Moravský Beroun má svůj znak, který je sloţen z: MEDVĚDA, HVĚZDY, KLEŠTÍ A KLADIVA. Znak tohoto města má taky hvězdu, ta ale zaujímá hlavní postavení. (Odpovědi pište do 11.listopadu.) Kr. Zvládneš přečíst? V suoivsoltsi s vzýukemm na Cmabridge Uinervtisy vlšyo njaveo, ţe nzeáelţí na pořdaí psíemn ve solvě. Jedniná dleůotţá věc je, aby blyy pnvrí a psoelndí pímesna na srpváénm mstíě. Zybetk mţůe být totánlí sěms a ty to přoád bez porlbméů peřčetš. Je to potro, ţe ldiksý mezok netče kdaţé pensímo, ale svolo jkao cleek. Zjíamvaé, ţe?? H.

4 BEROUNSKÝ TROJÚHELNÍK října proběhl uţ 39. ročník tradičního závodu - Berounský trojúhelník. Závodu se zúčastnili nejen sportovci z našeho města ale i např. občané Šternberka, Olomouce nebo Dvorců. A i kdyţ ne všichni závodníci z našeho města doběhli mezi prvními, důleţité bylo, ţe dorazili do cíle, kde na ně čekal čaj a tradiční oplatek. Škoda jen, ţe i kdyţ bylo slunečné počasí, závodníků z naší školy bylo poskrovnu. Rozhovory s několika účastníky: 1. Jak jsi spokojena se svým výkonem? Docela jo, protože jsem ani jednou nešla. 2. Bylo to pro tebe těžké? Jo, bylo moc ale zvládla jsem to. 3. Jak ses připravovala? Rozcvička a rozběhnutí. 4. Pokolikáté ses trojúhelníku zúčastnila? Po čtvrté, je mi 10 let. 5. Co bylo na závodě nejtěžší?- Prudší kopec u školky. (odpovídala Sára Leznová) Děkuji za rozhovor 1. Jak jsi spokojena se svým výkonem? Dobrý, nemůţu si stěţovat. 2. Bylo to pro tebe těžké? Ano, bylo to náročné za chvíli vyplivnu plíce. 3. Jak ses připravovala? Běhání asi měsíc před. 4. Pokolikáté ses trojúhelníku zúčastnila? Po Co bylo na závodě nejtěžší? Udrţet si pravidelné dýchání a to, ţe se nesmím na dlouho zastavit, protoţe by mi ztuhly nohy. (odpovídala Kačka Hanáková) Děkuji za rozhovor To bude jako v Plesku!?

5 Názor diváka: Jak se ti to líbilo? Nebylo to tak špatné, ale nemuselo by být taková kosa. Co by jsi změnil? Lepší počasí. Co tě nejvíc bavilo? Jíst chipsy. Běžel jsi někdy taky? Jednou a naposledy. (odpovídal Dominik Hotkovič) Děkuju za rozhovor. Závodníky zpovídala Agness. Poznámky z ţákovské kníţky Na začátku hodiny Váš syn vstal a zeptal se mne: "Může žák dostat poznámku za něco, co neudělal?" Já mu odpověděla, že ne a on drze řekl: "Tak vám říkám, že jsem neudělal domácí úkol." Sedl si do odpadkového koše a tvrdil, ţe je MÁG. Svačí cibuli a obtěžuje zápachem. V hodinách mě stále napodobuje, chová se jako šašek! Váš syn se domnívá, že spojením bílé a černé rasy vznikne dalmatin, nikoli však mulat. Váţení rodiče! Oznamuji Vám, ţe mě z vašeho syna pravděpodobně raní mrtvice. Stane-li se tak, nepřeji si, aby mi šel na pohřeb. Vyhodil spolužákovi tužku z okna se slovy: "Jestli tě má ráda, vrátí se." A.

6 Z historie nemocnice v Moravském Berouně Dějiny berounské nemocnice začínají před 140 lety. V období let byla nákladem zlatých postavena jednopatrová budova v dnešním areálu ústavu, která se nalézala těsně při silnici na Olomouc. Organizátorem výstavby nemocnice byl Moritz Hansel, dlouholetý starosta Moravského Berouna a významný podnikatel. Provoz v ní byl zahájen v roce 24. září Nedochoval se údaj o přesném počtu lůţek, pravděpodobně však nedosahoval počet 20. V letech 1885 a 1886 pokračovalo rozšiřování nemocnice postavením další budovy. Kapacita byla 26 lůţek. Vedoucím lékařem byl zdejší ranhojič Josef Mader. Od roku 1923 je šéfem nemocnice chirurg dr. Ludwig Schenk. Pod jeho vedením dochází k rozsáhlé přestavbě a rozšíření nemocnice a to zejména v letech V této době má nemocnice 82 lůţek, v nouzové situaci pojme aţ 110 pacientů. První český lékař MUDr. Mačák ze Zlína nastoupil do nemocnice v srpnu V práci mu pomáhala jeho ţena, rovněţ lékařka. V roce 1958 přechází zařízení zpět do státní civilní správy. Po generální opravě budovy bývalého ONV je tato přičleněna k nemocnici jako pavilon I. Vzniká tak tuberkulosní sanatorium o kapacitě 184 lůţek. 1. ledna 1975 byla léčebna přičleněna k Fakultní nemocnici v Olomouci s rozdělením lůţek na 113 geriatrických a 39 rehabilitačních. Od března 1992, po vytvoření oddělení pro léčbu nemocných s cévními nemocemi mozku (CMP), nese ústav název Odborný léčebný ústav neurologickogeriatrický s rozdělením lůţek na 62 neurologických a 66 ošetřovatelská péče. M.

7 Š L K P A O T K E A K P O S S E R N D P I V O M P O A L U S K Á A O K K U Ř E Z K A Š T A N R K R U A T I R Á K K I T L A K D M DÁREK LUNA SOPKA DRAK LUSK ŠERPA KAPR OSA TAŠKA KAŠTAN PISEK TIRÁK KOST PIVO TLAK KRK POŠTA TUK KUŘE RAK ZÁMEK LANO ROK LIST SOK Lea

8 1. Který stát je nejmenší na světě? O) Rusko K) Vatikán S) Monako 2. Jak se jmenuje ruský prezident? Š) Václav Klaus K) Šimon Peres O) Dmitrij Medveděv 3. Komu nebo čemu se říká Luna? M) Měsíci S) Klisně T) Sklenici 4. Nejvyšší hora v ČR se nazývá? W) Praděd L) Velká Deštná I) Sněţka 5. Co je to slepýš? H) Plaz N) Ještěr C) Pták 6. Kdy nám končí letní čas? B) Poslední pondělí v srpnu A) Poslední pátek v říjnu Í) Poslední neděle v září 7. Co je to atmosféra? J) Horninový obal Země K) Vzdušný obal Země G) Ţivý obal Země 8. Kdy má svátek Tereza? Ů) H) Právě začala sezona.... A) Správná odpověď: M.

9 Uţ jako malí jste se jistě dívali na noční oblohu, bohatě posetou miliony hvězd a na tu zářivou kouli, která kaţdý den mění svůj tvar. Někdo ji říká Luna ale známější je pod názvem Měsíc. Hned při prvním pohledu můţete na Měsíci vidět tmavší místa, která jsou označována jako měsíční moře i kdyţ s vodou nemají vůbec nic společného. Proč je tedy takhle označujeme? Odpověď na tuto otázku nalezneme jiţ v sedmnáctém století, kdy měsíc zkoumali velice významní astronomové a astrologové např. Galileo Galilei nebo Johannes Kepler, kteří se domnívali, ţe skvrny jsou moře a jasné oblasti jsou pevniny. To ţe na měsíci není voda, si můţeme dokázat i z pohledu ze Země. Kdyby se na našem sousedovi vodní plochy totiţ doopravdy vyskytovaly, museli bychom v době kolem úplňku pozorovat v měsíčních mořích odraz Slunce. Měsíc má velmi rozdílné povrchové teploty: Maximální: 123 C Minimální: -240 C M.

10 Podzim 2011 V ţádném případě neodkládejte pestré hadříky ani veselé doplňky, letošní podzim rozhodně nebude nudný! Inspirace devadesátými léty je jasně patrná, halenky s netopýřími rukávy, legíny k delším topům, pás těsně pod prsy, kalhoty s vysokým pasem a úzkými nohavicemi jsou opět v kurzu. Kdyţ si pořídíte pár trendy kousků, které dobře zkombinujete s ostatním oblečením a doplníte výraznou biţuterií nebo kabelkou, budete za hvězdu. Poradíme, co vám v šatníku pro nadcházející období nesmí chybět. Stejně jako roury, košile, halenky s fiţí nebo nízké kotníčkové boty jsou v trendu i dţínové vesty, bolerka a kardigany a také dlouhé šaty s kašmírovým vzorem, které frčely v 70. letech minulého století. Ze vzorků oblečení si vyberte například ty s širokými prouţky, nebo s rozvernými barevnými puntíky. Jako doplňky se hodí jak veliké hranaté kabely tak i malinké kabelky s dlouhým řetízkem a velká hranatá psaníčka. Svůj outfit oţivte také výraznými broţemi, dlouhé řetízky s výraznými nebo zajímavými přívěsky také vkusně vybrané naušnice dokáţí vzhled hodně prozářit. Ale asi za největší trend v doplňcích letošního podzimu se povaţují šátky. Nejen, ţe se dají sehnat na kaţdém rohu ale dají se vázat na spoustu způsobů ale je jich nepřeberné mnoţství a veliké mnoţství druhů například : šátky s babulkami, s barevnými zvířecími vzory nebo s třásničkami. Prostě kaţdý si v letošní podzimní a zimní módě najde to své. Agnes. převáţný zdroj : internet

11 Amerika je druhý největší kontinent a zároveň je jeden z šesti zemských kontinentů. Jde o jediný kontinent, jehoţ celé území leţí na západní polokouli a zároveň s tím se (tak jako Afrika) rozkládá na jiţní i severní polokouli. Jako jediný zabírá západní polokouli. Ameriku objevil Kryštof Columbus a je pojmenována po spoluobjeviteli Amerigu Vesspucim. Z Evropy však s velkou pravděpodobností vstoupili na americkou půdu jako první Vikingové, a to jiţ o několik stovek let dříve. Rozloha: km² Počet obyvatel: (odhad, 2008) Řeky: Amazonka, Mississippi, Paraná Nejvyšší hora: Jiţní Ameriky a celého světadílu je Aconcagua (6959 m n.m.). V Severní Americe je pak nejvyšší Mount McKinley (6194 m.n.m.) Zajímavosti: Amerika je známá především filmovým průmyslem díky Hollywoodu, který je částí Los Angels. Město Las Vegas je často označováno jako město zábavy a hříchu. V Las Vegas nalezneme velké mnoţství kasín. O Las Vegas byl natočen americký seriál Las Vegas casino. Prezident USA se jmenuje Barack Obama. Agnes

12

13 Eminem - je americký rapper, hudební producent, herec a zakladatel nahrávací společnosti Shady Records. Také je členem detroitské skupiny D12. Jeho hudební kariéra mu vynesla třináct prestiţních hudebních cen Grammy a v roce 2002 i cenu Akademie za nejlepší píseň, a to "Lose Yourself" z jeho filmu "8. Míle". V roce 2009 byl společností Billboard vyhlášen nejlepším umělcem dekády. Rodné jméno: Marshall Bruce Mathers III Mathers se narodil v Saint Joseph ve státě Missouri v USA. Eminemův otec opustil jeho matku, kdyţ Eminemovi bylo 15 měsíců. Většinu dětství strávil stěhováním. Z toho důvodu často střídal školy a měl tak problémy s hledáním přátel. Stával se také obětí šikany, jak ostatně popisuje v písni Brain Damage. V této době uţívala jeho matka léky na předpis (Vicodin a Valium) a Eminem později v písních a rozhovorech uvedl, ţe byla na těchto lécích závislá. Za to ho později zaţalovala o deset milionů dolarů, nicméně neuspěla. Kdyţ bylo Eminemovi 17 let, seznámil se na střední škole se svým budoucím nejlepším přítelem, Proofem, a také s Kimberly Ann Scott, svojí budoucí ţenou, s kterou se několikrát rozešel a znovu sešel. Roku 1996 Eminem vydal svoje první nezávislé album Infinite, to ale nezaznamenalo větší úspěch a Kim ukončila jejich vztah. Eminem se následně pokusil o sebevraţdu předávkováním prášky. 4. června 2000 se Eminem dostal do potíţí, kdyţ nenabitou zbraní ohroţoval muţe, který líbal jeho ţenu. Byl odsouzen ke dvou rokům podmíněně. V době soudu se Kim pokusila o sebevraţdu podřezáním ţil. Eminem se chtěl dát rozvést. V letech 2003 a 2004 se Kim dostala do problémů s drogami a byla odsouzena na dva roky podmíněně.eminem s Kim se znovu vzali 14. ledna 2006 v Michiganu, nicméně uţ na počátku dubna se na veřejnost dostala zpráva, ţe se pár opět rozvedl. Eminem se v současné době stará jak o dceru Hailie, tak o její sestřenici Alainu, kterou adoptoval. Téhoţ roku, 11. dubna, byl také smrtelně postřelen Proof. To v rapperovi zanechalo těţko vyléčitelné šrámy a donutilo ho na dlouhou dobu stáhnout se do sebe. V té době začal mnohem víc uţívat alkohol a drogy, hlavně prášky na spaní, a stal se na nich závislý. Nakonec se začal léčit, a v roce 2009 přišel s novým albem, na kterém slibuje Proofovi, ţe uţ je čistý a v mnoha písních popisuje ono těţké období před vydáním. K.

14 Význam jmen Lenka: původně zkrácenina jména Helena (pochodeň) nebo Magdaléna (pocházející z Magdaly) 21.únor Dominik: Jméno Dominik znamená pán pánův a je to jméno původem latinské. 4. srpen Adéla: Jméno Adéla znamená bytost ušlechtilá, vznešených způsobů (postava) a je to jméno původem germánské. 2. září Patrik: Jméno Patrik znamená patricijský, urozený, šlechtický. 19.únor Simona: Jméno Simona znamená slyšící, naslouchající. 12. prosinec Libor: Jméno Libor znamená libý, líbezný a je to jméno původem latinské. 23. červenec NEVIDITELNÁ ROVNÁTKA Jedná se o typ fixních rovnátek, které jsou připevněny na vnitřní stranu zubů. Tedy nejsou na první pohled vůbec vidět. Odborně se nazývají lingvální rovnátka. Na tyto rovnátka se vztahují výhody a nevýhody. Rovnátka se musí vyrobit přesně na míru, proto jsou i draţší. Jejich cena se pohybuje kolem 60 - ti tisíc korun. Nosí se stejně jako obyčejné. K výrobě těchto rovnátek se pouţívá slitina zlata, ale můţe být i jiný materiál. P.

15 Halloween Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu) a koledují o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převáţně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj. Halloween vznikl z křesťan-ských oslav svátku Všech svatých a pravděpodobně i z předkřesťanského keltského svátku Samhain - obdoby našeho Nového roku. Název vznikl zkrácením anglického All-Hallow-even, tedy Předvečer Všech svatých. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané Jack-o'-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Barvy černá a oranţová. Halloween anebo Dušičky? U nás Halloween nemá takovou tradici, jako v anglicky hovořících zemích. Mezi dětmi sice získává stále větší oblibu, ale u většiny z nás má daleko hlubší význam svátek Všech svatých nebo Dušičky památka zesnulých. Dušičky, jak se Památce zesnulých lidově říká, jsou svátkem poklidným, kdy vzpomínáme na ty, kteří uţ s námi nejsou a se kterými jsme proţili část ţivota. Dušičky oslavují pokoru, skromnost, upomínku na smrt jako ţivotní zkušenost, a vracejí se k těm, které jsme měli rádi a kteří odešli z tohoto světa. Dušičková cesta na hřbitov, zdobení hrobů svíčkami, věnci a květinami, je nejen tichou vzpomínkou, ale i společenskou událostí, kdy se spoluscházejí příbuzní, sousedé i známí. Ať uţ slavíte Dušičky, Halloween nebo svátek Všech svatých, symbol zapálené svíčky, který všechny tyto svátky spojuje, bude alespoň na chvíli pomyslným světlem, které rozzáří pošmourné podzimní dny a vnese do nich slavnostní nádech. Nejsou tyto svátky nejmagičtějšími dny v roce?

16 VYMALUJ SI:

17 VÍŠ O TOM, ŢE... Za nejlepšího hokejistu všech dob je povaţován Kanaďan Wayne Gretzky? Tento rodák z ontarijského Brantfordu strávil v NHL dvacet sezón, v nichţ odehrál 1487 zápasů. V těch nasbíral 894 branek a 1963 asistencí, coţ činí průměr téměř 2 body na utkání! Světovým rekordmanem ve skoku do výšky na motorce je Ronnie Renner. Podařilo se mu vyskočit do výšky 19,35 m! Nejpodivnější cukrářský výrobek je zmrzlina s příchutí kapusty! MTV zahájila vysílání 1.srpna 1981 a to videoklipem skupiny The Bugles Video Killed The Radio Star! Nejmenší taneční sál na světě je londýnský Miniscule of sound. Jde o jednu místnost 2,4x1,2 metru, která pojme pouze 14 lidí včetně DJe! Největší ohňostroj v historii byl odpálen na jezeře Tója v Japonsku. Sedmisetkilogramová náloţ vytvořila oblak jisker o průměru 1,2 kilometru.

18 KRIS -KROS V.

19 HLEDEJ 7 ROZDÍLŮ H.

20 KŘÍŽOVKA Odpovědi posílejte do 11. listopadu Výherci z minulého čísla: KŘÍŽOVKA: Začátek školy N. Kolková 4. tř., Š. Vrabel. 2.b, J. Kutálková 2.b DOPLŇOVAČKA: KOLEDA D. Vymazal 2.b, J. Červinka 4.tř., S. Červinková 6.tř Na tomto čísle spolupracovali: K. Dibďáková, T. Doleželová, M. Hánová, P. Petýrková, V. Pohanková, K. Procházková A. Salátová, L. Svobodová J. Čermák

NERVOVÁ SOUSTAVA. Co je nervová soustava?

NERVOVÁ SOUSTAVA. Co je nervová soustava? Co je nervová soustava? NERVOVÁ SOUSTAVA Nervová soustava řídí všechny funkce organismu od chůze, řeči, řeči, vidění, slyšení a dýchání. Je to síť složená z tisíců cest, které se nazývají nervy. Ty vedou

Více

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016 Občasník ZŠ Bravantice říjen 2016 4. + 5. ročník 1 říjen 2016 Ahoj holky a kluci, ani jsme se nenadáli a první dva měsíce tohoto školního roku jsou za námi! Máme za sebou spoustu zajímavých aktivit, kterých

Více

12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018

12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018 12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018 EOG elektrookulogram Úvod ke cvičení ERG elektroretinogram Polysomnografie spánkové cykly poruchy spánku Elektrookulogram EOG slouží k měření polohy oka pomocí elektrických

Více

Věděli jste, že. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Věděli jste, že. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Věděli jste, že několik zajímavostí o mozku PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek je nejhladovější orgán vlidském těle, nikdy nezapomene úplně všechno, vtíravé melodie jsou vlastně rytmickými kódy, výkonnost

Více

Internetová hrozba - phishing

Internetová hrozba - phishing Internetová hrozba - phishing Ing. Radomír Orkáč VŠB-TUO, CIT 9872 14.4.2011, Ostrava radomir.orkac@vsb.cz Nevyžádaná sdělení (spam) Nevyžádané sdělení (nejčastěji reklamní): email, diskuzní fora, návštěvní

Více

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková ZŠ Jarošova Havířov Šumbark 24. 6.2011, ročník: 2., č. 4+5 Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková 1 Slovo redaktorů

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Časopis tvoří žáci v rámci volnočasové aktivity v rámci projektu Společné vzdělávání ve Velkých Hamrech CZ /0.0./0.0.

Časopis tvoří žáci v rámci volnočasové aktivity v rámci projektu Společné vzdělávání ve Velkých Hamrech CZ /0.0./0.0. 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková (5. A) Eliška Čílová (5. A) Simona Fojtová (5. A) Kristýna Kunová

Více

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK V áclav Ignác Stratílek se narodil 31. 7. 1873 jako syn Petra Stratílka (1844 1904), mistra kočárnického a sedlářského. Řemeslu se vyučil v továrně na příbory v Moravské Třebové.

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Cool school Bezva škola

Cool school Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění o pí uč. Polášková Studijní okénko Cool school Bezva škola Leden / 4 o Tereza Hrošová (9. A) Sport o Martin Zikl (6. C) o Roman Prax (6. C) Módní policie o Eva Vejmělková (7.

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠINDLOVY DVORY ŘÍJEN 2015. 10. číslo

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠINDLOVY DVORY ŘÍJEN 2015. 10. číslo ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠINDLOVY DVORY ŘÍJEN 2015 10. číslo SLOVO ÚVODEM Milí čtenáři, Vítáme Vás v novém školním roce! Doufáme, že se Vám po našem časopisu o prázdninách stýskalo Nicméně s malou

Více

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko Stalo se ve školním roce 2009-2010 Zde najdete informace o akcích školních družin, které proběhly v minulém školním roce a byla o nich informace na webových stránkách školy ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Více

LISTOPAD Zdravíme Vás milí čtenáři.

LISTOPAD Zdravíme Vás milí čtenáři. 1.12.2017 LISTOPAD Zdravíme Vás milí čtenáři. Vítáme Vás v našem prvním vydání časopisu - HNĚVOTÍNSKÝ MĚSÍČNÍK. Každý měsíc Vám budeme přinášet novinky z naší školy a obce. Ale nečekejte moc stránek, bude

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

Nechte se okouzlit JARNÍMI CENAMI! Katalog. jaro

Nechte se okouzlit JARNÍMI CENAMI! Katalog. jaro Nechte se okouzlit JARNÍMI CENAMI! Katalog jaro 2015 Rozkveťte do krásy Jarní bavlněný top s tropickým květovaným potiskem, různé barvy DÁMSKÁ KOLEKCE 3 JARNÍ KVĚTOVANÉ VZORY V LEHKÝCH CENÁCH! Tuhle svěží

Více

HALLOWEEN. Příběhy duchů

HALLOWEEN. Příběhy duchů VY_32_INOVACE_04_HALLOWEEN_35 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400 Anotace Digitální

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan...

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan... Obsah Obsah... 1 Kde byli páťáci v létě?... 2 Grand Canyon... 3 Hluboká nad Vltavou... 4 Potápění v moři... 5 Maroko-Tetouan... 5 Den bez aut... 6 Kůň... 7 Zkuste si křížovku!!!... 8 1 Kde byli páťáci

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121. Secese. Období - konec 19. a počátek 20. století

ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121. Secese. Období - konec 19. a počátek 20. století ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Secese Období - konec 19. a počátek 20. století Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM:

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu

Více

školn Počteníčko na podzimní prázdniny Halloween nebo Dušičky? Země se ukládá ke spánku Starý Egypt a Keltové

školn Počteníčko na podzimní prázdniny Halloween nebo Dušičky? Země se ukládá ke spánku Starý Egypt a Keltové Podzimní příloha školn kolního oka Halloween nebo Dušičky? Co mají tyto dva svátky společného? Odkud pocházejí a jak jsou staré? Spousta lidí v tom má tak trochu hokej. Tento článek vám ale ve všem udělá

Více

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz Úvod Dobrý den, váţení čtenáři, je tady konec dalšího měsíce a s ním i předposlední číslo našeho školního časopisu Plováček. Doufám, ţe se těšíte na příští měsíc. Já děsně. A víte proč?? Pokud nevíte,

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015 Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová Měsíčník jedné třídy březen 2015 MINI REPORTÉR Mini úvod Pokud již čtete úvod, znamená to, že držíte

Více

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu Indiánské měsíce Indiáni nepoužívali pro označení měsíců názvy, které používáme my. Každý měsíc byl však pro ně něčím významným a podle toho dostal i své jméno. Na této stránce Vám představíme jednotlivé

Více

Nadcházející události

Nadcházející události Červenec - Srpen 2016 Školní zpravodaj Úvodní slovo Vážení rodiče, učitelé a přátele Waldorfu, poslední víkend před zahájením školního roku se konal adaptační pobyt rodin budoucích prvňáčků. Jeho vyvrcholením

Více

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost www.astroklub.cz Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost http://vysocina.astro.cz Hvězdářská ročenka 2017 Jakub Rozehnal a kolektiv Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Proč je na světě tolik bohů?

Proč je na světě tolik bohů? Proč je na světě tolik bohů? Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč je na světě tolik bohů? e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Jméno a příjmení: Nikola Součková Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

váš informační měsíčník na měsíc

váš informační měsíčník na měsíc váš informační měsíčník na měsíc LISTOPAD 2009 6. ročník, č. 11 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely, Náměstí 1, 251 67 Pyšely Milí přátelé, třetí měsíc podzimu, listopad, je měsíc dlouhých večerů,

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2013/2014. Číslo13. Oči redakce. Soči na vlastní oči. Co nového v únoru? Valentýn, svátek zamilovaných

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2013/2014. Číslo13. Oči redakce. Soči na vlastní oči. Co nového v únoru? Valentýn, svátek zamilovaných Školní časopis Co nového v únoru? Valentýn, svátek zamilovaných Pod lavicí Školní rok 2013/2014 Relaxační týden Prvňáčci do školy Číslo13 Oči redakce Soči na vlastní oči Pohled do zrcadla ROZHOVORY S UČITELI

Více

Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ /0.0/0.0/16_009/ Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice

Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ /0.0/0.0/16_009/ Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_009/0000518 Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice Veletrh - Chorzow Dne 2. 6. 2018 se zástupci z místní akční skupiny RÝMAŘOVSKO,

Více

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová,

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Hanka Šinkorová co už to umí, mohou sami do časopisu přispívat.

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí zajištění ubytování a dopravy pronájem prostorů realizace

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

KALENDÁŘ AKCÍ OBCE LUTÍN 2015 kulturní, společenské a sportovní akce v obou částech obce

KALENDÁŘ AKCÍ OBCE LUTÍN 2015 kulturní, společenské a sportovní akce v obou částech obce KALENDÁŘ AKCÍ OBCE LUTÍN 2015 kulturní, společenské a sportovní akce v obou částech obce Datum Název akce Stručný popis akce Pořadatel Místo konání akce 1.1. Novoroční výstup na Velký Kosíř 27. ročník

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

Úvodník Plán akcí na rok 2011/2012 Školní sportovní liga Rozhovor s Miroslavou Tesařovou Halloween Biojarmark na Toulcově dvoře Den bezpečnosti

Úvodník Plán akcí na rok 2011/2012 Školní sportovní liga Rozhovor s Miroslavou Tesařovou Halloween Biojarmark na Toulcově dvoře Den bezpečnosti Úvodník Plán akcí na rok 2011/2012 Školní sportovní liga Rozhovor s Miroslavou Tesařovou Halloween Biojarmark na Toulcově dvoře Den bezpečnosti Časopis, který vydává Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

www.projektsako.cz Matematika Pracovní list č. 2 žákovská verze Téma: Objem a povrch anuloidu Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost

www.projektsako.cz Matematika Pracovní list č. 2 žákovská verze Téma: Objem a povrch anuloidu Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Matematika Pracovní list č. 2 žákovská verze Téma: Objem a povrch anuloidu Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie Anuloid

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Procházku historií Kasejovic nám připravil Mgr. Vladimír Červenka z Muzea Josefa

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 číslo: 98 Obsah: Slovo ředitele školy, První školní den, Naši prvňáčci Vyhodnocení sběru, bludiště a rozdíly Září 2017 TOCHOVICE

Více

Program na leden 2012

Program na leden 2012 Program na leden 2012 Po Čt 9.1. Setkání s klienty - diskuse s p. ředitelem - od 14.00 hod. na jídelně 12. 1. Vystoupení Církevní mateřské školy z Pacova - od 13.30 hod. na společ. místnosti Pá 6.1. Mše

Více

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 místo poskytovaného vzdělávání : Karlovy Vary, Svahová 26 školní rok 2008/2009 www.specskoly.ic.cz ČERVEN

Více

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM pondělí 29. 10. 2018 15:30 17:00 ZDOBENÍ VAŘEČEK PÁJKOU / lázeňská dílnička Slezský dům (vstup 40 Kč) úterý 30. 10. 2018 19:30 KVĚTY PANÍ OPERETY / velká jídelna Libuše (vstup 50 Kč) středa 31. 10. 2018

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý

Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý Foto č. 2, 3, 4: průhled do bytu rodiny Veselých v roce 1919 (foto vpravo: za dveřmi portrét Charlotty G. Masarykové); rodinný

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční OPAKOVÁNÍ I. ROČNÍKU DOPLŇ CHYBĚJÍCÍ ÚDAJE, SEŘAĎ SPRÁVNĚ: 1.. vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční období, ;. vnímání času je založeno na vnímání času jako přímky, od minulosti přes

Více

JARO I LÉTO Spring I Summer 2011

JARO I LÉTO Spring I Summer 2011 JARO I LÉTO Spring I Summer 2011 Kabát I Coat GUY 22.73079.0318 Rifl e I Jeans DREAM 19.72148.01753 Kabát I Coat GUY 22.73079.0319 22.72144.0311 Kabát I Coat GUY 22.73079.0546 ¾ Kalhoty I Shorts GREUTE

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v

Více

PROSINEC KULTURNÍ AKCE

PROSINEC KULTURNÍ AKCE PROSINEC prof. Dr. František Hamza, 150 let od narození - výstava o životě a díle prof. Dr. Hamzy Foyer pavilónů FAB - otevřeno denně od 8.00 do 17.00 hodin vyhlašujeme doplňovací slosovatelnou soutěž.

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA BŘEZEN 2017 ŠKOLNÍ PLES V pátek 3. března se konal v Kodymově národním domě v Opočně stužkovací ples naší školy, kde byli

Více

ŘÍJEN ČASOPIS s fotografiemi v barevném provedení naleznete na webových stránkách školy:

ŘÍJEN ČASOPIS s fotografiemi v barevném provedení naleznete na webových stránkách školy: ŘÍJEN 2017 ČASOPIS s fotografiemi v barevném provedení naleznete na webových stránkách školy: www.zsgepiky.cz Zde najdete vše důležité a zajímavé o akcích a projektech školy, dále přihlášky na pobyty,

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Současná próza I

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Současná próza I ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Současná próza I I Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záloţkách naleznete okruhy nejdůleţitějších otázek, na které byste

Více

DUŠIČKY: Živá světla rozsvítila Kámen vzpomínek

DUŠIČKY: Živá světla rozsvítila Kámen vzpomínek DUŠIČKY: Živá světla rozsvítila Kámen vzpomínek Jako by se na pár minut zastavil čas. Obyvatelé a zaměstnanci kadaňského Domova se v pátek 2. listopadu sešli dopoledne na pietním místě, v zahradě u Kamene

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

páté volné pokračování řady pracovních listů s metodikou KAFOMETÍK je zaměřeno na vzdělávací oblast LIDSKÉ TĚLO A ZDRAVÍ.

páté volné pokračování řady pracovních listů s metodikou KAFOMETÍK je zaměřeno na vzdělávací oblast LIDSKÉ TĚLO A ZDRAVÍ. Milé kolegyně a kolegové, páté volné pokračování řady pracovních listů s metodikou KAFOMETÍK je zaměřeno na vzdělávací oblast LIDSKÉ TĚLO A ZDRAVÍ. Toto téma jsme zvolili záměrně, protoţe zdraví je to

Více

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM pondělí 1. 10. 2018 15:30 17:00 DEKORACE Z PAPÍROVÝCH ROLIČEK / lázeňská dílnička Slezský dům (vstup 30 Kč) 16:00 17:00 PÉTANQUE / sraz na recepci Libuše úterý 2. 10. 2018 19:00 TURNAJ V PING PONGU / sraz

Více

CES - Kurz pro juniory

CES - Kurz pro juniory Jazykové kurzy CES - Kurz pro juniory Dublin - Irsko Chtějí Vaše děti zlepšit angličtinu již v útlém věku a zároveň zažít i báječné léto v prostředí Irska? Dublin je tím pravým místem! Letos máme v nabídce

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

léta Tady je svět ještě v pořádku Kalhoty dámské, materiál: 100 % viskóza, se vzorem, velikost: S-2XL 499,- Tato nabídka platí od 9.4. do 5.5.

léta Tady je svět ještě v pořádku Kalhoty dámské, materiál: 100 % viskóza, se vzorem, velikost: S-2XL 499,- Tato nabídka platí od 9.4. do 5.5. léta Klobouk dámský, elegantní, v bílé barvě 169,- Tričko dámské, nebo s elastanem, různé druhy a barvy, velikost: S-2XL/38-48 Kalhoty dámské, materiál: 100 % viskóza, se vzorem, velikost: S-2XL 499,-

Více

Anička Glatterová 3.třída

Anička Glatterová 3.třída Anička Glatterová 3.třída Obsah Obsah...1 Slavíme společně červenec..2-3 Slavní rodáci červen..4 Ročníkové práce.5 Absolventské práce.6 Výlet - Ohře 2014.7 Výlet - Bělá pod Pradědem.8 Výlet Chlum u Třeboně

Více

Newsletter Baletu Národního divadla. Kontakt: Balet Národního divadla, Anenské nám. 2, Praha 1,

Newsletter Baletu Národního divadla. Kontakt: Balet Národního divadla, Anenské nám. 2, Praha 1, Newsletter Baletu Národního divadla 107 BŘEZEN 2019 Kontakt: Balet Národního divadla, Anenské nám. 2, Praha 1, www.narodni-divadlo.cz, balet@narodni-divadlo.cz Další premiéra je tu a nám zbývá poslední

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Informace www.gtmskola.cz Dvě první třídy a Mravenečci V letošním školním roce

Více

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 V tomto čísle najdete: - školní střípky - žákovské práce - informace školního parlamentu Složení žákovského parlamentu Dne 8. října

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO Základní škola Ostrava, Gajdošova 9, p.o. Školní časopis, 2015/2016 LÉTO TAK, DĚCKA, PRÁZDNINY SE BLÍŽÍ. PĚKNĚ SI ODPOČIŇTE A DÁVEJTE NA SEBE POZOR. TŘI, DVA, JEDNA, START. 1 Obsah Pozvánka na rozloučení

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM pondělí 30. 4. 2018 15:30 PÁLENÍ ČARODĚJNIC S OPÉKÁNÍM BUŘTŮ * sraz na recepci Libuše Více informací viz. plakát. úterý 1. 5. 2018 státní svátek 14:00 17:00 PROCHÁZKA DO LUDVÍKOVA S NÁVŠTĚVOU HOSPODY U

Více