Inteligentní řešení integrace technických služeb v nemocnici Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inteligentní řešení integrace technických služeb v nemocnici 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH"

Transkript

1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Inteligentní řešení 40% veškeré spotřeby energie v Evropě připadá na budovy. Vysoké energetické nároky mají především nemocnice mají však zároveň i obrovský potenciál k optimalizaci procesů a úsporám energie. Významné náklady spojené s energií, instalací a údržbou lze výrazně snížit použitím inteligentních, integrovaných systémů správy budov pro vytápění, chlazení, vzduchotechniku a osvětlení.

2 V nemocnicích se používá celá řada zdrojů energie (topné oleje, zemní plyn, uhlí a obnovitelné zdroje energie), využívaných v různých částech budovy v podobě tepla (vytápění a vzduchotechnika), chladu (vzduchotechnika, chladírny a operační sály) a elektřiny (provoz zdravotnických a technických systémů, technologická zařízení budov, osvětlení, výtahy atd.). Nejvíce energie spotřebují systémy vytápění, vzduchotechniky a osvětlení. Ze zkušeností vyplývá, že efektivnější řízení těchto spotřebičů dokáže snížit celkovou potřebu energie v typické středoevropské nemocnici až o 20 % = Vytápění 2 = Osvětlení 3 = Chlazení 4 = Jiné 5 = Teplá užitková voda Obrázek 1: Rozdělení spotřeby energie v nemocnicích (zdroj: ECN 2002)

3 Efektivnější využití energie díky optimalizaci Energetickou efektivitu vytápění a vzduchotechnických systémů lze optimalizovat pomocí celé řady opatření. Zaprvé je třeba ověřit, zda je efektivně řízena výroba a distribuce tepla. To samé platí pro správnou regulaci teploty v jednotlivých místnostech. Optimalizované časové programy zajistí správnou teplotu ve správný čas a na správném místě. Ověřit je třeba také funkci řízení parametrů dodávaného vzduchu. Inteligentní systémy sledování obsazenosti jednotlivých místností zajistí, že nevyužité místnosti nebudou zbytečně vytápěny, chlazeny nebo větrány. Obsazenost zjišťují detektory pohybu, které napomáhají zajistit, aby byla energie využívána pouze tam, kde je skutečně zapotřebí. Opatření ke snížení spotřeby energie Vytápění/ vzduchotechnika efektivní řízení výroby a distribuce tepla a regulace teploty v jednotlivých místnostech regulace parametrů vzduchu optimalizované časové programy inteligentní systémy reagující na obsazenost místnotí zjišťování obsazenosti (detektory pohybu) Osvětlení automatizované systémy osvětlení s detektory pohybu a neustálým řízením osvětlení časové programy pro různé scénáře osvětlení Integrace integrace systémů vytápění, vzduchotechniky, osvětlení a dalších elektrických spotřebičů Obrázek 2: Opatření přispívající ke snížení spotřeby energie. Automatizované systémy osvětlení s detektory pohybu a neustálým řízením osvětlení pomáhají snižovat spotřebu energie na osvětlení. Všechna popsaná opatření výrazně snižují spotřebu. Integrované řízení různých systémů může přinést další snížení spotřeby. Integrace znamená, že systémy vytápění, vzduchotechniky a osvětlení (a případně další spotřebiče a zdroje energie) jsou řízeny společně. Za tímto účelem si musí jednotlivé provozy vyměňovat značné množství informací. Tuto výměnu zprostředkovává inteligentní řešení integrace, které lze snadno a nenákladně nainstalovat.

4 Inteligentní integrace v nemocnici Nordland Hospital v Norsku Nemocnice Nordland Hospital v norském městě Bodø je důkazem toho, že moderní řešení integrace dokáže výrazně přispět k efektivnímu využití energie. Všechny fáze procesu, od programování ke zprovoznění, byly v nemocnici uskutečněny prostřednictvím standardního softwarového nástroje. Integrovány jsou zde následující systémy : systém osvětlení (DALI), regulátory řídícího systému HVAC (BACnet), individuální regulace a ovladače v místnostech (LON), plynové/vzduchové kompresory a chladicí zařízení (Modbus). Všechny provozy jsou připojeny k hlavní řídicí jednotce, díky čemuž je lze ovládat centrálně. Tým, který projekt řídil (CentraLine-Partner GK Norge AS), věnoval zvláštní pozornost integraci systému osvětlení do systému automatizace budovy. Na instalaci zahrnující více provozů bylo kladeno několik požadavků: měla by být otevřená, přizpůsobitelná, přehledná, inteligentní a udržitelná do budoucna. Důležité bylo především vyhnout se autonomním řešením a dokázat systém nastavit v souladu s chováním uživatelů. Pro provozovatele je také velice důležité, aby náklady na instalaci nebyly vyšší než je cena standardního řešení. Systém by však měl přinášet jasnou výhodu v oblasti funkčnosti. Společnost CentraLine Partners se proto rozhodla použít moderní integrovaný systém. Obrázek 3: V nemocnici Nordland Hospital (Bodø, Norsko) přispívá inteligentní, integrované řešení k efektivnímu využívání energie.

5 Inteligentní integrace místo několika černých skříněk Společnost CentraLine Partners založila své rozhodnutí na tom, že řešení využívající větší počet různých blackboxů (vysoce specializovaných hardwarových a softwarových řešení pro převod protokolu A do protokolu B) již nejsou nejpokrokovější, ačkoli jsou stále široce používaná. Navíc je instalace takových řešení náročná, protože pro každý protokol je třeba použít jiného převodního zařízení a každé takové zařízení vyžaduje odlišnou softwarovou konfiguraci. Pro společnost je pak obtížné provádět změny a vylepšení projektu, protože je vždy třeba zvážit jejich dopad na celý systém včetně všech převodních zařízení. DALI gateways Obrázek 4: Řešení využívající jednotlivá převodní zařízení jsou neefektivní a náročná na údržbu.

6 Nové integrační platformy však dokážou mnohem více než jen převádět protokoly. Umožňují provést důslednou integraci různých systémů sběrnic do jednotného řešení bez nutnosti používat různý hardware a nástroje pro převodní zařízení. Moderní integrační platforma musí zvládat komunikaci s mnoha protokoly. Příkladem optimálního řešení je systém CentraLineAX a jeho vícejazyčná integrační platforma HAWK, přístupná i prostřednictvím webového prohlížeče. Platforma HAWK už v základní konfiguraci podporuje všechny významné protokoly automatizace budov, protože součástí standardního balíčku jsou ovladače protokolů BACnet, LonWorks a Modbus. HAWK umožňuje integrovanou transparentní konfiguraci všech ovladačů protokolů ve standadním webovém prohlížeči. (via ARENA AX ) DALI Obrázek 5: Integrační platforma HAWK funguje jako Mozek budovy. Integrační platforma je inteligentní rozbočovač, který má přístup ke všem dílčím systémům v budově. Dokáže provádět úkoly jako zpracování dat (např. programovatelná logika), ukládání dat (např. záznam trendů spotřeby energie), vizualizace dat, podpora uvádění do provozu a udělení vzdáleného přístupu k systému. Se systémem CentraLine AX lze dosáhnout nové úrovně kvality a otevřenosti při instalaci integrovaných systémů automatizace budov. Grafické uživatelské rozhraní HAWKu založené na webových stránkách zajišťuje úplný přístup ke všem funkcím systému. Koncoví uživatelé mohou z uživatelského rozhraní ovládat všechny technické systémy (provozy). Vše je sdruženo takříkajíc pod jednou střechou.

7 Praktická ukázka integrace v nemocnici Nordland Hospital Integrace dílčích systémů v nemocnici Nordland Hospital proběhla s využitím integrační platformy HAWK CentraLine. Systémy platformy HAWK instalované v různých částech nemocnice jsou připojeny k počítačovému serveru komunikací BACnet, a zde jou vizualizovány a provozovány. Systém osvětlení byl integrován do sítě automatizace budovy pomocí protokolu DALI. Výhodou tohoto řešení je, že předřadníky lze integrovat přímo do platformy. Síť DALI je konfigurována prostřednictvím systému HAWK s využitím komponent elite-dali (vyvinutých společností CentraLine Partner Control Network Solutions). Příkazy systému HAWK mohou být napojeny přímo na komponenty DALI. Umožňuje to naprogramovat potřebné vazby mezi jednotlivými systémy. V případě pilotního systému v Bodø jsou spínací povely z komponent LonWorks (např. individuálních regulátorů místností) předávány skupinám osvětlení DALI. V rozhraní HAWK lze veškerou integrační logiku upravovat online. V tomto případě integrační logika popisuje, která řídicí jednotka ovládá kterou skupinu osvětlení DALI. To přináší značné výhody při provádění renovací nebo přestavby místností. V Bodø byly do platformy HAWK integrovány také plynové/vzduchové kompresory a chladicí zařízení, a to prostřednictvím protokolu Modbus. 1 = Obsluha 2 = Integrace 3 = Osvětlení 4 = Řízení místností 5 = Řízení technologií 6 = Plyn 7 = Stlačený vzduch 8 = Chlazení 1 TCP/IP 2 2 DALI TCP/IP Obrázek 6: Základní schéma systému znázorňuje architekturu integrovaného řídicího systému a ukazuje, jak jsou jednotlivé subsystémy integrovány.

8 V nemocnicích s rozsáhlými budovami a náročnými instalacemi jsou možnosti vzdáleného přístupu a vzdáleného programování obzvláště přínosné. Ušetří značné množství času a peněz. Vzhledem k tomu, že veškerý přístup je řešen pomocí běžného webového prohlížeče, není zapotřebí instalovat a spravovat žádný speciální software. V Bodø jsou prostřednictvím HAWK integrovány následující služby: - DALI systém osvětlení - BACnet regulátory řídícího systému HVAC - LON individuální regulace místností a ovladače v místnostech - Modbus plynové/vzduchové kompresory a chladicí zařízení Dokonce i systém osvětlení je konfigurován prostřednictvím integrační platformy. K tomuto účelu slouží konfigurační nástroj COACH AX vytvořený speciálně pro platformu HAWK. COACH AX konfiguruje regulátory pro aplikace vytápění a vzduchotechniky, jejich logické vazby, správu alarmů, načítací a monitorovací funkce. Tento nástroj se používá od úrovně integrace až po úroveň vizualizace. Díky integraci mají koncoví uživatelé všechny systémy pod jednou střechou. Provoz integrovaných systémů je řízen jednou centrální jednotkou se společnou provozní filosofií pro všechny subsystémy. Použití koordinovaných nástrojů vede k efektivnější instalaci a provozu a také výrazně snižuje náklady na školení a platy zaměstnanců technických profesí. Ústřední funkce, jako jsou časové programy, stačí jednou nastavit a pak už jen využívat. Tím se snižuje se počet chyb obsluhy, a předchází se kritickým chybám systému.

9 Výhody Zaprvé, integrace zajišťuje efektivní provoz a umožňuje počítat s náklady na údržbu. Nejvýznamnější výhody integrace jsou následující: - jednoduchá architektura systému - méně komponent - integrované řízení prostřednictvím integrační platformy HAWK - správa a vzdálené monitorování prostřednictvím webového rozhraní Nasazení integrační platformy významně zjednodušuje architekturu systému. S platformou HAWK mají provozovatelé úplnou kontrolu nad všemi spotřebiči i zdroji energie. Přes integrační platformu je ovládán i systém osvětlení. Nejsou zapotřebí další řídící jednotky, protože regulátor s předřadníky jsou přímo propojeny sběrnicí. Uvedení systému osvětlení do provozu probíhá zcela v rámci platformy HAWK. Změny v ovládání lze tedy snadno provést z webového prohlížeče. Řídicí funkce, například plynulé řízení osvětlení na žádanou úroveň, časové programy pro systém osvětlení a scénáře nouzového osvětlení, jsou implementovány přímo v regulátoru a v případě potřeby je lze přeprogramovat pomocí webového prohlížeče. Integrační platforma se také stará o regulaci intenzity osvětlení podle okolního světla. Kdykoli v průběhu provozu je lze tedy chování systému uzpůsobit. Platforma HAWK také umožňuje provádět plně automatizované funkční testy nouzového systému osvětlení. Použití integrační platformy dále snižuje požadavky na školení obsluhy. Jen velmi zřídka dochází k selhání systému v důsledku chyb obsluhy způsobených tím, že personál musí obsluhovat několik různých řídicích systémů. Webové rozhraní nabízí (po řádném ověření práv) plný přístup k programovacím funkcím, je tedy snadné provádět změny systému odkudkoli prostřednictvím webového prohlížeče. Pomocí webového rozhraní lze navíc rozšiřovat systém osvětlení, integrovat nové prvky osvětlení nebo upravit řídicí funkce. Cílem integrace je dosáhnout stability systému již v integračním rozbočovači (HAWK), nikoli až v samotné centrální obslužné jednotce. Rozbočovače jsou rozmístěny decentralizovaně po celé budově a v případě potřeby je lze provozovat jako redundantní systém. Díky spojení jednotlivých provozů lze bez problémů implementovat mezisystémové vazby. Pokud například dojde k detekci požáru, lze na základě této informace okamžitě aktivovat nouzový systém osvětlení a patřičným způsobem přenastavit systémy vytápění a vzduchotechniky. Bez problémů je také možné zavést nové nebo vylepšené funkce. Je možné evidovat zásahy údržby a předávat je do integrační platformy. Mezi standardní funkce patří vyhodnocení provozních časů a zasílání žádostí o údržbu prostřednictvím SMS nebo u. U rozsáhlejších projektů je také častým požadavkem připojení k řídicím systémům vyšší úrovně, například systémům správy energetických spotřeb. Plně automatizovaný funkční test integrovaných systémů nouzového osvětlení eliminuje nutnost provádět časově náročné a nákladné manuální testy. Koncepce inteligentní integrace založené na propracovaných integračních platformách dokáží sladit zdánlivě neslučitelné cíle. Mezisystémová integrace vytváří transparentní technický systém, který je schopný minimalizovat spotřebu energie, přispívá k efektivnější instalaci a údržbě a zajišťuje bezproblémový provoz.

10 Zdroje fotografií: Obr. 1: ENC Obr. 2: Nordland Hospital Obr. 3 až 6: CentraLine Další podrobnosti o CentraLine, včetně kontaktních adres, najdete na stránkách CentraLine Honeywell GmbH Böblinger Straße 17 D Schönaich, Germany

Možnosti integrace požárních a bezpečnostních technologií do BMS

Možnosti integrace požárních a bezpečnostních technologií do BMS c l o s e t o y o u Možnosti integrace požárních a bezpečnostních technologií do BMS Václav Matz Technická podpora Honeywell spol. s r.o. CentraLine AX Integrace, regulace = BMS v každé budově ÚVOD BMS

Více

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015 Integrovaná platforma pro řízení budov Siemens AG 2015 Budoucnost řízení budov Blízká budoucnost budov Připravenost pro připojení Smart-grid Chytrost a plná integrace EU Směrnice pro energetickou náročnost

Více

Energetická účinnost. pomocí integrovaného managementu budovy 01 I 2009

Energetická účinnost. pomocí integrovaného managementu budovy 01 I 2009 Energetická účinnost Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Posuzuje-li se technika zařízení budovy, existují pro snížení provozních nákladů dva výchozí body : jednak optimalizace

Více

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Jedna budova. Různí uživatelé. Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Desigo Control Point navržen pro zjednodušení správy technologií budov Budovy nejsou jen pouhé

Více

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015

Desigo CC Integrovaná platforma pro řízení budov. Siemens AG 2015 Integrovaná platforma pro řízení budov Siemens AG 2015 Budoucnost řízení budov Blízká budoucnost budov Připravenost pro připojení Smart-grid Chytrost a plná integrace EU Směrnice pro energetickou náročnost

Více

CentraLine AX. Václav Matz

CentraLine AX. Václav Matz Nová generace řídicích ch systémů CentraLine AX Václav Matz Řídicí systém - CentraLine AX Úvod Integrace Komunikace Regulace HAWK COACH AX ARENA AX Představení systému CentraLine AX = řídicí systém obsahující

Více

2013 / 14 CONTROLS OVLADAČE A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY

2013 / 14 CONTROLS OVLADAČE A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY 2013 / 14 CONTROLS OVLADAČE A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY CONTROLS 2 I TOSHIBA LOKÁLNÍ OVLADAČE TOSHIBA nabízí ke klimatizačním zařízením širokou škálu různých ovladačů, které umožňují snadné a přehledné ovládání jak

Více

SW pro správu a řízení bezpečnosti

SW pro správu a řízení bezpečnosti Integrační bezpečnostní SW pro správu a řízení bezpečnosti Systém je vlastním produktem společnosti Integoo. Trvalý vývoj produktu reflektuje požadavky trhu a zákazníků. Ať už je velikost vaší organizace

Více

Technická řešení minimálního standardu zabezpečení muzeí výtvarných umění proti krádežím z pohledu dodavatele

Technická řešení minimálního standardu zabezpečení muzeí výtvarných umění proti krádežím z pohledu dodavatele Technická řešení minimálního standardu zabezpečení muzeí výtvarných umění proti krádežím z pohledu dodavatele Ing. Pavel Fiala Trade FIDES, a.s. Rámec pro řešení zabezpečení muzeí výtvarných umění Základní

Více

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru Pražská energetika a EnBW Komplexní energetická řešení šitá na míru Kdo jsme? Akcionářská struktura společnosti PRE Pražská energetika Holding, a.s. - 57,87 % Fyzické a právnické osoby - 0,87 % Spolupráce

Více

Petr Mašek, ABB s.r.o. LPBP / Elektro-Praga / Elfetex konference ABB 14 October 2016 Slide 1

Petr Mašek, ABB s.r.o. LPBP / Elektro-Praga / Elfetex konference ABB 14 October 2016 Slide 1 Petr Mašek, ABB s.r.o. LPBP / Elektro-Praga / 2016 ABB-free@home Elfetex konference 4.10.2016 ABB 14 October 2016 Slide 1 Low Mid High ABB-free@home Důvody zavedení/ Cílový segment Market Segment i-bus

Více

ŘÍDICÍ JEDNOTKY ŘADY VCS

ŘÍDICÍ JEDNOTKY ŘADY VCS ŘÍDICÍ JEDNOTKY ŘADY VCS KOMPLEXNÍ REGULACE KOMFORTNÍ A PŘÍVĚTIVÉ OVLÁDÁNÍ VYNIKAJÍCÍ POMĚR CENY A VÝKONU ořez Řídicí jednotky VCS KOMPLEXNÍ REGUL ACE NOVÁ GENER ACE ŘÍDICÍCH JEDNOTEK REMAK Společnost

Více

Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky

Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky Řešení vylepšení přizpůsobené řadě chladicích jednotek Trane RTAD Trane RTAC Provozní výhody Zisky díky energetické účinnosti

Více

MICHAL LOM 2015 CENTRALINE ŘEŠENÍ. Řízení budov a integrace systémů

MICHAL LOM 2015 CENTRALINE ŘEŠENÍ. Řízení budov a integrace systémů MICHAL LOM 2015 CENTRALINE ŘEŠENÍ budov a integrace systémů CentraLine by Honeywell 1 V roce 2004 založena značka by Honeywell - Integrační platforma se zaměřením na energeticky úsporné řízení budov -

Více

WAGO Úspora elektrické energie při osvětlení průmyslových budov

WAGO Úspora elektrické energie při osvětlení průmyslových budov WAGO Úspora elektrické energie při osvětlení průmyslových budov 1 WAGO profil firma založena v roce 1951, Minden, Německo specializace: pružinová připojení elektrických vodičů řídící systémy pro automatizaci

Více

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea představuje integrační platformu pro sběr, zpracování dat, poskytování informací

Více

DALI v praxi s LED osvětlením. Richard Kaloč/DNA CENTRAL EUROPE S.R.O.

DALI v praxi s LED osvětlením. Richard Kaloč/DNA CENTRAL EUROPE S.R.O. DALI v praxi s LED osvětlením Richard Kaloč/DNA CENTRAL EUROPE S.R.O. DALI v praxi s LED osvětlením Témata přednášky - Pohled na řídící systém osvětlení ze strany zákazníka - Proč má význam podporovat

Více

Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost 2012-1. Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH

Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost 2012-1. Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH 2012-1 Hannes Luetz produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Koncept normy budov na jejich Tento koncept normy EN15232 (2011-06) představuje revizi a rozšíření stávající normy EN15232 z roku 2007.

Více

Energetická účinnost. ...v hotelech 10 I 2008. Hoteloví hosté si potrpí na komfort.

Energetická účinnost. ...v hotelech 10 I 2008. Hoteloví hosté si potrpí na komfort. Energetická účinnost Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hoteloví hosté si potrpí na komfort. Ostatně - za svůj pokoj platí. Za to očekávají, že se vykoupou v horké vodě,

Více

KATALOG ŘEŠENÍ ELVAC SOLUTIONS

KATALOG ŘEŠENÍ ELVAC SOLUTIONS SOFTWARE Produkt Optimalizace Proces údržby Řešení Řídicí a monitorovací systémy Řízení a plánování výroby - MES Vizualizace dat, DIGITAL SIGNAGE Řízení a plánování údržby, CMMS/EAM Vývoj software na klíč

Více

Systém SmartStruxure. Se softwarem StruxureWare pro Řízení Budov. Získejte maximum z vaší energie SM

Systém SmartStruxure. Se softwarem StruxureWare pro Řízení Budov. Získejte maximum z vaší energie SM Systém SmartStruxure Se softwarem StruxureWare pro Řízení Budov Získejte maximum z vaší energie SM Zvyšte IQ vaší budovy Software + Hardware + Inženýrství + Instalace + Servisy = systém SmartStruxure 1

Více

Chytré budovy a trendy veřejného osvětlení. Zlín,

Chytré budovy a trendy veřejného osvětlení. Zlín, Chytré budovy a trendy veřejného osvětlení Zlín, 18.5.2017 Smart BUILDINGS Pojem SMART HOME byl definován v r. 1984. Pojem INTELIGENTNÍ BUDOVA začal být používán cca před 20ti lety Smart BUILDINGS 1898

Více

Součásti systému LOGICA

Součásti systému LOGICA Součásti systému LOGICA Autonomní nouzová svítidla, svítidla s bezpečnostními tabulkami a elektroinvertery umožňují instalaci systému nouzového osvětlení do malých, středně velkých i velkých aplikací.

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

Chytřejší budovy - proč a jak? Ing. Igor Štverka, MBA

Chytřejší budovy - proč a jak? Ing. Igor Štverka, MBA Chytřejší budovy - proč a jak? Ing. Igor Štverka, MBA Proč chceme chytřejší bydlení? Klid duše zabezpečení kontrola funkcí Funkční komfort zjednodušení činností pohodlné ovládání Inteligentní interakce

Více

prostředků při minimálních provozních nákladech. Inteligentní budovy jsou označovány EIBG European Intelligent Building Group.

prostředků při minimálních provozních nákladech. Inteligentní budovy jsou označovány EIBG European Intelligent Building Group. Systémová technika budov Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat452 Technická zařízení budov III Fakulta stavební Inteligentní budova

Více

Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar

Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar Jak být online a ušetřit? Ing. Ondřej Helar Obsah Co znamená být online ve škole? Rizika online přístupu Skryté náklady na straně školy Jak snížit rizika a náklady? Koncepce SaaS (Software as a Service)

Více

Řešení pro efektivnější provoz a maximální uživatelský komfort siemens.cz/desigocc

Řešení pro efektivnější provoz a maximální uživatelský komfort siemens.cz/desigocc Desigo CC integrovaná platforma pro řízení budov Řešení pro efektivnější provoz a maximální uživatelský komfort siemens.cz/desigocc Desigo CC pomáhá vytvářet dokonalá místa Otevřená platforma pro řízení

Více

Řízení 6-cestných kulových ventilů regulátory RDG160KN. RDG1.. range

Řízení 6-cestných kulových ventilů regulátory RDG160KN. RDG1.. range Řízení 6-cestných kulových ventilů regulátory RDG160KN RDG1.. range Siemens 2016 siemens.com/hit RDG přehled sortimentu Fan coil VAV Standalone Communicative Standalone Communi. RDG110 RDG100TH RDG160T

Více

Energetická účinnost. pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro větrací a klimatizační zařízení

Energetická účinnost. pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro větrací a klimatizační zařízení pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 03 I 2008 Nová norma EN 13779 (2) pro je jednou z prvních evropských směrnic,

Více

SYMPATIK Vila Aku. Obrázek RD

SYMPATIK Vila Aku. Obrázek RD SYMPATIK Vila Aku Obrázek RD Obr. Budova SYSTHERM SYMPATIK Vila Aku je předávací stanice, určená pro individuální vytápění a přípravu teplé vody v rodinných domech a malých objektech připojených na systémy

Více

SchwankControl. Intuitivní Řídící Technologie pro ještě větší Efektivitu a Komfort. Made in Germany.

SchwankControl. Intuitivní Řídící Technologie pro ještě větší Efektivitu a Komfort. Made in Germany. SchwankControl. Intuitivní Řídící Technologie pro ještě větší Efektivitu a Komfort. Made in Germany. Transparentní informace o Vašem topném systému. Zpracování dat je základ každého účinného řídícího systému

Více

OSVĚDČENÉ PERIMETRICKÉ SYSTÉMY. NOVÁ JEDNOTNÁ INTEGRAČNÍ PLATFORMA.

OSVĚDČENÉ PERIMETRICKÉ SYSTÉMY. NOVÁ JEDNOTNÁ INTEGRAČNÍ PLATFORMA. CHYTŘEJŠÍ PERIMETRICKÉ DETEKČNÍ SYSTÉMY Plotový detekční systém Detekční systém se zemními kabely Digitální mikrovlnná bariéra OSVĚDČENÉ PERIMETRICKÉ SYSTÉMY. NOVÁ JEDNOTNÁ INTEGRAČNÍ PLATFORMA. NAŠE DETEKČNÍ

Více

Synco living KNX TP1. Srpen 2008 Strana1/15 Michal Bassy - Srpen 2008. Přehled LTE mód IA mód S-módZákladní nastaveníintegrace

Synco living KNX TP1. Srpen 2008 Strana1/15 Michal Bassy - Srpen 2008. Přehled LTE mód IA mód S-módZákladní nastaveníintegrace Synco living KNX TP1 Srpen 2008 Strana1/15 Michal Bassy - Srpen 2008 Přehled Centrální jednotka QAX910 umožňuje pomocí sběrnice KNX TP1 integrovat Synco living do standardního systému Synco a zajistit

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Dosud jsme popsali dvě ze tří základních skupin přístrojů pro KNX/EIB systémové instalace snímače a akční členy. Třetí základní skupinou

Více

Energetický management: monitorování, vizualizace, vyhodnocení a optimalizace spotřeb energií 2012-2. Michael Rader

Energetický management: monitorování, vizualizace, vyhodnocení a optimalizace spotřeb energií 2012-2. Michael Rader 2012-2 Michael Rader Marketingový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Energetický management: vyhodnocení a Část 2: Vizualizace a vyhodnocení údajů o spotřebě První část tohoto dvoudílného seriálu byla

Více

multitone.cz Více času a prostoru na Vaše pacienty D-SERVER Bezdrátový signalizační systém pro zdravotnická a sociální zařízení výhradní distributor

multitone.cz Více času a prostoru na Vaše pacienty D-SERVER Bezdrátový signalizační systém pro zdravotnická a sociální zařízení výhradní distributor multitone.cz výhradní distributor Více času a prostoru na Vaše pacienty Bezdrátový signalizační systém pro zdravotnická a sociální zařízení Výhody systému : Snadné použití: Konfigurace systému a vzdálená

Více

RMB & RMB IVR kw

RMB & RMB IVR kw RMB & RMB IVR 22-37 kw Přímý pohon / Převodovka Olejem mazané šroubové kompresory s pevnou nebo proměnnou rychlostí Robustní, spolehlivé, efektivní RMB 22-37 Pohon pomocí převodovky RMB 22-37 IVR Přímý

Více

Produktové novinky N L. Oznámení o uvolnění k prodeji a dodání Aliro MP1.15 v češtině, polštině, řečtině a ruštině

Produktové novinky N L. Oznámení o uvolnění k prodeji a dodání Aliro MP1.15 v češtině, polštině, řečtině a ruštině Oznámení o uvolnění k prodeji a dodání Aliro MP1.15 v češtině, polštině, řečtině a ruštině s potěšením oznamuje, že k prodeji a dodání byl uvolněn nový systém řízení přístupu Aliro v českém, polském, řeckém

Více

OVLÁDACÍ A MONITOROVACÍ SYSTÉM ID 6.2 typ 94 210

OVLÁDACÍ A MONITOROVACÍ SYSTÉM ID 6.2 typ 94 210 OVLÁDACÍ A MONITOROVACÍ SYSTÉM ID 6.2 typ 94 210 Vizualizace systému ID 6.2 Typ 94 210 Použití Komplexní ovládací a monitorovací systém ID-6.2 je určen pro ovládání a monitorování: světelných signalizačních

Více

Petr Vaněk

Petr Vaněk Petr Vaněk petr.vanek@flowbox.com Co je FlowBox? FlowBox je multi-funkční platforma, která integruje technologie a agreguje procesy a řídící funkce s cílem optimalizace spotřeby energií, maximalizace efektivity

Více

INTELIGENTNÍ DŮM. Filip Mladenov 2.S

INTELIGENTNÍ DŮM. Filip Mladenov 2.S INTELIGENTNÍ DŮM Filip Mladenov 2.S DEFINICE je takový dům, který zajišťuje optimální vnitřní prostředí pro komfort osob prostřednictvím stavební konstrukce, techniky prostředí, řídicích systémů, služeb

Více

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc.

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Energetické vzdělávání prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Kontrola klimatizačních systémů Podnikat v energetických odvětvích na území ČR lze na základě zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) ve znění

Více

Klasická kroková regulace. Regulace GREE. Frekvence DC Inverter motoru

Klasická kroková regulace. Regulace GREE. Frekvence DC Inverter motoru Tepelné čerpadlo Produktová řada VRF systémů s proměnným průtokem chladiva. Široká škála kompresorů o různém výkonu a typů vnitřních jednotek zabezpečuje nezávislé chlazení a topení v oddělených místnostech.

Více

Komunikační protokoly

Komunikační protokoly Komunikační protokoly Komunikace a integrace Václav Matz Současné portfolio Excel 50 PANTHER levhart, puma Excel 25 MiniPANTHER malý levhart Excel 40 tygr TIGER Excel 800 lev Excel WEB FALCON LION jestřáb

Více

EWAD~C. řada pro velké. aplikace PERFECT C MFORT PO VŠECHNA ROČNÍ OBDOBÍ. Vytápění. Klimatizace. Aplikované systémy. Chladírenství

EWAD~C. řada pro velké. aplikace PERFECT C MFORT PO VŠECHNA ROČNÍ OBDOBÍ. Vytápění. Klimatizace. Aplikované systémy. Chladírenství EWAD~C řada pro velké PERFECT C MFORT PO VŠECHNA ROČNÍ OBDOBÍ aplikace Vytápění Klimatizace Aplikované systémy Chladírenství EWAD~C- Řada byla navržena, aby překročila standardy odvětví HVAC pro provozní

Více

Moderní správa VO a inteligentní VO

Moderní správa VO a inteligentní VO Moderní správa VO a inteligentní VO Budoucnost již dnes? Hynek Bartík Někteří prodejci slibují úspory i 80% Vypínač spoří 100% 2 Minimalizace celkových nákladů co? Co chceme od veřejného osvětlení? Investiční

Více

Centrála EBI a SymmetrE. Václav Matz

Centrála EBI a SymmetrE. Václav Matz Centrála EBI a SymmetrE Václav Matz Honeywell Home and Building Control; Měření a regulace pro vytápění, klimatizace a větrání v budovách Měření a regulace pro centrální zásobování teplem Elektronické

Více

RDG165KN Regulace prostorové teploty a relativní vlhkosti

RDG165KN Regulace prostorové teploty a relativní vlhkosti Prostorový regulátor s komunikací KNX RDG165KN Regulace prostorové teploty a relativní vlhkosti Intern www.siemens.com/thermostats Sortiment regulátorů RDG Fan coilové a univerzální aplikace NEW VAV/CAV

Více

Dopravní množství: 1.75 48.72 m 3 /min

Dopravní množství: 1.75 48.72 m 3 /min Šroubové kompresory Dopravní množství: 1.75 48.72 m 3 /min 3 INTELIGENTNÍ STAVBA SYSTÉMU 11-22 11-22 PLUS * 37-55 75-160 * Varianta PLUS: Varianta O : s integrovanou kondenzační sušičkou, lze realizovat

Více

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, 20.-21.9.2016 Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden September 15, 2016 Slide 1 Zpracování dat z rozvoden

Více

Praktický návod. Inteligentní elektroinstalace obytného domu Ego-n

Praktický návod. Inteligentní elektroinstalace obytného domu Ego-n Praktický návod Inteligentní elektroinstalace obytného domu Ego-n 1. Vytvoření nového projektu 2. Nastavení komunikace Informace o projektu Nastavení domu (rozsáhlé projekty) 1. 2. 3. 4. Přidání elementu

Více

Dopravní množství: 3.58 71.15 m 3 /min

Dopravní množství: 3.58 71.15 m 3 /min ŠROUBOVÉ KOMPRESORY Dopravní množství: 3.58 71.15 m 3 /min 3 INTELIGENTNÍ uspořádání komponentu 30-75 90-200 201-500 4 Odlučovací systém 1 Air Control (řídicí jednotka) 2 Hnací systém 3 Kompresor 4 Chladicí

Více

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky KLÍČOVÉ VLASTNOSTI SYSTÉMU POPIS SOUČASNÉHO STAVU 1. Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky 2. Jednotlivé panely interaktivního

Více

NOVÁ ŘÍDICÍ JEDNOTKA PRO xcomfort RF SMART MANAGER. 2012 Eaton Corporation. All rights reserved.

NOVÁ ŘÍDICÍ JEDNOTKA PRO xcomfort RF SMART MANAGER. 2012 Eaton Corporation. All rights reserved. NOVÁ ŘÍDICÍ JEDNOTKA PRO xcomfort RF SMART MANAGER xcomfort možnosti použití ovládání chytrým telefonem nebo z tabletu Osvětlení Eaton Vzdálené ovládání a dohled Žaluzie & rolety RF xcomfort Bezpečnostní

Více

STOW MOBILE. Ideální kombinace kompaktního skladování s přístupem ke všem paletám.

STOW MOBILE. Ideální kombinace kompaktního skladování s přístupem ke všem paletám. STOW MOBILE Ideální kombinace kompaktního skladování s přístupem ke všem paletám. MOBILNÍ PALETOVÉ REGÁLY Stow Mobile je vysokokapacitní skladovací systém navržený tak, že paletové regálové systémy jsou

Více

Bosch Video Management System Zabezpečení budoucnosti pomocí technologie IP

Bosch Video Management System Zabezpečení budoucnosti pomocí technologie IP Bosch Video Management System Zabezpečení budoucnosti pomocí technologie IP Zabezpečení videodat přes síť IP Spojení všech součástí Systém Bosch Video Management System (VMS) slouží ke správě IP a digitálních

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPDL VZUCH - VOD www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Principem každého tepelného čerpadla vzduch - voda je přenos tepla z venkovního

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém Hierarchická

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém H iera rc

Více

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema TIA na dosah SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě siemens.cz/sinema Současný stav bez SINEMA Serveru Simatic NET V13 SNMP OPC server - Dlouhodobý monitoring sítě průmyslového Ethernetu / Profinetu

Více

ŽÁDOST O CERTIFIKACI č. zákazníka:

ŽÁDOST O CERTIFIKACI č. zákazníka: ŽÁDOST O CERTIFIKACI ZÁKLADNÍ INFORMACE O STAVU ZAVEDENÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU Název společnosti: IČ: DIČ: Sídlo společnosti: Adresa hlavní provozovny: (Pozn.:vyplňte pouze v případě, není-li shodná se sídlem

Více

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě ENERTIG SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ Představení společnosti Analyzátor sítě www.enertig.cz Kdo jsme Jsme česká společnost dodávající na trhy v České, Polské

Více

Hlásič pro chladicí boxy

Hlásič pro chladicí boxy UI400 Hlásič pro chladicí boxy Shrnutí UI400 je hlásič maximální přípustné doby otevření dveří chladicího boxu. Překročení nastavené doby hlásí akusticky a opticky. Zároveň může měřit teplotu uvnitř boxu

Více

LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE

LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE LINUX - INSTALACE & KONFIGURACE Školení zaměřené na instalaci a správu systému. Účastník získá praktické znalosti vhodné pro instalaci a správu operačního systému na serveru.

Více

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s.

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Obsah 1. Přínos implementace standardu ISO 50 001... 3 2. Popis současného stavu používání energií... 3 2.1. Nakupované energie... 3 2.2.

Více

Průmyslové roboty a manipulátory, průmyslové počítače, PLC, řídicí systémy a operátorské panely

Průmyslové roboty a manipulátory, průmyslové počítače, PLC, řídicí systémy a operátorské panely www.elektroprumysl.cz srpen 2017 ročník 7 Zaměřeno na elektrotechniku, průmyslovou automatizaci a nové technologie Průmyslové roboty a manipulátory, průmyslové počítače, PLC, řídicí systémy a operátorské

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Hierarchická struktura řídicího systému

Více

SafeMove2 Přehled produktu

SafeMove2 Přehled produktu ABB Robotics Product Management, květen 2016 SafeMove2 Přehled produktu Snímek 1 Základy Roboty se pohybují rychle a pro lidi představují potenciální riziko Bezpečnostní bariéry (ploty, klece, světelné

Více

Otevřete dveře se systémem kontroly vstupu Aliro. Nová éra moderní zabezpečovací techniky. www.vanderbiltindustries.com

Otevřete dveře se systémem kontroly vstupu Aliro. Nová éra moderní zabezpečovací techniky. www.vanderbiltindustries.com Otevřete dveře se systémem kontroly vstupu Aliro Nová éra moderní zabezpečovací techniky www.vanderbiltindustries.com Aliro jednoduché a moderní řízení přístupu Aliro je zcela nový systém postavený na

Více

maximum z vaší energie

maximum z vaší energie Pomáháme me vám získat maximum z vaší energie Úspory energií: krok za krokem reálným provozem Energetické dilema Skutečnost Nutnost Energetická poptávka do r. 2050 Na elektrickou energii do r. 2030 vs

Více

PLYNOVÝ PARNÍ ZVLHČOVAČ. PŘÁTELSKÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ. BEZPEČNÝ. ÚČINĚJŠÍ NEŽ OSTATNÍ

PLYNOVÝ PARNÍ ZVLHČOVAČ. PŘÁTELSKÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ. BEZPEČNÝ. ÚČINĚJŠÍ NEŽ OSTATNÍ Condair GS ZVLHČOVÁNÍ PLYNOVÝ PARNÍ ZVLHČOVAČ. PŘÁTELSKÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ. BEZPEČNÝ. ÚČINĚJŠÍ NEŽ OSTATNÍ SYSTÉMY. Condair GS Condair GS ZVLHČOVÁNÍ Condair GS venkovní provedení Condair GS vnitřní

Více

kontrolní a monitorovací systémy pro chladící techniku přehled a filozofie řešení

kontrolní a monitorovací systémy pro chladící techniku přehled a filozofie řešení ALCO Elektronika kontrolní a monitorovací systémy pro chladící techniku přehled a filozofie řešení Přehled prvků použitých v supermarketech a skladech vícekompresorové jednotky kondenzátory řízení nástřiku

Více

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM)

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) INDOOR CLIMATE SOLUTIONS RÁDIOVÁ REGULACE S DEM FUNKCÍ Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) Úcinný a pritom jednoduchý zpusob

Více

Ing. Karel Matějíček

Ing. Karel Matějíček Možnosti MaR ve snižování spotřeby energií Ing. Karel Matějíček 10/2014 Úvod Vliv na spotřeby energií Z hlediska vlastního provozu Projektant Realizační firma Provozovatel Z hlediska vlastního zařízení

Více

KNX. LOGO! univerzální KNX/ EIB zařízení. Siemens s.r.o siemens.cz/micro. Unrestricted Siemens AG 2019

KNX. LOGO! univerzální KNX/ EIB zařízení. Siemens s.r.o siemens.cz/micro. Unrestricted Siemens AG 2019 LOGO! @ KNX LOGO! univerzální KNX/ EIB zařízení Siemens s.r.o. 2019 siemens.cz/micro Technologie budov standardní použití LOGO! bez CMK2000 Dveře, brány, garáže Automatické otevírání bran a vrat Řízení

Více

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream Efektivní řešení zítřka Moderní kondenzační technika se vyznačuje efektivním využíváním energie: díky zvýšenému odvádění tepla ze spalin

Více

UKB. Smart Campus MU. Masarykova univerzita. RNDr. Petr Glos Mgr. Adam Kučera. Správa Univerzitního kampusu Bohunice Oddělení facility managementu

UKB. Smart Campus MU. Masarykova univerzita. RNDr. Petr Glos Mgr. Adam Kučera. Správa Univerzitního kampusu Bohunice Oddělení facility managementu UKB Smart Campus MU RNDr. Petr Glos Mgr. Adam Kučera Masarykova univerzita Správa Univerzitního kampusu Bohunice Oddělení facility managementu Agenda Inteligence budov Stavební pasport Technologický pasport

Více

ŘÍZENÍ DOPRAVY VE MĚSTECH

ŘÍZENÍ DOPRAVY VE MĚSTECH DOPRAVNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ DOPRAVY VE MĚSTECH Řídit dopravu ve městě znamená mít systém složený z částí, které si vzájemně rozumí. ? Dáváte si za cíl zlepšit plynulost dopravy a snížit tvorbu kolon? Snažíte

Více

On-line datový list GM960 PROCESNÍ ŘEŠENÍ

On-line datový list GM960 PROCESNÍ ŘEŠENÍ On-line datový list A B C D E F Objednací informace Typ Výrobek č. Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou odlišovat a závisí na dané aplikaci a zákaznické specifikaci.

Více

Vizualizace v provozech povrchových úprav

Vizualizace v provozech povrchových úprav Vizualizace v provozech povrchových úprav Zdeněk Čabelický, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou Aplikace systémů ASŘ v provozech povrchových úprav v současné době nabývá na významu. V podstatě každá větší

Více

FIBARO MOZEK VAŠEHO DOMOVA. Inteligentní dům CENOVĚ DOSTUPNÉ ŘEŠENÍ PRO VAŠI DOMÁCNOST BEZ NUTNOSTI STAVEBNÍCH ÚPRAV INTERIÉRU

FIBARO MOZEK VAŠEHO DOMOVA. Inteligentní dům CENOVĚ DOSTUPNÉ ŘEŠENÍ PRO VAŠI DOMÁCNOST BEZ NUTNOSTI STAVEBNÍCH ÚPRAV INTERIÉRU Inteligentní dům komplexní řešení pro ovládání světel a žaluzií, regulaci teploty a zajištění bezpečí reálné snížení provozních nákladů intuitivní ovládání pomocí telefonů a tabletů automatizace chodu

Více

SYSTÉMY OVLÁDÁN. Uživatelsky snadné ovládání. Integrovaný systém ovládání. Správa budovy. Inteligentní správa zařízení. Aplikace

SYSTÉMY OVLÁDÁN. Uživatelsky snadné ovládání. Integrovaný systém ovládání. Správa budovy. Inteligentní správa zařízení. Aplikace SYSTÉMY Uživatelsky snadné ovládání Integrovaný systém ovládání Ovládací systémy Haier umožnují společné řízení jednotek MRV (VRF) a Super Match (single a multi). Není tedy nutné systémy ovládání dělit

Více

Evoko Room Manager 2013 2013-03-27

Evoko Room Manager 2013 2013-03-27 Evoko Room Manager 2013 2013-03-27 o Způsob využití a funkce systému o Aktualizace a nové funkce o Cena a možné aplikace Nejčastější příčiny vedoucí k nepříjemným situacím při rezervování zasedacích místností

Více

Dopravní množství: 1.75 48.72 m 3 /min

Dopravní množství: 1.75 48.72 m 3 /min www.almig.cz Šroubové kompresory Dopravní množství: 1.75 48.72 m 3 /min 2 INTELIGENTNĚ STLAČENÝ VZDUCH MADE IN GERMANY ALMiG KOMPRESORY s. r. o. je dceřiná společnost tradičního německého výrobce zařízení

Více

Měření Záznam Online monitorování Regulace Alarmování

Měření Záznam Online monitorování Regulace Alarmování Měření Záznam Online monitorování Regulace Alarmování Teplota Vlhkost CO 2 Rosný bod Atmosférický tlak Analogový signál Dvoustavové událostí Čítací vstup Bateriové záznamníky Dataloggery Bateriové záznamníky

Více

Integrace, inteligence a realita trhu teorie a praxe

Integrace, inteligence a realita trhu teorie a praxe Integrace, inteligence a realita trhu teorie a praxe www.orsec.cz orsec@orsec.cz Poplachové systémy a legislativa - základní rámec / zařazení Poplachové systémy a legislativa - základní rámec / zařazení

Více

Klimatizace. 160 2012/ročník 44. první časopis českých vzduchotechniků

Klimatizace. 160 2012/ročník 44. první časopis českých vzduchotechniků větrání vytápění chlazení měření a regulace větrání vytápění chlazení měření a regulace větrání vytápění chlazení měření a regulace měření a regulace větrání vytápění chlazení měření a regulace 4 160 vytápění

Více

Novinky ve FlowMon 6.x/FlowMon ADS 6.x

Novinky ve FlowMon 6.x/FlowMon ADS 6.x Novinky ve FlowMon 6.x/FlowMon ADS 6.x FlowMon je kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí, které je založeno na technologii sledování IP toků (NetFlow/IPFIX/sFlow) a analýze chování

Více

PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy

PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy CÍLE NAŠÍ SPOLEČNOSTI Zůstat nablízku Projektování Implementace podpory Flexibilita Aktualizace podle potřeb zákazníka Vývoj na zakázku

Více

Strojírenský průmysl. REFERENCE Červenec 2017

Strojírenský průmysl. REFERENCE Červenec 2017 Strojírenský průmysl REFERENCE Červenec 2017 www.myscada.org myscada Technologies s.r.o. 2017 ÚVOD Tato reference popisuje reálný projekt, ve kterém se spojily firmy TOSHULIN a.s., která je mezinárodním

Více

Dopravní množství: 3.58 71.15 m 3 /min

Dopravní množství: 3.58 71.15 m 3 /min www.almig.cz ŠROUBOVÉ KOMPRESORY Dopravní množství: 3.58 71.15 m 3 /min 2 INTELIGENTNĚ STLAČENÝ VZDUCH MADE IN GERMANY ALMiG KOMPRESORY s. r. o. je dceřiná společnost tradičního německého výrobce zařízení

Více

MANDÍK Cloud. Plná kontrola Klimatizačních jednotek MANDÍK kdykoliv a odkudkoliv budete chtít. URČENO PRO

MANDÍK Cloud. Plná kontrola Klimatizačních jednotek MANDÍK kdykoliv a odkudkoliv budete chtít. URČENO PRO Plná kontrola Klimatizačních jednotek MANDÍK kdykoliv a odkudkoliv budete chtít. je komplexní portfolio služeb, která vám umožňuje plnou kontrolu všech vašich klimatizačních jednotek, řízených regulátory

Více

Energetický management na Vašem objektu

Energetický management na Vašem objektu Energetický management na Vašem objektu Úkolem Energetického managementu je dosažení optimalizace provozu budov a areálu s dosažením co nejnižších nákladů na energie v souladu s platným energetickým zákonem

Více

SCK. Vzduchové kompresory SCK 41-100

SCK. Vzduchové kompresory SCK 41-100 SCK Vzduchové kompresory SCK 41-100 ALUP Poháněn technologiemi. Navržen na základě zkušeností. Firma ALUP Kompressoren má více než 85 let zkušeností s průmyslovou výrobou. Naší ambicí je nabízet taková

Více

Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace

Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace Řešení pro automatizaci a digitalizaci Jakožto expert v průmyslové konektivitě

Více

1. Integrační koncept

1. Integrační koncept Příloha č. 2: Technický popis integrace 1. Integrační koncept Z hlediska koncepčního budování Smart Administration na Magistrátu města Mostu je možno hovořit o potřebě integrace tří úrovní systémové architektury

Více

METEOVIVA WVS Produktový list Ušetřete náklady na energii prostřednictvím systému pro předpověď a optimalizaci

METEOVIVA WVS Produktový list Ušetřete náklady na energii prostřednictvím systému pro předpověď a optimalizaci METEOVIVA WVS Produktový list Ušetřete náklady na energii prostřednictvím systému pro předpověď a optimalizaci SIMAC TECHNIK ČR a.s. 2011 METEOVIVA Jedná se o řešení pro optimální udržení mikroklimatických

Více

ešení pro správu klientských počítač a mobilní tisk Číslo dokumentu:

ešení pro správu klientských počítač a mobilní tisk Číslo dokumentu: ešení pro správu klientských počítač a mobilní tisk Číslo dokumentu: 410173-221 Leden 2006 Obsah 1 ešení pro správu klientských počítač Konfigurace a nasazení....................... 1 2 Správa a aktualizace

Více

Téma prezentace. Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov

Téma prezentace. Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov Téma prezentace Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov Asociace chytrého bydlení POSLÁNÍ Asociace chytrého bydlení je spojením odborníků a firem, které mají prokazatelné zkušenosti

Více