Dračí oči Černý jezdec

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dračí oči Černý jezdec"

Transkript

1

2 Dračí oči Černý jezdec také v tištěné verzi Objednat můžete na Kristina Hlaváčková Dračí oči Černý jezdec e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována bez písemného souhlasu majitelů práv.

3 Obsah Kapitola 1. Domov sladký neznámý Kapitola 2. Vyslanec Kapitola 3. Magie mezi Berbery Kapitola 4. Černý jezdec Kapitola 5. Tajemství města Kefet Kapitola 6. Odhalení Kapitola 7. Ošklivá tajemství Kapitola 8. Oči temnoty Kapitola 9. V moci zatracených Kapitola 10. Prvorozený Kapitola 11. S Karganem v srdci Kapitola 12. Když slunce zapadá

4 Mámě, tátovi a Romaně. Bez Vás by Černý jezdec nevyjel. Nechť Bugríci zachovají přízeň všem mým strážcům: Pavlovi, Sandře, Veronice a Zuzce.

5 Kapitola 1. DOMOV SLADKÝ NEZNÁMÝ Věděla, že její účast na Arkasu nezůstane bez následků. Mělo ji napadnout, že Aška nezůstane u pouhého kázání a hubování. Vešla do svého salonku a zabouchla za sebou dveře. Muž, který stál u okna, se nesouhlasně zamračil. Takhle se začal. Otočil se a zjistil, že se jeho ohryzku dotýká hrot meče. dáma nechová, dokončil o poznání mírněji. Polknout se neodvážil. Elena lehce pozvedla obočí a naklonila hlavu na stranu. Tfujtajbl, a ty jsi kdo, by bylo přijatelnější? otázala se medovým tónem, který jasně naznačoval, že nebude-li se jí líbit odpověď, pak to, co bude následovat, se nebude líbit jemu. Pokusil se odsunout meč stranou. Docílil pouze toho, že se mu čepel přitiskla ještě těsněji ke krku. Co tu zatraceně děláš, je rozhodně otázka hodná dámy, neb jsi bez dovolení vstoupil do princezniných komnat. Neopovažuj se! štěkla na ni Aška, která s Morfeem v patách právě vstoupila do místnosti. Elena jen pootočila hlavu. Meč se nehnul ani o milimetr. Damian je tu na můj příkaz. Buď tak laskava, přestaň jej ohrožovat a začni se konečně chovat jako budoucí královna. Do komnat princezny nesmí vstoupit žádný muž bez jejího výslovného svolení, není-li to její příbuzný nebo není-li princezna v ohrožení života. Jsem nakloněna předpokladu, že mě ohrožuje na životě. Mám plné právo udělat z něj špíz! zavrčela Elena. Tušila, že na ni matka šije boudu, jen nevěděla jakou a vůbec se jí to nelíbilo. Morfeus tyčící se

6 6/36 za královnou nejistě přešlápl a udělal krok vzad, aby zůstal stát přesně ve dveřích. Okamžitě dej ten meč dolů, štěkla na ni matka. Elena se podívala Damianovi přímo do očí. Velmi pomalu a velmi neochotně odtáhla meč od jeho krku a zasunula jej zpět do pouzdra. Damian polkl a pokusil se nevydechnout úlevou příliš nahlas. To bylo velmi nevhodné! pokárala ji matka. Elena zaťala lícní svaly. Omluvíte nás? promluvila k Damianovi. Ten se raději rychle vytratil za dveře, kde mu nebylo o moc lépe, protože tam na něj nevraživě zíral Morfeus. Elena počkala, až odejde. Co to má být? zeptala se téměř klidným hlasem. Damian je učitel tance, etikety, historie, národních zvyků, některých jazyků a diplomacie. Tvé vzdělání je v tomto ohledu evidentně značně zanedbáno. Elena cítila, jak jí začíná vřít krev v žilách. Pomalu se nadechla, na zlomek vteřiny zavřela oči. Matka jí opět manipulovala. Tentokrát naprosto otevřeně. Jsi dcera krále, musíš se podle toho chovat. Nectíš berberské zákony, jsi prostořeká a tančíš jako elf. Zbytečně na sebe upozorňuješ! Damian dohlédne na to, aby byla tvá výchova adekvátně doplněna. Chci se ujistit, že budeš připravena na úkoly, které tě v budoucnosti čekají, abys se ctí reprezentovala náš rod. Proč mi nepořídíš chůvu? Nebuď drzá! Nasadila jsi na mě špeha. Nemysli, že se z toho vykroutíš. Budu tě sledovat, upozornila ji matka a vyšla z místnosti. Pravděpodobně jsme nezačali nejlépe, pokusil se. Stál s rukama založenýma na prsou a pozoroval ji. Měl dojem, že mu něco uniklo. To, jak si jej princezna prohlížela, rozhodně nepřipomínalo pohledy žen a dívek, na které byl zvyklý. Většinou od opačného pohlaví sklízel toužebné, nebo naopak pohrdlivé pohledy, ale Elena si jej měřila pohledem šelmy, která odhaduje protivníka a přemýšlí, kam se má zakousnout.

7 7/36 Pokusila se na něj podívat nezaujatýma očima. Byl velmi snědý. Přirozeně tmavší odstín pleti byl podpořen důkladným opálením. Černé vlasy měl pečlivě střižené, sčesané do patky. Zpod výrazného obočí, které jí přišlo až příliš souměrné, než aby bylo přirozené, se na ni díval temně hnědýma, uhrančivýma očima. Na tváři měl třídenní strniště, ostrý rovný nos, kolem očí vějířky drobných vrásek, ústa s plnými rty lemována dvěma výraznými čarami. Byl o hlavu vyšší než ona, štíhlý, tělo perfektně vypracované. Rukávy měl nonšalantně vyrolované po lokty, rozhalenku, oblečení střižené na míru a kalhoty mnohem přiléhavější, než bylo zvykem. Byl velmi sebejistý a sám se sebou spokojený. Na její vkus možná až příliš. Měla na ten meč přitlačit, dokud měla příležitost. Ten chlap se jí nelíbil. Vždyť nebyl ani pořádně ozbrojen. Na zdobeném opasku měl tenký meč, který vypadal spíše jako elegantní módní doplněk než jako zbraň. Už jste si mě prohlédla, Vaše Jasnosti? otázal se hedvábným tónem. Ani se nepohnula, jen se ušklíbla pravým koutkem úst. Aby bylo jasno, nejsem z vás zrovna nadšená. Toho jsem si stihl všimnout, děkuji. Půjdeme jinam. Nadále nemáte povolení vstupovat do mých komnat. Abych byla přesná, máte zakázáno vstupovat do mých komnat a je mi jedno, co na to říká matka. Až vás tu příště načapám, udělám s vámi krátký proces a ptát se budu až pak. Je to jasné? Nehodí se, aby dáma vyhrožovala, odvětil klidně a ona po něm sekla pohledem. Tato místnost je na tanec málo prostorná, navrhuji přemístit se do malého tanečního sálu. Čekají tam na nás hudebníci. Nabídl jí rámě, které nepřijala. Znovu mu věnovala ten ostrý pohled. Usmál se a pustil ji do dveří. Narovnejte se, hrbíte záda a příliš rázujete. Dáma má chodit klidně a ladně. Elena pochodovala chodbou vedle něj. Semkla rty, spolkla prudkou odpověď a neochotně narovnala záda o to málo, co to šlo. Rozhodně nezpomalila. Damian se zastavil. Čekal. Udělala ještě několik rychlých kroků, než se zarazila a otočila zpět na něj. Co?

8 8/36 Neříká se co, ale prosím. Vypadáte, jako byste někam utíkala. Mladá dáma vašeho postavení má být důstojná za všech okolností. Vy důstojně rozhodně nevyhlížíte, a pokud budete tímto tempem pokračovat, tam, kam míříte, dorazíte udýchaná. Nepůsobí to dobře. Podívala se za jeho rameno. V dostatečném odstupu je následoval Morfeus, který se neúspěšně pokoušel vypadat, že tam není, natož aby, nedejte bohové, něco slyšel a viděl. Se zájmem si začal prohlížet odřenou tapiserii na zdi. Založila ruce na prsa. To je velmi agresivní gesto. Budeme se muset soustředit na vaši řeč těla, ale nebojte se, to zvládneme. Nebojte se, to zvládneme? To myslí vážně? Mluvil, jako když másla ukrajuje, kolem koutků úst se mu usadily jemné vějířky vrásek a oči mu hrály. Ten chlap ji neskutečně rozčiloval! Takže? otázala se podstatně méně podrážděně, než se cítila. Znovu ten jeho sebejistý úsměv. Musíte si zvolit pomalé tempo a to udržovat, ať se děje, co se děje. Pozvedla obočí. Přes tvář jí přeletěl letmý náznak úsměvu. Představila si totiž, jak hoří a pančitel před ohněm zdrhá velmi klidným elegantním krokem. Výraz celé její tváře se na moment změnil. Pak si vzpomněla, jak ji ten člověk štve. To si ráčíte představovat jak? zeptala se trochu jedovatě. Znovu jí nabídl rámě. Neochotně se do něj zavěsila, a když vykročil, srovnala s ním krok. On používal kolínskou? Ještě než došli k malému tanečnímu sálu, potkali několik služebných. Věnovaly Damianovi dlouhý zkoumavý pohled. Elena si byla jista, že se po něm všechny otočily, sotva k nim byl zády. Neušlo jí ani rozjařené špitání a chichotání, které se pomalu vzdalovalo. Příliš pomalu. Podvědomě zrychlila krok. Damian udržel tempo a lehkým tlakem na její paži ji zbrzdil. Cítila, jak jí začínají rudnout uši. Neopovažuj se! prskla Elena na Michaela, který ji přivítal jen těžko potlačovaným úšklebkem. Já nic neřikám, ohradil se a dalo mu hodně práce nesmát se nahlas. Pohrozila mu prstem. V tvářích měla barvu a oči jí plály. Jste horší drbny než ty služebné! rozčilovala se. Rázovala a on jí sotva stačil.

9 9/36 To bychom si nedovolili. Jen počkejte, já vás srovnám, holomci! No, no, takhle mluví dáma? pokáral ji a tím ji ještě více popíchl. Ani to nezkoušej! štěkla na něj. Michael se už neudržel a začal se smát nahlas. Víš, co se o něm povídá? zeptal se, když se konečně trochu uklidnil. Otec má pravdu, jste drzá sebranka! Važ slova, mluvíš s královskou dcerou, nasadila velmi zdařilou imitaci tónu své matky. Štvalo ji, že ji Aška vypekla, a tentokrát nepomáhalo ani to, že si ji Michael s Morfeem dobírali. Měla pocit, že si matka zahrává s ohněm. Doslova. Není to vtipné! prskla. Ale je, Vaše Výsosti královská dcero, zubil se. Drž mi ho od těla, co nejvíc to půjde. Do mých komnat má zakázaný přístup. Pokud ho tam načapáte, nemazlete se s ním. A přestaň mě provokovat, stačí, že to dělá ten samolibý, namyšlený hezoun ve vypasovaných kalhotách. Takže sis všimla? zazubil se. Čeho? Jak je vymóděnej. Jako kdyby to šlo přehlédnout. Jsem zvědavá, jestli se budeš taky tak dobře bavit, až mi blafnou saze a hodím s ním přes místnost nebo mu podpálím tu kostnatou zadnici. To bych ho asi musel dorazit a odklidit a pak by se mnou už nepromluvila jediná ženská na hradě. Jim se jeho zadek totiž líbí, rýpl si. Sekla po něm pohledem. No tak se nerozčiluj, vždyť je docela vtipnej! nasadil Michael tomu všemu korunu. Áron naštěstí nesdílel Janův ani Aščin názor na mnoho věcí. Cvičiště bylo jeho. Když se Elena v Michaelově doprovodu objevila na jeho hraně, Áron se na ni usmál. Byl to spíš takový vzdálený náznak pozvednutí koutků, ale u Árona znamenal výrazný projev emocí. Elenu očekával. Dalo by se říci, že ji na cvičiště pozval. Na hostině k ní přistoupil a doslova na půl huby utrousil: Mě neoklameš. V Arkasu ses vyhnula všem bojovým soutěžím. Chci vědět, co ses v té dívčí škole naučila.

10 10/36 Tehdy nehnula ani brvou. Teď se zhluboka nadechla. Nechala pachy cvičiště proniknout do všech buněk ve svém těle a přimhouřila oči. Byla doma! Konečně byla doma! Na rtech se jí usadil spokojený úsměv. S traky v rukách se s Michaelem pustili do mírného, neagresivního tréninku. Snažili se příliš nepoutat pozornost, ale moc se jim to nedařilo. Áron se k nim po chvíli přimotal. Vstoupil do prostoru, kterým svištěly dva traky, aniž by si dělal starost, že může nějakou schytat. Oba se k němu otočili. Zatímco Elena sledovala Árona, Michael se díval spíše za něj. Stál tam berberský válečník s trakem v ruce. Michael si jej pamatoval. Už před osmi lety to byl vynikající bojovník. Toho oťukávání bylo dost. Na tomto cvičišti si nehrajeme, zkonstatoval Áron a kývl na muže, který jej doprovázel. Michael se na Elenu zazubil. Buď tak hodná a snaž se, abych z toho já nevyšel jako bábovka, uslyšela ho ve své hlavě a pozvedla rádoby nechápavě obočí. Naklep mu kejty! dodal, pokrčil rameny a vydal se mimo cvičební prostor. Já bych to nedělal, utrousil k Berberovi, který jej míjel se samolibým úsměvem na tváři. Eleně cukly koutky. Opřela se lhostejně o trak, pravou ruku někde u středu tyče, levou ruku dlaní položenou na její špičce, loket volně visící dolů. Vypadala nonšalantně. Pozorovala svého protivníka, jak se pohybuje, jak drží trak, sledovala jeho oči. Aniž by si toho všiml, přenesla váhu na levou nohu. Pravou špičku jen lehce vytočila ven. Dostane na držku, zahuhlal Michael vesele. Áron mu věnoval krátký pohled a pak se soustředil na Elenu a jejího protivníka. Kolem nich se shromažďoval hlouček zvědavých bojovníků. Elena se sladce usmála. Doby, kdy se bála, že jí někdo vypráší kožich, byly dávno minulé. Musí si jen dát pozor, aby nepoužila pohyby, které by mohly vyvolat otázky. Kolem jejího malého kusu světa se shromáždilo velké obecenstvo. Ice, Berber, kterého proti ní Áron postavil, se lehce uklonil, aby pozdravil soupeře, a aniž by čekal na odpověď, zaútočil. Áron chtěl vidět, co Elena dokáže. Jak se Ice pohnul, Elena obloukem posunula pravou nohu za sebe, zároveň šla do podřepu, zvedla tyč ze země, zatočila jí a švihla

11 11/36 po Iceových holeních. Jak se pohyboval kupředu, padl jako podťatý. Okamžitě se překulil, aby se dostal z jejího dosahu, a vyskočil na nohy. Stále ještě měl na tváři úšklebek a v koutku úst sežvýkaný doutník, ale už se pohyboval o něco opatrněji. Áron přimhouřil oči. Najednou šlo vše ráz na ráz. Vzduchem svištěly traky, jedna rána následovala druhou, oba protivníci okolo sebe s lehkostí tančili, uskakovali a útočili. Obecenstvo je nadšeně povzbuzovalo. Ať se Ice snažil sebevíc, a jeho útoky nepostrádaly ani rychlost, eleganci, ani vynalézavost, proti tančící, lehkonohé Eleně, která unikala jeho ranám a zasypávala jej těmi svými, neměl nejmenší šanci. Viditelně se tím malým představením velmi dobře bavila. Ice zaútočil. Elena byla v polovině otočky, kterou se vyhýbala jeho předešlé ráně. Nejdřív vzduchem proletěl Iceův trak a pak Ice. Přeletěl část cvičiště velmi rychle, poměrně nízko nad zemí a velmi neelegantně. Přistál k nohám jásajícího obecenstva. Zaklel a začal se hrabat na nohy. Michael mu podal ruku, aby mu pomohl vstát. Já řikal, že bych to nedělal! ušklíbl se na něj vesele. Elena se znovu nonšalantně opřela o trak. Kurva, jak to udělala! ulevil si Ice a rekognoskoval škody. Hodila se mnou jak s hadrovym panákem. Někdo mu s pobaveným úsměvem podal jeho trak. Byl nalomený. Sem si řikal, že jsem na něm přistál. Klika, že jsem si ho nebodnul do Uvědomil si, že je na cvičišti dáma, a zarazil se. No, ehm, víte kam, dodal znechuceně. Podíval se na Árona a pokrčil rameny. Tohle vážně nemělo smysl. Vytáhl odněkud z haleny mírně pochroumaný nedopalek doutníku, protože o ten původní přišel, vsunul jej mezi zuby a zapálil si. Michael jí s úsměvem na rtech vytkl, že se jí do boje vloudilo pár pochybně neberberských pohybů. Vypadal spokojeně, než mu navrhla, aby Ice naverboval do gardy. To bylo sice působivé, Jasnosti, ale nemáte být někde jinde? ozval se za Elenou ten známý sametový hlas. Elena přimhouřila oči a zaťala lícní svaly. Je na čase oblíct sukýnku a učit se být krásná a nepotřebná, pitvořil se Michael.

12 12/36 Tobě by rozhodně hodina etikety neuškodila, zasyčela Elena a otočila se. Měl jsem za to, že jsme se domluvili, že se budete chovat jako dáma i za mé nepřítomnosti, pokáral ji Damian stojící s rukama založenýma na prsou těsně na hraně tréninkového prostoru. Rukávy měl opět nonšalantně vyrolované k loktům, límec elegantně vzpřímený, boty z jemné kůže naleštěné, byl hladce oholen. Jemný vánek k ní zanesl závan jeho kolínské. Jsem Berber, odvětila suše. To není důvod chovat se jako barbar. Pozor, aby ses neušpinil, to by bylo neštěstí, zjevil se za Damianem Filip. Damian se na něj zazubil a podal mu ruku. Tvoje sestra je špinavá za nás za oba. Musíš ji omluvit, pořád se pohybuje mezi chlapama. A neustále bojkotuje moji snahu udělat z ní mladou dámu. Jak je? Filip se na něj vesele ušklíbl. Prohodili ještě několik vět. Když se oba ohlédli po Eleně, její místo ve cvičebním prostoru bylo prázdné. Je neslušné otáčet se k dámě zády, pánové. Oba nadskočili a vyjeveně se otočili. Elena stála za nimi oblečena do temně zelených šatů, vlasy rozpuštěné. Po černé haleně, kalhotách a složitě zapleteném copu nebylo ani památky. Jak ses tam začal překvapeně Filip. Damianovi po prvotním úleku přeběhl po tváři lehce zmatený výraz, ale pak se usmál. Máte na pravé tváři šmouhu, Jasnosti, zkonstatoval klidně. Víte, která ruka je pravá, že? Filip se prudce nadechl. Elena Damianovi věnovala medový úsměv. Udělala jeden velmi ladný krok směrem k němu a složité taneční gesto pravou rukou. Dej si pozor, abych z tebe touhle pravou rukou neudělala fašírku, jsi drzý! řekla sladce. Filipovi se rozlil po tváři spokojený úsměv. Tohle byla Elena, kterou znal. Nepouštějte se do boje, který nemůžete vyhrát, princezno, odvětil Damian, a to byla chyba. Elena se usmála. Byl to velmi nebezpečný úsměv. Udělala krok vpřed. Vypadala tak, že Damian udiveně o krok ustoupil. Filipa napadlo, že tentokrát to opravdu přehnal. Michael se pohnul. Měla sto chutí udělat z Damiana sekanou a on jí k tomu docela

13 13/36 pěkně nahrál. Trvalo jí přesně ten jeden krok, než si to rozmyslela. Provokoval celkem úmyslně a to poslední, co teď potřebovala, byl incident, který by musela vysvětlovat Ašce. Že se jí ho povedlo na zlomek vteřiny vyvést z míry, jí bude muset stačit. Druhým krokem jej těsně minula a pokračovala klidně dál až k Michaelovi, který ji nevěřícně sledoval. Stejně jako Filip, a na kratičký moment i sám Damian, čekal, že na drzého učitele zaútočí. Nestalo se. Zneklidňovalo ho to víc, než kdyby to udělala. Mrkla na něj. Půjdeme? zeptala se klidně. Pozvedl nechápavě obočí. Pak se najednou vzpamatoval, zvedl balíček, který mu předtím hodila k nohám, a pohotově jí nabídl rámě. Zavěsila se do něj a důstojně vykročili k hradu. Tak to bylo zajímavý. Prosím? Čekal bych, že ti za ty tvoje drzosti rozkřápne kokos, zkonstatoval Filip zamyšleně. Damian se na něj otočil. Abych pravdu řekl, i já. Aspoň si nemůžeš stěžovat, že se nechová jako dáma. Nechová. Půjdete, Damiane, nebo na sebe necháte děvče čekat? ozvala se Elena a Damian se chtě nechtě usmál. Jen se neboj, ona ti to ještě spočítá, ušklíbl se na něj Filip. Asi nechci vědět, jaks to udělala. Tak se na to neptej. Nemusim řikat, žes to dělat neměla. To by bylo naprosto zbytečné. Netušil jsem, že jsi tak rychlá. Mlčela. Nevim, jestli je zrovna důstojný převlíkat se uprostřed cvičiště plnýho chlapů, ozval se po chvilce znovu. Elena zrudla a kousla se do rtu. Byla ráda, že ji samotnou tohle nenapadlo, protože by ta myšlenka určitě narušila její koncentraci a Nechtěla si to ani představit. Tak proč se jí ten obraz tak usilovně vtíral do mysli? Ale jinak to bylo působivý, pokusil se Michael, který se dobře bavil jejími rozpaky.

14 Hm. 14/36 Naiad, tanec víl, byl vrcholným uměním, které se berberské dívky učily od malička. Byl zlatým hřebem letního slunovratu a každé děvče toužilo být jednou z těch, které budou při jeho oslavách vířit v divokém složitém tanci po parketu za zvuku houslí a bubnů, na hradě, některém z náměstí či návsí. Sál byl plný děvčat. Stály po skupinkách a vzrušeně spolu hovořily. Tiše za sebou zavřela dveře a co nejnenápadněji se vydala k nim. Damian zvedl hlavu, podíval se na ni a zamračil se. Opětovala jeho pohled a zařadila se k ostatním adeptkám. Byla trochu nervózní, ale být tu bylo její rodové právo. Hodlala jej využít, tedy alespoň natolik, že dostane šanci ukázat, co umí. Milovala tanec, a než se jí do života začal plést Damian, měla pocit, že jí docela jde. Jistě, za ta dlouhá léta, co byla pryč, neměla s kým trénovat, ale tohle byla její příležitost. Nikdo nemohl polemizovat o tom, že splňovala základní kvalifikaci. Žínkám tancujícím Naiad muselo být mezi šestnácti a dvaceti a jako správné víly musely být neposkvrněny. Zvláštní, napadlo ji. Berbeři věřili, že letní slunovrat má magickou moc, stejně jako Naiad, tanec víl. Byla to magie, kterou měli zakořeněnu hluboko v srdcích, ale i tak trpěli nepřekonatelnou nevraživostí k čemukoliv magickému a nenáviděli čaroděje a čarodějky. Většinu přítomných dívek znala a ony ji, sice ostražitě, ale přijaly mezi sebe. Zapojila se do hovoru. Nehodlala se nijak stranit, natož stavět na odiv své postavení, které nejenže jí nebude nic platné, ale bude nejspíš i na obtíž. Obzvlášť u Damiana. Ten ji pozoroval a ona se k němu ostentativně otočila zády. Luccile, její nová komorná, na ni vesele mrkla. Elena se usmála. Začaly si povídat. Damian odněkud vytáhl tenké viržínko a zapálil si. Netvářil se přátelsky. Byl by raději, kdyby tu princezna nebyla. Předpokládal, že se s ním bude neustále dohadovat. Rozhodně to nehodlal trpět. Situace bude standardně napjatá i bez toho, aby mu narušovala výklad. Byla to ale princezna a peskovat ji na veřejnosti bude na hranici no, bude to složité. Potáhl z viržínka a slastně vypustil kouř. Musí se soustředit na ostatní tanečníky. Chlapce a muže znal všechny do jednoho, neobjevila se mezi nimi žádná nová tvář, což bylo dobře. Naiad tak bude pro

15 15/36 dívky podstatně bezpečnější a on bude mít výrazně méně práce s učením. Tak mám takový podezření, že si budeš muset najít jinýho hlavního tanečníka, zazubil se na něj Filip vesele. Damian si s ním potřásl rukou. Chystáš se snad někam? Ani ne, ale jestli bude královnou víl Eli, asi by to nefungovalo, když jsme sourozenci. Nemusim ti snad vysvětlovat polopaticky, o co v tom tanci jde, ne? Damian se ušklíbl. Nemohlo mu ujít, že ho tou poslední větou Filip paroduje. Proč myslíš, že by měla být královnou zrovna ona? Filip se zakřenil a pokrčil rameny. Ani ti nevim. Bych tak tipoval, že bude zatraceně dobrá. Byla dlouho pryč a jsou tu zkušenější tanečnice, odpověděl téměř lhostejně Damian. Filip se zasmál. A tomu věříš, jo? Zapomínáš, že ji učím tančit. Právě. A znám její nedostatky. Bavíme se o tanci, že jo?! ujišťoval se Filip. Damian mu věnoval káravý pohled a zamyšleně se zahleděl k ženám. Vzájemně si ukazovaly některé pohyby s šátky a živě se mezi sebou bavily. Uvidíme, zamumlal a vyfoukl další obláček dýmu. Princeznu mu byl čert dlužen. Hele, je to moje sestra. No a? To jí nedává výhradní právo stát se královnou víl. Jasně, že ne. Ale ocenil bych, kdybys ji posuzoval nezaujatě. Damian pozvedl téměř uraženě obočí, ale jinak se nebránil, což Filipa trochu překvapilo. Žádná jedovatá poznámka? No, to bude mazec! Damian teď Elenu pozoroval opravdu podezřívavě. Hodlal udělat vše pro to, aby se jí rychle zbavil. Dívky měly jen ten jediný pokus. Předpokládalo se, že všechny tanec do detailu znají, celou jeho choreografii, každý jeho pohyb. Úkolem společného učení pak bylo pouze všechny dokonale sladit, vypilovat veškeré sebemenší nuance. Než den skončí, bude vybráno devět

16 16/36 tanečnic a devět náhradnic. Dívky byly rozděleny do skupin po osmi. Devátou, královnou víl, byla pro tentokrát jedna ze starších, zkušených dívek, která již pravděpodobně nesplňovala základní kvalifikaci, ale rozhodně věděla, co dělá. Děvčat bylo jednatřicet, což nebylo dělitelné osmi. Znamenalo to, že jedna z nich bude muset tančit dvakrát. Což je dvakrát taková pravděpodobnost, že něco pokazí, zkonstatovala Luccile. Ta poznámka u ostatních vyvolala sice šeptanou, nicméně bouřlivou reakci. Elena jen rozšířila chřípí. A to ze mě dělá ideální kandidátku, utrousila. V tu chvíli se na ni Damian podíval. A bylo jasno. Elena v duchu zaklela tak, až jí zrudly uši. Jak dívek ubývalo, rozdíly mezi nimi byly stále menší, rozhodování těžší. V posledním vyřazovacím kole záleželo i na sebemenších chybičkách. Elena se zamyšleně podívala na šátek, který držela v ruce. Nechápala, že na něm není jediná zatržená nitka. Znala každý krok, každou roli Naiadu, ale nikdy jej netančila s jinými děvčaty, nikdy jej netančila mezi meči. Vyžadovalo to hodně soustředění. Více než meče ji ale znepokojoval pocit, jako kdyby i nedokonalým tancem, ze kterého byly kousky vynechány, probleskovaly střípky magie. Jako by si své víly vybíral tanec sám. Elena to cítila. Byla to mocná magie, která zatím nepropukla v celé své síle a nepropukne až do noci slunovratu. Magie mezi Berbery. Proč jí o tom matka nikdy neřekla? Tancovala vlastně někdy Naiad? Přece jen nebyla rozený Berber. Elenu na zlomek vteřiny napadlo, že by její přítomnost v tanci víl mohla být, řekněme, magicky problematická. Rychle tu myšlenku zavrhla. Na tohle se těšila a neměla v úmyslu si to nechat zkazit naprosto ničím, natož svým vlastním pocitem zodpovědnosti! To, že vás neposlouchám, je jen vaše utkvělá představa, bránila se, protože měla Damiana už zase plné zuby. Byly sice chvíle, kdy se zabrali do hovoru, který končíval zapálenou a pro Elenu často zábavnou diskuzí a slovní přestřelkou, ale byly to vzácné momenty, kdy Damian zapomínal být sám sebou. Postupem času začala mít podezření, že je v něm víc, než se na první pohled zdálo, ale to, že spolu trávili čas i při nácviku Naiadu, jim příliš neprospívalo. Ne, jí to neprospívalo. V podstatě ji

17 17/36 štval o to víc. Měla pocit, že prudí jen proto, aby prudil. Zatímco když byli sami, občas se dokonce přiblížil tomu, být celkem milý, před ostatními lidmi na ni byl jak na psa. Neustále poslouchala, že má pomalé nohy, špatně došlapuje, vypadá, jako by šlapala zelí, pohyb šátkem není dost ladný, takhle jí někdo usekne mečem uši, bla, bla, bla. Hýbete se, jako byste spolkla trak. Už se zase nemůžete rozhodnout, co chcete. Jednou mám mít záda rovná, pak zase ne. To jsou výmluvy. Od začátku říkám rovná záda, ale ne prkenná. Tanec je ladný, plynulý pohyb. Nemůžete k němu přistupovat jako k sadě výpadů a krytů. Proč? Docela to funguje. To mám z těch vašich bojových analogií. Přestaňte odmlouvat a soustřeďte se. Nebudete nikdy spokojen, i když se třeba postavím na hlavu. Stavět se při tanci na hlavu většinou nebývá příliš efektivní. Znovu! Někdy sice byl docela vtipný, ale neznala nikoho, kdo by ji dokázal tak spolehlivě vytočit. No, možná až na pratetičku. Měla chuť po něm něco hodit, ale místo toho se nechala vést. Tentokrát se jí držení těla podařilo k jeho spokojenosti. Vidíte, jak jsem vás pěkně srovnal. Kdy už vám dojde, že mám vždy pravdu? rýpnul si místo pochvaly. Něco by se mu stalo, kdyby přiznal, že se jí cokoliv povedlo. Třeba by se mu pomačkaly puky. Sekla po něm pohledem. Tyhle jeho průpovídky v ní vyvolávaly touhu dotáhnout ho na cvičiště a zkusit, jak dlouho by s těma kecama vydržel tam. Nebo mu možná zakroutit krkem. To znělo jako dobrý nápad. Můžete mi vysvětlit, proč se králova dcera chová jako chuligán? pokračoval tím svým obvykle klidným, medovým tónem. Záda měla ztuhlá z cvičiště, v noci toho moc nenaspala, protože jela s matkou ke složitému porodu, a vadilo jí, že není schopná docílit přesně těch pohybových nuancí, které po ní chtěl. Navíc měla pocit, že rýpe jenom proto, aby zjistil, co to udělá. Měla toho tak akorát dost a rozhodla se zaútočit. Můžete mi vysvětlit, proč se chlap z rodu válečníků nechová jako bojovník? opáčila.

18 18/36 Važte slova. Proč myslíte, že nejsem schopen zareagoval po chvilce zaraženého mlčení. Oči jí zazářily. Rozhodně se netvářil tak, jak u něj byla zvyklá. Lišácký výraz někam zmizel. Vy jste ten, kdo neposlouchá. Já jsem neřekla, že nejste schopen. Stáli proti sobě jako dva kohouti na smetišti. Damian se zdál být momentálně zaskočen. Tentokrát se konverzace jaksi neubírala směrem, kterým byl zvyklý, natož kterým by byl ochoten se pouštět. Kladete nevhodné otázky, princezno. Uhnul pohledem, uvolnil sevření a udělal několik kroků vzad. Eleně se po tváři rozlil široký úsměv. A mám tě, holomku! V tomto ohledu jste mi dobrým příkladem, poklonila se. Musíte mi neustále odporovat? Pokrčila rameny. Neodpověděl jste mi. Jste hubatá. Neuškodilo by vám, kdybyste mlčela alespoň při tanci. Nemůžete se na něj soustředit, když pořád mluvíte. Znovu pokrčila rameny. Myslím, že toho pro dnešek bylo dost. Začal se sbírat k odchodu. Nechala jej odejít na půl cesty ke dveřím. Jistě, potřebujete si odpočinout na zítřejší lov, pronesla sladce. Damian zaváhal. Jaký lov? Král pořádá hon a vy jste zván. Tohle ji bavilo. Damian se na ni pomalu otočil. Zářivě se na něj uculila. Ale Nechcete doufám odmítnout královo pozvání? přerušila jej. Damian jí oplatil úsměv a lehce se poklonil. Bude mi ctí, Vaše Jasnosti. Nádvoří bylo plné lidí, koní a psů. Elena všechen ten shon spokojeně pozorovala. Když stála mezi lovci, bylo to jiné, než když se jako malá dívala z okna a nemohla se zúčastnit. Filip ji vesele dloubl do žeber. Jsem zvědav, kolik toho ulovíš, prcku. Záleží, jak moc se mi vy floutkové budete plést pod nohy. Neporazila jsem tě náhodou při Arkasu v lukostřelbě? Jistě, ale tyhle terče se hýbou, mrkl na ni. Vsadíme se, bratříčku? zasmála se. Filip se zazubil.

19 19/36 Hlavně dejte pozor, na co střílíte, nerad bych přišel k úrazu, vložil se do hovoru Damian. Michael stojící opodál otočil oči v sloup. Obávám se, že trefit vás, nikdo by mi nevěřil, že to byla nehoda. A vzhledem k tomu, že na ozdobu jste s námi vy, mohu se já plně věnovat lovu, opáčila. Damian nestihl odpovědět. Na nádvoří se objevil král a zazněl povel do sedel. Elena se jediným plynulým pohybem vyšvihla na koně. Michael by býval ocenil, kdyby alespoň občas použila třmen. Zvládnete být vy dva pohromadě pět minut, abyste si nevjeli do vlasů? vrtěl hlavou Filip. Vůbec nevím, o čem to mluvíš. Pozor na ni, kamaráde. Má tě přečtenýho. Tím bych si nebyl tak jist. Dráždíš hada bosou nohou. Trocha opozice jí neuškodí, mávl rukou Damian. Zato tobě by mohla, ušklíbl se Filip. Je to jen hra. Jen jestli ona to vidí stejně. Počkej, hra? Bavíme se o mé sestře. O králově dceři, pohoršoval se princ. Vždyť mě znáš. No právě! Damian se usmál. Michael sledoval Elenu, která se obratně proplétala mezi stromy za prchající zvěří. Všude okolo byl hlomoz, zvuk pádících kopyt, lámajících se větví, řinčení tětiv. Najednou přitáhla Aškentovi otěže tak, že se vzepjal, a otočila jej opačným směrem. Kůň chvíli tančil a točil se na místě, zatímco okolo něj se řítili další lovci. Něco se dělo. Elena se dívala kamsi mezi koruny stromů. Uslyšel ve své mysli její sprostou nadávku. Černý! Kryjte se, všichni pryč! zakřičela najednou a vyjela proti proudu všech ostatních. Členové její gardy se jako jeden muž obrátili a vyrazili za ní. V tu chvíli se nad korunami stromů objevilo obrovské temné tělo. Slyšeli svist jeho křídel. Elena se tryskem vzdalovala od skupiny. Černý se po ní otočil. Michael zaklel a pobídl svého koně

20 20/36 k rychlejšímu tempu. Černý udělal v letu neohrabanou otočku, zavadil ocasem o strom a shodil ho mezi jezdce. Vyrazil za Elenou. Pro něj to byl slabý jedinec, který se oddělil od stáda. Do prdele! Řítila se tryskem mezi stromy, v ruce měla luk. V tom zběsilém tempu se Aškent najednou prudce otočil na zadních. Vypadalo to jako pirueta, ze které ihned přešel zpět do trysku. Než se stihl jednou otočit, Elena vypálila dva šípy. Černý zařval a zrychlil. Letěl tak nízko, až se pařáty dotýkal větví. Michael na něj vystřelil. Věděl, kam má mířit, ale šíp se odrazil od poloprůhledné olejovité kůže. Vypustil další a tentokrát zasáhl, ale Černý si ho nevšímal. Už byl skoro u Eleny. Aškent udělal v plném trysku další piruetu a do krku Černého se zarylo několik Eleniných šípů. Její garda se k ní sice přibližovala, ale ne tak rychle jako Černý. Vnořil se mezi stromy. Pod jeho vahou se začaly lámat větve a zasypávaly jezdce pod ním. Elena se otočila v sedle a opět vystřelila. Černý se snášel čím dál níž. Ve zlomku vteřiny se stalo několik věcí najednou. Černý se pokusil chytit Elenu do pařátů, Elena zatáhla Aškentovi otěže tak prudce, až se zastavil a téměř si dřepl na zadek, tím se dostal nejen z dosahu Černého, ale také pod jeho břicho. Po Elenině levém boku se objevil černý jezdec a pokusil se ji vytlačit z ještěrovy dráhy. Jak zastavila, na jejím místě se najednou ocitl právě on. Elenin meč se zaryl do břicha Černého, jeho pařáty sevřely jezdce a vytrhly ho ze sedla. Černý se začal zvedat do vzduchu s kořistí v drápech. Muž zařval. Elena znovu vyrazila vpřed. Zabodla meč do ocasu, který ji zrovna míjel, a vyhoupla se na něj. Zachytila se ostnu na jeho hřbetě. Černý se vznesl nad stromy a zmizel Michaelovi a všem ostatním z očí. Slyšeli řev. Zvířecí řev. Když se vyšvihla na ocas Černého, pevně se chytila. Černý neletěl tak hladce, jako létal Charlik. Každé mávnutí blanitých křídel bylo znát na celém jeho těle, způsobovalo trhnutí. Jak se křídla zvedla, tělo padlo lehce dolů, jak křídla klesla, Černého tělo se vymrštilo vzhůru. Elena následovala jeho pohyb. Odrazila se a skočila. Rozeběhla se po ještěrově hřbetě, zachytávajíc se ostnů pro oporu. Černý zařval. Chtěl se otočit, aby ji setřásl, ale nedostal příležitost. Zabodla mu meč do krku těsně

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti.

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti. Kapitola 1 Už to máš? zeptala se Olivia Abbottová mámy. Olivii se konečně podařilo přimět tátu, aby si dal pauzu od svého pravidelného úterního maratonu tai-či tím, že mu zatřepala pompony přímo před obličejem,

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně DUCH? Z temného moře se vynořila plachetnice se třemi stěžni. Plachty měla svěšené a trup hluboko ponořený, jako by byla naložená těžkým nákladem. Na středním a nejvyšším stěžni vlála malá černá vlajka.

Více

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém

Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém f r a n z k a f k a Řehořovi bylo jasné, co Markétka zamýšlí, chce odvést matku do bezpečí a jeho pak zahnat ze stěny dolů. Ale jen ať si to zkusí! Řehoř sedí na svém obraze a nevydá ho. Raději skočí Markétce

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ VOJTĚCH FILIP VĚNOVÁNO BOHU 3 4 Copyright Autor: Vojtěch Filip Fotografie na obálce s laskavým svolením Petra Pospíšila, Hoher Bogen 2009 Vydal: Martin Koláček E-knihy jedou 2014 ISBN:

Více

Viktor Dyk Krysař edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008

Viktor Dyk Krysař edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Viktor Dyk Krysař Viktor Dyk Krysař edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Dyk, Viktor Krysař / Viktor Dyk ; [ilustrovala Nela Vadlejchová]. -- V Tribunu EU vyd.

Více

Tereza Čierníková INZERÁT

Tereza Čierníková INZERÁT 1 Tereza Čierníková INZERÁT 2 Postával jsem na jednom z nejnudnějších vlakových nádraží hlavního města. Bylo krásné počasí, což bylo v době, ve které jsem žil, velkým plus. Žil jsem vlastně v době, kdy

Více

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem.

Už je to tady zas, že? podivil se Charlie. Kam jsme se dostali tentokrát? Do Zakázaného města! prohlásila Louisa a rozhlížela se kolem. KAPITOLA 2 Frankie pocí l na tvářích lehký závan větru. Zamrkal, a když se mu před očima vyjasnilo, uviděl, jak stojí před velkou klenutou bránou. Byla natřená několika barvami červenou, oranžovou a zelenou.

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko e- kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Otrokyně od Nilu. Tati! Kroutila jsem se ve snaze vymanit se z železného bojovníkova sevření.

Otrokyně od Nilu. Tati! Kroutila jsem se ve snaze vymanit se z železného bojovníkova sevření. Tati! Kroutila jsem se ve snaze vymanit se z železného bojovníkova sevření. Tati! Ucítila jsem, jak mě něco udeřilo do zátylku, a svět kolem mě zčernal. D o tváře mi šplíchala studená voda. Když jsem otevřela

Více

www.robotikmechacek.cz

www.robotikmechacek.cz ISBN 978-80-260-3610-4 (epub) ISBN 978-80-260-3611-1 (PDF) ISBN 978-80-260-3612-8 (MobiPocket) www.robotikmechacek.cz Na webu můžete výhodně koupit také elektronickou či tištěnou verzi prvního dílu knihy

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová

PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová Můžete si myslet, že půjčit si zápalku na ulici je docela jednoduchá věc. Ovšem každý člověk, který to kdy zkusil, vás ujistí, že tak to rozhodně není. A každý

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

košili a koženou vestu s přiléhavými, obtaženými kalhotami a měkkými botami, které vypadaly jako trepky. Frankie měl červenou tuniku, kterou volně

košili a koženou vestu s přiléhavými, obtaženými kalhotami a měkkými botami, které vypadaly jako trepky. Frankie měl červenou tuniku, kterou volně KAPITOLA 2 Najednou Frankie ucí l pod nohama pevnou zem a vlasy mu cuchal lehký vánek. Otevřel oči a to, co uviděl, mu vyrazilo dech. Frankie stál spolu s ostatními na poli pokrytém nízkou trávou. Charlie

Více

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Pravidla přátelství Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Original title: Código amistad Copyright 2015 Disney Enterprises, Inc. Vydalo nakladatelství EGMONT ČR, s.r.o., Žirovnická 3124, 106 00

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy.

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Nedokázala jsem si představit život bez ní a to i přesto, že

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Silvester Lavrík Zu česi, čítajte svazek 8 Silvester Lavrík Zu U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně.

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně. 1. kapitola Muselo se něco stát! Tohle přece není normální! víří mi hlavou. Okolo mě jezdily tanky a motorky. Co se to děje? Náhle mi hlavou bleskla strašlivá myšlenka: ocitla jsem se v minulosti. Ano,

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

O Klárce. Rivel Arosis. Povídání o jedné zatím malé holčičce a jejích nejlepších kamarádkách. Klárka a nemluvně

O Klárce. Rivel Arosis. Povídání o jedné zatím malé holčičce a jejích nejlepších kamarádkách. Klárka a nemluvně O Klárce Rivel Arosis Povídání o jedné zatím malé holčičce a jejích nejlepších kamarádkách. Klárka a nemluvně Po nebi se již zas prohánějí oblační beránci a spásají modř, řekla by určitě Klářina milovaná

Více

odrý Poťouch nevěděl, kde mají domy uši. Usoudil, že nejspíš někde na chodbě, protože tam se hlasy a kroky rozléhají nejvíc. Stůj zdráv!

odrý Poťouch nevěděl, kde mají domy uši. Usoudil, že nejspíš někde na chodbě, protože tam se hlasy a kroky rozléhají nejvíc. Stůj zdráv! odrý Poťouch nevěděl, kde mají domy uši. Usoudil, že nejspíš někde na chodbě, protože tam se hlasy a kroky rozléhají nejvíc. Stůj zdráv! pozdravil na chodbě dům číslo 14 a hned spustil: Stojíš pěkně, ale

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože 1. KAPITOLA Všimla jsem si, že učitelům se často pletou slova zajímavý a nudný. Ale když náš učitel řekl Třído, teď vám povím o jednom zajímavém projektu, stejně jsem ho začala poslouchat. Naše škola se

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

Řekni mi pohádku. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Řekni mi pohádku. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Řekni mi pohádku Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Copyright Autor: Petr Scheuer, 2013 Ilustrace: Daniela Scheuerová, 2013 Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-87976-23-4

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství

Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství 1 Veronika Langerová Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství Pro všechny kluky a holky, kteří mají rádi dobrodružství 2 Jak vítr unesl dráčka Listáčka Byl podzim. Ze stromů padalo listí a Mikuláše

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Lord Rolf Bunberley, zpustlý syn hradního pána, měl neproniknutelnou tvář a pověst hazardního hráče a třetím mužem byl takřka inventář hradu,

Lord Rolf Bunberley, zpustlý syn hradního pána, měl neproniknutelnou tvář a pověst hazardního hráče a třetím mužem byl takřka inventář hradu, Úterý, 12.září Cestu, která vedla z Bethu do Crom ho by Tcheye, jsme museli ujít pěšky. Původně jsme trasu chtěli urazit drožkou, ale kočí se po Holmesem nabídnutém spropitném urazil a odjel. Cestu, dlouhou

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? e-kniha Copyright Fragment, 2014

Více

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu.

rukavicemi na Maxe, Frankieho domácího mazlíčka. Ten spal, stočený na konci pohovky. Stejně si myslím, že psi by měli spát v pelechu. KAPITOLA 1 Můžeš si kousek poposednout? zeptala se Louisa, když přišla do obýváku. V ruce držela misku brambůrek. Frankie, který seděl na pohovce, se kousek posunul a při skl se na Charlieho. Dál už nemůžu,

Více

žonglovala s míčem. Když se objevil Frankie, otočila se a vystřelila míč nízkým obloučkem na Charlieho. Ten se stále ještě rozcvičoval, ale bleskově

žonglovala s míčem. Když se objevil Frankie, otočila se a vystřelila míč nízkým obloučkem na Charlieho. Ten se stále ještě rozcvičoval, ale bleskově KAPITOLA 1 Frankie vyběhl na školní hřiště ve svém sportovním oblečení a těšil se, že si opět zahraje fotbal. Ostatní dě se již rozcvičovaly a i Charlie měl své brankářské rukavice. Charlie je to ž nosil

Více

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 1 M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 2 Copyright: Autor: M. M. Cabicar Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-100-4 (epub) 978-80-7512-101-1 (mobipocket) 978-80-7512-102-8 (pdf) 3 Seděli

Více

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty AUTOR Mgr. Jana Pikalová OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní

Více

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Ilustrace Ladislava Pechová Odpovědná redaktorka Magdalena

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

Díky bohu, protože se to nedalo snést. Když jsem opět přišel k sobě, nevěděl jsem, zda uběhly hodiny či dny. Zůstával jsem nehybný s očima vytřeštěným

Díky bohu, protože se to nedalo snést. Když jsem opět přišel k sobě, nevěděl jsem, zda uběhly hodiny či dny. Zůstával jsem nehybný s očima vytřeštěným Jedna Když jsem přišel k sobě, hned mi došlo, že něco je špatně. Do očí mě bodalo světlo, nemohl jsem ani zamrkat. Snažil jsem se odvrátit zrak a pohnout pažemi, abych si zakryl oči. Obojí bez úspěchu.

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

ŘÍŠE TEMNOT LÁSKA NIKDY NEBYLA TAK NEBEZPEČNÁ.

ŘÍŠE TEMNOT LÁSKA NIKDY NEBYLA TAK NEBEZPEČNÁ. ŘÍŠE TEMNOT LÁSKA NIKDY NEBYLA TAK NEBEZPEČNÁ. ŘÍŠE TEMNOT není žádné konkrétní místo. Trvale nás obklopuje. Tvorové z Říše temnot jsou krásní, smrtelně nebezpeční a pro lidi neodolatelní. Váš nejlepší

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou 40 U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou Budova Opery se vypínala na malém výběžku obklopeném mořem. Stavbě dominovaly bílé oválné trojúhelníky. Takže z

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Pan Známka a jeho trápení

Pan Známka a jeho trápení Pan Známka a jeho trápení V jednom malém městečku, o kterém ještě uslyšíte, žil pan Známka. Ne vždycky to byl samozřejmě dospělý muž a jeho velké trápení se začalo psát už když byl ještě docela malý kluk.

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího

Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího S A N O K 1 8 7 5 Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího břehu řeky. Děti přeběhly louku, prodraly

Více

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi.

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi. Část první Trik Trik Ty dvě děti, chlapci, seděly těsně vedle sebe, zmáčknuté k sobě velkými opěrkami starého křesla. Ty jsi byl ten vpravo. Teplo druhého chlapce bylo tak blízké, přesouval pohled od

Více