S Blbounem do říše pohádek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S Blbounem do říše pohádek"

Transkript

1

2 S Blbounem do říše pohádek také v tištěné verzi Objednat můžete na Renata Petříčková, Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S Blbounem do říše pohádek e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována bez písemného souhlasu majitelů práv.

3 Obsah Jak Jeníček s Mařenkou potkali Karkulku a ptáka kousajícího do bábovky O tom, jak Blboun nejapně vypil babiččinu hrachovku a opět rozčílil Karkulku Trošku delší vyprávění o čertovi na mraku aneb Jak bába k mlsnému čertovi přišla Čertova záchrana aneb Jak se čert dostal zpátky do pekla a perníkový dědek zpátky domů Nešťastná Budulínkova koza aneb Jak vymýšleli, jak ji zachránit od potupného prodeje na trhu Vodnické býlí aneb Jak vodník pomohl, aby koza byla opět užitečná, a co z toho všeho vzešlo Ztracené štikátko aneb Jak vodník vyprávěl o skřetech a Blbounovi se po hrachu neudělalo dobře Blbounův povedený kousek aneb Jak se dají vyhnat skřeti z rybníka Mlynář je rád, i když ne úplně, aneb Jak tam ještě strašil hejkal s čertem Sněhurčino trápení aneb Jak to doopravdy vypadá u sedmi trpaslíků a že to není žádná legrace Prašivec znovu obroste aneb Jak to všichni vyřešili i bez živé vody a ještě se jim splnilo přání Jelenovy lapálie začínají u paroží aneb Jak se nedalo spát v jeskyni, protože Smolíček s jelenem myli nádobí, a co z toho vzniklo

4 Jeskyňky zlobí s parohy aneb Jak paroží k chlebu s máslem přišlo a koho všeho to vyděsilo Dvanáct měsíčků nemá dobrou náladu aneb Jak Blboun našel nové zaměstnání Zamknutá perníková bába aneb Jak se znovu kdosi nastěhoval do perníkové chýše a děti se vrátily domů

5 Jak Jeníček s Mařenkou potkali Karkulku a ptáka kousajícího do bábovky Byla jednou jedna chaloupka a v té bydlel dřevorubec se svou ženou a dvěma malými dětmi, Jeníčkem a Mařenkou. Táta dřevorubec chodil každý den do lesa stromy kácet a máma se starala o domácnost. Když maminka potřebovala, aby děti doma nepřekážely, posílala je někdy s tátou do lesa. Měla sice zprvu o ně trochu starost, aby se jim při kácení něco nestalo, ale postupně si zvykla, že dřevorubecké děti se samy naučily potřebné šikovnosti. Kdepak, jak to bylo v některých pohádkách, že je zavedl otec na přání macechy do hlubokého lesa, aby se ztratily a zahynuly bídnou smrtí. Ani nápad! V lese se vyznaly jako málokdo a i z hlubokého lesa trefily domů třeba o půlnoci. Jednoho dne se opět vydaly s tátou hluboko do lesa. Táta bušil sekerou do stromu a neměl čas si dětí moc všímat. Jeníček s Mařenkou jako vždy chodili po lese, sbírali maliny a borůvky a vždy se jen zaposlouchali, odkud slyší tlukot otcovy sekery. Jenže tentokrát se pustili do míst, kde ještě nikdy nebyli. Šli a šli a najednou došli ke skále, do které vedl dlouhý temný tunel. Jeníček se zaposlouchal, zda ještě slyší tátovu sekeru, a povídá: Mařenko, podíváme se, kam vede ta jeskyně? Ano, Jeníčku, špitla trochu bojácně Mařenka, vzala Jeníčka za ruku a vešli do jeskyně. A tak šli a šli tou jeskyní, stále slyšeli tlukot sekery, když tu najednou uviděli na konci tunelu světýlko. Šli tedy dál a vyšli v lese. Měli zprvu dojem, jako by se vrátili zpět tou chodbou, i bouchání sekery bylo slyšet, ale ten les, i když jim byl povědomý, vypadal nějak divně, nějak jinak. Rozhlíželi se kolem sebe a najednou viděli přicházet někoho mezi stromy. Byla to malá holčička, velká snad jako oni dva. Na hlavě měla červený čepeček a v ruce nesla košíček. Šla přímo k nim Já se z toho datla zblázním, fakt! Už potřetí jdu tenhle týden k babičce, a on nejenže tady tluče zobákem jak na lesy, ale ještě mi už potřetí tenhle týden rozkousal bábovku! pustila se do nich zhurta Karkulka a nadzvedla puntíkovaný šátek v košíčku. Pravda, z bábovky tam zbylo pár čokoládových a vanilkových drobků a byla tam lahvička s malinovkou. Jeníček s Mařenkou se zarazili, nechápali, proč na ně ta holčička hudruje, navíc když s datlem nemají nic společného. Mařenka nahnula copatou hlavu nad košíček a řekla: No jo, bábovku tam vážně nevidím, ale my za to nemůžeme! A to není datel, ale náš táta, kácí stromy, my bydlíme tady, za tou skálou otočil se Jeníček dozadu, ale ejhle žádná skála ani tunel tam už nebyly.

6 Jo, datel je váš táta? To by vám tak ještě chybělo, ten nezdvořák! Je snad ještě horší než ten vlk. Ten už zlenivěl tak, že tvrdí, že cucat věčně malinovku ho nebaví, když k tomu nemá co k zakousnutí. A bodejť by něco měl, když se ten datel naučil kousat do bábovek! pustila se dál Karkulka do hudrování a pranic nedbala toho, že Jeníček s Mařenkou koukají zmateně sem a tam, hledají skálu, nechápou Karkulku a s pochybnostmi poslouchají to bušení do kmenů stromů. Ale já už musím, nemůžu se tady vybavovat, čeká na mě babička s myslivcem, dneska vaří hrachovku, tu já můžu, tak se aspoň nacpu, uzavřela Karkulka debatu a odešla lesní cestičkou do smrkového houští. Tady to zase nikdo neprosekal! zaslechly ještě děti její lamentování. Jeníček s Mařenkou se na sebe podívali a věděli, kam půjdou. Za tím zvukem, který se rozléhal lesem. Musí vědět, kde je jejich tatínek. A tak se vydali na druhou stranu, odkud přišla rozlícená Karkulka. Ještě se za Karkulkou ohlédli a řekli si, že až zjistí, kde je tatínek, musí se za ní vydat. Měli pocit, že se ocitli v nějaké podivné pohádce. Trochu se začali bát, ale současně byli oba moc zvědaví. Šli a šli za tím známým zvukem. Zvuk stále sílil, jen bylo Jeníčkovi a Mařence divné, že jim les, kterým šli, není vůbec povědomý. A to se v tomhle lese vyznali jako málokdo. Došli na paseku, na které stálo podivné ptačisko a klovalo zobákem do stromu. Pták byl asi metr vysoký, zavalitý a měl černý zobák s červenou tečkou. Jeníček s Mařenkou přemýšleli, proč o něm Karkulka mluvila jako o datlovi, protože datel to určitě nebyl. Pták přestal klovat do kmene a zvědavě si začal děti prohlížet. Otáčel hlavu ze strany na stranu, poklapával si zobákem a přešlapoval na zavalitých nohách. Kdo jsi? zeptal se opatrně Jeníček. Pták přestal přešlapovat. Jsem Blboun. Blboun nejapný, pravil rozvážně.

7 Blboun? vyprskla smíchy Mařenka. To jsem nikdy neslyšela, že by se tak nějaké zvířátko jmenovalo! Já jsem taky už vyhynul, pravil smutně Blboun, a vyskytuji se už jenom v pohádce. V pohádce? vyhrkly jednohlasně děti. Nu ano, mávnul křídlem ten podivný pták, ocitly jste se v pohádce, milé děti. Přece jste prošly tím tunelem, a pak jste potkaly Karkulku, a teď jste došly ke mně. Ale jak se teď dostaneme zpátky? začala nabírat do pláče Mařenka. Nebojte se, klidnil je nejistě Blboun, to se nějak zařídí, abyste se vrátili zpátky. A mezitím si tady můžete projít různé pohádky. Půjdu s vámi, jestli chcete. Mohli bychom se podívat za tou Karkulkou, navrhla Mařenka. Blboun se mlsně olíznul: To by šlo, třeba jí zbyl ještě kousek bábovky, přešlápl netrpělivě. A představ si, že Karkulka si myslí, že jsi datel, zasmála se Mařenka. Blboun na to neřekl nic, jen mávnul nazdařbůh křídlem a vypadalo to, že o tom ze zdvořilosti raději nechce mluvit. A kdo tě tak divně pojmenoval? zajímal se Jeníček. Námořníci na ostrově Mauricius, kde moji předkové kdysi žili. Začali mi tak říkat proto, že jsem nelétavý a špatně pohyblivý a snadno se dám chytit, smutně vysvětloval Blboun, tak si mysleli, že jsem i hloupý. Jeníček s Mařenkou jen chápavě pokývali hlavou. Blboun vypadal v obličeji náhle velmi chytře.

8 Ale být považován za hloupého může být v životě někdy i výhoda, usmál se mimoděk a začal se opět tvářit poněkud nejapně.

9 O tom, jak Blboun nejapně vypil babiččinu hrachovku a opět rozčílil Karkulku A tak vykročili a kráčeli mechem, jehličím, listím i kamenitými cestičkami. Cestu Blboun znal velmi dobře, netrvalo dlouho a už celá ta trojice klepala na dveře domku Karkulčiny babičky. Hrachovka voněla už na dálku. Panečku, máslo, hrášek Blboun jen polknul naprázdno. Taky Jeníčkovi a Mařence nějak zakručelo v břiše. To je hlad, omlouval se Jeníček. Nebo bouřka, pokýval hlavou Blboun, když ten strašlivý zvuk uslyšel, a díval se k obloze. Bouřka je prevít! To jsou k nám hosti! pravila mile stará babička, která měla na hlavě drdol, na sobě červenou zástěru s bílými puntíky a v ruce naběračku plnou zlatozelené hrachové polévky. Blboun se neovládl, mrkl modrým okem a strčil do té naběračky zobák. Vycucnul polévku natošup. To už byla u dveří také Karkulka. Dala ruce v bok a zahřměla svým zvonivým hláskem, takže to znělo jako píšťalka. No tohle, babičko, co tohle je? Ten pták mi rozkousal bábovku a teď ti tady vycucá polévku! Tak to tedy ne! Popadla koště a hnala se na Blbouna nejapného, který se ale jen nejapně díval. Mařenka se před něj ale postavila a pravila: Počkej, Karkulko, prosím počkej, on to není datel, ale Blboun nejapný, a je tedy trošičku hloupý. On to neudělal schválně, viď, že ne? Podívala se na Blbouna. Ten jen pokrčil křídly a od zobáku mu ukápla kapička polévky. No nehádejte se tu, rozhodla babička a pozvala všechny dál. Karkulce přidala polévku, Jeníčkovi a Mařence také nalila plný talíř, hustě ji posypala opečeným chlebem a do velkého džberu dala i Blbounovi. Ten hezky poděkoval a seděl jako oukropeček. Tak copak vás sem přivádí? zeptala se babička a mile se usmála. Tady ten Blboun, ukázal s plnou pusou lžící na ptáka Jeníček. Mařenka posmutněla, když si vzpomněla, jak se sem vlastně dostali: Prošli jsme nějakým tunelem ve skále a ztratili jsme se. Rodiče nás určitě budou hledat, když budeme tak dlouho pryč, ukáplo Mařence do hrachovky několik slziček. Nebojte se, uklidňovala je babička, tady v pohádce čas neplyne, až se vrátíte zase zpátky tím tunelem, uvidíte, že si nikdo ani nevšimnul, že jste byly pryč. A mezitím tady můžete navštívit různé pohádkové bytosti. Ale ta skála, ten tunel, ten tam už nebyl, najednou zmizel, vysvětloval Jeníček za sebe. Babička se usmála: Až přijde čas, tunel se opět objeví, nebojte se, děti.

10 A jak poznáme, že přijde čas nebo kdy ten čas přijde? zmateně koktal Jeníček. Babička se shovívavě pousmála, pohladila si rukou drdol a řekla: Víte, děti, občas někdo ze světa dospělých projde bránou času do světa pohádek. A pamatujte si, že na tomhle světě má všechno svůj smysl. Tedy i to, že jste najednou spatřili bránu času ve skále a tou jste prošli sem. Asi máte nějaké poslání, nějaký úkol, který zde, ve světě pohádek, máte splnit. A až jej splníte, zase se vrátíte stejnou cestou zpět, do místa a času, ze kterého jste vyšli. A to jsme opravdu v pohádce? nevěřil Jeníček. Inu, jste a nejste, usmála se babička, jste ve světě, o kterém se vypráví v pohádkách. Ale je to tu ve skutečnosti někdy malinko jinak, než se povídá. Ale babičko, lekla se najednou Mařenka, až jí málem zaskočil chleba v krku, v pohádce vás přece sežral vlk! No, a jsme u toho, vmísila se do hovoru Karkulka, to jsem šla jednou za babičkou a nesla jsem jí nějaké dobroty a taky knížku od Boženy Němcové. Cestou jsem potkala vlka. A ten mizera měl takový hlad, že sežral vše, co v košíku našel, včetně té knížky. A hned mu bylo ouvej, nemohl to pořádně strávit. Tak co jsem měla dělat? Tak jsem upalovala přes les do městečka pro veterináře. Doktor Myslivec byl naštěstí doma, tak hned se mnou do lesa, milého vlka naložil na vůz a nešlo to jinak, než že mu musel rozříznout břicho. Když našel ve vlkovi Babičku od Boženy Němcové, chechtal se až do večera, když to vyprávěl chlapům v hospodě. No a někdo něco zaslechl, někdo něco přeslechl a druhý den už mi chodili sousedi vyjadřovat upřímnou soustrast, že mi vlk snědl příbuznou. Hrůza!

11 Babička se při tom vypravování smála, až se za břicho popadala. Toho vlka si klidně můžete pohladit, od té nešťastné příhody ho tu mám na dvorku u boudy a hlídá mi dům, když jdu pryč. Děti i Blboun dojedli. A kam bychom se měli podívat, babičko? zeptala se Mařenka. Kam? Inu, pohádek je tolik a pohádkových bytostí ještě víc, co bych vám tak poradila? zamyslela se babička. A co kdybych je vzal k té podivné paní, co pořád peče perník? navrhl Blboun, kterého napadlo, že po té hrachovce by nebylo špatné dát si něco sladkého na zub. Nebo spíš na zobák, že? No jistě, zase tě honí mlsota se pak nediv, že ani létat nemůžeš datle jeden! rýpla si do něj Karkulka, když je vyprovázela ze dveří. Já nelítám od přírody, Blbouni jsou nelétaví, poučil ji Blboun. A nejsem datel! Tak babičce poděkovali, zamávali a šli tím bukovým lesem dál a dál. Najednou tu začalo přibývat smrků a tmy. Vonělo tu jehličí a za chvíli ještě něco. Jako nějaké sladké koření. Co jen to může být?

Začínáme číst Pohádky

Začínáme číst Pohádky Začínáme číst Pohádky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Marie Tetourová Začínáme číst Pohádky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016 Všechna práva

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

O ČERVENÉ KARKULCE. kam má namířeno. Jdu jenom za, je nemocná, tak jí nesu v košíčku a.

O ČERVENÉ KARKULCE. kam má namířeno. Jdu jenom za, je nemocná, tak jí nesu v košíčku a. kam má namířeno. Jdu jenom za, je nemocná, tak jí nesu v košíčku a. A bydlí daleko ta tvoje babička? olízl se mlsně. Kdepak, má hned na konci lesa, odpověděla po pravdě. na nic nečekal, skočil do a byl

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? e-kniha Copyright Fragment, 2014

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své velké bílé knihy. Napsal několik stránek, ale Pepík pořád

Více

Nejkrásnější české pohádky

Nejkrásnější české pohádky Nejkrásnější české pohádky také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Vybrala a upravila Jana Eislerová Ilustrovala Edita Plicková Nejkrásnější české pohádky e-kniha Copyright Fragment, 2013

Více

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou 40 U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou Budova Opery se vypínala na malém výběžku obklopeném mořem. Stavbě dominovaly bílé oválné trojúhelníky. Takže z

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Malované čtení z pohádky do pohádky

Malované čtení z pohádky do pohádky Malované čtení z pohádky do pohádky také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Marie Tetourová, Antonín Šplíchal Malované čtení z pohádky do pohádky e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna

Více

Kouzelné pověsti PRAŽSKÉ

Kouzelné pověsti PRAŽSKÉ Kouzelné pověsti PRAŽSKÉ aneb Jak to bylo doopravdy MICHAL VANĚČEK RENATA PETŘÍČKOVÁ ilustroval VÁCLAV RÁŽ Grada Publishing, a. s. Text Michal Vaněček, Renata Petříčková Ilustrace Václav Ráž Ukázka knihy

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Královské pohádky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz František Zacharník Královské pohádky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna práva vyhrazena.

Více

Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství

Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství 1 Veronika Langerová Dráček Listáček a jeho neobyčejné dobrodružství Pro všechny kluky a holky, kteří mají rádi dobrodružství 2 Jak vítr unesl dráčka Listáčka Byl podzim. Ze stromů padalo listí a Mikuláše

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec

Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Prázdninový zvěřinec e-kniha Copyright

Více

výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list obsahuje pohádku O Červené Karkulce, obrázky k jednotlivým částem pohádky a kviz Autor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Čtení s porozuměním porozumění pokynům výstup Speciální

Více

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37 A l b a t r o s Alena Čálková Borůvky na prodej Alena Čálková i l u s t r o v a l a a n n a m a s t n í k o v á Borůvky na prodej A l b a t r o s Alena Čálková, 2015 Illustrations Anna Mastníková, 2015

Více

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř 1: obrý den ptáčkové, dobrý den lese. Ráno je takové překrásné, že se zpívat chce hlasitě lidem i kosům, pavouci na sítě navlékli rosu. 2: obrý den panenko, dobrý

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

O Červené karkulce VY_32_INOVACE_STE_09-03_CJ-2. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk

O Červené karkulce VY_32_INOVACE_STE_09-03_CJ-2. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 O Červené

Více

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka:

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka: Pro děti, které se rády usmívají Jeníček a Mařenka Krátká jednoaktovka děti hrají dětem Jeníček Ježibaba a Maminka Tatínek 1. (Vyjde na scénu, sekera v ruce, chodí kolem, netrpělivý) Mordyjé, hromy a blesky,

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Proč se houby schovávají

Proč se houby schovávají Proč se houby schovávají Jedno krásného podzimního dne se Kačenka vydala s dědečkem Karlem a babičkou Alenkou na procházku do lesa. Chodili tam často, v létě na lesní ovoce, na podzim sbírat houby a na

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5.

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5. Příloha č. 3 Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí Chlapec T., 3. třída Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 9 7 5 5 9 35 3 Tab. 2 Výsledky druhého vyšetření chlapce T. 9 8 5 5 9 36

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

ANEB: M IL É DÉT1ŮKY. '-/ť : V PRAZE. K a k la d e in k n ih k u p e c tv í dra,. Grť*<íra a F e r d. D a t li a.

ANEB: M IL É DÉT1ŮKY. '-/ť : V PRAZE. K a k la d e in k n ih k u p e c tv í dra,. Grť*<íra a F e r d. D a t li a. ANEB: POTRESTANÁ NEPOSLUŠNOST. \ jp oo HÁA D K A M IL É DÉT1ŮKY. '-/ť : V PRAZE. K a k la d e in k n ih k u p e c tv í dra,. Grť*

Více

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál.

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál. Chaloupka Ten les je nějakej divnej. A že jsem už lesů prošel dost. Lesy jsou různý. Hustý, řídký, tmavý, smíšený, smrkový, borový, nebo třeba zabordelený. Tenhle ne. Tenhle je prostě divnej. Takovej tichej.

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Pan Známka a jeho trápení

Pan Známka a jeho trápení Pan Známka a jeho trápení V jednom malém městečku, o kterém ještě uslyšíte, žil pan Známka. Ne vždycky to byl samozřejmě dospělý muž a jeho velké trápení se začalo psát už když byl ještě docela malý kluk.

Více

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko e- kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Řekni mi pohádku. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Řekni mi pohádku. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Řekni mi pohádku Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Copyright Autor: Petr Scheuer, 2013 Ilustrace: Daniela Scheuerová, 2013 Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-87976-23-4

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Čs1/02 Voda a její proměny Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Rozmanitost přírody Cílová skupina: 1. ročník Klíčová

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Mgr. Jitka Kučerová. Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení. Já Baryk a můj srnec. Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011

Mgr. Jitka Kučerová. Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení. Já Baryk a můj srnec. Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011 Autor: Mgr. Jitka Kučerová Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení Téma: Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011 Anotace: pracovní list pro práci s textem Metodické pokyny: Čtení textu část textu čte učitel,

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity IV/2-1/16 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Touha po spojení a jednotě

Touha po spojení a jednotě Touha po spojení a jednotě V rodině, kde jsem vyrůstal, jsem nejstarší ze dvou dětí. Otec poskytoval peníze a moje matka se starala o mojí sestru a o mě. Otec nebyl přes týden skoro vůbec doma, matka tu

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou.

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Kabát Tomáš Dušek Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Tyhle kabáty jsou už k nesehnání a cena bývá vysoká. Dost jsem za něj zaplatil,

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II.

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. Soutěž: Veselé zoubky Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. 2019 Jak si Tomášek nečistil zoubky Tomášek si vůbec nečistil zoubky, bylo mu sedm let. Ve škole s ním nikdo nekamarádil, posmívali se mu. Vždycky doma

Více

České pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Alena Peisertová

České pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na     Alena Peisertová České pohádky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.edika.cz www.albatrosmedia.cz Alena Peisertová České pohádky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2018 Všechna práva vyhrazena. Žádná

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 1 M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 2 Copyright: Autor: M. M. Cabicar Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-100-4 (epub) 978-80-7512-101-1 (mobipocket) 978-80-7512-102-8 (pdf) 3 Seděli

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1A_Čtení _na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1A_23_Mášenka_a_ medvěd Vyučovací předmět:

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE 137 Téma vyučovací jednotky: LITERÁRNÍ VÝCHOVA POHÁDKA KOUZELNÁ KAREL JAROMÍR ERBEN HRNEČKU, VAŘ PŘIPOMEŇME SI: Lidová pohádka = je pohádka, která nemá jasného autora

Více

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA prv ky ní čte pro ňáč VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ prv čte pro ky ní ňáč Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA

Více

Byla jedna vdova a měla dvě dcerky, jednu vlastní, druhou nevlastní.

Byla jedna vdova a měla dvě dcerky, jednu vlastní, druhou nevlastní. O Bílé Karolíně a Černé Karolíně Byla jedna vdova a měla dvě dcerky, jednu vlastní, druhou nevlastní. Byly ještě malé a obě se jmenovaly Karolína. Jenomže té nevlastní říkali lidé ve vsi Bílá Karolína,

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou Jak chaloupka přestala být opuštěná Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou chaloupkou. V chaloupce jednou vymetla Ctibůrkova maminka pavučiny, tatínek ji vybílil zevnitř i zvenčí,

Více

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože 1. KAPITOLA Všimla jsem si, že učitelům se často pletou slova zajímavý a nudný. Ale když náš učitel řekl Třído, teď vám povím o jednom zajímavém projektu, stejně jsem ho začala poslouchat. Naše škola se

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Stanislav Juhaňák TRITON, 2016 Text Viola Somogyi, 2016 Illustrations Olga Tesařová, 2016

Stanislav Juhaňák TRITON, 2016 Text Viola Somogyi, 2016 Illustrations Olga Tesařová, 2016 Stanislav Juhaňák TRITON, 2016 Text Viola Somogyi, 2016 Illustrations Olga Tesařová, 2016 Podle klasické pohádky napsala Viola Somogyi. Vydal Stanislav Juhaňák TRITON, Vykáňská 5, 100 00 Praha 10 v Praze

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty AUTOR Mgr. Jana Pikalová OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní

Více

Lotr šibeničník budižkničema. Postava otroka v římské komedii

Lotr šibeničník budižkničema. Postava otroka v římské komedii Lotr šibeničník budižkničema Postava otroka v římské komedii 2. pol. 3. stol. př. n. l. 21 dochovaných komedií masky hráli jen muži typizované postavy: mladík, otrok, otec, kuplíř, voják, dívka, stařec,

Více

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová Také miluješ dinosaury jako Matěj z téhle knížky? Pak je tento neuvěřitelný příběh právě pro tebe! S Matějem a jeho dinosauřím kamarádem tě čtení bude bavit jako procházka po dinoparku. Některé knihy mají

Více

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE Copyright 2016 Pavla Toole Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 ISBN epub formátu: 978-80-7536-065-6 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-7536-066-3

Více

Miloš Kratochvíl, 2011 Stanislav Juhaňák Triton, 2011 Illustrations Markéta Vydrová, 2011

Miloš Kratochvíl, 2011 Stanislav Juhaňák Triton, 2011 Illustrations Markéta Vydrová, 2011 Miloš Kratochvíl, 2011 Stanislav Juhaňák Triton, 2011 Illustrations Markéta Vydrová, 2011 Vydal Stanislav Juhaňák Triton, Vykáňská 5, 100 00 Praha 10 v Praze roku 2011 jako svou 1541. publikaci. Vydání

Více

Další školní rok 2015/2016 je opět v plném proudu. Kalendářní rok 2015 pomalu končí. Slovanoviny jsou zase tady

Další školní rok 2015/2016 je opět v plném proudu. Kalendářní rok 2015 pomalu končí. Slovanoviny jsou zase tady 2015 / 2016 Další školní rok 2015/2016 je opět v plném proudu. Kalendářní rok 2015 pomalu končí. Slovanoviny jsou zase tady Školní redakce: Mgr. Kateřina Mládková Sára Salvetová, Sabina Lehkoživová, Vendula

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Z chorvatského originálu Neobična knjižničarka vydaného v nakladatelství KAŠMIR PROMET, Zagreb, Croatia přeložil Pavel Pilch

Z chorvatského originálu Neobična knjižničarka vydaného v nakladatelství KAŠMIR PROMET, Zagreb, Croatia přeložil Pavel Pilch Z chorvatského originálu Neobična knjižničarka vydaného v nakladatelství KAŠMIR PROMET, Zagreb, Croatia přeložil Pavel Pilch Vydalo nakladatelství Informatorium, spol. s r.o., Mandova 449/14, 149 00 Praha

Více

Jenže beránek nebyl vůbec hloupý, nelekl se a zavrtěl hlavou. To tedy ne, ještě hloupější vlku. Já ti totiž uteču! Ale znáte, jak to svlky chodí.

Jenže beránek nebyl vůbec hloupý, nelekl se a zavrtěl hlavou. To tedy ne, ještě hloupější vlku. Já ti totiž uteču! Ale znáte, jak to svlky chodí. O chytrém beránkovi Ovčí babičky se až k neuvěření podobají těm člověčím. Obzvláště večer. Ony totiž také často sedávají v křesle, pletou dlouhatánské ponožky a stejně jako lidské babičky vyprávějí pohádky

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Ilustrace Hedvika Vilgusová Aventinum, Praha 1996 OBSAH Kohout a perla... 3 Myš, žába a luňák... 4 Orel, hlemýžď a vrána... 5 Lev a myš... 6 Pes a kus masa... 7 Moucha a

Více