Kdy se tyto akce konaly, co se kolem vás dělo a jak jste se do nich zapojil?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kdy se tyto akce konaly, co se kolem vás dělo a jak jste se do nich zapojil?"

Transkript

1 příloha č. 1 Jméno: Oto Vávra Věk: 56 let Věk v roce 1969: Povolání: pracovník ve Fotocentrále Účastnil jste se 21. srpna 1969 nějakých protestních akcí? Přímo jsem se neúčastnil, byl jsem zrovna v práci. Kdy se tyto akce konaly, co se kolem vás dělo a jak jste se do nich zapojil? Byl jsem v Liberci, protože jsem dělal zkoušky ve škole. A byl jsem v práci. Já už jsem byl vyučený a byl jsem ve Fotocentrále. Vím, že bylo nějaké velké shromáždění před radnicí. Ale tam už to bylo obsazené tajnou policií, která tam chodila s aparáty, my jsme to všechno viděli z okna, protože Fotocentrála byla na náměstí, přímo jsem se ale nezapojil. Jaká byla reakce vašich nejbližších? Moje máma všechno hrozně prožívala. Věděla, že pracuji přímo na náměstí, a dost se o mě bála. Jaký jste měl pocit? Pocit, bezesporu to byla křivda na celém národu. Určitě, byla to křivda. V každém případě nesnášíš, když máš doma v rodném státě někoho cizího obutého ve vysokých botách, se zbraněmi. Oni se chovali dost arogantně. To znamená, co chtěli, tak tam vlítli. Když ti někdo začne hospodařit na zahradě, je ti to z duše protivné. Ten pocit, že ti tady hospodaří cizí armáda, je něco nepříjemného. Pro mě nepříjemné, pro ty starší, jak říkám byli politicky vyzrálejší, to bylo horší, ti to nesli velmi těžce. Ta nepříjemnost, to protivenství, to snad zažíval každý. Měla pro vás účast na těchto akcích nějaký důsledek v budoucnosti? Do budoucna, akorát když jsem byl na vojně, tak všude byly poutače: Se Sovětským svazem na věčné časy a podobně.

2 Když někdo vtlouká mladému člověku, že musí dělat všechno podle nich, tak není příliš nadšený.

3 příloha č. 2 Jméno: Roland Gattermann Věk: 64 let Věk v roce 1969: 23 let Povolání v roce 1969: nástrojař Povolání dnes: pracující důchodce Účastnil jste se 21. srpna 1969 nějakých protestních akcí? Ano, účastnil jsem se akce na náměstí. Kdy se tyto akce konaly, co se kolem vás dělo a jak jste se do nich zapojil? Konaly se na bývalém Mírovém náměstí a kordon policie byl připravený v ulici tam, jak byla stará knihovna a my jsme byli poschovávaní po těch uličkách jako je Kostelní. Oni šli jako i od divadla, takže náměstí vlastně celé uzavřeli. A pak čekali, co se bude dít. Byli tam fotografové, kteří fotili a natáčeli policajty, ti byli ozbrojení metr dlouhými bílými obušky a honili lidi. My jsme se přidávali k davu a policajty jsme se snažili jako odtlačit a byla z toho pěkná mela. Tohle bylo v asi v dopoledních hodinách. Ve večerních hodinách nastoupily LM a uzavřely Pražskou z Mírového náměstí a tlačily lidi na Gottwaldovo náměstí. Tam stříleli do lidí takové ty světlice. Dokonce nějakou holku zranili a vlítlo jim to do Dunaje, muselo se hasit, protože prorazili sklo a vlítlo to dovnitř. A lidi se začali přetahovat. Jednou se šlo nahoru, to se přetlačila milice, pak zas milice přetlačila nás, to takhle fungovalo asi do 23 hodin. Potom přijeli policajti a uzavřeli celý prostor před dnešním Tescem. Stavěl se tam nějaký dům a lidé se v něm snažili ukrýt, ale stejně je tam policie chytla. Byl jste Vy sám nějakým způsobem ohrožen? Sám jsem ohrožený nebyl. Proč jste se těchto akcí (ne)účastnil? Ráno jsme přišli do práce a tam byl založený stávkový výbor a tak se nic nedělalo. Oni nás pustili, že nebudeme nic dělat a ať jdeme demonstrovat, že je roční výročí okupace, a tak jsme se sebrali a

4 šli jsme demonstrovat. Jaký jste měl pocit? Pocit někdy nebyl příjemný. Člověk byl mladý a byli jsme odhodlaní se bránit nebo se prát, ale když jich byla přesila, museli jsme někam utéct. Měla pro Vás účast na této akci nějaký důsledek v budoucnosti? Ne, pro mě osobně ne. Jaká byla reakce vašich nejbližších? Kamarádi se mnou souhlasili, protože jako mladí jsme táhli za jeden provaz, ale rodiče měli strach. Policajti si to tam totiž fotili a podle fotek si pak jezdili pro demonstranty.

5 příloha č. 3 Jméno: Miloslava Pokorná Věk: 72 let Věk v roce 1969: 33 let Povolání v roce 1969: učitelka Povolání dnes: důchodkyně Účastnila jste se 21. srpna 1969 nějakých protestních akcí? V ten den, 21. srpna v roce 1969, liberecký rozhlas a veškerý liberecký tisk, noviny, které se jmenovaly Vpřed, nás vyzvaly, abychom se zúčastnili protestních akci proti vstupu spřátelených armád tím, že se všichni zúčastníme takové tiché demonstrace a budeme všichni oblečeni v černém, proto jsem se i já se svými přáteli zúčastnila. Kdy se tyto akce konaly, co se kolem vás dělo a jak jste se do nich zapojil? Největší demonstrace se konala na současném Soukenném náměstí. Tam byla redakce a prodejna Sovětské knihy, takže tam jsme demonstrativně stáli a protestovali jsme, ale nebyl to jen tichý protest, provolávala se různá hesla. Pak jsme se shromáždili a prošli jsme v průvodu Moskevskou ulicí nahoru a Pražskou dolů. Asi po dvou hodinách mezi 15. a 16. hodinou jsme se rozešli. Byla jste Vy sama nějakým způsobem ohrožena? Ohroženi jsme byli všichni, protože milice i policie nás hlídaly a čekaly, co se bude dít. Já byla tehdy ještě mladá a měla jsem doma 12letou dcerku, proto jsem se radši uklízela do davu, aby mě popřípadě nic nezasáhlo. Proč jste se těchto akcí (ne)účastnila? Byla jsem zásadně proti vstupu v roce Naprosto jsem s tím nesouhlasila, naprosto mě to zklamalo. Protože v roce 1945, mně bylo 9 roků, jsme vítali sovětská vojska jako osvoboditele a najednou v roce 1968 přišli a u nás v Liberci nejvíc zabíjeli. A protože jsem se tehdy účastnila pohřbu v krematoriu, kde mluvil herec Jan Tříska, tak jsem se s tím nikdy nesmířila a jsem přesvědčena, že nás to hodilo nejméně o půl století zpátky ve vývoji Československa.

6 Jaký jste měla pocit? Především jsem měla vztek, že k tomu vůbec došlo, že jsme k tomu dopustili, že se vlastně opakoval Mnichov, protože vždycky se rozhodovalo o nás bez nás. Ten vztek byl v nás, a proto taky lidi na demonstraci volali protisovětská hesla. Měla pro Vás účast na této akci nějaký důsledek v budoucnosti? Nikdy jsem nevstoupila do komunistické strany. Jaká byla reakce vašich nejbližších? Naprosto se mnou souhlasili rodiče, ale moje matka se starala o otce a přestárlého strýce, takže se demonstrací nezúčastnila ani ona ani otec.

7 příloha č. 4 Jméno: Bohumír Dušek Věk: 58 let Věk v roce 69: 19 let Povolání v roce 69: krátce po vyučení (strojní zámečník) Povolání dnes: strojní zámečník Účastnil jste se 21. srpna 69 nějakých protestních akcí? Ano, účastnil jsem se, ale víceméně jen jako divák. Jestli ano, kde se tyto akce konaly a co se kolem vás dělo? Akce se konaly ve středu města, na tehdejším Mírovém náměstí, potom v Pražské ulici a dole na dnešním Soukenném náměstí. My jako kluci jsme běhali Pražskou ulicí nahoru a dolů. Byl jste vy sám nějakým způsobem ohrožen? Podle toho, odkud jsem zrovna utíkal, když od demonstrantů, mohl mě zasáhnout letící kámen, když jsem proběhl kolem milicí, ohrožovaly mě pendreky, ale tehdy jsem to nebral jako velké ohrožení, byl jsem příliš mladý. Proč jste se těchto akcí (ne)účastnil? Když teď o tom přemýšlím, tak nejspíš asi ze zvědavosti. Jak už jsem říkal, byl jsem mladý a zas tak hluboce jsem o tom nepřemýšlel, až později jsem si uvědomoval, co se vlastně dělo. Jaký jste měl pocit? Zvláštní bylo, že v roce 1968 byli všichni společně proti cizím vojákům (heslo: Jsme s vámi, buďte s námi. ). V roce 1969 najednou bojovali Češi proti Čechům, ti co v roce 1968 byli s námi, stáli teď proti nám (heslo: Jsme s vámi, pojďte s námi. ). Měla pro vás účast na této akci nějaký důsledek v budoucnosti? Zůstal jsem naprosto bez iluzí. Vše bylo na nic. Pravdu má vždy KSČ, kdo je proti, jde sedět. Rukoval jsem tehdy na vojnu (do Liberce) ti, kteří mne honili Pražskou ul., byli teď moji nadřízení (za rok 1969 dostali vyznamenání a věřili, že potlačili kontrarevoluci, byli na to hrdí).

8 Tak co jsem si o tom mohl myslet? Jaká byla reakce vašich nejbližších? Rodiče s demonstracemi zrovna příliš nesouhlasili, ale viděli to jinak, přeci jen už byli rodiče. Nikde se moc nevyjadřovat a jít s dobou, toho se drželi. Reakce mých kamarádů a známých byla pro mě zcela nepochopitelná mnozí vstoupili do strany. Já nikdy.

9 příloha č. 5 Jméno: Vladimír Lukeš Věk: 56 let Věk v roce 1969: 17 let Povolání v roce 1969: student SPŠSt Povolání dnes: stavbyvedoucí Účastnil jste se 21. srpna 1969 nějakých protestních akcí? Ano, účastnil, od asi devíti hodin ráno do devíti hodin večer. Kdy se tyto akce konaly, co se kolem vás dělo a jak jste se do nich zapojil? Akce se děly na dnešním Benešově náměstí, v Pražské ulici a na bývalém Gottwaldově náměstí. Zapojil jsem se hlavně pozorováním, různě jsem pobíhal, když nás hodili, tak jsem utíkal. Vše začalo u radnice. Na rohu radnice, jak je dnes ten pomník, a za roh k bočním dveřím radnice lidi kladli květiny na památku zavražděných. A najednou se po městě rozkřiklo, že se květiny odvážejí pryč. Já jsem tak chodil po městě a všichni jako já, kteří čekali, jen až se něco stane, tak jak to slyšeli, běželi rychle k radnici. Květiny tam opravdu nebyly. A potom tenhle prostor policie zabrala a začala nás vytlačovat do přilehlých ulic. Lidi postupně vytlačila z celého náměstí. My jako kluci jsme to měli proběhnuté, hlavně okolní ulice, takže jsme znali i boční uličky. Vše jsme oběhli do Pražské, kde se všechno odehrávalo. Stříleli tam po nás granáty, spíš to byly papírový válce s plynem. Vždycky nás prohnali Pražskou, potom se stáhli, my jsme se zase vrátili a tahle to probíhalo celé odpoledne, vlastně v klidu. Když se ozvalo: Zásahová jednotko, 20 kroků vpřed, věděli jsme, že máme utéct. Potom, asi dostali rozkaz, nás vytlačili na náměstí k dnešnímu Tescu a tam to vlastně začalo s těmi kameny. Oni obsadili dolní roh, jak je teď Baťa, a naproti byl Čedok. Tam, jak je teď vchod do Tesca, bourali nějaký dům a tam kluci nosili tašky s kamením, já nesl asi dvakrát. Lavičky se braly jako štít, protože policie házela kameny zpátky. A občas to odnesla i výloha, třeba u Bati a u Čedoku. Potom byla v novinách fotka rozbité výlohy v Čedoku, a pod ní bylo napsáno vydrancovaná výloha v Liberci, to ale nebyla vůbec pravda. Policie si nevěděla rady a dokonce přijeli i hasiči, myslím, že to byla tři auta. Pokusili se nás rozehnat stříkačkami, ale dostali pár kamenů a měli rozbitá okna a radši odjeli pryč.

10 Pak přijela ještě V3Ska, ale to už si moc nepamatuji. Snad jen to, že se jí zmocnila partička kluků a vyhodila vojáka, co ji řídil. A potom někdo, nebylo vidět kdo, zapálil plachtu na té V3Sce. Jestli to měla být provokace od policie, nevím. Docela bych se k tomu ale přikláněl, protože nebyl důvod něco zapalovat, a nevím, jak by to někdo nějakou sirkou zapálil, protože to byla tlustá plachta. To museli polít benzínem, a kdo nosí kanystr benzínu. To už bylo navečer, už se začalo stmívat. Přijely obrněné transportéry a ozvala se střelba. I když jsem se to v žádných materiálech nedočetl, ozvala se střelba ze samopalu, přesně si to pamatuji. Už byla tma, asi 21 hodin, nebylo tedy vidět, kdo střílel. Ačkoli jsem byl ještě mladý a nebál jsem se, v té chvíli jsem měl jasno končí veškerá legrace a jdu domů. Byl jste Vy sám nějakým způsobem ohrožen? Ohrožený bych byl, kdybych pomalu utíkal. Ale tím plynem jsem dostal, to jsem si zabrečel a oči mě pálily ještě tři dny potom. Proč jste se těchto akcí (ne)účastnil/a? Zaprvé jsem nesouhlasil s tím, co nám provedli Rusové. Vlastně to všechno začalo pietní vzpomínkou, vůbec nešlo o to vyvolat nějaký nepokoje. Možná, že bychom vykřičeli nějaká hesla a šli bychom, ale ty střety vyprovokoval milice a VB. A za druhé, protože jsem byl mladý a ještě jsem nebyl zastrašený. Jaký jste měl pocit? Pocit? Já jsem neměl moc času na nějaké pocity, nás stále honili. Pocity se dostavovaly až později. Jaké pocity má sedmnáctiletý kluk. Bylo to ohromné dobrodružství. Měla pro Vás účast na této akci nějaký důsledek v budoucnosti? Určitě ano. Mělo to pro mě důsledek, že jsem je nemohl ani cítit. Vlastně celý národ žil dvojím životem. Doma říkal něco jiného než na veřejnosti. Já jsem pro jistotu na veřejnosti neříkal nic a doma jsem si myslel to, co jsem si myslel. Poslouchal jsem zahraniční rozhlas a četl jsem zakázané tiskoviny, které se mi dostaly pod ruku, a když jsem mohl, tak je rozmnožil a poslal dál, jako třeba Chartu 77.

11 Celoživotní důsledek to, že jsem byl antikomunista a zůstanu jím. Jaká byla reakce vašich nejbližších? Táta mi dal hned facku, když jsem přišel domů, protože měl o mě strach. Měli jsme nějakou výměnu názorů, ale to už si přesně nepamatuji. Máma mě ale hned bránila.

12 příloha č. 6 anketa Jste z LBC? 1) Byl/a jste v roce 1969 v LBC? 2) Víte, jaké výročí bylo v tomto roce? 3) Zúčastnil/a jste se ho osobně? 4) Můžete mi to jen stručně popsat? 5)Věk?

13 příloha č. 7 standardizovaný rozhovor Jméno: Věk: Věk v roce 69: Povolání v roce 69: Povolání dnes: Účastnil/a jste se 21. srpna 69 nějakých protestních akcí/demonstrací? Jestli ano, kde se tyto akce konaly a co se kolem vás dělo? Byl jste vy sám nějakým způsobem ohrožen? Proč jste se těchto akcí (ne)účastnil/a? Jaký jste měl/a pocit? Měla pro vás účast na této akci nějaký důsledek v budoucnosti? Jaká byla reakce vašich nejbližších (rodiče, děti, přátele,...)?

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ PO VÁLCE 1945 1948 PREZIDENTEM OPĚT EDVARD BENEŠ ODDĚLILA SE PODKARPATSKÁ RUS A PŘIČLENILA SE K SOVĚTSKÉMU SVAZU ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA 1946

Více

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad patří mezi jeden z nejvýznamnějších dnů v dějinách České republiky. V roce 1939 nacisté brutálně zakročili proti vysokoškolským studentům. O padesát

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 1 Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Jaroslava Strážnická Scénář k videoreportáži Vypracovaly: Klára Marková, Johana Vondráková, Tereza Vrbová Vyučující: Mgr. Ladislav Futtera Škola: Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Palackého

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

A. P. Na těchto fotkách můžeme vidět moji maminku cvičící ve školce. Obrázky jsou pořízeny kolem roku 1965.

A. P. Na těchto fotkách můžeme vidět moji maminku cvičící ve školce. Obrázky jsou pořízeny kolem roku 1965. A. P. Svoji práci jsem složila z několika historek nebo vzpomínek ze tří období (Pražské jaro, srpen, normalizace). Ptala jsem se rodičů i prarodičů. A sepsala je jako jejich výpověď. Na jaře bylo mému

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová Knihovna Vrchy- spolek vzájemného soužití - rok 2016

Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová Knihovna Vrchy- spolek vzájemného soužití - rok 2016 Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová Knihovna Vrchy- spolek vzájemného soužití - rok 2016 Sešly jsme se ve středu 2.3.2016 v knihovně ve Vrších, abychom

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval,

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, ... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, my jsme byly s maminkou vlastně šťastné, měly jsme, a teď já ovšem také mám, ty všední denní problémy, kdo je nemá,

Více

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Než bychom jim dali naše hranice, to si ještě

Více

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Scénář k audioreportáži Tým: Zdena Kopřivová, Ester Balážová, Tereza Micová Vyučující: Bc. Bíziková Kamila Škola: ZŠ a MŠ Brno, nám. 28. října 22 7. dubna 2014

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0

D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0 Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0 Sedmé výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Než

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

Michal N. Kdy jsi se narodila? Kde pracovali Tvoji rodiče? Co říkali rodiče na komunistický režim? Jak to chodilo ve škole? Třeba i v dějepise?

Michal N. Kdy jsi se narodila? Kde pracovali Tvoji rodiče? Co říkali rodiče na komunistický režim? Jak to chodilo ve škole? Třeba i v dějepise? Michal N. Matka, babička, důchodkyně, za komunistického režimu dělnice se základním vzděláním, v současnosti žijící v malé vesnici u severočeského Frýdlantu. Kdy jsi se narodila? V 2. světový válce, 24.

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Musely jsme, byly dvě holky. Jedna musela venku pomoct hospodařit jeden tejden a ta druhá byla v kuchyně. Jít na pole, krmit dobytek.

Musely jsme, byly dvě holky. Jedna musela venku pomoct hospodařit jeden tejden a ta druhá byla v kuchyně. Jít na pole, krmit dobytek. Scénář k rozhlasové nahrávce Paní Hermina Musilová, rozená Schebestová, se narodila 3. dubna 1928. ve Stonařově. Tehdy byl Stonařov převážně německou obcí, jen asi čtvrtinu obce tvořili obyvatelé české

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Téma: Jan Palach. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová

Téma: Jan Palach. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová Téma: Jan Palach Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Jan Palach Narozen - 11. 8. 1948 Všetaty (okr.

Více

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU BYL JSEM OPĚT NA BONREPU František Jelínek, červen 2010 A máme tu problém, pánové Chtěl jsem napsat, že opět po 52 letech. Jenže jeden přítel praví, že jsme tam byli po druhém ročníku, bylo by to tedy

Více

ZŠ Bystřice pod Lopeníkem BYSTŘÍK

ZŠ Bystřice pod Lopeníkem BYSTŘÍK ZŠ Bystřice pod Lopeníkem BYSTŘÍK Na Pražském hradě Na Pražském hradě jsme viděli výměnu stráží.trubači ohlásili příchod vojáků a ze dveří hradu vyšla hradní stráž. Zaujalo nás,jak vojáci pochodovali.vojáci

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do tení tohoto p hu, tak vás asi zajímá, jak pokra ovala ta neš astná cesta Tomáše a Jirky.

Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do tení tohoto p hu, tak vás asi zajímá, jak pokra ovala ta neš astná cesta Tomáše a Jirky. Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do čtení tohoto příběhu, tak vás asi zajímá, jak pokračovala ta nešťastná cesta Tomáše a Jirky. No, řekl bych vám: Ani se neptejte, ale protože jsem vám to

Více

17. listopad. V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad.

17. listopad. V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad. 17. listopad V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad. Upraveno pro bezkontaktní prezentaci Co pro nás znamená? Státní svátek nemusíme

Více

BLAŽENA HOKROVÁ. Životopis. Isabela Bouzková, Klára Němečková, Sofie Solarová, Johana Kastnerová, Ester Sarkisova

BLAŽENA HOKROVÁ. Životopis. Isabela Bouzková, Klára Němečková, Sofie Solarová, Johana Kastnerová, Ester Sarkisova BLAŽENA HOKROVÁ Životopis Isabela Bouzková, Klára Němečková, Sofie Solarová, Johana Kastnerová, Ester Sarkisova Blažena Hokrová se narodila 22. 11. 1926 jako nejmladší z pěti dětí. Rodným místem jí byla

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS KLIENTA Datum:

INFORMOVANÝ SOUHLAS KLIENTA Datum: Příloha č. 1: Informovaný souhlas klienta INFORMOVANÝ SOUHLAS KLIENTA Datum: Klient/ka/: nar. léčící se v TKK z drogové závislosti souhlasí s poskytnutím rozhovoru/vyplněním dotazníku Jehož výstupy budou

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

PŘÍBĚHY NAŠICH SOUSEDŮ ROK 1968 OČIMA PATNÁCTILETÉ DÍVKY Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová

PŘÍBĚHY NAŠICH SOUSEDŮ ROK 1968 OČIMA PATNÁCTILETÉ DÍVKY Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová PŘÍBĚHY NAŠICH SOUSEDŮ ROK 1968 OČIMA PATNÁCTILETÉ DÍVKY Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová Knihovna Vrchy- spolek vzájemného soužití - rok 2016 Mgr.

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934,

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, když mi byly necelé čtyři roky. Byl to krásný, secesní

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech Šaty dělají člověka Paní učitelka o sebe musí dbát, protože se na ni dívají žáci či již vyspělí puberťáci a ti nenechají na super ulítlém ohozu ani nit suchou. Pan majitel malé firmy chodí, jak se mu chce,

Více

Dne 27. 1. 2016 se uskutečnilo přátelské utkání ve vybíjené dívek z druhého stupně naší školy.

Dne 27. 1. 2016 se uskutečnilo přátelské utkání ve vybíjené dívek z druhého stupně naší školy. Dne 27. 1. 2016 se uskutečnilo přátelské utkání ve vybíjené dívek z druhého stupně naší školy. Ačkoli byl i bez turnaje předem známý vítězný tým, soupeřky se hrdě utkaly s neporazitelnými. Hrály se dvě

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Touha po spojení a jednotě

Touha po spojení a jednotě Touha po spojení a jednotě V rodině, kde jsem vyrůstal, jsem nejstarší ze dvou dětí. Otec poskytoval peníze a moje matka se starala o mojí sestru a o mě. Otec nebyl přes týden skoro vůbec doma, matka tu

Více

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939 TONDO, UTÍKEJ! Byl slunečný zimní den, pondělí 18. prosince 1939. Děti ze Zlína šly tak jako vždy do školy, do Komenského měšťanské školy. Nikdo z nich však netušil, že by se dnes mohlo stát něco neobvyklého.

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Téma: žák se seznamuje s textem (úryvkem), rozumí textu, odpovídá na otázky týkající se

Téma: žák se seznamuje s textem (úryvkem), rozumí textu, odpovídá na otázky týkající se VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_04 Úvodní část seznámení s cílem hodiny (seznámení s knihou Tajná sedma a úryvkem z této knihy) Hlavní část čtení textu s porozuměním, následné zpracování otázek Závěrečná

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let Cítím se klidný. Já přece nemám sebemenší důvod, abych lhal. Nepociťuji smutek, ani stín strachu, je to jen vyrovnání, blažený smír. Všechny

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 Již po 49. se letos konala v Bedřichově Jizerská 50. Bohužel bylo málo sněhu a musela být uzpůsobena speciální 4km trať, lépe řečeno okruh, který byl zasněžován a

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Tragický osud dvou kamarádek

Tragický osud dvou kamarádek Tragický osud dvou kamarádek Když jsme počátkem května připravovali články o blovických obětech 2. světové války, popisovali jsme osudy mnoha lidí. Vůbec jsme tenkrát netušili, že dvě zemřelé dívky se

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice

Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice PŘÍPADOVÁ STUDIE Bc. Věra Okénková Důležitost studia volného času? OFICIÁLNÍ POSTOJE K TRÁVENÍ Situace bezprostředně po válce Postoj vládnoucí

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

2. světová válka. Skládačka

2. světová válka. Skládačka 2. světová válka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Silvester Lavrík Zu česi, čítajte svazek 8 Silvester Lavrík Zu U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace NÁVRAT K DEMOKRACII Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. NÁVRAT

Více

Šumava aneb Zpátky ke kořenům Pondělí, 18 Červen :16 - Aktualizováno Úterý, 19 Červen :21

Šumava aneb Zpátky ke kořenům Pondělí, 18 Červen :16 - Aktualizováno Úterý, 19 Červen :21 Říká se, že si naše duše samy vybírají, komu se narodíme. Nejsem si tak docela jista, co je na tom pravdy, ze své zkušenosti jsem ovšem přesvědčena, že si zcela jistě vybíráme místo a čas. A já si vybrat

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P16. Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: Datum ověření: 11.6.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P16. Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: Datum ověření: 11.6. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P16 Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: 9.6.2012 Datum ověření: 11.6.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Vlastivěda

Více

Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách

Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách Osmé výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá Waltersdorf 1. října 2011 1/5 V sobotu 1. října 2011 se v Dolní

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

SCÉNÁŘ K ROZHLASOVÉ REPORTÁŽI PŘÍBĚHU PAMĚTNÍKA ROBERTA BIRNBAUMA

SCÉNÁŘ K ROZHLASOVÉ REPORTÁŽI PŘÍBĚHU PAMĚTNÍKA ROBERTA BIRNBAUMA SCÉNÁŘ K ROZHLASOVÉ REPORTÁŽI PŘÍBĚHU PAMĚTNÍKA ROBERTA BIRNBAUMA Zpracovali: Jakub Kos a Vojtěch S oula ze ZS Evzěna Rosǐcke ho 2, Jihlava, pod vedením paníucǐtelky Jirǐny Naṕravníkove Pan Robert Birnbaum

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Romana Křenková Zpracovaly: Sára Klímová, Štěpánka Jánošíková, Vanesa Vojtěchovská, Julie Marečková, Adéla Ságnerová Vyučující: Jitka Demeterová Škola: ZŠ Jungmannovy sady, Tyršova

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

Vladimír Ráček ČLOVĚK, KŘESŤAN, PÉTÉPÁK

Vladimír Ráček ČLOVĚK, KŘESŤAN, PÉTÉPÁK Vladimír Ráček ČLOVĚK, KŘESŤAN, PÉTÉPÁK Mládí Vladimír Ráček se narodil ve Křoví, 18. května 1927. Vyrůstal na venkově, kde měli malé hospodářství. Chodil do obecné školy ve Křoví a později do měšťanky

Více