Jak zvyšovat odolnost vůči budoucím katastrofám

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak zvyšovat odolnost vůči budoucím katastrofám"

Transkript

1 Jak zvyšovat odolnost vůči budoucím katastrofám Ivan Obrusník Český národní výbor pro omezování následků katastrof

2 Cílem úsilí a vzdělávání v oblasti prevence katastrof by měl být: Bezpečný a odolný národ se schopnostmi požadovanými napříč celou komunitou občanů v oblasti prevence, ochraně před pohromami, rychlé reakci, zotavení a snížení dopadů hrozeb a pohrom s největším rizikem. (FEMA 2011)

3 Odolnost vůči katastrofám se zvýší pouze tehdy, když široká veřejnost zcela vážně pochopí, že se na tom musí seriózně podílet. Je naprosto jasné, že je třeba širokou veřejnost vzdělávat tak, aby nutnost svého podílu na ochraně před katastrofami pochopila. Občané řady zemí ( a také ČR) příliš spoléhají na to, že příslušné státní, krajské, obecní atd. autority zajistí patřičnou připravenost i reakci na přicházející katastrofy. Veřejnost je obvykle rozhořčena tím, že stát či další autority ji dostatečně neuchránily před katastrofou např. povodní. Avšak prakticky současně mnoho majitelů domů v záplavových oblastech se samo na povodeň nepřipravilo ani nezvýšilo odolnost svých domů vůči zvýšenému riziku zatopení či vůči jiným pohromám. Tímto problémem se zabývala britská vláda po povodních v roce Podle tzv. Pittovy zprávy, která doporučila vlastníkům domů chránit před povodní vchody do domů protipovodňovými deskami místo pytlů s pískem, to většina těchto vlastníků neudělala a řada z nich uvedla, že žádné úpravy domů dělat nebudou. Obdobná situace se objevila v USA v záplavové oblasti řeky Mississippi.

4 Pohroma katastrofa Odezva Reakce response Včasné varování Zotavení recovery Připravenost Rekonstrukce Prevence zmírnění 5 krátkodobější dlouhodobější

5 Je potřeba věnovat pozornost i připravenosti a zvyšování odolnosti pomocí dlouhodobějších opatření U katastrofy, ať již je to povodeň či jiný druh, se pozornost obvykle soustřeďuje na krátkodobější opatření těsně po události. Většinou jde o včasné varování, odezvu (části krizového řízení) a často ještě zotavení. Avšak dalším částem katastrofického cyklu je věnována obvykle menší pozornost i nižší podpora včetně finanční, ale i vzdělávací. Jedná se zejména o rekonstrukci, různá preventivní opatření a zvyšování připravenosti na budoucí pohromy sem patří mj. i vzdělávání a také praktická cvičení. Zatímco u krátkodobých opatření těsně před a po katastrofě jsou činnosti poměrně dobře řízeny a koordinovány (systém krizového řízení a IZS) s jasně určeným vedením a kompetencemi (i mezi resorty), u opatření dlouhodobějšího charakteru tomu tak není.

6 Jaké je riziko? Nebezpečí Expozice Zranitelnost 14

7 riziko = nebezpečí x zranitelnost x (expozice) Hrozba, nebezpečný jev Riziko je pravděpodobnost škodlivých následků nebo ztrát (na životech a majetku, narušení hospodářství či životního prostředí atd.), vzniklých vzájemným působením mezi přírodními či technologickými hrozbami a zranitelnými podmínkami Zranitelnost jsou podmínky určené fyzikálními, sociálními, ekonomickými a environmentálními faktory nebo procesy, které zvyšují citlivost či odolnost komunity vůči dopadům nebezpečných jevů (hrozeb). Snížením zranitelnosti snížíme i riziko škodlivých dopadů. Jako příklady zvýšené zranitelnosti lze uvést: Špatné navržení a konstrukce budov a infrastruktury Nedostatečná ochrana výrobních prostředků a majetku Nedostatečné včasné varování a informování a uvědomění veřejnosti Omezené pochopení důležitosti rizik a připravenosti ze strany oficiálních orgánů Zanedbávání moudrého řízení aktivit v životním prostředí

8 Rekonstrukce infrastruktury a domů Tuto rekonstrukci je třeba lépe plánovat, koordinovat, řídit a financovat. Často je potřeba tuto odpovědnost sdílet. a) Úroveň státu, krajů a větších měst vodní díla, opatření v krajině (poldery), údržba koryt řek, výstavba a údržba hlavní silniční a železniční sítě, mostů, hlavních síťových rozvodů (elektřina, plyn, voda, telekomunikace), větších hrázových systémů včetně mobilních, územní plánování. b) Úroveň obcí lokální hráze, koryta potoků a menších řek, silnic nižších tříd, údržba příkopů, malých mostků a hrází v obcích, dále transformátorů a také polí a staveb na svahu. c) Individuální (resp. firemní) úroveň - výstavba nových a rekonstrukce starých domů tak, aby byly odolnější. Rovněž úpravy uvnitř staveb (elektrická vedení v suterénu dát ke stropu, obdobně cenné spotřebiče nebo být připraveni je urychleně přemístit, odolnější studny, dveře, péče o pozemky).

9 Obnova infrastruktury a území po katastrofě by měla být dělána už s výhledem na zamezení či snížení následků budoucích katastrof a tudíž chápána jako investice do budoucna BBB - Building Back Better Nejde tedy jen o prosté obnovení původního stavu se stejnou zranitelností (rizikem)!! Měli bychom to obnovit tak, aby infrastruktura a území byly odolnější

10 Most v Ústí n/l Praha 2002

11 Přívalová povodeň Javorník 2009

12

13

14 zatopené elektrické zdroje reaktoru 6 F u k u š i m a Zálezlice trafo Zatopený suterén

15 Frýdlant

16 Hrádek centrum

17

18

19

20

21 Reduce your Future Risk

22 Lidské činnosti v území obcí, které negativním způsobem ovlivňují průběh povodní a přívalových dešťů meliorace rušení mokřadů narovnávání meandrujících vodních toků rozorávání mezí nevhodná volba výsevu zemědělských plodin nevhodné obhospodařování zemědělské půdy nevhodné uskladnění sena a slámy v blízkosti vodních toků (Starosta Strunkovic ing. K. Matějka)

23

24 Praktické zkušenosti ze záplav a povodní ve Strunkovicích od roku 2002, včetně zrealizovaných studie odtokových poměrů a návrhy protipovodňových opatření koordinace a nácvik činností zlepšení využití zem. půdy zemědělci terénní úpravy v ohrožených lokalitách obtokový kanál u Pártlů jezu protipovodňová opatření v rámci KPÚ protipovodňová opatření v územním plánu vyčištění koryta řeky Blanice Pozn. starosty Strunkovic: - systémová chyba - peníze na odstranění škod a ne na novou výstavbu (ty jsou obvykle na jiném místě)

25 Voda ze záplav zdroj znečištění Povrchová voda během povodně je silně kontaminována: vyplavené ČOV nečištěné OV vyplavené provozy uhynulá zvířata Vyplavené nádoby a chemikálie z chemičky Mníšek (2010) Zb. Vencelides, Ochrana podzemních vod, s.r.o.

26 Preventivní opatření pro zásobování pitnou vodou Scénář jiného způsobu zásobování při zaplavení zdroje (či nepoužitelné kvalitě surové vody) využití záložního zdroje; odběr vody ze sousední distribuce (propojení?); náhradní zásobování cisternami apod. Ochrana klíčových objektů před zaplavením (dobrý stavební stav, vodotěsné dveře, suchá lokalizace skladu chemických látek, uzavíratelný drenážní systém - prevence zpětného toku, dokonalá izolace elektrického vedení v místě možného zaplavení; plán aktuální fyzické bariéry pytle s pískem, atd.) Státní zdravotní ústav MUDr. F. Kožíšek, SZÚ Praha

27 Zvednutí zhlaví studny po povodni 2002 Ing. T. Zunt, Vodohospodářské služby, s.r.o., Davle

28 Poznatky ze 3. Světové konference o DRR v Sendai Cílem Rámcové úmluvy ze Sendai je vyhnout se či snížit existující rizika katastrof pomocí zavedení opatření integrujících ekonomické, strukturální legislativní, sociální, zdravotní, kulturní vzdělávací a další aspekty tak, aby došlo ke snížení doby vystavení pohromám a také ke snížení zranitelnosti, zvýšení připravenosti pro efektivní odezvu a obnovu a tak zvýšit odolnost vůči katastrofám.

29 Využití principu BBB Building Back Better Poučit se z minulosti a při obnově a rekonstrukci neopakovat dřívější chyby. Lidé sami musí vědět jak nejlépe provádět rekonstrukci, je třeba přihlížet i k sociálním aspektům. V prvé řadě je nutné obnovit živobytí a hospodářskou činnost v zasažené oblasti. Při obnově je třeba přihlédnout k potřebám různých skupin obyvatel. Občané a komunity by měly při obnově co nejvíce využívat lokální zdroje Obnova a rekonstrukce musí vzít v úvahu budoucí hrozby a rizika, není možné dávat vše pouze do stavu před katastrofou.

30 Adaptace na změny klimatu Včasné varování - (častější extrémy počasí, povodně, sucha, horké a mrazivé vlny, vichřice apod.) Proto zpřesnění a prodloužení časového intervalu předpovědí a výstrah, uvádět co mají a nemají lidé dělat Stavebnictví - zvýšení odolnosti staveb vůči povodním, ale i horkým vlnám, lepší izolace, územní plánování s ohledem na rizika Vodní hospodářství - přehrady, poldery, demontovatelné hráze, opatření v krajině šetření vodou (sucho) Zemědělství - jiné plodiny, jiný režim pěstování, biopaliva, využívání zavlažování Lesnictví - jiná skladba lesů a způsob hospodaření Zdravotnictví - horké vlny, posun některých chorob, eliminace vlivu prudkých výkyvů počasí, klimatizace Zemědělství - jiné plodiny, jiný režim pěstování, biopaliva, využívání zavlažování Doprava - problémy s lodní dopravou (sucho), silniční povrch, klimatizace v dopravních prostředcích, zimní extrémy počasí, zimní pneumatiky Energetika - zvýšené nároky, jaderné, obnovitelné zdroje, vysoká spotřeba i v létě Sociální opatření - péče o seniory, handicapované lidi atd.

31 Opatření pro zvýšení odolnosti měst My City is Getting Ready 1. Zajistit organizačně porozumění a snížení rizika pohrom, základem je účast skupin občanů a dalších částí společnosti. Vytvářet spolupráce lokálních skupin. Je třeba se ujistit, zda všechny odbory rozumějí jejich roli ve snižování katastrof a připravenosti na ně. 2. Zajistit rozpočet pro snižování pohrom a dávat podněty vlastníkům domů, nízkopříjmovým rodinám, organizacím, výrobcům a veřejnému sektoru k investování na snížení potenciálních rizik. 3. Udržovat aktuální data o pohromách a zranitelnosti, připravit hodnocení rizik a užití těchto dat pro rozvojové plány měst. Zajistit, že tyto informace o odolnosti Vašeho města jsou snadno dostupné veřejnosti a řádně prodiskutovány a vysvětleny. 4. Investovat do kritické infrastruktury a udržovat ji tak, aby se snížila rizika např. dostatečnost kapacity kanalizace při povodních i v souvislosti s nárůstem povodní v důsledku klimatických změn. 5. Zhodnotit bezpečnost škol a zdravotnických zařízení a pravidelně ji zvyšovat a kontrolovat.

32 6. Používat a prosazovat realistické stavební regulace a územní plány zohledňující rizika. Nalézat bezpečná území pro nízkopříjmové občany a vyvinout vylepšení neformálních ubytovacích kapacit, kdekoliv je to možné. 7. Zajistit vzdělávací programy a cvičení ve snižování rizika dopadů pohrom ve školách a místních komunitách. 8. Chránit ekosystémy a přírodní podmínky pro snižování možností vzniku povodní a dalších pohrom, na něž může být Vaše město zranitelné. Adaptovat se na dopady klimatických změn zaváděním dobrých praktik na snižování jejich dopadů. 9. Instalovat systémy včasného varování a krizové řízení ve vašem městě o provádět pravidelná cvičení obyvatelstva ke zlepšení připravenosti na pohromy. 10. Po každé katastrofě zajišťovat potřeby přeživších jsou zohledněny při rekonstrukcích, podporovat je a komunální skupiny při navrhování a pomáhat při jejich realizaci včetně znovupostavení domů a okolní infrastruktury.

33 Japonsko Hurikán Katrina Zemětřesení ve Wenchuanu Zemětřesení v Kobe

34 Snížit ekonomické dopady katastrof je velmi obtížné (3. WCDRR Sendai) Byl prezentován dvacetiletý výzkum ukazující, že ekonomické ztráty dosahují v průměru hodnoty cca 240 miliard $ za rok. Je téměř nemožné tyto ztráty snižovat. Je to způsobeno tím, že nyní uznávaný další vývoj lidstva preferuje takové ekonomické nástroje, které zvyšují rizika více než samotné hrozby katastrof. Pro snížení ekonomických ztrát v budoucnu je nutné zlepšit plánování měst a udělat ekonomický růst odolnější vůči katastrofám. Vzdělávání k tomu může významně přispět.

35

36 Vzdělávání v připravenosti na katastrofy a jejich prevenci musí tvořit dobře propojený systém Školy (základní, střední atd.) Vysoké školy HZS Státní správa (MŠMT, MV, MŽP, MZe, MZ, MD a další) Samospráva (kraje, města, ORP, obce) Nevládní organizace (Záchranný kruh ) Firmy Občané

37 Pro vzdělávání je nutné využívat všechny druhy prostředků Výuka Školení Brožury Webové stránky Sdělovací prostředky, filmy Praktické ukázky Cvičení Vše by mělo dohromady tvořit ucelený navzájem propojený systém vzdělávání

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

MOV217A57_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření -

MOV217A57_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření - 1. Název opatření Pořízení nebo změna územně plánovací dokumentace obcí (vymezení ploch s vyloučením výstavby a ploch s omezeným využitím z důvodu ohrožení povodní) MOV217A57_O1 3. Typ listu opatření O

Více

Quae sit nostra meta co je náš cíl? Národní dialog o vodě 2015 Retence vody v krajině

Quae sit nostra meta co je náš cíl? Národní dialog o vodě 2015 Retence vody v krajině Quae sit nostra meta co je náš cíl? Národní dialog o vodě 2015 Retence vody v krajině úvod Abstraktní téma aneb co je cílem vodního hospodářství? Agenda OSN post 2015 Plány pro zvládání povodňového rizika

Více

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..!

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI základní strategický dokument vztahuje se na krizové situace (katastrofy) analyzuje současnost a navrhuje opatření ke zlepšení ZDROJE

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj Plány pro zvládání povodňových rizik Informační seminář Královéhradecký kraj 26. 3. 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi Plánování podle Rámcové směrnice 2000/60/ES druhý plánovací cyklus Mezinárodní

Více

Návrh Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu

Návrh Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu Návrh Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu jednání s výbory Rady vlády pro udržitelný rozvoj Praha, září 2016 Linda Franková odbor obecné ochrany přírody a krajiny Adaptační strategie Strategie

Více

Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí. zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna

Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí. zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna Město Město Valašské Meziříčí Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna Obyvatelé České republiky se prakticky seznámili s povodněmi v červenci 1997, kdy zasáhly

Více

DYJ217A14_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření -

DYJ217A14_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření - 1. Název opatření Pořízení nebo změna územně plánovací dokumentace obcí (vymezení ploch s vyloučením výstavby a ploch s omezeným využitím z důvodu ohrožení povodní) DYJ217A14_O1 3. Typ listu opatření O

Více

Integrovaný regionální operační program

Integrovaný regionální operační program Integrovaný regionální operační program Přehled specifických cílů IROP dle identifikace územní dimenze X / 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov Adaptace budov na změnu klimatu Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov Praha, 14. prosince 2016 Jakub Horecký odbor obecné ochrany přírody a krajiny Národní adaptační strategie Strategie

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Ing. Iva Jelínková, Povodí Moravy, sap. Odborně o Brně Bytová výstavba a protipovodňová ochrana Brno 18. 10. 2017 Strana 2 Morava Olomouc červenec 1997 Strana 3 Svitava Brno - Komárov

Více

Zhodnocení zranitelnosti území

Zhodnocení zranitelnosti území Zhodnocení zranitelnosti území RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc., Ekologický institut Veronica Ing. Jiří Krist, Národní síť MAS Adaptace území na změnu klimatu Praha, 6.12.2016 Projekt EHP-CZ02-OV-1-017-2014

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik

Plány pro zvládání povodňových rizik Plány pro zvládání povodňových rizik Mgr. Ing. Jana Tejkalová oddělení ochrany před povodněmi, odbor ochrany vod MŽP jana.tejkalova@mzp.cz Informační seminář Zlínský kraj 12.2.2015 Rozdělení plánování

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

Plány pro zvládání povodňových

Plány pro zvládání povodňových Plány pro zvládání povodňových Ing. Josef Reidinger oddělení ochrany před povodněmi, odbor ochrany vod MŽP reidinger@mzp.cz Setkání vodoprávních úřadů s OOV MŽP 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi

Více

Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní rtd oblast. PS 2 Životní prostředí. Ing.

Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní rtd oblast. PS 2 Životní prostředí. Ing. Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní rtd oblast PS 2 Životní prostředí Ing. David Koppitz Problémy aglomerace Nadměrná dopravní zátěž ve městech zhoršující kvalitu

Více

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A15_O1 3. Typ listu opatření O

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A15_O1 3. Typ listu opatření O 1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A15_O1 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence 1.1.1 5. Typ

Více

Příprava. Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu. RNDr. Štěpán Kyjovský, Magistrát hl. m. Prahy

Příprava. Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu. RNDr. Štěpán Kyjovský, Magistrát hl. m. Prahy Příprava Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu RNDr. Štěpán Kyjovský, Magistrát hl. m. Prahy Projevy změny klimatu v Praze Zvyšování průměrných ročních teplot, rozšiřování tepelného

Více

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A16_O1 3. Typ listu opatření O

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A16_O1 3. Typ listu opatření O 1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A16_O1 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence 1.1.1 5. Typ

Více

Adaptační strategie hlavního města Prahy na klimatickou změnu

Adaptační strategie hlavního města Prahy na klimatickou změnu Postup zpracování Adaptační strategie hlavního města Prahy na klimatickou změnu Mária Kazmuková,IPR Praha Seminář Adaptace území n změnu klimatu Praha 5. 12. 2016 CI2 Vize Strategie hl. m. Prahy na změny

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Projekt UrbanAdapt

Více

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 2. Kód opatření DYJ217A05_O2 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání

Více

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 2. Kód opatření DYJ217A03_O2 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání

Více

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A01_O1 3. Typ listu opatření O

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A01_O1 3. Typ listu opatření O 1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) 2. Kód opatření DYJ217A01_O1 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence

Více

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A07_O1 3. Typ listu opatření O

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A07_O1 3. Typ listu opatření O 1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) 2. Kód opatření DYJ217A07_O1 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Udržitelná

Více

Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra

Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra Ministerstvo zemědělství investuje do protipovodňových opatření Petr Bendl, ministr zemědělství Aleš Kendík, náměstek ministra tisková konference 13. srpna 2012 Ministerstvo zemědělství Katastrofální povodně

Více

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika 8/9/12 Praha, 3. prosince

Více

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6. Aktuáln lní otázky strategické úrovně bezpečnosti z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.2008

Více

Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby?

Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby? Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby? 15. 3. 02016 Havlíčkův Brod Ing. Jakub Dlabka, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství

Více

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravská Třebová, 7. června 2017 www.zdravamesta.cz/ls2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Analýza hrozeb klimatické změny v obcích pro

Více

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva 1 ÚVOD problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva a jeho bezpečnost, fungování společnosti - závislost

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Zápis z 32. zasedání Českého národního výboru pro omezování následků katastrof (ČNV ONK)

Zápis z 32. zasedání Českého národního výboru pro omezování následků katastrof (ČNV ONK) Zápis z 32. zasedání Českého národního výboru pro omezování následků katastrof (ČNV ONK) konaného dne 20. května 2015 (středa) od 13.00 hodin v budově Českého hydrometeorologického ústavu, Na Šabatce 17,

Více

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Ing. Martin Kloz, CSc. konference Globální a lokální přístupy k ochraně klimatu 8. 12. 2014 Strana 1 Skleníkový efekt a změna klimatu 1 Struktura

Více

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci 16. května 2017 Ing. Petr Mrkos Konference BEZPEČNOST TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY PRAHY A VELKOMĚST ČR Distribuce pitné vody úvodní informace Počet obyvatel

Více

Praha, 16. května 2017

Praha, 16. května 2017 VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství www.fbi.vsb.cz 6. ročník konference BEZPEČNOST TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY PRAHY A VELKOMĚST ČR Praha, 16. května 2017 Šárka Kročová Proděkanka

Více

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

Více

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Seminář Návrh Strategie adaptace

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Praha, 15.9.2015 Ing. Jiří Klápště Odbor obecníé ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí NÁRODNÍ PROGRAM NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ ZMĚNY

Více

Ochrana před povodněmi

Ochrana před povodněmi Činnost povodňových orgánů, základní ustanovení k ochraně před povodněmi Ing. Helena Skálová Ministerstvo životního prostředí Tel.: 267 122 853 E-mail: helena.skalova@mzp.cz Ochrana před povodněmi HLAVA

Více

Informace o řešení problematiky sucha z pohledu MŽP Ing. Tereza Davidová, Ph.D. Odbor ochrany vod, oddělení ochrany před povodněmi

Informace o řešení problematiky sucha z pohledu MŽP Ing. Tereza Davidová, Ph.D. Odbor ochrany vod, oddělení ochrany před povodněmi Informace o řešení problematiky sucha z pohledu MŽP Ing. Tereza Davidová, Ph.D. Odbor ochrany vod, oddělení ochrany před povodněmi Setkání vodoprávních úřadů s odborem ochrany vod MŽP Nové Město na Moravě

Více

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství OECD Disponibilní zásoby vody v evropských zemích

Více

Možnosti čerpání prostředků z OPŽP

Možnosti čerpání prostředků z OPŽP Možnosti čerpání prostředků z OPŽP 2014 2020 Se zaměřením na hospodaření se srážkovými vodami Mgr. Martin Pták Odbor ochrany vod MŽP Operační program Životní prostředí 2014-2020 Hlavním cílem OPŽP 2014-2020

Více

Praktická stránka přípravy města na adaptaci. (příklad -Hradec Králové)

Praktická stránka přípravy města na adaptaci. (příklad -Hradec Králové) Praktická stránka přípravy města na adaptaci a Evropské fondy (příklad -Hradec Králové) doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D., Mgr. Michael Pondělíček, Ph.D. Vysoká škola regionálního rozvoje Typy

Více

Příprava Implementačního plánu. Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu. Mária Kazmuková, Magistrát hl. m. Prahy

Příprava Implementačního plánu. Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu. Mária Kazmuková, Magistrát hl. m. Prahy Příprava Implementačního plánu Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu Mária Kazmuková, Magistrát hl. m. Prahy Návrh struktury přípravy Strategie hl. m. Prahy na klimatickou změnu: Analýza

Více

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro PŘÍLOHA 13 Počet listů : 4 Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ STŘÍBRO Obec / město Zdroj mimořádné

Více

Možnosti financování protipovodňových opatření z OPŽP

Možnosti financování protipovodňových opatření z OPŽP Možnosti financování protipovodňových opatření z OPŽP Programové období 2007-2013 Programové období 2014-2020 Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka

Více

VODA V KRAJINĚ. Praha, Voda v krajině v kontextu změny klimatu

VODA V KRAJINĚ. Praha, Voda v krajině v kontextu změny klimatu VODA V KRAJINĚ Praha, 14. 4. 2016 Voda v krajině v kontextu změny klimatu Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek ministra - ředitel sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí KRAJINA

Více

Možnosti financování přírodě blízkých protipovodňových opatření z OPŽP

Možnosti financování přírodě blízkých protipovodňových opatření z OPŽP Možnosti financování přírodě blízkých protipovodňových opatření z OPŽP Programové období 2007-2013 Programové období 2014-2020 Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz

Více

Smart Cities Co znamená udržitelnost v lokálním hledisku?

Smart Cities Co znamená udržitelnost v lokálním hledisku? Smart Cities Co znamená udržitelnost v lokálním hledisku? Ing. Ivan Beneš Fórum pro udržitelné podnikání 3. ročník Praha, 20.3.2013 Tento příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu VF20112015018 Bezpečnost

Více

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U P ř í l o h a k usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 18. ledna 2016 č. 11 Harmonogram opatření k realizaci Koncepce environmentální bezpečnosti, a to na období

Více

PLÁN PŘIPRAVENOSTI OBCE

PLÁN PŘIPRAVENOSTI OBCE PLÁN PŘIPRAVENOSTI OBCE při vzniku mimořádné události a vyhlášení krizových stavů 1.2 Zdroje rizik a analýza ohrožení 1.2.1 Průmyslové havárie, únik nebezpečné látky Na území obce Oznice se nenacházejí

Více

A JEJICH VYUŽITÍ V PŘIPRAVENOSTI A PREVENCI

A JEJICH VYUŽITÍ V PŘIPRAVENOSTI A PREVENCI ČESKÝ SPOLEK PRO PÉČI O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 9 Vás zvou na odborný seminář spojený s diskusí, pořádaný pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana ZKUŠENOSTI Z POVODNÍ POSLEDNÍCH

Více

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí

Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podpora přírodě blízkých opatření na vodních tocích a v ploše povodí Pytloun Martin, Horecký Jakub Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Státní

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Ing. Jaroslav Kinkor Odbor ochrany vod VII. národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů České republiky Praha, 15. 9.

Více

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Eliška Krkoška Lorencová, David Vačkář, Eva Streberová, Adam Pártl, Zuzana Harmáčková Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Konference

Více

Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování. Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav

Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování. Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav Obsah Povodeň v červnu 2013 Preventivní protipovodňová opatření

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Tvoříme klima pro budoucnost Klimatická změna a adaptační opatření na místní a regionální úrovni Liberec, 26. 1. 2016 Jakub Horecký odbor obecné

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ NÝŘANY

ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ NÝŘANY PŘÍLOHA 8 Počet listů : 4 Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ NÝŘANY Obec / město Zdroj mimořádné

Více

Problematika ochrany zdraví a rizik ze životního prostředí nový dokument

Problematika ochrany zdraví a rizik ze životního prostředí nový dokument Problematika ochrany zdraví a rizik ze životního prostředí nový dokument Výchozí podmínky NEHAP, UV 810/1998, programovým dokumentem v oblasti zdraví a životního prostředí přes 150 úkolů významná role

Více

Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů pro obce

Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů pro obce Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů pro obce Operační program Životní prostředí SC 1.1: Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Ochrana před povodněmi

Ochrana před povodněmi Ochrana před povodněmi Ochrana před povodněmi Povinnosti Povodňového orgánu obce Základní předpis Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Zákon č. 254/2001 Sb., vodní zákon

Více

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SUŠICE

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SUŠICE PŘÍLOHA 14 Počet listů : 5 Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SUŠICE Obec / město Zdroj mimořádné

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa

Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa Specifický cíl Podporované aktivity Příjemci Druh výzvy Datum vyhlášení PO 1 SC 1.1 Výstavba kanalizace, výstavba, modernizace a intenzifikace

Více

Možnosti financování digitálních povodňových plánů a lokálních varovných a výstražných systémů z OPŽP

Možnosti financování digitálních povodňových plánů a lokálních varovných a výstražných systémů z OPŽP 1.3 OMEZOVÁNÍ RIZIKA POVODNÍ Možnosti financování digitálních povodňových plánů a lokálních varovných a výstražných systémů z OPŽP Programové období 2007-2013 Programové období 2014-2020 Ministerstvo životního

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období 2014-2020 Příloha č. 36 Analýza Příloha č. 36 Analýza Cílem této analýzy je definovat realizace SCLLD MAS 21 a kvantifikovat pravděpodobnost

Více

PREVENCE KATASTROF - OCHRANA OBYVATEL A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

PREVENCE KATASTROF - OCHRANA OBYVATEL A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESK ČESKÝ SPOLEK PRO PÉČI O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ a ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 9 Vás zvou na odborný seminář spojený s diskusí PREVENCE KATASTROF - OCHRANA OBYVATEL A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Uskuteční se ve čtvrtek

Více

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Strategický rámec pro období 2014-2020 Strategie Evropa 2020 (EU 2020) Společná

Více

Možnosti dotačních titulů v rámci Operačního programu životního prostředí, Programu MZE a Krajského úřadu Pardubického kraje

Možnosti dotačních titulů v rámci Operačního programu životního prostředí, Programu MZE a Krajského úřadu Pardubického kraje Možnosti dotačních titulů v rámci Operačního programu životního prostředí, Programu 129 250 MZE a Krajského úřadu Pardubického kraje Porovnání alokace na PO 1 OPŽP 2007-2013 a OPŽP 2014-2020 OPŽP 2007-2013

Více

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Hana Škopková, Miroslav Havránek Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí Konference Tvoříme klima pro budoucnost Liberec,

Více

Indikátory zranitelnosti

Indikátory zranitelnosti Indikátory zranitelnosti Koncept indikátorů zranitelnosti pro NAP, diskuse jednotlivých skupin indikátorů Miroslav Havránek miroslav.havranek@czp.cuni.cz Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity

Více

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Příklady realizace NLP II v roce 2013 1) Příprava programu rozvoje venkova na období 2014-2020

Více

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013 MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ A MAPY POVODŇOVÝCH RIZIK Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno říjen, listopad 2013 Obsah prezentace: 1. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES 2. Předběž ěžné

Více

Podpora rekonstrukcí v OP Životní prostředí 2014 2020

Podpora rekonstrukcí v OP Životní prostředí 2014 2020 Podpora rekonstrukcí v OP Životní prostředí 2014 2020 Mgr. Martin Kubica náměstek úseku řízení OPŽP Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

Ochrana před negativními účinky vod

Ochrana před negativními účinky vod Mořské a vodní právo Ochrana před negativními účinky vod Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 10 Negativní účinky vod Povodně Vodní eroze (zdravotní rizika) Povodeň Dočasné

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah prezentace 1) Co je v období 2014-2020 nového pro rozvoj venkova v

Více

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015 Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek Písek, duben 2015 Motta: Neštěstí nechodí po horách, ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není událostí zaskočen. Finanční

Více

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016 Podprogram klima programu LIFE Politické priority 2016 Cíle LIFE CLIMA Přispět k posunu směrem k účinném využívání zdrojů, nízkouhlíkovému hospodářství a rozvoji odolnému vůči změně klimatu Zlepšit rozvoj,

Více

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Ing. Pavel DOBEŠ, Ph.D. a kol. pavel.dobes@vsb.cz Laboratoř výzkumu a managementu rizik VŠB-TU Ostrava, FBI Konference: Úmluva o zákazu chemických

Více

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Proces implementace Směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových ových rizik v podmínk nkách ČR Karel Drbal

Více

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ TACHOV

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ TACHOV PŘÍLOHA 15 Počet listů : 5 Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ TACHOV MU Obec / město Zdroj mimořádné

Více

SEA DOHODY O PARTNERSTVÍ PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2014-2020

SEA DOHODY O PARTNERSTVÍ PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2014-2020 SEA DOHODY O PARTNERSTVÍ PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2014-2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Ing. Kateřina Ambrožová Integra Consulting s.r.o. CÍL DNEŠNÍHO ODBORNÉHO SEMINÁŘE

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu ČR a Národní akční plán adaptace na změnu klimatu

Strategie přizpůsobení se změně klimatu ČR a Národní akční plán adaptace na změnu klimatu Strategie přizpůsobení se změně klimatu ČR a Národní akční plán adaptace na změnu klimatu Adaptace území na změnu klimatu Praha, 6. prosince 2016 Jakub Horecký odbor obecné ochrany přírody a krajiny Národní

Více

OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO

OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO Asseco Central Europe, a.s., říjen 2010 Asseco Central Europe, a.s. STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN OBCE SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO Mgr. Ing. Jan Majer odpovědný projektant

Více

Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství

Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství Ing. Miroslav Král, CSc., ředitel odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Stavební zákon - 2 odst.

Více

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo 05.10.2017 Mojmír Pehal Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Extrémy počasí v posledních letech Povodně: Sucho: 1997 2000 2002 2003 2006

Více

Financování protipovodňových opatření z národních zdrojů od roku 2007

Financování protipovodňových opatření z národních zdrojů od roku 2007 Financování protipovodňových opatření z národních zdrojů od roku 2007 odbor programového financování ve vodním hospodářství MZe Teplice 8. 3. 2007 Vláda 15. 11. 2006 schválila 15,2 mld. Kč na léta 2007

Více

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY 10.1. POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU OBSAH strana A. OBECNÁ ČÁST 1. Stručný popis krizové situace na území ORP... 3 2. Možné dopady vzniklé krizové situace ve správním

Více

Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika

Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Člen Rady expertů, Czech BCSD/WBCSD Konference Smart Life Praha 29.1.2014 Tento

Více