Kroužek elektroniky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kroužek elektroniky"

Transkript

1 Dům dětí a mládeže Bílina Havířská 529/ Bílina tel ddmbilina@seznam.cz Kroužek elektroniky Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

2 ZÁKLADNÍ ELEKTROTECHNICKÉ SOUČÁSTKY... 4 VODIČ, KŘÍŽENÍ VODIČŮ... 4 ZKUŠEBNÍ NEPÁJIVÉ POLE... 4 SPÍNAČ TLAČÍTKO KONTAKT... 4 ŽÁROVKA... 4 REZISTOR... 5 OHMŮV ZÁKON:... 5 WATTŮV ZÁKON:... 5 KONDENZÁTOR... 6 Napětí a proud na kondenzátoru:... 7 CÍVKA, TLUMIVKA... 8 Napětí a proud na cívce:... 8 JÁDRA CÍVEK... 9 TRANSFORMÁTOR TRANSFORMÁTOR VÝPOČET BĚŽNÉHO SÍŤOVÉHO TRANSFORMÁTORU: NAPÁJECÍ ČLÁNEK Řazení napájecích článků: DIODA SVÍTIVÁ DIODA (LED) FOTODIODA ZENEROVA DIODA TYRISTOR A TRIAK Zapojení v elektrickém obvodu: DIAK TRANZISTOR INTEGROVANÝ OBVOD PŘÍKLAD ZAPOJENÍ INTEGROVANÝCH OBVODŮ NEJJEDNODUŠŠÍ OBVODY ZAPOJENÍ S OBVODEM 555 (ČASOVAČ = TIMER) PRINCIP: SCHÉMA ZAPOJENÍ: ZÁKLADNÍ KLOPNÉ OBVODY BISTABILNÍ KLOPNÝ OBVOD Princip Schéma zapojení MONOSTABILNÍ KLOPNÝ OBVOD Princip Schéma zapojení Praktické provedení ASTABILNÍ KLOPNÝ OBVOD (MULTIVIBRÁTOR) Princip Schéma zapojení s obvodem NE 555 (timer) Praktické provedení Schéma zapojení s tranzistory: BLIKAČ S TRANZISTORY SCHÉMA ZAPOJENÍ : NÁVRH PLOŠNÉHO SPOJE : ZAPOJOVACÍ PLÁNEK : POLICEJNÍ SIRÉNA SCHÉMA ZAPOJENÍ NÁVRH ZAPOJENÍ NA UNIVERZÁLNÍM PLOŠNÉM SPOJI: GENERÁTOR MELODIE S OBVODEM FT66: SCHÉMA ZAPOJENÍ: NÁVRH PLOŠNÉHO SPOJE: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

3 ZAPOJOVACÍ PLÁNEK: GENERÁTOR SIRÉN S OBVODEM UM 3561: SCHÉMA ZAPOJENÍ : NÁVRH PLOŠNÉHO SPOJE : ZAPOJOVACÍ PLÁNEK : FUNKČNÍ GENERÁTOR: SCHÉMA ZAPOJENÍ : ZAPOJOVACÍ PLÁNEK : BAREVNÉ ZNAČENÍ REZISTORŮ: TABULKA: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

4 Základní elektrotechnické součástky Vodič, křížení vodičů vodič: křížení vodičů nespojených: křížení vodičů spojených: Zkušební nepájivé pole Izolovaná destička s otvory, obsahující pérové kontakty pro zkušební zapojování elektronických obvodů bez pájení. Na destičce se zapojení odzkouší a pak teprve se navrhne plošný spoj a vyrobí se konečná verze přístroje. Spínač tlačítko kontakt spínač se stálou polohou zapnuto/vypnuto (vypínač) spínač se stálými polohami: zapnut obvod A nebo zapnut obvod B (přepínač) tlačítko se stálou polohou vypnuto a nestálou polohou sepnuto (zapínací) tlačítko se stálou polohou zapnuto a nestálou polohou vypnuto (rozpínací) Žárovka schematická značka elektrická vlastnost: ZDROJ SVĚTLA Klade odpor elektrickému proudu, při průchodu elektrického proudu se zahřívá. elektrická hodnota: udává se v napětí a proudu u malých žárovek (3,5V 0,3A), nebo v napětí a výkonu u velkých žárovek (220V 60W) praktické provedení: skleněná baňka, kovová patice s bajonetovou paticí nebo závitem. Mechanická velikost je závislá na požadovaném výkonu (vyzářeném teple) Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

5 Rezistor schematická značka elektrická vlastnost: ODPOR Klade odpor elektrickému proudu, při průchodu elektrického proudu se zahřívá. Elektrické parametry: elektrický odpor v ohmech + tepelný výkon ve wattech hodnota odporu se udává v ohmech, značka Ω, násobky jsou kiloohm kω, megaohm MΩ přepočet jednotek Ω = 1 kω kω = 1 MΩ praktické provedení: Izolované (keramické) těleso s nanesenou vrstvou vodivého laku nebo navinutým odporovým drátem. Celé těleso rezistoru je chráněno před poškozením vrstvou ochranného laku. Rezistor se průchodem elektrického proudu zahřívá! Mechanická velikost je proto závislá na požadovaném výkonu (vyzářeném teple). Miniaturní odpory mají výkon 0,125 W až 0,25 W, velké rezistory mají schopnost vyzářit desítky až stovky wattů. Při překročení povoleného výkonu rezistor zpravidla shoří!!! Ohmův zákon: U = R I [V; Ω ; A] Napětí na odporu o hodnotě jednoho ohmu, kterým protéká proud jednoho ampéru, je jeden volt. Odvozené vzorce: U R = I U I = R [Ω ; V; A] [A ; V ; Ω ] Wattův zákon: P = U I [W; V ; A] Výkon vyzářený odporem, na kterém je úbytek napětí jeden volt a kterým protéká proud jednoho ampéru, je jeden watt. Odvozené vzorce: I = P U P U = I [A ; W; V] [V ; W ; A ] Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

6 Kondenzátor schematická značka elektrická vlastnost: KAPACITA Akumuluje (shromažďuje) náboj elektrické energie. Klade odpor střídavému proudu, při průchodu elektrického proudu se nezahřívá. Kondenzátor nepropouští stejnosměrný proud. Hodnota kondenzátoru se udává v jednotkách faradech, značka F, tato hodnota je ale pro praktické použití příliš veliká, proto se za základ berou zlomky faradu. praktické menší hodnoty jsou: milifarad [mf], mikrofarad [µf], nanofarad [nf], pikofaradad [pf]. 1 F = mf = µf = nf = pf přepočet jednotek pf = 1 nf (nanofarad) nf = 1 µf (mikrofarad) µf = 1 mf (milifarad) pokud použijeme zápis: 1 pf = 1( (j) 1 nf = 1k 1 µf = 1 M 1 mf = 1 G 1 G = M = k = j Na kondenzátoru musí být uvedeno maximální napětí, pro které je kondenzátor konstruován. Při překročení tohoto napětí dojde k proražení izolace mezi elektrodami a kondenzátor se zničí. POZOR: Kondenzátor s proraženou izolací obvykle exploduje!!! Praktické provedení kondenzátoru: Dvě navzájem izolované elektrody, izolace z papíru nebo plastové folie. Malé kapacity se vyrábějí jako keramické polštářky a jako papírové nebo styroflexové svitky izolace s elektrodami z hliníku, zalité proti vnikání vlhkosti do plastového pouzdra. Velké kapacity mají izolaci polarizovanou (elektrolytickou) a při zapojení do obvodu je nutno dát pozor na zapojení v obvodu (zapojení kladné a záporné elektrody). Mechanická velikost je závislá na kapacitě a na požadovaném izolačním napětí (odolnost izolace elektrod). Konstrukce kondenzátoru: a) deskový b) trubkový c) svitkový kondenzátor a) b) c) Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

7 Napětí a proud na kondenzátoru: Kondenzátorem prochází pouze střídavý proud. Proud kondenzátorem je vyšší, čím vyšší je frekvence střídavého proudu a čím vyšší je jeho kapacita. a) proud, procházející kondenzátorem b) princip kondenzátoru c) průběh napětí a proudu na kondenzátoru Proud, procházející kondenzátorem, předbíhá napětí o čtvrt periody (90 ). Kondenzátor se nejprve nabíjí proudem a až se nabije na maximální napětí, klesne proud na nulu. Zdánlivý odpor střídavému proudu se nazývá kapacitní reaktance a udává se v ohmech. Výpočet: 1 Xc = 6, 28 f C U I = Xc [Ω ; Hz ; F ] [ A ; V ; Ω ] ************************************************************************************** Přepočet jednotek kapacity: 1 mf = 0,001 F 1 pf = 1 j 1 µf = 0, F pf = 1 nf = 1k 1 nf = 0, F pf = 1 µf = 1M = k 1 pf = 0, F pf = 1 mf = 1G = M = k Pozor: 1 mf = 1 000M = µf Pomůcka: Značení je obdobné značení rezistorů:: mf µf nf pf 1. a 2. číslice je číslo (mili) (mikro) (nano) (piko) 3. číslice = násobič (počet nul) Značení 104 = = 100 nf (100k) G M k j Značení 222 = = 2n2 = 2,2 nf = 2k2 (Giga) (Mega) (kilo) Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

8 Cívka, tlumivka schematická značka elektrická vlastnost: Indukčnost, udávaná v jednotkách henry [H], používané hodnoty: milihenry [mh]. Klade odpor elektrickému proudu, při průchodu elektrického proudu se zahřívá. Elektrický proud, procházející cívkou, vytváří elektromagnetické pole. Střídavý proud vytvoří střídavé magnetické pole, stejnosměrný proud vytvoří stálé magnetické pole. Střídavé magnetické pole, procházející cívkou, vybudí střídavé napětí na koncích cívky. Stálé magnetické pole žádné napětí na cívce nevybudí! praktické provedení: cívka z izolovaného měděného drátu, navinutá na izolované kostře, bez jádra nebo s jádrem z feromagnetického materiálu (železné plechy nebo ferit) Napětí a proud na cívce: Cívkou prochází stejnosměrný i střídavý proud. Stejnosměrná složka proudu je závislá pouze na ohmickém odporu vinutí a stejnosměrné složce napětí. Střídavá složka proudu cívkou je tím nižší, čím vyšší je frekvence střídavého proudu a čím vyšší je indukčnost cívky. a) výpočet střídavého proudu, procházejícího cívkou b) princip indukčnosti c) průběh napětí a proudu na cívce Proud, procházející cívkou, se opožďuje za napětím na cívce o čtvrt periody (90 ). Zdánlivý odpor střídavému proudu se nazývá induktivní reaktance a udává se v ohmech. Výpočet: U X L = 6,28 f L [Ω ; Hz ; H ] I = [ A ; V ; Ω ] X L Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

9 Jádra cívek Cívky mohou být bez jádra (vzduchové), mohou mít jádro železné (plechy) nebo feritové (lisovaný magnetický materiál). Jádro se vkládá do cívky pro zlepšení magnetického toku a zvětšení indukčnosti. Železné jádro se používá pro nízké frekvence (zvukové), feritové jádro se používá pro vysokofrekvenční techniku (nadzvukové kmitočty). Cívka může být regulovatelná (má šroubovací feritové jádro pro ladění indukčnosti) schematická značka: cívka vzduchová (má malou indukčnost) cívka s feritovým jádrem cívka s proměnlivou indukčností cívka se železným jádrem Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

10 Transformátor schematická značka elektrická vlastnost: Převádí střídavý proud na jinou nebo stejnou velikost, z velkého na malé napětí nebo obráceně. Vždy je jedno primární (vstupní ) vinutí a jedno nebo více sekundárních (výstupních) vinutí. praktické provedení: několik oddělených cívek z izolovaného měděného drátu, navinutých na izolované kostře, bez jádra nebo s jádrem z feromagnetického materiálu (železné plechy nebo ferit) Princip transformátoru: Průchodem střídavého proudu, procházejícího primárním vinutím, vzniká v jádře střídavé elektromagnetické pole. Toto elektromagnetické pole v sekundárním vinutí vybudí střídavé sekundární napětí. Výpočet běžného síťového transformátoru: Převod napětí je přímo závislý na počtu závitů transformátoru: U 1 = U 2 n n 1 2 U 1 = primární napětí n 1 = počet závitů primárního vinutí Požadovaný výkon transformátoru je závislý na průřezu jádra. Pro běžné výpočty vystačíme s jednoduchým vzorcem: U 2 = sekundární napětí n 2 = počet závitů sekundárního vinutí 1. požadovaný výkon: P 1 = P 2 U 1 I 1 = U 2 I 2 2. průřez jádra: S = P S = průřez středního sloupku jádra [cm] P = výkon [W] počet závitů na jeden volt: a = S 4. počet závitů: n 1 = a U 1 n 2 = a U 2 [závity; závity na volt; V] Praktické provedení: Na izolované kostřičce je navinuto lakovaným (smaltem izolovaným) měděným drátem jedno primární a jedno nebo několik sekundárních vinutí. Jednotlivá vinutí jsou obvykle ještě oddělena vrstvou izolačního papíru. Vodiče jsou vyvedeny čelem cívky. Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

11 Napájecí článek schematická značka: elektrická vlastnost: elektrochemický článek, převádějící chemickou reakci na elektrický proud praktické provedení: Kovové nebo plastové pouzdro, kladná a záporná elektroda oddělená elektrolytem. Řazení napájecích článků: sériové: (za sebou) paralelní: (vedle sebe) Při sériovém řazení napájecích článků se sčítá napětí článků. Maximální odebíraný proud je stejný jako u jednoho článku. Při paralelním řazení článků je výsledné napětí stejné jako u jednoho článku. Maximální odebíraný proud (kapacita článků) se sčítá podle počtu článků. Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

12 Dioda schematická značka vnitřní provedení elektrická vlastnost: USMĚRŇOVAČ Propouští proud pouze jedním směrem od anody ke katodě, při průchodu elektrického proudu se zahřívá. praktické provedení: skleněné nebo kovové pouzdro, obsahující polovodičový čip s přechodem PN Mechanická velikost je závislá na požadovaném výkonu (vyzářeném teple) Usměrňovací diody pro velké proudy se přišroubovávají na chladič Svítivá dioda (LED) schematická značka praktické provedení: polovodičový čip, vyzařující barevné světlo, zalitý do pouzdra z plastu čirého nebo probarveného podle svitu diody, běžné barvy jsou červená, zelená, žlutá v několika odstínech (až do oranžova), méně běžné jsou modré diody. Bíle svítící diody jsou složeny ze tří samostatných barevných čipů (červený, zelený a modrý), jejichž světlo se sčítá do bílého světla. Fotodioda schematická značka praktické provedení: polovodičový čip, který po osvětlení prudce snižuje odpor v závěrném směru Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

13 Zenerova dioda Stabilizátor napětí. Chová se jako běžná dioda, avšak po překročení stanoveného závěrného napětí se skokem otevírá a udržuje závěrné napětí na konstantní hodnotě: Tyristor a triak Zvláštní typy polovodičů. Jedná se o čtyřvrstvé polovodičové spínací prvky. Tyristor A K Spíná proud v jednom směru. Po přivedení malého kladného spínacího napětí na řídící elektrodu (G) zůstane sepnutý, i když řídící napětí zmizí. Do vypnutého stavu se vrátí až po vypnutí hlavního proudu (poklesem pod hranici přídržného proudu). G Triak A1 A2 Spíná proud v obou směrech. Po přivedení malého spínacího napětí libovolné polarity na řídící elektrodu (G) zůstane sepnutý, i když řídící napětí zmizí. Do vypnutého stavu se vrátí až po vypnutí hlavního proudu (poklesem pod hranici přídržného proudu). Zapojení v elektrickém obvodu: G Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

14 Diak Spínací prvek pro spínání proudu v obou směrech. Po překročení určitého napětí diak sepne a je na něm téměř nulové napětí. To trvá do doby, než proud diakem klesne na nulu. Pak se diak vrátí do původního stavu. Tranzistor schematická značka NPN PNP vnitřní provedení elektrická vlastnost: ZESILOVAČ PROUDU hodnota zesílení se udává v jednotkách bez pojmenování praktické provedení: plastové nebo kovové pouzdro, obsahující polovodičový čip s přechodem PNP nebo NPN Mechanická velikost je závislá na požadovaném výkonu (vyzářeném teple) Tranzistory pro velké proudy se přišroubovávají na chladič Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

15 Integrovaný obvod vnitřní provedení: polovodičový (křemíkový) čip, obsahující desítky, stovky a tisíce tranzistorů, rezistorů a dalších součástek rozdělení: analogové obvody : digitální obvody: operační zesilovače, komparátory, výkonové zesilovače čítače, děliče, zobrazovací obvody praktické provedení: Digitální obvody: schematická značka: Základní typ plastových pouzder: Univerzální pouzdra DIP 2 8, DIL 2 7, 2 8 pinů s roztečí vývodů 2,5 mm, obvykle 7,5mm mezi řadami vývodů. Analogové obvody operační zesilovače): schematická značka: Kovové nebo plastové pouzdro s jednou nebo dvěma řadami vývodů. Mechanická velikost je rovněž závislá na požadovaném výkonu (vyzářeném teple) Obvody pro velké výkony se přišroubovávají na chladič. Příklad pouzdra analogového integrovaného obvodu: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

16 Příklad zapojení integrovaných obvodů Zdroj: Datasheet ST Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

17 Zapojení součástek v obvodu Nejjednodušší obvody Zdroj, spínač, žárovka, propojovací vodiče: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

18 Zapojení s obvodem 555 (časovač = timer) Princip: Schéma zapojení: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

19 Základní klopné obvody Bistabilní klopný obvod Princip Klopný obvod má dvě stálé polohy. Přepínání poloh se děje obvykle impulsem na jednom nebo druhém vstupu obvodu, případně impulsy na společném vstupu. Schéma zapojení Zdroj: Zapojení dle druhého obrázku funguje jako dělič impulsů 2:1. Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

20 Monostabilní klopný obvod Princip Schéma zapojení Praktické provedení Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

21 Astabilní klopný obvod (multivibrátor) Princip Schéma zapojení s obvodem NE 555 (timer) Praktické provedení Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

22 Schéma zapojení s tranzistory: Zdroj: wikipedie Použití: blikače, sirény viz praktické ukázky. Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

23 Blikač s tranzistory Schéma zapojení : Součástky: R1=R2 220 R R3=R4 33K C1=C2 20M/16V T1=T2 BC 548 D1=D2 LED Návrh plošného spoje : Zapojovací plánek : Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

24 Policejní siréna Schéma zapojení Návrh zapojení na univerzálním plošném spoji: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

25 Generátor melodie s obvodem FT66: Schéma zapojení: Návrh plošného spoje: Zapojovací plánek: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

26 Generátor sirén s obvodem UM 3561: Schéma zapojení : Součástky: R1 = 220 až 270k R2 = 220KR T1 = BC548 IO = UM3561 Návrh plošného spoje : metoda dělicích čar: metoda spojovacích čar: Zapojovací plánek : Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

27 Funkční generátor: Se dvěma IO typu NE 555 a jedním IO 761 jako oddělovačem. Schéma zapojení : Zapojovací plánek : Zapojení je převzato ze stavebnic bývalé NDR firmy RFT Radiotechnik. Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

28 Barevné značení rezistorů: Tabulka: Dům dětí a mládeže Bílina (pouze pro potřeby DDM Bílina)

Kroužek elektroniky 2010-2011

Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina Havířská 529/10 418 01 Bílina tel. 417 821 527 http://www.ddmbilina.cz e-mail: ddmbilina@seznam.cz Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina 2010-2011 1 (pouze pro

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např.

VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např. VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např. z transformátoru TRHEI422-1X12) ovládání: TL1- reset, vývod MCLR TL2,

Více

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu.

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu. [Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] 04.01.01 Na rezistoru je napětí 5 V a teče jím proud 25 ma. Rezistor má hodnotu. A) 100 ohmů B) 150 ohmů C) 200 ohmů 04.01.02 Na rezistoru

Více

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny 1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny Popsaný přijímač slouží k poslechu rozhlasových stanic v pásmu středních vln. Přijímač je napájen z USB portu počítače přijímaný signál je pak připojen na

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup ELEKTONIKA I N V E S T I C E D O O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 1. Usměrňování a vyhlazování střídavého a. jednocestné usměrnění Do obvodu střídavého proudu sériově připojíme diodu. Prochází jí proud

Více

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor).

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor). Rezistor: Pasivní elektrotechnická součástka, jejíž hlavní vlastností je schopnost bránit průchodu elektrickému proudu. Tuto vlastnost nazýváme elektrický odpor. Do obvodu se zařazuje za účelem snížení

Více

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω.

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω. A5M34ELE - testy 1. Vypočtěte velikost odporu rezistoru R 1 z obrázku. U 1 =15 V, U 2 =8 V, U 3 =10 V, R 2 =200Ω a R 3 =1kΩ. 2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty

Více

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro: Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Tyristory 1 Tyristor polovodičová součástka - čtyřvrstvá struktura PNPN - tři přechody při polarizaci na A, - na K je uzavřen přechod 2, při polarizaci - na A, na K jsou

Více

Dioda jako usměrňovač

Dioda jako usměrňovač Dioda A K K A Dioda je polovodičová součástka s jedním P-N přechodem. Její vývody se nazývají anoda a katoda. Je-li na anodě kladný pól napětí a na katodě záporný, dioda vede (propustný směr), obráceně

Více

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová Pasivní obvodové součástky R,L, C Ing. Viera Nouzová Základní pojmy Elektrický obvod vzniká spojením jedné nebo více součástek na zdroj elektrické energie. Obvodové součástky - součástky zapojeny do elektrického

Více

Elektrotechnická zapojení

Elektrotechnická zapojení Elektrotechnická zapojení 1. Obvod s rezistory Na základě níže uvedeného obrázku vypočítejte proudy I1, I2, I3. R1 =4Ω, R2 =2Ω, R3 =6Ω, R4 =1Ω, R5 =5Ω, R6 =3Ω, U01 =48V 2. Obvod s tranzistorem počet bodů:

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Projekt Pospolu. Polovodičové součástky diody. Pro obor M/01 Informační technologie

Projekt Pospolu. Polovodičové součástky diody. Pro obor M/01 Informační technologie Projekt Pospolu Polovodičové součástky diody Pro obor 18-22-M/01 Informační technologie Autorem materiálu a všech jeho částí je Ing. Petr Voborník, Ph.D. Polovodičová součástka je elektronická součástka

Více

200W ATX PC POWER SUPPLY

200W ATX PC POWER SUPPLY 200W ATX PC POWER SUPPLY Obecné informace Zde vám přináším schéma PC zdroje firmy DTK. Tento zdroj je v ATX provedení o výkonu 200W. Schéma jsem nakreslil, když jsem zdroj opravoval. Když už jsem měl při

Více

Jednofázové a třífázové polovodičové spínací přístroje

Jednofázové a třífázové polovodičové spínací přístroje Jednofázové a třífázové polovodičové spínací přístroje Použité spínací elementy tyristory triaky GTO tyristory Zapínání dle potřeby aplikace Vypínání buď v přirozené nule proudu nebo s nucenou komutací

Více

Napájecí zdroje. 1. Síťové napájecí zdroje stejnosměrného napětí. 1. Popište síťové napájecí zdroje stejnosměrného napětí.

Napájecí zdroje. 1. Síťové napájecí zdroje stejnosměrného napětí. 1. Popište síťové napájecí zdroje stejnosměrného napětí. Napájecí zdroje 1. Síťové napájecí zdroje stejnosměrného napětí 1. Popište síťové napájecí zdroje stejnosměrného napětí. 2. Vyjmenujte druhy napájecích zdrojů a jejich použití. 2. Blokové schéma stejnosměrného

Více

Strana 1 (celkem 11)

Strana 1 (celkem 11) 1. Vypočtěte metodou smyčkových proudů. Zadané hodnoty: R1 = 8Ω U1 = 33V R2 = 6Ω U2 = 12V R3 = 2Ω U3 = 44V R4 = 4Ω R5 = 6Ω R6 = 10Ω Strana 1 (celkem 11) Základní rovnice a výpočet smyčkových proudů: Ia:

Více

Součástky v elektronice pro OV_MET_2

Součástky v elektronice pro OV_MET_2 Součástky v elektronice pro OV_MET_2 Značení odporů Jmenovitá hodnota. Je to hodnota odporu vyznačená na rezistoru. Značí se písmenným nebo barevným kódem. Hodnoty odporu odpovídají vyvoleným číslům geometrických

Více

Elektronika pro informační technologie (IEL)

Elektronika pro informační technologie (IEL) Elektronika pro informační technologie (IEL) Páté laboratorní cvičení Brno University of Technology, Faculty of Information Technology Božetěchova 1/2, 612 66 Brno - Královo Pole Petr Veigend, iveigend@fit.vutbr.cz

Více

Součástky s více PN přechody

Součástky s více PN přechody Součástky s více PN přechody spínací polovodičové součástky tyristor, diak, triak Součástky s více PN přechody první realizace - 1952 třívrstvé tranzistor diak čtyřvrstvé tyristor pětivrstvé triak diak

Více

Test. Kategorie M. 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí signálu?

Test. Kategorie M. 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí signálu? Oblastní kolo, Vyškov 2006 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí

Více

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % )

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta elektrotechnická Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) Školní rok: 2007/2008 Ročník: 2. Datum: 12.12. 2007 Vypracoval: Bc. Tomáš Kavalír Zapojení

Více

LC oscilátory s transformátorovou vazbou

LC oscilátory s transformátorovou vazbou 1 LC oscilátory s transformátorovou vazbou Ing. Ladislav Kopecký, květen 2017 Základní zapojení oscilátoru pro rezonanční řízení motorů obsahuje dva spínače, které spínají střídavě v závislosti na okamžité

Více

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 2. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Pasivní a konstrukční prvky - Rezistory - Kondenzátory - Vinuté díly, cívky, transformátory - Konektory - Kontaktní prvky, spínače,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_35_Efektový blikač Název školy

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 1) Který zákon upravuje poměry v jednoduchém elektrickém obvodu o napětí, proudu a odporu: Ohmův zákon, ze kterého vyplívá, že proud je přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu.

Více

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS 3. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad 3.: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru, reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované

Více

Jednofázové a třífázové polovodičové spínací přístroje

Jednofázové a třífázové polovodičové spínací přístroje Jednofázové a třífázové polovodičové spínací přístroje Použité spínací elementy tyristory triaky GTO tyristory Zapínání dle potřeby aplikace Vypínání buď v přirozené nule proudu nebo s nucenou komutací

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 Tematické okruhy a hodnotící kritéria Střední průmyslová škola, 1/8 ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA

Více

Programovatelný časový spínač 1s 68h řízený jednočip. mikroprocesorem v3.0a

Programovatelný časový spínač 1s 68h řízený jednočip. mikroprocesorem v3.0a Programovatelný časový spínač 1s 68h řízený jednočip. mikroprocesorem v3.0a Tato konstrukce představuje časový spínač řízený mikroprocesorem Atmel, jehož hodinový takt je odvozen od přesného krystalového

Více

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli...

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... Elektrostatika... 2 32_Elektrický náboj... 2 33_Elektroskop... 2 34_Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... 3 35_Siločáry elektrického pole (myšlené čáry)... 3 36_Elektrický

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Mistrovství České republiky soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2011 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Napětí 230 V (dříve

Více

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače slouží k převedení střídavého napětí, nejčastěji napětí na sekundárním vinutí síťového transformátoru, na stejnosměrné. Jsou

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Diody, usměrňovače, stabilizátory, střídače 1 VÝROBA POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ Polovodič - prvek IV. skupiny, nejčastěji Si, - vysoká čistota (10-10 ), - bezchybná struktura

Více

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - VÝROBA I. ZESILOVAČ. Staženo z http://www.hw.cz ÚVODEM

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - VÝROBA I. ZESILOVAČ. Staženo z http://www.hw.cz ÚVODEM ÚVODEM Popisovaná konstrukce sestává ze dvou základních celků bloku zesilovače a ozvučnicové skříně. Je samozřejmě možné postavit si jen zesilovač a zabudovat jej do vlastního krytu nebo reproduktorové

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Proč se pro dálkový přenos elektrické

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace TECHNICKÁ DOKUMENTACE Rozmístění a instalace prvků a zařízení Ing. Pavel Chmiel, Ph.D. OBSAH VÝUKOVÉHO MODULU 1. Součástky v elektrotechnice

Více

Studium klopných obvodů

Studium klopných obvodů Studium klopných obvodů Úkol : 1. Sestavte podle schématu 1 astabilní klopný obvod a ověřte jeho funkce.. Sestavte podle schématu monostabilní klopný obvod a buďte generátorem a sledujte výstupní napětí.

Více

- základní lineární pasivní součástky používané ve všech oborech elektroniky - rezistory, kondenzátory a cívky.

- základní lineární pasivní součástky používané ve všech oborech elektroniky - rezistory, kondenzátory a cívky. LINEÁRNÍ SOUČÁSTKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ - základní lineární pasivní součástky používané ve všech oborech elektroniky - rezistory, kondenzátory a cívky. REZISTORY Rezistory jsou elektronické součástky,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

1.3 Bipolární tranzistor

1.3 Bipolární tranzistor 1.3 Bipolární tranzistor 1.3.1 Úkol: 1. Změřte vstupní charakteristiku bipolárního tranzistoru 2. Změřte převodovou charakteristiku bipolárního tranzistoru 3. Změřte výstupní charakteristiku bipolárního

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1

Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Charakteristiky tyristoru Úkol: 1. Změřte vstupní charakteristiku tyristoru I G = f (U GK ) 2. Změřte spínací charakteristiku U B0 = f (I G ) 1.1 Pokyny pro

Více

Polovodičové usměrňovače a zdroje

Polovodičové usměrňovače a zdroje Polovodičové usměrňovače a zdroje Druhy diod Zapojení a charakteristiky diod Druhy usměrňovačů Filtrace výstupního napětí Stabilizace výstupního napětí Zapojení zdroje napětí Závěr Polovodičová dioda Dioda

Více

Elektronika ve fyzikálním experimentu

Elektronika ve fyzikálním experimentu Elektronika ve fyzikálním experimentu Josef Lazar Ústav přístrojové techniky, AV ČR, v.v.i. E-mail: joe@isibrno.cz www: http://www.isibrno.cz/~joe/elektronika/ Elektrický obvod Analogie s kapalinou Základními

Více

Název projektu: EU peníze školám. Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258

Název projektu: EU peníze školám. Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258 Název projektu: EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2575 Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258 Téma: Elektronika Název: VY_32_INOVACE_10_02B_30.Výroba jednoduchého

Více

Stroboskop pro školní experimenty

Stroboskop pro školní experimenty Stroboskop pro školní experimenty PAVEL KRATOCHVÍL ZČU, Pedagogická fakulta Demonstrace stroboskopického jevu může být zajímavým zpestřením výuky fyziky. Bohužel se jedná o okrajové téma, takže se školám

Více

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-422 se používá pro:

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-422 se používá pro: Mistrovství České republiky soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2011 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-422

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Napájení krokových motorů

Napájení krokových motorů Napájení krokových motorů Průvodce návrhem R AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Střešovická 49, 162 00 Praha 6, email: s o f c o n @ s o f c o n. c z tel./fax : (02) 20 61 03 48 / (02) 20 18 04 54, http :// w w w.

Více

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ zabývá se analýzou a syntézou vyšetřovaných soustav ZÁKLADNÍ POJMY soustava elektrické zařízení, složená z jednotlivých prvků, vzájemně mezi sebou propojených tak, aby jimi mohl

Více

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY ELEKTRONIKA Maturitní témata 2018/2019 26-41-L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY Řešení lineárních obvodů - vysvětlete postup řešení el.obvodu ohmovou metodou (postupným zjednodušováním) a vyřešte

Více

II. Nakreslete zapojení a popište funkci a význam součástí následujícího obvodu: Integrátor s OZ

II. Nakreslete zapojení a popište funkci a význam součástí následujícího obvodu: Integrátor s OZ Datum: 1 v jakém zapojení pracuje tranzistor proč jsou v obvodu a jak se projeví v jeho činnosti kondenzátory zakreslené v obrázku jakou hodnotu má odhadem parametr g m v uvedeném pracovním bodu jakou

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, polovodiče

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, polovodiče Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, polovodiče Pracovní list - test vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: listopad 2013 Klíčová slova: dioda, tranzistor,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_25_Hledač vedení Název školy Střední

Více

STŘÍDAVÝ PROUD POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

STŘÍDAVÝ PROUD POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D17_Z_OPAK_E_Stridavy_proud_T Člověk a příroda Fyzika Střídavý proud Opakování

Více

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu.

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu. v v 1. V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky. 2. V jakých jednotkách se vyjadřuje indukčnost uveďte název a značku jednotky. 3. V jakých jednotkách se vyjadřuje kmitočet

Více

1. Kondenzátory s pevnou hodnotou kapacity Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniatrurizované pro povrchovou montáž SMD.

1. Kondenzátory s pevnou hodnotou kapacity Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniatrurizované pro povrchovou montáž SMD. Kondenzátory Kondenzátory jsou pasivní elektronické součástky vyrobené s hodnotou kapacity udané výrobcem. Na součástce se udává kapacita [F] a jmenovité napětí [V], které udává maximální napětí, které

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT Přednáška Rozsah předmětu: 24+24 z, zk 1 Literatura: [1] Uhlíř a kol.: Elektrické obvody a elektronika, FS ČVUT, 2007 [2] Pokorný a kol.: Elektrotechnika I., TF ČZU, 2003

Více

ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ

ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ Polovodič - prvek IV. skupiny, v elektronice nejčastěji křemík Si, vykazuje vysokou čistotu (10-10 ) a bezchybnou strukturu atomové mřížky v monokrystalu.

Více

Základy elektrického měření Milan Kulhánek

Základy elektrického měření Milan Kulhánek Základy elektrického měření Milan Kulhánek Obsah 1. Základní elektrotechnické veličiny...3 2. Metody elektrického měření...4 3. Chyby při měření...5 4. Citlivost měřících přístrojů...6 5. Měřící přístroje...7

Více

Elektronika pro informační technologie (IEL)

Elektronika pro informační technologie (IEL) Elektronika pro informační technologie (IEL) Čtvrté laboratorní cvičení Brno University of Technology, Faculty of Information Technology Božetěchova 1/2, 612 66 Brno - Královo Pole Petr Veigend,iveigend@fit.vutbr.cz

Více

Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika

Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika Garant přípravného studia: Střední průmyslová škola elektrotechnická a ZDVPP, spol. s r. o. IČ: 25115138 Učební osnova: Základní

Více

Unipolární tranzistor aplikace

Unipolární tranzistor aplikace Unipolární tranzistor aplikace Návod k praktickému cvičení z předmětu A4B34EM 1 Cíl měření Účelem tohoto měření je seznámení se s funkcí a aplikacemi unipolárních tranzistorů. Během tohoto měření si prakticky

Více

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU &1. Které elektrické stroje jsou spotřebiči jalového výkonu a na co ho potřebují? &2. Nakreslete fázorový diagram RL zátěže připojené na zdroj střídavého napětí. &2.1 Z fázorového

Více

Interakce ve výuce základů elektrotechniky

Interakce ve výuce základů elektrotechniky Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, Místo poskytovaného vzdělávaní Stod, Plzeňská 245 CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Interakce ve výuce základů elektrotechniky TYRISTORY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0639

Více

Elektrické měření. Úkol č. 1 Měření napětí a proudu. nakreslete schéma zapojení a vysvětlete postup pro měření napětí a proudu

Elektrické měření. Úkol č. 1 Měření napětí a proudu. nakreslete schéma zapojení a vysvětlete postup pro měření napětí a proudu Elektrické měření Úkol č. 1 Měření napětí a proudu nakreslete schéma zapojení a vysvětlete postup pro měření napětí a proudu popište vlastnosti měřicích přístrojů vnitřní odpor, přesnost, změna rozsahu

Více

- Stabilizátory se Zenerovou diodou - Integrované stabilizátory

- Stabilizátory se Zenerovou diodou - Integrované stabilizátory 1.2 Stabilizátory 1.2.1 Úkol: 1. Změřte VA charakteristiku Zenerovy diody 2. Změřte zatěžovací charakteristiku stabilizátoru se Zenerovou diodou 3. Změřte převodní charakteristiku stabilizátoru se Zenerovou

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika)

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika) ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika) 1. Cívky - vlastnosti a provedení, řešení elektronických stejnosměrných

Více

Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE. Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor

Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE. Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor Seznam součástek: 4 ks diod 100 V/0,8A, tranzistor NPN BC 337, elektrolytický kondenzátor 0,47mF, 2ks elektrolytického

Více

1.1 Usměrňovací dioda

1.1 Usměrňovací dioda 1.1 Usměrňovací dioda 1.1.1 Úkol: 1. Změřte VA charakteristiku usměrňovací diody a) pomocí osciloskopu b) pomocí soustavy RC 2000 2. Ověřte vlastnosti jednocestného usměrňovače a) bez filtračního kondenzátoru

Více

Kategorie Ž2. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž2. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie Ž2 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 V jakém pásmu pracují tzv. občanské

Více

Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET

Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET NFET4X0AB Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET Milan Horkel Ve starých mainboardech počítačů PC bývají pěkné veliké tranzistory N-FET, které je možné využít. Tranzistory bývají tak asi na proud

Více

2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY

2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY 2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY Příklad 2.1: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované veličiny určete také charakter obvodu a nakreslete fázorový

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_33_Komparátor Název školy Střední

Více

Na trh byl uveden v roce 1971 firmou Signetics. Uvádí se, že označení 555 je odvozeno od tří rezistorů s hodnotou 5 kω.

Na trh byl uveden v roce 1971 firmou Signetics. Uvádí se, že označení 555 je odvozeno od tří rezistorů s hodnotou 5 kω. Časovač 555 NE555 je integrovaný obvod používaný nejčastěji jako časovač nebo generátor různých pravoúhlých signálů. Na trh byl uveden v roce 1971 firmou Signetics. Uvádí se, že označení 555 je odvozeno

Více

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz . STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad.: V elektrickém obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované veličiny určete také charakter obvodu a nakreslete

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

Hlídač plamene SP 4.1

Hlídač plamene SP 4.1 Hlídač plamene SP 4.1 Hlídač plamene SP 4.1 pracuje na optickém principu a slouží ke sledování plynového, olejového a uhelného plamene. Elektronika hlídače vyhodnocuje současně kmitavou i statickou složku

Více

Kategorie Ž2. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž2. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Republikové kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2011 Test Kategorie Ž2 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Vysílání FM rozhlasu v normě

Více

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení)

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23 Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Studentská verze Zpracoval: Ing. Jiří Dlapal B R N O 2011 Úvod Výuka předmětu Elektrická měření

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEI - 2.6 Technologie jednoduchých montážních prací Obor: Mechanik elektronik Ročník: 1. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr. Zadání: A. Na předloženém kompenzovaném vstupní děliči k nf milivoltmetru se vstupní impedancí Z vst = MΩ 25 pf, pro dělící poměry :2,

Více

Flyback converter (Blokující měnič)

Flyback converter (Blokující měnič) Flyback converter (Blokující měnič) 1 Blokující měnič patří do rodiny měničů se spínaným primárním vinutím, což znamená, že výstup je od vstupu galvanicky oddělen. Blokující měniče se používají pro napájení

Více

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA Transformátor Měření zatěžovací a převodní charakteristiky. Zadání. Změřte zatěžovací charakteristiku transformátoru a graficky znázorněte závislost

Více

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 01) Co už víme o elektrickém proudu opakování učiva 6. ročníku: Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, jestliže: je v něm zapojen zdroj

Více

STYKAČE. Obr. 3.4.1. Schématická značka elektromagnetického stykače

STYKAČE. Obr. 3.4.1. Schématická značka elektromagnetického stykače STYKAČE Obr. 3.4.1. Schématická značka elektromagnetického stykače Stykače jsou takové spínače, které mají aretovanou jen jednu polohu (obvykle vypnutou) a ve druhé poloze je musí držet cizí síla. Používají

Více

Maturitní témata. pro ústní část profilové maturitní zkoušky. Dne: 5. 11. 2014 Předseda předmětové komise: Ing. Demel Vlastimil

Maturitní témata. pro ústní část profilové maturitní zkoušky. Dne: 5. 11. 2014 Předseda předmětové komise: Ing. Demel Vlastimil Obor vzdělání: Mechanik elektronik 26 41 L/01 Školní rok: 2014/2015 Předmět: Odborné předměty Maturitní témata pro ústní část profilové maturitní zkoušky Dne: 5. 11. 2014 Předseda předmětové komise: Ing.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_61_Převodník kmitočtu na napětí

Více

Závěr. Ke konstrukci lze využít i integrované obvody (např. časovač 555)

Závěr. Ke konstrukci lze využít i integrované obvody (např. časovač 555) Zkoušečky napětí Otto Janda Následující příspěvek se snaží popsat možnosti tvorby zkoušeček napětí z hlediska konstruktérova. Nastiňuje cesty a metody, jimiž můžeme detekovat přítomnost elektrického napětí

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_23_Zvyšující měnič Název školy

Více

3. Diody, tranzistory, tyristory, triaky, diaky. Použitá literatura: Jan Kesl: Elektronika I. a II. Internet

3. Diody, tranzistory, tyristory, triaky, diaky. Použitá literatura: Jan Kesl: Elektronika I. a II. Internet 3. Diody, tranzistory, tyristory, triaky, diaky Použitá literatura: Jan Kesl: Elektronika I. a II. Internet Diody - polovodiče s 1 přechodem PN Princip: zapojíme-li monokrystal PN dle obr. elektrony(-)

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ Třída: A4 Školní rok: 2010/2011 1 Vlastnosti měřících přístrojů - rozdělení měřících přístrojů, stupnice měřících přístrojů, značky na stupnici - uložení otočné

Více

Projekt Pospolu. Polovodičové součástky tranzistory, tyristory, traiky. Pro obor M/01 Informační technologie

Projekt Pospolu. Polovodičové součástky tranzistory, tyristory, traiky. Pro obor M/01 Informační technologie Projekt Pospolu Polovodičové součástky tranzistory, tyristory, traiky Pro obor 18-22-M/01 Informační technologie Autorem materiálu a všech jeho částí je Ing. Petr Voborník, Ph.D. Bipolární tranzistor Bipolární

Více

A8B32IES Úvod do elektronických systémů

A8B32IES Úvod do elektronických systémů A8B3IES Úvod do elektronických systémů..04 Ukázka činnosti elektronického systému DC/DC měniče a optické komunikační cesty Aplikace tranzistoru MOSFET jako spínače Princip DC/DC měniče zvyšujícího napětí

Více