1) Živá příroda 3.r.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1) Živá příroda 3.r."

Transkript

1 1) Živá příroda 3.r. Živé organismy jsou tím, co odlišuje planetu Zemi od všech ostatních těles ve vesmíru. Popřemýšlej o tom, co to vlastně je být živý a jak bys popsal život. Živé organismy mají několik společných znaků, jsou to: Dýchání Přijímání vody a potravy Vylučování odpadních látek Rozmnožování Růst a vývoj Zkus tedy zaškrtat vždy jednu věc, která do řady nepatří: Prase, muchomůrka, smrk, písek, kamzík, vrba, okoun Štika, javor, žirafa, zebra, voda, kapr, jetel Kámen, žralok, jezevec, pstruh, hřib, candát Hlemýžď, borovice, žába, přeslička, zmije, vzduch Vše, co jsem škrtl patří do přírody živé / neživé. Živá příroda se dělí podle podobných vlastností na další skupiny. Jistě jsi již o nich slyšel a zvládneš je správně zařadit: Rostliny Živočichové Houby muchomůrka zelená jírovec maďal hraboš polní hřib satan sedmikráska chudobka slunéčko sedmitečné lípa srdčitá

2 2) Rostliny 3. r. Rostliny jsou živé organismy dýchají, přijímají živiny a vodu, vylučují odpadní látky, rozmnožují se, vyvíjejí se a rostou. 1) Dělíme je do dvou skupin. (dopiš nějaké příklady) Dřeviny... Byliny.. 2) Namaluj rostlinu tak, aby obsahovala následující části. Namalované části potom popiš: - květ, list, stonek, plod, kořeny 3) Rostliny mají výjimečnou vlastnost, je to přeměna oxidu uhličitého v kyslík. Jsou jediným přirozeným zdrojem kyslíku na Zemi. Zjisti z učebnice, co vše k tomu potřebují:.... 4) Vybarvi zelenou barvou vše, co produkuje kyslík: Smrk borovice přeslička vinná réva králík jírovec jetel dub automobil limonáda petržel mrkev hrneček kámen dřevo pampeliška

3 3) Rostliny znaky života 3. r. Rostliny dělíme na byliny a dřeviny. 1) V následující nabídce vybarvi zeleně byliny a hnědě dřeviny: Lípa srdčitá, jetel luční, jírovec maďal, kopřiva dvoudomá, přeslička rolní, vrba jíva, růže šípková, borovice sosna, smrk ztepilý, sedmikráska chudobka, smetánka lékařská (pampeliška) 2) Zjisti z učebnice, jakými způsoby se rozmnožují: Jahodník.. Tulipán... Brambory.. Jírovec maďal. 3) Co to znamená přeměna látek, kterou dělají zelené rostliny? Doplň a uprav tak, aby dávalo smysl: (pomoz si s učebnicí) Rostliny přeměňují oxid. na uhlík a.., který potřebují rostliny i živočichové k životu. K této přeměně je zapotřebí voda a živiny, zelené barvivo v listech, oxid uhličitý a světlo, proto tato přeměna probíhá pouze v noci / ve dne. 4) Rostliny rostou a vyvíjejí se. (pomoz si s učebnicí) Dřeviny jsou rostliny vytrvalé, to znamená, že se dožívají mnoha let. Byliny se dožívají - jednoho roku, říká se jim rostliny.. - dvou let, říká se jim rostliny - více než dvou let, říká se jim rostliny.

4 4) Rostliny části těla 3. r. 1) namaluj kořen rostliny 2) namaluj stonek rostliny 3) namaluj list rostliny 4) namaluj květ rostliny 5) namaluj plod rostliny Škrtni, co je špatně: Kořen je nadzemní / podzemní částí rostliny. Podzemní částí rostliny jsou dále cibule, list, oddenek, hlíza, květ. Stonek dřeviny se nazývá kmen / kořen. Stonky bylin jsou stvol, lodyha, list, stéblo, tráva. Listy zabezpečují dýchání / rozmnožování rostlin. Květy slouží k dýchání / rozmnožování rostlin. Samčí částí květu jsou tyčinky / pestík. Samičí částí květu jsou tyčinky / pestík.

5 5) Rozmnožování rostlin 3. r. 1) Rostliny můžeme rozmnožovat více způsoby. Kvetoucí rostliny se rozmnožují: Plyn, který dýcháme, se nazývá Rostliny dělíme na byliny a Nejčetnější dřevinou je Pod povrchem má rostlina Rostliny dělíme na dřeviny a Y Včely sbírají z květů nektar a Tajenka: 2) Rostliny se mohou rozmnožovat i jinými způsoby. Popřemýšlej a zkus spojit, jakou částí bys kterou rostlinu rozmnožoval: Cibulí Hlízou Semenem Odnoží hrách jahoda tulipán brambora 3) Představ si, že jsi zahradník na zahradě a jdeš dělat z rostlin řízky. Vyhledej v učebnici, co by si šel dělat. Z jakých částí rostlin se řízky dají dělat? Úkol: Vezměte si větvičku z nějaké pokojové rostliny, zjistěte a zkuste si ji nechat zakořenit.

6 6) Rostliny list 3.r. List rostliny je buď jednoduchý nebo složený. Zjisti, která rostlina má list jednoduchý a která složený a zkus je namalovat. 1) list jednoduchý, např... 2) list složený, např... List se skládá z čepele a z řapíku. Polož pod papír list, vezmi si pastelku a přetřením barvy se ti zobrazí list na papíře. Popiš potom, která část se nazývá řapík a která čepel.

7 7) Rostliny květ 3.r. Květy slouží k: (vylušti tajenku) Jednotka hmotnosti Plavidlo na vodě Chladné roční období Jednotka délka Dřevnatý stonek Čidlo zraku Květina s trny Podzemní část rostliny Měřidlo hmotnosti Okraj obrazu Zvíře s chobotem Plyn, který dýcháme Květy mají samčí a samičí části. Samčím říkáme, které obsahují pyl, a samičím říkáme. Je-li pestík opylen, začne vznikat semeno a plod. Květy se mohou opylovat:.. Přiřaď čísla: Nitka _, okvětní list _, prašník _, blizna _, čnělka _, semeník_, kalich _, stonek_ Vypiš příklady rostlin: Které mají zvlášť květy samčí a samičí:.. Které nemají samčí a samičí květy na jedné rostlině:..

8 8) Rostliny plody Vznikají z opylených květů a jsou nositeli. Základní jednotka času Základní jednotka délky Živočich opylující květiny Samičí část květu Jednotka hmotnosti Vyrůstají na listnatých dřevinách a bylinách, jehličnaté stromy semena nemají, říkáme jim. První jarní bílá květina Plod dubu Druh obilí Část kostry Květní tyčinky obsahují Plody, které nemají dužinu, jsou plody suché např... Plody dužnaté dělíme do tří skupit: - mají uloženo semeno v pecce např mají semena uložena v jádřinci např mají semena uložena v dužnině např.... Existují i rostliny, které nekvetou a nemají plody. Jsou to rostliny rozmnožující se výtrusy, říkáme jim také rostliny. Patří sem například:..

9 9) Rostliny a prostředí 3.r. Každá rostlina má nějaké požadavky pro svou existenci. Některé rostliny potřebují například hodně vlhké prostředí, zatímco některé téměř úplné sucho. Stejně je tomu i s množstvím světla a tepla. Zkus poznat následující rostliny podle popisu (pomoz si s učebnicí): - rostlina, která vyžaduje přímé sluneční záření. Slunce vyhledává natolik, že k němu během dne naklání svůj jasně žlutý květ. Uprostřed květu se po dozrání dají loupat semínka, na která létá řada ptáků a pochutnat si na nich můžeme i my. Vyrábí se z nich také olej. - je rostlina, která roste ve vodě. Nad vodu se dostávají pouze kulaté listy a krásné rozvité květy, které jsou vyšlechtěny do různých barev. - je rostlina, která vyžaduje jen velmi málo vody. Pěstuje se často na skalkách. Vydrží přežít i v neuvěřitelně malých spárách kamenů, kde má jen minimum živin. - je rostlina, která potřebuje mnoho vody. Rostlina žije ve stínu a často ji nalezneme v lesích, nebo pod trávou na loukách. Je znamením kyselé půdy. - je rostlina, kterou řada lidí pěstuje na oknech nebo ve sklepech. Potřebuje jen málo zálivky a je velmi oblíbená, přestože má špičaté trny a píchá. Zjistěte, které rostliny byste pěstovali: Na okně ve třídě: Na skalce nebo na záhonku:. V zahradním jezírku: V lesní školce:..... Spoj, co k sobě patří (najdi si obrázky na internetu a zjistíš, co kde a jak roste): Rybník Les Louka Skála leknín douglaska tisolistá penízek rolní rdest vzplývavý netřesk tařice stulík jitrocel kopinatý jilm

10 10) Houby 3.r. Houby tvoří samostatnou skupinu živých organismů. Jsou nezelenými organismy a rozmnožují se pomocí (vylušti tajenku) Předchůdce plodu Proces vstřebávání kyslíku Nadzemní část rostliny Základní jednotka hmotnosti Listnatý strom Rostlina s dřevitým stonkem Část květu (samčí) Domaluj houbu podle popisek: Klobouk Třeň Podhoubí Zjisti, jak se správně jmenují: Kojzár - Hříbek - Máselník - Masák -. Diviš -.. Babka -. Suchohříbek -.. Panskej -. Vypiš pár příkladů: Jedlé houby:. Nejedlé houby:. Jedovaté houby:

11 11) Živočichové - dýchání 3.r. Všichni živočichové dýchají. Při dýchání se spotřebovává a vylučuje se oxid. Lidé, ostatní savci, ptáci, plazy a dospělí obojživelníci dýchají, kdy kyslík je přijímán přímo ze vzduchu. Ryby a mláďata obojživelníků (žab, čolků, mloků) dýchají, kdy je kyslík přijímán z vody. Hmyz má jednodušší ústrojí k dýchání, které se jmenuje. Spoj jednou barvou (a jedním tahem) všechny živočichy, kteří dýchají stejným ústrojím. Na tečky doplň název dýchacího ústrojí. moucha kapr prase skokan lev krkavec bažant úhoř včela vosa okoun slepice motýl velbloud mlok čmelák zmije datel delfín slon Člověk musí dýchat pravidelně, bez dechu vydrží maximálně. Jsou však i savci, kteří vydrží bez dechu o mnoho déle. Zjisti, jací živočichové to jsou a kde žijí. Zjisti, kolikrát se nadechneš za jednu minutu, pokud budeš dýchat jako v běžném životě. Jsou i lidé, kteří jsou cvičení, aby vydrželi co nejdéle bez nadechnutí. Zjisti na internetu, kdo to je a jakým způsobem toho využívají:

12 12) Živočichové - potrava 3.r. Všichni živočichové přijímají (tajenka). Je součástí jejich těl. Černý pták Savec chovaný na vlnu Lékař lesa (černý pták s čepičkou) Savec podobný koze se zatočenými rohy Potrava se ale u různých živočichů liší. Doplň části slov: Živočichové živící se rostlinami => bylinami => býlím se nazývají žravci. Živočichové živící se masem se nazývají žravci. Živočichové živící se hmyzem žravci. Živočichové živící se jak stravou rostlinnou, tak živočišnou se nazývají žravci. Spoj k sobě zvířata, která mají podobnou skladbu jídelníčku (pomoz si učebnicí): prase slepice kapr krtek lev tygr pes netopýr štika zajíc kráva vlaštovka jestřáb myš kachna Zkus přijít, mezi jakou skupinu patří člověk: Odpadní látky musí živočichové vypustit z těla ven. Říká se tomu. Při dýchání vylučují živočichové Pevné nestrávené zbytky potravy vylučují jako trus a tekutý odpad vychází z těla jako pot nebo moč.

13 13) Živočichové - rozmnožování 3.r. Rostliny měli samčí a samičí část květu Samčí se jmenovala a samičí. Semena rostlin vznikla pouze tehdy, byli-li samičí buňky oplodněny samčími.(pomocí včel, čmeláků, větru) Podobné je to i u živočichů. U živočichů je to nečastěji tak, že každý jedinec je buď samec, nebo samice. Aby mohl vzniknout nový jedinec, musí také dojít k oplodnění samičí buňky buňkou samčí. Doplň dvojice: samci beran kohout pes samice kráva kočka holubice bažantice Žížala nebo hlemýžď zahradní mají obě pohlaví, jak samčí, tak i samičí. Někteří živočichové rodí živá mláďata, např. kdy se mládě vyvíjí v těle samice. Někteří živočichové se rodí z vajec, např... Spoj, co se jak rodí: Z vajec Živá mláďata kur domácí holub králík pštros liška káně kachna užovka prase kočka myš

14 14) Živočichové stavba těl 3.r. Živočichy můžeme rozdělovat podle stavby těla. Někteří živočichové mají kostru a někteří kostru nemají. Podle toho dělíme živočichy na obratlovce a bezobratlé. Spoj k sobě: Obratlovci Bezobratlí nemají kostru s páteří, která je tvořená z obratlů mají kostru s páteří, která je tvořená z obratlů Obratlovci Bezobratlí ryby hmyz ptáci savci plazy obojživelníci Vyplň tabulku: (nejprve si vymysli živočicha, v druhém sloupci zapiš, zda má nebo nemá kostru a do třetího sloupce napiš buď obratlovec, nebo bezobratlý) Živočich Má kostru / nemá kostru Obratlovec / bezobratlý Bezobratlé zakroužkuj červeně a obratlovce zeleně: pes žížala komár kočka vosa zmije pstruh rosnička sýkora slunéčko sedmitečné moucha tygr

15 15) Hmyz 3.r. Hmyz patří mezi živočichy obratlovce / bezobratlé. Místo kostry mají pevnou schránku (obal). Je nejpočetnějším druhem živočichů. Vyhledej na internetu: Hmyz má _ nohou, a tělo se dělí na tři části:,,. Uprav obrázek: - Rozděl čarami tělo mravence na 3 části a pojmenuj je - Zapiš ke každé noze číslo - Vybarvi tykadla modrou barvou Mezi hmyz patří také motýli. Motýli se vyvíjí v několika stádiích, než se z nich stanou dospělí jedinci. Přiřaď ke stádiím čísla tak, jak jdou za sebou: vajíčka dospělý motýl kukla housenka Vypiš co možná nejvíce druhů hmyzu:

16 16) Savci 3.r. Savci patří mezi živočichy obratlovce / bezobratlé. Mají kostru, která se skládá z lebky, páteře, žeber, kostí zadních končetin, kostí zadních končetin. Udělej šipky, kam co patří: lebka páteř žebra kosti zadních končetin kosti předních končetin Spoj k sobě orgány a k čemu slouží: Plíce Srdce Ledviny Žaludek Mozek řídí činnost těla a vnitřních orgánů slouží k dýchání zpracovává potravu čistí krev zajišťuje průtok krve Spoj podle toho, čím se živí: Býložravci Všežravci Masožravci se živí živočišnou potravou se živí rostlinnou potravou se živí rostlinnou i živočišnou potravou Savci rodí živá mláďata, která se živí..

17 17) Ptáci 3.r. Ptáci patří mezi živočichy obratlovce / bezobratlé. Mají kostru, která se skládá z lebky, páteře, žeber, kostí předních končetin, kostí zadních končetin, podobně jako u savců. Udělej šipky, kam co patří: lebka páteř žebra kosti zadních končetin kosti předních končetin Doplň: Předním končetinám ptáků říkáme. Tělo ptáků je pokryto. Potravu přijímají. Rozmnožují se. Pro svá vajíčka a malá mláďata si často staví z různých materiálů. Někteří ptáci k nám na jaře přilétají a na podzim zase odlétají do teplých krajin. Napiš příklady takových ptáků:.

18 18) Ryby 3.r. Ryby patří mezi živočichy obratlovce / bezobratlé. Orgán zpracovávající potravu Plynné skupenství vody Měříme ho měrným válcem Článek páteře Bezobratlí živočichové Ryby jsou živočichem žijícím ve vodě, proto nemají plíce, ale mají. (doplň tajenku) Tělo ryb je pokryto. Pohyb ve vodě jim umožňují, z čehož je největší zadní ploutev. Samčí pohlavní buňky se nazývají, samičí. Ryby žijí jak ve sladkých, tak ve slaných vodách. Některé ryby žijí část života v moři a část v řekách. Ryby, které žijí ve sladké vodě zakroužkuj hnědě, ryby, které žijí ve slané vodě červeně: Kapr Candát Treska štika makrela lín sardinka Popiš následující obrázek ryby: ( hlava, hmatové vousy, hřbetní ploutev, ocasní ploutev, prsní ploutev, břišní ploutev, řitní ploutev)

19 19) Obojživelníci 3.r. Jsou obratlovci / bezobratlí. Jsou zajímaví tím, že mají dvě stádia vývoje. V prvních stádiích žijí pouze ve a dýchají podobně jako ryby. Dospělí jedinci žijí na souši a dýchají podobně jako savci nebo ptáci (jsou ale o mnoho jednodušší). Na následujícím obrázku vidíš vývoj žáby. Žába patří mezi bezocasé obojživelníky. Zapiš k obrázku následující pojmy, které vidíš: - vajíčka (nemají pevnou strukturu, jsou ve vodě) - larvy (žijí ve vodě a postupně se vyvíjí, říká se jim pulci) - dospělou žábu Podívej se na nejmladší larvu, která se vylíhla z vajíček a na larvu, která je těsně před přechodem na souš. Porovnej je mezi sebou a zjisti, čím se liší, co se jim vyvíjí a co naopak mizí. Rozdíly zapiš: Ocas.. Končetiny. Mezi obojživelníky nepatří pouze žáby, ale i další živočichové. Najdi na internetu názvy několika obojživelníků. Ty, kteří patří mezi bezocasé žáby vybarvi zeleně, ty, kteří mezi ně nepatří, vybarvi hnědě:

20 20) Plazi 3.r. Jsou obratlovci / bezobratlí. Největší skupinou plazů jsou (zapiš tajenku). Rodí se z vajíček. Měřidlo hmotnosti Základní jednotka hmotnosti 24 hodin 60 sekund Dalšími plazy jsou například ještěrky, ještěři, krokodýli a želvy. Spoj, co k sobě patří, najdi si obrázky na internetu a pokud žije u nás, tak ji vybarvi zeleně: Had Želva Krokodýl Ještěrka nilský zmije obecná nádherná užovka obojková živorodá kareta obrovská užovka podplamatá Někteří plazi jsou jedovatí, zakroužkuj jedovaté plazy červenou barvičkou: Slepýš křehký zmije obecná užovka obojková želva bahenní Mamba černá krokodýl nilský kobra indická ještěrka obecná Zamaluj našeho jedovatého hada. Zvýrazni, čím se liší od užovky:

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Živá příroda Člověk Živé organismy Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Znaky života rostlin Rostliny: Dýchají Přijímají vodu a živiny Vylučují odpadní látky Rozmnožují se Rostou Vyvíjejí se Rostliny

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.20.5._PŘ TÉMA: třídění živých organismů ČÍSLO

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. ROSTLINY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. Rostliny samy si umí vyrobit ústrojné látky z neústrojných (fotosyntéza)

Více

VE VODĚ A V OKOLÍ VODY - PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ŽIVOČICHOVÉ

VE VODĚ A V OKOLÍ VODY - PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ŽIVOČICHOVÉ VE VODĚ A V OKOLÍ VODY - PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ŽIVOČICHOVÉ 1 2 1. Pod obrázky napište název živočicha. /želva bahenní, čolek velký, užovka obojková, skokan skřehotavý, mlok skvrnitý, kachna divoká,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 374 Jméno autora Mgr. Michaela Vejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 15.1.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Přírodověda 4. ročník

Přírodověda 4. ročník Přírodověda 4. ročník 1/ Zakroužkuj, co patří do živé přírody. horniny; muchomůrka zelená; moře; lípa; hory; vítr; voda; štika; holub; teplo; minerály; kos 2/ Jaké tři základní skupiny tvoří živou přírodu?..

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

Soubor pracovních listů z věd

Soubor pracovních listů z věd Základní škola a mateřská škola Ostrava Zábřeh, Horymírova 100, příspěvková organizace Soubor pracovních listů z věd pro 3. ročník Jméno: Třída: Školní rok: 1 2 1. Domov město, vesnice 1. Někteří lidé

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Základní a mateřská škola Hluboké Mašůvky emaii: www. zsmasuvky.ic.cz

Základní a mateřská škola Hluboké Mašůvky emaii: www. zsmasuvky.ic.cz Základní a mateřská škola Hluboké Mašůvky emaii: zsms.masuvky@seznam.cz, www. zsmasuvky.ic.cz Výukový materiál Šablona III/2 VY_32_INOVACE_10_Prvouka Poznáváme živočichy Název materiálu (téma): Prvouka

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona:

Více

VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod

VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Název: VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Ivana Hynková Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, přírodověda Téma: 2. čtvrtletní

Více

Projevy a chování obratlovců

Projevy a chování obratlovců č. 12 název anotace očekávaný výstup Projevy a chování obratlovců druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. V pracovních listech žáci objasňují způsob života a přizpůsobení

Více

Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA

Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA Rostliny přeměňují světelnou energii v energii chemickou v reakci, která se nazývá fotosyntéza. Jedná se vůbec o nejdůležitější chemický proces na naší zeměkouli. Začátek

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Svět kolem nás. Riskuj!

Svět kolem nás. Riskuj! Svět kolem nás Riskuj! Naše vlast Živočichové Rostliny Lidské tělo Přísloví 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 Naše vlast otázka za 1 bod Jak se jmenuje hlavní město České republiky? Správná

Více

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy 1. ZAHRADY A PARKY Často se u škol vysazuje park, ve kterém rostou vedle domácích dřevin i dřeviny cizokrajné. Stejně tak je to i v případě Základní školy v Mladecku. Vpravo od hlavní brány rostou borovice

Více

STOPAR I. stupeň Teoretická část ryby: Úhoř říční Štika obecná Pstruh obecný Okoun říční obojživelníci:

STOPAR I. stupeň Teoretická část ryby: Úhoř říční Štika obecná Pstruh obecný Okoun říční obojživelníci: STOPAR I. stupeň Teoretická část Správně pojmenuješ 40 obratlovců a znáš o nich základní údaje. Obratlovci: kruhoústí, paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci ryby: Dýchají žábrami. Rozmnožují

Více

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí.

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí. č. 8 název Plazi II. anotace V pracovních listech žáci poznávají plazy a učí se pojmenovat jejich základní znaky. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu

Více

Paryby OBRATLOVCI. ❶ Najdi chyby v písemce a oprav je. ❷ Pojmenuj zástupce paryb. Jejich jméno zapiš do rámečku pod obrázek.

Paryby OBRATLOVCI. ❶ Najdi chyby v písemce a oprav je. ❷ Pojmenuj zástupce paryb. Jejich jméno zapiš do rámečku pod obrázek. Paryby ❶ Najdi chyby v písemce a oprav je. Paryby jsou vodní živočichové s kostěnou kostrou. Dýchají žábrami. Mají vyvinuté čelisti. Všichni zástupci paryb jsou predátory a pro člověka jsou velmi nebezpeční.

Více

Martina Bábíčková, Ph.D

Martina Bábíčková, Ph.D Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 9.9.2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Přírodopis Tematický okruh Život na Zemi Téma klíčová slova Opakování učiva přírodovědy pracovní

Více

TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ ŽIVOČICHOVÉ

TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ ŽIVOČICHOVÉ TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ ŽIVOČICHOVÉ ŽIVOČICHOVÉ OBRATLOVCI - mají páteř složenou z obratlů BEZOBRATLÍ - nemají páteř savci ptáci plazi obojživelníci ryby HMYZ - nejpočet. skupina motýli blanokřídlí brouci 1.

Více

Šablona č. 01.26 Přírodopis Plazi opakování. Anotace: Pracovní list je vytvořen pro opakování probraného učiva o plazech.

Šablona č. 01.26 Přírodopis Plazi opakování. Anotace: Pracovní list je vytvořen pro opakování probraného učiva o plazech. Šablona č. 01.26 Přírodopis Plazi opakování Anotace: Pracovní list je vytvořen pro opakování probraného učiva o plazech. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci vypracují dané otázky v pracovním

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 3.2.08.8 Opylení - přenos pylového zrna na bliznu větrem /větroprašné pylová zrnka malá/ - živočichy /hmyzosprašná větší, s výčnělky k přichycení na jejich těle/ - pokud je pylové zrnko přeneseno na

Více

Pracovní list Název projektového úkolu TESTOMÁNIE, KŘÍŽOVKY, OSMISMĚRKY Třída V. Název společného projektu ŽIVÁ PLANETA

Pracovní list Název projektového úkolu TESTOMÁNIE, KŘÍŽOVKY, OSMISMĚRKY Třída V. Název společného projektu ŽIVÁ PLANETA Pracovní list Název projektového úkolu TESTOMÁNIE, KŘÍŽOVKY, OSMISMĚRKY Třída V. Název společného projektu ŽIVÁ PLANETA Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Ukaž důvtip, postřeh,

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se růstem a rozmnožováním kvetoucích rostlin. Materiál je plně funkční

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se růstem a rozmnožováním kvetoucích rostlin. Materiál je plně funkční Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se růstem a rozmnožováním kvetoucích rostlin. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. rostlina jednoletá rostlina

Více

Tělesná teplota. počet komor(k) síní (S). komora..síně.. komory. zcela oddělené. zcela oddělené

Tělesná teplota. počet komor(k) síní (S). komora..síně.. komory. zcela oddělené. zcela oddělené Třída obratlovců 1.ryby Opora Povrch šupiny.. dýchání Srdce počet komor(k) síní (S). komora síň Tělesná teplota proměnlivá Zakončení trávicí soustavy řitní otvor pohyb Oplození Vývoj zárodku.. mimo tělo

Více

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti:

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti: KARTIČKY PRVOUKA ROČNÍK 1) Napiš roční období: 18) Napiš čtyři listnaté stromy: 19) Napiš alespoň 4 místnosti doma: 20) Napiš, co nepatří do řady: Úterý, neděle, pondělí, jaro podzim, sníh, listí,stromy

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03 Ryby Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j Ekologická soutěž 18. listopadu 2009 se uskutečnilo na pracovišti Slovákova školní kolo Ekologické soutěže. Tříčlenná družstva žáků pátých tříd všech tří odloučených pracovišť naší školy si ověřilo svoje

Více

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních č. 5 název Obojživelníci I. anotace V pracovních listech se žáci seznámí s významnými obojživelníky, jejich vnější a vnitřní stavbou. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí

Více

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2

Více

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Očekávaný výstup: Žák zařadí probrané druhy živočichů do systému, popíše stavbu těla typických zástupců, vysvětlí příčiny ohrožení bezobratlých

Očekávaný výstup: Žák zařadí probrané druhy živočichů do systému, popíše stavbu těla typických zástupců, vysvětlí příčiny ohrožení bezobratlých Autor: Mgr. Vlastimila Knappová Datum vytvoření: 25. 10. 2012 Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Předmět: Přírodopis Téma: Bezobratlí živočichové - test Ročník: 8. Anotace:

Více

Mate ská kola, Základní kola a D tský domov, Ivan ice, iroká 42

Mate ská kola, Základní kola a D tský domov, Ivan ice, iroká 42 Mate ská kola, Základní kola a D tský domov, Ivan ice, iroká 42 Autor: Mgr. Hana Schwarzová III/2 Inovace a zkvalitn ní výuky prost ednictvím ICT Vzd lávací oblast: lov k a p íroda P edm t: P írodopis

Více

Opakování učiva za I. pololetí

Opakování učiva za I. pololetí Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Opakování

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162.

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Školská 4. ročník

Více

Pracovní list č. 3 Obojživelníci obecně - starší

Pracovní list č. 3 Obojživelníci obecně - starší Pracovní list č. 3 obecně - starší Věková skupina: 4. 5. třída Počet stran: 6 Časová náročnost: Vzdělávací cíl: Postup při vypracování: Zpracovala: Ilustrátor: 30 minut Děti dle textu správně přiřadí k

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_17. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd SAVCI

VY_52_INOVACE_PR5_2_17. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd SAVCI Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd SAVCI Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Kompletně zpracovaná vědomostní hra k procvičení znalostí o neživé přírodě zábavnou formou. Procvičuje znalosti z prezentací a pracovních listů s názvy Světlo, Teplo, Voda, Vzduch, Půda a Minerální

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č. č. 4 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Ryby způsob života, hlavní druhy, význam V pracovních listech se žáci seznámí s významnými

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 4 Reprodukční orgány

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin č. 30 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Stavba těla rostlin stonek, list V pracovních listech se žáci seznámí se stavbou těla rostlin.

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P vysvětlit podstatu jednoduchých potravních řetězců v různých ekosystémech ročník 9. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P vysvětlit podstatu jednoduchých potravních řetězců v různých ekosystémech ročník 9. č. č. 33 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. kosystém potravní řetězec V pracovních listech se žáci seznámí s ekosystémem potravním řetězcem.

Více

ČLOVĚK A PŘÍRODA, PŘÍRODNÍ PODMÍNKY

ČLOVĚK A PŘÍRODA, PŘÍRODNÍ PODMÍNKY ČLOVĚK A PŘÍRODA, PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními přírodními podmínkami života. Člověk a příroda člověk je součástí přírody

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14. Název materiálu: Stavba květu. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracovala: Mgr.

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14. Název materiálu: Stavba květu. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracovala: Mgr. Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14 Název materiálu: Stavba květu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Alena Přikrylová ANOTACE Škola: Vypracovala: Mgr. Alena Přikrylová Období vzniku

Více

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr.

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr. Projekt Učíme se pro život (EU peníze školám) Věcné učení Pracovní listy 7. 10. ročník základní školy speciální Vypracovala: Mgr. Lenka Dobrovolná Obsah DUM 1. Lidské tělo. Seznámení s hlavními částmi

Více

liška, medvěd, kos, zajíc, kůň, ovce, koza, štika

liška, medvěd, kos, zajíc, kůň, ovce, koza, štika č. 1 název Obratlovci anotace V pracovních listech žáci získávají základní vědomosti o vnější stavbě obratlovců. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č. č. 35 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Význam rostlin a jejich ochrana V pracovních listech se ţáci seznámí s významem rostlin

Více

VY_32_INOVACE_06_OPAKOVANI_PLAZI. Časová dotace: 45 minut Datum ověření:

VY_32_INOVACE_06_OPAKOVANI_PLAZI. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_OPAKOVANI_PLAZI Opakování - plazi Předmět: Přírodopis Ročník: 7. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: 3. 1. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm Kapr obecný velikost 30-70 cm Pstruh obecný velikost 40-100 cm Kapr se za potravou vydává po setmění a je všežravec. Pojídá měkkýše a rostlinnou potravu, kterou nabírá svými vychlípitelnými ústy z bahna

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list s názvem Společenstvo lesa slouží buď jako doplněk ke stejnojmenné prezentaci či samostatný pracovní list. Žáci si v něm doplní a tím zopakují význam lesa, zástupce skupin lesních

Více

Kategorie A (1.-2. třída) 1.

Kategorie A (1.-2. třída) 1. Kategorie A (1.-2. třída) 1. Která značka ukazuje naučnou stezku? 4. Který pták je PTÁK ROKU 2012? a. b. c. d. A B 2. Podle čeho se jmenuje STARÉ HLINIŠTĚ? a. Podle těžby hliníku. b. Vozila se odtud hlína

Více

VY_52_INOVACE_02.17 1/5 5.2.02.17 Savci vývoj, přizpůsobování prostředí Savci

VY_52_INOVACE_02.17 1/5 5.2.02.17 Savci vývoj, přizpůsobování prostředí Savci 1/5 5.2.02.17 Savci Cíl chápat rozmanitost živočišné říše - popsat vývoj savců - odvodit společné rysy savců - vysvětlit význam stavby těla s ohledem na jejich způsob života - znát orgánovou stavbu savců

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit jednotlivé skupiny živočichů a znát hlavní zástupce ročník 8. č. 2 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit jednotlivé skupiny živočichů a znát hlavní zástupce ročník 8. č. 2 název č. 2 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Významní zástupci prvoci, bezobratlí, obratlovci V pracovních listech se žáci seznámí s významnými

Více

Zařazení materiálu: Přírodověda, 5. ročník. Šablona: Předmět: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Přírodověda, 5. ročník. Šablona: Předmět: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 16.2.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém louka Žák Typická věková

Více

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn č. 2 název Živá a neživá příroda anotace V pracovních listech žáci získávají základní vědomosti o živé a neživé přírodě. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Přírodovědné křížovky

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Přírodovědné křížovky Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Bezobratlí. Patří sem např. hmyz. Nemají v těle kostru. Zimu přespí nebo na podzim uhynou. Jsou potravou pro hmyzožravce a všežravce.

Bezobratlí. Patří sem např. hmyz. Nemají v těle kostru. Zimu přespí nebo na podzim uhynou. Jsou potravou pro hmyzožravce a všežravce. Živočichové na jaře Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Vypracovala: Mgr. Ivana Přibylová Vytvořeno: březen 2012 Ročník: 4 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět/přírodověda Anotace: Prezentace slouží

Více

TEORETICKÁ ČÁST test. V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná.

TEORETICKÁ ČÁST test. V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. TEORETICKÁ ČÁST test V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. 1. Při botanickém průzkumu jisté lokality byly objeveny určité rostliny. a) Vyplň tabulku. A Druh:. Odkud získává tato rostlina

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách?

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách? Šablona č. 01.22 Přírodopis Co už víme o rybách? Anotace: Pracovní list s opakováním učiva o rybách. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci vyplní pracovní list, ve kterém si ověří znalosti

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

Pyramida.notebook. January 14, Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Pořadové číslo projektu:

Pyramida.notebook. January 14, Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Anotace: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Jméno: jejich TOVIŽ. Rostliny produkují KÍLSYK,

Jméno: jejich TOVIŽ. Rostliny produkují KÍLSYK, č. 4 název Vývoj organismů anotace V pracovních listech žáci získávají základní vědomosti a orientaci v přehledu vývoje organismů. Testovou i zábavnou formou si procvičují získané znalosti na dané téma.

Více

TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ. kočka užovka ropucha. skokan kapr liška husa. sýkorka čáp pstruh zmije. ještěrka mlok štika veverka. savci.

TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ. kočka užovka ropucha. skokan kapr liška husa. sýkorka čáp pstruh zmije. ještěrka mlok štika veverka. savci. TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ Rozdělte živočichy do správných skupin. kočka užovka ropucha skokan kapr liška husa sýkorka čáp pstruh zmije ještěrka mlok štika veverka savci ryby ptáci obojživelníci plazi Veverka obecná

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Obojživelníci - opakování

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Obojživelníci - opakování Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec OBOJŽIVELNÍCI Obojživelníci stará skupina obratlovců(známí od prvohor - devon, asi 350 mil. let), která se vyvinula z lalokoploutvých ryb první obratlovci, kteří osídlili souš - nejstaršími obojživelníky

Více

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_03 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Autor: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS _ 09 Vzdělávací oblast:

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Rozmnožování rostlin

Rozmnožování rostlin Rozmnožování rostlin 1. Rozmnožování pohlavní a nepohlavní Rozmnožování slouží k zachování druhu. Existují dvě různé strategie rozmnožování pohlavní a nepohlavní. Nepohlavní rozmnožování znamená, že vznikne

Více

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 10. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyka a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_19. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PLAZI

VY_52_INOVACE_PR5_2_19. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PLAZI Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PLAZI Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění

Více

Srovnávací písemná práce 7. ročník

Srovnávací písemná práce 7. ročník Srovnávací písemná práce 7. ročník I. Rozmanitost polních ekosystémů 1. Na konkrétním příkladě vysvětli pojem společenstvo organismů 2. Čím je tvořen ekosystém? 3. Uveď dva základní typy ekosystémů. 4.

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19. Třídění organismů obratlovci

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19. Třídění organismů obratlovci Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19 Třídění organismů obratlovci Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin č. 31 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Stavba těla rostlin květ, plod V pracovních listech se žáci seznámí se stavbou těla rostlin.

Více

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: ŽIVOT ROSTLIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lidských obydlí. Ekosystém okolí lidských obydlí

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9. třídy) Základní

Více

Lesy v Ceské Republice

Lesy v Ceské Republice Les kolem nás Lesy v Ceské Republice -Největší zastoupení mezi stromy na počet jedinců mají jehličnaté stromy, v přirozeném přírůstku mají větší zastoupení listnaté stromy. Druhové sloţení lesů v ČR: 1)Smrk

Více

ZŠ A MŠ NOVÁ CEREKEV LEPŠÍ VÝUKA V NOVÉ CEREKVI

ZŠ A MŠ NOVÁ CEREKEV LEPŠÍ VÝUKA V NOVÉ CEREKVI Tento výukový materiál vznikl v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. ZŠ A MŠ NOVÁ CEREKEV LEPŠÍ VÝUKA V NOVÉ CEREKVI Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3771 Základní

Více

Živá příroda rostliny

Živá příroda rostliny 1. Rozděl rostliny podle typu stonku: Živá příroda rostliny ( bříza, cibule, slunečnice, jedle, jabloň, blatouch, modřín, jilm, netřesk, hrušeň, pšenice, pýr) byliny dřeviny 2. Správně přiřaď: stonek koruna

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 8.4.2013

Martina Bábíčková, Ph.D. 8.4.2013 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 8.4.2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Přírodopis Tematický okruh Anatomie a morfologie rostlin Téma klíčová slova Květ a květenství

Více

Autor: Veronika Dvorská

Autor: Veronika Dvorská Autor: Veronika Dvorská Členovci Obsahový cíl: - Žák zná základní taxonomické pojmy (kmen, třída, řád, čeleď, rod, druh) a chápe, jak taxonomie funguje - Žák zná existenci kmene členovců, je schopen rozlišit

Více

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK ,,VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Země ve vesmíru? žák

Více