Přírodověda 4. ročník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přírodověda 4. ročník"

Transkript

1 Přírodověda 4. ročník 1/ Zakroužkuj, co patří do živé přírody. horniny; muchomůrka zelená; moře; lípa; hory; vítr; voda; štika; holub; teplo; minerály; kos 2/ Jaké tři základní skupiny tvoří živou přírodu?.. 3/ Zařaď do ekosystému: kopretina; smrk; pampeliška; krtek; jelen; datel; štika; veverka; kachna; borůvka; kapr; čmelák les: louka: rybník/řeka: 4/ Vyberte správnou odpověď. Houby: a) obsahují zeleň listovou b) neobsahují zeleň listovou. Z podhoubí vyroste: a) plodnice b) klobouk. Houby se rozmnožují pomocí: a) výtrusů b) kořenů. Muchomůrka zelená je: a) nejedlá b) jedovatá. 5/ Popiš obrázky hřiba hnědého a muchomůrky zelené:

2 6/ K danému obrázku napiš, zda se jedná o výtrusnou nebo semennou rostlinu: 7/ Rozhodni, co platí: Kořen: a) upevňuje rostlinu v půdě b) rozvádí vodu a živiny do listů a dalších částí rostlin. Stonek: Listy: a) přijímá vodu a živiny z půdy b) rozvádí vodu a živiny do listů a dalších orgánů rostlin. a) obsahují zelené barvivo (chlorofyl) b) neobsahují zelené barvivo (chlorofyl). Květ: a) slouží k rozmnožování kvetoucích rostlin b) podílí se na fotosyntéze.

3 8/ Jaké části má list? Víš, o jaký list se jedná? (název stromu) název stromu: 9/ Pojmenuj dané stromy: 10/ Napiš, jak dělíme rostliny podle stonku: a) b)

4 11/ Rozhodni: Podle způsobu rozmnožování rozdělujeme rostliny na: a) semenné a výtrusné b) výtrusné a plodnaté. Do výtrusných rostlin řadíme: a) plavuně a přesličky b) stromy a keře. Zástupcem přesliček je: a) přeslička rolní b) kapraď samec. Plavuně se: a) podílely na vzniku černého uhlí b) nepodílely na vzniku černého uhlí. 12/ Popiš květ: 13/ Doplň schéma typy plodů: dužnaté suché a) peckovice - např. a) např. fazole b) např. jablko b) oříšek - např. c) bobule - např. c) např. pšenice

5 14/ Mezi užitkové rostliny nepatří: a) pelargonie b) kukuřice setá c) mrkev setá 15/ Napiš 3 zástupce zahradních rostlin: 16/ Doplň názvy obilnin: setý setá setá obecný seté

6 17/ Napiš alespoň 4 vlastnosti živočichů: / Jak se od sebe liší bezobratlí a obratlovci? 19/ Popiš tělo hmyzu: 20/ Podtrhni, co patří do skupiny hmyzu: srnec obecný; mravenec lesní; včela medonosná; hraboš polní; zmije obecná; moucha obecná; mlok skvrnitý; babočka paví oko 21/ Vypiš skupiny (třídy) obratlovců: a) b) c) d) e)

7 22/ Popiš tělo obratlovce a pojmenuj ho: / Zakroužkuj, co patří mezi: savce: kachna divoká; srnec obecný; medvěd hnědý; kapr obecný; rys ostrovid; zmije obecná; koza domácí ptáky: prase domácí; labuť velká; skřivan polní; svišť horský; poštolka obecná; strakapoud velký; sýkora koňadra obojživelníky: skokan zelený; rys ostrovid; mlok skvrnitý; čolek obecný; ledňáček říční; potkan obecný; rosnička zelená ryby: štika obecná; pstruh potoční; orel skalní; kapr obecný; užovka obojková; sumec velký; ježek obecný plazy: želva bahenní; zmije obecná; skokan zelený; koroptev polní; užovka obojková; ježek obecný; slepýš křehký

8 24/ Popiš tělo obratlovce a pojmenuj ho: / Zakroužkuj, co patří mezi: savce: kachna divoká; kočka obecná; medvěd hnědý; kapr obecný; zajíc lesní; užovka obojková; liška obecná ptáky: prase domácí; kachna divoká; vrabec obecný; svišť horský; poštolka obecná; strakapoud velký; sova pálená obojživelníky: skokan hnědý; rys ostrovid; mlok skvrnitý; čolek obecný; ledňáček říční; potkan obecný; rosnička zelená ryby: štika obecná; pstruh potoční; orel skalní; kapr obecný; užovka obojková; sumec velký; ježek obecný plazy: krokodýl nilský; zmije obecná; skokan zelený; koroptev polní; ještěrka obecná; ježek obecný; slepýš křehký

9 26/ Rozhodni co je správné: Ryby: a) mají tělo pokryté šupinami b) mají tělo pokryté kůží. Mezi ryby řadíme například: a) sumce velkého b) užovku obojkovou. Obojživelníci: a) z oplozených vajíček se líhnou pulci b) tělo mají pokryté šupinami. Dýchání u obojživelníků: a) dospělí dýchají plícemi, larvy žábrami b) dospělí i larvy dýchají plícemi. Plazi dýchají: a) žábrami b) plícemi. Mezi plazy řadíme například: a) zmiji obecnou, krokodýla nilského, ještěrku obecnou b) užovku obojkovou, ropuchu zelenou, skokana hnědého. K našim obojživelníkům patří: a) skokan hnědý, ropucha zelená, mlok skvrnitý b) zmije obecná, užovka obojková, ještěrka obecná. Ptáci mají přední končetiny přeměněny v: a) křídla b) mají přední končetiny. Mezi zástupce savců patří: a) jelen lesní, zajíc polní, netopýr černý b) datel černý, sova pálená, rys ostrovid.

10 27/ Hlavním zdrojem kyslíku na naší planetě Zemi jsou: a) zelené rostliny b) živočichové. 28/ Zelené rostliny uvolňují při fotosyntéze do ovzduší: a) oxid uhličitý b) kyslík 29/ Zelené rostliny jsou potravou: a) býložravců a všežravců b) masožravců. 30/ Býložravci a všežravci jsou potravou: a) masožravců a všežravců b) býložravců. 31/ V ekosystémech jsou propojeny potravními vazbami: a) pouze živé organismy b) živé i neživé části přírody. 32/Prase divoké patří mezi: a) býložravce b) všežravce. 33/ Srnec obecný patří mezi: a) masožravce b) býložravce. 34/ Liška obecná patří mezi: a) býložravce b) masožravce. 35/ Houby se živí tím, že rozkládají mrtvá těla organismů: a) ano b) ne. 36/ Vyjmenuj lesní patra: a) b)

11 c) d) e) 37/ Přiřaď k jednotlivým lesním patrům rostliny, nebo houby, které se v nich nachází: podhoubí hub; brusnice borůvka; vraní oko čtyřlisté; mechy; ostružiník maliník; houby; smrk ztepilý; jahodník obecný; jedle bělokorá; lýkovec jedovatý; rulík zlomocný; buk lesní kořenové patro: mechové patro: bylinné patro: keřové patro: stromové patro: 38/ Podtrhni zástupce jehličnatých stromů: smrk ztepilý; lípa srdčitá; dub letní; modřín opadavý; tis červený; buk lesní; borovice lesní; topol osika; jedle bělokorá 39/ Podtrhni zástupce listnatých stromů: jedle bělokorá; lípa srdčitá; bříza bělokorá; javor mléč; modřín opadavý; tis červený; smrk ztepilý; dub letní

12

13 40/ Přiřaď k obrázkům názvy stromů: 41/ Přiřaď k obrázkům názvy stromů: 42/ Napiš význam lesa: 43/ Napiš 4 lesní plody, které sbíráme:

14 44/ Napiš 2 lesní rostliny, které mají jedovaté plody: 45/ Hřib žlučník patří mezi houby: a) nejedlé b) jedlé 46/ Listy většiny listnatých stromů na podzim: a) opadávají b) neopadávají 47/ Listy většiny jehličnatých stromů na podzim: a) opadávají b) neopadávají 48/ Opadavý jehličnatý strom je: a) smrk b) modřín 49/ Žaludy jsou plody: a) buku lesního b) dubu letního 50/ Napiš 6 zástupců živočichů, kteří žijí v lese:

15 51/ K jednotlivým charakteristikám přiřaď živočicha z nabídky: zmije obecná; datel černý; veverka obecná; kukačka obecná; kuna lesní; prase divoké; liška obecná; mravenec lesní Hnízdí v dutinách stromů, které si sám vytesává zobákem. Živí se mravenci, larvami brouků a také dřevem. Patří mezi stálé ptáky. Toto zvíře má v oblibě bahnitá místa. Patří mezi všežravce. Rypákem vyrýpává kořínky a hlízy. Mláďata jsou pruhovaná. Patří mezi chráněné živočichy. Hubí hmyz a živí se těly uhynulých zvířat. Své obydlí si staví v lese z jehličí. Žije v dutinách stromů, patří mezi všežravce. K jejím přirozeným nepřátelům patří liška obecná. Má žlutou náprsenku. Vyskytuje se na loukách, pasekách a mýtinách lesů, kde přes den odpočívá a vyhřívá se na slunci. Má klikatou čáru na hřbetě a je jedovatá. Živí se drobnými savci, obojživelníky a sama je potravou pro ježky, divoká prasata nebo dravé ptáky. Tento pták je tažný a klade vajíčka do hnízd jiných ptáků. Žije na okrajích lesů. Vydává charakteristické zvuky.

16 Obratně šplhá po stromech a velmi dobře skáče. Je všežravá a na zimu si schovává zásoby potravy do půdy nebo do dutin stromů. Ukrývá se v norách. Živí se hlodavci, jako jsou například hraboši, ptáky, ale i zdechlinami. Považuje se za hlavního přenašeče vztekliny. 52/ Jak dělíme živočichy podle teploty jejich těla? a) b) 53/ Napiš 2 zástupce studenokrevných živočichů: 54/ Napiš 3 zástupce teplokrevných živočichů: 55/Rozhodni, zda se jedná o ptáka tažného, či stálého (vypiš do příslušného řádku): koroptev polní; skřivan polní; bažant obecný; kos černý; čáp bílý; vlaštovka obecná; káně lesní; poštolka obecná tažný: stálý:

17 56/ Čím se vyznačují živočichové žijící na poli, aby se chránili před případnými nepřáteli? 57/ K jednotlivým charakteristikám přiřaď živočicha z nabídky: hraboš polní; bažant obecný; káně lesní; krtek obecný; zajíc polní; skřivan polní, lasice hranostaj Patří mezi stálé ptáky a jejich mláďata jsou nekrmivá. Jsou to všežravci a jejich přirozenými nepřáteli jsou dravci. Chovají se v umělých líhních, odkud se vysazují do přírody. Je to náš jediný podzemní savec. Vyhrabává si obytné chodby s hnízdem. Má silné přední končetiny, které jsou uzpůsobené k hrabání. Obývá pole na okrajích porostlé křovinami. Živí se semeny různých polních plodin a mláďata krmí hmyzem. Samec výrazně zpívá a tito ptáci odlétají na zimu do teplejších krajin. Patří k našim nejhojnějším malým savcům. Je to býložravec a shromažďuje si zásoby na zimu během celého roku do podzemních chodeb, kde také přečkává zimu. Srst toho savce se mění v zimě z hnědé na bílou. Patří mezi masožravce. Patří mezi naše nejhojnější dravce. Staví si mohutná hnízda na osamocených stromech. Loví hraboše a patří mezi stálé ptáky.

18 Můžeme ho vidět na polích během celého roku, patří mezi býložravce. Má zadní končetiny delší než přední. Dosahují rychlosti až 55 km/hod. 58/ Napiš alespoň 3 zástupců lučních rostlin: 59/ Popiš stavbu těla trávy: 60/ Které se zadaných lučních květin jsou jedovaté? Podtrhni je. jitrocel kopinatý; bojínek luční; pryskyřník prudký; kopretina bílá; ocún jesenní; jetel luční; koniklec luční 61/ Které ze zadaných lučních květin patří mezi léčivé rostliny? Podtrhni je. pampeliška lékařská; zvonek luční; kopretina bílá; jitrocel kopinatý; ocún jesenní; pryskyřník prudký; řebříček obecný 62/ Napiš 3 zástupce bezobratlých, kteří se vyskytují v ekosystému louka:

19 63/ K uvedeným charakteristikám přiřaď živočicha z nabídky: sysel obecný; včela medonosná; ještěrka obecná; čáp bílý Patří do třídy savců, žije v koloniích a pokud je vyrušen panáčkuje. Vyhrabává si v podzemí chodby. Zimu přečkává zimním spánkem. Staví si hnízda v blízkosti lidských sídel a na zimu odlétá do teplých krajin. Patří mezi bezobratlé živočichy. Zajišťují opylení rostlin. Vyskytuje se na suchých a stinných místech. Patří mezi plazy. 64/ Jak rozděluje povrchovou vodu? a) b) 65/ Co patřím mezi vodní toky: a) b)

20 66/ Co patří mezi vodní nádrže: a) b) c) 67/ Jaký je rozdíl mezi rybníkem a jezerem? 68/ Rozhodni, které z uvedených rostlin se vyskytují v ekosystému rybník a jeho okolí (hodící se zakroužkuj): vrba bílá; smrk ztepilý; bříze bělokorá; leknín bílý; lípa srdčitá; rákos obecný; dub letní; bojínek luční 69/ Rozhodni, kteří z uvedených živočichů se vyskytují v ekosystému rybník a jeho okolí (hodící se zakroužkuj): Kapr obecný; ropucha zelená; srnec obecný; káně lesní; užovka obojková; ještěrka obecná; labuť velká; veverka obecná; kachna divoká; lasice hranostaj 70/ Rozhodni, kteří z uvedených živočichů se vyskytují v ekosystému s tekoucí vodou (potoky a řeky) hodící se zakroužkuj: ondatra pižmová; skokan zelený; okoun říční; bobr evropský; labuť velká; ledňáček říční; kachna divoká; pstruh potoční; vydra říční 71/ Které savce můžeme vidět u rybníka a které u řeky? Napiš ke každému dva příklady. rybník: řeka:

21 72/ Napiš dvě ryby, které žijí převážně v rybníku, a dvě, které žijí v řece a potoku: rybník: řeka/potok: 73/ Jakými znaky se od sebe liší zmije obecná a užovka obojková? zmije obecná: užovka obojková: 74/ Vysvětli, co jsou hospodářská zvířata, a napiš 4 příklady: 75/ Jak se nazývají zvířata chovaná pro radost? Napiš 3 příklady: 76/ Napiš 3 zástupce ovocných stromů:

22 77/ Rozděl zeleninu podle druhu: cibule kuchyňská; ředkev setá; salát; okurka; lilek rajče; hrách setý; mrkev setá; kapusta; květák kořenová: cibulová: listová: košťálová: plodová: 78/ Přiřaď k následujícím charakteristikám živočicha z nabídky: kočka domácí; ježek západní; kůň domácí; vlaštovka obecná; sova pálená; koza domácí V minulosti se využíval pro přepravu osob a nákladů. Dnes se chová především k rekreaci a jezdectví. Má dobře vyvinutý sluch a zrak, výborně vidí za šera. Má zatahovatelné drápy. Hnízdí na půdách domů, ve věžích kostelů a ve stodolách. Ve dne spí a v noci se vydává na lov. Patří mezi všežravce. Je aktivní v noci, kdy se ozývá funěním a dupáním.

23 Staví si otevřená miskovitá hnízda na zdech hospodářských budov. Na zimu odlétá do Afriky. Chová se pro maso, mléko a kůži. Z mléka se vyrábějí sýry. Patří mezi býložravce. 79/ Napiš 5 příkladů, které patří do ekosystému park: 80/ Brusnice brusinka má: a) červené plody b) černé plody 81/ Rákos roste v ekosystému: a) rybník b) pole 82/ Brambory pěstujeme pro vysoký obsah: a) tuku b) škrobu 83/ Jabloň domácí má plod: a) suchý b) dužnatý

24 84/ Přiřaď dané živočichy k jednotlivým ekosystémům: les: louka: rybník/řeka: park:

25 85/ Vyjmenuj, co tvoří neživou přírodu: a) b) c) d) e) 86/ Napiš dva nejdůležitější plyny, které jsou obsaženy ve vzduchu: a) b) 87/ Na jaké dvě skupiny dělíme vodu? a) b) 88/ Vyjmenuj 5 základních podmínek života na Zemi: a) b) c) d) e)

26 89/ Na jaké tři skupiny rozdělujeme horniny? Ke každé skupině napiš 1 příklad horniny. a) b) c) 90/ Napiš 3 zástupce minerálů: 91/ Co patří mezi energetické suroviny? Napiš 2 příklady. 92/ Doplň tabulku: veličina měřidlo základní jednotka délkové měřidlo kilogram teplota hodiny

27

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.20.5._PŘ TÉMA: třídění živých organismů ČÍSLO

Více

STOPAR I. stupeň Teoretická část ryby: Úhoř říční Štika obecná Pstruh obecný Okoun říční obojživelníci:

STOPAR I. stupeň Teoretická část ryby: Úhoř říční Štika obecná Pstruh obecný Okoun říční obojživelníci: STOPAR I. stupeň Teoretická část Správně pojmenuješ 40 obratlovců a znáš o nich základní údaje. Obratlovci: kruhoústí, paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci ryby: Dýchají žábrami. Rozmnožují

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Duháček v lese Simopt Hlavní menu Neživá příroda a různé druhy lesů Neživé podmínky pro les Les kolem řeky Les v nížinách Les v podhůří Hory Rostliny Stromy jehličnaté Smrk ztepilý Jedle bělokorá Borovice

Více

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 2.1.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém les Žák Typická věková skupina,

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list s názvem Společenstvo lesa slouží buď jako doplněk ke stejnojmenné prezentaci či samostatný pracovní list. Žáci si v něm doplní a tím zopakují význam lesa, zástupce skupin lesních

Více

VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod

VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Název: VY_52_INOVACE_PŘ_4A_27 Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Ivana Hynková Ročník: 4. Tematický okruh, předmět: Přírodní vědy, přírodověda Téma: 2. čtvrtletní

Více

Základní a mateřská škola Hluboké Mašůvky emaii: www. zsmasuvky.ic.cz

Základní a mateřská škola Hluboké Mašůvky emaii: www. zsmasuvky.ic.cz Základní a mateřská škola Hluboké Mašůvky emaii: zsms.masuvky@seznam.cz, www. zsmasuvky.ic.cz Výukový materiál Šablona III/2 VY_32_INOVACE_10_Prvouka Poznáváme živočichy Název materiálu (téma): Prvouka

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

VE VODĚ A V OKOLÍ VODY - PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ŽIVOČICHOVÉ

VE VODĚ A V OKOLÍ VODY - PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ŽIVOČICHOVÉ VE VODĚ A V OKOLÍ VODY - PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ŽIVOČICHOVÉ 1 2 1. Pod obrázky napište název živočicha. /želva bahenní, čolek velký, užovka obojková, skokan skřehotavý, mlok skvrnitý, kachna divoká,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j Ekologická soutěž 18. listopadu 2009 se uskutečnilo na pracovišti Slovákova školní kolo Ekologické soutěže. Tříčlenná družstva žáků pátých tříd všech tří odloučených pracovišť naší školy si ověřilo svoje

Více

Život v lese DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_MAN-01-16_PRD-4. autor. Mgr. Lenka Maňasová. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Život v lese DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_MAN-01-16_PRD-4. autor. Mgr. Lenka Maňasová. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Život

Více

Přírodní společenstva v České republice: LES. Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV PdF UK Praha Ing. Helena Jedličková Ph.D.

Přírodní společenstva v České republice: LES. Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV PdF UK Praha Ing. Helena Jedličková Ph.D. Přírodní společenstva v České republice: LES Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV PdF UK Praha Ing. Helena Jedličková Ph.D. PdF MU Brno Martin Chlumský 2 Cíle hodiny Společenstvo lesa Student / ŢÁK ZŠ:

Více

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. ROSTLINY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. Rostliny samy si umí vyrobit ústrojné látky z neústrojných (fotosyntéza)

Více

Lesy v Ceské Republice

Lesy v Ceské Republice Les kolem nás Lesy v Ceské Republice -Největší zastoupení mezi stromy na počet jedinců mají jehličnaté stromy, v přirozeném přírůstku mají větší zastoupení listnaté stromy. Druhové sloţení lesů v ČR: 1)Smrk

Více

Opakování učiva za I. pololetí

Opakování učiva za I. pololetí Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Opakování

Více

Soubor pracovních listů z věd

Soubor pracovních listů z věd Základní škola a mateřská škola Ostrava Zábřeh, Horymírova 100, příspěvková organizace Soubor pracovních listů z věd pro 3. ročník Jméno: Třída: Školní rok: 1 2 1. Domov město, vesnice 1. Někteří lidé

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup:

Více

EKOSYSTÉM. Název materiálu: Ekosystémy Autor: Mgr. Eva Wolfová Číslo materiálu: EU-OPVK-PV-PŘ-51

EKOSYSTÉM. Název materiálu: Ekosystémy Autor: Mgr. Eva Wolfová Číslo materiálu: EU-OPVK-PV-PŘ-51 EKOSYSTÉM Ekosystém je určité místo na Zemi, kde dochází ke vzájemnému propojení složek živé přírody a složek neživé přírody. Propojení živé přírody s neživou přírodou vytváří jeden fungující celek. Složky

Více

Svět kolem nás. Riskuj!

Svět kolem nás. Riskuj! Svět kolem nás Riskuj! Naše vlast Živočichové Rostliny Lidské tělo Přísloví 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 Naše vlast otázka za 1 bod Jak se jmenuje hlavní město České republiky? Správná

Více

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová 23 Kartičky - živočichové Vznik: září 2011 Číslo

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová 23 Kartičky - živočichové Vznik: září 2011 Číslo VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová Téma: 23 Kartičky - živočichové Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2787 ANOTACE: - šablona je

Více

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm Kapr obecný velikost 30-70 cm Pstruh obecný velikost 40-100 cm Kapr se za potravou vydává po setmění a je všežravec. Pojídá měkkýše a rostlinnou potravu, kterou nabírá svými vychlípitelnými ústy z bahna

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona:

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162.

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Školská 4. ročník

Více

Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA

Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA Rostliny přeměňují světelnou energii v energii chemickou v reakci, která se nazývá fotosyntéza. Jedná se vůbec o nejdůležitější chemický proces na naší zeměkouli. Začátek

Více

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA 10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA Mladecko je právě díky lesním porostům vyhledávanou rekreační oblastí. Poslední desáté zastavení seznamuje návštěvníky s rostlinami i živočichy typickými pro tento ekosystém.

Více

Kategorie A (1.-2. třída) 1.

Kategorie A (1.-2. třída) 1. Kategorie A (1.-2. třída) 1. Která značka ukazuje naučnou stezku? 4. Který pták je PTÁK ROKU 2012? a. b. c. d. A B 2. Podle čeho se jmenuje STARÉ HLINIŠTĚ? a. Podle těžby hliníku. b. Vozila se odtud hlína

Více

SOVY. Obecné informace. - masožravci - noční ptáci

SOVY. Obecné informace. - masožravci - noční ptáci - masožravci - noční ptáci - oči směřují dopředu, blízko u sebe, okolo očí tzv. závoj (= uspořádání peří) - hlavu otočí až o 270 o - zahnutý zobák - ostré drápy - vratiprst - lov za soumraku a v noci -

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Př4

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Př4 Sada číslo 1 Záznamový arch Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2499 Číslo a název šablony klíčové aktivity:

Více

Živočichové u vody a ve vodě úvod

Živočichové u vody a ve vodě úvod Živočichové u vody a ve vodě úvod U vody nebo ve vodě žije obrovské množství živočichů. Blíže se seznámíme pouze s trojicí zástupců z každé skupiny: Savci Vydra říční je šelma příbuzná lasičkám či kunám.

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 11.4.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém rybník Žák Typická věková

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více

Zařazení materiálu: Přírodověda, 5. ročník. Šablona: Předmět: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Přírodověda, 5. ročník. Šablona: Předmět: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 374 Jméno autora Mgr. Michaela Vejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 15.1.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: ŽIVOT ROSTLIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_19. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PLAZI

VY_52_INOVACE_PR5_2_19. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PLAZI Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PLAZI Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění

Více

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 10. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyka a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Anotace Pracovní list Společenstvo rybníka lze použít k prezentaci Společenstvo rybníka či samostatně. Do pracovního listu žáci doplňují funkce rybníka a jednotlivé zástupce živočichů a rostlin u rybníka,

Více

Společenstva lesů DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_MAN-01-14_PRD-4. autor. Mgr. Lenka Maňasová. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Společenstva lesů DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_MAN-01-14_PRD-4. autor. Mgr. Lenka Maňasová. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Společenstva

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: VY_52_INOVACE_006 Jméno autora: Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA 8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA Lužní lesy na Opavsku v minulosti zasahovaly mnohokrát větší území, než v současné době. I v případě lužního lesa kolem potoka Deštná se jedná jen o malý zbytek. Lužní les má

Více

Bezobratlí. Patří sem např. hmyz. Nemají v těle kostru. Zimu přespí nebo na podzim uhynou. Jsou potravou pro hmyzožravce a všežravce.

Bezobratlí. Patří sem např. hmyz. Nemají v těle kostru. Zimu přespí nebo na podzim uhynou. Jsou potravou pro hmyzožravce a všežravce. Živočichové na jaře Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Vypracovala: Mgr. Ivana Přibylová Vytvořeno: březen 2012 Ročník: 4 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět/přírodověda Anotace: Prezentace slouží

Více

CZ.1.07/1.4.00/

CZ.1.07/1.4.00/ CZ.1.07/1.4.00/21.3811 METODIKA: Výkladová prezentace na kliknutí Soutěž v poznávání zvířat LESNÍ ŽIVOČICHOVÉ VEVERKA OBECNÁ hlodavec ocas rovnováha při lezení, drápy pomáhají při lezení střapce chlupů

Více

Kategorie A (1.-2. třída) 1.

Kategorie A (1.-2. třída) 1. Kategorie A (1.-2. třída) 1. Která značka ukazuje naučnou stezku? 4. Který pták je PTÁK ROKU 2013? a. b. c. d. 2. Podle čeho se jmenuje STARÉ HLINIŠTĚ? A B a. Podle těžby hliníku. b. Vozila se odtud hlína

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 16.2.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém louka Žák Typická věková

Více

Jelen žije většinou ve vysokých lesích

Jelen žije většinou ve vysokých lesích ( animace kliknutím na objekt ) Lesní zvěř ( prezentace s výkladem) je těžké ji spatřit, protože je velmi plachá ve dne se ukrývá vychází brzy zrána a večer ( za soumraku ) Jelen žije většinou ve vysokých

Více

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lidských obydlí. Ekosystém okolí lidských obydlí

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2)

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19. Třídění organismů obratlovci

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19. Třídění organismů obratlovci Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19 Třídění organismů obratlovci Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

Pole hospodářské rostliny, zvířata

Pole hospodářské rostliny, zvířata Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Pole

Více

VY_32_INOVACE_08.18 1/6 3.2.08.18 Společenstva les, voda, mokřady Společenstva

VY_32_INOVACE_08.18 1/6 3.2.08.18 Společenstva les, voda, mokřady Společenstva 1/6 3.2.08.18 Společenstva Cíl chápat pojem ekosystém - rozlišit lesy listnaté, smíšené, jehličnaté - určit jejich výskyt a podmínky života - vyjmenovat, popsat vegetační stupně lesa - popsat jednotlivá

Více

NEŽIVÁ PŘÍRODA. 1. Spoj čarami NEŽIVOU přírodu a její složky: Název materiálu: Opakování- vztahy mezi organizmy Autor: Mgr.

NEŽIVÁ PŘÍRODA. 1. Spoj čarami NEŽIVOU přírodu a její složky: Název materiálu: Opakování- vztahy mezi organizmy Autor: Mgr. 1. Spoj čarami NEŽIVOU přírodu a její složky: NEŽIVÁ PŘÍRODA 1 2. Spoj čarami ŽIVOU přírodu a její složky: ŽIVÁ PŘÍRODA 2 3. Z nabídky vyber (podtrhni), které látky řadíme mezi LÁTKY ORGANICKÉ (ústrojné).

Více

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek.

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek. č. 9 název Ptáci anotace V pracovních listech žáci poznávají ptáky, charakterizují hlavní druhy a poznávají zástupce. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

V lese a u lesa Les Les Stromy V lese rostou mechy, kapradiny i houby.

V lese a u lesa Les Les Stromy V lese rostou mechy, kapradiny i houby. V lese a u lesa Les dává potravu lidem i živočichům, v lese můžeme i odpočívat a nabíjet naší energii. Les nám dává dřevo. V lese můžeme vidět stromy, které poskytují úkryt a potravu zvířatům i ptákům.

Více

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy

1. ZAHRADY A PARKY. Živočichové a rostliny, které nás upoutají kolem školy 1. ZAHRADY A PARKY Často se u škol vysazuje park, ve kterém rostou vedle domácích dřevin i dřeviny cizokrajné. Stejně tak je to i v případě Základní školy v Mladecku. Vpravo od hlavní brány rostou borovice

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_17. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd SAVCI

VY_52_INOVACE_PR5_2_17. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd SAVCI Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd SAVCI Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění

Více

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule)

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Ekosystémy (interaktivní tabule) Označení: EU-Inovace-Prv-2-05 Předmět: Prvouka Cílová skupina: 2. třída Autor: Zuzana

Více

Okruh A jehličnatý les

Okruh A jehličnatý les Okruh A jehličnatý les Otázky pouze pro 6. 9. třídu jsou označeny hvězdičkou. 1) *Který z následujících jehličnanů není v ČR s výjimkou Jeseníků původní? jedle bělokorá smrk ztepilý borovice lesní modřín

Více

TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ. kočka užovka ropucha. skokan kapr liška husa. sýkorka čáp pstruh zmije. ještěrka mlok štika veverka. savci.

TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ. kočka užovka ropucha. skokan kapr liška husa. sýkorka čáp pstruh zmije. ještěrka mlok štika veverka. savci. TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ Rozdělte živočichy do správných skupin. kočka užovka ropucha skokan kapr liška husa sýkorka čáp pstruh zmije ještěrka mlok štika veverka savci ryby ptáci obojživelníci plazi Veverka obecná

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Kategorie A (1.-2. třída) 1.

Kategorie A (1.-2. třída) 1. Kategorie A (1.-2. třída) 1. Která značka ukazuje naučnou stezku? 3. Semena kterého stromu NEROZNÁŠÍ vítr? a. bříza b. topol c. dub a. b. c. d. 4. Na kterém obrázku je PTÁK ROKU 2014? 2. Který z těchto

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

1) Živá příroda 3.r.

1) Živá příroda 3.r. 1) Živá příroda 3.r. Živé organismy jsou tím, co odlišuje planetu Zemi od všech ostatních těles ve vesmíru. Popřemýšlej o tom, co to vlastně je být živý a jak bys popsal život. Živé organismy mají několik

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Les autor: Mgr. Alena Hyánková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/01.0002

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ. Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.12 Ekosystém pole Člověk a jeho svět 4. ročník

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ. Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.12 Ekosystém pole Člověk a jeho svět 4. ročník Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.12 Ekosystém pole Člověk a jeho svět 4. ročník CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je

Více

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - les. Ročník: 5. Mgr. Alena Hrušková Datum: Školní rok: 2012/2013

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - les. Ročník: 5. Mgr. Alena Hrušková Datum: Školní rok: 2012/2013 Základní škola a mateřská škola, Tupesy, příspěvková organizace 687 07, Tupesy 112 Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - les Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková

Více

Šablona č. 01.09. Přírodopis. Výstupní test z přírodopisu

Šablona č. 01.09. Přírodopis. Výstupní test z přírodopisu Šablona č. 01.09 Přírodopis Výstupní test z přírodopisu Anotace: Výstupní test může sloužit jako zpětná vazba pro učitele, aby zjistil, co si žáci zapamatovali z probraného učiva za celý rok. Zároveň si

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Pracovní list- listopad 2016

Pracovní list- listopad 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list- listopad 2016 Tým: 1. úkol: Zvířátka se chystají na zimu. Doplňte do volných míst v textu správná slova z nabídky

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_21. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PTÁCI

VY_52_INOVACE_PR5_2_21. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PTÁCI Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd PTÁCI Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Inovace a zkvalitnění výuky v

Více

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ Zahrej si AZ kvíz. Pod každým písmem je schovaná otázka. Pokud na ni odpovíš správně, můžeš si vymalovat políčko barvou, jakou si zvolíš. Pokud odpovíš správně, může na otázku

Více

Pyramida.notebook. January 14, Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Pořadové číslo projektu:

Pyramida.notebook. January 14, Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Anotace: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti:

3) Napiš dny v týdnu podle čísel: ) Napiš čtyři jehličnaté stromy: 16) Napiš 3 dobré lidské vlastnosti: KARTIČKY PRVOUKA ROČNÍK 1) Napiš roční období: 18) Napiš čtyři listnaté stromy: 19) Napiš alespoň 4 místnosti doma: 20) Napiš, co nepatří do řady: Úterý, neděle, pondělí, jaro podzim, sníh, listí,stromy

Více

Tělesná teplota. počet komor(k) síní (S). komora..síně.. komory. zcela oddělené. zcela oddělené

Tělesná teplota. počet komor(k) síní (S). komora..síně.. komory. zcela oddělené. zcela oddělené Třída obratlovců 1.ryby Opora Povrch šupiny.. dýchání Srdce počet komor(k) síní (S). komora síň Tělesná teplota proměnlivá Zakončení trávicí soustavy řitní otvor pohyb Oplození Vývoj zárodku.. mimo tělo

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat:

Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat: Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat: 1. Pro dravé ptáky a sovy je vhodné toto krmení a) celá usmrcená krmná zvířata vhodného druhu, b) maso jatečných zvířat,

Více

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK ,,VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Země ve vesmíru? žák

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06 Plazi Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Živá příroda Člověk Živé organismy Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Znaky života rostlin Rostliny: Dýchají Přijímají vodu a živiny Vylučují odpadní látky Rozmnožují se Rostou Vyvíjejí se Rostliny

Více

Je liška mlsnější než rys?

Je liška mlsnější než rys? Je liška mlsnější než rys? Petra Fejklová & Jaroslav Červený Myslivost. -- ISSN 0323-214X. -- Roč. 51, č. 11 (2003), s. 23-25 Znát podrobný jídelníček naší zvěře je důležité z mnoha hledisek a otázka kladená

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: HMYZOŽRAVCI, 6. LETOUNI, HLODAVCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: HMYZOŽRAVCI, 6. LETOUNI, HLODAVCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plazi Jméno a příjmení: Tomáš Vyhnal Třída: 5 Školní rok: 2013/14 Garant / konzultant:mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 31. 3. 2014 1 ČESTNÉ

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Martina Bábíčková, Ph.D

Martina Bábíčková, Ph.D Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 9.9.2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Přírodopis Tematický okruh Život na Zemi Téma klíčová slova Opakování učiva přírodovědy pracovní

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více