VÝROBA POTRAVIN A NUTRIČNÍ HODNOTA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝROBA POTRAVIN A NUTRIČNÍ HODNOTA"

Transkript

1 VÝROBA POTRAVIN A NUTRIČNÍ HODNOTA

2 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Funkční potraviny (functional foods, nutriceutika, designer food) - tvoří přechodnou skupinu potravin mezi běžnými potravinami a léky, v případě pravidelné a dlouhodobé konzumace mají příznivý účinek na lidské zdraví, součást denní stravy, složky funkčních potravin mohou příznivě ovlivňovat imunitní systém, snižovat krevní tlak, snižovat hladinu cholesterolu, zpomalovat proces stárnutí organismu. Definice funkční potraviny (1999): potravina s technologicky zvýšenou nutriční hodnotou a kladným vlivem na zdraví, fyzickou výkonnost a duševní stav, potravina obohacena zdraví prospěšnými látkami (minerály, vitaminy) během její výroby. Průkaznost příznivých účinků funkční potraviny na lidské zdraví musí být vědecky podložena.

3 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Výroba funkčních potravin - vychází z výroby běžných potravin: a) obohacování fyziologickými funkčními složkami (vláknina potravy, oligosacharidy, esenciální aminokyseliny, vitaminy, minerální látky, lecitin, nízkomolekulární mléčné syrovátkové bílkoviny) b) minimalizace nežádoucích faktorů (bezcholesterolová potravina, mléko zbavené laktosy, ve ztužených tucích odstraněny trans MK, hypoalergenní rýže aj.).

4 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Příklady funkčních potravin - zakysané mléčné výrobky (jogurty s probiotiky, kefírové mléko, acidofilní mléko) - v souvislosti s fermentovanými mléčnými výrobky vznikly pojmy: probiotika - fermentovaný výrobek se specifickými živými mikroorganismy (laktobacily, bifidobakterie) a s příznivým účinkem na činnost střevních mikroorganismů prebiotika - nestravitelné sacharidy, které stimulují růst nebo aktivitu mikroflóry střevního traktu synbiotika - směs pro- a prebiotik.

5 Novinka-září 2013

6 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Příklady funkčních potravin - cereální výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny potravy (grahamový chléb, běžné pečivo, trvanlivé pečivo, müsli).

7 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Příklady funkčních potravin - cereální výrobky pseudocereálie pohanka (obsahuje rutin - účinek na cévy, křečové žíly) amarant (nejvyšší obsah bílkovin, obsahuje 3x více lysinu než obilov., zlepšuje vstřebávání vápníku, vláknina, minerální l.).

8 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Příklady funkčních potravin - dětská výživa (obohacena o probiotika a prebiotika, FOS, GOS), kojenecká výživa, příkrmy, přesnídávky).

9 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Příklady funkčních potravin - speciální tuky (rostlinné oleje, rybí tuk), margaríny (většina obsahuje ω-3 a ω-6 MK, obsahují rostlinné steroly napomáhají ke snížení cholesterolu) - vejce (s vyšším obsahem ω MK, s vyšším obsahem Se).

10 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Potravina obohacená vitaminy, minerálními látkami nebo AK - na obale, v deklarovaném množství po celou dobu minimální trvanlivosti nebo použitelnosti, vyšší obsah potravního doplňku se nepovažuje za klamání spotřebitele, jen nesmí překročit povolený limit (referenční dávka).

11 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Potraviny s označením light - snížený obsah určité složky, ale daný obsah energie, po konzumaci light potraviny se dříve dostaví hlad, což vede ke konzumaci dalšího jídla (tuk snižuje glykemický index potraviny), nízkokalorické, bez tuku, bez cukru, nízkotučné, často však výrobek bez tuku obsahuje více cukru, náhrada cukrů sladidly (nekariogenní). V ČR povolena i umělá sladidla, pro děti do 3 let nevhodné, u odtučněného jogurtu je nutné pro zajištění objemu a konzistence nahradit tuk většinou škrobem nebo želatinou (vysoký obsah energie).

12 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Wellnes potraviny - trend související se životním stylem (relaxace, optimální výživa, pohybová aktivita, ), někdy vyšší přísun vlákniny, minerálních látek, vitaminů. Comford food (CF) - jídlo pohody, chuťově atraktivní jídlo, potěšení, příjemné pocity, zmrzlina, čokoláda, moučníky, dorty, šlehačka, hranolky, lupínky, chlebíčky, potraviny s vysokým obsahem sacharidů a tuků, u sladkých jídel jde o mechanismus hedonické reakce, uvažuje se o produkci serotoninu jako antidepresiva a regulátoru nálady, vztah mezi příjmem CF a obezitou, obliba CF může vést až k závislosti.

13 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Potraviny šité na míru - při vývoji těchto potravin se využívají nejnovější znalosti o potřebných nutričních a technologických vlastnostech pro danou skupinu populace, př. receptura a technologický postup pro kojeneckou náhradní mléčnou výživu, snadno roztíratelné margariny apod.

14 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Potraviny pro zvláštní výživu - potraviny, které se svým zvláštním složením nebo zvláštním výrobním postupem odlišují od potravin pro běžnou spotřebu, jsou vhodné pro zvláštní výživové účely, pro zdravé kojence a malé děti, jedincům ve zvláštním fyziologickém stavu (redukční dieta, zvýšený tělesný výkon), jedincům s narušeným trávením nebo narušeným metabolismem (pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku, laktosy, fenylalaninu, a pro diabetiky).

15 Potraviny pro zvláštní výživu

16 Potraviny pro zvláštní výživu Potraviny bezlepkové nebo s velmi nízkým obsahem lepku jsou určeny pro pacienty trpící celiakií. Celiakie (celiakální sprue, glutenová enteropatie) je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Jedná se o onemocnění autoimunního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou. Zánětlivé změny sliznice tenkého střeva vedou k porušenému vstřebávání všech hlavních živin, minerálních látek a vitaminů.

17 Značení a informace o bezlepkových výrobcích v zahraničí (USA) ( ): gluten-free, no gluten, free of gluten, without gluten (< 20 mg/kg) - gluten spouští protilátky, které atakují a poškozují tenké střevo - omezená absorpce živin-nutriční deficience, osteoporóza, retardace, neplodnost, potraty, střevní nádory

18 Informace o přecitlivělosti na pšenici (Food Ingredients, květen 2013): není to nesnášenlivost lepku! citlivost na pšenici koreluje s diagnosou syndromu dráždivého tračníku důsledky: plynatost, průjem, nadýmání, nafouklé břicho, kručení v břiše

19 Potraviny pro zvláštní výživu Potraviny bez aminokyseliny fenylalaninu jsou určeny pro osoby s vrozenou, geneticky podmíněnou poruchou metabolismu fenylalaninu, fenylketonurií. Potraviny bez fenylalaninu jsou podle vyhlášky č. 54/2004 Sb. potraviny s obsahem fenylalaninu, který není vyšší než 20 mg ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny určené ke spotřebě. fenylalanin

20 Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka Potravní doplňky - potravina určená k přímé spotřebě, s vysokým obsahem nutričně nebo fyziologicky významných látek, byly vyrobeny za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele a příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav. (potravní doplňky nenahrazují pestrou a vyváženou stravu!) Označování potravních doplňků: číselný údaj o množství prospěšné složky v jednotkovém množství (tobolce, kapsli, dávce, tabletě, ).

21 Značení výživové hodnoty potraviny Nutriční hodnota potraviny na obalu, ve formě tabulky (nebo v lineární formě), čitelná, dobře viditelná, v českém jazyce. průměrný obsah složek (g, ml) ve 100 g potraviny nebo ve 100 ml potraviny, na 1 porci, na celé balení vitaminy a minerální látky podíl (%) z doporučené denní dávky (DDD) u některých složek (cukry, sůl) zda pochází z původní suroviny nebo byly přidány

22 Značení výživové hodnoty potraviny Způsoby označování potravin snadná orientace, barvy semaforu, speciální značky pro určité výrobky (,,, ). E 163 anthokyany bezpečná přísada nevhodné pro děti Diskuse: názor na pomocné a přídatné látky v potravinách E (barviva, konzervační látky, sladidla, ).

23 Značení výživové hodnoty potraviny Diskuse: cukr (sacharosa) - sladivost, plná sladká chuť, obezita, insulinová resistence, EU (řepa), USA (třtina), USA (kukuřice-fruktosové sirupy), hyperaktivita dětí, náhradní sladidla - chuť, struktura a fyzikální vlastnosti, vliv na zdraví (výhody a nevýhody) jedlá sůl (NaCl) - plná slaná chuť, hypertenze (Na + ), technologický a nutričně zdravotní význam, jodizování soli

24 Výživová doporučení Doporučené dávky živin (konzumace osobu/den) - bílkoviny g - tuky 60 g, nasycené MK 16 g, cholesterol < 300 mg - cukry < 25 g - vláknina g - sodík < 1,5 g přidaného sodíku - vitaminy DDD - další složky v potravině (přírodní x umělá barviva, aromata), (konzervační látky, ochucovadla, ).

25 Výživový faktor Výživová doporučení Průměrná denní potřeba minerálních látek a vitaminů Denní potřeba Výživový faktor Denní potřeba sodík asi 2 g vitamin A 3-5 g draslík asi 2 g vitamin B 1 1,5-2,5 mg vápník 0,8 g vitamin B 2 2 mg hořčík 0,3 g niacin /PP mg fosfor 1-1,5 g pyridoxin 2-3 mg železo 12 mg kyselina 6-10 mg pantotenová měď 2-2,5 mg vitamin C 75 mg jód 0,1-0,2 mg vitamin D m.j.

26 Výživová doporučení Alergenní složky potraviny (nutnost značení na obale výrobku!) lepek (bílkovina-obiloviny, technologická náhrada: bílkovinypseudoobiloviny, modifikované polysacharidy, ) laktosa (mléčný cukr, Glc+Gal) vejce sója hořčice celer sezam ryby

27 Výživová tvrzení EFSA (European Food Safety Authority) Výživová tvrzení - údaj, znázornění, sdělení, obsahuje údaje o zvláštních výživových vlastnostech potraviny, souvisí s energetickou hodnotou a obsahem živin (př. potravina bez tuku, zdroj vápníku, snížený obsah energie, vysoký obsah vlákniny, ), na obalu, na etiketě potraviny - výživovým tvrzením není informace o druhu, obsahu živin nebo energetické hodnotě potraviny - seznam výživových tvrzení (nařízení ES č. 1924/2006, novela nařízení Komise EU č. 1047/2012).

28 Výživová tvrzení

29 Výživová tvrzení

30 Výživová tvrzení

31 Výživová tvrzení

32 Výživová tvrzení Tvrzení s nízkým obsahem cukru bez cukru zdroj vlákniny s vysokým obsahem vlákniny zdroj bílkovin s vysokým obsahem bílkovin se zvýšeným obsahem živiny light, lite Podmínky použití nejvýše 5 g cukru/100 g pro potraviny v pevném stavu, nejvýše 2,5 g cukru/100 ml pro tekutiny nejvýše 0,5 g cukru/100 g, 100 ml nejméně 3 g vlákniny/100 g nebo nejméně 1,5 g vlákniny /100 kcal nejméně 6 g vlákniny/100 g nebo nejméně 3 g vlákniny /100 kcal nejméně 12 % energetické hodnoty je tvořeno bílkovinami nejméně 20 % energetické hodnoty je tvořeno bílkovinami musí splňovat podmínky pro tvrzení zdroj živiny dle nařízení a přitom obsahovat o nejméně 30 % živiny více než obvyklá potravina musí splňovat podmínky pro tvrzení se sníženým obsahem, a musí být doplněno informací, jaké látky se snížený obsah týká

33 Zdravotní tvrzení

34 Zdravotní tvrzení

35 Zdravotní tvrzení

36 Výživová a zdravotní tvrzení Podmínky uvádění výživových a zdravotních tvrzení: tvrzení nesmí být klamavá, nepravdivá, dvojsmyslná, vyvolávající pochybnosti o bezpečnosti potravin. Použitá tvrzení musí být pro spotřebitele srozumitelná. Podmínka pravdivosti každého uváděného tvrzení je samozřejmá, vyžaduje se vědecká podloženost. EFSA Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje, zda je určité tvrzení vědecky spolehlivé a opodstatněné.

37 GDA ikonky Guideline Daily Amounts - doporučené denní množství obsah živin v jedné porci, čitelné, na přední straně obalu výrobku

38 GDA ikonky

39

40 Změny v označování potravin od prosince 2014! V prosinci 2014 nabude platnosti a účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení rozšiřuje množství povinných údajů oproti stavu, který známe ze současné legislativy (zákon č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Nařízení č. 1169/2011 stanoví povinné údaje, které musí být uvedeny na balené potravině: název potraviny, seznam složek, alergeny, množství určitých složek nebo skupin složek, čisté množství potraviny, datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti, zvláštní podmínky uchovávání nebo podmínky použití, jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku, který je za potraviny odpovědný, zemi původu nebo místo provenience ve vyjmenovaných případech, návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít a výživové údaje. U nebalených potravin musí být poskytnuta minimálně informace o přítomnosti alergenů. Členské státy EU však mohou pro nebalené potraviny rozšířit okruh povinně uváděných údajů o název potraviny, zemi původu a třídu jakosti.

41 Změny v označování potravin od prosince 2014! Informace o datu minimální trvanlivosti potraviny patří mezi povinné údaje. V případě potravin, které snadno podléhají zkáze, se uvádí datum použitelnosti ( spotřebujte do ). Po uplynutí data použitelnosti se potravina nepovažuje za bezpečnou. Zatímco u balených potravin je datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti bezpodmínečně vyžadováno, nevztahuje se stejná povinnost na nebalené potraviny nebo potraviny balené v maloobchodních prostorách.

42 Stárnutí populace Trendy stárnutí populace

43 Trendy stárnutí populace

44 Trendy stárnutí populace Nemoci způsobené životním stylem - jsou narůstajícím problémem v mnoha zemích - spolu s rozvojem světové ekonomiky paradoxně roste i počet chronických onemocnění způsobených nezdravým životním stylem. Obezita je celosvětový fenomén a následek současného životního stylu, který zatěžuje zdravotnictví.

45 Trendy stárnutí populace

46 Metabolický syndrom Definice metabolického syndromu MS (1998): společně se vyskytující metabolické poruchy (vysoký krevní tlak, obezita, diabetes 2. typu, inzulínová rezistence, snížená glukosová tolerance, nízká hladina HDL cholesterolu, vysoký hladina TAG, a další související problémy). kritéria pro jednotlivé složky MS: hypertenze 160/90 mm Hg dislipidémie (zvýšená hladina plazmových TAG) 1,7 mol l -1 nebo snížená hladina HDL cholesterolu pod 0,9 mmol l -1 u mužů a pod 1,0 mmol l -1 u žen

47 Metabolický syndrom kritéria pro jednotlivé složky MS: hyperglykémie = zvýšená hladina glukosy v krvi (nad 15 mmol/l), je příznakem diabetes mellitus (cukrovky), diabetes mellitus 2. typu (neléčeníketoacidóza) četnost výskytu MS se zvyšuje s rostoucím věkem vliv vnějších faktorů (přejídání, nedostatečná fyzická aktivita, kouření, stres) a dědičnost (u 40 % populace)

48 Hlavní živiny bílkoviny, lipidy, sacharidy Glykemický index (GI) využití glukosy organismem. Hypoglykémie, hyperglykémie. 48

49 Obezita

50 Obezita

51 Obezita Obezita celosvětovou epidemií, zhoršení zdravotního stavu a kvality života, s obezitou souvisí řada kardiovaskulárních, metabolických, gastrointestinálních, pohybových, nádorových a psychických onemocnění. a) stupeň obezity se určuje měřením tělesného tuku b) určováním indexu tělesné hmotnosti BMI = hmotnost ( kg) výška ( m2) obezita: poměr obvodu pasu a boků 0,9 u mužů a 0,85 u žen nebo BMI 30,0 (BMI je hmotnost v kg/výška v m 2

52 Kvalita potravin, množství konzumované potraviny, pestrost a vyváženost konzumované stravy, Osvěta, odborné přednášky, seriózní informace,

53

54

55

56

57 Chléb: rady a správná péče (pokračování)

58 Chléb: rady a správná péče (pokračování)

59

60

61

62 Chemické, fyzikální a biochemické změny v surovinách a potravinách během zpracování posklizňové zpracování, po porážce potravinářských surovin - biochemické změny v surovinách při zpracování surovin: fyzikální faktory teplo, mechanická síla, hydrostatický tlak, záření aj. chemická činidla kyseliny, zásady, soli, PAL,

63 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování konformační změny struktury bílkovin denaturace důsledky změn: + inaktivace nežádoucích MO a enzymů (inhibitorů proteas), denaturace bílkovinných toxinů a antinutričních látek, zvýšení stravitelnosti bílkovin, produkce žádoucích vonných a chuťových látek, barvy, zvýšení údržnosti potraviny - snížení výživové hodnoty potraviny, vznik nežádoucích senzoricky aktivních látek, odbarvení potraviny, endogenní cizorodé látky

64 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování Bílkoviny - disociace a hydratace - denaturace - oxidace - hydrolýza.

65 vodou schopnost pohlcovat vlhkost Interakce bílkovin s vodou a bílkovinami navození viskozity lipidy nebo plyny emulgační schopnost bobtnání tvorba gelu stabilizování emulzí rehydratace tvorba vláken schopnost tvořit pěnu vazba vody tvorba těsta stabilizování pěny rozpustnost tvorba membrán

66 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování Bílkoviny - tepelné změny (denaturace, inaktivace, zesíťování, změny v hydrataci, rozpustnosti, porušení peptidových vazeb) - reologické změny (v mase-kolagen, v těstě-lepek, v mléčných výrobcích-kasein) - reakce v alkalickém prostředí ph - oxidační změny.

67 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování Sacharidy - bobtnání polysacharidů - mazovatění škrobu - Maillardova reakce - inverze - karamelizace - tvorba akrylamidu.

68 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování Lipidy - oxidace - žluknutí - hydrolytické, oxidační, polymerační, pyrolytické procesy. Z hlediska zachování nutričních vlastností využití rychlého blanšírování, procesů HTST (high temperature short time) (HTST pasterace, HTST extruze), nově i extruze při nízké teplotě, sušení ve fluidní vrstvě, lyofilizace,

69 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování Vitaminy - vliv tepla - vliv záření.

70 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování Změny obsahu některých vitaminů: - při mechanických operacích (ztráty vit. skup. B při mletí, drcení, odslupkování, loupání, krájení, ) - při tepelných procesech (vit. skup. B, vit. C při vaření-výluh, degradace teplem), sušení (A, C, folát), pečení (ztráty vit. skup. B, vyšší než při vaření) - při skladování (ztráty E), ztráty způsobené oxidací (A, karoteny, C, B 1 ), zmrazování (minimální ztráty).

71 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování A D E K C Skupina vitaminů B zničen UV zářením a vzduchem Stabilita vitaminů v potravinách zvýšen U V zářením zničen žluknutím tuku velmi stabilní zničen vzduchem, enzymy, UV zářením, přítomností Fe a Cu - tepelně stabilní, normálně neovlivněny tepelným zpracováním tepelně tepelně nestabilní stabilnější vyluhovány, zničeny působením alkalických látek, stabilní v kyselém prostředí

72 Chemické a fyzikální změny v surovinách a potravinách během zpracování Změny obsahu minerálních látek: - odslupkování ovoce a zeleniny - mletí obilí-výrazné snížení obsahu minerálů - vaření-relativně stabilní, ztráty Fe, Cu, K - smažení-ztráty Fe, Mg - zmrazování-ztráty K, Cu - skladování-minimální ztráty.

73 Biochemické procesy Fermentace (působení MO, tvorba organických kyselin snížení ph, prodloužení trvanlivosti, tvorba dalších antimikrobiálních látek-cyklické peptidy, zdroj aromatických a chuťových látek, hydrolýza, syntéza, ) - mléčné kvašení (mléko, mléčné výrobky, masné výrobky, ryby, zelenina) - alkoholické kvašení (kynutí těsta) - směsné alkoholicko-kyselé kvašení (kakao, káva, sójové produkty).

74 Biochemické procesy - mikroorganismy způsobují komplexní změny nutriční hodnoty fermentovaných potravin, změny složení bílkovin, tuků, sacharidů, sekreci vitaminů, hydrolýzu polymerů (zvýšení stravitelnosti bílkovin a polysacharidů) - tvorba nových sloučenin (např. dextrany, levany-působí jako prebiotika, zlepšují vlastnosti a texturu výrobku)

75 Biochemické procesy Enzymové hnědnutí potravin technologicky významné enzymy a jejich důsledky: - thiaminasa - polyfenoloxidasy - askorbatoxidasa (snížení nutriční hodnoty, rozklad vitaminů, snížení stravitelnosti bílkovin).

76 Přehled technologicky významných enzymů Skupina enzymů lipoxygenasy, lipasy a proteasy pektolytické a celulolitické enzymy polyfenoloxidasy, chlorofylasa, a částečně peroxidasa askorbatoxidasa, thiaminasa, polyfenoloxidasy Důsledky změn Změny chuti a vůně (cizí přípachy, chutě, nesprávně vyrobená zmrazovaná zelenina apod.) Změny konzistence (měknutí, tvorba sedimentů v džusech) Změny barvy (enzymové hnědnutí, degradace chlorofylu) Snížení nutriční hodnoty (rozklad vitaminu, snížení stravitelnosti bílkovin)

77 Význam enzymů v cereální technologii: Enzymy (původní, izolované) - xylanasy, pentosanasy, beta-glukanasy, cellulasy Působení zejména na obalové a podobalové vrstvy obilného zrna, úprava otrub změny ve struktuře a složení polysacharidů (zejména vlákniny potravy), uvolnění AX, snadnější štěpení a vznik nižších cukrů, substrát pro MO, vznik nových sloučenin, při tepelných úpravách (např. pečení) výrazná barva na povrchu produktu (Maill. r.)

78

79

80

81

82

83

84

85 Děkuji za pozornost!

Co je to tvrzení...?

Co je to tvrzení...? Co je to tvrzení...? tvrzení je sdělení, které není z hlediska označování povinné živiny jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), jiné látky látky další s fysiologickým

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MRAŽENÝCH KRÉMŮ

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MRAŽENÝCH KRÉMŮ POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MRAŽENÝCH KRÉMŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2.

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÝCH TUKŮ A OLEJŮ. 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÝCH TUKŮ A OLEJŮ. 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÝCH TUKŮ A OLEJŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKRÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A TĚST

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKRÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A TĚST POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKRÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A TĚST Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ SLADIDEL. - Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ SLADIDEL. - Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ SLADIDEL - Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč je strava tolik důležitá? Dostatečný příjem kvalitní stravy je jednou ze základních podmínek života Výživa ovlivňuje

Více

Druhy. a složení potravin. Cvičení č. 1. Vyučující: Martina Bednářová. Druhy a složení potravin cvičení č. 1

Druhy. a složení potravin. Cvičení č. 1. Vyučující: Martina Bednářová. Druhy a složení potravin cvičení č. 1 Druhy Cvičení č. 1 Vyučující: Martina Bednářová a složení potravin 1 2 Požadavky na splnění předmětu Druhy a složení potravin - cvičení 1x za 14 dní, (celkem 7 cvičení) 2x 45 min. (90 min) Absence 1x omluvená

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo

Více

VYHLÁŠKA č. 450/2004 Sb. ze dne 21. července 2004, o označování výživové hodnoty potravin, ve znění vyhlášky č. 330/2009 Sb.

VYHLÁŠKA č. 450/2004 Sb. ze dne 21. července 2004, o označování výživové hodnoty potravin, ve znění vyhlášky č. 330/2009 Sb. VYHLÁŠKA č. 450/2004 Sb. ze dne 21. července 2004, o označování výživové hodnoty potravin, ve znění vyhlášky č. 330/2009 Sb. Změna: 330/2009 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 19 odst. 1 písm.

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MASNÝCH VÝROBKŮ

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MASNÝCH VÝROBKŮ POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MASNÝCH VÝROBKŮ - Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - - Provozovatelé potravinářských podniků musí

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

Nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebiteli (krátké shrnutí klíčových ustanovení*)

Nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebiteli (krátké shrnutí klíčových ustanovení*) Nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebiteli (krátké shrnutí klíčových ustanovení*) a) povinně označované údaje: - Big 7 - energie, tuky, nasycené tuky, sacharidy, proteiny, cukry a sůl

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KAKAOVÉHO PRÁŠKU A SMĚSÍ KAKAA S CUKREM

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KAKAOVÉHO PRÁŠKU A SMĚSÍ KAKAA S CUKREM POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KAKAOVÉHO PRÁŠKU A SMĚSÍ KAKAA S CUKREM Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název

Více

OZNAČOVÁNÍ ZPRACOVANÉHO OVOCE A ZELENINY. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

OZNAČOVÁNÍ ZPRACOVANÉHO OVOCE A ZELENINY. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům OZNAČOVÁNÍ ZPRACOVANÉHO OVOCE A ZELENINY Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2.

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 9+10 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie Obsah přednášky: Změny potravin při skladování Trvanlivost potravin,

Více

Požadavky na označování potravin. Kristýna Miková, ZEELANDIA

Požadavky na označování potravin. Kristýna Miková, ZEELANDIA Požadavky na označování potravin Kristýna Miková, ZEELANDIA Osnova: Nařízení 1169/2011, platnost, odpovědnosti B2B Prodej na dálku Povinné údaje balené potraviny Povinné údaje nebalené potraviny Výživová

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KÁVY A KÁVOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KÁVY A KÁVOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KÁVY A KÁVOVIN Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název -

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ HUB. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ HUB. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ HUB Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam složek

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ LUŠTĚNIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ LUŠTĚNIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ LUŠTĚNIN Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

Požadavky na označování potravin dle Nař. EP a Rady (EU) č. 1169/2011. Ing. Kristýna Miková

Požadavky na označování potravin dle Nař. EP a Rady (EU) č. 1169/2011. Ing. Kristýna Miková Požadavky na označování potravin dle Nař. EP a Rady (EU) č. 1169/2011 Ing. Kristýna Miková Osnova: Platnost nařízení, odpovědnosti Povinné údaje balené potraviny Seznam složek Alergeny Výživové údaje Výživová

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči - podnik, který zpracovává a uvádí do oběhu med od různých chovatelů musí požádat KVS o schválení a registraci podniku =>pouze u medu

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÝNSKÝCH OBILNÝCH VÝROBKŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÝNSKÝCH OBILNÝCH VÝROBKŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÝNSKÝCH OBILNÝCH VÝROBKŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný

Více

Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny 5/22/2017 1

Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny 5/22/2017 1 Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny Praha, 1. června 2017 Mr. Markéta Chýlková 5/22/2017 1 K některých vybraným problémům 2 Otázky a odpovědi 4. aktualizované vydání Stanoviska SZPI nová

Více

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY...

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY... Obsah ÚVOD... 14 1 VÝŽIVA ČLOVĚKA OD HISTORIE K SOUČASNOSTI... 17 1.1 HISTORIE... 17 1.2 SOUČASNOST...20 2 ZÁKLADNÍ POJMY VE VÝŽIVĚ... 22 3 CO MÁ POTRAVA PŘINÉST ČLOVĚKU... 25 4 ENERGETICKÁ (KVANTITATIVNÍ)

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BRAMBOR A VÝROBKŮ Z NICH. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BRAMBOR A VÝROBKŮ Z NICH. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BRAMBOR A VÝROBKŮ Z NICH Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( )

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( ) Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat (21. 11. 2018) Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČERSTVÝCH A SUŠENÝCH TĚSTOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČERSTVÝCH A SUŠENÝCH TĚSTOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČERSTVÝCH A SUŠENÝCH TĚSTOVIN Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný

Více

Přídatné a pomocné látky při výrobě cereálií

Přídatné a pomocné látky při výrobě cereálií Přídatné a pomocné látky při výrobě cereálií Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající se uvádění tabulky

Více

NÁVRH. VYHLÁŠKA ze dne 2017,

NÁVRH. VYHLÁŠKA ze dne 2017, NÁVRH II. VYHLÁŠKA ze dne 2017, kterou se mění vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Nařízení EP a R (ES) č. 1760/2000, o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa

Nařízení EP a R (ES) č. 1760/2000, o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLETÉHO MASA - HOVĚZÍ Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - - Provozovatelé potravinářských podniků

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČAJE

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČAJE POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČAJE Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název - název potraviny

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÉ SOLI, KOŘENÍ A OCHUCOVADEL

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÉ SOLI, KOŘENÍ A OCHUCOVADEL POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÉ SOLI, KOŘENÍ A OCHUCOVADEL Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO VEPŘOVÉHO, SKOPOVÉHO A KOZÍHO MASA

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO VEPŘOVÉHO, SKOPOVÉHO A KOZÍHO MASA POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO VEPŘOVÉHO, SKOPOVÉHO A KOZÍHO MASA Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - - Provozovatelé potravinářských

Více

446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky

446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky 446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 19 odst. 1 písm. a) a

Více

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti.

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti. OMELETA S PŘÍCHUTÍ SLANINY v prášku Instantní směs pro přípravu omelety s příchutí slaniny. Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÉKA, SMETANY A VÝROBKŮ Z NICH

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÉKA, SMETANY A VÝROBKŮ Z NICH POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÉKA, SMETANY A VÝROBKŮ Z NICH - Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - Provozovatelé potravinářských

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška o označování výživové hodnoty potravin

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška o označování výživové hodnoty potravin Stránka č. 1 z 6 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška o označování výživové hodnoty potravin Citace pův. předpisu: 450/2004 Sb. Částka: 150/2004

Více

M L É K O. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

M L É K O. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze M L É K O Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Definice a trochu historie Mléko je sekret mléčné žlázy samic savců a je primárně

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ZVĚŘINY A MASA Z FARMOVÉ ZVĚŘE

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ZVĚŘINY A MASA Z FARMOVÉ ZVĚŘE POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ZVĚŘINY A MASA Z FARMOVÉ ZVĚŘE Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - Provozovatelé potravinářských

Více

Definice zvláštním složením, zvláštním výrobním postupem 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu

Definice zvláštním složením, zvláštním výrobním postupem 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu Hejmalová Michaela Definice potraviny, které se odlišují od potravin pro běžnou spotřebu svým: zvláštním složením, zvláštním výrobním postupem a jsou stanovené pro výživové účely uvedené v této vyhlášce

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NÁPOJŮ NA BÁZI PIVA. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NÁPOJŮ NA BÁZI PIVA. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NÁPOJŮ NA BÁZI PIVA Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ BALENÉ PEKAŘSKÉ VÝROBKY

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ BALENÉ PEKAŘSKÉ VÝROBKY POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ BALENÉ PEKAŘSKÉ VÝROBKY Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý

Více

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino.

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. CAPPUCCINO SE STÉVIÍ obsahem cukrů, s cukrem a přírodním sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. kj 1582 395 Kcal 373 93 Bílkoviny

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO HOVĚZÍHO MASA

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO HOVĚZÍHO MASA POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO HOVĚZÍHO MASA Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - - Provozovatelé potravinářských podniků

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 230/8 CS 25.8.2016 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/1413 ze dne 24. srpna 2016, kterým se mění nařízení (EU) č. 432/2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných

Více

CELIAKIE bezlepková strava. PA, ZZ 21.11.2013 Mgr. Jana Stávková (259058@mail.muni.cz)

CELIAKIE bezlepková strava. PA, ZZ 21.11.2013 Mgr. Jana Stávková (259058@mail.muni.cz) CELIAKIE bezlepková strava PA, ZZ 21.11.2013 Mgr. Jana Stávková (259058@mail.muni.cz) Celiakie Celiakální sprue, glutenová enteropatie, glutenová intolerance 1:200-1:250 (v ČR) Dětství i dospělost Genetická

Více

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV V současné době se ve všech typech medií, na přednáškách a v poradnách různých odborníků, v marketinkových upoutávkách

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO DRŮBEŽÍHO MASA

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO DRŮBEŽÍHO MASA POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO DRŮBEŽÍHO MASA Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - Provozovatelé potravinářských podniků

Více

Tuky (nejen) v pekařských výrobcích

Tuky (nejen) v pekařských výrobcích Tuky (nejen) v pekařských výrobcích Ing. Eva Nováková IREKS ENZYMA s.r.o. Pekařské výrobky součást každodenní stravy Konzumní chléb Pečivo Jemné pečivo Roční spotřeba pečiva (zdroj. Český statistický úřad)

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam složek

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

KVALITA BEZ PŘÍPLATKU

KVALITA BEZ PŘÍPLATKU Masný výrobek trvanlivý fermentovaný Uherská klobása 280 g vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, jedlá sůl, konzervant E 250, kořenící přípravek (dextróza, koření, maltodextrin, jedlá sůl, antioxidant

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

L 53/26 Úřední věstník Evropské unie

L 53/26 Úřední věstník Evropské unie L 53/26 Úřední věstník Evropské unie 4.3.2010 Oprava nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (Úřední věstník Evropské unie

Více

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Prof. MVDr. Lenka VORLOVÁ, Ph.D. a kolektiv FVHE VFU Brno Zlín, 2012 Mléčné výrobky mají excelentní postavení mezi výrobky živočišného původu - vyšší biologická

Více

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí.

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. CHLAZENÝ CITRONOVÝ NÁKYP a sníženým obsahem cukrů, s cukrem a sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. kj 1598 400

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr Marcela Sluková Cukry ve výživě a zdraví člověka - Zdroj energie - Atraktivita a chutnost potraviny, návyk (zvyklost) na sladkou chuť - Přirozené a přidané

Více

LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité)

LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité) LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité) Podle české legislativy rozumíme: luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin, předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené

Více

Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu

Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu rychle se kazící potraviny, zejména živočišného původu (maso, mléko a výrobky z nich, různé lahůdkářské a cukrářské výrobky a další), konzumovány

Více

Nutriční značení /požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011/

Nutriční značení /požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011/ Nutriční značení /požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011/ Praha, 6. března 2013 Mr. Markéta Chýlková 3/6/2013 1 Povinná velikost písma Výživové údaje (čl. 30 až 35) povinné (čl. 9 odst. 1 písm. l) dobrovolně

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních www.bileplus.cz Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek (vápník, mastné kyseliny, syrovátka, větvené aminokyseliny) ovlivňující metabolismus tuků spalování tuků Mléčné výrobky a mléčné

Více

VLáKNINa. Růžena Krutilová

VLáKNINa. Růžena Krutilová VLáKNINa Růžena Krutilová Definice vlákniny AACC (2001): Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou zcela

Více

1996L0008 CS SMĚRNICE KOMISE 96/8/ES ze dne 26. února 1996 o potravinách pro nízkoenergetickou výživu ke snižování hmotnosti

1996L0008 CS SMĚRNICE KOMISE 96/8/ES ze dne 26. února 1996 o potravinách pro nízkoenergetickou výživu ke snižování hmotnosti 1996L0008 CS 20.06.2007 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE KOMISE 96/8/ES ze dne 26. února 1996 o potravinách

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

b) druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice s členěním na skupiny a podskupiny

b) druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice s členěním na skupiny a podskupiny Strana 6286 Sbírka zákonů č. 398 / 2016 Částka 162 398 VYHLÁŠKA ze dne 2. prosince 2016 o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici Ministerstvo

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Citace pův. předpisu:

Více

Zpracoval: Mgr. Jan Guznar, nutriční terapeut

Zpracoval: Mgr. Jan Guznar, nutriční terapeut Zpracoval: Mgr. Jan Guznar, nutriční terapeut PAMATUJETE? 1. Co jsou to doplňky stravy a na co si dát pozor při jejich užívání? 2. Jaké doplňky stravy bych měl užíval v době, kdy nejsem nemocný? 3. Jaké

Více

Ústav chemie a analýzy potravin. Doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Ústav chemie a analýzy potravin. Doc. Dr. Ing. Marek Doležal Ústav chemie a analýzy potravin Doc. Dr. Ing. Marek Doležal Literatura Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I, Ossis, Tábor, 2009 Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin II, Ossis, Tábor, 2009 Ing.

Více

Funkční potraviny Potraviny nového typu Superpotraviny

Funkční potraviny Potraviny nového typu Superpotraviny Funkční potraviny Potraviny nového typu Superpotraviny Přednáška 13 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Funkční potraviny Funkční potraviny funkční potravina je svým charakterem běžnou potravinou, není

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016 VYHLÁŠKA č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních ze dne 29. srpna 2016 Ministerstvo školství,

Více

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny?

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupujete potraviny? Zamyslete se, co je vašimi hlavními kritérii při nákupu potravin cena složení výživové údaje přítomnost éček chuť vzhled

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU HYGIENICKÁ SLUŽBA STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA TEORETICKÁ VÝCHOVA A PRAKTICKÁ APLIKACE KE SPRÁVNÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU,

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

-není dostatek živin, jelikož S není využít a jsou odbourávané B a T z těla

-není dostatek živin, jelikož S není využít a jsou odbourávané B a T z těla Otázka: Léčebná výživa klienta s onemocněním Diabetes mellitus Předmět: Biologie Přidal(a): Enelia Výživa a léčebná výživa LÉČEBNÁ VÝŽIVA KLIENTA S ONEMOCNĚNÍM DIABETES MELLITUS 1. TYPU. VÝMĚNNÉ JEDNOTKY.

Více

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení pyramida versus talíř Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení Cíl: rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) Podklad: vědecky podložené a ověřené studie

Více

Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s.

Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s. Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s. Systém hodnocení potravina je hodnocena ve třech kategoriích, které spolu úzce souvisí: označování bezpečnost složení potravin V každé kategorii získá

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÝCH VOD Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÝCH VOD Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÝCH VOD Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! Kde jsou uvedeny možnosti správnou zatrhni. A

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! Kde jsou uvedeny možnosti správnou zatrhni. A Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! Kde jsou uvedeny možnosti správnou zatrhni. A 1. Zařaď do správného sloupečku živiny. Shodné termíny napiš vedle sebe na řádek. cukry, stopové prvky,

Více

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo.

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. TIENS DIGEST DOBRÉ ZINC and A ŠPATNÉ its influence BAKTERIE on V TRÁVICÍM human body SYSTÉMU Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. Špatné bakterie podporují chorobné

Více

Jak číst. 500g. Množství. Název výrobku. Trvanlivost. Výrobce/ dovozce. červen 2008. 3 Seznam složek

Jak číst. 500g. Množství. Název výrobku. Trvanlivost. Výrobce/ dovozce. červen 2008. 3 Seznam složek EVROPSKÁ KOMISE Jak číst vločky z rýže a celých pšeničných zrn, obohacené vitamíny (B1, B2, B3, B6, kyselina listová, B12, C) a železem Čistá hmotnost: MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST červen 2008 1 2 Množství Název

Více

Snižování obsahu cukru v potravinách bariéry a východiska. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha)

Snižování obsahu cukru v potravinách bariéry a východiska. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha) Snižování obsahu cukru v potravinách bariéry a východiska Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha) Zdroje cukrů Jednoduché cukry - všechny monosacharidy a disacharidy přítomné v potravině Sacharidy - se

Více

Moderní přístupy k výživě dětí

Moderní přístupy k výživě dětí Moderní přístupy k výživě dětí Výuka VŠCHT Kužela, L. Moderní přístupy v oblasti výživy Převažující pojetí výživy doposud V popředí obava z hladovění Proto pohled spíše z kvantitativního hlediska Je stále

Více

Pojem funkční potravina:

Pojem funkční potravina: Funkční potraviny Pojem funkční potravina: - výživová hodnota + příznivý vliv na zdraví konzumenta - vyrobena z přirozeně se vyskytujících složek - měla by být součástí každodenní stravy Tvoří přechod

Více

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe ADITIVA MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to ADITIVA Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům informace nesmí

Více

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Ve znění vyhlášky č. 160/2018 Sb., s účinnosti

Více

DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk

DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk DIETA KJ B T S d. č. 0s ČAJOVÁ-SONDOVÁ - hrazena enterální klinickou výživou (Nutrison, NutrilaC, atd.) Indikace: u pacientů, kteří nemohou přijímat stravu per os.

Více

Seznam přednášek - Poradce pro výživu

Seznam přednášek - Poradce pro výživu Seznam přednášek - Poradce pro výživu A B C D ÚVOD 1.Vstupní konzultace 2. Vyplnění formuláře 3. Diagnostika 4. Zjištění zdravotního stavu 5. Kodex výživového poradce 6. Definice činnosti poradce pro výživu

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Základní pojmy spojené s lidskou výživou a vlivy ovlivňující výživu člověka. Historie výživy člověka. Vysvětlení

Více

Mléko a mléčné výrobky část I: Fermentované mléčné výrobky. Cvičení č. 3-4 Předmět: Druhy a složení potravin (1.ročník FVHE)

Mléko a mléčné výrobky část I: Fermentované mléčné výrobky. Cvičení č. 3-4 Předmět: Druhy a složení potravin (1.ročník FVHE) Mléko a mléčné výrobky část I: Fermentované mléčné výrobky Cvičení č. 3-4 Předmět: Druhy a složení potravin (1.ročník FVHE) 1 9.10.2013 A je to tu zase LEGISLATIVA Dnes pro nás důležitá č. 77/2003 Sb.

Více

Průvodce označováním potravin

Průvodce označováním potravin I. Suková Průvodce označováním potravin Příručka je souhrnem informací o významu a provedení údajů uváděných na potravinářských výrobcích a při prodeji potravin. Vychází z platné legislativy zahrnující

Více

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN. Mgr. Sylva Štajnochrová

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN. Mgr. Sylva Štajnochrová GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN Mgr. Sylva Štajnochrová Co to je? Bezrozměrné číslo Vyjadřuje o kolik se hladina krevní glukózy zvýší za 2-3 hodiny po jídle Dr. Jenkins v roce 1981 Toronto Kanada, snaha řešit

Více