BBLA The Bohemian Benevolent and Literary Association of the City of New York

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BBLA The Bohemian Benevolent and Literary Association of the City of New York"

Transkript

1 BBLA The Bohemian Benevolent and Literary Association of the City of New York Česká vzdělávací a dobročinná společnost města New Yorku Press kit Březen 2008

2 Úvodní slovo Česká národní budova v New Yorku byla srdcem činnosti Čechů ve Spojených státech již od svého vzniku v roce Organizace BBLA ji v roce 2001 darovala České republice usilujíc o to, aby se opět stala mostem mezi Čechy žijícími ve staré a nové vlasti. Přáli bychom si, aby se Česká národní budova na Manhattanu stala centrem kultury a obchodu a symbolizovala vše, v čem je český národ světový. Joseph Balaz, prezident BBLA Jan Hird Pokorny, Čestný prezident BBLA

3 Cíle Udržovat české a slovenské národní dědictví ve Spojených státech. Udržovat a provozovat budovu na 321 East 73. ulici v New Yorku. Poskytovat informace a pomoc českým a slovenským emigrantům, kteří se chtějí stát americkými občany. Zachovat bezplatnou knihovnu a archív. Zachovat jednací místnosti pro organizace, které BBLA zastřešuje.

4 Členskéorganizace BBLA American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (odkaz na web Association of Free Czechoslovak Sportsmen - Spolek svobodných československých sportovců Sokol New York, American Sokol Organisation Americký Sokol, Sokol New York (odkaz na web Czech and Slovak Solidarity Council - Rada vzájemnosti Čechů a Slováků Czechoslovak Society of Arts and Sciences - Společnost pro vědy a umění (odkaz na web Dvorak American Heritage Association Dvořákova společnost Czechoslovak Society of America, Lodge Queensdale Čs. americká společnost, Lóže Queensdale (odkaz na web Friends of the Czechoslovak Center

5 BBLA a Českánárodníbudova tak šel čas 1892 Byla založena BBLA - Bohemian Benevolent and Literary Association. Jednalo se o krajanský spolek Čechů a Slováků, jenž zastřešoval jednotlivá sdružení krajanů (American Fund For Czechoslovak Relief, Inc. (AFCR), American Sokol Organization, Sokol New York, Association of Free Czechoslovak Sportsmen in New York State, Inc., Czech and Slovak Solidarity Council, Czechoslovak Society of America, Lodge Queensdale, No. 422, Czechoslovak Society of Arts and Sciences in America, Dvorak American Heritage Association, Lodge Frederick Phillipse, No. 263), které přes sto let vlastnily Českou národní budovu na Manhattanu. Když si naši krajané před více něž sto lety postavili Českou národní budovu, žilo v jejím okolí přes Čechů a Slováků a Bohemian Benevolent and Literary Association - Česká vzdělávací a dobročinná společnost (BBLA) - zastřešovala více než čtyřicet spolků.

6 Počátky až50. léta 20. století 1896 Podle návrhu německého architekta Williama C. Frohnea byla postavena v neorenesančním slohu Česká národní budova. Centrum české kultury v USA bylo vyprojektováno v manhattanské oblasti Yorkville, v rezidenční Upper East Side na východní 73. ulici. Stavba se financovala ze sbírek krajanů a krátce po otevření byla budova v roce 1897 ještě rozšířena směrem východ. Česká národní budova se stala zhmotněním snu tisíců emigrantů přicházejících z českých zemí do USA. Přistěhovalecké tábory vytvářely uzavřené skupiny, v nichž nadále pěstovaly svůj rodný jazyk, kulturu, obyčeje a udržovaly společenský život. Centrem českého krajanského života se stala horníčást Manhattanu mezi 65. a 78. ulicí. Zde našli svůj nový domov čeští přistěhovalci, kteří do New Yorku přišli zejména v průběhu 19. století. Čtvrti se začalo říkat Little Bohemia Malé Čechy V New Yorku žije přibližně Čechů

7 Počátky až50. léta 20. století Po 1945 Českáčtvrť v okolí Národní budovy již téměř neexistuje. Generace příslušníků české komunity v New Yorku mohly využívat v Národní budově několik společenských místností, divadlo, dvě učebny pro děti, baletní sál, kuželník, střelnici a velký společenský sál, v němž se často konaly sokolské bály. V budově se pořádaly přednášky, hrálo divadlo a restaurace vařila typická česká jídla. Podle pamětníků však s příchodem televize, moderní dopravy a tlakem měnícího se prostředí a doby začal spolkový život upadat Českáčtvrt začíná opět ožívat, a to zejména díky poúnorovým emigrantům, kterým cesta za svobodou mnohdy trvala dva i více let. Nová vlna emigrantů, kteří ale často doufali, že se brzy vrátí do rodného Československa, pomalu vzkřísila spolkový a krajanský život. Obnovená sláva české čtvrti trvala až do poloviny šedesátých let. Národní budova je v této době využívaná také jako přechodné ubytování pro uprchlíky.

8 léta 20. století okolo 1965 Postupné vylidňování Malých Čech na Manhattanu. Česká národní budova přestává být využívána. Malé Čechy se začínají opět vylidňovat a krajanské tradice jsou zapomenuty. Důvodem jsou jednak vzrůstající náklady na bydlení ve zrekonstruovaném Manhattanu a jednak všeobecný trend stěhování na venkov, kterému podlehli i čeští přistěhovalci. V té době je Česká národní budova téměř opuštěna Provoz Národní budovy je z bezpečnostních důvodů (až na malé výjimky) pozastaven. Spolky se od poloviny šedesátých let snaží budovu udržet formou pronájmu některých částí objektu v provozuschopném stavu. Jejich snažení je však marné a budova stále více chátrá, až musí být její provoz z bezpečnostních důvodů téměř pozastaven.

9 90. léta 20. století 1994 Kulturní význam budovy byl potvrzen architektonicko-historickým oceněním a prohlášením objektu za městskou památku města New York Z iniciativy BBLA je opravena hlavní fasáda budovy. Záměrem asociace je celková rekonstrukce objektu a jeho opětovné zprovoznění. V roce 1995 byla v rámci hledání možností, jak by mohla Česká republika pomoc při záchraně České národní budovy jako dědictví mnoha generací Čechů a Slováků působících v USA, nastíněna myšlenka převedení objektu do majetku Českého státu, jenž by pak na vlastní náklady zajistil rekonstrukci a opětovné otevření budovy pro veřejnost Je dokončen projekt kompletní rekonstrukce, který zpracovala podle zadání BBLA kancelář Martin Holub Architects and Planners.

10 Počátek 21. století 2000 Vláda ČR 21. února 2000 schválila zakoupení České národní budovy a provedení její rekonstrukce. V první polovině roku 2001 byl po doplnění smlouvy získán souhlas státního zástupce státu New York, který osvědčil, že navrhovaná transakce je pro BBLA spravedlivá, a že jí v budoucnu umožní v opravené budově rozvíjet činnost ve spolupráci s Českou republikou. Dne 29. listopadu soudce Nejvyššího soudu státu New York Martin Schoenfeld vydal rozsudek, podle kterého souhlasí s prodejem Národní budovy České republice za podmínek uvedených v platných smlouvách, a současně zamítl žalobu tří odpůrců celého projektu. Byly tak splněny všechny podmínky k tomu, aby mohla být transakce uzavřena. Česká národní budova opět měla být využívána ke společenským a kulturním potřebám České republiky a krajanských sdružení působících na Manhattanu v New Yorku Za účasti ministra kultury ČR Pavla Dostála byla 30. března 2003 zahájena rekonstrukce České národní budovy v New Yorku. Dokončeny byly práce na obnově fasády České národní budovy. Zároveň bylo BBLA slavnostně předáno k užívání zrekonstruované třetí patro budovy za symbolický 1 $.

11 21. století 2006 Společnost Friends of the Upper East Side ocenila dne 8. února 2006 podíl Ministerstva zahraničních věcíčeské republiky na záchraně Národní budovy udělením ceny za zásluhy o zachování historického dědictví New Yorku - Upper East Side. Ocenění bylo uděleno za provedení rekonstrukce fasády Národní budovy. Po rekonstrukci hodlá mít ČR v budově generální konzulát i České centrum a společně s krajanskou komunitou provozovat velký společenský sál. BBLA bude využívat celé třetí patro a v různých dalších prostorách by měly najít své místo českoamerické nadace, výstavy, muzeum, knihovna i česká hospoda.

12 21. století 2007 Během poslední sezóny před konečnou fází rekonstrukce se v České národní budově představily zpěvačky Eva Pilarová a Marta Kubišová nebo soubor Národního divadla s představením Sluha dvou pánů, které navštívil také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká národní budova opět ožívá a vrací se ke své původní úloze kulturního a společenského centra českých a slovenských krajanů. Událo se zde několik zajímavých akcí. Své modely zde prezentovala návrhářka Liběna Rochová, která se s newyorským publikem hodlá setkat znovu v roce Během podzimu a zimy 2007 v Národní budově představil své fotografické obrazy český fotograf Petr Ulrych. České centrum pak každý měsíc pořádá pravidelnou akci Doh-bree dehn Během podzimu 2007 byla dokončena závěrečná fáze rekonstrukce a budova se pak na sklonku roku otevřela veřejnosti. Celkové slavnostní otevření se plánuje na 28. října 2008 u příležitosti výročí oslav vzniku republiky.

13 Rekonstrukce České Národní budovy Od roku 1995 se pomalu začalo s rekonstrukcíčeské národní budovy. Její faktickáčást probíhá již od roku 2003 a to ve třech etapách. Na první a poslední etapě se podílela jihlavská firma PSJ Holding, a. s. První fáze rekonstrukce probíhala od března 2003 do května 2005 a týkala se opravy fasády, výměny podlah, dveří a oken, výměny rozvodů. Druhá etapa obnovy Národní budovy se realizovala v období od září 2004 až do května 2005 a zahrnovala opravy interiérů sálů, knihovny a kancelářských prostor. Poslední fáze, která začala v říjnu 2006 a má termín ukončení v roce 2008, znamená kompletní obnovu a zprovoznění České národní budovy. V ní pak budou mimo jiné restaurace, kinosál, společenský sál, galerie a reprezentační salony pro potřeby Generálního konzulátu ČR v New Yorku. BBLA a v ní sdruženým spolkům bude patřit třetí patro budovy.

14 Joseph Balaz - prezident BBLA Joseph BALAZ se narodil 22. prosince 1960 v Praze. Josef Baláž Joseph Balaz - nejprve vystudoval Dopravní průmyslovou školu v Dušní ulici v Praze, na kterou navázal studiem stavební fakulty na ČVUT. V roce 1982 emigroval do západního Německa, kde žil rok a půl, poté vycestoval do Kanady. Přes Montreal se dostal do New Yorku, kde žije dodnes. Po příjezdu do americké metropole byl zaměstnán u jedné developerské firmy. Poté se společníkem založil svou první stavební firmu se zaměřením na renovační práce. Později založil společnost J. Balaz Associates Ltd., která se specializuje na exkluzivní rezidenční projekty na Manhattanu pro bohatou klientelu. Firma Josepha Balaze je podepsána například pod několikaletou rekonstrukcí jednoho z nejslavnějších newyorských nahrávacích studií Hit Factory, kterým prošly takové hvězdy jako Frank Sinatra, John Lennon, Steve Wonder nebo Michael Jackson. Joseph Balaz byl v prosinci 2005 zvolen delegátem za Americký fond pro československou podporu do krajanské organizace BBLA (Bohemian Benevolent and Literary Association), které je tento fond členem. Zde byl jmenován šéfem výboru, jenž má na starost správu České národní budovy. V říjnu 2006 se stal prezidentem BBLA a účastnil se jednání s českou vládou o konečné fázi opravy České národní budovy.

15 Kontakty Bohemian Benevolent and Literary Association (BBLA) Gita Klinderová BBLA 321 East 73rd Street 3rd Floor New York, NY, , USA Tel: Fax: Web: Stance Communications, s.r.o. Viola Baštýřová Account Manager Salvátorská 931/ Praha 1 Tel.: Fax: viola.bastyrova@stance.cz

Lehký styl v historickém hávu

Lehký styl v historickém hávu Lehký styl v historickém hávu Vysoká úroveň kvality a architektonického designu jsou výsledkem několikaleté finančně i organizačně náročné rekonstrukce České národní budovy v New Yorku, která byla slavnostně

Více

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 5. ročník Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s odporem proti Rakousku-Uhersku během 1. světové války, jednáním zahraničního odboje, o

Více

Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause

Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause Popis projektu Projekt Češi ve světě oslavy Dne české státnosti 2012 proběhne na různých místech v Praze v týdnu od 24. do 30. září 2012 pod záštitou

Více

Nezisková organizace Okénko byla založena v únoru roku 2012. Na chodu Okénka se podílí přes 20 dobrovolníků.

Nezisková organizace Okénko byla založena v únoru roku 2012. Na chodu Okénka se podílí přes 20 dobrovolníků. Veronika Marešová: Okénko a čeština v Londýně V první části svého vstupu bych ráda představila Okénko- neziskovou organizaci, jejímž cílem je podporovat českou i slovenskou komunitu ve Velké Británii a

Více

N G P R I N T 2 0 1 4

N G P R I N T 2 0 1 4 C E L E B R A T I N G P R I N T 2 0 1 4 s o u t ě ž v o l n é s v ý s t a v o u v N e w g r a f i k y Y o r k u CELEBRATING PRINT 2014 Obecné informace Celebrating Print Competition 2014 ( CPC 2014 ) je

Více

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let 100 let trvání českého vysokoškolského sportu založeného v roce 1910 dr. Františkem Smotlachou dnes oslavila Česká asociace univerzitního

Více

Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR

Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR Seznam zkratek MZV Ministerstvo zahraničních věcí MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy DZS Dům zahraniční spolupráce ZKZ zmocněnec pro krajanské

Více

Představení projektu. na Setkání podnikatelů dne 17. června 2013

Představení projektu. na Setkání podnikatelů dne 17. června 2013 Představení projektu na Setkání podnikatelů dne 17. června 2013 Obsah co znamená projekt Evropské hlavní město kultury přehled programu klíčové události časový harmonogram představení společnosti Plzeň

Více

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea Den otevřených dveří Historické budovy sobota 19. května 2018 od 10 do 15 hodin Upozorňujeme, že prohlídková trasa prochází stavbou, tudíž není vhodná pro kočárky, vozíčkáře a tělesně handicapované; kapacita

Více

Chadimův mlýn Horní Dubenky. Ing. Martin Chadim

Chadimův mlýn Horní Dubenky. Ing. Martin Chadim Chadimův mlýn Horní Dubenky Ing. Martin Chadim Historie Z Gruntovnice: 1644 kupuje mlýn první Chadim Matěj za 510 kop V roce 1926 mlýn se stavením vyhořel a Bedřich Chadim jej znova postavil do podoby

Více

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD Tento informační bulletin shrnuje hlavní aktivity nevládní organizace Společnost Rožmberk o.p.s., které proběhly v rámci projektu NETWORLD. Tento projekt se zabývá

Více

Ze života v městské části. Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15

Ze života v městské části. Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15 Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15 Mezinárodně uznávaného astrofyzika RNDr. Jiřího Grygara, CSc., který nedávno oslavil 80. narozeniny, přijal ve své kanceláři starosta MČ Praha

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

Podpora výuky českého jazyka v zahraničí ze strany MZV. Milán, 23. 3. 2013, Stanislav KÁZECKÝ Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti

Podpora výuky českého jazyka v zahraničí ze strany MZV. Milán, 23. 3. 2013, Stanislav KÁZECKÝ Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Podpora výuky českého jazyka v zahraničí ze strany MZV Milán, 23. 3. 2013, Stanislav KÁZECKÝ Zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Pracoviště pro krajanské záležitosti (ZKZ) www.mzv.cz/krajane Koordinace

Více

Očekávaný výstup: Hodnocení:

Očekávaný výstup: Hodnocení: NÁRODNÍ DIVADLO Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_05 Tématický celek: Historie a umění Autor: Mgr. Gabriela Šišková

Více

Informační bulletin APF č.3

Informační bulletin APF č.3 Informační bulletin APF č.3 Schůze SR APF 9.6. 2014 Přítomni: D.Pavlíková, I. Matějková, M. Beneš, K. Beneš, S. Pokorný, P. Rychtařík, B. Echler, M. Fic, J.Neubert Omluveni: K.Rodinger, Z.Lhoták Schůze

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Zřízení Registru muzeí a galerií a vybudování Národní sítě muzeí

Zřízení Registru muzeí a galerií a vybudování Národní sítě muzeí Zřízení Registru muzeí a galerií a vybudování Národní sítě muzeí Příspěvek pro seminář NOVÁ KONCEPCE ROZVOJE MUZEJNICTVÍ A JEJÍ ROZVOJOVÝ POTENCIÁL PRO GALERIE A JEJICH ZŘIZOVATELE Veletržní palác, 13.

Více

CHINA TOURS PRESS KIT

CHINA TOURS PRESS KIT CHINA TOURS PRESS KIT Vytvořila agentura Stance Communications Obsah 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE O CESTOVNÍ KANCELÁŘI... 2 2. ZVLÁŠTNOSTI ZÁJEZDŮ CK CHINA TOURS... 3 3. CHINA TOURS PODPORUJE... 5 4. OCENĚNÍ...

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Češi a Slováci za první světové války

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Češi a Slováci za první světové války Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především historické obce nebo jejich části, na jejichž území jsou zachovány

Více

NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT

NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT NÁRODNÍ DIVADLO DOSTANE NOVÝ KABÁT Praha, 11. června Dlouho očekávaná rekonstrukce fasády historické budovy Národního divadla právě začíná. Náročné opravy budou probíhat až do konce roku 2015, ale chod

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 714/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 235 ze dne 20.09.2016 Založení Nadačního fondu na podporu realizace pavilonu Alfonse Muchy na vrchu Vítkově pro Slovanskou

Více

Česká centra. Konference ekonomických radů a ekonomických tajemníků 2013

Česká centra. Konference ekonomických radů a ekonomických tajemníků 2013 Česká centra Konference ekonomických radů a ekonomických tajemníků 2013 Česká centra - představení Agentura MZV ČR pro prezentaci země POSLÁNÍ: Efektivní zahraniční propagací ČR posilovat její dobré jméno

Více

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku varianta A A Dvě vlasti Preissig se nejprve živil jako grafik a typograf v Čechách, roku 1910 se však rozhodl pro odchod do Spojených států amerických. Po téměř

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

PŘÍLOHA ÈTVRTLETNÍKU AKADEMICKÉ OBCE JU V ÈESKÝCH BUDÌJOVICÍCH

PŘÍLOHA ÈTVRTLETNÍKU AKADEMICKÉ OBCE JU V ÈESKÝCH BUDÌJOVICÍCH PŘÍLOHA ÈTVRTLETNÍKU AKADEMICKÉ OBCE JU V ÈESKÝCH BUDÌJOVICÍCH 2011 Ekonomická fakulta / Fakulta rybářství a ochrany vod / Filozofická fakulta / Pedagogická fakulta / Přírodovědecká fakulta / Teologická

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ACADEMIA MERCURII SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA, S.R.O. 547 01 NÁCHOD, SMIŘICKÝCH 740 ASPnet UNESCO VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Tel./fax: +420 426 893 E-mail: info@academiamercurii.cz, ptackova@academiamercurii.cz

Více

Zpráva o semináři Radecký dědictví.

Zpráva o semináři Radecký dědictví. Zpráva o semináři Radecký dědictví. Seminář pořádali poslanci Parlamentu poslanecké sněmovny z TOP 09 MUDr. Gabriela Pecková a PhDr. Daniel Korte, ve spolupráci s naším občanským sdružením Radecký 1766

Více

Čestná občanství a ceny města udělované v roce 2018

Čestná občanství a ceny města udělované v roce 2018 Materiál číslo: 2 K projednání Zastupitelstvu města Tišnova 17.09.2018 Předkládá Rada města Tišnova Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných

Více

František Mička (1878 1950?)

František Mička (1878 1950?) František Mička (1878 1950?) metodická příručka, varianta A Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

Aktivity Tibet Open House v minulém roce

Aktivity Tibet Open House v minulém roce VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 Aktivity Tibet Open House v minulém roce 1. 2. 3. 4. 5. 6. Projekt Mulbekh Mahasangha Meditation Centre Geše Ješi Gawa - studium v Anglii Večer s "Voices of Tibet" Forum 2000 Machik

Více

V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu

V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu MEMO/11/292 V Bruselu dne 13. května 2011 V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu 53 % mladých Evropanů je ochotných stěhovat se za prací Více než polovina mladých lidí v

Více

LOUTKY ZNOVU NA SCÉNĚ

LOUTKY ZNOVU NA SCÉNĚ LOUTKY ZNOVU NA SCÉNĚ Už několik let probíhá v centru Šternberka rekonstrukce významné barokní památky bývalého augustiniánského kláštera. Od založení v době vrcholného středověku až do josefínských reforem

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 9. zasedání zastupitelstva města dne: 29. 10. 2015 Bod pořadu jednání: Návrh na udělení čestného občanství města v letech 2015 a 2016 a medaile města v roce

Více

Občanské sdružení Ekofilm

Občanské sdružení Ekofilm Občanské sdružení Ekofilm OS EKOFILM PROJEKTY ROKU 2013 Občanské sdružení EKOFILM se i v roce 2013 snažilo naplňovat své stanovy. Pracovalo na projektech, které podporují vzdělávání za pomocí filmů. Uspořádalo

Více

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II.

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. Toronto - Ottawa - Montreal Projekt Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci Neviditelné oběti komunismu II. červenec 2005 strana 2 Neviditelné oběti komunismu II. se uskutečnil za

Více

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA František Mička (1878 1950?) varianta B Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256 I. Z Moravy přes

Více

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR 2014 16-19.1.2014 Veletrh ve všeobecné informační zkratce Tandem veletrhů cestovního ruchu GO a REGIONTOUR byl oficiálně zahájen v pavilonu P přestřižením pásky, kterého

Více

ZÁSADY OCENĚNÍ A POCT STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY

ZÁSADY OCENĚNÍ A POCT STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA ZÁSADY OCENĚNÍ A POCT STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY Účinnost od: 01. 01. 2012 Schváleno: Zastupitelstvem statutárního města Opavy dne 12. 12. 2012, pod číslem usnesení 156/08 ZM 11 Zpracoval:

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

Rekonstrukce Místní veřejné knihovny Horní Počernice [1]

Rekonstrukce Místní veřejné knihovny Horní Počernice [1] [1] Autor: BEŇOVÁ, Božena [2] Číslo: 2017, ročník 26, číslo 3 [3] Rubrika: Atlas knihoven [4] Klíčová slova: budovy knihoven [5], Místní veřejná knihovna Horní Počernice [6] Region: 01 Praha [7] Horní

Více

100. výročí vzniku Československé republiky

100. výročí vzniku Československé republiky Turské noviny 100. výročí vzniku Československé republiky strana 1 28. říjen 1918 28. říjen 2018 100. výročí vzniku Československé republiky Tursko dne 13. 10. 2018 Turské noviny 100. výročí vzniku Československé

Více

Kolekce japonského umění v Praze

Kolekce japonského umění v Praze Japan Art Collection in Prague Kolekce japonského umění v Praze ~Japonské umění v jarní Praze ~ Biken International Co.,Ltd Všeobecné informace Název výstavy: Kolekce japonského umění

Více

OBČANSTVÍ A NÁRODNOST. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová.

OBČANSTVÍ A NÁRODNOST. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. OBČANSTVÍ A NÁRODNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. OBČANSTVÍ (STÁTNÍ PŘÍSLUŠNOST) = plnoprávné členství jedince v daném státu v demokratickém

Více

Závěrečná zpráva Senior Praha 8. 10. 9. 2011 Výstaviště Holešovice

Závěrečná zpráva Senior Praha 8. 10. 9. 2011 Výstaviště Holešovice Závěrečná zpráva Senior Praha 8. 10. 9. 2011 Výstaviště Holešovice www.seniorpraha.cz 2 Ve dnech 8. až 10. září 2011 proběhl na Výstavišti v Praze Holešovicích první ročník odborného veletrhu zaměřeného

Více

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Osobnosti EU V této kapitole se dozvíte: Kdo je evropským komisařem. Kdo je členem soudního a účetního dvora. Čím je zabezpečována činnost Evropské komise.

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 730/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 666 ze dne 16.10.2013 Uzavření smlouvy na zpracování Master management plánu konverze Nákladového nádraží Žižkov na kulturně -

Více

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA Vyplní žadatel výstavy, publikace, přednášky, workshopy Aleš Hamhalter název organizace/jméno fyzické

Více

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik:

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: porozumění psanému textu, porozumění slyšenému textu, řešení testových úloh /slovní zásoba, gramatika/, mluveného

Více

ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ

ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ PORADNA PRO INTEGRACI Poradna pro integraci, občanské sdružení již 11 let pomáhá uprchlíkům s přiznaným azylem a dalším cizincům, kteří na území ČR dlouhodobě žijí, s

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Hodnocení roku 2015 Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa

Hodnocení roku 2015 Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa Hodnocení roku 2015 Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa Tak jako rok 2014 i rok 2015 byl pro všechny obyvatele i zaměstnance Domova pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa

Více

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum Pracovní list k projektovému dni PD 04/01 Hrdličkovo muzeum Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Přírodopis,

Více

20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674.

20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674. 20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674. Historie vzniku letecké základny v Náměšti nad Oslavou je úzce spojena se založením

Více

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Procházku historií Kasejovic nám připravil Mgr. Vladimír Červenka z Muzea Josefa

Více

Výbor pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje v roce 2018

Výbor pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje v roce 2018 Výbor pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje v roce 2018 11. zasedání 16. 1. 2018 od 10 hodin v prostorách Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ústí nad Labem

Více

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program

1. Varianta prohlídkový zámek + galerie. 2. Varianta prohlídkový zámek + hotel. 3. Varianta prohlídkový zámek + seniorský program Zámek Brtnice Program investora pro vyhledávací studii k jednotlivým variantám využití zámku v Brtnici. 1. Varianta prohlídkový zámek + galerie Využití celého zámku jako universálního turistického cíle

Více

Lyndall Fownes Urwick

Lyndall Fownes Urwick Lyndall Fownes Urwick *3. březen 1891 5. prosinec 1983 Josef Červ 2015/2016 Obsah prezentace Dospívání 1. světová válka Život a kariéra po 1. světové válce Přínosy managementu POSDCORB Publikace Dospívání

Více

Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva

Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva 20.10.2008 PedF, katedra geografie 1 Národ a nacionalismus PedF, katedra geografie 2 Národ Historicky vzniklá stabilní skupina lidí

Více

3 Tomáš Petříček Tomáš Petříček (Beroun, Česká republika) Tomáš Petříček již od dětství inklinoval k výtvarné tvorbě. Na berounském gymnáziu ho ovlivnil výtvarník Jaroslav Goldmann, zejména svými názory

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK Shrnutí činnosti za rok Konkrétní spolupráce se ZŠ Nový svět v Opavě

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK Shrnutí činnosti za rok Konkrétní spolupráce se ZŠ Nový svět v Opavě VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2012 Shrnutí činnosti za rok 2012 V souladu s hlavním cílem občanského sdružení Montessori Opava, jímž je podporovat další zavádění Montessori výchovných a výukových metod do mateřských

Více

LEDEN 2015 FILMOVÉ TIPY

LEDEN 2015 FILMOVÉ TIPY ! LEDEN 2015 FILMOVÉ TIPY !! DAVIS CUP 1980 ATENTÁTY Finále Davisova poháru - v Praze 1980. Dokument zachycuje klíčové momenty vítězství Československa v čele s legendárním Ivanem Lendlem v prestižní tenisové

Více

VY_32_INOVACE_16_ OSOBNOST ANTONÍNA DVOŘÁKA_38

VY_32_INOVACE_16_ OSOBNOST ANTONÍNA DVOŘÁKA_38 VY_32_INOVACE_16_ OSOBNOST ANTONÍNA DVOŘÁKA_38 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Rada města Červený Kostelec. Usnesení z 23. jednání

Rada města Červený Kostelec. Usnesení z 23. jednání Červený Kostelec Usnesení z 23. jednání Rady města Červený Kostelec konané dne 17.10.2018 R-2018/23/1-23. Červený Kostelec 17.10.2018 Rozpočtové opatření č.72/2018 zvýšení rozpočtu běžných výdajů na 3113

Více

Nový projekt na Praze 7 LETNÁ OBCHODNÍ CENTRUM

Nový projekt na Praze 7 LETNÁ OBCHODNÍ CENTRUM Nový projekt na Praze 7 LETNÁ OBCHODNÍ CENTRUM Severojižní magistrála LETNÁ OBCHODNÍ CENTRUM Vltavská Strossmayerovo náměstí Kamenická Letenské náměstí VELETRŽNÍ PALÁC Veletržní Veletržní palác PARKHOTEL

Více

Výjimečná prezentace Východočeského muzea a UP v New Yorku 25.6.2013 protext.cz str. 0 dpu kom zr Univerzita Pardubice

Výjimečná prezentace Východočeského muzea a UP v New Yorku 25.6.2013 protext.cz str. 0 dpu kom zr Univerzita Pardubice protext.cz Výjimečná prezentace Východočeského muzea a UP v New Yorku 25.6.2013 protext.cz str. 0 dpu kom zr Univerzita Pardubice Pardubice 25. června (PROTEXT) - Výstava: Tisíciletá tradice české měny

Více

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek Czech Design Week O projektu: Festival chce založit tradici mezinárodně pojaté přehlídky designu, tedy propojení Prahy, českých regionů a zahraničí. Nepůjde jen o klasickou výstavu, ale zároveň o vytvoření

Více

Veřejný program 2012

Veřejný program 2012 Veřejný program 2012 Centrum Bavaria Bohemia Freyung 1 92539 Schönsee Tel.: +49 (0) 9674-92 48 77 Fax: +49 (0) 9674 91 30 67 email: info@cebb.de Internet: www.bbkult.net Leden 2012 4. 1. 2012 I 19.00 h

Více

Česká centra. Setkání ekonomických radů a tajemníků 22. června 2015

Česká centra. Setkání ekonomických radů a tajemníků 22. června 2015 Česká centra Setkání ekonomických radů a tajemníků 22. června 2015 Agentura MZV pro prezentaci ČR v zahraničí Poslání: Efektivní zahraniční propagací posilovat a šířit dobré jméno ČR ve světě. Česká centra

Více

20 let inovací a cesta k otevřené Knihovně Třinec. Bc. Jan Delong

20 let inovací a cesta k otevřené Knihovně Třinec. Bc. Jan Delong 20 let inovací a cesta k otevřené Knihovně Třinec Bc. Jan Delong Třinec Východní okraj České republiky Na hranici s Polskem, v blízkosti Slovenska 35 tisíc obyvatel Těžký průmysl - hutnictví, ocelářství

Více

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar 100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna 12. dubna 31. května 2017 Jan Bauch (1898-1995); linoryt Kamil Lhoták (1912-1990); litografie František

Více

Kulturní instituce. Divadla, kina, kulturní střediska, kulturní instituty, spolky, kluby. IS1 SŠJS Tábor 2014/2015

Kulturní instituce. Divadla, kina, kulturní střediska, kulturní instituty, spolky, kluby. IS1 SŠJS Tábor 2014/2015 Kulturní instituce Divadla, kina, kulturní střediska, kulturní instituty, spolky, kluby IS1 SŠJS Tábor 2014/2015 Divadla O Divadlo je výkonné čili múzické umění, při němž herci (případně zpěváci a tanečníci)

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Praha, 3. června 2014 www.vseosporeni.cz

Praha, 3. června 2014 www.vseosporeni.cz Praha, 3. června 2014 www.vseosporeni.cz 2 OBSAH PREZENTACE Úvod Dovolená Čechů v roce 2014 ING Bank Index úspor domácností ING Bank Potenciál spoření Hlavní zjištění 3 DOVOLENÁ ČECHŮ V ROCE 2014 5 Téměř

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o podpisu Úmluvy Organizace spojených národů o transparentnosti v rozhodčím řízení mezi investorem a státem

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

GUVERNÉR ROTARY DISTRIKTU

GUVERNÉR ROTARY DISTRIKTU Nominační dokument CENA TOMÁŠE J. BATI Cena za zásluhy o Rotary distrikt 2240 spravuje: GUVERNÉR ROTARY DISTRIKTU 2240 Česká republika a Slovenská republika CENA TOMÁŠE J. BATI ZA ZÁSLUHY O ROTARY DISTRIKT

Více

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX.

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX. Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX. Datum: 24.5.2012 Předmět: Dějepis Ročník: 9. Klíčová slova: Studená

Více

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA ATLASOVÁ TVORBA Vyjádřením a uznáním vysoké úrovně znalostí a tvůrčích schopností příslušníků Vojenského zeměpisného ústavu v oborech kartografie, geografie a kartografická polygrafie byla účast jeho redaktorů,

Více

LADISLAV MACHOŇ (* ) Inventář osobního fondu

LADISLAV MACHOŇ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE LADISLAV MACHOŇ (* 1888-1973) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1906 1973 Značka fondu: 125 Číslo evidenčního listu NAD: 123 Evidenční číslo inventáře: 97 Zpracovala:

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např.

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková Veřejn ejná správa Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č.

Více

Účast na 4. ročníku Třetího festivalu 2015 9. 10.2015 v Plzni

Účast na 4. ročníku Třetího festivalu 2015 9. 10.2015 v Plzni Účast na 4. ročníku Třetího festivalu 2015 9. 10.2015 v Plzni Zpráva o prezentaci Seniorského senátu MM ČB a aktivních seniorů na setkání seniorů v Plzni Dne 9. října. 2015 pořádal Seniorský senát MM ČB

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění. Ústecký kraj Zasedání

Více

Nekuřácká dvoupatrová kavárna má kapacitu 55 míst. Nabízí bezdrátové internetové připojení a také multimediální techniku pro prezentace a jednání.

Nekuřácká dvoupatrová kavárna má kapacitu 55 míst. Nabízí bezdrátové internetové připojení a také multimediální techniku pro prezentace a jednání. Nekuřácká dvoupatrová kavárna má kapacitu 55 míst. Nabízí bezdrátové internetové připojení a také multimediální techniku pro prezentace a jednání. Vizuální podoba Café B. Braun je dílem studia AI Design

Více

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Partneři a historie 3 Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Program rezidencí v klášteře Broumov vznikl ve spolupráci Českého literárního centra, sekce Moravské zemské

Více

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 2 ÚVODNÍ ČÁST NEMOVITOSTI Dům U Bažanta čp. 70 ve Skálově ulici, Turnov Dům čp. 71 ve Skálově ulici, Turnov hlavní budova muzea Dům čp. 72 ve Skálově ulici,

Více

MĚSTO NOVÉ HRADY. Zápis z 6. schůze městské rady ze dne

MĚSTO NOVÉ HRADY. Zápis z 6. schůze městské rady ze dne MĚSTO NOVÉ HRADY Zápis z 6. schůze městské rady ze dne 07.01.2019 Přítomni: členové rady: Mgr. Vladimír Hokr, starosta města Ing. Ladislava Bártová, 1. místostarostka Mgr. Michal Jarolímek, 2. místostarosta

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Novák Ladislav, Ing.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Novák Ladislav, Ing. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Novák Ladislav, Ing. (1899-1942) Prozatímní inventární seznam NAD č. 439 evidenční pomůcka č. 159 Čakrtová Eva Praha 1954 Ing. Ladislav Novák

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Země živitelka 2011 České Budějovice

Země živitelka 2011 České Budějovice Země živitelka 2011 České Budějovice S koncem prázdnin se již po čtvrté NS MAS ČR účastnila 38. ročníku výstavy Země živitelka. V letošním roce se NS MAS ČR společně s Celostátní síti pro venkov (CSV),

Více

ING Bank N.V. Česká republika. [Media Kit] W. I N GBANK.CZ

ING Bank N.V. Česká republika. [Media Kit] W. I N GBANK.CZ 2014 ING Bank N.V. Česká republika [Media Kit] W W W.IN W. I N GBANK.CZ GBANK.CZ Obsah 1. Skupina ING 2 2. ING v České republice 2 3. ING Bank v České republice 3 4. Organizační struktura 4 5. Společenská

Více