ENÍ TEXTILIÍ PRO BAKALÁŘSKÉ STUDIUM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENÍ TEXTILIÍ PRO BAKALÁŘSKÉ STUDIUM"

Transkript

1 ZKOUŠEN ENÍ TEXTILIÍ PRO BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Prof. Ing. Jiří Militký, CSc. Ing. Vladimír Kovačič Katedra textilních materiálů Tel.:

2 ZKOUŠEN ENÍ TEXTILIÍ Zkoušení textilií - zkoušení vlastností textilií. Přesnější termín TEXTILNÍ ZKUŠEBNICTVÍ Každá vlastnost má svoji úroveň (číselnou hodnotu) Jestliže úroveň vlastností odpovídá požadovaným parametrům, je textilie přijata, v opačném případě je odmítnuta nebo jsou požadovány slevy. Souhrn požadovaných vlastností - obraz o kvalitě textilie Textilní materiál i výrobky (vlákna, příze, plošné textilie) se vyznačují velkou variabilitou vlastností

3 Textilní zkušebnictv ebnictví Soubor znalostí, dovedností, předpisů, přístrojů, výpočtových metod a výroků sloužící ke stanovení těch vlastností, které jsou důležité pro hodnocení kvality textilie. Stanovení vlastností probíhá nezávisle na přání člověka, to znamená objektivně. Objektivní stanovení vlastností - předpoklady k využití znalostí k nákupům ve velkých objemech pro potřeby výroby a obchodu. Aby byl výrobek dobře prodejný, musí splňovat nároky, které od výrobku kupující očekává. Musí být kvalitní.

4 Definice: KVALITA Kvalita - schopnost výrobku plnit v dostatečné míře svou funkci danou účelem použití. HODNOCENÍ KVALITY Hodnocení podle vlastností, např. - jemnost - pevnost - tažnost - pružnost - tepelná propustnost - sorpční schopnost a jejich úrovně (hodnoty, kterou mají dosahovat)

5 PŘÍSTUPY KE KVALITĚ Chápání pojmu kvality: Všeobecně dokonalost (kvalitní výrobek je lepší než ostatní) Z hlediska výrobku trvanlivost a spolehlivost Z hlediska uživatele splňuje nároky spotřebitele. Vysoká kvalita (vlastnosti) jsou objektivně stanovitelné. Z hlediska výrobce dodržení podmínek výroby a výrobky s odpovídajícími předepsanými vlastnostmi. Hodnoty vlastností se pohybují v předepsaných mezích. Není nutno vyrábět nejvyšší kvalitu, ale takovou, která je z hlediska spotřebitele vyhovující. Z hlediska ekonomického cena musí být přijatelná

6 HODNOCENÍ KVALITY Vlastnost Předepsaná hodnota Zjištěná hodnota Pevnost [N] 10±0,5 9,8±0,3 Pevnost leží v předepsaných mezích. Pevnost je vpořádku.

7 ŘÍZENÍ KVALITY

8 ŘÍZENÍ KVALITY Standardní stav: neprovázanost na výrobu. pouze ověřování stavu (testování). Optimální funkce: komplexní hodnocení jakosti surovin, polotovarů a výrobků. poskytování informací pro přímé řízení výroby. prognózování vlastností textilií při změně surovin, konstrukce, technologie. optimalizace technologií a jakosti výrobků.

9 ŘÍZENÍ KVALITY Podmínky rozvoje zkušebnictví záleží na účelu zkoumání: A. Sledování výroby Závisí na orientaci průmyslu: 1. Masová výroba ve standardní kvalitě Pouze monitorování stavu a kontrola podmínek procesů 2. Vysoce funkční textilie špičkové kvality Integrace zkušebnictví do procesu výroby vlákna textilie Řízení a optimalizace jakosti.

10 ŘÍZENÍ KVALITY Provozní měření: -měření on-line ( v reálném čase) - spolehlivost v provozních podmínkách - jednoduchost obsluhy -přiměřená přesnost - funkční elementy (čidla) - napojení na počítače ( sběr dat, autodiagnostika, regulační zásahy, kalibrace).

11 ŘÍZENÍ KVALITY B. Hodnocení jakosti textilií - hledisko zpracovatele (zpracovatelské vlastnosti) Obecně málo přímých metod. Nepřímé informace. - hledisko uživatele (užitné vlastnosti) Uživatele nezajímají naměřené hodnoty vlastností, přestože jsou objektivně stanoveny

12 ŘÍZENÍ KVALITY Kvalita výroby se v současnosti řídí NORMAMI ŘADY ISO 9000 normy stanovují principy, postupy, předpisy, metody zkoušení, atd. Musí být dodrženy sjednané podmínky dodávek, vlastnosti výrobků, resp. jejich hodnoty, a to s výkyvy těchto vlastností pouze ve stanoveném rozsahu a to dlouhodobě Provádí se certifikace, AUDIT získání A-testu.

13 Norma ISO 9000 ŘÍZENÍ KVALITY rozpracována do dalších norem: ISO 9001 systém kvality pokrývající důvěryhodnost tvorby, vývoje výrobků, výroby, dodávek a servisu ISO systém kvality pokrývající důvěryhodnost výroby nejčastěji používaná v textilu ISO systém kvality pokrývající důvěryhodnost zkoušení vlastností. (Kalibrace měřidel, poučenost obsluhy přístrojů, forma a obsah norem a protokolů).

14 ŘÍZENÍ KVALITY není nutno vyrábět s nejvyšší možnou jakostí, ale odběratel musí mít dlouhodobou záruku stálé kvality. provádí se tzv. certifikace výrobků, postupů, metod, ale i pracovníků. Nejdůležitějším faktorem pak je zásada, že každý pracovník je osobně zodpovědný za stálost kvality výroby na své úrovni. Motivaci k tomuto jednání provádí MANAŽER JAKOSTI.

15 ŘÍZENÍ KVALITY Řízení kvality ve výrobě Dodávka materiálu vstupní kontrola vyhovuje nevyhovuje 1. Technologická operace mezioperační kontrola nevyhovuje vyhovuje (podpis) 2. Technologická operace mezioperační kontrola nevyhovuje vyhovuje (podpis) 3. Technologická operace 4. atd. 5. Hotový výrobek výstupní kontrola vyhovuje (podpis) nevyhovuje Export

16 VLASTNOSTI TEXTILIÍ Kapesní průvodce moderní vědou v Murphyho zákoně praví: Je-li to zelené nebo se to hýbe, patří to do biologie. Smrdí-li to, patří to do chemie. Nefunguje-li to, patří to do fyziky. Certovy dodatky: Je-li to neporozumitelné, patří to do matematiky. Zní-li to jako nesmysl, patří to buď do ekonomie, nebo do psychologie.

17 VLASTNOSTI TEXTILIÍ

18 VLASTNOSTI TEXTILIÍ - vlastnosti fyzikální - vlastnosti chemické - vlastnosti technické Vlastnosti jsou objektivně měřitelné jsou vyjadřovány naměřenými hodnotami, které jsou označovány jako experimentální data. Tato data jsou zpracována metodami matematické statistiky - výsledky slouží k stanovení úrovně vlastnosti a její variability (nestejnoměrnosti).

19 VLASTNOSTI TEXTILIÍ FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI Definice: Fyzikální vlastnosti jsou definovány fyzikálními vztahy. Můžeme je také popsat jako odezvy textilií na fyzikální působení. Geometrické (délka, tloušťka, jemnost) Mechanické (pevnost, tažnost) Sorpční (navlhavost, afinita k barvivům) Termické (tepelná izolační schopnost, tepelná vodivost, teplota tání)

20 VLASTNOSTI TEXTILIÍ CHEMICKÉ VLASTNOSTI Definice: Chemické vlastnosti jsou definovány vztahy textilií k chemickému působení. Odolnosti proti poškození chemikáliemi (kyseliny, louhy, pot) - pracovní oděvy, oděvní textilie Stálosti vybarvení oděvní textilie VLASTNOSTI TECHNICKÉ Produkt textilní technologie - nelze je zařadit v plné míře ani k vlastnostem fyzikálním, ani k vlastnostem chemickým. Zákrut příze, nitě Dostava osnovy, útku Hustota sloupků a řádků pleteniny Tloušťka textilie

21 VLASTNOSTI TEXTILIÍ DALŠÍ ČLENĚNÍ VLASTNOSTÍ Odolnosti (oděr, otěr, sráživost, mačkavost) Fyziologické vlastnosti komfort (prodyšnost, prostup vodních par, sorpce, estetika) Údržba (praní, chemické čištění, žehlení) Ekologie (možnost ekologické údržby, recyklovatelnost, odbourání v přírodním prostředí, spalitelnost)

22 MĚŘENÍ VLASTNOSTÍ Ke každé vlastnosti existuje nejméně jedna metoda, jak změřit její úroveň Každá metoda může dávat jiné výsledky! Je potřeba se navzájem domluvit, aby nedocházelo ke sporům K tomu slouží normy. Normuje se všechno, co nelze jednoznačně stanovit, změřit nebo určit

23 MĚŘENÍ VLASTNOSTÍ Definice: NORMY A NORMALIZACE Norma je směrnice, pravidlo, jehož zachování je závazné, např. mravní, právní, technické. Norma technická přesně stanovuje požadované vlastnosti, provedení, tvar nebo uspořádání opakujících se předmětů nebo způsobů a postupů práce, popř. vymezuje všeobecně užívané technické pojmy.

24 NORMY Hlavní úkoly norem jsou:» zjednodušování a snižování rozmanitosti výrobků a činností;» dorozumívací funkce mezi výrobcem a zákazníkem a mezi výrobci v národním i mezinárodním měřítku;» zavádění symbolů a kódů ke zjednodušení obchodního styku a překonání potíží způsobených rozdílností jazyků;» zlepšení hospodárnosti;» zlepšení bezpečnosti a ekologie;» ochrana spotřebitele.

25 NORMY technická norma je technický předpis, který stanoví technické náležitosti, popř. technická řešení u opakovaných úkonů a dějů. hierarchický soubor technicko právních předpisů: ISO - mezinárodní normy, které shrnují zkušební metody, značení a terminologii. EN - evropské normy, které shrnují zkušební metody, značení, terminologii a bezpečnost výrobků. ČSN - resp. všeobecně národní normy, jako např. DIN, ASA, GOST, které shrnují široký okruh problematik. Tyto normy jsou postupně harmonizovány s normami vyšších stupňů

26 NORMY Dříve se používaly ON- oborové normy. Tyto normy byly k zrušeny a částečně převedeny na normy podnikové (PN) PN - podnikové normy, kterými je řešena problematika jednotlivých výrobků nebo jejich skupin. Oborové a podnikové normy chybí, a proto se zavádějí Normy asociační (Asociace textil oděv kůže : ATOK) Každá norma má své číslo třídící znak.

27 ČESKÁ SOUSTAVA NOREM Pro textilní průmysl platí označování: ČSN místo - skupina, 4. místo - podskupina, 5. a 6. místo - pořadové číslo Harmonizované normy mají jiné číslo, ale třídící znak zůstává (80.)

28 HARMONIZOVANÉ NORMY

29 ZÁVAZNOST NOREM Podle zákona č. 142/1991 Sb., schvalované podle tohoto zákona v zásadě dobrovolné s výjimkou ustanovení, jejichž závaznost byla stanovena na základě požadavku orgánu státní správy s pravomocí vydávat v příslušné oblasti (ochrana zdraví, bezpečnost apod.) obecně závazné předpisy. Normy vydané před rokem 1993 podle výše uvedeného zákona nejsou závazné, pokud jejich závaznost není dána právním předpisem nebo smlouvou. Při sporech však i při nezávaznosti norem platí, že norma je brána jako stav obvyklý.

30 PŘEHLED ZNAČEN ENÍ NOREM ISO mezinárodní normy (International Standard Organization) DIN normy SRN (Deutsche Industrie Normen) GOST normy Ruské federace (Gossudarstvennyj Standart) BS normy Velké Britanie (British Standard) ASA normy USA (American Standard Assotiation) ASTM normy USA (American Standard Test Methods)

31 NORMY V TEXTILNÍM M ZKUŠEBNICTV EBNICTVÍ konstantní podmínky pro zkoušení (klima, odběry vzorků, konstantní podmínky při výběru vzorků) konstantní podmínky a postupy při provádění zkoušek (rozměry vzorků, rychlosti měření) konstantní postupy při zpracování naměřených dat a interpretaci výsledků (statistické výpočty, srovnání se standardy, etalony, protokoly z měření, atd.)

32 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ Definice: metrologie je vědní a technický obor zabývající se měřením, měřicími jednotkami a metodami, technikou měření, měřidly některými vlastnostmi osob provádějících měření, pokud mají význam pro tuto činnost. ustanovení fyzikálních a materiálových konstant.

33 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ Metrologie se dělí na teoretickou obecnou aplikovanou. Metrologie legální. Zabývá se v každém státě stanovením měřicích jednotek, měřicích metod, dohledem nad vybranými měřidly dohledem nad měřicími přístroji

34 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ Měření pomocí měřicích nástrojů, popř. přístrojů se stanovují hodnoty vlastností textilií měřených veličin. Měřená veličina X - definována jako součin číselné hodnoty a jednotky. Číselná hodnota označení složenými závorkami {x} jednotky označení hranatými závorkami [x]. X = { x} [ x] L = {2,5} [m]

35 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ X = { x} [] x Veličina X je závisle proměnná na dalších veličinách A a B : obecná veličinová rovnice: X = z { A} a [ A] a { B} b [ B] b Z - obecný číselný součinitel

36 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ X = z { A} a [ A] a { B} b [ B] b Rovnice mezi číselnými hodnotami { x} = p { A} a { B} b p -převodní součinitel mezi číselnými hodnotami veličin p = k -1 Rovnice mezi jednotkami [ x] = k [ A] a [ B] b k -převodní součinitel mezi rozměrovými jednotkami

37 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ Příklad: Délková hmotnost (jemnost): Rozměr: g T = tex = = km [ ] mg m T = p M l [ ] kg M = [ l ] = m Převedení na jednotky SI:, [ T ] = k [ M ] [ l] k = mg m * kg 1 1 mg m * 6 m 10 kg 6 = kg = 10 = k * kg* m -1

38 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ Příklad: Převodní součinitel mezi jednotkami : Rozměr v soustavě SI: 10 [ ] 6 * kg tex = m Platí: p*k = 1 ( p = k -1 ) Pro číselné hodnoty: {} T = p *{ M} {} l {} T = 10 { M} [ kg] {} l [ m] [ tex]

39 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ Příklad: Jestliže chceme vypočítat hodnotu veličny X v požadovaném rozměru [ X ] jako příslušnou funkci hodnoty veličiny A s rozměrem [ A ], použijeme převodní rovnice { } [ ] 1 X X = k { A} [ A] Převodní součinitel ( p = k -1 ) mezi číselnými hodnotami veličin se získá z převodního součinitele k mezi rozměrovými jednotkami.

40 METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ Příklad: Výpočet převodního součinitele k Jednoduchý rozměr: Definice rozměrové identity mezi jednotkou rozměru veličiny X a jednotkou rozměru veličiny A : kg 10 g 1 = g g 3 [ kg] = k[ g] k = = 10 Převodní součinitel ( p = k -1 ) mezi číselnými hodnotami veličin se získá z převodního součinitele k mezi rozměrovými jednotkami. Identita: 1 kg = 10 3 g 3 Převodní rovnice: { X }[ kg] =10 3 { A}[ g]

41 Složený rozměr: veličina A má rozměr cn Převod { } na dtex METROLOGIE A MĚŘM ĚŘENÍ cn dtex X { X } mn tex Identita: 1 mn = 10-1 cn; 1 tex = 10 1 dtex 1 1 mn 10 cn 2 = k = tex 10 dtex Převodní rovnice mn tex cn dtex 2 { X } = 10 { A}

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079 Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1 Zjišťování hmotné nestejnoměrnosti pramenů,

Více

Základy navrhování průmyslových experimentů DOE

Základy navrhování průmyslových experimentů DOE Základy navrhování průmyslových experimentů DOE cílová hodnota 1. Úvod, Analýza procesu Gejza Dohnal střední hodnota cílová hodnota Řízení jakosti (kvality) Plánování experimentů - historie Klasický přístup

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Zkušebna kožedělných a ních materiálů a výrobků Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku.

Více

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PODNIKOVÁ NORMA srpen 2005 Textilní zkušební ústav, Brno PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PNJ 600-80-2005 Předmluva Tato norma je vydávána pro potřeby výroby a nákupu textilií pro zdravotnictví.

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Podmínky úspěšného absolvování OM

Podmínky úspěšného absolvování OM Podmínky úspěšného absolvování OM získání zápočtu odevzdání a úspěšné obhájení SP aktivní účast na cvičeních (2 až 9 týden) zkouška písemná + ústní předtermín 14. 1. 2014 KLASIFIKACE VLASTNOSTÍ ODĚVNÍCH

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 12 c = l cos0,5θ *( 8* tgθ 1 3 ) STÁLOSTI A ODOLNOSTI: Odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání při dalším zpracování : Stálosti tvaru sráživost po praní (může být také

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 1. Základy měření FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 1. KAPITOLY 1. Základy měření Úvod do problematiky experimentální

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 Prádlo pro hotely a restaurace Technické požadavky OS P 80-06-14 Předmluva Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (kód: 29-093-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se

Více

KATALOG SEMINÁŘŮ PRÁDELENSKO ČISTÍRENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ TZÚ

KATALOG SEMINÁŘŮ PRÁDELENSKO ČISTÍRENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ TZÚ KATALOG SEMINÁŘŮ PRÁDELENSKO ČISTÍRENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ TZÚ Katalog vzdělávacích akcí Textilního zkušebního ústavu, s.p. Nabídka seminářů... 3 1. Čistírenská technologie... 4 2. Čistírenská chemie... 5 3.

Více

Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011

Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Přednáška č.3 Petr Benešovský, benesovsky@tzu.cz Témata přednášky č.2 - Technické normy použití, členění, tvorba, národní a mezinárodní normalizační instituce

Více

Metrologie v geodézii (154MEGE) Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B

Metrologie v geodézii (154MEGE) Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B Metrologie v geodézii (154MEGE) Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B 902 http://k154.fsv.cvut.cz/~linkova linkova@fsv.cvut.cz 1 Metrologie definice z TNI 01 0115: věda zabývající se měřením

Více

PODKLADY PRO TVORBU NABÍDEK KTT

PODKLADY PRO TVORBU NABÍDEK KTT PODKLADY PRO TVORBU NABÍDEK KTT Cena/hod: laborantka (měření) = Cena/hod: měření a zpracování s makrem = 490,- Cena/hod: protokol, závěrečná zpráva = 610,- PLOŠNÉ TEXTILIE Dostava Tloušťka Plošná hmotnost

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

Metrologický řád KKS

Metrologický řád KKS Katedra konstruování strojů Metrologický řád KKS (vychází z normy ČSN EN ISO 10012) Vydal: doc. Ing. Martin HYNEK, Ph.D. Schválil: doc. Ing. Václava Lašová, Ph.D. Změna č.: Datum: 5. 9. 2013 Datum: 13.

Více

TECHNICKÁ NORMALIZACE ÚVODNÍ ČÁST

TECHNICKÁ NORMALIZACE ÚVODNÍ ČÁST TECHNICKÁ NORMALIZACE ÚVODNÍ ČÁST Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví www.unmz.cz ÚVODNÍ ČÁST Tato

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR 1. Obecná definice českých norem označených ČSN 2. Systém označování norem 3. Normalizační

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

1.1 Význam a cíl měření

1.1 Význam a cíl měření Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1.1 Význam a cíl měření Cílem obsahového okruhu Technická měření je vybavit žáky především souborem praktických

Více

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský Hodnocení a ochrana zboží 2016 O.Kánský Jakost zboží Jakost je způsobilost pro užití. (Juran) Jakost je shoda s požadavky. (Crosby) Jakost je to, co za ni považuje zákazník. (Feibenbaum) Jakost je stupeň

Více

obor bakalářského studijního programu Metrologie Prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc.

obor bakalářského studijního programu Metrologie Prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. obor bakalářského studijního programu Metrologie Prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. *Studium je čtyřleté *Zaměřeno na zvládnutí základních principů metrologických činností a managementu kvality *Studium je

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

Interní norma č. 22-102-01/01 Průměr a chlupatost příze

Interní norma č. 22-102-01/01 Průměr a chlupatost příze Předmluva Text vnitřní normy byl vypracován v rámci Výzkumného centra Textil LN00B090 a schválen oponentním řízením dne 7.12.2004. Předmět normy Tato norma stanoví postup měření průměru příze a celkové

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (kód: 29-095-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání:

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Řízení kvality Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka

Více

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 Systém řízení jakosti ve společnosti vytváří podmínky pro její dobré postavení na trhu a tedy zabezpečení její budoucí prosperity. I.

Více

Hodnoticí standard. Chemik pro obsluhu zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Chemik pro obsluhu zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Chemik pro obsluhu zařízení (kód: 28-0-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Chemik pro obsluhu zařízení Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Dělník v textilní výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Dělník v textilní výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Dělník v textilní výrobě (kód: 31-065-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Dělník v textilní výrobě Kvalifikační

Více

Užitné vlastnosti oděvních materiálů

Užitné vlastnosti oděvních materiálů Užitné vlastnosti oděvn vních materiálů 1 Stálosti a odolnosti odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání klasifikace stálosti tvaru (srážlivost, mačkavost, splývavost..) stálosti vybarvení (na světle,

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: 29-080-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání:

Více

ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY. B1M15PPE / část elektrické stroje cvičení 1

ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY. B1M15PPE / část elektrické stroje cvičení 1 ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY B1M15PPE / část elektrické stroje cvičení 1 1) Typy testů 2) Zkušební laboratoře 3) Dokumenty 4) Protokoly o školních měřeních 2/ N TYPY TESTŮ PROTOTYPOVÉ TESTY (TYPOVÁ ZKOUŠKA) KUSOVÉ

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 11 Mechanické vlastnosti materiálů (všeobecně) jsou jejich odezvou na mechanické působení od vnějších sil. Definice je shodná s mechanickými vlastnostmi vláken, přízí a nití.

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2015

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2015 OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2015 Prádlo pro hotely a restaurace Technické požadavky OS 80-06 Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo odsouhlaseno na

Více

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 7 MECHANICKÉ VLASTNOSTI

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 7 MECHANICKÉ VLASTNOSTI PŘEDNÁŠKA 7 Definice: Mechanické vlastnosti materiálů - odezva na mechanické působení od vnějších sil: 1. na tah 2. na tlak 3. na ohyb 4. na krut 5. střih F F F MK F x F F F MK 1. 2. 3. 4. 5. Druhy namáhání

Více

Prohlášení o vlastnostech č CPR-0018

Prohlášení o vlastnostech č CPR-0018 Prohlášení o vlastnostech č. 1393-CPR-0018 NOVATOP SWP Identifikační kód typu výrobku: Typ: Zamýšlené použití: Výrobce: SWP 10 (tuzemský smrk), SWP 30 (severský smrk), SWP 50 (modřín). Vícevrstvá deska

Více

Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016

Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 Katedra textilních technologií Modelování tloušťky tkanin ze skané příze Cíl práce: Predikce tloušťky. Porovnání metodik měření tloušťky (řezy, KES,

Více

ČSN Statistické metody v průmyslové praxi II. Závislosti mezi náhodnými veličinami - korelace a regrese

ČSN Statistické metody v průmyslové praxi II. Závislosti mezi náhodnými veličinami - korelace a regrese ČESKÁ NORMA 83.080 Září 1995 Zkoušení plastů. Stanovení součinitele ČSN 64 0526 tepelné vodivosti 64 0526 Testing of plastics. Determination of Thermal Conductivity Détermination de la conductivité thermique

Více

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Základní vrchový materiál, podšívkový materiál, kapsovina a oteplovací vložky orientační technická specifikace. Na parametry označené *) nejsou

Více

Technické normy pro stanovení radioaktivních látek ve vzorcích vody a související normy

Technické normy pro stanovení radioaktivních látek ve vzorcích vody a související normy Technické normy pro stanovení radioaktivních látek ve vzorcích vody a související normy Ing. Lenka Fremrová, HYDROPROJEKT CZ a.s Ing. Eduard Hanslík, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský, v.v.i. Technická

Více

Technické přejímací podmínky BELT-3/06 PNG

Technické přejímací podmínky BELT-3/06 PNG Řízený dokument Strana 1 (celkem 5) CERTIFICATE NO.: ZC-09-046/C01 BY EN ISO 9001:2001 A ZC-09-046/C02 BY EN ISO 14001:2005 Technické přejímací podmínky BELT-3/06 1. Všeobecně... 1 2. Technické požadavky...

Více

Hodnoticí standard. Dělník v chemické výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Dělník v chemické výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Dělník v chemické výrobě (kód: 8-059-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 8) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: Odborná

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) TN se nevztahuje na výrobky deklarované dle ČSN EN 12467 ed.2, ověřování stálosti vlastností dle nařízení

Více

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 4

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 4 PŘEDNÁŠKA 4 PODMÍNKY PRO Vlastnosti charakterizující vnější formu textilií Hmotnost Obchodní hmotnost - je definována jako čistá hmotnost doplněná o obchodní přirážku Čistá hmotnost - je to hmotnost materiálu

Více

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 5

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 5 PŘEDNÁŠKA 5 π n * ρvk * d 4 n [ ] 6 d + s *0 v m [ mg] [ m] Metody stanovení jemnosti (délkové hmotnosti) vláken: Mikroskopická metoda s výpočtem jemnosti z průměru (tloušťky) vlákna u vláken kruhového

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.9.2006

Více

Příručka pro klienty ITC

Příručka pro klienty ITC INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI a.s. Divize zkušebnictví Příručka pro klienty ITC Poskytování služeb zkušební laboratoří Účinnost od: 1.9.2006 Datum vydání: 15.8.2006 Místo vydání: Insitut pro testování

Více

Hodnoticí standard. Obsluha gumárenských zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Obsluha gumárenských zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Obsluha gumárenských zařízení (kód: 28-055-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Obsluha gumárenských zařízení

Více

Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000. ISO normy

Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000. ISO normy Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000 ISO normy 1.roč. nav. MSP ZS 2012/2013 Mgr. Kateřina Járová FVHE VFU Brno Systém jakosti - ISO ISO = International Organization

Více

Nabízené moduly: 1. Materiály 2. Design 3. Ergonomie, zdraví 4. Normy a zákony 5. Zkušebnictví 6. Reklamace 7. Prodej nábytku a bytových textilií

Nabízené moduly: 1. Materiály 2. Design 3. Ergonomie, zdraví 4. Normy a zákony 5. Zkušebnictví 6. Reklamace 7. Prodej nábytku a bytových textilií Nabídka školení v rozsahu dle projektu č. CZ.1.07/3.2.04/02.0006 GG OPVK Jihomoravského kraje Vzdělávání pro zvýšení konkurenceschopnosti, produktivity a zaměstnatelnosti a zlepšení kvality ergonomických

Více

Orientace v technologii výroby papíru 4

Orientace v technologii výroby papíru 4 Papírenský přípravář (kód: 28-052-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Papírenský přípravář Kvalifikační

Více

Zkušebna kožedělných a textilních materiálů a výrobků tř. Tomáše Bati 1724, 765 02 Otrokovice Zkoušky:

Zkušebna kožedělných a textilních materiálů a výrobků tř. Tomáše Bati 1724, 765 02 Otrokovice Zkoušky: Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři u vedoucí laboratoře. Laboratoř

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312 /2005Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312 /2005Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Od 1. 2. 2010 se tento technický návod nevztahuje na střešní okna deklarovaná podle harmonizované normy

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. VÝROBCE: Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku. je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad proti UV záření. Nopová

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100; 91.080.40 Květen 2012 ČSN 73 2011 Nedestruktivní zkoušení betonových konstrukcí Non-destructive testing of concrete structures Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

Téma 2 Napětí a přetvoření

Téma 2 Napětí a přetvoření Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Téma 2 Napětí a přetvoření Deformace a posun v tělese Fzikální vztah mezi napětími a deformacemi, Hookeův zákon, fzikální konstant a pracovní diagram

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.120.10 Říjen 2011 ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov Část 2: Požadavky Thermal protection of buildings Part 2: Requirements Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje

Více

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM MĚŘIČE AKTIVITY ATOMLAB 500

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM MĚŘIČE AKTIVITY ATOMLAB 500 ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM MĚŘIČE AKTIVITY ATOMLAB 500 Jiří Štěpán KNM FN Brno a LF MU 33. Pracovní dny sekce radiofarmacie, 1. - 3. 6. 2011 - Rožnov pod Radhoštěm Charakteristiky důležité pro praktické použití

Více

Hodnoticí standard. Výroba potravin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba potravin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba potravin (kód: 29-090-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pracovník výroby potravin Kvalifikační úroveň

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D.

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D. EXPERIMENTÁLNÍ METODY Ing. Jiří Litoš, Ph.D. 01 Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části Modely celých konstrukcí Celé konstrukce

Více

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty Ing. Jana Boháčová jana.bohacova@vsb.cz F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty jsou suroviny a průmyslově vyráběné výrobky organického a anorganického

Více

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.30 Červen 2015 ČSN P 73 2450 Vláknobeton Specifikace, vlastnosti, výroba a shoda Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA 8. března 2007

TISKOVÁ ZPRÁVA 8. března 2007 Pozor na nekvalitní izolační materiály V České republice se pro stavební účely každý rok spotřebují miliony kubických metrů izolačních materiálů. Domácí produkce nestačí pokrýt rostoucí poptávku na trhu

Více

Metodika pro stanovení cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků

Metodika pro stanovení cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ, z.s Slovinská 47, 612 00 Brno Metodika pro stanovení cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků (plněných hmotnostně) Číslo úkolu: VII/12/16 Název úkolu: Zpracování metodiky

Více

Technik řízení jakosti ve strojírenství (kód: M)

Technik řízení jakosti ve strojírenství (kód: M) Technik řízení jakosti ve strojírenství (kód: 23-070-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Technik jakosti

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku LITHOPLAST INSTAL. LITHOPLAST INSTAL je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad

Více

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2017

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2017 KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2017 Katalog vzdělávacích akcí Textilního zkušebního ústavu, s.p. Nabídka seminářů... 3 1. Nové požadavky normy ISO 9001... 4 2. Nové požadavky normy ISO 14001...

Více

Představení společnosti

Představení společnosti Představení společnosti KSQ spol. s r. o. Kubatova 1240/6 370 04 České Budějovice Tel/fax: +420 387 311 504 Hot-line: +420 602 470 009 E-mail: ksq@ksq.cz Alena Klůcová, jednatel KSQ spol. s r.o. Auditor

Více

2005, květen TECHNICKÉ PODMÍNKY TP 200501 pro poměrové indikátory s optickým snímačem. 1. Úvod 4. 2. Oblast použití a všeobecné podmínky 4

2005, květen TECHNICKÉ PODMÍNKY TP 200501 pro poměrové indikátory s optickým snímačem. 1. Úvod 4. 2. Oblast použití a všeobecné podmínky 4 2005, květen TECHNICKÉ PODMÍNKY TP 200501 pro poměrové indikátory s optickým snímačem Počet listů: 13 a elektronickým odečítáním List číslo: 1 VIPA C Obsah 1. Úvod 4 2. Oblast použití a všeobecné podmínky

Více

Hodnoticí standard. Výroba potravin a krmiv (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba potravin a krmiv (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba potravin a krmiv (kód: 29-010-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Obsluha potravinářských strojů a zařízení

Více

TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05

TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05 TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05 Přístroj: 1 8 7 6 2 3 4 1 horní příčník 2 pohyblivý příčník 3 siloměrný snímač 4 bezpečnostní STOP tlačítko 5 kontrolka napájení 6 modul řízení 7 spodní zarážka 8 horní zarážka

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 Teorie měření a regulace Praxe názvy 1. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. OBECNÝ ÚVOD - praxe Elektrotechnická měření mohou probíhat pouze při

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY

Více

Seřizovač vstřikovacích lisů pro zpracování plastů (kód: H)

Seřizovač vstřikovacích lisů pro zpracování plastů (kód: H) Seřizovač vstřikovacích lisů pro zpracování plastů (kód: 28-057- H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace Podmínky názvy 1.c-pod. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. MĚŘENÍ praktická část OBECNÝ ÚVOD Veškerá měření mohou probíhat

Více

KATALOG SEMINÁŘŮ PRÁDELENSKO ČISTÍRENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ TZÚ

KATALOG SEMINÁŘŮ PRÁDELENSKO ČISTÍRENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ TZÚ KATALOG SEMINÁŘŮ PRÁDELENSKO ČISTÍRENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ TZÚ Katalog vzdělávacích akcí Textilního zkušebního ústavu, s.p. Nabídka seminářů... 3 1. Čistírenská technologie... 4 2. Čistírenská chemie... 5 3.

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2017

OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2017 OBOROVÁ SPECIFIKACE Březen 2017 Osobní prádlo z pletenin Požadavky Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo odsouhlaseno na zasedání správního výboru

Více

METODIKY OVĚŘOVÁNÍ VODOMĚRŮ Ing. Miroslava Benková, Ph.D.

METODIKY OVĚŘOVÁNÍ VODOMĚRŮ Ing. Miroslava Benková, Ph.D. METODIKY OVĚŘOVÁNÍ VODOMĚRŮ Ing. Miroslava Benková, Ph.D. Metodiky ověřování vodoměrů, aplikace předpisů, norem a doporučení (OOP, ISO 4064, OIML R 49, WELMEC) České Kalibrační sdružení HOTEL Skalský Dvůr,

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 8: kritické body ve výrobě potravin, systémy HACCP a managementu bezpečnosti

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 8: kritické body ve výrobě potravin, systémy HACCP a managementu bezpečnosti Úvod do potravinářské legislativy Lekce 8: kritické body ve výrobě potravin, systémy HACCP a managementu bezpečnosti Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila

Více

Hodnoticí standard. Výroba zmrzlin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba zmrzlin (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba zmrzlin (kód: 29-014-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Cukrář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Členění podle 505 o metrologii

Členění podle 505 o metrologii Členění podle 505 o metrologii a. etalony, b. pracovní měřidla stanovená (stanovená měřidla) c. pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla) d. certifikované referenční materiály Etalon: je ztělesněná

Více

ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 10 KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ

ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 10 KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 10 KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ U tkanin: Vazba Dostava Pošná hmotnost Objemová měrná hmotnost Pórovitost Toušťka Setkání

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení EP a Rady (EU) č. 305/20, ve znění pozdějších

Více

Plánování experimentu

Plánování experimentu Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie licenční studium Management systému jakosti Autor: Ing. Radek Růčka Přednášející: Prof. Ing. Jiří Militký, CSc. 1. LEPTÁNÍ PLAZMOU 1.1 Zadání Proces

Více

METROLOGIE. způsoby měření

METROLOGIE. způsoby měření METROLOGIE SPŠ na Proseku 1-1 Ing. A. Styblíková, Ing. L. Procházka - metrologie se zabývá: jednotností měřidel přesností měřidel způsoby měření - metrologie je aplikována ve všech vědeckých, technických

Více

Kde je vymezeno; případný odkaz na seznam výrobků Odkaz na přiložený seznam dokumentů, nebo uvést

Kde je vymezeno; případný odkaz na seznam výrobků Odkaz na přiložený seznam dokumentů, nebo uvést Výrobek: Techn. specif.: Zatřídění dle př. 2 NV 163 Tabulka Skupina Výrobce: Adresa: IČO: Datum prověrky: Výrobna: 1 Systém řízení výroby dokumentace a obecné požadavky 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Má výrobce správně

Více

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky IMG Bohemia, s.r.o. Průmyslová 798, 391 02 Sezimovo Ústí divize vytlačování Vypracoval: Podpis: Schválil: Ing.Pavel Stránský Ing.Antonín Kuchyňka Verze: 01/08 Vydáno dne: 3.3.2008 Účinnost od: 3.3.2008

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011,

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Počítačová grafika a CNC technika Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: Délka a forma studia:

Více

KHT KHT KATEDRA HODNOCENÍ TEXTILIÍ

KHT KHT KATEDRA HODNOCENÍ TEXTILIÍ Katedra hodnocení textilií je zaměřena na výchovu vysokoškolsky vzdělaných odborníku a specialistů v oborech textilního marketingu, kde je unikátně spojeno vzdělání z oblasti marketingu s problematikou

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 5a, Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle

Více

Experimenty s textilem ve výuce fyziky

Experimenty s textilem ve výuce fyziky Experimenty s textilem ve výuce fyziky LADISLAV DVOŘÁK, PETR NOVÁK katedra fyziky PdF MU, Brno Příspěvek popisuje experimenty s využitím různých vlastností textilií a jejich využití ve fyzice na ZŠ. Soubor

Více

Technik kontrolor jakosti ve strojírenství (kód: M)

Technik kontrolor jakosti ve strojírenství (kód: M) Technik kontrolor jakosti ve strojírenství (kód: 23-068-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Technik jakosti

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) nařízení vlády č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody

Více

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU Úvod Obecná teorie propustnosti polymerních obalových materiálů je zmíněna v návodu pro stanovení propustnosti pro kyslík. Na tomto místě je třeba

Více

Hodnoticí standard. Operátor pasterační stanice (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Operátor pasterační stanice (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Operátor pasterační stanice (kód: 29-051-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Operátor pasterační stanice Kvalifikační

Více