PŘEDPISY PRO POUŽÍVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z ROZPOČTOVÉ POLOŽKY 400

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘEDPISY PRO POUŽÍVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z ROZPOČTOVÉ POLOŽKY 400"

Transkript

1 3.1 PŘEDPISY PRO POUŽÍVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z ROZPOČTOVÉ POLOŽKY 400 PŘIJATÉ PŘEDSEDNICTVEM DNE 30. ČERVNA Preambule Předsednictvo přijímá tyto předpisy s ohledem na potřeby, které vyplývají ze zvláštního způsobu fungování politických skupin. Tyto předpisy jsou v souladu se zásadami jednotnosti, správnosti rozpočtu, ročního rozpočtu, vyrovnanosti, zúčtovací jednotky, obecnosti, specifikace, řádného finančního řízení a průhlednosti. Úkoly spojené s prováděním předpisů svěřuje Parlament politickým skupinám. Součástí těchto předpisů jsou opatření pro zajištění průhlednosti prováděných transakcí, která se týkají zejména: a) zadávacího řízení, b) účinného systému vnitřní kontroly řídících operací, c) vedení účetnictví pro tyto operace a postupů pro předkládání účtů ke kontrole, aby bylo možno zjistit, zda byly prostředky Společenství použity řádně, a určit skutečný rozsah jejich použití, d) nezávislého externího auditu, e) zveřejňování účetnictví. Kapitola 1: OBECNÁ USTANOVENÍ ČÁST 1 PŘEDPISY 1. Právní základ pro správu finančních prostředků Politické skupiny spravují jim přidělené finanční prostředky v souladu se zásadami nepřímé správy prostředků, přičemž se analogicky uplatní článek 60 finančního nařízení 2, a specifické požadavky skupin se tedy zohlední v souladu s ustanoveními tohoto nařízení. 1.1 Povaha výdajů 1 Ve znění rozhodnutí předsednictva ze dne 22. března 2006, 11. července 2007, 20. září 2010, 23. března 2011, 26. září 2011, 2.července 2012, 11. března 2013, 24. února 2014 a 14. dubna Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU, Euratom) č. 966/2012 ze dne 25. října 2012, kterým se stanoví finanční pravidla o souhrnném rozpočtu Unie a kterým se zrušuje nařízení Rady (ES, Euratom) č. 1605/2002, kterým se stanoví finanční nařízení o souhrnném rozpočtu Evropských společenství.

2 1.1.1 Prostředky uvolněné z rozpočtové položky 400 jsou určeny k pokrytí: - administrativních a provozních výdajů politických skupin / sekretariátu nezařazených poslanců, - výdajů na politickou a informační činnost politických skupin / nezařazených poslanců v rámci politických činností Evropské unie. Tyto finanční prostředky nemohou být použity: - jako náhrada za výdaje kryté z jiné rozpočtové položky Evropského parlamentu, zejména za výdaje v rámci statutu poslanců Evropského parlamentu 3 (dále jen statut ), s výjimkou nákladů hrazených z příspěvků stanovených v článcích 25 a 33 prováděcích opatření ke statutu poslanců Evropského parlamentu 4, a to pod podmínkou, že tyto výdaje jsou uvedeny v účetním plánu, který je přílohou těchto pravidel. Za tímto účelem je třeba, aby politické skupiny a správa přijaly nezbytná opatření s cílem zamezit riziku dvojích plateb, zejména u příspěvku na všeobecné výdaje, příspěvku na parlamentní asistenci, příspěvku na cestovní výdaje a na výdaje na pobyt a příspěvku na skupinové návštěvy. Ve spolupráci s generálním tajemníkem Parlamentu stanoví generální tajemníci politických skupin prováděcí pravidla umožňující výměnu informací a zaručující jasné stanovení odpovědností. - k financování jakékoli formy evropské, národní, regionální nebo místní volební kampaně (pokyny pro výklad této odrážky jsou připojeny k těmto předpisům); - k nabývání nemovitého majetku nebo vozidel; - k financování politických stran na vnitrostátní a evropské úrovni nebo s nimi spjatých organizací (včetně nadací politických stran, které mají právní subjektivitu) ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2004/2003 ze dne 4. listopadu 2003 o statutu a financování politických stran na evropské úrovni 5 ; - k získávání finanční účasti nebo vlastnictví v jakékoli jiné organizaci Povaha výdajů musí odpovídat obecnému účetnímu plánu, který je nedílnou součástí těchto předpisů Tyto finanční prostředky nemohou být využity ke krytí výdajů, které by mohly vést ke střetu zájmů ve smyslu článku 57 finančního nařízení. 3 Rozhodnutí Evropského parlamentu 2005/684/ES, Euratom ze dne 28. září 2005 o přijetí statutu poslanců Evropského parlamentu (Úř. věst. L 262, , s. 1). 4 Rozhodnutí předsednictva Evropského parlamentu ze dne 19. května a 9. července 2008, kterým se stanoví prováděcí opatření ke statutu poslanců Evropského parlamentu (Úř. věst. C 159, , s.1) a následné změny 5 Úř. věst. L 297, , s. 1.

3 1.2 Rozdělení finančních prostředků Finanční prostředky budou rozděleny mezi politické skupiny a nezařazené poslance rozhodnutím předsednictva podle klíče navrženého předsedy politických skupin. Toto rozdělení bude stanoveno podle složení politických skupin a počtu nezařazených poslanců k 1. lednu daného roku. Bude provedeno podle pravidla uvedeného v příloze Politické skupiny / nezařazení poslanci smějí financovat svou činnost uvedenou v článku těchto předpisů pouze z prostředků z rozpočtové položky 400 nebo ze zdrojů z nich odvozených. Politické skupiny / nezařazení poslanci nesmějí jako poslanci Evropského parlamentu přijímat dary ani odkazy. 1.3 Slučování a rozpouštění a změny ve složení politických skupin Pokud dojde ke změnám ve složení politických skupin v průběhu rozpočtového roku, budou finanční prostředky přerozděleny poměrným dílem. Toto přerozdělení vstupuje v platnost prvním dnem měsíce, který následuje po dni, k němuž došlo ke změně složení politické skupiny nebo politických skupin. Přerozdělení provede správa na počátku následujícího rozpočtového roku při vyplácení finančních prostředků. V případě zvláště rozsáhlé změny ve složení skupiny předloží správa přerozdělení finančních prostředků ke schválení předsednictvu. Pokud se jeden či více členů politické skupiny stane nezařazeným poslancem, finanční prostředky, na něž má nezařazený poslanec nárok, budou uhrazeny v poměrné výši. Toto přerozdělení vstupuje v platnost prvním dnem měsíce, který následuje po dni, k němuž došlo ke změně složení politické skupiny nebo politických skupin. Správa oznámí politické skupině nebo skupinám výši částky, která má být vrácena, a platba bude provedena do jednoho měsíce poté, co správa oznámila výši částky. Nebude-li tato částka uhrazena, bude odečtena na počátku následujícího rozpočtového roku při vyplácení finančních prostředků. Pokud nezařazený poslanec vstoupí do politické skupiny, vypracuje správa zprávu o stavu výdajů ke dni, kdy se poslanec stal členem skupiny. Prostředky, které nezařazený poslanec nevyužil, budou převedeny na příslušnou skupinu Pokud je politická skupina rozpuštěna, nese její bývalý předseda i nadále odpovědnost za vypracování účetní závěrky k datu rozpuštění politické skupiny. Finanční prostředky nemohou být použity k financování nákladů vzniklých po dni rozpuštění, ledaže jsou spojeny s likvidací nebo právním závazkem, jenž byl již dříve uzavřen písemně. Do tří měsíců ode dne svého oficiálního rozpuštění předloží politická skupina předsedovi Evropského parlamentu zprávu o použití finančních prostředků za daný rozpočtový rok v souladu s podmínkami stanovenými v článcích a těchto předpisů. Po zpracování finančních výkazů k datu rozpuštění skupiny budou veškerá aktiva a pasiva skupiny spravována pod společným dohledem bývalého předsedy politické skupiny a generálního tajemníka Evropského parlamentu nebo jeho zástupce. Čistá aktiva, včetně stálých aktiv, budou vrácena Evropskému parlamentu.

4 Do tří měsíců ode dne svého oficiálního rozpuštění předloží politická skupina Evropskému parlamentu veškeré dokumenty týkající se uplatňování a plnění svého rozpočtu. Tyto dokumenty jsou uchovávány po dobu nejméně pěti let ode dne, kdy Parlament udělí předsedovi absolutorium. Pokud nezařazený poslanec odstoupí, správa uzavře účty tohoto poslance, přičemž bude brát ohled na dříve přijaté písemné závazky. 1.4 Odpovědnost Politické skupiny odpovídají Evropskému parlamentu za používání finančních prostředků v rámci pravomocí, které jim udělilo předsednictvo v souvislosti s prováděním těchto předpisů. Skupiny odpovídají za to, že prostředky budou použity v souladu s těmito předpisy, a učiní patřičné kroky, aby nedocházelo k výdajům, které nejsou v souladu s těmito předpisy. Politická skupina, kterou zastupuje její předseda, má pravomoci schvalující osoby. Vnitřní předpisy skupiny musí obsahovat ustanovení o jmenování pověřené schvalující osoby. Pověřená schvalující osoba a dále pověřené schvalující osoby jsou oprávněny schvalovat výdaje, zjišťovat nároky, které mají být uplatněny, a vydávat příkazy k vrácení vyplacených částek a platební příkazy. 1.5 Publikační činnost, společná organizace a sponzorování Při veškeré politické nebo informační činnosti financované z prostředků z položky 400 musí být jasně uvedeno jméno a/nebo logo politické skupiny Ve všech publikacích či jiných materiálech nebo při veškerých informačních činnostech, zveřejněných nebo vytvořených nezařazenými poslanci, musí být uvedeno jméno poslance společně s jednoznačným a úplným označením jeho statusu nezařazeného poslance Evropského parlamentu, a to buď vedle jména nebo přímo pod jménem poslance. Jak jméno, tak status musí být viditelně vyznačeny a uvedeny na přední straně jakýchkoli publikací nebo informačních materiálů. Nezařazeným poslancům se zakazuje používat logo Evropského parlamentu bez svolení generálního tajemníka Evropského parlamentu. Jako dosud, musí být ve všech publikacích a při veškeré informační činnosti nezařazených poslanců uvedena skutečnost, že za ně nese výhradní odpovědnost jejich autor a že Evropský parlament nemůže být činěn odpovědným za jakékoli použití informací, jež obsahují Ve všech publikacích či jiných materiálech nebo při veškerých informačních činnostech, zveřejněných nebo vytvořených poslanci Evropského parlamentu, kteří jsou členy některé z politických skupin

5 ve smyslu článku 30 jednacího řádu6, musí být uvedeno jméno a/nebo logo politické skupiny, které je příslušný poslanec členem. Použití loga Evropského parlamentu poslanci EP, kteří jsou členy některé politické skupiny, podléhá postupu udělování svolení politickou skupinou, které je dotčený poslanec členem Politické skupiny / nezařazení poslanci mohou vykonávat politickou nebo informační činnost společně s třetími osobami. V tomto případě musí být účast politické skupiny nebo nezařazených poslanců skutečná. Jméno a/nebo logo politické skupiny nebo musí být uvedeno na stejné úrovni jako jména a loga ostatních pořadatelů. U nezařazených poslanců musí být jejich status nezařazených poslanců uveden na stejné úrovni jako jména a loga ostatních pořadatelů. Předpokládané výdaje všech spolupořadatelů musí být stanoveny předem Politické skupiny / nezařazení poslanci mohou v rámci své politické nebo informační činnosti uvádět třetí osoby, které se na této činnosti spolupodílejí. V těchto případech musí být jména a loga třetích osob uvedena na nižší úrovni než jména a loga politické skupiny / nezařazených poslanců Veškeré služby poskytované politickým skupinám / nezařazeným poslancům politickými stranami nebo s nimi spjatými organizacemi za účelem organizace jejich činností musí být řádně vyúčtovány na základě pořizovací ceny; zajišťuje-li služby subdodavatel, musí být politické skupině / nezařazeným poslancům předány příslušné faktury spolu s dokladem o zaplacení. 1.6 Příspěvky a dotace třetím stranám Aniž je dotčen článek těchto předpisů, mohou politické skupiny / nezařazení poslanci finančně podporovat externí organizace s použitím finančních prostředků z položky 400 formou dotací nebo příspěvků, a to až do celkové výše pěti procent ročního objemu svých finančních prostředků z rozpočtové položky 400. Pokud tak činí a pokud daná částka přesáhne výši EUR, musí si vyžádat prohlášení o auditu nebo finanční výkaz vztahující se k využití přijaté podpory. Je zakázáno poskytovat dotace národním nebo evropským politickým stranám nebo s nimi spjatým organizacím (včetně nadací politických stran, které mají právní subjektivitu). 1.7 Pracovní smlouvy Kromě pracovníků zaměstnaných podle služebního řádu úředníků a ostatních zaměstnanců Evropských společenství mohou politické skupiny zaměstnávat osoby na základě pracovní smlouvy a uzavírat smlouvy o poskytování služeb s použitím prostředků z rozpočtové položky 400. Pracovní smlouva obsahuje přinejmenším tyto informace: informace, které umožňují ověření totožnosti osoby, s níž se uzavírá smlouva, dobu platnosti smlouvy, 6 Odkazy na jednací řád odkazují na znění platné k datu přijetí posledního rozhodnutí předsednictva o provedení změn.

6 souhrnný popis vykonávané činnosti, místo/místa výkonu práce, pracovní dobu (plný/částečný úvazek), hrubou měsíční mzdu osoby, s níž se uzavírá smlouva, a všechny její ostatní finanční nároky, placenou dovolenou, prémie na konci roku a ustanovení o proplácení nákladů na služební cesty, poskytování měsíční výplatní pásky, ustanovení týkající se roční dovolené, včetně její délky, ustanovení o ukončení smlouvy, včetně výpovědní lhůty, ustanovení určující vnitrostátní právo, jímž se řídí daná pracovní smlouva, vnitrostátní systém sociálního zabezpečení 7, do něhož je osoba, s níž se uzavírá smlouva, přihlášena, ustanovení, v němž je výslovně uvedeno, že druhou smluvní stranou je politická skupina, a nikoli Evropský parlament. Smlouva o poskytování služeb obsahuje přinejmenším tyto informace: totožnost a právní subjektivitu poskytovatele služeb, dobu platnosti smlouvy, popis poskytovaných služeb, místo/místa, kde jsou služby poskytovány, cenu (ve vhodných případech včetně DPH), ustanovení určující vnitrostátní právo, jímž se řídí daná smlouva o poskytování služeb, povinnost poskytovatele služeb dodržovat příslušné právní předpisy, číslo plátce DPH a identifikační číslo organizace (nebo odkaz na právní předpis, který jej vyjímá z této povinnosti registrace), ustanovení, v němž je výslovně uvedeno, že druhou smluvní stranou smlouvy o poskytování služeb je politická skupina, a nikoli Evropský parlament. Politické skupiny přijmou nezbytná opatření, aby zajistily kontrolu dodržování těchto požadavků. Pracovní smlouvy nebo smlouvy o poskytování služeb spolu s kopií výplatní pásky nebo naposledy podané faktury, které politická skupina uzavřela na dobu delší než šest měsíců, musí být zasílány čtvrtletně pro informaci generálnímu tajemníkovi Evropského parlamentu. Nezařazeným poslancům není povoleno uzavírat pracovní smlouvy. Kapitola 2: FINANČNÍ PŘEDPISY 2.1 Obecná ustanovení Finanční prostředky jsou politickým skupinám vypláceny na počátku každého rozpočtového roku, nebo v případě uplatnění systému prozatímních dvanáctin na počátku každého měsíce na bankovní účet zřízený za tímto účelem. Rozpočtový rok začíná 1. ledna a končí 31. prosince. 7 Podle článku 4 nařízení (EHS) č. 1408/71 ze dne 14. června 1971 jsou odvětví sociálního zabezpečení tato: a) dávky v nemoci a mateřství, b) dávky v invaliditě, c) dávky ve stáří, d) dávky pozůstalým, e) dávky při pracovních úrazech a nemocech z povolání, f) pohřebné, g) dávky v nezaměstnanosti a h) rodinné dávky.

7 Nicméně, v roce konání voleb do Evropského parlamentu trvá první rozpočtové období od 1. ledna do 30. června a druhé rozpočtové období od 1. července do 31. prosince Každá skupina příjme své vnitřní finanční předpisy. Tyto vnitřní finanční předpisy a jakákoli jejich změna musí být sděleny generálnímu tajemníkovi. Předpisy jsou zveřejněny v elektronické podobě na internetových stránkách Parlamentu. V souladu s nimi přijme každá skupina vlastní roční rozpočet, který schvaluje příjmy a výdaje Platba je závěrečným krokem, kterým se skupina zbavuje svých závazků vůči věřitelům Pokud není rozpočet přijat před 1. lednem, závazky a platby je možné přijímat nebo provádět s použitím systému prozatímních dvanáctin, pokud byly výdaje v zásadě schváleny v posledním přijatém rozpočtu skupiny Příjmy a výdaje musí být uvedeny v plné výši v rozpočtu a ve výdajích a nesmějí být navzájem kompenzovány. Získávat příjmy, přijímat závazky nebo provádět platby je možné, pouze pokud jsou zaznamenány do kapitoly, bodu nebo položky rozpočtu Finanční prostředky, které nebyly využity v průběhu rozpočtového roku, mohou být přeneseny do příštího roku až do výše 50 % ročního objemu finančních prostředků přijatých z rozpočtu Evropského parlamentu. Částky překračující 50 % budou po uzavření účetnictví a předložení zprávy o auditu předsedovi Evropského parlamentu vráceny do rozpočtu Evropského parlamentu včetně úroků, které případně vynesly. Pro účely výpočtu převáděných částek v průběhu volebních roků se u skupin, které po volbách nezaniknou, obě půlroční rozpočtová období sloučí a považují se za jeden rozpočtový rok, jak je uvedeno v tomto odstavci Rozpočet je plněn v souladu se zásadou, že funkce schvalující osoby a účetního jsou vzájemně neslučitelné Veškeré skutečné příjmy a výdaje musí mít řádný právní základ a musí odpovídat zásadám řádného finančního řízení Politické skupiny mohou na základě svých vnitřních předpisů pověřit svého člena a/nebo své zaměstnance. Rozsah a podmínky tohoto pověření musí být uvedeny v písemném rozhodnutí V rámci rozpočtu mohou být vyčleněny prostředky na financování centralizovaných nebo decentralizovaných politických a informačních činností. Všechny politické skupiny přijmou pravidla a postupy pro přijímání závazků v souvislosti s decentralizovanými prostředky a provádění plateb z těchto prostředků. Příslušná schvalující osoba může zajistit zřízení zálohových účtů podle článku za účelem provádění plateb spojených s výdaji v souvislosti s činností na regionální úrovni.

8 Všechny politické skupiny přijmou pravidla upravující převod finančních prostředků mezi jednotlivými body vlastního rozpočtu Politické skupiny jsou povinny uchovávat veškeré dokumenty týkající se uplatňování a plnění rozpočtu, a to nejméně po dobu pěti let ode dne, kdy Evropský parlament udělí svému předsedovi absolutorium. Správa uchovává zprávy předložené nezařazenými poslanci po dobu nejméně pěti let ode dne, kdy bylo předsedovi uděleno absolutorium. 2.2 Plnění rozpočtu Finanční prostředky, které je možné čerpat z rozpočtu, pokrývají jeden rozpočtový rok Rozpočty politických skupin jsou sestavovány v souladu s obecným účetním plánem uvedeným v části 2 těchto předpisů. Skupiny mohou provádět další členění, pokud přitom bude zachován obecný účetní plán Skupiny musí zavést systém vnitřní kontroly a zajistit, že veškeré rozpočtové transakce budou prováděny - osobou odpovědnou za úkoly zahájení operace, - osobou odpovědnou za ověřování ex ante, - příslušnou schvalující osobou. Činnosti zahájení operace a jejího ověření ex ante jsou vzájemně neslučitelné, stejně jako jsou neslučitelné funkce schvalující osoby a účetního. Osoby odpovědné za ověřování ex ante nesmějí být podřízeny zaměstnancům odpovědným za úkoly zahájení operací. Před vydáním platebního příkazu je nutné: - ověřit existenci splatné částky a ověřit nebo stanovit její výši, - ověřit, zda jsou k dispozici potřebné finanční prostředky, - ověřit, zda byly shromážděny všechny doklady, - ověřit, za jakých podmínek je platba splatná, - ověřit, zda jsou výdaje v souladu s předpisy pro použití finančních prostředků z rozpočtové položky Závazky a platby mohou být přijaty nebo provedeny pouze v rámci dostupných prostředků. Veškerá rozhodnutí o přijetí závazků musí uvádět přesnou částku Vydání platebního příkazu je aktem, při němž je vydán pokyn k zaplacení jednotlivé výdajové položky. 2.3 Nákup Pokud dodavatelem není instituce Společenství nebo pokud nebyl dodavatel institucí již vybrán ve výběrovém řízení, musí být veškeré nákupy prováděny prostřednictvím zadávacích

9 řízení, přičemž je nutné brát ohled na tyto zvláštní podmínky politických skupin / nezařazených poslanců: Při zadávání zakázek v hodnotě přesahující EUR musí proběhnout konzultace s alespoň pěti zájemci; zakázka může být zadána, pokud byly podány alespoň tři platné nabídky. Při zadávání zakázek v hodnotě od EUR do EUR musí proběhnout konzultace s alespoň třemi zájemci. Pro zakázky v hodnotě nižší než EUR stačí jedna nabídka. K výběru dodavatele nebo poskytovatele služeb musí být podáno odůvodnění a schvalující osoba musí uchovávat veškeré dokumenty týkající se zakázky. V případě nezařazených poslanců musí být veškeré dokumenty předloženy správě. Na zadávání zakázek se uplatňuje některý z postupů uvedených v čl. 110 odst. 2 finančního nařízení. V případech uvedených v článcích 129 a 130 nařízení Komise v přenesené pravomoci o prováděcích pravidlech k finančnímu nařízení Unie, mohou politická skupina / nezařazení poslanci odchylně od ustanovení tohoto článku zadat zakázku ve vyjednávacím řízení na základě jediné nabídky Inventární soupis Každá skupina musí vytvořit a vést inventární soupis předmětů nakoupených z prostředků z rozpočtové položky 400 s uvedením množství a hodnoty každé z položek. V inventárním soupisu musí být zapsány předměty nespotřebního charakteru, jejichž životnost přesahuje jeden rok a jejichž pořizovací hodnota se rovná limitu stanovenému pro majetek Parlamentu nebo jej přesahuje. Inventární soupis musí být veden v souladu s pravidly, která tvoří přílohu těchto předpisů. 2.5 Účetnictví Účetnictví je vedeno podvojným způsobem v eurech za kalendářní rok. Zaznamenává veškeré příjmy a výdaje za rozpočtový rok a musí být podloženo příslušnými doklady. Vyúčtování příjmů a výdajů a rozvaha musí být rovněž předloženy v eurech. Součástí podkladových dokumentů musí být originály faktur a veškeré dokumenty dokládající povahu výdajů Účetnictví musí být uzavřeno na konci rozpočtového roku, aby bylo možné vypracovat finanční zprávu skupiny. 8 Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1268/2012 ze dne 29. října 2012 o prováděcích pravidlech k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU, Euratom) č. 966/2012, kterým se stanoví finanční pravidla o souhrnném rozpočtu Unie

10 Finanční zpráva se skládá z finanční rozvahy, výkazu příjmů a výdajů za rozpočtový rok a připojených vysvětlivek. Vedení a formální úprava účtů se řídí obecnými úvahami týkajícími se finančních výkazů v pravidlech přijatých účetním Komise uvedených v článcích 143 a 144 finančního nařízení, pokud se uplatní při provádění rozpočtové položky 400. Jestliže se určité účetní pravidlo od těchto úvah významně odchýlí, uvede se to ve sděleních připojených k finančním výkazům. Rozvaha a výkaz příjmů a výdajů jsou vypracovány v souladu s harmonizovaným účetním plánem uvedeným v části 2 těchto předpisů. Výdaje jsou uvedeny podle klasifikace určení. Pro snazší sladění formální úpravy finančních výkazů politických skupin byl vypracován vzor finanční zprávy a začleněn do příručky, kterou dostaly k dispozici politické skupiny Výkaz příjmů a výdajů bude vypracován v souladu s obecně uznávanými zásadami účetnictví rozpočtového roku. Výdaje vzniklé do 31. prosince (resp. 30. června a 31. prosince v roce konání voleb) a související s činnostmi, které proběhly v tomto rozpočtovém roce, mohou být zaneseny jako výdaje v účtech příjmů a výdajů, pokud příslušné platby byly provedeny do 31. ledna následujícího roku (30. září v roce konání voleb) Platby s použitím finančních prostředků z rozpočtové položky 400 musí být prováděny z bankovních účtů zřízených politickým skupinami jejich jménem. Veškeré bankovní účty zřízené politickými skupinami musí být uvedeny v účetnictví. Skupiny mohou svým jménem zřizovat účty v souvislosti se zálohovými účty uvedenými v článku těchto předpisů. Veškeré transakce prováděné prostřednictvím bankovních účtů, jejichž majitelem je skupina, musí být zaneseny v účetnictví Veškeré zálohové účty podléhají závazku výdajů pro celou částku. Rozlišuje se mezi stálým zálohovým účtem a časově omezeným zálohovým účtem. Zálohové účty zřizuje a ruší příslušná schvalující osoba. Výdaje vyplácené ze zálohových účtů spravuje správce zálohových účtů v souladu s pokyny stanovenými v závazku výdajů. Správci zálohových účtů odpovídají za platby nebo úhrady, pro které byl zálohový účet vytvořen. 2.6 Finanční kontrola Vedení účtů a formální úprava výročních účetních zpráv skupin podléhají externímu auditu. Přezkoumání provádějí externí auditoři v souladu s následujícím pověřením. Auditor je pověřen provést nezávislou kontrolu v souladu s mezinárodními normami pro audit (ISA) vydanými normotvorným orgánem IASSB. Tento audit zahrnuje veškeré kontroly

11 účetních výkazů a jakýkoli další postup auditu považovaný za nezbytný k tomu, aby bylo možné s rozumnou jistotou vypracovat nezávislé stanovisko k následujícím bodům: a) výkaz příjmů a výdajů poskytuje pravdivý a věrný obraz o finanční situaci politické skupiny v rozpočtovém roce, k němuž se audit vztahuje, b) rozvaha poskytuje pravdivý a věrný obraz o majetku skupiny ke dni ukončení rozpočtového roku; c) při přípravě a předkládání účtů byly dodrženy obecné úvahy týkající se finančních výkazů v pravidlech přijatých účetním Komise popsaných v článcích 143 a 144 finančního nařízení, popřípadě je odchylka od těchto obecných úvah přiměřeně vysvětlena ve sdělení připojeném k finančním výkazům; d) účinný a účelný systém vnitřní kontroly pro řízení operací, který zahrnuje účinné oddělení povinností schvalující osoby od povinností účetního nebo osob vykonávajících odpovídající funkce; e) předkládání účtů probíhá v souladu s harmonizovaným účetním plánem uvedeným v části 2 těchto předpisů; f) výdaje jsou v souladu s ustanoveními těchto předpisů; g) výdaj byl přiřazen do správného bodu rozpočtu skupiny; h) byly k dispozici příslušné prostředky; i) byly použity zásady řádného finančního řízení; j) platební příkazy jsou podloženy originálními doklady (nebo jejich ověřenými kopiemi); k) byly dodrženy vnitřní předpisy skupiny. Na závěr své práce auditor formuluje své stanovisko v auditní zprávě adresované předsedovi politické skupiny, v níž probíhá audit Externí auditor ověřuje činnosti skupiny v oblasti řízení rizik tím, že vydává nezávislá stanoviska ke kvalitě řídících a kontrolních systémů a doporučení ke zlepšení podmínek provádění operací a k podpoře řádného finančního řízení. Externí auditor odpovídá zejména: a) za posuzování vhodnosti a účelnosti vnitřních systémů řízení a za hodnocení práce útvarů při provádění politik, programů a akcí s ohledem na rizika s nimi spojená; b) za posuzování účinnosti a účelnosti systémů vnitřní kontroly a auditu použitelných na každou operaci plnění rozpočtu. Činnost externího auditora pokrývá všechny činnosti a útvary skupiny. Externí auditor má úplný a neomezený přístup ke všem informacím potřebným k výkonu jeho činnosti, v případě potřeby i na místě, a to i v členských státech a třetích zemích. Externí auditor zahrne do své výroční zprávy o auditu své stanovisko týkající se systémů vnitřní kontroly Na návrh generálního tajemníka sestaví předsednictvo Evropského parlamentu seznam schválených externích auditorských společností. Generální tajemník je oprávněn doplňovat do tohoto seznamu další auditorské společnosti, a to po celou dobu jeho platnosti s výjimkou posledních tří měsíců, pokud tyto společnosti předloží příslušné podklady uchazeče

12 o poskytování těchto služeb a splňují podmínky výzvy k projevení zájmu. Politické skupiny si z tohoto seznamu mohou svobodně zvolit svou auditorskou společnost. Přijetí auditora probíhá na základě standardního dopisu o přijetí. Maximální doba nepřetržitého smluvního zaměstnání téže auditorské společnosti je pět let Zpráva Evropskému parlamentu Do konce čtvrtého měsíce po uzavření rozpočtového roku předloží každá politická skupina předsedovi Evropského parlamentu auditovanou zprávu o využití prostředků v minulém finančním roce Tato finanční zpráva obsahuje: a) zprávu auditora vypracovanou na základě pracovních bodů uvedených v článku těchto předpisů, b) finanční zprávu skupiny popsanou v článku těchto předpisů. Tato zpráva se předkládá generálnímu tajemníkovi a bude zveřejněna na internetových stránkách Parlamentu Předseda Evropského parlamentu předá zprávy uvedené v článku těchto předpisů předsednictvu a Výboru pro rozpočtovou kontrolu, které se jimi budou zabývat v rámci pravomocí stanovených v jednacím řádu Parlamentu Pokud předsednictvo poté, co s ním byla zpráva konzultována podle článku těchto předpisů, dospěje na základě stanoviska Výboru pro rozpočtovou kontrolu k závěru, že finanční prostředky nebyly použity v souladu s těmito předpisy, budou tyto finanční prostředky vráceny Evropskému parlamentu do tří měsíců ode dne, kdy byly zjištěny nesrovnalosti. V tomto případě může předsednictvo rozhodnout, že finanční prostředky vydané neoprávněně získá Evropský parlament zpět odečtením od finančních prostředků, které mají být poskytnuty v příštím rozpočtovém roce. 2.8 Konzultace Politické skupiny a nezařazení poslanci mohou vzájemně konzultovat jakékoli otázky týkající se uplatňování těchto předpisů s cílem harmonizovat jejich provádění. 2.9 Zvláštní ustanovení pro nezařazené poslance Výdaje nezařazených poslanců jsou uskutečňovány buď přímými platbami dodavatelům nebo jsou uhrazeny správou v nejbližším možném termínu na základě dokladů vyžadovaných těmito předpisy a po ověření, zda jsou tyto doklady v souladu s těmito předpisy. Správa prověří, zda 9 První pětileté období začíná dne 21. září 2010.

13 a) jsou výdaje v souladu s těmito předpisy a nejsou pokryty jinými příspěvky, b) byly dodrženy tyto předpisy, c) byly dodrženy zásady řádného finančního řízení, d) k výdajům existují originální doklady a v případě úhrady výdajů poslanci doklad o zaplacení (nebo kopie ověřené dodavatelem nebo orgánem oprávněným provádět takové ověřování). Žádá-li poslanec o úhradu nákladů, měl by se snažit uvést co nejvíce položek na jednu žádost a vzít přitom na vědomí, že jednotlivá úhrada nebude provedena pro částky nižší než 50 EUR. Rozpočtový rok začíná 1. ledna a končí 31. prosince. V roce konání voleb do Evropského parlamentu trvá první rozpočtové období od 1. ledna do 30. června a druhé rozpočtové období od 1. července do 31. prosince Finanční prostředky, které nebyly využity v průběhu rozpočtového roku, mohou být přeneseny do příštího roku až do výše 50 % objemu finančních prostředků přijatých z rozpočtu Evropského parlamentu. Částky přesahující 50 % propadají po uzavření účetnictví ve prospěch rozpočtu Evropského parlamentu Finanční prostředky pro nezařazené poslance spravuje správa Evropského parlamentu v souladu s účetním plánem, který je součástí přílohy Pokud nezařazený poslanec odstoupí nebo vstoupí do politické skupiny, předloží správě veškeré nevypořádané položky nákladů, které mu vznikly nejpozději ke dni, kdy odstoupil nebo vstoupil do politické skupiny, a to do jednoho měsíce od tohoto dne Majetek, který nezařazení poslanci získali s použitím prostředků z rozpočtové položky 400, bude zapsán do inventárního soupisu Evropského parlamentu. V inventárním soupisu musí být zapsány předměty nespotřebního charakteru, jejichž životnost přesahuje jeden rok a jejichž pořizovací hodnota se rovná limitu stanovenému pro majetek Parlamentu, nebo jej přesahuje. Inventární soupis musí být veden v souladu s pravidly, která tvoří přílohu těchto předpisů Správa vyhotoví výkaz příjmů a výdajů a rozvahu pro každého poslance a ověří řádnost účetnictví a jeho soulad s těmito předpisy. Konsolidovaná verze těchto dokladů bude následně zveřejněna na internetových stránkách Evropského parlamentu Tyto dokumenty budou do 30. dubna následujícího rozpočtového roku předloženy předsedovi Evropského parlamentu. Předseda postoupí tyto dokumenty předsednictvu a Výboru pro rozpočtovou kontrolu, které se jimi budou zabývat v rámci pravomocí stanovených v jednacím řádu Parlamentu Pokud předsednictvo poté, co s ním byla zpráva konzultována podle předchozího pododstavce, dospěje na základě stanoviska Výboru pro rozpočtovou kontrolu k závěru, že finanční prostředky nebyly použity v souladu s těmito předpisy, budou tyto finanční prostředky vráceny Evropskému parlamentu do tří měsíců ode dne, kdy byly nesrovnalosti zjištěny.

14

15 ČÁST 2 ÚČETNÍ PLÁN Účetní plán je obohacen o příklady v kurzivě, které mohou sloužit jako vodítko pro účtování VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT / VÝKAZ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ Hlava 1 PŘÍJMY KAPITOLA 1 DOTACE A JINÉ ZDROJE Z EP 1. Dotace EP Roční dotace z EP v rámci rozpočtové položky 400 na základě rozdělení přijatého předsednictvem (článek předpisů týkajících se rozpočtové položky 400). 2. Jiné příjmy z EP Jiné příjmy než prostředky z rozpočtové položky 400, které dostává skupina od Evropského parlamentu. KAPITOLA 2 VLASTNÍ ZDROJE 1. Úroky a podobné výnosy Bankovní úroky, které skupina získává z běžných účtů, termínovaných účtů, vkladů, z investičních fondů nebo z jiných nástrojů u finančních institucí. 2. Kurzové zisky Příjmy ze směny různých měn. Příjmy z revalorizace peněz na konci rozpočtového roku. 3. Různé příjmy Omezují se na různé zdroje přímo plynoucí z finančních operací s prostředky z rozpočtové položky 400, včetně dobropisů a úhrad vztahujících se k předchozím rozpočtovým rokům (článek předpisů týkajících se rozpočtové položky 400). 4. Částky převedené z předchozího rozpočtového roku Kladný zůstatek poměru aktiv a pasiv v rozvaze z předchozího rozpočtového roku (článek předpisů týkajících se rozpočtové položky 400). PŘÍJMY CELKEM Hlava II VÝDAJE KAPITOLA 1 ZAMĚSTNANCI 1. Služební cesty zaměstnanců ** Výdaje týkající se služebních cest zaměstnanců, které bezprostředně nesouvisejí s činností, na kterou se vztahují jiné články. 2. Přijímání nových zaměstnanců Veškeré náklady spojené s postupy přijímání nových zaměstnanců skupiny, včetně služebních cest zaměstnanců v rámci přijímacích řízení. ** Náklady na kompenzaci dopadu cestování na klima jsou považovány za nedílnou součást cestovních nákladů. Neplatí pro nezařazené poslance.

16 3. Stáže Veškeré náklady spojené s dohodami o stáži uzavřenými skupinou, zahrnující náklady na služební cesty stážistů, které bezprostředně nesouvisejí s činností, na kterou se vztahují jiné články. 4. Mzdy a související výdaje*, honoráře Veškeré náklady spojené s pracovními smlouvami a smlouvami o poskytování služeb uzavřenými skupinou, které nejsou hrazeny z jiných článků než z rozpočtové položky 400 v rozpočtu EP. 5. Školení personálu * Veškeré náklady spojené s pořádáním školení pro zaměstnance skupiny, zahrnující náklady na služební cesty v souvislosti s těmito školeními. 6. Náklady zaměstnanců na reprezentaci* Veškeré náklady spojené s reprezentačními aktivitami zaměstnanců sekretariátu skupiny. KAPITOLA 2 ZAŘÍZENÍ, BĚŽNÉ SPRÁVNÍ VÝDAJE A PROVOZNÍ VÝDAJE 1. Zařízení, provozní výdaje, projektové studie, provoz a údržba výpočetní techniky Nákup výpočetní techniky, smlouvy o odborné pomoci, poradenství, vývoj softwaru a další související náklady, včetně nákladů na odpisy. 2. Zařízení, náklady spojené s instalací a údržbou telekomunikačních zařízení, kancelářské techniky, nábytku a technických zařízení Nákup kancelářských strojů a zařízení, smlouvy o odborné pomoci a další související náklady, včetně nákladů na odpisy. 3. Kancelářské potřeby Nákup kancelářských potřeb denní spotřeby. 4. Poštovní a telekomunikační poplatky Pevné telefonní linky a mobilní telefony, faxy, poštovné, předplacené připojení k internetu, doručování zásilek kurýrní službou atd. 5. Náklady na tisk a kopírování Pronájem fotokopírek včetně nákladů na dodatečné kopie. Náklady na smlouvy o pronájmu s možností odkupu viz hmotný investiční majetek. 6. Pronájem kancelářských prostor* Náklady na pronájem kanceláří skupiny mimo tři pracovní místa EP. KAPITOLA 3 DOKUMENTACE, STUDIE A VÝZKUM 1. Noviny, časopisy, tiskové agentury a knihy Včetně předplatného on-line. 2. Studie a výzkum Neplatí pro nezařazené poslance.

17 Honoráře odborníků pověřených vypracováním studie, včetně jejich nákladů na pracovní cesty za účelem podání výkladu o vypracované studii. 3. Databáze KAPITOLA 4 NÁKLADY NA PRÁVNÍ SLUŽBY A ÚČETNICTVÍ, POPLATKY ZA FINANČNÍ SLUŽBY A DALŠÍ PROVOZNÍ NÁKLADY 1. Náklady na právní služby Náklady na advokátní služby, právní poradenství a další související náklady, včetně nákladů na služební cesty zaměstnanců v této oblasti. 2. Náklady na účetnictví/audit * Náklady spojené s vedením účetnictví skupiny a s vypracováváním finančních výkazů, včetně nákladů na údržbu účetního softwaru a honoráře externích auditorů. 3. Poplatky za finanční služby a kurzové ztráty Bankovní poplatky, včetně úroků z půjček a z prodlení a nákladů na internetové bankovnictví. 4. Náklady na překlad a tlumočení Náklady spojené s překladem a tlumočením mimo rámec činnosti, na kterou se vztahuje jiný článek tohoto účetního plánu. 5. Další provozní výdaje KAPITOLA 5 NÁKLADY NA SCHŮZE A REPREZENTACI ** 1. Oficiální schůze skupiny Náklady na oficiální schůze skupiny a jejího předsednictva a na studijní dny. Náklady na tyto schůze, které nehradí EP. Včetně nákladů na služební cesty zaměstnanců a nákladů na pracovní cesty osob, které na schůzi vystoupí. 2. Ostatní schůze a konference Náklady v rámci jiných konferencí a schůzí pořádaných skupinou než těch, které jsou předmětem článku 5.1. Včetně nákladů delegací poslanců na akce mimo pracovní místa EP s politickým programem. Včetně nákladů na služební cesty zaměstnanců, pracovní cesty poslanců a osob, které na těchto akcích vystoupí. 3. Náklady na reprezentaci Náklady na reprezentaci mimo rámec činnosti, na kterou se vztahuje jiný článek tohoto účetního plánu. 4. Pozvaní hosté Veškeré výdaje spojené s pozváním osobností, které jsou důležité pro formování veřejného mínění, nebo odborníků mimo rámec činnosti, na kterou se vztahuje jiný článek tohoto účetního plánu. Včetně hostů pozvaných na schůze orgánů skupiny, pokud nejsou výdaje na tyto schůze hrazeny z jiných článků tohoto účetního plánu. 5. Individuální průzkumné cesty poslanců ** Náklady na kompenzaci dopadu cestování na klima jsou považovány za nedílnou součást cestovních nákladů. Neplatí pro nezařazené poslance.

18 Včetně nákladů na cestu osob, které poslance doprovázejí. Z tohoto článku nejsou hrazeny náklady na pracovní cesty poslanců v rámci činností, které jsou hrazeny z jiných článků tohoto účetního plánu. Z tohoto článku nejsou hrazeny náklady delegací poslanců, které mají program v rámci politické činnosti skupiny. KAPITOLA 6 PUBLIKAČNÍ A PROPAGAČNÍ ČINNOST 1. Plakáty, brožury a publikace Veškeré náklady spojené s plakáty, informačními brožurami a letáky vydávanými skupinou. 2. Reklama v tisku a audiovizuální reklama Veškeré náklady spojené s uveřejňováním propagačních materiálů v novinách a časopisech a s reklamou v audiovizuálních médiích. 3. Propagační materiály, reklamní dárky, reklama s využitím telekomunikační techniky Jsou zde zahrnuty pohlednice bez předepsaného textu. Propagační materiály nakoupené v rámci tohoto článku nebudou zapsány do aktiv v rozvaze, pokud nebudou prodány. 4. Internetové stránky a reklama na internetu Veškeré náklady spojené s internetovými stránkami skupiny. 5. Návštěvy v institucích, informační stánky Veškeré náklady spojené se dny otevřených dveří v EP a s informačními stánky skupiny. Včetně cestovních nákladů na pracovníky skupiny. Včetně skupin návštěvníků EP, které neobdrží příspěvek od EP KAPITOLA 7 POSLANCI Bod 7.1 byl zařazen do kapitoly Decentralizované politické a informační činnosti Prostředky určené na správní výdaje, na politické a informační činnosti národních delegací a/nebo na politické a informační činnosti poslanců v jednotlivých členských státech. Podrobnosti výdajů hrazených z tohoto článku budou připojeny k výkazu zisků a ztrát. V tomto přehledu bude uveden rozpis výdajů hrazených z tohoto článku podle článků, které jsou v příloze 2 tohoto účetního plánu. KAPITOLA 8 DOTACE A PŘÍSPĚVKY 1. Dotace Viz čl. 6 odst.2 písm. b) nařízení EP a Rady (ES) č. 2004/2003 ze dne 4. listopadu Nejsou povoleny dotace pro politické strany na evropské úrovni. 2. Příspěvky Viz čl. 6 odst. 2 písm. b) nařízení EP a Rady (ES) č. 2004/2003 ze dne 4. listopadu Nejsou povoleny příspěvky politickým stranám na evropské úrovni. VÝDAJE CELKEM

19 PŘENESENÝ ZŮSTATEK CELKOVÝ SOUČET PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ ROZVAHA Kapitola I Hmotný a nehmotný investiční majetek Hmotný a nehmotný investiční majetek se oceňuje podle nabývací ceny nebo podle snížené hodnoty po postupných odpisech. Výše odpisů jsou uvedeny v připojené tabulce. I.1 Nehmotný investiční majetek I.2 Hmotný investiční majetek včetně smluv o pronájmu s možností odkupu. Kapitola II Pohledávky, zásoby a jiná oběžná aktiva II.1 Dodavatelé Zde jsou zahrnuty zálohy vyplacené u objednávek k dodání v příštím rozpočtovém roce a pohledávky za dodavateli. II.2 Zaměstnanci Zálohy vyplacené zaměstnancům sekretariátu skupiny. II.3 DPH Částky DPH, které vrátí členské státy v příštím rozpočtovém roce. II.4 Zásoby Zde jsou zahrnuty zásoby propagačního materiálu určené k prodeji. Ocenění podle nabývací ceny, pokud není uplatněna zásada obezřetnosti. Kancelářské potřeby se nezapisují do rozvahy, nýbrž jsou vedeny v analytických účtech podle způsobu využití a data nákupu. II.5 Různé Kapitola III Finanční účty Hotovost a cenné papíry u finančních institucí III.1 Movitosti (dluhopisy, investiční fondy, peněžní fondy) Způsob ocenění musí být vysvětlen v poznámkách připojených k roční účetní závěrce. III.2 Hotovost (hotové peníze, běžné a termínované účty) HLAVA IV PASIVA Kapitola I Rezervy I.1 Přenesený zůstatek Prostředky přenesené do následujícího rozpočtového roku. Kapitola II Finanční závazky Závazky u finančních institucí, včetně debetního zůstatku na bankovních účtech skupiny na konci rozpočtového roku. II.1 Finanční závazky se splatností delší než jeden rok II.2 Finanční závazky se splatností kratší než jeden rok Kapitola III Jiné závazky III.1 Jiné závazky Různé závazky kromě poplatků za neuhrazené faktury na konci měsíce následujícího po skončení rozpočtového roku. III.2 Poplatky vypořádané během rozpočtového roku n a uhrazené během rozpočtového roku n+1 Veškeré náklady týkající se daného rozpočtového roku, které jsou uhrazeny v průběhu měsíce následujícího po skončení daného rozpočtového roku. Pasiva celkem Kapitola IV: Výdaje příštích období / výnosy příštích období IV. 1 Výdaje příštích období IV. 2 Výnosy příštích období Aktiva celkem Kapitola IV: Náklady příštích období / příjmy příštích období IV. 1 Náklady příštích období IV. 2 Příjmy příštích období

20 ČÁST 3 POKYNY PRO VÝKLAD PŘEDPISŮ 1. Výklad ustanovení článku o výdajích pokrytých z jiných bodů rozpočtu Evropského parlamentu (netýká se nezařazených poslanců): 1.1 Politická skupina nebo národní delegace může v rámci politické činnosti nebo decentralizované informační činnosti použít finanční prostředky z rozpočtové položky 400 na pronájem kancelářských prostor v členském státě, pokud činnosti v nich vykonávané (včetně činnosti pracovníků zaměstnaných a působících v těchto kancelářích) splňují následující podmínky: jsou vykonávány výhradně jménem skupiny nebo její delegace; neuvádějí jméno konkrétního poslance v jiné formě než jako účastníka, vedoucího nebo spolupracovníka v rámci této činnosti. Tyto kancelářské prostory musí být označeny jako kanceláře skupiny nebo její delegace, nesmějí být využívány jako poslanecké kanceláře jednotlivých poslanců, nesmějí být pracovištěm asistenta poslance a nesmějí být využívány k přijímání občanů a setkáním s veřejností v rámci reprezentační činnosti poslance. (Pokud určité okolnosti vyvolají oprávněné pochybnosti, zda byly tyto podmínky dodrženy, může být poslanec vyzván k předložení důkazů, že provozní výdaje spojené s jeho poslaneckou činností byly financovány z příspěvku na všeobecné výdaje a že místo těchto prostředků nebyly použity prostředky z rozpočtové položky 400.) 1.2 Politická skupina může souhlasit s tím, aby prostředky z rozpočtové položky 400 určené k pokrytí cestovních výdajů spojených s misí skupiny použil poslanec na svou cestu do státu, v němž byl zvolen, pokud se daná činnost bude konat v oblasti vzdálené alespoň 150 km od jeho bydliště. 2. Výklad ustanovení článku o politické a informační činnosti související s volbami: 2.1 Zda je určitá činnost považována za předvolební činnost, závisí na obecných souvislostech této činnosti. Znamená to, že i pokud nebudou přímo zmíněny výrazy kandidát, volební listina, strana, volit, vyplývá volební charakter činnosti z přímého nebo nepřímého záměru akce a z jejích obecných souvislostí. Činnost, která má částečně volební charakter, je nepřípustná jako celek. Činnosti volebního charakteru jsou zakázány bez ohledu na jejich druh a použité prostředky. 2.2 V rámci politické a informační činnosti jsou povoleny tyto činnosti: - poskytování informací veřejnosti o datu konání voleb, podávání praktických informací o volbách a výzvy k účasti občanů ve volbách, - informace o činnosti odcházejícího zákonodárného sboru,

21 - běžná parlamentní činnost vykonávaná na přímou odpovědnost politické skupiny nebo nezařazených poslanců, včetně např. vydávání tiskových zpráv a politických prohlášení; na této politické a informační činnosti politické skupiny nebo nezařazeného poslance vykonávané jeden měsíc před konáním voleb do Evropského parlamentu se nesmí spolupodílet žádná evropská, národní, regionální ani místní politická strana nebo organizace jako sponzor, spolupořadatel ani jinak; jména poslanců Evropského parlamentu smějí být uvedena pouze jako bibliografický údaj, - politická a informační činnost v souvislosti s kampaní před referendem o evropských otázkách. 2.3 Následující seznam obsahuje prvky, které jsou považovány za součást volební kampaně, a jsou proto při čerpání prostředků z rozpočtové položky 400 zakázány seznam není vyčerpávající a slouží pouze jako vodítko: - jakékoli použití slova kandidát, - jakákoli zmínka o volební listině nebo jejím čísle, - jakákoli doporučení/požadavky volit určitou kandidátní listinu, kandidáta určitého politického směru nebo použití slova volit v tomto kontextu, přímo nebo nepřímo, - jakákoli činnost související s přípravou volební kampaně, - jakákoli zmínka o tom, že současný poslanec EP se znovu účastní voleb jako kandidát a že usiluje o hlasy, důvěru či podporu, - přítomnost jména nebo fotografie kandidáta, který v současné době není poslancem EP, v jakémkoli doprovodném materiálu, - jakýkoli reklamní materiál v jakékoli formě určený k výrobě a/nebo použití 30 dní před dobou konání voleb v roce, v němž se konají volby do Evropského parlamentu, ve kterém je zobrazena fotografie a uvedeno jméno dotčeného poslance a který nepřináší informace týkající se činností Parlamentu, jehož funkční období je u konce.

22 PŘÍLOHA 1 INVENTÁRNÍ SOUPIS Inventární soupis musí u každé položky uvádět její popis, jednotkovou cenu, datum pořízení, umístění a datum, kdy byla její fyzická přítomnost naposledy zkontrolována politickou skupinou nebo potvrzena držitelem. Veškeré položky je třeba zkontrolovat nejméně jednou za tři roky. Na konci rozpočtového roku bude hodnota inventárního majetku včetně odpisů zapsána podle typu majetku do rozvahy politické skupiny. Odpisy se vypočítávají lineární metodou na měsíčním základě. Úprava inventárního soupisu je předmětem vysvětlující poznámky k rozvaze ve formátu stanoveném na konci této přílohy (příloha 1A). Do 30. ledna každého roku předloží účetní všech skupin generálnímu řediteli pro finance tabulku uvádějící hodnotu inventárního majetku k 31. prosinci předchozího rozpočtového roku spolu s přehledem aktiv zapsaných v inventárním soupisu. Pokud zpráva o auditu doporučí změnu hodnoty inventárního majetku, bude nová hodnota uvedena ve zprávě předložené Evropskému parlamentu. Jakýkoli prodej majetku zapsaného v inventárním soupisu musí být zveřejněn a zaznamenán v účetnictví. Pro takový prodej je třeba požádat o nabídky. Veškeré škrty v inventárním soupisu musí být předmětem písemného prohlášení zdůvodňujícího vyškrtnutí této položky a uvádějícího její konečné určení. Prohlášení podléhá souhlasu schvalující osoby skupiny. V případě rozpuštění skupiny bude inventární soupis a veškerý majetek předán Evropskému parlamentu. Majetek zakoupený nezařazenými poslanci bude zapsán správou do inventárního soupisu Evropského parlamentu (přičemž budou zapsány položky v hodnotě rovné limitu uvedenému v článku těchto předpisů, nebo jej překračující). V případě odstoupení nezařazeného poslance nebo v případě skončení jeho funkčního období bude majetek získaný s použitím prostředků z rozpočtu Evropského parlamentu vrácen správě v jednom z pracovních míst Parlamentu. Pokud nezařazený poslanec vstoupí do politické skupiny, bude majetek převeden do inventárního soupisu této skupiny. Pokud poslanec vystoupí ze skupiny, majetek zůstává v držení skupiny, z jejíchž prostředků byl pořízen.

23 Kategorie a sazby odpisů Software 25 % Výpočetní technika (hardware) 25 % Telekomu nikační zařízení 25 % Technická zařízení a dodávky 12,5 % Různá zařízení a stroje 12,5 % Nábytek (židle, kancelářské stoly, skříně) 10 % PŘÍLOHA 1A Celkem (EUR) (EUR) (EUR) (EUR) (EUR) (EUR) (EUR) Pořizovací náklady: Počáteční zůstatky (pořizovací náklady) Minus Prodeje zapsané ve výkazu zisků a ztrát Plus Nákupy během rozpočtového roku Plus Převody Výsledek Konečný zůstatek u pořizovacích nákladů Akumulované odpisy Čisté hodnoty Počáteční zůstatky (akumulované odpisy) Minus Akumulované odpisy u prodaného nehmotného investičního majetku zapsané ve výkazu zisků a ztrát Plus Odpisy v daném rozpočtovém roce Výsledek Konečný zůstatek u pořizovacích nákladů Čistá účetní hodnota aktiv k roku N-1 Čistá účetní hodnota aktiv k roku N

24 PŘÍLOHA 2 PODROBNÝ ROZPIS PLNĚNÍ U DECENTRALIZOVANÝCH PROSTŘEDKŮ KAPITOLA 7 ČLÁNEK 1 Rozpis podle účetního plánu připojeného k předpisům týkajícím se rozpočtové položky 400 KAP./ ČLÁNEK NÁZEV PLNĚNÍ rozpočtový rok N % PLNĚNÍ rozpočtový rok N 1 1 Zaměstnanci Zařízení a náklady sekretariátu 3 Dokumentace, studie a výzkum 4 Náklady na právní služby a účetnictví, poplatky za finanční služby a další provozní náklady 52 Ostatní schůze a konference 53 Náklady na reprezentaci 54 Pozvaní hosté 61 Plakáty, brožury a publikace 62 Reklama v tisku a audiovizuální reklama 63 Propagační materiály, reklamní dárky, reklama s využitím telekomunikační techniky 64 Internetové stránky a reklama na internetu 65 Návštěvy v institucích, informační stánky ČLÁNEK 7.1 CELKEM % % %

OPRAVNÝ ROZPOČET ROZPOČTOVÝ ROK 2010 PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH ROZPOČTU

OPRAVNÝ ROZPOČET ROZPOČTOVÝ ROK 2010 PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH ROZPOČTU Příloha 3 OPRAVNÝ ROZPOČET ROZPOČTOVÝ ROK 2010 PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH ROZPOČTU DV\800769CS.doc PE432.337/BUR/ANN.3/REV. NÁVRH SCHVÁLENÝCH PRACOVNÍCH MÍST PRO OPRAVNÝ ROZPOČET 2010 včetně míst vyplývajících z

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31) C 449/168 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31) ÚVOD 1. Evropská

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/203 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38) ÚVOD

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace C 449/188 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) C 417/176 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) ÚVOD 1.

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra C 449/128 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra

Více

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound)

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound) Evropský parlament 204-209 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(205)057 Udělení absolutoria za rok 203: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound). Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.1.2015 2014/2087(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropského střediska pro rozvoj odborného vzdělávání na rozpočtový

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu NÁVRH DRUHÉ ZPRÁVY

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu NÁVRH DRUHÉ ZPRÁVY EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 7. 7. 2014 2013/2241(DEC) NÁVRH DRUHÉ ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí nadace 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352)

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2869/95. ze dne 13. prosince 1995. o poplatcích placených Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (ochranné známky a vzory)

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2869/95. ze dne 13. prosince 1995. o poplatcích placených Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (ochranné známky a vzory) NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2869/95 ze dne 13. prosince 1995 o poplatcích placených Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (ochranné známky a vzory) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení

Více

Příloha č. 2. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU

Příloha č. 2. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU Příloha č. 2 Návrh zákona ze dne. 2011, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15) C 449/82 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15) ÚVOD 1.

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/223 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) ÚVOD 1. Evropský policejní

Více

13/sv. 15 CS. Úřední věstník Evropské unie ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ L 35/1

13/sv. 15 CS. Úřední věstník Evropské unie ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ L 35/1 3 31995R0297 15.2.1995 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ L 35/1 NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 297/95 ze dne 10. února 1995 o poplatcích, které se platí Evropské agentuře pro hodnocení léčivých přípravků RADA

Více

ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI,

ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.5.2018 C(2018) 2857 final ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI, kterým se mění nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1042/2014 ze dne 25. července

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/18)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/18) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/97 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/18) ÚVOD 1.

Více

Rada Evropské unie Brusel 4. července 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 4. července 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 4. července 2016 (OR. en) 10899/16 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 30. června 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: C(2016) 3966 final Předmět: SOC 447 FSTR 43 CADREFIN

Více

Článek 1. Předmět a oblast působnosti

Článek 1. Předmět a oblast působnosti L 107/76 25.4.2015 ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/656 ze dne 4. února 2015 o podmínkách, za nichž mohou úvěrové instituce zahrnout mezitímní zisk nebo zisk ke konci roku do kmenového kapitálu

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 26.4.2018 C(2018) 2420 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 26.4.2018, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) č. 907/2014, pokud jde o

Více

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 17 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY FINANČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY. ČÁST I Obecná ustanovení 1 Předmět a rozsah úpravy

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 17 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY FINANČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY. ČÁST I Obecná ustanovení 1 Předmět a rozsah úpravy STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 17 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY Představenstvo České lékařské komory podle zákona č. 220/1991 Sb. o České lékařské komoře, České stomatologické komoře, České lékárnické komoře (dále jen zákon

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/09)

ZPRÁVA (2016/C 449/09) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/51 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

Více

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 8. FUNKČNÍ OBDOBÍ

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 8. FUNKČNÍ OBDOBÍ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 8. FUNKČNÍ OBDOBÍ 662. USNESENÍ SENÁTU ze 23. schůze, konané dne 14. června 2012 k návrhu senátního návrhu zákona senátorů Jiřího Dienstbiera, Milana Štěcha, a dalších,

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) C 417/110 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) Úvod

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) C 449/46 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) ÚVOD 1. Odrůdový úřad

Více

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka...

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi střediska (2009/C

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2246/2002. ze dne 16. prosince 2002

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2246/2002. ze dne 16. prosince 2002 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2246/2002 ze dne 16. prosince 2002 o poplatcích placených Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (ochranné známky a vzory) vzhledem k zápisu (průmyslových) vzorů Společenství KOMISE

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 29.1.2015 2014/2124(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických

Více

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 17 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY FINANČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY. ČÁST I Obecná ustanovení 1 Předmět a rozsah úpravy

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 17 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY FINANČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY. ČÁST I Obecná ustanovení 1 Předmět a rozsah úpravy STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 17 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY Představenstvo České lékařské komory podle zákona č. 220/1991 Sb. o České lékařské komoře, České stomatologické komoře, České lékárnické komoře (dále jen zákon

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 8.8.2015 L 211/9 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1368 ze dne 6. srpna 2015, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o podporu v odvětví

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) L 355/60 Úřední věstník Evropské unie 31.12.2013 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1423/2013 ze dne 20. prosince 2013, kterým se stanoví prováděcí technické normy, pokud jde o požadavky na zpřístupňování

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/03)

ZPRÁVA (2016/C 449/03) C 449/22 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2015, spolu s

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.2.2019 C(2019) 873 final PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne 12.2.2019 o vzorech ES prohlášení a certifikátů pro železniční prvky interoperability a subsystémy,

Více

Ustanovení Obsah Celex č. Ustanovení Obsah

Ustanovení Obsah Celex č. Ustanovení Obsah Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU k návrhu zákona o evropských politických stranách a evropských politických nadacích a o změně některých zákonů Navrhovaný právní předpis Odpovídající

Více

93/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. dubna 2007 o informační povinnosti penzijního fondu pro účely dohledu České národní banky

93/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. dubna 2007 o informační povinnosti penzijního fondu pro účely dohledu České národní banky 93/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. dubna 2007 o informační povinnosti penzijního fondu pro účely dohledu České národní banky Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 4 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/115 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) ÚVOD 1.

Více

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta. Opatření děkana č. 19/2014

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta. Opatření děkana č. 19/2014 Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta Opatření děkana č. 19/2014 Pravidla Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro provádění inventarizací majetku a závazků ČL. 1 Úvodní ustanovení

Více

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 10. FUNKČNÍ OBDOBÍ

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 10. FUNKČNÍ OBDOBÍ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 10. FUNKČNÍ OBDOBÍ 45. USNESENÍ SENÁTU z 3. schůze, konané dne 10. prosince 2014 k Pravidlům hospodaření senátorských klubů pro rok 2015 /senátní tisk č. 13/ Senát schvaluje

Více

Výroční zpráva 2008 návrh účetní závěrky a informace pro členy

Výroční zpráva 2008 návrh účetní závěrky a informace pro členy 1.TZ, družstevní záložna Hasskova 22, 674 01 Třebíč Telefon a fax: 568 847 717 IČO: 63 49 25 55, zapsané v obchodním rejstříku Krajského soudu v Brně v odd. Dr, vl. č.2708 Výroční zpráva 2008 návrh účetní

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT PRACOVNÍ DOKUMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT PRACOVNÍ DOKUMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««Výbor pro rozpočtovou kontrolu 2009 22. 2. 2005 PRACOVNÍ DOKUMENT k pozměňovacím návrhům k vnitřním pravidlům plnění rozpočtu Evropského parlamentu Výbor pro rozpočtovou

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/20)

ZPRÁVA (2017/C 417/20) C 417/126 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí

Více

Podklady ke schvalované účetní závěrce za rok 2015

Podklady ke schvalované účetní závěrce za rok 2015 Podklady ke schvalované účetní závěrce za rok 2015 Organizace: REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI JIHOVÝCHOD60 Adresa: Kounicova 13, 602 00 Brno IČO: 75082241 Období: 1. 1. 2015 31. 12. 2015 OBSAH 1 ZÁKLADNÍ

Více

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF)

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF) Evropský parlament 204-209 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(205)053 Udělení absolutoria za rok 203: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF). Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 29. dubna 205 o udělení absolutoria

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/193 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36) ÚVOD

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/07)

ZPRÁVA (2016/C 449/07) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/41 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 4. února 2014 (OR. en) 18140/13 Interinstitucionální spis: 2013/0428 (NLE) ASILE 65 N 14

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 4. února 2014 (OR. en) 18140/13 Interinstitucionální spis: 2013/0428 (NLE) ASILE 65 N 14 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 4. února 2014 (OR. en) 18140/13 Interinstitucionální spis: 2013/0428 (NLE) ASILE 65 N 14 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Ujednání mezi Evropskou unií a Norským královstvím

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba Obsah Příloha č. 1 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obsah 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2006O0004 CS 24.05.2013 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 7. dubna

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/07)

ZPRÁVA (2017/C 417/07) C 417/52 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Důchodového fondu Europolu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí fondu (2016/C 449/26)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Důchodového fondu Europolu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí fondu (2016/C 449/26) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/143 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Důchodového fondu Europolu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí fondu (2016/C 449/26) ÚVOD 1. Důchodový fond

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra C 417/150 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba Příloha č. 7 výzvy Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba 1. Obecná ustanovení 1) Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. Obecná ustanovení

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. Obecná ustanovení Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obecná ustanovení (1) Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve

Více

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba PŘÍLOHA VÝZVY č. 4 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba 1 Obecná ustanovení 1. Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

ČÁST TŘETÍ POŽADAVKY NA SUBSYSTÉMY. 6 Ověřování subsystému

ČÁST TŘETÍ POŽADAVKY NA SUBSYSTÉMY. 6 Ověřování subsystému V. Vybrané části nařízení vlády č. 133/2005 Sb., o technických požadavcích na provozní a technickou propojenost evropského železničního systému, ve znění nařízení vlády č. 371/2007 Sb., nařízení vlády

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ 17.12.2013 Úřední věstník Evropské unie L 340/1 I (Legislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1318/2013 ze dne 22. října 2013, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 1217/2009

Více

Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví SVJ Sídliště 738, Hostinné

Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví SVJ Sídliště 738, Hostinné Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví SVJ Sídliště 738, Hostinné Verze vnitřních směrnic: č. 1 Vypracovala: Bc. Michaela Hartlová DiS. Schválili: Ing. Miroslav Balatka, předseda výboru SVJ Petr Soukup,

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

Směrnice č. 2/2012 o oběhu účetních dokladů

Směrnice č. 2/2012 o oběhu účetních dokladů Obec : Dubenec IČ : 00277801 Směrnici zpracoval(a): Jana Baxová, účetní obce Směrnici schválil(a): Jaroslav Huňat, Starosta obce Datum zpracování : Směrnice nabývá platnosti: dnem podpisu Směrnice nabývá

Více

N á v r h. Parlament se unesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích

N á v r h. Parlament se unesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích III. N á v r h ZÁKON ze dne 2013, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se

Více

11. funkční období. Pravidla hospodaření senátorských klubů pro rok 2017

11. funkční období. Pravidla hospodaření senátorských klubů pro rok 2017 15 11. funkční období 15 Pravidla hospodaření senátorských klubů pro rok 2017 2016 SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 11. FUNKČNÍ OBDOBÍ ORGANIZAČNÍ VÝBOR 11. USNESENÍ z 2. schůze, konané dne 29. listopadu

Více

Dokladování nákladů uskutečněných v projektech programu HORIZONT 2020

Dokladování nákladů uskutečněných v projektech programu HORIZONT 2020 Osobní náklady 1. pracovní smlouvy (PS), popř. DPP, DPČ včetně všech dodatků Osobní náklady musí být stanoveny v souladu s interními směrnicemi ČZU. Za uznatelný osobní náklad se považuje úhrada za skutečně

Více

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU)

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 02017R1128 CS 30.06.2017 000.001 1 Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění

Více

Limité cabinets Embargo jusqu'à l'adoption

Limité cabinets Embargo jusqu'à l'adoption EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.9.2016 COM(2016) 605 final ANNEX 2 Limité cabinets Embargo jusqu'à l'adoption PŘÍLOHA návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY [povinný prvek], kterým se stanoví finanční

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/17 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 2009 2008/2269(DEC) 29. 1. 2009 NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropské agentury pro bezpečnost sítí a informací na rozpočtový

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.5.2018 C(2018) 2857 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 16.5.2018, kterým se mění nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1042/2014 ze dne

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.3.2017 COM(2017) 150 final 2017/0068 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/20)

ZPRÁVA (2016/C 449/20) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí

Více

Příloha č. 2. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. 1 Obecná ustanovení

Příloha č. 2. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. 1 Obecná ustanovení Příloha č. 2 Výzvy MAS POLIČSKO z.s. k předkládání žádostí o podporu z opatření O CLLD 13 Sociální služby a sociální začleňování v rámci Operačního programu Zaměstnanost Podpora sociálních služeb na území

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

Účtová skupina 03 Dlouhodobý hmotný majetek neodpisovaný 031 Pozemky 032 Umělecká díla a předměty

Účtová skupina 03 Dlouhodobý hmotný majetek neodpisovaný 031 Pozemky 032 Umělecká díla a předměty Směrná účtová osnova Příloha č. 4 vyhlášky č. 505/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou územními

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů Základní účtování nákladů a výnosů 6 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například spotřeba

Více

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Rusín, IČ za rok 2017

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Rusín, IČ za rok 2017 KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor podpory korporátního řízení a kontroly 28. října 117, 702 18 Ostrava KUMSX01W7J48 Čj.: MSK 12745/2018 Sp. zn.: KON/6746/2017/Sam 113.1 V10 Vyřizuje: Ing. Martin

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků - Vnitřní směrnice č.5/2011 starosty obecního úřadu ový Kramolín, kterou se řídí Inventarizace majetku a závazků 1. Předmět úpravy Ustanovení této směrnice vymezuje inventarizaci majetku a závazků. Inventarizace

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 EKONOMICKÁ ČÁST Výkaz zisku a ztráty NÁKLADY název ukazatele číslo hlavní hosp. I. Spotřebované nákupy celkem 02 1 271 01. Spotřeba materiálu 03 516 02. Spotřeba energie 04 755

Více

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení Příloha č. 1 Statutu VŠE Pravidla hospodaření VŠE Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Hospodaření VŠE se řídí zákonem a ostatními zvláštními právními předpisy 1) a podmínkami stanovenými v rozhodnutích o poskytování

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) C 449/36 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) ÚVOD 1. Evropská policejní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 EKONOMICKÁ ČÁST Výkaz zisku a ztráty NÁKLADY název ukazatele číslo hlavní hosp. I. Spotřebované nákupy celkem 02 1 404 01. Spotřeba materiálu 03 729 02. Spotřeba energie 04 675

Více

Příloha k účetní závěrce Strana svobodných občanů k

Příloha k účetní závěrce Strana svobodných občanů k Příloha je zpracována v souladu s Vyhláškou 504/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní

Více

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva...

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva... Obsah Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...................xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek.......................... XVI Předmluva....................................................

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Příloha č. 9 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obsah 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/13)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/13) C 449/72 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/13) ÚVOD 1. Evropský

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 13.5.2014 L 138/45 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 481/2014 ze dne 4. března 2014, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1299/2013, pokud jde o zvláštní pravidla

Více

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004 CS STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. prosince 2004 na žádost České národní banky k návrhu zákona, kterým se mění zákon o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích

Více

Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb.

Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb. PLATNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY Č. 314/2013 SB. - VYBRANÁ USTANOVENÍ S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 129/68 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/764 ze dne 2. května 2018 o poplatcích a platbách splatných Agentuře Evropské unie pro železnice a o podmínkách jejich úhrady (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.3.2016 COM(2016) 159 final 2016/0086 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

Zásady vztahu orgánů statutárního města Brna k příspěvkovým organizacím. Příloha č. 1. Hospodaření příspěvkových organizací

Zásady vztahu orgánů statutárního města Brna k příspěvkovým organizacím. Příloha č. 1. Hospodaření příspěvkových organizací Zásady vztahu orgánů statutárního města Brna k příspěvkovým organizacím Příloha č. 1 Hospodaření příspěvkových organizací Brno, srpen 2011 Článek 1. Obecná ustanovení 1.1 Organizace samostatně hospodaří

Více

EVROPSKÁ KOMISE DOKUMENTY. NÁVRH souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2017 SVAZEK 1 ODDÍL I PARLAMENT COM(2016) 300 CS 18.7.

EVROPSKÁ KOMISE DOKUMENTY. NÁVRH souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2017 SVAZEK 1 ODDÍL I PARLAMENT COM(2016) 300 CS 18.7. EVROPSKÁ KOMISE DOKUMENTY NÁVRH souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2017 SVAZEK 1 ODDÍL I PARLAMENT CS COM(2016) 300 CS 18.7.2016 Není-li uvedeno jinak, jsou částky vyjádřeny v eurech.

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 16/2003. ze dne 6. ledna 2003,

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 16/2003. ze dne 6. ledna 2003, NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 16/2003 ze dne 6. ledna 2003, kterým se stanoví zvláštní prováděcí pravidla pro provádění nařízení Rady (ES) č. 1164/94 ve spojitosti s oprávněností výdajů souvisejících s opatřeními

Více

DOKUMENTY. NÁVRH souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2019 SVAZEK 9 EVROPSKÁ KOMISE COM(2018) 600 CS

DOKUMENTY. NÁVRH souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2019 SVAZEK 9 EVROPSKÁ KOMISE COM(2018) 600 CS EVROPSKÁ KOMISE DOKUMENTY NÁVRH souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2019 SVAZEK 9 ODDÍL IX CS COM(2018) 600 CS 21.6.2018 Není-li uvedeno jinak, jsou částky vyjádřeny v eurech. Jakékoli

Více

PROVÁDĚNÍ INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ

PROVÁDĚNÍ INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ Vnitřní směrnice k PROVÁDĚNÍ INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ ve znění dodatku č. účinného od Obsah: I. Obsah inventarizace II. Předmět inventarizace III. Termíny provádění inventarizací IV. Ústřední inventarizační

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Laškov, okres Prostějov,příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: OBĚH PÍSEMNOSTÍ A ÚČETNÍCH DOKLADŮ Č.j.: S03/2010 Vypracoval: Mgr. Lenka Blahová, ředitelka školy Schválil: Mgr.

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/77 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska (2016/C 449/14)

Více