Gymnázium Jiøího Ortena METODIKA. èinnosti pøi vzniku mimoøádné události

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Gymnázium Jiøího Ortena METODIKA. èinnosti pøi vzniku mimoøádné události"

Transkript

1 Gymnázium Jiøího Ortena METODIKA èinnosti pøi vzniku mimoøádné události Kutná Hora 2009

2 ZPÙSOBY VYHLAŠOVÁNÍ VZNIKU MIMOØÁDNÝCH UDÁLOSTÍ Obyvatelstvo je v pøípadì hrozby nebo vzniku mimoøádné události varováno prostøednictvím varovného signálu: "VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA." kolísavý tón sirény po dobu 140 vteøin, tøikrát po sobì v tøíminutových intervalech. "Požární poplach". pøerušovaným tónem sirény po dobu 1minuty (25 vteøin trvalý tón, 10 vteøin pøestávka, 25 vteøin trvalý tón). elektronickou sirénou napodobuje hlas trubky troubící tón "HO-ØÍ", "HO-ØÍ" po dobu jedné minuty Obyvatelstvo je následnì informováno rozhlasem, televizí, místním rozhlasem, tzv. mluvícími sirénami, vozidly složek integrovaného záchranného systému nebo jiným zpùsobem o tom: co se stalo a co se má v takovém pøípadì dìlat.

3 KDYŽ ZAZNÍ SIRÉNA Níže uvedené pokyny platí jen tehdy, pokud zjevnì nejde o povodeò nebo zemìtøesení. 1) OKAMŽITÌ SE UKRYJTE Vyhledejte ukrytí v nejbližší budovì. Jestliže cestujete automobilem a uslyšíte varovný signál, zaparkujte automobil a vyhledejte ukrytí v nejbližší budovì. 2) ZAVØETE DVEØE A OKNA Když jste v budovì, zavøete dveøe a okna. Siréna mùže s velkou pravdìpodobností signalizovat únik toxických látek, plynù, radiaèních zplodin ajedù. Uzavøením prostoru snížíte pravdìpodobnost vlastního zamoøení. 3) ZAPNÌTE RÁDIO NEBO TELEVIZI Informace o tom, co se stalo, proè byla spuštìna siréna a varováno obyvatelstvo a co dìlat dále, uslyšíte v mimoøádných zpravodajstvích hromadných informaèních prostøedkù. V pøípadì výpadku elektrického proudu využijte pøenosný radiopøijímaè na baterie. Tyto informace jsou sdìlovány i obecním rozhlasem, popø. elektronickými sirénami.

4 Dùležitá telefonní èísla tísòového volání Zjistíte-li mimoøádnou událost (požár, havárii súnikem nebezpeèné látky ), která ohrožuje osoby, majetek nebo životní prostøedí, okamžitì volejte telefonní èíslo: Hasièský záchranný sbor ÈR Pomoc zdravotnické záchranné služby se vyžaduje pøi všech stavech ohrožujících život. Pøivolává se prostøednictvím telefonního èísla: Zdravotnická záchranná služba Pokud jste svìdky dopravní nehody nebo spáchání trestného èinu, volejte telefonní èíslo: Policie ÈR Mìstská policie Pro cizince a pro tísòové volání pøi rozsáhlých mimoøádných událostech Jednotné evropské èíslo tísòového volání Pøi pøedávání zprávy na telefonní èísla tísòového volání uveïte: " co se stalo, " kde se to stalo, " své jméno a èíslo telefonu, odkud voláte. Po ukonèení hovoru vyèkejte na zpìtný telefonát, kterým si operaèní pracovník ovìøí pravdivost nahlášené zprávy.

5 CO DÌLAT, KDYŽ BUDE NAØÍZENA EVAKUACE "Dodržujte zásady pro opuštìní bytu, vezmìte si evakuaèní zavazadlo a vèas se dostavte na urèené místo. " D o d r ž u j t e pokyny orgánù zabezpeèujících evakuaci i pøi použití vlastních vozidel. ZÁSADY PRO OPUŠTÌNÍ BYTU NEBO RODINNÉHO DOMU V PØÍPADÌ EVAKUACE - Uhaste otevøený oheò v topidlech. - Vypnìte elektrické spotøebièe (mimo lednièek a mraznièek). - Uzavøete pøívod vody a plynu. - Ovìøte, zda i sousedé vìdí, že mají opustit byt. - Dìtem vložte do kapsy odìvu cedulku se jménem a adresou. - Koèky a psy si vezmìte s sebou. - Ostatní domácí zvíøata, vèetnì exotických zvíøat, ponechte doma a dobøe je pøedzásobte vodou a potravou. - Vezmìte evakuaèní zavazadlo, uzamknìte byt a dostavte se na urèené evakuaèní støedisko.

6 EVAKUAÈNÍ ZAVAZADLO Evakuaèní zavazadlo se pøipravuje pro pøípad opuštìní bytu v dùsledku vzniku mimoøádné události a naøízené evakuace. Jako evakuaèní zavazadlo poslouží napø. batoh, cestovní taška nebo kufr. Zavazadlo oznaète svým jménem a adresou. Obsahuje zejména: - Základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobøe zabalený chléb a hlavnì pitnou vodu. - Pøedmìty denní potøeby, jídelní misku a pøíbor. - Osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti. - Pøenosné rádio s rezervními bateriemi. - Toaletní a hygienické potøeby. - Léky, svítilnu. - Náhradní prádlo, odìv, obuv, pláštìnku, spací pytel nebo pøikrývku. - Kapesní nùž, zápalky, šití a další drobnosti.

7 OCHRANA PØED POVODNÌMI Pøed povodní: - Informujte se na obecním úøadì, jak a kam se budete evakuovat v pøípadì povodòového ohrožení. - Pøipravte si pytle s pískem, tìsnicí fólii, tìsnicí desky a další stavební materiál na utìsnìní nízko položených dveøí a oken. - Zajistìte si ucpávky kanalizace, odtoku z WC. - Pøipravte si léky, dokumenty, vhodné ošacení, potraviny a pitnou vodu na 2-3 dny. -Vlastníte-li osobní automobil, pøipravte jej k okamžitému použití pøi evakuaci. -Pøipravte si evakuaèní zavazadlo, pøestìhujte cenné vìci a nebezpeèné látky do vyšších pater, upevnìte vìci, které by mohla odnést voda a pøipravte se na evakuaci zvíøat. Pøi povodni: - Na základì pokynù povodòových orgánù obce, policie a záchranáøù opus te ohrožený prostor. - V pøípadì evakuace dodržujte zásady pro opuštìní bytu (domu). -Je-li nedostatek èasu, okamžitì se pøesuòte na urèené místo, které nebude zatopeno vodou. Po povodni: -Nechte si zkontrolovat stav obydlí (statickou narušenost, obyvatelnost), rozvody energií (plyn, el. energie apod.), stav kanalizace a rozvodù vody. -Zlikvidujte uhynulé zvíøectvo, potraviny a polní plodiny, které byly zasaženy vodou. Postupujte podle pokynù hygienika. Vyèistìní studní a jejich sanaci zadejte odborníkùm. -Informujte se o místech humanitární pomoci a v pøípadì potøeby si vyžádejte finanèní pomoc, pitnou vodu, potraviny, teplé obleèení, hygienické prostøedky, potøebné náøadí pro likvidaci povodòových škod a další potøebné prostøedky. -Kontaktujte pøíslušné pojiš ovny ohlednì náhrady škod (ohlaste pojistnou událost pojiš ovnì, vyhotovte soupis škod).

8 HAVÁRIE V CHEMICKÉM ZÁVODÌ S ÚNIKEM NEBEZPEÈNÝCH LÁTEK Nezbytná doporuèení: - Urychlenì opus te ohrožené místo - Co nejdøíve se ukryjte v uzavøené místnosti. - Uzavøete a utìsnìte okna, dveøe a další otvory. - Vypnìte ventilaci. - Sledujte zprávy v hromadných informaèních prostøedcích. - Pøipravte si prostøedky improvizované ochrany osob. - Pøipravte si evakuaèní zavazadlo. - Budovu opus te jen na pokyn. HAVÁRIE V JADERNÉM ENERGETICKÉM ZAØÍZENÍ S ÚNIKEM RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK Nezbytná doporuèení: - Co nejdøíve se ukryjte v uzavøené místnosti (nejlépe ve sklepních prostorách), pokud možno na stranì odvrácené od jaderného zaøízení. - Co nejdøíve se ukryjte v uzavøené místnosti (nejlépe ve sklepních prostorách), pokud možno na stranì odvrácené od jaderného zaøízení. - Uzavøete a utìsnìte okna a dveøe. - Vypnìte ventilaci a utìsnìte další otvory. - Sledujte zprávy v hromadných informaèních prostøedcích. - Pøipravte si prostøedky improvizované ochrany osob. - Pøipravte si evakuaèní zavazadlo. - Jodové pøípravky (tablety) a prostøedky individuální ochrany odeberte a použijte až na základì veøejné výzvy. - Budovu opus te jen na pokyn. - V pøípadì radiaèní havárie jaderné elektrárny Dukovany a Temelín se obyvatelé, žijící v zónì havarijního plánování, øídí pokyny provozovatelù jaderných elektráren a orgánù státní správy a samosprávy

9 BIOLOGICKÉ ZBRANÌ Biologické zbranì mohou být použity ve formì aerosolu (bakterie, viry, toxiny) do ovzduší nebo uzavøených prostor nebo vypouštìním hmyzu (vši, blechy, mouchy, klíš ata) nebo infikováním vody, potravin, vzduchu, pøedmìtù. Smysly èlovìka je biologické zamoøení nezjistitelné. Výskyt se zjiš uje speciálními pøístroji a odbìrem vzorkù. Jak se chránit pøed proniknutím nebo zanesením nákazy do organismu: - Nepoužívat vodu z neznámých a nezjištìných zdrojù. - Umìt si pøipravit vodu pomocí chemických dezinfekèních prostøedkù nebo pøevaøením. - Nejíst pevnými obaly nechránìné nebo neprovìøené potraviny. - Udržovat èistotu tìla i za nepøíznivých podmínek. - Zbyteènì se nedotýkat a neprohlížet podezøelé pøedmìty. - Pøi známkách onemocnìní ihned vyhledat zdravotnickou pomoc. - Dodržujte pokyny zdravotníkù a pracovníkù hygienické služby. CHEMICKÉ ZBRANÌ Chemické zbranì mohou být použity ve formì aerosolu, v kapalném a plynném skupenství. Pùsobí na organismus mnohostrannì. Vyvolávají poškození centrálního nervového systému, dýchacích orgánù, zažívacího traktu nebo narušují metabolismus, jiné mají zpuchýøující úèinek. Jak se chránit pøed úèinky chemických zbraní: - Urychlenì použijte prostøedky improvizované ochrany osob. - Vyhledejte ukrytí v nejbližší budovì.

10 PROSTØEDKY IMPROVIZOVANÉ OCHRANY OSOB V RADIOAKTIVNÌ, CHEMICKY A BIOLOGICKY ZAMOØENÉM PROSTØEDÍ Prostøedky improvizované ochrany osob: prostøedky, které chrání dýchací cesty a povrch tìla pøi vynuceném a krátkodobém pobytu v radioaktivnì, chemicky a biologicky zamoøeném prostøedí. K ochranì použijeme: - dýchací cesty - navlhèenou roušku (složený kapesník, ruèník, utìrka) pøiložením na nos a ústa. Upevnìte roušku v zátylku šálou èi šátkem. - hlavu -chraòte èepicí, kloboukem, šálou èi kuklou tak, aby vlasy byly úplnì zakryty a zvolená pokrývka hlavy chránila též èelo, uši a krk. -oèi -chraòte brýlemi - lyžaøskými, plaveckými èi motoristickými, ale vìtrací prùduchy pøelepte lepicí páskou. Pokud nemáte tyto brýle k dispozici, chraòte oèi pøetažením prùhledného igelitového sáèku pøes hlavu a jeho stažením tkanicí èi gumou v úrovni lícních kostí. - Povrch tìla - chraòte kombinézou, kalhotami, pláštìnkou do deštì, šus ákovou sportovní soupravou. Tyto ochranné odìvy je nutné dostateènì utìsnit u krku, rukávù a nohavic. - - Nohy - chraòte nejlépe vysokými botami nebo holínkami, ruce nejlépe zakryjeme gumovými nebo koženými rukavicemi. Pøi návratu ze zamoøeného prostøedí do bytu odložte v pøedsíni veškerý svrchní odìv do igelitového pytle a zavažte jej. Pokud je to možné, peèlivì se osprchujte, otøete se do sucha a obleète se do èistého odìvu.

11 Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu tìla Základním principem improvizované ochrany je využití vhodných odìvních souèástí, které jsou k dispozici v každé domácnosti a pomocí kterých je možné chránit jak dýchací cesty, tak celý povrch tìla. Pøi použití této ochrany je tøeba dbát následujících zásad: - celý povrch musí být zakryt, žádné místo nesmí zùstat nepokryté; - všechny ochranné prostøedky je nutno co nejlépe utìsnit; - k dosažení vyšších ochranných úèinkù kombinovat více ochranných prostøedkù nebo použít odìvu v nìkolika vrstvách. Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu tìla je urèena: -k pøesunu osob do stálých úkrytù; -k úniku ze zamoøeného území -k pøekonání zamoøeného prostoru; -k ochranì v ochranném prostoru jednoduchého typu (OPJT); -k evakuaci obyvatelstva. Ochrana hlavy: K ochranì hlavy se doporuèuje použít èepice, šátky a šály, pøes které je vhodné pøevléci kapuci pøípadnì nasadit ochranné pøilby (motocyklové, pracovní ochranné pøilby, cyklistické, lyžaøské atd.), které takto chrání i pøed padajícími pøedmìty. Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu tìla Ochrana oblièeje a oèí Ochranì oblièeje a oèí je nutno vìnovat nejvìtší pozornost. Jedná se zde o kombinaci ochrany povrchu tìla s ochranou dýchacích cest. Zvláštní pozornost je proto nutné vìnovat ochranì úst a nosu, které jsou vstupní branou dýchacích cest. Nejvhodnìjším zpùsobem je pøekrytí úst a nosu složeným kusem flanelové látky èi froté ruèníkem, mírnì navlhèeným ve vodì èi ve vodném roztoku sody nebo kyseliny citrónové, a upevnìným v zátylku pøevázaným šátkem èi šálou. K improvizované ochranì oèí jsou nejvhodnìjším prostøedkem brýle uzavøeného typu (potápìèské, plavecké, lyžaøské a motocyklové, u kterých je nutné pøelepit vìtrací prùduchy lepicí páskou). V pøípadì, že nejsou takové brýle k dispozici, lze oèi jednoduchým zpùsobem chránit pøetažením prùhledného igelitového sáèku pøes hlavu a jeho stažením tkanicí èi gumou v úrovni lícních kostí.

12

13

14 Ochrana trupu K ochranì trupu jsou nejvhodnìjší následující druhy odìvù: -dlouhé zimní kabáty; -bundy; -kalhoty; -kombinézy; -šus ákové sportovní soupravy. Použité ochranné odìvy je nutné dostateènì utìsnit u krku, rukávù a nohavic. U krku lze k utìsnìní použít šálu nebo šátek, který omotáme pøes zvednutý límec. Bundu je nutné utìsnit v pase, nejlépe pomocí opasku èi øemene. Netìsné zapínání a rùzné nežádoucí trhliny v odìvu je nutné pøelepit lepicí páskou. Ke všem ochranným odìvùm je vhodné použít pláštìnku nebo pláš do deštì. Tyto se utìsòují pouze u krku, pokud jsou z pogumované nebo vrstvené tkaniny musí být pogumovaná strana zvenèí. V pøípadì, že nemáme pláštìnku k dispozici, mùžeme ji nahradit pøikrývkou, dekou èi plachtou, kterou pøehodíme pøes hlavu a zabalíme se do ní.

15 ANONYMNÍ OZNÁMENÍ (uložení bomby, tøaskaviny; použití nebezpeèné látky apod.) Je tøeba poèítat s tím, že anonymní výhružka mùže být uskuteènìna. Takovou událost musíme brát vážnì. Pøi obdržení oznámení: - V prvé øadì událost okamžitì oznamte na tísòovou linku 158 (Policie ÈR) nebo 150 (Hasièský záchranný sbor ÈR). - Pokud bylo anonymní oznámení o uložení bomby nebo tøaskaviny v budovì, ve které se nacházíte, opus te budovu a vzdalte se co nejdále od tohoto místa. - V žádném pøípadì se nezdržujte v blízkosti možného ohrožení i pøesto, že vaše zvìdavost, co se bude v pøíštích minutách dít, vás nutí zùstat v blízkosti tohoto nebezpeèného místa.

16 OBDRŽENÍ PODEZØELÉ ZÁSILKY (dopisu, balíèku) - Podezøelou zásilku neotvírejte a netøepejte s ní. - Uložte zásilku do igelitového sáèku nebo jiného vhodného obalu. - Poté opus te místnost, umyjte si ruce vodou a mýdlem a událost ohlaste na tísòovou linku 158 (Policie ÈR) nebo 150 (Hasièský záchranný sbor ÈR). Policie ÈR nebo Hasièský záchranný sbor ÈR zásilku od vás pøevezme a odveze ji k ovìøení obsahu.!!!!!!! Než zavoláte na tísòovou linku, serióznì zvažte skuteènosti, které mohou vést k názoru, že se jedná o podezøelou zásilku. Takovými mohou být napøíklad neoèekávaná zásilka od neznámého odesílatele s podezøelým rukopisem èi výhružným textem na zásilce, zapáchající zásilka nebo zásilka, ze které trèí dráty nebo se ozývá podivné tikání. Pøi otevøení zásilky to mùže být napøíklad podezøelá sypká hmota nebo jakýkoli podezøelý pøedmìt.

Pro případ ohrožení - příručka pro obyvatele

Pro případ ohrožení - příručka pro obyvatele Pro případ ohrožení - příručka pro obyvatele V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme mimořádné, protože přicházejí většinou neočekávaně a ohrožují životy a zdraví obyvatel. Způsobují

Více

Co je to mimořádná událost?

Co je to mimořádná událost? KAPESNÍ RÁDCE pro mimořádné události a krizové situace V prùbìhu života mùžete být svìdky událostí, kterým se øíká mimoøádné, protože pøicházejí vìtšinou neoèekávanì, ohrožují váš majetek, zdraví a život.

Více

KRIZOVÝ PLÁN OBCE STRANNÝ

KRIZOVÝ PLÁN OBCE STRANNÝ KRIZOVÝ PLÁN OBCE STRANNÝ OBECNÉ ZÁSADY Při ohrožení, o kterém můžete být vyrozuměni prostřednictvím sirén, zprávou v rozhlase, televizi, z tisku nebo hlášením místního rozhlasu, pojízdného rozhlasového

Více

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme mimořádné, protože přicházejí většinou neočekávaně a ohrožují životy a zdraví obyvatel. Způsobují velké

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne:

Ročník: 1. Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_08 Název materiálu: Ochrana obyvatel prostředky individuální ochrany Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: V posledním desetiletí je stále

Více

Pro případ ohrožení - příručka pro obyvatele ( vydání: třetí, opravené; rok vydání: 2003 )

Pro případ ohrožení - příručka pro obyvatele ( vydání: třetí, opravené; rok vydání: 2003 ) Ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky odbor ochrany obyvatelstva Pro případ ohrožení - příručka pro obyvatele ( vydání: třetí, opravené; rok vydání: 2003

Více

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ ( příručka pro obyvatele )

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ ( příručka pro obyvatele ) PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ ( příručka pro obyvatele ) V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme mimořádné, protože přicházejí většinou neočekávaně a ohrožují životy a zdraví obyvatel. Způsobují

Více

Krizové situace. co, kdy a kde se stalo uveďte své jméno a příjmení a číslo telefonu, ze kterého voláte

Krizové situace. co, kdy a kde se stalo uveďte své jméno a příjmení a číslo telefonu, ze kterého voláte Krizové situace V našem běžném životě mohou nastat neočekávané mimořádné události, jako jsou živelní pohromy (záplavy a povodně, požáry, vichřice, sesuvy půdy, sněhová kalamita apod.), havárie s únikem

Více

INFORMACE PRO OBČANY

INFORMACE PRO OBČANY Pro případ ohrožení INFORMACE PRO OBČANY Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč vydal tato doporučení: V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme mimořádné, protože přicházejí většinou

Více

Příručka pro obyvatele obce Kšely

Příručka pro obyvatele obce Kšely Příručka pro obyvatele obce Kšely Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události / Příručka pro obyvatele obce Kšely/ DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA A TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost

Více

Informace pro obyvatele pro případ ohrožení

Informace pro obyvatele pro případ ohrožení Informace pro obyvatele pro případ ohrožení DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii chemického nebo průmyslového zařízení...), která ohrožuje osoby nebo

Více

Krizová řešení příručka pro obyvatele

Krizová řešení příručka pro obyvatele Krizová řešení příručka pro obyvatele DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ 112 Integrovaný záchranný systém neboli Jednotné evropské číslo tísňového volání 150 Hasičský záchranný sbor České republiky

Více

Krizový plán CO. Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ. V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme mimořádné, protože přicházejí

Krizový plán CO. Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ. V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme mimořádné, protože přicházejí Krizový plán CO PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme mimořádné, protože přicházejí většinou neočekávaně a ohrožují životy a zdraví obyvatel. Způsobují velké škody

Více

Jak řešit krizové situace

Jak řešit krizové situace Jak řešit krizové situace Druhy ohrožení str. 2-5 zobrazit Co dělat, když zazní varovný signál str. 6 zobrazit Varovný signál str. 7 zobrazit Co dělat při ohrožení str. 8 zobrazit Co dělat při nařízení

Více

MĚSTO BAKOV NAD JIZEROU

MĚSTO BAKOV NAD JIZEROU MĚSTO BAKOV NAD JIZEROU Mírové náměstí 208, 294 01 Bakov nad Jizerou Zásady chování při mimořádné situaci Čas od času se každý může setkat s událostí, která ohrožuje majetek, zdraví či dokonce jeho život.

Více

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii chemického nebo průmyslového zařízení...), která ohrožuje osoby nebo

Více

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii chemického nebo průmyslového zařízení...), která ohrožuje osoby nebo

Více

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ - Příručka pro obyvatele Odbor ochrany obyvatelstva MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO

Více

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje informaceoú číslo8 2018 strana2 Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje První středa v měsíci Obecné zásady chování obyvatelstva Jak jistě všichni víme, každou první středu v měsíci probíhá zkouška

Více

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ. Příručka pro obyvatele

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ. Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele Obec Těchlovice, 2005 DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii s únikem nebezpečné látky...), která ohrožuje osoby,

Více

Ochrana obyvatel OBECNÉ ZÁSADY VAROVNÝ SIGNÁL - VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA

Ochrana obyvatel OBECNÉ ZÁSADY VAROVNÝ SIGNÁL - VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA Ochrana obyvatel V životě člověka mohou nastat neočekávané mimořádné situace, jako jsou záplavy a povodně, požáry, vichřice, sesuvy půdy, sněhové laviny, zemětřesení, havárie s únikem nebezpečných látek

Více

Základní pokyny pro chování a k ochraně obyvatelstva ve městě při vzniku mimořádné události

Základní pokyny pro chování a k ochraně obyvatelstva ve městě při vzniku mimořádné události Základní pokyny pro chování a k ochraně obyvatelstva ve městě při vzniku mimořádné události OBECNÉ ZÁSADY Při ohrožení, o kterém můžete být vyrozuměni prostřednictvím sirén, zprávou v rozhlase, televizi,

Více

Pokud jste svědky dopravní nehody nebo spáchání trestního činu volejte telefonní číslo: 158 - Policie ČR

Pokud jste svědky dopravní nehody nebo spáchání trestního činu volejte telefonní číslo: 158 - Policie ČR Krizový plán Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události (Příručka pro obyvatele obce Kameničky) DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii chemického

Více

JAK SE CHOVAT V PŘÍPADĚ OHROŽENÍ

JAK SE CHOVAT V PŘÍPADĚ OHROŽENÍ JAK SE CHOVAT V PŘÍPADĚ OHROŽENÍ V životě člověka mohou nastat neočekávané mimořádné události, jako jsou živelní pohromy (záplavy a povodně, požáry, vichřice, sesuvy půdy, sněhové laviny, zemětřesení),

Více

CIVILNÍ OCHRANA. mimořádné události.

CIVILNÍ OCHRANA. mimořádné události. CIVILNÍ OCHRANA V životě člověka mohou nastat neočekávané mimořádné situace, jako jsou záplavy a povodně, požáry, vichřice, sesuvy půdy, sněhové laviny, zemětřesení, havárie s únikem nebezpečných látek

Více

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Příloha 1c Směrnice pro organizaci a řízení PO aktualizace 15. 10. 2014 1 OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI V souladu s ustanovením 102, odst. 6 zákona 262/2006 Sb. v platném znění, zákona

Více

Pár rad co dělat ve vybraných krizových situacích:

Pár rad co dělat ve vybraných krizových situacích: Pár rad co dělat ve vybraných krizových situacích: 1. Jak se zachovat při varovném signálu. 2. Na co nezapomenout při evakuaci. 3. Co dělat při silném větru? 4. Jak chránit dýchací cesty v případě požáru

Více

Krizový plán městys Křinec

Krizový plán městys Křinec Krizový plán městys Křinec Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události (Příručka pro obyvatele městyse Křinec) DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár,

Více

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI. Obsah... 1

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI. Obsah... 1 MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Tato příručka obsahuje některé obecné návody a doporučení, podle kterých bychom se měli chovat a jednat, když se ocitneme v situaci ohrožení života a zdraví, majetku nebo životního prostředí

Více

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Příloha 1c Směrnice pro organizaci a řízení PO aktualizace 21. 04. 2014 1 OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI V souladu s ustanovením 102, odst. 6 zákona 262/2006 Sb. v platném znění, zákona

Více

EXPLOSIA a.s. - odbytový sklad Krmelín

EXPLOSIA a.s. - odbytový sklad Krmelín EXPLOSIA a.s. - odbytový sklad Krmelín INFORMACE URÈENÁ VEØEJNOSTI Krajský úøad Moravskoslezského kraje odbor životního prostøedí a zemìdìlství oddìlení ochrany ovzduší, EIA a IPPC EXPLOSIA a.s. - odbytový

Více

JAK SE OCHRÁNIT V ZAMOŘENÉM PROSTŘEDÍ?

JAK SE OCHRÁNIT V ZAMOŘENÉM PROSTŘEDÍ? JAK SE OCHRÁNIT V ZAMOŘENÉM PROSTŘEDÍ? Únik nebezpečné látky do venkovního prostředí může vážně ohrozit zdraví obyvatel ale i jejich životy. V případě vzniku havárie bude obyvatelstvo varováno signálem

Více

Co dělám když. jsem svědkem či přímým účastníkem mimořádné události nebo pozoruji vznikající nebezpečí. a uvádím. Volám tísňovou linku

Co dělám když. jsem svědkem či přímým účastníkem mimořádné události nebo pozoruji vznikající nebezpečí. a uvádím. Volám tísňovou linku jsem svědkem či přímým účastníkem mimořádné události nebo pozoruji vznikající nebezpečí Volám tísňovou linku a uvádím HASIČI LÉKAŘ, ZÁCHRANÁŘ POLICIE ČR MĚSTSKÁ POLICIE 150 155 158 156 kdo volá a číslo

Více

Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby

Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby Kateřina Blažková 1 Zásady ochrany obyvatelstva před Z hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální

Více

Obec Vysoká Pec. Okres Chomutov, IČ PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ ( INFORMACE PRO OBYVATELSTVO )

Obec Vysoká Pec. Okres Chomutov, IČ PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ ( INFORMACE PRO OBYVATELSTVO ) Obec Vysoká Pec Okres Chomutov, IČ 00262242 PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ ( INFORMACE PRO OBYVATELSTVO ) 1. Obecné zásady chování při mimořádných událostech 2. Varování a vyrozumění obyvatel v ohrožené oblasti 3.

Více

KRIZOVÝ PLÁN A PLÁN OPATŘENÍ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH OBCE KÁRANÝ

KRIZOVÝ PLÁN A PLÁN OPATŘENÍ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH OBCE KÁRANÝ KRIZOVÝ PLÁN A PLÁN OPATŘENÍ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH OBCE KÁRANÝ 7.12.2011 V souladu s ustanovením Zákona č. 240/2000 Sb., ze dne 28. června 2000 o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový

Více

I. Přijetí informace o vzniku mimořádné události Mimořádná událost může vzniknout činností uvnitř organizace nebo může být oznámena z vnějších zdrojů.

I. Přijetí informace o vzniku mimořádné události Mimořádná událost může vzniknout činností uvnitř organizace nebo může být oznámena z vnějších zdrojů. Strana: 1/1 Organizace: Střední odborné učiliště DAKOL, s. r. o. Správce: Zpracoval: Bc. Lenka Kaniová Bc. Petr Divina Schválil: Mgr.Vladimír Kolder Podpis: V souladu s ustanovením 102, odst. 6 zákona

Více

ZAJIŠTĚNÍ OBJEKTU ŠKOLY Součkova 500, ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI ZAMĚSTNANCŮ, DĚTÍ, ŽÁKŮ A STUDENTŮ

ZAJIŠTĚNÍ OBJEKTU ŠKOLY Součkova 500, ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI ZAMĚSTNANCŮ, DĚTÍ, ŽÁKŮ A STUDENTŮ Příloha 1c Směrnice pro organizaci a řízení PO aktualizace 15. 10. 2014 1 OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI V souladu s ustanovením 102, odst. 6 zákona 262/2006 Sb. v platném znění, zákona

Více

Volejte tísňovou linku:

Volejte tísňovou linku: Stali jste se svědky nebo účastníky mimořádné události? Volejte tísňovou linku: Operátorovi oznamte: co se stalo 112 kde se událost stala své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláte nezavěšujte jako

Více

VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU

VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU B3 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU č. situace str. 1 ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ 2 2 PŘÍVALOVÉ DEŠTĚ 3 3 VICHŘICE/TORNÁDA 4 4 POŽÁR LEŠNÍ / V OBCI 5 5 DLOUHODOBÉ NARUŠENÍ DODÁVEK ELEKTŘINY

Více

1. DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA

1. DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA Informace pro občana - jak se chovat v mimořádných situacích. Během našeho života mohou nastat bohužel i mimořádné události způsobené například živelní pohromou, havárií v chemickém závodě, ale i v neposlední

Více

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Základní škola a Mateřská škola Mladá Boleslav, Václavkova 1040, příspěvková organizace OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Č.j.: ZŠ/ 248 /2015 Účinnost od: 1. 9. 2015 Spisový znak: Skartační

Více

PLÁN KRIZOVÉ PŘIPRAVENOSTI OBCE BABICE

PLÁN KRIZOVÉ PŘIPRAVENOSTI OBCE BABICE Obecní úřad Babice Babice 65, 785 01 Šternberk PLÁN KRIZOVÉ PŘIPRAVENOSTI OBCE BABICE Obsah : 1. Všeobecné informace 2. Krizové situace 3. Spojení 4. Jak se zachovat v případě ohrožení 5. Evakuace a nouzové

Více

INFORMACE OBČANOVI ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM

INFORMACE OBČANOVI ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM INFORMACE OBČANOVI ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM Teprve při mimořádných událostech, především živelních pohromách záplavách, ale i současné hrozbě terorismu vyvstává opět otázka obnovení vztahu občanů k ochraně

Více

Zásada č.1 nepřibliţujte se k místu havárie

Zásada č.1 nepřibliţujte se k místu havárie Zásada č.1 nepřibliţujte se k místu havárie v místě havárie je koncentrace nebezpečné chemické látky (plynu, par) nejvyšší, a proto nejnebezpečnější. Je minimální na návětrné straně místa, kde k havárii

Více

INFORMACE OBČANOVI ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM

INFORMACE OBČANOVI ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM INFORMACE OBČANOVI ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM Od roku 1989 uplynulo již mnoho let, kdy byl přerušen proces přípravy obyvatelstva k ochraně a sebeochraně při mimořádných událostech. Teprve při mimořádných

Více

Seznámení fyzických a právnických osob v obci Cotkytle s charakterem možného ohrožení, připravenými krizovými opatřeními a způsobem jejich provedení

Seznámení fyzických a právnických osob v obci Cotkytle s charakterem možného ohrožení, připravenými krizovými opatřeními a způsobem jejich provedení Seznámení fyzických a právnických osob v obci Cotkytle s charakterem možného ohrožení, připravenými krizovými opatřeními a způsobem jejich provedení 1. ÚVOD Obecní úřad obce Cotkytle zpracováním tohoto

Více

Krizový plán obce Zvěřínek

Krizový plán obce Zvěřínek Krizový plán obce Zvěřínek Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události / Příručka pro obyvatele obce Zvěřínek/ DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA A TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost ( požár,

Více

Krizový plán obce Dvory

Krizový plán obce Dvory Krizový plán obce Dvory Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události / Příručka pro obyvatele obce Mcely/ DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA A TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost ( požár, havárii

Více

ZAJIŠTĚNÍ OBJEKTU ŠKOLY, ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI ZAMĚSTNANCŮ, DĚTÍ, ŽÁKŮ A STUDENTŮ

ZAJIŠTĚNÍ OBJEKTU ŠKOLY, ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI ZAMĚSTNANCŮ, DĚTÍ, ŽÁKŮ A STUDENTŮ OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI V souladu s ustanovením 102, odst. 6 zákona 262/2006 Sb. v platném znění, zákona č. 239/2000 v platném znění a dalších předpisů stanovuji tímto způsob

Více

Krizové řízení. Příprava na mimořádné události obce Vysoká

Krizové řízení. Příprava na mimořádné události obce Vysoká 1 Krizové řízení Příprava na mimořádné události obce Vysoká Krizové řízení a ochrana obyvatelstva Krizové řízení je nedílnou součástí řízení státu, organizace či jiné instituce. Jeho cílem je předcházet

Více

Krizový plán obce Seletice

Krizový plán obce Seletice Krizový plán obce Seletice Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události / Příručka pro obyvatele obce Seletice/ DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA A TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár,

Více

Mimořádná situace a událost

Mimořádná situace a událost Mimořádná situace a událost Mimořádná situace stav, kdy náhle dochází k nahromadění, úbytku či uvolnění určitých hmot, energie či sil, které působí škodlivě a ničivě na obyvatelstvo, jeho majetek, životní

Více

7 VÝBUCH 8 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU. č. situace str. ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ / ZE STACIONÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ

7 VÝBUCH 8 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU. č. situace str. ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ / ZE STACIONÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ B3 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU č. situace str. 1 ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ / ZE STACIONÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ 2 REÁLNÉ NEBEZPEČÍ PŘÍVALOVÉHO DEŠTĚ 3 3 REÁLNÉ NEBEZPEČÍ VICHŘICE /TORNÁDA

Více

ROČNÍK XXI ZÁŘÍ 2012. Místo konání voleb: Doba konání voleb:

ROČNÍK XXI ZÁŘÍ 2012. Místo konání voleb: Doba konání voleb: www.strazpr.cz ROČNÍK XXI ZÁŘÍ 2012 cena 6 Kč Místo konání voleb: Doba konání voleb: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - varta - září 2012 - - - - - - - - - září 2012 - - - - - - - - - - -

Více

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ - INFORMACE PRO OBYVATELE

PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ - INFORMACE PRO OBYVATELE PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ - INFORMACE PRO OBYVATELE I. Mimořádné situace a události II. Obecné zásady chování při mimořádných událostech III. Varování a vyrozumění obyvatelstva IV. Evakuace V. Ochrana před povodněmi

Více

Krizový plán obce Drásov

Krizový plán obce Drásov Krizový plán obce Drásov Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události / Příručka pro obyvatele obce Drásov/ DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA A TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost ( požár,

Více

Krizové řízení. Příprava na mimořádné události obce Dobřeň

Krizové řízení. Příprava na mimořádné události obce Dobřeň Krizové řízení Příprava na mimořádné události obce Dobřeň Krizové řízení a ochrana obyvatelstva Krizové řízení je nedílnou součástí řízení státu, organizace či jiné instituce. Jeho cílem je předcházet

Více

Pro pfiípad ohroïení

Pro pfiípad ohroïení Pro pfiípad ohroïení Pfiíruãka pro obyvatele V životě člověka mohou nastat neočekávané mimořádné situace, jako jsou živelní pohromy (záplavy a povodně, požáry, vichřice, sesuvy půdy, sněhové laviny, zemětřesení),

Více

OBSAHOVÉ ZAMĚŘENÍ. K OBJASNĚNÍ TÉMATIKY OCHRANY OBYVATELSTVA pro výuku žáků II. stupně základních škol v rámci PVČ

OBSAHOVÉ ZAMĚŘENÍ. K OBJASNĚNÍ TÉMATIKY OCHRANY OBYVATELSTVA pro výuku žáků II. stupně základních škol v rámci PVČ OBSAHOVÉ ZAMĚŘENÍ K OBJASNĚNÍ TÉMATIKY OCHRANY OBYVATELSTVA pro výuku žáků II. stupně základních škol v rámci PVČ Tato pomůcka je určena pro aktivisty PVČ OBSAH 1. Integrovaný záchranný systém 2. Zvuk

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO OBČANY

ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO OBČANY ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO OBČANY Krizová situace je mimořádná událost, při níž je vyhlášen stav nebezpečí - nebo nouzový stav - nebo stav ohrožení státu - nebo válečný stav. Název Norma -zákon Vyhlašující

Více

Město Sedlec-Prčice náměstí 7. května 62, PSČ 257 91

Město Sedlec-Prčice náměstí 7. května 62, PSČ 257 91 Krizový plán DŮLEŢITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii chemického nebo průmyslového zařízení apod.), která ohrožuje osoby nebo majetek, okamžitě volejte číslo:

Více

Město Valtice, nám. Svobody 21, Valtice. Postup při krizovém řízení a ochraně obyvatelstva

Město Valtice, nám. Svobody 21, Valtice. Postup při krizovém řízení a ochraně obyvatelstva Město Valtice, nám. Svobody 21, 691 42 Valtice Postup při krizovém řízení a ochraně obyvatelstva Starosta města vydal v souladu s Krizovým řízením ve městě Valtice tento stručný pokyn, kterým se řídí osoby

Více

ENERGETIKA VÍTKOVICE, a.s.

ENERGETIKA VÍTKOVICE, a.s. ENERGETIKA VÍTKOVICE, a.s. INFORMACE URÈENÁ VEØEJNOSTI Krajský úøad Moravskoslezského kraje odbor životního prostøedí a zemìdìlství oddìlení ochrany ovzduší, EIA a IPPC ENERGETIKA VÍTKOVICE, a.s. INFORMACE

Více

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva Odborná příprava velitelů JPO SDHO Evakuace obyvatelstva 2009 30 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany Při zásahu jednotky požární ochrany: a) zdolávájí

Více

Rady občanům: INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM

Rady občanům: INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM Rady občanům: Co je Integrovaný záchranný systém? Jaká jsou označení funkcionářů SDH? Jaké jsou druhy sirén? Důležitá telefonní čísla tísňového volání. Ochrana před povodněmi. Co dělat při vichřici? Pozor

Více

Příloha 1c Směrnice pro organizaci a řízení PO aktualizace 15. 10. 2014 1

Příloha 1c Směrnice pro organizaci a řízení PO aktualizace 15. 10. 2014 1 1 OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI V souladu s ustanovením 102, odst. 6 zákona 262/2006 Sb. v platném znění, zákona č. 239/2000 v platném znění a dalších předpisů stanovuji tímto způsob

Více

ZÁSADY CHOVÁNÍ PŘI HAVÁRII S ÚNIKEM NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY

ZÁSADY CHOVÁNÍ PŘI HAVÁRII S ÚNIKEM NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY ZÁSADY CHOVÁNÍ PŘI HAVÁRII S ÚNIKEM NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY Dostanete-li se do situace, kdy dojde k úniku a působení nebezpečné chemické látky, chovejte se podle těchto zásad: Hasičský záchranný sbor

Více

Krizový plán obce Borek 2015

Krizový plán obce Borek 2015 Obec Borek Borek 13 Krizový plán obce Borek 2015 Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události / Příručka pro obyvatele obce Borek/ DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA A TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou

Více

Seznámení fyzických a právnických osob v obci Bělá u Jevíčka. s charakterem možného ohrožení, připravenými krizovými

Seznámení fyzických a právnických osob v obci Bělá u Jevíčka. s charakterem možného ohrožení, připravenými krizovými Seznámení fyzických a právnických osob v obci Bělá u Jevíčka s charakterem možného ohrožení, připravenými krizovými opatřeními a způsobem jejich provedení 1. ÚVOD Obecní úřad obce Bělá u Jevíčka zpracováním

Více

Ochrana před povodněmi v České republice

Ochrana před povodněmi v České republice Ochrana před povodněmi v České republice Povodňové orgány České republiky a. mimo povodeň jsou povodňovými orgány: obecní (městské) úřady, okresní úřady (magistráty statutárních měst), Ministerstvo životního

Více

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A KRIZOVÉ SITUACE

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A KRIZOVÉ SITUACE MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A KRIZOVÉ SITUACE Krizové řízení a ochrana obyvatelstva Působnost a pravomoc státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků a práva a povinnosti právnických a fyzických osob při

Více

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA PEČKY

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA PEČKY KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA PEČKY Jak se zachovat a co dělat při vzniku mimořádné události /Příručka pro obyvatele Města Pečky/ Krizové řízení Krizové řízení je souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů

Více

CZ.1.07/1.1.08/

CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Mimořádné události Lidstvo se od svého vzniku muselo v zájmu své existence vypořádávat s různými nepříznivými

Více

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Základní škola a Mateřská škola Polnička,okres Žďár nad Sázavou Polnička 147, 591 01, Žďár nad Sázavou IČO : 43378641 Tel : 566625768 Fax : 566625768 E-mail : polnicka@c-box.cz OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI

Více

Pokud se vaše obydlí, sídlo firmy nebo organizace nachází v záplavové oblasti, doporučujeme následující opatření :

Pokud se vaše obydlí, sídlo firmy nebo organizace nachází v záplavové oblasti, doporučujeme následující opatření : = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Pokud se vaše obydlí, sídlo firmy nebo organizace nachází v záplavové oblasti, doporučujeme následující opatření : zpracování povodňového

Více

jejich školení. jejich školení.

jejich školení. jejich školení. KDE ZÍSKAT INFORMACE O CHARAKTERU MOŽNÉHO OHROŽENÍ, PŘIPRAVENÝCH ZÁCHRANNÝCH A LIKVIDAČNÍCH PRACÍ A OCHRANĚ OBYVATELSTVA PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI. Občan získá informace o charakteru možného ohrožení,

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne: 13. 12. 2012

Ročník: 1. Zpracováno dne: 13. 12. 2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_10 Název materiálu: Ochrana obyvatel Test znalostí Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: V posledním desetiletí je stále častější vznik mimořádných

Více

Obecná pravidla a zásady chování při vzniku mimořádné události

Obecná pravidla a zásady chování při vzniku mimořádné události Obecná pravidla a zásady chování při vzniku mimořádné události USLYŠÍTE-LI VAROVNÝ SIGNÁL SIRÉNY - UKRYJTE SE V NEJBLIŽŠÍ BUDOVĚ (nejedná-li se zjevně o povodeň nebo zemětřesení). Pokud zaslechnete sirénu

Více

VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35

VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35 VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ. Příručka pro obyvatele

Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ. Příručka pro obyvatele Příručka pro obyvatele PRO PŘÍPAD OHROŽENÍ Příručka pro obyvatele 1 DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii chemického nebo průmyslového zařízení...), která

Více

CO DĚLAT PŘI MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

CO DĚLAT PŘI MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI CO DĚLAT PŘI MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Základní informace a postupy jednání při mimořádných událostech pro obyvatelstvo 1. NEJČASTĚJŠÍ DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ dopravní nehody extrémní situace způsobené rozmary

Více

Druh dokumentu: instrukce Vydání: 1 QI 63-03-01

Druh dokumentu: instrukce Vydání: 1 QI 63-03-01 Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Žatec, s.r.o. List číslo: 1 / 9 Druh dokumentu: instrukce Identifikační označení: QI 63-03-01 Výtisk číslo:1 OPATŘENÍ PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

Více

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Základní škola a Mateřská škola Polnička,okres Žďár nad Sázavou Polnička 147, 591 01, Žďár nad Sázavou IČO : 43378641 Tel : 566625768 Fax : 566625768 E-mail : polnicka@c-box.cz OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI

Více

PLÁN OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI

PLÁN OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Základní škola s rozšířenou výukou tělesné výchovy, Teplice, Na stínadlech 2386, 415 01 Teplice PLÁN OPATŘENÍ PRO ČINNOST PŘI VZNIKU MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Č.j.: 3/Dok Účinnost od: 6. 3. 2015 Spisový znak:

Více

INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM (IZS)

INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM (IZS) INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM (IZS) Základními složkami Integrovaného záchranného systému (IZS) jsou Hasičský záchranný sbor ČR, Jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí kraje jednotkami požární

Více

JAK SE CHOVAT V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH

JAK SE CHOVAT V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH JAK SE CHOVAT V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH OBECNÉ ZÁSADY POSTUPU PŘI MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI Jste-li svědkem či účastníkem, potom ohlaste každou mimořádnou událost. Mimořádnou událost oznamte na jednu z linek tísňového

Více

CO dělat v případě ohrožení

CO dělat v případě ohrožení CO dělat v případě ohrožení Čísla tísňového volání: 150 155 156 158 112 Hasiči Záchranná služba Městská policie Policie ČR Evropské tísňové volání V průběhu života můžeme být svědky událostí, kterým říkáme

Více

Projekt. Prevence nás osloví. Informační materiály v oblastech prevence rizikového chování

Projekt. Prevence nás osloví. Informační materiály v oblastech prevence rizikového chování Projekt Informační materiály v oblastech prevence rizikového chování Zdroje: Internetový portál www.prevence-info.cz www.reknidrogamne.cz www.ochranaobyvatel.cz Příručka metodických materiálů ;Vytváření

Více

Havarijní plán při vzniku mimořádných situací

Havarijní plán při vzniku mimořádných situací Havarijní plán při vzniku mimořádných situací Tento havarijní plán je vypracován podle vyhlášky č. 328/2001 Sb., a je upraven podle stávajících podmínek Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení 2. èerven 2010 Èíslo 48507623 Další názvy látky/pøípravku

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení 2. èerven 2010 Èíslo 48507623 Další názvy látky/pøípravku Datum vytvoøení 2. èerven 2010 1. Identifikace látky nebo pøípravku a spoleènosti nebo podniku 1.1. Identifikace látky nebo pøípravku Èíslo 48507623 Další názvy látky/pøípravku Tackceys Crick 1.2. Použití

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení 31. bøezen 2010

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení 31. bøezen 2010 Datum vytvoøení 31. bøezen 2010 1. Identifikace látky/pøípravku a spoleènosti/podniku 1.1. Identifikace látky nebo pøípravku Èíslo Èíslo CAS 7440-59-7 Èíslo ES(EINECS) 231-168-5 Další názvy látky/pøípravku

Více

CIVILNÍ OBRANA ve škole

CIVILNÍ OBRANA ve škole CIVILNÍ OBRANA ve škole zákon č. 240/2000 Sb. v platném znění o krizovém řízení Způsoby ohrožení osob (povodeň, únik chem. látek, teroristické akce ) Plán opatření školy při vzniku mimořádné události,

Více

Jak se připravit na povodně

Jak se připravit na povodně Jak se připravit na povodně Povodně jsou jednou z nejčastějších krizových situací u nás. Jak se na ně připravit a co dělat, když voda opadne, Vám poradí Hasičský záchranný sbor JmK ve spolupráci s Policií

Více

1 Pojmy... 3. 1.1 Mimořádná událost... 3. 1.2 Krizová situace... 3. 2 Varování... 3. 3 Evakuace obyvatelstva... 4. 3.1 Evakuační zavazadlo...

1 Pojmy... 3. 1.1 Mimořádná událost... 3. 1.2 Krizová situace... 3. 2 Varování... 3. 3 Evakuace obyvatelstva... 4. 3.1 Evakuační zavazadlo... 1 Obsah 1 Pojmy... 3 1.1 Mimořádná událost... 3 1.2 Krizová situace... 3 2 Varování... 3 3 Evakuace obyvatelstva... 4 3.1 Evakuační zavazadlo... 5 3.2 Zásady pro opuštění bytu nebo rodinného domu... 5

Více

12. Ochrana obyvatelstva

12. Ochrana obyvatelstva 2. Ochrana obyvatelstva 2 Ochrana obyvatelstva vyučovacích předmětu 44 vyučovacích bloku: 2. Historie ochrany obyvatelstva v našich podmínkách 2 2.2 Legislativa 3 2.3 Varování a vyrozumění a způsob poskytování

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení 8. øíjen 2008

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení 8. øíjen 2008 Datum vytvoøení 8. øíjen 2008 1. Identifikace látky nebo pøípravku a spoleènosti nebo podniku 1.1. Identifikace látky nebo pøípravku Èíslo 48505605 Další názvy látky/pøípravku Masilla flexible para la

Více

Jak se připravit na povodně

Jak se připravit na povodně Jak se připravit na povodně Povodně jsou jednou z nejčastějších krizových situací u nás. Jak se na ně připravit a co dělat, když voda opadne, Vám poradí Hasičský záchranný sbor JMK ve spolupráci s Policií

Více