Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH"

Transkript

1 Bezpečnostní list Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví Tel.: Mobil: hana.krejsova@vuos.com

2 Novela chemického zákona (371/2008 Sb., s platností od ) zcela vypouští paragrafy týkající se bezpečnostního listu a současně ruší vyhlášku 231/2004 Sb., v platném znění. Od jsou veškeré náležitosti týkající se bezpečnostního listu regulovány nařízením REACH. (S účinností od byla nařízením REACH zrušena směrnice 91/155/EHS, která původně upravovala vzor bezpečnostního listu)

3 Článek 31 nařízení REACH Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list Dodavatel: výrobce Příjemce: následný uživatel dovozce distributor následný uživatel distributor Pro BL i výhradní zástupce

4 Článek 31 nařízení REACH BL sestavený v souladu s přílohou II pokud: 1. látka nebo směs je klasifikován jako nebezpečná, 2. látka je PBT nebo vpvb podle kritérií v příloze XIII (NOVÉ), 3. látka je z jiných důvodů než 1) a 2) zahrnuta na seznam kandidátů na povolení (NOVÉ).

5 Článek 31 nařízení REACH BL sestavený v souladu s přílohou II: Na vyžádání, pokud směs jako celek není klasifikována jako nebezpečná, ale obsahuje nebezpečnou složku(y): 1. Složka je v koncentraci 1% hm a je klasifikována jako nebezpečná 2. Složka je v koncentraci 0,1% hm a je PBT nebo vpvb (dle přílohy XIII) nebo je na seznamu kandidátů (NOVÉ) 3. Složka má stanoveny expoziční limity Společenství pro pracovní prostředí (Směrnice 39/2000 a 15/2006)

6 Článek 31 nařízení REACH Datum vyhotovení bezpečnostního listu se uvede na první straně Bezpečnostní list se poskytuje příjemci zdarma v tištěné nebo elektronické podobě nejpozději v den, kdy je látka nebo směs poprvé dodána.

7 Článek 31 nařízení REACH Bezpečnostní list nemusí být dodán, jsou-li nebezpečné látky nebo směsi nabízeny nebo prodávány široké veřejnosti společně s dostatečnými informacemi, které uživatelům umožní přijmout nezbytná opatření s ohledem na ochranu lidského zdraví, bezpečnosti a životního prostředí, pokud jej následný uživatel nebo distributor nevyžaduje.

8 Článek 31 nařízení REACH Příjemcem bezpečnostního listu je Následný uživatel Distributor pokud dále poskytují látky nebo směsi pouze spotřebiteli nemusí jim dodavatel dát bezpečnostní list pokud ho nechtějí Musí dodat informace umožňující dostatečnou ochranu zdraví, ŽP a bezpečnost při práci.

9 Článek 31 nařízení REACH Nerozhodne-li daný členský stát jinak dodávají se bezpečnostní listy v rámci Evropského společenství v jazyku členské země, ve které je látka nebo směs uvedena na trh. (článek 31, odst. 5) Např.: je-li L nebo S uvedena na trh (předána třetí osobě) v Německu bude BL v německém jazyce. Německý dodavatel prodá L nebo S českému příjemci, BL bude německy, v jazyku členské země, kde byl L nebo S uvedena na trh.

10 Článek 31 nařízení REACH L nebo S bude prodána do ČR, předána třetí osobě v ČR, za uvedení na trh ČR je zodpovědný první příjemce, Pokud předá L nebo S další osobě uvádí na český trh a BL bude v jazyku členské země, kde je L nebo S uvedena na trh, tj. česky Při prvém uvedení na trh ČR provádí překlad bezpečnostního listu do českého jazyka první příjemce

11 Článek 31 nařízení REACH Všichni zaměstnanci nebo jejich zástupci musí mít na pracovišti přístup k informacím z bezpečnostního listu na nebezpečné látky, které používají nebo jejíchž účinkům mohou být vystaveni. Není stanoveno jakou formou má být informovanost zaměstnanců realizována.

12 Článek 31 nařízení REACH Povinnost sdělovat informace po směru a proti směru dodavatelského řetězce. Každý účastník dodavatelského řetězce (výrobce, dovozce, následný uživatel, distributor), který musí provést posouzení chemické bezpečnosti látky, zajistí, aby informace v BL byly v souladu s informacemi v tomto posouzení. Každý účastník dodavatelského řetězce, který musí vypracovat CSR, uvede příslušné scénáře expozice pro určená použití v příloze bezpečnostního listu. CSR Chemical Safety Report (Zpráva o chemické bezpečnosti)

13 Článek 31 nařízení REACH Následný uživatel, pokud sestavuje svůj bezpečnostní list, pro určená použití, zahrne příslušné scénáře expozice a využije všechny další dostupné informace z listu, který mu byl dodán, k posouzení bezpečnosti pro své určené použití. Pokud je pro směs sestaven bezpečnostní list a bylo provedeno posouzení chemické bezpečnosti směsi, stačí, když údaje v BL odpovídají zprávě o chemické bezpečnosti pro směs. Nemusí být uvedeny údaje v BL ze zpráv o chemické bezpečnosti pro každou obsaženou látku.

14 Článek 31 nařízení REACH Kdy je nutné bezpečnostní list neprodleně aktualizovat: jakmile jsou k dispozici nové informace, které mohou ovlivnit opatření k řízení rizik nebo nové informace o nebezpečnosti, po udělení nebo zamítnutí povolení, po uložení omezení. Nová verze opatřená datem a označená jako Revize: (datum) se poskytuje zdarma v tištěné nebo elektronické podobě všem předchozím příjemcům, kterým byly látka nebo směs dodány během předchozích dvanácti měsíců. Veškeré aktualizace provedené po registraci obsahují registračníčíslo.

15 Novela nařízení REACH příloha II Bezpečnostní list nesmí obsahovat prázdné oddíly Všechny listy musí být očíslovány formou 1 ze 3 Cílem je, aby výsledné bezpečnostní listy umožňovaly uživatelům přijmout nezbytná opatření k ochraně zdraví, bezpečnosti při práci a životního prostředí. Informace v bezpečnostním listu mají být napsány JASNĚ a STRUČNĚ.

16 Novela nařízení REACH příloha II Informace v BL musí splňovat i požadavky předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců před riziky spojenými s chemickými činiteli používanými při práci. Na základě BL zaměstnavatel zjistí zda se na pracovišti budou vyskytovat (nebo vyskytují) chemičtí činitelé a umožní mu přijmout příslušné opatření k ochraně pracovníků při práci.

17 Novela nařízení REACH příloha II Předpokládá se, že bezpečnostní list sestaví odborně způsobilá osoba, která zohlední specifické potřeby uživatelů, pokud jsou známy. V BL se uvede odborně způsobilé osoby Osoby, které uvádějí látky a přípravky na trh zajistí, aby odborně způsobilá osoba byla řádně vyškolena, včetně opakovaného školení. Bezpečnostní list není dokumentem s pevně stanovenou délkou. Používají se jednotky měření stanovené ve směrnici Rady 80/181/EHS.

18 Novela nařízení REACH příloha II Jazyk použitý v BL musí být jednoduchý, jasný a přesný musí se vyhnout zkratkovým slovům a zkratkám. Nesmí se používat tvrzení jako: může být nebezpečná nemá žádné účinky na zdraví bezpečná za většiny podmínek používání může dráždit neškodná a jakákoli jiná tvrzení, která neodpovídají klasifikaci látky nebo směsi.

19 Novela nařízení REACH příloha II Bezpečnostní list obsahuje jako doposud 16 oddílů (dříve kapitol) 1. Původní změna byla v názvu jednotlivých kapitol. podle novely bude každá kapitola začínat slovem Oddíl např.: Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Dále: Identifikátor výrobku nově podle článku 18 nařízení CLP Podrobné údaje o dodavateli bezpečnostního listu ať je to výrobce, dovozce, výhradní zástupce, následný uživatel nebo distributor. Nenachází-li se dodavatel v členském státě, kde s látka nebo směs uvádí na trh, a dodavatel jmenoval odpovědnou osobu pro tento členský stát, uvede se úplná adresa a telefonní číslo této odpovědné osoby

20 Novela nařízení REACH příloha II Oddíl 2: Identifikace nebezpečnosti Klasifikace látky nebo směsi Prvky označení Jiná rizika splnění kritérií PBT a vpvb Oddíl 3: Složení/informace o složkách Látky Uvede se identifikátor látky a identifikace všech nečistot, které mohou ovlivnit klasifikaci Zde se uvádí i informace o vícesložkových látkách Směsi Podobná pravidla jako doposud rozšířena o požadavky CLP

21 Novela nařízení REACH příloha II Ostatní oddíly a jejich struktura zůstává zachována, pouze jsou v novele přílohy podrobné popisy a požadavky, co má být uvedeno. V oddílu 12 se provede posouzení PBT a vpvb jeho výsledky se uvedou oddílu 2. V oddílu 14 je uvedeno, že dopravní informace se uvádí podle OSN, to ve skutečnosti je ADR a další druhy přepravy. číslo OSN je číslo UN atd. Uvede se nebezpečnost pro životní prostředí vyplývající z přepravy Nově informace související s hromadnou přepravou podle přílohy II MARPOL 73/78 a předpisu IBC

22 Novela nařízení REACH příloha II Oddíl 15: Informace o předpisech Informace o právních předpisech Nařízení týkající se bezpečnosti, zdraví a životního prostředí/specifické právní předpisy týkající se látky nebo směsí (mimo jiné povolení, omezení, specifické informace pro danou zemi atd.) Posouzení chemické bezpečnosti uvede se, zda dodavatel provedl posouzení chemické bezpečnosti.

23 Novela nařízení REACH příloha II Oddíl 16: Další informace 1. u revize se zřetelně vyznačí kde byly provedeny změny, pokud to není jinde v listu, 2. klíč nebo legenda ke zkratkám a zkratkovým slovům použitým v BL, 3. důležité odkazy na literaturu a zdroje dat, 4. v případě směsí údaj o tom, která z metod hodnocení informací podle čl. 9 CLP byla použita pro účely klasifikace, 5. Seznam příslušných R-vět, standardních vět o nebezpečnosti, bezpečnostních vět a/nebo pokynů pro bezpečné zacházení. Uvede se plné znění všech vět a pokynů, jejichž plné znění není v oddílech 2 až 15 uvedeno.

24 Novela nařízení REACH příloha II Oddíl 16: Další informace 6. Pokyny týkající se veškerých školení vhodných pro pracovníky pro zajištění ochrany lidského zdraví a životního prostředí. Jestliže se dodavatel směsi rozhodne určit klasifikaci směsi podle CLP dříve než od a informovat o ní dříve, než ji použije pro klasifikaci a označení na obalu, může tuto klasifikaci zařadit do tohoto oddílu.

25 Děkuji Vám za pozornost

Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci

Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci Nařízení REACH Informace v dodavatelském řetězci Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 Ing. Hana Krejsová Dodavatelský řetězec

Více

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek,

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek, Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list Ing. Jan Martynek, 605 525 938 Článek 31 Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec výrobce (dovozce) následný uživatel distributor následný uživatel spotřebitel Následný uživatel usazen

Více

Seminář Bezpečnostní list Praha. Bezpečnostní list. ENVIGroup s.r.o. : Wcontact s.r.o. :

Seminář Bezpečnostní list Praha. Bezpečnostní list. ENVIGroup s.r.o. : Wcontact s.r.o. : Seminář Bezpečnostní list 5.5.2016 Praha Bezpečnostní list ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006

Více

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s.

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Vydáno 24.1.2012 1 Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST AESCULAP STERILIT I OILSPRAY

BEZPEČNOSTNÍ LIST AESCULAP STERILIT I OILSPRAY ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití 1.3 Podrobné údaje o dodavateli bezpečnostního listu

Více

Bezpečnostní list souhrn

Bezpečnostní list souhrn Bezpečnostní list souhrn Ing. Hana Krejsová Tel: 724278705 H. Krejsova@seznam.cz Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci,

Více

2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI

2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY A PŘÍPRAVKY část 2, díl 2, kapitola 2.3.2, str. 1 2/2.2.3.2 ÚDAJE POŽADOVANÉ PRO REGISTRACI Pro registraci se požaduje a) technická dokumentace (dossier), která zahrnuje: 1) identifikační

Více

Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging. Hana Lišková

Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging. Hana Lišková 1 Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging Hana Lišková 2 Požadavky na dezinfekční prostředek Nízká cena přípravku, resp. pracovního

Více

Bezpečnostní list. Ing. Hana Krejsová Tel.: Mobil:

Bezpečnostní list. Ing. Hana Krejsová Tel.: Mobil: Bezpečnostní list Ing. Hana Krejsová Tel.: 466 823 219 Mobil: 724 400 555 E-mail: hana.krejsova@vuos.com Vydáno 24.1.2012 1 Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu

Více

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek, 605 525 938

Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list. Ing. Jan Martynek, 605 525 938 Informace v dodavatelském řetězci, bezpečnostní list Ing. Jan Martynek, 605 525 938 Článek 31 Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou

Více

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování

Více

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha www.envigroup.cz www.ekonoviny.cz Aktuální semináře EKOnovin naleznete na internetu www.ekonoviny.cz Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami Hlavní témata semináře:

Více

Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení

Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení Nařízení 1272/2008 Oznámení látek do seznamu klasifikací a označení Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54

Více

Bezpečnostní list návod na úpravu

Bezpečnostní list návod na úpravu Bezpečnostní list návod na úpravu Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list návod Od 1.12.2012 musí být bezpečnostní listy na směsi v souladu s povinným formátem podle

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č. 453/2010/EC Datum vydání: Datum revize: 1.5.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č. 453/2010/EC Datum vydání: Datum revize: 1.5. ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název: Registrační číslo: Indexové číslo: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další názvy látky: Molární hmotnost: Molekulový

Více

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování

Více

Chemické látky a chemické směsi

Chemické látky a chemické směsi Chemické látky a chemické směsi Legislativa Zákon č. 157/1998 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích (platnost do 1. června 2004). Zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích

Více

Vyhláška o poskytování informací o některých nebezpečných chemických přípravcích. 265/2010 Sb.

Vyhláška o poskytování informací o některých nebezpečných chemických přípravcích. 265/2010 Sb. Vyhláška o poskytování informací o některých nebezpečných chemických přípravcích. 265/2010 Sb. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví

Více

Seminář Bezpečnostní list - sestavování a kontrola BL, odborná způsobilost

Seminář Bezpečnostní list - sestavování a kontrola BL, odborná způsobilost Seminář Bezpečnostní list - sestavování a kontrola BL, odborná způsobilost 31.5.2018: Praha ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Základní informace

Více

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha www.envigroup.cz www.ekonoviny.cz Aktuální semináře EKOnovin naleznete na internetu www.ekonoviny.cz Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami Hlavní témata semináře:

Více

Rozšířený BL expoziční scénáře

Rozšířený BL expoziční scénáře Rozšířený BL expoziční scénáře EXPOZIČNÍ SCÉNÁŘE HODNOCENÍ RIZIKA Ing. Hana Krejsová Tel: 724278705 H. Krejsova@seznam.cz Kdy se sestavuje bezpečnostní list? Pozor na směsi v obalu Látka je klasifikována

Více

Strana 1 (celkem 7) ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

Strana 1 (celkem 7) ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Strana 1 (celkem 7) ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název: Kožní klih Topaz II Identifikační číslo: neuvedeno Registrační číslo: neuvedeno 1.2 Příslušná

Více

Sestavování bezpečnostních listů

Sestavování bezpečnostních listů P O K Y N Y V K O S T C E Sestavování bezpečnostních listů Tento dokument si klade za cíl jednoduchou formou vysvětlit hlavní zásady a povinnosti týkající se sestavování a poskytování bezpečnostních listů

Více

1 Předmět úpravy. 2 Stanovení Seznamu a způsobu jeho používání, obecných postupů a konvenčních výpočtových metod

1 Předmět úpravy. 2 Stanovení Seznamu a způsobu jeho používání, obecných postupů a konvenčních výpočtových metod VYHLÁŠKA ze dne 20. dubna 2004, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Směs Číslo 98401 Další názvy směsi 1.2. Příslušná určená použití směsi Určená použití látky/směsi Reagencie

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ REACH Alexandr Fuchs 18. konzultační den SZÚ, listopad 2007 NAŘÍZENÍ č. 1907/2006 - REACH Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006 o registraci, hodnocení,

Více

232/2004 Sb. VYHLÁŠKA

232/2004 Sb. VYHLÁŠKA 232/2004 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 8. prosince 2011

VYHLÁŠKA. ze dne 8. prosince 2011 402 VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince 2011 o hodnocení nebezpečných vlastností chemických látek a chemických směsí a balení a označování nebezpečných chemických směsí Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví

Více

ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÍ LIST SK SOL

ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÍ LIST SK SOL 1.1 Identifikátor výrobku: SK sol Identifikační číslo: nemá Číslo CAS: nemá Číslo ES (EINECS): nemá Název podle registrace: jedná se o směs Registrační číslo: jedná se o směs Další názvy látky nebo směsi:

Více

Seminář CHEMICKÉ LÁTKY a BOZP Praha

Seminář CHEMICKÉ LÁTKY a BOZP Praha Seminář CHEMICKÉ LÁTKY a BOZP 18.4.2016 Praha Práce s bezpečnostním listem z pohledu bezpečnosti práce ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Příloha II BEZPEČNOSTNÍ

Více

Návrh vyhlášky o rozsahu informací poskytovaných o chemických směsích, které mají některé nebezpečné vlastnosti, a detergentech

Návrh vyhlášky o rozsahu informací poskytovaných o chemických směsích, které mají některé nebezpečné vlastnosti, a detergentech Návrh vyhlášky o rozsahu informací poskytovaných o chemických směsích, které mají některé nebezpečné vlastnosti, a detergentech CHLaP Ing. Hana Krejsová Tel.: 466 823 219 Mobil: 724 400 555 E-mail: hana.krejsova@vuos.com

Více

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP)

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP) Dodavatel (ten, kdo uvádí látku na trh, ať už je to výrobce, dovozce, distributor nebo následný uživatel) Uvádění chemické látky nebo směsi na trh Klasifikace Látky: podle 356/2003 i podle CLP, od 1.6.2015

Více

Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou II, pokud:

Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou II, pokud: Bezpečnostní list Článek 31 Dodavatel látky nebo směsi poskytne příjemci látky nebo směsi bezpečnostní list sestavený v souladu s přílohou II, pokud: a) látka nebo směs splňuje kritéria pro klasifikaci

Více

ORANGE DAY ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. ODDÍL 2: Identifikace nebezpečnosti

ORANGE DAY ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. ODDÍL 2: Identifikace nebezpečnosti Datum vydání / verze č.: Revize: 3.11.2015 / 3.0 Strana: 1 / 8 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: d-limonen Identifikační

Více

Bezpečnostní list - rozšířený, expoziční scénář

Bezpečnostní list - rozšířený, expoziční scénář Bezpečnostní list - rozšířený, expoziční scénář Ing. Hana Krejsová Tel: 724278705 H. Krejsova@seznam.cz Podle nařízení REACH, mohou bezpečnostní listy obsahovat jako přílohy scénář(e) expozice, pokud byla

Více

Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11

Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11 Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11 ODDÍL 1: Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku 1.1 Identifikátor výrobku SONET Dezon Aktiv 1.2 Příslušná určená užití látky nebo směsi a nedoporučené

Více

Calgodip D 1200. Identifikační číslo: 263 60 756 724/ 199 838 382/ 199 838 eurofarm@seznam.cz

Calgodip D 1200. Identifikační číslo: 263 60 756 724/ 199 838 382/ 199 838 eurofarm@seznam.cz ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název: Identifikační číslo: nemá směs Registrační číslo: nemá směs 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH) Verze 1.0

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH) Verze 1.0 Strana: 1 / 8 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy: - 1.2 Příslušná určená použití látky/směsi a nedoporučená použití Určená

Více

2 x 50x 11 mg NANOFIX ph 6.5-8.2

2 x 50x 11 mg NANOFIX ph 6.5-8.2 Strana: 1/5 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku REF 91872 Název produktu NANOCOLOR ph 6.58.2 2 x 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006) FILAMENT

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006) FILAMENT 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název: Identifikační číslo: Nemá směs Registrační číslo: Nemá směs 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi

Více

Seminář AKTUÁLNÍ ZMĚNY CHEMICKÉ LEGISLATIVY Praha. Bezpečnostní list

Seminář AKTUÁLNÍ ZMĚNY CHEMICKÉ LEGISLATIVY Praha. Bezpečnostní list Seminář AKTUÁLNÍ ZMĚNY CHEMICKÉ LEGISLATIVY 4.5.2016 Praha Bezpečnostní list ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Nařízení Evropského Parlamentu

Více

Klasifikace podle nařízení (ES) č. 1272/2008: Látka není nebezpečná ve smyslu nařízení (ES) č. 1272/2008.

Klasifikace podle nařízení (ES) č. 1272/2008: Látka není nebezpečná ve smyslu nařízení (ES) č. 1272/2008. Strana 1 ( 6 ) ODDÍL 1. Identifikace látky/ směsi a společnosti/ podniku 1.1. Identifikátor výrobku: Carlson Chemický název látky: voda CAS: 7732-18-5 ES: 231-791-2 Indexové číslo: --- Registrační číslo:

Více

: Prilocaine. Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0

: Prilocaine. Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Forma výrobku Název látky : Látka : Prilocaine

Více

AJAX FLORAL FIESTA LAGOON FLOWERS

AJAX FLORAL FIESTA LAGOON FLOWERS Verze: 0.3 Strana: 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy/synonyma: Registrační číslo: Nejsou uvedeny. Není aplikováno pro

Více

Potravinářská vazelina Datum tisku: číslo zboží : 1/6 Revize:

Potravinářská vazelina Datum tisku: číslo zboží : 1/6 Revize: BEZPEČNOSTNÍ LIST ES Podle nařízení ES č. 1907/2006 a 1272/2008 Potravinářská vazelina Datum tisku: 2.1.2011 číslo zboží : 1/6 Revize: 14.2.2013 1. Identifikace látky/ směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor

Více

5.6.18.2. Nakládání s chemickými látkami a přípravky

5.6.18.2. Nakládání s chemickými látkami a přípravky 5.6.18.2. Nakládání s chemickými látkami a přípravky http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/chemicke-latky/nakladanis-chemickymi-latkami-a-pripravky Základním legislativním předpisem řešící tuto problematiku

Více

TEMPO Letní směs do ostřikovačů

TEMPO Letní směs do ostřikovačů ODDÍL 1 IDENTIFIKACE SMĚSI A SPOLEČNOSTI 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Určená použití: směs do ostřikovačů automobilových skel Nedoporučená

Více

Částka Předmět úpravy

Částka Předmět úpravy Strana 5162 Sbírka zákonů č. 402 / 2011 Částka 140 402 VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince 2011 o hodnocení nebezpečných vlastností chemických látek a chemických směsí a balení a označování nebezpečných chemických

Více

neodisher Z ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

neodisher Z ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Datum vydání / verze č.: Revize: 12. 3. 2015 / 1.0 Strana: 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: Registrační číslo:

Více

Novinky chemické legislativy

Novinky chemické legislativy Novinky chemické legislativy Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 19. 10. 2010 Novelizace REACH Nařízení

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Eco-Clin Hand NR

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Eco-Clin Hand NR BEZPEČNOSTNÍ LIST Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II (453/2010) Evropa EcoClin Hand NR Verze 2.01 ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Ceresit Aquablock Strana 1 z 6 Č. BL. : 283830 Datum revize: 01.08.2014 Datum výtisku: 02.09.2014 1.1 Identifikátor výrobku Ceresit AquaBlock all colours

Více

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 Aktuální informace k REACH a GHS Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 REACH Nařízení (Regulation) Evropského parlamentu a Rady (ES) 1907/2006 ze dne 18.prosince

Více

UG Univerzální penetrační nátěr ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

UG Univerzální penetrační nátěr ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Datum vydání / verze č.: Revize: 30. 7. 2015 / 1.0 Strana: 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: Registrační číslo:

Více

BEZPECNOSTNÍ LIST. (v souladu s narízením Komise (EU) c. 453/2010) ODDÍL 1: Identifikace látky/smesi a spolecnosti/podniku

BEZPECNOSTNÍ LIST. (v souladu s narízením Komise (EU) c. 453/2010) ODDÍL 1: Identifikace látky/smesi a spolecnosti/podniku BEZPECNOSTNÍ LIST (v souladu s narízením Komise (EU) c. 453/2010) Identifikátor výrobku ODDÍL 1: Identifikace látky/smesi a spolecnosti/podniku Kód produktu Název výrobku Chemický název Registracní císlo

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 č. 1907/006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/010 7. února 005 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Směs Číslo 4804011 Další názvy směsi

Více

Bezpečnostní informace o předmětech

Bezpečnostní informace o předmětech ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: Registrační číslo: typ A typ E typ MM typ NE(C) typ NE(S) typ NE(F) typ E s laminací

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. BD5 Datum vytvoření: 28. 5. 2015 Číslo revize: 1 Stránka 1 z 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST. BD5 Datum vytvoření: 28. 5. 2015 Číslo revize: 1 Stránka 1 z 6 Datum vytvoření: 28. 5. 2015 Číslo revize: 1 Stránka 1 z 6 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1: Identifikátor výrobku Název produktu: Model Lite 1.2: Příslušná určená použití látky

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Pritt KlovaFix Strana 1 z 5 Č. BL. : 412613 Datum revize: 25.02.2014 Datum revize v ČR: 07.03.2014 1.1 Identifikátor výrobku Pritt KlovaFix ODDÍL 1: Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. ODDÍL 2: Identifikace nebezpečnosti. Strana: 1 z 7

BEZPEČNOSTNÍ LIST. ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. ODDÍL 2: Identifikace nebezpečnosti. Strana: 1 z 7 Strana: 1 z 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: Obchodní název: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Výrobek je určen pro

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle (ES) 1907/2006 a (ES) 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle (ES) 1907/2006 a (ES) 453/2010 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název: Identifikační číslo: Neuvedeno směs Registrační číslo: Neuvedeno směs 1.2 Příslušná určená použití látky nebo

Více

Novinky chemické legislativy

Novinky chemické legislativy Novinky chemické legislativy Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 9. 11. 2011 Nařízení Evropského Parlamentu

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití 1.3 Podrobné údaje o dodavateli bezpečnostního listu

Více

SVHC látky v REACH. Workshop MPO 23/5/2019. Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o.

SVHC látky v REACH. Workshop MPO 23/5/2019. Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o. SVHC látky v REACH Workshop MPO 23/5/2019 Jan HOLOMEK ReachSpektrum, s.r.o. REACH Nařízení (ES) č. 1907/2006 o» Registraci = Registration» Hodnocení = Evaluation» Povolování = Authorisation» Omezování

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. PC15: Přípravky pro úpravu nekovových povrchů. -: EUH208 Obsahuje 1,2-benzisothiazolin-3-one. Může vyvolat alergickou reakci.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. PC15: Přípravky pro úpravu nekovových povrchů. -: EUH208 Obsahuje 1,2-benzisothiazolin-3-one. Může vyvolat alergickou reakci. Strana: 1 Datum kompilace: 04/02/2015 Číslo revize: 1 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Název produktu: Kód produktu: DR9 1.2. Příslušná určená použití

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení EP a Rady es č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 2.1.2014 Verze: 2.0

Bezpečnostní list podle Nařízení EP a Rady es č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 2.1.2014 Verze: 2.0 1 Oddíl 1. Identifikace látky/směsi a společnost/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Motorový olej HP Katalogové číslo: 0781-319- 84** Ćíslo CAS: Číslo ES : : Registrační číslo REACH: Nepoužívá

Více

Bezpečnostní list: EUTROFIT

Bezpečnostní list: EUTROFIT Bezpečnostní list: EUTROFIT Vypracováno dle: nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 REACH a nařízení Komise (EU) č. 453/2010 v znění pozdějších předpisů Datum vypracování: 01.06.2007 Datum

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Pattex Parket - lepidlo Strana 1 z 7 Č. BL. : 167558 Datum revize: 20.08.2014 Datum výtisku: 21.08.2014 1.1 Identifikátor výrobku Pattex Parket & Laminát

Více

: Fluoxetine. Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0

: Fluoxetine. Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Forma výrobku Název látky : Látka : Fluoxetine

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST FEHLING II ROZTOK. Fehling II roztok. nepřiřazeno -(směs) -(směs) Fehlingův roztok II -(směs) -(směs)

BEZPEČNOSTNÍ LIST FEHLING II ROZTOK. Fehling II roztok. nepřiřazeno -(směs) -(směs) Fehlingův roztok II -(směs) -(směs) BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č.453/2010/ec FEHLING II ROZTOK Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 27.3.2014 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI

Více

Chemické látky a přípravky

Chemické látky a přípravky Část A Chemické látky a přípravky podle zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, zákona č. 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií Obsah Povinnosti firem v podnikové ekologii 1. Úvod...1 2.

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Pattex Hobby Hot Sticks transparent Strana 1 z 6 Č. BL. : 408802 Datum revize: 22.05.2015 Datum výtisku: 10.06.2015 Nahrazuje verzi ze dne: 19.11.2013

Více

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha www.envigroup.cz www.ekonoviny.cz Aktuální semináře EKOnovin naleznete na internetu www.ekonoviny.cz Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami Hlavní témata semináře:

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Ceresit STOP Vlhkosti AERO Strana 1 z 7 Č. BL. : 508048 Datum revize: 11.06.2014 Datum výtisku: 27.06.2014 1.1 Identifikátor výrobku CERESIT STOP VLHKOSTI

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Tangit Uni-Lock Strana 1 z 5 Č. BL. : 43015 Datum revize: 28.07.2014 Datum výtisku: 29.08.2014 3.2. Směsi 1.1 Identifikátor výrobku Tangit Uni-Lock ODDÍL

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Pritt Pink Stick lepicí tyčinka Strana 1 z 5 Č. BL. : 295085 Datum revize: 08.06.2015 Datum výtisku: 02.09.2015 Nahrazuje verzi ze dne: 04.05.2015 1.1

Více

Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0

Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Forma výrobku Název látky : Látka : Prednisolone

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. BD44 Datum vytvoření: 26. 5. 2015 Číslo revize: 1 Stránka 1 z 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST. BD44 Datum vytvoření: 26. 5. 2015 Číslo revize: 1 Stránka 1 z 6 Datum vytvoření: 26. 5. 2015 Číslo revize: 1 Stránka 1 z 6 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1: Identifikátor výrobku Název produktu: Perfect Plastic Putty 1.2: Příslušná určená

Více

Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0

Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Forma výrobku Název látky : Látka : Salmeterol Kód výrobku : 201600811 Synonyma Další

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení (ES) č. 453/2010) AGRO CS a.s.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení (ES) č. 453/2010) AGRO CS a.s. Verze č.: 1.1 Vydaná: 19. 6. 2014 Nahrazuje verzi č.: 1.0 BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle nařízení (ES) č. 453/2010) Oddíl 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku: Chemický

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle (ES) 1907/2006 a (ES) 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle (ES) 1907/2006 a (ES) 453/2010 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název: Identifikační číslo: Akrylmetal AQ CC080 Neuvedeno směs Registrační číslo: Neuvedeno směs 1.2 Příslušná určená

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II (453/2010) - Evropa. Přípravek je určen výhradně pro profesionální použití

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II (453/2010) - Evropa. Přípravek je určen výhradně pro profesionální použití BEZPEČNOSTNÍ LIST Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II (453/2010) Evropa SILONDA SENSITIVE Verze 4 ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní

Více

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Hornychová Mirka Státn tní zdravotní ústav mhornych@szu.cz EVROPSKÁ UNIE NAŘÍZENÍ REACH 1907/2006 12 novel (5) + 4 opravy CLP

Více

Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Verze 1.1 prosinec 2011. Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů

Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Verze 1.1 prosinec 2011. Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Pokyny pro sestavení bezpečnostních listů Verze 1.1 prosinec 2011 PRÁVNÍ UPOZORNĚNÍ Tento dokument obsahuje pokyny k nařízení REACH, které vysvětlují povinnosti vyplývající z nařízení REACH a způsob jejich

Více

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Název výrobku: Strana: 1 / 8 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1. Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy, synonyma: - Registrační číslo REACH: Není aplikovatelné

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES) Str. 1 z 7 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název Roztok pufru, ph 4 1.2 Použití: Standard pro kalibraci phmetru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar Elektronics, spol.

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady 1907/2006/ES ve znění pozdějších předpisů. Koloidní zlato

BEZPEČNOSTNÍ LIST Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady 1907/2006/ES ve znění pozdějších předpisů. Koloidní zlato ODDÍL 1 IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Technické účely, laboratorní účely.

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006) Datum vydání / verze č.: 24. 7. 2014 / 0.0 Strana: 1 / 6 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: ANTIKON CK-N (složka B) Další názvy: Nejsou

Více

Seznam bezpečnostních

Seznam bezpečnostních 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití 1.3 Podrobné údaje o dodavateli bezpečnostního listu Výrobce/Dodavatel

Více

Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0

Bezpečnostní list Bezpečnostní list podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 31/05/2017 Verze: 1.0 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Forma výrobku Název látky : Látka : Ketamine

Více

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Strana: 1 / 9 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1. Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy, synonyma: Registrační číslo REACH: Real rez a vodní kámen Hit na rez

Více

UHU All Purpose Strong & Safe

UHU All Purpose Strong & Safe ODDÍL 1 IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: UHU Strong + Safe 3g BL HRR (25186) 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Látka Číslo Číslo CAS 64742-54-7 Číslo ES (EINECS) 265-157-1 Další názvy látky 1.2. Příslušná určená použití

Více

Přípravek je určen výhradně pro profesionální použití

Přípravek je určen výhradně pro profesionální použití BEZPEČNOSTNÍ LIST Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II (453/2010) Evropa Tuklar super metallic Verze 1 ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku

Více

BS 310 Ochranná barva na beton ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

BS 310 Ochranná barva na beton ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Datum vydání / verze č.: 21. 5. 2014 / 0.0 Strana: 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: Registrační číslo REACH: BS

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle Nařízení Evropské komise (EU) č. 453/2010, příloha II

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle Nařízení Evropské komise (EU) č. 453/2010, příloha II Stránka: 1 ODDÍL 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku DESTILOVANÁ VODA 1.2 Příslušná určená použití směsi Destilovaná voda se používá pro technické účely k ředění

Více

Datum revize 04.03.2015 Verze 1.1 Datum vytištění 04.03.2015. SikaMelt -9177 W

Datum revize 04.03.2015 Verze 1.1 Datum vytištění 04.03.2015. SikaMelt -9177 W ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název : 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití V současné době nejsou dostupné kompletní

Více

1 x 5 kg Chromabond Sorbent XTR

1 x 5 kg Chromabond Sorbent XTR Strana: 1/5 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku REF 730595.5000 Název produktu Chromab. Sorbent XTR, 5000 g 1 x 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi

Více

Kontrolní projekt REF Projekt Internetový prodej

Kontrolní projekt REF Projekt Internetový prodej Kontrolní projekt REF 6 2018 Projekt Internetový prodej - 2017 Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2019 20. 11. 2018 Mgr. Martin Marko Cíle projektu REF 6 Posouzení klasifikace a označování směsí dle

Více