POČÁ Č TKY K AGEN E T N URN R Í N Í ŽURN R A N LI L S I TIK I Y K doc o. P hd h r. r D uš u an an P avl av ů l, ů C S C c S. dusan.pavlu@vsfs.cz 1.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POČÁ Č TKY K AGEN E T N URN R Í N Í ŽURN R A N LI L S I TIK I Y K doc o. P hd h r. r D uš u an an P avl av ů l, ů C S C c S. dusan.pavlu@vsfs.cz 1."

Transkript

1 doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. 1.

2 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR vývojový pohled SVĚTOVÉ AGENTURY Shromažďují a šíří zprávy po celém světě, mají vlastní síť stálých zpravodajů v nejvýznamnějších zemích světa, vysílají zpravodaje do zemí, které jsou předmětem obecného zájmu světové veřejnosti REUTER - GB, AFP - F, AP USA, UPI USA MEZINÁRODNÍ AGENTURY Informují o dění ve vlastní zemi, zprávy vysílají do zahraničí, spolu s informacemi, které jim dodali jejich zahraniční zpravodajové, nebo které získaly od jiných agentur a komentují je ČTK NÁRODNÍ AGENTURY Soustřeďují se na zpravodajství z vlastní země, zásobují vlastní média, zpracovávají komentované zpravodajství i z mezinárodního prostředí a vysílají zpravodaje na pokrytí významných akcí 2.

3 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ VÝVOJE TISKOVÝCH AGENTUR 1.OBDOBÍ DO ROKU HLAVNÍ VÝVOJOVÁ OBDOBÍ 2. OBDOBÍ OD ROKU 1870 DO ZAČÁTKU 1. SVĚTOVÉ VÁLKY 3. OBDOBÍ OD 1. SVĚTOVÉ VÁLKY DO KONCE 2. SVĚTOVÉ VÁLKY 4. OBDOBÍ OD KONCE 2. SVĚTOVÉ VÁLKY 3.

4 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ VÝVOJE TISKOVÝCH AGENTUR TECHNICKÉ PODMÍNKY TŘICÁTÁ LÉTA 19. STOLETÍ VZNIK LEVNÉHO TISKU předpoklad i důsledek vzniku zpravodajských telegrafních kanceláří. Podmínka vycházení periodického tisku zajištěné zpravodajství, aktuální, pestré = zajištěná zpravodajská síť Technické podmínky OPTICKÝ TELEGRAF přelom 18. /19. století Semaforové věže km, na návrších Francie 1794 poprvé, tři černá ramena, abeceda, sledování dalekohledem a předávání dál. Např. Štrasburk Paříž 6 hodin v příznivém počasí. V r Francie km linek, 220 semaforových stanic.1850 již dvojnásobek délky. Ale jen na pevnině 4.

5 TECHNICKÉ PODMÍNKY POŠTOVNÍ HOLUBI 40. léta 19. století HAVAS, Paříž Londýn 6 hodin, Julius Reuter pol.19. stol. Stanice poštovních holubů Berlín / Cáchy telegraf Cáchy / Paříž holubi burzovní zpravodajství. Např. Antverpy 1846 Havas, redakce novin a podnikatelé holubů Ale i mnohem později invaze spojenců do Francie červen 1944 zpravodajství pomocí holubů 5.

6 TECHNICKÉ PODMÍNKY ELEKTRICKÝ TELEGRAF ROZHODUJÍCÍ ZMĚNA KVALITY RYCHLOST, SPOLEHLIVOST Buduje se jako součást výstavby železničních sítí součást zabezpečovacích zařízení V.Britanie, USA, Prusko 24. května 1844 Baltimor/ Washington 1. zpravodajský telegram Francie 1845 Paříž/Rouen 1850 pokládka podmořského kabelu Evropa VB 1852 Wales / Irsko, 1853 Anglie / Belgie, 1854 Švédsko / Dánsko atd, 1860 Francie / Alžír, 1864 Evropa propojena do Indie, z Evropy do USA 1866 Vysílání v Morseově znacích druhá pol. 19. stol až do 20. let 20. stol. Pak ji nahrazují dálnopisy elektrický psací stroj na děrnou pásku, velká rychlost přenosu. 6.

7 TECHNICKÉ PODMÍNKY RADIOTELEGRAF Do roku 1910 technika radiového spojení pevnina- lodě, 1912 již 400 pobřežních radiotelegrafických stanic typu MORSE a 250 stanic na lodích. Vznikají společnosti provozující radiotelegrafii, sdružení TA a VELKÝCH LISTŮ Významné zpravodajské využití rusko-japonská válka v prvním desetiletí 20. století. Počátku ještě šifrováno, určeno jen některým odběratelům, ale už roku 1931 REUTER zahajuje nešifrované vysílání. Po druhé světové válce dálnopisné vysílání cca 1 strana A4 za minutu Někdy také využití rozhlasového vysílání jako nástroje zpravodajství TA za války pro rozšiřování zpráv na cizím území. DNES zcela jinak 7.

8 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ VÝVOJE TISKOVÝCH AGENTUR 1. Charles HAVAS Maďar 1825 Paříž vznik informační kanceláře, zprávy od kurýrů, nebo poštou. Odběratelé zpráv obchodníci, diplomaté nabídka zpráv tisku ale nezájem o aktuální zprávy. Aktuálnost jako tržní argument v polovině 30. let, etapa industrializace států = konkurenční výhoda vznik AGENCE HAVAS 1. zpravodajská agentura světa. Přenos pomocí telegrafu, HAVAS a optický telegraf, 1840 poštovní holubi. Kapitál je přitahován takovými odvětvími, kde jsou příležitosti k velkým ziskům = agenturní zpravodajství. 8.

9 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ VÝVOJE TISKOVÝCH AGENTUR 1. FRANCIE HAVAS USA 1848 HARBOUR NEWS ASSOCIATION (čluny na oceán, aby měly nejrychleji zprávy 6 listů z New Yorku) Německo spolupracovník HAVASE dr. Wolff WOLFFSCHES TELEGRAPHENBÜRO Nejprve služby obchodníkům obchodní a burzovní zprávy, pak novinám Až 1855 politické informace. Následovníci jen role následníků, WOLFF výsadní postavení. Vlastní zpravodaje nebo nákup ve světě, v Německu vlastní zpravodajská síť přes odběratelů. V ústředí 100 pracovníků, v pobočkách v Německu 150 dalších. Akciový kapitál 1 mil. marek, dividendy 11%. 9.

10 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ VÝVOJE TISKOVÝCH AGENTUR USA 1850 TELEGRAPHIC AND GENERAL NEWS ASSOCIATION ANGLIE 1850 REUTER ITÁLIE 1853 AGENCIA TELEGRAFICA STEFANI RAKOUSKO KK / TELEGRAPHEN KORRESPONDENZ BUREAU 3 NEJVÝZNAMNĚJŠÍ SVĚTOVÝ VÝZNAM - HAVAS, WOLFFSCHES, REUTER Udržely si světový význam do konce 19. století, kdy se v USA spojily tiskové agentury do AP. 10.

11 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR 1. Paul Julius REUTER - Němec prošel praxí u Havase 1850-Obdobně nejprve obchodní zpravodajství / 1851 kabelové spojení s Paříží Londýn 1858 nabídl služby listu Morning Advertiser na několik týdnů zdarma, zda se osvědčí Zprávy byly rozmanitější, zajímavější a aktuálnější než v konkurenčních TIMES TIMES proto přijal tyto služby a za nimi další anglické listy Téměř 20 let REUTER byla jediná britská TA, pak PA PRESS ASSOCTIATION pro zprávy z domova Heslo SLEDUJ KABEL 11.

12 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-1. USA 1850 vznikají další uskupení zpravodajských agentur, s nimi obchodní svazky HAVAS, WOLF i REUTER, nekolegiální jednání. Pokrývají USA jako regionální agentury, různě fúzují, New York Associated Press dohoda o rozdělení sfér vlivu a výlučného zpravodajského postavení. 12.

13 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR konec 1. sv.války 1870 dohoda o rozdělení sfér vlivu a výlučného zpravodajského postavení. ROZDĚLENÍ SFÉR VLIVU HAVAS FR, SCH, IT, ES, PORTUG, STŘEDNÍ A JIŽNÍ AMERIKA, EGYPT REUTER britské impérium, TURECKO, Dálný vých., WOLF Německo, A, NL, Skandinávie, Rusko, Balkán NEW YORK ASSOCIATED PRESS - USA Po celou dobu bojuje REUTER o monopolní postavení v uskupení, 1907 zakládá Edward Scrips agenturu UNITED PRESS- USA 1909 William Hearst TA INTERNATIONAL NEWS SERVICE / INS 13.

14 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-3. OD KONCE 1. SVĚTOVÉ VÁLKY DO KONCE 2. SV. VÁLKY Rusko předrevoluční ROSSIJSKOJE TELEGRAFNOJE AGENSTVO ROSTA závislé na TA WOLFF, jeho nástupce PETROGRADSKOJE TELEGRAFNOJE AGENSTVO 1925 zřízen TASS TELEGRAFNOJE AGENSTVO SOVĚTSKOGO SOJUZA a systém národních TA v jednotlivých svazových republikách TASS sběr informací ze svazových republik, 14.

15 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-3. OD KONCE 1. SVĚTOVÉ VÁLKY DO KONCE 2. SV. VÁLKY NĚMECKO VÁLKA A JEJÍ DŮSLEDKY IZOLACE Německa a zemí po jeho boku informační bojkot chybějí zprávy z Evropy, USA, Dálného východu. NĚMECKO 1915 snaha obejít bojkot TA TRANSOCEAN. Jako první používá radiotelegraf. Ostatní TA soukromé, TRANSOCEAN vládní. 15.

16 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-3. OD KONCE 1. SVĚTOVÉ VÁLKY DO KONCE 2. SV. VÁLKY I.sv.válka - rostoucí význam mezinárodního politického zpravodajství Za války se zkompromitovaly německá TA WOLFF a rakouská KORESPONDENZBUREAU. Do jejich prostoru nastupuje HAVAS, REUTER. V evropských zemích vznikají národní agentury, jednají s velkými zásobování národními informacemi a získávání mezinárodních. Národní TA tendence velkých neodebírat národní zpravodajství mnohdy zcela záměrně - proto více bilaterálních smluv mezi sousedními státy Návazně i světové TA REUTER a HAVAS smlouvy s národními TA 16.

17 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-3. OD KONCE 1. SVĚTOVÉ VÁLKY DO KONCE 2. SV. VÁLKY USA AP ASSOCIATED PRESS až do r se zabývá hlavně organizací vnitřního zpravodajství velikost země, industrializace, atd. Budování sítě. Významná konkurence UP UNITED PRESS kradení zpráv AP, UP již za 1. sv. války proniká do Evropy a sfér vlivu evropských agentur, zakládá své odbočky v Evropě. AP proniká do jižní Ameriky. Dohody s redakcemi významných listů v Brazílii HAVAS ustupuje. Obecně tvrdý konkurenční boj o sféry vlivu AP - další tlak na Dálný východ proti REUTER, 1926 ho vytlačila z Číny, 1933 s japonskou RENGO šíření zpravodajského servisu v Japonsku a využití servisu RENGO v USA. 17.

18 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-3. OD KONCE 1. SVĚTOVÉ VÁLKY DO KONCE 2. SV. VÁLKY REUTER vypovídá dohody s AP 1934, návazně se agentury dohodly o zrušení tradičního rozdělení z roku 1870, volný konkurenční boj - konference světových agentur 1934 v Rize. Sféry vlivu, na které se zaměřují stále více totožné s sférami politického zájmu vlastních metropolí. Takže vlastně nové rozdělení, již negarantované smlouvou. Německo 1934 WOLF a DEUTSCHE ÜBERSEEPRESEEDIENST ztrácejí vliv, nacisté zakládají DEUTSCHES NACHRICHTEN BÜRO / DBN oficiální zdroj nacistické propagandy až do r HAVAS koncem 30. let ekonomický problém - vláda 1936 rozhoduje oddělit reklamní agenturní část. Renesance až 1944 nová TA AGENCE FRANCE- PRESSE / AFP GB REUTER od roku 1941 de facto oficiální TA britské vlády 18.

19 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE OBDOBÍ VELKÉHO ROZMACHU TA V NOVÉ EVROPĚ USA bohaté TA AP, UP, INS - snaží se o informační monopol v Evropě UNESCO výzkum v letech vznik 24 TA USA 1958 sloučení INS a UP = UPI UNITED PRESS INTERNATIONAL vznik 23 nových TA v nových státech AFRIKY, v ASII, AMERICE, OCEÁNII, SSSR. Razantní vstup techniky telex, radio spojení, dálnopis, úvahy o využití družic Země pro radiové spojení, faksimile novinových stran TA účastníky experimentu spojení prostřednictvím družice REUTER překonání kalamity v dopravě Londýna poštovními holuby. 19.

20 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Snaha po objektivizaci zpravodajství ověřování výsledné zprávy z více zdrojů snaha zamezit ideologickým a ekonomickým interpretacím Rozvoj národních TA a světových TA Výrazný nástup techniky v ČSR květen 1974 provoz stanice družicových spojů výrazné zrychlení přenosu informací 20.

21 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE REUTER dnes spolu s americkou AP jedna z nejvýznamnějších agentur světa přestává být rodinnou firmou, dnes nejen TA, ale i podnikání v bankovnictví, průmyslu apod. REUTER společný majetek britského tisku správní rada ze zástupců majitelů od r do 1941 postupně majetkově vstupují některé listy, sdružení v GB, Novém Zélandu a Austrálii. Vláda využívá TA jako oficiální či polooficiální orgán - prohlášení Spolu s REUTER v GB také PA PRESS ASSOCIATION dohoda z r PA zprávy z domova, REUTER ze zahraničí zpravodaje v 542 měst, 175 zemí, denně vysílal slov 204 redaktorů v Londýně, 223 v 72 odbočkách v zahraničí 1997 denně zprávy deníkům, v celk. nákl ex., 488 milionům posluchačům rádia a 158 mil. posluch. TV 21.

22 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PA PRESS ASSOCIATIATION ve Velké Britanii 1868 zal. provinčními listy v GB, Skotsku, Walesu, Irsku. rozsáhlé obrazové zpravodajství, zaměstnanců, z toho 270 novinářů, reportérů na britských ostrovech smluvně. 22.

23 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE AGENCE FRANCE PRESSE / AFP založen HAVAS, AFP jeho nástupce. HAVAS 1940 ukončena činnost obsazení Francie nacisty založena AFP do r statut oficiální tiskové agentury vlády Francie soukromý subjekt FRANCIE a zámořská území 11 odboček a 6 kanceláří, v ostatním zahraničí 69 odboček a 24 kanceláří 1977 ústředí 961 zaměstnanců, v zahraničí

24 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE AP ASSOCIATED PRESS 1848 WESTERN AP USA - ILLINOIS, 1900 přejmenována na UP a odchod do N.Y. 60. leta 111. kanceláří s redaktory a tisíci stringrů v USA / stringer novinář za řádkový honorář, novinář spolupracující s více listy, v zahraničí 58 odboček, stálých novinářů, stovky stringrů, 1964 info pro listů, rozhlasových a TV stanic, 1968 zprávy do 104 zemí zajímavost pro MK od konce 60.let speciální zpravodajství o životním stylu pro let jak vydávají mladí peníze, výchova dětí, zařízení bytů, chování apod poprvé v TA samočinné počítače 1972 dálnopisy s displejem náhrada psacích strojů rozšíření zpravodajství p 15% 24.

25 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE UPI UNITED PRESS INTERNATIONAL 1958 USA spojení UP a International News Service. UP založena 1907 Edwardem Scrippsem, rychlá expanze za 1. sv.války, abonentů v 36 zemích, Jižní Amerika -95% odběratelů TA od UP 1935 UP zahajuje přenos zpráv radiem = konec monopolu REUTER na Dálném Východě předplatitelů, zaměstnanců, od 1951 zásobuje TV zpravodajskými filmy! Zavádí dálnopis, telefoto 1909 INS Hearst krádeže zpráv UP, zavádí speciální služby IN Photo, agenturu pro komiksy, 1948 zpravodajství obrazové pro televizní trh % USA TV zpravodajství Hearsta. 25.

26 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE po vzniku UPI pokračují speciální služby pro specifické segmenty - foto, filmy, zvukové zpravodajství, odběratelů, z toho TV a RV stanic, speciální segment cestující na 160 lodích léta 1977 USA 151 kanceláří, v zahr. 246 odboček v 62 zemích, více než zaměstnanců denně slov Morseovou abecedou, 1967 tolik slov za 12 minut, za den 4-5 milionů slov západní agentura s přímým spojením s Moskvou 1973 počítače pro dokumentaci a archivaci 26.

27 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR-4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE ČTK ČESKOSLOVENSKÁ TISKOVÁ KANCELÁŘ Založena 28.října 1918 v Praze ředitel Emil Čermák vybudoval agenturu s rozsáhlou sítí domácích i zahraničních zpravodajů ČTK smlouvy s nejvýznamnějšími TA REUTER, HAVAS, WOLFF, členem a spoluzakladatelem organizace evropských tiskových agentur AGENCES ALLIÉES Dvacátá léta založeno obrazové zpravodajství, vznik obrazového archívu ČTK dnes přes 5 milionů fotografií od září 1930 v Opletalově ulici Za války domácí zpravodajství zcela ovládnuto Němci v květnu 1945 požár, shořel domácí archív 27.

28 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE 1948 oficiální propagandistický zdroj, silná cenzura zpravodajství, 2 druhy informací pro média a veřejnost pro politický aparát Formálně ČTK podřízena vládě, fakticky ÚV KSČ ve 2. pol. 50. let ČTK expanduje pobočky Dálný východ, Latinská Amerika, Afrika. Zpravodajství v A,F,R,Š. ČTK hospodářské aktivity v době hospodářského a pol. uvolnění - vydav. PRESSFOTO, ZZ, Made in publicity 1964 propagační agentura 1968 ČTK v srpnu vysílá z náhradních pracovišť, 70.a 80. leta tvrdá normalizace. 28.

29 ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ ČLENĚNÍ TISKOVÝCH AGENTUR- 4. OBDOBÍ PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE 80.leta zavedení počítačů databanka, zpravodajství archivuje v elektronické podobě úsilí o nezávislost, nestrannost zpravodajství 1992 oddělení slovenské části vznik veřejnoprávní ČTK nemá konkrétního vlastníka, je podřízena RADĚ ČTTK - 7 členů volí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR přenos informací satelitem, INFOBANKA ČTK výrazné posílení regionálního zpravodajství, vydává internetové noviny, podíl v NEWTONU, kupuje ČEKIA, multimedializace agentury. 29.

ZAHRANIČNÍ TISKOVÉ AGENTURY V ČESKÉ REPUBLICE

ZAHRANIČNÍ TISKOVÉ AGENTURY V ČESKÉ REPUBLICE Karolína Kučerová, Ž III, ZS 1998/99 ZAHRANIČNÍ TISKOVÉ AGENTURY V ČESKÉ REPUBLICE V České republice po roce 1989 dostaly prostor k působení i agentury, které nepodléhaly režimní kontrole. Referát se týká

Více

VÝVOJ V LETECH

VÝVOJ V LETECH doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ 1 NÁKLADY NA PROPAGACI V LETECH 1945-1990 1975 1,5 MILIARDY Kčs Z TOHO PŘES 600 MILIONŮ NA VELETRHY A VÝSTAVY

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená Ministerstvu průmyslu

Více

Podpora exportu: očima podnikatelů a agentury CzechTrade

Podpora exportu: očima podnikatelů a agentury CzechTrade Podpora exportu: očima podnikatelů a agentury CzechTrade Radomil Doležal Generální ředitel CzechTrade Praha, 15. 6. 2015 www.czechtrade.cz 1. Realita a budoucnost českého exportu Exportní průzkum potvrdil,

Více

Československá novinářská cena

Československá novinářská cena ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Československá novinářská cena (zřízena zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění č. 171/1964 Sb. ze dne 26. srpna 1964) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky

Více

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy Získávání zakázek jako východisko z krize CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy 2 Český trh se nemůže vyhnout globální krizi. Krize zásadním způsobem mění trh a urychluje trendy nastartované

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

Rozmístění obyvatelstva na Zemi

Rozmístění obyvatelstva na Zemi Rozmístění obyvatelstva na Zemi Velká nerovnoměrnost v rozmístění obyvatel: 4/5 lidí žijí na severní polokouli polovina obyvatel žije na 5 % rozlohy souše Přes 50 % obyvatel je soustředěno v pásu do 200

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

...od STODOLY ke SVĚTOVÉ JEDNIČCE...

...od STODOLY ke SVĚTOVÉ JEDNIČCE... ...od STODOLY ke SVĚTOVÉ JEDNIČCE... 20 let ve vývoji společnosti STOMIX PŘED ZALOŽENÍM Ing. Milan Ševčík - STOMIX 6.5.1993 založení společnosti NA TRH UVEDEN VLASTNÍ ZATEPLOVACÍ SYSTÉM Výrobna i sklad

Více

ROCE 1945. dusan.pavlu@vsfs.cz

ROCE 1945. dusan.pavlu@vsfs.cz ČESKÝ PERIODICKÝ TISK A LEGISLATIVA PO ROCE 1945 doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. VÝCHODISKA NOVÝCH POMĚRŮ PO ROCE 1945 Úvahy exilových reprezentací o nových poměrech po osvobození KOŠICKÝ

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz ČESKÁ ROZHLASOVÁ ŽURNALISTIKA VE 20. STOLETÍ doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. POČÁTKY ROZHLASOVÉHO VYSÍLÁNÍ 1919 PRVNÍ POKUSY S VYSÍLÁNÍM MLUVENÉHO SLOVA A HUDBY S POMOCÍ VOJENSKÉHO

Více

Fórum malých a středních podnikatelů MS kraje Dagmar Matějková Exportní konzultantka

Fórum malých a středních podnikatelů MS kraje Dagmar Matějková Exportní konzultantka Fórum malých a středních podnikatelů MS kraje 20. 9. 2016 Dagmar Matějková Exportní konzultantka Český export a CzechTrade Růst exportu i v roce 2015 + 7,2%, 3,89 biliónu korun Čeští exportéři a CzechTrade

Více

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018 PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 218 Ve zkratce: Hosté Celkem: 7 892 184 Ze zahraničí: 6 67 76 (84,5 %) Z ČR: 1 221 478 (15,5 %) Celkový přírůstek hostů: + 239 423 hostů (+ 3,1 %) Nerezidenti přírůstek:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 HISTORIE EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Historie EU V této kapitole

Více

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační konference Postavení a vztahy Evropské

Více

SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI

SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI I. PERIODIZACE 120 Vývoj ekonomiky USA 1919-1939 reálný HNP, ceny 1929, index 100 80 60 40 1919 1922 1929 1933 1939 II. POVÁLEČNÁ KRIZE ŠPANĚLSKÁ CHŘIPKA synchronní

Více

Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější?

Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější? Ze kterých oblastí Země přichází do Evropy nejvíce lidí? Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější? Roste počet obyvatel v Evropě? Kolik obyvatel má Evropa?? Která evropská města jsou nejlidnatější?

Více

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září)

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) 2. SVĚTOVÁ VÁLKA 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) STRUČNÝ PŘEHLED CHARAKTER nejničivější konflikt v dějinách liší se záměry, taktikou a technikou -nejde jen o zisk území, ale genocidu celých národů

Více

CzechTrade expertíza na blízkých i vzdálených trzích. Barbora Kaprálová Exportní konzultant

CzechTrade expertíza na blízkých i vzdálených trzích. Barbora Kaprálová Exportní konzultant CzechTrade expertíza na blízkých i vzdálených trzích Barbora Kaprálová Exportní konzultant PŘEDSTAVENÍ CZECHTRADE Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade národní proexportní organizace ČR. Založena

Více

Exportní fórum Kazachstán - Ázerbájdžán Téma: CzechTrade Ing. Antonín Marčík exportní konzultant CzechTrade

Exportní fórum Kazachstán - Ázerbájdžán Téma: CzechTrade Ing. Antonín Marčík exportní konzultant CzechTrade Exportní fórum Kazachstán - Ázerbájdžán Téma: CzechTrade 2017 Ing. Antonín Marčík exportní konzultant CzechTrade Plzeň, 12. 4. 2017 ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE Rozšiřování zahraniční sítě podle poptávky

Více

Vývoz (zdroj ČSÚ) Země Netto (kg) CZK(tis.)

Vývoz (zdroj ČSÚ) Země Netto (kg) CZK(tis.) Vývoz 1.1.2016 31.12.2016 (zdroj ČSÚ) Země Netto (kg) CZK(tis.) Argentina 10 674 039 2 201 535 Brazílie 47 828 161 6 366 314 Chile 9 358 588 1 833 877 Kolumbie 4 109 843 777 031 Mexiko 94 861 738 16 945

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 Dělení států Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.6 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická

Více

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz ČESKÁ ŽURNALISTIKA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY A BOJ O JEJÍ CHARAKTER Ve druhé pol. října 1918 se Rak-Uher rozpadlo, snaha

Více

První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013

První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013 Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6-9. ročník III2-12-04 Výchova k občanství EVROPSKÁ UNIE - Historie Mgr. Vilém Nejezchleb Evropská unie http://www.euroesprit.org/ EU - HISTORIE

Více

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007 2007 Jihočeská centrála cestovního ruchu Jírovcova 1, P.O.Box 80 CZ 370 21 České Budějovice Telefon: +420 386 358 727 9 Fax: +420 386 358 728 E mail: info@jccr.cz WWW: www.jccr.cz Zpracoval: Jakub KADLEČEK

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz Země) - Novák, S. a kol.,

Více

Plocha vinic (2008) celkem 7,86 mil. ha Španělsko 15%

Plocha vinic (2008) celkem 7,86 mil. ha Španělsko 15% Vinařství ve světě v roce 28 Evropská unie hraje stále zásadní roli v oboru. Současná plocha vinic světa činí 7.861 tisíc ha. V EU se z toho nachází 3.818 tisíc ha a zavedení prémií za klučení vinic znamenalo

Více

Jak úspěšně exportovat do SKANDINÁVIE Vendula Hlobilová exportní konzultant

Jak úspěšně exportovat do SKANDINÁVIE Vendula Hlobilová exportní konzultant Jak úspěšně exportovat do SKANDINÁVIE 31. 5. 2016 Vendula Hlobilová exportní konzultant ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE Rozšiřování zahraniční sítě podle poptávky českých firem Nové kanceláře v roce 2016: Singapur

Více

TEMATICKÝ PLÁN OBDOBÍ: září říjen. listopad prosinec. - časová pásma

TEMATICKÝ PLÁN OBDOBÍ: září říjen. listopad prosinec. - časová pásma Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2017/2018 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz Země) - Novák, S. a kol.,

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Historie Kód studijního oboru 7105T021 Typ studia navazující magisterský Forma studia prezenční Specializace Platnost od 1. 11. 2016 Zkouška se

Více

MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE

MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE 1. Vesmír 2. Země a Měsíc 3. Kartografie 4. Geografie a geomorfologie Země 5. Sféry Země 6. Obyvatelstvo 7. Hospodářství 8. Globalizace 9. Státy a jejich hranice 10. Hospodářsky

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Myšlenka společné Evropy Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Regenerace zpustošené a zchudlé Evropy po světových válkách Vzájemná spolupráce

Více

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005 EVROPSKÁ INTEGRACE G. Petříková, 2005 Evropa značně rozdrobený světadíl 44 států na ploše 10,5 mil. km 2 počet států se ve 20. století etapovitě zvyšoval dezintegrační tendence konec 20. století další

Více

Soutěže od Kvida Polívky

Soutěže od Kvida Polívky Soutěže od Kvida Polívky Velká Británie Celý název: Spojené království Velké Británie a Severního Irska Hlavní město: Londýn Rozloha: 243 610 km² (77. největší země na světě) Nejvyšší bod: Ben Nevis (1343

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOU potravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_MaM 1./01/02/02 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v období leden-září 2016

Vývoj cestovního ruchu v Praze v období leden-září 2016 Vývoj cestovního ruchu v Praze v období leden-září 2016 Ve zkratce: Hostů celkem: 5,261.648 ze zahraničí: 4.537.495 (86,2 %) z tuzemska: 724.153 (13,8 %) Celkově v Praze přírůstek hostů o 305.352 osob

Více

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Sociální problémy Problém globální bezpečnosti Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2011 Klíčové pojmy OSNOVA 1. VÁLKA A MÍR Světová geopolitika ve 20. století Současný stav 2. OBCHOD SE ZBRANĚMI

Více

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =?

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =? STUDENÁ VÁLKA V EVROPĚ STUDENÁ VÁLKA Studená válka = období napětí mezi SSSR a USA, kdy hrozilo vypuknutí třetí světové války (od blokády Berlína do r. 1989). 1949 SSSR vyrobil první atomovou bombu, později

Více

Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH.

Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH. Výuka češtiny ve světě v předškolním a školním věku, situace k 30. 6. 2014. Role organizace ČŠBH. 3. setkání českých škol v Severní Americe 27. 28. 6. 2014, Dallas Lucie S. Boucher, předsedkyně spolku

Více

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945): Osa: Německo (včetně Rakouska a čs. pohraničí), Itálie, Japonsko (od 1941; včetně Koreje), Maďarsko, Finsko, Rumunsko (do 1944), Slovensko x Spojenci: Velká

Více

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_13 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. soustředění. Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. soustředění. Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. soustředění Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz 1. Osnova přednášky: Měnová situace po skončení 2. světové války Přechod od bilaterálních k multilaterálním obchodním

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_02 Tématický celek: Evropa a Evropané

Více

Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Platný od: 9. 5. 2017 K výkonu sociálně-právní ochrany dětí jsou zařazeni v Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí všichni státní zaměstnanci

Více

Graf 1. Počet bank mezi 100 největšími společnostmi světa

Graf 1. Počet bank mezi 100 největšími společnostmi světa Příklady Graf 1. Počet bank mezi 100 největšími společnostmi světa 6 5 4 3 2 1 0 Velká Británie Španělsko Čína USA Japonsko Francie Itálie Austrálie Kanada Brazílie Belgie 2009 2008 Pořadí 2009 2008 Změna

Více

Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Platný od: 15. 9. 2017 K výkonu sociálně-právní ochrany dětí jsou zařazeni v Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí všichni státní

Více

HISTORIE ROZHLASU Pravidelné rozhlasové vysílání

HISTORIE ROZHLASU Pravidelné rozhlasové vysílání HISTORIE ROZHLASU Pravidelné rozhlasové vysílání zahájeno 18. května 1923 ve 20.15 ze stanu, zapůjčeného od skautů, v Praze-Kbelích - vysílalo se hodinu na dlouhé vlně, součástí vysílání bylo krátké ohlášení

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016 Aktuální vývoj na finančních trzích Globální ekonomika Dluhopisy a měny Akcie a komodity Globální ekonomika

Více

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Politická situace Ovlivňuje hospodářský a sociální rozvoj každého státu K extrémnímu ovlivnění hospodářství a sociálních poměrů dochází

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

LanguageFamiliesoftheWorld. VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK

LanguageFamiliesoftheWorld. VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK LanguageFamiliesoftheWorld VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK Základní otázky Odkud si přinesli Indoevropané svůj prajazyk? Kolik lidí na Zemi mluví indoevropskými jazyky? Která rodina

Více

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září)

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) 2. SVĚTOVÁ VÁLKA 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) STRUČNÝ PŘEHLED CHARAKTER nejničivější konflikt v dějinách liší se záměry, taktikou a technikou -nejde jen o zisk území, ale genocidu celých národů

Více

Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří

Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří Schváleno ČSÚ pro MMR ČR ČV 125/13 ze dne 2610 2012 Zjišťování u cestovních agentur a cestovních kanceláří Dotazník je součástí Programu statistických zjišťování na rok 2013 Podle zákona č 89/1995 Sb,

Více

CzechTrade Mgr. Zuzana Jesenská Oborová konzultantka CzechTrade

CzechTrade Mgr. Zuzana Jesenská Oborová konzultantka CzechTrade CzechTrade 2017 Mgr. Zuzana Jesenská Oborová konzultantka CzechTrade ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE Rozšiřování zahraniční sítě podle poptávky českých firem Nové kanceláře v roce 2016: Singapur - Singapur

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

PODPOŘTE MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI. Odbor obchodu ČRo

PODPOŘTE MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI. Odbor obchodu ČRo 22.4.2014 Produkt: Mistrovství světa v hokeji 2014 Cílová skupina: lidé se zájmem o sport hokej, napříč všemi věkovými kategoriemi Cíl: posílení značky a propojení s významnou sportovní událostí Forma

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz ČESKÁ TELEVIZNÍ ŽURNALISTIKA VE 20. STOLETÍ doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. VZNIK A VÝVOJ ČESKOSLOVENSKÉ TELEVIZE 1928 Jaroslav Šafránek se setkává v Londýně J.L.Bairdem - impuls pro

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_18 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 2.část VY_32_INOVACE_D5_20_18 Anotace: materiál obsahuje 4 úvodní listy, 18 listů prezentace Šablona:

Více

Hodnocení zpravodajství

Hodnocení zpravodajství Hodnocení zpravodajství Připraveno exkluzivně pro Českou televizi Březen 2013 TNS Aisa 1 Pozadí výzkumu 2 Pozadí výzkumu Výzkum byl realizován prostřednictvím panelu domácností mymap, dotazování probíhalo

Více

VERONIKA ZEMANOVÁ SPORTOVNÍ DIPLOMACIE

VERONIKA ZEMANOVÁ SPORTOVNÍ DIPLOMACIE VERONIKA ZEMANOVÁ SPORTOVNÍ DIPLOMACIE SPORTOVNÍ DIPLOMACIE Najděte co nejvíce info o: Kriketová diplomacie Pingpongová diplomacie Black Power Salute Bojkot OH Los Angeles, Moskva ZOH 2018 Jižní Korea

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / "

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / !"!#$ %" &' ( ) *+, -+. / 0(123! " ## $%%%& %' 45 6& -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / " * = < & ' ; '.: '. 9'= '= -+. > 8= '7 :' ' '.8 55, 5' 9'= '= -?7 +., '+.8 @ A:.. =. 0(1237 7 : :' @.

Více

Graf 1-1: Platné aktivní licence podle předmětu licenční smlouvy; 2009

Graf 1-1: Platné aktivní licence podle předmětu licenční smlouvy; 2009 ANALYTICKÁ ČÁST 1. Aktivní (poskytnuté, prodané) licence Počet poskytovatelů licencí v ČR ve sledovaném roce zahrnuje všechny právnické subjekty působící na území ČR, které jsou poskytovatelem práva používat

Více

Vývoj agenturního zaměstnávání u nás a vevropě

Vývoj agenturního zaměstnávání u nás a vevropě Vývoj agenturního zaměstnávání u nás a vevropě Světové a Evropské statistiky agenturního zaměstnávání (zdroj: Mezinárodní konfederace agentur práce Ciett) Jak si stojí Česká republika vkontextu zemí EU

Více

Základní charakteristika oboru vodovodů a kanalizací v České republice

Základní charakteristika oboru vodovodů a kanalizací v České republice Základní charakteristika oboru vodovodů a kanalizací v České republice Setkání s novináři - 23. leden 2018 STRANA 1 Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. Základní charakteristika oboru VaK v ČR

Více

EVROPA PO REVOLUCI 1848

EVROPA PO REVOLUCI 1848 EVROPA PO REVOLUCI 1848 1 Velká Británie koloniální velmoc / Malta, Cejlon, Nový Zéland, Austrálie,Kanada, Egypt, Súdán, jižní Afrika, Indie = "perla britského impéria ", císařství, anglický král je indickým

Více

Produkce vybrané zemědělské komodity ve světě

Produkce vybrané zemědělské komodity ve světě UNIVERZITA KARLOVA Přírodovědecká fakulta Produkce vybrané zemědělské komodity ve světě (cvičení z ekonomické geografie) 2005/2006 Pavel Břichnáč 1.roč. Ge-Ka Zadání: Zhodnoťte vývoj a regionální rozdíly

Více

Debata k Jednotnému evropskému patentu

Debata k Jednotnému evropskému patentu Debata k Jednotnému evropskému patentu 4. 10. 2012 Úřad průmyslového vlastnictví ČR Ing. Eva SCHNEIDEROVÁ 1 Obsah Patentové systémy v Evropě Návrh nařízení o vytvoření jednotné patentové ochrany Návrh

Více

STÁTY A JEJICH HRANICE

STÁTY A JEJICH HRANICE STÁTY A JEJICH HRANICE STÁT politické uspořádání společnosti vytváří si vlastní mezinárodní vztahy s jinými státy, zajišťuje bezpečnost a obranu svého území podmínkou pro existenci státu je jeho uznání

Více

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky KOLONIZACE SVĚTA KOLONIZACE Kolonizace je proces záměrného osidlování či osvojování určitého území. Dělí se na: Vnitřníkolonizaci (osidlovánívlastního územísvým obyvatelstvem). Vnější kolonizaci (osídlení

Více

Gymnázium Globe, s.r.o. Dějepisně geografický seminář CZ.1.07/1.1.00/14.0143

Gymnázium Globe, s.r.o. Dějepisně geografický seminář CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Gymnázium Globe, s.r.o. Dějepisně geografický seminář CZ.1.07/1.1.00/14.0143 KOLONIÁLN LNÍ MOCNOSTI A KOLONIE PO 2. SVĚTOV TOVÉ VÁLCE Dekolonizace v 40. letech Rok stát kolonizátor 1946 FILIPÍNY USA 1946

Více

POLITICKÉ POMĚRY ročník oboru ZA, ročník oboru SC D/CJL/ZA+SC/ /01/6-20

POLITICKÉ POMĚRY ročník oboru ZA, ročník oboru SC D/CJL/ZA+SC/ /01/6-20 POLITICKÉ POMĚRY Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Dějepis, CJL 1. - 4. ročník oboru ZA, 1. 4. ročník oboru SC D/CJL/ZA+SC/01+02+03+04/01 D/CJL/ZA+SC/01+02+03+04/01/6-20 Mgr. Marcela Domalípová

Více

Rakušan/Rakušanka. pes L1, Z5. student L1, Z9. miminko L1, Z6. tamten (dům) L1. rodina L1, Z16. mladší bratr L1, Z11. mladší sestra L1, Z11

Rakušan/Rakušanka. pes L1, Z5. student L1, Z9. miminko L1, Z6. tamten (dům) L1. rodina L1, Z16. mladší bratr L1, Z11. mladší sestra L1, Z11 miminko L1, Z6 pes L1, Z5 Rakušan/Rakušanka L1 student L1, Z9 tamten (dům) L1 mladší sestra L1, Z11 mladší bratr L1, Z11 rodina L1, Z16 USA L1 Indie L1 chlapec, chlapeček L1 škola L1, Z9 Američan L1 Ukrajina

Více

EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU. Prezentace k semináři č

EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU. Prezentace k semináři č EKONOMICKÁ INTEGRACE A POLITIKY EU Prezentace k semináři č. 1 2017 EHS A EKONOMICKÁ INTEGRACE Ekonomická integrace hlavní důvod, účel a cíl založená EHS Neproběhla naráz, ale realizovala se po etapách

Více

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*)

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*) Pro více informací kontaktujte / For further information please contact: Ing. Hana Fojtáchová, e-mail: fojtachova@czechtourism.cz Ing. Martin Košatka, e- mail: kosatka@czechtourism.cz Zahraniční hosté

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Martin TLAPA náměstek ministra zahraničních věcí Konference ekonomických radů Praha, 21. června 2016 Světový obchod

Více

Pavla Suttrová: Rozvodovost v evropském srovnání 55

Pavla Suttrová: Rozvodovost v evropském srovnání 55 Pavla Suttrová: Rozvodovost v evropském srovnání 55 PŘÍLOHY Příloha 1 Datová dostupnost počtu rozvodů a hrubé míry rozvodovosti v evropských uskupeních... 56 Příloha 2 Datová dostupnost počtu rozvodů v

Více

GNSS korekce Trimble Nikola Němcová

GNSS korekce Trimble Nikola Němcová GNSS korekce Trimble Nikola Němcová 04.02.2016 Trimble VRS Now Czech GNSS rover Trimble VRS Now Czech Maximální výkon + = Trimble VRS Now Czech Přes 6 let zkušeností 100% pokrytí ČR 29 stanic + 10 zahraničních

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Úloha vědeckotechnických parků v Systému inovačního podnikání v ČR. Pavel Švejda

Úloha vědeckotechnických parků v Systému inovačního podnikání v ČR. Pavel Švejda SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s. Úloha vědeckotechnických parků v Systému inovačního podnikání v ČR Pavel Švejda Konference VVVV 2016 Praha, 10. 11. května 2016 1 Osnova: * Základní údaje o

Více

Co si o své budoucnosti myslí mladí Češi?

Co si o své budoucnosti myslí mladí Češi? Co si o své budoucnosti myslí mladí Češi? Výsledky nejrozsáhlejšího průzkumu generace Y Financial Times a Telefónica Praha, 20. června 2013 Metodologie Region / Země Severní Amerika Latinská Amerika Západní

Více

Stipendijní program na podporu zahraničních odborných stáží studentů doktorských studijních programů

Stipendijní program na podporu zahraničních odborných stáží studentů doktorských studijních programů Opatření Ekonomicko-správní fakulty č. 5/2017 Stipendijní program na podporu zahraničních odborných stáží studentů doktorských studijních programů Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 sb., o vysokých školách

Více

Humanitární pomoc České republiky Bc. Zuzana Dietrichová

Humanitární pomoc České republiky Bc. Zuzana Dietrichová Ochrana & Bezpečnost 2014, ročník III., č. 1 (jaro) (2014-2015_A_07), ISSN 1805-5656 Vydává: Ochrana a bezpečnost o. s. IČ: 22746986, Lamačova 825/11, 152 00 Praha 5 http://ochab.ezin.cz, ochab@email.cz

Více

Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018

Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018 Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018 1 Program Erasmus+ program pro období 2014 2020, rozpočet 14,7 mld. Eur zapojeno je 33 evropských zemí (28 členských států EU, země EHP, Turecko,

Více

Migrace VY_32_INOVACE_Z.1.11. Člověk a společnost Geografie Zeměpis Obyvatelstvo a sídla 4.ročník vyššího gymnázia

Migrace VY_32_INOVACE_Z.1.11. Člověk a společnost Geografie Zeměpis Obyvatelstvo a sídla 4.ročník vyššího gymnázia Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5)00/34)0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0106. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5)00/34)0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0106. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5)00/34)0211 Zlepšení podmínek

Více

Maturitní témata. Školní rok: 2016/2017. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová

Maturitní témata. Školní rok: 2016/2017. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Maturitní témata Školní rok: 2016/2017 Ředitel školy: PhDr. Karel Goš Předmětová komise: Zeměpis Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Předmět: Zeměpis VIII. A 8 Mgr. Václav Krejčíř IV. A Mgr.

Více

Aktuální úkoly agentury CzechInvest

Aktuální úkoly agentury CzechInvest Aktuální úkoly agentury CzechInvest Jakými formami spolupráce může česká ekonomická diplomacie pomoci při jejich naplňování? Mgr. Tomáš Vavrečka 26.6.2017 www.czechinvest.org 2 CzechInvest Agentura pro

Více

SAZEBNÍK PRO C-KLIENTY

SAZEBNÍK PRO C-KLIENTY SAZEBNÍK PRO C-KLIENTY A. Obchodní poplatky tuzemský trh 1. Burzovní Obchody s akciemi a ostatními majetkovými Cennými papíry (mimo systém SPAD a blokové Obchody) 1 25 000 Kč 1,00 % z u, min. 100 Kč 25

Více

Maturitní témata. Školní rok: 2018/2019. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová

Maturitní témata. Školní rok: 2018/2019. Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Maturitní témata Školní rok: 2018/2019 Ředitel školy: PhDr. Karel Goš Předmětová komise: Zeměpis Předseda předmětové komise: Mgr. Ivana Krčová Předmět: Zeměpis VIII. A8 Mgr. Radomil Juřík VIII. B8 Mgr.

Více

Základní informace o ukrajinských novinách, rádiových a televizních kanálech, internetových portálech

Základní informace o ukrajinských novinách, rádiových a televizních kanálech, internetových portálech Základní informace o ukrajinských novinách, rádiových a televizních kanálech, internetových portálech Na Ukrajině existuje velké množství regionálních a několik celostátních novin. Ve srovnání s ČR zde

Více