POHÁDKY Z PARKOVIŠTĚ. Mgr. Zuzana Pospíšilová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POHÁDKY Z PARKOVIŠTĚ. Mgr. Zuzana Pospíšilová"

Transkript

1

2 Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné užití této knihy bude trestně stíháno. Mgr. Zuzana Pospíšilová POHÁDKY Z PARKOVIŠTĚ TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 tel.: , fax: jako svou publikaci Ilustrace Michal Sušina Odpovědná redaktorka Helena Varšavská Sazba a zlom Antonín Plicka Návrh obálky Michal Sušina Zpracování obálky Antonín Plicka Počet stran 112 Vydání 1., 2013 Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s. Grada Publishing, a.s., 2013 Cover Illustration Michal Sušina ISBN ELEKTRONICKÉ PUBLIKACE: E-knihu ve formátu EPUB vytvořil Antonín Plicka ISBN (ve formátu PDF) ISBN (ve formátu EPUB)

3 Předmluva Taky vás někdy napadlo, jestli si auta, motorky a jiné dopravní prostředky na parkovišti povídají? A jestli ano, tak o čem? Prostřednictvím této knížky budete mít možnost alespoň na chvíli nahlédnout do automobilového světa. Provázet vás bude jeden starý automobil, kterého roztržitý dědeček zapomněl na parkovišti. Staroušek automobil se při svém čekání rozhodně nenudí. Seznámí se s motorkou, závodním autem, popelářským vozem, sanitkou, maringotkou, autobusem Každý z nich mu vypráví svůj příběh a mnohdy jsou to příhody naprosto neuvěřitelné. Pokud jste zvědaví, ani chvíli neváhejte a začtěte se do Pohádek z parkoviště. Možná že se pak na auta budete dívat úplně jinak.

4

5 O zapomnětlivém dědečkovi Dědečku, dnes budu péct buchty, oznámila vesele babička. A s čím budou? chtěl vědět dědeček. Jaké máš nejradši? vyzvídala babička. Chtěla dědečkovi udělat radost. Zítra bude slavit jmeniny, jako všichni Antonínové. Dědeček chvíli přemýšlel a pak řekl: S tvarohem, babičko. Udělej je s tvarohem! Babička se usmála a šla se podívat do lednice. Úsměv se jí ale z tváře rázem vytratil. Měla povidla, měla marmeládu, měla dokonce i mák, ale tvarohu ani kousíček. Dědečku, buď tak hodný a zajdi do obchodu pro dva tvarohy, požádala ho babička, už jsem dala kynout těsto a je potřeba ho hlídat, aby neuteklo. Tak to já tam rád zajdu, babičko. Nechtěl bych ty buchty honit po celém městě, žertoval dědeček. Ale hlavně se někde nezapomeň, dědečku! připomenula mu babička a na lísteček mu napsala, že má koupit 2 TVAROHY.

6 Dědeček se oblékl do vycházkových kalhot, lísteček vložil do kapsy a vydal se na cestu do obchodu. Když šel ulicí, prohlížel si výkladní skříně a snažil se zapamatovat si cestu. Dědeček byl totiž už pár let nemocný a vinou své nemoci hodně zapomínal. Před výlohou s hračkami se zastavil a začal vzpomínat na své dětství. Dojetím mu oči maličko zvlhly, a tak si je otřel do kapesníku. Nevšiml si, že mu přitom vypadl lísteček. Potichu se snesl k zemi a kolemjdoucí lidé na něj bez ostychu šlapali. Dědeček se konečně odpoutal od výlohy s hračkami a najednou se zarazil. Nevěděl, kam má jít a co má udělat. No co, půjdu dál, třeba mi to cestou samo přijde na mysl, rozhodl se dědeček. Pomalu kráčel ulicí a najednou mu do oka padl nápis AUTOBAZAR. Dědeček se zastavil a podrbal se v šedivých vlasech. Už to mám! Chtěl jsem koupit auto! Asi ho popletla autíčka, na která se díval přes sklo výkladní skříně hračkářství. Dědeček tedy bez váhání vstoupil dovnitř. Velká a drahá auta míjel bez povšimnutí, ale zastavil se u malého a hodně starého automobilu. V takovém jezdíval můj tatínek, zavzpomínal si na své mládí. Než se dědeček nadál, už byl u něj prodavač a medovým hlasem se zeptal: Budete si přát? Já nevím, řekl po pravdě dědeček. To je opravdu dobrá volba, nejlepší vůz minulého století. A velmi zachovalý. Pár kilometrů s ním ještě určitě ujedete, ševelil prodavač a tancoval kolem dědečka jako tanečnice na parketu. Netrvalo dlouho a dědeček z autobazaru odjížděl vlastním autem. Zpočátku si trochu pletl brzdu s plynem, ale nakonec se s tím přece jen srovnal.

7 Když prodavač říkal, že se s autem dá ujet pár kilometrů, tak opravdu přeháněl. Dědeček ujel sotva pár metrů a z auta se začalo kouřit. Odbočil tedy na nejbližší parkoviště. Bylo to zrovna parkoviště u obchodního domu. Když dědeček uviděl obchod s potravinami, najednou si vzpomněl, že měl babičce koupit tvaroh na buchty. Nechal auto autem a zašel do obchodu. S tvarohem v ruce a spokojeným výrazem ve tváři si to namířil z obchodu rovnou za babičkou. Na své auto, které si cestou koupil, už dočista zapomněl. Babička dědečka pochválila, že tak dobře nakoupil, a upekla mu slibované tvarohové buchty, které voněly na míle daleko. Staré auto mělo zatím na parkovišti dlouhou chvíli, a tak se dávalo do řeči s každým, kdo v jeho blízkosti zaparkoval. Jako první se přihnal sanitní vůz. Řidič vyskočil a běžel si koupit svačinu. Jak se máte? zeptalo se staré auto.

8 Uspěchaně, odpověděla sanitka, celé dny jenom někam chvátám a povyražení žádné! Tak tu se mnou zůstaňte, ať si můžeme povídat. Já jsem tady úplně sám. Nikdo mě nechce! stěžovalo si staré auto. To nejde! Musím zachraňovat nemocné lidi a převážet je do nemocnice. Musím svého pana doktora poslouchat. Kéž bych mohl být sanitkou, posteskl si staroušek automobil. A nemohla byste mi aspoň chvíli něco vyprávět?

9 Sanitka se zamyslela: Já jezdím spořádaně, ale znám jednu šprýmařku začala sanitka vyprávět.

10 O trucovité sanitce V nemocnicích panuje většinou velký shon a spěch a na parkovišti sanitních vozů se sanitky střídají jedna za druhou. Sanitka s modrým pruhem na boku už toho měla dost. Rozhodla se, že bude trucovat. I když byla ve službě, tvrdě usnula. Pan doktor se ji snažil vzbudit. Přestože opakovaně otáčel klíčkem v zapalování, sanitku nenastartoval. Doktoři jsou učení pánové a se vším si vědí rady. Pan doktor zavolal mechanikovi, který ihned přispěchal na pomoc. Pomocí svého nářadí sanitku vzbudil a ona otráveně nastartovala. Pan doktor mechanikovi poděkoval a vydal se na cestu k pacientovi. Aby dohnal zpoždění, řítil se po silnici velikou rychlostí. Sanitka se snažila přibrzďovat, ale nebylo jí to moc platné. Usilovně přemýšlela, jak má dát najevo, že se jí nikam jezdit nechce. Napadlo ji, že by mohla pana doktora trochu provětrat. Za jízdy spustila obě okénka. Pan doktor se polekal. Náhlý příval vzduchu mu nejprve sundal čepici. Pak se ale otevřela brašna a průvan z ní vyháněl obvazy, injekce, náplasti, krabičky s léky a jiné lékařské pomůcky, které otevřenými okénky mizely pod koly dalších aut nebo v keřích u silnice. Pan doktor se snažil zavřít okénko alespoň na své straně. Točil kličkou ze všech sil, ale jeho

11 snaha vyšla naprázdno. Málem se přitom naboural, a tak raději zastavil na krajnici. Když se mu po pár minutách přece jen podařilo obě okénka spravit, vydal se opět na cestu. Vysílačkou už mu z centrály několikrát připomínali, kam má jet. Sanitka sebou při rozjezdu škubala, nikam se jí nechtělo, ale pan doktor byl neoblomný. Když dojeli za pacientem, pan doktor vystoupil z auta a na prsou si schraňoval těch pár potřebných věcí, které mu v kufříku zbyly. Dobrý den, pane doktore. Honem se na něj pojďte podívat. On mi tady doslova umírá před očima! bědovala paní, která vyšla před dům. Už běžím, odpověděl doktor a skutečně se rozběhl. Tak co vás trápí? zeptal se muže ležícího na pohovce. To máte tak. Tu mě píchá, tady mě to svědí a tam to bolí, odpověděl muž a ukázal snad na všechny části těla. Pan doktor muže důkladně prohlédl, ale nic závažného nenašel. Vyspěte se, já vám dám nějaké vitaminy a ráno budete zase jako rybička. A to mně ho tu necháte umřít? Tak to ne, pane doktore. Koukejte ho vzít do tej vaší nemocnice, či jak to nazýváte, ať umírá tam! vložila se do toho manželka nemocného pána.

12 Tomu se po jejích slovech ještě víc přitížilo, a tak panu doktorovi nezbylo nic jiného než pokrčit rameny a hlasitě vzdychnout. Pro slovní povodeň, která se ženě vyvalila z úst, se sám nedostal k jedinému slovu. Nejprve odešel k sanitce, aby přinesl vozítka na kolečkách, ale zadní dveře ne a ne se otevřít. Zámek v nich zaklapnul a nepomohlo lomcování, přemlouvání ani neslušné nadávání. Doktoři si ale vědí rady ve všech situacích. Pan doktor vyskočil na své sedadlo a hbitým pohybem přelezl do zadní části sanitky. Lomcování se zámkem uvnitř vozu bylo účinnější. Trucovitá sanitka už to nervově nevydržela a dveře otevřela. Když se doktor s nosítky vrátil do domu, byl zpocený a udýchaný. Muž vstal z pohovky a ochotně se uvelebil na nosítkách. Pan doktor s ním zajel do sanitky, zavřel dveře a uháněl k nemocnici. Už by si taky rád uvařil kávu.

13 Zdálo se, že cesta zpátky bude bez komplikací, ale zdání obvykle klame. Během cesty se zadní dveře samy otevřely. Pán, kterého houpavá jízda v sanitce a hlavně božské ticho ukolébaly ke spánku, na nosítkách vyjel ven. Ještě štěstí, že byla cesta prázdná, jinak by to asi dopadlo špatně. Pozorný pan doktor si ve zpětném zrcátku hned všiml, co se stalo. Zacouval a nemocného pána opět naložil. Když projížděli tunelem, stala se ta úplně nejhorší věc. Sanitka na truc zavřela oči. Pan doktor hleděl do tmy, ale nic neviděl, a tak se stalo, že narazil do stěny tunelu. Bylo štěstí, že kolem zrovna projížděla jiná sanitka. Pana doktora i pochroumaného pacienta odvezla do nemocnice. A co bylo s tou sanitkou? vyzvídal automobil. Co by? Musela do šrotu, protože prý byla ve špatném technickém stavu, odpověděla sanitka a pomalu se připravovala, že z parkoviště vyrazí. Její pan doktor totiž právě vyšel z obchodu se dvěma škvarkovými plackami. Těšila se, protože věděla, že nějaký ten drobeček jí pan doktor určitě

14 nechá. Tak se mějte hezky. A nezlobte, ať nemusíte do šrotu! laškoval se sanitkou starý automobil. Nebojte! ujišťovala ho sanitka. Tak ahoj! Když sanitka odjela, připadal si staroušek automobil nějak těžší. Tížila ho totiž samota. Na chvilku si zdříml, protože prospání chmury zahání. Když se probudil, stálo vedle něj krásné žluté auto. Bylo nablýskané, mělo široká kola a nízkou střechu. Vypadalo skoro jako formule. Kde se tady vzala formule? snažil se starý automobil navázat hovor. Žluté auto mu neodpovědělo, tak to zkusil znovu a hlasitěji: Co tady dělá takové krásné auto? zeptal se a dával si přitom záležet, aby to vyznělo obdivně. S takovou rachotinou se bavit nebudu, odseklo znuděně auto a vytočilo kola na druhou stranu. Starý automobil byl sice oprýskaný, odřený a trochu špinavý, ale choval se ke všem přátelsky. Chování nafoukaného auťáku ho rozzlobilo, a tak raději mlčel. Pak si ale všiml malé plyšové opičky, která seděla připoutaná na zadním sedadle hned vedle dětské autosedačky. Opička na něj dělala přes sklo opičky a přitom se usmívala. Po chvíli ji napadlo stáhnout okénko, a i když se to žlutému auťáku nelíbilo, dala se s dědouškem do řeči. Jeden můj praprastrýček si kdysi taky koupil auto! Opravdu? divil se starý automobil a vlídně se přitom usmál. To opičáka podnítilo k vyprávění.

15 O žlutém sporťáku Opičák měl jednou nápad! Už se nechtěl na strom sápat, tak si rozbil prasátko, mince vyndal zakrátko. Potom zašel do bazaru, chtěl si koupit bezva káru. Prodavač jen hlavou kroutí: Za to je jen auto z proutí! Opičák mu tedy přidal banány, co nedosnídal, k tomu ještě hodinky a kamínek malinký.

16 Prodavač jen valí oči, hlava se mu z toho točí. Zlatý kámen poznal hned, nechtěl tedy otálet. Vyberte si po libosti, vozů tady máme dosti! Opičák si vybral rychle, auťák měl však kolo píchlé.

17 K přepychovým vozům zašel, kde miláčka svého našel. Byl to žlutý sporťáček, postrach ostrých zatáček. Tenhle se mi velmi líbí, doufám, že snad nemá chyby! Obrátí se k prodavači, jestli na něj obnos stačí. Prodavač jen pokyvuje, mlčky ruku natahuje. Zlato v kapse už chce mít a boháčem přes noc být.

18 Opičák se zaradoval, auto rychle nastartoval a pralesem jede domů, zaparkovat k svému stromu. Od těch dob je v pralesích slyšet motor, kouř a smích. To bylo hezké vyprávění, pochválil starý automobil, ale než se stačil zeptat na něco dalšího, žluté auto už se chystalo k odjezdu. Zadním okénkem na něj mávala copatá holčička s kamarádem opičákem. Začalo se stmívat. V obchodech zavřeli a staroušek automobil zůstal na parkovišti docela sám. Nejprve se trochu vystrašil při pomyšlení na zloděje. V bazaru nikdy nebyl sám. A za mlada spal v bezpečí garáže. Únavou však usnul s východem první noční hvězdy a zdál se mu sen.

19

20 O velikém hrdinovi V noci se na parkoviště snesl příjemný soumrak, vypadalo to, jako by se parkoviště přikrylo velikou tmavou peřinou. Ptáčci přestali zpívat a na všechno živé i neživé přišla touha po odpočinku. Na parkovišti před obchodním domem stálo jedno jediné auto. Bylo modré a patřilo spíš k těm dříve vyrobeným. Připadalo si trochu opuštěné a marně zahánělo myšlenky na zloděje. Řeklo si proto, že dnes v noci nebude spát. Neusne ani za nic. Prospat se může až ve dne, kdy budou na parkovišti také další auta. Jestli mají i auta něco jako šestý smysl, pak ho tohle auto mělo. Tušení, že by se k němu mohli nachomý tnout nějací nepoctiví zloději, se totiž ukázalo jako oprávněné. Někdy kolem půlnoci, když i provoz na silnici utichl, se na parkovišti u obchodního domu objevilo tmavé auto. Nemělo rozsvícená světla, tak se ho to staré modré auto nejprve polekalo. Z černého auta vyskočil muž v černých kalhotách a černém triku a zamířil k opuštěnému autu. Co budu dělat? srovnával si pod kapotou myšlenky vylekaný staroušek.

21 Muž v černém si auto obešel kolem dokola a pak se pokusil strčit nůž do škvíry v pootevřeném okénku. Chvíli páčil, a když byla škvíra velká tak akorát, aby do ní strčil prsty, auto sebralo všechny své síly a okénko zase prudce zavřelo. Jauvajs! zakřičel zloděj bolestí. Znovu si pomohl nožem a skřípnuté prsty z okénka vysvobodil. Zatracenej auťák! procedil mezi zuby zloděj a bolavou ruku si pofoukal. Pak vytáhl z kapsy malou baterku a posvítil si pod nohy. Chtěl najít nějaký šikovný kámen, kterým by okénko rozbil. Po chvíli opravdu něco našel. Byla to cihla, kterou si podkládali kola řidiči náklaďáků.

22 Muž v černém došel k autu a s cihlou v ruce se rozpřáhl, aby okénko u řidiče rozbil. Starý automobil se polekal a strachy sám od sebe hlasitě a dlouze zatroubil. Zloděj se taky polekal a cihlu si upustil přímo na nohu. Ječel a poskakoval po jedné noze jako nějaký indiánský bojovník. Když první vlna bolesti opadla, zasyčel: Však já tě dostanu, nemysli si! Pro začátek ti aspoň vezmu trochu benzinu! Pak odešel ke svému černému autu a po chvíli se vrátil zpátky s kanystrem, trychtýřem a hadičkami. Bez větších potíží otevřel kryt od otvoru pro tankování, odšrouboval víčko a nachystal si svou lupičskou výbavu. Ve chvíli, kdy začal soukat hadičku do nádrže, staré auto vyprsklo smíchy, protože ho to náramně šimralo. Byl to takový výbuch smíchu, že polovina nádrže vytryskla jako gejzír na ropných polích někde v Arábii. Do prčic! Co je zas tohle? zuřil zloděj a snažil se očistit si obličej. A v tu chvíli projíždělo okolní ulicí auto s policejní hlídkou. Policisté byli na pravidelné noční obhlídce. Zloděj se snažil nenápadně vytratit. Proplížil se až k přední části starého auta a přikrčil se, aby ho nebylo vidět. Staré auto ovšem dostalo báječný nápad. Začalo divoce blikat silnými dálkovými světly. Zloděj byl nejen oslepen návalem prudkého světla, ale taky prozrazen před policejní hlídkou. Než stačil ujet svým černým autem, byl dopaden. A heleme se, jakého ptáčka jsme chytili, radoval se policista, který kontroloval doklady muže v černém. Druhý policista, který mu zatím nasazoval pouta, si všiml kanystru,

23 soupravy na odčerpání benzinu, nože a cihly. Vypadá to, že máme jasné důkazy. To bude pokus o násilné vniknutí do vozidla! hlásil hned prvnímu policistovi. To není pravda! bránil se zloděj v černém. A tu cihlu máte k čemu? Chcete tu snad začít stavět dům? zeptal se nevěřícně první policista. Nezapírejte! Víme, že jste celostátně hledaný zloděj aut! Zloděj sklopil hlavu a policisté svůj úlovek odvezli za mříže. Automobil na parkovišti si oddechl a s úlevou konečně usnul. Když se ráno dědoušek automobil ze snu probral, byl rád, že to byl jen sen, ale zároveň ho těšilo, že už ví, co by udělal, kdyby ho chtěl nějaký nenechavec v noci navštívit. Parkoviště se pomalu začínalo plnit, lidé se hrnuli do obchodu na nákupy a starý automobil už zvědavě vyhlížel, kdo u něj zaparkuje tentokrát. Během pár minut se vedle něj uvelebilo taky pěkně staré, a navíc odřené auto. Krásný dobrý den, kolego, snažil se staroušek zapříst hovor. Nápodobně, odpovědělo odevzdaně odřené auto. Co se vám stalo? vyzvídal dále. Myslíte ty škrábance? To je z toho, jak mi sundávali vlasy. Vlasy? nechápal staroušek. To mi musíte vyprávět!

24

P r a k r oviště kovišt ě plná aut plná aut ušina vá / Michal S Pohádky ohádky šilo ospí z par z parkovišt koviště Zuzana P ARKOVIŠTĚ KY Z P

P r a k r oviště kovišt ě plná aut plná aut ušina vá / Michal S Pohádky ohádky šilo ospí z par z parkovišt koviště Zuzana P ARKOVIŠTĚ KY Z P Zuzana Posp íšilová o r t v s a l M Ilu icha l Su šin Pohádky Po hád k y z par kovišt k o viš tě ě a Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Zuzana Posp íšilová o r t v s a u lm Il ich

Více

POHÁDKY Z PARKOVIŠTĚ. u l l. o r. I l Su

POHÁDKY Z PARKOVIŠTĚ. u l l. o r. I l Su Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz www.grada.cz Obálka Pohádky z parkoviště.indd 1 Zuzana Pospíšilová / Michal Sušina

Více

o r al S Pohádky z parkoviště

o r al S Pohádky z parkoviště Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina Pohádky z parkoviště Zuzana Posp íšilová o r t v s a u lm Il ich al S u Pohádky z parkoviště šina Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

Lenka Rožnovská ilustrovala Magda Veverková Hrnčířová

Lenka Rožnovská ilustrovala Magda Veverková Hrnčířová Lenka Rožnovská ilustrovala Magda Veverková Hrnčířová Lenka Rožnovská ilustrovala Magda Veverková Hrnčířová Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan Pro děti od P ro d ěti o d 6 let. le et. Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz Z. Pospíšilová / D. Trsťan Nebojte vaření!

Více

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková GRADA PUBLISHING Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici

Více

Dagmar Lhotová, ilustroval Jiří Fixl

Dagmar Lhotová, ilustroval Jiří Fixl Dagmar Lhotová, ilustroval Jiří Fixl Robin, pes a já Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s.

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Upozornění

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová Také miluješ dinosaury jako Matěj z téhle knížky? Pak je tento neuvěřitelný příběh právě pro tebe! S Matějem a jeho dinosauřím kamarádem tě čtení bude bavit jako procházka po dinoparku. Některé knihy mají

Více

i1uslroval "DR.:hlloM.íl{ T ŤAN

i1uslroval DR.:hlloM.íl{ T ŤAN i1uslroval "DR.:hlloM.íl{ T ŤAN U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 5 3 2 9 Tato kniha je věnována Adélce Wolné, která mě

Více

Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl

Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl Lenka Rožnovská ilustrace Jiří Fixl Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

Více

K K. Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina

K K. Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina ŘÍKANKY & BÁSNIČKY K K & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina ŘÍKANKY & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva

Více

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č www.grada.cz

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č www.grada.cz prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové,

Více

Zdeněk K. Slabý DÁŠENKA A PUMPRLÍK

Zdeněk K. Slabý DÁŠENKA A PUMPRLÍK Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová. Ukradená písmenka. čte pro. prv. ňáč. pro. prv. ňáč

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová. Ukradená písmenka. čte pro. prv. ňáč. pro. prv. ňáč Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová Ukradená písmenka prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová Ukradená písmenka Upozornění

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA prv ky ní čte pro ňáč VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ prv čte pro ky ní ňáč Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Bez práce nejsou koláče

Bez práce nejsou koláče ŘÍKANKY & BÁSNIČKY Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové, elektronické či

Více

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK 1346: Karla IV. přestává bavit dětská hra Malý stavitel. NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Kantorek NAŠE

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Jana Valentovičová. Hravá písmenková škola

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Jana Valentovičová. Hravá písmenková škola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Jana Valentovičová Hravá písmenková škola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Jana Valentovičová Hravá písmenková škola Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva

Více

Lenka Rožnovská. Ilustrace Magda Veverková Hrnčířová

Lenka Rožnovská. Ilustrace Magda Veverková Hrnčířová Lenka Rožnovská Ilustrace Magda Veverková Hrnčířová Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Lenka Rožnovská Ilustrace Magda Veverková Hrnčířová Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Psychospirituální transformace 1

Psychospirituální transformace 1 Věra Bučilová, Marie Nestěrová Psychospirituální transformace 1 Nekonečné možnosti na planetě Zemi Věra Bučilová, Marie Nestěrová Psychospirituální transformace 1 Nekonečné možnosti na planetě Zemi Upozornění

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL Masáže na vaši bolest Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci Kamil Ramík Poděkování: fotograf Rostislav Šimek, www.foto-simek.com grafik Georgi Stojkov, www.georgistojkov.com

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrovala Cecílie Eva Černochová Rémišová. Říkám, říkáš říkadla

Zuzana Pospíšilová Ilustrovala Cecílie Eva Černochová Rémišová. Říkám, říkáš říkadla Zuzana Pospíšilová Ilustrovala Cecílie Eva Černochová Rémišová Říkám, říkáš říkadla ŘÍKANKY & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustrovala Cecílie Eva Černochová Rémišová Říkám, říkáš říkadla Upozornění pro

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

www.robotikmechacek.cz

www.robotikmechacek.cz ISBN 978-80-260-3610-4 (epub) ISBN 978-80-260-3611-1 (PDF) ISBN 978-80-260-3612-8 (MobiPocket) www.robotikmechacek.cz Na webu můžete výhodně koupit také elektronickou či tištěnou verzi prvního dílu knihy

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková GRADA PUBLISHING Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

Kouzelné. Anna Šmalcová Z PAPÍRU 2 KRAJKY

Kouzelné. Anna Šmalcová Z PAPÍRU 2 KRAJKY Kouzelné Anna Šmalcová KRAJKY Z PAPÍRU 2 ˇ krabicky a dekorace Ȭ ǰȱ Ȭȱ Ȭ Ć ȱ þ ę Çȱ ȱ ² stiȱ ȱ ȱ+ Ç ȱ»ȱ ȱ»ǰȱ ǰȱ ǰȱ»ȱ² ȱ grafika: Martin Ondra, www.martinondra.cz ze:6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:verdana,geneva,kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:no

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

Tři princezny a neonek. Zdeněk K. Slabý, ilustroval Jiří Fixl. Z. K. Slabý / J. Fixl

Tři princezny a neonek. Zdeněk K. Slabý, ilustroval Jiří Fixl. Z. K. Slabý / J. Fixl Zdeněk K. Slabý, ilustroval Jiří Fixl Zdeněk Karel Slabý (* 1930) Z. K. Slabý / J. Fixl Klasik české literatury pro děti a mládež je především skvělý pohádkář. V desítkách svých knih juje vytvořil originální

Více

Kouzelné. Anna Šmalcová Z PAPÍRU 2 KRAJKY

Kouzelné. Anna Šmalcová Z PAPÍRU 2 KRAJKY Kouzelné Anna Šmalcová KRAJKY Z PAPÍRU 2 ˇ krabicky a dekorace Ȭ ǰȱ Ȭȱ Ȭ Ć ȱ þ ę Çȱ ȱ ² stiȱ ȱ ȱ+ Ç ȱ»ȱ ȱ»ǰȱ ǰȱ ǰȱ»ȱ² ȱ grafika: Martin Ondra, www.martinondra.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Více

Mezi námi GRADA PUBLISHING. ilustrace. Zdeňka Študlarová

Mezi námi GRADA PUBLISHING. ilustrace. Zdeňka Študlarová Mezi námi lesními strašidly Hynek Klimek ilustrace Zdeňka Študlarová GRADA PUBLISHING Hynek Klimek STRAŠIDLÁŘ Mezi námi lesními strašidly Ilustrace Zdeňka Študlarová TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

PŘÍLOHY KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ PRACOVNÍ LISTY: Pracovní list č. 1 Materiál pro učitele věty k rozstřihání. Pracovní list č.

PŘÍLOHY KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ PRACOVNÍ LISTY: Pracovní list č. 1 Materiál pro učitele věty k rozstřihání. Pracovní list č. PŘÍLOHY KONTROLNÍ SKUPINA ŽÁKŮ PRACOVNÍ LISTY: Pracovní list č. 1 Materiál pro učitele věty k rozstřihání Pracovní list č. 2 Křížovka Pracovní list č. 3 Text O Červené kšiltovce Pracovní list č. 1 Před

Více

Mezi námi draky. Hynek GRADA PUBLISHING. ilustrace Zdeňka Študlarová

Mezi námi draky. Hynek GRADA PUBLISHING. ilustrace Zdeňka Študlarová Mezi námi draky Hynek Klimek ilustrace Zdeňka Študlarová GRADA PUBLISHING Hynek Klimek STRAŠIDLÁŘ Mezi námi draky Ilustrace Zdeňka Študlarová TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

První encyk l oped i e

První encyk l oped i e Zuzana Pospíšilová, ilustrace Eva Rémišová První encyk l oped i e Pro děti od 2 let Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Zuzana Pospíšilová, ilustrace Eva Rémišová První encyk l oped

Více

DETOX ŠATNÍKU. aneb Najděte svůj. styl

DETOX ŠATNÍKU. aneb Najděte svůj. styl DETOX ŠATNÍKU aneb Najděte svůj styl Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické

Více

ZUZANA POSPÍŠILOVÁ BARBARA ISSA WAGNER NOVÉ VÁNOČNÍ POHÁDKY

ZUZANA POSPÍŠILOVÁ BARBARA ISSA WAGNER NOVÉ VÁNOČNÍ POHÁDKY ZUZANA POSPÍŠILOVÁ BARBARA ISSA WAGNER NOVÉ VÁNOČNÍ POHÁDKY Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz ZUZANA POSPÍŠILOVÁ BARBARA ISSA WAGNER NOVÉ VÁNOČNÍ POHÁDKY Upozornění pro čtenáře a

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý

Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Lenka Rožnovská, ilustrace Milan Starý Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí

Více

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č

á v dro. Vy ská / M v o n. Rož L čte ní pro p o prvv ňá ň č prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové,

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Ahoj kamarádi, jste p emýšleli o tom, jestli ti dva povedení kokrhelové a trumberové, Tomáš a Jirka, nakonec do toho auta nastoupili?

Ahoj kamarádi, jste p emýšleli o tom, jestli ti dva povedení kokrhelové a trumberové, Tomáš a Jirka, nakonec do toho auta nastoupili? Ahoj kamarádi, určitě jste přemýšleli o tom, jestli ti dva povedení kokrhelové a trumberové, Tomáš a Jirka, nakonec do toho auta nastoupili? Jestli uvěřili tomu podivnému a podezřelému chlapíkovi a sedli

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan Pro děti od P ro d ěti o d 6 let. le et. Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz Z. Pospíšilová / D. Trsťan Nebojte vaření!

Více

Mezi námi draky. Hynek GRADA PUBLISHING. ilustrace Zdeňka Študlarová

Mezi námi draky. Hynek GRADA PUBLISHING. ilustrace Zdeňka Študlarová Mezi námi draky Hynek Klimek ilustrace Zdeňka Študlarová GRADA PUBLISHING Hynek Klimek STRAŠIDLÁŘ Mezi námi draky Ilustrace Zdeňka Študlarová TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

á v v o dvanáct zapeklitých detektivních případů Vyřešení je na tobě. čte ní pro p o prvv ňáč www.grada.cz

á v v o dvanáct zapeklitých detektivních případů Vyřešení je na tobě. čte ní pro p o prvv ňáč www.grada.cz Lenka Rožnovská, ilustrace Hana Mlčochová prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Lenka Rožnovská ilustrovala Hana Mlčochová Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

ÍKANKY BÁSNIČKY

ÍKANKY BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustrace Cecílie Černochová Rozesmátá zahrada ŘÍKANKY & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustrace Cecílie Černochová Rozesmátá zahrada Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna

Více

MEZI NÁMI TRPasLÍKY. ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ

MEZI NÁMI TRPasLÍKY. ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ MEZI NÁMI TRPasLÍKY hynek KLIMEK ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ Hynek Klimek STRAŠIDLÁŘ Mezi námi trpaslíky Ilustrace Zdeňka Študlarová TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22,

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK 1346: Karla IV. přestává bavit dětská hra Malý stavitel. NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK Pavel Kantorek NAŠE VTIPNÁ HISTORIE Vydala Grada Publishing, a. s., pod

Více

MEZI NÁMI TRPasLÍKY. ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ

MEZI NÁMI TRPasLÍKY. ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ MEZI NÁMI TRPasLÍKY hynek KLIMEK ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ Hynek Klimek STRAŠIDLÁŘ Mezi námi trpaslíky Ilustrace Zdeňka Študlarová TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22,

Více

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II.

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. Soutěž: Veselé zoubky Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. 2019 Jak si Tomášek nečistil zoubky Tomášek si vůbec nečistil zoubky, bylo mu sedm let. Ve škole s ním nikdo nekamarádil, posmívali se mu. Vždycky doma

Více

Příběhy. policejní stanice. Pavel Gregr

Příběhy. policejní stanice. Pavel Gregr Příběhy policejní stanice Pavel Gregr 1 Obsah : Předmluva... 5 Zvláštní oznamovatel... 7 Noční hlídka...16 Drobné poranění...21 Kontrola... 28 Pietní chvilka...38 Věčná oznamovatelka...44 Ohledání těla...

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37 A l b a t r o s Alena Čálková Borůvky na prodej Alena Čálková i l u s t r o v a l a a n n a m a s t n í k o v á Borůvky na prodej A l b a t r o s Alena Čálková, 2015 Illustrations Anna Mastníková, 2015

Více

ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015

ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015 ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015 Obsah: Co by bylo, kdybych mohl(a) jíst, co bych chtěl(a). 2-11 Co by bylo, kdybych se ocitl(a) v minulosti 12-22 Co by bylo, kdybych se

Více

MEZI NÁMI TRPasLÍKY. ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ

MEZI NÁMI TRPasLÍKY. ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ MEZI NÁMI TRPasLÍKY hynek KLIMEK ILUSTRACE ZDEŇKa ŠTUDLaROVÁ Hynek Klimek STRAŠIDLÁŘ Mezi námi trpaslíky Ilustrace Zdeňka Študlarová TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22,

Více

BÍLÝ TYGR. L. Rožnovská / I. Autratová

BÍLÝ TYGR. L. Rožnovská / I. Autratová Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz L. Rožnovská / I. Autratová BÍLÝ TYGR Další poetická bajka Lenky Rožnovské zavádí

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška.

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. O letadélku Káňeti Knihu od Bohumila Říhy převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. Tomešovic rodině se narodila Anežka. O tři roky později se jim narodil kluk Vojta. -

Více

Štěpán Svačina, Miroslav Souček, Alena Šmahelová, Richard Češka METABOLICKÝ SYNDROM. Nové postupy

Štěpán Svačina, Miroslav Souček, Alena Šmahelová, Richard Češka METABOLICKÝ SYNDROM. Nové postupy Štěpán Svačina, Miroslav Souček, Alena Šmahelová, Richard Češka METABOLICKÝ SYNDROM Nové postupy Štěpán Svačina, Miroslav Souček, Alena Šmahelová, Richard Češka METABOLICKÝ SYNDROM Nové postupy Grada

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Hravá škola HRAVÁ ŠKOLA KRESLENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Z. Pospíšilová / E. Rémišová

Hravá škola HRAVÁ ŠKOLA KRESLENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Z. Pospíšilová / E. Rémišová Knížka pro všechny tvořivé děti a jejich rodiče nebo učitele: barevné nápady pro kreslení a malování inspirující ilustrace a básničky Pro děti od 4 let. Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ MARUŠKA A MOTÝL TYMIJÁN 2016 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena nebo reprodukována

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 8 3 6 7 JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím Tak se mi zdá, řekla, tak se mi zdá, že nadešel čas, abychom podnikli nějaký opravdu pěkný výlet. S jídelním košem. A šla rovnou zpátky k majáku, aby se dala do balení. Když maminka sbalila všechno potřebné

Více

Zuzana Pospíšilová. Ilustroval Michal Sušina. Chechtave. pohadky

Zuzana Pospíšilová. Ilustroval Michal Sušina. Chechtave. pohadky Zuzana Pospíšilová Chechtave Ilustroval Michal Sušina pohadky Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Zuzana Pospíšilová Chechtave Ilustroval Michal Sušina pohadky Upozornění pro čtenáře

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

čte ní prro prv v ňáč pro prv ňáč

čte ní prro prv v ňáč pro prv ňáč Dej básničky do pořádku čte ní o prro prv v ňáč ky čte ní pro prv ňáč ky Zuzana Pospíšilová ilustrovala Markéta Vydrová Popletená abeceda Dej básničky do pořádku Upozornění pro čtenáře a uživatele této

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani

Více

BAREVNÝ SV ĚT OUR COLOURFUL WORLD. V A N G LI ÿ T Z. POSPÍŠILOVÁ / M. SUŠINA. Zuzana Pospíšilová, ilustroval Michal Sušina

BAREVNÝ SV ĚT OUR COLOURFUL WORLD. V A N G LI ÿ T Z. POSPÍŠILOVÁ / M. SUŠINA. Zuzana Pospíšilová, ilustroval Michal Sušina Zuzana Pospíšilová, ilustroval Michal Sušina BAREVNÝ SVĚT OUR COLOURFUL WORLD Í ÿtení N RV Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz

Více

Vlaïka Fischerová-Katzerová, Dana Èešková-Lukášová. GRAFOLOGIE 2., doplnìné vydání

Vlaïka Fischerová-Katzerová, Dana Èešková-Lukášová. GRAFOLOGIE 2., doplnìné vydání Vlaïka Fischerová-Katzerová, Dana Èešková-Lukášová GRAFOLOGIE 2., doplnìné vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako

Více

Soudní znalectví v oboru zdravotnictví

Soudní znalectví v oboru zdravotnictví Miroslav Hirt a kolektiv Příručka je určena k základnímu vzdělání uchazeče o jmenování znalcem z oboru zdravotnictví, ale neměla by chybět ani v knihovně znalců zkušených. Jsou v ní uvedena všechna práva

Více

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing Elle a Anně Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA Grada Publishing Tato publikace vychází za podpory firem Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

JAK NEPŘIJÍT O ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ

JAK NEPŘIJÍT O ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ Miroslav Hájek JAK NEPŘIJÍT O ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ Vydala Grada Publishing, a. s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3148. publikaci

Více

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 1 Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více