Mobilita a roaming Možnosti připojení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mobilita a roaming Možnosti připojení"

Transkript

1 Projekt Eduroam Projekt Eduroam je určený pro bezdrátové a pevné připojení mobilních uživatelů do počítačové sítě WEBnet. Mohou jej využívat studenti, zaměstnanci a spřátelené organizace. V rámci tohoto projektu se mohou studenti i zaměstnanci ZČU připojovat i na řadě dalších vysokých škol se stejnými přihlašovacími údaji. Myšlenka umožnit uživatelům transparentní používání propojených sítí vznikla v rámci TERENA mobility TF. Motivací všech prací je, aby použití služeb sítě bylo tak snadné jako je používání roamingu mobilních operátorů. Uživatel má jediný účet (ve své domovské síti) a tento účet jej opravňuje k použití bezdrátové sítě kteréhokoliv člena projektu. Projekt eduroam.cz v rámci České Rupubliky je koordinován a zaštiťován sdružením CESNET z. s. p. o.. Mobilita a roaming Jak již bylo zmíněno, v rámci projektu eduroam se lze připojit v dalších organizací (vysolých školách) zapojených do tohoto projektu. Připojení mimo domovskou organizaci zajišťuje autentizační a autorizační infrastruktura (AAI), přes kterou se předávají přístupové informace (jméno a heslo nebo certifikát) od uživatele až do domovské organizace uživatele, kde má vytvořen svůj účet. Zde poté dojde na základě informací o uživateli k rozhodnutí, zda mu bude umožněn přístup do sítě. Vztahy mezi organizacemi spolupracujícími v rámci projektu eduroam, práva a povinnosti uživatelů a správců sítí jednotlivých organizací jsou definovány v dokumentu roamingová politika. Možnosti připojení Většina organizací zapojených v projektu eduroam nabízí několik způsobů připojení Vašeho mobilního zařízení (například notebook, PDA, atd...). Nejčastější způsob je realizován jako bezdrátová síť (WiFi) podle standardu b (11Mbit/s),802.11g (54Mbit/s) nebo a(h) (54Mbit/s). Jméno bezdrátové sítě tzv. SSID je eduroam. Další možností je využití připojení pomocí pevné ethernetové sítě (10/100Mbit/s). Možnosti ověřování Pro ověřování uživatelů přistupujicích pomocí bezdrátové sítě nebo sítě pevné, se používá několik mechanizmů. Preferovanou metodou ověření uživatele ať již z hlediska bezpečnosti tak i komfortu je autentizace podle standardu IEEE 802.1X. Tento mechanizmus poskytuje zabezpečené ověření, šifrovaný přenos dat a je podporován většinou moderních síťových prvků i operačních systémů. Další metodou je ověření uživatele pomocí tzv. web-based aplikace nebo případně připojením do VPN.

2 Eduroam/Jak se připojit? < Eduroam Obsah [skrýt] 1 Jak se připojit na Západočeské Univerzitě v Plzni 1.1 IEEE 802.1X - pohodlně a bezpečně: eduroam 1.2 Možnosti úrovně šifrování: 1.3 Návody: 1.4 Poslední záchrana: zcu-mobile 1.5 Možnosti úrovně šifrování: 1.6 Návody: Jak se připojit na Západočeské Univerzitě v Plzni IEEE 802.1X - pohodlně a bezpečně: eduroam Tato metoda je preferovanou metodou ověření uživatele ať již z hlediska bezpečnosti tak i komfortu. Tento mechanizmus poskytuje zabezpečené ověření, šifrovaný přenos dat (WEP,WPA,WPA2) a je podporován většinou moderních síťových prvků i operačních systémů. V případě Západočeské Univerzity v Plzni je použito ověřování dle standardu IEEE 802.1X EAP/PEAP a je určen pro pevné i bezdrátové připojení. Jde zde tedy možné použít ověření na základě Vašeho uživatelského jména v systému Orion a Vašeho tzv. "síťového hesla" (PEAP) nebo využít ověření pomocí osobního síťového certifikátu (EAP). Způsop ověřovaní IEEE 802.1X EAP/PEAP je přímo podporován i v systému Windows XP a po prvním zadání jména a hesla nebo zvolením certifikátu jenž se má používat se již uživatel nemusí dále znovu ověřovat ani po odpojení. Systém si přihlašovací informace uloží a v připadě nutnosti provede ověření plně automaticky bez zásahu uživatele. Pokud se budete chtít připojit totou metodou musí Váše mobilní zařízení podporovat standard IEEE 802.1X EAP/PEAP dále je pak nutné mít nainstalován certifikát certifikační autority ZCU root CA a nastavené Vaše "síťové heslo". Možnosti úrovně šifrování: * otevřené ověření v síti s šifrováním dat WEP (automatická výměna klíčů) a 802.1x ověřovacím

3 protokolem (EAP/PEAP). * WPA ověření v síti s šifrováním dat TKIP a 802.1x ověřovacím protokolem (EAP/PEAP). * WPA2 ověření v síti s šifrováním dat AES a 802.1x ověřovacím protokolem (EAP/PEAP). Návody: * Návod na instalaci certifikátu certifikační autority ZCU root CA (Windows XP) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (Windows XP) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (Windows Vista) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (Linux Debian) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (Mac OS) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (PDA - Microsoft Pocket PC) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (Mobil - Microsoft Windows Mobile 5) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (Mobil Nokia řady E - Symbian OS 9.1) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě Eduroam pomocí osobního síťového certifikátu (Windows XP) * Návod pro připojení do bezdrátové sítě Eduroam pomocí osobního síťového certifikátu (Linux Debian) * Návod pro připojení do pevné sítě eduroam (Windows XP) * Návod pro připojení do pevné sítě eduroam (Linux Debian) Poslední záchrana: zcu-mobile Tento způsob ověření není doporučován, avšak umožňuje připojení uživatelů jejichž mobilní zařízení nepodporuje standard IEEE 802.1X EAP/PEAP. Stačí pouze aby internetová prohlížeč Vašeho mobilního zařízení měl povoleno "vyskakování" pop-up oken. Tato metoda poskytuje zabezpečené ověření avšak přenos dat již není šifrován. Samotné ověření probíhá formou zadání Vašeho uživatelského jména v systému Orion a Vašeho "síťového hesla" do formuláře v přihlašovací stránce na kterou budete při prvním použití Vašeho internetového prohlížeče přesměrováni. Pokud se budete chtít připojit totou metodou musíte mít nainstalován certifikát certifikační autority ZCU root CA a nastavené Vaše "síťové heslo". Tento způsob připojení nepodporuje tzv. roaming a je určen pouze pro uživatele Západočeské univerzity.

4 Možnosti úrovně šifrování: * otevřené ověření v síti se zakázaným šifrováním dat. Návod na instalaci certifikátu certifikační autority ZCU root CA (Windows XP) Návod instalaci certifikátu certifikační autority ZCU root CA (Windows XP)

5

6

7 Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam (Windows XP) 1. Stáhnout a nainstalovat certifikát certifikační autority ZČU Kliknutím pravým tlačítkem na odkaz stáhnout certifikát a zvolením možnosti Uložit jako si certifikát stáhneme a uložíme jej na disk. Při instalaci certifikátu můžete postupovat dle návodu na instalaci certifikátu. 2. Nastavení hesla pro přístup do sítě Na stránce pro změnu hesla si nastavíme přihlašovací heslo pro přístup do sítě. 3. Základní nastavení wifi adaptéru Po povolení bezdrátové karty wifi v systému nám systém ohlásí, že ve svém dosahu nalezl bezdrátové sítě. Kliknutím na toto hlášení se zobrazí okno s výpisem dostupných bezdrátových sítí.

8

9 Dvojitým kliknutím na síť se jménem eduroam se k této síti připojíme. Síť Eduroam je zabezpečená a proto se do ní nemůžeme přihlásit bez nastavení způsobu ověřování. Ověřování nastavíme v nabídce START => Nastavení => Ovládací panely, kde zvolíme ikonu Síťová připojení.

10 Po kliknutí pravého tlačítka myši na ikoně Bezdrátového připojení vybereme volbu Vlastnosti. Výběrem položky Protokol sítě Internet (TCP/IP) a následným kliknutím na tlačítku Vlastnosti zkontrolujeme správné nastavení karty.

11 Zde nastavte položky Získávat adresu IP ze serveru DHCP automaticky a Získávat adresu serveru DNS automaticky. Dále pokračujeme stiknutím tlačítka OK a přepnutím do záložky Bezdrátové sítě. Zde je nutné zvolit parametr Konfigurovat nastavení bezdrátové sítě pomocí systému Windows Výběrem položky eduroam (Automaticky) v sekci Upřednostňované sítě a následným kliknutám na tlačítku Vlastnosti zkontrolujeme správné nastavení pro tuto síť.

12 Zde musí být nastavena položka Ověření v síti na hodnotu Otevřené a položka Šifrování dat na hodnotu WEP (případně nastavte vyšší úrověň zabezpečení: WPA-TKIP nebo WPA2-AES).

13 V záložce Ověřování zvolíme parametr Povolit v této síti ověření IEEE 802.1x a položku Typ protokolu EAP nastavíme na hodnotu Protokol PEAP (Protected EAP).

14 Kliknutím na tlačítku Vlastnosti se nám zobrazí okno, kde zvolíme nastavení Ověřit certifikát serveru, v seznamu Důvěryhodných kořenových certifikačních úřadů zvolíme náš certifikační úřad ZCU root CA a způsob ověřování nastavíme

15 na Zabezpečené heslo (EAP-MSCHAP v2).

16 Po stisku tlačítka Konfigurovat... odstraníme volbu Automaticky použít přihlašovací jméno, heslo a připadně doménu systému Windows. Všechna okna zavřeme tlačítkem OK. Operační systém se během chvilky začne přihlašovat do bezdrátové sítě Eduroam a následujícím hlášením požádá o zadání přihlašovacích údajů. Kliknutím na vypsaném hlášením se otevře okno, kde vyplníme uživatelské jméno a heslo určené pro přístup do WiFi sítě Eduroam. Přihlašovací doménu nevyplňujeme.

17 Systém začne ověřovat přihlašovací údaje a vypíše znovu hlášení. Kliknutím na vypsaném hlášení se nám zobrazí informace o certifikátu. Z bezpečnostního hlediska je vhodné kliknout na tlačítko Zobrazit certifikát serveru a zkontrolovat, zda se opravdu jedná o certifikát podepsaný náší certifikační autoritou. Vystavitel musí být ZCU root CA

18 V záložce podrobnosti je vhodné zkontrolovat tzv. Miniaturu certifikátu, zda je shodná s miniaturou jednoho z našich serverů gauth.zcu.cz: 28 a e2 d3 fa 8d d8 96 8c ef 4e f2 06 4b d4 2e b0 03 gauth2.zcu.cz: 3d f6 b2 0d 91 a0 48 c0 5f 6c f d 61 0d fa b9 52 3c

19 Cesta k certifikátu musí obsahovat ZCU root CA dále pak jméno serveru gatuh.zcu.cz případně jméno serveru gatuh2.zcu.cz.

20 Po ověření a přijetí certifikátu vypíše systém hlášení o připojení Vašeho počítače k síti eduroam.

21

Nastavení MS Windows XP pro připojení k WIFI síti JAMU. Příprava

Nastavení MS Windows XP pro připojení k WIFI síti JAMU. Příprava Nastavení MS Windows XP pro připojení k WIFI síti JAMU Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows XP (české verzi). Prvním krokem je

Více

Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows XP

Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows XP Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Obsah Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft...1 Nutné náležitosti zprovoznění...2 Instalace certifikátu...3

Více

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta k bezdrátové síti ISS-COP v Brně je nutné nastavit následující parametry. SSID pro učitele: ISSCOP_V1 SSID pro studenty:

Více

Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows 7

Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows 7 Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Obsah Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft...1 Instalace certifikátu...2 Přidání bezdrátové sítě

Více

Zkušební provoz wifi sítě na SPŠ a VOŠ Písek

Zkušební provoz wifi sítě na SPŠ a VOŠ Písek Zkušební provoz wifi sítě na SPŠ a VOŠ Písek 3.1.2011 byl zahájen zkušební provoz wifi sítě, který potrvá cca jeden měsíc, během kterého by měly být odstraněny veškeré chyby, a případně doladěna konfigurace.

Více

Nastavení MS Windows XP (SP2) pro připojení k eduroam na UTIA AVCR

Nastavení MS Windows XP (SP2) pro připojení k eduroam na UTIA AVCR Nastavení MS Windows XP (SP2) pro připojení k eduroam na UTIA AVCR Nežli začnete číst tento návod, měli byste znát své přihlašovací jméno a heslo pro síť Eduroam. Tyto informace Vám poskytne Výpočetní

Více

Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci)

Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci) Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci) ODBOR INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Středisko správy HW a SW 1 Nastavení hesla v Intranetu Po přihlášení do intranetu klikněte na Personália

Více

Návod na nastavení připojení k bezdrátové síti eduroam

Návod na nastavení připojení k bezdrátové síti eduroam Univerzita Pardubice Návod na nastavení připojení k bezdrátové síti eduroam Obsah 1. Nastavení MS Windows XP pro připojení k bezdrátové síti eduroam... 2 2. Instalace certifikátu CESNET CA v prostředí

Více

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno V Brně dne 20.září 2009 Bc. Jiří Žiška, Ing. Jan Šafář 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta

Více

Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows VISTA

Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows VISTA Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows VISTA 1. Úvod Nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení připojení k LAN pro Windows VISTA 4. Kontakt v případě

Více

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Stránka 1 Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows XP (české verzi). Prvním krokem

Více

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 a Vista Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá

Více

Návod pro připojení do pevné sítě eduroam pro MS Windows VISTA

Návod pro připojení do pevné sítě eduroam pro MS Windows VISTA Návod pro připojení do pevné sítě eduroam pro MS Windows VISTA 1. Pro připojení k síti budete potřebovat heslo. Toto heslo si musíte nejprve sami vytvořit na www stránkách http://portal.upol.cz. Přihlašovací

Více

Návod na nastavení sítě Eduroam v prostorách 3.LF

Návod na nastavení sítě Eduroam v prostorách 3.LF Návod na nastavení sítě Eduroam v prostorách 3.LF Kvalita připojení je závislá i na kvalitě vysílačů. Nejspolehlivěji fungují vysílače v 6. patře budovy. 1. Nastavení hesla pro Eduroam Nejprve musíte mít

Více

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows XP (české verzi). Prvním krokem je instalace

Více

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU

Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU. Stažení certifikátu JAMU. Instalace certifikátu JAMU Nastavení MS Windows Vista pro připojení k WIFI síti JAMU Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows Vista (české verzi). Prvním krokem

Více

Návod na nastavení připojení k drátové síti na kolejích Jana Opletala pro operační systém MS Windows 10

Návod na nastavení připojení k drátové síti na kolejích Jana Opletala pro operační systém MS Windows 10 Návod na nastavení připojení k drátové síti na kolejích Jana Opletala pro operační systém MS Windows 10 1 Úvodem Přístup k internetu prostřednictvím drátového připojení na pokojích kolejí Jana Opletala

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). IMPORT CERTIFIKÁTŮ Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows XP

Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows XP Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows XP 1. Úvod Nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení připojení k LAN pro Windows XP 4. Kontakt v případě potíží

Více

Návod pro Windows XP. Příprava

Návod pro Windows XP. Příprava Návod pro Windows XP Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows XP SP2 v české verzi pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou

Více

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo.

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo. Pro získání přístupu do sítě je nutné provést následující kroky: 1. Předpoklady a varování Počítač máte vybaven Wi-Fi kartou, která splňuje technické požadavky pro přístup do sítě, tedy autentizaci pomocí

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). Import certifikátů Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

Připojení mobilních zařízení

Připojení mobilních zařízení Připojení mobilních zařízení Veletrh pracovních příležitostí při ZČU v Plzni 18. 3. 2015 Obsah Přihlašovací údaje do sítě eduroam... 2 Připojení do sítě eduroam... 3 Windows 7/8... 3 Linux Gnome... 6 Android...

Více

Univerzita Pardubice. Návod na připojení k bezdrátové síti Eduroam Windows 7. V případě nejasností volejte

Univerzita Pardubice. Návod na připojení k bezdrátové síti Eduroam Windows 7. V případě nejasností volejte Univerzita Pardubice Návod na připojení k bezdrátové síti Windows 7 V případě nejasností volejte +420 466 036 160 1 1) Na webové stránce Návody na připojení k datové síti UPa stáhněte v sekci Certifikáty

Více

Návod pro Windows XP-OLD

Návod pro Windows XP-OLD Návod pro Windows XP-OLD Návod pro Windows XP Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows XP SP2 v české verzi pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již

Více

PŘIPOJENÍ K WI-FI SÍTI EDUROAM NA OSTRAVSKÉ UNIVERZITĚ

PŘIPOJENÍ K WI-FI SÍTI EDUROAM NA OSTRAVSKÉ UNIVERZITĚ OSTRAVSKÁ UNIVERZITA CENTRUM INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ BRÁFOVA 5, OSTRAVA PŘIPOJENÍ K WI-FI SÍTI EDUROAM NA OSTRAVSKÉ UNIVERZITĚ Eduroam je preferovaná forma připojení studentů a pedagogů k WI-FI síti Ostravské

Více

Nastavení MS Windows XP pro připojení do Wifi sítě eduroam

Nastavení MS Windows XP pro připojení do Wifi sítě eduroam Nastavení MS Windows XP pro připojení do Wifi sítě eduroam Následující nastavení je ozkoušené s Windows XP v poslední verzích (servispack3). Dopředu upozorňujeme, že je velmi vhodné před započetím konfigurace

Více

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo.

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo. Ruční konfigurace Odstranění profilu Ruční konfigurace Pro získání přístupu do sítě je nutné provést následující kroky: 1. Předpoklady a varování Počítač máte vybaven Wi-Fi kartou, která splňuje technické

Více

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo.

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo. Pro získání přístupu do sítě je nutné provést následující kroky: 1. Předpoklady a varování Počítač máte vybaven Wi-Fi kartou, která splňuje technické požadavky pro přístup do sítě, tedy autentizaci pomocí

Více

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni.exe.

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni.exe. Návod pro Windows 7 Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou od výrobce)

Více

Univerzita Pardubice

Univerzita Pardubice Univerzita Pardubice Návod na připojení k bezdrátové síti Windows 10 V případě nejasností volejte +420 466 036 160 1 1) Na webové stránce Návody na připojení k datové síti UPa stáhněte v sekci Certifikáty

Více

Návod pro Windows 8. Automatická konfigurace Windows 8 umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni2.exe.

Návod pro Windows 8. Automatická konfigurace Windows 8 umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni2.exe. Návod pro Windows 8 Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 8 pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou od výrobce) ovladače

Více

Návod pro Windows 8. Automatická konfigurace Windows 8 umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni3.exe.

Návod pro Windows 8. Automatická konfigurace Windows 8 umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni3.exe. Návod pro Windows 8 Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 8 pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou od výrobce) ovladače

Více

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo.

Aby uživatel VŠB-TUO mohl využívat služeb sítě EDUROAM, musí mít nastaveno tzv. wifi heslo. Pro získání přístupu do sítě je nutné provést následující kroky: 1. Předpoklady a varování Počítač máte vybaven Wi-Fi kartou, která splňuje technické požadavky pro přístup do sítě, tedy autentizaci pomocí

Více

eduroam - nastavení v MS Windows 7/8/8.1/10 1 Konfigurace pomocí asistenta eduroam CAT

eduroam - nastavení v MS Windows 7/8/8.1/10 1 Konfigurace pomocí asistenta eduroam CAT eduroam - nastavení v MS Windows 7/8/8.1/10 1 Konfigurace pomocí asistenta eduroam CAT 1.1 Webová stránka eduroam CAT V libovolném prohlížeči webových stránek (Internet Explorer, Firefox, Chrome apod.)

Více

Připojení k bezdrátové síti OAHS

Připojení k bezdrátové síti OAHS Připojení k bezdrátové síti OAHS powered by CompHelp (www.comphelp.cz) (verze 1.3) Obsah: 1. Bezdrátové sítě v OAHS... 2 2. Obecné požadavky... 2 3. Síť OAHS-free... 2 4. Síť OAHS... 2 4.1. Návod na připojení

Více

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni3.exe.

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni3.exe. Návod pro Windows 7 Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou od výrobce)

Více

Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows 8

Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows 8 Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows 8 Obsah Přihlášení do bezdrátové sítě Eduroam Univerzity Pardubice - Microsoft Windows 8...1 Instalace certifikátu...2 Přidání

Více

Návod na připojení do WiFi sítě eduroam Microsoft Windows 7

Návod na připojení do WiFi sítě eduroam Microsoft Windows 7 Návod na připojení do WiFi sítě eduroam Microsoft Windows 7 Každý student a zaměstnanec UTB má možnost připojit se do bezdrátové sítě eduroam. Tento dokument obsahuje návod, jak se připojit do WiFi sítě

Více

registrace Fyzické (tj. MAC) adresy

registrace Fyzické (tj. MAC) adresy zjištění MAC (Fyzické) adresy Stiskněte současně + R (nebo myší zvolte Start Spustit...) Do okna Spustit zadejte cmd /K ipconfig /all. V seznamu, který uvidíte, vyhledejte sekci Adaptér sítě Ethernet Připojení

Více

Připojení k bezdrátové síti eduroam na VFU Brno s počítačem se systémem Windows

Připojení k bezdrátové síti eduroam na VFU Brno s počítačem se systémem Windows Připojení k bezdrátové síti eduroam na VFU Brno s počítačem se systémem Windows Automatická konfigurace Doporučený postup nastavení bezdrátové sítě je pomocí automatické konfigurace. K tomu slouží nástroj

Více

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP 1. Pro připojení k síti budete potřebovat heslo. Toto heslo si musíte nejprve sami vytvořit na www stránkách http://portal.upol.cz. Přihlašovací

Více

Bezdrátová síť Faro a Eduroam

Bezdrátová síť Faro a Eduroam Univerzitní informační systém Bezdrátová síť Faro a Eduroam Svazek 1 Verze: 1.4 Datum: 31. ledna 2007 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc 2 Obsah 3 4 Seznam obrázků 1 Ovládací panely..........................

Více

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows 8

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows 8 Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows 8 1. Úvod nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení WiFi připojení pro Windows 8 1. Úvod: Připojení počítače do

Více

Návod pro připojení do pevné sítě na učebnách Univerzity Pardubice

Návod pro připojení do pevné sítě na učebnách Univerzity Pardubice Návod pro připojení do pevné sítě na učebnách Univerzity Pardubice Česká verze Verze 1.0 Únor 2010 Informační centrum Univerzita Pardubice Obsah A. Windows XP... 2 B. Windows Vista... 10 Stránka 1 z 19

Více

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Česká verze Verze 1.5 Březen 2010 Informační centrum Univerzita Pardubice Obsah Obsah... 1 Windows XP... 2 Windows

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.1 Datum: 11. listopadu 2010 Autor: Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Seznámení s proxy serverem 5 2 Návod k nastavení

Více

NÁVOD K NASTAVENÍ BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ FNUSA-GUEST PRO HOSPITALIZOVANÉ PACIENTY

NÁVOD K NASTAVENÍ BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ FNUSA-GUEST PRO HOSPITALIZOVANÉ PACIENTY NÁVOD K NASTAVENÍ BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ FNUSA-GUEST PRO HOSPITALIZOVANÉ PACIENTY OBSAH: ÚVODEM... 1 NASTAVENÍ BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ PRO WINDOWS XP... 3 NASTAVENÍ BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ PRO WINDOWS 7... 7 NASTAVENÍ BEZDRÁTOVÉ

Více

Univerzitní informační systém. Bezdrátová síť Faro. Svazek 1. Verze: 1.1 Datum: 20. října 2005 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc

Univerzitní informační systém. Bezdrátová síť Faro. Svazek 1. Verze: 1.1 Datum: 20. října 2005 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc Univerzitní informační systém Bezdrátová síť Faro Svazek 1 Verze: 1.1 Datum: 20. října 2005 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc 2 Obsah 1 Úvod a seznámení se sítí Faro 7 2 Návod instalace pro MS Windows XP

Více

Bezdrátová síť Eduroam

Bezdrátová síť Eduroam Univerzitní informační systém Bezdrátová síť Eduroam Svazek 1 Verze: 2.0 Datum: 10. prosince 2008 Autor: Aleš Vincenc 2 Obsah 1 Úvod a seznámení se sítí Eduroam 7 1.1 Výběr a instalace bezdrátové síťové

Více

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP 1. Úvod nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení WiFi připojení pro Windows XP 1. Úvod: Připojení počítače

Více

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Příprava k nastavení Příprava k nastavení Ethernet port routeru označený 1 spojíme UTP kabelem s ethernetovým portem počítače.

Více

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows XP 1. Úvod Nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení Wifi připojení pro Windows XP 4. Rozdíly v nastavení připojení

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

Jak se připojit do síťě KolejNET

Jak se připojit do síťě KolejNET Jak se připojit do síťě KolejNET Pro připojení ke KolejNETu je nutné splnit následující body: 1. Váš počítač či notebook musí obsahovat síťovou kartu typu Ethernet 10/100 Mbps nebo 10/100/1000 Mbps s konektorem

Více

fáze 1 fáze 2 internet

fáze 1 fáze 2 internet Tutoriál pro připojení ke školní síti SŠIEŘ a internetu prostřednictvím Wi-Fi připojení pro operační systémy Microsoft Windows XP fáze 1 fáze 2 internet Samotný postup připojení je rozdělen do dvou samostatných,

Více

Univerzitní informační systém. Bezdrátová síť Faro. Svazek 1. Verze: 1.0 Datum: 1. září 2005 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc

Univerzitní informační systém. Bezdrátová síť Faro. Svazek 1. Verze: 1.0 Datum: 1. září 2005 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc Univerzitní informační systém Bezdrátová síť Faro Svazek 1 Verze: 1.0 Datum: 1. září 2005 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc 2 Obsah 1 Úvod a seznámení se sítí Faro 7 2 Návod instalace pro MS Windows XP 9

Více

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows 7

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows 7 Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows 7 1. Úvod nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení WiFi připojení pro Windows 7 1. Úvod: Připojení počítače do

Více

Návod pro připojení Windows 7 (Vista) do Wifi sítě eduroam

Návod pro připojení Windows 7 (Vista) do Wifi sítě eduroam Návod pro připojení Windows 7 (Vista) do Wifi sítě eduroam Následující nastavení je ozkoušené s Windows 7 a Windows Vista v poslední verzích. Dopředu upozorňujeme, že je velmi vhodné před započetím konfigurace

Více

GTS internet DSL. Návod nastavení modemu a spuštění služby. (platné pro Zyxel Prestige VMG1312-B30B)

GTS internet DSL. Návod nastavení modemu a spuštění služby. (platné pro Zyxel Prestige VMG1312-B30B) GTS Czech s.r.o., Přemyslovská 43, 130 00 Praha 3, Česká republika tel. 800 990 990 // info@gts.cz Návod nastavení modemu a spuštění služby (platné pro Zyxel Prestige VMG1312-B30B) Úvod Vážený zákazníku,

Více

GTS internet DSL. Návod nastavení modemu a spuštění služby. (platné pro P-660HN-T3A )

GTS internet DSL. Návod nastavení modemu a spuštění služby. (platné pro P-660HN-T3A ) GTS Czech s.r.o., Přemyslovská 43, 130 00 Praha 3, Česká republika tel. 800 990 990 // info@gts.cz Návod nastavení modemu a spuštění služby (platné pro P-660HN-T3A ) Úvod Vážený zákazníku, blahopřejeme

Více

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Podporované OS Windows: Windows 7, Windows 7 Service Pack 1, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012,

Více

Bezdrátová síť Faro a Eduroam

Bezdrátová síť Faro a Eduroam Univerzitní informační systém Bezdrátová síť Faro a Eduroam Svazek 1 Verze: 1.5 Datum: 28. září 2007 Autor: Jitka Šedá, Aleš Vincenc 2 Obsah 1 Úvod a seznámení se sítěmi Faro a Eduroam 7 2 Návod instalace

Více

GTS internet DSL. Návod nastavení modemu a spuštění služby. (platné pro Zyxel Prestige 870HN-53b)

GTS internet DSL. Návod nastavení modemu a spuštění služby. (platné pro Zyxel Prestige 870HN-53b) GTS Czech s.r.o., Přemyslovská 43, 130 00 Praha 3, Česká republika tel. 800 990 990 // info@gts.cz Návod nastavení modemu a spuštění služby (platné pro Zyxel Prestige 870HN-53b) Úvod Vážený zákazníku,

Více

PRŮVODCE. připojením k internetu KZ, a.s. Krajská zdravotní, a.s.

PRŮVODCE. připojením k internetu KZ, a.s. Krajská zdravotní, a.s. PRŮVODCE připojením k internetu KZ, a.s. Krajská zdravotní, a.s. Sociální péče 3316/12A 401 13 Ústí nad Labem Tel.: +420 477 111 111 Fax: +420 472 774 286 http://www.kzcr.eu ÚVOD Vážení klienti, milí návštěvníci,

Více

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows VISTA

Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows VISTA Návod pro připojení do bezdrátové sítě eduroam pro MS Windows VISTA 1. Úvod Nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení Wifi připojení pro Windows VISTA 4. Rozdíly v nastavení

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP v4.0

Více

Vzdálené připojení do sítě UP pomocí VPN

Vzdálené připojení do sítě UP pomocí VPN Vzdálené připojení do sítě UP pomocí VPN Služba VPN umožňuje vstoupit do počítačové sítě UP téměř z každého místa na světě stejně plnohodnotně, jako by se uživatel nacházel v prostorách UP. Je tím umožněn

Více

Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS

Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS Obsah: 1. Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS... 3 1.1. Postup uživatele při umístění IS ARGIS do zóny důvěryhodných serverů... 3 1.2.

Více

Manuál pro práci s kontaktním čipem karty ČVUT

Manuál pro práci s kontaktním čipem karty ČVUT Stránka 1 z 28 Manuál pro práci s kontaktním čipem Stránka 2 z 28 Obsah 1 Instalace... 3 1.1 Postup instalace minidriveru pro Windows (totožný pro PKCS#11 knihovny)... 4 2 Práce s PIN a PUK... 5 3 Správa

Více

NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP. Připojení nového zařízení. Jak na to?

NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP. Připojení nového zařízení. Jak na to? NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP Pro provoz zařízení v naší síti je nutné mít nastavené IP adresy ve Vašem koncovém zařízení. Podrobné návody na nejrozšířenější operační systémy naleznete níže. Připojení nového

Více

Proč tomu tak je? Řešení První cesta Druhou možností Postup

Proč tomu tak je? Řešení První cesta Druhou možností Postup Proč tomu tak je? Společnost RWE používá pro své servery služby certifikační autority provozované společností První certifikační autorita a.s. (I.CA, http://www.ica.cz/). Standardně instalované prohlížeče

Více

Elektronický výpis v Internet Bance

Elektronický výpis v Internet Bance Elektronický výpis v Internet Bance Obsah Elektronický výpis...3 Jak si nastavíte elektronický výpis...3 Jak si prohlédnete elektronický výpis...5 Jak si nastavíte upozornění na nový elektronický výpis...7

Více

NAS 107 Seznámení s Control Center

NAS 107 Seznámení s Control Center NAS 107 Seznámení s Control Center Naučte se používat Control Center pro základní správu vašeho NAS A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat Control Center pro základní

Více

Informace k přihlášení do aplikace REGIS Obsah

Informace k přihlášení do aplikace REGIS Obsah Informace k přihlášení do aplikace REGIS Obsah 1. Kvalifikovaný certifikát... 2 1.1. Základní informace... 2 1.2. Instalace kvalifikovaného certifikátu... 2 2. Podpůrné certifikáty... 5 2.1. Stažení podpůrných

Více

Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica. Upgrade z verze ENG 13 na 13.2

Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica. Upgrade z verze ENG 13 na 13.2 Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica Upgrade z verze ENG 13 na 13.2 Časté chyby a jejich řešení Odinstalace programu Statistica Návod na stažení a

Více

Kabelová televize Přerov, a.s.

Kabelová televize Přerov, a.s. 1.Výměna IP adres u zákazníků Kabelové televize 2.Nastavení TCP/IP pro Windows 95/98/Me 3.Nastavení TCP/IP pro Windows 2000 4.Nastavení TCP/IP pro Windows XP 5.Zavedení do systému DHCP 1. Výměna IP adres

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit)

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Pokud máte ještě nainstalovaný MS SQL server Express 2005, odinstalujte jej, předtím nezapomeňte zálohovat databázi. Kromě Windows 7 je instalace určena také

Více

Poznámky pro uživatele bezdrátové sítě LAN

Poznámky pro uživatele bezdrátové sítě LAN Poznámky pro uživatele bezdrátové sítě LAN Před použitím tohoto zařízení si důkladně přečtěte tento manuál a mějte jej po ruce pro budoucí použití. Poznámky pro uživatele bezdrátové sítě LAN Tato příručka

Více

nastavení modemu COMTREND VR-3031eu

nastavení modemu COMTREND VR-3031eu nastavení modemu COMTREND VR-3031eu Jsme rádi, že jste se rozhodli pro službu GoInternet. V následujících krocích vás provedeme nastavením modemu. Doporučujeme si tento dokument stáhnout do svého počítače,

Více

2) Zkontrolujte načtený název souboru pro instalaci certifikátu a pokračujte stisknutím tlačítka Další.

2) Zkontrolujte načtený název souboru pro instalaci certifikátu a pokračujte stisknutím tlačítka Další. Návod na instalaci certifikátu ze souboru.p12 V návodu je nejprve popsán běžný postup pro automatickou instalaci certifikátu ze souboru.p12 do úložiště certifikátů Vašeho počítače (bod 1). V případě, že

Více

Přístup do cloudu ESO9 z OS Windows

Přístup do cloudu ESO9 z OS Windows Přístup do cloudu ESO9 z OS Windows E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 9) Úvod... 3 Vystavení žádosti o vydání klientského certifikátu... 3 Stažení

Více

Stručný návod k obsluze Instalace ovladače WLAN USB adaptéru GW- 7200U pro Windows 98SE, ME, 2000 a XP

Stručný návod k obsluze Instalace ovladače WLAN USB adaptéru GW- 7200U pro Windows 98SE, ME, 2000 a XP 82 83 Stručný návod k obsluze Tento stručný instalační návod vás provede instalací bezdrátového USB2.0 adaptéru GW-7200U a jeho programového vybavení. Pro zapojení do bezdrátové sítě musíte provést následující

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Přihlášení uživatele do aplikace

Přihlášení uživatele do aplikace Informační systém GRANTY modul hodnocení Vypracováno pro MHMP Přihlášení uživatele do aplikace GRANTY modul Hodnocení vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne: 23. 8. 2016, verze 1.03

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Vario III, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro

Více

Postup instalace umožňující el. podpis v IS KP14+ pro webové prohlížeče Google Chrome a Firefox.

Postup instalace umožňující el. podpis v IS KP14+ pro webové prohlížeče Google Chrome a Firefox. Pořízení aplikace MS2014+ a zajištění jejího provozu a rozvoje Registrační číslo projektu: CZ.1.08/2.1.00/12.00147 Postup instalace umožňující el. podpis v IS KP14+ pro webové prohlížeče Google Chrome

Více

Modul ekomunikace. Uživatelský návod. Návod Dokumentace. Verze 1.1 poslední změna 09.02.2015. Modul ekomunikace strana 1/5

Modul ekomunikace. Uživatelský návod. Návod Dokumentace. Verze 1.1 poslední změna 09.02.2015. Modul ekomunikace strana 1/5 Modul ekomunikace Uživatelský návod Návod Dokumentace Verze 1.1 poslední změna 09.02.2015 Modul ekomunikace strana 1/5 ekomunikace Modul ekomunikace umožňuje využívat B2B synchronní služby VZP, které zahrnují

Více

Balení obsahuje: Bezdrátový-G VPN Router s zesilovačem dosahu Instalační CD-ROM Uživatelskou příručku na CD-ROMu Síťová kabel Síťový napájecí adapter

Balení obsahuje: Bezdrátový-G VPN Router s zesilovačem dosahu Instalační CD-ROM Uživatelskou příručku na CD-ROMu Síťová kabel Síťový napájecí adapter Balení obsahuje: Bezdrátový-G VPN Router s zesilovačem dosahu Instalační CD-ROM Uživatelskou příručku na CD-ROMu Síťová kabel Síťový napájecí adapter Rychlý průvodce instalací Registrační kartu Jsou dva

Více

OBSAH. Stránka 1 z 11 INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA STAŽENÁ Z WEBU WWW.PREMIER.CZ... 2

OBSAH. Stránka 1 z 11 INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA STAŽENÁ Z WEBU WWW.PREMIER.CZ... 2 Stránka 1 z 11 OBSAH INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA STAŽENÁ Z WEBU WWW.PREMIER.CZ... 2 INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA S 64BIT. OPERAČNÍM SYSTÉMEM... 6 DALŠÍ NASTAVENÍ (SPOLEČNÁ

Více

s anténou a podstavcem CD-ROM obsahující návod a informace o záruce Ethernetový kabel (CAT5 UTP nekřížený) ADSL kabel (standardní telefonní kabel)

s anténou a podstavcem CD-ROM obsahující návod a informace o záruce Ethernetový kabel (CAT5 UTP nekřížený) ADSL kabel (standardní telefonní kabel) ČESKY Toto zařízení lze nastavit pomocí libovolného aktuálního webového prohlížeče, např. Internet Explorer 6 nebo Netscape Navigator 6.2.3. DSL-G664T Bezdrátový ADSL směrovač Než začnete 1. Pokud jste

Více

Uživatelská příručka pro práci s Portálem VZP. Test kompatibility nastavení prohlížeče

Uživatelská příručka pro práci s Portálem VZP. Test kompatibility nastavení prohlížeče Uživatelská příručka pro práci s Portálem VZP Test kompatibility nastavení prohlížeče Obsah 1. Podporované operační systémy a prohlížeče... 3 1.1 Seznam podporovaných operačních systémů... 3 1.2 Seznam

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.2 Datum: 5. dubna 2011 Autor: Martin Tyllich, Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Připojení pomocí proxy serveru

Více

Návod k vygenerování certifikátu PKI-O2CZ-AUTENTIZACE

Návod k vygenerování certifikátu PKI-O2CZ-AUTENTIZACE Návod k vygenerování certifikátu PKI-O2CZ-AUTENTIZACE Certifikát slouží pro autentizaci uživatele zejména pro vzdálený přístup VPN klientem Cisco nebo vzdálenou plochu CAG/Citrix a do dalších aplikací.

Více

[1] ICAReNewZEP v1.2 Uživatelská příručka

[1] ICAReNewZEP v1.2 Uživatelská příručka [1] ICAReNewZEP v1.2 Uživatelská příručka 06.10.2011 [2] Obsah 1 - ÚVOD... 3 2 - POUŽITÉ ZKRATKY... 3 3 POŽADAVKY... 4 3.1 POŽADAVKY PRO SPRÁVNÝ CHOD APLIKACE... 4 3.2 POŽADAVKY NA OBNOVOVANÝ CERTIFIKÁT...

Více

Nastavení L2TP VPN ve Windows

Nastavení L2TP VPN ve Windows Nastavení L2TP VPN ve Windows Pro nastavení L2TP VPN je potřeba provést dva kroky import certifikátů a vlastní konfiguraci VPN připojení. Jedním z certifikátů, které budeme potřebovat, je certifikát certifikační

Více