Jana Moravcová LETÍ, LETÍ ANDĚLÍČEK. Vydala Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jana Moravcová LETÍ, LETÍ ANDĚLÍČEK. Vydala Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno www.mobaknihy.cz www.facebook.com/moba.cz"

Transkript

1

2 Jana Moravcová LETÍ, LETÍ ANDĚLÍČEK Vydala Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno Jana Moravcová, 2010 Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno 2010 ISBN

3 Má smysl vydat se tam, kam se všichni hrnou? Pro kapsáře určitě.

4 Zprávy z regionálního tisku: První jarní den přinesl velké překvapení. Na předměstí Nového Mezivodí, v blízkosti lokality nazývané Merkur, kde měla být v nadcházejících týdnech zahájena stavba skladů několika marketových řetězců, byly výkopy základů budov hned první den pozastaveny. Bagr totiž odkryl historicky cenné pohřebiště pravděpodobně keltské. Podle zdroje, který nám tuto informaci poskytl, by tento objev vnesl nové poznatky do sporů v problematice někdejšího osídlení současných evropských teritorií. Není bez zajímavosti, že u kosterních pozůstatků byl nalezen i zlatý poklad především prsteny a nádherný přívěsek ve tvaru slzy zřejmě součást náhrdelníku. Lokalita je policejně uzavřena a střežena. O vývoji situace budeme své čtenáře průběžně informovat. Do senzační zprávy o odkrytí keltského pohřebiště byla vnesena řada nových poznatků i nejistot. Archeologové okamžitě po nálezu upozornili na zásadní rozpory, které vylučují úvahu, o níž jsme své čtenáře před několika dny informovali. Podle zdroje, který nám tuto zprávu poskytl, schyluje se k zajímavé konfrontaci názorů znalců historie slovanského a keltského osídlení evropských teritorií. Práce na výkopech základů stavby zatím nesmí být zahájeny. Archeology nahradí policisté?! Aprílovému žertu se podobá čerstvá informace o vývoji situace na staveništi, kde mají vzniknout sklady několika marketových řetězců. Majitel pozemku může být v klidu, stavět se bude. Kosterní pozůstatky nalezené spolu se zlatým pokladem byly za asistence policie z lokality odvezeny k podrobnějšímu prozkoumání v příslušných laboratořích. Údajně jde o nález historicky bezvýznamný! (?) Výkopové práce tedy mohou pokračovat. Každého jistě napadne: Kdo, komu a kolik za tento závěr zaplatil? Upozorňujeme zájemce o poznání bezprostředního okolí lokality Merkur, že díky těžké technice, která okamžitě zahájila svou práci, je jakákoliv možnost soukromého výzkumu vyloučena. Není bez zajímavosti, že do blízkosti někdejšího Merkuru se již sjely desítky dychtivých hledačů pokladů, moderních zlatokopů, kteří doufali, že nález zlatých předmětů v blízkosti pohřbeného skeletu nebude ojedinělý. Kauzu budeme sledovat a informace budeme i nadále přinášet.

5 1 Už jede!! Na rohu křižovatky se objevila známá karoserie místního autobusu a hlouček čekajících na zastávce ožil. Před blížícími se rozsvícenými reflektory přeběhla na druhý chodník dvojice mladíků v maskáčích. Našli? zapitvořil se kdosi mezi čekajícími pištivým hláskem a zajíkavě se rozesmál. Našli? Nenašli? Dvojice nereagovala. Urostlý holohlavý ramenáč a dlouhovlasý střízlík v pomačkaném plátěném klobouku se bez ohlédnutí propadli do ranního šera. Tak prý nám tady zruší naše blešáky, ozval se v hloučku nečekaně rázně mužský hlas, jako by okamžikem příjezdu vozu a vtipálkovým pokřikováním začalo platit nějaké zvláštní povolení k hlasitému projevu. Vzápětí rezolutně zaznělo hned několik veselých odpovědí: Blešáky? Že by nám někdo sáhnul na naše kulturní dědictví? Nejdřív nám upřou keltskej poklad a teď zruší blešáky? Nezruší jenom je dají na jiný místo! U Merkuru ale bylo nejlepší. Třeba je lepší někde jinde! Tohle by nejspíš věděl Štípek! Ten ví všecko. A to už se všichni hbitě posouvali k otevřeným autobusovým dveřím, které jejich slova spolehlivě polykaly a likvidovaly. Uvnitř vozu vládly jiné zvuky, byl tam jiný svět. A především jiné starosti: Kam si co nejrychleji sednout, jak se postavit a šikovně se držet Skupinka ze zastávky autobusu už nebyla žádnou zvláštní skupinkou, rozplynula se. To jen na okamžik ji spojila dětinsky radostná úleva z včasného příjezdu vozu jejich linky. Jen na několik vteřin Teď už fungoval zase každý sám za sebe. A tak, když poslední z hloučku mizel v útrobách vozu, nikdo už ani nezaregistroval tichou poznámku: Štípka jsem ale nějak dlouho neviděl Autobus se rozjel. Vzápětí před ním zakličkoval červený fiat a řidič zaklel. Měl jsi do ní drcnout, ozval se za ním kdosi z cestujících. Baba nekouká, kam jede a ještě při tom telefonuje. Jo to víš, že jo, zabručel řidič. Drcnu do ní a budu mít na krku celou mafii. Sakra, zaklela i řidička fiatu. Počkej moment, řekla rychle do mobilu. Radši zajedu ke kraji Ty řídíš? podivil se mužský hlas. To já netušil Už je to dobrý, namítla. Radši se věnuj řízení! Rozesmála se: Starší bratr musí komandovat i na dálku? Jen mluv! Ilonko, platí pořád ta naše domluva? zeptal se smířlivě. Můžu se u tebe doma zastavit? Jasně. Můžeš u mě i přespat.

6 A sežeň mi nějaký ty informace o tom vašem blešáku Hlavně mi najdi někoho, na koho se můžu obrátit A seš si jistej, že ti jde fakt o blešák? A o co jinýho? O ten poklad, ne? To je nějakej fór? užasl. Tak přijeď, řekla rezignovaně a zařadila se s fiatem zpátky do pravého jízdního pruhu. Jasně, brácho, říkala si ještě v duchu. Ten poklad je pitomina. Jenže u tebe člověk nikdy nevěděl, kdy mluvíš vážně, a kdy ne. Podle mě je ten poklad pitomina. Nebo možná nějakej fór, jak říkáš. Ale lidí sem kvůli němu přijelo dost! Ovšem jezdit sem kvůli blešáku, to mi taky připadá divný. Autobus už mizel za křižovatkou. Pár kilometrů odsud, v garsonce městského sídliště taky telefonicky, ale tentokrát na pevné lince, rozprávěl starý pán se svým zetěm: Ne, já opravdu, Karle, nemám zájem jet s tebou do Merkuru. Především proto, že už to ani Merkur není. Zbyly z něj trosky. Ale i ty zmizí. Počítám, že už mě čeká jen pár jízd. Všechno se odveze, vybagruje Tak mě napadlo, že bych ti o tom měl dát vědět. Já to přece vím, ale i tak je to od tebe hezký. Jenže Chci si pamatovat Merkur takovej, jakej kdysi byl. A tak nemám zájem si svou vzpomínku kazit. Dobře, jako bych nic neřekl! Dost mě překvapilo, že se vaše firma dala na takovouhle podřadnou práci. Odvážet nějaký haraburdí Naše firma? Jestli myslíš UNITRANSPORT, tak to je jednoduchý. S touhle firmou je to asi tak jako s Merkurem. Už fakticky není. Majitel zkrachoval. Tak pro koho teď jezdíš? Pro sebe! Firma jsem teď já: autodopravce Karel Voctář. Stěhujete se? Zařídím vám odvoz, přívoz Maličkost! Vyklízení bytů taky maličkost, zadeklamoval do telefonu Rudolfův zeť. To mě teda udivuješ! To si teda troufáš! No Ještě to tak docela není, ale už brzy to všechno bude, ohradil se Karel. Začínám. Zatím beru i takovou práci, jako je ten odvoz starýho haraburdí z Merkuru. Ono tam všechno není tak úplně na vyhození, něco z toho se ještě dá využít Lidi tam nechali všelicos. I kusy starýho nábytku. Asi jim nestálo za to někam se s tím tahat. Trvale už v Merkuru přece nikdo nebydlel! A víš, že ještě pár lidí jo? Hlavně tam ale zůstalo pár chatiček, kůlny, různý bouračky V posledních letech už to byla spíš taková polozřícená zahrádkářská kolonie. Když se o to Rousek nedokázal postarat připomněl Rudolf. To se nediv, že to nechci vidět! Rousek je pořád ještě ve městě, víš to? Říká se, že musel na policii kvůli tomu pokladu. Já myslím, že musel na spoustu úřadů. A nejen kvůli nějakýmu pokladu. Asi to není legrace prodávat pole. Ani jeden z těch pozemků nebyl pole, opravil Karla tchán. A pro Přemysla Rouska bylo a je obtížný asi všechno na světě.

7 On mu stejně většinu věcí zařizuje právní zástupce. Já nevím, kdo mu co zařizuje, ale už je to přece dost roků, co se nemůže k ničemu rozhoupat. Aspoň se to říká: Má pozemky a neví, co s nimi! A já si o něm myslím svý Už od klukovskejch let. Nic moc lichotivýho to není: Tak trochu natvrdlej hezounek Odmalička churavej Občas se s ním vídám, přerušil tchána Karel. Nevypadá nemocně. Pořád se teď motá kolem Merkuru. Tenkrát byl churavej, trval na svém Rudolf. Dokonce ho pak odvezli na léčení do Tater. Já ho taky tuhle viděl. Aspoň někdo tvrdil, že to je on. Vypadal zdravej jako řípa. Akorát hezounek už není Připadal mi ale takovej uválenej. Jako bezdomovec, co je ukazujou v televizi. Není on cvok? Mluvil jsi s ním? Nemám o čem. Přece jen chodili jste spolu do školy Nechodili! Co si myslíš? Že by Rouskovi nechali syna chodit do dvoutřídky v Merkuru? Merkur přece dal vystavět Rousek, ne? Aspoň se to tak říká. Hrál si na malýho Baťu, měl za továrnou kolonii pro zaměstnance Nebylo to tak? Nebyl rád, když se tomu říkalo kolonie! Ale on tam přece taky bydlel, ne? Bydlel ve vile mezi Merkurem a továrnou. Nic z toho už tam určitě není. V Merkuru byla škola, ale Rousek tam nechodil? Ne. Ten chodil do vznešenější školy, ne do dvoutřídky. Tedy nechodil. Jezdil. Do školy na náměstí v Mezivodí. Churavýho hezounka tam vozil Rouskův šofér autem. Asi to bylo složitý, kapituloval Rudolfův zeť. Nemělo smysl tenhle hovor protahovat. Tchána upozornil, že příležitost k návštěvě míst, kde starý pán kdysi trávil svá klukovská leta, brzy zmizí. Není zájem není proč hovor prodlužovat. A když máš tu firmu, ozval se ale tchán, čím to haraburdí odvážíš? A kam? A máš na to lidi? Třeba nějaký závozníky nebo jak se jim teď říká. A máš na to dost financí na ten začátek? A máš dost energie a dobrý nervy? To se projevil jako starostlivý otec manželky odvážlivce, který se nenadále dává do nějakého podnikání. A ví o tom tvým podnikání Růža? Bez porady s manželkou bych si na něco takovýho netroufl, odpověděl popravdě Karel a dodal: Dobrý nervy mám, energii taky, závozníky ne ty bych zatím nezaplatil, ale všecko bude! Zatím jezdím starou ladou s přívěsem, ale velký firemní vozy taky jednou budou. Někdo začíná od píky, já od Merkuru! Třeba tam najdu poklad. Tam asi nikdo nebyl tak bohatej, aby si měl co zakopávat do země. Leda že by to ukrad popřípadě uloupil, zasmál se Karel. Jo, to by taky bylo vyřešení záhady tajemnýho hrobu s pokladem: Lupič zpanikařil, zakopal svůj lup i s usmrcenou obětí a nakonec to z nějakýho důvodu musel nechat na místě Ale stejně, řekl udiveně Rudolf, jak můžou lidi být tak pitomí, že jsou ochotný hledat u Merkuru keltský poklad? A když ne keltský, tak jiný Stačí jim pár řádek v místních novinách a fotografie kostry s hromádkou zlata. Copak to nemůže být podfuk? A podle mě to taky podfuk je. Někdo to udělal Rouskovi naschvál, aby mu ten prodej pozemků dodatečně zkomplikoval. Říká se, že kdyby v tom místě byla nějaká historická cennost, tak ten prodej neplatí! Že se tím smlouva anuluje. Je to vůbec možný? Zeptej se na to právníka. Nebo aspoň toho svýho kamaráda detektiva. Bývalýho detektiva, namítl tchán Rudolf. Pokud tedy myslíš Emila Už je taky v důchodu

8 a žádnou detektivní kancelář nemá. Ale uměl by ti třeba odpovědět, namítl Karel a rychle se rozloučil. Tohle už bylo zbytečné povídání. Karel svou povinnost splnil nabídl tchánovi, aby se ještě před definitivním zplanýrováním míst, kde stával Merkur, přijel podívat. Nabídl, nepochodil a tím to končí. A co si myslíš Karel si nebyl jist tím, jestli tuhle větu po rozloučení ještě v telefonu opravdu zaslechl, jist si však byl jinou věcí: Tchán není tak docela nevšímavý vůči všemu, co se týká Merkuru a Rouska. Mezi lidmi se toho přece jen dost napovídá Tak například: Vyslýchala vůbec policie Rouska kvůli tomu hrobu? Asi se k tomu musel nějak vyslovit hrob byl přece na jeho pozemku! Jenže co by asi tak někdejší hezounek a dnešní starý muž, který svým vzezřením leckterým lidem připadá jako bezdomovec, co by asi tak mohl vědět? Naposledy tu byl někdy v dětských letech, pak ho odvezli na léčení do Tater a on už se sem nevrátil A nějaký poklad na jeho pozemku? Ten by ho zajímal jistě jenom v případě, že by ho našel včas on sám a nechal si ho. Sotva Karel zavěsil, aparát zadrnčel. Ty už jsi mě neslyšel, ozval se znovu tchán, ale mě napadla taková věc: On ten Rousek byl vždycky dost pitomec. Mám obavu, aby ho třeba nenapadlo, že by měla policie vyslýchat všechny, co kdysi bydleli v Merkuru. A tak nás začnou otravovat. Ale proč? Ten hrob tam byl možná dávno před postavením Merkuru. Neboj se, podle tý kostry se přece dá určit, jak dlouho byla v zemi! Kostra mohla být v zemi už dávno, namítl paličatě tchán. Jenom ta kostra! A co když to zlato k ní někdo přidal dodatečně? Pak se přece jen zarazil a omluvně zadrmolil: Promiň! Promiň, to je asi pitomina To mám z těch televizních hororů. Lepší je řešit sudoku, něž koukat na horory. Víš, co tuhle v televizi při nějaký debatě prohlásil jeden psycholog z univerzity? Že třetina lidí jsou pitomci. Fakt řekl: pitomci. Nemají to požadovaný IQ. Třeba už k nim taky patřím. Dostal jsem se k nim přirozenou cestou stárnutí. Nazdar. Zavěsil a protože už telefon nezazvonil, Karel jen zavrtěl hlavou a zařekl se, že už s tchánem nebude na Merkur zavádět řeč. Stejně to vede jen k zašmodrchaným koncům. Už jako kluk jsi měl tuhle hroznou vlastnost, řekla Ilona svému bratrovi, když mu podávala papír vytržený z bloku reklamních účtenek penzionu. V pravém horním rohu aršíku se skvěla zlatá silueta jakési hory. Tady máš seznam, vyber si! Jakou vlastnost? podivil se Evžen a se zájmem si začal pročítat jména a poznámky k nim. Strážmistr? zarazil se. Ty mi doporučuješ obrátit se kvůli blešímu trhu na nějakýho strážmistra? Jo, to je Froněk, kývla Ilona. Strážmistr městské policie Taky chodí na blešáky, aspoň to říká Manka. Neprodává, možná ani nekupuje, ale zná to tam dobře Jakou vlastnost že jsi měl? rozpomněla se. Takovou, že nikdy nebylo jasný, jestli něco myslíš vážně nebo ne. Tak třeba teď ten blešák! Tebe opravdu na našem městě zajímá zrovna nějakej bleší trh? Opravdu, pokrčil rameny, jako že je mu líto, když tomu sestra nevěří. Sem totiž lidi v poslední době jezdili kvůli něčemu jinýmu. A tenhleten Karel Voctář, ukázal Evžen prstem na další jméno v seznamu, dělá pro firmu co to je UNITRANS-PORT? No možná už nedělá. Říká se, že zkrachovali, ale on v tom oboru dělá dál. Zařizovali stěhování, vyklízení, likvidaci a odvoz nepotřebnýho materiálu. Třeba i to, co zbylo z bouraček. Taky začali

9 likvidovat ruiny Merkuru. Co to je Merkur? Merkur už není. Byla to taková nalepená čtvrť za městem Kdysi. Satelitní městečko? Tak se tomu dřív přece neříkalo! Merkur ale je planeta, napověděl Evžen. No a co? Obíhá okolo Slunce. Satelit taky obíhá. Ty to pleteš, namítla s určitostí Ilona, jako kdyby to doopravdy věděla. Nebo to zase naschvál říkáš tak, jako že to myslíš vážně Chvíli uvažoval, jestli se s ní má do takovéhle debaty pouštět, ale pak si to rozmyslel: Satelit obíhá kolem planety a Merkur je planeta a taky to ovšem byla dětská stavebnice. Je to ale teď důležitý? Důležitější je pro mě ten Karel Voctář. Když vozí nepotřebnej materiál, tak třeba má spoustu věcí, který skončí na blešáku. Ono to s tím jeho zaměstnáním fakt už bude nějak jinak, připustila. Zakládá si svůj vlastní podnik Haraburdí z bouraček i z Merkuru ale odváží pořád. A co odveze, to třeba prodává na bleším trhu? Spíš něco z toho někomu dodává, ale to já nevím. Patří k partě, co chodí pravidelně na blešák Zná ho Manka z výčepu. A ta říká, že to je solidní chlap, dobrák. Rozumí si s lidma a ohledně blešáku ti určitě všelicos poví. Třeba i to, kdo tam prodává pravidelně, kdo občas Já vlastně nevím, jaký informace sháníš! Všechny. Nemůžu na každým místě zůstat půl roku, abych si udělal sám náležitej obraz Ládik, co je v podmínce, četl si Evžen polohlasně dál v seznamu. On je podmíněně odsouzenej? Jo. Připlet se k nějaký rvačce asi vlastně k loupeži, to já taky přesně nevím A tak se teď kamarádí se strážmistrem? Dyť si ho nemusíš všímat, namítla dotčeně Ilona. Já se snažila vyhovět tvýmu přání: Najít někoho, kdo tady chodí na bleší trh Tedy pokud ti opravdu jde o bleší trh, dodala nakvašeně a Evžen udiveně zavrtěl hlavou. Proč to pořád opakuješ? O co by mi asi tak mělo jít? Tvoje věc, odsekla. Jo fakt, pokud mě do něčeho nenamočíš, je to tvoje věc, kvůli čemu jsi tady. Pokud jde o ten blešák, pokračovala už klidně, tak na to jsem se ptala Manky a snažím se tě informovat. Pokud jsi ale přijel kvůli tomu pokladu, tak tě sice taky můžu částečně informovat, ale myslím, že jsi dorazil s křížkem po funusu. Co to pořád máš? O jakým pokladu mluvíš? O tom nejdřív keltským, potom bůhvíjakým a nakonec asi žádným. Podezíravě si bratra změřila: Dělá si blázny, nebo o tom fakt neví? Psali o tom v našich novinách. Jo v tom vašem Deníku Mezivodí, nebo jak se to jmenuje? zasmál se. Drahá sestřičko, takový tisk je mi v Praze těžko dostupný. Určitě to převzaly i jiný noviny, jistě se to dalo najít i na internetu, protože se sem nahrnuli čumilové snad z celý republiky, namítla. A nejen čumilové. Přímo zlatokopové. Někdo rozšířil, že to údajný keltský pohřebiště se zlatem bylo dost rozsáhlý a nejdřív že to tajili archeologové, potom policajti a nakonec noví majitelé pozemku. Noví! Protože ten, co to prodal, Rousek, ten o tom asi nevěděl. Jenže prý by ten prodej byl neplatný kdyby tam bylo to pohřebiště. Je to možný? Ten pozemek, kde to našli, neměl se hřbitovem nic společnýho. Bylo to takzvaný hřiště, i když tam nikdo žádný hřiště nepamatuje.

10 A prodal to ten Rousek nakonec? zajímal se Evžen a když sestra kývla, nechápavě pokrčil rameny: No tak! Tak o co jde? Teď jde o jiný místo, kousek vedle tam, kde kdysi stával Merkur a na horním okraji toho místa bývají ty tvý bleší trhy Nejsou moje, ale mám o ně doopravdy zájem! skočil jí do řeči bratr. Můžeš mě teda u sebe nechat na pár dní bydlet? Jistěže, kývla. Nesmíš se divit, ale vypadá to neuvěřitelně! Můj umělecky založený bratříček se v pětatřiceti dá na studium bleších trhů! To teda zní: Studium bleších trhů! Copak už neděláš pro tu agenturu, co zajišťuje výstavy? Dělám, ale teď mám zrovna víc času, namítl. A neříkáš to přesně: Nejde o studium bleších trhů! Jde o studium filozofie bleších trhů! Filozofie! Ještě lepší, uznala. A myslíš to vážně, že jo. Samozřejmě! Takový bleší trh je vlastně umělecký dílo! Má svou specifickou formu, neobvyklý obsah, zvláštní atmosféru Prostě má svýho ducha! A taky vnitřní napětí. Pokud to tak ovšem chceš vnímat. A co to že zrovna blešák v našem městě je tak uměleckej? To já ještě nevím, nakolik bude mou teorii potvrzovat. Zatím si dělám mapu. Mapu bleších trhů? Prosím tě takovejch trhů musí v republice být jako blech, ušklíbla se. Ostatně mně je to jedno, čemu se tu chceš věnovat. Akorát něco přece musím Nikimu říct! Niki je ten tvůj přítel? Niki nebo Miki? Niki. Jako Nikolaj. Jo, to je ten, co mu tady vlastně všechno patří. V blešácích je něco provokujícího chápeš? řekl rychle, aby se vyhnul debatě o Ilonině příteli. Nechápu, nedala mu domluvit a mávnutím ruky odehnala jeho chystaný příval nových slov. Nechápu, ale přesto jsem ti připravila tenhleten menší seznam těch, co tě možná chápat budou. Díky tvýmu přání jsem se vlastně dověděla, že každou druhou sobotu chodí na blešák celá sehraná parta pivařů Těch, co se scházejí ve výčepu u Manky. To víš, v našem penzionu je klientela trochu jiná, z našeho baru rozhodně nevzešli prodavači blešáku a obávám se, ani zákazníci. Naší klientele by se něco takovýho asi eklovalo. Musíš mě s tou Mankou dát dohromady, ten její seznam se mi fakt může hodit, kývl spokojeně a prstem poklepal na list papíru se jmény. Oni už mi o tom vašem blešáku něco povědí a vemou mě tam s sebou. Jenom si ještě rozmysli, jestli jim máš zrovna vykládat o tom, že připravuješ nějakou knihu o filozofii bleších trhů. Mohlo by jim to připadat poněkud nevěrohodný, dodala mentorsky a legračně pohrozila bratrovi prstem. Bylo mu jasné, že mu sestra nevěří. Docházejí nám prachy. No a? Holohlavý mladík se obrátil k vlasatému kamarádovi a něco nesrozumitelného zavrčel. Seděli na kamení kousek od rozrytého pozemku, na kterém měly vyrůst sklady marketu. V maskáčích skoro splývali s trsy zažloutlé trávy. Holohlavý měl na kolenou starou mapu a propiskou se do ní snažil zakreslit místo, kde podle jeho

11 odhadu byl nalezen hrob. Jenom na to upozorňuju. Vždycky jsme si poradili. V Praze, souhlasil vlasatý a postrčil si pomačkaný klobouk do čela. V Praze jo. Tam je to jednodušší. Tady jsme moc každýmu na očích A taky nám zbourají bejvák. Planýrujou. No a? Jenom na to upozorňuju. Vždycky jsme si poradili. Je přece léto! V Praze, namítl ten, který vypadal vedle urostlého kamaráda jako drobeček. V Praze jo. Tam je všechno jednodušší. Tady jsme moc každýmu na očích, co? vyjel ramenáč a potom rezolutně dodal: Nemůžeme to jen tak vzdát. Přijeli jsme moc pozdě. Nebo brzo. Ale jestli chceš, tak jeď, Majku! Klidně! Lidi si z nás dělají blázny, řekl teď už docela krotce vlasatý. Slyšels to, ne? Našli? Nenašli? To je z nějaký pohádky, že jo? Zatím jsme ani moc neměli co najít Zatím! Ty, Pete, nasadil Majk už vysloveně škemravý tón, co když to fakt byla blbost? Něčí výmysl: Keltskej poklad! Pohřebiště se zlatem. Tak proč odsud všichni zase zmizeli? Proč přestali hledat? Ty znáš nějaký Kelty? Nebo o nich něco víš? Nemusíš nic vědět, ale všimni si toho, o čem už jsem ti stokrát říkal, že to je zajímavý. Ty změny informací v novinách. Moc velký změny! Kolem toho se ještě něco semele. Takže tu třeba nejsme pozdě? Ještě se třeba něco změní? Jedna věc se nemění celou tu dobu: informace o tom zlatu. Takže se asi fakt našlo A lidi zlato přitahuje. A taky tu je ta fotka, co vyšla v novinách! Kdyby tam nebyla, řeknu si: Někdo si vymejšlel, aby byly ty noviny zajímavý. Jenže fotku si nevymyslíš! Kostru s hromádkou zlata Co když to někdo nafotil někde úplně jinde? A taky Dlouhovlasý střízlík chvíli uvažoval, jestli může tak odvážnou myšlenku vyslovit, ale nakonec si troufl: Třeba to byl osamocenej hrobeček Třeba, nerozčílil se kupodivu ten druhý. Chce to ale mluvit s tím, kdo to fotil. Proč najednou zmizel? Třeba se to ještě zajímavě vyvine a vyplatí se čekat. Lidi se zase nalákají. Já vím, že máš v těchhle věcech vždycky pravdu, povzdychl si vlasatec a klobouk v rozrušení postrčil až do týla. Když jsme šli na tu kapličku, co vypadala jako bezcenná Kaplička! okřikl ho kamarád. Nikdy nic nepřipomínej! A už vůbec ne to, co je nesrovnatelný. Historický nálezy jsou strašlivě cenný Ta kaplička snad byla historická, ne? namítl nešťastně vlasatec. Kaplička, kaplička zamyslel se Pet. Tady se něčemu říká U Kapličky, ne? Jo, že tam taky bude blešák. Nějakej slavnej Třeba nám kapličky přinášejí štěstí. No jo, třeba tam taky budou hrobečky, zasnil se vlasatý mladík. A opravdový poklady, dodal kamarád, který už se nezlobil. Fakt by to chtělo promluvit si s tím, co to pro ty noviny psal. A taky fotil. On prej ale zmizel! V redakci o něm budou vědět. Víš co? Umeješ se, učešeš, dáš si vlasy do gumičky a budeš ho v tý redakci osobně hledat! Osobně! A já ho potom vyzpovídám. Zatlučou mi ho! Odkážou mě na ten jejich podělanej internet. Že tam si všechno najdu

12 Taky obrazíme hospody. Lidi budou vědět, kdo je ten zdroj, co to pro noviny psal. A fotil On na tý fotce ten poklad zas tak velkej není, nadhodil s nadějí v hlase majitel pomačkaného klobouku. Do redakce se mu nechtělo. Jen pár kousků zlata Jestli to teda zlato vůbec je! Jo, to by fakt bylo důležitý, souhlasil kupodivu kamarád. Ale jestli byl ten hrobeček jenom jedinej troufal si dál ve svých pochybách vlasatec, budou na nás pokřikovat: Našli? Nenašli? Já si myslím, že ze všech, co tu bloumali před námi, si dělali blázny. A tak všichni brzo odjeli. Jak myslíš, povzdychl si ramenáč. Jestli chceš, tak se do tý svý milovaný Prahy taky můžeš vrátit. Až s tebou, lekl se své rebelie vlasatec. Já teda ještě vidím šanci, ale pár věcí si musím vyjasnit. Koukej, ukázal před sebe Pet, kdopak se to pořád motá kolem toho místa, kde nutně, ale nutně musel bejt ten hrob? Očima přeskočil k mapě na kolenou, pravačkou rozložil novinovou fotografii a pak se znovu zadíval přes travnatou stráň na postavu, která se kolíbavým krokem blížila k vybagrovanému pásu zeminy. To je určitě ten, co to prodává, hlesl vlasatec. Moc ale na bohatýho nevypadá. A co když to fotil on? Nebude Nikimu vadit, že tu na pár dní zůstanu? zeptal se Evžen, když za sestrou vystoupil do prvního patra penzionu. Krásný bydlení, poznamenal vzápětí, protože pokojík s příslušenstvím ho opravdu nadchl. Tohle vůbec nečekal, když sestře z Prahy zavolal, jestli k ní může zajet. Myslel si, že Ilona dělá nějakou pokojskou a prostě mu umožní někde bezproblémově přespat. Teď to ale skoro vypadá, že jí to tady říká paní Když můžu v penzionu ubytovávat absolutně cizí chlapy namítla, a v baru je obsluhovat a Nikimu to nevadí, tak mu snad nemůžeš vadit zrovna ty. Jsi můj brácha a rodinu Niki uznává. Nemysli si, že tě chce za tohle ubytování zkasírovat! Rozpačitě se znovu rozhlídl: A ty jsi tu jako co? Jako šéfka? Baví tě tahle práce? Nezdá se ti snad, že to fakt práce je? zasmála se bratrovu zaváhání. Niki by mě zabil, kdybych si něco s některým z hostů začala! Je to prostě tak, že šéfuju penzionu a taky šéfuju baru. A Niki má záruku, že ho tu nikdo nebude podvádět. To je věc důvěry, rozumíš? Mezi tebou a jím? Jo. Jsme podnik na úrovni, žádnej hodinovej hotel nebo něco na ten způsob. A navíc já Nikiho miluju. A on mě taky Ve svejch pětadvacíti mám na to snad právo, ne? Ani by mě nenapadlo, myslet si něco jinýho, ohradil se. Ale napadlo, mávla rukou. Tím spíš, že Niki není Čech. On tady nebydlí nastálo V Česku má celou síť podniků, ale tady v Mezivodí je to něco jinýho. Tady má vlastně rodinný zázemí. To Evžena přece jen zaskočilo. U tebe? Jo, pohodila uraženě hlavou. Něco se ti na tom nezdá? Chraňbůh, pospíšil si. Nemínil si sestru znepřátelit. Spíš by se dalo říct, že se něco nezdá tobě. Třeba to, že si dělám mapu bleších trhů Těch, který v současný době existují. Ono to opravdu může někomu připadat zvláštní, ale kdyby člověk občas nedělal něco zvláštního, žil by dost nudně, ne? Mluvil a mluvil, ani pořádně neuvažoval o čem. Nevěděl totiž, co si má myslet o nějakém chlapovi,

13 který si říká Niki, a nevěděl ani to, jestli si má nějaký názor vytvářet. Stojí to vůbec za přemýšlení? Dneska má Niki údajně rodinný zázemí v Mezivodí, třebaže takzvanou rodinu tu tvoří jenom Ilona. A za týden? Nebo za pár dnů? Co je ale Evženovi do toho? Tímhle si lámat hlavu nemá smysl. Zatím může u sestry v penzionu bydlet, zatím je tedy rodinné zázemí nějakého Nikiho výhodné nejen pro Ilonu, ale i pro Evžena. A tak se Evžen snažil: Vysvětli to Nikimu! Vysvětli mu, že jsem opravdu nepřijel jen tak na výlet, ale ani kvůli nějakýmu pokladu! Tak jo, já mu to nějak vysvětlím. Nedívej se na mě tak ironicky! Ona ta má práce není jednoduchá! Blešáky jsou trhy dost rozdílnýho druhu. Velký města mají svý zvláštnosti, například Praha. Zajímavější jsou ale obce, kde se lidi spíš navzájem znají A už zase mluvil a mluvil a Ilona mu přikyvovala jako malému dítěti, které vykládá, že ve sklepě bydlí trpaslíci. A taky v některých rekreačních oblastech tam fungují i sezonní blešáky. Víš třeba o tom, že tady nedaleko od vás na takovým kopci, kde se říká U Kapličky Víš o tom, že tam je blešák jen jednou za rok Víš to? Zavrtěla hlavou: Nech toho, je to hloupý takhle mě přesvědčovat! Prostě tu chceš pár dnů bydlet Mám velký štěstí, že to u tý Kapličky možná ještě zastihnu, nepřestával Evžen, protože podle toho, jak se Ilona tvářila, mluvil úplně do větru. Takže mu nejspíš nebude věřit ani ten Niki No a je to důležité? Nejdůležitější je, aby tady mohl Evžen na nějakou dobu zůstat. Bůhví, kdo to ten Niki vůbec je! Jsem ti hrozně vděčnej, že mi to umožníš Dobrý, dobrý, uťala teď Ilona rázně bratrův příval slov. Až o tom napíšeš, tak mi to dáš přečíst. Budou tam doufám i obrázky A nenadále se zeptala: Ty se s Nikim zrovna moc sejít nechceš, co? Přešel změnu v sestřině chování, kývl a vzápětí zavrtěl hlavou: Budou tam fotky a proč bych se s ním nechtěl sejít? Když bude chtít on Tak si tu udělej pohodlí a pak přijď dolů, mávla rukou Ilona. Mezi dveřmi se ještě obrátila, aby ze zvyku pokoj pro hosta přeletěla očima. Je všechno, jak má být? Je hezká, uvědomil si Evžen, nějakej Niki může oblíznout všech deset. Krátké blond vlasy, obličej jak herecká star, postava jak vysoustruhovaná Bůhví jak vypadá ten Niki! Ona je prostě fakt umělecký dílo přírody! Co je? zeptala se. Na něco jsi zapomněl? Jo, vzpamatoval se, hlavně mu nezapomeň vysvětlit, že nemám rád, když mi někdo říká Evžo! A taky to, že historie zná hodně příkladů, kdy autor kvůli svému uměleckému záměru musel urputně bojovat s nepochopením, popřípadě s posměchem A taky, že se nikdy nedalo poznat, kdy mluvíš vážně, doplnila ho Ilona. To radši ne, namítl. To by se mu nemuselo líbit. Mám klienta, Rudolfe, ozvalo se radostně v telefonu. Neprobudil jsem tě? Ne, zavrčel starý pán. Je poledne. Nechceš si někam vyrazit? Ne. Před chvílí jsem mluvil se zetěm. Teda před delší chvílí. Nabízel mi cestu do Merkuru. Vidíš já ti ji chci nabídnout taky! Máš klienta, připomněl volajícímu Rudolf. Jak ale můžeš mít klienta, když dávno nemáš firmu?

14 Nekouká z toho daňový únik? Já tě naštval, viď? Že ty zrovna teď luštíš sudoku? Ne, odsekl muž, řeším ekonomickou krizi jihoafrických oblastí. Tak to je dobrý, oddechl si Emil, hlavně že tě neruším z luštění. Tak to já za chvíli u tebe zazvoním. I když nikam nechceš jet, musíš slyšet, co ti chci říct! A položil sluchátko. Karlův tchán Rudolf uklidil ze stolku časopis s napolo vyluštěným sudoku, protože usoudil, že přítel nemusí zjistit, že činnost volaného odhadoval správně. Pak šel postavit na kafe. Voda ještě ani nezačala vřít, když u dveří zacinkal zvonek. Hubený muž zvedl před rozesmátý obličej aktovku jako štít a bez dlouhých řečí se vsunul do Rudolfovy garsonky. Jedu do Merkuru, řekl až uvnitř. Nechceš fakt se mnou? Emile, ty jsi dneska samej vtip, podivil se Rudolf. Tvoje firma, která už neexistuje, má klienta a ty jedeš do Merkuru, kterej ovšem už taky neexistuje. Žádnej vtip! Já tam jedu kvůli klientovi. Představ si, vykládal nad hrnkem turka Rudolfův kamarád, že se v hotelu ubytoval nějakej úplně cizí chlap a sháněl někoho, kdo to tu dobře zná. A oni mu poradili zrovna tebe? Při svý někdejší profesi by ses nad tím měl pozastavit, namítl domácí pán. Samozřejmě, že to bylo složitější a zdlouhavější! Tím tě nebudu zatěžovat. On hlavně ten host hledal někoho postaršího, kdo dost pamatuje a pomůže mu v hledání nějakejch stop po nějakým cirkusu, co tu kdysi vystupoval. A jak řekl to o těch stopách, tak si hned někdo vzpomněl na mě. Hledání stop a detektiv, to k sobě zkrátka patří. Přece jen mě lidi znali, pronesl pyšně Emil. Vrásky na hubeném čele se mu samým soustředěním vzorně vodorovně srovnaly. Tohle Rudolf u svého kamaráda znal. To bylo znamení, že je Emil něčím zaujatý tak, že nemá cenu mu jeho elán nabourávat. Takže jste se setkali, napověděl. Jo. A představ si, že jsem mu připadal málo starej. Že poválečnou dobu asi moc nepamatuju, když jsem se tou dobou teprve narodil. Tak jsem mu řekl, že mám starší kamarády a u těch se můžu informovat A copak po tobě vlastně chce? Já jen aby to nebyl maskovanej zlatokop nový vlny a proto taky teď jedeš tam, kde kdysi zdůrazňuju: kdysi! stával Merkur. To nebude zlatokop, zavrtěl hlavou vehementně Emil. Podle mě o nějakým nalezeným pohřebišti a o keltským pokladu nic neví, o Merkuru nepadlo ani slovo to jsem mu poradil až já A je to nejspíš cirkusák, protože si říká umělec arény. A píše nějakou historii rodu. Toho jejich cirkusáckýho Nebo něco podobnýho. Dává prostě dohromady materiály o tom, jak jejich rodiny kdysi táhly Evropou a možná i jinudy To je dneska v módě takovýhle knížky psát, ne? Tak proč jedeš do Merkuru? Tam cirkusy nestávaly. Měly svý místo o kus dál. Na hřišti. Stejně jako kolotoče a střelnice Teda tam, kde se říkávalo na hřišti. Myslel jsem, že to opravdu bylo hřiště, který patřilo k Merkuru. No chodili jsme si tam někdy hrát, ale faktický hřiště to nebylo. Jenže tam už je to rozrytý bude se tam stavět. Žádný fotky se tam nedají udělat A on má zájem o fotodokumentaci. Takže bude fotit ruiny Merkuru? Byla tam škola? Byla! Možná po ní zůstaly aspoň základy. Možná, souhlasil Rudolf. Byla tam dvoutřídka. A ten můj klient říká, že některý děti od cirkusu do tý školy třeba jen na čtrnáct dnů chodily.

15 Fakt je, že mi to připadá za vlasy přitažený, zaváhal Emil, jako kdyby si právě uvědomil jistou absurditu takového tvrzení: Cirkusy, možná i kolotoče, houpačky i střelnice táhly zemí a děti komediantů chodily na jejich trase vždycky na pár dnů do školy? To jich tedy vystřídaly Počkej, ožil najednou Rudolf, tohle je pravda! Jedna cirkusačka takhle se mnou dokonce seděla v jedný lavici! Fakt si na to vzpomínám! To je co říct, broukl Emil, který moc dobře znal kamarádovu nechuť vyvolávat z dávné paměti jakékoliv vzpomínky. Seděla vedle mě zopakoval nečekaně ochotně Rudolf. Paní učitelka ji tam posadila a ostatní ve třídě Rudolfova tvář se zalila skoro dětským úsměvem. Ostatní ve třídě se ti posmívali, napověděl Emil. Ne! Záviděli mi! Ona ta cirkusačka byla na plakátech! Akela vlčí dítě! Muselo jí být tak deset jako mně. Bylo to ve čtvrtý třídě, chodili jsme dohromady s první a druhou To si fakt pamatuješ? A ten jejich cirkus Nebyl moc velkej, Akela jezdila na koni a uměla salta Předváděla vám je ve škole? užasl Emil. Jo Měla takovou dlouhou pletenou sukni A v tý vám předváděla salta? Ona pod tou sukní měla takový jako tenký tepláky, to víš, že jsem si při těch saltech všimnul, zasmál se omluvně Rudolf. A zvláštní oči Takový neurčitý barvy Taky sis všimnul, co? A jak se ten cirkus jmenoval? To sis nevšimnul? Globale. Nebo tak nějak. Něco s globem. Víš, že ten chlap taky něco říkal o globusu? Jenže tenkrát mělo slovo globus ve svým názvu víc cirkusů. Všichni byli světoví, souhlasil Rudolf. A Kdyby ten můj klient měl o tyhle tvý vzpomínky zájem pokusil se smlouvat Emil. Žvanil by mi do nich, pokazil by mi je, zavrtěl hlavou Rudolf. Určitě by si všechno pamatoval jinak. Vem ho na blešák! Tam se prodává starejch věcí! Třeba tam bude něco i z dob, kdy tudy táhli cirkusáci! Ty si možná děláš legraci, ale ten můj klient má vážně zájem o všechno, co slávu toho jejich cirkusu může připomínat. Zajímá se o starý plakáty a taky o starý lidi, který na jejich vystoupení tenkrát ještě jako děti chodili Ale ten blešák to je dobrej nápad tam zajít! Já se tam poptám. Ať se lidi kouknou po půdách, třeba tam mají starý plakáty, vstupenky, možná i fotografie ten můj klient je štědrej! On sbírá i památníky! Emil se potěšeně zavrtěl v křesle a Rudolf si uvědomil, že takhle čile jako jeho kamarád může vypadat snad jen ryba ve vodě. Zdálo se mu, že by ho měl zchladit: Památníky? To jako pomníky padlejch hrdinů? To, že Emilův klient je nějaký cirkusák, nebyla špatná zpráva. Rozhodně ne tak jako představa, že by se kamarád mohl dát do služeb nějakého novodobého zlatokopa, který si v novinách přečetl čerstvou informaci o obnoveném hloubení základů pro markety nebo jejich sklady. Tihleti zlatokopové zřejmě brali v úvahu, že taková informace samozřejmě od důvěryhodného nejmenovaného zdroje může přinášet šanci, že se tu objeví nějaký ten další poklad Tím spíš, že majitel prvního pozemku, na kterém byly práce původně pozastaveny, právě teď prodává lokalitu Merkur Jaký pomníky? Můj klient sbírá deníčky a památníčky, protáhl Emil v láskyplně pronesených zdrobnělinách i tak dost dlouhou samohlásku í. Prostě všecko, kde by mohla být nějaká zmínka o pobytu cirkusu tady. To se dneska cení! Ať si zajde na úřad. Tam jistě budou mít patřičný záznamy. A nemusíš kvůli němu vymetat půdy.

16 Jenže to jsou úřední informace. Ty on samozřejmě získá celkem snadno, ale ta autentičnost prožitku zasnil se Emil. Víš, co mě napadlo? Ale to až podle toho, kolik je do toho ten dotyčný ochoten vrazit: Udělat besedu. Jako v minulým století. Sezvat pamětníky, vyzvat je ke spolupráci To by byla autentičnost prožitku! Přišel bys taky, viď? Když jsi měl tu spolužačku? Abysme se všichni hádali, kdo to líp pamatuje? ušklíbl se Rudolf. Nikdy se nikdo na žádnejch vzpomínkách neshodne! Ale hezký by to bylo, nedal se Emil. Nějak tě to popadlo Ale řekni mi popravdě: Proč se do toho tak hrneš? Emil rázem zvadl. Z blbosti, přiznal potom. On mi tu snahu ani nemůže zaplatit, i když je štědrej. Ani o nějakou velkou výpomoc možná nestojí On mi nejdřív zavolal vlastně jen aby se mě zeptal, jestli bych mu neporadil, na koho se obrátit. A ve mně se ti vyrojila taková spousta nápadů, možností, co pro něj udělat, že jsem se mu vlastně vnutil Je to docela hezkej pocit, znovu se do něčeho dát, zakoktal se Emil, ale Rudolf zavrtěl hlavou, protože mu kamaráda přišlo líto: Ba ne, on měl prostě správný tušení. On hledal osobu, která by mu našla to, co on potřebuje. A tak se zákonitě obrátil na detektiva, snažil se o přesvědčivý tón. Napíše tu svou knížku a uvidíš, že tam dá i poděkování všem, co mu při hledání materiálu pomáhali Emile! Ty jsi přece vždycky měl dobrý nápady! Tak já tedy zajedu do Merkuru, souhlasil radostně Emil, kterému se znovu na čele vodorovně srovnaly vrásky. Nebo do těch trosek, co po něm zbyly. A tam by mi mohl poradit tvůj zeťák! Odváží odtamtud přece různý haraburdí Já ti ale v tomhle nepomůžu. Já žádný plakáty nemám, namítl Rudolf. Pravda je, že i kůlny se kdysi novinami nebo starými plakáty vylepovaly, takže teoreticky by tam ještě něco být mohlo, ale pokud vím, tak Karel tedy zeť za pár dnů s odvážením materiálu končí. Takže si musíš pospíšit, jestli ještě nějakou tu kůlničku chceš zastihnout pohromadě. Se mnou nepočítej, já tam nepojedu. Nechci ten pohřeb někdejšího Merkuru vidět. Nechodil jsem tam ani dřív, dokud tam ještě nějaký domky byly, natož teď zavrtěl rezolutně hlavou. Stejně tam ale nějaký hledání moc velkou šanci nemá. To spíš blešák. Tam se někdy dá najít starejch věcí! Nebo nějaký ty burzy sběratelů Ty se ale tady u nás ve městě nekonají A víš co? dodal po chvíli, aby prokázal dobrou vůli kamarádovi vyjít vstříc, dej toho svýho klienta dohromady s Rouskem. Přece jen Merkur, i to hřiště, oba pozemky patřily Rouskovým rodičům Třeba má v rodinným albu nějaký fotky. A do památníčků, do těch taky psal. To víš mít tam něco od Rouskovic kluka, toho si malý holky považovaly. Byl bohatej a byl to, marná sláva, hezounek. Podél chodníku se sunula stará, dost otlučená lada. Kdysi jistě zářila bělostí, jenže teď byla samá skvrna a zprohýbané plechy karoserie svědčily o nelehké snaze prokazovat, že vůz je ještě schopen nějakého výkonu. Za ladou drnčel prázdný přívěs. Nasedat, nasedat, zavolal řidič, když srovnal rychlost lady s kroky podsaditého muže na chodníku. Nemám čas, jdu na pivo, odpověděl dobromyslně chodec. A to ty nemůžeš, když řídíš. Třeba odstavím vůz do servisu, zašklebil se řidič do otevřeného okýnka. No tohle by ti v nějakým servisu přijali akorát tak na sešrotování, namítl chodec, ale neodolal, když se muž od volantu naklonil ke dvířkům a pokoušel se je otevřít.

17 Ukaž! Použiju hrubou sílu, upozornil muž z chodníku, lada zastavila, dvířka se konečně otevřela a za okamžik se vůz s dvěma pasažéry na předních sedadlech odpíchl z místa. Koukej, Froňku, musím ti něco říct, prohodil řidič. A hlavně mi nazačínej vykládat něco o tom, jestli jsi v tuhle chvíli ve službě nebo ne! Já ale nejsem! nadhodil strážmistr Froněk. A jdu na pivo. Až za chvíli, podotkl řidič. Něco se mi nějak nezdá. Máš pocit, že snad ve výčepu organizujeme bleší trh? Ty konkrétně už toho moc ve výčepu neorganizuješ, připustil Froněk. Od tý doby, co jezdíš s touhle károu, na pivo skoro nezajdeš. A ty tam jsi snad pečený vařený? Nejdu tam, když jsem ve službě, ohradil se Froněk. A rozhodně tam nic neorganizuju. Dobře. Tak se budeme bavit o těch dalších, co do výčepu občas zajdou. Máš pocit, že by bez nich bleší trh v Mezivodí neexistoval? Co je to za otázky? On tohle někdo tvrdí? Je pravda, že pár pivařů chodí mimo jiné taky na bleší trh, ale že by se něco organizovalo? Probůh, to bych tak měl zapotřebí! Tak to vybal! O co jde? Manka dcera výčepního a všemi oblíbená servírka spustil Karel škrobeně, ale okamžitě přešel do civilnějšího tónu, má prostě nějak bujnou fantazii. Seznámila mě s bratrem svý kamarádky. Ten bratr je pražskej výtvarník nebo pro výtvarníky pracuje, to ještě přesně nevím. A sbírá materiály o bleších trzích. Že prý o nich píše knížku a dělá do ní fotografie. Nepřišel náhodou taky hledat poklad? zeptal se okamžitě Froněk. Každej, kdo přijde, zaobaluje svůj zájem do vymyšlenejch řečiček. Myslím, že ne. Chce jen, abych mu vyložil všechno o našem blešáku, zašel tam s ním, dělal mu průvodce a jak on říká podával mu komentář Jo a taky by si chtěl zkusit prodávat. Myslel si dokonce, že se může přes nás v tom výčepu zaregistrovat jako prodavač To mu nakukala Manka? Jestli on ji nenavedl Štípek, povzdechl si Karel. Ten všechno dělá tak, aby to vypadalo zajímavější. Tak se na to vykašli! Já nevím. Tuhle přece někdo vykládal o tom, že se blešák bude rušit, že už tu stejně je kontrola na dodržování předpisů hlavně hygienickejch Ty bys o tom snad musel vědět, ne? O žádný kontrole nic nevím. A blešák se nemá rušit, jenom se přesune A co když ten chlap, co jako píše o blešácích nějakou knížku, je ve skutečnosti nějakej revizor? A třeba i předem podplacenej! Pak by to ovšem bylo ztracený Zreviduje to tady, usoudí, že by se měl blešák zlikvidovat, protože každou druhou sobotu bude zabírat místo, který se někomu docela hodí na něco jinýho. Co je ti po tom? Není mi to příjemný. Tak toho chlapa pošli do háje! A na druhou stranu nebylo by lepší ho nějak ovlivnit? Lidi mají náš blešák docela rádi. A když v něm najde zalíbení i ten chlap Máš moc bujnou fantazii. Jako Manka. To je ale holka mladá, pitomá a má na to právo. Tobě je skoro padesát, jsi otec rodiny a chceš mít svou vlastní firmu. Tak co fantazíruješ? Co to je zalíbení v blešáku? Bleší trh tady u nás v Mezivodí je prostě taková místní zábava. Dřív se v městech pěstovalo korzo a tohle je něco jako určitá odrůda korza. V jiný rovině. A koneckonců když se zruší, tak se taky nic nestane.

18 Jen aby to pak nebylo na mně, když k nám ten chlap zaujme negativní stanovisko, pronesl Karel vážně. Copak je to nějakej ministr? Nebo někdo veledůležitej? Dneska se přece takový věci řeší jinak! podotkl ironicky Karel. Taky třeba přes různý mafie. A to ti právě chci říct: Ten chlap, co přijel z Prahy, je bratr tý ženský, Ilony, co šéfuje v baru a v penzionu Kazbek, doplnil ho otráveně Froněk. A ta Ilona to táhne s chlapem, kterýmu to de facto patří, s tím mafiánem Pardon, nic jsem neřek! opravil se okamžitě. Ale Jakej zájem by z týhle strany mohl existovat? Tedy pokud jde o blešák? Pokud jde fakt o blešák! Je mi to nějak moc nejasný, upozornil kamaráda Froněk. Řekni mi to všechno jasně a stručně! Prosím: Bratr Ilony dorazil k nám do města a chce ode mě, abych mu dělal průvodce po našem blešáku. Píše o bleších trzích knížku, od někoho se dověděl, že tu máme blešák každou druhou sobotu, což je dost neobvyklý a z nějakýho důvodu si myslí, že se blešáku šéfuje z výčepu, kde čepuje Mančin táta. V týhle informaci má ale určitě prsty Manka, která mě s tím Pražákem dala dohromady. Kromě toho, že má bujnou fantazii, chtěla asi jako číšnice z naší hospody vypadat důležitě. Když mi to říkáš takhle, namítl Froněk, tak na tom nic divnýho není. Ale je! Například to, že do toho Manka nenamontovala svýho ctitele Štípka. Ten přece ví o všem, co se kde šustne! Třeba se pohádali, namítl Froněk. Štípka jsem neviděl, ani nepamatuju. Možná už do výčepu nechodí. On ho tam Mančin táta stejně moc rád neviděl Jenže mě to přivádí na myšlenku, pokračoval ve svých úvahách Karel, že na tom prvním Rouskově pozemku našli mrtvolu, ne? Tak ještě tohle! povzdychl si Froněk. Ještě tahle souvislost tě napadá? A to jako: mrtvola a Štípek? Nebo: mrtvola a ten brácha od Ilony? Nebo přímo rovnou: mrtvola a Ilona? To, co našli, byla kostra, víš? A než se z mrtvýho člověka stane kostra, to chvíli trvá Víš co, Karle? Já si vždycky myslel, že jsi reálně uvažující, normální chlap. Pak se odmlčel, ale nakonec se přece jen zeptal: Podle tebe má ten Ilonin brácha nějakou souvislost s Rouskem? Napadlo mě to. Copak není divný, že se tu někdo objeví zrovna v době, kdy si Rousek dost okatě hlídá vyklízení Merkuru a celýho pozemku, aby snad ten další prodej nebyl něčím ohroženej? A ten někdo, co se tu objevil, má jedinej zájem: blešák. A pořád to vytrubuje: Zajímá mě jen a jen blešák! Poklad ho viditelně začal zajímat až ve chvíli, kdy jsem se ho zeptal, jestli ho v tý knížce uvede jako zajímavost. Jenže čím víc o tom přemýšlím, tím víc si myslím, že o tom pokladu věděl, že vůbec věděl spoustu věcí, zatímco já akorát vím, že se dotyčný jmenuje Evžen a nesnáší, když se mu říká Evžo To není moc, co? Tak proč se na něj nevykašleš? Jestli je blešák odsouzenej k zániku, ty ho nezachráníš. Jestli to nějakej Evžen táhne s mafiánama, ty ho nenapravíš. A jestli píše nebo nepíše nějakou knížku?! To by mi docela zajímavý připadalo, přiznal Karel. A on je ochotnej, snaživej, dokonce by mi chtěl dělat závozníka i když je to v týhle fázi blbost, já zatím žádnýho závozníka mít nemůžu Vzal jsem ho do těch ruin po Merkuru a on byl z toho u vytržení Já mu nechci křivdit. Je to docela sympaťák. Aha, prohodil Froněk. Tak bacha! Dneska jsou takový sympatie k osobám stejnýho pohlaví dost často podezřelý. Jsi na hlavu nebo co? rozčílil se Karel. Já se ti snažím vysvětlit, co mi připadá divný A ty? Krucinál, kdyby mi aspoň šel na nervy! Jenže on je slušnej.

19 Já mám řešení, navrhl smířlivě Froněk. K ničemu se nenuť, klidně mu dělej průvodce po blešáku jak říkáš, klidně se s ním kamaraď a pro jistotu se snaž, aby se na nás nenaštval to jako kdyby fakt nějakou tu revizi tady dělal Jo a když se z něj vyklube podrazák, tak jakej v očích všech lidí budu potom já? To si nepřej vědět, odpověděl Froněk. A zastav, já se trochu projdu! Jen tak mimochodem, prohodil ještě, když se dobýval z vozu ven, ten majitel penzionu, co to s tím Ilona táhne, tak ten se obvykle každýmu představuje jako Nick Bytoff. A na svý navštívence to má napsaný jako Nick s cé ká a příjmení s dvěma f na konci. A má těch penzionů a barů po Česku docela dost A nic jsem neřek! Dobrý den paní Česárková! Sakra, taky jsem mohl z toho auta vystoupit o ulici dál a nemusel jsem se s tou ženskou potkat, pomyslel si Froněk a rychle zamířil na druhý chodník. Dobrý, dobrý, zaradovala se stará paní, která vypadala jako sušinka, a čiperně zamávala svou hůlkou. Musela se kvůli tomu zastavit, přece jen ztrácela rovnováhu a navíc jí chůze brala dech. Pane veliteli! Teď už Froněk věděl, že neuteče. Nejsem spustil jako obvykle, ale jako obvykle toho nechal, protože stará paní Česárková zašermovala ve vzduchu hůlkou a vysokým, trochu nakřáplým hlasem vzala Froňkovi jakoukoliv námitku z úst: Já si šarže nepamatuju a velitel to nikoho neuráží. Tak přece počkejte, já vám něco povím! Spěcháte, že jo, tak to vemu zkrátka. Ano, paní Česárková, kapituloval Froněk. Už dávno věděl, že tohle je nejlepší řešení. V rychlosti si něco vyslechnout, poděkovat, ujistit starou paní, že tenhle její postřeh je zajímavý a odporoučet se. Tak jsem si myslela, že už je s tím hledáním pokladu konec, řekla vyčítavě a Froněk jí rychle vpadl do řeči: Určitě je! Už tu zase bude klid. A podíval se na hodinky. Nebude. Víte přece, že já ze svýho baráku vidím na cestu k Merkuru. Ten hrob ale našli na hřišti u cirkusu, namítl Froněk a znovu se podíval na hodinky. To dohoníte, ujistila ho Česárková. Tam vidím taky, dodala rychle. Hrob je pryč ať už patřil komu chtěl. A kdo se pořád motá mezi tím hrobem, co už tam není, a Merkurem, co už tam brzo nebude? No!? Zvedla varovně volnou ruku: Lidi, který tvrdí, že je zajímá plac, na kterým je vždycky blešák. Takoví dva chlapi, který mají oblečení, jako když jdou vojáci do zákopů. Pak tou volnou rukou pochybovačně mávla. A potom se tu taky objevil úplně neznámej, novej chlap, co se ubytoval u Ilony v penzionu, kterej patří nějakýmu cizákovi. A ten chlap už dvakrát jel nakládat něco do Merkuru. S Karlem Voctářem Že se tam pořád motá Štípek, to je jasný, toho člověk pozná na dálku podle postavy je takovej mrštnej, jakoby neposednej, ale je pravda, že už jsem ho nějak dlouho neviděla Jo, moment! zarazila se. Podle postavy se rozezná ještě jeden, taky úplně novej chlap! Takovej tajemnej. Samým vzrušením se až zajíkla a Froněk toho rychle využil: To je zajímavý postřeh! Vidím, že se orientujete v nových osobách, tohle je vážně zajímavý postřeh! Kde se tady vzali? zeptala se šeptem. A ten, co to všecko prodává, ten Rousek Ten se tu potlouká, jako kdyby si to ještě chtěl rozmyslet a je takovej nedbale oblečenej Není on blázen?

20 To vážně nevím, usmál se na ženu Froněk, ale ani tentokrát se mu nepodařilo zmizet. Díval jste se tuhle na televizi? zeptala se znovu šeptem. Okamžitě zavrtěl hlavou: Já teď na ni neměl čas. Bodejť! Kývne a Česárková s ním hned začne rozebírat nějakou krimihistorii. Škoda. Bylo to z Anglie. Jedný starý ženě tam nedopřáli sluchu, zdůraznila poslední dvě slova, ačkoliv na policii hlásila, že na pobřeží se dějou divný věci. Pak jí konečně uvěřili a zabránili tak třetí světový válce. Lidem se má věřit, vyhrkl honem. Jednou si spolu sedneme, dáme si v klidu kafíčko, máte fakt výborný postřeh! Někdo jiný by si ani neuvědomil, že se tu objevili dva úplně noví chlapi Možná byste si měla psát poznámky, co říkáte? Chytil se spásného nápadu a svůj návrh na psaní poznámek důrazně zopakoval. Dostal se přitom až do poloviny vozovky. Jo, souhlasila. možná je lepší všechno dávat písemně. A kdyby ten film v televizi opakovali, dám vám vědět. Jak asi? napadlo ho, ale současně si uvědomil, že kdyby paní Česárková chtěla někomu něco dát vědět, cestu by si hravě našla. A kdyby tak věděla, že on asi ví, o jakém filmu je řeč! Viděl ho! Stará dáma na pobřeží pořád se policii chytře vnucovala, protože věděla, že ji stejně sledují Kde ale Česárková vzala, že se tím zabránilo třetí světové válce? Ta stará dáma ve filmu byla agent! Bylo to tak složitě řečeno, že to Česárková nepochopila? Nebo je mazaná a chytře se vnucuje? Třeba jsme každý viděli jiný film, usoudil nakonec Froněk a už se mu ani nechtělo jít na pivo.

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti.

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti. Kapitola 1 Už to máš? zeptala se Olivia Abbottová mámy. Olivii se konečně podařilo přimět tátu, aby si dal pauzu od svého pravidelného úterního maratonu tai-či tím, že mu zatřepala pompony přímo před obličejem,

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože 1. KAPITOLA Všimla jsem si, že učitelům se často pletou slova zajímavý a nudný. Ale když náš učitel řekl Třído, teď vám povím o jednom zajímavém projektu, stejně jsem ho začala poslouchat. Naše škola se

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy.

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Nedokázala jsem si představit život bez ní a to i přesto, že

Více

Název aktivity Deník malého poseroutky 1

Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Projekt Čtenář Úroveň čtenáře Čtenář-objevitel Dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časová dotace Zhodnocení textu Žák si všímá, jakým způsobem je text vystavěn,

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko e- kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná.

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Asi jsem si to jen zopakoval a připomněl, co to vlastně přesně

Více

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ 1. září je den, který nemá většina dětí moc ráda. Každý ví, proč. Jasně. Začíná škola. I pro Vojtu. První cesta po prázdninách do školy byla pro Vojtu

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 1 Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Jak ho oblékli -12- -13-

Jak ho oblékli -12- -13- Protože něco takovýho jsi ještě neviděl čert, kterýho sem poslali z pekla za trest, že prej když je dobrák, tak že mezi ně nepatří, že je pro peklo nepoužitelnej, směje se Melichárek, celý v černém starodávném

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád 1. KAPITOLA Pýcha předchází pád Babi, co je to? Babička vzhlédla od práce. Pro všechno na světě, holčičko, kde jsi to našla? Na půdě, odpověděla jsem. Co je to, babičko? Babička se pousmála a odpověděla:

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

14. června 2005. 16. června 2005

14. června 2005. 16. června 2005 14. června 2005 jsme s tátou dosmolili a odeslali naše vyjádření k psychologickýmu posudku. 16. června 2005 Včera Kili usnul vyčerpáním až poté, kdy jsem ho půl hodiny zdárně ignorovala a předstírala jsem,

Více

Motto: Nevěř všemu co zříš, nebo se podivíš (staré rčení) Ale opravdu tady ležel, ujišťoval světlovlasý mladík

Motto: Nevěř všemu co zříš, nebo se podivíš (staré rčení) Ale opravdu tady ležel, ujišťoval světlovlasý mladík Motto: Nevěř všemu co zříš, nebo se podivíš (staré rčení) Ale opravdu tady ležel, ujišťoval světlovlasý mladík poručíka. Viděl jsem ho na vlastní oči. A byl určitě mrtvej, proto jsem vás taky zavolal.

Více

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem.

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Romana Kodešová je jméno slečny z východních Čech. Vzhledem k tvému věku mám na jazyku dotaz, zdali byla tato práce

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu.

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu. U Moniky a Jakuba Z Literárních novin (12. 7. 2012) 1. Abych nebyl tak sám Monika mě jednou pozvala na návštěvu. Přišel jsem pěšky a říkal jim, že jsem přijel autem V tom autě jsme ale cestovali teprve

Více

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně.

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně. 1. kapitola Muselo se něco stát! Tohle přece není normální! víří mi hlavou. Okolo mě jezdily tanky a motorky. Co se to děje? Náhle mi hlavou bleskla strašlivá myšlenka: ocitla jsem se v minulosti. Ano,

Více

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou.

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Kabát Tomáš Dušek Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Tyhle kabáty jsou už k nesehnání a cena bývá vysoká. Dost jsem za něj zaplatil,

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE Copyright 2016 Pavla Toole Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 ISBN epub formátu: 978-80-7536-065-6 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-7536-066-3

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel

Pravidla přátelství. Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Pravidla přátelství Na motivy úspěšného seriálu od Disney Channel Original title: Código amistad Copyright 2015 Disney Enterprises, Inc. Vydalo nakladatelství EGMONT ČR, s.r.o., Žirovnická 3124, 106 00

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Reklama, sleva Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_14 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Ivo Šenk Datum

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců.

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Dívat se na muže, kterého milujete, jak sedí na druhé straně stolu, se slzami v očích a

Více

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své velké bílé knihy. Napsal několik stránek, ale Pepík pořád

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Můj milý deníčku sem prostě geniální, no a co?

Můj milý deníčku sem prostě geniální, no a co? Můj milý deníčku sem prostě geniální, no a co? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton milý deníčku Jsem prostě geniální, no a co?! e-kn Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Ob Ov Ký a Hr Zně těžký d Mácí úk L

Ob Ov Ký a Hr Zně těžký d Mácí úk L Ob Ov Ký a Hr Zně těžký d Mácí úk L Kája Fráňa Pan Máknutý MŮJ REFERÁT 1 Domácí úkoly by měly být ze zákona zakázány. Po náročném dni plném poflakování se ve škole jsem už žádnou další těžkou práci dělat

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více