Polský Krakov termín: 21. září cena: 690 Kč, záloha 390 Kč

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Polský Krakov termín: 21. září cena: 690 Kč, záloha 390 Kč"

Transkript

1 Polský Krakov termín: 21. září cena: 690 Kč, záloha 390 Kč ODJEZD: Zlín (Lidl u nemocnice) 4:30 hod. Otrokovice (Ryo) 4:50 hod. Tlumačov 5:00 hod. Hulín 5:05 hod. Přerov dle dohody, lze nasednout kdekoli po cestě a tel. dohody PŘI VYŠŠÍM POČTU LIDÍ LZE ZAJET I DO VEDLEJŠÍCH VESNIC A MĚST. NÁVRAT: cca hodin. Vstup cca 57 Zlt, není v ceně zájezdu. Kurz polského zlotého je cca 6 Kč /1 Zlt. Nabídka zájezdu Krakov: Krakov bývá považován za hlavní město polské kultury. Žila v něm mj. nositelka Nobelovy ceny za literaturu Wisława Szymborska a žil zde i držitel stejné ceny Czesław Miłosz nebo známý autor Stanisław Lem. Krakov je jedním z nejdůležitějších turistických, kulturních a historických center v Evropě. V porovnání s metropolí Varšavou, Krakov navštěvuje mnohem více turistů (3-4 milióny). Kompaktní oblast starého města spolu s historickou zástavbou byla v roce 1978 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V Krakově se nachází mnoho kulturních institucí významných pro polský kulturní život. Při prohlídce Krakova, některé pamětihodnosti uvidíme. Prohlídkou dojdeme až na Rynek Główny, které je hlavní náměstí polského města Krakov. Jde o největší krakovské náměstí a současně největší středověké náměstí v Evropě, kde bude ukončena oficiální část prohlídky. Orientační trasa prohlídky Krakova: Příjezd na P pod hradem Wawel, výstup z autobusu, BUS odjede a zaparkuje za městem. Nástup do autobusu na stejném místě, přesná hodina nástupu bude určena na místě při příjezdu. Po příjezdu do Krakova, půjdeme pěšky kousek po nábřeží Visly k Dračí jeskyni pokračováním na hrad, kde bude krátké osobní volno, (info centrum, možná návštěva WC), po cca 15min. pokračování prohlídky nádvoří zámku Wawel, arkád, návštěvou katedrály Basiliky sv.vojtěcha a Stanislava prohlídka neplacených prostorů interiéru, (pokud by měl někdo zájem o placenou rozsáhlejší prohlídku s výkladem v polštině, může se tady vrátit až po rozchodu na RYNKU GLÓVNYM (Hlavním rynku) a prohlídku absolvovat). Pak budeme pokračovat okolo Teologické fakulty částí tzv. Královské cesty,(ul.grodzká), kde lze navštívit interiéry některých chrámů, kousek dále prohlídka chrámu sv. Fr.z Assisi, (replika Turínského plátna) dále směrem k Jagellonské universitě, s prohlídkou nádvoří a načerpáním atmosféry

2 university, pak prohlídka chrámu sv.anny, přechod na Hlavní rynek, (zde může být i rozchod, nebo dle zájmu pokračování prohlídky Krakova směrem k Barbakánu a zpět) vidíme zde tržnici Súkenica, budovu staré Radnice, Mariánskou katedrálu s trubačem (prohlídky interiéru Katedrály jsou placené), Malý rynek, průchodem na náměstí Barbakán, Floriánská brána, zpět a ukončení společné prohlídky opět na Hlavním rynku u nejstaršího kostelíka sv. Vojtěcha, kde bude rozchod a osobní volno. Ve stanovený čas u kostelíka sv. Vojtěcha, bude sraz a společný odchod na P kde bude přistaven autobus. BUS přijede v přesně stanoveném čase pouze na nástup s následným odjezdem. Polští solní horníci Left Something Underground Wieliczka Solný důl - ohromující podzemní solná katedrála

3 Hluboko pod zemí se nachází v Polsku něco pozoruhodného, ale málo známého mimo východní Evropu. Po celá staletí, zde horníci nejen těžili sůl, ale zanechali docela jedinečné a zarážející věci. Podívejte se na ty nejneobvyklejší v solném dole.

4 Z vnějšku Solný důl Wieliczka není nijak mimořádný. Vypadá na velice dobře udržované místo, které není nijak poznamenané těžbou soli už více než deset let, kromě toho nic zajímavého. Nicméně, přes 200 metrů pod zemí, je úžasné tajemství. To je solný důl, z kterého se stala galerie, katedrála i podzemní jezero.

5

6 Wieliczka je malé město s dvaceti tisíci obyvatel v oblasti Krakov. Bylo založeno ve dvanáctém století místními vévody k dobývání bohatých ložisek soli, které leží pod ním. Práce probíhaly do roku 1996, ale generace horníků udělaly víc než jen těžbu soli. Nechali za sebou úchvatný záznam svého času pod zemí v podobě soch mýtických, historických a náboženských osobností. Oni dokonce vytvořili své vlastní kaple na to, aby se modlili. Snad nejúžasnější dědictví je obrovská podzemní katedrála, kterou zanechali pro budoucí generace.

7 Zde přímo cítíte, jako byste se dostali do dobrodružného románu Julese Verna a sestoupili do hlubin světa. Do hloubky sto padesát metrů slézáte po dřevěných schodech, abyste mohli shlédnout úžasné části solného dolu. A nejvíce budete ohromeni nejen z hlediska velikosti rozlehlým sálem a kaplí svaté Kingy. Polští lidé jsou po staletí oddaní katolíci a to co vytvořili, bylo více než jen dlouhodobý koníček pro zmírnění nudy z těžké jednotvárné práce. Byl to akt uctívání.

8

9 Překvapivě jsou i lustry v solné katedrále. Vše bylo prostě vytesáno z přírodní soli tak, aby to k sobě ladilo, ale osvětlení vyžadovalo poněkud pracnější proces. Po těžbě byla kamenná sůl rozpuštěna, roztok poté zbaven nečistot a znovu vysušen tak až dosáhl vlastnosti skla. Lustry jsou to, jak si mnozí návštěvníci představují, že bude vypadat zbytek kavernózního dolu, přitom mají na mysli sůl, kterou používáme na ochucení stravy! Nicméně, kamenná sůl se přirozeně vyskytuje v různých odstínech šedé (u žuly byste také neočekávali jediný odstín).

10 Přesto, že se nezastaví příliv více než jeden milion návštěvníků (především z Polska a východních sousedů) je vícejazyčně zobrazena evoluce způsobů těžby soli v jednotlivých historických obdobích.

11 Z bezpečnostních důvodů je pro návštěvníky otevřeno pouze méně než jedno procento z dolu, ale i to je ještě téměř čtyři kilometry na délku. Což stačí dost unavit průměrného turistu po dvou hodinách prohlídky. Důl byl uzavřen ze dvou důvodů: 1. Nízká cena soli na světovém trhu, těžba se nevyplácela. 2. Důl je pomalu zaplavován - další důvod, proč je návštěvníkům vymezena pouze určitá oblast.

12 Náboženské řezbářské práce jsou ve skutečnosti to, z čeho může čerpat mnoho návštěvníků tohoto dolu, jak pro jejich úžasnou pravdivost, tak pro jejich křesťanské poslání. Nahoře se ukazuje Ježíš apoštolům po ukřižování. Nevěřící svatý Tomáš zkoumá rány na zápěstí.

13 Dalším pozoruhodným řezbářským dílem je Poslední večeře podle obrazu Leonarda da Vinciho. Práce a trpělivost, která musela být vynaložena k vytvoření této plastiky, je mimořádná. Můžeme si položit otázku, co by si mysleli horníci, že je jejich práce tak zveřejňována? Oni však na to byli zvyklí, ve skutečnosti i v nejrušnějších obdobích v devatenáctém století, navštívilo důl množství světových osobností a myslitelů. Což dokládá spousta zápisů ve sterých návštěvních knihách.

14

15 Tyto reliéfy jsou možná jedny z nejvíce ikonografických děl křesťanského lidového umění na světě a opravdu si zaslouží být zobrazeny. Jako malé překvapení dostanete informaci, že důl byl zapsán na původním seznamu světového dědictví UNESCO už v roce 1978.

16

17 Ne všechny práce byly snadné. Existuje mnoho soch v životní velikosti, jejichž vytvoření spotřebovalo značné množství času, mnoho měsíců, možná i let. V expozici dolu je také hodně předmětů, které používali horníci a které najdete na staletých zobrazeních. Katastrofální povodeň v roce 1992 zasadila poslední ránu komerční těžbě soli v oblasti a nyní důl funguje čistě jako turistická atrakce. Z dolu sice stále čerpají solanku, která se odpaří a zůstává nějaká sůl, ale nedosahuje ani starověké měřítko těžby. A bez tohoto opatření by se důl brzy zaplavil.

18 Ne všechny sochy mají náboženský nebo symbolický charakter. Horníci měli po tom všem smysl pro humor! Zde je vidět jejich vlastní pohled na legendu o Sněhurce a sedmi trpaslících. Na složitě vyřezávaných trpaslících je vidět, že některé z horníků inspiroval pro ironické zobrazení druhu své vlastní práce.

19 Horníci dokonce vložili draka na správné místo! Jistě namítnete, oni si pískali, zatímco druzí pracovali, ale podmínky solného dolu byli daleko od pohodlné práce a hodiny v podzemí byly dlouhé. Skutečnosti, že jsem ve štole, sotva přispělo k radosti a potěšení chodit do práce každé ráno.

20

21 Pro dovršení všeho je podzemní jezero, osvětlené tlumenými elektrickými svíčkami. To se zde nachází možná proto, aby staré legendy jezera v podsvětí a katolické užívání metafor se spoluprací svatých, daly vyniknout co nejsilnějšímu dojmu. Jak moc se liší pár minut přítomnosti zde od hluku a potu každodenního pracovního života v dole.

Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály

Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály BEZ NOČNÍCH PŘEJEZDŮ Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály TERMÍN: 7.12. - 10.12.2019 CENA: 4990 Kč Pro železničáře

Více

Memento. Jaké byly vaše dojmy?

Memento. Jaké byly vaše dojmy? Memento 8. dubna proběhl projekt Závislosti (především o drogách) pro 9. třídu. Během odpoledního vyučování pak dramatizace románu Radka Johna Memento. Memento je román o narkomanech.posluchač se v něm

Více

ale hlavně královské město KRAKOW!!

ale hlavně královské město KRAKOW!! PŘEDVÁNOČNÍ nejen WIELICZKA, ale hlavně královské město KRAKOW!! POLSKO 22.LISTOPADU 2014 Cestovní kancelář GRACLA, připravila jednodenní zájezd do královského města KRAKOW s dopolední prohlídkou královských

Více

VY_12_INOVACE_04_24_VL. Krakov

VY_12_INOVACE_04_24_VL. Krakov VY_12_INOVACE_04_24_VL Krakov VY_12_INOVACE_04_24_VL Anotace Téma Krakov Popis Informace o polském městě Krakov Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žák se seznamuje s polským městem

Více

VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36

VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 -

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 - Itinerář OBSAH: Obsah: Úvod: 1.den: 2.den: 3.den: 4.den: 5.den: 6.den: 7.den: Shrnutí: Prameny čerpání: 1.strana 2.strana 3.strana 4.strana 5.strana 6.strana 7.strana 8.strana 9.strana 9.strana 10.strana

Více

Exkurze do Krakova, Osvětimi a Věličky

Exkurze do Krakova, Osvětimi a Věličky Exkurze do Krakova, Osvětimi a Věličky V termínu 22. 24. 10. 2008 se 40 žáků studijních a učebních oborů zúčastnilo exkurze do Polska. 22.10. 2008 - v 8.00 ráno jsme odjeli od budovy školy. Následoval

Více

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os.

So 28. 11. 2015. cena: 699,- Kč. Cena nezahrnuje: cestovní pojištění vč. storna 33,- Kč, jen léčebné výlohy 15,- Kč/os. ADVENTNÍ KRAKOW (b) Vychutnejte si advent v Krakově, polském královském městě! V tento den je na královském hradě Wawel, /který je pro Poláky to co pro nás Pražský hrad/, volný vstup do některých expozicí.

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

POLSKO 2016. termín: 2. 4. 9. 4. 2016

POLSKO 2016. termín: 2. 4. 9. 4. 2016 POLSKO 2016 termín: 2. 4. 9. 4. 2016 VELKÁ CESTA ZEMÍ POLSKOU 1.den: odjezd ve večerních hodinách, noční transfer 2.den: ráno začneme návštěvou bývalého koncentračního tábora Osvětim, k tomu ještě blízký

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Organizačně technické podmínky

Organizačně technické podmínky Občanské sdružení Šumava bez hranic Ukázka připraveného produktu zájezd Za krásami pošumavských hradů a zámků Název zájezdu: Za krásami pošumavských hradů a zámků Druh zájezdu: Třídenní standardní poznávací

Více

Zlaté Hory jsou skutečně zlaté

Zlaté Hory jsou skutečně zlaté moje česko Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zlaté Hory jsou skutečně zlaté Rozednívá se a na náměstí ve Zlatých Horách se snáší jemný deštík. Skupince svérázných mužů i žen v kloboucích a s rýči

Více

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod.

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. +420 603 485 388 infomeu@budyne.cz Letní provoz 1. 4. - 31. 10. otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. Zimní provoz 1. 11. - 31. 3. Vodní hrad i Jandovo muzeum jsou uzavřeny! Je možno

Více

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO Vlakový zájezd pro české a slovenské železničáře a jejich rodinné příslušníky s jízdenkami FIP: ÖBB a FS ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO 26.3. - 31.3.2019 5990 Kč (letní rezidence papeže) ŘÍM FLORENCIE CASTEL

Více

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás Termíny konání: 10. 13. června 2014 Cíle exkurze: Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás žáci se seznámí s metodami, pomocí kterých se využívaly životní živly (voda, vítr) poznají moderní způsob získávání

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Wawel + katedrála + zámek

Wawel + katedrála + zámek Wawel + katedrála + zámek Wawel je nízké návrší - 228 metrů nad řekou Vislou a na něm stojí královský hrad, zámek a katedrála. Návrší bylo kontinuálně osídlené už od pravěku, jak potvrdily četné archeologické

Více

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook Pardubický kraj http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3apardubick%c3%bd_kraj_in_czech_republic.svg Kraj Vysočina http://commons.wikimedia.org/wiki/file:kraj_vysocina.svg 1 Pardubický kraj leží ve východních

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ Poznámka k parkování v centru Brna na místech s parkovacími automaty mohou držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, kteří mají označení O1, parkovat

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

50 3'10.48"N 19 57'38.43"E. GPS poloha:

50 3'10.48N 19 57'38.43E. GPS poloha: Krakow Hrad Krakow 50 3'10.48"N 19 57'38.43"E Budete-li hledat nějaký zajímavý turistický cíl u našich severních sousedů,nemůžete vynechat Krakov. Se svým nádherným hradem na Wawelu,universitou, Hlavním

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Mimoúrovňová dálniční křižovatka Malovanka a její okolí

Mimoúrovňová dálniční křižovatka Malovanka a její okolí Mimoúrovňová dálniční křižovatka Malovanka a její okolí Praha město pro život... ale jaký? Už dnes je na Malovance problém doběhnout autobus. Po výstavbě dalších komunikací dálničního typu se situace zhorší

Více

FINSKO - ZEMĚ TISÍCŮ JEZER Poznávací

FINSKO - ZEMĚ TISÍCŮ JEZER Poznávací FINSKO - ZEMĚ TISÍCŮ JEZER Poznávací KOMPLETNÍ FOTOGALERIE ZÁJEZDU Že Finsko je zemí jezer a nekonečných, krásných lesů, ví téměř každý. Méně se už ví, že Finsko bylo a je domovem skvělých architektů.

Více

Zvíkov. Průzkum podzemních prostorů na hradě. Průzkum byl proveden za účasti amatérských badatelských společností: Projekt Záře, KPUFO, Agartha, Jesen

Zvíkov. Průzkum podzemních prostorů na hradě. Průzkum byl proveden za účasti amatérských badatelských společností: Projekt Záře, KPUFO, Agartha, Jesen Průzkum podzemních prostorů na hradě Zvíkov Průzkum byl proveden za účasti amatérských badatelských společností: Projekt Záře, KPUFO, Agartha, Jesen Průzkum podzemních prostorů na hradě Zvíkov 1 Popis

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 OBZOR Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Výlet autobusem do Varny Chcete navštívit DELFINÁRIUM? Sraz: Odjezd: Příjezd do Varny: Program zahrnuje: Odjezd z Varny: Předpokládaný návrat:

Více

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk.

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk. Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012 Jedná se o tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro Vás denní a noční výlety

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Blahopřejeme Składamy życzenia jubilantům narozeným v měsíci listopadu a prosinci 2007

Blahopřejeme Składamy życzenia jubilantům narozeným v měsíci listopadu a prosinci 2007 Blahopřejeme Składamy życzenia jubilantům narozeným v měsíci listopadu a prosinci 2007 listopad prosinec Raszková Eva 86 let Waszutová Marie 60 let Sikorová Emilie 60 let Kobielusz Adam 84 let Skupiń Karel

Více

Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200

Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200 Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200 Budova hotelu: Leží na vlastním pozemku. Sestává z hlavní budovy, dvorního traktu a budovy tzv. ubytovny. V současné době

Více

- Každou neděli od 05:00 do 09:30 hodin.

- Každou neděli od 05:00 do 09:30 hodin. FISHMARKT V neděli ráno se v Hamburku rozhodně nespí! Už od pěti od rána se na rybím trhu pohybuje kolem 70 000 lidí, kteří čekají na čerstvé ryby. Navštivte nejtradičnější rybí trh v Hamburku, který probíhá

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

POCHOD SLOVÁCKÝMI VINOHRADY Burčákový pochod dne

POCHOD SLOVÁCKÝMI VINOHRADY Burčákový pochod dne POCHOD SLOVÁCKÝMI VINOHRADY Burčákový pochod dne 14.10.2017 Trasa: Milotice - Mutěnice Zdravíme všechny účastníky dalšího ročníku Burčákového pochodu! Už se nám sobota blíží, proto zasíláme několik informací

Více

Odborná knihovnická exkurze do Krakova

Odborná knihovnická exkurze do Krakova Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná knihovnická exkurze do Krakova Datum konání: 8. - 11. května 2017 Účastníci: vybraní studenti

Více

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 1. den Skřipov Odjezd ze Skřipova v ranních hodinách. Klimatizovaný zahraniční autobus pravděpodobně externího dopravce bude přistaven ke škole. Autobus bude vybaven DVD,

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO NĚMECKA S VÝUKOU (DRÁŽĎANY, BERLÍN A POSTUPIM) 27.10. 31.10.2015

POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO NĚMECKA S VÝUKOU (DRÁŽĎANY, BERLÍN A POSTUPIM) 27.10. 31.10.2015 POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO NĚMECKA S VÝUKOU (DRÁŽĎANY, BERLÍN A POSTUPIM) 27.10. 31.10.2015 1. den (27.10.2015) Během cesty do Berlína jsme navštívili Drážďany. Nejdříve jsme si prohlédli namalované panorama

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!!

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Velká Británie - Londýn již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Budovy Parlamentu s věží Big Ben, Westminsterské opatství, Buckinghamský palác, Tower of London, Tower Bridge, Katedrála Sv. Pavla,

Více

Není Lešná jako Lešná

Není Lešná jako Lešná TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 13. 7. 2012 Místo: Zámek Lešná Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Není Lešná jako Lešná Rarita Zlínského kraje způsobuje turistům

Více

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Datum konání: 20. 2. 22. 2. 2018 Účastníci: Zpráva: 2. VK

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Vstupné po slevě expozice 1+2: dospělí: 40, / děti, studenti, senioři: 20, / děti do 6 let: 0,

Vstupné po slevě expozice 1+2: dospělí: 40, / děti, studenti, senioři: 20, / děti do 6 let: 0, Zvýhodněné vstupné pro návštěvníky XXVII. Královského stříbření Kutné Hory Jsme velmi rádi, pokud jste se rozhodli navštívit tradiční historickou akci Královské stříbření Kutné Hory, která se letos koná

Více

Cena: členové 350, / ostatní 400, / + 100 Kč za MHD přihlášky u Dagmar Ehrenbergerové.

Cena: členové 350, / ostatní 400, / + 100 Kč za MHD přihlášky u Dagmar Ehrenbergerové. v1.02 Odjezd: dne 15. 12. 2012 od vlakového nádraží v 6:00 hod. autobusem (před zahrád. Rocket). Příjezd: dne 15. 12. 2012 k vlakovému nádraží kolem 23:00 hod. (zase před zahrádku Rocket). Cesta: stejná

Více

Zážitkové balíčky Zámek Světlá nad Sázavou

Zážitkové balíčky Zámek Světlá nad Sázavou Zážitkové balíčky Seznam balíčků a hrad Ledeč nad Sázavou, hrad Ledeč nad Sázavou a huť Jakub Tasice a hrad Lipnice nad Sázavou a sklárna Bohemia Machine, sklárna Bohemia Machine a hrad Lipnice nad Sázavou

Více

Úterý, Gran Canyon du Verdon. Velký kaňon říčky Verdon a jejích přítoků

Úterý, Gran Canyon du Verdon. Velký kaňon říčky Verdon a jejích přítoků Úterý, 21. 6. 2011 Gran Canyon du Verdon Velký kaňon říčky Verdon a jejích přítoků 1 Fotíme z autobusu, šplhajícího se do výšek zatím kolem 400 m.n.m. 2 V okolí je samý vojenský prostor. Francie zřejmě

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Cena: 600,- za dopravu + vstupné (dle zájmu): Schönbrunn ZOO (panda, koala) Hofburg Dům motýlů Albertina galerie - podrobné informace a ceny vstupenek viz příloha letáku

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

Tatry 2015 - Nízké Tatry a další Slovenské krásy Roháče a Martinské vrchy Moto: Počasí jako v roce 2014 nebo lepší.

Tatry 2015 - Nízké Tatry a další Slovenské krásy Roháče a Martinské vrchy Moto: Počasí jako v roce 2014 nebo lepší. Tatry 2015 - Nízké Tatry a další Slovenské krásy Roháče a Martinské vrchy Moto: Poí jako v roce 2014 nebo lepší. Jedeme na Slovensko jako téměř vždy. Ubytování je již objednáno v pezionu Svatojáský Kaštiel

Více

NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem

NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem Jízdenky FIP: ÖBB a SŽ, průkaz FIP (vyřizuje si každý sám) jezero Bled Postojenská jeskyně Piran Ljubljana 7.8. - 11.8.2019 5990 Kč Slovinsko. Není příliš

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Baltský okruh nebo cesta na sever. Cena zájezdu 18.800,-Kč

Baltský okruh nebo cesta na sever. Cena zájezdu 18.800,-Kč Baltský okruh nebo cesta na sever. Cena zájezdu 18.800,-Kč Riga je přístav a hlavní město Lotyšska. Rozkládá se na pobřeží Baltského moře, u Rižského zálivu a na březích řeky Daugavy. Riga je největší

Více

Odborná exkurze pobočky České vědeckotechnické vodohospodářské společnosti při FAST VUT v Brně do Polska a na Slovensko v červnu 2012

Odborná exkurze pobočky České vědeckotechnické vodohospodářské společnosti při FAST VUT v Brně do Polska a na Slovensko v červnu 2012 Odborná exkurze pobočky České vědeckotechnické vodohospodářské společnosti při FAST VUT v Brně do Polska a na Slovensko v červnu 2012 Již několik let pořádá naše brněnská pobočka zájezdy s odbornou náplní

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů. se zveřejněním jména, příjmení, věku, obce a zaslaného obrázku

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů. se zveřejněním jména, příjmení, věku, obce a zaslaného obrázku V souladu s GDPR je třeba, aby každá zaslaná kresba byla opatřena tímto souhlasem a podpisem zákonného zástupce. V opačném případě nebude možné kresbu uveřejnit. Souhlas zákonného zástupce se zpracováním

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE OLOMOUC - město s nejvíce památek na Moravě - Vláček v provozu květen-srpen

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Alkalické kovy 2 Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Alkalické kovy 2 Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Tipy na výlety okolí Salcburku

Tipy na výlety okolí Salcburku Tipy na výlety okolí Salcburku Doporučujeme k zakoupení Salcburskou kartu: Salcburská karta (SalzburgerLand Card) je all inclusive kartou, se kterou můžete navštívit více než 190 zajímavostí v rakouské

Více

POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH

POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH Týdenní zájezdy jsou tematicky zaměřeny na dvě témata: poznávání místních pamětihodností a specialit středomořské kuchyně. Plavby se uskuteční na lodích

Více

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a papriky 4.6. - 9.6.2019 MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Výlet do Prahy. Naše škola vyhrála v prestižní soutěži a získala cenu. Výhrou je dvoudenní výlet do hlavního města naší republiky Prahy.

Výlet do Prahy. Naše škola vyhrála v prestižní soutěži a získala cenu. Výhrou je dvoudenní výlet do hlavního města naší republiky Prahy. Naše škola vyhrála v prestižní soutěži a získala cenu. Výhrou je dvoudenní výlet do hlavního města naší republiky Prahy. Výlet do Prahy Michal Žůrek ZŠ a MŠ Frýdecká Havířov-Bludovice Kategorie A 2 Vý

Více

Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně

Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně PRO PŘÁTELE A ČLENY DESTINAČNÍHO FONDU ČESKÉHO ŠVÝCARSKA www.ceskesvycarsko.cz Informační zpravodaj květen II. 2015 Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně Ve dnech 15. 16. května proběhl ve slovenském Trenčíně

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS CYKLOTRASY 67 KM Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a

Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a Pro české a slovenské železničáře zájezd vlakem s jízdenkami FIP: MAV MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged a Hagymatikum Makó SZEGED město uheráku a papriky 30.10. - 3.11.2019 MAĎARSKÉ TERMÁLY Aquapolis Szeged

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8

eokoukané Č E R V E N E C 2 0 0 8 M A L T A V A L L E T T A 107 120-124_etiopie6.indd 120 8.7.2008 15:35:30 E T I O P I E N eokoukané zážitky Pokud rádi fotografujete, můžete spojit příjemné s užitečným odpočinek v jedinečném prostředí

Více

Wellness hotel Brdy. nabízí. poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí

Wellness hotel Brdy. nabízí. poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí Wellness hotel Brdy nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí (Tato nabídka obsahuje vícedenní výlety, spojené s hvězdicovými výlety v místě pobytu a v CHKO Brdy) O hotelu Wellness Hotel Brdy

Více

2. zahraniční pracovní stáž Švýcarsko St. Gallen 27.9. 3.10.2015

2. zahraniční pracovní stáž Švýcarsko St. Gallen 27.9. 3.10.2015 2. zahraniční pracovní stáž Švýcarsko St. Gallen 27.9. 3.10.2015 SŠGaS Liberec měla možnost opět v letošním roce se zúčastnit pracovní stáže v gastrokomplexu kantonské nemocnice v St. Gallen ve Švýcarsku

Více

Přehled lyžařských zájezdů 2015/16

Přehled lyžařských zájezdů 2015/16 Č. záj. cestovní kancelář, Jiří PETR, * U Jezera 5, 74705 Opava, CZ Přehled lyžařských zájezdů 2015/16 Lyž. dny 402 3 411 6 26. sezóna (V dubnu 2016 začneme už 27. sezonu) Cena před Místo Termín Další

Více

MONITOR listopad 2014

MONITOR listopad 2014 MONITOR listopad 2014 Ahoj Hanačáci! Máme tu další měsíc, tentokrát už tuplovaně podzimní listopad. Milovníci žlutých, červených a hnědých barev teď můžou chodit po světě s úsměvem na rtech a koukat na

Více

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů Přednáška s besedou V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů od pravěku, přes starověk, středověk a renesanci do současnosti Přednáška seznamuje s historií vývoje hudebních nástrojů, sleduje jejich

Více

Otevření turistické sezony 2012

Otevření turistické sezony 2012 Otevření turistické sezony 2012 České Švýcarsko 21. 22. 4. 2012 Vydejte se za zážitky v Českém Švýcarsku Jetřichovické skály otevření naučné stezky Janovský trhák - cyklistická časovka do vrchu Tramvají

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Pevnost Terezín světový unikát - mistrovské dílo pevnostního stavitelství postavené v letech 1780-1790 - největší a nejmocnější pevnost v České zemi

Pevnost Terezín světový unikát - mistrovské dílo pevnostního stavitelství postavené v letech 1780-1790 - největší a nejmocnější pevnost v České zemi Integrovaný operační program 2007-2013 Prioritní osa 5 Oblast intervence 5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví Podporovaná aktivita 5.1b Realizace vzorových projektů obnovy a využití

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA největší město a zároveň hlavní město Praha ostatní větší města: Brno, Ostrava,

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření (údaje duben září 2013)

Vyhodnocení dotazníkového šetření (údaje duben září 2013) Vyhodnocení dotazníkového šetření (údaje duben září 2013) Český návštěvník Celkový počet respondentů v daném období: 507 1. Ze kterého kraje v České republice pocházíte? Z hlediska struktury návštěvnosti

Více

TIC BRNO. Brněnské podzemí

TIC BRNO. Brněnské podzemí TIC BRNO Brněnské podzemí Brněnské podzemí Jen několik měst v České republice se může pochlubit tak výjimečným fenoménem, jakým je rozsáhlý labyrint podzemních chodeb, tunelů, štol, krypt a sklepů. Věděli

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

P íloha č. 1: Fotodokumentace drobných sakrálních objektů v íčkách

P íloha č. 1: Fotodokumentace drobných sakrálních objektů v íčkách P íloha č. 1: Fotodokumentace drobných sakrálních objektů v íčkách A1 Kaple Panny Marie pomocné v Klopotech: K. Leschingerová, srpen 2014 A2 Obraz korunování Panny Marie: K. Leschingerová, duben 2015 A3

Více

Tanzánie dovolená se SAFARI - VELKÁ MIGRACE (PRIVÁTNĚ) - AKCE PRO PRVNÍCH 50 KLIENTU V ROCE od Kč (PRIVATNÍ SAFARI PRO 2 OS!

Tanzánie dovolená se SAFARI - VELKÁ MIGRACE (PRIVÁTNĚ) - AKCE PRO PRVNÍCH 50 KLIENTU V ROCE od Kč (PRIVATNÍ SAFARI PRO 2 OS! CA AFRICATRAVEL, Provozní zařízení KOVÁK ArcelorMittal Ostrava, Vratimovská 142 / 131, 719 00 Ostrava Kunčice mobil: +420/731 004 453, email: jana@africatravel.cz Tanzánie dovolená se SAFARI - VELKÁ MIGRACE

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Zahraniční návštěvníci České republiky. Jan Tuček Ředitel

Zahraniční návštěvníci České republiky. Jan Tuček Ředitel Zahraniční návštěvníci České republiky Jan Tuček Ředitel Odkud jsme vzali data Příjezdový cestovní ruch 2009-2015 48 silničních přechodů 8 železničních stanic 2 autobusová nádraží 5 letišť 42 tis. ročně

Více

Test - přírodní a kulturní dědictví Metodický list

Test - přírodní a kulturní dědictví Metodický list Test - přírodní a kulturní dědictví Metodický list test nebo samostatná práce k uvedenému tématu ČR, kultura Obecné informace k řadě pracovních listů společnosti. Člověk a společnost - Člověk ve Výukové

Více

Závěrečné semináře, leden 2016. 1. KS Oslavany, úterý 19. ledna 2016

Závěrečné semináře, leden 2016. 1. KS Oslavany, úterý 19. ledna 2016 Ukončení zimního semestru 2015 / 2016 Vážení tutoři, Vážení posluchači, zasílám Vám informace k promoci a Závěrečným seminářům pro leden 2016. Promoce se bude konat v úterý 26. 1. 2016 od 11,00 hodin v

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

HITLEROVO ORLÍ HNÍZDO Königssee Salzburg a Hallstatt

HITLEROVO ORLÍ HNÍZDO Königssee Salzburg a Hallstatt HITLEROVO ORLÍ HNÍZDO Königssee Salzburg a Hallstatt Prezentace zájezdu Orlí hnízdo (Kehlsteihaus) Cestovní a dopravní kancelář Tihelka Autor: Antonín Tihelka 1 Vážený zákazníku, vítáme Vás na stránkách

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více