Historie a vývoj Intel Atom

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie a vývoj Intel Atom"

Transkript

1 Historie a vývoj Intel Atom Pokročilé architektury počítačů Vypracoval: Bc. Jan Pinďák pin075

2 Úvod Za posledních 20 let výkon procesorů neuvěřitelně vzrostl. To co by počátkem 90. let 20. století nemožné, je dnes již realitou. A byla to právě vzrůstající náročnost aplikací a herního průmyslu, která tlačila na výrobce procesorů. Dnes je již běžné, mít v počítači 2-4 jádrových procesor, s frekvencí sahající k 3GHz. Jenomže se vzrůstajícím výkonem roste také spotřeba a ta se, díky mobilním zařízením, u kterých je výdrž baterie priorita, stala novým důležitým parametrem při vývoji procesorů. Jedním z takových procesorů je i Intel Atom, který sice nedobyl trh na poli výkonných procesorů, ale získal uznání z pohledu spotřeby a tak se hojně využívá v mobilních zařízeních. A právě o tomto procesoru je má práce. Zaměřil jsem se na historii, architekturu a budoucnost tohoto procesoru.

3 Intel Atom Intel Atom je název značky pro řadu ultra-nízko-napěťových x86 a x86-64 procesorů (resp. mikroprocesorů) od společnosti Intel, které jsou navrhnuty na 45 nm technologii CMOS a jsou používané hlavně v Netboocích, Nettopech a MID zařízeních. Atom Z série je uváděn pod kódovým jménem Silverthorne a Atom N série pod kódovým jménem Diamondville. Od června 2009, to jsou nejpoužívanější čipy dodávané do Netbooků na maloobchodním trhu. Historie Před oznámením Silverthorne, vnější zdroje spekulovali, že Atom by mohl konkurovat systémům od AMD Geode (system-on-a-chip). Tedy procesorům, které jsou používány například u projektu One Laptop per Child (americká nezisková organizace, která se snaží o rozšíření vzdělání i mezi nejchudší děti myšlenka, že každé dítě bude mít k dispozici nenákladný notebook) a i dalším cenově a výkonově citlivým aplikacím pro x86 procesory. Nicméně, Intel uvedl 15. října 2007, že byl vytvořen jiný nový mobilní procesor s kódovým označením Diamondville, pro OLPC-typy zařízení. "Atom" byl název, pod kterým měl být Silverthorne prodáván, zatímco podporovaný chipset s dřívějším kódovým označením Menlow byl nazván Centrino Atom. Intel Atom v původní tiskové zprávě pouze stručně komentoval "Diamondville" a naznačil, že by mohl být také nazván " Atom ". Tento fakt zesiloval spekulace, že Diamondville je jednoduše levnější verze Silverthoru s mírně vyšší spotřebou TDP a mírně nižší hodinovou rychlostí. Na jarním Intel Developer Forum (IDF) 2008 v Šanghaji, Intel oficiálně oznámil, že Silverthorne a Diamondville jsou založeny na stejné mikroarchitektuře. Silverthorne byl nazván Atom Z řady a Diamondville nazván Atom N řady. Nákladnější úsporné části Silverthornu se začali používat v Intel Mobile Internet Devices (MID), naproti tomu, Diamondville byl použit v levnějších desktopech a noteboocích. Bylo rovněž uvedeno několik vzorů Mini-ITX základních desek. Intel a Lenovo společně také oznámili Atomem poháněný MID s názvem IdeaPad U8. Použitelnost Procesory Atom jsou dostupné výrobcům systémů od roku Protože jsou realizovány, jako Northbridge a Southbridge, přímo na desku, Atom procesory nejsou k dispozici pro domácí uživatele nebo tvůrce systémů jako samostatné procesory, i když je možné je získat osazené na některých základních deskách ITX. Diamondville Atom je používán v HP Mini Series, aigo MID Asus N10, Lenovo IdeaPad S10, Acer Aspire One & Packard Bell "dot" (ZG5), poslední ASUS Eee PC systémech, Amtek Elego, Dell Inspiron Mini Series, Gigabyte M912, LG řady X, Samsung NC10, Sylvania g Netbook Meso, Toshiba NB řady (100, 200, 205), MSI Wind PC netbooky, RedFox Wizbook 1020i, Zenith Z-Book, řada počítačů Aleutia a Archos 10.

4 Architektura Procesory Intel Atom zpracovávají instrukce IN-ORDER (v pořadí) postupně jednu za druhou a není schopen měnit jejich pořadí. Tento způsob byl naposled využit u prvních procesorů Intel Pentium. Novější Pentia již využívali zpracování OUT-ORDER (mimo pořadí), které dovoluje měnit pořadí zpracovávaných instrukcí, například při výpadku paměti cache nebo při datových závislostech mezi instrukcemi. Důvodem proč konstruktéři Atomu sáhli právě po tomto způsobu zpracování instrukcí, je fakt, že způsob OUT-ORDER, je mnohem složitější a náročnější. Procesory Atom jsou tím pádem konstrukčně jednodušší a také spotřeba je díky tomu daleko nižší. Jen pro srovnání: Procesor Atom má pouhých 47 miliónu tranzistorů, přičemž procesory řady Core 2 Duo mají přibližně 270 miliónu. Atom vychází z návrhu Core architektury, ale je přizpůsobený pro co nejmenší spotřebu, díky které padlo za oběť druhé jádro a některé instrukční sady např. SSE 4.1. K dispozici jsou tyto instrukční sady: MMX, SSE, SSE2, SSE3 aj SSSE3. Některé modely umí virtualizaci a XD bit. Díky 45 nm výrobnímu procesu a technologii Enhanced Intel Speed Step (EIST - dynamická změna taktu procesoru) nepřesáhne spotřeba 2 W, výrobní technologie dimenzuje TDP na výkon 4W. Obrázek 1 - Procesor Intel Atom Hyper Threading Zpracování instrukcí IN-ORDER sebou nese několik nedostatků, které byly zmíněny výše. Jedná se například o datové závislosti mezi instrukcemi. Proto není často možné provádět dvě instrukce ze stejného vlákna současně. Proto Atom obsahuje technologií Hyper Threading, která umožňuje procesoru zpracovávat současně instrukce ze dvou vláken. Každé vlákno má svou vlastní frontu instrukcí se šestnácti záznamy. Pokud při vykonávání programu dojde například k výpadku paměti cache nebo se objeví datová závislost, procesor nemusí zastavovat linku a čekat až bude moci dále

5 pokračovat, ale místo toho může vykonávat instrukce z druhého vlákna. Přepínání procesoru mezi vlákny (ukládání hodnot stavových registrů atd.), je zde řešeno hardwarově a je tedy velice rychlé. Safe Instruction Recognition Jedním z největších nedostatků zpracování instrukcí IN-ORDER (v pořadí), je čekání na vykonání instrukcí v pohyblivé čárce s vysokou latencí. Tento problém se pokouší řešit technologie Safe Instruction Recognition (SIR). Pokud Atom vykonává instrukci v pohyblivé čárce s dlouhou latencí následovanou instrukcí v pevné čárce s krátkou latencí, obyčejně vykonávání dalších instrukcí pozastaví po dobu vykonání první instrukce. SIR algoritmus kontroluje datovou závislost dvou následujících instrukcí (např. C = A + B následované D = C + F). Pokud se mezi těmito instrukcemi nenachází datová závislost, Atom umožní zpracování mladší instrukce s kratší latencí před delší instrukcí v pohyblivé čárce. Série Atom Z 2. března 2008 Intel představil nové jedno-jádrové procesory (Silverthorne) využívané v ultramobilních zařízeních. Procesor obsahuje 47 milionů tranzistorů na ploše 25mm 2. Atom procesory Z500 výkonem odpovídá jeho předchůdci procesoru Intel A110, ale měl by jej výkonově překonat v běhu aplikací, které mohou využít i SSE3 simultánní multithreading. Běží na frekvencích od 0,8 do 2,0 GHz a jejich TDP se pohybuje od 0,65 do 2,4W, přičemž může spotřeba spadnout až na 0,01W při nečinnosti. Je vybaven 16 stupňovou piperine s 32 KB cache pamětí pro instrukce L1 a 24 KB pro data, jednotkami pro zpracování celých čísel a čísel s pohyblivou čárkou. Série Atom N Kódové označení Diamondville. Je využíván v Netboocích, kde se nejčastěji využívá levná Mini-ITX základní deska (Little Falls). Typ N270 má spotřebu 2,5 W a je využíván v netboocích, typ N230 má spotřebu 4W a je určen pro nettopy. Všechny běží na frekvenci 1,6 GHz a rychlost FSB je 533 MHz. Typ N280 má frekvenci o něco vyšší, tedy 1,66 GHz. Série Atom 300 Představen 22. září Jedná se o dvou-jádrový procesor. Typ 330 byl použit i v desktopech. Běží na frekvenci 1,6 GHz a frekvence FSB je 533 MHz. Procesor má spotřebu 8 W. Procesory této řady podporují i 64 bitové instrukce. V průběhu roku 2009, Nvidia použila Atom 300 a jejich grafickou kartu GeForce 9400M na mini-itx desce pro jejich platformu Ion.

6 Porovnání procesorů řady Z a N. Srovnání výkonu bylo provedeno v programu Super Pi a bylo provedeno hned několik testů. Z testu vyšel o něco lépe procesor Z530, který dosahuje o minimálně čtvrtinu lepší výkon než N270. Obrázek 2 - srovnání Z530 vs. N270 Přehled všech procesorů Intel Atom, které v současnosti Intel nabízí. Obrázek 3 - přehled procesorů Atom

7 Výkon Zde je vidět srovnání procesoru Intel Atom (N270) s procesory Core 2 Duo. Z grafu je patrné, že procesor ani zdaleka nedosahuje výkonu dvou-jádrových procesorů. Budoucnost Příští generace procesorů Atom ponese kódové označení "Pineview", která využívá architektura "Lincroft" (system-on-chip) a je používán v "Pine Trail" platformě. Plánované uvedení bude 21. prosince 2009 a k dispozici bude 4. ledna. Bude se využívat v netbook / nettop systémech a bude se jednat o architekturu system-on-chip (SOC) s integrovanou jedno-kanálovou DDR2 pamětí a integrovaným grafickým jádrem. Bude poskytovat hyper-threading, a bude vyrobeno na 45 nm, nebo 32 nm výrobního procesu. Nová architektura system-on-chip bude využívat polovičního výkonu oproti starší platformě Menlow. Snížení celkové spotřeby energie a velikosti předurčuje platformu k využití více pro smartphony a další mobilní internetové zařízení (notebook, nettop). Intel CEO Paul Otellini uvedl, že spolu s dalším novinkami, Atom (konkrétně Silverthorne) sníží jeho výrobní proces na 32 nm v roce To by znamenalo, že Atom bude první čip od Intelu, který by přešel na výrobní proces 32 nm. Platforma příští generace pro netbooky, kterou označuje Intel Atom jako Pine Trail, využívá procesor Atom s kódovým označením "Pineview" a chipset s kódovým označením "Tiger Point". Grafická karta a řadič paměti se přesunou do procesoru, který bude spárován s čipsetem Tiger Point.

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky. referát do předmětu: Pokročilé architektury počítačů.

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky. referát do předmětu: Pokročilé architektury počítačů. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky referát do předmětu: Pokročilé architektury počítačů na téma: Intel Atom Jan Bajer; baj102 Úvod Během posledních let

Více

Architektura Intel Atom

Architektura Intel Atom Architektura Intel Atom Štěpán Sojka 5. prosince 2008 1 Úvod Hlavní rysem Atomu je podpora platformy x86, která umožňuje spouštět a běžně používat řadu let vyvíjené aplikace, na které jsou uživatelé zvyklí

Více

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta Elektrotechniky a informatiky. Představení a vývoj architektury Intel Atom

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta Elektrotechniky a informatiky. Představení a vývoj architektury Intel Atom VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta Elektrotechniky a informatiky Představení a vývoj architektury Intel Atom Ostrava 2009 Jan Gerža 1 Úvod Díky stále se zlepšujícím a modernějším technologiím používaným

Více

Vícejádrový procesor. Dvě nebo více nezávislých jader Pro plné využití. podporovat multihreading

Vícejádrový procesor. Dvě nebo více nezávislých jader Pro plné využití. podporovat multihreading Vývoj Jan Smuda, Petr Zajíc Procesor ALU (aritmeticko logická jednotka) Registry Řadič Jednotky pro práci s plovoucí čárkou Cache Vývoj procesorů Predikce skoku Plánování instrukcí Naráží na fyzická omezení

Více

Roman Výtisk, VYT027

Roman Výtisk, VYT027 Roman Výtisk, VYT027 Ohlédnutí za architekturou AMD K8 Představení architektury procesoru AMD K10 Přínos Struktura cache IMC, HyperTransport sběrnice Použitá literatura Ohlášení x86-64 architektury 5.

Více

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informační systémy 2 Obsah: Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC ROM RAM Paměti typu CACHE IS2-4 1 Dnešní info: Informační systémy 2 03 Informační systémy

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů referát Intel Core 2 Quad Martin Samek SAM094 Abstrakt Text se bude zabývat procesorem Core 2 Quad firmy Intel. Text bude rozdělen do dvou hlavních částí, kde první část

Více

Volitelný počet jader

Volitelný počet jader Co přinese nového Co platí pro všechny Volitelný počet jader Charakteristika Nanometr nm10-9 mikrometr µm 10-6 Milimetr mm 10-3 FSB procesor s více jádry komunikuje prostřednictvím jednoho vlákna QPI

Více

Intel Centrino 2 - Úvod a procesory

Intel Centrino 2 - Úvod a procesory Intel Centrino 2 - Úvod a procesory Mobilní řešení Intel Centrino letos oslaví páté narozeniny. V roce 2003, kdy s ním Intel přišel na trh to způsobilo menší revoluci, protože jedna společnost nabízela

Více

Výkonnost mikroprocesoru ovlivňují nejvíce dvě hlediska - architektura mikroprocesoru a tzv. taktovací frekvence procesoru.

Výkonnost mikroprocesoru ovlivňují nejvíce dvě hlediska - architektura mikroprocesoru a tzv. taktovací frekvence procesoru. Úvod Mikroprocesor Mikroprocesor je srdcem počítače. Provádí veškeré výpočty a operace. Je to složitý integrovaný obvod, uložený do vhodného pouzdra. Dnešní mikroprocesory vyžadují pro spolehlivou činnost

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra informatiky Pokročilé architektury počítačů Architektura procesorů AMD Phenom 2009-2010 Lukáš Kamp, KAM077 2 1 Úvod AMD Phenom

Více

Procesor Intel Pentium (1) Procesor Intel Pentium (3) Procesor Intel Pentium Pro (1) Procesor Intel Pentium (2)

Procesor Intel Pentium (1) Procesor Intel Pentium (3) Procesor Intel Pentium Pro (1) Procesor Intel Pentium (2) Procesor Intel Pentium (1) 32-bitová vnitřní architektura s 64-bitovou datovou sběrnicí Superskalární procesor: obsahuje více než jednu (dvě) frontu pro zřetězené zpracování instrukcí (značeny u, v) poskytuje

Více

Intel 80486 (2) Intel 80486 (1) Intel 80486 (3) Intel 80486 (4) Intel 80486 (6) Intel 80486 (5) Nezřetězené zpracování instrukcí:

Intel 80486 (2) Intel 80486 (1) Intel 80486 (3) Intel 80486 (4) Intel 80486 (6) Intel 80486 (5) Nezřetězené zpracování instrukcí: Intel 80486 (1) Vyroben v roce 1989 Prodáván pod oficiálním názvem 80486DX Plně 32bitový procesor Na svém čipu má integrován: - zmodernizovaný procesor 80386 - numerický koprocesor 80387 - L1 (interní)

Více

Procesory nvidia Tegra

Procesory nvidia Tegra VŠB-TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Procesory nvidia Tegra Petr Dostalík, DOS140 Pokročilé architektury počítačů Představení nvidia Tegra V únoru roku 2008 představila společnost nvidia

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Pokročilé architektury počítačů Architektura Intel Larrabee 5.12.2009 Josef Stoklasa STO228 Obsah: 1. Úvod do tajů

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Referát (pokročilé architektury počítačů)

Referát (pokročilé architektury počítačů) Referát (pokročilé architektury počítačů) Představení architektury procesoru AMD K10 Roman Výtisk, VYT027 1 AMD K8 Nejprve bych zmínil, co této architektuře předcházelo a co tato architektura přinesla

Více

Procesor. Hardware - komponenty počítačů Procesory

Procesor. Hardware - komponenty počítačů Procesory Procesor Jedna z nejdůležitějších součástek počítače = mozek počítače, bez něhož není počítač schopen vykonávat žádné operace. Procesor v počítači plní funkci centrální jednotky (CPU - Central Processing

Více

Základní deska (1) Parametry procesoru (2) Parametry procesoru (1) Označována také jako mainboard, motherboard

Základní deska (1) Parametry procesoru (2) Parametry procesoru (1) Označována také jako mainboard, motherboard Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: procesor (mikroprocesor) patici pro numerický koprocesor (resp. osazený

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-08

Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Motherboard, CPU a RAM Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí základní desku počítače.

Více

Technické prostředky počítačové techniky

Technické prostředky počítačové techniky Počítač - stroj, který podle předem připravených instrukcí zpracovává data Základní části: centrální procesorová jednotka (schopná řídit se posloupností instrukcí a ovládat další části počítače) zařízení

Více

Procesory. Autor: Kulhánek Zdeněk

Procesory. Autor: Kulhánek Zdeněk Procesory Autor: Kulhánek Zdeněk Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace Kód: VY_32_INOVACE_ICT_825 1.11.2012 1 (CPU Central

Více

DRUHY SESTAV. Rozlišujeme 4 základní druhy sestav. PC v provedení desktop. PC v provedení tower. Server. Notebook neboli laptop

DRUHY SESTAV. Rozlišujeme 4 základní druhy sestav. PC v provedení desktop. PC v provedení tower. Server. Notebook neboli laptop POČÍTAČOVÁ SESTAVA MARTIN ČEŽÍK 8.A DRUHY SESTAV Rozlišujeme 4 základní druhy sestav PC v provedení desktop PC v provedení tower Notebook neboli laptop Server CO NAJDEME VE VŠECH ČTYŘECH? Základní deska

Více

PROCESOR. Typy procesorů

PROCESOR. Typy procesorů PROCESOR Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Primárním úkolem procesoru je řídit činnost ostatních částí počítače včetně

Více

Základní deska (mainboard)

Základní deska (mainboard) Základní deska (mainboard) Základní deska je nejdůležitější části sestavy počítače. Zajišťuje přenos dat mezi všemi díly a jejich vzájemnou komunikaci. Pomocí konektorů umožňuje pevné přichycení (grafická

Více

Úvod do architektur personálních počítačů

Úvod do architektur personálních počítačů Úvod do architektur personálních počítačů 1 Cíl přednášky Popsat principy proudového zpracování informace. Popsat principy zřetězeného zpracování instrukcí. Zabývat se způsoby uplatnění tohoto principu

Více

Ro R dina procesor pr ů Int In e t l Nehalem Šmída Mojmír, SMI108 PAP PA 2009

Ro R dina procesor pr ů Int In e t l Nehalem Šmída Mojmír, SMI108 PAP PA 2009 Rodina procesorů Intel Nehalem Šmída Mojmír, SMI108 PAP 2009 Obsah: Úvod Nejpodstatnější prvky Nehalemu (i7 900) Nehalem ve střední třídě (i7 800, i5 700) Výkon Závěr Úvod Nhl Nehalem staví na úspěšné

Více

Architektura Intel Nehalem

Architektura Intel Nehalem VŠB-TUO FEI Architektura Intel Nehalem Pokročilé architektury PC Zdeněk Ryška (rys093) 5.11.2009 Procesor Intel Core i7 kódovým jménem nazývaný Nehalem je první nativní čtyřjádrový procesor firmy Intel.

Více

Představení a vývoj architektur vektorových procesorů

Představení a vývoj architektur vektorových procesorů Představení a vývoj architektur vektorových procesorů Drong Lukáš Dro098 1 Obsah Úvod 3 Historie, současnost 3 Architektura 4 - pipelining 4 - Operace scatter a gather 4 - vektorové registry 4 - Řetězení

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah:

Více

ZÁKLADNÍ DESKA ASUS PRIME X370-PRO ZÁKLADNÍ DESKA, AMD X370, AM4, 4X DIMM DDR4, 1X M.2, ATX

ZÁKLADNÍ DESKA ASUS PRIME X370-PRO ZÁKLADNÍ DESKA, AMD X370, AM4, 4X DIMM DDR4, 1X M.2, ATX 27.11.17 0:22:06 ZÁKLADNÍ DESKA ASUS PRIME X370-PRO ZÁKLADNÍ DESKA, AMD X370, AM4, 4X DIMM DDR4, 1X M.2, ATX Cena celkem: 3 999 Kč (bez DPH: 3 305 Kč) Běžná cena: 4 399 Kč Ušetříte: 400 Kč Kód zboží: MBAS7759

Více

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Z čeho vycházíme = Vycházíme z Von Neumannovy architektury = Celý počítač se tak skládá z pěti koncepčních bloků: = Operační paměť = Programový řadič = Aritmeticko-logická

Více

Herní PC HAL3000 Artemis výkonný lovec pro nekončící zábavu

Herní PC HAL3000 Artemis výkonný lovec pro nekončící zábavu HAL3000 Artemis W8 HAL3000 Artemis W8; Herní sestava HAL3000 Artemis představuje ideální volbu pro uživatele, kteří chtějí schopné a kvalitní PC v dostupnější kategorii pro hraní her na vysoké detaily

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah:

Více

NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE

NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE 13.02.17 7:05:40 NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE Cena celkem: 19 239 Kč (bez DPH: 15 900 Kč) Běžná cena: 21 162

Více

Základní deska (mainboard)

Základní deska (mainboard) Základní deska (mainboard) Základní deska je nejdůležitější části sestavy počítače. Zajišťuje přenos dat mezi všemi díly a jejich vzájemnou komunikaci. Pomocí konektorů umožňuje pevné přichycení (grafická

Více

Platforma Intel Centrino 2

Platforma Intel Centrino 2 Platforma Intel Centrino 2 Kryštof Laryš, lar026 Mobilní řešení Intel Centrino už je na světě 6 let. V roce 2003, kdy s ním Intel přišel na trh, to způsobilo menší revoluci, protože jedna společnost nabízela

Více

Intel Microarchitecture Nehalem

Intel Microarchitecture Nehalem Intel Microarchitecture Nehalem Nehalem je kódové označení pro mikroarchiterkturu procesorů, kterou vyvinul Intel jako nástupce technologie Core. První procesor s architekturou Nehalem byl oficiálně představen

Více

Uspořádání cache pamětí procesorů historie a současný stav

Uspořádání cache pamětí procesorů historie a současný stav Uspořádání cache pamětí procesorů historie a současný stav Stránka: 1 / 17 Obsah 1Úvod...3 2Hierarchie pamětí počítače...4 2.1Pracovní registry procesoru...4 2.2L1 cache...4 2.3L2 cache...5 2.4Operační

Více

ARCHITEKTURA AMD PUMA

ARCHITEKTURA AMD PUMA VŠB-TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra informačných technológií ARCHITEKTURA AMD PUMA Martin Raichl, RAI033 21. listopadu 2009 Ján Podracký, POD123 Obsah Architektura AMD PUMA nová

Více

Vlastnosti mikroprocesorů Josef Horálek

Vlastnosti mikroprocesorů Josef Horálek Vlastnosti mikroprocesorů Josef Horálek Vlastnosti mikroprocesorů = Vlastnosti jsou dány architekturou mikroprocesoru, kde se používají, jak již bylo řečeno, různé technologie. = Vlastnosti kterými se

Více

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz Pro domácnosti Vyberte si z nabídky atraktivních počítačů, ať pro práci nebo zábavu. Všechny notebooky mají předinstalovaný operační systém Microsoft Windows

Více

Notebooky, aneb co se urodilo v červenci a srpnu 2006

Notebooky, aneb co se urodilo v červenci a srpnu 2006 Stránka č. 1 z 5 Text SpeedTest.cz Vyberte si katalog Poradna Fórum Bazar GigaMania.cz: ke stažení Domky Uživatel Internet Hardware Software Windows Linux Ke stažení Telekomunikace Vtípky Byznys Udělátka

Více

brašna v balení laser. myš USB záruka: 3 roky NBD on-site

brašna v balení laser. myš USB záruka: 3 roky NBD on-site Pořadové číslo položky: 1656 HP ProBook 4330s/13,3/i5-2450/4G/500/DVD/B/7P HP ProBook Frekvence procesoru 2.45 GHz Úhlopříčka LCD 13,3 Optická mechanika DVD±RW Bezdrátová síťová karta Webová kamera Počet

Více

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz Pro domácnosti Vyberte si z nabídky atraktivních počítačů, ať pro práci nebo zábavu. Všechny notebooky mají předinstalovaný operační systém Microsoft Windows

Více

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace Moorův zákon (polovina 60. let) : Výpočetní výkon a počet tranzistorů na jeden CPU chip integrovaného obvodu mikroprocesoru se každý jeden až dva roky zdvojnásobí; cena se zmenší na polovinu. Paralelismus

Více

AKČNÍ NABÍDKA BAREVNÝCH NOTEBOOKŮ

AKČNÍ NABÍDKA BAREVNÝCH NOTEBOOKŮ listopad 2015 AKČNÍ NABÍDKA BAREVNÝCH NOTEBOOKŮ Acer Aspire E15 (E5-511-C4AG), červená NX.MPLEC.006 cena s DPH: 7 989,- Stylový notebook s nadčasovým designem, maximální mobilitou a moderním displejem.

Více

12 999,- NEJLEPŠÍ NOTEBOOK! 12 490,- TRHÁK PLNÁ. 2000,-Kč! BOMBASTICKÝ POČÍTAČ! VÝBAVA! UŠETŘÍTE 15,6 NOTEBOOK TRHÁK. HP G62-b21EC

12 999,- NEJLEPŠÍ NOTEBOOK! 12 490,- TRHÁK PLNÁ. 2000,-Kč! BOMBASTICKÝ POČÍTAČ! VÝBAVA! UŠETŘÍTE 15,6 NOTEBOOK TRHÁK. HP G62-b21EC BOMBASTICKÝ NOTEBOOK! TRHÁK PLNÁ VÝBAVA! UŠETŘÍTE 2000,-Kč! Paměť 3GB HDD 320GB Grafika 512MB Dvoujádrový procesor HP G62-b21EC 15,6 NOTEBOOK 12 999,- Kč s dph Vynikající notebook! Model HP G62: veliký

Více

Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard. Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje:

Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard. Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: procesor (mikroprocesor) patici pro numerický koprocesor (resp. osazený

Více

Informatika teorie. Vladimír Hradecký

Informatika teorie. Vladimír Hradecký Informatika teorie Vladimír Hradecký Z historie vývoje počítačů První počítač v podobě elektrického stroje v době 2.sv. války název ENIAC v USA elektronky velikost několik místností Vývoj počítačů elektronky

Více

PROCESORY. Typy procesorů

PROCESORY. Typy procesorů PROCESORY Procesor (CPU Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Primárním úkolem procesoru je řídit činnost

Více

2.Také poptáváme externí disk, min. 100 GB pro dokumentaci projektu, max. cena 2000 Kč.

2.Také poptáváme externí disk, min. 100 GB pro dokumentaci projektu, max. cena 2000 Kč. ZADÁNÍ ZÁKAZNÍKA (květen, 2015) Dobrý den, posílám specifikaci pro PC, jak jsme o tom včera mluvili. Protože jsem ráno ještě probírala s kolegyní, pro kterou by v projektu PC byl, asi bychom zažádali o

Více

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně ZVT HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně HW vybavení PC Hardware Vnitřní (uvnitř počítačové skříně) Vnější ( ) Základní HW základní jednotka + zobrazovací zařízení + klávesnice + (myš) Vnější

Více

Architektura procesoru Athlon 64 X2

Architektura procesoru Athlon 64 X2 Architektura procesoru Athlon 64 X2 Athlon 64 X2 je prvním dvoujádrovým procesorem od firmy AMD, určeným pro domácí využití. Tento procesor byl papírově oznámen 21.dubna 2005. V tento den byly oficiálně

Více

Základní deska (motherboard, mainboard)

Základní deska (motherboard, mainboard) Základní deska (motherboard, mainboard) Jedná se o desku velkou cca 30 x 25 cm s plošnými spoji s množstvím konektorů a slotů připravených pro vložení konkrétních komponent (operační paměť, procesor, grafická

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

Zobrazovací a zvuková soustava počítače

Zobrazovací a zvuková soustava počítače Zobrazovací a zvuková soustava počítače textový a grafický režim grafická karta analogový a digitální zvuk zvuková karta Zobrazovací soustava Je jednou z nejdražších a energeticky nejnáročnějších částí

Více

Platforma Intel Centrino 2

Platforma Intel Centrino 2 Platforma Intel Centrino 2 Kryštof Laryš, lar026 Historie Platforma Intel Centrino už je na světě od roku 2003, kdy s ním Intel přišel na trh. Intel Centrino je marketingové označení firmy Intel pro kombinaci

Více

Hardware Základní pojmy. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp

Hardware Základní pojmy. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp Základní pojmy Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu:

Více

5 990,- září 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD

5 990,- září 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD HCOMP AMD 4020 Trinity 4GB DDR3 RAM 500 GB HDD AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4020 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3,2GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: GIGABYTE F2A68HM-DS2

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Osobní počítač

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Osobní počítač Osobní počítač Osobní počítač PC uvedla na trh firma IBM na trh v roce 1981. Jedná se o stavebnicovou konstrukci. Konkurenci se podařilo konstrukci napodobit a tak vznikly počítače IBM PC kompatibilní

Více

Představení procesorů od firmy Tilera a jejich architektura

Představení procesorů od firmy Tilera a jejich architektura VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY REFERÁT Z PŘEDMĚTU POKROČILÉ ARCHITEKTURY POČÍTAČŮ Představení procesorů od firmy Tilera a jejich architektura Školní

Více

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz Pro domácnosti Vyberte si z nabídky atraktivních počítačů, ať pro práci nebo zábavu. Všechny notebooky mají předinstalovaný operační systém Microsoft Windows

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Jana Kubcová Název

Více

Historie výpočetní techniky. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1121_Histrorie výpočetní techniky_pwp

Historie výpočetní techniky. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1121_Histrorie výpočetní techniky_pwp Historie výpočetní techniky Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1121_Histrorie výpočetní techniky_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity:

Více

Notebooky Toshiba a mobilní technologie Intel Centrino Duo pro profesionální práci

Notebooky Toshiba a mobilní technologie Intel Centrino Duo pro profesionální práci Notebooky Toshiba a mobilní technologie Intel Centrino Duo pro profesionální práci V dnešním světě obchodu je notebook nezbytným mobilním nástrojem pro komunikaci a vysokou produktivitu. Tento nástroj

Více

5 990,- listopad 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD

5 990,- listopad 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD HCOMP AMD 4020 Trinity 4GB DDR3 RAM 500 GB HDD AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4020 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3,2GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: GIGABYTE F2A68HM-DS2

Více

Chipsety AMD a jejich vlastnosti

Chipsety AMD a jejich vlastnosti Chipsety AMD a jejich vlastnosti Vysoká škola báňská TUO StanislavLuža luz019 Obsah Co je to chipset? funkce, užití northbridghe, southbridge Historická vsuvka vývoje AMD chipsetu Některé vlastnosti AMD

Více

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz

ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz ATRAKTIVNÍ POČÍTAČE www.atraktivnipocitace.cz Firemní počítače Hledáte perfektní vyvážení ceny a výkonu? Počítač, který splní všechny vaše potřeby a překvapí skvělou cenou najdete právě v této kategorii.

Více

Semestrální práce Úvod do architektury počítačů Základní deska (Motherboard)

Semestrální práce Úvod do architektury počítačů Základní deska (Motherboard) Semestrální práce Úvod do architektury počítačů Základní deska (Motherboard) Zadávající: Ing. Jan Polášek Vypracoval: Petr Bárta Obsah Úvod...3 Co je základní deska...4 Jaké prvky obsahuje...5 Velikost

Více

Výstavba PC. Vývoj trhu osobních počítačů

Výstavba PC. Vývoj trhu osobních počítačů Výstavba PC Vývoj trhu osobních počítačů Osobní počítač? Sálový počítač (Mainframe) IBM System/370 model 168 (1972) Minipočítač DEC PDP-11/70 (1975) Od 60. let počítač byl buď velký sálový nebo mini, stroj,

Více

Architektura procesoru ARM

Architektura procesoru ARM Architektura procesoru ARM Bc. Jan Grygerek GRY095 Obsah ARM...3 Historie...3 Charakteristika procesoru ARM...4 Architektura procesoru ARM...5 Specifikace procesoru...6 Instrukční soubor procesoru...6

Více

HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY. Od abakusu k PC

HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY. Od abakusu k PC HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY Od abakusu k PC Předchůdci počítačů abakus - nejstarší předek počítačů, počítací pomůcka založená na principu posuvných korálků. V Číně byl abakus používán od 13. století, v

Více

PROCESOR. Rozdělení procesorů

PROCESOR. Rozdělení procesorů PROCESOR Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z operační paměti (resp. CACHE paměti) instrukce a na jejich základě vykonává program. Primárním úkolem procesoru je řídit činnost ostatních

Více

Charakteristika dalších verzí procesorů Pentium

Charakteristika dalších verzí procesorů Pentium Charakteristika dalších verzí procesorů Pentium 1 Cíl přednášky Poukázat na principy architektur nových verzí typů Pentií. Prezentovat aktuální pojmy. 2 Úvod Paralelní systémy lze třídit z hlediska počtu

Více

Otázka číslo 3 Hardware PC komponent

Otázka číslo 3 Hardware PC komponent Otázka číslo 3 Hardware PC komponent Počítačová skříň (case) - Na výšku (tower) x na šířku (desktop) - Drží komponenty pohromadě a v bezpečí (od mechanického poškození či odpojení nějaké součástky za běhu

Více

12 999,- NEJLEPŠÍ NOTEBOOK! 12 490,- TRHÁK PLNÁ. 2000,-Kč! BOMBASTICKÝ POČÍTAČ! VÝBAVA! UŠETŘÍTE 15,6 NOTEBOOK TRHÁK. HP G62-b21EC

12 999,- NEJLEPŠÍ NOTEBOOK! 12 490,- TRHÁK PLNÁ. 2000,-Kč! BOMBASTICKÝ POČÍTAČ! VÝBAVA! UŠETŘÍTE 15,6 NOTEBOOK TRHÁK. HP G62-b21EC BOMBASTICKÝ NOTEBOOK! PLNÁ! UŠETŘÍTE 2000,-Kč! Paměť 3GB HDD 320GB Grafika 512MB Dvoujádrový procesor HP G62-b21EC 15,6 NOTEBOOK 12 999,- Kč s dph Vynikající notebook! Model HP G62: veliký 15,6 širokoúhlý

Více

Jan Nekvapil ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická

Jan Nekvapil ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Jan Nekvapil jan.nekvapil@tiscali.cz ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Motivace MMX, EMMX, MMX+ 3DNow!, 3DNow!+ SSE SSE2 SSE3 SSSE3 SSE4.2 Závěr 2 Efektivní práce s vektory

Více

Složení počítače. HARDWARE -veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače 12 -MONITOR

Složení počítače. HARDWARE -veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače 12 -MONITOR Složení počítače Složení počítače HARDWARE -veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače 1 -MONITOR 2 -ZÁKLADNÍ DESKA 3 -PROCESOR 4 -ATA/SATA KONEKTORY 5 -OPERAČNÍ PAMĚŤ 6 -ROZŠIŘUJÍÍ SLOTY 7

Více

PV109: Historie a vývojové trendy ve VT

PV109: Historie a vývojové trendy ve VT PV109: Historie a vývojové trendy ve VT Vývojové trendy Luděk Matyska Fakulta informatiky Masarykovy univerzity podzim 2014 Luděk Matyska (FI MU) PV109: Historie a vývojové trendy ve VT podzim 2014 1 /

Více

5 990,- květen 2014 2 590,- 2 590,- ceník. HCOMP AMD 4000 Trinity. Záruka 2 roky možnost splátek. Doporučený software. Cena s DPH.

5 990,- květen 2014 2 590,- 2 590,- ceník. HCOMP AMD 4000 Trinity. Záruka 2 roky možnost splátek. Doporučený software. Cena s DPH. HCOMP AMD 4000 Trinity AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4000 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: MSI FM2-A55M - Základní deska osazená

Více

VS. Nízkonapěťový mistr

VS. Nízkonapěťový mistr VS. Nízkonapěťový mistr Jiří Pánek PAN096 Úvod Když dnes přemýšlíme o CPU v našich počítačích, máme na mysli výkonný Core 2 procesor, nebo levný Phenom, které zvyšují výkonnost nynějších herních systémů.

Více

ORGANIZAČNÍ A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

ORGANIZAČNÍ A VÝPOČETNÍ TECHNIKA Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ A VÝPOČETNÍ TECHNIKA PROCESORY Ing. Bouchala Petr 2010 Vytištěno pro vnitřní potřebu školy PROCESORY 1.Úvod základní pojmy

Více

Cache paměť - mezipaměť

Cache paměť - mezipaměť Cache paměť - mezipaměť 10.přednáška Urychlení přenosu mezi procesorem a hlavní pamětí Hlavní paměť procesoru je typu DRAM a je pomalá. Proto se mezi pomalou hlavní paměť a procesor vkládá menší, ale rychlá

Více

Intel Pentium D (1) Intel Pentium D (4) Intel Pentium Extreme Edition (1) Intel Pentium D (5)

Intel Pentium D (1) Intel Pentium D (4) Intel Pentium Extreme Edition (1) Intel Pentium D (5) Intel Pentium D () Založen na mikroarchitektuře NetBurst Vyráběn s frekvencemi, GHz, GHz Systémová sběrnice pracuje s taktem MHz (vyjma procesoru s frekvencí, GHz, u něhož je frekvence systémové sběrnice

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Petr

Více

Paměti EEPROM (1) Paměti EEPROM (2) Paměti Flash (1) Paměti EEPROM (3) Paměti Flash (2) Paměti Flash (3)

Paměti EEPROM (1) Paměti EEPROM (2) Paměti Flash (1) Paměti EEPROM (3) Paměti Flash (2) Paměti Flash (3) Paměti EEPROM (1) EEPROM Electrically EPROM Mají podobné chování jako paměti EPROM, tj. jedná se o statické, energeticky nezávislé paměti, které je možné naprogramovat a později z nich informace vymazat

Více

Sestava HAL3000 Prodigy profesionální digitální zábava až ve 4K

Sestava HAL3000 Prodigy profesionální digitální zábava až ve 4K HAL3000 Prodigy W10 HAL3000 Prodigy; HAL3000 Prodigy vám přise skvělé multimediální zážitky a zklame vás v žádném ohledu. Díky pečlivě vybraným kompontám si užijete opravdu vyladěný výkon při hraní her,

Více

CHARAKTERISTIKA MODERNÍCH PENTIÍ. Flynnova klasifikace paralelních systémů

CHARAKTERISTIKA MODERNÍCH PENTIÍ. Flynnova klasifikace paralelních systémů Úvod: CHARAKTERISTIKA MODERNÍCH PENTIÍ Flynnova klasifikace paralelních systémů Paralelní systémy lze třídit z hlediska počtu toků instrukcí a počtu toků dat: SI systém s jedním tokem instrukcí (Single

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Charakteristika dalších verzí procesorů v PC

Charakteristika dalších verzí procesorů v PC Charakteristika dalších verzí procesorů v PC 1 Cíl přednášky Poukázat na principy tvorby architektur nových verzí personálních počítačů. Prezentovat aktuální pojmy. 2 Úvod Zvyšování výkonu cestou paralelizace

Více

Jedna z nejdůležitějších součástek počítače = mozek počítače, bez něhož není počítač schopen vykonávat žádné operace.

Jedna z nejdůležitějších součástek počítače = mozek počítače, bez něhož není počítač schopen vykonávat žádné operace. Procesor Jedna z nejdůležitějších součástek počítače = mozek počítače, bez něhož není počítač schopen vykonávat žádné operace. Procesor v počítači plní funkci centrální jednotky (CPU - Central Processing

Více

HP EliteBook 8440p. Záruka: 12 měsíců Cena: 5 690,- kč s DPH

HP EliteBook 8440p. Záruka: 12 měsíců Cena: 5 690,- kč s DPH HP EliteBook 8440p Windows 7 Professional CZ CPU: Intel Core i5 / 2,4GHz RAM: 4GB Pevný disk: 250GB Grafická karta nvidia 3100M 512MB Displej: 14" HD+ Záruka: 12 měsíců Cena: 5 690,- kč s DPH Původ zboží

Více

AKČNÍ NABÍDKA BAREVNÝCH NOTEBOOKŮ - 15,6"

AKČNÍ NABÍDKA BAREVNÝCH NOTEBOOKŮ - 15,6 březen/ duben 2015 AKČNÍ NABÍDKA BAREVNÝCH NOTEBOOKŮ - 15,6" Acer Aspire E15 (E5-532G-P37E), červená NX.MZ3EC.001 cena s DPH: 10 490,- Stylový notebook s nadčasovým designem numerickou klávesnicí a moderním

Více

Intel Pentium D (1) Intel Pentium D (4) Intel Pentium Extreme Edition (1) Intel Pentium D (5)

Intel Pentium D (1) Intel Pentium D (4) Intel Pentium Extreme Edition (1) Intel Pentium D (5) Intel Pentium D () Založen na mikroarchitektuře NetBurst Vyráběn s frekvencemi, GHz, GHz Systémová sběrnice pracuje s taktem MHz (vyjma procesoru s frekvencí, GHz, u něhož je frekvence systémové sběrnice

Více

Paměti Josef Horálek

Paměti Josef Horálek Paměti Josef Horálek Paměť = Paměť je pro počítač životní nutností = mikroprocesor z ní čte programy, kterými je řízen a také do ní ukládá výsledky své práce = Paměti v zásadě můžeme rozdělit na: = Primární

Více

HP Compaq Pro 6300 SFF

HP Compaq Pro 6300 SFF HP Compaq Pro 6300 SFF Windows 10 Home CZ CPU: Intel Core i3 / 3,3GHz RAM: 4GB Pevný disk: 500GB Opt. Mech.: DVD Záruka: 24 měsíců Cena: 5 700,- kč s DPH Původ zboží Repasované Výrobce Hewlett Packard

Více

Testujeme notebook pro opravdové hráče: Toshiba X200

Testujeme notebook pro opravdové hráče: Toshiba X200 Stránka č. 1 z 5 Testujeme notebook pro opravdové hráče: Toshiba X200 26.9.2007 - Procesor Intel Core 2 Duo 2,4 GHz a nekompromisní výkon grafické karty NVidia 8700M GT jsou hlavními zbraněmi nové řady

Více