3. Sukulenty chráněné Úmluvou CITES Co jsou sukulenty?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3. Sukulenty chráněné Úmluvou CITES Co jsou sukulenty?"

Transkript

1 3. Sukulenty chráněné Úmluvou CITES Co jsou sukulenty? Sukulenty jsou rostliny adaptované na život v suchých podmínkách. Mnohé z nich se staly oblíbenými pokojovými a zahradními rostlinami pro svou neobvyklou růstovou formu a mnohdy nádherné květy. Sukulenty jsou rozšířeny po celém světě, zejména však v suchých oblastech. Sukulentní rostlinné druhy spadají do více než 30 čeledí a zahrnují nejrůznější životní formy od drobných jednoletek po velké stromovité útvary. Jednou z jejich společných charakteristik je schopnost tvořit zásoby vody v jednom nebo i ve více orgánech. Tak můžeme rozeznat stromovité sukulenty, listové sukulenty a kořenové sukulenty. Na obrázku jsou uvedeny tři různé typy orgánů, který slouží jako zásobárna vody. Sukulenty mají často neobvyklý vzhled. Vytvářejí či dotvářejí jej např. ostny, trichomy, uspořádané jednotlivě nebo i tvořící hustý pokryv, a baňaté (swollen) stonky. Sukulenty jsou velmi oblíbené mezi pěstiteli právě díky těmto zvláštním morfologickým rysům a také proto, že mnohé lze poměrně snadno pěstovat jako pokojové rostliny. Charakteristiky jako růstová forma a stavba květu se mezi různými skupinami sukulentů značně liší. Nicméně podobný vzhled také není ještě zárukou taxonomické příbuznosti, protože vzájemně nepříbuzné druhy jsou si často vzhledem velmi podobné. Proto při determinaci sukulentů je nutné znát identifikační znaky specifické pro jednotlivé skupiny.

2 Proč chráníme sukulenty? Podobně jako u dalších skupin rostlin i u sukulentů je přežití mnoha volně rostoucích populací ohroženo celou řadou lidských činností. Sukulenty jsou velmi žádány v zahradnické velkovýrobě, protože jsou velmi oblíbenými pokojovými rostlinami pro svůj zvláštní vzhled. Kromě toho jsou také používány jako potraviny, krmivo, vlákna, jako zdroj léčivých látek, olejů a kosmetických surovin pro kosmetický průmysl. Didierea madagascarensis Mezinárodní obchod Aloe lutescens Euphorbia avasmontana Pachypodium aj. v pěstírně na Madagaskaru Sukulenty jsou předmětem zahradnického obchodu ve velkém měřítku. Převážná většina z nich je uměle pěstována. Zdroje těchto rostlin zahrnují jak malé místní pěstírny v zemích původu rostliny, tak velké koncerny, jejichž činnost probíhá zejména mimo zemi původního výskytu. Velkovýroba sukulentů v minulosti probíhala zejména v průmyslových zemích (v Evropě, USA, Kanadě a Japonsku). Tyto země byly tak největšími producenty. V posledních desetiletích vzrostl podíl dalších zemí. Např. Dominikánská republika je nyní významným vývozcem sukulentů.

3 Které skupiny podléhají kontrole? Úmluva CITES chrání přes 3000 druhů sukulentů včetně kaktusů. Úmluva CITES zahrnuje čtyři hlavní skupiny sukulentů: kaktusy (čeleď Cactaceae), druhy rodů Euphorbia (Euphorbiacae), Aloe (Liliaceae) a Pachypodium (Apocynaceae). Největší a nejlépe prostudovanou skupinou jsou kaktusy, které zahrnují přes 2000 druhů. Kaktusy Cactaceae Euphorbia Aloe Pachypodium Kaktusy jsou početnou a významnou čeledí sukulentů. Druhy zahrnují jak miniaturní trpasličí druhy ukryté v písku a štěrku, tak obrovské kaktusy Saguaro, které známe ze scenérií westernů. Téměř každá domácnost v Severní Americe a Evropě má za oknem alespoň jeden květináč skaktusem. Nejčastěji jde o bohatě kvetoucí kultivar druhu Schlumbergera (vánoční kaktus). První zprávy o pěstování kaktusů v Evropě sahají do 16. století, tedy brzy po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. V současnosti se v Evropě uměle pěstují miliony kaktusů za rok. I tak však přetrvává značná poptávka po kaktusech sebraných na přirozených biotopech.

4 Kromě neustále pokračujícího ničení přirozených biotopů pokračuje nezákonný mezinárodní obchod. Trh se sukulentními rostlinami sytí např. poptávka po pouštních rostlinách pro krajinné zahradnictví. Firma TRAFFIC North America odhaduje, že v období mezi rokem 1998 a červnem 2001 bylo z Texasu a Mexika odvezeno okolo sukulentů v hodnotě asi 3 miliony dolarů, určených pro trhy v městech Phoenix a Tucson (USA). Sukulentní pryšce (Euphorbia spp.) E. obesa E. persistentifolia Rod Euphorbia zahrnuje přes 2000 druhů, Jeho druhy jsou rozšířeny po celém světě. Jejich růstové formy zahrnují jak jednoleté rostliny, tak keře i stromy a sukulenty. Pravděpodobně nejznámějším pryšcem je E. pulcherrima neboli Poinsettia, (která ovšem nepodléhá kontrole CITES). Většina sukulentních pryšců má zelené sukulentní stonky. Jejich velikost sahá od několika cm (E. obesa) k několika metrům (E. persistentifolia). Listy jsou obvykle redukovaných rozměrů a jsou opadavé. Na hranách stonku se vyskytují trny. Podle životní formy lze sukulentní pryšce rámcově rozdělit na tři skupiny: stromovité, keřovité a kaudiciformní. Sukulentní pryšce hrají v Africe tutéž úlohu jako kaktusy v Severní a Jižní Americe. Všechny sukulentní pryšce, jichž je přes 700, jsou obsaženy v Příloze II k Úmluvě CITES. Navíc deset trpasličích madagaskarských druhů je zahrnuto v Příloze I (E. ambovombensis, E. capsaintemariensis, E. cremersii, E. cylindrifolia, E. decaryi, E. francoisii, E. moratii, E. parvicyathophora, E.quartziticola, E. tulearensis).

5 Charakteristiky pryšců: latex Ačkoli sukulentní druhy pryšců mají velmi rozmanité tvary a různé rozměry, mají některé společné charakteristiky. Jednou z nich je mléčně bílá tekutina zvaná latex, která vytéká z poraněných míst. Snadný způsob, jak rozlišit pryšec od kaktusu, je rozlomit lístek pryšce nebo poškodit stonek a podívat se, zda se v ráně objeví latex. Je však třeba mít na paměti, že latex je jedovatý (caustic), a proto se s těmito rostlinami musí zacházet opatrně. Charakteristiky pryšců: trny a květy Trny jehlicovité složené v párech Až na několik výjimek mají pryšce malé a nenápadné květy. Jejich barva je různá, od zelené po jasně červenou. Květy jsou obvykle sdruženy v květenství zvané cyathium. Cyathium je uzavřeno souborem 4 listenů, nesoucích na vrcholu žlázky produkující nektar. Tvar a barva těchto listenů jsou obvykle důležitými diakritickými znaky. Květy nenápadné nápadné listeny cyathium Až na několik výjimek mají pryšce malé a nenápadné květy. Jejich barva je různá, od zelené po jasně červenou. Květy jsou obvykle sdruženy v květenství zvané cyathium. Cyathium je uzavřeno souborem 4 listenů, nesoucích na vrcholu žlázky produkující nektar. Tvar a barva těchto listenů jsou obvykle důležitými diakritickými znaky.

6 Aloe Rod Aloe: Příloha I: Příloha II: Výjimka: 500 druhů 22 druhů ostatní druhy Aloe vera Rod Aloe zahrnuje přes 500 druhů. Centrem rozšíření je jižní a východní Afrika a Madagaskar. Dvacet dva druhů rodu Aloe je zahrnuto v Příloze I. Ostatní druhy (s výjimkou Aloe vera) jsou obsaženy v Příloze II. Druhy Aloe mohou být identifikovány pomocí stavby listů. Nicméně jejich růstová forma je velmi různorodá! Výška může být až 20 metrů u stromovitých forem až k miniaturním rostlinám, které jsou jen několik cm vysoké. Ačkoli jsou Aloe obvykle rozpoznávány podle růžice sukulentních listů a dlouhých svícnovitých květenství, podobné znaky mají také jiné sukulentní rostliny, např. Agave. Extrakt z listů některých druhů je používá pro lékařské a kosmetické účely po staletí. Aloe vera, která není chráněna úmluvou CITES, je celosvětově pěstována za tímto účelem.

7 Znaky rodu Aloe Druhy rodu Aloe mají obvykle tyto znaky: Listy: Květy: tvoří růžice jsou relativně měkké a snadno se rozlomí na dva kusy, lom je čistý obsahují gelovitou látku když jsou poraněny, na okrajích listu vytéká žlutá šťáva podél okrajů jsou listy často zubaté nebo vybavené trny často jsou skvrnité (spotted) a někdy mají prickly povrch; s postupujícím věkem rostliny listy odumírají odspodu a na stonku zanechávají po sobě typické zbytky. květy jsou uspořádány do svícnovitých květenství barva květu je různá, od červené do žluté.

8 Aloe nebo Agave? Druhy rodu Aloe se někdy velice podobají druhům Agave. Oba rody se vyznačují listovou růžicí a květy vytvářenými na konci Dlouhých květních stvolů (flower spikes). Pro rostliny v obchodě je nejlepší řídít se charakteristikami listu při rozpoznání těchto dvou rodů. Pokud jsou listry měkké, šťavnaté a rozlomí se čistě na dvě části, je pravděpodobné, že se jedná o rostlinu Aloe. Aloe jsou měkké sukuletny. Naproti tomu druhy Agave jsou kožovité neboli tvrdé sukulenty, protože jejich tvrdé a vláknité listy se nerozlomí tak snadno na dva kusy. Listy Agave také mívají silné trny na konci listů Počet trnů na listech není jako determinační znak příliš spolehlivý, protože u obou rodů je velmi variabilní. Trny Aloe jsou měkké a snadno se lámou, kdežto trny Agave jsou tlusté, drsné a velmi špičaté. Také stavba květního stvolu je u Agave a Aloe rozdílná. U Aloe květní stvoly málokdy dosahují výšky přes 1.5 m. Naproti tomu u Agave mohou dosahovat výšky až několika metrů. Agave Aloe Agave Agave Aloe Aloe

9 Pachypodium Referenční manuál druhů CITES (checklist) obsahuje 30 druhů rodu Pachypodium. Jednotlivé druhy se navzájem velice liší růstovou formou, jak je ukázáno i na obrázku: opachypodium geayi (vlevo) je stromovitý sukulent op. namaquanum (uprostřed) má v pozdějším věku větvenou keřovitou formu op. brevicaule (vpravo nahoře) se podobá hromadě kamení; op. bispinosum (vpravo dole) má svou zásobárnu vody pod zemí. Tyto růstové formy jsou sběrateli velmi žádány. Rod Pachypodium je vpříloze II, tři druhy v Příloze I (Pachypodium ambongense, Pachypodium baronii, Pachypodium decaryi.)

10 Znaku rodu Pachypodium Stromovité a keřovité druhy rodu Pachypodium se podobají některým jiným sukulentním rostlinám. Mohou růst do výšky několika metrů ale zpravidla se obchoduje s rostlinami vysokými cm, s listy nebo bez listů. Jak je vidět na obrázku, zpravidla mají trnitý stonek nebo kmen s růžicí listů na vrcholu. Stonky pachypodií jsou šedé až hnědé. Všechny druhy mají trny až na Pachypodium decaryi (které má hladké větve a redukované černé trny poblíž vrcholu stonku, které opadávají v době opadu listů). Listy pachypodií jsou u různých druhů velmi odlišné, ale často se podobají tvarem listům oleandru nebo vavřínu (bobkový list). Jejich délka dosahuje 1-30 cm. Obvykle rostou jen na vrcholu stonku. Listy opadávají na počátku doby dormance a rostliny jsou často převáženy bez nich.

11 Další druhy chráněné Úmluvou CITES Agave Alluaudia Fouquieria Ačkoli rod Agave zahrnuje přes 200 druhů, kontrole v rámci CITES podléhají pouze tři. Nejsou mezi nimi druhy používané pro výrobu tequily! Agave arizonica a A. parviflora jsou obsaženy v Příloze I zatímco A. victoria-reginae je v Příloze II. Věnujte pozornost tomu, že A. parviflora ve vegetativním stavu může vyhlížet stejně jako druh A. polianthiflora, který její Úmluvou chráněn! Všechny kontrolované druhy se přirozeně vyskytují v USA nebo Mexiku. Není pravděpodobné, že by s mezinárodním obchodem těmito druhy byly problémy. Didiereaceae je malá čeleď sukulentů, kterou tvoří 4 rody: Alluaudia, Alluaudiopsis, Decarya a Didierea. Mnoho druhů má přímý sloupovitý vzhled podobný sloupovitým pryšcům a kaktusům. Jsou důležitou složkou suchého trnitého lesa jižního a jihozápadního Madagaskaru. Jsou ohroženy ničením biotopů, vypalováním a produkcí dřevěného uhlí. Poptávka po těchto druzích pěstiteli kulminovala v 80. letech 20. století, než se více rozšířilo umělé množení. Úmluvou CITES jsou chráněny tři druhy rodu Fouquieria (Fouquieriaceae). F. fasciculata a F. purpusii jsou zahrnuty v Příloze I a F. columnaris v Příloze II. Rod zahrnuje 11 druhů, které se vyskytují pouze v Mexiku a USA. F. columnaris (Boojum tree) tvoří sloupovité stromy až 18 metů vysoké a 400 let staré. Fouquieria purpusii a F. fasciculata jsou menší keře domácí v Mexiku a atraktivní pro sběratele. Mezinárodní obchod s planě rostoucími rostlinami mimo Severní Ameriku není pravděpodobný.

12 Další druhy chráněné Úmluvou CITES (2) Rody Anacampseros a Avonia (vpravo dole; dříve oba zahrnuty do rodu Anacampseros) zahrnují přes 20 druhů, z nichž většina se vyskytuje v Africe. Africké druhy jsou žádány pěstiteli. Specializovaní sběratelé představují potenciální hrozbu. Nicméně podle současných informací je intenzita obchodu s těmito druhy jen velmi malá. Vyskytly se však zprávy o nelegálním obchodě stěmito druhy ve východní Evropě. Welwitschia mirabilis (vlevo) je unikátní dlouhověká (až 1500 let) sukulentní rostlina, která přežívá pouze z vlhkosti z mlh a rosy. Původně byla zahrnuta v Dodatku I, ale později byla přeřazena do Dodatku II, protože rostlina je na svých přirozených biotopech relativně běžná a ve svém přirozeném areálu je přísně chráněná. Pochází z Angoly a Namibie a není pravděpodobné, že by se obchodovalo s planě rostoucími rostlinami, s výjimkou semen. W. mirabilis je jediným druhem rodu. - Dioscorea deltoidea (vpravo nahoře) je chráněna úmluvou CITES. Obchoduje se s ní pro její léčivé účinky.

13 Výjimky Seznamy rostlin v Přílohách k úmluvě CITES mohou být opatřeny poznámkami. Cílem poznámek je zaměřit pozornost na ty rostliny, u nichž pravděpodobně dochází k obchodu s exempláři odebranými z volné přírody a které také mohou být identifikovány. Obecně se poznámky neuvádějí v seznamu v Příloze I. U všech druhů rostlin v Příloze I se ochrana týká celé rostliny a všech jejích rozpoznatelných součástí. Na sukulenty obsažené vsoučasnosti v Příloze I se nevztahují žádné výjimky. V Dodatku II jsou zahrnuty dva druhy, u nichž podléhají kontrole pouze celé živé a mrtvé rostliny, zatímco žádné části nebo odvozeniny kontrole nepodléhají. Pro ostatní sukulenty z Příloze II se vztahuje poznámka #1. Podle této poznámky kontrole nepodléhají semena, spóry (včetně pylu), tkáňové kultury řezané květy uměle pěstovaných rostlin. Některé druhy mohou být ze seznamů vyňaty. Dvě speciální výjimky se vztahují na sukulentní rostliny. Aloe vera (uprostřed a vpravo) je výjimkou v rámci rodu Aloe protože druh je znám pouze jako uměle pěstovaný a jako rostlina naturalizovaná. Byla tak dlouho pěstována, že její přirozený areál a místo původu nejsou známy. Uměle množené rostliny kultivarů Euphorbia trigona (vlevo) jsou výjimkou v rámci pryšců, protože jsou pěstovány ve velkém množství a nejsou podobné planě rostoucím rostlinám.

2. Hlavní skupiny rostlin chráněné Úmluvou CITES

2. Hlavní skupiny rostlin chráněné Úmluvou CITES 2. Hlavní skupiny rostlin chráněné Úmluvou CITES Více druhů rostlin než živočichů Jak jsme již viděli, podle úmluvy CITES je chráněno více než 25000 druhů rostlin. To je pětkrát více než druhů živočichů.

Více

4. Praktické uplatňování (implementace) úmluvy Zúčastněné instituce

4. Praktické uplatňování (implementace) úmluvy Zúčastněné instituce 4. Praktické uplatňování (implementace) úmluvy Zúčastněné instituce Uplatňování (enforcement) úmluvy CITES probíhá na několika úrovních. V rámci exportující země zahrnuje kontroly pěstíren, obchodníků,

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Obsah 5 Obsah Úvod................................................. 7 1. Charakteristika sukulentů............................. 9 2. Historie pěstování

Více

1. Úmluva CITES, její cíle a implementace

1. Úmluva CITES, její cíle a implementace 1. Úmluva CITES, její cíle a implementace Proč chráníme plané rostliny? Neomezený mezinárodní obchod s planými rostlinami ohrožuje přežití jejich původních populací Mnohé druhy rostlin jsou vysoce žádané

Více

Sloní noha, prababička kaktusů a další kousky z říše kaktusů a sukulentů

Sloní noha, prababička kaktusů a další kousky z říše kaktusů a sukulentů Sloní noha, prababička kaktusů a další kousky z říše kaktusů a sukulentů Ariocarpus / Mammillaria sp / Notocactus sp 8. 6. 2011; autor: Věra Hroudová; rubrika: i-forum informuje Spolek pěstitelů kaktusů

Více

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH 50 ORCHIDEJE VHODNÉ DO DOMÁCÍCH PODMÍNEK 51 DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Druhy a kultivary

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

135 str., 70 barevných fotografií, 3 pérovky, 52 druhů nejohroženějších mexických kaktusů, fotografie z naleziště, množení, pevná vazba, anglicky,

135 str., 70 barevných fotografií, 3 pérovky, 52 druhů nejohroženějších mexických kaktusů, fotografie z naleziště, množení, pevná vazba, anglicky, 135 str., 70 barevných fotografií, 3 pérovky, 52 druhů nejohroženějších mexických kaktusů, fotografie z naleziště, množení, pevná vazba, anglicky, 890,- Kč. 315 str., druhé vydání dobré příručky sloužící

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. ROSTLINY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. Rostliny samy si umí vyrobit ústrojné látky z neústrojných (fotosyntéza)

Více

VY_52_INOVACE_77 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_77 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_77 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jalovec obecný Jalovec obecný Juniperus communis L. Strom ač keř značně proměnlivého

Více

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea)

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) Velmi statný strom dosahující 30 35 m výšky, s nepravidelnou korunou se silnými větvemi, kmen má válcovitý s hrubou, šedohnědou, podélně a hluboko trhlinatou borkou. Listy má

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Vydala Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3076. publikaci

Více

Masožravé rostliny ostatní

Masožravé rostliny ostatní Masožravé rostliny ostatní Adam Veleba (184653@mail.muni.cz) Prezentace určena pro potřeby předmětu Bi9630 Masožravé rostliny Není-li uvedeno jinak, jsem i autorem fotografií. Malé rody a skupiny MR: Brocchinia

Více

VEGETATIVNÍ ORGÁNY ROSTLIN

VEGETATIVNÍ ORGÁNY ROSTLIN VEGETATIVNÍ ORGÁNY ROSTLIN 13 Soubory určitých pletiv vytvářejí u rostlin rostlinné orgány, a to buď vegetativního nebo generativního charakteru. Vegetativní orgány slouží rostlinám k zajištění růstu,

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

Rakytník řešetlákový. VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Rakytník řešetlákový. VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rakytník řešetlákový VY_52_INOVACE _102 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Rakytník řešetlákový Hippophae rhamnoides L. Strom nebo dvoudomý

Více

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Invazní druhy rostlin NP Šumava Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Rostlinné invaze v Národním parku Šumava Národní park Šumava 2 Lupina mnoholistá Lupinus polyphyllus Bobovité

Více

ABC ZAHRADY S.R.O. KATALOG ZAHRAD 2012 PRO VAŠI INSPIRACI

ABC ZAHRADY S.R.O. KATALOG ZAHRAD 2012 PRO VAŠI INSPIRACI ABC ZAHRADY S.R.O. KATALOG ZAHRAD 2012 PRO VAŠI INSPIRACI Japonská zahrada Japonská zahrada je charakteristický typ okrasné zahrady. Svůj původ má v Číně odkud ji postupně přijali za svou a rozvinuli v

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č. č. 33 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Pokojové a okrasné květiny, chráněné, léčivé a jedovaté rostliny V pracovních listech se

Více

Knihovna stav k 31.12 2011

Knihovna stav k 31.12 2011 EVENT.ČÍSLO TITUL POZNÁMKA 001/1 Backeberg díl 1 Německy 001/2 Backeberg díl 2 Německy 001/3 Backeberg díl 3 Německy 001/4 Backeberg díl 4 Německy 001/5 Backeberg díl 5 Německy 001/6 Backeberg díl 6 Německy

Více

KAPRAĎOROSTY. 2011 Mgr. Božena Závodná. Obr.1. Obr.4

KAPRAĎOROSTY. 2011 Mgr. Božena Závodná. Obr.1. Obr.4 Obr.3 Obr.2 KAPRAĎOROSTY Obr.1 Obr.4 2011 Mgr. Božena Závodná Kapradiny, přesličky a plavuně jsou vývojově dokonalejší skupinou rostlin než mechorosty. Kapradiny, přesličky a plavuně mají vytvořeny kořeny,

Více

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ 1. Pravidelné zahradní slohy 2.Zahradní slohy nepravidelné 3. Alpina a květinové zídky v sadových

Více

Formy ekologické stability: minimalizací změn (buk + podrost) resilience (pružnost) jako guma, zajištění stability optimalizací změn (bříza + plevele)

Formy ekologické stability: minimalizací změn (buk + podrost) resilience (pružnost) jako guma, zajištění stability optimalizací změn (bříza + plevele) schopnost ekologického kl ikéh systému vyrovnávat vnější rušivé vlivy vlastními spontánními mechanismy (autoregulace) koeficient ekologické stability (KES) poměr ploch relativně stabilních proti plochám

Více

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ.

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. SKOŘICOVNÍK SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. TYTO STROMY SE PĚSTUJÍ NA PLANTÁŽÍCH V TROPECH A SUBTROPECH (V ČÍNĚ, THAJSKU, INDONÉSII, CEJLONU, MADAGASKARU, BRAZÍLII, NA JÁVĚ, SUMATŘE). EXISTUJE SKOŘICOVNÍK

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ HÁĎÁTKO BOROVICOVÉ BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS Odbor ochrany proti škodlivým organismům Ing. Petr Kapitola Ing. Martina Jurášková Ztracená 1099, Praha 6, PSČ

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk Botanika (nejen) pro včelaře RNDr. Václav Švamberk Jedinečná kolekce 544 včelařsky významných rostlin ČR s podrobným popisem a určením Nektarodárnost, pylodárnost, fenologická specifikace rostlin Ku potěše

Více

BRASSIA BRASIE KH0338_blok.indd :48:35

BRASSIA BRASIE KH0338_blok.indd :48:35 BRASSIA BRASIE BRASSIA BRASIE ORCHIDEJE BRASSIA BRA- SIE Druhy a kultivary Rod zahrnuje asi 30 50 druhů a mnoho stovek jak mezidruhových, tak mezirodových kříženců. Z mezirodových hybridů jsou nejrozšířenější

Více

05. Park u kina Petra Bezruče

05. Park u kina Petra Bezruče 05. Park u kina Petra Bezruče Přestavba Frýdku-Místku probíhala od roku 1963. Prvními obytnými soubory byla sídliště Riviera I a II a Bezručovo. Nárůst počtu obyvatel v této lokalitě vyžadoval i nové objekty

Více

Modřín opadavý. VY_52_INOVACE_81 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Modřín opadavý. VY_52_INOVACE_81 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Modřín opadavý VY_52_INOVACE_81 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Modřín opadavý Larix decidua Miller Strom velkých rozměrů, opadavý jehličnan,

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků.

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jehličnaté stromy Obsahový cíl: - Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jazykový cíl: - Žák používá slovní

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 16 Ostatní jehličnany

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.7.Bi.Rostlinne_ organy_ stonek_ list Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum

Více

Šablona č Přírodopis. Krytosemenné rostliny

Šablona č Přírodopis. Krytosemenné rostliny Šablona č. 01.17 Přírodopis Krytosemenné rostliny Anotace: Pracovní list určený k opakování probraných čeledí krytosemenných rostlin. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Zopakování znalostí

Více

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace Přírodní rezevace Březinka Starý porost s bukem na škrapech P. Jelínek a M. Čech Mendelova univerzita v Brně Březinka Mapový server seznam.cz OBSAH Co území chrání...3 Liána..10 Stromy.....4 Mrtvé dřevo...

Více

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV NÁVOD PRO ČINNOST FENOLOGICKÝCH STANIC POZOROVATELŮ PRO PROJEKT POLNÍ PLODINY

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV NÁVOD PRO ČINNOST FENOLOGICKÝCH STANIC POZOROVATELŮ PRO PROJEKT   POLNÍ PLODINY ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV NÁVOD PRO ČINNOST FENOLOGICKÝCH STANIC POZOROVATELŮ PRO PROJEKT WWW.FENOFAZE.CZ POLNÍ PLODINY PRAHA 2019 1 Obsah 1. Základní pokyny a informace... 2 2. Fenologické údaje...

Více

CRASSULA PERFORATA PACHYPODIUM SAUNDERSII

CRASSULA PERFORATA PACHYPODIUM SAUNDERSII Původ: Jižní Afrika, v Evropě je pěstována již od roku 1785! Nároky: pro dokonalé probarvení vyžaduje plné slunce. Velmi prospívá letnění. Během letních měsíců zálivka hojná (až 2x týdně), přes zimu zalévat

Více

SUKULENTY aneb Experti na sucho

SUKULENTY aneb Experti na sucho Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana SUKULENTY aneb Experti na sucho Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy a jejím okolím v

Více

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel.

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel. Prodej rostlin Rostliny jsou vypěstovány v našich klimatických podmínkách, takže mají vyšší odolnost pro naše podnebí, než rostliny z dovozu. Prodáváme zdravé, ošetřené rostliny větších velikostí, vhodné

Více

List1. Nabídka DVD - záznamy z přednášek Autor název přednášky místo konání Argentina Čelákovice 9/95

List1. Nabídka DVD - záznamy z přednášek Autor název přednášky místo konání Argentina Čelákovice 9/95 Nabídka DVD - záznamy z přednášek Autor název přednášky místo konání Bercht L. Argentina Čelákovice 9/95 Berka L. Kaktusy Jižní Brazílie - Pedras Altas Praha 9/08 Berka L. rod Frailea Praha 4/03 Berka

Více

DŘEVO pracovní list II.

DŘEVO pracovní list II. DŘEVO pracovní list II. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů - doplňovačky, přivazovačku,výpočtovou

Více

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou.

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. ŘEŠENÍ: Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK je vytrvalá rostlina. Zimu přežívá v zemi v podobě malé cibulky. Brzy na jaře (únor, březen) z cibulky vyrostou listy a stonky

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova -

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova - Anotace Želvy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, ověření při odpovídání na otázky k textům, doplnění chybějících slov do vět,

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY. 5. přednáška Biogeografie

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY. 5. přednáška Biogeografie REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY 5. přednáška Biogeografie Biosféra Pro její charakter (hlavně druhové složení) jsou určující: klimatické poměry, půda lidské zásahy proto je její rozložení v Latinské

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY 5. přednáška Biogeografie Biosféra Pro její charakter (hlavně druhové složení) jsou určující: klimatické poměry, půda lidské zásahy proto je její rozložení v Latinské

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12 Číslo materiálu: Název materiálu: ROSTLINNÉ ORGÁNY Písemná práce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Marcela Kováříková JMÉNO: A 1. Jak se nazývá rostlinný orgán, který má rozmnožovací funkci

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/6 3.2.08.13 Růžovité - byliny, keře, stromy - obsahují vonné oleje /vůně květů/ - pětičetné, oboupohlavné, květní obaly rozdělené na kalich a korunu - střídavé listy s palisty - plod nažka /zdužnatělá

Více

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov.

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. " Znalecký posudek č. 142/2009 Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. I Zpracoval: Doc. Ing. Luboš Úradníček, CSc. Křížkovského 31 60300 Brno Znalecký posudek

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více

Ekologická společenstva

Ekologická společenstva Ekologická společenstva Společenstvo Druhy, které se vyskytují společně v prostoru a čase Složená společenstva jsou tvořena dílčími společenstvy soubory druhů spojené s nějakým mikroprostředím nebo zdrojem

Více

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle 1. datle Datle Datlovník pravý patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, zmínky o něm nalézáme v Bibli archeologické výzkumy dokládají jeho úmyslné pěstění už v mladší době kamenné. Datle Datlová semena

Více

Soubor map V ková struktura vybraných horských smrkových porost na Šumav

Soubor map V ková struktura vybraných horských smrkových porost na Šumav Soubor map V ková struktura vybraných horských smrkových porost na Šumav Auto i: Ing. Pavel Janda, Ph.D., Ing. Vojt ch ada, Doc., Ing. Miroslav Svoboda, Ph.D. Tento soubor map je rozd len na ásti: 1. Soubor

Více

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Třešeň ptačí Třešeň ptačí Prunus avium (L.) Moench. Strom středně velký, opadavý,

Více

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice Prir2-III-30 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Anotace: Materiál slouží jako pomůcka k probíranému tématu - tř. dvouděložné rostliny (7. ročník) třída: Dvouděložné rostliny čeleď: Pryskyřníkovité

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY

SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY obr. č. 1 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY znaky: rozmnožování semeny semena vznikla z vajíčka nejsou kryta v plodu = nahá systém: 1. CYKASY 2. JINANY 3. JEHLIČNANY

Více

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01 STŘEDOŠKOLSKÁ TECHNIKA 2012 Setkání a prezentace prací studentů na ČVUT BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584,

Více

BRUSINKA. americká hopsinka. Klikva neboli cranberry

BRUSINKA. americká hopsinka. Klikva neboli cranberry 1 BRUSINKA americká hopsinka 2 3 BRUSINKY POCHÁZEJÍ ZE SEVERNÍ AMERIKY A OBLÍBILI SI JE JIŽ PŮVODNÍ INDIÁNI. ROSTOU NA NÍZKÉM PLAZIVÉM KEŘÍKU, KTERÝ DORŮSTÁ VÝŠKY 10 AŽ 20 CM. PROTOŽE JSOU UVNITŘ DUTÉ,

Více

Rod hvězdoš nenápadné vodní rostliny s nápadně rozmanitou reprodukční strategií

Rod hvězdoš nenápadné vodní rostliny s nápadně rozmanitou reprodukční strategií v krajině. Druhy šířené vodou migrují především jednosměrně podél toků. Po - kud mají dobře plovatelné diaspory, jsou často odneseny i na vzdálenosti několika desítek kilometrů. Rostliny se špatně plovatelnými

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Olejniny Seznam rostlin: brukev řepka olejka (Brassica napus) slunečnice roční len setý mák setý bavlník Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Více

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Invaze a její důsledky invazní (zavlečené, nepůvodní, introdukované) rostliny nejsou na daném území původní (domácí) a byly do něho člověkem úmyslně nebo neúmyslně

Více

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Exkurze Nemošická stráň Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Úvod Dobrý den, jako úkol jsme dostali seznámit Vás s náplní naší exkurze, kde jsme se dozvěděli kupu novinek a zajímavostí.

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu

Více

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Živá příroda Člověk Živé organismy Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Znaky života rostlin Rostliny: Dýchají Přijímají vodu a živiny Vylučují odpadní látky Rozmnožují se Rostou Vyvíjejí se Rostliny

Více

Obsah Slovo úvodem 1. Co jsou to kaktusy? 2. Vznik a vývoj kaktusů 3. Úvod k morfologii

Obsah Slovo úvodem 1. Co jsou to kaktusy? 2. Vznik a vývoj kaktusů 3. Úvod k morfologii Obsah Slovo úvodem... 7 1. Co jsou to kaktusy?... 9 2. Vznik a vývoj kaktusů... 10 3. Úvod k morfologii... 12 3.1 Stavba stonku... 12 3.2 Trny... 15 3.3 Květy... 16 3.4 Plody a semena... 19 4. Jak vznikají

Více

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova VY_32_INOVACE_10_17_PŘ Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Člověk jako ochránce i kazisvět Seznámení s vymíráním živočichů, ničení lesů, těžbou nerostných surovin, Mgr. Martina Mašterová čeština

Více

Katalog zahradnických substrátů

Katalog zahradnických substrátů Katalog zahradnických substrátů 2 Obsah Zahradnické substráty - HOBBY str. 4 6 Dekorační prvky str. 7 Velkoobchod s květináči str. 8 Speciální tekutá hnojiva str. 9 Speciální pevná hnojiva str. 10 Speciální

Více

Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides)

Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides) Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides) Popis : Katalpy jsou si vzájemně velice podobné růstem, listy i květy. Jsou zpravidla nepřehlédnutelné, exotické, majestátní a dlouhověké. Obvykle dorůstají výšky

Více

Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) 1. část. řád Cycadales řád Ginkgoales řád Gnetales

Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) 1. část. řád Cycadales řád Ginkgoales řád Gnetales Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) 1. část řád Cycadales řád Ginkgoales řád Gnetales Nahosemenné rostliny dřeviny stromy a keře, druhotně tloustnou rostliny jednodomé i dvoudomé nemají květy, jen

Více

Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie a živé vzorky

Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie a živé vzorky Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie a živé vzorky správné odpovědi, vyhodnocení a komentáře PT#V/8/2014 Odběry vzorků přírodní koupaliště Připravil: Petr Pumann, Státní zdravotní ústav, 7.6.2014

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

Rostlinná pletiva. Rostlinná pletiva se mohou dělit buď podle tloušťky buněčné stěny, nebo podle funkce.

Rostlinná pletiva. Rostlinná pletiva se mohou dělit buď podle tloušťky buněčné stěny, nebo podle funkce. Rostlinná pletiva 1. Všeobecná charakteristika Živočichové i rostliny jsou si v mnohém podobní. Živočichové i rostliny jsou složeny z buněk. Jednotlivé buňky se podle funkce a tvaru sdružují do tkání (u

Více

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V.

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V. 28. května 2005 2.A / 4 Gymnázium V. Hlavatého, Louny Záchrana pěnišníků Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková Když jsme přemýšlely nad projektem, který bychom mohly uskutečnit,

Více

Přírodní rezervace Boubínský prales

Přírodní rezervace Boubínský prales Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Přírodní rezervace Boubínský prales Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) 2. část. tapestry-sm-pots.jpg

Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) 2. část. tapestry-sm-pots.jpg Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) 2. část tapestry-sm-pots.jpg mikrofylní vývojová větev řád: PINALES (jehličnany) dřeviny (stromy, keře), větvený kmen listy malé, četné, často na brachyblastech

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 20 Akát Ing. Hana Márová

Více

ročník 7. č. 29 název

ročník 7. č. 29 název č. 29 název Stavba těla rostlin - kořen anotace V pracovních listech se ţáci seznámí se stavbou těla rostlin. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae)

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Otázka: Dvouděložné rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Jarys Dvouděložné rostliny ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Jsou to dřeviny, patří k vývojově nejstarším, v pletivech mají jedovaté látky, květní

Více

Bobovité (Fabaceae) /čti fabácé/

Bobovité (Fabaceae) /čti fabácé/ Bobovité (Fabaceae) /čti fabácé/ 1. Naprosto typický tvar květu z pavézy, křídel a člunku. Koruna květu se skládá z těchto lístků: a) pavéza 1 horní lístek b) křídla 2 postranní lístky c) člunek 1 dolní

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

Chráněné rostliny a živočichové Květnice

Chráněné rostliny a živočichové Květnice Chráněné rostliny a živočichové Květnice Oměj vlčí Zvonek boloňský Roste ve vlhkost zadržujících, avšak dobře odvodňovaných půdách na horských loukách. Jeho tmavě zelené listy postrádají palisty. Tyto

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Předmět: Užitková tropická dřeva Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR TechDrev CZ.1.07/2.2.00/28.0019 strana 2 Co je

Více

List (fylom) Welwitschia mirabilis (Namibie)

List (fylom) Welwitschia mirabilis (Namibie) List (fylom) Postranní orgán prýtu, rozšířený do plochy, omezeného růstu (výjimkou Welwitschia). Primární funkce: fotosyntéza, transpirace a výměna plynů Ontogeneze listu: Vyvíjí se exogenně na vzrostném

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Zoologie

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Zoologie A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence občanské respektuje přesvědčení druhých je si vědom svých

Více

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star')

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Popis: Keř je až 4 m vysoký a 2 m široký. Listy střídavé, úzce eliptické až podlouhle vejčité, až 10

Více