OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY ČD

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY ČD"

Transkript

1 ČESKÉ DRÁHY OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY ČD PRO OCHRANNÉ NÁTĚROVÉ SYSTÉMY OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ MOSTNÍCH OBJEKTŮ Upozornění: Tyto OTP z roku 2000 budou v roce 2017 nahrazeny novou verzí. Podrobnější informace lze získat na O13 OMT (Ing. Kučera, tel , kuceram@szdc.cz) Schválil ředitel odboru stavebního ředitelství DDC ČD dne 17. srpna 2000 č.j. 955/ O 13 s účinností ode dne schválení

2 Strana 2 (celkem 16) OTP ČD ONS 08/2000

3 Obsah Seznam použitých značek Úvodní stanovení Ochranný nátěrový systém Souhrnné požadavky ČD Vstupní jednání s výrobci Proces ověřování shody Osvědčení ČD pro ochranné NS a NH Laboratorní zkoušky a jejich vyhodnocování Dodávka nátěrových hmot a jejich aplikace Závěrečná - přechodná ustanovení... 9 Související předpisy, technické normy a interní předpisy ČD Příloha 1 Doklady k ověřovacímu procesu Příloha 2 Obsah TPD Příloha 3 Vzor Osvědčení NS Strana 3 (celkem 16)

4 Seznam použitých značek ČD ČSN EN ISO NH NS OK OMT OTP RAL Ř DDC TKP TNŽ TP TPD České dráhy, s.o. česká technická norma evropská norma International Organization for Standardization nátěrové hmoty nátěrový systém ocelová konstrukce oddělení mostů a tunelů odboru stavebního Ř DDC obecné technické podmínky mezinárodní vzorkovnice barevných odstínů ředitelství Divize dopravní cesty, o.z. technické kvalitativní podmínky technická norma železnic technologický předpis technické podmínky dodací Strana 4 (celkem 16)

5 1. Úvodní stanovení 1.1 Tyto Obecné technické podmínky platí pro nátěrové systémy a pro nátěrové hmoty používané k protikorozní ochraně ocelových mostních objektů, jejich součástí a příslušenství (dále jen OK) definovaných předpisem ČD S5 Správa mostních objektů. U ostatních staveb železničního spodku ČD se tyto OTP používají v přiměřeném rozsahu. 1.2 Ochranný nátěrový systém se pro účely těchto OTP definuje jako celkový počet souvislých vrstev nátěrové hmoty vzniklých při jedné aplikaci a nanesených na podklad pro ochranu proti korozi. 1.3 Nátěrové hmoty se pro účely těchto OTP definují jako souhrnný pojem pro všechny výrobky, jejichž pojivem je filmotvorná látka a které se nanášejí vhodnou aplikační technikou na podklad, aby na něm vytvořily nátěr požadovaných vlastností. K nátěrových hmotám dále patří ředidla, tužidla, katalyzátory, iniciátory, urychlovače a další komponenty určené výrobcem. 1.4 OTP jsou vydány v souladu se Systémem péče o jakost v oboru staveb železničního spodku Českých drah (dále jen Systém péče o jakost 1 ). 1.5 Vydáním těchto OTP jsou ochranné nátěrové systémy vytvořené z nátěrových hmot výrobky stanovenými ve smyslu Systému péče o jakost. 1.6 Tyto OTP stanoví postup pro ověřování souladu konkrétních nátěrových systémů vytvořených z konkrétních nátěrových hmot s požadavky ČD. 1.7 ČD uplatňují tyto OTP u výrobců, dovozců nebo dodavatelů (dále jen výrobců ), kteří projeví hodnověrný zájem uplatnit své NS a NH pro protikorozní ochranu OK. 1.8 Ochranné NS a NH pro protikorozní ochranu OK ČD musejí vyhovovat obecně závazným právním předpisům platným pro dopravní stavby Pro protikorozní ochranu OK musejí být dále respektovány české technické normy a předpisy uvedené v těchto OPT a v dalších dokumentech ČD týkajících se protikorozní ochrany OK Pro použití NS a NH se na základě těchto OPT ověřuje shoda NS a NH s požadavky ČD. 2. Ochranný nátěrový systém 2.1 K ochrannému nátěrovému systému podle čl. 1.2 patří : a) základní nátěr b) podkladový nátěr c) vrchní nátěr 1 Systém péče o jakost byl schválen rozhodnutím generálního ředitele Českých drah dne 14. února 1997 pod čj /96 - DDC s účinností od 1. března Zákon č.50/76 Sb. stavební zákon Vyhláška č.137/1998 Sb Zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky Nařízení vlády č.178/1997 Sb 3 TKP staveb ČD, předpis ČD S 5/4 Strana 5 (celkem 16)

6 2.2 Každý nátěrový systém musí být určen celkovou tloušťkou NS, použitými NH a tloušťkou jednotlivých vrstev. NS je dále definován předpokládanou životností při daném stupni korozní agresivity atmosféry. 2.3 Pro dodržení ochranných vlastností v kritických místech konstrukce (hrany, svary, nýty...) se provádí navíc nátěr těchto míst, tj. pásový nátěr. Pásový nátěr se do celkové tloušťky ochranného nátěrového systému nezapočítává. 2.4 Výplňové a těsnící tmely použité při realizaci ochranného NS musí být slučitelné s použitými NH. Požadavky ČD na výplňové a těsnící tmely nejsou předmětem těchto OTP. 3. Souhrnné požadavky ČD 3.1 V oblasti protikorozní ochrany OK musí být splněna ustanovení Technických kvalitativních podmínek staveb Českých drah (kapitola 25 část B Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ), předpisu ČD S5/4 Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí a další předpisů ČD. 3.2 Protikorozní ochrana a její provádění musí vyhovovat i stanoveným nebo obvyklým provozním podmínkám ČD. Rovněž musí splňovat podmínky ekonomické výhodnosti (cena, životnost). 3.3 Nátěrové hmoty musí vyhovovat ve všech vlastnostech údajům deklarovaným výrobcem v technické dokumentaci. 3.4 Pro kvalitní provedení ochranného NS musí výrobce zajistit odborné vyškolení provádějících firem a musí zajistit i odborný dohled při provádění, kontrolách a přejímkách. 3.5 Pro uplatnění ochranných NS a NH používaných k protikorozní ochraně OK musí být před jejich použitím ověřena shoda NS s požadavky ČD. 3.6 V rámci ověření shody NS je zahrnuto i technické hodnocení příslušnou zkušebnou (viz kapitola 7) včetně zhodnocení výsledků laboratorních zkoušek a případné praktické ověření ochranného NS u ČD. 3.7 Pro NS a příslušné NH zpracuje výrobce na své náklady Technické podmínky dodací podle přílohy 2 těchto OTP. 3.8 Pro ověření shody zajišťuje výrobce na vlastní náklady i případné expertní posudky a další potřebné úkony vyžádané v souladu se Systémem péče o jakost. 3.9 Pro navrhování ochranných NS, jejich zkoušení, provádění a dozor je závazná norma ČSN EN ISO část 1 až Ochranné NS mají mít životnost přiměřenou životnosti předmětné OK při daném stupni korozní agresivity atmosféry. Pro trvalé ocelové konstrukce železničních mostů se uvažuje : stupeň korozní agresivity atmosféry C4 nebo C5-I podle ČSN EN ISO životnost vysoká (více než 15 let) nebo velmi vysoká ve smyslu ČSN EN ISO Protikorozní vlastnosti ochranných NS musí být prokázány výsledky korozních zkoušek (tj. stanovení odolnosti nátěrů, korozní odolnosti) ve smyslu kapitoly 7 těchto OTP Ochranné NS pro ocelové mostní konstrukce musí vyhovovat pro dynamicky namáhané konstrukce a jejich deformační změny. Strana 6 (celkem 16)

7 3.13 Pro realizované ochranné NS se požaduje směrná záruční doba 60 měsíců. U oprav nátěrů OK menšího rozsahu (cca do 500 m 2 ) je možné stanovit záruční dobu individuálně. 4. Vstupní jednání s výrobci 4.1 Pokud projeví výrobce hodnověrný zájem o dodávky nových NH pro ČD, uskuteční se vstupní jednání se zástupci oddělení mostů a tunelů odboru stavebního na ředitelství DDC (dále OMT). 4.2 Při vstupním jednání jsou výrobci poskytnuty základní informace o systému péče o jakost u ČD, tyto OTP a jejich výklad s ohledem na specifika protikorozní ochrany OK mostních objektů. 4.3 Výrobce je dále podrobně informován o procesu ověřování shody ochranného NS a příslušných NH s požadavky ČD, včetně možnosti praktického ověření na stavbách ČD. 4.4 Dále jsou výrobci poskytnuty základní informace o požadavcích ČD na obsah a formu Technických podmínek dodacích. 4.5 S ohledem na specifika nabízeného výrobku je projednán další možný postup pro případné uplatnění v podmínkách ČD. 5. Proces ověřování shody 5.1 Ověření shody ochranného NS a příslušných NH s požadavky ČD provádí OMT. 5.2 Proces je zahájen na základě žádosti výrobce. Žádost se předkládá OMT v jednom vyhotovení. Ověřovací proces provádí OMT ve spolupráci se Zkušebnou pro povrchové úpravy ČD Nymburk 4 (dále jen Zkušebna ČD). 5.3 Výrobce k ověření předkládá dokumenty požadované podle přílohy 1 těchto OTP a návrh Technických podmínek dodacích, jejichž obsah stanoví Příloha TPD stanovují skladbu, technologii a kontrolu provádění NS. Obsahují základní informace o účelu a určení ochranného NS z hlediska vhodnosti použití, životnosti a odolnosti proti korozní agresivitě prostředí, zařazení ochranného NS podle přílohy A ČSN EN ISO Návrh TPD předkládá výrobce ve dvou vyhotoveních. 5.6 Součástí ověřovacího procesu může být i praktické provozní ověření NS na vybraném objektu (stavbě). 5.7 Vlastní ověření vlastností výrobků (technické hodnocení) v rámci ověřování shody provádí Zkušebna ČD, a to zejména : a) kontrolou dokumentů předložených k žádosti o ověření shody (viz Příloha 1), b) kontrolou TPD a dokumentů k nim připojených (viz Příloha 2), c) vyhodnocením výsledků vlastních laboratorních zkoušek (viz kapitola 7), d) posouzením výsledků převzatých zkoušek (viz kapitola 7), 4 ČD, Divize obchodně provozní, O22, Zkušebna ČD pro povrchové úpravy, Boleslavská 2090, Nymburk tel. 973/5595, tel/fax , fax Strana 7 (celkem 16)

8 e) vyhodnocením výsledků případného praktického ověření u ČD. 5.8 V průběhu technického hodnocení projednává Zkušebna ČD s výrobcem případné doplnění dodaných dokumentů. 5.9 O výsledcích technického hodnocení vypracuje Zkušebna ČD Zprávu o technickém hodnocení ochranného NS a NH a předá jej OMT V rámci dokončení ověřovacího procesu posoudí OMT protokoly a výsledky technického hodnocení, úplnost TPD, splnění zákonných požadavků, požadavků českých technických norem a technických norem železnic, vhodnost pro použití u ČD, případně další skutečnosti v souladu s ustanoveními Systému péče o jakost. 6. Osvědčení ČD pro ochranné NS a NH 6.1 V případě kladného posouzení ochranného NS rozhodne odbor stavební Ř DDC o vydání Osvědčení o shodě ochranného NS a NH s požadavky ČD (dále jen Osvědčení NS). 6.2 Osvědčení NS se vydává ve třech vyhotoveních, z nichž jedno obdrží výrobce, jedno Zkušebna ČD a jedno vyhotovení si ponechá OMT. Vzor Osvědčení je uveden v Příloze Osvědčení NS se vydává s platností na 5 let, po této době může být jeho platnost na základě písemné žádosti výrobce prodloužena. 6.4 Aktuální seznam ochranných NS, pro které bylo vydáno Osvědčení NS, vede OMT. 6.5 V případě záporného posouzení nebude Osvědčení NS vydáno. Tato skutečnost je výrobci sdělena písemně s uvedením důvodů. 6.6 Pokud bude v průběhu platnosti vydaného Osvědčení NS zjištěno nedodržování těchto OTP nebo TPD ze strany výrobce, dojde ke změně vlastností nebo složení NH a dalších rozhodujících skutečností, může OMT platnost Osvědčení ukončit. Tato skutečnost bude výrobci sdělena písemně s uvedením důvodu. 7. Laboratorní zkoušky a jejich vyhodnocování 7.1 Laboratorní zkoušky pro technické hodnocení musí být provedeny akreditovanou laboratoří. 7.2 V rámci technického hodnocení vyhodnocuje Zkušebna ČD výsledky laboratorních zkoušek provedených svou vlastní laboratoří. 7.3 Pro technické hodnocení lze použít i výsledků zkoušek provedených v externích akreditovaných zkušebních laboratoří, například v rámci certifikace výrobku. Zkoušky provedené externí laboratoří nesmějí být starší než pět roků. 7.4 Laboratorní zkušební postupy, metody, doba jejich trvání a hodnocení ochranných NS, protokoly o zkoušce i požadavky na hodnocení zkoušek před a po expozici se řídí podle normy ČSN EN ISO Zkoušky musí vždy obsahovat stanovení odolnosti nátěrů (korozní odolnosti) podle ISO 6270 (kondenzace vody) a ISO 7253 (neutrální solná mlha). Strana 8 (celkem 16)

9 7.6 Ochranné NS se základní NH s obsahem zinkového prachu musí dále vyhovět při zkouškách podle ČSN EN ISO 3231 (oxid siřičitý) s délkou trvání zkoušky 720 hodin (30 cyklů). 7.7 Jako základ pro účely zkoušení a hodnocení protikorozních vlastností ochranných NS se stanoví životnost vysoká podle ČSN EN ISO a stupeň korozní agresivity atmosféry C4 nebo C5-I podle ČSN EN ISO O využití zkoušek provedených podle jiných ekvivalentních norem nebo zkoušek systémů, ve kterých použité tloušťky jednotlivých vrstev neodpovídají přesně specifikaci ČSN EN ISO rozhodne na základě odborného posouzení Zkušebna ČD po dohodě s OMT. 8. Dodávka nátěrových hmot a jejich aplikace 8.1 Nátěrové hmoty musí být dodány v originálním balení se štítky v českém jazyce, na kterých je uveden přesný název a označení NH, název výrobce NH, číslo výrobní šarže, datum výroby a spotřeby. 8.2 Pro každou konkrétní aplikaci NH musí být vypracován aplikační firmou podrobný technologický předpis (dále jen TP), včetně řešení detailů, rozsahu a způsobu kontroly a zkoušek (kontrolní plán) a konkrétních podmínek aplikace. Podrobný popis obsahu TP (specifikace nátěrového systému, provedení natěračských prací, inspekce a dozoru) je uveden v tabulkách č. 2, 3 a 4 ČSN EN ISO TP se před realizací předkládá stavebnímu dozoru (výkonné jednotce ČD plnící funkci investora) ke schválení. 8.3 Provádět protikorozní ochranu smějí jen aplikační firmy s oprávněním používat příslušné NH a provádět příslušné ochranné NS. 8.4 NH se dodávají a aplikují pouze v souladu s TPD, předloženými materiálovými specifikacemi a instrukcemi pro nanášení. 8.5 Výrobce spolupracuje s investorem při stanovení podmínek pro provádění prací (kontrolních ploch) a jejich kontrole. 9. Závěrečná - přechodná ustanovení 9.1 Tyto OTP se přiměřeně uplatní i pro ochranné NS, ke kterým bylo již v době před platností těchto OTP ověřovány a schváleny pro použití a zahrnuty v Seznamu nátěrových hmot schválených pro nátěry ocelových konstrukcí ČD 9.2 Výrobci budou OMT v průběhu roku 2000 vyzváni k doplnění dokladů k ověřovacímu procesu a zpracování TPD. Po této aktualizaci bude vydáno Osvědčení NS a ochranné NS budou zařazeny do Seznamu nátěrových systémů schválených k protikorozní ochraně OK mostních objektů. 9.3 Platnost stávajícího Seznamu nátěrových hmot schválených pro nátěry ocelových konstrukcí ČD pro protikorozní ochranu mostních objektů je omezena do Strana 9 (celkem 16)

10 Související předpisy, technické normy a interní předpisy ČD Všeobecné právní předpisy (vždy v aktuálním znění) Zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů (účinnost od ) ve znění zákona č. 71/2000 Sb. Nařízení vlády č. 178/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky ve znění NV č. 81/1999 Sb (účinnost od ); Zákon č. 83/1998 Sb., kterým se mění a doplňuje zákon č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (Stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a o změně a doplnění některých dalších zákonů (účinnost od ). Úplné znění Zákona o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) je uvedeno v zákoně č. 197/1998 Sb. Zákon č. 212/1994 Sb., úplné znění zákona ČNR č. 389/1991 Sb., o státní správě ochrany ovzduší a poplatcích za jeho znečisťování, jak vyplývá ze změn a doplnění provedených zákonem č. 211/1993 Sb. a zákonem č. 158/1994 Sb. Zákon č. 157/1998 Sb. ve znění zákona 352/ Zákon o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých dalších zákonů (účinnost od ) Nařízení vlády č. 25/1999 Sb. - Nařízení vlády, kterým se stanoví postup hodnocení nebezpečnosti chemických látek a chemických přípravků, způsob jejich klasifikace a označování a vydává Seznam dosud klasifikovaných nebezpečných chemických látek (účinnost od ) Zákon č. 301/1998 Sb. - Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví seznam chemických látek a chemických přípravků, jejichž výroba, uvádění na trh a používání je omezeno (účinnost od ) Technické normy ČSN EN ISO ČSN EN ISO ČSN EN ISO ČSN EN ISO ČSN EN ISO ČSN EN ISO ČSN EN ISO Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 1: Obecné zásady Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 2: Klasifikace vnějšího prostředí Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 3: Navrhování Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 4: Typy povrchů podkladů a jejich příprava Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 5: Ochranné systémy Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 6: Laboratorní zkušební metody Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 7: Provádění a dozor při zhotovování nátěrů Strana 10 (celkem 16)

11 ČSN EN ISO ČSN ISO Nátěrové hmoty - Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy - Část 8: Zpracování směrnic pro nové a údržbové nátěry Příprava ocelových podkladů před nanesením nátěrových hmot a obdobných výrobků. Vizuální vyhodnocení čistoty povrchu. Část 1: Stupně zarezavění a stupně přípravy ocelového podkladu bez povlaku a ocelového podkladu po úplném odstranění předchozích povlaků ČSN ISO ČSN EN ISO 6270 ISO 7253 ČSN EN ISO 3231 ČSN ISO až 5 Příprava ocelových podkladů před nanesením nátěrových hmot a obdobných výrobků.vizuální vyhodnocení čistoty povrchu. Část 2: Stupně přípravy dříve natřeného ocelového podkladu po místním odstranění předchozích povlaků Nátěrové hmoty - Stanovení odolnosti vlhkosti (kontinuální kondenzace) Nátěrové hmoty. Stanovení odolnosti neutrální solné mlze Nátěrové hmoty - Stanovení odolnosti vlhkým atmosférám s obsahem oxidu siřičitého Nátěrové hmoty. Hodnocení degradace nátěrů. Hodnocení intensity, množství a velikosti obecných vad. Předpisy ČD ČD S5 Správa mostních objektů ČD S5/4 Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí (t.č. v aktualizaci) Technické kvalitativní podmínky staveb Českých drah, kapitola 25 B Protikorozní ochrana úložných zařízení a konstrukcí (Praha 1998). Schváleno VŘ DDC, čj. TÚDC-13051/1998 ze dne Účinnost od Systém péče o jakost v oboru staveb železničního spodku Českých drah, schválen rozhodnutím generálního ředitele Českých drah dne 14.února 1997 čj /96 - DDC s účinností od 1.března 1997 Strana 11 (celkem 16)

12 Příloha 1 Doklady a dokumenty k ověřovacímu procesu Výrobce k žádosti o ověření ONS a technickému zkoušení doloží k jednotlivých ochranným NS a příslušným NH zejména : a) Údaje o výrobci NS a NH kopii příslušného oprávnění k podnikání tuzemského výrobce nebo dovozce, prohlášení o zastupování zahraničního výrobce NH v ČR. b) Certifikáty výrobků vydané příslušnou autorizovanou osobou a udělené ve smyslu Zákona č.22/1997 Sb. a 5 Nařízení vlády č.178/1997 Sb., včetně protokolu o certifikaci výrobku pro dopravní stavby. c) Prohlášení výrobce o shodě ve smyslu Zákona č.22/1997 Sb. a 11 Nařízení vlády č.178/1997 Sb. d) Dokumenty o provedených laboratorních zkouškách, protokoly o hodnocení fyzikálněmechanických zkoušek a ochranných vlastností nátěrového systému provedené akreditovanou laboratoří, podle části 7 těchto OTP. e) Protokol o zkoušce na obsah klasifikovaných nebezpečných chemických látek 5, vydaný akreditovanou laboratoří. f) Obsah zpoplatněných látek podle zákona č. 212/1994 Sb. g) Schválení Ministerstva zdravotnictví pro dovoz a distribuci. h) Bezpečnostní list zpracovaný podle zákona č. 157/1998 Sb. a vyhlášky MPO č. 27/1999 Sb., u zahraničních výrobců též v originále. i) Materiálové specifikace v českém jazyce, podnikovou normu nebo list technických údajů (pokud nejsou obsahem TPD), u zahraničních výrobců též originální specifikace. j) Seznam referenčních akcí a aplikací (především OK staveb železničních mostů). k) Případné odborné a expertní posudky. l) Vzorník barevných odstínů (jen jde-li o odstíny odchylné od vzorkovnice RAL). 5 Zákon č. 157/1998 Sb. Vyhláška MŽP č. 301/1998 Sb. Nařízení vlády č. 25/1999 Sb. Strana 12 (celkem 16)

13 Příloha 2 Obsah TPD TPD se zpracovávají jako řízený dokument (identifikace na každé stránce, datum, zpracovatel ap.). Na titulním listě TPD musí být uvedeny názvy ochranných NS a NH pro které TPD platí. TPD musí obsahovat: a) Identifikační údaje výrobce a dovozce NH jméno, příjmení, státní občanství, bydliště a identifikační číslo, jde-li o fyzickou osobu oprávněnou k podnikání; obchodní jméno (název), sídlo a identifikační číslo, jde-li o právnickou osobu oprávněnou k podnikání; obchodní jméno (název) a sídlo zahraničního výrobce. b) Obchodní název a označení systému podle ČSN EN ISO (tj. např. ISO /S4.22 ČD). c) Informace o charakteristice, účelu a určení systému z hlediska použití, odolnosti proti koroznímu prostředí. d) Údaje o životnost ochranného NS. e) Požadavky na přípravu povrchu (stupně přípravy povrchu podle ČSN EN ISO , drsnost povrchu podle ČSN EN ISO až ). f) Přehledný a jednoznačný popis ochranného nátěrového systému v souladu s přílohou G (případně s přílohou H) ČSN EN ISO , včetně pásové ochrany kritických míst. g) Všestrannou charakteristiku všech NH uvažovaných v nátěrovém systému. h) Doporučení výrobce NH pro případné použití výplňových a utěsňujících tmelů. i) Podmínky pro provádění a způsoby aplikace ochranného NS včetně klimatických omezení při provádění a vytvrzování jednotlivých vrstev apod., pracovní postupy s uvedením všech nutných minimálních a maximálních technologických mezioperačních přestávek u jednotlivých vrstev. j) Požadavky na kvalifikaci prováděcích firem. k) Požadavky na vybavení prováděcích firem (stroje, přístroje a pomůcky pracovní pomůcky a nářadí pro provádění, přístrojů pro zjišťování klimatických podmínek, přístroje a pomůcky pro kontroly provedených prací. l) Způsoby opravování vadných a poškozených míst (včetně oprav po provedených kontrolních zkouškách). m) Specifikace pro řízení a zabezpečování jakosti při provádění ochranného NS, požadavky na kontroly a kriteria jakosti, kontrolní plochy (např. kontrolní zkoušky zhotovitele a jejich četnost a způsob provedení). n) Ustanovení o bezpečnosti práce a ochraně zdraví, požadavky na ochranu životního prostředí; o) Deklarace záruk pro ochranný NS (záruky na materiál včetně stálosti kvality). Strana 13 (celkem 16)

14 p) Doporučení a požadavky pro další údržbu v záruční a pozáruční době (např. přetíratelnost). q) Seznam firem s oprávněním používat příslušné NH a provádět příslušné ochranné NS, včetně uvedení způsobu školení a dohledu nad činností provádějících firem a způsobu aktualizace tohoto seznamu. Strana 14 (celkem 16)

15 Příloha 3 Vzor Osvědčení NS České dráhy, státní organizace Divize dopravní cesty, odštěpný závod vydávají v rámci Systému péče o jakost v oboru staveb železničního spodku Českých drah" schváleného rozhodnutím generálního ředitele ČD č.j /96 - DDC dne 14. února 1997 OSVĚDČENÍ registrační číslo: ONS/000/00 o ověření shody s požadavky stanovenými OTP ČD pro ochranné NS o c h r a n n ý n á t ě r o v ý s y s t é m p r o O K m o s t n í c h o b j e k t ů označení složený z NH xxxxxxx - ISO /S4.xx ČD xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx Výrobce Dovozce xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Platnost osvědčení do Osvědčení je vydáno na základě: Zprávy o technickém zkoušení ochranného NS a NH (čj....ze dne...) Technických podmínek dodacích (čj....).uzavřených s výrobcem (dovozcem) podle OTP ČD pro ochranné NS V Praze dne jméno a podpis vedoucí oddělení mostů a tunelů ředitelství Divize dopravní cesty jméno a podpis ředitel odboru stavebního ředitelství Divize dopravní cesty Pozn. : jedná se pouze o vzor osvědčení z obsahového hlediska, originál dokumentu je opatřen podtiskem loga ČD s.o. a může se graficky od tohoto vzoru mírně odlišovat Strana 15 (celkem 16)

16 Vydavatel : České dráhy s.o. Divize dopravní cesty o.z. Odbor stavební Oddělení mostů a tunelů tel Nábřeží L. Svobody 12/ Praha 1 Vydání : 08/2000 aktualizace 0 Strana 16 (celkem 16)

OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY

OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 č.j. S 16745/12-OTH OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY pro železobetonové trouby propustků Obecné technické podmínky schvaluje:

Více

REVIZE TKP 22 MOSTNÍ LOŽISKA

REVIZE TKP 22 MOSTNÍ LOŽISKA REVIZE TKP 22 MOSTNÍ LOŽISKA ZMĚNY OPROTI PŮVODNÍ VERZI TKP 22 Z ROKU 2007 MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací ING. PETR MATOUŠEK ÚVOD PO TÉMĚŘ 10 LETECH BYLY V PRŮBĚHU ROKU 2017 ZAHÁJENY A

Více

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk PROCES SVAŘOVÁNÍ Výtisk číslo : 1 Vypracoval: Vladimíra Holubová Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk Schválil: Ahmad Raad Vydáno: 24. 2. 2016 Účinnost od: 24. 2. 2016 SK-01 1 / 7 Verze: 3 1. Obsah: 1. Obsah:...

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). číslo technického návodu

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). číslo technického návodu Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 1. Výrobková skupina (podskupina) Název: Výrobky pro protipožární ochranné nátěry, obklady a nástřiky

Více

Vulmkoriz-Pur OIL. Vulmkoriz-Pur OIL je jednosložková, vzduchem vytvrzovaná polyuretanová antikorozní nátěrová hmota

Vulmkoriz-Pur OIL. Vulmkoriz-Pur OIL je jednosložková, vzduchem vytvrzovaná polyuretanová antikorozní nátěrová hmota Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmkoriz-Pur OIL ROPOVODY, PLYNOVODY Popis výrobku: Vulmkoriz-Pur OIL je jednosložková, vzduchem vytvrzovaná polyuretanová antikorozní nátěrová hmota pigmentovaná zinkofosfátem.

Více

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.11.2006

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č.215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č.215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ č.2/2016 Sb. (dále jen ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková

Více

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3 OBSAH 1 ÚVOD... 2 2 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 3 SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ... 3 3.1 Výchozí podklady... 3 3.2 Právní předpisy a technické normy použité pro návrh opravy... 3 3.3 Právní předpisy a technické

Více

05.02.a.b.c.d 5a, 6, 7, 8

05.02.a.b.c.d 5a, 6, 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Střešní tašky, pokrývačská břidlice, kamenná krytina a e, prefabrikované

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0) Technický návod se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství pro

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Vybavení komunikací e) Protihluková zařízení a stěny, clony

Více

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000,

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000, 262 V Y H L Á Š K A Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 14. července 2000, kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod se nevztahuje na výrobky deklarované podle ČSN EN 1504-2 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí, od 1.4.2011 se technický návod nevztahuje na omítky s organickými

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.9.2006

Více

ASPK, s.r.o. STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 003/2008

ASPK, s.r.o. STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 003/2008 ASPK, s.r.o. STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 003/2008 Zásady pro vypracování zprávy o posouzení žadatele o přiznání odborné způsobilosti

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod se nevztahuje na výrobky deklarované podle ČSN EN 1504-2 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí, od 1. 4. 2011 se technický návod nevztahuje na omítky s organickými

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU STATIKA A DYNAMIKA STAVEB, STAVEBNÍ PROJEKTY ING. JAN MAREŠ, Kolín II. 280 00 IČO 690 14 710, Tel.: +420 321 710 558, 602 540 899 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU ŘÍZENÍ

Více

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7, 8

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Strana 2489 208 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Vláda nařizuje podle 7 odst. 3, 8 odst. 3, 9 odst. 4 a 10 odst. 3 zákona

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno

Více

číslo technického návodu

číslo technického návodu TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Malty k injektáži Zatřídění dle př. 2 NV 312 Tabulka Skupina Techn. specif.: 1 8 Výrobce: IČ: Adresa: Datum prověrky: Výrobna: 1 Systém řízení výroby dokumentace a obecné požadavky 1.1 1.2 1.3

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10)

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Částka 84/2015 Platnost od 20.08.2015 Účinnost od 04.09.2015 Aktuální znění 04.09.2015

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Beton, lehký beton, stříkaný beton Zatřídění dle př. 2 NV-163 Tabulka Skupina Techn. specif.: 1 5,6,7 Výrobce: Adresa: IČO: Datum prověrky: Výrobna: Č. Požadavek Posouzení C NC R O Poznámka Zjištění

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE 1. Výrobková skupina (podskupina) Název skupiny: Výrobky pro impregnaci dřeva, ochranné nátěry a povlaky dřeva, kovů a zdiva Ochranné nátěry a povlaky dřevěných prvků číslo technického návodu.03 2. Vymezení

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Od 1. 2. 2010 se tento technický návod nevztahuje na dveře deklarované podle harmonizované normy ČSN

Více

Kde je vymezeno; případný odkaz na seznam výrobků Odkaz na přiložený seznam dokumentů, nebo uvést

Kde je vymezeno; případný odkaz na seznam výrobků Odkaz na přiložený seznam dokumentů, nebo uvést Výrobek: Techn. specif.: Zatřídění dle př. 2 NV 163 Tabulka Skupina Výrobce: Adresa: IČO: Datum prověrky: Výrobna: 1 Systém řízení výroby dokumentace a obecné požadavky 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Má výrobce správně

Více

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH ČESKÉ DRÁHY, státní organizace DIVIZE DOPRAVNÍ CESTY, o.z. TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH Kapitola 25 PROTIKOROZNÍ OCHRANA ÚLOŽNÝCH ZAŘÍZENÍ A KONSTRUKCÍ Třetí - aktualizované vydání

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011,

Více

KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ ING. PETR MATOUŠEK

KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ ING. PETR MATOUŠEK KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ ING. PETR MATOUŠEK ÚVOD KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ JE KOMPLEXNÍ PROBLEMATIKOU, KTERÁ JE ÚZCE PROVÁZANÁ SE VŠEMI SOUVISEJÍCÍMI

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 5a, Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Konstrukční těsněné systémy zasklení s mechanickými prostředky pro přenos vlastní váhy tabulí do Zatřídění dle př. 2 NV-163 těsněného úložného rámu a odtud do nosné konstrukce pro vnější stěny

Více

Metodika schvalování

Metodika schvalování Metodika schvalování provedení a používání dopravních značek, světelných a akustických signálů, dopravních zařízení a zařízení pro provozní informace na pozemních komunikacích v ČR Silniční vývoj ZDZ spol.

Více

ČSN EN 206. Chemické korozní procesy betonu. ph čerstvého betonu cca 12,5

ČSN EN 206. Chemické korozní procesy betonu. ph čerstvého betonu cca 12,5 Návrhové parametry betonu Diagnostika g železobetonovch konstrukcí Ing. Zdeněk Vávra vavra.z@betosan.cz +420 602 145 570 Pevnost v tlaku Modul pružnosti Vlastnosti betonu dle SVP Konzistence Maximální

Více

číslo technického návodu

číslo technického návodu TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 163 / 2002 Sb., ve znění NV 312/2005 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 04.03 6 Technický návod

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0) Technický návod se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Od 1. 2. 2010 se tento technický návod nevztahuje na střešní okna deklarovaná podle harmonizované normy

Více

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 2. TP 114, dodatek č. 2

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 2. TP 114, dodatek č. 2 TP 114, dodatek č. 2 TP 114 dodatek č. 2 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Březen 2018 Schváleno Ministerstvem dopravy, Odborem pozemních komunikací pod č. j. 56/2018-120-TN/1 ze dne 19. 3. 2018 s účinností

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení EP a Rady (EU) č. 305/20, ve znění pozdějších

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č.215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č.215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod se nevztahuje na příhradové prvky spojované styčníkovými deskami s prolisovanými trny deklarované dle ČSN EN 14250, ověřování stálosti vlastností dle nařízení Evropského parlamentu a Rady

Více

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce:

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce: TECHNICKÝ ÚSTAV POŽÁRNÍ OCHRANY Certifikační orgán pro certifikaci výrobků č. 3080 Žádost o posouzení Identifikační údaje o žadateli : Obchodní jméno: IČO: DIČ: výrobce dovozce distributor Adresa, tel.,

Více

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce Zadávací dokumentace k veřejné zakázce Dodání serverů pro IS Celní správy v roce 2011 Otevřené řízení Tato veřejná zakázka na dodávky je zadávána v otevřeném zadávacím řízení podle 21 odst.1) písm. a)

Více

N á v r h. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2016 o lodní výstroji

N á v r h. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2016 o lodní výstroji III. N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2016 o lodní výstroji Vláda nařizuje podle 4, 5 odst. 1 a 2, 6 odst. 2 a 3, 7, 8 odst. 2 a 4, 11, 12 odst. 1, 15 odst. 2, 23 odst. 3, 41 odst. 1 a 50 odst. 5 zákona

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312 /2005Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312 /2005Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Konstrukční výrobky z rostlého dřeva Mostní prvky, příhradové

Více

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 1. TP 114, dodatek č. 1

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 1. TP 114, dodatek č. 1 TP 114, dodatek č. 1 TP 114 dodatek č. 1 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH duben 2016 Schváleno Ministerstvem dopravy čj. 95/2016-120-TN/1 ze dne 1. dubna 2016 s účinností od 1. dubna 2016. Tento dokument

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod pozbyl platnosti. Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod od 1. 1. 2011 pozbývá platnosti; Posuzování shody

Více

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření Strana 1832 Sbírka zákonů č. 94 / 2016 Částka 38 94 VYHLÁŠKA ze dne 23. března 2016 o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací Revize Technických kvalitativních podmínek staveb pozemních komunikací, Kapitoly 1 Všeobecně Ing. Jaroslav Vodička 1 Historie řešení otázek kvality

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) TN se nevztahuje na výrobky deklarované dle ČSN EN 12467 ed.2, ověřování stálosti vlastností dle nařízení

Více

Vulmkoriz-R BR. Vulmkoriz-R BR je jednosložková, vodou ředitelná hmota vyvinutá na bázi kopolymeru vodní disperze

Vulmkoriz-R BR. Vulmkoriz-R BR je jednosložková, vodou ředitelná hmota vyvinutá na bázi kopolymeru vodní disperze Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmkoriz-R BR MOSTOVÉ KONSTRUKCE Popis výrobku: Vulmkoriz-R BR je jednosložková, vodou ředitelná hmota vyvinutá na bázi kopolymeru vodní disperze určená na ocelové

Více

, Výrobková skupina (podskupina): číslo technického návodu a.b. Tvárnice z betonu pro suché zdění

, Výrobková skupina (podskupina): číslo technického návodu a.b. Tvárnice z betonu pro suché zdění Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: Zdicí prvky a) zdicí prvky, u nichž pravděpodobnost, že se

Více

Zákon č. 183/2006 Sb.

Zákon č. 183/2006 Sb. Zákon č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) 2 Základní pojmy Stavebním podnikatelem je osoba oprávněná k provádění stavebních nebo montážních prací jako předmětu své činnosti

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Lze provést ověření stálosti vlastností dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011,

Více

Protokol z korozní zkoušky 0065 / 2012

Protokol z korozní zkoušky 0065 / 2012 Protokol z korozní zkoušky 0065 / 2012 č. protokolu: 0065_ROGI_720h / 2012 Zadavatel: Specifikace vzorků: Počet vzorků: Účel zkoušky: Firma: ROGI, k.s. Ulice: Vídeňská 116, Vestec PSČ: 252 42 Město: Praha

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 1. Výrobková skupina (podskupina) Název: Trubní sestavy, trubky, nádrže, poplachové systémy pro únik

Více

Metodika schvalování

Metodika schvalování Návrh revize Metodika schvalování provedení a používání dopravních značek, světelných a akustických signálů, dopravních zařízení a zařízení pro provozní informace na pozemních komunikacích v ČR Schváleno

Více

04.02.a.b. 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: číslo technického návodu

04.02.a.b. 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: číslo technického návodu TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY.a.b http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být

Více

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody:

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody: Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmproepox R RH ROPOVODY, PLYNOVODY Nátěr na železné konstrukce, antikorozní základní i vrchní nátěr. Popis výrobku: Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota

Více

SYNPO, akciová společnost Oddělení hodnocení a zkoušení S. K. Neumanna 1316, Pardubice Zelené Předměstí

SYNPO, akciová společnost Oddělení hodnocení a zkoušení S. K. Neumanna 1316, Pardubice Zelené Předměstí List 1 z 5 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) Název: Trubní sestavy, trubky, nádrže, poplachové systémy pro únik

Více

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS Název Manuál kvality dodavatele Číslo PP 01/19 Vydání 1 Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení Tento prováděcí předpis definuje požadavky společnosti NAREX Ždánice,

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 1. Výrobková skupina (podskupina) Název: Trubní sestavy, trubky, nádrže, poplachové systémy pro únik

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) Název: Trubní sestavy, trubky, nádrže, poplachové systémy pro únik

Více

PŘÍLOHA I. Požadavky na systém řízení výroby dodavatele ocelových konstrukcí Kontrolní seznam pro počáteční kontrolu a dohled

PŘÍLOHA I. Požadavky na systém řízení výroby dodavatele ocelových konstrukcí Kontrolní seznam pro počáteční kontrolu a dohled PŘÍLOHA I Požadavky na systém řízení výroby dodavatele ocelových konstrukcí Kontrolní seznam pro počáteční kontrolu a dohled Poznámka Tento kontrolní seznam má být pomůckou pro informované orgány při posuzování

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 5a,7,8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: Trubní

Více

Informace pro žadatele

Informace pro žadatele F001/2018-2 Strana 1 z 6 Informace pro žadatele o posouzení odborné způsobilosti k výkonu metrologické funkce 2 Průběh certifikace 2.1 Základní rozsah certifikace Rozsah certifikace pro všechny funkce

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE https://www.tzus.cz/sluzby/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Název 1. Výrobková skupina (podskupina): Číslo technického návodu Zásypový materiál určený k likvidaci hlavních

Více

(3) Toto nařízení se nevztahuje na výbušniny, které jsou nabývány od výrobce s vyloučením distributora

(3) Toto nařízení se nevztahuje na výbušniny, které jsou nabývány od výrobce s vyloučením distributora Strana 1882 Sbírka zákonů č. 97 / 2016 Částka 40 97 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 16. března 2016 o technických požadavcích na výbušniny Vláda nařizuje podle 4 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených

Více

ČÁST TŘETÍ POŽADAVKY NA SUBSYSTÉMY. 6 Ověřování subsystému

ČÁST TŘETÍ POŽADAVKY NA SUBSYSTÉMY. 6 Ověřování subsystému V. Vybrané části nařízení vlády č. 133/2005 Sb., o technických požadavcích na provozní a technickou propojenost evropského železničního systému, ve znění nařízení vlády č. 371/2007 Sb., nařízení vlády

Více

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). nařízení vlády č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a NV č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 09.2, ( 5) TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5

Více

CSI a.s. - AO 212 AO212/PC5/2014/0139/Z strana 2 /5

CSI a.s. - AO 212 AO212/PC5/2014/0139/Z strana 2 /5 CSI a.s. - AO 212 AO212/PC5/2014/0139/Z strana 2 /5 1.1 Úvod 1. VŠEOBECNÉ ÚDAJE Výrobek byl certifikovaný podle ustanovení 10 zákona č. 22/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů, o technických požadavcích

Více

Certifikační orgán pro certifikaci shody produktů Eurosignal Mstětice 34, Zeleneč

Certifikační orgán pro certifikaci shody produktů Eurosignal Mstětice 34, Zeleneč Certifikační orgán pro certifikaci shody produktů Eurosignal Mstětice 34, 250 91 Zeleneč pro posuzování shody produktů s normami Dle ČSN EN ISO/IEC 17067 jsou certifikační schémata typu 1a a 5 identifikována

Více

Směrnice akreditovaných činností SAC 9. certifikační orgán dokument revize číslo platnost od: stránka stránek SMĚRNICE

Směrnice akreditovaných činností SAC 9. certifikační orgán dokument revize číslo platnost od: stránka stránek SMĚRNICE 0 1. 2. 2015 1 8 1 OBSAH 1 OBSAH... 1 2 SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK... 2 3 TERMÍNY A DEFINICE... 3 4 ÚVOD... 4 5 SOUVISEJÍCÍ ZÁKONY, NORMY A VYHLÁŠKY... 4 6 POSTUP PODÁVÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ NÁMITEK/STÍŽNOSTÍ...

Více

Používá se jako nátěr kovových konstrukcí (i z lehkých kovů a slitin), jako antikorozní ochrana s vysokou mírou

Používá se jako nátěr kovových konstrukcí (i z lehkých kovů a slitin), jako antikorozní ochrana s vysokou mírou Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmproepox RD OCELOVÉ KONSTRUKCE Antikorozní základní nátěr Popis výrobku: Vulmproepox RD je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze složky

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 83 Rozeslána dne 13. července 2016 Cena Kč 46, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 83 Rozeslána dne 13. července 2016 Cena Kč 46, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 83 Rozeslána dne 13. července 2016 Cena Kč 46, O B S A H : 215. Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické

Více

Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách.

Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách. VT METODA VIZUÁLNÍ EN473 Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách. Pro metodu VT jsou požadavky na vstupní znalosti

Více

číslo technického návodu

číslo technického návodu 05.06.b.c Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 5a odst. 2 nebo 10) TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) číslo technického návodu

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) číslo technického návodu Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Zařízení pro přípravu teplé vody, ústřední vytápění s výjimkou

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 5. 4. 2017 VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI Schválil: Jednatel společnosti Platnost od: 1.7.2012 Správce

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina):

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): 01.05 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: Beton pevnostních tříd C 12/15 (B15) a vyšší. Vlákno

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 17. 4. 2019 Rozsah platnosti: UNIPETROL RPA, s.r.o. (bez odštěpných závodů a bez Jednotek Rafinérie Litvínov/Kralupy) VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ

Více

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH. Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH. Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE ČESKÉ DRÁHY, státní organizace DIVIZE DOPRAVNÍ CESTY, o.z. TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE Třetí aktualizované vydání Změna č. xx Schváleno VŘ DDC č.j.túdc-xxxxx/2002

Více

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů.

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Eaton Elektrotechnika Přednášející ing. Jiří Horák Postup novelizace norem Základní předpisy upravující výrobu rozváděčů: Zákon 22/1997 Sb. upravuje uvedení

Více

EJNÉ ZAKÁZKY A POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ A PODÁNÍ NABÍDEK

EJNÉ ZAKÁZKY A POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ A PODÁNÍ NABÍDEK telefon (ústředna) :+420 416 723 111 fax :+420 416 723 100 e-mail : info@nemocnice-lt.cz DIČ : CZ00830488 IČ : 00830488 bankovní spojení : Komerční banka, a.s. - Litoměřice číslo účtu : 24734471/0100 www

Více

TP 158, dodatek č. 1 TLUMIČE NÁRAZU. dodatek č. 1 TP 158

TP 158, dodatek č. 1 TLUMIČE NÁRAZU. dodatek č. 1 TP 158 TP 158, dodatek č. 1 TP 158 dodatek č. 1 TLUMIČE NÁRAZU květen 2016 Schváleno Ministerstvem dopravy čj. 135/2016-120-TN/1 ze dne 5. května 2016 s účinností od 10. května 2016. Tento dokument se shoduje

Více

2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce

2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce 2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce V následujících bodech je uveden základní přehled dokumentace a souhrn dokladů předkládaný zhotovitelem a odsouhlasený stavebním dozorcem pro mostní

Více

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB STÁTNÍCH DRAH. Kapitola 32 ZAŘÍZENÍ TRATÍ A TRAŤOVÉ ZNAČKY

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB STÁTNÍCH DRAH. Kapitola 32 ZAŘÍZENÍ TRATÍ A TRAŤOVÉ ZNAČKY Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1, Nové Město TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB STÁTNÍCH DRAH Kapitola 32 ZAŘÍZENÍ TRATÍ A TRAŤOVÉ ZNAČKY Třetí - aktualizované vydání změna č. 8 Schváleno generálním

Více

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty Ing. Jana Boháčová jana.bohacova@vsb.cz F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty jsou suroviny a průmyslově vyráběné výrobky organického a anorganického

Více

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3 Obsah: 1. ÚČEL... 3 2. ROZSAH PLATNOSTI... 3 3. POJMY A ZKRATKY... 3 3.1 Audit SMK... 3 3.2 Vedoucí auditor/auditor... 3 3.3 Zpráva z auditu kvality... 3 3.4 Zkratky... 3 4. POPIS... 3 4.1 Plánování auditu...

Více

ISO 12944:2018. Přehled hlavních změn pro aplikační firmy

ISO 12944:2018. Přehled hlavních změn pro aplikační firmy ISO 12944:2018 Přehled hlavních změn pro aplikační firmy Co se v brožuře dozvíte Tato brožura obsahuje přehled hlavních změn normy ISO 12944 (revize z let 2017 a 2018), které jsou relevantní pro aplikační

Více

NOVELA ZÁKONA O CHEMICKÝCH LÁTKÁCH A CHEMICKÝCH PŘÍPRAVCÍCH

NOVELA ZÁKONA O CHEMICKÝCH LÁTKÁCH A CHEMICKÝCH PŘÍPRAVCÍCH NOVELA ZÁKONA O CHEMICKÝCH LÁTKÁCH A CHEMICKÝCH PŘÍPRAVCÍCH Ing. J. Hasa 25. konzultační den v SZÚ, listopad 2008 Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111

Více