Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Transkript

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu I nejvyšší věž byla začata od základů Klíčová aktivita III/2 (zkráceně NV) Sada č. 6 IDENTIFIKÁTOR: VY_32_INOVACE_SADA_6_Z, č.58 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh ČR - kraje Téma Karlovarský kraj Období tvorby VM Ročník 8. Autor PhDr. Renata Kubická Anotace o možnosti využití VM DUM umožňuje seznámit žáky s krajem se správním členěním, charakteristikou, průmyslem i památkami, PL slouží k procvičení učiva Ověření (dle TK)

2 Karlovarský kraj český lev zlatá fontánasymbol lázeňství hornická kladívkasymbol hornictví stříbrný lev vyrůstající ze tří vlnitých stříbrných břeven

3 Poloha Karlovarského kraje v ČR

4 Okresy a okresní města v Karlovarském kraji

5 Charakteristické rysy kraje rozlohou 2. nejmenší kraj po Libereckém kraji (bez Prahy) je zde nejméně obcí (132) významné lázeňství (je zde polovina lázeňských zařízení ČR) a cestovní ruch-okresy Cheb, Karlovy Vary lázně Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart, Jáchymov těžba hnědého uhlí, energetika- elektrárny Vřesová, Tisová- okres Sokolov naleziště kaolínu a keramických jílů- Karlovy Vary, Cheb Jáchymov-od 16. století těžba stříbra, po 2. světové válce těžba uranové rudy pro SSSR, v dolech pracovali političtí vězni, pro které byly postaveny pracovní tábory podkrušnohorský zlom- zemětřesení pro zemědělství nejsou vhodné podmínky- lesy, málo úrodná půda

6 Průmyslové podniky MoserKarlovy Vary-výroba luxusního dekorativního a nápojového skla z čistého bezolovnatého křišťálu Moritz Zdekauer u Karlových Varů- výroba porcelánu Karlovarská Becherovka- výroba alkoholického nápoje Becherovka Strunal Luby- výroba strunných nástrojů Amati Kraslice- výroba dechových nástrojů Karlovarské minerální vody-výroba minerálních vod Mattoni, Magnesia, Aquila ČEZ vlastní elektrárnu Tisová- výroba elektrické a tepelné energie Sokolovská uhelná vlastní elektrárnu Vřesová-výroba elektrické a teplené energie

7 MoserKarlovy Vary Firma Moserje pojmenována po svém zakladateli LudwiguMoserovi, sídlí v Karlových Varech a funguje již od roku Záhy po svém vzniku se podnik stal vyhledávaným výrobcem luxusního dekorativního a nápojového skla z čistého bezolovnatého křišťálu. Mezi výrobky, kromě nápojových sklenic, nalezneme také mísy a vázy. MoritzZdekauer Společnost MoritzZdekauerbyla založena na počátku roku 1810 v obci Stará Role poblíž Karlových Varů, specializuje se na výrobu porcelánu užitkového i ozdobného.

8 Karlovarská Becherovka Firma sídlící v Karlových Varech produkuje bylinný alkoholický nápoj Becherovka již od roku Za zrodem nápoje stál drogista Josef VitusBecher, který se kromě prodeje koření věnoval taktéž výrobě alkoholu. Becherovku původně prodával pod názvem EnglishBitter jako kapky k léčbě žaludku. Strunal Společnost Strunalz Lubů u Chebu patří k dlouholetým výrobcům strunných nástrojů, zároveň je největším výrobcem těchto nástrojů v Evropě. Mezi sortiment patří housle, violy, kytary, smyčce a mnoho dalších.

9 Amati Společnost Amatiz Kraslic patří k největším výrobcům hudebních nástrojů v Evropě. Dechové hudební nástroje vyrábí již od počátku 17.stol. Mezi její sortiment patří jak dřevěné nástrojeflétny, klarinety, fagoty, tak nástroje žesťové-trubky, tuby, pozouny, lesní rohy. Karlovarské minerální vody Společnost Karlovarské minerální vody je v současnosti největším výrobcem minerálních a pramenitých vod v České republice. Produkují značky Aquila, Magnesia a Mattoni, přičemž Mattonise vyrábí již od roku 1873 v Kyselce.

10 Elektrárna Tisová Tato elektrárna vznikla v 50. letech 20. století ve středu lázeňského trojúhelníku na místě obce Tisová, která byla zdemolována za účelem výstavby elektrárny. V současnosti elektrárnu vlastní skupina ČEZ, je zásobována sokolovským uhlím, vodním zdrojem je řeka Ohře a kromě elektřiny se zde vyrábí taktéž tepelná energie. Elektrárna Vřesová Elektrárna byla taktéž postavena v 50. letech 20. století. Do přechodu na zemní plyn se zde, kromě elektrické energie, vyráběl svítiplyn. V současnosti elektrárnu vlastní Sokolovská uhelná, která vyrábí energii pomocí technologie paroplynového cyklu.

11 Turistické zajímavosti Soos- bahenní sopky tzv. mofety hrad Loket- ze 13. století, postaven Přemyslovci zámek Bečov nad Teplou- relikviář sv. Maura Grandhotel Pupp Karlovy Vary- luxusní hotel zámek Kynžvart- letní sídlo kancléře Metternicha Boží Dar- Ježíškova pošta, Božídarská rašeliniště klášter Teplá- premonstrátský klášter s knihovnou Cheb- domy na náměstí- Špalíček, zvraždění Albrechta z Valdštejna

12 Soos Národní přírodní rezervace Soosje rozsáhlé rašeliniště a minerální slatiniště známé pro své bublající bahenní sopky tzv. mofety. Vyvěrá z nich suchý oxid uhličitý o teplotě C. Nachází se zde také silná vrstva křemeliny z těl rozsivek a řas, které zde žily v minulosti v jezeře. Tato vrstva se nazývá křemelinový štít a je evropským unikátem. Dále zde najdeme řadu minerálních pramenů, nejznámější je Císařský pramen. Rezervací vede 1,5 km dlouhá naučná stezka.

13 hrad Loket Tento gotický hrad se tyčí nad řekou Ohří ve stejnojmenné obci. Založen byl ve 13. století králem Václavem I. z rodu Přemyslovců, v 19. století sloužil jako vězení. Nejstaršími částmi hradu jsou pozůstatky rotundy, která byla objevena při přestavbách v 60. letech 20. století, markrabský dům a hlavní hradní věž.

14 zámek Bečovnad Teplou Barokní zámek byl zbudován v polovině 18. století vedle již dříve postaveného hradu. V současnosti je zde uložen románský relikviář sv. Maura, který je po českých korunovačních klenotech druhou nejcennější památkou na našem území. Relikviář obsahuje kousek ostatků sv. Maura, sv. Jana Křtitele, sv. Timotejea sv. Apolináře.

15 Grandhotel PuppKarlovy Vary Jedná se o luxusní pětihvězdičkový hotel v Karlových Varech sahající svou historií až na počátek 18. století. V současnosti je hotel známý jako místo ubytování pro slavné hvězdy, které navštěvují Karlovy Vary při příležitosti konání Mezinárodního filmového festivalu, hotel se objevil i na filmovém plátně, např. v bondovce Casino Royale. zámek Kynžvart Zámek byl po bitvě na Bílé hoře zkonfiskován českým majitelům a do vlastnictví jej získal rod Metternichů, kteří jej přestavěli do dnešní klasicistní podoby. Mezi nejznámější majitele zámku patřil rakouský kancléř Klemens vonmetternich, který jej využíval jako letní sídlo, zámek proslul taktéž svou rozsáhlou knihovnou, která obsahuje mnoho inkunábulí a patří k nejvýznamnějším v Česku.

16 Boží Dar je nejvýše položené české město ležící v Krušných horách na hranici s Německem. Město je vyhledávaným místem turistů, v zimě zde funguje lyžařský areál a v létě je možno navštívit přilehlá Božídarská rašeliniště. Taktéž zde funguje zvláštní Ježíškova pošta -vánoční přáníčka jsou razítkovány speciálním razítkem.

17 klášter Teplá Jedná se o premonstrátský klášter poblíž Mariánských Lázní, založen byl roku 1193 blahoslaveným velmožem Hroznatou, který do něj povolal premonstráty z pražského Strahova. Na přelomu 17. a 18. století byl klášter barokně přestavěnk. Dienzenhoferem. Můžeme zde obdivovat rozsáhlou a cennou knihovnu obsahující vzácné rukopisy a středověké kodexy, muzeum a park. Cheb Ve městě můžeme navštívit románský hrad, který byl zbudován pro císaře Friedricha I. Barbarossu, dále náměstí s tzv. Špalíčkem-skupina 11 středověkých měšťanských domů rozdělených Kramářskou uličkou. Významnou událostí, která se zde taktéž odehrála, bylo zavraždění generalissima rakouských vojsk Albrechta z Valdštejna v domu poblíž náměstí.

18 Lázeňství Karlovy Vary- Vřídlo, Mlýnská kolonáda Mariánské Lázně- zpívající fontána s kolonádou Františkovy Lázně- socha Františka, léčba neplodnosti Kynžvart- dětské lázně, léčba onemocnění dýchacího ústrojí Jáchymov- léčba pohybového ústrojí pomocí radonové vody

19 Karlovy Vary Karlovy Vary jsou lázeňské město pojmenované po svém zakladateli Karlu IV, léčí se zde střevní a jaterní onemocnění. V lázních nalezneme 15 léčivých pramenů, z nichž nejznámější a nejteplejší je Vřídlo (73 C), které vyvěrá na povrch v budově Vřídelní kolonády. Další známou kolonádou je Mlýnská kolonáda architekta Josefa Zítka. Každoročně se zde pořádá Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Městem protéká řeka Teplá.

20 Mariánské Lázně V tomto lázeňském městě se léčí nemoci dýchacího, pohybového ústrojí, dále onemocnění ledvin a močových cest. Mezi nejznámější léčivé prameny patří : Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní a Ambrožův. Dominantou lázní je kolonáda se zpívající fontánou, z které každou lichou hodinu zní hudba, večer fontánu taktéž zdobí světelné efekty.

21 JohannWolfgang Goethe Slavný německý básník 18. a 19.století, autor románu Utrpení mladého Wertheraa dvoudílné dramatické básně Faust. Zajímal se o sopku Komorní hůrka, kterou několikrát navštívil. Taktéž pobýval v Mariánských Lázní, kde se ve velmi pozdním věku zamiloval do mladičké šlechtičny UlrikyvonLewetzov. Byl odmítnut a do Čech už nikdy nepřijel.

22 Františkovy Lázně Františkovy Lázně jsou místo pro léčení onemocnění srdce a cév, pohybových obtíží a hlavně gynekologických nemocí a neplodnosti. Léčivé minerální prameny se zde vyskytují již od počátku 16. století, lázně o několik století později založil císař František I. Mezi hojně navštěvovaná místa patří socha Františka a Františkův pramen.

23 Kynžvart Lázně Kynžvart jsou místem pro léčbu dětí od 2 do 15 let s dýchacími obtížemi (např. astmatem), dále se zde léčí kožní a ledvinová onemocnění. Léčbu kromě minerálních pramenů usnadňují taktéž příznivé klimatické podmínky. Jáchymov Místní lázně se zaměřují na léčbu onemocnění pohybového aparátu, kožních a nervových onemocnění pomocí radonové vody. Město je taktéž nepochybně spjato s Marií Curie-Sklodowskou, která z místního kusu smolince izolovala poprvé v historii radioaktivní prvek radium.

24 Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Karlovy_Vary_Region_CoA_CZ.svg.png?size=webview Splendid.gif NI%20VODY%20LAUNCHES%20TRULY%20LARGE%20MINERAL%20WATER.jpg ova6.jpg

25 es/zamekk.jpg

26 _max.jpg odzim.1200x jpg

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_134 Datum: 4.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_134 Datum: 4.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Karlovarský kraj Ústecký kraj

Karlovarský kraj Ústecký kraj Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0505 Karlovarský kraj Ústecký kraj VY_32_INOVACE_PRE.3.11 1.

Více

VY_32_INOVACE_3_Z_13_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Zeměpis Ročník: 6.-9. Poznámka: Karlovarský kraj Vypracoval: Mgr. Irena Lorencová

VY_32_INOVACE_3_Z_13_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Zeměpis Ročník: 6.-9. Poznámka: Karlovarský kraj Vypracoval: Mgr. Irena Lorencová VY_32_INOVACE_3_Z_13_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět: Zeměpis Ročník: 6.-9. Poznámka: Karlovarský kraj Vypracoval: Mgr. Irena Lorencová KARLOVARSKÝ KRAJ KRAJSKÉ MĚSTO : KARLOVY VARY Obr.1 POLOHA Obr.2 OKRESY

Více

územní jednotka -Severozápad

územní jednotka -Severozápad Mgr.J.Mareš Ústecký,Karlovarský EU-OP VK VY_32_INOVACE_719 územní jednotka -Severozápad Ústecký kraj naše hlavní a velká energetická základna.těţbou, tepelnými elektrárnami a těţkým průmyslem bylo v minulosti

Více

ČESKY. Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO

ČESKY. Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO ČESKY 8 Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO 1 3 Klášter Teplá Na jihozápadě Karlovarského kraje ochutnáme jak temný Prohlídka středověk, s tak průvodcem vznešené zahrnuje lázeňství.

Více

KARLOVARSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 3 315 km 2. počet obyvatel: 305 620. průměrná hustota: 93 obyvatel /km 2. nejvyšší bod: Klínovec (1 244m)

KARLOVARSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 3 315 km 2. počet obyvatel: 305 620. průměrná hustota: 93 obyvatel /km 2. nejvyšší bod: Klínovec (1 244m) KARLOVARSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha: 3 315 km 2 počet obyvatel: 305 620 průměrná hustota: 93 obyvatel /km 2 nejvyšší bod: Klínovec (1 244m) krajské město: Karlovy Vary poloha: leží v západních Čechách

Více

www.zlinskedumy.cz Karlovarský kraj

www.zlinskedumy.cz Karlovarský kraj www.zlinskedumy.cz Karlovarský kraj Rozloha: 3 315 km 2, po Praze druhý nejmenší kraj. Počet obyvatel: 303 075 obyv. Hustota zalidnění: 93 obyv./ km 2 Sídlo krajského úřadu: Karlovy Vary Okresy: 3 Karlovy

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI29 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI29 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI29 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Miroslav Přichystal Datum: 8.4. 2013 Ročník: 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk

Více

ČESKY. Karlovy Vary a okolí LÁZEŇSKÁ PERLA

ČESKY. Karlovy Vary a okolí LÁZEŇSKÁ PERLA ČESKY 7 Karlovy Vary a okolí LÁZEŇSKÁ PERLA 1 Vyhlídky a lázeňské cesty Sokolovsko se nachází uprostřed Lázeňského trojúhelní- V ku kopcích Karlovy nad Vary údolím Mariánské Teplé se táhne Lázně spletitá

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl10 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30. 10. 2012 Třída: 4.- 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl10 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30. 10. 2012 Třída: 4.- 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl10

Více

VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11

VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11 VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: listopad 2012

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 2. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 2. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 2 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. ČESKÉ BUDĚJOVICE leží na soutoku Vltavy a Malše město je proslulé výrobou piva

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu.

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu. VY_32_INOVACE_08_ZLÍNSKÝ KRAJ ZAJÍMAVOSTI I. _35 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Datum ověření: 14.6.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_36

Datum ověření: 14.6.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_36 Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_36 Aktivita, vhodná jako podpora přímé výuky. Slouží k procvičení, Anotace upevnění či ověření znalosti učiva o České republice.

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2473 Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím e-mail: skola@vraclav.cz

Více

VY_32_INOVACE_04_08_ČJ. Pověst o založení Karlových Varů Anotace. Téma

VY_32_INOVACE_04_08_ČJ. Pověst o založení Karlových Varů Anotace. Téma VY_32_INOVACE_04_08_ČJ Téma Pověst o založení Karlových Varů Anotace Materiál obsahuje text a pracovní list, ve kterém žák odpovídá na otázky zjišťující porozumění textu. Propojení s vlastivědou a hudební

Více

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

VY_32_INOVACE_19_Nerostné suroviny_11

VY_32_INOVACE_19_Nerostné suroviny_11 VY_32_INOVACE_19_Nerostné suroviny_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí.

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí. RADNICE Radnice v Jáchymově je vynikajícím dokladem pozdně gotického renesančního stavitelství z l. poloviny 16.století. Přes všechny pozdější stavební úpravy si zachovala původní dispozici pozdně gotické

Více

Seminární práce z předmětu LÁZEŇSTVÍ/MANAGEMENT. na téma: STAV LÁZEŇSTVÍ V ČR

Seminární práce z předmětu LÁZEŇSTVÍ/MANAGEMENT. na téma: STAV LÁZEŇSTVÍ V ČR Seminární práce z předmětu LÁZEŇSTVÍ/MANAGEMENT na téma: STAV LÁZEŇSTVÍ V ČR Obsah: Úvod... 3 1. Význam lázeňství... 3 1.1. Společenský a zdravotnický význam... 3 1.2. Ekonomický význam... 4 2. Historie

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II.

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II. VÝTVARNÁ KULTURA 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

PRODEJ LÁZEŇSKÝ KOMPLEX V LUHAČOVICÍCH ZAJÍMAVÁ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOST

PRODEJ LÁZEŇSKÝ KOMPLEX V LUHAČOVICÍCH ZAJÍMAVÁ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOST PRODEJ LÁZEŇSKÝ KOMPLEX V LUHAČOVICÍCH ZAJÍMAVÁ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOST ÚVOD Společnost REZORT LUHAČOVICE a.s. nabízí k prodeji rozsáhlý komplex budov a pozemků v lázeňském městě LUHAČOVICE. LÁZNĚ LUHAČOVICE

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Autor: Mgr. Romana Parobková Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Vlastivěda

Více

Statutární město Karlovy Vary

Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary PROGRAM REGENERACE MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY KARLOVY VARY 2014-2024 ČÁST V. 1 2 I. Historická fotodokumentace města Karlovy Vary 3 Karlovy Vary lázeňské centrum s Kostelním náměstím

Více

LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2015

LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2015 LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2015 Město Jáchymov a jeho historie historická radnice v Jáchymově Jáchymovský tolar Město Jáchymov leží na severozápadním okraji Čech v Karlovarském kraji, pod hřbetem hory Klínovec.

Více

Tržiště 387/41 Karlovy Vary Česká republika

Tržiště 387/41 Karlovy Vary Česká republika Tržiště 387/41 Karlovy Vary Česká republika OBSAH: 1. Popis lokality:... 3 1.1.Zajímavosti v okolí Karlových Varů:... 3 1.2.Nejvýznamnější každoroční události v Karlových Varech:... 4 1.3.Majetkoprávní

Více

ČESKY. Děti vítány PROGRAM PRO RODINY S DĚTMI

ČESKY. Děti vítány PROGRAM PRO RODINY S DĚTMI ČESKY 19 Děti vítány PROGRAM PRO RODINY S DĚTMI 1 Mariánské Lázně Udržet děti v pohodě dá práci. Vybrané výlety ale rodiče i děti Ve středu zaručeně města zabaví, si projdeme takže tatínek kolonádu. ani

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Turistický prázdninový tábor 2013

Turistický prázdninový tábor 2013 Turistický prázdninový tábor 2013 Kdo a kde pořádá? Turistický oddíl v Krušných horách v Mariánské u Jáchymova 2) Kdo zodpovídá? Mgr. Karel Sláma vedoucí tohoto oddílu. 3) Komu je určen a kdy se koná?

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Západní Čechy Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Západní Čechy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_31 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Karlovarská KARTA. TURISTICKÁ (KarlovyVARY CARD ) REZIDENTNÍ (ekvivalent k Mariánce)

Karlovarská KARTA. TURISTICKÁ (KarlovyVARY CARD ) REZIDENTNÍ (ekvivalent k Mariánce) Karlovarská KARTA REZIDENTNÍ (ekvivalent k Mariánce) cíl: zvýhodnění a komfort občanů města/kraje V návaznosti na karty vydané dopravními podniky by městské/krajské společnosti a případně i další instituce

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název: Oblast: Autor: Číslo: Pardubický kraj Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_13 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.3349

Více

Klub českých turistů. KČT, oblast Karlovarský kraj. Konference CR Karlovarského kraje 4. prosince 2017

Klub českých turistů. KČT, oblast Karlovarský kraj. Konference CR Karlovarského kraje 4. prosince 2017 Klub českých turistů KČT, oblast Karlovarský kraj Konference CR Karlovarského kraje 4. prosince 2017 30.6. 8. 7. 2018 KČT, odbor Krušné hory Sokolov a KČT, oblast Karlovarský kraj, ve spolupráci s MDK

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 6. 4. 2014 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: III/2 - Inovace

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

HISTORIE LIBERCE. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_452 2. března 2012

HISTORIE LIBERCE. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_452 2. března 2012 HISTORIE LIBERCE Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_452 2. března 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s historií Liberce Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si

Více

Wellness Relax Lázeňská léčba

Wellness Relax Lázeňská léčba Wellness Relax Lázeňská léčba CZ Spa Hotel Děvín Spa Hotel Děvín nabízí široký výběr služeb pod jednou střechou. Kvalitní ubytování, gastronomie, wellness, kosmetika, pedikúra. Vysokou kvalitu a efektivitu

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

NÁRODNÍ GEOPARK EGERIA. Putování časem do dávné minulosti Země Eine grenzelose Zeitreise durch die geologische Mitte Europas

NÁRODNÍ GEOPARK EGERIA. Putování časem do dávné minulosti Země Eine grenzelose Zeitreise durch die geologische Mitte Europas NÁRODNÍ GEOPARK EGERIA Putování časem do dávné minulosti Země Eine grenzelose Zeitreise durch die geologische Mitte Europas Geopark Souvislé území s geologickými fenomény Základní činnost Aktivity Spolupráce

Více

Praha, hlavní město ČR - pracovní list

Praha, hlavní město ČR - pracovní list Praha, hlavní město ČR - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_20 Tématický

Více

ORP Aš Karlovarský kraj

ORP Aš Karlovarský kraj Přírodní pozoruhodnosti 1 20 Historické městské soubory Historické vesnické soubory Zámky 1 15 Hrady, tvrze, zříceniny 1 40 Křesťanské sakrální památky 1 15 Technické památky Muzea, galerie 1 10 Lázeňská

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Učení pro život. Mgr. Jana Míková Cestovní ruch České republiky pracovní list. Pracovní list slouží k upevnění učiva tématu o cestovním ruchu v ČR.

Učení pro život. Mgr. Jana Míková Cestovní ruch České republiky pracovní list. Pracovní list slouží k upevnění učiva tématu o cestovním ruchu v ČR. Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0645 Číslo šablony: III / 2 Název sady A: Autor: Název DUM: Číslo DUM: Anotace: Cestovní ruch a kartografie Mgr. Jana Míková Cestovní

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

cestujeme na vlastní pěst

cestujeme na vlastní pěst ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ na vlastní pěst turistický průvodce Jozef Petro cestujeme na vlastní pěst www.petro.cz Obsah Místo úvodu 2 Loket 5 Mariánské Lázně 6 Františkové Lázně 9 Cheb 11 Karlovy Vary 13 Jáchymov

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.3349

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.3349

Více

Turistický průvodce II. zajímavosti z českých hradů a zámků 1

Turistický průvodce II. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 Turistický průvodce II. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 3 0 Turistický průvodce

Více

očekávaný výstup ročník 9. č. 14 název

očekávaný výstup ročník 9. č. 14 název č. 14 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a ostatní kraje ČR V pracovních listech

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Karlovy Vary 1 30. 3. 2007 Lázeňská péče v Karlovarském kraji v roce 2006 Balneologic Care in

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav, 6 tel.: 6 8 e-mail: skola@vraclav.cz www.zsvraclav.cz Číslo projektu CZ..07/..00/.7 Název šablony III/ Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Autor: Šárka Wiesnerová Datum: Škola: Integrovaná ZŠ a MŠ Trnová, Trnová 222, okres Plzeň Sever Šablona:: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Autor: Šárka Wiesnerová Datum: Škola: Integrovaná ZŠ a MŠ Trnová, Trnová 222, okres Plzeň Sever Šablona:: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky Autor: Šárka Wiesnerová Datum: 17.4.2013 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠ Trnová, Trnová 222, okres Plzeň Sever Šablona:: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST Jižní Čechy - pracovní list Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 29. 1. 2013 Jméno autora:

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) I. EU-OPVK-ICT-D-19. Číslo DUM: Mgr.

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) I. EU-OPVK-ICT-D-19. Číslo DUM: Mgr. Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Autor: Mgr. Romana Parobková Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Vlastivěda

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 tel.: 465 482 115 e-mail: skola@vraclav.cz www.zsvraclav.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2473 Název šablony III/2 Inovace

Více

LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2014

LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2014 LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2014 Město Jáchymov a jeho historie Jáchymov, lázeňské městečko s necelými třemi tisíci obyvatel, leží na severozápadním okraji Čech a je součástí Karlovarského kraje. Nedaleko města

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36

VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Karlovy Vary 13 26.9.2005 Lázeňská péče v Karlovarském kraji v roce 2004 Balneologic Care in

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KARLOVARSKÝ KRAJ. Virégio. Jméno a příjmení:

ČESKÁ REPUBLIKA. Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KARLOVARSKÝ KRAJ. Virégio. Jméno a příjmení: Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis II. ročník ČESKÁ REPUBLIKA KARLOVARSKÝ KRAJ Virégio Jméno a příjmení: Lukáš Skála Jan Novák Petr Pinc Nikita Nesterenko Třída: 6. O Datum: 20. 6. 2015 Úvod

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI30 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI30 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI30 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Miroslav Přichystal Datum: 10.4. 2013 Ročník: 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl04 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 23. 10. 2012 Třída: 4. - 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl04 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 23. 10. 2012 Třída: 4. - 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl04

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název: Oblast: Autor: Číslo: Kraj Vysočina Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_15 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

NABÍDKA 4 ZVÝHODNĚNÝCH POBYTŮ NA ROK 2019 PRO KB

NABÍDKA 4 ZVÝHODNĚNÝCH POBYTŮ NA ROK 2019 PRO KB BOUTIQUE & SPA HOTEL TŘI LILIE**** NABÍDKA 4 ZVÝHODNĚNÝCH POBYTŮ NA ROK 2019 PRO KB Luxus je věcí rozhodnutí stačí si už jen vybrat. Nechte se hýčkat romantickou atmosféru hotelu a zažijte oázu klidu a

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR

ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_VL_04_ČESKÁ REPUBLIKA 4. 5. ročník

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Anotace:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Anotace: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Aktualizace č. 1 ZÚR Karlovarského kraje k projednání dle 39 stavebního zákona

Aktualizace č. 1 ZÚR Karlovarského kraje k projednání dle 39 stavebního zákona Aktualizace č. 1 ZÚR Karlovarského kraje k projednání dle 39 stavebního zákona VVURÚ Vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území (Části C. F. dle přílohy č. 5 vyhl. č. 500/2006 Sb. ve znění pozdějších

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více