Jaroslav Kvapil: RÙŽOVÝ KEØ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jaroslav Kvapil: RÙŽOVÝ KEØ"

Transkript

1 Jaroslav Kvapil: RÙŽOVÝ KEØ

2 RÙŽOVÝ KEØ Tu starou loutnu troubadoura, až zemì bude jeden jas a v nebi vzplane perel šnùra, já se stìny chci vzíti zas. Jak rùžový keø u fontánu, v nìmž slavík šedý klokotá, kéž tisícerým kvìtem vzplanu, ó Paní mého života. A jako v kvìty z temných mrakù hvìzd vodopády padají, a vzplane záøe vašich zrakù v mých toužných písních potají. A v svatém slunci vašich lící, jež vìènì bude záøit v svìt, mých písní rùže pukající a v nesmrtelný puknou kvìt! Keø rùžový z mých òader vzroste, až chladná Smrt mne pochová: ó Madonno, vy boha proste, a nestlím v stínech høbitova. A nad hrobem mé rakve chudé zas nové jaro vykvete: mé srdce vìènì vonìt bude, vy vìkùm záøit budete!

3 VEÈER Výš tìžký vìjíø v záøných prstech malých, jak lilie když zavírá svùj kalich, se zvolna sklánìl, svíral a do klína vám paï. Rty rdìly se vám tmavou begonií, když za veèera motýl opouští ji, a na nich úsmìv zmíral, až tiše pøestal plát. Tak jako v nebe zadumané dáli vám v divných oèích hvìzdné slzy vzplály, v øas zachvìly se stínu jak letní noci sen. A mrtvé lásky smutném ve souzvuku já líbal šílen vaši vonnou ruku a vìdìl jsem, že zhynu tou vùní otráven.

4 KVÌTINY Jí kvetou v oknech bledé kamelie, jichž kvítí z køídel andìlských je stkáno, tìm v snìžný kalich mìsíc záø svou lije a jejich jas ji ze sna budí ráno. A na plesích, kde vítìzná vždy záøí,až hrdou krásou mužù srdce úží, spí její prsù vonném na polštáøi jak symbol božství kvìty rudých rùží. Keø jasmínu se k vlasùm jejím shýbal, když v nocích svìtlých jako její tìlo v nach žhoucích lící milenec ji líbal, až nebe samo závratí se chvìlo. Básnì Jaroslava Kvapila A støíbrný jen leknín s mrtvou vùní, kvìt kleté lásky vlastní záøí spilé, kvìt utonuvších v srdcí temné tùni si k hrobu jeho nesla v ruce bílé.

5 PÍSEÒ V ÈERVENCI Nach vzácných rùží na rtech máte, jež sladkou vùní pìvce spíjí, a v tváøi vaší lehce vzòaté vám chví se nádech kamelií. Sníh ramen, která temnem hoøí, plá smutným jasem noèních fial a prs ten, jenž se z krajek noøí, snad leknínu svit èistý pøijal. A vaše srdce, moje paní? To zmlklo òader pod poupaty jsouc rovno smutné, horké stráni, kde bují rulík jedovatý. RHYTMUS Váš vìjíø krajkový vùní syt, jež z vašich prsù dýchá, mé písnì zvonivý rhytmus chyt a kolébal se zticha. A rhytmus onen pak záøící vzplál v mandlovém vám zraku, jenž roven smutnému mìsíci spí ve vašich øas mraku. A nachem zaplanul v èele vám a na hedvábných lících, jak slunce by to byl požár sám, co klesá do vln spících. A jako úsmìvu toužný vzdech, jenž srdce mé vždy úží, vám utkvìl naposled na retech a shasnul v jejich rùži.

6 VÌJÍØ Jako motýl nachový v mdlém a snivém kolébání tìžký vìjíø krajkový k rùžím vašich rtù se sklání. Zpola kryje prsù sníh, které jeho nachem svítí, v rhytmech volných, ospalých tiší jejich vlnobití. Jako hvìzdy plaèící vaše oèi z nìho planou, èelo rovno mìsíci plá v nìm záøí zadumanou. Zpola smutek neznámý, zpola touha zmdlévající hoøí jeho krajkami v žhavém nachu vašich lící. Jako noc, jež nese mír a též neklid, který tíží, v jeho hudbì snù mých vír v kvìty vašich rtù se blíží. Zpola blahem šílený tuším noci rozkoš dlouhou, v jeho rhytmu bez zmìny zmírám pøece smutnou touhou.

7 MELANCHOLICKÁ ROMANCE Šlo jaro zemí jásající, šlo v písni ptákù, kvìtù mraku a vzdychající pøi mìsíci vám nechalo svou záøi v zraku. Déš rùží padal ve klín létu, jak jitro vstalo, jimi plálo a plno kvìtù v záhon retù vám, paní moje, nasypalo. Žár jeho žhavý pláti ustal a v zádumèivé skráni snivé vám tiše vzrùstal, sníti zùstal pak jesenì svit mlèenlivé. A v posled zima, jež tu zbyla, ta v srdce vaše padla plaše a zahalila òadra bílá vám chladnoucího do rubáše. LETNÍ NOC Zem v tùni vùní stopena spí tiše, kraj v balsamický sen je pohøížen, že nevím, zda to moøe kvìtù dýše èi vonné prsy døímajících žen. A plno perel tají pára v kraji, jak boží jas by ve klín zemì paï, že nevím, zda to krùpìje hvìzd plají èi slzy žen tìch, jež jsem míval rád. Nic v svìtì není, jenom zapomnìní, v sníh mrtvých liljí bledne spící zem, že nevím, zda to ustal bùh v svém snìní, èi zda to mlèí bolest v srdci mém.

8 Intermezzo: S O N E T Y INICIÁLA Tvou krásou zázraènou své sloky zaènu snící: mdlou krví minia jak øízy Madonn snìží se v starých modlitbách, jež v oratoøích leží, tak budeš záøit v nich svou zbožnou zøítelnicí. Tak chrámem gothickým šli k Pannì Prosebnici, když hømìly varhany a všechny zvony vìží, v svých tìžkých infulích a s žalmen na rtech knìží, jak k tobì, Madonno, má píseò jásající Já pøed tvým zázrakem møel v úžasu a plesu, až jeho nádheru jsem do své duše pøijal a ve své umìní jak skapulíø jí nesu. Kdo zvedne knihu mou, až dávno mrtev budu, ten spatøí krásu tvou hned v barvách iniciál, z nichž bude sálat jas tvých nesmrtelných údù.

9 PORTRAIT Má prababièka v empire-costumu je hedvábný a mìkce øasnatý vlas havraní má stuhou sepjatý: jak úèesu to sluší modnímu! Jak neodolat kouzlu zvláštnímu, jež lákat zdá se òader poupaty, plá ve zraku, jenž mírem bohatý tak vlídnì záøí jak svit podzimu! Ó spanilá jsi jistì byla tak jak andìl mùj, jenž tvùj má vonný vlas, tvou postavu i divnì snivý zrak. Ó prababièko, svìt jde stejnì dál: zda vroucnì tak, jak já teï, v dávný èas též galantní mùj pradìd miloval?!

10 PAGODA Ó divná náhodo! Smr hlavou kývá taky. Vrchlický. V svùj vìjíø chytila jak èínská taneènice mé srdce krvavé a usmívá se snivá, hned výš je vyhodí a hned je na rty skrývá a moje rozpaky ji stále baví více. Hle, pøed ní na stole v smích stahující líce se šklebí pagoda a monotonnì kývá, jak fatum nezvratné se tupì na mne dívá, má tìlo nestvùrné a šikmé zøítelnice. Básnì Jaroslava Kvapila. Ó kývej, pagodo, a smìj se mému zmatku, vždy touha bezcitná jak tvoje usmívání a bolest tajená mé srdce zhubí v krátku. Ó kletý souhlase, v nìmž nadìj má se ztrácí: když ona pøikývne, vždy k smrti bol mne raní a tvoje kývání vždy k nové resignaci!

11 SONET O MÉM UMÌNÍ Jak starý mistr mysle na Madonnu v div miniatur kouzlil krásu ženy, vlož, básníku snù vùní omámený, sem kouzlem barev žhavou píseò onu. Mé umìní, jsi plno mìkkých tónù i tìžkých barev, tkaných na gobeliny, a v duši mé jsou Kráse posvìceny tvé divné sloky záøí visionù. Máš zvláštní pùvab divných ženských zrakù, já tebe kdysi našel v svìtic klínu a teï tì nesu Krásy do zázraku. Z tvých miniatur její missál vzrùstá a nepochopen, ztracen v jejím stínu jak misku Graalu zvedám tebe v ústa.

12 KOFLÍK Pln divných kvìtù je a pestrých tulipánù, lesk jezer modravých tam plane skrze sítí, mrak šedých volavek se v jejich plánì øítí a dravci bizarní se v každou plazí stranu. A v èaje houštinách je kiosk z porcelánu, kde rajky bájeèné své peøí kryjí v kvítí, zøím køídel nádheru, jak v zlatém slunci svítí, a plameòákù krev i stáda pelikánù. Z té páry opojné, co stoupá z nìho šerá, jak tìlo ženy zøím rùst bílou lilii i zraky mandlové, jež záøily mi vèera. A zvolna zvedaje si k ústùm okraj bílý mním, snílek šílený, že z nìho vypiji tìch vonných retù jed, co vèera z nìho pily.

13 DUŠE Ó bože nesmírný, ty za pradávných èasù jsi stvoøil duši mou, když stanul s nad vodami, z hvìzd, které étherem se nesly kaskadami, z tmy nocí hlubokých a z liliových jasù. Jak orel královský se ona chvìla v žasu, kde v koutech vesmíru hvìzd mžely smutné plamy, v snech její hoøících žen pøelud bral se známý i zøela nesmìrnost a žhavých nebes krásu. V hrob tìla pochován a znaven parným žitím pøec, básník nadšený, plám tvojí nesmìrností, ó bože veliký, a nesmrtelnost cítím. Jak tehdy v pravìku, tak vìènì do závrati má duše hoøí dál a nad prachem mých kostí žár její horoucí v svìt celý bude pláti.

14 MÁ POESIE Má poesie jako mrtvá kráska spí v hrobì velkém s purpurovým šatem, jenž nádherný a hnìdým protkán zlatem pln stuchlých vùní setlívá a praská. A v jejích prsech, jež jsou samá vráska a tìžky drahokamù majestátem, se nechví srdce v rhytmu žitím vzòatém, kde zpívalo by nadšení a láska. Tak ukryl jsem ji v hrobky místa tmavá a symbol køíže vtiskl v její dlanì; èas pùjde dál a hrob se propadává. Však rudé rùže vzrostou z jeho tùnì, záø nebes vìènì bude padat na nì a v písnì mé jich nesmrtelná vùnì.

15 I L L U S E LOÏ ILLUSÍ Loï našich illusí nás v bájný východ nesla, jak køídla labutí se toužnì chvìla vesla a v hudbì mandolin, jež písní lásky znìly, jsme ve svých žhoucích snech kraj fantastický zøeli, kde hrady modravé žen bílá tìla kryjí a smaragd pavích per, jenž skryt je do lilií. Loï našich illusí bouø náhle chytla v spáry, z tmy mraèen huèících blesk sjíždìl na stožáry a moøe zkalené, to šílilo a hømìlo jak ženy høíšnice se svíjející tìlo; ztich jásot mandolin a s labutími vesly jsme v hloubky bezedné a nekoneèné klesli. Loï našich illusí tlí pochována v moøi, jas rudých korálù a medus nad ní hoøí, je celá ukryta v sple fantastických sítí a nocí zamlklou jak chladný mramor svítí sníh utonulých tìl a mìsíc hoøí tiše a hudba mandolin sem padá s mrtvé výše.

16 ŽENA V tom chrámì gothickém, kde ve výklencích svatí a kvìty kamenné se v dýmu vonném tratí, kde štíhlé svìtice v snách umíraly kdysi, jsem v klenbách oltáøe zøel vznešené tvé rysy. Tys mìla mìkký vlas a jak ten kostel stmìlý, a oèi Madonny mi ze tvých tváøí zøely. Pak žitím unaven tam spatøil jsem tì zase: to rùže uvadlé jsi mìla ve svém vlase, ten vlas byl rozpuštìn a jak ten kostel stmìlý, a v pláèi svìtice sem na tì dolù zøely. Krev tekla z duše ti jak s tìla Spasitele, a Magdaleny høích ti svítil v bledém èele. A zase po letech jsem v chrám ten vkroèil stmìlý, mnì z dlažby kamenné vstøíc tvoje líce zøely: v tu hrobku pod chrámem náš pochovali zápal a po tvém obraze lid bez soucitu šlapal a pøi tom klenbami se nesl hymny pøíval, již k bohu svatému a soucitnému zpíval.

17 SLOKY Ty tóny vašich slov už od pradávna znìly v mé duše úkrytu, jenž jako chrám je stmìlý, kde stával svìtic sbor a vaším hlasem zpíval, co klenbou hlubokou se valil varhan pøíval a v dýmech kadidla, jež na oltáøe klesly, svá køídla zlacená výš andìlové nesli. V té noci veliké, co v duši padala mi, jsem spatøil pojednou lesk vašich oèí známý: v nich záøí slunce svit i luny touha bledá a z rakví rozpadlých mé srdce vzhùru zvedá až k rukám svìtice, jež v chrámì stojí snivá a vaším pohledem se na to srdce dívá. Básnì Jaroslava Kvapila A ruku hedvábnou, již políbil jsem vèera, tu sáhnout vidìl jsem v své hrobky místa šerá a cítil tenkráte, že na mém èele leží, že bílé lilie v troud rakve mojí snìží a v písni andìla, jenž k mé se sklání tváøi, že zraky podivné mi v hloubi duše záøí.

18 CHOPINÙV VALÈÍK Ó moøe bìlavé a rozvlnìné pøíliš, jež melancholicky v sny básníkù mdlých kvílíš, jsi bledé jak ten prs, co letní nocí dlouhou se vlnil nervosní a nekoneènou touhou, plá v tobì tolik hvìzd jak zraky její divné v mém srdci horoucím, jež víckrát neoživne. A ona v ložnici, kde kvìty tìžce dýší, sní tlukouc v kytaru, již mìsíc jenom slyší, když padá na moøe a nekoneèná lada, tak jako touha má, ta mrtvá, v oèi padá mé štíhlé bohyni, jež v bledé sny se halí, co flétny táhlý pláè zní starým parkem z dáli. Jen jednou políbit kvìt jejích rukou bílý, já rád bych umíral jak lotos záøí spilý, mùj pøelud tìlo to by našel pøi mìsíci, až rukou lilie jí svadnou zmírající a k lunì rostouce, jež oknem padá skrytì, v svou starou kytaru se vtisknou køeèovitì.

19 KYTARA Tvé prsty voskové mdle tlukou do kytary, z níž nápìv ospalý a lethargický, starý se línì ozývá, jak znìl by tùní ze dna, kde mìsta propadlá se tají nedohledná a bílé paláce a zasmušilé chrámy, v nìž mìsíc vidí jen, jenž svítí nad vodami. A v hrobce zazdìné, kde chrámu pod podlahou smr s tváøí vyzáblou si básní pravdu nahou, sním, že jsem dlouho spal a poèínal již tlíti a dávno zapomnìl, že venku vlnobití a mìsíc nad moøem, jenž lesklá tvoøí kola, vše v nové žití zas a nekoneèné volá. A nyní po letech já z hrobky vstávám nìmý a vidím oblohu a vidím starou zemi, kde v tónech ospalých zas novì vzpomínám si, že snìní opojné mne svedlo v dálku kamsi, a vzdech jen posílám teï za mrtvými jary, tvé prsty voskové když tlukou do kytary.

20 NOSTALGIE Ó štíhlá lilie, vy kvìte støedovìku, kdes v šeru gothiky plál hymnus vašich vdìkù a v starých gobelinech, jež zlatem byly tkány, já jistì kdysi zøel váš profil zbožòovaný, když v onen krásy vìk a v divné vaše zraky jsem, trouvér toulavý, byl zaèarován taky. Pak v smolnic požáru a v pláèi žen a paní nás v hrobku pospolu snad kladli po skonání, kde mìlo zahynout v tmách vaše božské tìlo a žhoucí srdce mé kde vzduchem vlhkým tlelo, co zatím nad námi se gothický chrám stmíval, plál purpur královen a høímal varhan pøíval. V tom vìku únavy, ó dávných vìkù kvìte, kdes v kobce klášterní vy nyní uvadnete èi v lilijích zemøete, jež hoøí na výsluní, a rùží ohnivých já udusím se vùní, co v sny mé bude plát jas vašich bílých údù a mrtev na vìky v svých písních žíti budu.

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček 1 Vydavatel: Jan Šuba-Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba-Makniha.cz Všechna práva vyhrazena! ISBN 978-80-88080-48-0 (pdf) ISBN 978-80-88080-49-7 (epub) ISBN 978-80-88080-50-3

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 1. Polibek na skle (od Severka) 2. Vosková (od moonell) 3. Zahazujem (od prostějanek) 4. Brána (od otazník) 5. Šerosvit... (od Ayla) 6. I don't

Více

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle Tropary, kondaky a prokimeny nedìlní Z oktoichu Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle notace stichir z veèerní). Kondaky pøelo eny novì z církevnì-slovanského znìní. Tropary a prokimeny

Více

Proměna listopad 1932

Proměna listopad 1932 Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Proměna listopad 1932 V pozadí hrad Křivoklát. Tytéž osoby jako v předchozím obraze, sedící na lavičce v rozhovoru. Já: Bylo pro mne

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

Pøi zádušní bohoslu bì

Pøi zádušní bohoslu bì Pøi zádušní bohoslu bì Hlavní hymny pro veèerní a liturgii ke slu bì za zesnulé Notace v pøíloze Pøi zádušní bohoslu bì Na veèerní Po úvodním almu Stichiry na»hospodine, k tobì volám«na 6 3 dle typiku

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

O PŘÍTELI. Přítel je člověk ten, kdo pozná i Tvůj sen... Kdo o Tebe se bojí, kdo nablízku Ti stojí...

O PŘÍTELI. Přítel je člověk ten, kdo pozná i Tvůj sen... Kdo o Tebe se bojí, kdo nablízku Ti stojí... O PŘÍTELI Přítel je člověk ten, kdo pozná i Tvůj sen... Kdo o Tebe se bojí, kdo nablízku Ti stojí... Kdo pomocnou ruku podá, radost a odvahu Ti dodá... Kdo povzbudivá slova, Ti říká, píše, znova... Kdo

Více

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu.

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu. PŘÍLOHA I. Seznam svateb z terénního výzkumu. II. Seznam svatebních informátorů. III. Ukázka 5 lidových písní zpívaných o svatbě ve Žďárském okrese: pevný řád, co se při jaké příležitosti zpívá, není dán.

Více

Jaroslav Vrchlický: OKNA V BOUØI

Jaroslav Vrchlický: OKNA V BOUØI Jaroslav Vrchlický: OKNA V BOUØI OKNA V BOUØI Mnì líto oken, když se v bouøi tøesou. Ty první cítí vìtru nárazy, zvìst první hromù dunících k nám nesou, v nich šlehnou blesku první obrazy. A po nich první

Více

František Halas: STARÉ ŽENY

František Halas: STARÉ ŽENY František Halas: STARÉ ŽENY STARÉ ŽENY Smutná odpoledne nedìlní smutná starými paními které se belhají k oknùm starou cestou vyšlapanou v koberci starou cestou mezi stolem a lùžkem mezi zrcadlem a fotografiemi

Více

Nebe plné červánku. Jsem zpátky. 1 Nebe plné červánků

Nebe plné červánku. Jsem zpátky. 1 Nebe plné červánků 2008 Jsem zpátky 1 Nebe plné červánků 2 Nekonečná 3 Léto 4 Tři oříšky 5 Scházíš mi čím dál víc 6 Rozvíjej se poupátko 7 Láska má je zákon 8 Ve jménu lásky Nebe plné červánku Přiznávám, že čas od času o

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 Na příchod krále Slunce zapadlo u věčnosti moře; Na jeho mohylách ţertvy se pálí V růţovém ohni od hory ku hoře. Hluboká noc se za sluncem přivalí, Hlubší neţ hrob

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Tribun EU 2013 Jindřiška Šindlerová Cover Jindřiška Šindlerová Illustrations Jindřiška Šindlerová Obsah Projdi se mnou... 8 Noční sonety... 10 Lásko prolhaná!... 11

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

F R A N C E P R E Š E R E N V O L N É S R D C E. C a r m i l a

F R A N C E P R E Š E R E N V O L N É S R D C E. C a r m i l a V O L N É S R D C E F R A N C E P R E Š E R E N V O L N É S R D C E 2 0 0 6 C a r m i l a Jsem dlouho snil a bál se, bál, sbohem jsem snům a strachu dal; srdce je prázdné, šťastné ne a zpátky strach a

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 28.10. 2012 Ročník: 6. 9. Vzdělávací oblast: Umění

Více

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.)

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.) Karel Hynek Mácha Mnich (Zlomky z romantické básně.) Znění tohoto textu vychází z díla Básně. Máj. Zlomky. Dopisy. Deník tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1907 (MÁCHA, Karel Hynek.

Více

Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ

Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ MOJE BARVA ÈERVENÁ A BÍLÁ Ten rudý prapor náš s tím bílým vedle polem - jak bije, šlehá po svém bidle holém! Hned plapolavì v rušnou dál se nese, hned truchle choulí se a zimniènì

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky Zpět na písňové texty Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou Obsah ukázky Ten bál se koná (Lady Madona) Hudba a původní text: John Lennon Paul McCartney Ten bál

Více

František Hrubín. Variace na loňskou romanci

František Hrubín. Variace na loňskou romanci František Hrubín Variace na loňskou romanci Nehrej si, dubne, co už přešlo dubnů, paličkou poupat do zelených bubnů, napjatých větrem, bilo, kůže se chvěla, jaro se porozvilo, vylétla včela. Nehrej si,

Více

noční motýl prosím tě otevři

noční motýl prosím tě otevři když spíš když spíš má ticho zvláštní něhu svět ustane v svém koloběhu když spíš co tvůj sen skrývá nemám zdání zdá se ti asi o létání když spíš pokoj má barvu zralých pšenic slunce už sahá do okenic když

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Autorka obálky: Hana Návratová Vydavatel: Jan Šuba-Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba-Makniha.cz Všechna práva vyhrazena! ISBN

Autorka obálky: Hana Návratová Vydavatel: Jan Šuba-Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba-Makniha.cz Všechna práva vyhrazena! ISBN 0 Autorka obálky: Hana Návratová Vydavatel: Jan Šuba-Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba-Makniha.cz Všechna práva vyhrazena! ISBN 978-80-7548-000-2 (pdf) ISBN 978-80-7548-001-9 (epub) ISBN 978-80-7548-002-6

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1. Anotace. Mgr. Pavel Šupka

Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1. Anotace. Mgr. Pavel Šupka Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1 Mgr. Pavel Šupka Čeština 26 41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum 23-41-M/01 Strojírenství

Více

JITKA JURZYKOWSKÁ LÁSKA

JITKA JURZYKOWSKÁ LÁSKA JITKA JURZYKOWSKÁ LÁSKA Láska je omamná jak vůně šeříku Přivoníš poprvé a jsi jí nasycen Přivoníš podruhé a z lásky zbyde jen Maličký kvítek na zemi Přivoníš potřetí, cítíš se oklamán Za tu vůni však všechno

Více

Slu ba ve všední dny a v sobotu

Slu ba ve všední dny a v sobotu Pojïte, pokloòme se Varianta pro všední den (staroruský nápìv) Slu ba ve všední dny a v sobotu Následuje zpìv troparù a kondakù (podle typikonu, viz str. 2). Tropary, kondaky, prokimeny a zpìvy ke svatému

Více

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta.

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení materiálu VY_12_INOVACE_Pap19

Více

Téma 30 Pastýř, který mne vede k Otci Evangelizace mého já.

Téma 30 Pastýř, který mne vede k Otci Evangelizace mého já. Téma 30 Pastýř, který mne vede k Otci Evangelizace mého já. Já jsem dobrý pastýř. Dobrý pastýř položí svůj život za ovce. Ten, kdo není pastýř, kdo pracuje jen za mzdu a ovce nejsou jeho vlastní, opouští

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

Doba padesátnice. Od Nanebevstoupení Pánì pøes Svatodušní svátky a ke Všem svatým. Bohoslu by veèerní a Bo ská liturgie pro nedìle a svátky

Doba padesátnice. Od Nanebevstoupení Pánì pøes Svatodušní svátky a ke Všem svatým. Bohoslu by veèerní a Bo ská liturgie pro nedìle a svátky Doba padesátnice Notáø díl II. Od Nanebevstoupení Pánì pøes Svatodušní svátky a ke Všem svatým. Bohoslu by veèerní a Bo ská liturgie pro nedìle a svátky Zpìvník s nápìvy dle tradice Gorazdova sborníku

Více

Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984

Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984 Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984 Město v slzách (1921) - představa světa bez bídy a nenávisti, touha léčit, potěšit; soucit s chudými, vidiny lidského štěstí - proletářská poezie Děti

Více

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE ( 6 ) O MOSTU A NADĚJI Má naděje není změtí náhod na náhody je život krátký Jen se zeptej moudré matky Naděje je pevným mostem do budoucích dnů je i ráda milým hostem

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Otokar Březina Moje matka / Mia Patrino

Otokar Březina Moje matka / Mia Patrino Český esperantský svaz, Svitavy (Muzeum esperanta), a Společnost Otokara Březiny, Jaroměřice nad Rokytnou, (Muzeum Otokara Březiny), Česká republika. Ceha Esperanto-Asocio, Svitavy (Esperanto-Muzeo), kaj

Více

KAREL TOMAN. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum

KAREL TOMAN. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum KAREL TOMAN Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s klíčovými texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti, procvičení

Více

Tropary a kondaky s v a t ý m

Tropary a kondaky s v a t ý m Tropary a kondaky svatým Z obecné mineje Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle notace stichir z veèerní). Kondaky pøelo eny z církevnì-slovanského znìní. Tropary a prokimeny dle Gorazdova

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

Vítìzslav Hálek: VEÈERNÍ PÍSNÌ

Vítìzslav Hálek: VEÈERNÍ PÍSNÌ Vítìzslav Hálek: VEÈERNÍ PÍSNÌ I. Pøilítlo jaro zdaleka a všude plno touhy, vše tlaèilo se k slunci ven, že snilo sen tak dlouhý. Vylítly z hnízda pìnkavy a drobné dìti z chýše, a pestré kvítí na lukách

Více

Otakar Theer: VÝPRAVY K JÁ

Otakar Theer: VÝPRAVY K JÁ Otakar Theer: VÝPRAVY K JÁ Snili o rozkoši nejistoty a hry - - O tragické žízni hledajících, honbì, která tajemství stíhá - - O. B. Nalézaje, drahý Mistøe, tyto vìty na jedné ze stránek Vaší poslední knihy,

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek Polendář 009 Jan Bezděk Pavla Jurigová Milý poutníče, procházející jednotlivými stránkami tohoto Polendáře, měsíci roku, cestami života, jdi s cílem ve svém srdci, pak nebude nikdy vzdálená tvá představa

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Čtyřleté gastronomické a technické obory a nástavbové studium Datum 10. 4.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Čtyřleté gastronomické a technické obory a nástavbové studium Datum 10. 4. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Bible, vy_32_inovace_ma_35_05 Autor Petr Vrána Ročník

Více

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: "Hadry, kosti dejte, trupy!" Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: Hadry, kosti dejte, trupy! Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě J.J.Kalina Hadrnice "Hadry prodejte, staré sklo, Kuchařičky, kosti, kosti! Mějte, lidičky, lítosti, Máteli jaké kosti!" Takto od božího rána volá Žena a s nůší na zádech, V ochlostěné sukni podkasaná,

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce Støelec a most Støelec chvilkový výboj Nastal èas naplnit všechna pøece vzetí promìnit okovy v trpké víno bez pøíkras zahodit øece smetí výkøikem obnovy se pøímo prodrat štìrkem k podloží podkovy zakrýt

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Mé město tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Českým spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena, sv. 4).

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

Minea svátková. Notáø na prosinec (2.) Obsahuje slu bu ke svátkùm Narození Kristova Gorazdovy notace k posvátným hymnùm

Minea svátková. Notáø na prosinec (2.) Obsahuje slu bu ke svátkùm Narození Kristova Gorazdovy notace k posvátným hymnùm 36 Minea svátková Notáø na prosinec (2.) Notace dle Gorazdova sborníku (tj. Lidového sborníku modliteb a bohoslu ebných zpìvù pravoslavné církve). Je-li v mineji napø. po stichirách na»hospodine, k tobì

Více

Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne. Díl III.

Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne. Díl III. Triod postní Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne Díl III. Od Lazarovy soboty, pøes Kvìtnou nedìli a do Velkého ètvrtku (ve strastném týdnu) Notáø Obsahuje promìnné hymny (pøedevším

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel NA KALVÁRII Ježíš umřel za nás za všechny. Jak nás svým životem učil, že máme být dobří, tak nás svou smrti osvobodil od hříchů. Ježíš nám svým utrpením ukazuje, že nemáme mít strach z bolesti. Bolest

Více

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014 Karel Hynek Mácha M Á J Charakteristika básně: lyrickoepická báseň báseň je rozdělena do 4 zpěvů a 2 intermezz má znaky romantismu ( fantazie, motivy tragické lásky, smrt,... ) hlavní postavy: Vilém (

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Z a-jásejte již, zástupy andě-lů v nebi! Zaskvějte

Z a-jásejte již, zástupy andě-lů v nebi! Zaskvějte Z a-jásejte již, zástupy andě-lů v nebi! Zaskvějte se v slávě, božská ta-jemství! K ví-tězství tak mocné-ho Krá-le zazni polni-ce a zvěstuj spá-su. Raduj se i ty, země, za-li-tá tak o-slnivou zá-ří a tonoucí

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

II. WOHLAU. Vedle mne na kavalci / 65 Pochod / 69 Tanec / 70 Obrázek ženy / 72 Byl konec války první den / 75 III. NÁVRAT

II. WOHLAU. Vedle mne na kavalci / 65 Pochod / 69 Tanec / 70 Obrázek ženy / 72 Byl konec války první den / 75 III. NÁVRAT Obsah I. TEREZÍN Sedala sama za zavřenými dveřmi a psala / 9 Spolužačce / 10 Nemocné zvíře / 11 Znění / 14 Ošetřovatelka / 15 Na dvoře stojí lidé jeden za druhým / 16 Ráno / 17 Žena / 19 J. - Dnes e všemu

Více

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_58 Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: září 2013 Ročník: 2., popř. 3. a 4. (opakování) Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa OA

Více

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý,

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý, Literární sešity 2016-17 7 ZŠ B. Dvorského Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B jehož význam byl skrytý, i barva nebes celý svět byl jednolitý, samá šeď, avšak mnoho odstínů, nerozeznám tam světlo od stínů.

Více

Minea svátková. Notáø pro listopad. Gorazdovy notace k posvátným hymnùm

Minea svátková. Notáø pro listopad. Gorazdovy notace k posvátným hymnùm Minea svátková Notáø pro listopad 1. listopad Svatých divotvorcù a nezištníkù Kosmy a Damiána 8. listopad Sbor svatého vrchního vojevùdce Michaela a ostatních beztìlesných mocností 13. listopad Sv. otce

Více

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH OBSAZENÍ: MARIE:.. JOSEF:.. ANDĚL:. NEBESKÉ ZÁSTUPY:...... BETLÉMSKÁ HVĚZDA:... MUDRCI OD VÝCHODU:

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Neznámá V mé době Pohled na nebe Na farmě své V přírodě živé V mé době farmářské Hvězdy na obloze nebeské V horách zářivé V přírodě hravé V mé době

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Zařazení materiálu: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Zařazení materiálu: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

1. žádný verš. 2. verš dle předlohy. 3. Dávám Ti lásku z lásky,jen Tebe miluji, nevezmu nikdy zpátky,co dnes Ti slibuji.

1. žádný verš. 2. verš dle předlohy. 3. Dávám Ti lásku z lásky,jen Tebe miluji, nevezmu nikdy zpátky,co dnes Ti slibuji. Napište do objednávky číslo verše, který si přejete vytisknout. Prosíme o uvážení množství textu, který si přejete do oznámení vytisknout. Pokud bude text dlouhý, může se stát, že bude velmi špatně čitelný!

Více

Bože můj! Proč jsi mne opustil?

Bože můj! Proč jsi mne opustil? Nádherná Vůně Bože můj! Proč jsi mne opustil? zvolal Ježíš, když visel přibitý hřeby na dřevěném kříži a po těle mu stékala krev. Potom vydechl naposledy. To ne, ty jsi byl moje jediná naděje! Chtělo se

Více

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Jdu vstříc dešti, kapky deště a nebe, podobné ohromné skále,

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více