ROK OHLÉDNUTÍ ZA LETOŠNÍ SEZÓNOU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROK 2007 - OHLÉDNUTÍ ZA LETOŠNÍ SEZÓNOU"

Transkript

1 ROK OHLÉDNUTÍ ZA LETOŠNÍ SEZÓNOU SNOW camp 2006 Davos FreeSkiing.cz (.sk) (Supr akcička od kluků z Freeskiingu!!!) První doteky se sněhem v letošní zimní sezóně. Na to, že téměř nikde nebyl sníh, jsme si ho tady alespoň zčásti užili. A prašánek byl, celý metr... to si pište:-))) Lavinové kurzy (BASIC, EXPERT) (Výlet za sněhem, konečně!!!) Na to, jaká byla letos zima, proběhlo kurzů celkem dost. Je znát, že čím dál tím víc z vás si uvědomuje, že laviny mohou být velkou hrozbou. A jsem taky moc rád, že se už i u nás stalo normální, že se začalo jezdit s plnou lavinovou výbavou, že se sleduje lavinová předpověď, že se mnoho z vás učí číst sníh, že BASIC (Freeskiing.cz) BASIC (Freeskiing.cz) BASIC (Tatry.cz) EXPERT (Freeskiing.cz, Rockpoint) BASIC (Freeskiing.cz) BASIC (Rockpoint) EXPERT (Rockpoint) BASIC (Klub přátel Luční boudy) Poznámka: Tímto se také omlouvám členům ČHS, že jsem pro ně přímo nepřipravil žádný Lavinový kurz. K vypsání kurzu z naší strany ale došlo, jenže díky tomu, že se na sekretariátu svazu kuli zvláštní pikle, kurz nakonec bohužel vypsán nebyl SIMILAUN skialpový výlet do Ötztálských Alp (Výlet za sněhem, konečně!!!) Pohodový výlet s Láďou a Martinou do oblasti Ötztálských Alp. Naším cílem byla především Wildspitze, ale sněhové podmínky byly proti nám. Zaměřili jsme se tedy pouze na oblast Similaunu, kde byla situace lepší. Výstup na Martin Busch hütte nám umožnil místy necelý půlmetr široký proužek sněhu. Winterraum jsme měli celý pro sebe a tak jsme měli klidné a pohodové zázemí. Po počátečním výstupu a následném sjezdu z Hauslabkogelu (3 403 m) jsme se další den vypravili na samotný Similaun (3 606 m). Krásný den, sluníčko, téměř bezvětří i prašanu jsme si pěkně užili. Similaun (3 606 m)

2 FREERIDE GLETSCHER MARATHON Saas Fee, Zermatt, Chamonix (Žhavá novinka přímo od nás!!!) Sjezdy největšími Alpskými ledovci včetně výstupu na Mont Blanc (4 807 m). Týdenní program jsme zahájili v Saas Fee výstupy na Allalinhorn (4 027 m) a Weissmies (4 023 m). Pak v Zermattu následoval super obří sjezd ve stínu Matterhornu a Monte Rosy ledovcem Schwarzgletscher. Ten jsme si ještě v samotném závěru zpestřili průjezdem ledovcovou jeskyní. V dalších dnech jsme se přemístili do Chamonix. Úvodní průjezd ledovcem Vallé Blanche patří k místní klasice a výstup na Mont Blanc (4 807 m) Bossonským ledovcem byl perfektní závěrečnou tečkou. Mont Blanc (4 807 m) BACKCOUNTRY CAMP 2007 ( (Již tradiční akce z dílny Michala Broučka) Nekonečné ježdění a ježdění... Ježdění ale také i několik parádních výstupů s následnými dlouhými sjezdy a hlavně... hlavně PRAŠAN!!!. Letošní ročník byl navíc okořeněn heliskiingem. Dva super sjezdy v prašanu byly přímo opepřeny tím, že jsme ho takhle perfektně vyfoukli skupince skialpinistů, kteří sem kvůli němu stoupali už dva dny GROSSGLOCKNER, GROSSVENEDIGER skialpový výlet speciál (Skialpový kurz - SPECIÁL) Kombinovaný výlet za nejvyhlášenějšími vrcholy Rakouska. Nejprve jsme na Grossglockner (3 798 m) vystoupili s Láďou a Martinou. Pak následovalo připojení další útočné skupinky. Výstup na Neuer Prager hütte za naprosté mlhy jsme díky Kristýnce a Františkovi, ale především díky jejich velkolepému stopařskému umění, absolvovali bez jediného škobrtnutí... 2x Grossglockner (3 789 m ), Grossvenediger (3 667 m) Skialpový výlet do centra Wallisu (Martina a Láďa a jejich láska - skialp) A zimní sezóna pokračuje dál. Za sněhem jsme se přemístili do nejvyšších partií Alp do Wallisu. Předpověď počasí zněla už klasicky optimisticky CLEAR! Toto počasí tady vydrželo i dalších čtrnáct dní a tak jsme si ho opravdu perfektně užili. Program na tento první týden zněl zcela jasně NORDEND... Allalinhorn (4 027 m), Alphubel (4 206 m), Rimpfischhorn (4 199 m), Castor (4 223 m), Dufourspitze (4 634 m), Nordend (4 609 m)

3 TRAVERZ MONTE ROSY skialpový přechod (Skialpový nášup v srdci Alp) Čeká nás jeden z nejúžasnějších skialpových přechodů v Alpách. Atmosféra téměř nejvyšších Alpských čtyřtisícovek opravdu stojí za to. Začínáme opět v oblasti Saas Fee. Aklimatizace je více než potřeba: Allalinhorn (4 027 m) (přes Hohlaubgrat) a Rimpfischhorn (4 199 m). Hlavní program začíná teprve v Zermattu a stojí opravdu za to :-))) Allalinhorn (4 027 m), Rimpfischhorn (4 199 m), Rocia Nera (4 075 m), Castor (4 223 m), Liskamm west (4 479 m), Vincentpiramid (4 215 m), Dufourspitze (4 634 m) GROSSGLOCKNER (Studlgrat) a Gesäuse (vícedélkové lezení) (Pohodový prodloužený víkend úvod sezóny) Začátek letní sezóny ve znamení perfektních a především dlouhých výstupů v Rakousku. Nejprve jsme se vydali na Grossglockner (3 789 m) přes vyhlášený Stüdlgrat. Supr počasí a perfektní podmínky... Pak jsme se ještě zastavili v Gesäuse. Trochu opomíjená oblast nádherných vícedélkových cest. A 17ti délkový Gummikiller byl parádní a každou délku jsme si mohli dokonale vychutnat. Grossglockner (3 789 m) MOUNTAIN ACADEMY ALPY4000.cz (Letošní žhavá novinka omezený počet účastníků!!!) Chcete se sami vydat na čtyřtisícovku? Pojeďte si to nejprve vyzkoušet do naší horské školy MOUNTAIN ACADEMY ALPY4000.cz Uvidíte, že vám to pak půjde mnohem snáz a hlavně BEZPEČNĚJI!!! Lagginhorn (4 010 m), Weissmies (4 027 m), Aletschhorn (4 195 m)) ZINALROTHORN, GRAN PARADISO, GRAN COMBIN kompletní traverz!!! (Úplně jiný plán, ale i nová skutečnost předčila očekávání :-))) Průběh počasí nám hned od počátku trochu pozměnil plány. Přesto se nám podařilo vystoupit na Zinalrothorn (4 221 m), Gran Paradiso (4 061 m) a na perličku závěrem, kompletní přechod Gran Combinu (4 314 m). Právě tento závěrečný výstup patřil mezi letošní parádičky, všechno nám perfektně klaplo. I zdejšího chataře jsme tím tak trochu rozebrali:-))) Zinalrothorn (4 221 m), Gran Paradiso (4 061 m), Grand Combin de Grafeney (4314 m), Grand Combin de Valsorey (4184 m), Grand Combin de la Tsessette (4141 m)

4 BARRE des ÉCRINS, DÔME de NEIGE, GRANDES JORASSES Pointe Walker, Pointe Whymper (Výstupy do jiné dimenze) Průběh počasí nás hned na počátku na pár dní zastavil. Radek si tak mohl v klidu v Chamonix dokoupit potřebné vybavení. Trochu jsme i potrénovali prusíkování a záchranu z trhliny... Potom už následovali jedny z nejvelkolepějších letních výstupů. Barre des Ecrins (4101 m), Dôme de Neige des Ecrins (4015 m), Grandes Jorasses (Pointe Walker) (4208 m), Grandes Jorasses (Pointe Whymper) (4184 m) MONT BLANC du TACUL a AIGUILLE du MIDI (Arête des Cosmiques) (Pokus o Mont Blanc) Původně pokus o výstup na Mont Blanc (4 810 m). Podmínkou byl ale omezený časový prostor a tak jsme ze Chamonix vyrazili lanovkou přímo na Aiguille du Midi (3 842 m) a dál na chatu Refuge Cosmiques (3 613 m). Jako aklimatizační výstup jsme si zvolili Mont Blanc du Tacul (4 248 m). Počasí bylo perfektní i přes určité varování paní v informacích. Bohužel nás ale zradilo zdravíčko a tak jsme se přes hřeben Arête des Cosmiques vrátili zpět. Mont Blanc du Tacul (4 248 m) (Jirka a Jirka) WEISSHORN Původní plán byl sice trochu jiný, ale díky nemoci, bolavému kolenu se vše trochu změnilo. Další plán se začíná s postupně získanými informacemi o počasí trochu měnit. Nabízí se exkluzivní možnost Weisshorn (4 506 m). Po chvilce uvažování se rozhodujeme a ve středu nastupujeme z Randy (1 408 m) na Weisshornhütte (2 932 m). Podmínky a předpověď byly fantastické a jsme tuhle šanci plně využili. Jirka si dal životní výstup..., super výkon!!! Weisshorn (4 506 m) (Radek a Mirek) NADELGRAT kompletní traverz, MATTERHORN klasický výstup Klasický výstup na Matterhorn (4 478 m) jsme zahájili pořádnou přípravou. Jako aklimatizaci jsem zvolil tzv. Nadelgrat. Hřebínek složený za čtyř jednotlivých čtyřtisícových vrcholů... Parádní příprava se nám vyplatila. Nadelhorn (4 327 m), Stecknadelhorn (4 241 m), Hohberghorn (4 219 m), Dürrenhorn (4 035 m), Matterhorn (4 478 m )

5 MATTERHORN kompletní traverz (Pavel a 1. hromadné účinkování českých gajdů na Matterhornu) Tentokrát byl sraz až přímo pod kopcem, na chatě Rifugio Duca degli Abruzzi (2 802 m). Pavel se předtím perfektně aklimatizoval na Monte Rose. Plán byl takový, že se pokusíme na vrchol Matterhornu (4 478 m) vystoupat z Italské strany přes Lví hřeben (Liongrat) a sestupovat budeme do Švýcarska přes hřeben Hörnli (Hörnligrat). Vše se perfektně podařilo... Matterhorn (4 478 m) MATTERHORN kompletní traverz (Vlasta a Martin, plány nám sice změnilo počasí, ale traverz Matterhornu se přeci nechodí každý den :-))) Původní plány byly někde v jižní stěně Mont Blancu, ale předchozí vývoj počasí za nimi udělal prozatím tečku. Proto jsme přehodnotili naše plány a cíle. Myslím si, že náhrada byla více jak stoprocentní :-))) Strahlhorn (4 190 m), Matterhorn (4 478 m) MONT BLANC (Italský traverz) - MATTERHORN (klasický výstup)!!! (Původní plány jsme museli kvůli počasí trochu pozměnit, ale změna snad stála určitě za to:-))) S kluky jsme se potkali v Saas Grundu v kempu. Po krátké přípravě se vydáváme na lanovku na Hohsaas. Vyvezli jsme si s sebou i stany a spacáky a kousek pod lanovkou na nádherném místě jsme si ve výšce m postavili základní tábor. Výhledy a především západy sluníčka byly nepopsatelné. Pak následovaly dva výstupy na Matterhorn (4 478 m)... Lagginhorn (4 010 m), Weissmies (4 027 m), Matterhorn (4 478 m) MONTE ROSA ÚPLNĚ KOMPLETNÍ TRAVERZ (18x 4000 m)!!! (Nádherné počasí, supr podmínky, jen jeden úplně jasný den s vichřicí...) V celém tomto úžasném hřebenu se nachází 18 čtyřtisícových vrcholů. Cesty k nim se vyznačují především dech beroucími úzkými hřebínky... A nám se podařilo vystoupit na všechny!!! Parádní kousek... Breithorn West (4 164 m), Breithorn (Mittelgipfel) (4 160 m), Breithorn (westlicher Zwilling) (4 139 m), Breithorn (östlicher Zwilling) (4 106 m), Breithorn (Roccia Nera) (4 075 m), Pollux (4 092 m), Castor (4 226 m), Liskamm West (4 479 m), Liskamm Ost (4 527 m), Ludwigshöhe (4 341 m), Schwarzhorn (4 321 m), Piramide Vincent (4 215 m), Punta Giordani (4 046 m), Parrotspitze (4 432 m), Signalkuppe (4 556 m), Zumsteinspitze (4 563 m), Dufourspitze (4 634 m), Nordend (4 609 m)

6 MATTERHORN klasický výstup (Ruda si i ve svých 60ti letech splnil další obrovský sen) Na počátku byl jen sen, pak přišlo vyhecování kamarády a pak slovo dalo slovo a my jsme se potkali v kempu v Täschi. Nikdy předtím jsme se nepotkali, přestože pocházíme téměř ze stejného místa, přestože se oba celý život pohybujeme na horách... Moc gratuluju!!! Matterhorn (4 478 m) MONT BLANC via 3x Monts (Perfektní dokončení více jak 100% plnění Michalovýho snu o letošních výstupech v horách) Mont Blanc, sen mnoha odvážlivců... Některým se splní, některým ani opakovaně ne a někteří se už odtud nikdy nevrátí. Michal si zvolil variantu s horským vůdcem. A přesto, že předpověď počasí nebyla ideální, nám se výstup podařil. Navíc ve fantastickém čase. V 5.50 jsme stáli na vrcholu (ještě téměř bez vichru) a již v jsme byli na parkovišti u auta a nahoře se totálně zkazilo počasí :-))) Mont Blanc (4 807 m) SILVRETTA Ledovcový a VHT kurz (Babí léto na Silvrettě fajnové zakončení letní sezóny) Silvretta pohoří, které je i u nás velmi známým pojmem. Relativně snadné výstupy ve všudypřítomném vysokohorském prostředí. Výstupy na Piz Buin (3 312 m), Dreiländerspitze (3 197 m) a případně na Silvrettahorn (3 244 m) patří mezi klasiku. My jsme si je navíc perfektně zpestřili praktickým nácvikem potřebných horolezeckých technik... Dreiländerspitze (3 197 m), Piz Buin (3 312 m) PF 2008 (Pozdrav do nového roku) Opatrujte se!!!

ROK 2008 - OHLÉDNUTÍ ZA LETOŠNÍ SEZÓNOU

ROK 2008 - OHLÉDNUTÍ ZA LETOŠNÍ SEZÓNOU ROK 2008 - OHLÉDNUTÍ ZA LETOŠNÍ SEZÓNOU 28. 12. 1. 1. 2008 SILVESTR V TATRÁCH (Výlet za sněhem, konečně!!!) Nádherné inverzní počasí nás vylákalo na výlet. Volba padla na Vysoké Tatry. Podmínky byly na

Více

Seznam dosažených vrcholů členů KČT Uničov od roku 1.1.2008 do 31.12.2015

Seznam dosažených vrcholů členů KČT Uničov od roku 1.1.2008 do 31.12.2015 Seznam dosažených vrcholů členů KČT Uničov od roku 1.1.2008 do 31.12.2015 Pořadí Název vrcholu výška Pohoří masív (stát) 1. Uhuru Peak 5895 Kilimanjaro (Tanzánie) Gondogoro La 5650 Karákoram (sedlo) (Pákistán)

Více

LPY4000.cz Skialpové túry a freeride SKIALP ACADEMY ALPY4000.

LPY4000.cz Skialpové túry a freeride SKIALP ACADEMY ALPY4000. www.alpy4000.cz Já, Frenky a Kristýnka SKIALP ACADEMY ALPY4000. ALPY4000.cz LPY4000.cz Skialpové túry a freeride Lavinové kurzy Lezení v ledu Lezení ve skalách a v horách Kurzy VHT Klasické Tatranské a

Více

Seznam dosažených vrcholů členů KČT Uničov od roku do

Seznam dosažených vrcholů členů KČT Uničov od roku do Seznam dosažených vrcholů členů KČT Uničov od roku 1.1.2008 do 31.12.2016 Pořadí Název vrcholu výška Pohoří masív (stát) 1. Uhuru Peak 5895 Kilimanjaro (Tanzánie) Gondogoro La 5650 Karákoram (sedlo) (Pákistán)

Více

HO Vertical - Alpské čtyřtisícovky jak na ně - 6.díl oblast Mont Blanc. Napsal uživatel HonzaS Pátek, 04 Září :06 -

HO Vertical - Alpské čtyřtisícovky jak na ně - 6.díl oblast Mont Blanc. Napsal uživatel HonzaS Pátek, 04 Září :06 - Na závěr našeho seriálu se podíváme do oblasti asi nejproslulejší a nejvyšší oblasti Mont Blancu. Už při jízdě z posledního švýcarského městečka Martigny, při stoupání do serpentin sedla Col des Montens

Více

TURISTIKA A HOROLEZECTVÍ V CHAMONIX MONT BLANC PROGRAM NA LÉTO 2006 TURISTIKA

TURISTIKA A HOROLEZECTVÍ V CHAMONIX MONT BLANC PROGRAM NA LÉTO 2006 TURISTIKA TURISTIKA A HOROLEZECTVÍ V CHAMONIX MONT BLANC PROGRAM NA LÉTO 2006 Tour du Mont Blanc TURISTIKA Tento turistický okruh kolem pohoří Mont Blanc patří mezi nejkrásnější na svět ě. Bě hem 7 dní vám umož

Více

Savojské Alpy Francie 2009 SAVOJSKÉ ALPY FRANCIE 2009. KČT JIČÍN 14. - 22.srpna 2009. Jan Kaizr Milan Michel

Savojské Alpy Francie 2009 SAVOJSKÉ ALPY FRANCIE 2009. KČT JIČÍN 14. - 22.srpna 2009. Jan Kaizr Milan Michel SAVOJSKÉ ALPY FRANCIE 2009 KČT JIČÍN 14. - 22.srpna 2009 Jan Kaizr Milan Michel 14. - 15. 8. 2009, neděle _ ZERMATT Je pátek 14.8. 16.30 a členové KČT Jičín odjíždí z AN na týdenní zájezd do Savojských

Více

HO Vertical - Alpské čtyřtisícovky jak na ně - 4.díl - Izolované vrcholy a Bernské Alpy

HO Vertical - Alpské čtyřtisícovky jak na ně - 4.díl - Izolované vrcholy a Bernské Alpy V další části seriálu se budeme věnovat popisu výstupů na čtyřtisícovky. Nepůjde o detailní popis výstupů. K tomu slouží přeložený průvodce přístupný pro členy oddílu, ale zde se budeme věnovat spíše celkovému

Více

Přehled kurzů a výletů Horská túra.cz

Přehled kurzů a výletů Horská túra.cz Přehled kurzů a výletů Horská túra.cz Ahoj přátelé a cestovatelé, slibujeme fantastické a hlavně nezapomenutelné zážitky z cest Naše filozofie: Výlety do hor v malých skupinách. Ferraty, VHT, naučné kurzy,

Více

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity 8.8. 12.8. 2014 Příjezd individuálně ve středu 6.8.2014, parkování zdarma asi 100m před chatou Dolomitenhütte. Pozor, cesta sem je ale placená (v roce

Více

Komise tradičního skialpinismu ČHS. Jan Pala

Komise tradičního skialpinismu ČHS. Jan Pala Komise tradičního skialpinismu ČHS 2011 Jan Pala Činnost Komise tradičního skialpinismu Práce a systém Komise: - předchozí předsedové René Bulíř a Robin Baum, od 1. 9. 2011 Jan Pala - v každé z oblastí

Více

SEDM STATEČNÝCH V RAX ALPÁCH

SEDM STATEČNÝCH V RAX ALPÁCH SEDM STATEČNÝCH V RAX ALPÁCH Pátek 23.9. cíl: Přežít cestu a ubytovat se na chatě Wiechtalhaus (563 m n.m.) Podzim už tradičně v Horo kroužku Školního sportovního klubu GPB patří výjezdu na klettersteigy

Více

HO Vertical - Molltal. Napsal uživatel HonzaS Čtvrtek, 10 Září :38 - HTML clipboard

HO Vertical - Molltal. Napsal uživatel HonzaS Čtvrtek, 10 Září :38 - HTML clipboard HTML clipboard Tento ledovcový areál je tak trochu neprávem malinko stranou hlavního zájmu lyžařů směřujících do Rakouska na lyže. Asi to bude dáno jeho jižní polohou. Zatímco za ostatním lyžováním jsme

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Turistická chata ve Špindlerově Mlýně

Turistická chata ve Špindlerově Mlýně Turistická chata ve Špindlerově Mlýně Nově zrekonstruovaná Turistická chata ve Špindlerově Mlýně nabízí velmi levné a stylové ubytování v srdci lyžařského areálu Svatý Petr. Cena od 150,-Kč na osobu. -

Více

Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář)

Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář) Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář) Vážení kolegové, (9.1. 9.4. 2012) dovolte nám, abychom Vám sdělili dojmy z pracovní

Více

Kyrgyzstán a Pik Lenina 7 134 m.n.m. - expedice 2014

Kyrgyzstán a Pik Lenina 7 134 m.n.m. - expedice 2014 Kyrgyzstán a Pik Lenina 7 134 m.n.m. - expedice 2014 O akci: Po expedici Kavkaz 2013, kdy jsme se vydali do Ruska autem prozkoumat oblast okolo Elbrusu a oblasti Bezingi, jsme hledali cíl pro rok 2014

Více

On Semiconductor - Rozšíření výroby křemíkových desek v objektu V12 a M10 - Rožnov pod Radhoštěm

On Semiconductor - Rozšíření výroby křemíkových desek v objektu V12 a M10 - Rožnov pod Radhoštěm Newsletter On Semiconductor - Rozšíření výroby křemíkových desek v objektu V12 a M10 - Rožnov pod Radhoštěm V září 2012 byla dokončena poslední část zakázky ON SEMICONDUCTOR v Rožnově pod Radhoštěm. Jednalo

Více

Salzburgsko: Pidinger

Salzburgsko: Pidinger Salzburgsko: Pidinger 9. dubna 2015 11:22 Docela náročná ferrata - na víkend: - V pátek dorazit na místo na parkoviště - Sobota celý den lezení (1.5 hodiny nástup k ferratě, následně 4 hodiny lezení a

Více

po 21 letech znovu na kopec Evropy

po 21 letech znovu na kopec Evropy Peitlerkofel (2874) Dolomity Gran Paradiso (4061) národní park Itálie Mont Blanc (4807) nejvyšší hora starého kontinentu po 21 letech znovu na kopec Evropy Mont Blanc nejvyšší hora starého kontinentu zdolána

Více

vzpomínáme 25. Pelikánův seminář Lékařské komise ČHS a Společnosti horské medicíny 25. - 26. října 2014, MUDr. Ivan Rotman

vzpomínáme 25. Pelikánův seminář Lékařské komise ČHS a Společnosti horské medicíny 25. - 26. října 2014, MUDr. Ivan Rotman vzpomínáme 25. Pelikánův seminář Lékařské komise ČHS a Společnosti horské medicíny 25. - 26. října 2014, MUDr. Ivan Rotman Vzpomínka na členy Společnosti horské medicíny 25. Pelikánův seminář Lékařské

Více

Ukázka z knihy Nejlepší ferraty Švýcarska (autoři: E. Pastuszková, D. Kozubík), www.nejlepsiferraty.cz

Ukázka z knihy Nejlepší ferraty Švýcarska (autoři: E. Pastuszková, D. Kozubík), www.nejlepsiferraty.cz Obsah Úvod Pro koho je určena tato kniha? Popis švýcarských hor Historie a současnost švýcarských zajištěných cest Obtížnost zajištěných cest Vybavení na ferraty Technika lezení Bezpečnost Knihy, mapy

Více

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016 Výstup na Mont Blanc 9. září 2016 Na předchozí straně je pohled na masiv Mont Blancu od jezírka dole v nížině, kde jsme se po výstupu druhý den zotavovali. Samotný vrchol Mont Blancu není vidět. To nejvyšší,

Více

Tréninkový kemp v Jeseníku

Tréninkový kemp v Jeseníku Tréninkový kemp v Jeseníku Příprava Jíry v Jeseníku 8.5. 12.5.2013 Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jiří Jíra Hledík Trénink v Jeseníku byl součástí plánované přípravy na MS v silničním ultramaratonu

Více

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK Investice. Co letos plánují skiareály Metro - 11.4.2017 rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK 5 Na české hory dorazilo v zimě o pětinu víc lyžařů než v předchozí sezoně ČRo Radiožurnál - 10.4.2017

Více

Součástí všech kurzů je důraz na vedení skupiny a první pomoc v daném prostředí.

Součástí všech kurzů je důraz na vedení skupiny a první pomoc v daném prostředí. HORSKÝ PRŮVODCE Naše kurzy vám umožní získat kvalitní přípravu pro vykonávání průvodcovské činnosti a potřebnou kvalifikaci k vydání živnostenského listu - průvodcovská činnost horská nebo poskytování

Více

Kde je nejlepší lyžování v Alpách? Vybrali jsme 10 super středisek (Zdroj: idnes 2. ledna 2011 )

Kde je nejlepší lyžování v Alpách? Vybrali jsme 10 super středisek (Zdroj: idnes 2. ledna 2011 ) Kde je nejlepší lyžování v Alpách? Vybrali jsme 10 super středisek (Zdroj: idnes 2. ledna 2011 ) Vybrat nejlepší lyžařská střediska Alp není snadné. Kritériem našeho žebříčku je hlavně velikost propojených

Více

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR FERRATY NASSFELD- HERMAGOR Ferraty jsou cesty zajištěné pomocí lana! Jsou bezplatně přístupné každému - za předpokladu, že má potřebné zkušenosti s pohybem v horách a odpovídající vybavení. Údaje o době

Více

Přihlásit se můžete na adresu: nebo telefonem na tel. č Zde také dostanete další informace.

Přihlásit se můžete na  adresu: nebo telefonem na tel. č Zde také dostanete další informace. Vážení přátelé, zveme vás na dva zahraniční zájezdy na krásné hory s krásným horským kvítím. Jeden, začátkem léta, je do oblasti západních italských Dolomit. Druhý, pořádaný koncem léta, vám umožní navštívit

Více

KVALIFIKACE VE VYSOKOHORSKÉ TURISTICE

KVALIFIKACE VE VYSOKOHORSKÉ TURISTICE Klub českých turistů, Archeologická 2256, 155 00 Praha 5 - Lužiny, P.O.BOX 42 sekce vysokohorské turistiky e-mail: kct@kct.cz, http://www.kct.cz KVALIFIKACE VE VYSOKOHORSKÉ TURISTICE Obsah: I. Výcvikové

Více

Přihlásit se můžete na adresu : nebo telefonem na tel. č Zde také dostanete další informace.

Přihlásit se můžete na  adresu : nebo telefonem na tel. č Zde také dostanete další informace. Vážení přátelé, zveme vás na dva zahraniční zájezdy na krásné hory s krásným horským kvítím. Jeden začátkem léta je do oblasti centrálních italských Dolomit. Druhý, pořádaný koncem léta, vám umožní navštívit

Více

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008)

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Vítejte Vjezd na silnici nad Gorges du Verdon Vrcholem našeho cyklistického snažení tady byl dvoudenní okruh okolo jezera de Ste.

Více

Praha, Mnichov, Garmisch, Imst, Reschen, Passo Stelvio (2758 m.n.m.) 650 km, cca 7,5 hod

Praha, Mnichov, Garmisch, Imst, Reschen, Passo Stelvio (2758 m.n.m.) 650 km, cca 7,5 hod Ortler Termín: 5.-8.7. 2007 Účastníci: Kačaba, Míša, Síma, Dan, Charlie, Urbik Doprava: Praha, Mnichov, Garmisch, Imst, Reschen, Passo Stelvio (2758 m.n.m.) 650 km, cca 7,5 hod Čtvrtek 5.7. Čas srazu na

Více

Místo ALBULA UDOLI Kupní cena 8,372.000,-Kč. Pokoje 4 1/2 Výměra 115 m2. Výhled do dálky na jih Parcela: 729 m2

Místo ALBULA UDOLI Kupní cena 8,372.000,-Kč. Pokoje 4 1/2 Výměra 115 m2. Výhled do dálky na jih Parcela: 729 m2 Detail 7851 Místo ALBULA UDOLI Kupní cena 8,372.000,-Kč Pokoje 4 1/2 Výměra 115 m2 Výhled do dálky na jih Parcela: 729 m2 Podrob.popis Klidné, pěkné prostředí,překrásná příroda, dům 4.podlaží Vybavení:

Více

SAAS FEE LYŽOVÁNÍ MEZI LEDOVCI

SAAS FEE LYŽOVÁNÍ MEZI LEDOVCI 22 ZIMNÍ TIPY // TOP STŘEDISKA TOP SAAS FEE LYŽOVÁNÍ MEZI LEDOVCI sportovní V různých anketách se stále přetahuje s Zermattem o nejlepší středisko Švýcarska. A stejně je většinou druhé. Je menší, vesnice

Více

Zpráva o činnosti odboru KČT VHT TJ Spartak Přerov za rok 2007. 8.1.2008 KČT VHT TJ Spartak Přerov 1

Zpráva o činnosti odboru KČT VHT TJ Spartak Přerov za rok 2007. 8.1.2008 KČT VHT TJ Spartak Přerov 1 Zpráva o činnosti odboru KČT VHT TJ Spartak Přerov za rok 2007 8.1.2008 KČT VHT TJ Spartak Přerov 1 Akce 2007 V roce 2007 uspořádal odbor 37 akcí vysokohorské, pěší, cyklo, lyžařské a vodní turistiky (1),

Více

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Motto: I cesta může být cíl. Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Pouze 22 odvážných účastníků se odhodlalo vystoupit na nejvyšší horu Česka v zimních podmínkách v neděli, ve sváteční

Více

Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009)

Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009) Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009) V tomto článku bychom chtěli popsat další lyžařské túry, které se nám podařily za dobu pobytu na Erfurterhütte. Bohužel jich není tolik jak jsem si to maloval před odjezdem

Více

DEJWYHO HORSKÝ BĚH. V den závodu bude aktivní kontaktní číslo na pořadatele:

DEJWYHO HORSKÝ BĚH. V den závodu bude aktivní kontaktní číslo na pořadatele: DEJWYHO HORSKÝ BĚH Pořadatel: Radkovi přátelé ve spolupráci s lyžařským oddílem Olfin Car Ski team Trutnov Termín: sobota 7.5.2016 Místo: Pec pod Sněžkou, parkoviště u přehrady Parkování: vyhrazeno parkoviště

Více

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 1. Název cesty Wildental Klettersteig, Südwand klettersteig 2. Stát, pohoří, Skalní oblast Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 3. Čas a převýšení Nástup od parkoviště 3 h, převýšení 1140 m Vlastní klettersteig

Více

Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník

Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník Kennst du diese Städte, Sehenswürdigkeiten? Mgr. Bc. Miroslava Popelková Německý jazyk- 7. ročník Rhein - Rýn Rýn (německy Rhein, francouzsky Rhin, nizozemsky Rijn, latinsky Rhneus, jméno pochází z keltského

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Bezpečnost při freeridu a skialpinismu na japonském ostrově Hokkaido

Bezpečnost při freeridu a skialpinismu na japonském ostrově Hokkaido Bezpečnost při freeridu a skialpinismu na japonském ostrově Hokkaido RNDr. Jan Pala, PhD. Komise tradičního alpinismu ČHS, 3. Lékařská fakulta UK Praha Japonské ostrovy jsou v posledních několika letech

Více

Návrh na túru VHT roku 2011

Návrh na túru VHT roku 2011 Návrh na túru VHT roku 2011 Návrh na Túru VHT roku 2011 zpracujte jako dokument v požadovaném členění (A,B,C) a zašlete v elektronické podobě na adresu předsedy sekce VHT vaprjc@seznam.cz Kategorie (zakroužkujte):

Více

Průvodce "švýcarsko, matterhorn a priroda do 20 km"

Průvodce švýcarsko, matterhorn a priroda do 20 km Hora Matterhorn (4478 m.n.m.) 45 56'7.40"N 7 43'36.88"E Známá hora Matterhorn (4478 m. n. m. ) je podle mně opravdu krásná a hlavně vysoká. Jsme pod Matterhornem v Zermattu a je tu mnoho turistů z celého

Více

Počty úmrtí (Tote), zranění (Verletzte) a nehod (Unfälle) v posledním sledovaném období dle rozdělení jednotlivých alpských zemí:

Počty úmrtí (Tote), zranění (Verletzte) a nehod (Unfälle) v posledním sledovaném období dle rozdělení jednotlivých alpských zemí: Každoročně zpracovává Rakouské kuratiorium ve spolupráci se složkami záchranného systému rakouských alp (horská služba, alpská policie, nemocnice) podrobné statistiky, týkající se nehodovosti a úrazú,

Více

Speciál. Každý má svůj vrchol. Výstava horolezeckých fotografií

Speciál. Každý má svůj vrchol. Výstava horolezeckých fotografií Kontakt: 474 624 068, e-mail: mantana@horoklub.cz MANTANA Speciál Občasník pro individua a individuality Vydává Horoklub Chomutov Ročník 8, číslo 0 Duben 2005 Výstava horolezeckých fotografií Každý má

Více

Instruktorské kurzy ČHS

Instruktorské kurzy ČHS Instruktorské kurzy ČHS Instruktorské kurzy - popis Kurzy nemají akreditaci MŠMT Kurzy RCI a HAL mají certifikát UIAA; kurz SCI ne. Tři stupně kvalifikace: SCI, RCI, HAL. Kurzy sestávají z jednotlivých

Více

50 ROČNÍKŮ JIZERSKÉ

50 ROČNÍKŮ JIZERSKÉ 2017 50 ROČNÍKŮ JIZERSKÉ 50 1968 2017 46. JIZERSKÁ 50 (2013) Závodníci míří od stadionu v Bedřichově k Buku při velmi mrazivém 46. ročníku Jizerské 50. Rok 2013 byl také významný změnou programu. Došlo

Více

HORSKÝ PRŮVODCE s mezinárodní kvalifikací IML

HORSKÝ PRŮVODCE s mezinárodní kvalifikací IML vzdělávací program HORSKÝ PRŮVODCE s mezinárodní kvalifikací IML Vzdělání probíhá formou dvou dílčích částí (složených ze samostatných víkendových bloků): REKVALIFIKAČNÍ: absolvováním a splněním všech

Více

Základní údaje. Obr. 3

Základní údaje. Obr. 3 Obr. 1 ALPSKÉ STÁTY Obr. 2 Základní údaje Federativní republika (oficiálně Švýcarská konfederace) Hl. město Bern Největší město - Curych Počet obyvatel - 7 639 961 Rozloha 41 290 km 2 Měna Švýcarský frank

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Dominika Zábranská Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Kateřina Švorcová Organizační práce a členská základna

Více

RELIÉF A MORFOLOGICKÉ POMĚRY

RELIÉF A MORFOLOGICKÉ POMĚRY RELIÉF A MORFOLOGICKÉ POMĚRY Anna Švejdarová Veronika Špačková ALPY nejvyšší pásmové pohoří v Evropě táhnou se přes Slovinsko, Rakousko, Německo, Francii, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Itálii (Monaco) Rozloha

Více

Z i m n í s p o r t y

Z i m n í s p o r t y Z i m n í s p o r t y Sjezdové lyžování: Červenohorské sedlo Kontakt: +420 583 215 118 Ceník lyžování Skipas Dospělý Děti (do 12-ti let) Bodový (25, 50, 100 b.) 160-300 - 500 Kč 110-190 - 300 Kč Bodový

Více

Ferraty v okolí Hallstattu

Ferraty v okolí Hallstattu Ferraty v okolí Hallstattu pá 12.6.2015 ne 14.6.2015 Zdravím všechny sportovně založené milovníky hor a zájemce o vyzkoušení této návykové sportovní aktivity. Na následujících stránkách najdete pár základních

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Českomoravská stavební spořitelna, a.s.

Českomoravská stavební spořitelna, a.s. Českomoravská stavební spořitelna, a.s. 2011 S Liškou na vrchol Dachstein 2995 m, Alpy, Rakousko Rakouská skoro třítisícovka, oblíbený cíl turistů a horolezců, za hezkého počasí je vidět až ze Šumavy.

Více

Možnosti skialpinismu v Makedonii a činnost makedonské horské služby

Možnosti skialpinismu v Makedonii a činnost makedonské horské služby Možnosti skialpinismu v Makedonii a činnost makedonské horské služby Jan Pala Komise tradičního skialpinismu ČHS Makedonie proč jet do Makedonie? Výborně si zajezdit na skialpech Vyzkoušet výbornou makedonskou

Více

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách'

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' Stránka č. 1 z 6 Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' 15. srpna 2007 Východní část Slovenského Rudohoří, které se táhne v délce téměř 200 km od Zvolena po Košice, nese název

Více

Korutanské Alpy - hotel**** Trattnig - TOP skipas a wellness v ceně /č.2245

Korutanské Alpy - hotel**** Trattnig - TOP skipas a wellness v ceně /č.2245 CK TURISTA Korutanské Alpy - hotel**** Trattnig - TOP skipas a wellness v ceně /č.2245 5,6,7,8 - denní zájezd Lyžování v Alpách (navíc také předvánoční lyžování a vánoční lyžování) ve skvělých lyžařských

Více

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Líba Fáryová organizuje Ondrovy výšlapy už několik let. Občas jsem měla touhu se přidat, ale já jsem více přemýšlivý než sportovní typ. V červnu 2012 jsem si přece

Více

Z Benecka na rozhlednu Žalý

Z Benecka na rozhlednu Žalý Z Benecka na rozhlednu Žalý Navštivte jedinou rozhledu v Krkonoších, ze které za příznivého počasí uvidíte neopakovatelný kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí. Z centrálního parkoviště

Více

Media Monitoring. Obsah. 21. října 28. října 2016

Media Monitoring. Obsah. 21. října 28. října 2016 Media Monitoring 21. října 28. října 2016 Obsah Na Monínci už zasněžují sjezdovku díky modernímu stroji... 2 ČRo - cb.cz - 22.10.2016 Na českých horách už leží sníh... 3 TV Nova - 23.10.2016 Na Monínci

Více

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009)

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) První výlet v Haute Porvence jsme naplánovali již doma. Inspirací se nám stala kniha Jak se jezdí do nebe, kterou jsme dostali k vánocům.

Více

Havran, občasník 137. oddílu skautů

Havran, občasník 137. oddílu skautů Strana 1 Úvodník Milí Skautíci, přinášíme vám nové číslo vašeho-našeho oddílového časopisu Havran. Doufáme, že se vám časopis bude co? no přece líbit. Tak se pohodlně usaďte a v pohodlí prostředí, ve kterém

Více

CES - Kurz pro juniory

CES - Kurz pro juniory Jazykové kurzy CES - Kurz pro juniory Dublin - Irsko Chtějí Vaše děti zlepšit angličtinu již v útlém věku a zároveň zažít i báječné léto v prostředí Irska? Dublin je tím pravým místem! Letos máme v nabídce

Více

Opatření obecné povahy č. 8/2010 Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí

Opatření obecné povahy č. 8/2010 Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí Správa Krkonošského národního parku Vrchlabí 1.12.2010 č.j. KRNAP 10051/2010 Opatření obecné povahy č. 8/2010 Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí o omezení vstupu z důvodu ochrany přírody Správa

Více

datum Laviny v Krkonoších hned v úvodu zimy 08/09 stupeň a tendence počasí dohlednost (m) teplota vzduchu ( C) směr a rychlost větru (m/s) sníh celkem (cm) 17 12 2008 2 mlha do 50 m -1,5 J 5 38 0 S nový

Více

Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu ( )

Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu ( ) Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu (30.9-6.10.2009) Loňská návštěva Verdonu nám opravdu učarovala a tak jsme i letos Grand Kaňon navštívili a to dokonce několikrát. Loni jsme nestihli lezení a pěší

Více

HAL. Standard vzdělávacího procesu. instruktorů horolezectví. Vzdělávací standard Instruktor horolezectví - HAL

HAL. Standard vzdělávacího procesu. instruktorů horolezectví. Vzdělávací standard Instruktor horolezectví - HAL Vzdělávací standard Standard vzdělávacího procesu instruktorů horolezectví HAL 11. února 2009 Jiří Vogel V1/R3 1 z 14 1 Obsah Vzdělávací standard Tento materiál slouží jako standard pro vzdělávací proces

Více

mapka jak se dostat do Mella

mapka jak se dostat do Mella Mello(BIG)blocco Obligátní začátek bych vynechal tj. jak jsme se domlouvali a plánovali a tak. Prostě a jednoduše jelo se do Mella a já se pokusím trochu popsat a přiblížit co se tam, teda v Mellu, odehrálo.

Více

1 Šestiskobová 4+ J.Jiříček - V.Šmída, 1953. Vlevo od S hrany šikmo vzhůru po rampě pod převis, traverz doprava na hranu a vlevo od ní nahoru

1 Šestiskobová 4+ J.Jiříček - V.Šmída, 1953. Vlevo od S hrany šikmo vzhůru po rampě pod převis, traverz doprava na hranu a vlevo od ní nahoru Skály na Rabštejně patří mezi největší a nejznámější lezecké oblasti v Jeseníkách a na severní Moravě vůbec. Jsou utvořeny z amfibolické břidlice, která v místě erozivního odkryvu měkčích hornin vytváří

Více

Horská vůdcovská činnost jako prostředek prevence úrazů ve vysokohorském prostředí Diplomová práce

Horská vůdcovská činnost jako prostředek prevence úrazů ve vysokohorském prostředí Diplomová práce MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra atletiky, plavání a sportu v přírodě Horská vůdcovská činnost jako prostředek prevence úrazů ve vysokohorském prostředí Diplomová práce Vedoucí

Více

Korutany - gasthof Laggner ** - turistická karta v ceně / č.7242

Korutany - gasthof Laggner ** - turistická karta v ceně / č.7242 CK TURISTA Korutany - gasthof Laggner ** - turistická karta v ceně / č.7242 4 - denní zájezd Turistika v Alpách, v nejjižnější části Rakouska s nejstálejším počasím. Korutany dělí jen necelých 140 km od

Více

Wallis zima. Opravdová dovolená v srdci Alp. Verbier, Wallis

Wallis zima.  Opravdová dovolená v srdci Alp. Verbier, Wallis Wallis zima. www.wallis.ch Opravdová dovolená v srdci Alp. Verbier, Wallis Wallis. Pokušení na sjezdovce s šarmem. Ke skutečným Hot Spots patří tzv. pokušení na sjezdovce (Pistenbeizli); zastavení v nejmenších

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Tour de France 2005 ATEX TOUR

Tour de France 2005 ATEX TOUR Tour de France 2005 ATEX TOUR Jiří Hledík, Vojtěch Hledík Na Dobrou Vodu přijeli Fridrichovi se svým karavanem Tradičně před odjezdem je posezení na zahradě Těsně před odjezdem ATEX TOUR 2005 začíná Cestou

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S R E G I O N Á L N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA ALPSKÉZEMĚ-PŘÍRODNÍ POMĚRY Mgr. Iva Švecová RAKOUSKO geografickévymezení vnitrozemský stát, sousedí s 8. státy páteřalpy

Více

Tradiční podzimní zájezd do Tater

Tradiční podzimní zájezd do Tater Tradiční podzimní zájezd do Tater 28.-30.9.2007 vedoucí: Jenda Schulz Jako každoročně jsme jeli na konci září do Tater, letos do Vysokých s ubytováním v penzionu Erika v Tatranské Lesné. 1. den byla plánovaná

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

Matterhorn 4.478 m.n.m.

Matterhorn 4.478 m.n.m. Matterhorn 4.478 m.n.m. Příjezd Autem z ČR nejlépe přes Plzeň Železná Ruda Degendorf Landshut München Lindau Bregenz Feldkirch Vaduz Chur Oberalpass Andermatt Furkapass Brig Visp Täsch. Celkem z Plzně

Více

Standard vzdělávacího procesu. instruktorů skalního lezení RCI

Standard vzdělávacího procesu. instruktorů skalního lezení RCI Standard vzdělávacího procesu instruktorů skalního lezení RCI 27. listopadu 2009 Jiří Vogel V1/R8 1 z 14 1 Obsah Tento materiál slouží jako standard pro vzdělávací proces ve výuce instruktorů skalního

Více

1 Činnost v roce 2015

1 Činnost v roce 2015 Není důležité vyhrát, ale zabavit se! orientační sporty v Hostivici 2015 1 Činnost v roce 2015 Stalo se u nás již tradicí, že se náš hostivický oddíl orientačních sportů zaměřuje hlavně na společné akce

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

pátek 25. září 2009 pondělí 28. září 2009

pátek 25. září 2009 pondělí 28. září 2009 pátek 25. září 2009 pondělí 28. září 2009 Odjezd: 25. 9. 2009 auty z Pardubic, Nasavrk a Kořenova v 15.00 hod. do Ramsau v Rakousku (příjezd v nočních hodinách.). Délka cesty cca. 400 km (8 h.) Zpět: Trasa:

Více

Alpy: Nassfeld a Lienzské Dolomity - Erlenhof **** apartmány - aquapark v ceně / č.2244

Alpy: Nassfeld a Lienzské Dolomity - Erlenhof **** apartmány - aquapark v ceně / č.2244 CK TURISTA Alpy: Nassfeld a Lienzské Dolomity - Erlenhof **** apartmány - aquapark v ceně / č.2244 5,7 - denní zájezd Nádherné lyžování v Alpách takřka na rakousko italské hranici. Výborné ubytování v

Více

západní do Úpské rašeliny, jihozápadní část do Obřího dolu, jihovýchodní do údolí Jeleního potoka a východní přecházejí v Obří hřeben

západní do Úpské rašeliny, jihozápadní část do Obřího dolu, jihovýchodní do údolí Jeleního potoka a východní přecházejí v Obří hřeben Sněžka: je se svými 1602 m n. m. nejvyšší horou Hraničního (Slezského) hřebenu Krkonoš, Sudet, Čech i celého Česka a celého Slezska Je to významná dominanta východní části Krkonoš. Přes vrchol Sněžky prochází

Více

Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky)

Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky) Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky) Z kroniky založené 28. 10. 1993 opisuji první státní svátek ČR a Sněžka

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

Dotazníky vyplnili - podle kategorií: Jak se Vám celkově líbil etapový závod SPAC?

Dotazníky vyplnili - podle kategorií: Jak se Vám celkově líbil etapový závod SPAC? Vyhodnocení dotazníku k etapovému závodu SPAC (Velká cena FORCE) Dotazník vyplnilo 53 závodníků, někteří neodpověděli na všechny otázky. Dotazníky vyplnili - podle kategorií: 16 11 9 6 4 3 2 2 A B C D

Více

Wallis léto. www.wallistourismus.ch Opravdová dovolená v srdci Alp. Léto v kantonu Wallis (Crans-Montana)

Wallis léto. www.wallistourismus.ch Opravdová dovolená v srdci Alp. Léto v kantonu Wallis (Crans-Montana) Wallis léto. www.wallistourismus.ch Opravdová dovolená v srdci Alp. Léto v kantonu Wallis (Crans-Montana) Wallis. Turistika v přírodě. Málokterá aktivita skrývá tolik možností individuálního a flexibilního

Více

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa).

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa). VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2017 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Aneta Šimůnková Hospodář: Aneta Šimůnková Zdravotník: Kristýna Kubišová Organizační práce a členská základna Oddíl

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

VYSOKOHORSKÁ TURISTIKA. V v OKOLÍ MALLNITZU

VYSOKOHORSKÁ TURISTIKA. V v OKOLÍ MALLNITZU VYSOKOHORSKÁ TURISTIKA A v TURISTICKÉ OKOLÍ MÖLLTALU CÍLE V v OKOLÍ MALLNITZU MÖLLTALU Důležité informace před výšlapem Před každou cestou Vás v případě pochybností prosíme o vyžádání informací o počasí

Více

HOROLEZECKÁ ABECEDA. Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv. Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ

HOROLEZECKÁ ABECEDA. Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv. Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ Úvodní kapitola knihy se věnuje tématu, které spojuje všechny lezecké a lanové techniky. Tedy v první řadě samotným

Více

LHOTECKÝ FOTBALOVÝ ZPRAVODAJ. sezóna: 2015/ ročník: 8 - číslo: 8 - datum: FK DLOUHÁ LHOTA X SK UNION ČELÁKOVICE

LHOTECKÝ FOTBALOVÝ ZPRAVODAJ. sezóna: 2015/ ročník: 8 - číslo: 8 - datum: FK DLOUHÁ LHOTA X SK UNION ČELÁKOVICE LHOTECKÝ FOTBALOVÝ ZPRAVODAJ - ročník 8 - číslo 8 - FK DLOUHÁ LHOTA X SK UNION ČELÁKOVICE cena Kč slosovatelná vstupenka č. Dnešní soupeř SK UNION ČELÁKOVICE SK Union byl založen roku 9, v roce 9 odešla

Více

Novinky pro nadcházející zimní sezónu 2012/2013 Ski centrum Říčky v Orlických horách

Novinky pro nadcházející zimní sezónu 2012/2013 Ski centrum Říčky v Orlických horách Novinky pro nadcházející zimní sezónu 2012/2013 Ski centrum Říčky v Orlických horách Potvrzením toho, že Ski centrum Říčky v Orlických horách je skutečně velmi inovativním střediskem, které zásadně nikdy

Více