Wonderware InTrack 7.11 Jak začít snadno a rychle

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Wonderware InTrack 7.11 Jak začít snadno a rychle"

Transkript

1 Wonderware InTrack 7.11 Jak začít snadno a rychle Vladimír Světlík Pantek (CS) s.r.o.

2 Strana 2 Obsah 1. Úvod 1. Úvod 2. Instalace operačního systému 3. Instalace databáze 4. Přechod na produkty FactorySuite 2000 verze Instalace produktů FactorySuite 2000 verze Konfigurace databáze 7. Zahájení práce na nové aplikaci 8. Zahájení práce s přenesenou (demonstrační) aplikací 9. Literatura Součástí softwarové rodiny pro průmyslovou automatizaci Wonderware FactorySuite 2000 (dále jen FS 2000) je i systém Wonderware InTrack 7.11 (dále jen InTrack 7.11) pro komplexní sledování a řízení rozpracované výroby a podrobného záznamu historie výroby včetně výrobních zdrojů. Účelem tohoto materiálu je názornou formou přehledně přiblížit instalaci a konfiguraci produktu InTrack Materiál nenahrazuje původní dokumentaci dodávanou firmou Wonderware Corporation, na jejíž části budou v textu průběžně uváděny odkazy. InTrack 7.11 může spolupracovat s databází Microsoft SQL Server 2000 a 7.0 nebo s databází Oracle 8i přes síťový ovladač Net8 a 7.x. Pro zjednodušení je v tomto materiálu uvedena pouze instalace a konfigurace systému InTrack 7.11 spolupracujícího s databází MS SQL Server 2000, která je obsažena na samostatném CD Microsoft SQL Server 2000 Standard Edition, které je dodáváno společně s Wonderware IndustrialSQL Server. MS SQL Server i InTrack budou nainstalovány na stejném počítači. Poznámka: Další příklady architektur jsou uvedeny v samostatném materiálu Wonderware InTrack 7.11 Příklady architektur. Pořadí podkapitol v kapitolách Instalace systému resp. Konfigurace systému odpovídá doporučené posloupnosti kroků při instalaci resp. konfiguraci. Pro instalaci a konfiguraci je nutné být do operačního systému přihlášen jako uživatel s právy administrátora! Poznámka: Kompletní informace naleznete v původní elektronické dokumentaci a dalších materiálech uvedených v kapitole Literatura. Odkazy na tyto materiály jsou v tomto dokumentu označeny symbolem. Hlavní softwarové komponenty jsou: 1. Microsoft Windows Microsoft Service Pack 2 pro Windows 2000 nebo Microsoft Windows NT Server Microsoft Service Pack 6a pro Windows NT Microsoft Internet Explorer 5.0 nebo vyšší 3. Microsoft SQL Server Microsoft Service Pack 2 pro Microsoft SQL Server 2000 nebo Microsoft SQL Server Microsoft Service Pack 3 pro Microsoft SQL Server Wonderware InTouch Patch 3 nebo Wonderware InTouch Patch 8a 5. Wonderware InTrack Patch 03 pro InTrack 7.11 Volitelné softwarové komponenty jsou: 1. Volitelné komponenty pro InTouch 7.1: SQL Access for InTouch, SPC (Statistical Process Control)

3 Strana 3 2. Instalace operačního systému Operační systém I když funkčnost Wonderware InTrack 7.11 je podporována i na Windows NT 4.0 SP 6a, pro účely této publikace budeme dále uvažovat jen s operačním systémem Microsoft Windows Požadavky na operační systém jsou následující: 1. Microsoft Windows 2000 (English) + Microsoft Service Pack 2 Windows Nainstalovaný a nakonfigurovaný protokol TCP/IP 3. Nainstalovaný Internet Explorer 5.5 nebo vyšší Nemáte-li počítač vybaven síťovou kartou, je nutné nainstalovat emulátor síťové karty MS Loopback Adapter. Další informace naleznete v literatuře [4] Poznámka: Doporučujeme nastavení národního prostředí English (United States) pro systém i pro uživatele (administrátor i další uživatelé). Kompletní přehled o SW a HW požadavcích je ve [2] a [5]. 3. Instalace databáze Microsoft SQL Server 7.0 Instalaci proveďte z produktového CD INDUSTRIALSQL SERVER 7.1 spuštěním Autorun.exe v adresáři \SQL70. V operačním systému Windows NT Server 4.0 lze zvolit MS SQL Server 7.0 Standard Edition nebo Desktop Edition, avšak ve Windows NT Workstation 4.0 pouze MS SQL Server 7.0 Desktop Edition. Když Vás instalační program vyzve ke vložení licenčního čísla, vepište samé 1. Při dotazu na komponenty, které se budou instalovat, zkontrolujte výběr následujících položek (Obr. 1): Obr. 1: Instalace MS SQL Server výběr komponent. Služby (Services) MSSQLServer a SQLServerAgent by měly být nastaveny pro automatický start. Po dokončení instalace MS SQL Serveru nainstalujte MS Service Pack 3 pro MS SQL Server 7.0 (z CD INDUSTRIALSQL SERVER 7.1 with SP1 v adresáři \SQL70_SP3\X86\setup). Zkontrolujte opět nastavení služby (service) MSSQLServer. Ve sloupci Startup musí být nastavení Automatic, aby služba byla automaticky odstartována.

4 Strana 4 Microsoft SQL Server 2000 Instalaci proveďte z CD Microsoft SQL Server 2000 Standard Edition. Zvolte standardní (Typical) instalaci. Služby (Services) MSSQLServer a SQLServerAgent by měly být nastaveny pro automatický start. Po dokončení instalace MS SQL Serveru nainstalujte MS Service Pack 2 pro MS SQL Server 2000 (z CD IndustrialSQL Server 8.0 v adresáři \ SQL2000_SP2). Zkontrolujte opět nastavení služby (service) MSSQLServer. Ve sloupci Startup musí být nastavení Automatic, aby služba byla automaticky odstartována. 4. Přechod na produkty FactorySuite 2000 verze 7.11 Při přechodu na FactorySuite 2000 verze 7.11 z předchozích verzí FactorySuite je nezbytné provést upgrade všech produktů, které jsou na PC nainstalovány na kompatibilní verze. Nelze např. povýšit pouze InTrack na 7.11 a používat jej s InTouch 7.0 a naopak. Jako první by měl být nainstalován InTouch 7.11, případně 7.1. Postupně nainstalujte všechny používané produkty FactorySuite včetně instalace objektů ActiveX a teprve potom konvertujte aplikace. Konverze aplikace FactorySuite vytvořená v systému InTouch proběhne automaticky. Nezapomeňte si provést zálohu Vašich aplikací. Další informace naleznete v [1] a [3]. Konverze aplikace InTrack Bližší informace o převedení aplikace InTrack naleznete v kapitole Zahájení práce s přenesenou aplikací. Další informace naleznete v [1]. 5. Instalace produktů FactorySuite 2000 verze 7.11 InTouch 7.11 Chcete-li využívat InTouch jako klienta systému InTrack (InTrack Runtime - viz dále), musíte nainstalovat InTouch dříve než InTrack Runtime. InTouch 7.11 je umístěn na produktovém CD INTOUCH Další informace naleznete v [3] a [5]. InTrack 7.11 InTrack 7.11 je umístěn na produktovém CD INTRACK Instalační procedura se spustí automaticky po vložení CD do mechaniky. Objeví se seznam produktů FactorySuite 2000, zvolte InTrack. Nejdříve se nainstalují Common Componenty a Runtime modul reportního nástroje Seagate Crystal Reports. Poté instalační program bude chtít restartovat PC. Po restartu bude instalace pokračovat. Objeví dialog na volbu instalačního adresáře. Zvolte default nastavení. Po volbě instalace InTrack, se objeví dialogový box s volbou pro výběr instalace komponent InTrack (Obr. 3).

5 Strana 5 Obr. 3: Výběr instalace komponent InTrack Zvolte instalaci obou komponent. Volba InTrack ModelMaker nainstaluje vývojové prostředí pro vytvoření modelu výroby. Volba InTrack Runtime nainstaluje InTrack OLE automatizační jádro a objekty InTrack ActiveX do systému InTouch. Po ukončení instalace InTrack Runtime přibude v prostředí InTouch WindowMaker v menu Special položka InTrack a v okně pro editaci skriptů přibude tlačítko InTrack OLE pro přístup na objekty InTrack OLE Automation Serveru. Abyste v prostředí InTouch WindowMaker mohli využívat objekty InTrack ActiveX, je nutné provést jejich registraci v InTouch pomocí Wizard/ActiveX Installation v menu Special/Configure ve vývojovém prostředí InTouch WindowMaker. Další informace o instalaci systému InTrack naleznete v literatuře [1] a [2]. Licence pro spuštění systému InTrack 7.11 Aby bylo možno systém InTrack spustit, je nutné umístit na paralelní port počítače ochranný HW klíč a zavést příslušný licenční soubor WWSuite.lic určený k tomuto klíči. K zavedení licenčního souboru použijte License Viewer utilitu pro práci s licenčním souborem: 1. Do disketové mechaniky vložte licenční disketu určenou k ochrannému HW klíči na paralelním portu. 2. Spusťte License Viewer (tlačítko Start\ Programs\ Wonderware FactorySuite\ Common\ License 3. Viewer). 4. Z utility License Viewer vyvolejte menu File\ Install License File a vyhledejte na disketě soubor 5. WWSuite.lic. 6. Nalezený soubor vyberte, stiskněte tlačítko Open a potvrďte následný dotaz na cílový počítač. Tím je 7. licenční soubor zaveden. Podrobnosti k práci s utilitou License Viewer naleznete v její nápovědě nebo v informačním materiálu Správa licencí ve Wonderware FactorySuite 2000 dodávaném s licenční disketou nebo v [8].

6 Strana 6 6. Konfigurace databáze Microsoft SQL Server 2000 Vytvoření logického SQL serveru Pokud máte spuštěnu službu MSSQLServer (zjistíte pod tlačítkem Start\ Programs\ Microsoft SQL Server\ Service Manager), hlásí se Vám MS SQL Server pod názvem Vašeho počítače nebo jako (local). Pomocí SQL Server Client Network Utility (tlačítko Start\ Programs\ Microsoft SQL Server 7.0\ Client Network Utility) si můžete vytvořit další logické SQL servery pro připojení lokálně nebo na vzdálené PC (Obr. 4). Obr. 4: Příklady vytvořených logických SQL serverů Jméno serveru Typ připojení Popis LocalPC připojení lokálně InTrack i MS SQL Server jsou na stejném PC (náš příklad) RemotePC připojení po síti pokud by MS SQL Server byl umístěn na jiném PC na síti (zde PC1) Po kliknutí na tlačítka Add nebo Edit se objeví dialogový box pro definici logického serveru (Obr. 5): Obr. 5: Příklad vytvoření logického serveru

7 Strana 7 Založení InTrack databáze v MS SQL Serveru Pro založení databáze použijte SQL Server Enterprise Manager (tlačítko Start\ Programs\ Microsoft SQL Server\ Enterprise Manager). Nejdříve registrujte logický server. Pravým tlačítkem myši klikněte na položku Microsoft SQL Server a zobrazí se nabídkové menu. Klikněte na nabídku New SQL Server Registration a spustí se čaroděj, který Vás provede registrací serveru (Obr. 6). Během registrace zvolte SQL Server Authentication a uživatele sa, což je administrátor, který po instalaci nemá heslo. Obr. 6: Spuštění registrace logického serveru Po úspěšné registraci můžete založit (zatím prázdnou) databázi, například se jménem Vyroba. Pravým tlačítkem myši klikněte na podadresář Database a zobrazí se nabídkové menu (Obr. 7). Obr. 7: Založení databáze Klikněte na nabídku New Database a objeví se dialogový box pro vytvoření databáze (Obr. 8). Do položky Name napište jméno databáze (v našem případě Vyroba ). Velikost databáze a uložení souboru není nutno

8 Strana 8 nastavovat. MS SQL Server sám zvětší databázi pokud bude potřeba. Unastavení umístění datového souboru a počáteční velikost můžete nastavit v záložce Data Files a Transaction Log. Poté klikněte na tlačítko OK a MS SQL Server založí databázi. Obr. 8: Založení databáze Poznámka: Velikost databáze se odvíjí od skutečných požadavků aplikace a lze ji dodatečně modifikovat. Konfigurace připojení systému InTrack na databázi Běží-li služba MSSQLServer, spusťte utilitu InTrack Database Setup (tlačítko Start\ Programs\ Wonderware FactorySuite\ InTrack ). Objeví se dialogový box pro připojení systému InTrack na databázi (Obr. 9). Zvolte typ databáze MS SQL 6.5 / 7.0, zadejte jméno logického SQL serveru shodné se jménem serveru definovaným v Client Network Utility (v našem případě LocalPC ), jméno databáze definované při tvorbě databáze (v našem případě Vyroba ), jméno uživatele zvolte sa a heslo nezadávejte. Poznámka: Po nainstalování MS SQL Serveru a vytvoření databáze je uživatel sa bez hesla.

9 Strana 9 Obr. 9: Připojení systému InTrack na databázi. Po zadání všech parametrů klikněte na tlačítko Verify. Pokud se InTrack úspešně připojí na databázi, objeví se v dolní části dialogového boxu nápis InTrack connection successful. Klikněte na tlačítko Done a dialogový box zmizí. Výše uvedeným postupem jsme nakonfigurovali default (zatím prázdnou) databázi systému InTrack (se kterou budeme dále pracovat) a ověřili jsme schopnost systému InTrack se na tuto databázi připojit. 7. Zahájení práce na nové aplikaci Aplikace v systému InTrack se skládá ze dvou částí z InTrack Serveru, který obsahuje databázový model výroby vytvořený v prostředí grafického editoru InTrack ModelMaker a klientských aplikací InTrack API Client vytvořených v prostředí systému InTouch s využitím nástrojů InTrack. InTrack ModelMaker Nejprve vytvořte model výroby v prostředí InTrack ModelMaker. Z menu Start\ Wonderware FactorySuite\ InTrack vyberte InTrack ModelMaker. Při spouštění prostředí InTrack ModelMaker se objeví dialogový box pro přihlášení uživatele (Obr. 10).

10 Strana 10 Obr. 10: Přihlášení do InTrack ModelMakeru. Při prvním (v našem případě) připojení na databázi, bude InTrack vyžadovat její inicializaci (Obr. 11). Obr. 11: Počáteční inicializace databáze. Klikněte na tlačítko Yes a InTrack v nové databázi vytvoří (zatím prázdné) tabulky používané systémem InTrack. Nyní máte připravenu InTrack databázi pro vytvoření modelu výroby. Poznámka: Reinicializaci databáze můžete kdykoliv provést vybráním položky Reinitialize Database v menu File. Reinicializace vymaže z databáze všechna data (model výroby a uložená data o průběhu výroby) a založí nové (prázdné) tabulky. Další informace jsou uvedeny ve [2]. InTrack Runtime Po vytvoření modelu výroby vytvořte klientskou aplikaci InTrack Runtime v prostředí InTouch WindowMaker. InTrack Runtime je aplikace InTouch, která využívá objekty ActiveX a OLE metody systému InTrack. OLE metody jsou přístupny přes tlačítko InTrack OLE v editačním okně skriptového editoru InTouch. Další informace jsou k dispozici v [6] a [7]. Vlastní vývoj aplikace InTrack Vlastní vytváření modelu výroby (v prostředí InTrack ModelMaker) a vývoj klientských aplikací (InTrack Runtime) není cílem tohoto dokumentu a není zde popsán.

11 Strana Zahájení práce s přenesenou (demonstrační) aplikací InTrack aplikace se skládá ze dvou částí modelu výroby vytvořeného v prostředí InTrack ModelMaker a klientských aplikací InTrack Runtime. Přenos modelu výroby Exportovaný model výroby je uložen v souboru s příponou *.mes. Do prostředí InTrack ModelMaker (a tím i do databáze) se vytvořený model výroby importuje volbou v menu File (viz dále). Před importem modelu výroby je nutné smazat všechny objekty mimo objektů typu calendars. Mazání se provádí v editoru Database Browser, který se spouští z menu File. V tomto editoru zobrazte seznam všech objektů pomocí pop-up menu. Nejprve vyberte myší uživatele sa v kategorii Users a smažte ho. Potom kliknutím na položku Select All v menu Edit vyberte všechny objekty a kliknutím na položku Delete v menu Edit smažte vybrané objekty. Objekty typu calendars nejdou smazat, což InTrack oznámí v dialogovém okně (potvrďte kliknutím na Yes ). Po vymazání objektů můžete naimportovat již dříve vytvořený model výroby. Zvolte Import Objects z menu File. Objeví se dialogové okno pro nalezení souboru. Vybráním souboru a kliknutím na tlačítko OK se spustí import. Během importu se InTrack dotáže, jestli chcete přepsat objekt manufacturing. Klikněte na tlačítko Yes a nechte ho přepsat. Poznámka: Vytvořený model výroby lze také exportovat. Je možno importovat a exportovat i části modelu výroby. Další informace naleznete ve [2]. Přenos aplikace InTrack Runtime Přenos aplikace InTrack Runtime se skládá z přenosu InTouch aplikace z jednoho PC na druhé. Pro usnadnění přenosu a zmenšení počtu přenášených souborů, je možno v adresáři InTouch aplikace určité soubory odmazat. Soubory, které lze odmazat z InTouch aplikace Soubory, které lze odmazat, se dají rozdělit do tří kategorií: zkompilované runtime soubory, záložní soubory a soubory s historickými daty. - zkompilované Runtime soubory: *.wvw Zkompilované soubory jednotlivých oken v aplikaci. Pokud tyto soubory v adresáři aplikace neexistují, při spuštění runtime prostředí se automaticky vytvoří ze zdrojových souborů (*.win). *.avl Zkompilované runtime databáze. Pokud tyto soubory v adresáři aplikace neexistují, při spuštění runtime prostředí se automaticky vytvoří ze zdrojových souborů. - záložní soubory: *.?bk Záložní kopie různých souborů aplikace (např. okna aplikace *.wbk). Pro běh aplikace (v runtime prostředí) nejsou tyto soubory vyžadovány. Vytvářejí se pouze při práci ve vývojovém prostředí. - soubory s historickými daty: Upozornění: Soubory s historickými daty obsahují informace ukládané v průběhu vykonávání aplikace (v Runtime prostředí). Pokud jsou tyto soubory smazány, aplikace bude fungovat bez jakýchkoliv problémů. Jestliže však soubory historických dat obsahují pro Vás důležité informace, o které nechcete přijít, potom tyto soubory nemažte, ale zálohujte! *.lgh, *.idx Dva typy souborů, ve kterých jsou uložena historická data tzv. logovaných proměnných. *.alg Soubory obsahující ukládaná alarmová hlášení a události.

12 Strana 12 *.aeh Retentiv.* Soubory obsahující hlášení od programu WWLogger, např. informace o práci s aplikací včetně chybových hlášení. Soubory obsahující poslední hodnoty těch proměnných, u kterých je ve vývojovém prostředí zvolena volba Retentive Value. Pokud jsou tyto soubory smazány, při následujícím spuštění Runtime prostředí budou do takových proměnných vloženy inicializační hodnoty z databáze proměnných. Obecná pravidla pro přenášení nebo kopírování InTouch aplikací 1. Všechny soubory InTouch aplikace (uložené v adresáři aplikace) považujte za jeden nerozdělitelný celek. Nikdy nekopírujte pouze jednotlivé soubory! 2. Odmažte zkompilované runtime soubory s příponami *.wvw a *.avl, nebo i další, jak je uvedeno výše. 3. Cílový adresář pro aplikaci musí být prázdný. 4. Nikdy nepřidávejte, nemažte nebo nemodifikujte jednotlivé soubory (např. přes Windows Explorer nebo File Manager) v adresáři InTouch aplikace. Přidávání, mazání a modifikace souborů je povoleno jen prostřednictvím vývojového prostředí (WindowMaker). Pouze soubory, které jsou uvedeny v předchozí sekci Soubory, které lze odmazat z InTouch aplikace, mohou být smazány z adresáře aplikace. Doporučení při změně nastavení národního prostředí Pro aplikace s InTrack Runtime doporučujeme používat pouze prostředí English [United States] (se změnou v registrech pro české fonty). Po změně národního prostředí doporučujeme před spuštěním aplikace InTouch odstranit z jejího adresáře všechny zkompilované runtime soubory (*.wvw, *.avl) a záložní soubory (*.?bk).

13 Strana Literatura Původní elektronická dokumentace je na produktových CD nebo Knowledge Base CD od firmy Wonderware. Další materiály zmiňované v textu jsou umístěny na webových stránkách nebo [1] IRRelNotes.txt Release Notes pro InTrack. Umístění na produktovém CD INTRACK 7.11 v adresáři \InTrack. Po instalaci je dostupný pod Start\ Programs\ Wonderware FactorySuite\ InTrack\ Release Notes. [2] InTrackModMkr.pdf Manuál popisující vytvoření databáze a práci v editoru InTrack ModelMaker. Umístění na produktovém CD INTRACK 7.11 v adresáři \InTrack\ Books. Po instalaci je dostupný pod Start\ Programs\ Wonderware FactorySuite\ Books\ InTrack ModelMaker User's Guide. [3] FSRelNotes.txt Release Notes pro celou FactorySuite Umístění na produktovém CD INTRACK 7.11 v kořenovém adresáři. [4] Tech Note č. 94 Tech Note k instalaci emulátoru síťové karty. Umístění na Knowledge Base CD v sekci Technical Knowledge Database\ Tech Notes nebo na v sekci Publications\ Tech Notes. [5] FSAdminUG.pdf FactorySuite Admin User Guide pro FactorySuite Umístění na CD FactorySuite 2000 v adresáři \Documents\ Technical\ Userguides. Po instalaci je dostupný pod Start\ Programs\ Wonderware FactorySuite\ Books\ FactorySuite Admin User Guide. [6] InTrackRunDev.pdf InTrack Runtime Development User s Guide popisuje práci s různými komponenty (objekty ActiveX, TagList aj.) při vývoji Runtime aplikace. Umístění na produktovém CD INTRACK 7.11 v adresáři \InTrack\ Books. Po instalaci je dostupný pod Start\ Programs\ Wonderware FactorySuite\ Books\ InTrack Runtime Development User s Guide. [7] InTrackOLERef.pdf InTrack OLE Reference popisuje objekty InTrack OLE a ActiveX a práci s nimi. Umístění na produktovém CD INTRACK 7.11 v adresáři \InTrack\ Books. Po instalaci je dostupný pod Start\ Programs\ Wonderware FactorySuite\ Books\ InTrack OLE Reference. [8] Správa licencí ve FactorySuite 2000 ve verzi 7.1 Popis správy licencí ve FactorySuite 2000 verze 7.1. Umístění na v sekci Technická podpora\ Tipy a triky. Distributor firmy Wonderware Corporation pro Českou republiku a Slovenskou republiku

Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows

Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows Tento návod popisuje možnost provozovat Docházku 3000 pod zdarma dostupným operačním

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re Obsah Nastavení TCP/IP na PC na serveru... 2 Nastavení brány firewall na serveru... 3 Nastavení služby SQL Server Browser na serveru... 5 Nastavení ODBC na klientské stanici... 6 Místní a jazykové nastavení

Více

Demoprojekt Damocles 2404

Demoprojekt Damocles 2404 Vizualizační a řídicí systém kategorie SCADA/HMI Demoprojekt Damocles 2404 (časově omezený demoprojekt pro zařízení Damocles 2404 společnosti HW group s.r.o.) Verze systému: 3.7.1.9 Poslední revize dokumentu:

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Kompletní instalace (serverová část) str. 03 Aktivace produktu první spuštění str. 10 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti

Více

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 k dispozici pouze ve verzi 64bit. EPLAN Electric P8 využívá k ukládání některých dat databáze. Artikly, překladový slovník 1 ) a

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci S B N - Start Správa bytů a nemovitostí Pokyny k instalaci!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! VYDAS software s.r.o. Zámostí 16 338 08 Zbiroh tel: 724

Více

Návod pro připojení telefonu Sony Ericsson P900 jako modem přes datový kabel a pro Windows 2000/XP

Návod pro připojení telefonu Sony Ericsson P900 jako modem přes datový kabel a pro Windows 2000/XP Návod pro připojení telefonu Sony Ericsson P900 jako modem přes datový kabel a pro Windows 2000/XP Nepřipojujte telefon k počítači, budete k tomu vyzváni později 1. Instalace softwaru Do počítače vložte

Více

SKYLA Pro II. Popis instalace programu

SKYLA Pro II. Popis instalace programu SKYLA Pro II Popis instalace programu Rev. 30.07.2014 O manuálu Dokument popisuje celý proces instalace programu Skyla Pro II, který se v některých ohledech liší od instalace předchozích verzí a upozorňuje

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 01/2011 V5 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE INSTALACE PCTV DELUXE Tato část popisuje, jak nainstalovat PCTV Deluxe po hardwarové i softwarové stránce. Během instalace bude vytvořena programová skupina PCTV Deluxe

Více

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Obsah Technické podmínky pro provoz programu minimální konfigurace... 2 Základní informace... 2 Hlavní nabídka instalačního programu... 2 Instalace

Více

ZÁKLADNÍ UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO SÍŤOVÉ FAXOVÁNÍ

ZÁKLADNÍ UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO SÍŤOVÉ FAXOVÁNÍ ZÁKLADNÍ UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO SÍŤOVÉ FAXOVÁNÍ 1 2 Obsah 1 Instalování software 4 Instalace Network Fax Drivers 2 Odesílání faxu 5 Odesílání ze stroje Síťové odesílání Základní odesílací funkce Základní

Více

Postup instalace služby ČSOB BusinessBanking 24 pro Oracle

Postup instalace služby ČSOB BusinessBanking 24 pro Oracle Postup instalace služby ČSOB BusinessBanking 24 pro Oracle Obsah 1. Nová instalace... 2 1.1. Server... 2 1.2. Klientská stanice... 2 1.3. Příklad instalace klientské části Oracle 9.2... 4 2. Přechod z

Více

Návod pro Windows XP. Příprava

Návod pro Windows XP. Příprava Návod pro Windows XP Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows XP SP2 v české verzi pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou

Více

Přechod na síťovou verzi programu

Přechod na síťovou verzi programu Přechod na síťovou verzi programu Poslední aktualizace 25.10.2013 Přechod na síťovou verzi programu 1 Realizace počítačové sítě 3 2 Původní počítač bude provozován jako server 3 2.1 Průběh... nové síťové

Více

Nastavení DCOM. Uživatelský manuál

Nastavení DCOM. Uživatelský manuál Nastavení DCOM Uživatelský manuál Obsah Úvod... 2 Nastavení DCOM pro počítač Hostitel... 3 Operační systém Windows XP... 3 Nastavení vlastností DCOM na Windows XP... 3 Rozšířená nastavení DCOM na Windows

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE!

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! Tento dodatek k uživatelské příručce obsahuje postup nastavení USB portu pro ADSL modem CellPipe 22A-BX-CZ Verze 1.0 01/2004 Úvod Vážený zákazníku, tento text popisuje

Více

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS:

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: 1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: Ověřte prosím následující nastavení (tento postup se může nepatrně lišit podle operačního systému Vašeho pc). Pro lepší viditelnost

Více

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW.

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW. CryptoPlus KB verze 2.1.2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA říjen 2013 Obsah Obsah 2 1. Úvod 3 2. CryptoPlus jak začít... 3 2.1 HW a SW předpoklady... 3 2.2 Licenční ujednání a omezení... 3 2.3 Jazyková podpora...

Více

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Abyste mohli připojit přístupový bod k AP Manageru, musí být v položce TCP/IP vašeho počítače nastaveny následující parametry : Statická IP adresa: 192.168.1.x

Více

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit)

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Pokud máte ještě nainstalovaný MS SQL server Express 2005, odinstalujte jej, předtím nezapomeňte zálohovat databázi. Kromě Windows 7 je instalace určena také

Více

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV USB2

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV USB2 NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV USB2 INSTALACE PCTV USB2 Tato část popisuje, jak nainstalovat PCTV USB2 po hardwarové i softwarové stránce. Během instalace bude vytvořena programová skupina PCTV USB2 a ovladače,

Více

IFTER-EQU Instalační manuál

IFTER-EQU Instalační manuál IFTER-EQU Instalační manuál Revize: Únor 2016 1 / 30 Obsah: 1 IFTER EQU Instalace softwaru 1.1 Rychlá instalace 1.1.1 Instalace na jeden počítač 1.1.2 Instalace na více počítačů 1.2 Pokročilá instalace

Více

Administrace Windows pro Adash Software

Administrace Windows pro Adash Software Administrace Windows pro Adash Software Obsah Instalace ovladače hardwarového klíče... 2 Příčiny nenalezení HASP klíče...3 Zjištění práv uživatele... 6 Instalace MSSQL 2005 Express z Instalačního CD Adash...

Více

Aktivace a aktualizace klíčů

Aktivace a aktualizace klíčů Aktivace a aktualizace klíčů Obsah 1 Jak začít...2 2 Instalace Prerequisities 15...3 3 Instalace CAD...3 4 Informace o ochranných klíčích...4 5 Jak můžu aktivovat můj klíč?...4 5.1 Instalace Prerequisities...5

Více

Nápověda k aplikaci EA Script Engine

Nápověda k aplikaci EA Script Engine Nápověda k aplikaci EA Script Engine Object Consulting s.r.o. 2006 Obsah Nápověda k aplikaci EA Script Engine...1 1. Co je EA Script Engine...2 2. Důležité upozornění pro uživatele aplikace EA Script Engine...3

Více

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH Sentech AL 7000 C Instalace a ovládání programu BREATH Program BREATH slouží k ovládání detektoru alkoholu AL 7000C pomocí počítače. Umožňuje provádět měření, zaznamenávat je a exportovat do Excelu. Instalace

Více

Fingerprint Verification Control

Fingerprint Verification Control Pantek Productivity Pack Fingerprint Verification Control Verze 1.1 10. října 2001 Obsah ÚVOD... 3 Charakteristika produktu... 3 Systémové požadavky... 3 Instalace... 4 Licencování... 4 POPIS ROZHRANÍ...

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

1 Instalace HASP Licence Manger pod Windows 7

1 Instalace HASP Licence Manger pod Windows 7 Instalace síťové verze u Obsah 1 Instalace HASP Licence Manger pod Windows 7... 1 1.1 Nastavení instalačního souboru... 1 1.2 Instalace HASP License Manager jako službu (pokud ho nechcete jako aplikaci)...

Více

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Obsah Úvod...2 Instalace...2 Doporučená hardwarová konfigurace......2 Podporované operační systémy......2 Ještě před instalací......2

Více

Správa zařízení Scan Station Pro 550 a Servisní nástroje zařízení Scan Station

Správa zařízení Scan Station Pro 550 a Servisní nástroje zařízení Scan Station Správa zařízení Scan Station Pro 550 a Servisní nástroje zařízení Scan Station Konfigurační příručka A-61732_cs 7J4367 Správa zařízení Kodak Scan Station Pro 550 Obsah Rozdíly... 1 Instalace... 2 Vytváření

Více

DLS V v1.2. Nové funkce. Používání programu DLS V

DLS V v1.2. Nové funkce. Používání programu DLS V DLS V v1.2 Nové funkce Nahrazuje SW DLS IV stáhne se sám přes DLS IV Updater, nebo ho lze nainstalovat ručně Existuje DLS V pro instalační firmy a DLS V SA pro uživatele Databáze místo MS SQL serveru se

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 11/2011 V6 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

Versiondog 3.0.3 Lukáš Rejfek, Pantek (CS) s.r.o. 4/2014

Versiondog 3.0.3 Lukáš Rejfek, Pantek (CS) s.r.o. 4/2014 Versiondog 3.0.3 Lukáš Rejfek, Pantek (CS) s.r.o. 4/2014 Strana 2 Versiondog 3.0.3 Nová verze systému Versiondog 3.0.3 přináší oproti verzi 2.5.1 celou řadu nových funkčností a rozšíření typů komponent

Více

Fides Software Storage Client

Fides Software Storage Client Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Client 1.0.2.0 (aktualizace - 4/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Client manuál správce Obsah 1 Úvod...3 1.1 Popis software...3

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Instalace aplikačního a komunikačního serveru str. 03 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti str. 08 Aktivace produktu str. 11

Více

TRUST USB2 EASY FILE TRANSFER CABLE. Instrukce při prvním použití 1. Instalace ovladače (4.2) 2. Připojení kabelu (4.3)

TRUST USB2 EASY FILE TRANSFER CABLE. Instrukce při prvním použití 1. Instalace ovladače (4.2) 2. Připojení kabelu (4.3) Instrukce při prvním použití Kapitola 1. Instalace ovladače (4.2) 2. Připojení kabelu (4.3)! 3. Přenos údajů mezi dvěma počítači (6.1) 1 Úvod Toto je uživatelská příručka pro uživatele TRUST USB2 EASY

Více

INSTALACE BlueFRITZ! USB

INSTALACE BlueFRITZ! USB INSTALACE BlueFRITZ! USB Zkrácený návod k instalaci BlueFRITZ! USB - 1 - 1 Instalace BlueFRITZ! USB BlueFRITZ! USB může být nainstalován na operační systémy Windows XP / Me / 98 a 2000. 1.1 Propojení BlueFRITZ!

Více

Nintex Workflow 2007 je nutné instalovat na Microsoft Windows Server 2003 nebo 2008.

Nintex Workflow 2007 je nutné instalovat na Microsoft Windows Server 2003 nebo 2008. Systémové požadavky Operační systém Nintex Workflow 2007 je nutné instalovat na Microsoft Windows Server 2003 nebo 2008. Prohlížeč Microsoft Internet Explorer 6.x, doporučujeme ale Microsoft Internet Explorer

Více

Αlpha 8 instalace a upgrade. Poznámky k instalaci Αlpha V8, Logical Medical Systems. GENNET s.r.o Kostelní 9 170 00 Praha 7

Αlpha 8 instalace a upgrade. Poznámky k instalaci Αlpha V8, Logical Medical Systems. GENNET s.r.o Kostelní 9 170 00 Praha 7 Poznámky k instalaci Αlpha V8, Logical Medical Systems GENNET s.r.o Kostelní 9 170 00 Praha 7 David Stejskal uživatelská podpora david.stejskal@gennet.cz Jana Vávrová uživatelská podpora jana.vavrova@gennet.cz

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Instalace MS SQL Server Express a MS SQL Server Management Express

Instalace MS SQL Server Express a MS SQL Server Management Express Instalace MS SQL Server Express a MS SQL Server Management Express Následující kroky popisují instalaci SQL serveru 2005 Express. Důležitá nastavení jsou popsána u jednotlivých obrázků. Jednotlivé kroky

Více

Aktivace a aktualizace klíčů

Aktivace a aktualizace klíčů Aktivace a aktualizace klíčů Obsah 1 2 3 4 5 Jak začít...2 Instalace Prerequisities 15...3 Instalace CAD...3 Informace o ochranných klíčích...4 Jak můžu aktivovat můj klíč?...4 5.1 5.2 5.3 5.4 Instalace

Více

Návod k instalaci. Nintex Workflow Návod k instalaci

Návod k instalaci.   Nintex Workflow Návod k instalaci Nintex Workflow 2010 - Návod k instalaci Návod k instalaci support@nintex.com www.nintex.com Nintex USA LLC 2012, Všechna práva vyhrazena. Nintex nenese odpovědnost za případné chyby či opomenutí. Nintex

Více

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Podporované OS Windows: Windows 7, Windows 7 Service Pack 1, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012,

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

ČSOB Business Connector Instalační příručka

ČSOB Business Connector Instalační příručka ČSOB Business Connector Instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu do počítače...

Více

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA Tento dokument byl kompletně napsán, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu dosystem - EduBase naleznete na www.dosli.cz. VARIACE

Více

Wonderware Software. Nové licencování s licenčním serverem (od verze 2017) Ivan Picek Pantek (CS) s.r.o.

Wonderware Software. Nové licencování s licenčním serverem (od verze 2017) Ivan Picek Pantek (CS) s.r.o. Wonderware Software Nové licencování s licenčním serverem (od verze 2017) Ivan Picek Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod Wonderware software (od verze 2017) používá nový způsob licencování, který mj. nevyžaduje

Více

Instalace programového vybavení

Instalace programového vybavení Instalace programového vybavení English pro Windows Obecné Specifikace P-touch Editor P-touch Quick Editor Printer Driver Umožňuje vytvářet libovolné štítky pomocí různých vzorů, fontů, šablon a klipártů.

Více

.NET Framework verze 3.5... 4 Program pro připojení ke vzdálené ploše (RDC) verze 7.1... 5

.NET Framework verze 3.5... 4 Program pro připojení ke vzdálené ploše (RDC) verze 7.1... 5 Obsah Přístup k serveru ČMIS Kancelář Online... 2 Úvod... 2 Uživatelé s operačním systémem Windows XP musí nainstalovat:... 2 Uživatelé s operačním systémem Windows Vista musí nainstalovat:... 4.NET Framework

Více

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3 Obsah 1. Instalace MySQL Serveru...2 2. Konfigurace MySql Serveru...2 3. Vytvoření struktury databáze...3 4. Instalace Watchdog na klientských stanicích...4 5. Watchdog Viewer...6 Nastavení připojení k

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP v4.0

Více

Instalace MS SQL Server 2005 a nastavení programu DUEL pro síťový provoz

Instalace MS SQL Server 2005 a nastavení programu DUEL pro síťový provoz Instalace MS SQL Server 2005 a nastavení programu DUEL pro síťový provoz Tento návod řeší instalaci MS SQL Serveru 2005 včetně nastavení serveru a lokálních stanic pro korektní fungování aplikace DUEL

Více

Fides Software Storage Administrator

Fides Software Storage Administrator Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Administrator 1.0.2.0 (aktualizace - 7/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Administrator manuál správce Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Popis

Více

Síťová instalace a registrace pro progecad

Síťová instalace a registrace pro progecad Síťová instalace a registrace pro 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 1 3 Jak začít... 2 3.1 Instalace NLM Serveru pro... 2 3.2 Registrace NLM Serveru pro... 2 3.3 Přidávání a aktivace licencí... 2 3.4 Instalace

Více

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka Univerzální rezervační systém Uživatelská příručka Obsah I. Instalace... 3 II. První spuštění aplikace... 4 III. Hlavní okno aplikace... 5 IV. Nastavení aplikace... 6 1. Přidání místností... 6 2. Uživatelské

Více

Data Transfer Software

Data Transfer Software Data Transfer Software Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 TYPY PODPOROVANÝCH PŘÍSTROJŮ... 3 2 POUŽITÍ DATA TRANSFER... 4 2.1 SPUŠTĚNÍ DATA TRANSFER UTILITY... 4 2.2 PŘENOS SOUBORŮ... 4 2.2.1 Přenos z GIS přijímače

Více

InTouch 8.0 Subsystém distribuovaných alarmů

InTouch 8.0 Subsystém distribuovaných alarmů InTouch 8.0 Subsystém distribuovaných alarmů Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Obsah Úvod Úvod Subsystém distribuovaných alarmů Ukládání alarmů do relační databáze Zobrazování, potvrzování a potlačování

Více

Návod k instalaci S O L U T I O N S

Návod k instalaci S O L U T I O N S Návod k instalaci SOLUTIONS Návod k instalaci Hasičská 53 700 30 Ostrava-Hrabůvka www.techis.eu www.elvac.eu +420 597 407 507 Obchod: +420 597 407 511 obchod@techis.eu Podpora: +420 597 407 507 support@techis.eu

Více

Návod na provedení upgrade IS Harmonik

Návod na provedení upgrade IS Harmonik Návod na provedení upgrade IS Harmonik Ing. Martin Klinger 4.1.2016 Co je to upgrade IS Harmonik? Upgrade systému představuje soubor technických nebo legislativních změn v ekonomickém softwaru Harmonik,

Více

IR-IS instalační příručka

IR-IS instalační příručka IR-IS instalační příručka Instalace systému IRIS není komplikovaná, vyžaduje však provedení několika kroků v přesném pořadí. Instalují se dvě hlavní součásti databázový server (úložiště dat) a klientská

Více

[Zadejte název společnosti.] Instalace. SOFTWARE 5P pro správu bytového fondu 2010. Oldřich Florian

[Zadejte název společnosti.] Instalace. SOFTWARE 5P pro správu bytového fondu 2010. Oldřich Florian [Zadejte název společnosti.] Instalace SOFTWARE 5P pro správu bytového fondu 2010 Oldřich Florian 2010 Instalace Stránka 1 z 11 Obsah Instalace Runtime Access 2010... 2 Instalace klienta (programu)...

Více

BRICSCAD V15. Licencování

BRICSCAD V15. Licencování BRICSCAD V15 Licencování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

s anténou a podstavcem CD-ROM obsahující návod a informace o záruce Ethernetový kabel (CAT5 UTP nekřížený) ADSL kabel (standardní telefonní kabel)

s anténou a podstavcem CD-ROM obsahující návod a informace o záruce Ethernetový kabel (CAT5 UTP nekřížený) ADSL kabel (standardní telefonní kabel) ČESKY Toto zařízení lze nastavit pomocí libovolného aktuálního webového prohlížeče, např. Internet Explorer 6 nebo Netscape Navigator 6.2.3. DSL-G664T Bezdrátový ADSL směrovač Než začnete 1. Pokud jste

Více

Konfigurace licenčního serveru Autodesk

Konfigurace licenčního serveru Autodesk Konfigurace licenčního serveru Autodesk Vytvořil: Ing. Michal Kostelecký AB Studio Consulting+Engineering, spol. s r. o. Jeremenkova 90a, 140 00 Praha 4 abstudio@abstudio.cz www.abstudio.cz helpdesk.abstudio.cz,

Více

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian SOFTWARE 5P Instalace SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010 Oldřich Florian 2010 Instalace Stránka 1 z 16 Obsah Instalace Runtime Access 2010... 2 Instalace klienta (programu)... 3 Instalace databáze...

Více

A4300BDL. Ref: JC

A4300BDL. Ref: JC # Uživatelský manuál A4300BDL Aplikace :! Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4300! Jednoduchý program umožňující přenos naměřených

Více

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál B Series Waterproof Model IP Kamera Uživatelský manuál Obsah 1 ÚVODEM... 3 2 VZHLED A ROZHRANÍ... 3 3 PŘIPOJENÍ KE KAMEŘE Z VAŠÍ LAN SÍTĚ... 4 4 PŘIPOJENÍ KAMERY PŘES WAN ROZHRANÍ... 8 5 DALŠÍ NASTAVENÍ...

Více

Návod na instalaci esamu v. 4.0

Návod na instalaci esamu v. 4.0 Návod na instalaci esamu v. 4.0 POŢADAVKY NA HARDWARE POČÍTAČE (PC A NOTEBOOK)HARDWARE REQUIREMENTS FOR PC ( LAPTOP AND DESKTOP PC) Pentium 4 nebo vyšší USB 2.0, min. 2 porty vedle sebe Musí být dostupné

Více

registrace Fyzické (tj. MAC) adresy

registrace Fyzické (tj. MAC) adresy zjištění MAC (Fyzické) adresy Stiskněte současně + R (nebo myší zvolte Start Spustit...) Do okna Spustit zadejte cmd /K ipconfig /all. V seznamu, který uvidíte, vyhledejte sekci Adaptér sítě Ethernet Připojení

Více

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Tento instalační průvodce slouží pro rychlé nainstalování ovladačů pro EasyGate UMTS Data a zprovoznění internetového připojení pomocí HSDPA/GPRS. Vložené screenshoty

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Messenger. Novell 1.0 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTACE K PROGRAMU NOVELL MESSENGER. www.novell.com STRUČ NÁ ÚVODNÍ PŘ ÍRUČ KA

Messenger. Novell 1.0 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTACE K PROGRAMU NOVELL MESSENGER. www.novell.com STRUČ NÁ ÚVODNÍ PŘ ÍRUČ KA Novell Messenger 1.0 STRUČ NÁ ÚVODNÍ PŘ ÍRUČ KA www.novell.com Novell Messenger je produkt, který nezávisle na platformě slouží k rychlému zasílání zpráv v podnicích pomocí adresáře Novell e-directory

Více

APS 400 nadministrator

APS 400 nadministrator APS 400 APS 400 nadministrator Balík programů pro správu systému APS 400 Instalační příručka 2004 2008,TECH FASS s.r.o., Plavecká 503, 252 42 Jesenice, www.techfass.cz, techfass@techfass.cz (vydáno dne

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST 1. Požadavky na vybavení počítače a obsah CD 1.1. Technické požadavky a požadavky na operační systém K využívání

Více

Quick Installation Guide

Quick Installation Guide Wireless / Fast Ethernet Print Server Series Quick Installation Guide Version 2.1 Multi-Languages Content Table English......02 Nederlands...16 Deutsch.... 30 Français... 44 Polski... 59 Italiano...73

Více

Instalační manuál. HelpDesk

Instalační manuál. HelpDesk Instalační manuál HelpDesk 2 HelpDesk Obsah 1. Úvod... 3 2. Softwarové nároky aplikace... 4 3. Instalace... 5 3.1. Instalace PHP... 5 3.2. Instalace HelpDesk... 5 3.3. Instalace Deamon... 5 4. Prvotní

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

Návod Instalace a první spojení PC klienta VDGPRS

Návod Instalace a první spojení PC klienta VDGPRS Návod Instalace a první spojení PC klienta VDGPRS Verze 1.11 Copyright 2006, SICURIT CS, spol. s r.o. Právo na změnu technické specifikace a tiskové chyby vyhrazeno. Obsah tohoto manuálu je chráněn autorským

Více

zvolte volbu: I accept the terms in the licence agreement klikněte na tlačítko Next >

zvolte volbu: I accept the terms in the licence agreement klikněte na tlačítko Next > Popis postupu instalace ovladačů hardwarových klíčů Sentinel (Sentinel hardware keys drivers) PRO UŽIVATELE ROZPOČTOVÉHO SW PRO STAVEBNICTVÍ STAVEX Plzeň 24. únor 2010 Obsah: 1. Instalace ovladačů HW klíčů

Více

Téma 1 - řešení s obrázky

Téma 1 - řešení s obrázky Téma 1 - řešení s obrázky 1. Instalace Windows Server 2008 R2 1.1. Spusťte Správce serveru ( Start -> Nástroje pro správu -> Správce serveru) 1.2. Rozbalte možnost Role a dále pak Hyper-V -> Správce technologie

Více

Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 10

Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 10 Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 0 Při instalaci programu E-Config na Windows 7, nebo Windows 8, nebo Windows 0 je nutno postupovat obezřetně s ohledem na

Více

IM Instalace síťové verze SprutCAM. 1Nastavení serveru Vlastní instalace serveru...2 3Nastavení uživatelského počítače...

IM Instalace síťové verze SprutCAM. 1Nastavení serveru Vlastní instalace serveru...2 3Nastavení uživatelského počítače... IM 13.001 Instalace síťové verze Obsah 1Nastavení serveru... 1 2Vlastní instalace serveru...2 3Nastavení uživatelského počítače...6 1 Nastavení serveru 1. Informace o licencích jsou vloženy do licenčního

Více