Na výletě, ale doma Jilemnické poznávání 2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Na výletě, ale doma Jilemnické poznávání 2008"

Transkript

1 Na výletě, ale doma Jilemnické poznávání 2008

2 Tentokrát dostalo Jilemnické poznávání název Na výletě ale doma Zážitky a poznání, které si často přivážíme z výletů, můžete tentokrát prožít v prostředí domova. Město Jilemnice je plné zajímavých zákoutí. Víte o nich? NE? Tak to je dnešní akce určena právě Vám. Denně míjíme nám již známá a samozřejmá místa. Často si ani neuvědomíme, co za poklady se nám to v našem městečku skrývá. Jilemnické poznávání je letos úzce propojené s celostátní akcí Dny evropského dědictví. Právě během Dnů evropského dědictví mohou návštěvníci vstoupit do některých budov, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Tento rok bude zpřístupněna například kaple sv. Anny, stará zvonička v Hrabačově a kaple sv. Isidora. Za pozornost jistě stojí i starý hřbitov a mnoho dalšího. Seznam památek: sousoší Panny Marie, sousoší Sv. Kříže, kašna - Masarykovo náměstí zvonička u č.p Hrabačov kaple sv. Anny - Kozinec kaple sv. Isidora - Kozinec socha sv. Jana Nepomuckého - Kozinec sochy v zámeckém parku - park boží muka u Sanocentra starý hřbitov - mohylka - u stadionu, nad křižovatkou kaple Božího Těla.a mnoho dalších

3 Zajímavosti na trase Masarykovo náměstí Sousoší Panny Marie (socha P. Marie, sv. Barbory a sv. Máří Magdaleny) Toto velmi kvalitní sousoší z Braunova okruhu je datované do roku Jeho umístění v jihozápadní části Masarykova náměstí v Jilemnici před radnicí je doloženo již na mapě z roku Na obdélníkovém základě je umístěná tubovitá oltářní menza. Při velkých slavnostech zde byly slouženy mše svaté. Sochy v podživotní velikosti jsou orientovány k východu, Panna Marie je vyvýšená, po pravé ruce má svatou Barboru a po levé svatou Máří Magdalénu. Celé sousoší nezapře vliv slavného sochaře M. B. Brauna. Jako materiál byl použit červený pískovec. Sousoší Sv. Kříže (socha sv. Vavřince, sv. Jana Nepomuckého a sv. Kříže) Sousoší je umístěno v severozápadní části Masarykova náměstí a je orientováno k východu. Sv. Jan Nepomucký při jižní straně, krucifix uprostřed, sv. Vavřinec při severní straně. Obě sochy pochází z roku Kříž byl původně umístěný v polích. Zhotovit jej nechal pláteník K. Hrubý s manželkou roku Po jejich smrti byl kříž ze svého původního stanoviště přenesen. Následně pak bylo sestaveno sousoší tak, jak ho známe nyní. Sousoší bylo s ohledem na sílící provoz na náměstí na sklonku první republiky posunuto ještě o několik metrů dál směrem k jihu. Vedle letopočtu na něm býval nápis: Na tvůj hlas, ó Spasiteli, v tmavých hrobích čekáme, mezi tvoje vyvolený početný bejt žádáme. Kamenné prvky sousoší jsou zhotoveny z červeného pískovce, sousoší bylo v roce 1985 restaurováno a do dnešní doby nebylo třeba dalšího zásadnějšího zásahu. Sousoší sv. Kříže představuje výraznou a cennou dominantu jilemnického centrálního náměstí.

4 Kašna Empírová kašna z roku 1836 byla zhotovená Janem Josefem, Aloisem Kofránkem a Janem Suchardou, ten je pak autorem středové vázy. Kašna sloužívala jako zdroj pitné vody a také jako zásobárna vody pro ruční hasičky. V zimních měsících ji zakrýval velký zastřešený jehlan. Pro přístup ke kašně sloužila malá vrátka. Kašna je ze žlutého pískovce na čtvercovém půdorysu se zkosenými rohy. Kašna je bohatě zdobená. Uprostřed stojí pilíř na čtvercovém půdoryse se zkosenými rohy s chrliči v podobě lvích hlav na všech čtyřech stranách. Nad chrliči je na římse umístěna zdobená empírová váza zakončená bohatou rozetou. Kašna na Masarykově náměstí představuje významnou dominantu náměstí a cennou technickou památku. Zvonička Hrabačovská zvonička se nachází u domu č.p. 744 (podle starého číslování č.p. 77) Jedná se o lidovou zděnou budovu z roku 1870, na které jsou patrné znaky trvání barokních výtvarných vlivů. Naši předkové zvonici citlivě zasadili do krajiny tak, že se odtud zvuk zvonku krásně nese celým širokým údolím na soutoku Jizerky a Jilemky. Kapličku najdete nedaleko roubeného stavení č.p. 744 mezi vzrostlými jasany a javory. Celé toto místo má nejen významnou krajinotvornou funkci, ale především své kouzlo.

5 Kaple svaté Anny Kaple sv. Anny je situovaná na úbočí vrchu Kozince v bezprostřední blízkosti zástavby rodinných domů. Původně ovšem stála ještě daleko v polích. Již v devatenáctém století bychom na místě, kde dnes kaple sv. Anny stojí, našli kříž. Kaple sv. Anny byla vysvěcena roku 1908, a tak si letos, v roce 2008, připomínáme 100 let od jejího založení. Lípy před vchodem do kaple postupem času zmohutněly a přetvořily celé místo ve významnou krajinnou dominantu. V letošní roce oslaví kaple své sté výročí. Kolem kaple sv. Anny vede cyklistický okruh Jilemnickem křížem krážem. Kaple sv. Izidora Kaple sv. Izidora je postavena na jižním svahu Kozince, vzdálena cca 20 minut chůze od zámku. Pod kaplí vyvěrá ve valeně sklenutém sklípku pramen, jehož voda se dříve sváděla potrubím do městského pivovaru. Pramen je od kapličky přístupný po pískovcových schodech. Jedná se o dvě pískovcová schodiště, svědčící o barokním původu celé stavby. Kaple sv. Isidora, patrona rolníků, byla postavena pravděpodobně v roce Nápis na desce: swati IsIDore, tebe prosime, Chraň nás VsseCh. (ve farní kronice je po roce 1836 uvedeno: Chraň nás svcha ). Rok postavení stavby není přesně znám, ale je možné odhadnout, že kaplička je zřejmě starého původu. Johann Gotfried Sommer ve svém díle Das konigreich Bohmen, vydaném v roce 1835, udává rok postavení Toto datum se však podstatně liší od zápisů obsažených v inventáři jilemnického kostela sv. Vavřince a fary z roku 1854.

6 Podle těchto byla kaplička v roce 1718 již renovována. Roku 1746 byla dobrodinci znovu zcela obnovena, při čemž byla střecha pokryta nově šindelem a provedeny byly i jiné úpravy. Kaplička je velmi kvalitní, typicky barokně pojatá stavba s výraznou krajinotvornou funkcí. Kapličku najdete ukrytou ve stínu dvou mohutných jasanů. Socha sv. Jana Nepomuckého Tato litinová socha je umístěna na mohutném hranolovém soklu. V minulosti zde byl umístěn nápis: Joannes tibi confido, nen erubescam harfce affigies sancti IoannIs nepomvc enis a CIVIbVs starkenbachesibvs sic extrvcta est. - Nápis byl však zcela zničen. Na zadní straně se dochoval čitelný nápis: Na tomto místě socha Sw. Jána nep. L.P zřízená. Roku 1843 wichrem zničená. L.P od ctitelů Swaoganských Jilemnických znova wystawená gest. Socha byla na konci 90.let 20.století zrestaurovaná a byla přemístěna na své současné místo. Krucifix jí chybí, v současné době se však jedná o jeho navrácení.

7 Machačkův kříž Machačkův kříž najdete nad areálem Městské M. nemocnice směrem na Nouzov při staré cestě k obci Peřimov. V čelním pohledu najdete nápis: NAKLADEM MANŽELUW IGNACE A MONYKY GROSMANN W GILEMNICY ROKU 1834 Na přední straně podstavce se pak nachází orámovaný - pětiřádkový text: GEŽÍSSI! TWAU SMRTÍ UZDRAWENA GEST DUSSE NASSE Jedná se o významnou kamenosochařskou a řemeslnou práci z 1. poloviny 19. století mající historický význam pro zdejší region. Zámecký park Základ zámeckého parku vznikl již v 16. století a okolo poloviny 17. století byl rozšířen (severně a severovýchodně od dnešní zámecké budovy). Z této doby je připomínána okrasná zahrada s vodotrysky, dvěma letohrádky, zahradním domkem, vše bylo zčásti obehnáno ohradní zdí. Po roce 1701 péče o zámecký park v tak velkém rozsahu upadla a do konce 19. století nemáme o jeho podobě bližší představu. Rozsáhlých úprav včetně rozšíření se park dočkal v polovině devadesátých let devatenáctého století (mimo jiné strženy budovy lednice a bednárny, zbudována nová ohradní zeď). V místě zahradního domku stávala kaple (kostel) sv. Alžběty, jež r vyhořela, a protože již nesloužila jako hrobka hraběcí rodiny Harrachů, nebyla obnovena. Do dnešních dnů se z této kaple dochovala pouze jedna zeď jako středová zeď dnešního zahradního domku. Kolem kaple býval do počátku 17. století hřbitov.

8 Sochy v zámeckém parku Panna Marie Immaculata Tato socha vzniklá někdy kolem r pochází z Braunova okruhu. V minulosti byla umístěna na velmi nevhodném místě při frekventované silnici u bývalé Fejfarovy elektrárny v Jilemnici- Hrabačově. Odtud byla pak přemístěna do zámeckého praku a postavena západně od zámecké budovy. Socha stojí na podstavci, který je zdoben bohatým páskovým ornamentem, stojí na zeměkouli obtočené hadem a obklopené oblaky. Zhotovena byla z červeného pískovce. Přenesena na nynější místo byla v roce Jedná se o jednu z nejkrásnějších barokních soch na Jilemnicku. Sv. Josef Opět se jedná o sochu z Braunova okruhu, pocházející z roku Sv. Josef stával původně v Dolení ulici u č.p Díky silnému provozu zde socha trpěla a proto byla roku 1985 přenesena do zámeckého parku - poblíž sochy Panny Marie Immaculaty. Sv. Josef je umístěn na podstavci zdobeném po stranách volutami s čabraky, na přední straně dole pak mušlí. Na podstavci vybyl nápis který je dnes již nečitelný - snad: Útěk do Egypta (?) Zhotovena je z šedého pískovce.

9 Sv. Karel Veliký Socha sv. K. Velikého, pocházející z roku 1763, stávala dříve na jiném místě. Od málo používané cesty do Horní Branné, byla památka v roce 2000 nově umístěna v zámeckém parku. Jedná se o rokokovou plastiku ze světlého pískovce. Ty vůbec nedůvěřuješ terezčinejm schopnostem Sv. Antonín Paduánský Na podstavci v rohu za kostelem stávala pozdně barokní socha sv. Antonína Paduánského. Je Ještě dříve jsme ji mohli vidět před pivovarem, tam ale byla v 70. letech 20. století povalena a poničena. Po provedení restaurátorského zásahu v roce 2004 byla socha umístěna do č.p.1 ve výstavních prostorách Krkonošského muzea.

10 Sv. Josef - na rohu zámeckého parku Pískovcová socha v mírně podživotní velikosti je umístěna na nízkém zdobném podstavci zdobeném kartuší. Světec drží v pravé ruce téměř v kolmé poloze Ježíška, jenž obrací tvář k jeho obličeji. Ruku má opřenou o podstavec, který vystupuje z bohaté a poněkud braunovsky pojednané draperii. Hlava světce je prostovlasá, tvář s braunovskými prvky je laskavě skloněna k Ježíškovi. Jedná se o kvalitní pobraunovskou práci. Socha je umístěna na jihovýchodním nároží zámeckého parku proti kostelu. Sochy kolem kostela Socha sv. Jana Nepomuckého Socha je umístěna v konkávním severozápadním nároží věže kostela sv. Vavřince na hranolovém soklu zdobeném po stranách výraznými volutami a nahoře profilovanou římsou. Na podstavci jsou patrné nápisy. Světec je zpodobněn ve stoje, v klidné, bohaté a dobře zvládnuté draperii. V levé ruce drží krucifix, který ještě pravou rukou přidržuje. Na hlavě má kněžský kvadrátek, klidnou tvář sklání ke kříži. Jedná se o vrcholně barokní dílo v dobrém stavu, zhotovené z červeného pískovce.

11 Socha sv. Barbory Socha, kterou nechal kolem roku 1765 zhotovit Jiří Sukáček, je nyní umístěna ve zrekonstruovaném prostoru poblíž kostela sv. Vavřince. Světice v životní velikosti je postavena na podstavci zdobeném kartuší, profilovanou římsou s mušlí a volutami po stranách. Světice je barokně pojatá s prvky rokoka. V levé ruce drží kalich, pravou si přidržuje roucho, obličej je klidný, nepropracovaný, nepatrně zdvižený k nebi. Světice má na hlavě korunku. Draperie je dobře propracovaná, rozevlátá. Ve způsobu provedení díla je možné rozpoznat prvky lidovosti. Socha byla v roce 2001 zrestaurována. Socha sv. Václava u kostela Socha je umístěna v jihozápadním konkávním nároží věže kostela sv. Vavřince. Byla vytesána v klasicistním stylu Janem Suchardou roku Samotná socha svatého Václava představuje světce v podživotní velikosti, ve zbroji, v plášti s hermelínem. Světec má na hlavě korunku, v pravé ruce drží štít s orlicí, v levé praporec. Draperie je pojata klidně, rovněž obličej má klidný výraz a je lehce obrácen k nebi. Socha je umístěna na masivním hranolu, který je zdoben profilovanou římsou a po stranách kanelovými volutami a doplněn nápisy.vše je zhotoveno ze žlutého pískovce.

12 Socha Panny Marie Immaculaty původně v Komenského ulici (podle knihy Jilemnice z edice Zmizelé Čechy, nakladatelství Paseka, 07, autor: J.Luštinec) Socha stávala původně v Komenského ulici v těsném sousedství dívčí školy. Nechal ji zhotovit hostinský František Trojan z protější hospody U Sevastopolu. V sedmdesátých letech 20. století byla rozebrána a pohozena do trávy za kostelem, kde podlehla vlivu přírodních živlů. Dnes zde najdeme pouze zchátralý zbytek podstavce pod tuto sochu. čabraka voluta drapérie - ozdobná pokrývka; 2. ornamentální motiv - dekorační architektonický prvek ve tvaru závitnice, spirála - těžká neprůhledná záclona, dekorativní závěs, zřasení roucha na sochách a obrazech. Fara Budova fary byla postavena okolo roku 1830 v empírovém slohu. Jedná se o jednopatrovou stavbu na obdélníkovém půdorysu zastřešenou valbovou střechou na svažitém pozemku v blízkosti kostela, zámeckého parku a pivovaru. Fara byla původně obklopována rozsáhlou zahradou, na jejím místě se nyní nachází Eurest. Hlavní vstup do budovy se nachází v prostřední ose severního průčelí a je umístěn do kamenného portálu. Kamenný portál hlavního vstupu je doplněný světlíkem ve stlačeném oblouku portálu. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné vyřezávané z přelomu 19. a 20. století. Na jižní straně objektu jsou v suterénu tři jednoduché hladké pískovcové portálky a dvě obdélníková okénka v pískovcovém orámování. Budova je omítnuta měkkou hladkou omítkou členěnou pouze nevýraznou kordonovou římsou a profilovanou římsou korunní, v přízemí ještě pásovou bosáží.)

13 sv. Jan Nepomucký - začátek Zvědavé uličky Plastika je cca 1m vysoká na bohatě zdobeném podstavci. Najdete zde profilovanou římsu dole po stranách s volutami. Na čelní straně je vytesán barokní štít, v němž je 5 pěticípých hvězd. Štít nese znaky modrého a hvězdy zlatého nátěru.světec má na hlavě kněžský kvadrátek, v levé ruce kříž v nezvykle kolmé poloze a ukazovák pravé ruky drží na ústech. Jedná se o zajímavý doklad místní sochařské produkce s prvky lidovosti. Boží muka O původu těchto prostých Božích muk se informace nedochovaly. Pouze letopočet vyrytý do kamene pravděpodobně připomíná dobu jejich zhotovení Boží muka stávala u roubené chalupy č.p. 206 v místě dnešní sokolovny. Tato chalupa byla zbořena roku V roce 1947 obnovily pomník jilemnické rodačky. Na přelomu 20. a 21. století byla Boží muka znovu opravena a přemístěna k Sanocentru v ulici K Břízkám.

14 Starý hřbitov - mohylka Na místě starého hřbitova nalezneme tabulku, kterou zde nechal umístit Děkanský úřad Jilemnice. Stojí zde: Starý hřbitov sloužil k pohřbům až do roku Stával zde i kostel sv. Kříže, který se připomíná již roku Kostel byl zbořen roku Kříž v březové aleji Nápis na kříži: Jas a světlo Boží přijď k nám O Pane prosím učiň z noci den z tmy světlo slabého silným neboť Tvoje milost o Bože může vše. Amen.

15 Kaple Božího Těla Kaple Božího Těla se zvoničkou se nachází v části obce zvané Jilm u silnice směrem na Roztoky u Jilemnice. Kaple byla postavena dle návrhu arch. Viktora Rosenbergera z Královských Vinohrad jilemnickým stavitelem Josefem Pošepným v letech Neobvyklá stavba čerpá z barokního tvarosloví (byť až na přelomu 19. a 20. století) a vhodně dotváří kolorit města. Obraz nad obětním oltářem pro kapli namaloval akademický malíř František Hron z Prahy. (Na stěně orientované k východu býval obraz malovaný na kovové desce. Dnes chybí. Bohužel není známo, kde se nachází.) Kaple byla slavnostně vysvěcena Kaple Božího těla upomíná na starší sakrální stavbu zbořený kostel Božího těla. Kostel Božího těla je doložen jako filiální kostel (kaple) r. 1713, byl zakreslen i na Grauparově mapě z doby kolem roku Kostel je popisován jako převýšená zděná podélná stavba obklopená hřbitovní zdí. Stával při pravém břehu potoka JV od města a Z od nádraží. Kostel byl zbořen v roce 1803, hřbitov zrušen v 1811 a r proťala starý hřbitov nová silnice. Na místě zaniklého kostela byl zakreslen na mapě stabilního katastru kříž. Kaplička nyní slouží jako místo příjemného zastavení při procházkách městem a jednou ročně se tu koná malá pouť. Kaple Božího Těla byla poslední zastávkou na naší dnešní trase. I když, kdo ví. Mapka Vás přivádí zpět na Masarykovo náměstí. Málo kdo ví že se pod ním nachází chodby jilemnických sklepení a tak možná právě ty ukončují celé dnešní putování. V příštím roce je plánované předlažďování celého náměstí. Možné proto je, že se můžeme těšit na různé zajímavé objevy a překvapení.

16 Během Dnů evropského dědictví mohou návštěvníci vstoupit do některých budov, které jsou zčásti nebo zcela nepřístupné, a mohou se též zúčastnit doprovodných akcí. Také město Jilemnice, člen Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se v roce 2008 zapojí do této jedinečné celoevropské akce. Poznámky: Podrobné informace naleznete na zpřístupněná kulturní památka, doprovodná akce kde co bude k vidění, co se bude dít kdy vstupné kaple sv. Anny Kozinec ulice K Vodojemu kaple sv. Izidora kaple Božího těla Kozinec za koupalištěm Jilm ulice Roztocká Kaple i zvonice budou otevřené a přístupné veřejnosti. V některých bude umístěna část fotografií z výstavy Památky v krajině a krajina jako památka. K vidění bude též drobný doprovodný program. Připomeneme si také sto let od založení kaple sv. Anny (sobota), 9:00 16:00 zdarma zvonice Hrabačov u č.p. 744 Přednáška o památkách a krajině Krkonošské muzeum č.p. 75 PaedDr. Jan Luštinec (ředitel Krkonošského muzea) připravil přednášku o památkách a krajině a jejich vzájemném vztahu (úterý), od 16:00 zdarma výstava fotografií památky v krajině SD Jilm č.p. 500 ulice Roztocká Fotografická výstava bude na téma "Památky v krajině a krajina jako památka". Do akce je zapojena i veřejnost. Některé fotografie budou vystaveny také v některých ze zpřístupněných objektů (kaple sv. Izidora apod.). od dle programu SD Jilm zdarma vycházka po připravené trase s kulturním programem Viz. kulturní památky + starý hřbitov Je připravena vycházka s doprovodným kulturním programem po trase, na které bude možné navštívit také některé památky (kaple sv. Izidora, kaple Božího těla, kaple sv. Anny, zvonice a starý hřbitov) (sobota) 9:00 16:00 zdarma Informace Vám rádi sdělíme také na MěÚ Jilemnice Pořádání Dnů evropského dědictví podpořil Liberecký kraj.

17 Památková zóna Jilemnice, Program regenerace a Sdružení historických sídel Na části území města Jilemnice, které zahrnuje historické centrum města, areál kostela, areál zámku i Zvědavou uličku a další prostory byla vyhlášena památková zóna roku Památkově chráněné jsou v tomto území všechny objektu. Na území města (katastrální území Jilemnice a k.ú. Hrabačov) se také nachází řada individuálně prohlášených a chráněných kulturních památek. Program regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) existuje již od roku Prostřednictvím tohoto programu plynou do oprav kulturních památek v městských památkových rezervacích a zónách každoročně finanční prostředky ze státního rozpočtu. Tento program byl a stále je jednou z mála jistot, se kterou mohou vlastníci kulturních památek v MPR a MPZ počítat. Město Jilemnice je také členem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (Sdružení). Z tohoto členství plyne Jilemnici určitá prestiž a také některé drobné finanční výhody. Po zakotvení Programu regenerace MPR a MPZ do života historických sídel přišlo Sdružení s myšlenkou oceňovat ta města, která dosáhnou v péči o kulturní památky na území svých rezervací a zón nejlepších výsledků. V roce 1994 byla podepsána zřizovací listina Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ. Signatáři tohoto dokumentu byli reprezentanti subjektů garantujících Cenu ministr kultury, ministr hospodářství (později převzal garanci ministr pro místní rozvoj) a předseda Sdružení. Do Programu regenerace MPR a MPZ se Jilemnice přihlásila již v roce Od té doby pracuje systematicky na obnově kulturních památek s přispěním finančních prostředků ze státního rozpočtu. V roce 2004 se Jilemnice poprvé přihlásila mezi města usilující o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ. V roce 2005 se Jilemnice do soutěže přihlásila znovu opět s vědomím, že měst a obcí, která se této soutěže mohou zúčastnit je v celé České republice přes 200, a - vyhrála v krajském kole soutěže. Kromě pořádání Ceny za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace MPR a MPZ je ale Sdružení také hlavním garantem Dnů evropského dědictví v České republice, a to již po řadu let. K celoevropské Kampani Dny evropského dědictví se Jilemnice poprvé připojila v roce Letos tedy s námi můžete již třetím rokem objevovat skryté krásy Jilemnice, objevovat a obdivovat město, jak ho možná ještě neznáte. Dny evropského dědictví probíhají v roce 2008 ve dnech září a tématem letošních Dnů je: Památky v krajině, krajina jako památka. (Stejné téma jsme zvolili pro naši fotosoutěž.) V Jilemnici jsme pak pro všechny zájemce v rámci těchto oslav kulturních památek a historických sídel vůbec připravili fotovýstavu v SD Jilm, přednášku o památkách v krajině (zaštiťuje PaedDr. Jan Luštinec) a vycházku po některých památkách v krajině Jilemnicka (ve spolupráci s jilemnickým infocentrem). Na všechny doprovodné akce Vás srdečně zveme! Více informací naleznete na: a také v přiloženém informačním letáčku. Za autory této publikace si pak na tomto místě ještě dovolujeme poděkovat všem, kteří opravují své objekty s citem, popřípadě je užívají přiměřeným způsobem, ctí tradice, tradiční postupy, kulturní památky i jiné cenné objekty a stavby a věnují jim pozornost, zájem a někdy i nemalé finanční prostředky a svůj čas. I kulturní památky, historické stavby a celá sídla jsou součástí našeho životního prostředí!

18 TENTO MATERIÁL VZNIKL PŘI KAŽDOROČNÍ AKCI JILEMNICKÉ POZNÁVÁNÍ A CELOREPUBLIKOVÉ AKCI DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ V ROCE 2008 INFORMAČNÍ STŘEDISKO JILEMNICE MASARYKOVO NÁM. 140, TEL.+FAX: INFO@JILEMNICE.CZ

Naučná stezka Jilemnice známá neznámá Naučná stezka Jilemnice známá neznámá je jednou z nenáročných tras nebo spíše procházkou, která Vás provede

Naučná stezka Jilemnice známá neznámá Naučná stezka Jilemnice známá neznámá je jednou z nenáročných tras nebo spíše procházkou, která Vás provede Naučná stezka Jilemnice známá neznámá Naučná stezka Jilemnice známá neznámá je jednou z nenáročných tras nebo spíše procházkou, která Vás provede malebným městečkem Jilemnice a jeho blízkým okolím. Stezka,

Více

Kam oko babiček dohlédlo

Kam oko babiček dohlédlo Kam oko babiček dohlédlo Jilemnické poznávání Informační centrum 2011 Jilemnické poznávání - Dny evropského dědictví Jilemnické poznávání se již čtvrtým rokem zapojuje do akce Dny evropského dědictví.

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců.

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců. Nález opuštěné věci Městys Náměšť na Hané zveřejňuje podle 135 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, nález opuštěných věcí, u kterých není znám jejich vlastník. o ni vlastník

Více

Městská památková zóna

Městská památková zóna Městská památková zóna Městská památková zóna v České Třebové byla vyhlášena vyhláškou Ministerstva kultury ČR č. 250/1995 Sb., o prohlášení historických jader vybraných měst a jejich částí za městské

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Zdůvodnění přihlášky

Zdůvodnění přihlášky Zdůvodnění přihlášky Polná, ležící na rozhraní Čech a Moravy, vznikla pravděpodobně v polovině 12. století. V místě obchodní křižovatky vznikl hrad a trhová ves. Nejstarší písemnou zmínkou o Polné je majetková

Více

. Teplice - Šanov 15. Bytový dům č. p Alois Vavrouš a syn Alois Vavrouš a syn

. Teplice - Šanov 15. Bytový dům č. p Alois Vavrouš a syn Alois Vavrouš a syn . Teplice - Šanov 15 Název objektu Bytový dům č. p. 1918 Adresa Teplice v Čechách 415 01, U zámku, č. p. 1918 K.ú./parcela č. k. ú. Teplice, p. č. 208/1, Architekt Stavitel Alois Vavrouš a syn Alois Vavrouš

Více

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB PROKONZULTA, a.s. Křenová 26, 602 00 Brno tel. +420 543 255 515, info@prokonzulta.cz PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB Areál zámku - zámeckého hotelu v Mostově na Chebsku, v klidné přírodní lokalitě při

Více

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Obec Objekt Obnova Celkové náklady Podíl vlastníka Podíl obce Kraj Brtnice (Dolní Smrčné) boží muka 140 300 73 300 67 000 Brtnice (Příseka) kostel sv.

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna Moravský Krumlov okr. Znojmo č.p. 60 Sokolovna Název objektu Adresa Palackého č.p. 60, Moravský Krumlov K. ú. / Moravský parcela č. Krumlov, parc.č. 31/1 Architekt Oskar Poříska Stavitel Eduard Oškera

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností. Komplex navrhl

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především historické obce nebo jejich části, na jejichž území jsou zachovány

Více

Ať už Vás zajímají pozapomenuté kříže a sklaní klaple, nebo historické kostely v obcích Českého Švýcarska, tato stránka je tu pro Vás.

Ať už Vás zajímají pozapomenuté kříže a sklaní klaple, nebo historické kostely v obcích Českého Švýcarska, tato stránka je tu pro Vás. Sakrální památky Staré Křečany u pramenů Mandavy Ať už Vás zajímají pozapomenuté kříže a sklaní klaple, nebo historické kostely v obcích Českého Švýcarska, tato stránka je tu pro Vás. Krajina Českého Švýcarska

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO Prezentaci zpracoval : Miroslav LUKÁŠ, starosta obce Plandry listopad 2012 rozšířená verze z roku 2008 Krátce o kapli sv.jana Nepomuckého v Plandrech Kolem roku

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Edmund Löb, Chomutov. .Chomutov 09 Název objektu. Stavitel. Projekt Plány datovány: 4. června Realizace Stavební povolení: 30.

Edmund Löb, Chomutov. .Chomutov 09 Název objektu. Stavitel. Projekt Plány datovány: 4. června Realizace Stavební povolení: 30. .Chomutov 09 Název objektu Vily č. p. 1696 a 1704 Adresa Chomutov, Buchenwaldská ulice č. p. 1697 a 1704 K.ú./parcela č. č. p. 1697 st. p. č. 297 v k. ú. Chomutov č. p. 1704 st. p. č. 287 v k. ú. Chomutov

Více

Raná Titulky vsech obci.indd :26:10

Raná Titulky vsech obci.indd :26:10 Raná KOSTEL SVATÉHO JAKUBA VĚTŠÍHO Obec: Raná Kulturní památka: od 3. 5. 1958, číslo rejstříku: 30504/6-950 Typ objektu: GPS: 49 47 56.30 N, 15 57 51.64 E Nadmořská výška: 500 m n. m. Parcelní číslo: st.

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE PONDĚLÍ 11. 7. 2016 AŽ NEDĚLE 17. 7. 2016 PROGRAM Informační centrum Jilemnice, Masarykovo náměstí 140, 514 01 Jilemnice tel.: 481 541 008 e-mail: info@jilemnice.cz PUTOVÁNÍ PO

Více

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa , kostel svatého Mikuláše, biskupa Stručná historie Obec leží pod severním svahem vrchu Zvičiny. Osídlení území nese rysy venkovského charakteru s typickým soustředěním podél centrální komunikace. V centrální

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp.

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. Karta ohrožené památky katastrální území Kraj Ústecký číslo k.ú. 687391 městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. 72 Umístění památky Hilbertova číslo popisné 72 orient. Schválení

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE

BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE 2009 BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE STRUČNÁ HISTORIE Nedaleko hradu Potštejna, u vesnice Lhoty, nechala hraběnka Terezie Eleonora z Ugarte, rozená ze Žďáru, zbudovat v letech 1692-96 raně barokní

Více

Sakrální architektura

Sakrální architektura Karta ohrožené památky katastrální území Větrov u Krásného číslo Lesa k.ú. 673978 Kraj Petrovice Ústí n.l. Ústecký Schválení zápisu/rozhodnutí o prohlášení Součást Ochranné pásmo Umístění památky SZ od

Více

Paměť v krajině Trojzemí

Paměť v krajině Trojzemí Paměť v krajině Trojzemí (100260207) Problematika drobných památek Drobné památky díla, která jsou vytvořena, upravena nebo alespoň umístěna cílenou lidskou činností vytvoření daného díla musí být vždy

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 Ing. arch. Karel Doubner Zkušenosti z praktických realizací obnovy podstávkových domů Projekt rekonstrukce Komunikace s investorem Spolupráce se

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE Město Žatec V Žatci dne 22.5.2019 Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE 30. 05. 2019 Věc: Předkládá: Vypracoval: Obsah: Nabytí nemovitosti

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Zámek Mnichovo Hradiště

Zámek Mnichovo Hradiště Zámek Mnichovo Hradiště Rozsáhlý areál barokního valdštejnského zámku nalezneme v severní části Mnichova Hradiště. Státní zámek Mnichovo Hradiště je dnes Národní kulturní památkou a patří k němu i bývalý

Více

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice 07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice Sušice Vikariát Sušice-Nepomuk Farnost Sušice Kostel sv. Václava, mučedníka (děkanský) sv. Felixe z Kantalicia (klášterní) Nanebevzetí Panny Marie (hřbitovní) sv. Andělů

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Stará štola Antona Paduánského.

Stará štola Antona Paduánského. Stará štola Antona Paduánského. Ústí štoly se nachází v horní části obce Vyhne v blízkosti silnice. Štola otvírala stejně jmenovanou žílu Anton jihozápadním směrem. Ve výklenku nad portálem štoly je umístěna

Více

Obr. 1: Císařský povinný otisk stabilního katastru, 1841 (

Obr. 1: Císařský povinný otisk stabilního katastru, 1841 ( Obr. 1: Císařský povinný otisk stabilního katastru, 1841 (http://archivnimapy.cuzk.cz). Obr. 2: Stávající ortofotomapa, 2015 (http://geoportal.cuzk.cz). Obr. 3: Situace, Josef Schulz, nedatováno (SOkA

Více

UHERSKÉ HRADIŠTĚ 22. Uherské Hradiště, Komenského nám., č.p Mateřská školka, Komenského nám., č.p. 539, Uherské Hradiště

UHERSKÉ HRADIŠTĚ 22. Uherské Hradiště, Komenského nám., č.p Mateřská školka, Komenského nám., č.p. 539, Uherské Hradiště 3333 UHERSKÉ HRADIŠTĚ 22 Název objektu Mateřská škola Adresa Uherské Hradiště, Komenského nám., č.p. 539 K.ú./parcela Uherské Hradiště 772844/st. 681 č. Architekt Karel Dvořák Stavitel Projekt nedatová

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

EVIDENČNÍ KARTA OBJEKTU KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

EVIDENČNÍ KARTA OBJEKTU KULTURNÍHO DĚDICTVÍ EVIDENČNÍ KARTA OBJEKTU KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Číslo Název LOKALIZACE místní akční skupina (MAS) mikroregion (DSO) obec místní část GPS X (N) Y (E) obec s rozšířenou působností (ORP) katastál.úz. parcel.číslo

Více

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby.

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kostel sv. Václava v Obřanech, pochází z konce17 století. Po požáru v roce 1780 byl kostel obnoven. Opravy hlavní lodi kostela

Více

.Děčín - Podmokly 02. Dům č. p. 702 vila Ingeborg Adresa Resslova ulice č. p. 702, Děčín IV. Podmokly. Karl Sänger. 702, Děčín IV.

.Děčín - Podmokly 02. Dům č. p. 702 vila Ingeborg Adresa Resslova ulice č. p. 702, Děčín IV. Podmokly. Karl Sänger. 702, Děčín IV. .Děčín - Podmokly 02 Název objektu Dům č. p. 702 vila Ingeborg Adresa Resslova ulice č. p. 702, Děčín IV. Podmokly K.ú./parcela č. st. p. č. 753 v k. ú. Podmokly Architekt Karl Sänger Stavitel Projekt

Více

Dotační programy Ministerstva kultury na obnovu kulturních památek

Dotační programy Ministerstva kultury na obnovu kulturních památek Dotační programy Ministerstva kultury na obnovu kulturních památek Dotační programy Ministerstva kultury Podle 16 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, může příspěvek na obnovu kulturní

Více

příloha č.1 - Seznam památkově chráněných objektů Bartošovice v Orlických horách k.ú. Bartošovice v O.h. k.ú. Neratov v O.h. k.ú.

příloha č.1 - Seznam památkově chráněných objektů Bartošovice v Orlických horách k.ú. Bartošovice v O.h. k.ú. Neratov v O.h. k.ú. ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY ORP RYCHNOV NAD KNĚŽNOU aktualizace 2014 1 příloha č.1 - Seznam památkově chráněných objektů Bartošovice v Orlických horách k.ú. Bartošovice v O.h. 21099/6-2214 kostel sv. Maří

Více

INVESTICE MĚSTA TELČE V ROCE. Investice Města Telče v roce 2016

INVESTICE MĚSTA TELČE V ROCE. Investice Města Telče v roce 2016 INVESTICE MĚSTA TELČE V ROCE 2016 Obsah: INVESTIČNÍ AKCE Zimní stadion Telč dokončení Chodník v ul. Myslibořská (mezi TESCO a ul. Jiráskova) Oprava povrchu silnice Studnice Mysliboř Oprava komunikace v

Více

Odhalené soklové zdivo se zazděným oknem Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na Malé Straně v Praze

Odhalené soklové zdivo se zazděným oknem Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na Malé Straně v Praze Odhalené soklové zdivo se zazděným oknem Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na Malé Straně v Praze Nálezová zpráva OPD č. 01/2010 Ladislav Bartoš Praha 1 Malá Strana, čp. 337, renovace

Více

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie Jindřichův Hradec Sousoší Nanebevzetí Panny Marie sloup Nejsvětější trojice Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován

Více

Zajímavosti v obci a okolí

Zajímavosti v obci a okolí Zajímavosti v obci a okolí Zámek Kolštejn Zámek se zbytky hradu - více najdete na stránkách www.icbranna.cz v historii obce. Zámek je v rekonstrukci a je možno po dohodě s kastelánem prohlídka hradu. Kastelán:

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

Jeníkov Titulky vsech obci.indd :25:44

Jeníkov Titulky vsech obci.indd :25:44 Jeníkov KAPLE SVATÉHO VÁCLAVA Obec: Jeníkov Kulturní památka: Ne GPS: 49 44 33.19 N, 15 57 25.96 E Nadmořská výška: 654 m n. m. Parcelní číslo: st. 133 Typ objektu: Vlastník objektu: Obec Jeníkov Mapa:

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn.

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn. 3333 UHERSKÝ OSTROH 1 Název objektu Bývalé železářství Adler Adresa K.ú./ parcela č. Architekt Stavitel Projekt Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p. 153. Uherský Ostroh 773 131 par. st. 181, 182, 183/1,

Více

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava 11318 / 4-5077 P Arnoltov Arnoltov čp.52 zájezdní hostinec Spiegel při silnici na rozcestí k Arnoltovu 15037 / 4-570 S Boučí Boučí tvrz - tvrziště, archeologické stopy při domě čp. 57 31672 / 4-562 S Březová

Více

Kašna v zámeckém parku

Kašna v zámeckém parku Kašna v zámeckém parku Tento projekt byl podpořen Jihomoravským krajem z dotace RKPP JMK 2017 ve výši 150 000,-Kč na základě smlouvy č.046240/17/ok Příjemce: Město Rosice, Palackého nám.13, 665 01 Rosice,

Více

. Teplice - Šanov 10. Kino Olympia č. p. 1049

. Teplice - Šanov 10. Kino Olympia č. p. 1049 . Teplice - Šanov 10 Název objektu Kino Olympia č. p. 1049 Adresa Teplice v Čechách 415 01, Masarykova třída č. p. 1049 K.ú./par. č. k.ú. Teplice, p. č. 1015/1 Architekt Stavitel Rudolf Bitzan ing. Josef

Více

1) Kamenný kříž. Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm

1) Kamenný kříž. Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm KŘÍŽE A POMNÍKY V KATASTRU NAŠÍ OBCE 1) Kamenný kříž Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm Nápisy na kříži. Kříž se nachází při silnici k Velkému Ořechovu. Stojí v upraveném vydlážděném prostoru, vymezeném

Více

Barokní. perly Třeboňska na kole.

Barokní. perly Třeboňska na kole. Barokní perly Třeboňska na kole www.itrebon.cz Baroko v krajině Třeboňska Třeboňská rybniční krajina, protkaná sítí vodních kanálů, s rašeliništi a borovými lesy, je většinou vnímána jako dílo renesančních

Více

Genius loci: Broumovský klasicistní statek - Broumovsko. Napsal uživatel Jan Ježek Středa, 13 Březen :00

Genius loci: Broumovský klasicistní statek - Broumovsko. Napsal uživatel Jan Ježek Středa, 13 Březen :00 Když byl postupně ve 13. století kolonizován hraniční hvozd, získali od krále Přemysla Otakara II. oblast Broumovska a Policka benediktini z Břevnovského kláštera. Po založení klášterů v Polici nad Metují

Více

Obnova kaple Nesvětější Trojice v Nové Olešné provedená v rámci programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím ORP v roce 2016

Obnova kaple Nesvětější Trojice v Nové Olešné provedená v rámci programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím ORP v roce 2016 Souhrnná zpráva o programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností pro správní území ORP za rok 2016 Ministerstvo kultury ČR vyhlásilo pro rok 2016 program Podpora

Více

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí,

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 8 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 1714-1764. 2. Kostel sv. Andělů Strážných se západním křídlem bývalého servitského kláštera, 1714-1734. 103 3. Znak

Více

.Ústí n. L. centrum 16

.Ústí n. L. centrum 16 .Ústí n. L. centrum 16 Název objektu Tyršův dům Adresa Vaníčkova 9 / 835, (922 dům vlevo) Ústí n. L. - centrum K.ú./parcela č. St. p. č. 43/1 v k. ú. Ústí nad Labem 774871 Architekt Adolf Kögler? Stavitel

Více

Tab. 6. Veduta města Kroměříž se zámkem a Podzámeckou zahradou, detail. Detail Tab. 5., výřez; stavba v místě zahradníkova domu.

Tab. 6. Veduta města Kroměříž se zámkem a Podzámeckou zahradou, detail. Detail Tab. 5., výřez; stavba v místě zahradníkova domu. Seznam příloh Tab. 1. Celkový pohled na Libosad Justus van den Nypoort podle předlohy G. M. Vischera, Celkový pohled na Libosad, výřez s pohledem na město, zámek a Podzámeckou zahradu, 1691. In: Zatloukal,

Více

Poslední kříž je postaven ve druhé aleji v borovinách vpravo od silnice do Netína. Je vyroben z hrubého betonu, vysoký 0,8 m bez nápisu a bez

Poslední kříž je postaven ve druhé aleji v borovinách vpravo od silnice do Netína. Je vyroben z hrubého betonu, vysoký 0,8 m bez nápisu a bez Nejstarší kulturní památkou Kochánova je smírčí kámen. Jeho vznik spadá do období Napoleonských válek kolem roku 1810. K tomuto kameni se váže pověst, že v době Napoleonských válek zde byli pochováni dva

Více

TŘI SLÁNSKÁ BAROKNÍ ZASTAVENÍ

TŘI SLÁNSKÁ BAROKNÍ ZASTAVENÍ TŘI SLÁNSKÁ BAROKNÍ ZASTAVENÍ Barokní památky stále pohledově dotvářejí naši českou krajinu a města, Slaný nevyjímaje. Barok na Slánsku a ve Slaném to však není jen monumentální architektura, ale i malba

Více

P íloha č. 1: Fotodokumentace drobných sakrálních objektů v íčkách

P íloha č. 1: Fotodokumentace drobných sakrálních objektů v íčkách P íloha č. 1: Fotodokumentace drobných sakrálních objektů v íčkách A1 Kaple Panny Marie pomocné v Klopotech: K. Leschingerová, srpen 2014 A2 Obraz korunování Panny Marie: K. Leschingerová, duben 2015 A3

Více

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO Prezentaci zpracoval : Miroslav LUKÁŠ, starosta obce Plandry leden 2010 rozšířená verze z roku 2008 Krátce o kapli sv.jana Nepomuckého v Plandrech Kolem roku 1735

Více

Malostranské opevnění

Malostranské opevnění 1996-2005 Malostranské opevnění Jarmila Čiháková, Jan Havrda V létě roku 1994 došlo k objevu, který byl převratem v poznání vývoje pražského podhradí. Výzkum při zřizování nových suterénů v nárožním domě

Více

Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu

Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu po schodech. Kaple byla také postavena v roce 1703. Nejdříve byla opravena červená oplechovaná střecha s věžičkou. Střecha

Více

Občanský spolek SONOW. Adam Hotař

Občanský spolek SONOW. Adam Hotař Občanský spolek SONOW Adam Hotař Občanský spolek SONOW: (do konce roku 2015 občanské sdružení SONOW) Sonow je první doložené jméno Kamenického Šenova (další jména: Skonow, Steinschönau?). Spolek Sonow

Více

FOTODOKUMENTACE SOUČASNÉHO STAVU

FOTODOKUMENTACE SOUČASNÉHO STAVU FOTODOKUMENTACE SOUČASNÉHO STAVU všechny fotografie autoři, 2016 exteriéry 1. Celkový pohled na vilu a bývalou továrnu od západu. 2. Celkový pohled na vilu od západu. 3. Severozápadní průčelí celkový pohled.

Více

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí.

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí. RADNICE Radnice v Jáchymově je vynikajícím dokladem pozdně gotického renesančního stavitelství z l. poloviny 16.století. Přes všechny pozdější stavební úpravy si zachovala původní dispozici pozdně gotické

Více

Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE - Rozsah zimní údržby

Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE - Rozsah zimní údržby Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE - Rozsah zimní údržby 1. ČÁST A Okruh I. 1. Část Dolení ulice, ulička (p.cerman, p.jezdínský), Husova, Masarykovo náměstí, pěší zóna - Harrachova ulice, odbočka z ul.komenského

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje. Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče

Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje. Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče Památky Ústeckého kraje v číslech 1 archeologická památkové rezervace 5 městských památkových rezervací

Více

Restaurátorský průzkum

Restaurátorský průzkum Restaurátorský průzkum \s r j j r f r i f j» j / v > > > v O rr v/ f v časti interiéru bývalého klastera trm itam v Zasove Romana Balcarová, Peter Stirber 2017 i Restaurátorský průzkum Památka: Lokalizace:

Více

A. Péče o kulturní památky v MPZ

A. Péče o kulturní památky v MPZ A. Péče o kulturní památky v MPZ A.1. Uveďte počet nemovitých kulturních památek na územní MPZ na konci roku 2016. Uveďte rozlohu MPZ v ha. Na území MPZ Polná se v roce 2016 nachází 1 x národní kulturní

Více

Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1

Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1 Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1 VĚC Lokalita / Okres Bohumilice / Prachatice Areál / Část areálu Kostel Nejsvětější Trojice Adresa Objekt / Část objektu

Více

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Pap015 Vypracoval(a),

Více

Venkovní expozice v Jilemnici dle projektu Geopark šance pro region p.p.č. 95/67, 106/11 v k.ú. Jilemnice

Venkovní expozice v Jilemnici dle projektu Geopark šance pro region p.p.č. 95/67, 106/11 v k.ú. Jilemnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA stavba: dotčené parcely: stupeň dokumentace: pořizovatel: zpracovatel: Venkovní expozice v Jilemnici dle projektu Geopark šance pro region p.p.č. 95/67, 106/11 v k.ú. Jilemnice studie MAS

Více

.Ústí n. L. centrum 30

.Ústí n. L. centrum 30 .Ústí n. L. centrum 30 Název objektu Uhlozbyt Adresa Velká hradební 61 / 39 Ústí n. L. - centrum K.ú./parcela č. St. p. č. 2709 v k. ú. Ústí nad Labem 774871 Architekt Fellner u. Helmer Alwin Köhler &

Více

Lanškroun, Společenský dům bývalá Langerova vila čp. 335, stavebněhistorický průzkum

Lanškroun, Společenský dům bývalá Langerova vila čp. 335, stavebněhistorický průzkum interiéry suterén (1.P.P.) 78. Suterén, schodiště č. 01, průhled k jihozápadu. 79. Suterén, schodiště č. 01, průhled k severovýchodu. 80. Suterén, schodiště č. 01, vstupní dveře č. D 107-01. 81. Suterén,

Více

Příspěvky na obnovu kulturních památek a památkově hodnotných objektů - podpořené projekty v roce 2012

Příspěvky na obnovu kulturních památek a památkově hodnotných objektů - podpořené projekty v roce 2012 Příspěvky na obnovu kulturních památek a památkově hodnotných objektů - podpořené projekty v roce 2012 Abertamy, rekreační objekt, Pražská čp. 20 Renovace, kompletace a výměna výplní otvorů v objektu Václav,

Více

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Seznam příloh soutěžního návrhu: Obálka Zpáteční adresa Obálka Autor (+CD)

Více