Městská památková zóna

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Městská památková zóna"

Transkript

1 Městská památková zóna Městská památková zóna v České Třebové byla vyhlášena vyhláškou Ministerstva kultury ČR č. 250/1995 Sb., o prohlášení historických jader vybraných měst a jejich částí za městské památkové zóny. Je vymezena vnější hranicí ulic Riegrova, Klácelova, Podbranská, Mírové nábřeží a Kobylí Důl o výměře 12,8 ha. Půdorys historického jádra patří k nejvýraznějším příkladům aplikace slezského schématu města, v jehož osnově dominují dvě souběžné ulice, mezi nimi vzniká náměstí a za středním blokem kostel. Parcely domů podél obou hlavních ulic vytvořily protáhlý čočkovitý vnější obvod města. Staré náměstí je přirozeným centrem města. Nemovité kulturní památky se nacházejí především v k.ú. Česká Třebová, největší koncentrace je logicky v historickém jádru.

2 Kulturní památky nacházející se v městské památkové zóně Kulturní památky jsou uvedeny s rejstříkovým číslem, pod kterým jsou vedeny v Ústředním seznamu kulturních památek. Kostel sv. Jakuba Většího, rejstř. č / Z historie : Kostel sv. Jakuba Většího byl stavěn v letech po požáru, který zničil původní kostel. Výstavbu nového kostela z velké části financoval patron Alois z Liechtensteinu, projekt vypracoval architekt Josef Hardmuth srpna 1884 postihl kostel znovu požár, při kterém se zřítila původní věž a celý krov kostela byl zničen. Věž a střecha byly opraveny dle Hardmuthova řešení, ale tato úprava byla r pozměněna. Zařízení kostela je částečně původní, částečně novější.

3 Socha sv. Václava, rejstř. č Popis : Na vyšším hranolovém soklu, kde je na čelní straně nápis Svatý Václave, oroduj za nás. Postaveno v r.1804 je na nízkém soklíku postava sv. Václava, muže středního věku, oděného v brnění a v dlouhém plášti, na hlavě vévodský čepec. Levou rukou světec přidržuje štít, v pravé je praporec. Postava patrona českého státu je zachycena téměř v životní velikosti a je vytesána v pískovci. Socha se nachází na východní straně kostela sv. Jakuba. Soubor vrcholně barokních soch sv. Kateřiny, sv. Barbory, sv. Jana Nepomuckého a Kalvárie nacházející se v areálu kostela sv. Jakuba Většího Popis : Jsou to hodnotné pískovcové plastiky, vrcholně barokní.

4 Sv. Kateřina, rejstř. č /6-3831/2 socha je z r. 1717, v životní velikosti, umístěna na trojbokém podstavci s reliéfy s tématikou umučení sv. Kateřiny, levou nohou stojí na mučednickém kole, v levé ruce drží otevřenou knihu, v pravé ruce svírá meč. Je oděna do rozevlátého šatu, na hlavě má korunku. Sv. Barbora, rejstř. č /6-3831/3 - socha je z r. 1719, v životní velikosti, umístěna na trojbokém podstavci s reliéfy s tématikou ze života sv.barbory, v levé ruce drží otevřenou knihu, pravá ruka svírá kalich. Je oděna do rozevlátého šatu, na hlavě má korunku.

5 Sv. Jan Nepomucký, rejstř. č /6-3831/4 socha je z r. 1712, v životní velikosti, umístěna na trojbokém podstavci s reliéfními výjevy ze života světce. V levé ruce drží krucifix, pravý ukazováček má položený na ústech. Kalvárie, rejstř. č /6-3831/5 socha je z r. 1801, mohutný trojdílný sokl s reliéfem srdce Páně na přední straně, u paty kříže na nízkém soklíku vlevo socha P. Marie, vpravo sv. Jan, oba se svatozáří. Na soklu uprostřed kříž s Ukřižovaným.

6 Budova děkanství, rejstř. č / dům na ul. Klácelově č. p. 1 pozdně barokní jednopatrová budova, postavena v letech Městský dům na ul. Klácelově č. p. 11, rejstř. č / klasicistní dům z r V roce 2012 byla historická budova č.p. 11 velmi příkladně zrekonstruována do původní podoby a ve vedlejší proluce byla postavena moderní budova muzea propojená s historickým klasicistním objektem včetně vnitřních zařízení. V současné době slouží tato kulturní památka jako stálá expozice Městského muzea.

7 Městský dům na ul. Hýblově č. p. 72, rejstř. č budova Městské spořitelny s klasicizujícím tvaroslovím z r Městský dům na ul. Hýblově č. p. 97, rejstř. č dům z r s fasádou upravenou v duchu národního dekorativismu.

8 Dům na Starém náměstí č. p. 77, rejstř. č / stará radnice s reliéfní deskou s erbem Bohdaneckých z Hodkova, datovanou do r Venkovský dům na ul. Lidické č. p. 310, rejstř. č roubený objekt lidové architektury se sedlovou střechou a bedněným štítem.

9 Městský dům v Kobylím dole č. p. 472, rejstř. č jednopatrový objekt lidové architektury s dřevěnou pavlačí. Kaple P. Marie, rejstř. č pochází z poloviny 18. století, nachází se na rozcestí ulic Chorinova a Moravská.

10 Sloup se sochou P. Marie Immaculaty, rejstř. č / pískovcový sloup na Starém nám. se sochou na mohutném soklu, vrcholně barokní - pochází z r Kulturní památky nacházející se mimo městskou památkovou zónu Rotunda sv. Kateřiny, rejstř. č / Z historie : Pozdně románská kaple, rotunda sv. Kateřiny, je nejstarší památkou ve městě a jedinou dochovanou románskou stavbou ve východních Čechách. Její počátky sahají do 1. poloviny 13. století a souvisí s tzv. českou kolonizací prováděnou premonstrátským klášterem v Litomyšli. Byla postavena v centru osady založené na výšině nad pravým břehem řeky Třebovky. Během více než 750 let své existence byla rotunda mnohokrát opravována a přestavována a v 16.století byla doplněna polodřevěnou zvonicí, která slouží jako brána do prostoru kolem rotundy. Ten je obehnán opukovou zdí a až do roku 1905 sloužil jako hřbitov. V interiéru stojí oltář se soškou patronky sv. Kateřiny Alexandrijské, křesťanské mučednice. Rotunda slouží k sakrálním účelům, konají se zde bohoslužby, církevní obřady, svatby, koncerty.

11 Zvonice u rotundy sv. Kateřiny, rejstř. č /6-3837/2 - tvoří vstup do areálu rotundy, tvoří s ní nedílný celek.

12 Střední škola Gymnázium a bývalá vila ředitele gymnázia - nyní ZUŠ rejstř. č / Budova gymnázia - zahájení výstavby školy na Tyršově náměstí začalo r. 1910, po dokončení vedle stojící vily ředitele gymnázia a stavební práce byly ukončeny v r Jedná se o dvoupatrovou budovu, stojící na půdorysu U. Byla postavena ve stylu secese a architektonické moderny podle návrhu pražského architekta Aloise Dryáka.

13 Vila ředitele gymnázia - jednopatrová secesní vila napojená krčkem na budovu gymnázia, se kterou tvoří jednotný architektonický soubor. Postavena v letech dle návrhu arch. Aloise Dryáka. Nyní je budova užívána pro potřeby Základní umělecké školy. Obě budovy je architektonicky hodnotné jako celek a tvoří dominantu města. Vila na ul. Mlýnské č.p. 900, rejstř. č secesní patrová vila císařského rady Miroslava Vyskočila, v zahradě. Realizována v letech dle návrhu architekta Aloise Dryáka místním stavitelem Františkem Plašilem. Je to významný doklad vývoje architektury a interiérového uměleckého řemesla na počátku 20.století na území Pardubického kraje. Vilu využívá majitel Náboženská obec Církve československé husitské pro Husův sbor s farou.

14 Kaple P. Marie Pomocné Na Horách, rejstř. č / Z historie : Poutní kaple P. Marie Pomocné Na Horách v České Třebové byla postavena r. 1838, základní kámen byl položen r na místě starší kaple, zničené požárem r Objekt je umístěn v západním svahu v poměrně vlhkém terénu. Interiér kaple je plochostropý. Mobiliář tvoří movité kulturní památky, tj. oltář P. Marie, krucifix a lampa věčného světla. Součástí prostředí kulturní památky je i křížová cesta.

15 Venkovská usedlost na ul. Husově č. p. 21, rejstř. č / roubený objekt lidové architektury z r Venkovský dům na ul. Podbranské č. p. 388, rejstř. č zděný objekt lidové architektury se sedlovou a polovalbovou střechou, postaven r

16 Vodárna dva vodárenské pavilony, rejstř. č Pavilon Vrbovka čerpací stanice nad pramenem pitné vody, postaven dle návrhu architekta Aloise Dryáka r Originální technická stavba ve stylu secese a architektonické moderny. Pavilon bývalé čerpací stanice Českých drah - postaven též dle návrhu arch. Dryáka, v současné době stav neudržovaný, bez vnitřního vybavení stavba zachována v autentickém stavu.

17 Socha Šárky, rejstř. č / z roku 1911, autor Quido Kocián, nachází se v parku Javorka. Sousoší Sbratření, rejstř. č / z r. 1950, autor Karel Pokorný, nachází se na dopravním terminálu na náměstí Jana Pernera. Krucifix, rejstř. č / z r. 1765, nachází se na ul. Moravská při výjezdu z České Třebové.

18 Kulturní památky nacházející se v Kozlově, Skuhrově a Svinné Kaple P. Marie v Kozlově, rejstř. č / postavena r V interiéru je oltář s obrazem P. Marie Zbraslavské. R umístěn do věže nový zvon Pavel. Venkovský dům Maxe Švabinského v Kozlově, rejstř. č / chalupa č.p. 50 byla postavena v 19. století, r přistavena nová část s malovaným štítem. Objekt je spojen s pobytem rodiny Vejrychovy v Kozlově a s tvorbou malíře Maxe Švabinského. Na průčelí vytvořil umělec spolu s O.Vaňáčkem a R.Vejrychem, ml. výjev sv. Václav přijímá dary. Rodinu Vejrychovu a Maxe Švabinského připomíná současná expozice Městského muzea v České Třebové.

19 Venkovská usedlost č.p. 27 v Kozlově, rejstř. č soubor pěti objektů : obytný dům, hospodářské křídlo s chlévy, kolna, chlívky a ohradní zeď s vjezdem. Uzavřený trojboký dvůr bývalé rychty v urbanisticky hodnotné vesnici, dokumentující proměnu starší dřevěné zástavby ve zděnou v průběhu 19. století. Dokládá kontinuitu tradičního fungování vysoké dřevěné světnice s patrovým hospodářským dílem.

20 Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Skuhrově, rejstř. č / barokní jednolodní kostel z r. 1740, věž z r Oltář s obrazem sv. Jana Nepomuckého.

21 Sousoší Kalvárie ve Skuhrově, rejstř. č / kamenný krucifix u západního průčelí kostela je zřejmě z r Na podstavci pod křížem jsou umístěny sochy P. Marie a sv. Jana Nepomuckého. Kaple sv. Cyrila a Metoděje ve Svinné, rejstř. č pozdně barokní kaple z 2. poloviny 18. století. V interiéru umístěn oltář s obrazem věrozvěstů.

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 Ing. arch. Karel Doubner Zkušenosti z praktických realizací obnovy podstávkových domů Projekt rekonstrukce Komunikace s investorem Spolupráce se

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

O z n á m e n í o době a místě konání voleb

O z n á m e n í o době a místě konání voleb Městský úřad v České Třebové O z n á m e n í o době a místě konání voleb Starosta města Česká Třebová podle 29 odst.1 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů,

Více

Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici

Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici Seminář Možnosti prezentace a udržitelné péče o památky lidové architektury Zámecký pivovar v Litomyšli,

Více

Jenišovice 5. Karl Randak (Karel Randák) firma bratrů Randáka a firma Hlavatý

Jenišovice 5. Karl Randak (Karel Randák) firma bratrů Randáka a firma Hlavatý Jenišovice 5 Název objektu Husův sbor č.p. 519 Adresa Jenišovice č.e. 519 468 33 Jenišovice u Jabl.n.N. K.ú./parcela č. Jenišovice/ st.p.č. 188 Architekt Stavitel Karl Randak (Karel Randák) firma bratrů

Více

příloha č.1 - Seznam památkově chráněných objektů Bartošovice v Orlických horách k.ú. Bartošovice v O.h. k.ú. Neratov v O.h. k.ú.

příloha č.1 - Seznam památkově chráněných objektů Bartošovice v Orlických horách k.ú. Bartošovice v O.h. k.ú. Neratov v O.h. k.ú. ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY ORP RYCHNOV NAD KNĚŽNOU aktualizace 2014 1 příloha č.1 - Seznam památkově chráněných objektů Bartošovice v Orlických horách k.ú. Bartošovice v O.h. 21099/6-2214 kostel sv. Maří

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Předmět převodu: pozemky parcelních čísel stavební 555 a větší část 549, části

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině grantový projekt SOVAMM / MK ČK 1999-2002: Litomyšlsko - Vysokomýtsko - soupis stávajích archit. a urbanist.

Více

3. Obnovy kulturních památek realizovaných za uplynulé období od r do 2007 z Programu regenerace MPR Domažlice

3. Obnovy kulturních památek realizovaných za uplynulé období od r do 2007 z Programu regenerace MPR Domažlice 3. Obnovy kulturních památek realizovaných za uplynulé období od r. 2003 do 2007 z Programu regenerace MPR Rok 2003 dům čp. 108, Školní ul. klášter, ul. B. obnova krovu a střechy dvorní části domu kláštera

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Lomnice nad Popelkou 21

Lomnice nad Popelkou 21 Lomnice nad Popelkou 21 Název objektu Šlechtova svobodárna čp. 1032 Adresa Letná čp. 1032 Lomnice nad Popelkou K. ú./ parcela č. Architekt Stavitel Lomnice nad Popelkou/st. p. č. 1251 Čeněk Musil František

Více

Horní Benešov. město založeno roku 1253 synem Voka I., Benešem II.

Horní Benešov. město založeno roku 1253 synem Voka I., Benešem II. Horní Benešov město založeno roku 1253 synem Voka I., Benešem II. Zeměpisná poloha města Město Horní Benešov leží na 17 35 VD a 49 SŠ. Poloha města na 50 SŠ podmiňuje mírné podnebí. Zpracovala Veronika

Více

Příloha č.1 Okruhy komunikací operačního plánu zimní údržby místních komunikací v České Třebové pro rok

Příloha č.1 Okruhy komunikací operačního plánu zimní údržby místních komunikací v České Třebové pro rok Okruh zimní údržby S1-S 1 Semanínská - k Semanínu 2 Kozlovská (prioritní) 3 Serpentýny - k zastávce Kozlov (prioritní) 4 Matyášova 5 Úzká 6 U Rybníčka 7 U Javorky 8 Čelakovského 9 B. Němcové 10 Ve Stráni

Více

Zajímavosti v obci a okolí

Zajímavosti v obci a okolí Zajímavosti v obci a okolí Zámek Kolštejn Zámek se zbytky hradu - více najdete na stránkách www.icbranna.cz v historii obce. Zámek je v rekonstrukci a je možno po dohodě s kastelánem prohlídka hradu. Kastelán:

Více

Záchrana a prezentace lidového kulturního dědictví Českomoravského pomezí

Záchrana a prezentace lidového kulturního dědictví Českomoravského pomezí Záchrana a prezentace lidového kulturního dědictví Českomoravského pomezí Seminář Možnosti prezentace a udržitelné péče o památky lidové architektury Zámecký pivovar v Litomyšli, 3. června 2016 Jiří Kmošek

Více

TŘEBOVSKÉ STĚNY a ÚDOLÍ SKUHROVSKÉHO POTOKA Sobota 6. června 2015

TŘEBOVSKÉ STĚNY a ÚDOLÍ SKUHROVSKÉHO POTOKA Sobota 6. června 2015 TŘEBOVSKÉ STĚNY a ÚDOLÍ SKUHROVSKÉHO POTOKA Sobota 6. června 2015 Odjezd: 8:06 (R 885 Galán) z hlavního nádraží ČD Pardubice do stanice Česká Třebová (příjezd 8:47) Sraz: v 7:40 v nádražní hale (kvůli

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

NÁVRH PROSTOROVÉHO USPOŘÁDÁNÍ:

NÁVRH PROSTOROVÉHO USPOŘÁDÁNÍ: : BLOK: a KLÁCELOVA 100 smíšená 2 ano sedlo - - - neurč. - - a.1. občanská - - - 2 ano sedlo neurč. 70 - - 1550 smíšená 2 ano sedlo - - - neurč. - - 1553 smíšená 2 - sedlo - ano sedlo - - - 333 smíšená

Více

Knínice vjezd do návesní silnicovky ve směru od Boskovic. Foto Jiří Pokorný, 2010.

Knínice vjezd do návesní silnicovky ve směru od Boskovic. Foto Jiří Pokorný, 2010. Knínice vjezd do návesní silnicovky ve směru od Boskovic. Foto Jiří Pokorný, 2010. Městečko. Vpravo je socha sv. Jana Nepomuckého, v pozadí vpravo za lípou je č.p. 112. Foto Jiří Pokorný, 2010. 160 Severozápadní

Více

3.6. Přehled konkrétních akcí Programu regenerace MPZ s určením jednotlivých objektů pro obnovu 3.6.1. Nemovité kulturní památky v MPZ

3.6. Přehled konkrétních akcí Programu regenerace MPZ s určením jednotlivých objektů pro obnovu 3.6.1. Nemovité kulturní památky v MPZ 3.6. Přehled konkrétních akcí Programu regenerace MPZ s určením jednotlivých objektů pro obnovu 3.6.1. Nemovité kulturní památky v MPZ název připravované akce obnovy Oprava kostela sv. Jakuba - exteriéry

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - OBCE

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - OBCE NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - OBCE Obec Číslo rejstříku Památka Albrechtice 23463/6 3798 sousoší Piety Anenská Studánka pozemek st. parcela č. 61 Cotkytle 35961/6 3812 kříž 24412/6 3811 socha sv. Jana Nepomuckého

Více

A U T O R S K É D Í L O

A U T O R S K É D Í L O A U T O R S K É D Í L O Michael Kocych Architects Ing. arch. Michael Kocych nezávislý architekt člen České komory architektů ČKA 03 162 Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz

Více

A U T O R S K É D Í L O

A U T O R S K É D Í L O A U T O R S K É D Í L O Michael Kocych Architects Ing. arch. Michael Kocych nezávislý architekt člen České komory architektů ČKA 03 162 Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Památky a ohrožené památky na území MAS Naděje o.p.s. Obec Č. p Památka Umístění - ulice/náměstí

Památky a ohrožené památky na území MAS Naděje o.p.s. Obec Č. p Památka Umístění - ulice/náměstí Tabulka č. 21: Památky a ohrožené památky na území MAS Naděje o.p.s. Obec Č. p Památka Umístění - ulice/náměstí Bečov kostel sv. Jiljí návrší v severovýchodní části obce Bečov socha sv. Floriána u kostela

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Obec Objekt Obnova Celkové náklady Podíl vlastníka Podíl obce Kraj Brtnice (Dolní Smrčné) boží muka 140 300 73 300 67 000 Brtnice (Příseka) kostel sv.

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková

Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková Celkový pohled na současné umístění Bolestného růžence při kostele sv. Michala v Olomouci Socha Krista na Hoře Olivetské, socha Bolestného Krista,

Více

(1) Za národní kulturní památky se prohlašují tyto nemovité kulturní památky:

(1) Za národní kulturní památky se prohlašují tyto nemovité kulturní památky: 50 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. února 2010 o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky 1 Prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky (1) Za národní kulturní

Více

REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects

REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz tel. 595 171 700, 777 240 973 RODINNÉ DOMY: > RODINNÝ DŮM, HORNÍ LHOTA U OSTRAVY 02, PASIVNÍ

Více

Operativní dokumentace kamenných článků ve výkopu při domě čp. 269 na Starém Městě

Operativní dokumentace kamenných článků ve výkopu při domě čp. 269 na Starém Městě Operativní dokumentace kamenných článků ve výkopu při domě čp. 269 na Starém Městě Nálezová zpráva OPD č. 07/2013 Ladislav Bartoš Praha 1 Staré Město, čp. 269, Betlémské náměstí 1. Zpracoval Ing. arch.

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Kutná Hora

Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Kutná Hora Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Kutná Hora MĚSTSKÝ ÚŘAD KUTNÁ HORA Havlíčkovo nám. 552, 284 01 Kutná Hora, IČ: 00236195 odbor památkové péče a školství sídlo

Více

.Děčín - Podmokly 08. Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Herlt a Glaser Herlt a Glaser.

.Děčín - Podmokly 08. Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Herlt a Glaser Herlt a Glaser. .Děčín - Podmokly 08 Název objektu Dům č. p. 367 obytný dům Adresa Teplická ul. č. p. 367, Děčín IV. Podmokly K.ú./parcela č. st. p. č. 582 v k. ú. Podmokly Architekt Stavitel Projekt Realizace Herlt a

Více

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců.

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců. Nález opuštěné věci Městys Náměšť na Hané zveřejňuje podle 135 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, nález opuštěných věcí, u kterých není znám jejich vlastník. o ni vlastník

Více

Genius loci: Broumovský klasicistní statek - Broumovsko. Napsal uživatel Jan Ježek Středa, 13 Březen :00

Genius loci: Broumovský klasicistní statek - Broumovsko. Napsal uživatel Jan Ježek Středa, 13 Březen :00 Když byl postupně ve 13. století kolonizován hraniční hvozd, získali od krále Přemysla Otakara II. oblast Broumovska a Policka benediktini z Břevnovského kláštera. Po založení klášterů v Polici nad Metují

Více

Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál??

Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál?? Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál?? Pár slov k historii 1410 první písemná zmínka vesnice patří do panství Košumberk 1470 majetek pánů z Domanic (severně od Luže, poté se vrací do majetku panství

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Zámek čp. 26 v Hošťálkovech Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Hošťálkovy Letecký snímek areálu zámku V celém okrese Bruntál unikátně dochovaný zámek Hošťálkovy čp.

Více

I. přidělení finančních prostředků z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY. Č. Budějovice

I. přidělení finančních prostředků z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY. Č. Budějovice I. přidělení finančních prostředků z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY okres České 1. Sdružení obyvatelů domu na domu čp. 1844/26 Husově třídě čp. 1844/26 Husova třída České Č. 2. Panu Ing. Miroslavu Holečkovi

Více

Baroko a Jindřichův Hradec

Baroko a Jindřichův Hradec Baroko a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Pap015 Vypracoval(a),

Více

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn.

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn. 3333 UHERSKÝ OSTROH 1 Název objektu Bývalé železářství Adler Adresa K.ú./ parcela č. Architekt Stavitel Projekt Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p. 153. Uherský Ostroh 773 131 par. st. 181, 182, 183/1,

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Toleranční památky. Daňkovice Toleranční modlitebna.

Toleranční památky. Daňkovice Toleranční modlitebna. Toleranční památky Toleranční památky 1 Daňkovice Toleranční patent císaře Josefa II. z roku 1781 umožnil stoupencům evangelického vyznání zakládat církevní sbory a stavět modlitebny. To vše ovšem bylo

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

PODÉL JIZERY ZA LIDOVÝMI STAVBAMI. Z Turnova přes Malou Skálu a Železný Brod do Semil pěšky, na koloběžce, na kole, na lodi, nebo autem

PODÉL JIZERY ZA LIDOVÝMI STAVBAMI. Z Turnova přes Malou Skálu a Železný Brod do Semil pěšky, na koloběžce, na kole, na lodi, nebo autem PODÉL JIZERY ZA LIDOVÝMI STAVBAMI Z Turnova přes Malou Skálu a Železný Brod do Semil pěšky, na koloběžce, na kole, na lodi, nebo autem Pracovní list Pojďte s námi po stopách roubených staveb v Českém ráji!

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

Vážené starostky, vážení starostové,

Vážené starostky, vážení starostové, Vážené starostky, vážení starostové, Oddělení památkové péče odboru školství a kultury Městského úřadu v Sedlčanech Vám předkládá novelizovaný seznam kulturních památek správního obvodu obce s rozšířenou

Více

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k 27.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. 23/2018 Sb. - prohlášení některých památek za národní kulturní památky - poslední stav textu 23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3 ledna

Více

Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Kutná Hora

Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Kutná Hora Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Kutná Hora MĚSTSKÝ ÚŘAD KUTNÁ HORA Havlíčkovo nám. 552, 284 01 Kutná Hora, IČ: 00236195 odbor památkové péče a školství sídlo

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 6. 1. 2012 Ročník: 1. 9. Vzdělávací oblast: Umění

Více

Legenda navrhovaných staveb změna č.1 a aktualizace RP MPZ Chrudim

Legenda navrhovaných staveb změna č.1 a aktualizace RP MPZ Chrudim LEGENDA Legenda navrhovaných staveb změna č.1 a aktualizace RP MPZ Chrudim 1 MASARYKOVO NÁM. - ZÁSTAVBA DVORŮ 2 MASARYKOVO NÁM. - ZÁSTAVBA DVORŮ 3 MASARYKOVO NÁM. - ZÁSTAVBA DVORŮ 4 NÁROŽÍ MASARYKOVO NÁM.,

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE

MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE OBEC BOHATICE MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NÁVRH HOSPODÁŘSKÉHO A SOCIÁLNÍHO ROZVOJE OBCE BOHATICE na období 2011 2015 Místní program obnovy vesnice pro obec BOHATICE HISTORICKÝ VÝVOJ OBCE A OKOLÍ První

Více

Farní pouť Slapy 14. května 2016 Jednotlivé trasy : Trasa 1 Praha Slapy parníkem Trasa 2 Bojanovice žst. - Slapy - délka 9,5 km

Farní pouť Slapy 14. května 2016 Jednotlivé trasy : Trasa 1 Praha Slapy parníkem Trasa 2 Bojanovice žst. - Slapy - délka 9,5 km Farní pouť Slapy 14. května 2016 Letošní farní pouť nás zavede na Slapy do kostela sv. Petra a Pavla. Poutní mše bude začínat ve 13:30 a bude jí sloužit P.Václav Snětina OSB. Dále je uvedeno několik tras,

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Krajský úřad Libereckého kraje odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu DS, Veřejná vyhláška Toto opatření obecné povahy nabylo účinnosti dne: Statutární město IČ 00262340 Mírové náměstí 3100/19

Více

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století.

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století. Adršpach - obec horského rázu rozložená podél silnice má dvě části: Horní a Dolní. Od založení byli původními obyvateli vždy Němci. Jméno znamená vesnice kance. Kolem roku 1250 kraj kolem horního toku

Více

Památková ochrana staveb

Památková ochrana staveb Památková ochrana staveb Základní pojmy Kulturní památka Národní kulturní památka Památková rezervace Památková zóna 1. Kulturní památka Movitá a nemovitá věc, která je za kulturní památku prohlášena ministerstvem

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna Moravský Krumlov okr. Znojmo č.p. 60 Sokolovna Název objektu Adresa Palackého č.p. 60, Moravský Krumlov K. ú. / Moravský parcela č. Krumlov, parc.č. 31/1 Architekt Oskar Poříska Stavitel Eduard Oškera

Více

Dolní Oldřiš, dům č.e. 3, stavebněhistorický průzkum. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu.

Dolní Oldřiš, dům č.e. 3, stavebněhistorický průzkum. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu. 106. Přízemí, bývalé stáje č. A105, jihovýchodní stěna. 107. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k jihozápadu. 108. Přízemí, bývalé

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

I N F O R M A C E. k nabídkovému řízení na P R O D E J objektu v k.ú. Frýdlant, v obci Frýdlant. Předmět prodeje:

I N F O R M A C E. k nabídkovému řízení na P R O D E J objektu v k.ú. Frýdlant, v obci Frýdlant. Předmět prodeje: I N F O R M A C E k nabídkovému řízení na P R O D E J objektu v k.ú. Frýdlant, v obci Frýdlant. Předmět prodeje: - p.p.č. 9 o výměře 886 m 2, zastavěná plocha a nádvoří, jehož součástí je budova č.p. 46

Více

Souhrnná zpráva za rok Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Podbořany

Souhrnná zpráva za rok Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Podbořany Souhrnná zpráva za rok 2017 Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Podbořany Městský úřad Podbořany Mírová 615, 441 01 Podbořany Odbor investic a památkové péče

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD KUTNÁ HORA odbor památkové péče, školství, kultury a TV

MĚSTSKÝ ÚŘAD KUTNÁ HORA odbor památkové péče, školství, kultury a TV MĚSTSKÝ ÚŘAD KUTNÁ HORA odbor památkové péče, školství, kultury a TV adresa: Havlíčkovo náměstí 552, 284 24 Kutná Hora IČ: 00236195 sídlo odboru: Václavské nám. 182, Kutná Hora, telefon: 327 710 210, E-mail:

Více

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby.

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kostel sv. Václava v Obřanech, pochází z konce17 století. Po požáru v roce 1780 byl kostel obnoven. Opravy hlavní lodi kostela

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

ČESKÝ BROD. náměstí Husovo 70 282 01 Český Brod IČ 00235334 DIČ CZ00235334. Tel. 321 612 111 www.cesbrod.cz cesbrod@cesbrod.cz

ČESKÝ BROD. náměstí Husovo 70 282 01 Český Brod IČ 00235334 DIČ CZ00235334. Tel. 321 612 111 www.cesbrod.cz cesbrod@cesbrod.cz ČESKÝ BROD Pravidla pro poskytování a použití finančních prostředků z Programu na rekonstrukci a opravy fasád nemovitostí v městské památkové zóně města Český Brod náměstí Husovo 70 282 01 Český Brod IČ

Více

Paměť v krajině Trojzemí

Paměť v krajině Trojzemí Paměť v krajině Trojzemí (100260207) Problematika drobných památek Drobné památky díla, která jsou vytvořena, upravena nebo alespoň umístěna cílenou lidskou činností vytvoření daného díla musí být vždy

Více

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava 11318 / 4-5077 P Arnoltov Arnoltov čp.52 zájezdní hostinec Spiegel při silnici na rozcestí k Arnoltovu 15037 / 4-570 S Boučí Boučí tvrz - tvrziště, archeologické stopy při domě čp. 57 31672 / 4-562 S Březová

Více

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha OBRAZOVÁ PŘÍLOHA [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha [2] Okna severního průčelí Vladislavského sálu, před 1493, Pražský hrad, Praha [3] Luciano da Laurana: Okna vévodského

Více

Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 10

Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 10 Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Seznam náhradních projektů doporučených k případnému poskytnutí neinvestiční dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci "Programu obnovy kulturních památek

Více

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací:

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: Odpověď dle zákona č. 106/1999 Sb. Předmět žádosti: Dne 5. 2. 2019 obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: - seznam aktuálně vyhlášených veřejných sbírek týkajících

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více