APLIKACE METODY FDM PRO VÝROBU BEZPEČNOSTNÍ KRYTKY STŘEŠNÍHO NOSIČE APPLICATION OF FDM METHOD FOR PRODUCTION OF ROOF RACK SAFETY COVER

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "APLIKACE METODY FDM PRO VÝROBU BEZPEČNOSTNÍ KRYTKY STŘEŠNÍHO NOSIČE APPLICATION OF FDM METHOD FOR PRODUCTION OF ROOF RACK SAFETY COVER"

Transkript

1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE METODY FDM PRO VÝROBU BEZPEČNOSTNÍ KRYTKY STŘEŠNÍHO NOSIČE APPLICATION OF FDM METHOD FOR PRODUCTION OF ROOF RACK SAFETY COVER BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR S THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR ONDŘEJ KASAL ING. JAN DVOŘÁČEK BRNO 2013

2

3

4 FSI VUT List 4 ABSTRAKT eposition Modeling byl vymodelován v programu Autodesk Inventor Práce obsahuje uvedení do problematiky metody FDM a popis vlastního modelování. Rapid prototyping, Fused Deposition Modeling, Autodesk Inventor ABSTRACT This thesis deals with the production of functional part of the roof rack using the Fused Deposition Modeling method. The functional part of the roof rack was modeled in Autodesk Inventor and printed on a 3D printer uprint. The thesis includes an introduction to the topic of FDM and description of custom modeling. Key words Rapid prototyping, Fused Deposition Modeling, Autodesk Inventor BIBLIOGRAFICKÁ CITACE KASAL, O.. Brno strojního inženýrství, s..

5 FSI VUT List 5 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem práci na téma Aplikace metody FDM pro výrobu vypracoval u- Datum

6 FSI VUT List 6 za vypracování práce.

7 FSI VUT List 7 OBSAH ABSTRAKT...4 PROHLÁŠENÍ OBSAH...7 ÚVOD CHARAKTERISTIKA METODY FUSED DEPOSITION MODELING Popis metody Vlastnosti vybraných 3D tiskáren Tiskárna MOJO Tiskárna uprint SE Tiskárna Dimension Elite Tiskárna be3d DeeOrange Reverzní inženýrství Popis postupu modelování Volba obecného nastavení Volba orientace modelu Volba polohy modelu na podložce Post-processing EKONOMICKÉ ZHODNOCENÍ

8 FSI VUT List 8 ÚVOD Vzhledem k tlaku mezinárodní a tržní globalizace v 21. století je hnacím motorem v snaha trh a zárove zajistit jejich vysokou kvalitu. Rychlá reakce na ob- je považována za jeden z urenceschopnosti podniku. Technologie Rapid Prototyping (dále RP) se nabízí jako možný postup s vysokým potenciálem ke snižování ve vývoji produktu, který je považován za jeden z n- 1. Podstatou všech technologií RP je opakované nanášení materiálu po vrstvách konstantní rozdíl od technologie Jestliže jsou k dispozici data z c- z diskem pro vhodnou metodu 3D tisku pomocí technologie RP 2. silné a slabé stránky použitého ochází k 3.

9 FSI VUT List 9 1 CHARAKTERISTIKA METODY FUSED DEPOSITION MODELING ng. Tato technologie zahr- ition Modeling (dále FDM), jejíž základy byly položeny v roce Popis metody Princip metody FDM natavování termoplastického materiálu navinutého ve for- na cívce, ze kterých je vtla- ých trysek je termoplastický materiál nanášen po jednotlivých vrstvách na podložku. nuje 2 kazetami, v nichž jsou. V jedné je stavební materiál, ze kterého bude vyhotovena kone n a-. Tyto podpory jsou po dohotovení mechanicky, chemicky 2. osách Materiál na teplotu o 1 C vyšší, než je jeho teplota tání a po nanesení vlivem nižší okolní teploty ztuhne. Po nanesení celé vrstvy materiálu Z dné vrstvy a dojde k další vrstvy modelu. Tento proces se opakuje 2. V ásti než dovolují možnosti 3D tiskárny, je možné mo- Obr. 1.1 Princip metody FDM 4.

10 FSI VUT List Specifikace po termoplast se používá k anické vlastnosti, tepelnou odolnost a vysokou pevnost v tahu 5. Mechanické vlastnosti materiálu jsou uvedeny v tabulce 1.1. Tab. 1.1 Mechanické vlastnosti polykarbonátu 6. Mechanické vlastnosti Polykarbonát Pevnost v tahu 68 MPa Modul pružnosti v tahu 2300 MPa 5% Pevnost v ohybu 104 MPa Modul pružnosti v ohybu 2200 MPa K tisku metodou FDM se používá také plast ABS plus. Jedná se o amorf- uževnatý, málo nasákavý a netoxický. Mechanické vlastnosti ABS plus pl v tabulce 1.2. Tab. 1.2 Mechanické vlastnosti ABS plus 7. Mechanické vlastnosti ABS plus Pevnost v tahu 36 MPa Modul pružnosti v tahu 2300 MPa 4% Pevnost v ohybu 52 MPa Modul pružnosti v ohybu 2200 MPa 1.3 Vlastnosti vybraných 3D tiskáren e- Technické ren tab Tab. 1.3 Technické parametry vybraných tiskáren 8,9. Technické MOJO uprint SE Dimension Elite DeeOrange parametry Velikost 127 x 127 x x 152 x x 203 x x 100 x 100 modelovacího prostoru [mm] Modelovací ABSplus ABSplus ABSplus ABS materiál (barva (barva (barva) slonovinová kost) slonovinová kost) vrstev [mm] 0,170 0,254 0,170 0,254 0,254 Objem zásobníku [cm 3 ] SE,

11 FSI VUT List Tiskárna MOJO Jedná se o malou 3D tiskárnu (obr. 1.2) založenou na technologii FDM od firmy Stratasys. ABS plus 8. Obr. 1.2 Tiskárna MOJO Tiskárna uprint SE z termoplastu ABSplus. Disponuje 8. Obr. 1.3 Tiskárna uprint SE 8.

12 FSI VUT List Tiskárna Dimension Elite o- s velmi 8. Obr. 1.4 Tiskárna Dimension Elite Tiskárna be3d DeeOrange využívající metodu FDM a dokáže tisknout s - 0,1 mm v osách X a Y. Vzhledem k 9. Obr. 1.5 Tiskárna DeeOrange 9.

13 FSI VUT List 13 2 K o- nebo nebo ProEngineer. 2.1 Reverzní inženýrství Technologie reverzního inženýrství ému výrobnímu procesu (obr. 2.1). Prvotním p e- u- velké výrobní série, která t, s ovat i- d k 3D modelaci anebo použitím 3D skene- 2. Obr. 2.1 Proces reverzního inženýrství 2. získaný ze skenování požadovaných místech, požadovaných místech, polygonální model, plošný model Rapid Surfaces, plošný model Technical Surfaces, plošný model High-Quality Surfaces, plošný model Class A Surfaces 10. V ical Surfa 10.

14 FSI VUT List 14 Na obr. 2. Obr Vzhledem k 2.2 Popis postupu modelování byly posuvným ována v programu Autodesk Inventor Po zadá- bylo pomocí funkce vysunutí dosaženo základního a do programu zadány sti (obr. 2.3). Obr. 2.3.

15 FSI VUT List 15 který bude na u. Poté byla použití funkce která slouží k (obr. 2.4). Použitím tohoto postupu prací se ke kterému by došlo v se zaoblovalo až po použití funkce na. Obr zámku a byl, která (obr. 2.5). Obr. 2.5 Vymodelování podpory zaoblení se zobrazenou rovinou.

16 FSI VUT List 16 Podpora zaoblení v i na druhou stranu bylo modelování sou (obr. 2.6). Obr. 2.6.

17 FSI VUT List 17 3 VÝROBA 3.1 Jelikož program Inventor není kompatibilní s 3D tiskárnou, je nutné vymodelovaný model který je kompatibilní s programem CatalystEX, který slouží jako. V programu CatalystEX se automaticky model jí se data pro vlastní mezer mezi hranami, kolizemi dvou ploch nebo Volba obecného nastavení programu CatalystEX v první záložce General vlastnosti tisku (obr. 3.1). Obr. 3.1 Zvolené parametry. Nejprve ohledem na možnosti tiskárny na 0,254 mm. V tisknuté vrstvy, a to v rozmezí od 0,178 mm do 0,330 mm vlastní dobu tisku a drsnost povrchu. je, zatímco typ Spars použitý materiál pevnost není tak vysoká proto pro.

18 FSI VUT List 18 Obr , aby nedocházelo k tisku ikostí podložky, která má u použité tiskárny 203 x 152 mm. V páté vlastnosti se volí jednotkový systém, STL pouze hodnoty, ale ne jednotky, vána. Proto se musí zvolit milimetry anebo palce. dovoluje s- souboru STL. Jemnou úpravou o- s

19 FSI VUT List Volba orientace modelu Ve druhé záložce programu se volí orientace modelu v prostoru tak, aby bylo použití pod- Je nutno kolmo Na obr. 3.4 je poté zobrazen model spolu s. Šedá barva znázo u- barva. Obr Obr. 3.4.

20 FSI VUT List Volba polohy modelu na podložce která je zobrazena na obr Obr záložce U použité 3 3.

21 FSI VUT List Po zvolení vlastností 3D tiskárny. tisku se v základní poloze pracovní 293 C. tisková poté probíhá vlastní tisk. V prvním kroku je na podložku nanesena základní abra dotyku podložkou a dále se a- Na obr. 3.6 je. Obr. 3.6.

22 FSI VUT List 22 Na obr. 3.7 Obr. 3.7

23 FSI VUT List Post-processing Post-processing je poslední fáze vyhotovení níž se získává výsledný požadovaný tvar. mechanicky odloupáváním anebo chemicky použitím roztoku na bázi átu u- podpor V ultrazvukové. Všechny vyrobené 3D modely s využitím metod RP lze dále z estetického hlediska obrá- s-, arev 12. Na obr. 3.8 r. Obr. 3.8

24 FSI VUT List 24 4 EKONOMICKÉ ZHODNOCENÍ Náklady na výrobu metodou FDM Použitá metoda FDM pro vyhotovení modelu a jeho tisku v dále cca 6 hodin vlastního 3D tisku. Náklady na vyhotovení jednoho kusu Náklady na výrobu metodou vakuového lití do silikonové formy dostupnými metodami pro kusovou výrobu byla oslovena firma MCAE Systems se žádostí o vyhotovení cenové nabídky pro výrobu metodou vakuového lití do silikonové formy je uvedena v tab Tab. 4.1 Cenová nabídka firmy MCAE Systems. Jednoduchá forma Dvojnásobná forma Náklady na Master model Náklady na výrobu formy [K ] Náklady na odlití [ ] ivotnost formy [ks] = (1) kde: -, [ks] -, - náklady na výrobu jednoho kusu metodou FDM. Celkové náklady na výrobu metodou vakuového lití do jednonásobné silikonové formy vztahu (2): = + + (2) kde: - metodou vakuového lití do jednonásobné silikonové formy, [ ] - náklady na výrobu Master modelu, [ks] - jednonásobných forem, - náklady na výrobu jednonásobné silikonové formy, [ks] -, - náklady na výrobu jednoho kusu odlitku z jednonásobné silikonové formy.

25 FSI VUT List 25 Celkové náklady na výrobu metodou vakuového lití do dvojnásobné silikonové formy jsou 3): = + + (3) kde: - metodou vakuového lití do dvojnásobné silikonové formy, [ ] - náklady na výrobu Master modelu, [ks] - - náklady na výrobu dvojnásobné silikonové formy, [ks] -, - náklady na výrobu jednoho kusu odlitku z dvojnásobné silikonové formy. - (1), (2), (3) jsou uvedeny v tab. 4.2 grafu na obr. 4.1, kde bylo.

26 FSI VUT List 26 Tab. 4.2 n[ks] Vakuové lití (forma 1 ks) Vakuové lití (forma 2 ks) FDM

27 FSI VUT List 27 3D e- malých detailech od originálu liší. o- t. Z r- e- Obr. 5.1 Vzhledem k metodou vakuového lití do sili- V ání plastu do formy, é-

28 FSI VUT List 28 SEZNAM POUŽITÝCH ZDR 1. LAN, Hongbo. Web-based rapid prototyping and manufacturing systems: A review. Computers in Industry [online]. 2009, vol. 60, issue 9, s [vid ]. DOI: /j.compind Dostupné z: 2. PÍŠKA, Miroslav.. Vyd. 1. Brno: Akademické nakladatelství CERM, s. ISBN HÁJEK, Pavel. rototyping [online] [vid ]. Dostupné z: 4. Fused Deposition Modeling. CustomPartNet [online] [vid ]. Dostupné z: 5. ABS plast. YAMAMUSIC [online] [vid ]. Dostupné z: 6. Polycarbonate. Stratasys Ltd. [online] [vid ]. Dostupné z: C4.ashx 7. ABSplus. Stratasys Ltd. [online] [vid ]. Dostupné z: D03FA5B6.ashx 8. MCAE SYSTEMS, s.r.o. 3D tiskárny [online] [vid ]. Dostupné z: 9. Be3D. DO-IT [online] [vid ]. Dostupné z: Princip Reverse Engineeringu [online] [vid ]. Dostupné z: DVision Technologies. Explaining Catalyst EX build properties [online] [vid ]. Dostupné z: explaining-catalyst-ex-build-properties/ 12. SEDLÁK, Josef. Aditivní technologie-metody Rapid Prototyping [online] [vid ]. Dostupné z: gie_metody_rapid_prototyping.pdf

29 FSI VUT List 29 SEZNAM POUŽITÝCH, ZKRATEK, TABULEK Zkratka Jednotka Popis 3D [-] Trojdimenzionální prostor ABS [-] Akrylonitril butadien styrenu CAD [-] Computer Aided Design CNC [-] Computer Numeric Control FDM [-] Fused Deposition Modeling NaOH [-] Hydroxid sodný RP [-] Rapid Prototyping STL [-] Standard Tesselation Language Symbol Jednotka Popis C FDM C form1 C form2 C n1 C n2 [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] náklady na výrobu jednoho kusu metodou FDM náklady na výrobu jednonásobné silikonové formy náklady na výrobu dvojnásobné silikonové formy metodou vakuového lití do jednonásobné silikonové formy metodou vakuového lití do dvojnásobné silikonové formy C nfdm [ ] C master [ ] náklady na výrobu Master modelu C od1 C od2 [ ] [ ] n [ks] náklady na výrobu jednoho kusu odlitku z jednonásobné silikonové formy náklady na výrobu jednoho kusu odlitku z dvojnásobné silikonové formy n f1 [ks] n f2 [ks]

30 FSI VUT List 30 Obr. 1.1 Obr. 1.2 Obr. 1.3 Obr. 1.4 Obr. 1.5 Obr. 2.1 Obr. 2.2 Obr. 2.3 Obr. 2.4 Obr. 2.5 Obr. 2.6 Obr. 3.1 Obr. 3.2 Obr. 3.3 Obr. 3.4 Obr. 3.5 Obr. 3.6 Obr. 3.7 Obr. 3.8 Obr. 4.1 Obr. 5.1 Popis Princip metody FDM Tiskárna MOJO Tiskárna uprint SE Tiskárna Dimension Elite Tiskárna DeeOrange Proces reverzního inženýrství Zvolené parametry materiálem Tab. 1.1 Tab. 1.2 Tab. 1.3 Tab. 4.1 Tab. 4.2 Popis Mechanické vlastnosti polykarbonátu Mechanické vlastnosti ABS plus Technické parametry vybraných tiskáren Cenová nabídka firmy MCAE Systems

PEVNOLÁTKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

PEVNOLÁTKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING Střední průmyslová škola na Proseku Novoborská 2, 190 00 Praha 9 PEVNOLÁTKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING - Fused Deposition Modeling - Laminated Object Manufacturing - Inject Printing Ing. Lukáš Procházka

Více

SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY

SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY ASSEMBLING AND FUNCTIONAL VERIFICATION OF A HOME 3D PRINTER DIPLOMOVÁ PRÁCE DIPLOMA THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Bc. Jaroslav TESAŘ VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR

Více

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU MODELU HLAVOLAMU JEŽKA V KLECI

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU MODELU HLAVOLAMU JEŽKA V KLECI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE

Více

Výroba náhradního ozubeného kola metodou RP

Výroba náhradního ozubeného kola metodou RP Výroba náhradního ozubeného kola metodou RP Production of replacement cogwheel using RP methods BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR David SVĚTLÍK VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR Ing. Oskar ZEMČÍK,

Více

VYUŽITÍ MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU PROTOTYPU DRŽÁKU NA VYSOUŠEČ VLASŮ

VYUŽITÍ MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU PROTOTYPU DRŽÁKU NA VYSOUŠEČ VLASŮ VYUŽITÍ MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU PROTOTYPU DRŽÁKU NA VYSOUŠEČ VLASŮ UTILIZATION OF THE MODERN METHOD FOR A PRODUCTION OF THE PROTOTYPE OF THE HAIR DRYER HANDLE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR S THESIS AUTOR

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ZPŮSOBY FILTRACE VZDUCHU AIR FILTRATION METHODS

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ZPŮSOBY FILTRACE VZDUCHU AIR FILTRATION METHODS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŢENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE ZPŮSOBY FILTRACE VZDUCHU AIR FILTRATION METHODS

Více

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU APPLICATION OF MODERN TECHNOLOGIES FOR THE PRODUCTION OF THE RELEASE MECHANISM OF A CAR DOOR BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více

KONSTRUKČNÍ NÁVRH PŘÍPRAVKŮ PRO ZMĚNU VÝROBNÍHO POSTUPU TLAKOVÝCH ZÁSOBNÍKŮ COMMON RAIL

KONSTRUKČNÍ NÁVRH PŘÍPRAVKŮ PRO ZMĚNU VÝROBNÍHO POSTUPU TLAKOVÝCH ZÁSOBNÍKŮ COMMON RAIL VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON

APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON APPLICATION OF MODERN METHODS FOR PRODUCTION OF MOBILE PHONE STORAGE STAND BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY OCELOVÁ KONSTRUKCE HALY STEEL STRUCTURE OF A HALL

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY OCELOVÁ KONSTRUKCE HALY STEEL STRUCTURE OF A HALL VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ KONSTRUKCE

Více

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre Quality control Robotic machining Rapid prototyping 3D optical digitalization Additive manufacturing of metal parts Mechanical and industrial design Obsah prezentace Představení pracoviště Laboratoře Vývoj

Více

APLIKACE METODY FUSED DEPOSITION MODELING PRO VYHOTOVENÍ NÁVRHU MODELU PLANETOVÉHO MECHANISMU

APLIKACE METODY FUSED DEPOSITION MODELING PRO VYHOTOVENÍ NÁVRHU MODELU PLANETOVÉHO MECHANISMU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE

Více

3D tiskárny FDM. PŘEHLED SySTÉMŮ A MATERIÁLŮ

3D tiskárny FDM. PŘEHLED SySTÉMŮ A MATERIÁLŮ 3D tiskárny FDM PŘEHLED SySTÉMŮ A MATERIÁLŮ 3D tiskárny FDM Pokroky v aditivní výrobě 3D tiskárny FDM (fused deposition modeling) nabízí nedostižnou všestrannost, s níž dokážete převést CAD soubory do

Více

ŽELEZOBETONOVÁ SKELETOVÁ KONSTRUKCE

ŽELEZOBETONOVÁ SKELETOVÁ KONSTRUKCE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

NÁVRH 3D MODELU VÁLCE MOTORU JAWA 50 A JEHO MOŽNÁ REALIZACE VÝROBY

NÁVRH 3D MODELU VÁLCE MOTORU JAWA 50 A JEHO MOŽNÁ REALIZACE VÝROBY NÁVRH 3D MODELU VÁLCE MOTORU JAWA 50 A JEHO MOŽNÁ REALIZACE VÝROBY DESIGN 3D MODEL JAWA ENGINE CYLINDER 50 AND ITS POSSIBLE REALIZATION OF PRODUCTION BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR

Více

Středoškolská technika KLADNICE 300 t (výtah z maturitní práce)

Středoškolská technika KLADNICE 300 t (výtah z maturitní práce) Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT KLADNICE 300 t (výtah z maturitní práce) Simon Kalombo Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola

Více

PŘEPOČET KOTLE PŘI DÍLČÍM VÝKONU

PŘEPOČET KOTLE PŘI DÍLČÍM VÝKONU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE PŘEPOČET KOTLE PŘI DÍLČÍM VÝKONU RECALCULATION

Více

VÝROBA PROTOTYPOVÉHO DÍLU POMOCÍ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

VÝROBA PROTOTYPOVÉHO DÍLU POMOCÍ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŢENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA PROTOTYPOVÉHO

Více

Vzor textu na deskách bakalářské práce. Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Jméno Příjmení

Vzor textu na deskách bakalářské práce. Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Jméno Příjmení Vzor textu na deskách bakalářské práce Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Rok Jméno Příjmení Vzor titulní strany bakalářské práce Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta

Více

FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR'S THESIS. prof. Ing. MARCELA KARMAZÍNOVÁ, CSc.

FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR'S THESIS. prof. Ing. MARCELA KARMAZÍNOVÁ, CSc. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ NOSNÁ KONSTRUKCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY HODNOCENÍ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ODLITKY V TECHNICKÉ DOKUMENTACI FOUNDRY IN TECHNICAL DOCUMENTATION

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ODLITKY V TECHNICKÉ DOKUMENTACI FOUNDRY IN TECHNICAL DOCUMENTATION VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MACHINE DESIGN ODLITKY V TECHNICKÉ DOKUMENTACI

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY KONSTRUKCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY KONSTRUKCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MACHINE AND INDUSTRIAL DESIGN DESIGN PC MONITORU

Více

Bc. Jan Drápela Ing. Matyáš Chaloupka

Bc. Jan Drápela Ing. Matyáš Chaloupka www.mcae.cz ا mcae@mcae.cz ا +420 549 128 811 Progresivní využití aditivních technologií v moderní společnosti Bc. Jan Drápela Ing. Matyáš Chaloupka Komplexní řešení Od prvotního nápadu až po finální produkt!

Více

VÝROBA FUNKČNÍHO NÁHRADNÍHO DÍLU METODOU FDM TISKU

VÝROBA FUNKČNÍHO NÁHRADNÍHO DÍLU METODOU FDM TISKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA FUNKČNÍHO

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA PROTOTYPU

Více

VÝROBA MONTÁŽNÍCH PŘÍPRAVKŮ POMOCÍ METODY FUSED DEPOSITION MODELING PRODUCTION OF ASSEMBLY JIGS BY FUSED DEPOSITION MODELING METHOD

VÝROBA MONTÁŽNÍCH PŘÍPRAVKŮ POMOCÍ METODY FUSED DEPOSITION MODELING PRODUCTION OF ASSEMBLY JIGS BY FUSED DEPOSITION MODELING METHOD VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

KARTOGRAFIE II (08) Prostorová kartografická díla

KARTOGRAFIE II (08) Prostorová kartografická díla KARTOGRAFIE II (08) Prostorová kartografická díla RNDr. Ladislav Plánka, CSc. Institut geodézie a důlního měřictví, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Podkladové

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES PŘEPOČET A ALTERNATIVNÍ

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

A Průvodní dokument VŠKP

A Průvodní dokument VŠKP VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES A Průvodní dokument

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE SAMONASÁVACÍ ČERPADLO SELF-PRIMING PUMP DIPLOMOVÁ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI VÝROBĚ LOPATEK RYBÁŘSKÝCH NÁVNAD

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI VÝROBĚ LOPATEK RYBÁŘSKÝCH NÁVNAD VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VYUŽITÍ

Více

HODNOCENÍ FINANČNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA JEJÍ ZLEPŠENÍ

HODNOCENÍ FINANČNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA JEJÍ ZLEPŠENÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES HODNOCENÍ FINANČNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA JEJÍ

Více

Fortus 3D. Produkční systémy. Přehled systémů Fortus FOR A 3D WORLD TM

Fortus 3D. Produkční systémy. Přehled systémů Fortus FOR A 3D WORLD TM 3D Produkční systémy Fortus Prohlédněte si výsledky. Pokrok v oblasti aditivní výroby 3D produkční systémy Fortus nabízejí nebývalou všestrannost a schopnosti pro transformaci vašich CAD souborů do podoby

Více

APLIKACE CAD/CAM TECHNOLOGIE PRO VYTROŘENÍ LOGA SPOLEČNOSTI

APLIKACE CAD/CAM TECHNOLOGIE PRO VYTROŘENÍ LOGA SPOLEČNOSTI BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE CAD/CAM TECHNOLOGIE PRO VYTROŘENÍ

Více

VÝROBA NÁHRADNÍHO DÍLU CHLAZENÍ K ELEKTROMOTORU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

VÝROBA NÁHRADNÍHO DÍLU CHLAZENÍ K ELEKTROMOTORU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING VÝROBA NÁHRADNÍHO DÍLU CHLAZENÍ K ELEKTROMOTORU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING PRODUCTION OF SPARE PART OF COOLING FROM ELECTROMOTOR WITH THE USE OF RAPID PROTOTYPING TECHNOLOGY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NOSNÁ ŽELEZOBETONOVÁ KONSTRUKCE OBCHODNÍHO DOMU REINFORCED CONCRETE STRUCTURE

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NOSNÁ ŽELEZOBETONOVÁ KONSTRUKCE OBCHODNÍHO DOMU REINFORCED CONCRETE STRUCTURE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES NOSNÁ ŽELEZOBETONOVÁ

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Stavebně-technologický projekt přístavba ZŠ Dobřichovice

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Stavebně-technologický projekt přístavba ZŠ Dobřichovice ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Stavebně-technologický projekt přístavba ZŠ Dobřichovice Jan Sládeček 2017 Vedoucí bakalářské práce: Ing. Rostislav

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF WATER STRUCTURES ÚPRAVA HARTMANICKÉHO POTOKA REGULATION OF HARTMANICE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES PROJEKT ZASTŘEŠENÍ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ OCELOVÁ HALA PRO PRŮMYSLOVOU VÝROBU STEEL HALL STRUCTURE FOR INDUSTRIAL PRODUCTION

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ OCELOVÁ HALA PRO PRŮMYSLOVOU VÝROBU STEEL HALL STRUCTURE FOR INDUSTRIAL PRODUCTION VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ HALA PRO

Více

TECHNOLOGIE OBRÁBĚNÍ VYBRANÉ SOUČÁSTI PRO AUTOMOBILOVÝ PRUMYSL

TECHNOLOGIE OBRÁBĚNÍ VYBRANÉ SOUČÁSTI PRO AUTOMOBILOVÝ PRUMYSL TECHNOLOGIE OBRÁBĚNÍ VYBRANÉ SOUČÁSTI PRO AUTOMOBILOVÝ PRUMYSL On the machining technology of a selected part for the car industry DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER'S THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Bc. Zdeňka RYŠAVÁ VEDOUCÍ

Více

FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 4

FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 4 VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ K NÁVRHU PIVNÍ SKLENICE PRO PIVOVAR STAROBRNO, A.S. USAGE OF MODERN TECHNOLOGIES TO DESIGN BEER GLASS FOR BREWERY STAROBRNO, A.S. BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA NAVRŽENÉ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VÍCEÚČELOVÁ SPORTOVNÍ HALA MULTI-FUNCTION SPORTS HALL

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VÍCEÚČELOVÁ SPORTOVNÍ HALA MULTI-FUNCTION SPORTS HALL VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES VÍCEÚČELOVÁ SPORTOVNÍ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY SILIKONOVÉ

Více

Podle použit. vají: Technologie Rapid Prototyping umožň stí jakkoli složit. ináší:

Podle použit. vají: Technologie Rapid Prototyping umožň stí jakkoli složit. ináší: Aditivní technologie metody Rapid Prototyping K moderním trendům ve výrobě prototypových dílů patří zejména aditivní technologie, které zahrnují např. spékání/slinování prášků různého chemického složení,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY PROGRAMOVÁNÍ

Více

Vzor textu na deskách diplomové práce. Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Jméno Příjmení

Vzor textu na deskách diplomové práce. Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Jméno Příjmení Vzor textu na deskách diplomové práce Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Rok Jméno Příjmení Vzor titulní strany diplomové práce Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta

Více

VYUŽITÍ CAD APLIKACÍ PRO RAPID PROTOTYPING

VYUŽITÍ CAD APLIKACÍ PRO RAPID PROTOTYPING VYUŽITÍ CAD APLIKACÍ PRO RAPID PROTOTYPING CAD APLICATIONS IN RAPID PROTOTYPING BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Ondřej PEŠEK VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR Ing. Oskar ZEMČÍK, Ph.D. BRNO 2012

Více

2.18 Rapid prototyping, 3D tisk

2.18 Rapid prototyping, 3D tisk Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB STUDIE PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V LOKALITE DOLNÍ LOUČKY

FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB STUDIE PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V LOKALITE DOLNÍ LOUČKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERZITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF WATER STRUCTURES STUDIE PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V LOKALITE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF WATER STRUCTURES PROJEKTOVÁNÍ LINIOVÝCH HYDROTECHNICKÝCH STAVEB

Více

NOSNÁ KONSTRUKCE ZASTŘEŠENÍ FOTBALOVÉ TRIBUNY STEEL STRUCTURE OF FOOTBAL GRANDSTAND

NOSNÁ KONSTRUKCE ZASTŘEŠENÍ FOTBALOVÉ TRIBUNY STEEL STRUCTURE OF FOOTBAL GRANDSTAND VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES NOSNÁ KONSTRUKCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES PŘEPOČET A VARIANTNÍ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA PŘEVODOVÉ

Více

VÝROBA PŘÍPRAVKU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

VÝROBA PŘÍPRAVKU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT VÝROBA PŘÍPRAVKU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID

Více

ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE APLIKACE METODY FUSED DEPOSITION MODELING PRO VÝROBU FUNKČNÍHO NÍHO PŘÍSLUŠENSTVÍ RUČNÍHO KUCHYŇSKÉHO ROBOTA PRODUCTION OF FUNCTIONAL EQUIPMENT FOR FOOD PROCESSOR USING FUSED DEPOSITION MODELING BAKALÁŘSKÁ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV FYZIKÁLNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF PHYSICAL ENGINEERING PŘÍPRAVA 2D HETEROSTRUKTUR

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY 3D TISK

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ

KRAJSKÁ KNIHOVNA V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES KRAJSKÁ KNIHOVNA

Více

Fortus 3D Produkční systémy

Fortus 3D Produkční systémy Fortus 3D Produkční systémy DALŠÍ INFORMACE NAJDETE NA ADRESE STRATASYS.CZ THE 3D PRINTING SOLUTIONS COMPANY Prohlédněte si výsledky. Pokrok v oblasti aditivní výroby 3D produkční systémy Fortus nabízejí

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY PŘEHLED

Více

OCELOVÁ PRŮMYSLOVÁ HALA S JEŘÁBOVOU DRÁHOU STEEL INDUSTRIAL HALL WITH CRANE RAIL

OCELOVÁ PRŮMYSLOVÁ HALA S JEŘÁBOVOU DRÁHOU STEEL INDUSTRIAL HALL WITH CRANE RAIL VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ PRŮMYSLOVÁ

Více

DESIGN OF MODULAR DEVICE FOR RAPID-PROTOTYPING AND ITS APPLICATIONS

DESIGN OF MODULAR DEVICE FOR RAPID-PROTOTYPING AND ITS APPLICATIONS DESIGN OF MODULAR DEVICE FOR RAPID-PROTOTYPING AND ITS APPLICATIONS Durkáč M., Mareček J. Department of Agriculture, Food and Environmental Engineering, Faculty of Agronomy, Mendel University in Brno,

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DEVNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ KONSTRUKCE LÁVKY

Více

OBROBITELNOST KOMPRESNÍCH KOL Z TITANOVÝCH SLITIN

OBROBITELNOST KOMPRESNÍCH KOL Z TITANOVÝCH SLITIN OBROBITELNOST KOMPRESNÍCH KOL Z TITANOVÝCH SLITIN ON THE MACHINABILITY OF COMPRESSION TITANIUM-ALLOYS WHEELS DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER'S THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Bc. Faustin PEPIN VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR

Více

REALIZACE 3D TISKÁRNY TYPU REPRAP

REALIZACE 3D TISKÁRNY TYPU REPRAP VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT REALIZACE 3D TISKÁRNY TYPU REPRAP IMPLEMENTATION

Více

VÝROBA MODELU KRYTU LYŽAŘSKÉ HELMY S VYUŽITÍM CAD APLIKACE A MODERNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE

VÝROBA MODELU KRYTU LYŽAŘSKÉ HELMY S VYUŽITÍM CAD APLIKACE A MODERNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT VÝROBA MODELU KRYTU LYŽAŘSKÉ HELMY S VYUŽITÍM

Více

VÝROBA PROTOTYPU NABÍJECÍHO STOJANU METODOU FDM TISKU

VÝROBA PROTOTYPU NABÍJECÍHO STOJANU METODOU FDM TISKU VÝROBA PROTOTYPU NABÍJECÍHO STOJANU METODOU FDM TISKU PRODUCTION OF CHARGING DOCK ON FDM PRINTER BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR LUKÁŠ VÁLEK VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR Ing. OSKAR ZEMČÍK,

Více

Moderní technologie dokončování velmi přesných děr vystržováním a její vliv na užitné vlastnosti výrobků

Moderní technologie dokončování velmi přesných děr vystržováním a její vliv na užitné vlastnosti výrobků Moderní technologie dokončování velmi přesných děr vystržováním a její vliv na užitné vlastnosti výrobků Stanislav Fiala 1, Ing. Karel Kouřil, Ph.D 1, Jan Řehoř 2. 1 HAM-FINAL s.r.o, Vlárská 22, 628 00

Více

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz. Technologická zařízení

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz. Technologická zařízení Technologická zařízení Oddělení prototypových technologií a procesů 3D tiskárna Objet Connex 500 Systém od firmy Objet je určen pro výrobu rozměrných a přesných modelů. Maximální rozměry modelů: 490 x

Více

OCELOVÁ KONSTRUKCE ROZHLEDNY STEEL STRUCTURE OF VIEWING TOWER

OCELOVÁ KONSTRUKCE ROZHLEDNY STEEL STRUCTURE OF VIEWING TOWER VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ KONSTRUKCE

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZD NÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ADMINISTRATIVNÍ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH STRATEGIE ROZVOJE MALÉ RODINNÉ FIRMY THE DEVELOPMENT OF SMALL FAMILY OWNED COMPANY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH STRATEGIE ROZVOJE MALÉ RODINNÉ FIRMY THE DEVELOPMENT OF SMALL FAMILY OWNED COMPANY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF NÁVRH STRATEGIE ROZVOJE MALÉ RODINNÉ FIRMY THE DEVELOPMENT OF SMALL

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ STATICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ŽELEZOBETONOVÝCH NÁDRŽÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ STATICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ŽELEZOBETONOVÝCH NÁDRŽÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES STATICKÉ ŘEŠENÍ

Více

VYROBENÍ VZORKU SOUČÁSTI ADITIVNÍ TECHNOLOGIÍ RAPID PROTOTYPING

VYROBENÍ VZORKU SOUČÁSTI ADITIVNÍ TECHNOLOGIÍ RAPID PROTOTYPING VYROBENÍ VZORKU SOUČÁSTI ADITIVNÍ TECHNOLOGIÍ RAPID PROTOTYPING MANUFACTURING OF COMPONENTS USING RAPID PROTOTYPING TECHNOLOGY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Roman Hájek VEDOUCÍ PRÁCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF BUILDING STRUCTURES SLOŽKA A POLYFUNKČNÍ RODINNÝ DŮM

Více

3D TISK: nová cesta k efektivnější výuce

3D TISK: nová cesta k efektivnější výuce 3D TISK: nová cesta k efektivnější výuce VÝUKA 3D TISKU NA SPŠ NA PROSEKU první 3D tiskárna Z510 první 3D tiskárna FDM (FFF) DeeOrange UČEBNA DeeGreen (předmět 3D tisk) příprava dat 3D tisk (vl. modely)

Více

1. Úvod do mechatroniky

1. Úvod do mechatroniky zapis_mechatronika_uvod08/2012 MECH Aa 1 z 5 1. Úvod do mechatroniky Mechatronics - název vznikl v Japonsku v 70. letech ze slov "MECHAnical systems" a "electronics" U nás se začal používat v 80. letech

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF WATER STRUCTURES STUDIE MVE V LOKALITĚ PARDUBICE SVÍTKOV STUDY

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ZASTŘEŠENÍ SPORTOVNÍHO OBJEKTU THE ROOFING OF THE SPORT HALL ÚVODNÍ LISTY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ZASTŘEŠENÍ SPORTOVNÍHO OBJEKTU THE ROOFING OF THE SPORT HALL ÚVODNÍ LISTY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES ZASTŘEŠENÍ SPORTOVNÍHO

Více

Všeobecně lze říci, že EUCOR má několikanásobně vyšší odolnost proti otěru než tavený čedič a řádově vyšší než speciální legované ocele a litiny.

Všeobecně lze říci, že EUCOR má několikanásobně vyšší odolnost proti otěru než tavený čedič a řádově vyšší než speciální legované ocele a litiny. KATALOGOVÝ LIST E-02 A. CHARAKTERISTIKA EUCOR je obchodní označení korundo-baddeleyitového materiálu, respektive odlitků, vyráběných tavením vhodných surovin v elektrické obloukové peci, odléváním vzniklé

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF ROAD STRUCTURES VYHLEDÁVACÍ STUDIE OBCHVATU OBCE OSTROMĚŘ

Více

3D FDM TISKÁRNA REPRAP A PARAMETRY TISKU

3D FDM TISKÁRNA REPRAP A PARAMETRY TISKU 3D FDM TISKÁRNA REPRAP A PARAMETRY TISKU 3D FDM PRINTER REPRAP AND PARAMETERS OF PRINT DIPLOMOVÁ/BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MASTER'S THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Bc. TOMÁŠ KRATOCHVÍL VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR Ing. OSKAR

Více

KONSTRUKCE PŘÍPRAVKU NA OBRÁBĚNÍ TĚLES VYSOKOTLAKÝCH VSTŘIKOVACÍCH ČERPADEL.

KONSTRUKCE PŘÍPRAVKU NA OBRÁBĚNÍ TĚLES VYSOKOTLAKÝCH VSTŘIKOVACÍCH ČERPADEL. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY KONSTRUKCE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY OF TURBINE WITH SIDE CHANNEL RUNNER

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY OF TURBINE WITH SIDE CHANNEL RUNNER VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY

Více

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DEVNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ KONSTRUKCE TRIBUNY

Více

Začněte využívat výhody D tisku! Využíváte výhody rapid prototypingu?

Začněte využívat výhody D tisku! Využíváte výhody rapid prototypingu? Začněte využívat výhody D tisku! 3D tisk se dnes využívá pro výrobu prototypů i malosériovou výrobu. 3D tisk, na rozdíl od standardních technologií odlévání nebo vstřikování do forem, soustružení, či CNC

Více

RÁM P ÍV SU SE SKLÁP CÍ NÁSTAVBOU

RÁM P ÍV SU SE SKLÁP CÍ NÁSTAVBOU VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF BUILDING STRUCTURES RODINNÝ DŮM S PROVOZOVNOU FAMILY

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES NÁVRH NOSNÉ OCELOVÉ

Více