SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2012 O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2012 O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY"

Transkript

1 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2012 O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY Den vydání: Platnost: Účinnost: Zkrácené znění: S 4/ o citacích dokumentů

2 Směrnice děkana Právnické fakulty Masarykovy univerzity č. 4/2012 O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY Článek 1 Předmět úpravy (1) Tato směrnice upravuje požadavky na citaci dokumentů užívaných v bakalářských, diplomových, rigorózních a disertačních pracích (dále jen práce ) odevzdávaných na Právnické fakultě Masarykovy univerzity (dále jen fakulta ) v rámci akreditovaných studijních programů, a to včetně studijních programů MPA a LL.M. Ustanovení Studijního a zkušebního řádu Masarykovy univerzity a předpisů fakulty týkající se náležitostí a úpravy kvalifikačních prací nejsou touto směrnicí dotčena. (2) Ustanovení této směrnice se vztahují i na písemné práce k modulům zpracovávané dle validační dokumentace ke studijním programům MPA a LL.M. (3) Ustanovení směrnice se přiměřeně vztahují též na ostatní písemné práce podávané na fakultě, a to včetně programů celoživotního vzdělávání. Článek 2 Vyznačení a umístění citací a odkazy na citace (1) Text citovaný přímo je třeba vhodným způsobem vyznačit, zpravidla přiměřeným odsazením přímo citovaného textu zprava a zleva a dále shora a zdola od okolního textu, jakož i užitím menšího fontu. Zvolený způsob je třeba konzistentně užívat v průběhu celé práce. (2) Parafrázovaný text nebo přebraná myšlenka se v práci nijak nevyznačují. Je třeba je opatřit odkazem dle odst. 3. (3) Na citace jednotlivých pramenů je odkazováno v textu číslem poznámky psané horním indexem. Samotná bibliografická citace je uváděna v poznámce pod čarou na stránce, na níž je odkaz. (4) Poznámky pod čarou jsou vzestupně číslovány průběžně v celém dokumentu.

3 Článek 3 Úvodní ustanovení k citacím a seznamu použitých pramenů (1) V situacích, kdy má autor práce možnost volit způsob vyznačení citace a tvar bibliografické citace nebo konkrétního prvku, je povinen zvolené řešení konzistentně užívat v celé práci. (2) Pokud se na téže straně bezprostředně opakuje citace konkrétního pramene, použije se na jejím místě výraz ibid. nebo tamtéž s případným připojením údaje o citovaném rozsahu stran, nebo strukturní jednotce příslušného pramene. (3) Pokud autorské údaje obsahují více než tři osoby, lze fakultativně namísto uvedení všech osob, označit pouze tu, která by byla uvedena na prvním místě s připojením dodatku ve tvaru et al. nebo a kol. (4) Pro citaci tištěné odborné literatury dle čl. 8 této směrnice a elektronických pramenů dle čl. 9 této směrnice se podpůrně použijí ustanovení normy ČSN ISO Pro citaci právních předpisů ČR dle čl. 10 této směrnice se podpůrně použijí čl legislativních pravidel vlády. 2 Pro citaci právních předpisů EU dle čl. 10 této směrnice se podpůrně použijí sekce Pravidel pro jednotnou úpravu dokumentů EU. 3 (5) Ustanoveními této směrnice se použijí i v případě, kdy externí instituce poskytující přístup k citovanému zdroji vyžaduje odlišný tvar bibliografické citace. Článek 4 Citace tištěné odborné literatury (1) Úplná bibliografická citace knižního díla se uvádí ve tvaru: primární autorské údaje, název, sekundární autorské údaje, vydání, místo vydání, nakladatelství, rok, počet stran a ISBN. Název se uvádí kurzívou. V případě, že se jedná o první vydání knižního díla a údaj o pořadí vydání v díle není uveden, je možno tento údaj vynechat rovněž v citaci. (2) Úplná bibliografická citace odborného článku se uvádí ve tvaru: primární autorské údaje, název článku, název periodika, rok, ročník, číslo, rozsah stran a ISSN. Název periodika se uvádí kurzívou. (3) Úplná bibliografická citace příspěvku ve sborníku se uvádí ve tvaru: primární autorské údaje, název příspěvku, sekundární autorské údaje, název sborníku, místo vydání, nakladatelství, rok, rozsah stran a ISBN. Název sborníku se uvádí kurzívou. 1 ČSN ISO 690. Informace a dokumentace Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, Legislativní pravidla Vlády schválená usnesením vlády č. 188/1998, ve znění pozdějších předpisů. CODEXIS ONLINE [právní informační systém]. Atlas Consulting [cit ]. Dostupné z: 3 Pravidla pro jednotnou úpravu dokumentů [online]. Lucemburk: Úřad pro publikace Evropské unie, 2011 [cit ]. Dostupné z:

4 (4) Úplná bibliografická citace kvalifikační práce se uvádí ve tvaru: primární autorské údaje, název, místo obhajoby, rok, počet stran, druh práce, univerzita, fakulta. Název se uvádí kurzívou. (5) Zkrácená citace tištěné odborné literatury se uvádí ve tvaru: příjmení autora, fakultativně rok vydání, výraz op. cit. Rok vydání se uvádí pouze v případě, že se v práci cituje více děl příslušného autora. (6) Tištěná odborná literatura se vždy uvádí úplnou bibliografickou citací, je-li v práci zmíněna poprvé. Následně se uvádí prostřednictvím zkrácené bibliografické citace. (7) V případě odkazu na konkrétní stranu nebo rozsah stran se tento údaj v bibliografické citaci uvádí na místě určeném pro poznámky (samotný konec bibliografické citace). Příklady úplných bibliografických citací: NEUMAN, Pavel. Firemní právo. 2. vyd. Brno: Nakladatelství ARON, s. ISBN NOVOTNÝ, Josef. Akceptace směnky. Časopis pro právní vědu a praxi. 2001, roč. 9, č. 4, s ISSN OVESNÝ, Pavel. Finanční správa součást realizace finančního práva. In: HORÁK, Petr et al. Dny práva 2008 Days of Law. Brno: Masarykova univerzita, s ISBN DLOUHÁ, Jana. Věcná břemena. Brno, s. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Právnická fakulta. Příklady úplných citací s odkazem na konkrétní stranu: NEUMAN, Pavel. Firemní právo. 2. vyd. Brno: Nakladatelství ARON, s. ISBN S Příklady zkrácených citací s odkazem na konkrétní stranu: NEUMAN 2009 op. cit., s Článek 5 Citace elektronických pramenů (1) Pro citaci elektronických pramenů se přiměřeně užijí ustanovení čl. 8 této směrnice. (2) Za název díla se v hranatých závorkách připojí údaj o druhu média (nosiče), na němž je pramen zachycen. (3) Za údaje, které se týkají vydání díla, se v hranatých závorkách připojí údaj o datu citace (okamžiku přístupu ke zdroji) pramene ve tvaru [cit ]. (4) Na samotný konec bibliografické citace lze fakultativně (v případě citace pramene umístěného online obligatorně) připojit informaci o možnosti přístupu ke zdroji.

5 Příklady úplných bibliografických citací: INGWERSEN, Peter; Petr BLÁHA a Tomáš Novák. Information Retrieval Interaction [online]. London: Taylor Graham, 1992 [cit ]. ISBN Dostupné z: pi/iri/files/ingwersen_iri.pdf Information Literacy Competency Standards for Higher Education [online]. Chicago: Association of College and Research Libraries, 2000 [cit ]. Dostupné z: CAMPBELL-KELLY, Martin; VALDURIEZ, Patrick. A Technical Critique of Fifty Software Patents [online] [cit ]. Dostupné z: papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id= KREČ, Luboš. Vláda omezí anonymní akcie. Jejich majitelé se budou muset registrovat. IHNED.cz [online]. Economia, 2011 [cit ]. ISSN Dostupné z: RADVAN, Michal. Je berní právo samostatným odvětvím práva? In: NECHAL, Jan et al. (eds.). Dny práva 2008 Days of Law [online]. Brno: Masarykova univerzita, 2008 [cit ]. ISBN Dostupné z: Právnická fakulta Masarykovy univerzity: historie fakulty [online]. Masarykova univerzita [cit ]. Dostupné z: DLOUHÁ, Jana. Informační potřeby, vnímání knihoven a informačních zdrojů ve společnosti (se zaměřením na akademické prostředí) [online] [cit ]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Právnická fakulta. Dostupné z: Příklady zkrácených bibliografických citací: DLOUHÁ 2009 op. cit. Článek 6 Citace právních předpisů (1) Úplná bibliografická citace právních předpisů ČR se uvádí ve tvaru: druh právního předpisu, pořadové číslo, rok vydání, zkratka publikační platformy a plný název. (2) Zkrácená bibliografická citace právních předpisů ČR se uvádí ve tvaru: druh právního předpisu, pořadové číslo, rok vydání a zkratka publikační platformy. Slovní bibliografická citace právního předpisu se uvádí ve tvaru: druh právního předpisu (pokud již není obsažen v názvu), název nebo zkrácený název právního předpisu.

6 (3) Bibliografická citace konkrétního nebo konkrétních ustanovení právního předpisu ČR se provádí tak, že se před citaci předpisu umístí odkaz na citované ustanovení. Pro označení paragrafu se užívá znak, pro označení článku zkratka čl., pro označení odstavce zkratka odst. a pro označení písmena zkratka písm.. Při citaci se postupuje směrem od nejobecnější strukturální jednotky. (4) V případě, že byl citovaný právní předpis ČR novelizován, je tuto skutečnost nutno uvést připojením dodatku o verzi předpisu, která se cituje. V případě, že byl předpis novelizován jedenkrát, připojí se dodatek ve tvaru: ve znění a zkrácená bibliografická citace novelizujícího předpisu. V případě, že byl předpis novelizován více než jedenkrát, připojí se dodatek ve tvaru: ve znění a seznam zkrácených bibliografických citací všech novelizujících předpisů. Není-li to na úkor jednoznačnosti označení citované verze předpisu, lze v případě předpisu, který byl novelizován více než jedenkrát, alternativně připojit dodatek ve tvaru: ve znění pozdějších předpisů. (5) V případě citace konkrétního ustanovení právního předpisu ČR, které bylo novelizováno, se přiměřeně užijí pravidla z odst. 4 s tím rozdílem, že se v úvahu berou pouze předpisy novelizující toto ustanovení. (6) Úplná bibliografická citace právních předpisů EU se uvádí ve tvaru: druh právního předpisu, orgán, který právní předpis vydal, rok vydání, pořadové číslo, zkratka společenství/unie, datum vydání a název. (7) Zkrácená bibliografická citace právních předpisů EU se uvádí ve tvaru: druh právního předpisu, rok vydání, pořadové číslo a zkratka společenství/unie. (8) Pro citaci konkrétních ustanovení právních předpisů EU a novelizovaných předpisů se přiměřeně použijí pravidla z odst (9) Právní předpis se vždy uvádí úplnou bibliografickou citací, je-li v práci zmíněn poprvé. Následně se uvádí prostřednictvím zkrácené nebo slovní citace. (10) Při první zmínce předpisu v textu lze formulací (dále jen ) zavést obvyklou zkratku, která se následně užívá místo zkrácené nebo slovní bibliografické citace. (11) Pro citaci právních předpisů ostatních zemí a organizací se přiměřeně užijí pravidla z odst Na samý počátek bibliografické citace se navíc připojí údaj o zemi, z níž právní předpis pochází. (12) Za bibliografickou citaci předpisu se připojí bibliografická citace zdroje, ze kterého byl text předpisu čerpán. Příklady úplných bibliografických citací: Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. In: ASPI [právní informační systém]. Wolters Kluwer ČR [cit ]. Nařízení Komise (ES) č. 3223/94 ze dne 21. prosince 1994 o

7 prováděcích pravidlech k dovoznímu režimu pro ovoce a zeleninu. In: CODEXIS [právní informační systém]. Atlas Consulting [cit ]. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/24/ES ze dne 23. dubna 2009 o právní ochraně počítačových programů. In: EUR-lex [právní informační systém]. Úřad pro publikace Evropské unie [cit ]. Dostupné z: Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. In: Sbírka zákonů. Ministerstvo vnitra, 2000, částka 36, s ISSN SLOVENSKÁ REPUBLIKA. Ústavní zákon č. 460/1992 Zb., Ústava Slovenskej republiky, ve znění pozdějších předpisů. In: ASPI [právní informační systém]. Wolters Kluwer ČR [cit ]. Příklady zkrácených bibliografických citací: zákon č. 513/1991 Sb. autorský zákon nařízení č. 94/3223/ ES Článek 7 Citace soudních rozhodnutí (1) Úplná bibliografická citace soudních rozhodnutí se uvádí ve tvaru: druh soudního rozhodnutí, soud, který rozhodnutí vydal, datum vydání a spisová značka nebo jiné obdobné označení. (2) Soudní rozhodnutí se vždy uvádí úplnou bibliografickou citací, je-li v práci zmíněno poprvé. Následně se na něj lze odkazovat vhodně zvoleným výrazem nebo označením. (3) Za bibliografickou citaci soudního rozhodnutí se připojí bibliografická citace zdroje, ze kterého byl text soudního rozhodnutí čerpán. Příklady úplných bibliografických citací: Rozsudek Nejvyššího soudu ČR ze dne , sp. zn. 33 Cdo 4272/2009. In: Beck-online [právní informační systém]. Nakladatelství C. H. Beck [cit ]. Dostupné z: Rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne , věc C- 391/10. In: EUR-lex [právní informační systém]. Úřad pro publikace Evropské unie [cit ]. Dostupné z:

8 Článek 8 Závěrečná ustanovení (1) Zrušuje se Směrnice děkana č. 4/2009 ze dne 8. července 2009, o úpravě rukopisů písemných prací a o citaci dokumentů užívaných v pracích podávaných na Právnické fakultě Masarykovy univerzity, a to s účinností od (2) Zrušuje se Směrnice děkana č. 10/2008 ze dne O úpravě rukopisů písemných prací a o citaci dokumentů užívaných v pracích podávaných na Právnické fakultě MU v rámci programu MPA (Master of Public Administration), a to s účinností od (3) Zrušuje se Směrnice děkana č. 3/2007 ze dne O úpravě rukopisů písemných prací a o citaci dokumentů užívaných v pracích podávaných na Právnické fakultě MU v rámci programu LL.M. obchodní právo, a to s účinností od (4) Výkladem jednotlivých ustanovení této směrnice pověřuji proděkana pro vědu a výzkum. (5) Průběžnou aktualizací této směrnice pověřuji proděkana pro vědu a výzkum. (6) Kontrolou dodržování této směrnice u bakalářských, diplomových a disertačních prací pověřuji vedoucího práce (školitele) a u rigorózních prací oponenty práce. (7) Tato směrnice nabývá účinnosti dnem Kvalifikační práce (bakalářské, diplomové, disertační a rigorózní) podávané do se řídí dosavadními předpisy, užití pravidel citace dokumentů stanovených touto směrnicí je fakultativní. V Brně dne prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc.,v.r., děkan

O CITACÍCH DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY

O CITACÍCH DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2013 O CITACÍCH DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY Den vydání: 1. 8. 2013 Platnost: 1. 8. 2013

Více

O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU

O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU Masarykova univerzita Právnická fakulta Směrnice děkana č. 1/2006 O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU vydaná na základě 28 odst.

Více

O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU

O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU Masarykova univerzita Právnická fakulta Směrnice děkana č. 4/2009 O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU vydaná na základě 28 odst.

Více

O VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ MEZINÁRODNÍ MEZIFAKULTNÍ STUDIA

O VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ MEZINÁRODNÍ MEZIFAKULTNÍ STUDIA MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 6/2012 O VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ MEZINÁRODNÍ MEZIFAKULTNÍ STUDIA Den vydání: 2. 7. 2012 Platnost: 2. 7. 2012 Účinnost:

Více

Disertační práce MPA. Michal Radvan. Zápatí prezentace

Disertační práce MPA. Michal Radvan. Zápatí prezentace Disertační práce MPA Michal Radvan Zápatí prezentace Směrnice děkana č. 10/2008 O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŢÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU V RÁMCI PROGRAMU

Více

Směrnice děkana č. 10/2008

Směrnice děkana č. 10/2008 Masarykova univerzita Právnická fakulta Směrnice děkana č. 10/2008 O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU V RÁMCI PROGRAMU Den vydání:

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 1/2015

SMĚRNICE DĚKANA č. 1/2015 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 1/2015 STIPENDIJNÍ PROGRAM NA PODPORU PROJEKTOVÝCH AKTIVIT Den vydání: 4. února 2015 Platnost: 4. února 2015 Účinnost: 16. února 2015 Směrnice

Více

POKYN DĚKANA č. 6/2015

POKYN DĚKANA č. 6/2015 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA POKYN DĚKANA č. 6/2015 O ZPRACOVÁNÍ VÝROČNÍ ZPRÁVY PRÁVNICKÉ FAKULTY MASARYKOVY UNIVERZITY ZA ROK 2015 Den vydání: 4. 12. 2015 Platnost: 4. 12. 2015 Účinnost: 4.

Více

Metodický pokyn děkana FZV UP pro vypracování bakalářských a diplomových prací na FZV UP

Metodický pokyn děkana FZV UP pro vypracování bakalářských a diplomových prací na FZV UP FZV-MPD-2/2014 FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UP V OLOMOUCI PROVÁDĚCÍ NORMA Metodický pokyn děkana FZV UP pro vypracování bakalářských a diplomových prací na FZV UP Obsah: Tímto metodickým pokynem se vymezuje

Více

UNIVERZITA KARLOVA. [Název disertační práce]

UNIVERZITA KARLOVA. [Název disertační práce] UNIVERZITA KARLOVA Právnická fakulta [Jméno disertanta/disertantky] [Název disertační práce] [případně podnázev] Disertační práce Školitel: [Prof. JUDr. YYYY XXX, DrSc.] (případně Konzultant: [Prof. JUDr.

Více

Směrnice děkanky č. 2/2010 kterou se stanoví náležitosti kvalifikačních prací na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

Směrnice děkanky č. 2/2010 kterou se stanoví náležitosti kvalifikačních prací na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Směrnice děkanky č. 2/2010 kterou se stanoví náležitosti kvalifikačních prací na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Děkanka v souladu se Studijním a zkušebním řádem UP a s Rigorózním řádem

Více

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé citace jsou ty, do

Více

PF-B-18/10. Náležitosti kvalifikačních prací na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

PF-B-18/10. Náležitosti kvalifikačních prací na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci V NI TŘ NÍ N OR MA PF UP PF-B-18/10 Náležitosti kvalifikačních prací na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Garant: Platnost: dnem 27. 4. 2018 Tato vnitřní norma stanovuje základní

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 13/2007 ve znění dodatku č. 1 Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu

UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 13/2007 ve znění dodatku č. 1 Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu Věc: Působnost pro: Účinnost od: 1. října 2007 Číslo jednací: Předkládá: UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 13/2007 ve znění dodatku č. 1 Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou

Více

Právní kontrola Mgr. Michal Prokop právník Odpovědný pracovník Ing. Aleš Kocourek, Ph.D. prorektor

Právní kontrola Mgr. Michal Prokop právník Odpovědný pracovník Ing. Aleš Kocourek, Ph.D. prorektor Název Směrnice rektora TUL č. 5/2018 Jednotná úprava a zveřejňování bakalářských, diplomových, disertačních, rigorózních a habilitačních prací Jméno Funkce Datum Podpis Garant doc. RNDr. Miroslav Brzezina,

Více

UNIVERZITA KARLOVA. [Název rigorózní práce]

UNIVERZITA KARLOVA. [Název rigorózní práce] UNIVERZITA KARLOVA Právnická fakulta [Jméno rigorozanta/rigorozantky] [Název rigorózní práce] [případně podnázev] Rigorózní práce (případně Pověřený akademický pracovník: [Prof. JUDr. YYYY XXX, DrSc.])

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 20/2018. sazebník odměn

OPATŘENÍ DĚKANA č. 20/2018. sazebník odměn Univerzita Karlova V Praze dne 21. prosince 2018 Právnická fakulta UKPF/181571/2018 OPATŘENÍ DĚKANA č. 20/2018 sazebník odměn Podle čl. 11 odst. 2 Statutu Právnické fakulty Univerzity Karlovy vydávám toto

Více

Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta

Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta Odevzdání práce Bakalářské a diplomové práce se odevzdávají prostřednictvím webového rozhraní SIS na adrese

Více

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu výukovém materiálu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE. Ročník: 2012 Praze dne 3. prosince 2012 Částka: 14 O B S A H

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE. Ročník: 2012 Praze dne 3. prosince 2012 Částka: 14 O B S A H S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ REKTORA POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE Ročník: 2012 Praze dne 3. prosince 2012 Částka: 14 O B S A H Pokyn rektora Policejní akademie České republiky v Praze,

Více

Část první ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Základní pojmy

Část první ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1. Základní pojmy 10. Pokyn rektora Policejní akademie České republiky v Praze, ze dne 14. října 2016 kterým se upravuje formální úprava vysokoškolských kvalifikačních prací zpracovávaných na Policejní akademii České republiky

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. 1. Bakalářská a diplomová práce se odevzdává ve třech výtiscích v pevné vazbě. Práce musí být svázaná

Více

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování maturitní práce V Praze dne: 15. 10. 2008 Ing. Jan Hildebrand ředitel školy

Více

O ZPRACOVÁNÍ VÝROČNÍ ZPRÁVY PRÁVNICKÉ FAKULTY MASARYKOVY UNIVERZITY ZA ROK 2017

O ZPRACOVÁNÍ VÝROČNÍ ZPRÁVY PRÁVNICKÉ FAKULTY MASARYKOVY UNIVERZITY ZA ROK 2017 Pokyn děkana Právnické fakulty Masarykovy univerzity č. 10/2017 O ZPRACOVÁNÍ VÝROČNÍ ZPRÁVY PRÁVNICKÉ FAKULTY MASARYKOVY UNIVERZITY ZA ROK 2017 (ve znění účinném od 4. 12. 2017) Podle 28 odst. 1 zákona

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 7/2010

SMĚRNICE DĚKANA č. 7/2010 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 7/2010 kterou se vyhlašuje STIPENDIJNÍ PROGRAM NA PODPORU KRÁTKODOBÝCH ZAHRANIČNÍCH A TUZEMSKÝCH STUDIJNÍCH POBYTŮ STUDENTŮ ve znění změn Den

Více

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 Citační záznam slouží k jednoznačné identifikaci zdroje, tedy např. knihy, časopisu

Více

Výnos děkana č. 8/2010

Výnos děkana č. 8/2010 Filozofická fakulta UHK Rokitanského 62, 500 03 Hradec Králové Sídlo fakulty: Nám. Svobody 331, Hradec Králové www.uhk.cz/ff Mgr. Petr Grulich, Ph.D. tel. 493 331 201 děkan e-mail: petr.grulich@uhk.cz

Více

Bakalářská práce / Diplomová práce. Požadavky KRL 2016/2017

Bakalářská práce / Diplomová práce. Požadavky KRL 2016/2017 Bakalářská práce / Diplomová práce Požadavky KRL 2016/2017 Zpracování BP / DP Student je povinen během zpracovávání svou práci pravidelně konzultovat se svým vedoucím BP! Student postupně odevzdává části

Více

Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Bibliografické citace souhrn údajů o citované publikaci nebo její části, umožňuje její identifikaci Literatura bývá

Více

Příloha 1. Náleţitosti a uspořádání textové části VŠKP

Příloha 1. Náleţitosti a uspořádání textové části VŠKP Příloha 1 Náleţitosti a uspořádání textové části VŠKP Náležitosti a uspořádání textové části VŠKP je určeno v tomto pořadí: a) titulní list b) zadání VŠKP c) abstrakt v českém a anglickém jazyce, klíčová

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

Příloha 1 k manuálu Psaní seminárních prací

Příloha 1 k manuálu Psaní seminárních prací Příloha 1 k manuálu Psaní seminárních prací CITOVÁNÍ ZVLÁŠTNÍCH DOKUMENTŮ Brno 2014 Citování podle normy ČSN ISO 690 Pro citování dokumentů platí v současnosti (od března 2011) Česká technická norma ČSN

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 8/2013

SMĚRNICE DĚKANA č. 8/2013 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 8/2013 STUDENTSKÁ A VĚDECKÁ ODBORNÁ ČINNOST VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE PRO AKADEMICKÝ ROK 2013/2014 Den vydání: 2. 9. 2013 Platnost: 2. 9. 2013 Účinnost:

Více

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu. Název práce

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu. Název práce 25 45 65 50 (VZOR ÚVODNÍCH STRÁNEK PRÁCE) Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická, Brno, Sokolská 1 ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu Název práce 25 Studijní obor: Technické lyceum 78 42

Více

INFORMACE. Veřejná služba

INFORMACE. Veřejná služba INFORMACE časopis Správní právo ve spolupráci se studentským spolkem ELSA vyhlašuje studentskou literární soutěž na témata: Veřejná služba anebo Zákonodárci nebo zákonotvůrci? (ke klíčovým prvkům zákonodárného

Více

O P A T Ř E N Í D Ě K A N A Č. 37/ Č. j. 9642/2017. O podrobnostech pro závěrečné práce

O P A T Ř E N Í D Ě K A N A Č. 37/ Č. j. 9642/2017. O podrobnostech pro závěrečné práce Zpracovali: proděkanky pro studium Odpovídá: děkan fakulty O P A T Ř E N Í D Ě K A N A Č. 37/ 2 0 1 7 Č. j. 9642/2017 K provedení Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy (dále jen SZŘ ), Rigoróznímu

Více

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Institut průmyslově právní výchovy P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Zadávání odborných prací Každý posluchač si může zvolit jedno z vypsaných témat nebo navrhnout vlastní téma. U vypsaných témat

Více

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY 4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY V písemných pracích se bohatě využívá odborné literatury. Při tom však nesmíme zapomínat, že existují autorská práva a že tudíž jsme povinni

Více

GYM ÁZIUM A OBCHOD Í AKADEMIE MARIÁ SKÉ LÁZ Ě přesný název.semi ÁŘ 2007/2008 ázev seminární práce 25.4. 2008 Jméno a příjmení termín dokončení a odevzdání seminární práce třída Poděkování Zmínění toho,

Více

Pokyny pro vypracování bakalářských, diplomových a rigorózních prací na Přírodovědecké fakultě MU

Pokyny pro vypracování bakalářských, diplomových a rigorózních prací na Přírodovědecké fakultě MU Opatření děkana Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity č. 12 / 2018 Pokyny pro vypracování bakalářských, diplomových a rigorózních prací na Přírodovědecké fakultě MU (ve znění účinném od 15.12.2018)

Více

SMĚRNICE REKTORA Č. 9/2007

SMĚRNICE REKTORA Č. 9/2007 Vysoké učení technické v Brně Rozdělovník: rektor, děkani fakult, ředitelé dalších součástí Zpracoval: doc. RNDr. Miloslav Švec, CSc. SMĚRNICE REKTORA Č. 9/2007 ÚPRAVA, ODEVZDÁVÁNÍ A ZVEŘEJŇOVÁNÍ VYSOKOŠKOLSKÝCH

Více

Metodický manuál pro vypracování seminární práce

Metodický manuál pro vypracování seminární práce Metodický manuál pro vypracování seminární práce Liberec 2008 Obsah: 1. Význam a cíl seminární práce 2. Formální úprava seminární práce 2.1. Titulní stránka 2.2. Řazení listů seminární práce 2.3. Vlastní

Více

ŘÁD VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÉHO KURSU. Článek 1 Úvodní ustanovení

ŘÁD VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÉHO KURSU. Článek 1 Úvodní ustanovení ŘÁD VZDĚLÁVÁNÍ V PROGRAMECH MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÉHO KURSU Článek 1 Úvodní ustanovení Tento Řád vzdělávání v programech mezinárodně uznávaného kursu (dále jen Řád ) provádí některá ustanovení Řádu celoživotního

Více

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. [Znak MFF UK dle Symboly a kresby spojené s MFF]

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. [Znak MFF UK dle Symboly a kresby spojené s MFF] [Vzor: Titulní strana závěrečné práce] Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Kurz Vyučování všeobecně vzdělávacího předmětu matematika [Znak MFF UK dle Symboly a kresby

Více

Směrnice pro psaní ročníkových prací (projektů) na GIO Semily

Směrnice pro psaní ročníkových prací (projektů) na GIO Semily Směrnice pro psaní ročníkových prací (projektů) na GIO Semily I. Forma zpracování ročníkové práce (RP) 1. RP musí být napsána počítačem po jedné straně bílého kancelářského papíru formátu A4, - velikost

Více

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Projekt Pospolu ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Bechiňský. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ

Více

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4.

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4. Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií MU (ve znění účinném od 1. 4. 2014) Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STÁTNÍ RIGORÓZNÍ ZKOUŠKY NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STÁTNÍ RIGORÓZNÍ ZKOUŠKY NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Úplné znění po schválení novely AS UK dne 15. června 2018 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STÁTNÍ RIGORÓZNÍ ZKOUŠKY NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Akademický senát Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze [Vzor: Pevná deska diplomové práce není součástí elektronické verze] [Verze 3/2013 platná od 18.3.2013 dostupná z http://www.mff.cuni.cz/studium/bcmgr/prace] Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální

Více

1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE

1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE 1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE 1. Přední strana obalu podle uvedeného vzoru (týká se jen absolventské práce) 2. Titulní list podle uvedeného vzoru 3. Abstrakt 4. Prohlášení - dle vzoru 5. Obsah

Více

Citace. Proč, kdy a jak

Citace. Proč, kdy a jak Citace Proč, kdy a jak Citace 3 základní důvody, proč citovat: Nevydávat cizí myšlenky za své vlastní 1. Ověření uvedených tezí umožňuje nalézt teze, z nichž výzkum vychází a práce, na nichž jsme stavěli.

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 4/2014

OPATŘENÍ DĚKANA č. 4/2014 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA OPATŘENÍ DĚKANA č. 4/2014 VYHLÁŠENÍ PODPORY TVORBY VĚDECKÝCH MONOGRAFIÍ PRO OBDOBÍ 2014-2015 Den vydání: 24. leden 2014 Platnost: 24. leden 2014 Účinnost: 24. leden

Více

Formální úprava bakalářských a diplomových prací. Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta

Formální úprava bakalářských a diplomových prací. Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta Formální úprava bakalářských a diplomových prací Odevzdání práce Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta Bakalářské a diplomové práce se odevzdávají na Studijním oddělení UK HTF a to ve

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 12/2012

SMĚRNICE DĚKANA č. 12/2012 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 12/2012 STUDENTSKÁ A VĚDECKÁ ODBORNÁ ČINNOST VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE PRO AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 Den vydání: 8. 10. 2012 Platnost: 8. 10. 2012 Účinnost:

Více

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE název práce Obor: Třída: Školní rok: jméno a příjmení autora

Více

Legislativní pravidla vlády (dále jen LPV ) schválená usnesením vlády ze dne 19. března 1998 č. 188, ve znění

Legislativní pravidla vlády (dále jen LPV ) schválená usnesením vlády ze dne 19. března 1998 č. 188, ve znění AKTUALIZOVÁNO K DATU 15. 11. 2010 Legislativní pravidla vlády (dále jen LPV ) schválená usnesením vlády ze dne 19. března 1998 č. 188, ve znění usnesení vlády ze dne 21. srpna 1998 č. 534, usnesení vlády

Více

Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práci a způsob jejich zveřejnění

Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práci a způsob jejich zveřejnění Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práci a způsob jejich zveřejnění Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Zadání tématu bakalářské, diplomové či disertační

Více

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ operační program Rozvoj lidských zdrojů, priorita 3.3. Rozvoj celoživotního vzdělávání, opatření 3.3.3. Rozvoj dalšího profesního vzdělávání ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ

Více

POKYNY PRO PSANÍ A ODEVZDÁVÁNÍ ZÁVĚREČNÉ PRÁCE NA CCV PF UJEP

POKYNY PRO PSANÍ A ODEVZDÁVÁNÍ ZÁVĚREČNÉ PRÁCE NA CCV PF UJEP UNIVERZITA J. E. PURKYNE V ÚSTÍ NAD LABEM ij jjjjij l Pedagogická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Směrnice děkana PF UJEP Ústín. L. č. 10/2015 POKYNY PRO PSANÍ A ODEVZDÁVÁNÍ

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze [Vzor: Pevná deska bakalářské práce není součástí elektronické verze] Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Rok Jméno a příjmení autora [Vzor :Titulní strana bakalářské

Více

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: závěry a poznámky, literatura a citace 1) Závěry a doporučení 2) Poznámky a odkazy 3) Seznam literatury a citace Závěry a doporučení - závěr vychází z jádra

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE (MMSE) Pokyny pro vypracování

DIPLOMOVÁ PRÁCE (MMSE) Pokyny pro vypracování Magisterský studijní obor 2. ročník ELEKTRONIKA A SDĚLOVACÍ TECHNIKA Akademický rok 2011/2012 FEKT VUT v Brně DIPLOMOVÁ PRÁCE (MMSE) Pokyny pro vypracování 1. Diplomová práce musí být svázána v pevných

Více

Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce

Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce Vedoucí základních součástí (kateder/ústavů) jsou povinni seznámit studenta se všemi okolnostmi pro vypracování a odevzdání

Více

Směrnice děkana č. 6/2011 STUDENTSKÁ VĚDECKÁ ODBORNÁ ČINNOST VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

Směrnice děkana č. 6/2011 STUDENTSKÁ VĚDECKÁ ODBORNÁ ČINNOST VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Směrnice děkana č. 6/2011 STUDENTSKÁ VĚDECKÁ ODBORNÁ ČINNOST VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Den vydání: 14. září 2011 Platnost: 14. září 2011 Účinnost: 14. září 2011 Zkrácené znění: S 6/2011

Více

Čl. 3 Koordinace SVOČ Koordinací realizace SVOČ je pověřen prorektor pro vědu a výzkum v součinnosti s proděkany pro vědu a výzkum fakult.

Čl. 3 Koordinace SVOČ Koordinací realizace SVOČ je pověřen prorektor pro vědu a výzkum v součinnosti s proděkany pro vědu a výzkum fakult. 16. Pokyn rektora Policejní akademie České republiky v Praze, ze dne 2. prosince 2016 kterým se vydává Organizace studentské vědecké a odborné činnosti na Policejní akademii ČR v Praze Čl. 1 Poslání studentské

Více

RIGORÓZNÍ ŘÁD PRÁVNICKÉ FAKULTY. Čl. I Úvodní ustanovení. Čl. II Podávání přihlášek

RIGORÓZNÍ ŘÁD PRÁVNICKÉ FAKULTY. Čl. I Úvodní ustanovení. Čl. II Podávání přihlášek Univerzita Karlova v Praze RIGORÓZNÍ ŘÁD PRÁVNICKÉ FAKULTY Čl. I Úvodní ustanovení Tento řád upravuje postup při přijímání přihlášek ke státní rigorózní zkoušce v oblasti práva, její tématické zaměření,

Více

RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu / 8

RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu / 8 Etiketa při tvorbě prací RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015 RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu 2015 1 / 8 Osnova RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě

Více

Článek 1 Základní ustanovení

Článek 1 Základní ustanovení Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská Datum vydání: 9.1.2013 Č.j.: 007/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Ing. Jiří Kříž, Ph.D. Účinnost: 9.1.2013 Závaznost: Fakulta podnikatelská

Více

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE I. Obsah seminární práce strana 1: úvodní strana (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 2: prohlášení (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 3: poděkování vedoucímu (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI)

Více

Evropská právní informatika modul. č. 2. Pravidla správné citace EUR-Lex

Evropská právní informatika modul. č. 2. Pravidla správné citace EUR-Lex Evropská právní informatika modul. č. 2 Pravidla správné citace EUR-Lex 1 Zdroje právních informací Právní předpisy v širokém pojetí (nařízení, směrnice, smlouvy a mezinárodní dohody) Právní předpisy -

Více

Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Směrnice děkana č. 1/2015 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Čl. 1 Úvodní ustanovení 1. Fakulta umění a designu Univerzity

Více

ČÁST PRVNÍ DRUHY VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ

ČÁST PRVNÍ DRUHY VNITŘNÍCH PŘEDPISŮ Instrukce č. 1/2017 Ministerstva spravedlnosti ze dne 6. 12. 2016, č. j. 17/2016-LO-ORG, o postupu při vypracování vnitřních předpisů a sdělení Ministerstva spravedlnosti (publikační instrukce) Ministerstvo

Více

Řád celoživotního vzdělávání Masarykovy univerzity

Řád celoživotního vzdělávání Masarykovy univerzity Řád celoživotního vzdělávání Masarykovy univerzity Článek 1 Úvodní ustanovení Tento Řád celoživotního vzdělávání Masarykovy univerzity (dále jen Řád ) upravuje v souladu s ustanovením 60 a 60a zákona č.

Více

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/08

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/08 VNITŘNÍ NORMA PdF UP PdF-B-17/08 Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní, dizertační a závěrečné práci a způsob jejich zveřejnění Obsah: Garant: Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S.

RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S. RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S. Čl. 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Rigorózní řád Metropolitní univerzity Praha, o.p.s. upravuje 1 postup přijímání přihlášek ke státní rigorózní zkoušce, která

Více

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ RIGORÓZNÍHO ŘÁDU UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 15. ZÁŘÍ 2010

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ RIGORÓZNÍHO ŘÁDU UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 15. ZÁŘÍ 2010 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006

Více

Metody zpracování informací 1. Citační norma

Metody zpracování informací 1. Citační norma Citační norma Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení. Praha: Karolinum, 1998. Článek: STIEG, M.F. The information needs of historians. College and Ressearch Libraries. 1981, 42 (6),

Více

Příprava bakalářské práce

Příprava bakalářské práce Příprava bakalářské práce CÍLEM JE NAUČIT SE PRACOVAT S ODBORNOU LITERATUROU příprava během letního semestru vyhledávání literatury výběr a analýza nejpodstatnějších částí textu konzultace se školitelem

Více

Zákon o veřejných zakázkách

Zákon o veřejných zakázkách Zákon o veřejných zakázkách 1. vydání 1. aktualizace k 15. 3. 2008 Nabyl úèinnosti 1. 6. 2007 Zákon č. 110/2007 Sb., o některých opatřeních v soustavě ústředních orgánů státní správy, souvisejících se

Více

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží Informační výchova v knihovnách Práce se středoškolskou mládeží Pojmy informační výchovy Informační gramotnost (IG) angl. Information Literacy Následující kompetence IG: Poznat, kdy je informace potřebná,

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí n. L. a) Zadávané téma BP nebo DP musí mít přímou vazbu na studovaný obor. b) Zadání BP

Více

OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP

OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP Obsahová stránka BP i DP se řídí: 1. Směrnicí rektora č. 9/2007 Úprava, odevzdávání a zveřejňování vysokoškolských kvalifikačních prací na VUT v Brně 2. Směrnicí děkana č. 2/2007

Více

ZADÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

ZADÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE Vysoké učení technické v Brně Akademický rok: 2008/2009 Fakulta podnikatelská Ústav ekonomiky ZADÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE Herůfek Michal, Bc. Podnikové finance a obchod (6208T090) Ředitel ústavu Vám v souladu

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI Den vydání: 16. února 2015 Platnost: 16. února 2015 Účinnost: 16. února 2015 Směrnice děkana Právnické fakulty Masarykovy

Více

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Podpora přednášky kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Osnova přednášky Úvod Terminologie Normy a zákony upravující

Více

STIPENDIJNÍ PROGRAM MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 5/2014

STIPENDIJNÍ PROGRAM MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 5/2014 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 5/2014 kterou se v souladu s čl. 3 Stipendijního řádu Masarykovy univerzity vyhlašuje STIPENDIJNÍ PROGRAM Den vydání: 24. 07. 2014 Platnost: 24.

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Brno, Merhautova 15 ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Oborové požadavky na zpracování absolventské práce navazují

Více

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Mladá Boleslav, B. Němcové 482 - s využitím ČSN 01 6910 Jednotná struktura práce: TITULNÍ

Více

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kód: Druh: Název: SD/03/2018 VNITŘNÍ NORMA FAKULTY TECHNOLOGICKÉ Rámcová kritéria uplatňovaná při habilitačním řízení a řízení ke jmenování

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 2/2013

SMĚRNICE DĚKANA č. 2/2013 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 2/2013 STIPENDIJNÍ PROGRAM NA PODPORU ZAHRANIČNÍCH STUDIJNÍCH POBYTŮ ve znění změn Den vydání: 21. 5. 2014 Platnost: 21. 5. 2014 Účinnost: 01.

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta právnická DIPLOMOVÁ PRÁCE Zaměstnávání cizinců na území ČR, vývoj právní úpravy od 1. 1. 2007 Soňa Vildová Plzeň 2012 1 ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta právnická

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně Akademický senát Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně v souladu se Studijním a zkušebním řádem Vysokého učení technického ze dne 20. 9.

Více

RIGORÓZNÍ ŘÁD PRÁVNICKÉ FAKULTY. Čl. I Úvodní ustanovení. Čl. II Podávání přihlášek

RIGORÓZNÍ ŘÁD PRÁVNICKÉ FAKULTY. Čl. I Úvodní ustanovení. Čl. II Podávání přihlášek Univerzita Karlova v Praze RIGORÓZNÍ ŘÁD PRÁVNICKÉ FAKULTY Čl. I Úvodní ustanovení Tento řád upravuje postup při přijímání přihlášek ke státní rigorózní zkoušce v oblasti práva, její předmět, průběh a

Více

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií

Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií Směrnice děkana č. 1/2012 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě sportovních studií Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů

Více

Na základě této normy oborové rady výše uvedených doktorských studijních programů stanovují tuto závaznou strukturu pro disertační práce: 1

Na základě této normy oborové rady výše uvedených doktorských studijních programů stanovují tuto závaznou strukturu pro disertační práce: 1 Závazná struktura disertační práce a autoreferátu disertační práce v doktorských studijních programech Ekonomika a management, Hospodářská politika a správa na Ekonomické fakultě TUL Závazná struktura

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Jonáš Bujok Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jonáš Bujok Nástroj pro převod PDF na

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 55/2017

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 55/2017 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 55/2017 Název: Podoba, údaje a další podrobnosti o vysokoškolském diplomu, dodatku k diplomu, diplomu o vykonání státní rigorózní zkoušky a vysvědčení k diplomu o

Více

Opatření rektora č. 66/2017

Opatření rektora č. 66/2017 Opatření rektora č. 66/2017 Název: Výjimky z pravidel studia stanovených Studijním a zkušebním řádem Univerzity Karlovy pro studium v rámci mezinárodního společného studijního programu typu joint-degree

Více