Kondenzátory ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kondenzátory ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL"

Transkript

1 Kondenzátory ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL

2 Opakování Co je to elektrický náboj? Jak se značí? Jakou má jednotku? Z čeho se skládá atom? Jak spolu interagují (vzájemně působí) kladně nabité a záporně nabité částice? Jak spolu interagují (vzájemně působí) dvě kladně nabité částice? Jak spolu interagují (vzájemně působí) dvě záporně nabité částice? Jakým vztahem je definován elektrický proud?

3 Opakování Co je to elektrický náboj? Jak se značí? Jakou má jednotku? Elektrický náboj je veličina, která je určena počtem elementárních nábojů (elementární náboj = náboj jednoho elektronu), značíme ji Q, jednotkou je coulomb (C) Z čeho se skládá atom? Atom se skládá z obalu a jádra. Obal atomu se skládá ze záporně nabitých elektronů a jádro atomu se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálně nabitých neutronů (neutrony a protony se dále skládají ze 3 kvarků)

4 Opakování Jak spolu interagují (vzájemně působí) kladně nabité a záporně nabité částice? Dvě částice opačné polarity se vzájemně budou přitahovat. Jak spolu interagují (vzájemně působí) dvě kladně nabité částice? Jak spolu interagují (vzájemně působí) dvě záporně nabité částice? Dvě částice stejné polarity se budou vzájemně odpuzovat. Jakým vztahem je definován elektrický proud? Elektrický proud nám říká, jaký náboj (=počet elektronů) proteče vodičem za časovou jednotku => I=Q/t

5 Vodiče a dielektrika V minulých hodinách jsme se již setkali s vodivými materiály a s látkami, které jsme označovali jako izolanty. Proč ale jsou některé látky vodivé a některé zas ne?

6 Vodiče Vodiče jsou látky, které obsahují volné pohyblivé náboje (elektrony) a libovolně malá elektrická síla je dovede do pohybu. Co se stane, pokud na takovouto látku (schéma vodiče) bude působit el. pole vytvořené elektrodami?

7 Vodiče

8 Vodiče Při této indukci dochází k takovému náboji na vodiči, který svým polem E i vyrovná pole E e a vzájemně se vyruší. Uvnitř vodiče je vždy nulová intenzita. Uveďte příklady kdy je tohoto jevu využíváno?

9 Vodiče Při této indukci dochází k takovému náboji na vodiči, který svým polem E i vyrovná pole E e a vzájemně se vyruší. Uvnitř vodiče je vždy nulová intenzita. Uveďte příklady kdy je tohoto jevu využíváno? Např. Faradayova klec = dutá vodivá klec odstíní vnější elektrické pole => pokud chceme cokoli chránit před vnějším el. polem, stačí to zavřít do vodivé krabice. Stejně tak fungují i automobily při ochraně proti blesku. Tohoto jevu se využívá při stínění vodičů, kterými prochází slabý signál. (také ho využívají zloději)

10 Dielektrika Do množiny dielektrik patří všechny izolanty (nikoli však obráceně, do dielektrik patří i některé polovodivé látky). V dielektriku se nabité částice nemohou volně pohybovat (na rozdíl od vodičů). Hlavní vlastností dielektrika je schopnost polarizovat se v elektrickém poli. Příklady dielektrik: slída, vzduch, keramika, plast, některé oleje, (pozn.: Nejčastějším typem vazeb u dielektrik je vazba iontová, nebo Van der Waalsova vazba.)

11 Polarizace dielektrika Dielektrikum nemá volné náboje, které by se mohly přemisťovat kvůli působení el. pole, avšak molekuly dielektrika se působením el. pole polarizují.

12 Polarizace dielektrika Dielektrikum nemá volné náboje, které by se mohly přemisťovat kvůli působení el. pole, avšak molekuly dielektrika se působením el. pole polarizují.

13 Jak funguje kondenzátor Kondenzátor využívá principů z předchozích slidů. Je to součástka, která obsahuje dvě vodivé elektrody oddělené dielektrikem. V případě, že kondenzátor připojíme k el. zdroji, na jedné elektrodě nám vznikne větší počet záporně nabitých částic, dielektrikum se polarizuje a na druhé elektrodě nám vznikne přebytek kladně nabitých částic.

14 Co je to kondenzátor Kondenzátor nám zachová tuto polarizaci na elektrodách i po odpojení el. zdroje. Již víme, že elektrický náboj je v podstatě počet záporně nabitých (záporný náboj) nebo kladně nabitých (kladný náboj) částic. => Kondenzátor je součástka, která slouží k nashromáždění (a uchování) elektrického náboje.

15 Kapacita kondenzátoru To, jak velký náboj můžeme na elektrodách kondenzátoru nashromáždit, nám určuje jeho kapacita. Ta je určena vztahem: Q = C U Kde Q je elektrický náboj, C kapacita a U napětí, na které můžeme kondenzátor nabít. Jednotka kapacity: farad (1 F) Vodič má tedy kapacitu 1F, když se nabije nábojem 1C na potenciál 1V. Jednotka 1F je relativně velká, často se tedy setkáte s μf.

16 Zapojení kondenzátorů Kondenzátory (stejně jako rezistory) můžeme zapojit paralelně, nebo sériově. Při paralelním zapojení kondenzátorů do obvodu je výsledná kapacita rovna součtu kapacit jednotlivých kondenzátorů. Při sériovém zapojení kondenzátorů do obvodu je výsledná kapacita převrácenou hodnotou součtu převrácených hodnot jednotlivých kapacit. (Pozn.: Pravidla pro výpočet celkových kapacit jsou stejná jako pro rezistory a výpočet celkových odporů, ale u kondenzátorů jsou obráceně tedy pro sériově zapojené kondenzátory použijeme sčítání jako pro paralelně zapojené rezistory)

17 Sériové zapojení kondenzátorů Mějme obvod: Vypočítáme celkovou kapacitu: 1 C = 1 C C C 3 1 C = C = 1μF Z celkové kapacity můžeme vypočítat velikost náboje, který se nám nashromáždí na kondenzátorech: Q = C U Q = Q = C

18 Sériové zapojení kondenzátorů Nyní chceme vypočítat napětí na jednotlivých kondenzátorech. Víme, že se nám hodnota napětí při sériovém zapojení mění: U 1 = Q C 1 U 1 = 3V U 2 = Q C 2 U 2 = 2V U 3 = Q C 3 U 3 = 1V Opět můžeme provést kontrolu součet napětí nám dá napětí zdroje.

19 Paralelní zapojení kondenzátorů Při paralelním zapojení kondenzátorů se nám jednoduše sečtou kapacity kondenzátorů. Celková velikost náboje, který se nám na obou může nashromáždit je rovna součtu velikostí nábojů na jednotlivých kondenzátorech. Napětí se nám obecně při paralelním zapojení nemění i zde zůstává stejné.

20 Rozdělení kondenzátorů Podle tvaru elektrod: Deskové Válcové Kulové Svitkové (fóliový; svinutý dlouhý vodivý pás) Podle použitého dielektrika: Vzduchové Vakuové Plastové Keramické Slídové Papírové (papír je často napuštěný voskem, nebo olejem) Elektrolytické (Kapacitní dioda speciální polovodičová součástka, využívá se propustnosti diody pouze jedním směrem v závěrném směru slouží jako kondenzátor)

21 Rozdělení kondenzátorů S pevnou hodnotou kapacity S proměnlivou hodnotou kapacity Otočné kondenzátory Nejstarší typ, na rotoru i statoru jsou umístěny desky které se otáčením zasouvají a vysouvají do sebe. Tím se mění aktivní povrch desek a současně i kapacita. Jako dielektrikum je použit vzduch, někdy můžeme najít i polystyren, olej nebo jiné látky. Využívaly se ve starých rádiích k ladění frekvencí

22 Rozdělení kondenzátorů S proměnlivou hodnotou kapacity Kapacitní trimry Funkce je podobná otočným kondenzátorům. Dielektrikem bývá keramika, sklo, plast, vzduch Kapacitní dioda (varikap, varaktor) Speciální polovodičová součástka. Kapacita se nastavuje pomocí napětí Dielektrikem je tzv. hradlová vrstva (více si o diodách řekneme až budeme probírat polovodičové součástky)

23 Elektrolytický kondenzátor Dielektrikem je tenká oxidační vrstva na jedné z elektrod, druhou elektrodou je samotný elektrolyt. Elektroda je většinou hliníková (může být i z tantalu) a na ní je vytvořená vrstva Al 2 O 3 Jelikož je dielektrikum velmi tenké, mají tyto kondenzátory velkou kapacitu, ale dají se použít jen při nízkém napětí. U těchto kondenzátorů je nutné dodržet předepsanou polaritu (+ a -). Při změně polarity se chemicky rozloží oxidační vrstva a kondenzátor může explodovat (viz video na Moodle kurzu). Polarita je vždy vyznačena na pouzdře kondenzátoru. V dnešní době se jedná o jeden z nejpoužívanějších typů kondenzátoru.

24 Využití kondenzátoru Kde by se dalo využít kondenzátoru? Kde potřebujeme v krátkém okamžiku využít velkého (nakumulovaného náboje)?

25 Využití kondenzátoru Např.: Kde by se dalo využít kondenzátoru? Kde potřebujeme v krátkém okamžiku využít velkého (nakumulovaného náboje)? u blesku fotoaparátu Nahromaděná elektrická energie v kondenzátoru se v krátkém časovém okamžiku vybije a způsobí silný světelný záblesk. u defibrilátoru Přístroj používaný v lékařství k provádění elektrických šoků při srdečních arytmiích, kdy velké množství náboje projde během krátké doby přes srdeční sval a dojde tak k obnovení srdečního rytmu.

26 Další důležitá využití kondenzátoru Stabilizační prvek v elektrických obvodech Paralelním zapojením do elektrického obvodu lze dosáhnout vyhlazení napěťových špiček, a tím rovnoměrnějšího průběhu elektrického proudu. Specifickým a zároveň nejčastějším případem jsou tzv. blokovací kondenzátory, které se umisťují těsně k integrovaným obvodům a slouží k vyrovnání napětí při rychlých odběrových špičkách. Můžeme si toto použití představit tak, že kondenzátor se nám při napěťové amplitudě nabije a ve chvíli úbytku napětí se začne vybíjet => doplní a vyrovná napěťové úbytky (toho se využívá při usměrnění střídavého proudu).

27 Další důležitá využití kondenzátoru Eliminace elektromagnetického rušení Odrušovací kondenzátor je nedílnou součástí většiny elektrospotřebičů. Používá se samostatně nebo v kombinaci s tlumivkami (=cívky, které vyrovnávají průběh proudu při skokových změnách napětí). Omezuje elektromagnetické rušení vzniklé spínáním nebo rozpojováním elektrického obvodu pod napětím. Odstranění stejnosměrné složky proudu Větví s kondenzátorem nemůže projít stejnosměrný elektrický proud, ale střídavý proud ano.

28 Další důležitá využití kondenzátoru Ladicí součástka v přijímači Změnou kapacity v oscilačním obvodu přijímače se vlastní frekvence obvodu vyrovná vnější frekvenci a dojde k rezonanci, tj. k zesílení přijímaného signálu. Toho se využívá např. u rádií, vysílaček apod. Určení periody kmitu časovače Většina časovačů využívá kondenzátory jako součástky, jejichž střídavé nabíjení a vybíjení určuje periodu kmitů. Počítačové paměti Počítačové paměti typu RAM jsou vyrobeny z obrovského množství miniaturních kondenzátorů informace jsou uloženy binárně (vybitý kondenzátor = 0, nabitý kondenzátor = 1)

29 Kolik kondenzátorů obsahuje RAM paměť ve vašem PC?

30 Kolik kondenzátorů obsahuje RAM paměť ve vašem PC? Jak to spočítat? Na počítači mám 8GB RAM => převedeme na základní jednotku: 8GB = B Potřebujeme dále převést na bity 1b je taková velikost paměti, do které můžeme uložit 0/1 => bude odpovídat jednomu kondenzátoru. Víme, že 1B=8b: B = b = b => kondenzátorů (Pozn.: Výpočet není přesný, paměť nemá přesně 8GB, avšak reálný počet se bude blížit k tomuto číslu)

31 Kolik kondenzátorů obsahuje RAM paměť ve vašem PC? kondenzátorů Můžeme si představit, jak mohou být kondenzátory malé, když se takový počet vejde na tak malou komponentu, jakou je paměť RAM do počítačů.

32 Značení kondenzátorů Značení kondenzátorů je jednoduché většinou naleznete přímo na kondenzátoru hodnotu jeho kapacity. Občas, zejména na webu, se setkáte s jednotkou uf jedná se o mikrofarady (mikro se špatně zapisuje a není součásti všech znakových sad na PC) Dále na kondenzátoru bývá uvedeno maximální napětí, které může být na elektrodách kondenzátoru (napětí na elektrodách nikdy nebude vyšší, než napětí zdroje). Pokud tato informace chybí, naleznete ji v datasheetu daného kondenzátoru, stejně jako další informace (maximální pracovní teplota apod.).

33 Značení kondenzátorů Nezapomeňte u elektrolytických kondenzátorů záleží na polaritě!!!

34 Jak poznat vadný kondenzátor V extrémním případu poznáme vadný kondenzátor tak, že po něm najdeme pouhé zbytky (po explozi):

35 Jak poznat vadný kondenzátor To, že je elektrolytický kondenzátor vadný, často poznáme podle toho, že je nafouklý :

36 Jak poznat že vadný kondenzátor Občas můžeme vadný kondenzátor poznat ze symptomů, které dané zařízení vykazuje např. kondenzátor bude špatně filtrovat (stabilizovat) napětí => bude nám nepříjemně blikat displej (občas je blikání tak nepatrné, že ho nemusíme ani rozeznat ale je nepříjemné se na něj dívat). Kondenzátor může mít v obvodu mnoho funkcí chyba se může projevovat pokaždé jinak. Nicméně je dobré vědět, že kondenzátor (zejména elektrolytické) patří k nejporuchovějším součástkám obvodu (společně s pojistkami, mosfety a některými integrovanými obvody).

37 Jak zjistit, zdali je kondenzátor v pořádku Na testování kondenzátorů je speciální měřící přístroj měřič ESR (měřič Ekvivalentního Sériového (R) odporu). ESR vyjadřuje vnitřní odpor na přívodních kontaktech a elektrodách kondenzátoru. Pohybuje v řádu miliohmů až několika ohmů. Čím vyšší je ESR, tím nižší je efektivita kondenzátorů => např. nevyhlazují tak dobře zvlněné napětí a více se zahřívají. Vysoké ESR (mimo hodnoty z datasheetu) svědčí o selhání kondenzátoru. ESR a riziko selhání se zvyšuje: 1) při špatných kontaktech mezi vývody a elektrodami v kondenzátoru 2) při vysychání elektrolytu 3) se stoupající teplotou a frekvencí

38 Jak zjistit, zdali je kondenzátor v pořádku ESR měřič porovnává hodnotu odporu ideálního kondenzátoru s kondenzátorem reálným. Nejprve vybije náboj kondenzátoru a následně jím nechá protékat střídavý elektrický proud (I t ), ale jen s tak krátkou periodou (vysokou frekvencí), aby se nestihl významně nabít. Přístroj měří velikost napětí (U c ), které vzniká při průtoku střídavého proudu (I t ) kondenzátorem a následně vypočítá hodnotu sériového odporu jako: R ESR = U c / I t Výslednou hodnotu zobrazí na displeji (nejčastěji v ohmech) tu poté můžeme porovnat s hodnotou předepsanou.

39 Praktické cvičení Vezměte si některou z komponent PC. Řekněte, o kterou komponentu se jedná. Najděte na ní elektrolytický kondenzátor a zkontrolujte pomocí ESR měřiče, zdali je v pořádku. Zkuste najít vadný elektrolytický kondenzátor

40 Jak zjistit, zdali je kondenzátor v pořádku Pokud ale zrovna nemáme měřící přístroj pro měření ESR, bude diagnostika kondenzátoru obtížnější. Budeme muset vypájet kondenzátor, poté ho vybijeme (např. pomocí rezistoru) a začneme na něm měřit el. odpor pomocí multimetru. Hodnota el. odporu by se měla (přibližně) lineárně zvyšovat s tím, jak se kondenzátor začne nabíjet. Pokud toto nenastane, jedná se o vadný kondenzátor.

41 Jak zjistit, zdali je kondenzátor v pořádku Pokud si nebudeme jistí, zdali je kondenzátor v pořádku, můžeme ho zkusit nabít. Připojíme ho ke zdroji stejnosměrného napětí. POZOR! NESMÍME PŘEKROČIT JMENOVITOU HODNOTU NAPĚTÍ KONDENZÁTORU! POKUD NENÍ NA KONDENZÁTORU NAPSÁNA, DOPORUČUJI VYUŽÍT PŘEDEŠLÉ METODY DIAGNOSTIKY (nebo použít velmi nízkou hodnotu napětí (1 až 2V). Po nabití kondenzátor odpojíme od zdroje a multimetrem na něm změříme napětí. Kondenzátor, který je v pořádku, by měl udržet napětí na svých elektrodách (napětí může pomalu klesat vlivem vybíjení přes vnitřní odpor voltmetru).

42 Praktické cvičení Vyzkoušejte předešlé metody v praxi: Co budeme potřebovat: Multimetr Napájecí vodiče Nepájivé pole Rezistor Kondenzátor Laboratorní zdroj

43 Praktické cvičení Kondenzátor připojte do nepájivého pole Vybijte kondenzátor pomocí rezistoru (spojte jím výstupy kondenzátoru) Kondenzátor vyjměte a začněte na něm měřit elektrický odpor multimetrem. Vyhodnoťte, zdali není kondenzátor vadný.

44 Praktické cvičení Kondenzátor připojte do nepájivého pole Vybijte kondenzátor pomocí rezistoru (spojte jím výstupy kondenzátoru) Připojte rezistor do série s kondenzátorem tak, aby byl rezistor spojen se zápornou elektrodou kondenzátoru. Připojte napájecí vodiče k laboratornímu zdroji. Zapněte zdroj a nastavte na něm hodnotu napětí takovou, aby byla nižší, než jmenovitá hodnota napětí kondenzátoru. Připojte napájecí vodiče k obvodu POZOR NA POLARITU

45 Praktické cvičení Vypojte napájecí vodiče Vypněte zdroj Vyjměte rezistor Zapojte vodiče tak, aby byly propojené s výstupy kondenzátoru Změřte multimetrem napětí a vyhodnoťte, zdali je kondenzátor v pořádku. Poté kondenzátor vybijte pomocí rezistoru

Sada: VY_32_INOVACE_4IS

Sada: VY_32_INOVACE_4IS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_4IS Pořadové číslo: 19 Ověření ve výuce Třída: 8.A Datum: 5. 6. 2013 1 Kondenzátor Předmět: Ročník: Fyzika 8. ročník

Více

1. Kondenzátory s pevnou hodnotou kapacity Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniatrurizované pro povrchovou montáž SMD.

1. Kondenzátory s pevnou hodnotou kapacity Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniatrurizované pro povrchovou montáž SMD. Kondenzátory Kondenzátory jsou pasivní elektronické součástky vyrobené s hodnotou kapacity udané výrobcem. Na součástce se udává kapacita [F] a jmenovité napětí [V], které udává maximální napětí, které

Více

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru 7. Kondenzátory Kondenzátor (někdy nazývaný kapacitor) je součástka se zvýrazněnou funkční elektrickou kapacitou. Je vytvořen dvěma vodivými plochami - elektrodami, vzájemně oddělenými nevodivým dielektrikem.

Více

Proudové pole, Ohmův zákon ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL

Proudové pole, Ohmův zákon ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL Proudové pole, Ohmův zákon ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL Elektrický náboj Vždy je celočíselným násobkem elementárního náboje (náboje jednoho elektronu) => určuje množství elektronů (chybějících => kladný

Více

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 2. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Pasivní a konstrukční prvky - Rezistory - Kondenzátory - Vinuté díly, cívky, transformátory - Konektory - Kontaktní prvky, spínače,

Více

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli...

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... Elektrostatika... 2 32_Elektrický náboj... 2 33_Elektroskop... 2 34_Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... 3 35_Siločáry elektrického pole (myšlené čáry)... 3 36_Elektrický

Více

Elektronika pro informační technologie (IEL)

Elektronika pro informační technologie (IEL) Elektronika pro informační technologie (IEL) Druhé laboratorní cvičení Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií v Brně Božetěchova 2, 612 66 Brno Cvičící: Petr Veigend (iveigend@fit.vutbr.cz)

Více

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole vzniká kolem nepohyblivých těles, které mají elektrický náboj. Tento náboj mohl vzniknout například přivedením elektrického

Více

Elektřina a magnetizmus závěrečný test

Elektřina a magnetizmus závěrečný test DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: závěrečný test Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: TEST - A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník TEST Elektřina a magnetizmus závěrečný

Více

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE ELEKTRICKÝ NÁBOJ ELEKTRICKÉ POLE 1. Elektrický náboj, elektrická síla Elektrické pole je prostor v okolí nabitých těles nebo částic. Jako jiné druhy polí je to způsob existence hmoty. Elektrický náboj

Více

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták Izolant je látka, která nevede elektrický proud izolant neobsahuje volné částice s elektrický

Více

Elektronika pro informační technologie (IEL)

Elektronika pro informační technologie (IEL) Elektronika pro informační technologie (IEL) Třetí laboratorní cvičení Brno University of Technology, Faculty of Information Technology Božetěchova 1/2, 612 66 Brno - Královo Pole inecasova@fit.vutbr.cz

Více

Elektromagnetismus. - elektrizace třením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu

Elektromagnetismus. - elektrizace třením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu Elektromagnetismus Historie Staré Řecko: Čína: elektrizace třením (elektron = jantar) Magnetismus magnetovec přitahuje železo zřejmě první záznamy o používání kompasu Hans Christian Oersted objevil souvislost

Více

Polovodiče ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL

Polovodiče ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Polovodiče ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Jaké znáte polovodiče? Jaké znáte polovodiče? - Např. křemík, germanium, selen, Struktura křemíku Křemík (Si) má 4 valenční elektrony. Valenční elektrony

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

4.1.8 Látky v elektrickém poli

4.1.8 Látky v elektrickém poli 4.1.8 Látky v elektrickém poli Předpoklady: 4102, 4103, 4104 Pedagogická poznámka: Pokud chcete hodinu stihnout za 45 minut, doporučuji nekreslit obrázky z úvodní části hodiny. Můžete se k nim vrátit po

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup ELEKTONIKA I N V E S T I C E D O O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 1. Usměrňování a vyhlazování střídavého a. jednocestné usměrnění Do obvodu střídavého proudu sériově připojíme diodu. Prochází jí proud

Více

=2πf. i(t)=im.sin(ωt)

=2πf. i(t)=im.sin(ωt) 1. b Střídavý proud, je termín označující elektrický proud, jehož směr se periodicky střídá. při běžné síťové frekvenci 50 Hz se směr proudu změní každých 10 milisekund. http://cs.wikipedia.org/wiki/st%c5%99%c3%addav%c3%bd_proud

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky A) Elektrický obvod je vodivé spojení elektrických prvků (součástek) plnící zadanou funkci např. generování elektrického signálu o určitých vlastnostech, zesílení el. signálu, přeměna el. energie na jiný

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 01) Co už víme o elektrickém proudu opakování učiva 6. ročníku: Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, jestliže: je v něm zapojen zdroj

Více

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D12_Z_OPAK_E_Elektricky_naboj_a_elektricke_ pole_t Člověk a příroda Fyzika Elektrický

Více

Unipolární tranzistor aplikace

Unipolární tranzistor aplikace Unipolární tranzistor aplikace Návod k praktickému cvičení z předmětu A4B34EM 1 Cíl měření Účelem tohoto měření je seznámení se s funkcí a aplikacemi unipolárních tranzistorů. Během tohoto měření si prakticky

Více

Dioda jako usměrňovač

Dioda jako usměrňovač Dioda A K K A Dioda je polovodičová součástka s jedním P-N přechodem. Její vývody se nazývají anoda a katoda. Je-li na anodě kladný pól napětí a na katodě záporný, dioda vede (propustný směr), obráceně

Více

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny 1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny Popsaný přijímač slouží k poslechu rozhlasových stanic v pásmu středních vln. Přijímač je napájen z USB portu počítače přijímaný signál je pak připojen na

Více

Datum tvorby 15.6.2012

Datum tvorby 15.6.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_01_Lineární prvky el_obvodů Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor!

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor! 10. Měření V elektrotechnice je měření základní a zásadní činností každého, kdo se jí chce věnovat. Elektrika není vidět a vše, co má elektrotechnik k tomu, aby zjistil, co se v obvodech děje, je měření.

Více

Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE. Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor

Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE. Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor Seznam součástek: 4 ks diod 100 V/0,8A, tranzistor NPN BC 337, elektrolytický kondenzátor 0,47mF, 2ks elektrolytického

Více

Práce v elektrickém poli Elektrický potenciál a napětí

Práce v elektrickém poli Elektrický potenciál a napětí Práce v elektrickém poli Elektrický potenciál a napětí Elektrický potenciál Pohybuje-li se elektrický náboj v elektrickém poli, konají práci síly elektrické anebo vnější. Tohoto poznatku pak použijeme

Více

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová Pasivní obvodové součástky R,L, C Ing. Viera Nouzová Základní pojmy Elektrický obvod vzniká spojením jedné nebo více součástek na zdroj elektrické energie. Obvodové součástky - součástky zapojeny do elektrického

Více

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla - určí, co je v jeho okolí zdrojem zvuku, pozná, že k šíření zvuku je nezbytnou podmínkou látkové prostředí - chápe odraz zvuku jako odraz zvukového vzruchu od překážky a dovede objasnit vznik ozvěny -

Více

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor).

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor). Rezistor: Pasivní elektrotechnická součástka, jejíž hlavní vlastností je schopnost bránit průchodu elektrickému proudu. Tuto vlastnost nazýváme elektrický odpor. Do obvodu se zařazuje za účelem snížení

Více

ELEKTROSTATIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 2. ročník

ELEKTROSTATIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 2. ročník ELEKTROSTATIKA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 2. ročník Elektrický náboj Dva druhy: kladný a záporný. Elektricky nabitá tělesa. Elektroskop a elektrometr. Vodiče a nevodiče

Více

Elektronika pro informační technologie (IEL)

Elektronika pro informační technologie (IEL) Elektronika pro informační technologie (IEL) Páté laboratorní cvičení Brno University of Technology, Faculty of Information Technology Božetěchova 1/2, 612 66 Brno - Královo Pole Petr Veigend, iveigend@fit.vutbr.cz

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Mistrovství České republiky soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2011 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Napětí 230 V (dříve

Více

Základy elektrotechniky - úvod

Základy elektrotechniky - úvod Elektrotechnika se zabývá výrobou, rozvodem a spotřebou elektrické energie včetně zařízení k těmto účelům používaným, dále sdělovacími a informačními technologiemi. Elektrotechnika je úzce spjata s matematikou

Více

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA

ELEKTRICKÝ PROUD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA ELEKTRICKÝ PROD ELEKTRICKÝ ODPOR (REZISTANCE) REZISTIVITA 1 ELEKTRICKÝ PROD Jevem Elektrický proud nazveme usměrněný pohyb elektrických nábojů. Např.:- proud vodivostních elektronů v kovech - pohyb nabitých

Více

FYZIKA II. Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud

FYZIKA II. Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud FYZIKA II Petr Praus 6. Přednáška elektrický proud Osnova přednášky Elektrický proud proudová hustota Elektrický odpor a Ohmův zákon měrná vodivost driftová rychlost Pohyblivost nosičů náboje teplotní

Více

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu Elektrický proud 2 Zápisy do sešitu Směr elektrického proudu v obvodu 1/2 V různých materiálech vedou elektrický proud různé částice: kovy volné elektrony kapaliny (roztoky) ionty plyny kladné ionty a

Více

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V LÁTKÁCH Jan Hruška TV-FYZ Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách. Co je to vlastně elektrický proud? Na to

Více

Obvodové prvky a jejich

Obvodové prvky a jejich Obvodové prvky a jejich parametry Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický obvod Uspořádaný systém elektrických prvků a vodičů sloužící

Více

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme?

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme? 5.1 Elektrické pole V úlohách této kapitoly dosazujte e = 1,602 10 19 C, k = 9 10 9 N m 2 C 2, ε 0 = 8,85 10 12 C 2 N 1 m 2. 5.6 Kolik elementárních nábojů odpovídá náboji 1 µc? 5.7 Novodurová tyč získala

Více

Polovodičové usměrňovače a zdroje

Polovodičové usměrňovače a zdroje Polovodičové usměrňovače a zdroje Druhy diod Zapojení a charakteristiky diod Druhy usměrňovačů Filtrace výstupního napětí Stabilizace výstupního napětí Zapojení zdroje napětí Závěr Polovodičová dioda Dioda

Více

Elektrický náboj a elektrické pole

Elektrický náboj a elektrické pole I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 2 Elektrický náboj a elektrické

Více

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače slouží k převedení střídavého napětí, nejčastěji napětí na sekundárním vinutí síťového transformátoru, na stejnosměrné. Jsou

Více

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku Elektrický proud Elektrický proud Opakování 6. ročníku Obvodem prochází elektrický proud tehdy: 1. Je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí 2. Jestliže je elektrický obvod uzavřen (vodivě) V obvodu

Více

Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19. Vhodné zařazení: Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8.

Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19. Vhodné zařazení: Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8. Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19 Autor: Vhodné zařazení: Ročník: Petr Pátek Fyzika osmý- druhé pololetí Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8.A Metodické poznámky:

Více

Úvod do elektrokinetiky

Úvod do elektrokinetiky Úvod do elektrokinetiky Hlavní body - elektrokinetika Elektrické proudy pohyb nábojů Ohmův zákon, mikroskopický pohled Měrná vodivost σ izolanty, vodiče, polovodiče Elektrické zdroje napětí (a proudu)

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Elektrický proud Uspořádaný pohyb volných částic s nábojem Směr: od + k ( dle dohody - ve směru kladných

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1. Čím se vyznačuje polovodičový materiál Polovodič je látka, jejíž elektrická vodivost lze měnit. Závisí na

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Proč se pro dálkový přenos elektrické

Více

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu.

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu. [Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] 04.01.01 Na rezistoru je napětí 5 V a teče jím proud 25 ma. Rezistor má hodnotu. A) 100 ohmů B) 150 ohmů C) 200 ohmů 04.01.02 Na rezistoru

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Diody, usměrňovače, stabilizátory, střídače 1 VÝROBA POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ Polovodič - prvek IV. skupiny, nejčastěji Si, - vysoká čistota (10-10 ), - bezchybná struktura

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Elektřina a magnetismus - elektrický náboj tělesa, elektrická síla, elektrické pole, kapacita vodiče - elektrický proud v látkách, zákony

Více

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t.

I dt. Elektrický proud je definován jako celkový náboj Q, který projde vodičem za čas t. ELEKTRICKÝ PROUD Stacionární elektrické pole je charakterizováno konstantním elektrickým proudem Elektrický proud I je usměrněný pohyb elektrických nábojů. Jednotkou je ampér, I A. K vzniku elektrického

Více

jádro: obal: e n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr

jádro: obal: e n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr ELEKTRICKÝ NÁBOJ 1) Těleso látka molekula atom jádro: obal: e 2) ATOM n 0,p + n neutron, p proton, e elektron a) at. jádro velká hmotnost (n 0 ) b) el.obal velký rozměr 3) El.náboj vlastnost částic > e,p

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Flyback converter (Blokující měnič)

Flyback converter (Blokující měnič) Flyback converter (Blokující měnič) 1 Blokující měnič patří do rodiny měničů se spínaným primárním vinutím, což znamená, že výstup je od vstupu galvanicky oddělen. Blokující měniče se používají pro napájení

Více

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 1. Definice elektrického proudu 2. Jednoduchý elektrický obvod a) Ohmův zákon pro část elektrického obvodu b) Elektrický spotřebič

Více

Název: Polovodičový usměrňovač Pomůcky: Teorie: Vypracování:

Název: Polovodičový usměrňovač Pomůcky: Teorie: Vypracování: Pomůcky: Systém ISES, modul: voltmetr, jednocestný a dvoucestný usměrňovač na destičkách, sada rezistorů, digitální multimetr (např. M3900), 6 spojovacích vodičů, 2 krokosvorky, soubor: usmer.imc. Úkoly:

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

Obvod střídavého proudu s kapacitou

Obvod střídavého proudu s kapacitou Obvod střídavého proudu s kapacitou Na obrázku můžete vidět zapojení obvodu střídavého proudu s kapacitou. Pomocí programů Nové přístroje 2012 a Dvoukanálový osciloskop pro SB Audigy 2012 proveďte daná

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2010 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Napětí 400 V (dříve 380 V) nalezneme

Více

Ing. Stanislav Jakoubek

Ing. Stanislav Jakoubek Ing. Stanislav Jakoubek Číslo DUMu III/2-3-3-01 III/2-3-3-02 III/2-3-3-03 III/2-3-3-04 III/2-3-3-05 III/2-3-3-06 III/2-3-3-07 III/2-3-3-08 Název DUMu Elektrický náboj a jeho vlastnosti Silové působení

Více

Polohová a pohybová energie

Polohová a pohybová energie - určí, kdy těleso ve fyzikálním významu koná práci - s porozuměním používá vztah mezi vykonanou prací, dráhou a působící silou při řešení úloh - využívá s porozuměním vztah mezi výkonem, vykonanou prací

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební Pardubice s. r. o., Černá za Bory 110, 533 01 Pardubice Autoři: Jan Svatoň, Lenka Štěrbová AJ, Jan Bartoš NJ Název projektu:

Více

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_357

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_357 Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_357 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Výuková prezentace.na jednotlivých snímcích jsou postupně odkrývány informace, které žák zapisuje či zakresluje do sešitu.

Více

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Elektrický proud Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny : Usměrněný pohyb iontů Ionizované plyny: Usměrněný pohyb iontů

Více

Název: Měření nabíjecí a vybíjecí křivky kondenzátoru v RC obvodu, určení časové konstanty a její závislosti na odporu

Název: Měření nabíjecí a vybíjecí křivky kondenzátoru v RC obvodu, určení časové konstanty a její závislosti na odporu Název: Měření nabíjecí a vybíjecí křivky kondenzátoru v RC obvodu, určení časové konstanty a její závislosti na odporu Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 1) Který zákon upravuje poměry v jednoduchém elektrickém obvodu o napětí, proudu a odporu: Ohmův zákon, ze kterého vyplívá, že proud je přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

PŘECHODOVÝ JEV V RC OBVODU

PŘECHODOVÝ JEV V RC OBVODU PŘEHODOVÝ JEV V OBVOD Pracovní úkoly:. Odvoďte vztah popisující časovou závislost elektrického napětí na kondenzátoru při vybíjení. 2. Měřením určete nabíjecí a vybíjecí křivku kondenzátoru. 3. rčete nabíjecí

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např.

VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např. VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např. z transformátoru TRHEI422-1X12) ovládání: TL1- reset, vývod MCLR TL2,

Více

ELEKTROSTATICKÉ POLE V LÁTKÁCH

ELEKTROSTATICKÉ POLE V LÁTKÁCH LKTROSTATIKÉ POL V LÁTKÁH A) LKTROSTATIKÉ POL V VODIČÍH VODIČ látka obsahující volné elektrické náboje náboje se po vložení látky do pole budou pohybovat až do vytvoření ustáleného stavu, kdy je uvnitř

Více

Elektrické vlastnosti látek

Elektrické vlastnosti látek Elektrické vlastnosti látek Elektrické jevy Již z doby starověku jsou známy tyto elektrické jevy: Blesk Polární záře statická elektřina ODKAZ Elektrování těles Tělesa se mohou třením dostat do stavu, ve

Více

ELT1 - Přednáška č. 6

ELT1 - Přednáška č. 6 ELT1 - Přednáška č. 6 Elektrotechnická terminologie a odborné výrazy, měřicí jednotky a činitelé, které je ovlivňují. Rozdíl potenciálů, elektromotorická síla, napětí, el. napětí, proud, odpor, vodivost,

Více

Elektronika ve fyzikálním experimentu

Elektronika ve fyzikálním experimentu Elektronika ve fyzikálním experimentu Josef Lazar Ústav přístrojové techniky, AV ČR, v.v.i. E-mail: joe@isibrno.cz www: http://www.isibrno.cz/~joe/elektronika/ Elektrický obvod Analogie s kapalinou Základními

Více

Vítězslav Stýskala, Jan Dudek. Určeno pro studenty komb. formy FBI předmětu / 06 Elektrotechnika

Vítězslav Stýskala, Jan Dudek. Určeno pro studenty komb. formy FBI předmětu / 06 Elektrotechnika Stýskala, 00 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala, Jan Dudek rčeno pro studenty komb. formy FB předmětu 45081 / 06 Elektrotechnika B. Obvody střídavé (AC) (všechny základní vztahy

Více

Obr. 2 Blokové schéma zdroje

Obr. 2 Blokové schéma zdroje A. PŘÍPRAVA PROJEKTU 2. NÁVRH OBVODOVÉHO ŘEŠENÍ Při návrhu obvodového řešení vycházíme z údajů zadání. Můžeme přebírat již vytvořená schémata z různých příruček, časopisů, katalogů, dokumentace a technických

Více

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor.

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor. FREKVENČNĚ ZÁVISLÉ OBVODY Základní pojmy: IMPEDANCE Z (Ω)- charakterizuje vlastnosti prvku pro střídavý proud. Impedance je základní vlastností, kterou potřebujeme znát pro analýzu střídavých elektrických

Více

Přehled veličin elektrických obvodů

Přehled veličin elektrických obvodů Přehled veličin elektrických obvodů Ing. Martin Černík, Ph.D Projekt ESF CZ.1.7/2.2./28.5 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický náboj - základní vlastnost některých elementárních částic

Více

Základní definice el. veličin

Základní definice el. veličin Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala, Jan Dudek Oddíl 1 Určeno pro studenty komb. formy FBI předmětu 452081 / 06 Elektrotechnika Základní definice el. veličin Elektrický

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný Rozdělení

Více

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny)

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Počítačové laboratoře bez tajemství aneb naučme se učit algoritmizaci a programování s využitím robotů Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Polovodičový usměrňovač

Polovodičový usměrňovač Polovodičový usměrňovač Zadání: 1. Zobrazte pulzní napětí na jednocestném usměrňovači, použijte filtraci kondenzátorem. 2. Zobrazte pulzní napětí na dvoucestném usměrňovači, použijte filtraci kondenzátorem.

Více

Zvyšující DC-DC měnič

Zvyšující DC-DC měnič - 1 - Zvyšující DC-DC měnič (c) Ing. Ladislav Kopecký, 2007 Na obr. 1 je nakresleno principielní schéma zapojení zvyšujícího měniče, kterému se také říká boost nebo step-up converter. Princip je založen,

Více

Pracovní list žáka (SŠ)

Pracovní list žáka (SŠ) Pracovní list žáka (SŠ) vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod Rezistory lze zapojovat do série nebo paralelně. Pro výsledný odpor sériového zapojení rezistorů platí: R = R1 + R2 +

Více

MULTIGENERÁTOR TEORIE

MULTIGENERÁTOR TEORIE MULTIGENERÁTOR Tématický celek: Astabilní generátor. SE3, SE4 Výukový cíl: Naučit žáky praktické zapojení multigenerátoru. Pochopit funkci a jeho praktické použití při opravách TVP) Pomůcky: Multimetr,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_33_Komparátor Název školy Střední

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ELEKTRICKÝ NÁBOJ Mgr. LUKÁŠ FEŘT

Více

1. Změřte Hallovo napětí v Ge v závislosti na proudu tekoucím vzorkem, magnetické indukci a teplotě. 2. Stanovte šířku zakázaného pásu W v Ge.

1. Změřte Hallovo napětí v Ge v závislosti na proudu tekoucím vzorkem, magnetické indukci a teplotě. 2. Stanovte šířku zakázaného pásu W v Ge. V1. Hallův jev Úkoly měření: 1. Změřte Hallovo napětí v Ge v závislosti na proudu tekoucím vzorkem, magnetické indukci a teplotě. 2. Stanovte šířku zakázaného pásu W v Ge. Použité přístroje a pomůcky:

Více

VOLTAMPÉROVÉ CHARAKTERISTIKY DIOD

VOLTAMPÉROVÉ CHARAKTERISTIKY DIOD Universita Pardubice Ústav elektrotechniky a informatiky Elektronické součástky Laboratorní cvičení č.1 VOLTAMPÉROVÉ CHARAKTERISTIKY DIOD Jméno: Pavel Čapek, Aleš Doležal, Lukáš Kadlec, Luboš Rejfek Studijní

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce: REDL 3.EB 8 1/14 1.ZADÁNÍ a) Změřte voltampérovou charakteristiku polovodičových diod pomocí voltmetru a ampérmetru v propustném i závěrném směru. b) Sestrojte grafy =f(). c) Graficko početní metodou určete

Více

MĚŘENÍ HRADLA 1. ZADÁNÍ: 2. POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU: 3. TEORETICKÝ ROZBOR. Poslední změna

MĚŘENÍ HRADLA 1. ZADÁNÍ: 2. POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU: 3. TEORETICKÝ ROZBOR. Poslední změna MĚŘENÍ HRADLA Poslední změna 23.10.2016 1. ZADÁNÍ: a) Vykompenzujte sondy potřebné pro připojení k osciloskopu b) Odpojte vstupy hradla 1 na přípravku a nastavte potřebný vstupní signál (Umax, Umin, offset,

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1.Obecné informace Multimetr umožňuje měření střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, odporu, kapacity, teploty, kmitočtu, test spojitosti, test diody.

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více