Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020"

Transkript

1 Mezinárodní seminář ČAPPO na téma: Nová paliva pro vznětové motory Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020

2 SEK spotřeba energie v dopravě

3 SEK vize v oblasti dopravy Do budoucna je nutné snížit v dopravě závislost na ropě, resp. na palivech vyráběných z ropy, a zvýšit zastoupení alternativních paliv v dopravě, vybudovat dostačující infrastrukturu pro vozidla na alternativní pohon (zemní plyn, elektřina). Snížit tak dopady na životní prostředí vznikající v souvislosti s tímto odvětvím (emise, migrační prostupnosti krajiny včetně vodních toků). Zachovat či zlepšit mobilitu obyvatelstva nejen v rámci městských aglomerací ale i na úrovni regionální, národní či mezistátní.

4 SEK- dílčí cíle a jejich specifikace v silniční dopravě Podporovat snížení používání automobilů s pohonem na motorovou naftu v městské hromadné dopravě do roku 2030 až na polovinu, postupně je vyřadit z provozu ve městech do roku Do roku 2030 převést část silniční nákladní dopravy nad 300 km na jiné druhy dopravy, například železniční či vnitrozemskou vodní dopravu Růst podílu alternativních paliv (biopaliva, stlačený zemní plyn, elektrická energie, experimentální vodíkové články) včetně využití trolejbusové dopravy v městských aglomeracích.

5 EU a alternativní paliva Nedostatečný harmonizovaný rozvoj infrastruktury pro alternativní paliva v celé Unii brání vzniku úspor z rozsahu na straně nabídky i mobilitě v celé Unii na straně poptávky. Je třeba vybudovat nové sítě infrastruktury, například pro elektřinu, zemní plyn (zkapalněný zemní plyn - LNG) a stlačený zemní plyn (CNG) a případně vodík.

6 Prognóza spotřeby energie v ČR v dopravě na základě EU Ref.scénáře

7 Vývoj spotřeby benzínu a nafty v ČR

8 Predikce vývoje spotřeby vybraných pohonných hmot v dopravě ČR

9 Počty osobních automobilů v ČR dle doby provozu

10 Požadavky EU na náhradu OZE a úsporu GHG a alternativní pohonné hmoty Vládou České republiky v červenci 2016 projednaná Analýza zajištění splnitelnosti 10% cíle obnovitelných zdrojů energie v dopravě v roce 2020 ukázala, že Česká republika nemůže splnit požadavky EU na náhradu OZE a úsporu GHG v r bez používání alternativních paliv. Zimní balíček v oblasti energetiky představený pod názvem Čistá energie pro všechny Evropany Evropskou komisí dne 30. listopadu 2016 dosavadní požadavky EU i když se doposud jedná pouze o návrh ještě dále prohlubuje. Je tedy zřejmé, že pohonné hmoty a jejich alternativy, by spolu v České republice neměly bojovat, ale spíše hledat určitou synergii a vhodně se doplňovat.

11 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/94/EU ze dne 22. října 2014 o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva Mělo by se zamezit tříštění vnitřního trhu plynoucí z nekoordinovaného zavádění alternativních paliv na trh. Koordinované rámce politiky všech členských států by proto měly poskytnout dlouhodobou jistotu nezbytnou pro soukromé i veřejné investice do technologií vozidel a paliv a budování infrastruktury a posloužit tak dvojímu cíli minimalizaci závislosti dopravy na ropě a omezení dopadu dopravy na životní prostředí. Členské státy by proto měly zřídit vnitrostátní rámce politiky uvádějící jejich vnitrostátní obecné a specifické cíle a podporující akce pro rozvoj trhu s alternativními palivy, včetně zavedení nezbytné infrastruktury, která má být vybudována, a to v úzké spolupráci s regionálními a místními orgány a s dotčeným průmyslovým odvětvím, při zohlednění potřeb malých a středních podniků

12 Předmět SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/94/EU Touto směrnicí se zřizuje společný rámec opatření pro zavádění infrastruktury pro alternativní paliva v Unii s cílem minimalizovat závislost dopravy na ropě a omezit její dopad na životní prostředí. Tato směrnice stanoví minimální požadavky na vytvoření infrastruktury pro alternativní paliva, včetně dobíjecích stanic pro elektrická vozidla a plnicích stanic se zemním plynem (LNG a CNG) a vodíkem, které mají být naplněny prostřednictvím vnitrostátních rámců politiky členských států, a rovněž společné technické specifikace pro tyto dobíjecí a plnicí stanice a požadavky na informace pro uživatele.

13 Implementace Směrnice do národní legislativy a promítnutí do Programových dokumentů Národní akční plán čisté mobility (NAP CM) Novela zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách Novela zákona č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích Novela vyhlášky č. 133/2010 Sb. o jakosti a evidenci pohonných hmot Novela vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby

14 Národní akční plán čisté mobility (NAP CM) Národní akční plán čisté mobility byl vládou schválen v listopadu 2015 s cílem napomoci rozvoji elektromobilů a vozů na alternativní paliva Vychází z evropské směrnice 2014/94/EU, která v případě elektromobility a zemního plynu (a částečně rovněž vodíku) stanoví členským státům povinnost rozvíjet příslušnou infrastrukturu dobíjecích a plnících stanic. NAP CM stanoví požadavky na výstavbu plnících a dobíjecích stanic s časovým horizontem mezi léty Obsahuje i řadu opatření a to včetně finančních a daňových podpor, které by bylo vhodné postupně v dalších letech realizovat, aby se podařilo zvýšit počet elektromobilů a vozidel na alternativní pohon na českých silnicích a vybudovat pro ně potřebnou infrastrukturu. Zavádění jednotlivých opatření je průběžně sledováno a vyhodnocováno a vláda České republiky je každoročně informována o pokroku v této oblasti.

15 Novela zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách I. Dne 22. května 2017 byl v Částce 52 Sbírky zákonů publikován a dne nabyl účinnosti zákon č. 152/2017, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách) ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Nový zákon je hlavním nositelem transpoziční povinnosti České republiky vyplývající ze směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/94/EU, o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva. Zavádí nutné definice a opatření související s vytvořením infrastruktury pro alternativní paliva, která doposud v národní legislativě nejsou dostatečně zakotvena. Současně přibližuje spotřebiteli výhody alternativních paliv. Zcela nově obsahuje pojem elektřiny v silniční dopravě, která dosud nebyla v národní legislativě upravena, včetně dobíjecích stanic pro elektrická vozidla a jednotlivé druhy těchto stanic.

16 Novela zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách II. Stanovuje příslušné povinnosti pro provozovatele dobíjecích stanic vyplývající z citované směrnice a v souladu s ní a NAP CM zavádí příslušnou evidenci dobíjecích stanic v databázi MPO Kromě povinností, které jsou implementací části směrnice, upravuje a zpřesňuje některá stávající ustanovení, která přinášejí v současné době určité problémy při jejich aplikaci v praxi. Jedná se především o úpravu spočívající ve zpřesnění definice čerpací stanice, výdeje pohonných hmot a definice provozovatele čerpací stanice, který pohonné hmoty nejen prodává, ale prodává a případně i vydává. Ke všem čerpacím stanicím tj. stavbám i zařízením se bude přistupovat rovným způsobem a jejich povolování bude řešeno v rámci standardních postupů podle stavebního zákona příslušnými stavebními úřady. Nutné je také zmínit změnu doposud platného termínu, do kterého jsou provozovatelé čerpacích stanic povinni udržovat alespoň na polovině své prodejní sítě motorový benzín s obsahem do 5% biosložky. Dochází k jeho zkrácení o jeden rok a změny bylo dosaženo shodou s dotčenými resorty, zejména dopravou a životním prostředí

17 Novela vyhlášky č. 133/2010 Sb. o jakosti a evidenci pohonných hmot Dne 22. května 2017 byla v Částce 52 Sbírky zákonů publikována vyhláška č. 153/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 133/2010 Sb. o požadavcích na pohonné hmoty, o způsobu sledování a monitorování složení a jakosti pohonných hmot a jejich evidenci (vyhláška o jakosti a evidenci pohonných hmot), ve znění vyhlášky č. 278/2011 Sb. Nová vyhláška zohledňuje v návaznosti na novelu zákona rozšíření druhů alternativních paliv o další druhy těchto paliv, zejména o vodík, zkapalněný zemní plyn (LNG) a biomethan. Pro tato nově definovaná paliva jsou stanoveny jejich kvalitativní parametry a rozsah jejich monitorování, podobně jako je tomu u ostatních druhů pohonných hmot. V souladu s cílem snižování administrativní zátěže podnikatelské sféry bylo novelou zrušeno pravidelné hlášení výrobců, dovozců, vývozců a distributorů pohonných hmot ministerstvu, neboť tyto údaje v současné době státní správa již získává jiným způsobem.

18 Implementace Směrnice do legislativních předpisů mimo gesci MPO Novela zákona č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích zveřejněna 3.3. ve Sbírce zákonů jako zákon č. 63/2017 Sb. Novela vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby v současné době probíhá vyhodnocení mezirezortního připomínkového řízení.

19 MPO současný stav a výhled Podpora na pořízení elektromobilů a pořízení dobíjecích (neveřejných) stanic pro elektromobily v rámci podnikatelského areálu pro vlastní potřebu jako součást podpory Nízkouhlíkových technologií v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Průběžná kontrola stavu plnění jednotlivých opatření NAP CM a jejich každoroční vyhodnocování pro vládu ČR Záměr transformovat dosavadní mezirezortní pracovní skupinu Biopaliva na mezirezortní pracovní skupinu Alternativní paliva v dopravě a na této platformě diskutovat řešení aktuálních problémů i dalšího legislativního vývoje.

20 Děkuji za pozornost Ing. Pavel Šenych Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1

Podpora infrastruktury pro alternativní paliva novela zákona č. 311/2006 Sb. Ing. Jan Zaplatílek

Podpora infrastruktury pro alternativní paliva novela zákona č. 311/2006 Sb. Ing. Jan Zaplatílek Podpora infrastruktury pro alternativní paliva novela zákona č. 311/2006 Sb SEK spotřeba energie v dopravě SEK vize v oblasti dopravy Do budoucna je nutné snížit v dopravě závislost na ropě, resp. na palivech

Více

Implementace směrnice č. 94/2014/EU Novela zákona o pohonných hmotách

Implementace směrnice č. 94/2014/EU Novela zákona o pohonných hmotách 4. ročník konference čisté mobility Loučeň 9. 3. 2017 Implementace směrnice č. 94/2014/EU Novela zákona o pohonných hmotách PJ SEK spotřeba energie v dopravě Vývoj a struktura konečné spotřeby energie

Více

Podpora čisté mobility ze strany státu

Podpora čisté mobility ze strany státu Podpora čisté mobility ze strany státu Den čisté mobility pro Českou poštu 26. dubna 2019 Ing. Martin Voříšek Národní akční plán čisté mobility Schválení NAP CM vládou ČR Informace vládě o plnění za rok

Více

Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě

Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě Ing. Eduard Muřický Směry a trendy v elektromobilitě na počátku roku 2014 Gesce jednotlivých resortů Ministerstvo dopravy (legislativa, liniové

Více

Novela zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot.

Novela zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot. Konference Čistá mobilita - moderní a radostná součást každodenního života Letňany 16.11.2018 Novela zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot. Úvod Novela zákona

Více

Aktualizace NAP ČM Představení struktury dokumentu

Aktualizace NAP ČM Představení struktury dokumentu Aktualizace NAP ČM Představení struktury dokumentu Loučeň 9. - 10. května 2019 1 Harmonogram NAP CM Informace vládě o plnění za rok 2018 Schválení NAP CM vládou ČR Informace vládě o plnění za rok 2015

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita AMPER 26. března 2015 Obsah Představení projektu Definice čisté mobility, struktura Časový plán čisté mobility Analytická část Opatření Představení projektu Cílem projektu

Více

Národní akční plán čisté mobility NAP ČM

Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Národní akční plán čisté mobility NAP ČM 19. září 2016 16. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM ČISTÁ MOBILITA PRAHY & ČR Představení projektu Cílem projektu Národní akční plán čistá mobilita (NAP CM) je: implementace

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU ČR S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU ČR S PŘEDPISY EU ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU ČR S PŘEDPISY EU Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících

Více

Nástroje pro urychlení rozvoje. elektromobility v gesci MPO

Nástroje pro urychlení rozvoje. elektromobility v gesci MPO elektromobility v gesci MPO 26. března 2019 Smart City Plzeň 2019 TOP EXPO elektromobility v gesci MPO 1 Přezkum cíle 2030 Limity CO 2 pro nová osobní a lehká užitková vozidla po roce 2020 Přechod z NEDC

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita Veletrh AMPER - Perspektivy e mobility 21. března 2017 Časový plán Národní akční plán čisté mobility Schválen vládou ČR 20. listopadu Zasláno EK 26. října Aktualizace

Více

5. V 2 písm. i) se číslo nahrazuje číslem V 2 písm. j) se číslo nahrazuje číslem

5. V 2 písm. i) se číslo nahrazuje číslem V 2 písm. j) se číslo nahrazuje číslem Částka 52 Sbírka zákonů č. 153 / 2017 Strana 1463 153 VYHLÁŠKA ze dne 5. května 2017, kterou se mění vyhláška č. 133/2010 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty, o způsobu sledování a monitorování složení

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita 3. Ročník Smart city Plzeň 16. března 2015, náměstek ministra Obsah Představení projektu Definice čisté mobility, struktura Časový plán čisté mobility Analytická část

Více

(Legislativní akty) SMĚRNICE. SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/94/EU ze dne 22. října 2014 o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva

(Legislativní akty) SMĚRNICE. SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/94/EU ze dne 22. října 2014 o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva 28.10.2014 L 307/1 I (Legislativní akty) SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/94/EU ze dne 22. října 2014 o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva (Text s významem pro EHP) EVROPSKÝ

Více

Legislativní opatření a jejich dopady na paliva pro dopravní prostředky v ČR. Možné změny na trhu motorových/ alternativních paliv

Legislativní opatření a jejich dopady na paliva pro dopravní prostředky v ČR. Možné změny na trhu motorových/ alternativních paliv Legislativní opatření a jejich dopady na paliva pro dopravní prostředky v ČR Možné změny na trhu motorových/ alternativních paliv Obsah Legislativní cíle Přístup trhu PHL v ČR k plnění úspor CO 2 Novela

Více

Legislativní opatření a jejich dopady na paliva pro dopravní prostředky v ČR. Možné změny na trhu motorových/ alternativních paliv

Legislativní opatření a jejich dopady na paliva pro dopravní prostředky v ČR. Možné změny na trhu motorových/ alternativních paliv Legislativní opatření a jejich dopady na paliva pro dopravní prostředky v ČR Možné změny na trhu motorových/ alternativních paliv Obsah Novela zákona o PHM Novela zákona o ochraně ovzduší Legislativní

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1a ) Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1a ) Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu Strana 1456 Sbírka zákonů č. 152 / 2017 152 ZÁKON ze dne 19. dubna 2017, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita 3. ročník konference Čisté mobility Loučeň 5. - 6. listopadu 2015, ředitel odboru Představení projektu Cílem projektu Národní akční plán čistá mobilita (NAP CM) je: implementace

Více

Vladimír Zadina člen - pověřený vedením

Vladimír Zadina člen - pověřený vedením Vladimír Zadina člen - pověřený vedením Představení Národního spolku pro elektromobilitu a podporu moderních technologií Současná podpora v období 2007 2013 Návrhy na roky 2014-2020 Založen starostou spolku

Více

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing.

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing. klimatu Seminář České bioplynové asociace 18. února 2019 VŠCHT Praha klimatu 1 Klimaticko-energetické cíle Evropské unie Druh cíle 2020 Hodnota cíle Doplňující informace Snížit emise skleníkových plynů

Více

Čistá mobilita z pohledu MD ČR. Loučeň, 19.-20.9.2013 Workshop-Čistá mobilita

Čistá mobilita z pohledu MD ČR. Loučeň, 19.-20.9.2013 Workshop-Čistá mobilita Čistá mobilita z pohledu MD ČR Loučeň, 19.-20.9.2013 Workshop-Čistá mobilita Čistá mobilita důvody pro její podporu zamezení změny klimatu zmírnění závislosti na fosilních palivech zlepšení kvality ovzduší

Více

Podpora rozvoje čisté mobility z pohledu MD Mgr. Jan Bezděkovský Odbor strategie, Ministerstvo dopravy

Podpora rozvoje čisté mobility z pohledu MD Mgr. Jan Bezděkovský Odbor strategie, Ministerstvo dopravy Podpora rozvoje čisté mobility z pohledu MD Mgr. Jan Bezděkovský Odbor strategie, Ministerstvo dopravy 3.10. 2017, Konference Efektivní elektromobilita v organizacích II, Praha Naplňování opatření Národního

Více

Nové evropské regulace ve vztahu k čisté mobilitě z pohledu ČR a její dopady na budoucnost čisté mobility

Nové evropské regulace ve vztahu k čisté mobilitě z pohledu ČR a její dopady na budoucnost čisté mobility Nové evropské regulace ve vztahu k čisté mobilitě z pohledu ČR a její dopady na budoucnost čisté mobility Mgr. Jan Bezděkovský Odbor strategie, Ministerstvo dopravy 21.11. 2018, Brno Česko-slovenské setkání

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka vedoucí oddělení dobrovolných nástrojů

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka vedoucí oddělení dobrovolných nástrojů Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka vedoucí oddělení dobrovolných nástrojů Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen CO 2, ale

Více

Smart Cities a čistá mobilita. Brno, 2. března Ing. Eduard Muřický náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu

Smart Cities a čistá mobilita. Brno, 2. března Ing. Eduard Muřický náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu a čistá mobilita Brno, 2. března 2017 a čistá mobilita 1 a čistá mobilita 2 Pracovní skupina pro Založena v roce 2016 pod Výborem pro udržitelné municipality Rady vlády pro udržitelný rozvoj jako reakce

Více

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Setkání EKIS a odborný seminář Litomyšl, 17. září 2018 Komora obnovitelných zdrojů energie (o nás) Největší

Více

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Odbor odpadů, MŽP Jaromír MANHART 1. Národní konference Předcházení vzniku odpadů CEMC/ČZÚ, Praha, 2. 10. 2014 STRATEGIE A PROGRAMY

Více

Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě

Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. Jiří Šimek, Michal Slabý Konference SpeedCHAIN, 4-5.11. 2015, Praha

Více

Národní akční plán čisté mobility aktuální stav

Národní akční plán čisté mobility aktuální stav Národní akční plán čisté mobility aktuální stav SMART CITY PLZEŇ 28. března 2017 ředitel odboru Časový plán Národní akční plán čisté mobility Schválen vládou ČR 20. listopadu Zasláno EK 26. října Aktualizace

Více

NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN-ČISTÁ MOBILITA VAZBA NA ÚZEMNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN-ČISTÁ MOBILITA VAZBA NA ÚZEMNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN-ČISTÁ MOBILITA VAZBA NA ÚZEMNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE OBSAH PREZENTACE STATISTIKY VÝCHOZÍHO STAVU ALTERNATIVNÍCH POHONŮ V ČR A EU NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN ČISTÉ MOBILITY (NAP CM) NAVAZUJÍCÍ

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita Konference Loučeň 2018 Plnění karet NAP CM problémy + provazba na aktualizaci NAP CM12. 13. dubna 2018 Ing. Martin Voříšek Opatření legislativní NAP CM Zavedení možnosti

Více

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Evropská politika, směrnice a regulace Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Ing. Michael ten Donkelaar ENVIROS, s.r.o. 1 Obsah Energetická politika EU Energetický balíček

Více

o obnovitelných zdrojích energie v ČR

o obnovitelných zdrojích energie v ČR Zkušenosti s implementací směrnice o obnovitelných zdrojích energie v ČR Ing. Ivan Ottis,, předseda p představenstvap Ing. Miloš Podrazil, generáln lní sekretář Česká asociace petrolejářsk U trati 42,

Více

Strategie optimálního využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě. Jiří Hromádko

Strategie optimálního využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě. Jiří Hromádko Strategie optimálního využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě Jiří Hromádko Proč ji děláme Dle směrnice o podpoře využívání energie z OZE musí každý členský stát zajistit, aby podíl OZE v dopravě

Více

Národní akční plán čistá mobilita Strategie EK k čisté mobilitě

Národní akční plán čistá mobilita Strategie EK k čisté mobilitě Národní akční plán čistá mobilita Strategie EK k čisté mobilitě Veletrh AMPER - Perspektivy e-mobility X Směry a trendy vývoje vozidel, infrastruktury a legislativy 20. března 2018 Časový plán NAP CM Schválení

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

Aktuální iniciativy EK ve vztahu k čisté mobilitě

Aktuální iniciativy EK ve vztahu k čisté mobilitě Aktuální iniciativy EK ve vztahu k čisté mobilitě Mgr. Jan Bezděkovský Odbor strategie, Ministerstvo dopravy 12.4. 2018, 5. ročník konference čisté mobility Aktuální iniciativy Evropské komise v oblasti

Více

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k Evidence čerpacích stanic pohonných hmot Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 14. 8. 2018 Srpen 2018 Odbor strategie a mezinárodní spolupráce v energetice Oddělení

Více

Budování infrastruktury dobíjecích stanic a další opatření na podporu elektromobility v gesci MD

Budování infrastruktury dobíjecích stanic a další opatření na podporu elektromobility v gesci MD Budování infrastruktury dobíjecích stanic a další opatření na podporu elektromobility v gesci MD Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie Ministerstvo dopravy 26.3. 2019, Konference Smart City

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 11. května o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 11. května o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Systém ASP - 173/2016 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Vláda nařizuje podle 37 odst. 7 písm. a) a 118

Více

Příloha 4 Synergie a komplementarity s ostatními operačními programy

Příloha 4 Synergie a komplementarity s ostatními operačními programy Příloha 4 Synergie a komplementarity s ostatními operačními programy Tab.1 Operační program Doprava Integrovaný regionální operační program Tematický cíl a investiční priorita TC: Podpora udržitelné dopravy

Více

Podpora elektromobility (včetně příslušné infrastruktury) ze strany veřejného sektoru

Podpora elektromobility (včetně příslušné infrastruktury) ze strany veřejného sektoru Podpora elektromobility (včetně příslušné infrastruktury) ze strany veřejného sektoru Mgr. Jan Bezděkovský Odbor strategie, Ministerstvo dopravy 13.3. 2018, Konference Smart City Plzeň Financování elektromobility

Více

Čistá mobilita z pohledu MD ČR

Čistá mobilita z pohledu MD ČR Čistá mobilita z pohledu MD ČR Čistá mobilita Fenoménem rozvoje tzv. čistého automobilismu, tedy dopravy bez okamžitých emisí. Samotná myšlenka rozvoje tohoto typu osobní dopravy - elektrický motor poháněný

Více

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2015

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2015 Evidence čerpacích stanic pohonných hmot Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2015 červenec 2015 Odbor strategie a mezinárodní spolupráce v energetice Oddělení

Více

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility Dopravní infrastruktura 2015-2020, Operační program doprava, programy na podporu čistě mobility, cyklostrategie, dopravní obslužnost kraje Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté

Více

IVI. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES

IVI. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES IVI. Vládní nvládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých

Více

Aktivity Ministerstva životního prostředí k omezení negativních vlivů dopravy na kvalitu ovzduší. Jiří Hromádko

Aktivity Ministerstva životního prostředí k omezení negativních vlivů dopravy na kvalitu ovzduší. Jiří Hromádko Aktivity Ministerstva životního prostředí k omezení negativních vlivů dopravy na kvalitu ovzduší Jiří Hromádko Kvalita ovzduší v ČR V 70. a 80. letech patřila kvalita ovzduší v některých regionech ČR k

Více

Nař í zení vla dy č. 173/2016 Sb., o stanovení za vazny čh zada vačíčh podmí nek přo veř ejne zaka zky na poř í zení silnič ní čh vozidel

Nař í zení vla dy č. 173/2016 Sb., o stanovení za vazny čh zada vačíčh podmí nek přo veř ejne zaka zky na poř í zení silnič ní čh vozidel Nař í zení vla dy č. 173/2016 Sb., o stanovení za vazny čh zada vačíčh podmí nek přo veř ejne zaka zky na poř í zení silnič ní čh vozidel ze dne 11. května 2016 Vláda nařizuje podle 37 odst. 7 písm. a)

Více

Naplňování Národního akčního plánu čisté mobility ze strany MD

Naplňování Národního akčního plánu čisté mobility ze strany MD Naplňování Národního akčního plánu čisté mobility ze strany MD Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie, Ministerstvo dopravy Chytrá a čistá mobilita Prahy, 19.9. 2016, Staroměstská radnice, Praha

Více

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu 1 Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR Čistá mobilita, Loučeň 9. března 2017 Projekty v programech TA ČR Struktura účastníků v projektech Očekávané výsledky v programech

Více

Efektivní využívání energie

Efektivní využívání energie Efektivní využívání energie Energie pro budoucnost XXIII Brno, 21. března 2018 1 Evropská legislativa v oblasti energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

Současný stav v oblasti OZE z pohledu EU Zimní balíček. Energetický regulační úřad

Současný stav v oblasti OZE z pohledu EU Zimní balíček. Energetický regulační úřad Současný stav v oblasti OZE z pohledu EU Zimní balíček Energetický regulační úřad EK 30. 11. 2016 představila tzv. Zimní balíček s názvem Čistá energie pro všechny Evropany EU se rozhodla snížit emise

Více

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu SOUČASNÝ VÝVOJ A PERSPEKTIVY MOTOROVÝCH PALIV DO ROKU 2020 Ing. Miloš Podrazil, generální sekretář Česká asociace petrolejářského U trati 1226/42, 100 00 Praha 10 tel.: 274 817 509 fax: 274 815 709 e-mail:

Více

Z LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE

Z LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE Z LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE Cílem této rubriky je podat přehled o vybraných významných právě připravovaných či již přijatých legislativních aktech Evropské unie, které mají z hlediska svého obsahu vazby

Více

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2014

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2014 Evidence čerpacích stanic pohonných hmot Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2014 srpen 2014 Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a

Více

Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji

Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji Ing. Silvie Součková vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství dne: 1. 12. 2014 Východisko: Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou dlouhodobě

Více

Plnění NAP CM a nové výzvy v souvislosti s aktualizací NAP CM z pohledu MD

Plnění NAP CM a nové výzvy v souvislosti s aktualizací NAP CM z pohledu MD Plnění NAP CM a nové výzvy v souvislosti s aktualizací NAP CM z pohledu MD Mgr. Jan Bezděkovský pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu 9.5. 20189, Loučeň 6. ročník konference čisté mobility Opatření

Více

Podpora rozvoje alternativních pohonů v dopravě

Podpora rozvoje alternativních pohonů v dopravě Podpora rozvoje alternativních pohonů v dopravě Východiska Až čtvrtina znečištění ovzduší v ČR pochází z dopravy, ve velkých městech dokonce z více než 50 % Nejproblematičtější jsou NO x, benzo(a)pyren

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Prezentace studie Vize silniční dopravy do roku 2030 Část Energie, životní prostředí, zdroje Seminář 18. 8. 2010 1 Obsah prezentace: 1. Představení pracovní skupiny.

Více

MOL ČESKÁ REPUBLIKA DYNAMIKA TRHU POHONNÝCH HMOT ČR JOSEF SLÁDEK

MOL ČESKÁ REPUBLIKA DYNAMIKA TRHU POHONNÝCH HMOT ČR JOSEF SLÁDEK MOL ČESKÁ REPUBLIKA DYNAMIKA TRHU POHONNÝCH HMOT ČR JOSEF SLÁDEK 1 MOL, MEZINÁRODNÍ INTEGROVANÁ ROPNÁ A PLYNÁRENSKÁ SPOLEČNOST KLÍČOVÝ HRÁČ STŘEDOEVROPSKÉHO REGIONU VÍCE NEŽ 25000 ZAMĚSTNANCŮ 2000 SERVISNÍCH

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: daních 14 ) pro dopravní účely nebo která dodává na daňové

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: daních 14 ) pro dopravní účely nebo která dodává na daňové Strana 922 Sbírka zákonů č. 91 / 2011 91 ZÁKON ze dne 3. března 2011, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Návrh vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu

Návrh vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu Návrh vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu Pracovní seminář SVSE 25. 7. 2019 Velké Karlovice České republiky a EU 1 Postup přípravy Návrhu vnitrostátního plánu MPO ve spolupráci s MŽP a

Více

173/2016 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

173/2016 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 173/016 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Vláda nařizuje podle 37 odst. 7 písm. a) a 118 odst. 3 zákona

Více

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 Jan Harnych 320a činnosti podporující vzájemná jednání sociálních partnerů na celostátní nebo krajské úrovni, která se týkají důležitých zájmů zaměstnavatelů

Více

Plnění NAP ČM z pohledu MMR - IROP Loučeň 6. ročník konference čisté mobility Mgr. Martin Janda

Plnění NAP ČM z pohledu MMR - IROP Loučeň 6. ročník konference čisté mobility Mgr. Martin Janda Plnění NAP ČM z pohledu MMR - IROP 9. 5. 2019 Loučeň 6. ročník konference čisté mobility Mgr. Martin Janda INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Celková alokace z EFRR: 4,76 mld. EUR Řídicí orgán: MMR,

Více

České plynárenství a biomethan?

České plynárenství a biomethan? České plynárenství a biomethan? CZ BIOM Třebíč listopad 2016 Ing.Jan Ruml Executive Director Proč se zabývat biomethanem? Použití zemního plynu v dopravě je v současné době nejrychleji se rozvíjejícím

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

N á v r h. ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I N á v r h III. ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 201/2012 Sb.,

Více

ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o pohonných hmotách. Čl. I

ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o pohonných hmotách. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách),

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Částka 66 Sbírka zákonů č. 173 / 2016 Strana 2843 173 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Vláda nařizuje podle

Více

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k Evidence čerpacích stanic pohonných hmot Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2010 Červenec 2010 Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení surovinové

Více

Město Tábor. Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor. XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010

Město Tábor. Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor. XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010 Město Tábor Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010 Obsah prezentace Co je CNG? Jak to v Táboře začalo Využití CNG v autobusové dopravě Využití

Více

Užití biopaliv v dopravě - legislativa a realita

Užití biopaliv v dopravě - legislativa a realita Užití biopaliv v dopravě - legislativa a realita Kulatý stůl Opatření ke snížení emisí skleníkových plynů ze spalování PHM, Praha, 24. června 2013 Ing. Václav Pražák Ing. Miloš Podrazil vedoucí řízení

Více

Cirkulární ekonomika a recyklace

Cirkulární ekonomika a recyklace Cirkulární ekonomika a recyklace Praha 23. 5. 2019 Spotřeba zdrojů roste Celková těžba fosilních paliv, rud, nerostů a biomasy v letech 1900 až 2015, kdy celková těžba materiálu činila 84,4 Gt Předpověď

Více

Podpora čisté mobility

Podpora čisté mobility 1 Podpora čisté mobility e-salon PVA Letňany, 15.11.2018 Anna Pasková, M.A. ředitelka odboru politiky ŽP a udržitelného rozvoje, MŽP JAK JSME NA TOM? STAV A VÝVOJ ŽP OVZDUŠÍ A KLIMA 2 Benzo[a]pyren roční

Více

Budoucnost plynové mobility v České republice

Budoucnost plynové mobility v České republice Budoucnost plynové mobility v České republice Projekt fuelcng 23. 11. 2017, SPP, a.s., Bratislava Obsah Trochu historie Vývoj infrastruktury plnicích stanic CNG Statistika plnicí stanice, auta, výtoč CNG

Více

Národní akční plán čisté mobility (NAP)

Národní akční plán čisté mobility (NAP) Národní akční plán čisté mobility (NAP) Workshop Čistá mobilita - Loučeň 19. - 20. září 2013 Ing. Eduard Muřický Pracovní skupina k Čisté mobilitě První jednání se uskutečnilo počátkem tohoto roku Zástupci

Více

Motorová paliva z ropy pro silniční dopravu do roku 2030

Motorová paliva z ropy pro silniční dopravu do roku 2030 Motorová paliva z ropy pro silniční dopravu do roku 2030 Autoři: Ing. Miloš Podrazil, generální sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO), U trati 42, 100 00 Praha 10, telefon:

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

Elektromobilita. Dosavadní vývoj, praxe a trendy CIGRE, Skalský dvůr

Elektromobilita. Dosavadní vývoj, praxe a trendy CIGRE, Skalský dvůr Elektromobilita Dosavadní vývoj, praxe a trendy 25. 3. 2015 CIGRE, Skalský dvůr Aktuálně: regulace provozu automobilů v Paříži, 23. 3. 2015. Obsah Silniční doprava Úvod v kostce Faktory rozvoje elektromobility

Více

Inteligentní města a obce

Inteligentní města a obce aktuální stav a výhled do budoucna Evropská inovační partnerství v rámci inteligentních měst a obcí Sdělení Komise: evropské inovační partnerství (červenec 2012) vznik inovativních řešení v rámci tzv.

Více

3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky?

3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky? 3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky? 2. 4. 2015, Pražské evropské energetické fórum 1 Vliv různých faktorů na celkovou spotřebu

Více

Legislativní balíček Čistá energie pro všechny Evropany a vztah k NAP SG

Legislativní balíček Čistá energie pro všechny Evropany a vztah k NAP SG Legislativní balíček Čistá energie pro všechny Evropany a vztah k NAP SG Seminář MPO a ČAPLDS k OP PIK 17. září 2018 1 Zimní balíček, NAP SG a vybrané pojmy Obsah: Legislativní návrh Čistá energie pro

Více

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k

Evidence čerpacích stanic pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k Evidence čerpacích stanic pohonných hmot Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 30. 6. 2013 červenec 2013 Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení datové

Více

Čerpací stanice pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k

Čerpací stanice pohonných hmot. Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k Čerpací stanice pohonných hmot Zpráva o aktualizaci a stavu Evidence čerpacích stanic pohonných hmot v ČR k 31. 12. 2007 odbor surovinové a energetické politiky oddělení surovinové a energetické statistiky

Více

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Paliva pro dopravu Ing. Ivan Ottis, ředitel pro rafinérský business a předseda představenstva ČAPPO UNIPETROL, a. s. Na Pankráci 127, 140 00 Praha 4 tel.: 476 162 940 e-mail: Ivan.Ottis@unipetrol.cz Ing.

Více

Vodík a jeho role v alternativní mobilitě ČR

Vodík a jeho role v alternativní mobilitě ČR Vodík a jeho role v alternativní mobilitě ČR Chytrá a zdravá doprava ve městech 9. 0. 4. 209 David Pirner Managing Partner T +420 603 277 027 E david.pirner@cz.gt.com Grant Thornton Advisory s.r.o. Jindřišská

Více

Evropskou komisí schválená podpora čistých a vysokoprocentních biopaliv v dopravě na období

Evropskou komisí schválená podpora čistých a vysokoprocentních biopaliv v dopravě na období Evropskou komisí schválená podpora čistých a vysokoprocentních biopaliv v dopravě na období 2016-2020 Ing. Jan Gallas, Ing. Vlastimil Zedek, Ing. Karel Trapl, Ph.D. Ministerstvo zemědělství ČR Cíle EU

Více

Připravované změny povinnosti měření tepla

Připravované změny povinnosti měření tepla Připravované změny povinnosti měření tepla s ohledem na novou směrnici EED 8. listopadu 2018 Zimní balíček 1) Požadavky vyplývající pro teplárenství z balíčku EK Čistá energie pro všechny Evropany 2) Připravované

Více

Evropské seskupení pro územní spolupráci. Strategie systémov. Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství.

Evropské seskupení pro územní spolupráci. Strategie systémov. Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství. Strategie systémov mové spolupráce veřejných ejných institucí Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství oblast Energetika Výstupy ze zasedání 6.9.2011 v Opole Opatření 4.1 Společné aktivity

Více

D O H O D A. uzavřená ve smyslu 51 občanského zákoníku v platném znění

D O H O D A. uzavřená ve smyslu 51 občanského zákoníku v platném znění D O H O D A uzavřená ve smyslu 51 občanského zákoníku v platném znění Smluvní strany RWE Transgas, a. s. se sídlem v Praze 10, Limuzská 12, Zastoupená Dr. Ulrichem Jobsem, předsedou představenstva a Ing.

Více

Konference Energie pro budoucnost XIII - efektivní nakládání s energiemi v průmyslu 30. září 2014 Brno

Konference Energie pro budoucnost XIII - efektivní nakládání s energiemi v průmyslu 30. září 2014 Brno Konference Energie pro budoucnost XIII - efektivní nakládání s energiemi v průmyslu 30. září 2014 Brno OBSAH PREZENTACE: I. Směrnice o energetické účinnosti z roku 2012 II. Legislativní provedení Směrnice

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Čistá mobilita z pohledu MŽP Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Obsah: 1) Čistá mobilita a důvody pro její podporu 2) Čistá mobilita a národní

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září Čerpací stanice pohonných hmot ČSN Filling Station. Nahrazení předchozích norem

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září Čerpací stanice pohonných hmot ČSN Filling Station. Nahrazení předchozích norem ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.040.20; 75.200 2018 Čerpací stanice pohonných hmot Září ČSN 73 6060 Filling Station Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6060 ze září 2006. Obsah Strana

Více

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO XI. ročník konference o bioplynu v ČR Výstavba a provoz bioplynových stanic 13. 14. října 2011, Třeboň OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace pro energetiku

Více