se zaměřením na výborem 2014 byl Valného vyhlášen politiky, po celém Rok Také roku klobouckého pomoci. Luhačovice.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "se zaměřením na výborem 2014 byl Valného vyhlášen politiky, po celém Rok Také roku klobouckého pomoci. Luhačovice."

Transkript

1 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2014 Rok 2014 byl výborem Valného shromáždění OSN vyhlášen se zaměřením na rodiny. Tato skutečnost nabídla příležitost změnit úhel pohledu na roli rodiny, zhodnotit současné trendy, sdílet osvědčené postupy v oblasti rodinné politiky, přezkoumat problémy, kterým čelí rodiny po celém světě, a doporučit řešení.. Rok 2014 tak ukázal, jak je pro náš život rodina důležitá. Na důležitostt rodin ve svých pastýřských listech poukazoval i arcibiskup olomoucký Mons. Jan Graubner. Tyto listy byly čteny při bohoslužbách ve všech kostelích olomoucké arcidiecéze. Také naše farnost se do této aktivity zapojila různými akcemi, které se během roku 2014 uskutečnily (pouť rodin, společné setkání rodin z valašsko- klobouckého děkanátu v naší farnosti, aktivity pro děti na farní zahradě apod). Částt Filipín zasáhl začátkem roku tajfun Haiyan a zanechal za sebou ničivou zkázu. Charitaa ČR spolu s ostatními národními Charitami se zapojila do pomoci. Farníci z Pozlovic a Ludkovic přispěli na pomoc částkou Kč přes Charitu Luhačovice. Tradiční Tříkrálová sbírka konaná ve farnosti Pozlovice vynesla Kč, z toho: Pozlovice Kč, Podhradí Kč, Řetechov Kč, Ludkovice Kč. Děkujeme všem dobrovolní íkům, kteří se zapojili.

2 Koledníci: Anna Mališková, Radim a Vít Pinďákovi a Jiří Mališka V únoru, na svátek Panny Marie Lurdské byla v kostele udílena svátost nemocných pomazáním starým a nemocným lidem. Po skončení mše svaté bylo na faře připraveno krátké posezení těch, co přijali tuto svátost. Svátost nemocných přijalo z Pozlovic a Podhradí 45, v Ludkovicích 17 a na Řetechově 19 farníků. Na Zelený čtvrtek po skončení mše svaté byla před kostelem podávána jako v loňském roce Sederová večeře. Bylo pěkné počasí, a tak se večeře podává venku. Ženy ze společenství Modlitby matek upekly nekvašené chleby a připravily přílohu podle židovských zvyků. V hostinci u Krajčů upekl Roman Krajča jehněčí maso, které poskytl pan farář. Večeře se zúčastnili téměř všichni účastníci církevních obřadů Zeleného čtvrtku. Zato adorace, která následovala po večeři, se účastnilo asi 20 farníků.

3 Kaplan P. Mgr. Jacek Broncik a jáhen Karel Adámek při mši svaté Michal Štěpáník a Anna Gajdůšková při vydávání pečeného beránka

4 SVATÝ TÝDEN 2014 POZLOVICE Květná neděle 13. dubna 2014 Uvedení do Svatého týdne 8.00 a hodin Nedělní pořad bohoslužeb hodin Křížová cesta Zelený čtvrtek 17. dubna 2014 Den ustanovení Eucharistie a svátosti kněžství hodin Mše svatá s umýváním nohou na památku Poslední večeře Páně Po mši svaté přenesení Nejsvětější svátosti do Getsemanské zahrady a bdění s Ježíšem Kostel bude otevřený do hodin k adoraci a četbě písma svatého Po mši svaté se venku budou podávat pokrmy připomínající Poslední večeři Páně pečený beránek, nekvašené chleby, hořké byliny, vařená vejce a víno Velký pátek 18. dubna 2014 Den utrpení a umučení Páně Den přísného půstu a újmy v jídle hodin Pobožnost křížové cesty hodin Velkopáteční obřady Bílá sobota 19. dubna 2014 Církev bdí u Božího hrobu 9.00 hodin Zahájení adorace u Božího hrobu 9.30 hodin Adorace pro děti hodin Ukončení adorace hodin Vigilie Zmrtvýchvstání Páně vezměte si s sebou svíce Prosíme farníky, aby se zapisovali na adoraci, aby byla v kostele zajištěna neustálá přítomnost u Božího hrobu Slavnost Zmrtvýchvstání Páně neděle 20. dubna a hodin Nedělní pořad bohoslužeb Na závěr každé mše svaté bude žehnání pokrmů Velikonoční pondělí pondělí 21. dubna a hodin Nedělní pořad bohoslužeb

5 statisíce poutníkůů zaplnily Svatopetrské náměstí a jeho okolí ve Vatikánu, kde papež František prohlásil za svaté dva své předchůdce v čelee katolické církve, a to Jana Pavla II. a Jana XXIII. Jednu z nejvýznamnějších katolických událostí za poslední léta si vedle poutníků nenechaly ujít desítky předních světových politiků. Vzhledem k tomu, že probíhal přímý přenos této slavnosti v televizi, byla tuto neděli slavena v Pozlovicích jenom jedna mše svatá, aby farníci mohli tuto slavnost doma sledovat na svých obrazovkách. Jelikož se letos neuskutečnila zvlášť pouť mužů a žen na poutní místo Provodov, jak tomu bylo v předchozích dvou letech, ve spolupráci s Charitou svaté Rodiny se konala pouť rodin. Dohodli se na tom zástupci farní rady i s ohledem na to, že

6 rok 2014 je rokem rodin. Všichni zahájili pouť na hřišti na Řetechově. Po cestě se hrály různé hry podle rodin. Na Provodově v kostele byla odsloužena mše svatá a poté bylo posezení u ohně na zahradě hostince, vyhodnocení soutěží. Celou akci koordinoval jáhen Karel Adámek se svými spolupracovníky. Pouť byla společná pro obě farnosti Pozlovice a Luhačovice. Akce se velmi vydařila i k pěknému počasí, které účastníkům přálo. Účastníci pěší pouti na hřišti na Řetechově Od začátku května do konce září byl pozlovický kostel zapojen do projektu Otevřené brány, který je spolufinancován Zlínským krajem a Městysem Pozlovice. Kostel byl otevřen vždy v sobotu a neděli odpoledne od h, a to s průvodcem, který na požádání provedl komentovanou prohlídku. Kostel v r v rámci tohoto projektu navštívilo 892 hostů, z toho 27 bylo ze zahraničí. Průvodce dělali naši studenti, a to Anna Mališková, Marek Coufalík, Jan Šůstek a Vít Miškařík.

7 V neděli odpoledne 11. května 2014 se konala na Podhradí u sochy sv. Floriana tradiční májová pobožnost. Jinak se májové pobožnosti konávaly ve všední dny po mši svaté v kostele sv. Martina nebo v Augustiniánské kapli. 18. května 2014 uspořádalo Valašsko-kloboucké centrum pro rodinu u příležitosti Roku rodin v Pozlovicích děkanátní den rodin. Program byl zahájen mší svatou v kostele. Po mši následovalo na návsi divadelní představení Vojty

8 Vrtka z Doudleb. Dále byl připraven program pro děti ve farní budově, na zahradě fary a v jejím okolí. Počasí bylo velmi proměnlivé. Chvíli pršelo, pak zase svítilo sluníčko a zase pršelo. Avšak nikomu to na náladě neubralo. Program byl připraven tak, aby se realizoval jak za sucha, tak i za mokra. Na návsi hasiči z Podhradí postavili stany, byly připraveny i stánky s občerstvením. Během programu hrála mládežnická hudební skupina jak v altánku na návsi, tak i v budově fary. Zadarmo byl účastníkům vydáván teplý čaj ochucený sirupy z Podravky a všichni si rádi pochutnali na buchtách, které přivezly rodiny z celého děkanátu. Děkanátní den rodin v Pozlovicích

9 23. května 2015 se farnost podruhé zapojila do projektu Noc kostelů. V 17 hodin byla slavena mše svatá. Po ní se v hod rozezněly všechny zvony na věži kostela, které oznámily zahájení noci kostelů a uskutečnil se koncert klarinetového kvarteta Habanera a Žesťového souboru ZUŠ Luhačovice. Poté byla možno si prohlídnout interiér kostela (průvodce Anna Mališková), varhany (Vít Miškařík), hrobku Sereniyů (Ing. Jiří Šůstek) a věž se zvony (Marek Coufalík). V předsíni byla připravena nástěnka o historii kostela a farnosti. Návštěvníci si mohli prohlédnout farní kroniky a odnést si krátké poselství z Písma svatého. Akce trvala do hodin.

10 Prohlídka hrobky Serenyiů při noci kostelů Pouť farnosti na Svatý Hostýn v roce 2014 byla naplánovány tak, že jsme se připojili k větší pouti, které zde bývají pořádány. V r jsme se zúčastnili pouti včelařů, která se konala 25. května Autobus farníků byl spokojený. 10. června 2014 bylo z kostela sv. Martina odvezeno na restaurování 6 okenních vitráží 2 z kaple sv. Anny a čtyři z presbytáře. Jedná se o poslední vitráže, které zatím nebyly zrestaurovány. Restaurování provádí p. Jiří Černohorský z Prahy. Boží tělo se letos uskutečnilo dne Jednotlivé oltáře připravily skupiny, tak jak v předcházejících letech u kostela sv. Martina Podhradí, u vchodu do fary Řetechov, u vchodu do základní školy rodina Bednaříkova a Bětíkova a u sochy sv. Jana Nepomuckého ženy z Pozlovic. Letos nám počasí přálo, a tak průvod prošel obcí bez obav z deště, jak tomu bylo v předchozím roce.

11 Průvod vychází z kostela Průvod před hotelem Ogar

12 1. oltář u boční kaple u kostela 2. oltář ve vchodu fary

13 3. oltář ve vchodu do základní školy 4. oltář u sochy sv. Jana Nepomuckého u hasičské zbrojnice

14 29. června 2014 putovali farníci na tradiční pěší pouť na Provodov. Po cestě bylo několik zastávek. První byla u kříže nad Pozlovicemi. U tohoto kříže se modlíme za obec Pozlovice. Druhá zastávka je na křižovatce na Řetechově. Zde se připojí poutníci z Luhačovic a Řetechova. Za obcí Řetechov u kříže je další zastávka s modlitbou, písní Svatý kříži tebe ctíme a malým občerstvením, které tradičně připravili Řetechovjané (voda a štamprle slivovice). Po cestě při východu z kostela se zpívají mariánské písně, za Řetechovem se modlí růženec. V lese nad Provodovem se k 120 poutníkům jdoucím od Pozlovic a Řetechova připojí 32 poutníků z obce Podhradí. Společně se ještě pomodlíme u 5. Zastavení křížové cesty za zemřelé poutníky. Při příchodu na poutní místo jdeme průvodem do kostela pozdravit společnou modlitbou Pannu Marii. Následuje mše svatá na venkovním prostranství. Počasí bylo velmi pěkné. Po skončení mše svaté se poutníci farníci z Luhačovic a Pozlovic loučí s panem kaplanem P. Jackem Broňczykem, který je přeřazen do farnosti Holešov. Na závěr je ještě svátostné požehnání. Bohoslužbu doprovázela zpěvy společná schola z Luhačovic a Pozlovic a dechovka z Provodova. Ozvučení zajistil Vít Miškařík. 20. července 2014 jsme v kostele při mši svaté přivítali nového kaplana P. Mgr. Stanislava Trčku. Pochází z nedalekých Drnovic u Val. Klobouk. Předtím bylo jeho působiště v Hranicích na Moravě.

15 Pozlovické pouti ke sv. Anně předchází 24. hodinové čtení bible v kostele. Letos jsme četli texty z knih: Žalmy, Kazatel a Leviticus. Začalo se číst v pátek večer a ukončení v sobotu večer před mší svatou. Četli dobrovolníci, kteří se přihlásili.

16 Kladení věnce u kříže na hřbitově k uctění obětem 1. světové války Na místním hřbitově je přemístěn a připraven k opravě starý kříž, který roky stál vzadu u hřbitovní zdi. Okolí toto kříže bylo zarosteno křovím se na konala za účasti zástupce Zlínského kraje, farnosti a městyse Pozlovice konala prohlídka tohoto kříže a stanoven postup pro jeho restaurování. V občasníku č. 4/2014 vyšel k historii kříže následující článek, jehož autorem je p. Pavel Máčala z Podhradí: Za mramorovými náhrobky vzadu u hřbitovní zdi pozlovického hřbitova se krčí nahnutý, větrem a deštěm ošlehaný starý kamenný pomník. Neudržovaný, zapomenutý a krušpánkem zakrývající se sotva znatelným nápisem. Kdo si ho povšimne? Má nám po letech ještě co říct? A hle! O několik dní později ten samý kříž stojí na novém frekventovaném místě u vchodu hřbitova vznešeně se tyčí nad vší tou krásou. Proč ta náhlá proměna? V roce 1874 rodičům Františkovi a Anně Máčalíkovým z Řetechova umírá poslední ze čtyř jejich dětí, 19-tiletý Josef, jemuž tento náhrobní kříž zhotovil významný regionální kamenický mistr Štěpán Minařík. Narodil se v Čechách na Kladensku a přiženil se do Sehradic. Později se se svou ženou Veronikou rozenou Pastorkovou usadil v podnájmu u vdovce Benedikta Miškaříka v Podhradí čp. 26. Důvodem byl pravděpodobně zdejší zdroj pískovcového kamene z lomu pod Větrníkem a Korytech. I kameník Alois Matulík často uváděl, že zdejší kámen je velmi vhodný k sochařským účelům. Mistr Štěpán Minařík zemřel mladý v roce 1877 ve věku 40-ti let. Ovdovělá jeho žena se znovu provdala za vdovce Benedikta Miškaříka a dál zůstala i se svým synem Štěpánem v Podhradí.

17 Za svůj krátký život Štěpán Minařík stačil vytvořit řadu pozoruhodných děl v oblasti drobné sakrální architektury na Zlínsku. Jeho kříže a sochy lze spatřit např. v Sehradicích, Bylnici, Šumicích, Štítné, Vizovicích, Petrůvce, Biskupicích, Slavičíně, Klečůvce, Vlachovicích a Rokytnici. Kříž na hrbitově je jediným jeho zachovalým dílem na Pozlovicku a díky identifikaci PhDr. Aleše Nanáka, iniciativě P. Huberta Wojcika a vedení městyse zaujal důstojné místo, které si po právu toto dílo i jeho tvůrce zaslouží. Původní místo náhrobního kříže Nové umístění kříže 12. září 2014 byl na Řetechově znovu posvěcen opravený kříž rodinou Tvarůžkových. Při tomto znovuposvěcení byl přečten panem Tvarůžkem tento text: Milá rodino, občané, přátelé, pane faráři, Dovolte mi, abych vás všechny jménem rodiny Tvarůžkovy přivítal dnes na znovuposvěcení po opravě tohoto kříže, jež dali postavit v r manželé Josef a Františka k uctění památky svého syna Aloise Tvarůžka, jenž padl v 1. světové válce za Bučovem v Rusku, ale také poděkování Bohu za šťastný návrat jejich druhého syna Františka, mého otce, který byl povolán na vojnu do Itálie a v r se vrátil živ a zdráv ke svým rodičům na Řetechov.

18 Letošního roku si připomínáme 100. výročí začátku nesmyslné a hrůzné 1. světové války, při níž zahynuly milióny lidí, jak v Rusku, Itálii, Francii a jinde ve světě. Dovolte mi krátce o historii. Pan Alois pocházel ze zemědělské rodiny jako jeden ze čtyř dětí. Narukoval jako jiní občané Řetechova a Pradliska do války v Rusku, k jedné setnině spolu s panem Janem Coufalíkem z Řetechova. Spolu pak bok po boku prožívali útrapy války. Bohužel taky spolu v zákopu při nepřátelském útoku byli raněni tříštivým granátem. Jan Coufalík do nohou a Alois těžce do břicha. Byli převezeni do nemocnice v Marmarozciget v Uhrách. Jan dle jeho vyprávění navštěvoval kamaráda, který mu říkával, Janku, Janku, ty se uzdravíš, vrátíš se domů, ale já se už nevrátím. Pozdravuj moje rodiče, sourozence a všechny občany. Tak se bohužel stalo. Alois zemřel dne a byl pochován někde v Uhrách, tak jako tisíce jiných vojínů. Jan Coufalík se uzdravil a vrátil se do rodné obce, oženil se, založil si rodinu a žil zde až do své smrti. Kolikrát jsem s ním hovořil o 1. světové válce a když měl hodně přes 80 let, chodil na procházku s hůlčičkou směrem k tomuto kříži, ptal jsem se ho vždy: Dědečku, kam jdete na procházku? Ano Franto, jdu ke kříži za Lojzkem, popovídat si s ním, jak jsme prožívali válku a pomodlit se za něho a ostatní padlé z Řetechova a Pradliska během 1. světové války. Myslím, že je nutné při této příležitosti vzpomenout na ně a nezapomínat, aby další generace nezažily hrůzy válek a 2 milióny obětí. Byli to: Kuchař František zemřel roků Divoký Tomáš roků Zábojník Alois roků Slabý Ludvík roků Martinec Josef roků Tvarůžek Alois roků Stolařík Josef roků Máčalík František roků ČEST JEJICH PAMÁTCE. Vážení občané, přátelé, Děkuji i celé rodině, řemeslníkům, restaurátoru a všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na opravě tohoto kříže. Též děkujeme Vám všem, kteří jste se ve velkém počtu dnešního znovuposvěcení zúčastnili.

19 Kříž nechali postavit na konci Řetechova směrem na Luhačovice v r manželé Josef a Františka Tvarůžkovi k uctění památky svého syna Aloise, který padl v 1. světové válce, a na poděkování Bohu za šťastný návrat jejich druhého syna Františka. Opravu kříže zajistila rodina Tvarůžkova. Kříž před opravou Kříž po opravě

20 19. září 2014 se uskutečnila u budovy základní školy slavnost s odhalením pamětní desky manželům Věře a JUDr. Janovi Haluzovým. Tito významní farníci by se v letošním roce dožili 90 (mezi lidmi jmenovaná Věruška ) a 100 let (mezi lidmi jmenovaný Janíček ). Slavnosti se zúčastnila řada významných hostů ze Zlínského kraje, senátu ČR a organizace Orel. Slavnostně tak byl zahájen Mezinárodní dětský folklorní festival Písní a tancem, jehož spoluzakladatelkou byla p. Věra Haluzová.

21 1. října 2014 jela farní rada do Zlína na setkání s Arcibiskupem Janem. Při tomto setkání farních rad arcibiskup představil hospodaření biskupství a farností v nově se rodícím systému financování církve. Dalším novým křížem je kříž postavený v Ludkovicích na pasekách, na zahradě pana Kunorzy 10. října 2014, který nechal vyrobit a postavit Alois Kunorza, Ludkovice čp. 172 na poděkování při příležitosti přijetí svátosti biřmování. Kříž je postaven na krásném místě pod lesem. Pod tímto křížem jsou následující zápisy: Říká se, že Duch vane, kam chce. Jsem rád, že dnes zavanul sem mezi nás. A je to určitě proto, že chtěl On sám a taky proto, že jsme to chtěli i my sami. Není to ovšem samozřejmost. Často totiž, když máme trápení a je nám zle, Boha spíše obviňujeme a zatracujeme, když se nám daří, máme zase tendence na něho zapomínat. Ale i v těchto chvílích Duch vytrvale vane kolem nás a trpělivě čeká na chvíli, kdy se v nás ozve touha či potřeba procitnout a zaposlouchat se do jeho hlasu. To neustálé soupeření víry a pochyb je lidské. Máme totiž dvojí přirozenost - tělesnou a duchovní. A náš život je neustálé úsilí o jednotu mezi těmito dvěma světy. Ten kříž, jak tu stojí, je drobným výsledkem tohoto věčného úsilí. Je viditelným důkazem pozoruhodného vanutí Ducha. Je projevem vděčnosti za uslyšený hlas Boží. Jeho cesta započala už před dlouhou dobou, v roce 1998, kdy jsem já sám zaslechl hlas Boží a nechal se v dospělém věku pokřtít. Od té doby neustále žasnu, jak obdivuhodně Duch působí. Když jsem se v roce 2010 přestěhoval do Zlína a začal spolupracovat s firmou Roberta Kunorzy, syna Aloise, vanutí Ducha nabralo na obrátkách. Nejdříve jsem Roberta požádal, aby dělal kmotra mému nejmladšímu synovi Gabrielovi. Zjistili jsme ovšem, že Robert není biřmovaný. Ale jak je v rodině Kunorzových zvykem, vše se musí dělat důkladně, správně a pořádně. Robert neváhal a nastoupil přípravu na biřmování. Tím uvnitř rodiny rozproudil debatu o Bohu a jeho hlasu mezi námi. Dalším pokračováním bylo, když se Robertovi narodil syn Patrik. O kmotrovství byl požádán bratr Richard. Ale taky nebyl biřmovaný. Jenže ani on neváhal a po přípravě se nechal biřmovat. A dokonce i otec Roberta a Richarda, Alois, ucítil touhu a potřebu nějak vyjádřit svůj vztah k Bohu a přijal svátost biřmování též. A to už jsem si řekl, to nemůže být přeci jen tak. Nechat se v dospělosti biřmovat, to je přece jasný důkaz duchovního prozření a otevření se hlasu Božímu. To si zaslouží vyjádřit něčím neobyčejným. A napadlo mě vyjádřit to něčím hmotným.

22 Takže tento kříž je dárkem Aloisovi. Ať je mu drobnou odměnou za jeho píli, vnitřní energii a moudrost, kterou sdílí se svým okolím. Ať je mu odměnou za jeho odvahu, trpělivost a lásku, kterou věnoval své rodině, své práci a hlavně Bohu. A tím, že je vystavěn v krajině, se tento kříž stává také společným vyjádřením vděčnosti nás všech, kteří žijeme v tomto vrtkavém světě. Stává se naším poděkováním za neustálé vanutí Ducha a nedokončené požehnání, kterým Bůh provází naše životy. Bohu díky. Kříž tento ustanoven a vysvěcen Otcem Hubertem, farářem Luhačovickým, ku cti a slávě Boží na památku přijetí svátosti biřmování Aloisem Kunorzou z Ludkovic. Krista Pána v tiché radosti malířka Jana Jurášková z Mysločovic malovala, její manžel tesař Petr za pomoci tovaryše Rudolfa Dittricha z Tečovic kříž nahrubo opracovali, sám Alois Kunorza z Ludkovic pak vlastní rukou celé dílo zdárně dokonal. Kristu Pánu buď věčná chvála. Nový kříž na zahradě pana Kunorzy

23 Stavění kříže Společné foto při svěcení kříže

24 V neděli 12. října 2014 proběhlo v kostele sčítání účastníků bohoslužeb. Obou mší se zúčastnilo celkem 410 osob. Pro srovnání uvádíme údaje z předchozích sčítání: Rok lidí a rok lidí. Při misijní neděli se vybralo na misie při sbírce Kč a v misijním koláči taky Kč. Ženy z farnosti napekly dobroty a těmi byly obdarováni všichni návštěvníci bohoslužeb. 26. října 2014 jsme v kostele při mši svaté gratulovali a poděkovali za její práci, kterou vykonává pro farnost, naší kostelnici paní Emilii Šnajdarové k jejímu životnímu jubileu 80. narozeninám. Koncem října přijeli pracovníci firmy Atelier Vitraj z Prahy namontovat zpět opravené okenní vitráže. Následně po této montáži byla vymalována kaple a presbytář. Vymalovaly se pouze stěny, stropy nikoli. Tuto malbu provedli malíři firmy MNO pana Poláška z Prštného. Restaurování těchto šesti vitráží stála Kč. Dotací se vrátilo Kč z Ministerstva kultury a Kč z fondu kultury Zlínského kraje Kč byl vlastní vklad farnosti. Malba kaple a presbytáře stála Kč.

25 Restaurované vitraje

26 Restaurované vitraje

27 V sobotu jsme měli adorační den ve farnosti. Během dne se před Nejsvětější svátostí vystřídali farníci, kteří se předem zapsali do rozpisu adorací. Na zahájení i ukončení se konala mše svatá. V neděli jsme oslavili svatomartinské hody v naší farnosti. Při této příležitosti zavítal do našeho kostela P. Ponížil, novokněz a kaplan z Val. Klobouk. Udílel novokněžské požehnání. Po mši svaté o ¾ na 12 hod. byla pod kostelem na ulici K Přehradě sehrána scénka ze života sv. Martina. Tuto scénku tradičně zajišťovali členové místního jezdeckého klubu a ministranti společně se scholou, která představení doprovázela svým zpěvem.

28 P. Ponížil uděluje novokněžské požehnání Scénka ze života sv. Martina, žebrák Martina Tomášková

29 16. listopadu 2014 o pouti k sv. Anežce České, kdy si připomínáme 20. výročí posvěcení kaple na Řetechově, byl posvěcen nově zhotovený dřevěný kříž. Tento kříž byl následující den na státní svátek 17. listopadu odvezen a usazen na vrcholu kopce Komonec. Kříž je z dubového dřeva o rozměrech 2 x 3 m. Iniciátorem vzniku tohoto kříže pro Komonec je pan František Divoký z Řetechova. Při stavění tohoto kříže se sešlo více než 50 lidí. Původní obrázek Nově postavený kříž Svěcení nového kříže před kaplí na Řetechově

30 Společné foto při stavění kříže V neděli 23. listopadu 2014 v 15:00 hodin byl znovu posvěcen kříž rodiny Martincovy ze mlýna. Svěcení kříže provedl P. otec Hubert Wojcik za účasti příbuzných, přátel, farníků a ostatních účastníků. Památeční kříž se nachází na křižovatce u Pozlovské přehrady nedaleko kostela sv. Martina v Pozlovicích. Toto místo je symbolem díku za mír, který zavládl po šesti nepokojných letech druhé světové války. Anna Martincová, Za Potokem 307 o tom napsala: Historii kříže popisuje Josef Martinec takto: Tento kříž dal postavit můj dědeček Karel a babička Anna Martincovi za zdárné ukončení druhé světové války. Navrhl jej a postavil známý sochař pan František Prachař ze sítenských pasek v roce Na kříži se nachází tento nápis: Já jsem cesta, pravda a život. Kdo ve mne věří, neumírá na věky. Tento kříž nás provází na naší životní pouti v dobách zlých a dobrých až do dnešních dnů. Současné restaurátorské práce na této připomínce míru provedl Jiří Rejda z Brumova-Bylnice. Chtěl bych poděkovat otci Hubertovi, hlavní iniciátorce za obnovu paní Marii Lukešové a celé Martincově rodině za finanční podporu a obnovu kříže. Vždy v úctě, lásce kříž svůj měj a na pozemské pouti se k němu rád obracej. Ať další pokolení kříž v lásce mají a dalším generacím tu lásku předávají. To Vám ve stručnosti napsal Jožka ze mlýna a celá Martincova rodina.

31 Kříž před opravou Kříž po opravě Znovuposvěcení kříže

32 Účastníci svěcení Martincova kříže Koncem listopadu 2014 přijeli varhanáři z Polska a naladili v kostele varhany. 29. listopadu 2014 posvětil P. Hubert Wojcik na Řetechově nově postavenou hasičskou zbrojnici za účasti mnoha obyvatel této vesnice. V sobotu 6. prosince 2014 přišel do kostela svatý Mikuláš navštívil naši farnost. Letos ho představoval stejně jako v loňském roce Luděk Vavrys z Podhradí. Spolu s andílky nadělil dětem malé dárečky adventní kalendáře. Předtím se podíval na scénku, kterou si připravila mládež z farnosti o svatém Mikuláši nazvanou Mikuláš a kouzelný koberec. Všem se příběh moc líbil. Scénku připravila Pavla Stolaříková.

33 Příjezd svatého Mikuláše ke kostelu Děti při nadílce (Adam Zapletal říká básničku)

34 Štěpán Vráblík říká básničku Maruška Coufalíková, Verunka Šůstková a Eliška Sedlářová (herci scénky o svatém Mikuláši)

35 Od května 2014 máme pro kostelnickou službu nového kostelníka Antonína Mazla, který se přistěhoval do Pozlovic z Velešovic u Slavkova u Brna. V rámci předvánočního koncertu vystoupila v neděli v kostele svatého Martina dechová hudba Nivničanka. Záštitu nad tímto koncertem převzal městys Pozlovice. Plný kostel se tak slavnostně naladil posluchače na nadcházející vánoční svátky. Koncert byl nahráván a při vstupu byly nabízeny k prodeji svíčky pro Betlémské světlo, které bylo od neděle k dispozici v kostele.

36 Na Boží narození sehrály děti Živý betlém na návsi ve spolupráci s Pavlou Stolaříkovou z Luhačovic a Klárou Bětíkovou z Pozlovic. Mládež připravila scénku velmi profesionálně. Při Živém betlému jsme si také zazpívali koledy, které promítal na zeď altánu Vít Miškařík a schola pod vedením Jirky Mikulce předzpívávala. Zapojili jsme se tak do celorepublikové akce Česko zpívá koledy a připravili jsme si Pozlovice zpívají koledy. 28. prosince 2014 při obou mších svatých mohli manželé obnovit své manželské sliby. Ve farnosti nadále funguje společenství Modliteb matek a Modliteb otců. Společenství Modliteb matek se schází každý čtvrtek na faře a sejde se jich tak kolem 10. Společenství Modliteb mužů se schází taky na faře ale jen jednou za měsíc a bývá jich tak kolem čtyř. Jednou za čtvrt roku pořádají Modlitby matek tzv. Modlitební triduum (pátek neděle).

37 V rámci církevních restitucí byl vrácen farnosti les parcela číslo 1269 o výměře m 2. Pozemek leží v katastrálním území Ludkovice (za křižovatkou na Hlinném). Kromě již zmíněné Tříkrálové sbírky uvádíme několik údajů ze statistiky farnosti: Provozní dotací Kč z Městyse Pozlovice jsme spolufinancovali akce v průběhu církevního roku. Platba za spotřebu elektřiny, plynu a vody byla 72 tis. Kč. Tato částka reprezentuje poplatky za energie do konce listopadu Další výdajovou položkou v celkové částce cca 25 tis. Kč jsou bohoslužebné a další režijní výdaje. Odeslali jsme na potřeby diecéze Kč a příspěvek na havarijní fond Kč. V rámci vyhlašovaných sbírek jsme odeslali na seminář Kč, misie Kč, charitu Kč, haléř sv. Petra Kč, církevní školy Kč, křesťanská media Kč, pomoc pronásledovaným křesťanům v Sýrii Kč. Poskytli jsme během roku Kč jako dary na postní almužnu, na adopci na dálku a na likvidaci lepry. Byla pořádána humanitární sbírka oděvů pro Ukrajinu. Akce, které pořádali ministranti a mládež v roce 2014: Ministrantský fotbalový turnaj v Brumově Bylnici Jarní tábor v Bratřejově Děkanátní setkání ministrantů ve Vysokém Poli Letní tábor v Rychalticích Dětský tábor v Kelči Výlet do Jeseníků a Polska Cyklovýlet na Velehrad Ministrantská pouť arcidiecéze v Kroměříži Putování za Vánoční hvězdou Turnaj v minikopané v Následnicích Pouť na Svatý Hostýn

38 Jarní tábor v Bratřejově

39 Děkanátní pouť ministrantů ve Vysokém Poli Ministrantský tábor Rychaltice

40 Tábor Kelč Výlet Jeseníky Polsko

41 Cyklopouť na Velehrad

42 Ministrantská pouť v Kroměříži Putování za Vánoční hvězdou

43 Turnaj Následovice Putování na Svatý Hostýn

44 Statistika farnosti 2014: Křty 10 dětí, z toho 4 děvčata a 6 chlapců 1. sv. přijímání dětí Svatby 11 manželských párů v kostele sv. Martina Pohřby 12 farníků V Pozlovicích, únor 2015 Foto: Antonín Miškařík, Ing. Dušan Richter, Tomáš Semela, Michal Štěpáník Zpracoval a zapsal: Antonín Miškařík Doplnila a celkově upravila: Bronislava Coufalíková

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2007

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2007 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2007 Tak jako každý rok i letos se v naší farnosti konala Tříkrálová sbírka. Začátek této sbírky začalo požehnáním koledníků v kostele. Ti se pak rozešli ve skupinkách

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání 40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání Krista. Současná doba přináší nová ohrožení, ale také

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 11. 9. do 18. 9. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 11 9:30 Mše svatá v ě 24. neděle v mezidobí Mše svatá v Renotech

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově Římskokatolická farnost. neděle v mezidobí Za farníky 9 Mše svatá v ě 3 Od 9:00 hod. návštěva nemocných skupina I. Mše svatá v Renotech Společná modlitba svatého růžence Společná modlitba svatého růžence

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019 jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 209 Pátek Setkání děti 5:30, Čtyřkoly Mše sv. 7:00, Pyšely 2 Sobota V první

Více

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 29.12. 30.12. 31.12. 1.1. 2.1. 3.1. 4.1. Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů 6. den v oktávu Narození Páně 6. den v oktávu Narození Páně Slavnost

Více

Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk

Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk uspoří, má věnovat sám sobě. Každá aktivita vyžaduje

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od v týdnu Od 1. 12. 8. 12. 2013 I. NEDĚLE Žehnání adventních věnců za ochranu Boží a P. Marie pro rodinu Tůmovu a Snášelovu za + manžela Jana Mifka, snachu a sestru za + Miloše Štursu a rodiče za živé a

Více

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2016

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2016 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2016 Začátkem ledna byla opět pořádána Českou katolickou charitou Tříkrálová sbírka. Za drobného mrholení a lehkého náledí vyrazilo během sobotního dopoledne 8 skupinek

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 20. 11. do 27. 11. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Slavnost Za farníky a zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu

Více

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

8:00 Za farníky 9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela, dvoje rodiče a příbuzné. 14:00 Pohřeb Gustav Urbášek

8:00 Za farníky 9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela, dvoje rodiče a příbuzné. 14:00 Pohřeb Gustav Urbášek Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB TÝDNU od 26. 8. do 2. 9. 2018 www.farnostunicov.cz fb. Farnost, a Den Liturgická oslava Hodina Úmysl 21. neděle v mezidobí Za farníky Mše svatá v ě 26 Mše svatá

Více

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 16:00 Troubky

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 16:00 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 30.11. 1.12. 2.12. 3.12. 4.12. 5.12. 6.12. 7.12. 1. NEDĚLE 1. adventní 1. adventní Rorátní mše k Panně Marii Rorátní mše k Panně Marii Rorátní mše k Panně

Více

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2013

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2013 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2013 11. října 2012 církev na celém světě vstoupila do Roku víry. Víte, co znamená logo, které pro tuto událost vzniklo? Na první pohled v něm rozeznáme loďku, obraz církve,

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od v týdnu od 2. 12. - 9. 12. 2018 49. týden 1. SOBOTA V MĚSÍCI Památka sv. Edmunda Kampiána, kněze 1 VIGILIE ZA POČATÝ ŽIVOT 1. 12. 2. 12. 3. 12. 4. 12. 5. 12. 6. 12. 7. 12. 8. 12. 9. 12. 1. NEDĚLE 10:00

Více

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela,

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, P. Eduard Čmejrek 1924 1927 Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, pořízen boční oltář s krytým Božím hrobem, dřevěná soška Pražského Jezulátka, či dřevěná soška vzkříšeného Spasitele.

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 27. 11. do 4. 12. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 1. neděle adventní Žehnání adventních věnců 27 Mše svatá v

Více

leden 2019

leden 2019 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2019 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2018 v naší farnosti 7. 1. proběhly ve farnosti volby do Pastorační rady farnosti 18. 1. byla ustanovena Pastorační

Více

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2018

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2018 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2018 Leden Letošní svátek Tří králů připadl přímo na sobotu 6. ledna. V tento den chodily v naší farnosti skupiny koledníků koledovat na tzv. Tříkrálovou sbírku, a to již

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

8:30 Troubky 10:30 Bochoř 15:00 Troubky Bochoř Po kříž. cestě 18:00 Henčlov

8:30 Troubky 10:30 Bochoř 15:00 Troubky Bochoř Po kříž. cestě 18:00 Henčlov , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 30.3. 31.3. 1.4. 2.4. 3.4. 4.4. 5.4. 6.4. 4. postní První pátek v měsíci 5. postní Po kříž. cestě Henčlov 17:30 Od 15 hod. 20:00 14:30 16:30 17:00 Za +

Více

Pořad bohoslužeb. ve farním kostele sv. Petra a Pavla ve Žďárci. Dny Čas Svátky a úmysly mše svaté Pozn. datum Neděle. Pondělí Úterý

Pořad bohoslužeb. ve farním kostele sv. Petra a Pavla ve Žďárci. Dny Čas Svátky a úmysly mše svaté Pozn. datum Neděle. Pondělí Úterý Svátek Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa 27.12. 10:45 Za Josefa Prokeše, rodiče Kouřilovy a Boží ochranu pro živou rodinu 28.12. Svátek sv. Mláďátek, mučedníků 29.12. 30.12. 31.12. Slavnost Matky Boží

Více

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné 17. prosince 2013 Úterý před Štědrým dnem 15 00 Vánoční SVATOST SMÍŘENÍ (zpověď) 23. prosince 2013 Pondělí před Štědrým dnem 14 30 15 30 Betlémské světlo 16

Více

informace polenské farnosti prosinec 2013

informace polenské farnosti prosinec 2013 informace polenské farnosti prosinec 2013 Děkujeme ti, Pane, že nám v době adventního očekávání připomínáš falešnost naší zbožnosti, jsmeli spokojeni sami se sebou. Děkujeme ti za prorocké slovo, které

Více

9:30 Mše svatá v Medlově 11:00 Mše svatá v Renotech 18:00 Adorace doprovázená rytmickými písněmi 8:00 Za živou a + rodinu a duše v očistci

9:30 Mše svatá v Medlově 11:00 Mše svatá v Renotech 18:00 Adorace doprovázená rytmickými písněmi 8:00 Za živou a + rodinu a duše v očistci Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 2. 10. do 9. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky Po 3 Út 4 St Čt Pá 27. neděle v mezidobí 2 Mše svatá v ě Mše

Více

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve Slavnost Matky Boží, Panny Marie 1.1. 10:45 Za živou a zemřelou rodinu Svobodovu, Hamříkovu, Žulkovskýcha na poděkování za uzdravení, Boží ochranu a pomoc 2.1. Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského,

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Římskokatolická farnost V TÝDNU od 15. 11. do. 11. 15 www.farnostunicov.cz 33. neděle v mezidobí Za živé a + farníky zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu 15 Sbírka na Charitu Mše svatá v ě Mše

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání.

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V pátek 23. května se zúčastnilo mnoho návštěvníků Noci kostelů. Program probíhal od 18:00 do 23:00. Celý květen probíhaly

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2011

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2011 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2011 Začátkem roku proběhla ve farnosti tříkrálová sbírka. V naší farnosti se vybralo celkem 84.437 Kč. Z toho: Pozlovice: 40.877 Kč Ludkovice: 20.269 Kč Podhradí: 13.360

Více

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby.

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kostel sv. Václava v Obřanech, pochází z konce17 století. Po požáru v roce 1780 byl kostel obnoven. Opravy hlavní lodi kostela

Více

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2017

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2017 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2017 Leden Za vysokého mrazu a náledí vyrazilo v sobotu 7. 1. 2017 na Luhačovicku 51 skupinek, aby se koledníci zapojili do Tříkrálové sbírky 2017. Přinášeli do domácností

Více

leden 2018

leden 2018 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2018 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2017 v naší farnosti 17. 1. 2017 - ve farním kostele sv. Františka bylo setkání kněží příbramského vikariátu mší

Více

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky.

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky. Děkanát Kyjov Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa.

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa. Obec Lipová se poprvé připomíná v r. 1362, kdy ji drželi synové zemřelého Peška z Veletin. V zakládací listině vizovického kláštera z r. 1261 je uveden Lipovský potok, patrně zde stála i osada Lipová.

Více

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Roční pastorační plán (říjen 2014 srpen 2015) CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Plakátek pastoračního roku PÍSMO Změňte smýšlení! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

farka@antiochia.cz; http://farka.antiochia.cz; kancelář: 581 616 139, 608 344 586 o.radomír 731 626 515, o.petr 736 522 840, Vojta 732 670 688

farka@antiochia.cz; http://farka.antiochia.cz; kancelář: 581 616 139, 608 344 586 o.radomír 731 626 515, o.petr 736 522 840, Vojta 732 670 688 Všemohoucí, věčný Bože, když se tvůj jednorozený Syn stal člověkem, byl ti představen v chrámě; my si to dnes připomínáme a pokorně prosíme: očisti naše nitro, abychom mohli předstoupit před tebe. 1.čt.:

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

2. kapitola: přehled událostí v roce 2009

2. kapitola: přehled událostí v roce 2009 2. kapitola: přehled událostí v roce 2009 Leden 3. ledna se v sokolovně konalo představení morkovských ochotníků. Šlo o hru Tři v tom od Jaroslava Vostrého. Účast byla vysoká a návštěvníci byli velmi spokojeni.

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

V sobotu 15 našich mladých a 40 dětí začínají tábor na Orlím hnízdě v Beskydech pod Lysou horou, prosíme vzpomeňte v modlitbě.

V sobotu 15 našich mladých a 40 dětí začínají tábor na Orlím hnízdě v Beskydech pod Lysou horou, prosíme vzpomeňte v modlitbě. v týdnu od 3. 7. - 10. 7. 2016 14. týden během roku Díky za úklid kostela, květinovou výzdobu, sbírku na opravu fary, která vynesla 15.670Kč. Začíná nový pořad bohoslužeb v letním čase večerních v 18:30

Více

Velikonoční triduum Jana Šustová

Velikonoční triduum Jana Šustová Velikonoční triduum Jana Šustová Velikonoční triduum, což znamená "doba tří dnů" (z lat. tres - tři, a dies - den), tvoří Večerní slavnost na Zelený čtvrtek (Památka Večeře Páně), liturgie Velkého pátku

Více

DON BOSKO HAVÍŘOV o. s. Následně byla tato změna povolena a vzata na vědomí Ministerstvem vnitra dne 15. 11.2012

DON BOSKO HAVÍŘOV o. s. Následně byla tato změna povolena a vzata na vědomí Ministerstvem vnitra dne 15. 11.2012 Název sdružení: Sdružení Laiků Don Boska Sídlo sdružení: Haškova 3, Havířov Město, 73601 IČO: 630 24 730 Změna názvu sdružení 2 Dne 3. října 2012 byla na členské schůzi SLDB schválena změna názvu sdružení

Více

FARNÍ LIST SRPEN 2016

FARNÍ LIST SRPEN 2016 FARNÍ LIST SRPEN 2016 Milí farníci, srdečně Vás zdravím i touto cestou. Jsem rád, že již necelé dva měsíce mohu spolu s Vámi putovat na cestě k Bohu. Rád bych Vám poděkoval za to, jak se dáváte k dispozici

Více

Kalendář farností Drahotuše, Partutovice, Potštát, Jezernice, Loučka, Podhoří 2008 LEDEN

Kalendář farností Drahotuše, Partutovice, Potštát, Jezernice, Loučka, Podhoří 2008 LEDEN 2008 LEDEN 1 Út Nový rok-matky Boží PM. Den modl.za mír 2 St sv. Bazil a Řehoř 3 Čt 4 Pá 5 So 6 Ne Návštěvy nemocných Potštát - Živý Betlém Tříkrálová sbírka Zjevení Páně 7 Po Karneval - Drahotuše - únor

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus B Slavnost Ježíše Krista Krále On je Pán pánů a Král králů (Zj 17,14) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Dan 7, 13-14) Díval jsem se a hle s nebeskými oblaky přicházel

Více

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 18:00 Troubky 16:00 Troubky 18:00 Troubky

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 18:00 Troubky 16:00 Troubky 18:00 Troubky ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI TROUBKY A BOCHOŘ, Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 31.8. 1.9. 2.9. 3.9. 4.9. 5.9. 22. Votivní mše svatá k Duchu svatému 22. týdne Památka sv. Řehoře Velikého 22.

Více

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to nejlepší, nejkrásnější už skončilo a teď už nemáme co očekávat.

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od 22. 5. - 29. 5. 2016 21. týden 21. 5. Památka sv.kryštofa Magallanese, kněze, a jeho druhů, mučedníků 7:30 MÁJOVÁ Za syna Jana Klvánka, živou a Klvánkovu a Orságovu, duše v očistci a nová kněžská

Více

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 ZPRAVODAJ Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 Slovo úvodem Milí čtenáři, protože jsme ve Zpravodaji doposud neměli příležitost ohlédnout se za oslavami

Více

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už není ten stejný život, neboť my už nejsme tak úplně stejní.

Více

Neděle 27. prosince 2015. Neděle 20. prosince 2015. Neděle 13. prosince 2015. Neděle 6. prosince 2015

Neděle 27. prosince 2015. Neděle 20. prosince 2015. Neděle 13. prosince 2015. Neděle 6. prosince 2015 Neděle 27. prosince 2015 Děkuji za rekordní sbírku z min. neděle na splacení dluhů, která vynesla u sv. Anny 53039,- v Bludovicích 9948,- a na Špluchově 2165,- Dětská mše sv. - bude u sv. Anny příští neděli

Více

Markéta 2/ Postní doba a Velikonoce

Markéta 2/ Postní doba a Velikonoce Markéta 2/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

Otevřené brány. Vážení spoluobčané,

Otevřené brány. Vážení spoluobčané, Vážení spoluobčané, přinášíme Vám desáté a poslední číslo Obecního zpravodaje v letošním roce. Advent jsme zahájili akcí Rozvěcování vánočního stromku. Tato akce se konala 29. 11. 2014 a nutno podotknout,

Více

Áronské požehnání (4 Moj 6) do Nového roku

Áronské požehnání (4 Moj 6) do Nového roku 01/2016 LEDEN 2016 Áronské požehnání (4 Moj 6) do Nového roku Ať tě Hospodin ochraňuje! Důležitými prostředky Boží ochrany při našem putování může také -dobré prožívání církevního roku, -dodržování Desatera,

Více

ZOO Praha a botanická zahrada

ZOO Praha a botanická zahrada 5.10. 2014 ZOO Praha a botanická zahrada 5.12.2014 Proběhlo slavnostní otevření rozhledny na Pekelném kopci Rozsvícení stromku 2014 Mikuláš 5.12.2014 Zpívání pod stromem, rozdávání Betlémského světla 20.12.2014

Více

pro školní rok 2015/16

pro školní rok 2015/16 Občasník DM č.2 pro školní rok 2015/16 Kde se vzalo stavění betlémů? Jesličky patří k tradičním symbolům Vánoc. V Česku se staví zhruba od roku 1562. Tento zvyk je spojován s příchodem jezuitského řádu

Více

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB 2/2011 Dostává se Vám do rukou další číslo Benjamína. Tradičně přináší informace ohledně Velikonoc časy bohoslužeb i příležitostí ke zpovědi. Jsem rád, že mnohé věci jako umývání nohou, otevření kostela

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu od do 6.1.

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu od do 6.1. v týdnu od 30.12.2018 do 6.1.2019 Neděle 30.12. Svátek Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa Pondělí 31.12. Sedmý den v oktávu Narození Páně 15.00 16.00 Za dcery, manžela a oboje rodiče a za požehnání pro

Více

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ 4. čtvrtletí 2010 Zastupitelstvo obce Oldřichovice přeje všem spoluobčanům v roce 2011 mnoho pracovních i osobních úspěchů Volby do obecního zastupitelstva Ve dnech 15.-16. října

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus C 6. neděle v mezidobí Oči Hospodinovy jsou obráceny k spravedlivým. (Ž 34, 16a) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Jer 17,5-8) Tak praví Hospodin:,,Člověk, který

Více

prosinec 2017

prosinec 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz prosinec 2017 Prosinec ve farnosti Dostal jsem otázku, kdy vlastně v letošní roce začíná advent. Zda je to již tuto neděli (26. 11.), nebo další (3. 12.) Také v rozhlase

Více

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b)

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ Zpravodaj Svatý týden 02/2016 Úvodní slovo Dobrovolný příspěvek na tisk 10Kč Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) Milí farníci,

Více

OHLÁŠKY FARNOSTÍ NÁCHOD A STUDNICE 3. neděle postní Ohlášky také naleznete na

OHLÁŠKY FARNOSTÍ NÁCHOD A STUDNICE 3. neděle postní Ohlášky také naleznete na OHLÁŠKY FARNOSTÍ NÁCHOD A STUDNICE 3. neděle postní Ohlášky také naleznete na http://www.nachod.farnost.cz Dnes při mši svaté v 9:00 hod. v kostele sv. Vavřince se paní Lenka Zelená zúčastní prvního skrutinia.

Více

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2009

Ze života farnosti Pozlovice Rok 2009 Ze života farnosti Pozlovice Rok 2009 V polovině ledna byla v kostele udílena svátost pomazání nemocných. Po této mši svaté se pak sešli farníci ve farní budově na krátké posezení spojené s promítáním

Více

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv.voršily v Praze číslo 58 březen 2018 www.zssv.cz Výstava fotografií V pasáži Lucerna je malá výstavní plocha, na které bývají vystaveny práce s aktuálními tématy. Protože

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2014. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b)

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2014. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ Zpravodaj Svatý týden 02/2014 Úvodní slovo Dobrovolný příspěvek na tisk 10Kč Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) Milí farníci,

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Prezentace akcí

Prezentace akcí Prezentace akcí Diecézního centra mládeže v Brně a Diecézního centra života mládeže Mamre v Osové Bítýšce 2019-2020 Kurz animátorů - Dvouletý kurz pro ty, kteří se chtějí aktivně zapojit ve farnosti -

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014

FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014 FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014 KLÍČE: NP Nezávazná památka P Památka SV Svátek SL Slavnost VÝZNAMNÝ DEN: církevní ne církevní MŠE SV.: Zapsány zde jsou jenom výjimky; ostatní mše jsou dle běžného rozvrhu Út

Více

Informace pana faráře a Ekonomické rady farnosti

Informace pana faráře a Ekonomické rady farnosti Informace pana faráře a Ekonomické rady farnosti HMOTNÉ HOSPODAŘENÍ FARNOSTI rok 2018 A) PŘÍJMY: 2018 V nedělních sbírkách jsme v naší farnosti přispěli celkovou částkou: 226.350,- Kč Z těchto sbírek se

Více

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ Prezentace akcí 2014 2015 Kefasfest 27. 29. 6. 2014 - P. Bende a P. Helan. Žamboši, SBM a další -Prostor pro hudbu, divadlo a kulturu - www.kefasfest.cz Expedice Albánie země orlů 20. 31. 7. 2014 - Pokud

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB Drahotuše - sv.vavřinec Telefony: fara , o.radomír

POŘAD BOHOSLUŽEB Drahotuše - sv.vavřinec Telefony: fara , o.radomír POŘAD BOHOSLUŽEB Drahotuše - sv.vavřinec Telefony: fara 581 616 139, o.radomír 731 626 515 V týdnu od 28.1. 2018 Partutovice - sv.mikuláš Potštát - sv. Bartoloměj SO 27.1. Slavíč 17:00 Drahotuše 8:00 NE

Více

Farní časopis. Jezernice Loučka Podhoří. Listopad Kontakt na správce a redakci: tel.: ,

Farní časopis. Jezernice Loučka Podhoří. Listopad Kontakt na správce a redakci: tel.: , Jezernice Podhoří Farní časopis Listopad 2018 Kontakt na správce a redakci: fatau@seznam.cz, tel.: 736 522 840, www.farnostitriangl.cz Zdravím Vás přátelé, v tomto dušičkovém čase. Předně bych chtěl poděkovat

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: -PO-PÁ - každé ráno od 8 hod rozcvička, po rozcvičce zpěv na oddělení -PO-ČT - pracovnice soc. péče - práce s

Více

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 26.3.2011 12/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 26.března 2011 9.30 12.00 Bohoslužba Večeře Páně uvádí br. Bohumil Špinar ml.

Více

Zvu každého křesťana na jakémkoli místě a v jakékoli situaci k tomu, aby se hned dnes navrátil ke svému osobnímu setkání s Ježíšem Kristem, nebo

Zvu každého křesťana na jakémkoli místě a v jakékoli situaci k tomu, aby se hned dnes navrátil ke svému osobnímu setkání s Ježíšem Kristem, nebo Zvu každého křesťana na jakémkoli místě a v jakékoli situaci k tomu, aby se hned dnes navrátil ke svému osobnímu setkání s Ježíšem Kristem, nebo alespoň aby učinil rozhodnutí, že se s ním chce setkat a

Více

Kostelníček. Kostel v roce 1983. Zasedání farní rady dne 20. 6. 2014. Přítomni:

Kostelníček. Kostel v roce 1983. Zasedání farní rady dne 20. 6. 2014. Přítomni: Zasedání farní rady dne 20. 6. 2014 Přítomni: O. Jacek, Vladimír Prečan, Martin Lovecký, Gabriela Winklerová, Lenka Příborská Program: 1. Cyrilometodějská pouť 5. 7. 2014 - příprava podia, příprava mše

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu v týdnu 2. 9. 9. 2018 22. NEDĚLE 2.9. KROPENÍ LIDU sv. Řehoře Velikého, papeže a učitele církve Na poděkování za 80 let života uvedení do služby nového administrátora farnosti P. Pavla Glogara žehnání

Více

Úvod: NOVOROČNÍ VYCHÁZKA

Úvod: NOVOROČNÍ VYCHÁZKA Úvod: Vzhledem k velkému množství události, které proběhly na přelomu roku a naší snaze o maximální informovanost Vás občanů, jsme se rozhodli na počátku roku vydat mimořádné číslo informačního listu,

Více

Slovo starosty. Číslo 2, červen 2012 OBSAH. Němčičské čtení. Číslo 2, červen 201 2. Milí spoluobčané!

Slovo starosty. Číslo 2, červen 2012 OBSAH. Němčičské čtení. Číslo 2, červen 201 2. Milí spoluobčané! Číslo 2, červen 2012 OBSAH Slovo starosty Milí spoluobčané! Jako již tradičně vás vítám na stránkách našeho zpravodaje, druhého letošního Němčičského čtení. Úvodem mi dovolte poděkovat členům místního

Více