Měření v elektronice. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Měření v elektronice. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy"

Transkript

1 Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy Měření v elektronice PaedDr. Ing. Josef Pecina, CSc. Mgr. Pavel Pecina, Ph.D. 2007

2 Cíl kapitoly Student: Po prostudováni budete schopni Objasnit pojmy: měření, elektrické měření, měřicí přístroje, přesnost měření, analogový a digitální měřící přístroj, citlivost měřicího přístroje, rozlišovací schopnost, měřicí rozsah, chyba měření, přímé a nepřímé měřící metody. Popsat správný postup při měření univerzálními měřicími přístroji. Objasnit postup při měření těchto veličin: elektrické napětí, elektrický proud, elektrický odpor, kapacita kondensátorů. Vysvětlit funkci osciloskopu. Vysvětlit měření diod, tranzistoru, tyristorů a triaků. Nakreslit příslušná zapojení pro měření. V praktické elektronice je měření základem úspěšné práce. Pro potřeby amatérské školní nebo domácí elektrodílny nám postačí jednoduché prostředky základní měřicí přístroje (měření el.napětí, proudu, odporu, měření kapacit kondensátorů, měření diod a tranzistorů). Některá měření jsou velmi častá (např. identifikace hodnot součástek nebo uvádění hotového zařízení do chodu). Obecně platí, že je třeba vědět, co je možné měřit a kde a jak to měřit, aby byly výsledky použitelné. Proto je nezbytně nutné rozumět způsobu použití měřicích přístrojů a znát jejich možnosti (zapojení do obvodu, měřicí rozsah apod.) Základní pojmy v měřicí technice Měření je souhrn činností, které mají za cíl určit hodnotu měřené veličiny (vyjádřit hodnotu veličiny v jednotkách této veličiny). Elektrické měření je měření elektrických veličin a měření neelektrických veličin s využitím elektrických měřících prostředků. K měření používáme míry, měřicí přístroje a převodníky. Míra je měřidlo, které během používání reprodukuje hodnotu nebo hodnoty měřené veličiny (např. rezistor známé hodnoty). Měřicí přístroje se dělí na analogové a číslicové.

3 Údaj na analogovém měřicím přístroji je spojitou funkcí měřené veličiny (např. poloha ručky na stupnici). Číslicový měřicí přístroj poskytuje měřenou hodnotu v číslicovém tvaru (číslo na displeji ve zvolené jednotce). Měřicí převodník transformuje vstupní veličinu (elektrickou nebo neelektrickou) podle určité zákonitosti na výstupní veličinu (zpravidla elektrickou). Série měřicích členů, kterými prochází měřený signál, se nazývá měřicí řetězec. První člen měřicího řetězce, na který bezprostředně působí měřená veličina, se nazývá snímač (čidlo, senzor). Přesnost měření je míra těsnosti, se kterou výsledek měření vyjadřuje správnou hodnotu měřené veličiny. Zcela přesnou hodnotu měřené veličiny nikdy nezměříme. Místo ní pracujeme s tzv. konvenčně pravou hodnotou. Ta se získá měřením pomocí přesnějšího přístroje nebo přesnější metody. Citlivost měřicího přístroje nebo zařízení je poměr změny výstupní veličiny (údaje přístroje) ke změně vstupní (měřené) veličiny. Příliš malá citlivost může zhoršit přesnost měření. Konstantní citlivost (nezávislou na hodnotě měřené veličiny) mají lineární převodníky. Rozlišovací schopnost (rozlišení) je nejmenší změna měřené veličiny, která vyvolá detekovatelnou změnu údaje přístroje (např. dílek nebo polovinu dílku stupnice u analogového přístroje nebo změnu posledního místa číslicového zobrazovače o jedničku u číslicových přístrojů). Měřicí rozsah přístroje nebo převodníku vyjadřuje meze hodnot, ve kterých se může pohybovat měřená veličina, aby byla měřena se zaručovanou přesností. Ovlivňující veličina je veličina, která sice není předmětem měření, avšak která ovlivňuje údaj měřidla. Chyba měření charakterizuje přesnost měření. Je to odchylka naměřené hodnoty měřené veličiny od správné hodnoty měřené veličiny. Jejími částmi jsou velikost a znaménko. Vyjadřuje se jako absolutní chyba nebo relativní chyba.

4 1.2. Měřicí metody Měřicí metoda je souhrn teoretických poznatků a praktických operací použitých při měření. Podle způsobu stanovení měřené veličiny se měřicí metody dělí na přímé a nepřímé: 1. Přímé měřicí metody: výsledek měření se získá odečtením údaje jediného přístroje. Příkladem je změření el. napětí pomocí voltmetru. 2. Nepřímé měřicí metody: výsledek měření se získá výpočtem hodnoty funkce několika proměnných. Hodnoty těchto proměnných se získají pomocí přímých měřicích metod. Příkladem. Příkladem je určení el. odporu z údaje voltmetru a ampérmetru pomocí Ohmova zákona. Podle provedení měření rozlišujeme: Základní měřicí metody - měřená veličina se stanoví měřením základních veličin (např. délky, hmotnosti času). Srovnávací metody měřená veličina se stanoví srovnáním s veličinou téhož druhu a známé hodnoty Analogové a digitální (číslicové) zobrazení Analogové měřicí přístroje jsou všechny ručkové přístroje (obr.73). Analog (řecky) = odpovídající. Ručička se pohybuje na základě mechanického principu. Analogové zobrazení ukazuje naměřený výsledek na stupnici jako úsek (např. u teploměru) nebo jako úhel (např. u ručkového přístroje). Analogové měřicí přístroje pracují na různých principech: Silové působení na vodič s el. proudem v magnetickém poli- magnetoelektrická soustava. Silové působení mezi železnými částmi v magnetickém poli cívky, kterou prochází proud- elektromagnetická soustava. Silové působení na vodič, kterým prochází proud v poli elektromagnetuferodynamická (elektrodynamická) soustava.

5 Obr. 73 Univerzální analogový měřicí přístroj Digitální měřicí přístroje mají místo měřicí sestavy analogovo - digitální převodník. Naměřená hodnota se zobrazuje jako číslo - např. zobrazení pomocí 14 segmentů nebo pomocí sedmi segmentů (obr. 74). Úplná zobrazovací jednotka může zobrazit všechny číslice (0-9). Pokud je možné zobrazit první místo jen číslicí 1 nebo 0, jedná se o jednotku ½ místnou. Zobrazení na obr. 2 je 3 ½ místné. Naměřená hodnota na digitálním přístroji je zobrazena číslem. Digitální multimetry nemají žádné pohyblivé mechanické díly. Analogové hodnoty jsou převáděny na digitální a mají většinou měřicí zesilovač. Protože převodníky zpracovávají pouze stejnosměrné napětí, musí se střídavé napětí a proud usměrnit. Z toho důvodu je přesnost měření střídavého proudu menší než přesnost měření stejnosměrného proudu.

6 Obr. 74 Univerzální digitální měřicí přístroj Moderní digitální přístroje jsou velmi dobře ovladatelné. V lepším provedení jsou vybaveny automatickou volbou rozsahu (zvolí podle měřené veličiny optimální měřicí rozsah) a pamětí pro uchování naměřené hodnoty i po měření. Většina zobrazovacích jednotek na bázi tekutých krystalů (LCD) má velmi malou spotřebu proudu. Je však citlivá na nízkou teplotu. Proto je třeba zamezit měření při teplotách pod 0 ºC. Při měření univerzálními měřicími přístroji postupujeme takto: Nastavíme druh proudu (střídavý nebo stejnosměrný) a druh měřené veličiny. U analogových měřicích přístrojů volíme vždy horní měřicí rozsah. Připojíme měřicí vedení nejprve k měřicímu přístroji a potom k měřenému místu. Při měření proudu a odporu nejprve odpojíme zdroj proudu. Připojíme zdroj proudu. Odpor měříme vždy ve stavu bez proudu.

7 Odečteme naměřenou hodnotu. U analogových přístrojů případně přepneme na vhodný měřicí rozsah tak, aby naměřená hodnota byla v horní třetině stupnice. Digitální přístroje ukazují naměřenou hodnotu přímo číslem. Po ukončení měření odpojíme zdroj proudu a vypneme přístroj. U analogových přístrojů nastavíme největší měřicí rozsah Chyby měření Žádným měřením není možné získat zcela správnou hodnotu měřené veličiny. Každé měření je zatíženo chybou. Cílem studia chyb je nalezení celkové chyby, jejich dílčích složek a jejich příčin. Analýza chyb je základní podmínkou zvyšování přesnosti měření. Výsledek měření je neúplný, pokud neobsahuje možný rozsah chyb, neboli tzv. neurčitost měření. Chyba měření ( anglicky error of measurement) je odchylka naměřené hodnoty měřené veličiny od správné hodnoty měřené veličiny. Jejími součástmi jsou velikost a znaménko. Chyba charakterizuje přesnost měření. Vyjadřuje se jako absolutní chyba nebo relativní chyba. Absolutní chyba - měřené veličiny X je ( x ) = X m X s X m naměřená hodnota X s - pravá(konvenčně pravá) hodnota Absolutní chyba se vyjadřuje v jednotkách měřené veličiny (např. A, V). Relativní chyba - δ je bezrozměrné číslo. Může se také vyjádřit v procentech. ( x) ( x) δ ( x) = ; δ ( x) = 100 (%) X X s s Podle toho jak se chyby projevují při opakovaných měřeních, je dělíme na systematické a náhodné. Dále budeme v této kapitole hovořit o tzv. statických chybách. Jsou to chyby pro

8 konstantní nebo pomalu proměnné veličiny. Při měření se kromě nich vyskytují i tzv. dynamické chyby, které jsou způsobené tím, že reakce měřicího přístroje se zpožďuje za změnami měřených veličin buď v důsledku setrvačnosti mechanických pohyblivých částí, nebo v důsledku konečných dob potřebných pro přelévání energie v elektrických obvodech s kapacitami a indukčnostmi. Chyby mají různé příčiny: Chyb při odečítání. Chyby při obsluze. Chyby dané typem zapojení. Chyby přístrojů. Chyby při odečítání mohou vzniknout při odečítání hodnoty z ručkového měřicího přístroje z šikmého úhlu pohledu (obr. 75). Této chybě je možno předejít tím, že podložíme ručku zrcadlem. Chybný výsledek může způsobit i nepřesné aretování. Aretace je nastavení (vyrovnání) měřicího přístroje tak, aby ukazoval co nejpřesnější hodnotu. Před každým měřením je třeba zkontrolovat nulové nastavení ručky přístroje. Obr. 75 Chyba při nevhodném úhlu odečítání Chyby při obsluze mohou vzniknout při nevhodně zvoleném rozsahu nebo při špatně nastaveném druhu proudu.

9 Chyba při špatné poloze analogového měřicího přístroje vznikají, jestliže měříme s přístrojem v nevhodné poloze. Univerzální měřicí přístroje mají většinou horizontální pracovní polohu (značka ). Měřicí přístroje v ovládacích panelech mají většinou vertikální pracovní polohu (značka ). Chyby dané typem zapojení jsou dány zapojením měřicího přístroje. Může to být nevhodně zvolená měřicí metoda, při které se uplatní např. vliv vnitřního odporu přístroje. Tyto chyby (omyly) při zapojení mohou i poškodit měřicí přístroj. Chyby přístrojů vznikají při jejich výrobě (např. nevhodným skladováním, které způsobí tření v ložiscích). Chyby měřicích přístrojů se udávají v procentech měřicích rozsahu na stupnici. Podle této chyby se měřicí přístroje zařazují do tříd přesnosti (viz. tabulka). Třída přesnosti ručkového měřicího přístroje udává přípustnou absolutní chybu v procentech měřicího rozsahu. Příklad: Voltmetr s měřicích rozsahem 300v a třídou přesnosti 1 má absolutní chybu +-1% měřicího rozsahu tj +- 3V. Tato chyba platí pro libovolnou výchylku. Pro měření 100V je tedy relativní chyba 3%. Při měření 30v je to však 10%. Chyby měření dané třídou přesnosti (relativní chyby) jsou nejmenší v poslední třetině stupnice. Digitální měřicí přístroje mají chybu, která je složena z vlastní chyby měření a chyby zaokrouhlení při digitalizaci. Chyba se vztahuje k naměřené hodnotě a pohybuje se mezi hodnotami +-0,1 % až 1,5 %. Chyba nastavení posledního místa vyplývá z rozlišovací schopnosti digitálního převodníku. Udává se v digitech (krocích). Je minimálně +-1 digit. Chyba měření digitálního měřicího přístroje se skládá z vlastní chyby měření a z chyby digitalizace Systematická chyba

10 Systematická chyba je složka chyby měření, která při opakovaných měřeních téže veličiny zůstává stálá, nebo se předvídatelným způsobem mění. Příčiny této chyby mohou být známé i neznámé. Pokud lze tuto chybu zjistit pomocí jiného přesnějšího měření nebo když je příčina jejího vzniku známá, lze tuto složku chyby odstranit korekcí. Lze li zjistit konvenčně pravou hodnotu měřené veličiny X s jiným přesnějším měřením, můžeme absolutní a relativní systematickou chybu série opakovaných měření veličiny X zjistit podle vztahů: syst( x) = X X s syst( x) δ syst( x) = 100 (%) X s Symbol X je výběrový průměr z N opakovaných měření X i. X = 1 N n X i i= Náhodná chyba Náhodná chyba je složka chyby měření, která se při opakovaných měřeních stejné veličiny(za realizovatelně stejných podmínek) nepředvídatelně mění. Tuto chybu není možné odstranit korekcí. Jediný způsob zpracování této chyby je zvýšit počet měření (alespoň na 20) a výsledky zpracovat statistickými metodami. Tak lze získat střední hodnotu opakovaných měření a jejich rozptyl (varianci). Rozptyl se většinou charakterizuje směrodatnou odchylkou.

11 Příčiny náhodných chyb jsou různé: Šumy Neznámé změny podmínek měření (teplota, vlhkost, rušivá elektromagnetická pole). Pokud ale měříme teplotu okolí a známe teplotní koeficienty měřicího zařízení, je chyba vlivem změn teploty chybou systematickou a tedy korigovatelnou. Zaokrouhlování výsledků měření, v případě analogového měřicího přístroje zaokrouhlování provádí pozorovatel na nejbližší dílek nebo jeho část. Číslicové měřicí přístroje zaokrouhlují výsledek samočinně. U číslicových přístrojů se tento druh chyb nazývá kvantizační šum Neurčitost měření V praxi se většinou nespokojujeme s chybou jednotlivého měření, ale zajímá nás meze intervalu, mezi kterými leží skutečná hodnota měřené veličiny. Šířka tohoto intervalu je rovna dvojnásobku absolutní hodnoty největší možné absolutní chyby měření po korekci systematické chyby. Neurčitost měření (absolutní hodnota největší možné chyby měření nebo tolerance měření) je dána chybami přístrojů, tolerancemi rezistorů, kondenzátorů a cívek užívaných v měřeních (většinou tzv. etalonů a dekád), náhodnými chybami (krajní chybou) a vnějšími rušivými vlivy. Tolerance jsou dány pouze jako absolutní hodnoty / maxx / nebo /δ maxx /. Jejich znaménko neznáme. Aby byly hodnoty / maxx / nebo /δ maxx / nalezené, z tolerancí a náhodných chyb opravdu největšími možnými chybami měření, je nutno korigovat systematickou chybu. Pro měřicí systém nebo měřicí přístroj, který se zkládá z velkého počtu součástí je určení maximální možné chyby z tolerancí všech součástí nereálné. Je totiž velmi malá pravděpodobnost, že všechny součástí mají chyby téhož znaménka a největší hodnoty. Jsou li hodnoty použitých součástek sice nepřesné, ale časově stálé, lze určit výslednou systematickou chybu experimentálně a korigovat ji při výrobě. Tak lze vyrábět velmi přesné složité přístroje (např. digitální voltmetry) z méně přesných ale časově stabilních dílů. Při hledání neurčitosti měření postupujeme jinak v případě přímých měření a jinak v případě nepřímých měření.

12 1.5. Měření elektrického napětí Měření napětí patří mezi nejčastější měření a existuje k tomuto účelu velké množství přístrojů voltmetrů. V současné době jsou již velmi rozšířené digitální multimetry, které lze zapojit jako voltmetry. V kapitole o výbavě elektrodílny jsme se zmiňovali, že i ty nejjednodušší multimetry měří kromě el. napětí (střídavého i stejnosměrného) i el. proud (stejnosměrný) a el. odpor. V elektronice měříme napětí stejnosměrné, střídavé nízkofrekvenční a vysokofrekvenční. Měřené napětí může být souměrné a nesouměrné (obr. 76. Souměrné je napětí zdroje, který nemá ani jeden pól spojený se zemí (s kostrou přístroje) a na zem (kostru přístroje) je zapojen elektrický střed zdroje, takže obě svorky mají proti zemi stejné napětí. Je li jeden pól měřeného napětí spojen s kostrou přístroje a ze zdroje není vyveden střední vývod, hovoříme o nesouměrném napětí. U stejnosměrných zdrojů jsou někdy oba póly izolovány od kostry. Proti kostře potom není žádné napětí. Obr. 76 Souměrné a nesouměrné napětí Na následující stránce máme na obrázku znázorněny průběhy napětí v závislosti na čase a jim odpovídající měřicí metody (obr. 77). Obecně platí, že voltmetr připojujeme přímo ke dvěma místům, mezi kterými očekáváme nějaké napětí (paralelně k měřenému místu). Připojením voltmetru měřené místo do určité míry zatěžujeme. Zatížení závisí na vlastnostech samotného měřeného obvodu a hlavně na

13 vnitřním odporu měřidla. To je důležitý parametr. Moderní digitální měřicí přístroje prakticky nevyžadují proud od měřeného obvodu. Tyto přístroje mají tedy velký vnitřní odpor, který se pohybuje v řádech megaohmů a tím prakticky nezatěžují měřený obvod a výsledek odpovídá skutečnosti. Naměřené hodnoty ukazuje přímo několikamístný displej. Spotřeba těchto přístrojů je také nepatrná. Proto je většina těchto přenosných přístrojů napájena destičkovou baterií 9V, která v nich dlouho vydrží. Jsou velmi vhodné pro měření v elektronických obvodech, které se vyznačují velkým vnitřním odporem, a proto měkkým napětím. Nejsou vhodné k měření v silnoproudých zařízeních, především na střídavých rozsazích. V některých případech se dnes ještě můžeme setkat s analogovými (ručkovými) měřicími přístroji. Avšak pro jejich zastaralost a výrobní útlum používání se jimi nebudeme v souvislosti s měřením napětí podrobněji zabývat.

14 Obr. 77 Průběhy napětí v závislosti na čase a jim odpovídající měřicí metody Digitálním měřicím přístrojům tedy předcházely přístroje analogové. Avšak nespokojenost s jejich malou přesností vedla ke vzniku digitálních přístrojů. Také vadilo to, že se muselo rozlišovat, jakou hodnotu má který dílek na stupnici při určitém rozsahu. Vznikl požadavek rychlého a současně přesného zjištění měřené hodnoty, její vyhodnocení a také následné předání dalším obvodům. Obr. 78 Zapojení voltmetru do obvodu Počátky digitálních měřicích přístrojů pro měření napětí a proudu nebyly jednoduché. Konstrukce se vyznačovaly složitostí a často i těžkopádností. Obsahovaly mnoho integrovaných logických obvodů nízké integrace a údaj se četl na digitronech. Hlavní problém spočíval v tom, že veličiny jako napětí, proud i odpor jsou typickými analogovými veličinami. Znamená to, že se jejich hodnota mění plynule, což nevyhovuje digitálnímu způsobu zpracování. Ten požaduje informace v podobě jednotlivých bitů. Bylo tedy nutné nejprve převést analogové údaje na digitální, což není jednoduché. Zásadní obrat nastal koncem osmdesátých let, kdy byl zkonstruován analogově digitální převodník, označovaný jako A/D. To byl velký krok kupředu, protože velmi zjednodušil dosavadní konstrukce číslicového voltmetru, ampérmetru i ohmmetru. Na obrázku (obr.78) máme zapojení voltmetru do obvodu. U měření střídavého napětí hraje roli i kmitočet (frekvence). Elektronické střídavé voltmetry mají frekvenčně kompenzované vstupní děliče i měřicí zesilovače a jsou tedy frekvenčně nezávislé běžně do desítek až stovek khz. U levnějších

15 přístrojů není kompenzace provedena nebo je velmi nedokonalá, proto může s narůstajícím kmitočtem narůstat i výchylka Měření elektrického proudu Elektrický proud měříme pomocí přístroje - ampérmetru. V současné době lze všechny běžné mutlimetry zapojit jako ampérmetr. V běžné konstruktérské praxi se el. proud měří méně často než el. napětí. Je to proto, že se proud většinou sleduje hned na výstupu stabilizovaného zdroje. Stabilizované zdroje jsou běžně vybaveny voltmetrem i ampérmetrem. Zkušený konstruktér rozezná na základě odběru proudu, zda se obvod chová standardně nebo ne. K dobrému odhadu je třeba mít mnoho znalostí i zkušeností. Ty lze získat pravidelným vyhodnocováním situace za pomoci měřidel, která používáme. Ampérmetr zapojujeme tak, že jej zařazujeme do obvodu - tedy do série se sledovaným obvodem. (obr. 79). Tím ovšem vnášíme určitou chybu do činnosti obvodu, protože proudu v cestě stojí odpor měřidla, který tam původně nebyl. Z tohoto faktu je logické, že se snažíme o to, aby byl vložený odpor ampérmetru co nejmenší. Této podmínce se dá vyhovět, jedná li se o konstrukci samotného ampérmetru. Současné ampérmetry jsou velmi přesné. Výrobci multimetrů udávají přesnost lepší než 1%. Obr. 79 Zapojení ampérmetru do obvodu

16 1.7. Osciloskop Osciloskop slouží k měření, zobrazování a určování časových průběhů napěťových elektrických signálů (převážně periodických). Osciloskopem lze měřit i další elektrické veličiny el. proud, kmitočet a fázový posun. Lze určit i charakteristiky součástek. Fázové posuny, proudy a charakteristiky (např. charakteristiky rezistorů, diod nebo tranzistorů) lze osciloskopem měřit nepřímo. To klade vysoké nároky na měřicí obvod. Osciloskop má velký vstupní odpor (většinou 1MΩ), proto je měřený obvod vstupním odporem osciloskopu zatěžován velmi málo. Osciloskop se skládá z těchto hlavních částí: Obrazovka. Vertikální zesilovač vstupního signálu, Y - zesilovač. Časová základna (generátor pilových kmitů pro horizontální vychylování).x zesilovač. Síťový zdroj (včetně zdroje vysokého napětí pro obrazovku). Schematická značka osciloskopu je na obrázku (obr. 80) Obr. 80 Schematická značka osciloskopu Něž zapneme osciloskop, je třeba zkontrolovat následující základní nastavení (obr. 81). Knoflíky nastavení jasu, nastavení horizontální a vertikální polohy obrazu mají být přibližně ve střední poloze. Tlačítko zapnuto - vypnuto v poloze zapnuto. Nastavení, které slouží k cejchování, např. nastavení vertikální výchylky na údaj CAL se musí nastavit do cejchované polohy. Jinak dojde ke zkreslení měření.

17 Tato základní nastavení jsou pro všechny osciloskopy shodná. Po zapnutí se nastaví elektronový paprsek vertikálním a horizontálním posuvem na střed obrazovky. Když se objeví na obrazovce jen jeden stálý bod, je zřejmě vypnuta časová základna (tlačítko přepnuto na X Y). Při práci je třeba šetřit obrazovku a pracovat s malým jasem. Zaostřením elektronového paprsku vytvoříme nejtenčí stopu na stínítku. Obr. 81 Panel dvoukanálového osciloskopu Pomocí dvoukanálového osciloskopu lze sledovat průběh dvou současných periodických signálů. Při měření napětí osciloskopem nesmí být překročeny mezní hodnoty osciloskopu, které jsou uvedené výrobcem. Můžeme měřit stejnosměrné napětí, střídavé napětí, nesinusové napětí i vyšší napětí (např. 600V). Stejnosměrné napětí změříme tak, že vstupní volič nastavíme na DC (Direct Currentstejnosměrný proud). Citlivost vertikálního zesilovače nastavíme na velký rozsah (např. 20V/div{divit=dílek} nebo 20V/cm). Elektronový paprsek se podle polarity vychýlí nahoru nebo dolů (obr. 82). Pokud je vychýlení paprsku přiliš malé, nastavíme napětí na dílek na

18 nižší hodnotu např. 2V/div (tím zvýšíme citlivost). Velikost napětí se spočítá tak, že vynásobíme výchylku (v dílcích) a citlivost. Pokud bude na našem obrázku citlivost osciloskopu např. 5V/div, bude výpočet následující: +5V* 2V/dílek = 10V. Změřené stejnosměrné napětí má tedy hodnotu 10V. Obr. 82 Měření stejnosměrného napětí Střídavé napětí měříme tak, že nastavíme vstupní volič na AC (alternating current střídavý proud). V základní poloze je elektronový paprsek vždy ve středu obrazovky. Je možné číst přímo špičkovou hodnotu U m nebo horní a spodní vrchol U m (obr. 83). Efektivní hodnotu napětí U ale musíme spočítat. Pro sinusový průběh platí: U m U = = U m 0,707 2 Obr. 83 Měření střídavého napětí

19 Nesinusové napětí je třeba měřit hlavně u usměrňovačů. V tomto případě se jedná o napětí, které je složenou ze dvou složek - stejnosměrné složky a střídavé složky. Elektricky se obě složky oddělí vstupním děličem. Pokud se nastaví na AC, je na vstupu osciloskopu uzavřena cesta stejnosměrné složce napětí. Pokud se osciloskop nastaví na DC, měří se celkové nesinusové napětí. Pokud se nastaví AC, měří se střídavá složka napětí. Aby bylo možné střídavé napětí dobře změřit, je nutné nastavit napětí na jeden dílek na menší hodnotu (např. 0,1V/div). Kmitočet f se osciloskopem měří nepřímo. Nejdříve musíme změřit délku periody T. potom se kmitočet f vypočte podle vztahu: f 1 = [Hz,sec] Příklad výpočtu máme na obrázku (obr. 84) T Obr. 84 Měření kmitočtu Osciloskopem lze nepřímo měřit i el. proud. Postupuje se tak, že se měří úbytek napětí na známém malém odporu v měřicím obvodu (např. 1Ω) a z hodnot napětí a odporu se podle Ohmova zákona vypočítá proud. Křivka průběhu napětí zobrazuje i průběh proudu. U střídavého proudu musíme dosadit efektivní hodnotu napětí. Dvoukanálovým osciloskopem lze změřit i fázový posun mezi dvěma napětími nebo proudy (např. mezi vstupním a výstupním napětím nízkofrekvenčního zesilovače nebo mezi proudem

20 a napětím indukčního spotřebiče). Lze určit i charakteristiky součástek(rezistorů, diod, nebo tranzistorů). Osciloskop tak0 umožňuje měření kmitočtu pomocí lissajousových křivek. Nejde o přímé měření frekvence, nýbrž o určení neznámého kmitočtu srovnáním s jiným kmitočtem, jehož přesný kmitočet známe. I do této oblasti výrazným způsobem zasáhla výpočetní technika. V současné době lze zakoupit osciloskopické karty, které promění osobní počítač v osciloskop. V literatuře jsou také popsány postupy, jak si osciloskop naprogramovat. Touto problematikou se ve svých publikacích zabývá např. B. Kainka (2000, 2002) Měření elektrických odporů V praktické elektronice je třeba vždy zjistit a přeměřit hodnoty odporů rezistorů, použitých pro příslušnou elektronickou konstrukci. Odpor můžeme měřit přímo nebo nepřímo. Přímo odpor měříme pomocí ohmmetrů nebo měřicích můstků. Běžné digitální multimetry dnes dokáží měřit el. odpor v několika rozsazích až do 20 MΩ. Při měření svorky ohmmetru připojujeme přímo na vývody rezistoru. Měření se musí provádět v bezproudovém stavu. Nepřímo lze odpor vypočítat z naměřených hodnot napětí a proudu podle Ohmova zákona Měření kondenzátorů U kondensátorů se měří průchodnost a kapacita. Pro průchozí zkoušku se používá ohmmetr nebo přístroj na měření průchodnosti. Kondensátory nepropouštějí stejnosměrný proud, a proto musí být u kvalitního kondensátoru naměřený odpor nekonečný. U kondensátorů s kapacitou v řádech mikrofaradů dojde po připojení ohmmetru ke krátkodobému vychýlení ručičky. Kondensátor dostane z vestavěného zdroje stejnosměrného napětí ohmmetru proudový náraz. Když je kondensátor v pořádku, ukazuje po jeho plném nabytí ručička ohmmetru na nekonečno.

21 Kapacita kondensátorů se měří měřícími můstky kapacity (měřicí můstek RLC). Pokud takto měříme, je možné číst přímo hodnotu kapacity. U kondensátorů s větší kapacitou (např. od 10 nf) je možno kapacitu nepolarizovaných kondensátorů stanovit měřením proudu a napětí. K tomu se využívá střídavé napětí o známé frekvenci (např. 50 Hz). Kapacita se vypočte z reaktance X c a z hodnot napětí, proudu a frekvence. Pokud je např. kondensátor připojen ke zdroji střídaného napětí U = 24V o frekvenci 50 Hz a prochází jím proud 16mA, spočítáme kapacitu následovně: C = 1 2 πf X C = 1 2 π = 2µ F Měření diod a tranzistorů Polovodičové diody můžeme zkoušet ohmmetrem nebo testerem přechodu PN. Ohmickou metodou pomocí ohmmetru je možné diody zkoušet pouze staršími analogovými ohmmetry. Digitálními to už není možné. Digitálními multimetry je možné zkoušet diody testerem přechodu PN. Tím jsou dnes vybaveny většinou i ty nejjednodušší digitální mutimetry. Tato funkce měří napětí U na přechodu PN při minimálním proudu.(obr. 85) V propustném směru zkoušečka ukáže u dobré diody hodnotu blízkou prahovému napětí. Ta je příbližně 500mV, u led diod může být až 1500 mv. Obr. 85 Napětí na přechodu V závěrném směru neukáže žádnou hodnotu. Pokud dioda není s pořádku, může být proražená nebo přerušená.

22 Tranzistory se mohou zkoušet zapojené nebo nezapojené. Nezapojené tranzistory můžeme měřit ohmetrem nebo testerem přechodu PN. Měří se přechody mezi bází a kolektorem a mezi bází a emitorem. Měřicí proud by měl být menší, jak 1 ma, aby součástka nebyla přetížena. U zapojených tranzistorů se měří napětí mezi bází a emitorem- U BE a napětí mezí kolektorem a emitorem U CE.. Napětí U BE může být maximálně 1,5V. Pokud má větší hodnotu, je zpravidla tranzistor špatný. U všech měření je třeba dávat pozor na typ tranzistoru (PNP nebo NPN). Je tím dána polarita měření Měření tyristorů a triaků V elektronických konstrukcích většinou používáme nové tyristory a triaky. Tyto nové součástky není třeba nijak měřit. Přesto při podezření na zničení součástky nebo pokud chceme ověřit jejich správnou funkci, můžeme měření realizovat na následujících zapojeních.: 1. Tímto obvodem prověříme: A/ Závěrnou charakteristiku diody D. Součástka je v pořádku, pokud změříme velmi malý proud (10-6 až 10 4 A) při napětí do 120V. Součástka je vadná, pokud změříme velký proud při napětí do 120V. B/ Závěrnou charakteristiku tyristoru T 1. Měřená součástka je v pořádku, pokud změříme velmi malý proud (10-6 až 10 4 A) při napětí do 120V. Součástka je vadná, pokud naměříme velký proud při napětí do 120V. C/ Blokovací charakteristiku triaku ve III kvadrantu. Měřená součástka je v pořádku, pokud změříme velmi malý proud (10-6 až 10 4 A) při napětí do 120V. Součástka je vadná, pokud naměříme velký proud při napětí do 120V.

23 2. Tímto obvodem prověříme: A/ Blokovací charakteristiku tyristoru T 1. Měřená součástka je v pořádku, pokud změříme velmi malý proud (10-6 až 10 4 A) při napětí do 120V. Součástka je vadná, pokud naměříme velký proud při napětí do 120V. B/ Blokovací charakteristiku triaku v I. kvadrantu. Měřená součástka je v pořádku, pokud změříme velmi malý proud (10-6 až 10 4 A) při napětí do 120V. Součástka je vadná, pokud naměříme velký proud při napětí do 120V. 3. Tímto obvodem prověříme: A/ Propustné vlastnosti diody D. Součástka je v pořádku, pokud svítí žárovka Z 2. Součástka je vadná, pokud svítí obě žárovky nebo nesvítí žádná žárovka. B/ Spínací vlastnosti tyristoru. Součástka je v pořádku, pokud svítí žárovka Z 2 při propojené řídící elektrodě G 1 s odporem R 1. Součástka je vadná, pokud svítí obě žárovky při odpojené G 1 nebo nesvítí žádná žárovka nebo svítí některá žárovka při odpojené G 1. C/ Spínací vlastnosti triaku. Součástka je v pořádku, pokud svítí obě Z 1 a Z 2 při propojené řídící elektrodě G 2 s odporem R 1. Součástka je vadná, pokud svítí obě nebo některá z žárovek při rozpojené G 2 nebo nesvítí- li žádná žárovka při propojené G 2.

24 Otázky a úkoly Objasněte pojmy: měření, elektrické měření, měřicí přístroje, přesnost měření, analogový a digitální měřící přístroj, citlivost měřicího přístroje, rozlišovací schopnost, měřicí rozsah. Popište správný postup při měření univerzálními měřicími přístroji. Jaké máme chyby měření? Vyjmenujte a popište je. Jaké příčiny mají chyby měření?vyjmenujte je a popište. Objasněte postup pří měření těchto veličin: elektrické napětí, elektrický proud, elektrický odpor, kapacita kondensátorů. Vysvětlete funkci osciloskopu, vyjmenujte ze kterých hlavních částí se skládá a objasněte zásady práce s osciloskopem. Vysvětlete správně měření diod, tranzistoru, tyristorů a triaků. Nakreslete příslušná zapojení pro měření. Literatura BASTIAN, P. A KOL. Praktická elektrotechnika. Praha: Sobotáles, ISBN MALINA, V. Poznáváme elektroniku I. České Budějovice: Kopp, ISBN TKOTZ, K A KOL. Příručka pro elektrotechnika. Praha: Sobotáles, ISBN

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Chyby a neurčitosti měření

Chyby a neurčitosti měření Radioelektronická měření (MREM) Chyby a neurčitosti měření 10. přednáška Jiří Dřínovský Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Základní pojmy Měření je souhrn činností s cílem určit hodnotu měřené veličiny

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření Jan Krystek 9. května 2019 CHYBY A NEJISTOTY MĚŘENÍ Každé měření je zatíženo určitou nepřesností způsobenou nejrůznějšími negativními vlivy,

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu.

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu. [Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] 04.01.01 Na rezistoru je napětí 5 V a teče jím proud 25 ma. Rezistor má hodnotu. A) 100 ohmů B) 150 ohmů C) 200 ohmů 04.01.02 Na rezistoru

Více

Základy elektrického měření Milan Kulhánek

Základy elektrického měření Milan Kulhánek Základy elektrického měření Milan Kulhánek Obsah 1. Základní elektrotechnické veličiny...3 2. Metody elektrického měření...4 3. Chyby při měření...5 4. Citlivost měřících přístrojů...6 5. Měřící přístroje...7

Více

Měřicí přístroje a měřicí metody

Měřicí přístroje a měřicí metody Měřicí přístroje a měřicí metody Základní elektrické veličiny určují kvalitativně i kvantitativně stav elektrických obvodů a objektů. Neelektrické fyzikální veličiny lze převést na elektrické veličiny

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr. Zadání: A. Na předloženém kompenzovaném vstupní děliči k nf milivoltmetru se vstupní impedancí Z vst = MΩ 25 pf, pro dělící poměry :2,

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

Literatura Elektrická měření - Přístroje a metody, Metrologie Elektrotechnická měření - měřící přístroje

Literatura Elektrická měření - Přístroje a metody, Metrologie Elektrotechnická měření - měřící přístroje Měření Literatura Haasz Vladimír, Sedláček Miloš: Elektrická měření - Přístroje a metody, nakladatelství ČVUT, 2005, ISBN 80-01-02731-7 Boháček Jaroslav: Metrologie, nakladatelství ČVUT, 2013, ISBN 978-80-01-04839-9

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Střední od 1Ω do 10 6 Ω Velké od 10 6 Ω do 10 14 Ω

Střední od 1Ω do 10 6 Ω Velké od 10 6 Ω do 10 14 Ω Měření odporu Elektrický odpor základní vlastnost všech pasivních a aktivních prvků přímé měření ohmmetrem nepříliš přesné používáme nepřímé měřící metody výchylkové můstkové rozsah odporů ovlivňující

Více

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor!

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor! 10. Měření V elektrotechnice je měření základní a zásadní činností každého, kdo se jí chce věnovat. Elektrika není vidět a vše, co má elektrotechnik k tomu, aby zjistil, co se v obvodech děje, je měření.

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 Tematické okruhy a hodnotící kritéria Střední průmyslová škola, 1/8 ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

2 Přímé a nepřímé měření odporu

2 Přímé a nepřímé měření odporu 2 2.1 Zadání úlohy a) Změřte jednotlivé hodnoty odporů R 1 a R 2, hodnotu odporu jejich sériového zapojení a jejich paralelního zapojení, a to těmito způsoby: přímou metodou (RLC můstkem) Ohmovou metodou

Více

Posouzení přesnosti měření

Posouzení přesnosti měření Přesnost měření Posouzení přesnosti měření Hodnotu kvantitativně popsaného parametru jakéhokoliv objektu zjistíme jedině měřením. Reálné měření má vždy omezenou přesnost V minulosti sloužila k posouzení

Více

Typ UCE0 (V) IC (A) PCmax (W)

Typ UCE0 (V) IC (A) PCmax (W) REDL 3.EB 11 1/13 1.ZADÁNÍ Změřte statické charakteristiky tranzistoru K605 v zapojení se společným emitorem a) Změřte výstupní charakteristiky naprázdno C =f( CE ) pro B =1, 2, 4, 6, 8, 10, 15mA do CE

Více

1. GPIB komunikace s přístroji M1T330, M1T380 a BM595

1. GPIB komunikace s přístroji M1T330, M1T380 a BM595 1. GPIB komunikace s přístroji M1T330, M1T380 a BM595 Přístroje se programují a ovládají tak, že se do nich z řídícího počítače pošle řetězec, který obsahuje příslušné pokyny. Ke každému programovatelnému

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ME II 4.7.1. Kontrola,měření a opravy obvodů I Obor: Mechanik - elekronik Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Michal Gregárek Střední průmyslová škola Uherský Brod,

Více

- Stabilizátory se Zenerovou diodou - Integrované stabilizátory

- Stabilizátory se Zenerovou diodou - Integrované stabilizátory 1.2 Stabilizátory 1.2.1 Úkol: 1. Změřte VA charakteristiku Zenerovy diody 2. Změřte zatěžovací charakteristiku stabilizátoru se Zenerovou diodou 3. Změřte převodní charakteristiku stabilizátoru se Zenerovou

Více

Digitální měřící kleště VE 2608

Digitální měřící kleště VE 2608 Digitální měřící kleště VE 2608 Použití: Měřící kleště jsou především určeny pro měření DC a AC proudů bez rozpojení obvodu. Dále slouží pro měření napětí DC a AC, měření odporů, kapacit, frekvence, pospojení

Více

Přesnost a chyby měření

Přesnost a chyby měření Přesnost a chyby měření Výsledek každého měření se poněkud liší od skutečné hodnoty. Rozdíl mezi naměřenou hodnotou M a skutečnou hodnotou S se nazývá chyba měření. V praxi se rozlišují dvě chyby, a to

Více

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Použití měřících přístrojů

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Použití měřících přístrojů EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS Použití měřících přístrojů Student se má naučit používat a přesně zacházet s přístroji na měření : Napětí Proudu Odporu

Více

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka Tel-10 Suma proudů v uzlu (1. Kirchhofův zákon) Posuvným ovladačem ohmické hodnoty rezistoru se mění proud v uzlu, suma platí pro každou hodnotu rezistoru. Tel-20 Suma napětí podél smyčky (2. Kirchhofův

Více

Číslicové multimetry. základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr

Číslicové multimetry. základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr Měření IV Číslicové multimetry základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr Číslicové multimetry VD vstupní dělič a Z zesilovač slouží ke změně rozsahů a úpravu signálu ST/SS usměrňovač převodník

Více

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor Technická měření v bezpečnostním inženýrství Čís. úlohy: 6 Název úlohy: Elektrická měření proud, napětí, odpor Úkol měření a) Změřte v propustném i závěrném směru voltampérovou charakteristiku - křemíkové

Více

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení)

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23 Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Studentská verze Zpracoval: Ing. Jiří Dlapal B R N O 2011 Úvod Výuka předmětu Elektrická měření

Více

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace Podmínky názvy 1.c-pod. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. MĚŘENÍ praktická část OBECNÝ ÚVOD Veškerá měření mohou probíhat

Více

1.3 Bipolární tranzistor

1.3 Bipolární tranzistor 1.3 Bipolární tranzistor 1.3.1 Úkol: 1. Změřte vstupní charakteristiku bipolárního tranzistoru 2. Změřte převodovou charakteristiku bipolárního tranzistoru 3. Změřte výstupní charakteristiku bipolárního

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Proč se pro dálkový přenos elektrické

Více

Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ

Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Obor vzdělání: 2-41-M/01 Elektrotechnika (slaboproud) Forma vzdělávání: denní studium Ročník kde se předmět vyučuje: třetí, čtvrtý Počet týdenních vyučovacích hodin

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě nízkofrekvenční nevýkonový tranzistor KC 639. Mezní hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě nízkofrekvenční nevýkonový tranzistor KC 639. Mezní hodnoty jsou uvedeny v tabulce: RIEDL 3.EB 10 1/11 1.ZADÁNÍ a) Změřte statické hybridní charakteristiky tranzistoru KC 639 v zapojení se společným emitorem (při měření nesmí dojít k překročení mezních hodnot). 1) Výstupní charakteristiky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity RIEDL 3.EB-6-1/8 1.ZADÁNÍ a) Změřte indukčnosti předložených cívek ohmovou metodou při obou možných způsobech zapojení měřících přístrojů. b) Měření proveďte při kmitočtech měřeného proudu 50, 100, 400

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ Třída: A4 Školní rok: 2010/2011 1 Vlastnosti měřících přístrojů - rozdělení měřících přístrojů, stupnice měřících přístrojů, značky na stupnici - uložení otočné

Více

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava Popis produktu Systém T-DIDACTIC představuje vysoce sofistikovaný systém pro výuku elektroniky, automatizace, číslicové a měřící techniky, popř. dalších elektrotechnických oborů na středních a vysokých

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1.Obecné informace Multimetr umožňuje měření střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, odporu, kapacity, teploty, kmitočtu, test spojitosti, test diody.

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 Teorie měření a regulace Praxe názvy 1. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. OBECNÝ ÚVOD - praxe Elektrotechnická měření mohou probíhat pouze při

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

P1 Popis laboratorních přístrojů a zařízení

P1 Popis laboratorních přístrojů a zařízení P1 Popis laboratorních přístrojů a zařízení P1.1 Měřící přístroje P1.1.1 Analogový multimetr DU20 P1.1.1.1 Parametry přístroje: Vnitřní odpor stejnosměrného voltmetru: 50 kω / V Vnitřní odpor střídavého

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

ρ = měrný odpor, ρ [Ω m] l = délka vodiče

ρ = měrný odpor, ρ [Ω m] l = délka vodiče 7 Kapitola 2 Měření elektrických odporů 2 Úvod Ohmův zákon definuje ohmický odpor, zkráceně jen odpor, R elektrického vodiče jako konstantu úměrnosti mezi stejnosměrným proudem I, který protéká vodičem

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í R O Č N Í K MĚŘENÍ ZÁKLDNÍCH ELEKTRICKÝCH ELIČIN Ing. Bouchala Petr Jméno a příjmení Třída Školní

Více

Elektromechanické měřicí přístroje

Elektromechanické měřicí přístroje Elektromechanické měřicí přístroje Lubomír Slavík TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Materiál vznikl v rámci projektu ESF (CZ.1.07/2.2.00/07.0247),

Více

Určení čtyřpólových parametrů tranzistorů z charakteristik a ze změn napětí a proudů

Určení čtyřpólových parametrů tranzistorů z charakteristik a ze změn napětí a proudů Určení čtyřpólových parametrů tranzistorů z charakteristik a ze změn napětí a proudů Tranzistor je elektronická aktivní součástka se třemi elektrodami.podstatou jeho funkce je transformace odporu mezi

Více

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro: Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Více

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU &1. Které elektrické stroje jsou spotřebiči jalového výkonu a na co ho potřebují? &2. Nakreslete fázorový diagram RL zátěže připojené na zdroj střídavého napětí. &2.1 Z fázorového

Více

Frekvence. BCM V 100 V (1 MΩ) - 0,11 % + 40 μv 0 V 6,6 V (50 Ω) - 0,27 % + 40 μv

Frekvence. BCM V 100 V (1 MΩ) - 0,11 % + 40 μv 0 V 6,6 V (50 Ω) - 0,27 % + 40 μv Obor měřené veličiny: elektrické veličiny Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (23 ± 2) C 1. STEJNOSMĚRNÉ NAPĚTÍ generování BCM3751 0 mv 220 mv - 0,0010 % + 0,80 μv 220 mv 2,2 V - 0,00084 % + 1,2

Více

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor Technická měření v bezpečnostním inženýrství Čís. úlohy: 6 Název úlohy: Elektrická měření proud, napětí, odpor Úkol měření a) Změřte v propustném i závěrném směru voltampérovou charakteristiku - křemíkové

Více

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý Elektronický oscilátor

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

STEJNOSMĚRNÝ NAPÁJECÍ ZDROJ AX-3003L-3 AX-3005L-3. Návod k obsluze

STEJNOSMĚRNÝ NAPÁJECÍ ZDROJ AX-3003L-3 AX-3005L-3. Návod k obsluze STEJNOSMĚRNÝ NAPÁJECÍ ZDROJ AX-3003L-3 AX-3005L-3 Návod k obsluze Tato řada zahrnuje dvoukanálové a tříkanálové stejnosměrné nastavitelné napájecí zdroje. Tříkanálový zdroj má výstupy s velkou přesností,

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR DMT700-7 v 1 NÁVOD K POUŽITÍ

DIGITÁLNÍ MULTIMETR DMT700-7 v 1 NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR DMT700-7 v 1 NÁVOD K POUŽITÍ OBSAH A. ÚVOD B. BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY C. MEZINÁRODNÍ ELEKTROTECHNICKÉ ZNAČKY D. VLASTNOSTI E. TECHNICKÁ DATA F. OVLÁDACÍ PANEL G. JAK PROVÁDĚT MĚŘENÍ A.

Více

Hrajeme si s elektrodynamickým wattmetrem a osciloskopem

Hrajeme si s elektrodynamickým wattmetrem a osciloskopem Peter Žilavý: Wattmetr a osciloskop Hrajeme si s elektrodynamickým wattmetrem a osciloskopem Peter Žilavý Univerzita Karlova v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta Abstrakt Článek popisuje jednu z aktivit

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Test. Kategorie M. 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí signálu?

Test. Kategorie M. 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí signálu? Oblastní kolo, Vyškov 2006 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí

Více

Proudové převodníky AC proudů

Proudové převodníky AC proudů řada MINI MINI série 10 Malé a kompaktní. Řada navržená pro měření proudů od několika miliampérů až do 150 A AC. Díky svému tvaru jsou velmi praktické a snadno použitelné i v těsných prostorech. Jsou navrženy

Více

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs 1 Zadání 1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda integrační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 1 = 62µs derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs Možnosti

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

1.1 Usměrňovací dioda

1.1 Usměrňovací dioda 1.1 Usměrňovací dioda 1.1.1 Úkol: 1. Změřte VA charakteristiku usměrňovací diody a) pomocí osciloskopu b) pomocí soustavy RC 2000 2. Ověřte vlastnosti jednocestného usměrňovače a) bez filtračního kondenzátoru

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.05 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566,

Více

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Osciloskop nebo také řidčeji oscilograf zobrazuje na stínítku obrazovky nebo LC displeji průběhy připojených elektrických signálů. Speciální konfigurace

Více

II. Nakreslete zapojení a popište funkci a význam součástí následujícího obvodu: Integrátor s OZ

II. Nakreslete zapojení a popište funkci a význam součástí následujícího obvodu: Integrátor s OZ Datum: 1 v jakém zapojení pracuje tranzistor proč jsou v obvodu a jak se projeví v jeho činnosti kondenzátory zakreslené v obrázku jakou hodnotu má odhadem parametr g m v uvedeném pracovním bodu jakou

Více

Bezpečnost práce, měření proudu a napětí, odchylky měření

Bezpečnost práce, měření proudu a napětí, odchylky měření I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 1 Bezpečnost práce, měření proudu

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc RIEDL 4.EB 10 1/6 1. ZADÁNÍ a) Změřte frekvenční charakteristiku operačního zesilovače v invertujícím zapojení pro růžné hodnoty zpětné vazby (1, 10, 100, 1000kΩ). Vstupní napětí volte tak, aby nedošlo

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.2.3 Měření na pasivních součástkách Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_03_Filtrace a stabilizace Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

Stabilizovaný zdroj s L 200T

Stabilizovaný zdroj s L 200T Stabilizovaný zdroj s L 200T Tématický celek: Stabilizované zdroje, SE4 Výukový cíl: Naučit žáky praktické zapojení stab. zdroje a pochopit jeho funkci. Pomůcky: Multimetr, zátěž (rezistor 27Ω/10W) Odborná

Více

Můžeme věřit digitálním přístrojům?

Můžeme věřit digitálním přístrojům? Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Můžeme věřit digitálním přístrojům? Bedřich Kubice, Michal Pojer, Petr Bukáček Vyšší odborná škola a Střední průmyslová

Více

U01 = 30 V, U 02 = 15 V R 1 = R 4 = 5 Ω, R 2 = R 3 = 10 Ω

U01 = 30 V, U 02 = 15 V R 1 = R 4 = 5 Ω, R 2 = R 3 = 10 Ω B 9:00 hod. Elektrotechnika a) Definujte stručně princip superpozice a uveďte, pro které obvody platí. b) Vypočítejte proudy větvemi uvedeného obvodu metodou superpozice. 0 = 30 V, 0 = 5 V R = R 4 = 5

Více

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy:

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: 1 Pracovní úkoly 1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: (a) cívka bez jádra (b) cívka s otevřeným jádrem (c) cívka s uzavřeným jádrem 2. Přímou metodou změřte odpor

Více

ČÍSLICOVÝ MULTIMETR AX-100

ČÍSLICOVÝ MULTIMETR AX-100 ČÍSLICOVÝ MULTIMETR AX-100 NÁVOD K OBSLUZE 1. Bezpečnostní pokyny 1. Nepřivádějte na vstup veličiny, jejichž hodnota během měření překračuje mezní hodnotu. 2. Při měření napětí většího než 36 V DCV nebo

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce: REDL 3.EB 8 1/14 1.ZADÁNÍ a) Změřte voltampérovou charakteristiku polovodičových diod pomocí voltmetru a ampérmetru v propustném i závěrném směru. b) Sestrojte grafy =f(). c) Graficko početní metodou určete

Více

Elektrotechnická měření a diagnostika

Elektrotechnická měření a diagnostika Chyby měření analogovými přístroji Absolutní a relativní chyba Třída přesnosti Ověřování MP Ověřování MP Ověřování MP Ověřování MP Ověřování MP Chyby digitálních měřících přístrojů příklad

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 15. Měření elektrických veličin

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 15. Měření elektrických veličin FSI VT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPEIMENTÁLNÍ METODY I 15. Měření elektrických veličin OSNOVA 15. KAPITOLY Úvod do měření elektrických

Více

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH.

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. 1. Měření napětí ručkovým voltmetrem. 1.1 Nastavte pomocí ovládacích prvků na ss zdroji napětí 10 V. 1.2 Přepněte voltmetr na rozsah 120 V a připojte

Více

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % )

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta elektrotechnická Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) Školní rok: 2007/2008 Ročník: 2. Datum: 12.12. 2007 Vypracoval: Bc. Tomáš Kavalír Zapojení

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

Okruhy otázek k ZZ pro obor H/01 Elektrikář (ER)

Okruhy otázek k ZZ pro obor H/01 Elektrikář (ER) 1. Základní zákony Okruhy otázek k ZZ pro obor 26-51-H/01 Elektrikář (ER) - Popište základní zákony používané v elektrotechnice: Definujte Ohmův zákon, 1. Kirchhoffův zákon, 2. Kirchhoffův zákon. - Uveďte

Více

Systémy analogových měřicích přístrojů

Systémy analogových měřicích přístrojů Systémy analogových měřicích přístrojů Analogové měřicí přístroje obsahují elektromechanická ústrojí, která využívají magnetických, tepelných či dynamických účinků elektrického proudu nebo účinků elektrostatického

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě zenerova dioda její hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě zenerova dioda její hodnoty jsou uvedeny v tabulce: REDL 3.EB 9 1/11 1.ZADÁNÍ a) Změřte voltampérovou charakteristiku zenerovy diody v propustném i závěrném směru. Charakteristiky znázorněte graficky. b) Vypočtěte a graficky znázorněte statický odpor diody

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.2 Diagnostická měření (pracovní listy) Kapitola

Více

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli...

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... Elektrostatika... 2 32_Elektrický náboj... 2 33_Elektroskop... 2 34_Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... 3 35_Siločáry elektrického pole (myšlené čáry)... 3 36_Elektrický

Více

Sloupcové přístroje Pro kontrolu procesů, použití v automatizaci a laboratořích Proud, napětí, odpor, kmitočet a teplota Rozlišení až 0,5%

Sloupcové přístroje Pro kontrolu procesů, použití v automatizaci a laboratořích Proud, napětí, odpor, kmitočet a teplota Rozlišení až 0,5% Sloupcové přístroje Pro kontrolu procesů, použití v automatizaci a laboratořích Proud, napětí, odpor, kmitočet a teplota Rozlišení až 0,5% DINALOG A 96 x 24 programovatelné kvazianalogové měřicí přístroje

Více

Technická diagnostika, chyby měření

Technická diagnostika, chyby měření Technická diagnostika, chyby měření Obsah přednášky Technická diagnostika Měřicí řetězec Typy chyb měření Příklad diagnostiky: termovize ložisko 95 C měření 2/21 Co to je? Technická diagnostika Obdoba

Více

Analogové měřicí přístroje

Analogové měřicí přístroje Měření 3-4 Analogové měřicí přístroje do 60. let jediné měřicí přístroje pro měření proudů a napětí princip měřená veličina působí silou nebo momentem síly na pohyblivou část přístroje proti této síle

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

MULTIGENERÁTOR TEORIE

MULTIGENERÁTOR TEORIE MULTIGENERÁTOR Tématický celek: Astabilní generátor. SE3, SE4 Výukový cíl: Naučit žáky praktické zapojení multigenerátoru. Pochopit funkci a jeho praktické použití při opravách TVP) Pomůcky: Multimetr,

Více

Návrh a analýza jednostupňového zesilovače

Návrh a analýza jednostupňového zesilovače Návrh a analýza jednostupňového zesilovače Zadání: U CC = 35 V I C = 10 ma R Z = 2 kω U IG = 2 mv R IG = 220 Ω Tolerance u napětí a proudů, kromě Id je ± 1 % ze zadaných hodnot. Frekvence oscilátoru u

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.10 Integrovaná střední škola technická Mělník,

Více

Příloha č.: 1 ze dne: je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 456/2012 ze dne: List 1 z 6

Příloha č.: 1 ze dne: je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 456/2012 ze dne: List 1 z 6 List 1 z 6 Obor měřené veličiny: elektrické veličiny Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: ( 23 ± 2 ) C 1 Elektrický odpor KP 01/2001 0,0 0,5 1,0 mω 0,5 1,0 0,25 % 1,0 4,0 0,070% 4,0 1,0 M 0,035

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 1. POUŽITÍ Přístroje řady N24 a N25 jsou digitální přístroje určené pro měření unipolárních nebo bipolárních stejnosměrných napětí nebo proudů,

Více

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin

Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Chyby měřidel a metody měření vybraných fyzikálních veličin Jaké měřidlo je vhodné zvolit? Pravidla: Přesnost měřidla má být pětkrát až desetkrát vyšší, než je požadovaná přesnost měření. Např. chceme-li

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý. Název: Téma: Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý. Název: Téma: Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý MĚŘENÍ EL. VELIČIN

Více