POČÁTKY PSANÍ. Zpočátku lidé své záznamy vrývali do kamene, dřeva a kosti. Ve starověké Mezopotámii (Babylónii) využili dostatku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POČÁTKY PSANÍ. Zpočátku lidé své záznamy vrývali do kamene, dřeva a kosti. Ve starověké Mezopotámii (Babylónii) využili dostatku"

Transkript

1 POČÁTKY PSANÍ Zpočátku lidé své záznamy vrývali do kamene, dřeva a kosti. Ve starověké Mezopotámii (Babylónii) využili dostatku vhodné hlíny, kterou použili jako psací materiál. Údaje do hliněných knih zaznamenávali pomocí tzv. klínového písma. Popsané tabulky se pak v ohni vypalovaly (díky tomu se zachovaly dodnes). Obr. vpravo: fragment tabulky s klínovým písmem (Epos o Gilgamešovi) z poloviny 7. stol. př. n. l.

2 PAPYRUS Obr.: Papyrový svitek s Homérovou Iliadou Ale desky byly těžké a mnoho se na ně nevešlo. Navíc vhodná hlína nebyla všude k dispozici. V Egyptě, na březích Nilu, naopak rostl hojně papyrus ( příbuzný pokojového šáchoru). Jeho stvol, vysoký asi 4 m, rozdělili na kusy, vyňali z něho dřeň a rozřezali ji na tenké proužky. Proužky pak kladli vedle sebe do 2 vrstev, křížem na sebe, lisovali a uhlazovali. Pak tyto archy slepovali k sobě, až vznikly svitky několik metrů dlouhé.

3 PERGAMEN Ale ani papyrus všude neroste. V městě Pergamon v Malé Asii vyčinili kůži jehňat, telat, ovcí, koz nebo oslů tak, že z ní vznikla tenká blána. Tu potřeli bělobou rozpuštěnou v oleji, vyhladili a vyleštili. Tento psací materiál na počest svého města nazvali pergamen. Pergamen byl však drahý. Nebylo by možno psát na něco jiného? Bylo. Podle historických záznamů na to přišel čínský ministr orby Ts ai Lun a roku 105 to oznámil svému císaři. Ten materiál se jmenoval papír (nedávné archeologické výzkumy však dokládají, že už byl znám o nějakých 200 let předtím).

4 VÝROBA PAPÍRU V ČÍNĚ Původní čínský papír se vyráběl z konopí. To se nechalo nasáknout vodou a pak ho rozdrtili dřevěnými palicemi. Tuto kaši z rostlinných vláken proplachovali, přidávali moučný škrob a bělidlo a kašovinu nalévali na síta z hrubé látky v bambusových rámech. Tam kašovinu natřásali a částečně nechali vyschnout. Pak ze síta vyjmuli archy papíru a dosoušeli je na hladké a teplé zdi. Výroba se zrychlila, když vymysleli hladší materiál na síta, ze kterých bylo možno vyjmout arch ihned po odkapání vody.

5 VÝROBA PAPÍRU I když výroba papíru doznala během staletí mnohých změn, sama podstata výroby zůstala stejná. Jednou z prvních důležitých změn bylo lisování archů pod papírenským lisem, odvozeným z vinařského lisu (11. stol.). Dalším zrychlením výroby bylo použití různých mlecích zařízení, zejména tzv. holandru. Holanďané tento svůj vynález dlouhou řadu let utajovali (na naše území se dostal až r. 1710). Významným pokrokem byly stroje na výrobu papíru. První z nich se objevil v 18. století. Tvůrcem stroje, který to roku 1804 dokázal, byl Francouz Nicholas-Louis Robert. Obr.: Legendární stroj na kontinuální výrobu papíru - fourdrinier

6 PAPÍR Druhů papíru je několik tisíc. Papír se dnes vyrábí z vláknitých surovin jako je buničina, polobuničina, dřevovina nebo při výrobě některých náročných druhů papíru (cigaretový, bankovkový, filtrační) hadrovina. Pro dnešní papírenský stroj není problémem vyrábět pás papíru široký 2 až 9 m rychlostí mm/min (tj. ročně až t).

7 RECYKLOVANÝ PAPÍR Kromě nového papíru se také vyrábí papír recyklací. Její podíl na výrobě papíru stále roste, v roce 1993 bylo v USA poprvé v historii vyrobeno více recyklovaného papíru než z nových surovin. Recyklace není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. V každém případě je však výchozím požadavkem třídění papíru. Např. novinový papír se většinou používá na hedvábný papír a na lepenku, staré časopisy zase na novinový papír. Papír se může recyklovat 5 8krát.

8 JAK SE DĚLÁ RUČNÍ PAPÍR Pomůcky a materiál: natrhaný papír na kousky (noviny, reklamní letáčky ne lesklé, ), voda, sklenice (5l), mixér, jekor (koberec), sítko (pletivo), váleček, mísa Motivace: povím si s dětmi o původu papíru, řekneme si, jak lidé v historii papír vyráběli, ukážu jim obrázky, aby si vše lépe představily. Chtěly byste si samy zkusit papír vyrobit? Myslíte, že by z něj mohlo být třeba pěkné přání pro kamaráda, obrázek nebo deníček?

9 Postup: Natrháme noviny, dáme je do vody v poměru 1:2 a necháme odstát 24 hodin. Pomocí mixéru rozmixujeme na kaši (i s vodou). Vystřihneme síto do potřebného tvaru a pokládáme na něj kaši, kterou máme ve větší nádobě (pekáči). Na horní část kaše položíme jekor, jekorem položíme na stůl a převálíme válečkem, síto oddělíme. Takto necháme vyschnout.

10 Poznámka: Hotový papír můžeme nechat jak je nebo jej svázat do deníčku, použít jako přání apod. Kaši můžeme ještě plasticky přidávat na vyválený plát papíru, do vlhkého papíru můžeme zalisovat kytičky, sypat koření.

11 INDIÁNSKÝ NÁHRDELNÍK Pomůcky a materiál: časopisový papír, tuhé lepidlo, nůžky, špejle, provázek (kůže nebo gumička) Motivace: přečtu dětem indiánskou pohádku (Kuyas Wapusk: Polární Záře) a pak si povídáme o tom, jak takoví Indiáni vypadají, jaké ozdoby nosí,

12 Postup: Nastříháme proužky z časopisového papíru (délka časopisu, šířka z jedné strany 1cm a z druhé 3 cm). Vezmeme špejli, širší konec papíru přeložíme přes špejli, zbytek papíru potřeme lepidlem a smotáme do roličky. Potom vytáhneme špejli a děláme další korálky. Po zaschnutí navlečeme na provázek, gumičku či kůži, můžeme svazovat do různých tvarů. Mezi jednotlivé korálky se dají navléct také dřevěné korálky pro větší oživení.

13 KOŠÍČEK Z VLNITÉ LEPENKY Pomůcky a materiál: barevné archy vlnité lepenky, šablony na košíčky, tvrdý karton, lepidlo, paspartovací nožík, nůžky, tužka, černý fix Motivace: dárek, výzdoba interiéru

14 Postup: Nejdřív dětem ukážeme v knize, jaký košíček si mohou vyrobit a podle toho jim dáme šablonu a vlnitou lepenku barvy, kterou potřebují. Na lepenku si děti obkreslí tužkou všechny potřebné části a vystřihnou nůžkami, učitel jim popř. pomůže vyříznout paspartovacím nožem. Jednotlivé části slepíme podle konkrétního popisu v brožuře. Domalujeme detaily (oči a čumák myši) černým fixem. Necháme pořádně zaschnout.

15 KAŠÍROVÁNÍ Pomůcky a materiál: noviny, škrob za studena (nebo tapetové lepidlo), latex, tónovací barvy na latex, štětec, miska, lepenka, drát, lepidlo, nafukovací balónek Motivace: dárek, maska, výzdoba interiéru, nádoby, zvířátka

16 Postup: Natrhané noviny namočené do škrobu nanášíme na připravenou věc z lepenky, drátu, na nafukovací balónek, jablko nebo jinou věc. Vrstvy novin dáváme podle potřeby. Nanesené noviny necháme pořádně zaschnout. Potom potřeme latexem, po jeho zaschnutí barvíme. Poznámka: Pozor na vrstvy novin. Do temperových barev přidáváme lepidlo Herkules.

17 UBROUSKOVÁ TECHNIKA Pomůcky a materiál: ubrousky s obrázkovými motivy, manikúrní nůžky, lepidlo na ubrouskovou techniku (na textil či keramiku porcelán), tričko nebo hrnek (květináč) nebo jiné (zástěra, ubrus, ), plochý tvrdý štětec, igelit (tvrdý), pečicí papír, žehlička Motivace: dárek, zkrášlení všedních (starých) věcí

18 Postup: Vybereme si motiv, který chceme použít, opatrně vystřihneme nůžkami (přesně) a oddělíme všechny spodní vrstvy, necháme jen tu s obrázkem. Plochu, kam chceme obrázek umístit, potřeme lepidlem (tričko nebo hrnek). Po té obrázek položíme a mírně přitlačíme, potíráme znovu lepidlem. Necháme 24 hodin zaschnout. Textilii přežehlíme buď zrubu nebo přes pečicí papír.

19 Poznámka: V případě tvorby na textilii je nutné dát igelit mezi jednu a druhou vrstvu (trička), aby se nám nepřilepily k sobě.

20 Použitá literatura a zdroje Krčálová, H.: Projekt k zápočtu. Bidlová, V., Tintěrová, M.: Ruční papír vlastnoručně. Tereza. Praha, Košíčky z vlnité lepenky a barevného papíru (Krčálová H. - vlastní výrobek) Penny, S.: Tvoříme z papírové hmoty kašírování. Computer press. Brno, 2003.

Recyklovaný papír I. Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím?

Recyklovaný papír I. Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím? Recyklovaný papír I Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím? Recyklovaný papír II Jak vyrobím z namočených kousků papíru papírovou drť? Jaký druh

Více

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce Výroba ručního papíru Návod Veronika Lhotová Součást diplomové práce Osnova Definice Historie Výroba - čerpací síto a rám - papírenská hmota - papír - čerpání - ždímání - sušení Papír Papír je tenký, hladký,

Více

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU Mgr. Renata Müllerová, 2012 Úvod Použitá metoda: práce s Internetem, práce ve skupinách nebo jednotlivě

Více

MYŠKA HRYZALKA TVOŘÍ S DĚTMI

MYŠKA HRYZALKA TVOŘÍ S DĚTMI MYŠKA HRYZALKA TVOŘÍ S DĚTMI Jednoho krásného zimního rána, kdy sněhové vločky odrážely první sluneční paprsky, vykoukla na svět myška Hryzalka. Narodila se v malém doupátku za borovičkou, na kraji lesa.

Více

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu Jméno autora Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Blíž k řemeslům a technickým oborům Mgr. Jana Kristková Ročník 5., 6. Vzdělávací

Více

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE:

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE: PRÁCE S DŘEVEM Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu tužka a papír (na předlohu) nápad pracovní oděv 40 Kč na materiál KERAMIKA Co si vyrobíte: vánoční svícen pracovní oděv 20 Kč na materiál

Více

Adventní věnec (metodický list č. 1)

Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Papír Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh Papír Adventní

Více

Papírové korálky. Autor, foto / redakce

Papírové korálky. Autor, foto / redakce 2 OBSAH 3 Papírové korálky 4 Umělcem v Malajsii 7 Mořské akvárium 8 Pistáciová kytka 10 Péřový náhrdelník 12 Tisk na tričko 13 hrady a zámky 14 na vlnách léta 16 Vosková batika - polštář 18 Paper maché

Více

Výtvarné nápady únor 2018

Výtvarné nápady únor 2018 Výtvarné nápady únor 2018 Jana Podzemná masky recyklované krabičky a amulety s ozdobným dekorem masky -malování a kreslení -práce s barvou -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Výtvarné nápady březen 2017

Výtvarné nápady březen 2017 Výtvarné nápady březen 2017 Jana Podzemná kašírované hmatové destičky veselí ptáčci -prostorové tvoření -práce s papírem, recyklace -práce s barvou kašírované hmatové destičky Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Výtvarné nápady duben 2018

Výtvarné nápady duben 2018 Výtvarné nápady duben 2018 Jana Podzemná jarní nadílka v květináči žabáci sluníčka a kartonová abstrakce jarní nadílka v květináči -kreslení -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca

Více

Růžičky z twistartu pro každou příležitost

Růžičky z twistartu pro každou příležitost Návod na twist art - květiny Růžičky z twistartu pro každou příležitost Vypadají jako živé a hodí se na každou komodu. Růžičky jsou oblíbenou květinou snad každé z nás. Vždy připomenou letní období. Růžička

Více

Výtvarné nápady listopad 2016

Výtvarné nápady listopad 2016 Výtvarné nápady listopad 2016 Jana Podzemná pohádkové a strašidelné hrady podzimní listy na barevném pozadí -malování a kreslení -práce s barvou -kresba -práce s papírem strašidelné a pohádkové hrady Náročnost:

Více

REJ MOTÝLŮ. Jana Podzemná(c)2013 www.batelier.cz

REJ MOTÝLŮ. Jana Podzemná(c)2013 www.batelier.cz REJ MOTÝLŮ výtvarné nápady DUBEN 2013 Jana Podzemná(c)2013 www.batelier.cz Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové činnosti. Publikování textu a fotografií pod cizím jménem

Více

Ptáček (metodický list č. 1)

Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Dřevo a příbuzné materiály Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh

Více

Historie papíru: Papír získal své jméno podle papyru, který se objevil v Egyptě před 5 000 lety. Vyráběl

Historie papíru: Papír získal své jméno podle papyru, který se objevil v Egyptě před 5 000 lety. Vyráběl Semestrální práce Kartografický papír(zadání č. 14) Historie papíru: Papír získal své jméno podle papyru, který se objevil v Egyptě před 5 000 lety. Vyráběl se ze stébel šáchoru papírodárného, který dorůstal

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky,

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, gumičku, stužku, dřevěnou květinku na provázku, ozubené nebo obyčejné nůžky. Všechny ozdoby zakoupíme v běžném obchodě

Více

Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2017/2018

Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2017/2018 Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2017/2018 Prosím rodiče o zakoupení: - desky na pracovní sešity - zásobníky na číslice a písmena - skládací abeceda (papírová písmena) a číslice - omyvatelná tabulka,

Více

Výtvarné nápady březen 2018

Výtvarné nápady březen 2018 Výtvarné nápady březen 2018 Jana Podzemná chrastící příšerky chrastící přáníčka tisk z polystyrenové destičky chrastící příšerky -kreslení -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Modelínu, 3 slabé štětce, tabulku na psaní, vodovky, voskovky, lepidlo, sadu barevných papírů, sešity (511 2x, 513 2x) a čtvrtky.

Modelínu, 3 slabé štětce, tabulku na psaní, vodovky, voskovky, lepidlo, sadu barevných papírů, sešity (511 2x, 513 2x) a čtvrtky. SEZNAM POMŮCEK - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Pomůcky pro 1. ročník CO PRVŇÁČCI DOSTANOU VE ŠKOLE: Všechny učebnice, pracovní sešity, písmena a číslice Balíček, který obsahuje: Modelínu, 3 slabé štětce, tabulku

Více

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY 2017 OBSAH Práce s recyklovatelnými materiály... 2 Materiál... 3 Pomůcky... 4 Kouzelníkova kytka... 5-6 Beránek... 7-8 Tučňák... 9-10 Včelka... 11-12 Pirátská loď...13-14 Slepička...15-16 PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI

Více

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! Dinosauři jsou zpět! e POMŮCKY Zelený karton Růžový hedvábný papír Černý špičatý fix Nůžky Lepidlo 1 1 Přehni karton na polovinu

Více

téma: psaní v pojetí montessori

téma: psaní v pojetí montessori téma: psaní v pojetí montessori Důvody, proč psát psacím písmem dříve než tiskacím 1. Psací písmo je přirozenějším a pohodlnějším způsobem psaní. Jelikož psaní předchází čtení, měla by pro jeho výuku být

Více

OBSAH. V robky 30 âajové prostírání 30 Obálka 31 Pfiání 32 Zápisník 34 Vánoãní ozdoby 36 Papírové perky 39 Dózy 43 Ta ka 47 Îirafa 48

OBSAH. V robky 30 âajové prostírání 30 Obálka 31 Pfiání 32 Zápisník 34 Vánoãní ozdoby 36 Papírové perky 39 Dózy 43 Ta ka 47 Îirafa 48 OBSAH Úvod 4 Náfiadí a pomûcky 6 Síto a dfievûn rám 8 Materiál 9 Pfiíprava papírové hmoty 10 âerpání 12 Su ení 15 Lití 17 Zdoben papír 19 Barvy 20 Pfiírodní barviva 22 Struktury a pfiísady 24 Otisky 27

Více

Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko.

Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko. - Pomůcky: Tvrdý papír A4, barevný papír A4, lepidlo, nůžky, obyčejná tužka, černá tuš, redispero s násadkou, pravítko. Pracovní postup: Podle listu stromu si vytvoříme maketu listu, ten obkreslíme na

Více

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE PROJEKT VANOCE 2010 TERMÍN REALIZACE PROJEKTU 16.12. - 22.12.2010 ÚČASTNÍCI PROJEKTU třídy ZŠ SPECIÁLNÍ MÍSTO REALIZACE třída VI. C Klíčové kompetence: v projektu usilujeme především o rozvoj těchto kompetencí:

Více

Výuka IVT na 1. stupni

Výuka IVT na 1. stupni Výuka IVT na 1. stupni Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 11. 6. 28. 7. 2012 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: INFORMACE aneb Z JESKYNĚ K POČÍTAČI Anotace: Žáci se seznámí s pojmem INFORMACE.

Více

Ostatní potřeby doporučujeme zakoupit o prázdninách.

Ostatní potřeby doporučujeme zakoupit o prázdninách. ŠKOLNÍ POTŘEBY PRO 1. TŘÍDU na šk.rok 2016/2017 Žáci 1. tříd obdrží ve škole zdarma učebnice, sešity, výkresy a některé pomůcky (vodové barvy, 2 štětce č. 8 a 12, malé, voskovky, lepidlo, plastelínu a

Více

Učitelství 1. stupně ZŠ

Učitelství 1. stupně ZŠ MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Poříčí 7, 603 00 Brno KATEDRA BIOLOGIE PRACOVIŠTĚ KEJBALY Učitelství 1. stupně ZŠ magisterské studium TÉMA: Svátek svatého Mikuláše Předmět: Aranţování a úprava

Více

TEXTILNÍ. Marta Drozdová Marie Kilebusová

TEXTILNÍ. Marta Drozdová Marie Kilebusová TEXTILNÍ šperky a doplnky Marta Drozdová Marie Kilebusová Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a

Více

POMŮCKY - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. Pomůcky pro 1. ročník CO PRVŇÁČCI DOSTANOU VE ŠKOLE: Všechny učebnice, pracovní sešity, písmena a číslice

POMŮCKY - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. Pomůcky pro 1. ročník CO PRVŇÁČCI DOSTANOU VE ŠKOLE: Všechny učebnice, pracovní sešity, písmena a číslice POMŮCKY - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Pomůcky pro 1. ročník CO PRVŇÁČCI DOSTANOU VE ŠKOLE: Všechny učebnice, pracovní sešity, písmena a číslice Balíček, který obsahuje: Modelínu, 3 slabé štětce, tabulku na psaní,

Více

KOPIE AND LA S LILIEMI

KOPIE AND LA S LILIEMI KOPIE AND LA S LILIEMI Nep ímá metoda mozaiky a p enos na st nu Pomůcky předloha ve vodě rozpustné lepidlo střípky plochých skel v pestré barevné škále smalti sklo v tělových odstínech korálky různých

Více

10 Kočka nebo koťátko

10 Kočka nebo koťátko Kočka nebo koťátko Cíle výtvarné lekce: rozvíjení fantazie a kreativity při tvorbě s atypickými výtvarnými materiály: s plastovým kelímkem, drátěnkou, drátky, rozšíření znalostí o životě koček. Pomůcky

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro 1. ročník : tepláková souprava, tričko, kraťasy, cvičky nebo tenisky, box : kufřík, nůžky manikurní obyčejné, lepidlo (tuhé vysouvací, např. Concorde),

Více

Pomůcky do 1. třídy školní rok 2011/12

Pomůcky do 1. třídy školní rok 2011/12 Pomůcky do 1. třídy školní rok 2011/12 Škola zajistí pro žáky balíček s pomůckami: - vodové barvy - kelímek na vodu s uzávěrem - barevné papíry A4 20 listů - ořezávátko - dětské nůžky - kulatý štětec č.

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 Jana Podzemná PTAČÍ BUDKY Z PAPÍRU I HLÍNY Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové činnosti. (Pokud si myslíte, že by to někoho mohlo zajímat,

Více

Název: Papír a jeho vlastnosti

Název: Papír a jeho vlastnosti Název: Papír a jeho vlastnosti Výukové materiály Téma: Papír a jeho vlastnosti Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a odpady Předmět (obor): výtvarná výchova, pracovní činnosti, prvouka Doporučený

Více

ZIMNÍ SVORKA V zimních měsících, kdy jsme mnohdy doma a nudíme se, nemůžeme ven, se vám možná budou hodit tyto návody na výrobky.

ZIMNÍ SVORKA V zimních měsících, kdy jsme mnohdy doma a nudíme se, nemůžeme ven, se vám možná budou hodit tyto návody na výrobky. ZIMNÍ SVORKA V zimních měsících, kdy jsme mnohdy doma a nudíme se, nemůžeme ven, se vám možná budou hodit tyto návody na výrobky. Budeme potřebovat: - tričko bez potisku - barvy na textil, fix na kontury

Více

PODZIM. Plstění jehlou na polystyrenové formě. Lampionky do zahrady. Tisk přírodninami. Plstěné korále. Tisk válečkem. Pískové věnce.

PODZIM. Plstění jehlou na polystyrenové formě. Lampionky do zahrady. Tisk přírodninami. Plstěné korále. Tisk válečkem. Pískové věnce. PODZIM Plstění jehlou na polystyrenové formě Lampionky do zahrady Tisk přírodninami Pískové věnce Tisk válečkem Plstěné korále Měděný rámeček Věnec na dveře Muchomůrky voskovou batikou Plstění jehlou na

Více

1. ročník. Pomůcky, sešity - I. stupeň. Předmět Sešity Ostatní pomůcky. Český jazyk a literatura

1. ročník. Pomůcky, sešity - I. stupeň. Předmět Sešity Ostatní pomůcky. Český jazyk a literatura Pomůcky, sešity - I. stupeň 1. ročník v prvním pololetí žáci předepsané písanky i sešit na diktáty a opisy sešit není potřeba zásobník na písmena,2x černý tenký fix na stíratelnou tabulku, 2 trojhranné

Více

Pomůcky pro školní rok 2015 2016

Pomůcky pro školní rok 2015 2016 Pomůcky pro školní rok 2015 2016 1.B -desky na sešity a na písmenka - ubrousek na svačinu - ubrus igelit na VV, hadřík, podepsaný ručník na ruce vodové barvy, temperové barvy, nůžky, štětec plochý č.3

Více

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky:

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Úvodní rozhovor - Motivace Celý den je možný pojmout jako soutěž mezi skupinami bodujte, jak uznáte za vhodné.

Více

Barevné tvoření. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Barevné tvoření. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Barevné tvoření Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz Alena Isabella Grimmichová Barevné tvoření e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016 Všechna práva vyhrazena.

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY. červen Jana Podzemná. raketa s kosmonautem. malování temperovými barvami - ohňostroj. panenka z lahve. stojánek na minivázičky

VÝTVARNÉ NÁPADY. červen Jana Podzemná. raketa s kosmonautem. malování temperovými barvami - ohňostroj. panenka z lahve. stojánek na minivázičky VÝTVARNÉ NÁPADY červen 2014 Jana Podzemná raketa s kosmonautem malování temperovými barvami - ohňostroj panenka z lahve stojánek na minivázičky Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat

Více

Cílem je poskytnout dětem dostatek příležitostí k uplatnění vlastní fantazie a tvořivosti a zároveň vytvořit objekt nebo dárek.

Cílem je poskytnout dětem dostatek příležitostí k uplatnění vlastní fantazie a tvořivosti a zároveň vytvořit objekt nebo dárek. Program: OP VK Projekt: Klíče pro život Registrační číslo: CZ.1.7/4.1.00/06.0011 Akce: Odbornostní setkání Tvořivé aktivity Termín: 6. 7. 10. 2012 Místo: Mahlerův penzion, Jihlava Lektor: Anna Svobodová,

Více

Seznam pomůcek za II. stupeň pro školní rok 2019/2020

Seznam pomůcek za II. stupeň pro školní rok 2019/2020 Seznam pomůcek za II. stupeň pro školní rok 2019/2020 6. A Předmět Sešity Jiné pomůcky Český jazyk a literatura 3x sešit 544 nebo 564 (mluvnice, literatura a diktáty) 1x libovolný sešit na sloh složku

Více

"Láhve vína v okně" - obrázek v rámečku. (Technika krakelování)

Láhve vína v okně - obrázek v rámečku. (Technika krakelování) "Láhve vína v okně" - obrázek v rámečku (Technika krakelování) Co budete potřebovat: 1 ks ubrousek s vybraným motivem vhodný pro rozměr destičky v rámečku, zde použit ubrousek 33x33 cm Láhve vína v okně

Více

Výtvarné hrátky s různými materiály

Výtvarné hrátky s různými materiály Výtvarné hrátky s různými materiály Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz Petra Vondrová Výtvarné hrátky s různými materiály e-kniha Copyright Albatros Media

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DE VLÁKNINA, PAPÍR A VÝROBKY Z PAPÍRU; NAHRANÉ NOSIČE; VYDAVATELSTVÍ A TISK 21 VLÁKNINA, PAPÍR A VÝROBKY Z PAPÍRU; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 21.1 Vláknina, papír a lepenka 21.11

Více

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD Budeme potřebovat: - kus látky o velikosti cca formátu A4 - nažehlovací vlizelín stejné velikosti (není nezbytně nutné jej mít, ale lépe se s látkou pracuje a hračka je trvalejší

Více

TÉMA: Rodinné zemědělství aneb zahrádka, pole a les RŮST ROSTLINY malba

TÉMA: Rodinné zemědělství aneb zahrádka, pole a les RŮST ROSTLINY malba Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm TÉMA: Rodinné zemědělství aneb zahrádka, pole a les RŮST ROSTLINY malba Autor: Martina Sumcová Název: VY_32_INOVACE_VV_21_růst

Více

Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2016/2017

Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2016/2017 Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2016/2017 Prosím rodiče o zakoupení: - desky na pracovní sešity - zásobníky na číslice a písmena - skládací abeceda (papírová písmena) a číslice - omyvatelná tabulka,

Více

Reliéfní krajinka 44 kh0375_blok.indb 44 kh0375_blok.indb 44 29.7.2014 11:16:53 29.7.2014 11:16:53

Reliéfní krajinka 44 kh0375_blok.indb 44 kh0375_blok.indb 44 29.7.2014 11:16:53 29.7.2014 11:16:53 Reliéfní krajinka 44 Materiál skelný papír, tenká lepenka (asi 23 x 28 cm), odřezky vlnité lepenky, barevné mastné pastely, nůžky, lepidlo, poutko z pogumovaného plátna 4 Na další list skelného papíru

Více

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-05

Více

Seznam pomůcek za I. stupeň pro školní rok 2018/2019

Seznam pomůcek za I. stupeň pro školní rok 2018/2019 Seznam pomůcek za I. stupeň pro školní rok 2018/2019 1.A v prvním pololetí žáci dostanou předepsané písanky i sešit na diktáty a opisy zásobník na písmena,2x černý tenký fix na stíratelnou tabulku, 2 trojhranné

Více

Výtvarné nápady prosinec 2018

Výtvarné nápady prosinec 2018 Výtvarné nápady prosinec 2018 Jana Podzemná výtvarka s kopírákem - modrá přáníčka gumovaná přáníčka vánoční prasátko a chaloupka výtvarka s kopírákem - modrá přáníčka -grafika, kreslení -práce s papírem

Více

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec. Kartografický papír. Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec. Kartografický papír. Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Kartografický papír Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová Praha, duben 2012 Katedra mapování

Více

Seznam školních pomůcek pro I. třídu

Seznam školních pomůcek pro I. třídu Seznam školních pomůcek pro I. třídu plastová krabička (např. od 500 g Ramy) na písmenkové kostky, plastové desky na číslice, desky na sešity, dětské papírové hodiny (II. pololetí), pouzdro, pastelky (např.

Více

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky První část Nauč se tvořit r vé p sto m sky aňá Postupy SoumĚrnost Přehni papír napůl. Nakresli na něj libovolný tvar končící na přehybu a vystřihni ho. Až vystřižený papír narovnáš, uvidíš, že máš dva

Více

Seznam potřeb pro žáky 2014/2015. Potřeby a sešity pro 1. ročník

Seznam potřeb pro žáky 2014/2015. Potřeby a sešity pro 1. ročník Potřeby a sešity pro 1. ročník Plnicí pero 2 ks, pouzdro, popisovací folie A4, obal na Slabikář ALTER, obaly A4 5 ks, obaly A5 8 ks, desky na sešity, strouhátko, guma, složky na písmena a číslice Přezůvky

Více

Pomůcky pro 2.A ročník na šk. r. 2015/2016

Pomůcky pro 2.A ročník na šk. r. 2015/2016 pro 2.A ročník na šk. r. 2015/2016 5krát sešit č. 512, deníček č. 644, tužka č. 2, guma 4krát sešit č. 513, 1krát sešit č. 420, trojúhelník s ryskou Anglický jazyk 1krát sešit č. 513 Člověk a jeho svět

Více

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu.

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Decoupage rýžovými papíry a 2-krokovým krakelováním Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Budeme

Více

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA Denisa Štohanzlová VII.C ZŠ POLNÁ, PODĚBRADOVA 79 2006/2007 Laboratorní práce č. 1 Jméno: Téma: Bludiště pro fazoli Pomůcky: nůžky, lepící lásku, lepidlo květináč, zem,

Více

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky.

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky. VOJTĚCH PREISSIG 1. MOTIVACE (15 minut) (Motivační fáze slouží k uvedení do problematiky a podnícení zájmu o následný úkol. Pokládané otázky můžete podle vlastního uvážení přizpůsobit skupině, se kterou

Více

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro 2. ročník : pytlík k lavici s pevnými úchyty, tepláková souprava, kraťasy, tričko, cvičky : kufřík nebo box, nůžky 2x (jedny v kufříku, jedny

Více

Výtvarné nápady únor Jana Podzemná. Jak na kombinované techniky? Vyrábíme strukturální pískový podklad Malování přes šablony

Výtvarné nápady únor Jana Podzemná. Jak na kombinované techniky? Vyrábíme strukturální pískový podklad Malování přes šablony Jak na kombinované techniky? Vyrábíme strukturální pískový podklad Malování přes šablony Jak na kombinované techniky? -malování a kreslení -kombinované techniky -koláž -využití netradičních materiálů Děti

Více

Jak třídit odpady z domácností?

Jak třídit odpady z domácností? Jak třídit odpady z domácností? Třídit odpady hned, jakmile vzniknou, zvlášť do košů, tašek, pytlů Do barevných kontejnerů dávat opravdu jen to, co tam patří znečištěné obaly mohou znehodnotit celý obsah

Více

Potřeby pro žáky prvních tříd

Potřeby pro žáky prvních tříd Potřeby pro žáky prvních tříd ŠKOLNÍ BRAŠNA SEŠITY a ostatní potřeby 2 plnicí pera dle pokynů učitele obaly na učebnice a sešity DO KUFŘÍKU Pv, Vv: 1 svazek špejlí se špičkou slámka 5 kusů bavlněný hadřík

Více

Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2015/16

Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2015/16 Sešity a pomůcky do 1. třídy školní rok 2015/16 Škola zajistí pro žáky balíček s pomůckami: - vodové barvy - kelímek na vodu - barevné papíry A4 20 listů - kulatý štětec č. 8 - dětské nůžky - plochý štětec

Více

Seznam potřeb pro žáky 2015/2016

Seznam potřeb pro žáky 2015/2016 VV TV Potřeby a sešity pro 1. ročník Plnicí pero 2 ks, pouzdro, popisovací folie A4, obaly A4 6 ks, obaly A5 8 ks, desky na sešity, strouhátko, guma, složky na písmena a číslice Přezůvky s pevnou patou,

Více

OBSAH: 1. Šiškový andílek 2. Škrobový andílek Obrázek s ubrouskem Svícen s hřebíčkem Zvonky z režného provázku Vánoční přání Lampička

OBSAH: 1. Šiškový andílek 2. Škrobový andílek Obrázek s ubrouskem Svícen s hřebíčkem Zvonky z režného provázku Vánoční přání Lampička ZŠ Budišov 2011 OBSAH: 1. Šiškový andílek 2. Škrobový andílek 3. Obrázek s ubrouskem 4. Svícen s hřebíčkem 5. Zvonky z režného provázku 6. Vánoční přání 7. Lampička 8. Adventní kalendář 9. Svíčka s korálky

Více

Seznam pomůcek za II. stupeň pro školní rok 2018/2019

Seznam pomůcek za II. stupeň pro školní rok 2018/2019 Seznam pomůcek za II. stupeň pro školní rok 2018/2019 6. A Předmět Sešity Jiné pomůcky Český jazyk a literatura 3x sešit 544 nebo 564 (mluvnice, literatura a diktáty) 1x libovolný sešit na sloh + dobrovolně

Více

Harmonický růst osobnosti žáka ve 21. století (Projekt 21)

Harmonický růst osobnosti žáka ve 21. století (Projekt 21) Projekt Harmonický růst osobnosti žáka ve 21. století (Projekt 21) CZ.1.07/1.1.07/02.0079 Základní škola Starý Jičín, příspěvková organizace DOPLNĚNÍ METODIKY II. OVĚROVACÍ BĚH Tvorba ručního papíru Zpracovala:

Více

5 x RE neboť promysli, využij znovu, sniž produkci, oprav, recykluj

5 x RE neboť promysli, využij znovu, sniž produkci, oprav, recykluj 5 x RE neboť promysli, využij znovu, sniž produkci, oprav, recykluj envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development

Více

Výtvarné nápady na celý rok

Výtvarné nápady na celý rok Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová CPress, Brno 2014 Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová Fotografie: Petra Vondrová Jazyková korektura: Michal Bečvář Vnitřní úprava, sazba a obal: Karel

Více

Jekorová ramena. sepsal: Tomš Papilus Maximus

Jekorová ramena. sepsal: Tomš Papilus Maximus Jekorová ramena sepsal: Tomš Papilus Maximus V tomto článečku si podrobně ukážeme, jak si z jekoru vyrobit zbroj na ramena. Chytrým hlavičkám jistě rychle dojde, že stejná metoda se dá použít na výrobu

Více

Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím

Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím Vážení spoluobčané, město ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. pro Vás připravilo tento informační leták týkající se sběru, třídění a odstraňování komunálních

Více

Pč cvičební úbor dle počasí, tenisky Notový

Pč cvičební úbor dle počasí, tenisky Notový Předmět 5. A Čj 2x544, 3x524, zelený centropen, deníček na úkoly Aj 2x 544 kapesní slovník M 2x440 rýsovací potřeby Inf - - - Vlastivěda 524 Př 464, 544 Hv notový sešit 16 listů viz. seznam Pč - - - -

Více

POTŘEBY PRO ŽÁKY 1. TŘÍD 2017/18

POTŘEBY PRO ŽÁKY 1. TŘÍD 2017/18 POTŘEBY PRO ŽÁKY 1. TŘÍD 2017/18 Box (Pč +VV) voskovky plastelína lepidlo Herkules + v tubě tuš + 6 špejlí nůžky tempery (paleta ne) ubrus na lavici štětce (č.8,10 kulatý a č.4,12 plochý) ochranné oblečení

Více

Příloha č. 4 Sborník výtvarných nápadů

Příloha č. 4 Sborník výtvarných nápadů Příloha č. 4 Sborník výtvarných nápadů Základní pojmy: lžíce = polévková lžíce, lžička = čajová lžička, kelímek = malý kelímek od jogurtu (125 ml). Pokud máme dostatek času na práci, můžeme barvy a těsta

Více

#HAPPYWRITING DEKORAČNÍ POPISOVAČ NA VODNÍ BÁZI

#HAPPYWRITING DEKORAČNÍ POPISOVAČ NA VODNÍ BÁZI Photo : S. Rambaud #HAPPYWRITING DEKORAČNÍ POPISOVAČ NA VODNÍ BÁZI NA TÉMĚŘ VŠECHNY POVRCHY VYSOCE ODOLNÉ A SYTÉ BARVY RYCHLESCHNOUCÍ SKVĚLÝ PRO KREATIVNÍ AKTIVITY ZÁŘIVÉ BAREVNÉ ODSTÍNY, KTERÉ LZE MÍCHAT

Více

NABÍZÍ PROGRAM PRO ŠKOLY A ŠKOLKY

NABÍZÍ PROGRAM PRO ŠKOLY A ŠKOLKY EDUARD HELD MUZEUM, Náměstí Svobody 247, 471 23 Zákupy NABÍZÍ PROGRAM PRO ŠKOLY A ŠKOLKY děti si u nás mohou vytvořit vlastní kraslici nebo si namalovat masku zvířátka, čerta, čarodějnice... zároveň nabízíme

Více

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová Malé tandemy II aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová PANÁČEK TAHÁČEK a jeho pes PĚTIPES Pomůcky: kancelářský papír A4, nůžky, nakloněná

Více

TEXTILNÍ BARVY. Pro práci s textilními barvami musíme dodržet 2 důležitá pravidla:

TEXTILNÍ BARVY. Pro práci s textilními barvami musíme dodržet 2 důležitá pravidla: TEXTILNÍ BARVY Textilní barvy mohou sloužit nejen ke zkrášlování nového oblečení, ale třeba i k záchraně oblečení na kterém jsme si pořídili nějakou nevypratelnou skvrnu. Pro práci s textilními barvami

Více

Potřeby pro žáky prvních tříd

Potřeby pro žáky prvních tříd Potřeby pro žáky prvních tříd ŠKOLNÍ BRAŠNA SEŠITY a ostatní potřeby 2 plnicí pera dle pokynů učitele obaly na učebnice a sešity DO KUFŘÍKU Pv, Vv: 1 svazek špejlí se špičkou slámka 5 kusů bavlněný hadřík

Více

1. Květináč na osení z pet lahve

1. Květináč na osení z pet lahve 1. Květináč na osení z pet lahve (recyklace plastové lahve, jednoduché zdobení, sázení osení) Náročnost: *** Věk: 4+ s asistencí dospělého (řezání lahve) Potřeby: - pet lahev (barevná nebo i průsvitná)

Více

KATALOG VÝTVARNÉ POMŮCKY

KATALOG VÝTVARNÉ POMŮCKY KATALOG VÝTVARNÉ POMŮCKY THINK CREATIVE, S.R.O. Eshop.thinkcreative.cz www.thinkcreative.cz 1 Papíry 3276 -Papír barevný glitrový A4 samolepící mix barev 150 Kč 00418 - Papír barevný mix složka 20l 22

Více

Obsah 1. MOŘSKÝ RÁJ V MUŠLIČKOVÉM RÁMU...3 2. HVĚZDA V RÁMU...6 3. VĚJÍŘ V JEMNÉM RÁMU...11 4. POKRESLENÝ POHÁDKOVÝ RÁM...15 5. RÁM Z KLÍČŮ...

Obsah 1. MOŘSKÝ RÁJ V MUŠLIČKOVÉM RÁMU...3 2. HVĚZDA V RÁMU...6 3. VĚJÍŘ V JEMNÉM RÁMU...11 4. POKRESLENÝ POHÁDKOVÝ RÁM...15 5. RÁM Z KLÍČŮ... Obsah 1. MOŘSKÝ RÁJ V MUŠLIČKOVÉM RÁMU...3 2. HVĚZDA V RÁMU...6 3. VĚJÍŘ V JEMNÉM RÁMU...11 4. POKRESLENÝ POHÁDKOVÝ RÁM...15 5. RÁM Z KLÍČŮ...18 6. PASTELKOVÝ RÁM...21 7. TAM ZA VODOU V RÁKOSÍ...23 8.

Více

KATALOG VÝTVARNÉ POMŮCKY

KATALOG VÝTVARNÉ POMŮCKY KATALOG VÝTVARNÉ POMŮCKY THINK CREATIVE, S.R.O. Eshop.thinkcreative.cz www.thinkcreative.cz 1 Papíry 00414 - Papír A4 barevný 250ks mix 1240 Kč 00415 - Papír A4 barevný 500ks mix 1100 Kč 3276 -Papír barevný

Více

Pohádkové postavičky

Pohádkové postavičky Pohádkové postavičky Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Andělíček se sáňkami Skřítek Podzimníček Sněhuláčci Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Budete potřebovat: punčochy ohebný drát větší jehlu

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY listopad 2013

VÝTVARNÉ NÁPADY listopad 2013 VÝTVARNÉ NÁPADY listopad 2013 Jana Podzemná Stromy, květy, listy tisky z koláží, využití srdíčkové raznice keramické okénko robůtci www.batelier.cz www.vytvarne-navody.cz Dokument je možno v originální

Více

Jedinečné dárečky. Látkový pytlíček se slonem Přívěsky z plsti Netradiční přání se zrcátkem

Jedinečné dárečky. Látkový pytlíček se slonem Přívěsky z plsti Netradiční přání se zrcátkem Jedinečné dárečky Cinkací sluníčko z alobalu Košík plný tajemství Látkový pytlíček se slonem Přívěsky z plsti Netradiční přání se zrcátkem Cinkací sluníčko z alobalu a cédéčka Co budeme potřebovat: alobal

Více

Přehled sešitů a pomůcek pro školní rok 2019/ Notový

Přehled sešitů a pomůcek pro školní rok 2019/ Notový 5. A Čj 2x544, 1x524,1x564, 1x424 zelený centropen 0,3, deníček na úkoly Aj 2x 544 kapesní slovník M 440, 520 rýsovací potřeby, barevné pastelky Inf - - - Vlastivěda 444 Př 444 Hv notový sešit 16 listů

Více

Z ČEHO SE SKLÁDÁ PAPÍR OD DŘEVA K PAPÍRU VÝROBA PAPÍRU A ZNEČIŠŤOVÁNÍ PROSTŘEDÍ

Z ČEHO SE SKLÁDÁ PAPÍR OD DŘEVA K PAPÍRU VÝROBA PAPÍRU A ZNEČIŠŤOVÁNÍ PROSTŘEDÍ 9. PAPÍRNA Z ČEHO SE SKLÁDÁ PAPÍR Vezměte si odstřižky různých druhů papíru a prozkoumejte pod lupou, zda lze rozpoznat, z čeho se papír skládá. Co vidíte pod lupou? OD DŘEVA K PAPÍRU Na volné listy papíru

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY únor 2014

VÝTVARNÉ NÁPADY únor 2014 VÝTVARNÉ NÁPADY únor 2014 Jana Podzemná Mraky sněhové dešťové a jiné Keramická zrcadla a zrcátka Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové činnosti. (Pokud si myslíte, že

Více

Evropský seznam tříd sběrového papíru a lepenky

Evropský seznam tříd sběrového papíru a lepenky Evropský seznam tříd sběrového papíru a lepenky únor 1999 Tento seznam byl vytvořen the Confederation of European Paper Industries (CEPI) a the Bureau of International Recycling (BIR) jako úprava CEPI

Více

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (kokosový ořech)

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (kokosový ořech) Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (kokosový ořech) do předmětu MSBP/BK_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 430215 jméno: Lucie Lesňáková akademický rok 2013/2014 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více