Termodynamika kolem nás

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Termodynamika kolem nás"

Transkript

1 Termodynamika kolem nás

2 V mrazáku jsou uloženy kostky ledu. Jakou teplotu nejspíše mají? Teplota záleží na velikosti kostek.

3 Jirka vyndal z mrazáku 6 kostek ledu, 4 z nich dal do sklenice s vodou zbylé dvě položil na stůl. Vodu ve sklenici míchal a míchal, až se kostky ledu zmenšily a nakonec úplně přestaly tát. Jakou teplotu nejspíše měla v tu chvíli voda ve sklenici?

4 Zbylé dvě kostky, které Jirka položil na stůl, mezitím již téměř roztály a jejich zbytky leží na stole v kaluži vody. Jaké je nejspíše teplota těchto menších kostek?

5 Na vařiči stojí konvice s vodou, která se právě začala vařit. Jaká je nejspíše teplota vody?

6 O pět minut později se voda stále vaří. Teplota vody je nyní nejspíše?

7 Co myslíš, jaká bude teplota páry u hladiny vařící se vody?

8 Petra vzala plechovku a plastovou lahev, které byly naplněny limonádou a přes noc uloženy v ledničce. Ihned ponořila teploměr do limonády v plechovce a naměřila teplotu 7. Jaká byla nejspíše teplota plastové lahve a limonády v ní? Obě tyto teploty jsou nižší než 7. Obě tyto teploty jsou 7. Obě tyto teploty jsou vyšší než 7. Limonáda má teplotu 7, ale lahev má teplotu vyšší než 7.

9 O pár minut později Petra zvedla plechovku s limonádou ze stolu a řekla, že místo, na kterém plechovka stála, je chladnější než zbytek stolu. Který z kamarádů má pravdu? Chlad se přenesl z plechovky do desky stolu. V místě pod plechovkou už nebyla žádná energie. Nějaké teplo se přeneslo z desky stolu do plechovky. Plechovka způsobila, že nějaké teplo zpod ní odešlo deskou stolu pryč.

10 Ledový blok rozřízneme na dva různě velké kusy. Porovnáme-li následně jejich teplotu, zjišťujeme že Teplota obou kusů je stejná. Teplota většího kusu je nižší. Teplota menšího kusu je nižší. Nelze rozhodnout.

11 Z lednice jsme vyndali čtvrtku (250 g) a osminu (125 g) másla a nechali je v kuchyni změknout. Porovnáme-li teplotu obou kusů másla poté, co dvě hodiny ležely v kuchyni, zjišťujeme že Teplota obou kusů je stejná. Teplota většího kusu másla je vyšší Teplota menšího kusu je vyšší. Nelze rozhodnout.

12 Za mrazivého počasí zavezeme auto do vytápěné garáže a zavřeme vrata. Posuďte, který z kamarádů nejlépe zdůvodňuje jak dochází ke změnám teploty auta a vzduchu v garáži? Auto se ohřeje na teplotu v garáži, ve které bude stále stejně teplý vzduch. Vzduch ochladne na teplotu auta, auto zůstane stejně teplé. Teplota auta i vzduchu se po nějaké době ustálí na teplotě někde mezi původní teplotou auta a původní teplotou vzduchu. Vzduch se v garáži nejdříve ochladí. Postupně se auto i vzduch ohřejí na stejnou teplotu.

13 Lenka popisuje reportáž, kterou viděla večer v televizi: Viděla jsem, jak fyzici vyráběli supravodivé magnety při teplotě 260. Který z kamarádů má pravdu? Musíš se mýlit, není možné dosáhnout tak nízké teploty. Je to možné, není žádná hranice pro nejnižší teplotu. Myslím, že ten magnet byl blízko nejnižší možné teplotě. Myslím, že supravodiče jsou dobré vodiče tepla, pak je ale nemůžete ochladit na tak nízkou teplotu.

14 Petr si myslí, že k tomu, aby si mohl udělat čaj, potřebuje vroucí vodu. Říká kamarádům: Kdybych tábořil ve velehorách, nemohl bych si udělat čaj, protože ve vysokých nadmořských výškách voda nevře. S kým s Petrových kamarádů souhlasíte? Ale ano, voda se tam vaří, ale přitom není tak horká jako tady. To není pravda, voda se vaří vždy při stejné teplotě. Teplota varu vody klesne, ale samotná voda bude mít stále 100! Souhlasím s Petrem voda nikdy nedosáhne teploty varu.

15 Bára tuší, že její maminka vaří polévku v tlakovém hrnci, protože ji tak uvaří rychleji než v obyčejném hrnci ale neví proč. (Tlakové hrnce mají těsnicí pokličku, takže tlak uvnitř hrnce je vyšší než tlak atmosférický.) Který z kamarádů má pravdu? Protože vyšší tlak v hrnci způsobuje, že voda se vaří při teplotě vyšší než 100. Protože vyšší tlak v hrnci vytváří další teplo navíc. Protože pára má vyšší teplotu než vařící se polévka. Protože tlakový hrnec prohřívá teplo rovnoměrněji.

16 Při nafukování pneumatik horského kola si Ondra všiml, že se pumpička výrazně zahřívá. Které z vysvětlení níže je nejlepší? Pumpičce byla dodána energie. Pumpičce byla dodána teplota. Teplo se přenáší z Ondrových rukou do pumpičky. Vzrůst teploty způsobuje kov v pumpičce.

17 Půl litr vody o teplotě 20 přilijeme do hrnce, v němž se rovněž nachází půl litr vody o teplotě 20. Jaká bude výsledná teplota vody v hrnci? Nelze rozhodnout.

18 Ivana vzala dva šálky vody o teplotě 40 a jeden šálek vody o teplotě 10. Vodu ze všech tří stejně velkých šálků slila a promíchala dohromady. Jaká je nejspíše teplota vzniklé směsi?

19 Roman se ptá kamarádů: Dám do mrazáku 100 g ledu o teplotě 0 a 100 g vody o teplotě 0. Které z látek předá mrazáku více tepla? 100 g ledu. 100 g vody. Led i voda stejně, protože obsahují stejné množství tepla. Nelze odpovědět, protože led žádné teplo neobsahuje.

20 V hrnci A je litr vody o teplotě 10, v hrnci B je půl litru o teplotě 70. Vodu v A ohřejeme na 20, vodu v B na 90. Ve kterém hrnci přijala voda více tepla? V B. V A. V obou hrncích stejně. Pro odpověď není dostatek informací.

21 Kovovou kuličku zahřejeme na teplotu 80 a vhodíme ji do sklenice s vodou o teplotě 20. Za 3 minuty budou teploty obou těles vyrovnané. Jakou teplotu vody a kuličky naměříme za 6 minut? Který z výsledků je nejpravděpodobnější? Voda 80 a kulička 20. Voda 50 a kulička 50. Voda 25 a kulička 25. Voda 20 a kulička 80.

22 Vodu a olej o stejné hmotnosti zahříváme stejným hořákem. Voda se z původní teploty20 ohřeje na 30 za 4 minuty. Olej dosáhne téže teploty za 2 minuty. Jaká z tekutin získá více energie? Voda. Olej. Obě stejně. Nelze rozhodnout.

23 Dita vzala dvě lahve naplněné vodou o teplotě 20 a každou z nich zabalila do ručníku. Jeden z ručníků byl suchý, druhý mokrý. Po 20 minutách změřila teplotu vody v obou lahvích. Voda v lahvi obalená mokrým ručníkem měla teplotu 18, voda v lahvi obalené suchým ručníkem teplotu 22. Teplota v místnosti při tomto experimentu byla nejspíše?

24 Smotek bavlny, kousek dřeva a železný hřebík necháme v chladném dni ležet venku. Který z předmětů se nám bude zdát nejstudenější? Smotek bavlny. Kousek dřeva. Železný hřebík. Všechny tři budou na dotek stejně studené.

25 Který předmět by měl mít nejnižší teplotu? Smotek bavlny. Kousek dřeva. Železný hřebík. Všechny tři budou mít stejnou teplotu.

26 Všechny tři dáme do trouby vyhřáté na 90 a necháme je tam delší dobu. Který předmět se nám bude zdát nejteplejší? Smotek bavlny. Kousek dřeva. Železný hřebík. Všechny tři budou na dotek stejně teplé.

27 Který z předmětů by měl mít nejvyšší teplotu? Smotek bavlny. Kousek dřeva. Železný hřebík. Všechny tři budou mít stejnou teplotu.

28 Filip vyndal z mrazáku nanuk, který tam včera uložil, a říká, že dřevěná tyčka, kterou právě uchopil, je teplejší než vlastní nanuk. Máš pravdu, dřevěná tyčka se nikdy neochladí tak jako nanuk. Máš pravdu, nanuk obsahuje více chladu než dřevo. Naopak, dřevěná tyčka se nám zdá teplejší, protože obsahuje více tepla. Já bych řekla, že nanuk i tyčka mají stejnou teplotu, protože byly v mrazáku spolu.

29 Jana vzala z penálu kovové a dřevěné pravítko. Řekla, že kovové pravítko ji studí víc než dřevěné. Jak to nejlépe vysvětlit? Kov odvádí energii rychleji z její ruky než dřevo. Dřevo je přirozeně teplejší než kov. Dřevěné pravítko obsahuje více tepla než pravítko kovové. Kovy lépe vyzařují teplo než dřevo.

30 Pavel vzal současně do rukou dvě krabice čokoládového mléka, studenou z ledničky a teplou ze stolu, kde delší dobu stála. Proč měl podle vašeho názoru pocit, že krabice z ledničky je studenější než krabice stojící na stole? Studenější krabice totiž ve srovnání s tou teplejší obsahuje více chladu! obsahuje méně tepla! je horší tepelný vodič! odvádí rychleji teplo z Pavlovy ruky!

31 Dvě naprosto stejné kostky ledu necháme v jedné místnosti. První necháme volně na vzduchu, druhou zabalíme do zimního kožichu. Která z kostek roztaje dříve? Ta v kožichu. Ta vně kožichu. Obě roztají stejně rychle. Nelze rozhodnout.

32 Proč nosíme v chladném počasí svetry? Zadržují chlad zvenčí. Vytvářejí teplo. Omezují tepelné ztráty. Všechny tři možnosti výše jsou správné.

33 Uvažme opuštěnou zateplenou chatu. Uplynulý měsíc byla venku krutá zima, avšak ráno se konečně oteplilo. Kde bude v inkriminované ráno vyšší teplota? Nikde. Teploty budou stejné. Teplota uvnitř chaty bude vyšší. Teplota venku bude vyšší. Nelze rozhodnout.

34 Je parné léto. Tak samo sebou potřebujeme, aby limonáda vydržela co nejdéle studená. Naliješ si ji raději do plechové nebo do plastové láhve? Na tom přece nezáleží. Samozřejmě do plastové. Plechové, určitě do plechové! Nelze rozhodnout.

35 Je zima a na horské chatě máme možnost vzít si na cestu teplý čaj. Opět volíme mezi plastovou a plechovou lahví. Kterou zvolíš nyní? Na tom přece nezáleží. Samozřejmě, že plastovou. Plechovou, určitě plechovou! Nelze rozhodnout.

36 Speciální poděkování RNDr. Daně Mandíkové, Csc. za pomoc při korekci obsažených úloh a kritické poznámky.

37 Použité zdroje Kácovský P.: Konceptuální test porozumění tepelným jevům Mandíková, D., Trna, J.:Žákovské prekoncepce ve výuce fyziky. Paido, Brno, s. ISBN

38 Děkuji za pozornost

Tepelné jevy v experimentech

Tepelné jevy v experimentech Tepelné jevy v experimentech Petr Kácovský KDF MFF UK 18. října 2013 Vlachovice 1 Miskoncepce žáků středních škol Výzkum: Miskoncepce žáků na vyšším gymnáziu v oblasti tepelných jevů (teplo, teplota, skupenské

Více

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek,

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, 1.6.4 Vaříme Předpoklady: 010603 Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, Pedagogická poznámka: Naměření pokusu by nemělo trvat déle než 20 minut. 20 minut

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Míček upustíme z výšky na podlahu o Míček padá zvětšuje se, zmenšuje se. Celková mechanická energie se - o Míček se od země odrazí a stoupá vzhůru zvětšuje se, zmenšuje se.

Více

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska.

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska. Teplo a vnitřní energie pracovní list Vnitřní energie Všechny tělesa se skládají z částic, které vykonávají neustálý a neuspořádaný pohyb a které na sebe navzájem silově působí. Částice uvnitř všech těles

Více

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska.

V izolované soustavě nedochází k výměně tepla s okolím. Dokonalá izolovaná soustava neexistuje, nejvíce se jí blíží kalorimetr nebo termoska. Teplo a vnitřní energie pracovní list Vnitřní energie Všechny tělesa se skládají z částic, které vykonávají neustálý a neuspořádaný pohyb a které na sebe navzájem silově působí. Částice uvnitř všech těles

Více

b) Máte dvě stejná tělesa, jak se pozná, že částice jednoho se pohybují rychleji než částice druhého?

b) Máte dvě stejná tělesa, jak se pozná, že částice jednoho se pohybují rychleji než částice druhého? TEPLO OPAKOVÁNÍ a) Co jsou částice a jak se pohybují? b) Máte dvě stejná tělesa, jak se pozná, že částice jednoho se pohybují rychleji než částice druhého? c) Co je vnitřní energie? d) Proč se těleso při

Více

Pracovní list číslo 01

Pracovní list číslo 01 Pracovní list číslo 01 Měření délky Jak se nazývá základní jednotka délky? Jaká délková měřidla používáme k měření rozměrů a) knihy b) okenní tabule c) třídy.. d) obvodu svého pasu.. Jaké díly a násobky

Více

3.2 Látka a její skupenství

3.2 Látka a její skupenství 3.2 Látka a její skupenství Skupenství látky a jejich změny sublimace PEVNÁ LÁTKA tání desublimace tuhnutí PLYN vy pa řo vá ní KAPALINA zka pal ňo vá ní Látka a změna vnitřní energie Změna vnitřní energie

Více

FYZIKA. Prekoncepce žáků v termice

FYZIKA. Prekoncepce žáků v termice FYZIKA Prekoncepce žáků v termice DANA MANDÍKOVÁ JIŘÍ SCHAMBERGER MFF UK, Praha, ZŠ Aléská, Bílina Chceme-li rozvíjet znalosti a dovednosti žáků, musíme také vycházet ze zkušeností, které si již sami do

Více

TEPELNÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

TEPELNÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie TEPELNÉ JEVY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Vnitřní energie tělesa Každé těleso se skládá z látek. Látky se skládají z částic. neustálý neuspořádaný pohyb kinetická energie vzájemné působení

Více

Řešení: Fázový diagram vody

Řešení: Fázový diagram vody Řešení: 1) Menší hustota ledu v souladu s Archimédovým zákonem zapříčiňuje plování jedu ve vodě. Vodní nádrže a toky tudíž zamrzají shora (od hladiny). Kdyby hustota ledu byla větší než hustota vody, docházelo

Více

Kalorimetrická měření I

Kalorimetrická měření I KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Kalorimetrická měření I Úvod Teplo Teplo Q je určeno energií,

Více

Vnitřní energie, teplo, změny skupenství Pracovní listy pro samostatnou práci

Vnitřní energie, teplo, změny skupenství Pracovní listy pro samostatnou práci Vnitřní energie, teplo, změny skupenství Pracovní listy pro samostatnou práci Oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Tematický okruh: Tělesa, látky a síla Ročník: 8. Klíčová slova: změny skupenství,

Více

2.2.5 Přenos vnitřní energie

2.2.5 Přenos vnitřní energie 2.2.5 Přenos vnitřní energie Předpoklady: 2204 Pomůcky: zkumavka, matice (nebo jiné závaží, které se do zkumavky vejde), kousek ledu, kahan železná a dřevěná tyčka, papír, kahan kádinka, hypermangan, plotýnka

Více

Tepelná výměna - proudění

Tepelná výměna - proudění Tepelná výměna - proudění Proč se při míchání horkého nápoje ve sklenici lžičkou nápoj rychleji ochladí - Při větrání místnosti (zejména v zimě) pozorujeme, že chladný vzduch se hromadí při zemi. Vysvětlete

Více

www.advertech.cz Všechny ceny jsou uvedené bez DPH.

www.advertech.cz Všechny ceny jsou uvedené bez DPH. Všechny ceny jsou uvedené bez DPH. Dodavatel si vyhrazuje právo na změnu ceny nebo druhu zboží v případě výrazných kurzových změn nebo dodacích podmínek výrobců. Ceny za potisk, výšivku, gravír předmětů

Více

Termodynamika - určení měrné tepelné kapacity pevné látky

Termodynamika - určení měrné tepelné kapacity pevné látky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 3 Termodynamika - určení měrné

Více

Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost

Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost 6. třída - Teplota Změna objemu pevných těles při zahřívání Vezmeme plastové pravítko, prkénko a dva hřebíky. Hřebíky zatlučeme do prkénka tak, aby

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Zákon zachování mechanické energie V izolované soustavě těles je v každém okamžiku úhrnná mechanická energie stálá. Mění se navzájem jen potenciální energie E p a kinetická

Více

KRABIČKA NÁPADŮ. Kolíček na prádlo zmáčknu a otevřený svážu. Ke svázaným koncům přiložíme dvě tužky (kuličky) a nit přeřízneme.

KRABIČKA NÁPADŮ. Kolíček na prádlo zmáčknu a otevřený svážu. Ke svázaným koncům přiložíme dvě tužky (kuličky) a nit přeřízneme. KRIČK NÁPDŮ Krabička nápadů Školské fyziky * Václav Votruba **, Základní škola Palmovka, Praha 8 Z plastikové láhve od limonády, která má v zátce malou dírku, vylévej vodu. Co pozoruješ? Po chvilce voda

Více

Kalorimetrická rovnice, skupenské přeměny

Kalorimetrická rovnice, skupenské přeměny Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Termika termika - teplota, teplo a práce termodynamické zákony tepelná vodivost - tepelná kapacita skupenské teplo

Termika termika - teplota, teplo a práce termodynamické zákony tepelná vodivost - tepelná kapacita skupenské teplo Termika termika - teplota, teplo a práce termodynamické zákony tepelná vodivost - tepelná kapacita skupenské teplo teplo, teplota, práce, tepelná vodivost Teplo část vnitřní energie tělesa = součet kinetické

Více

Vnitřní energie, práce, teplo.

Vnitřní energie, práce, teplo. Vnitřní energie, práce, teplo. Vnitřní energie tělesa Částice uvnitř látek mají kinetickou a potenciální energii. Je to energie uvnitř tělesa, proto ji nazýváme vnitřní energie. Značíme ji písmenkem U

Více

F - Změny skupenství látek

F - Změny skupenství látek F - Změny skupenství látek Určeno jako učební text pro studenty dálkového studia a jako shrnující text pro studenty denního studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn

Více

Měření měrného skupenského tepla tání ledu

Měření měrného skupenského tepla tání ledu KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření měrného skupenského tepla tání ledu Úvod Tání, měrné

Více

Základní poznatky. Teplota Vnitřní energie soustavy Teplo

Základní poznatky. Teplota Vnitřní energie soustavy Teplo Molekulová fyzika a termika Základní poznatky Základní poznatky Teplota Vnitřní energie soustavy Teplo Termika = část fyziky zabývající se studiem vlastností látek a jejich změn souvisejících s teplotou

Více

CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO.

CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO. CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO. 01) Složení látek opakování učiva 6. ročníku: Všechny látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů (tj. atomy, molekuly,

Více

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději.

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. Termika Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. 1. Vnitřní energie Brownův pohyb a difúze látek prokazují, že částice látek jsou v neustálém neuspořádaném pohybu. Proto mají kinetickou

Více

Teplo. Částicové složení látek

Teplo. Částicové složení látek Teplo Částicové složení látek Částicové složení látek látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů částice: atomy, molekuly, ionty částice se neustále neuspořádaně pohybují důkaz: difúze a Brownův pohyb

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

Formičky na dezerty. Vážení zákazníci, Váš tým Tchibo. Informace o výrobku a recept

Formičky na dezerty. Vážení zákazníci, Váš tým Tchibo. Informace o výrobku a recept Formičky na dezerty cs Informace o výrobku a recept Vážení zákazníci, tyto nové silikonové formičky na dezerty jsou extrémně pružné a nepřilnavé. Díky tomu je možné z nich hotové dortíčky obzvlášť snadno

Více

ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ VAŘÍ VEČEŘI

ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ VAŘÍ VEČEŘI ČTENÍ S POROZUMĚNÍM VENDULKA A SKŘÍTEK LUKÁŠ VAŘÍ VEČEŘI Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň

Více

Pracovní list - vaření

Pracovní list - vaření Pracovní list - vaření Jaké spotřebiče doma používáte, chcete-li si ohřát vodu na čaj? Vyzkoušejte čtyři asi nejběžnější způsoby, kterými si můžete vodu na čaj ohřát. Můžete vodu ohřívat ve varné konvici,

Více

Název: Fyzika v kuchyni

Název: Fyzika v kuchyni Název: Fyzika v kuchyni Téma: měření teploty, účinnost Čas: 90 minut Věk: 13-16 Diferenciace: Připomínky, ICT podpora: Pokud možno, použijte termální kameru s možností prezentace snímku přes dataprojektor

Více

Název projektového úkolu: A všechno si dobře spočítám! Třída: 8.

Název projektového úkolu: A všechno si dobře spočítám! Třída: 8. Pracovní list Název projektového úkolu: A všechno si dobře spočítám! Třída: 8. Název společného projektu: VODA Název pracovního týmu: Členové pracovního týmu: Zadání úkolu: ÚVOD Téma dnešního projektu

Více

007. Chladicí směs jednoduchá chladnička

007. Chladicí směs jednoduchá chladnička 007. Chladicí směs jednoduchá chladnička Oblast dle RVP: Člov?k a p?íroda Obor: fyzika, chemie Mezipředmětový vztah: přírodopis Klíčová slova: mrznoucí směs, teplota tuhnutí, posyp vozovky Pomůcky: 2x

Více

Laboratorní práce č. 2: Určení měrné tepelné kapacity látky

Laboratorní práce č. 2: Určení měrné tepelné kapacity látky Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 4. ročník šestiletého a 2. ročník čtyřletého studia Laboratorní práce č. 2: Určení měrné tepelné kapacity látky Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA

Více

F8 - Změny skupenství Číslo variace: 1

F8 - Změny skupenství Číslo variace: 1 F8 - Změny skupenství Číslo variace: 1 1. K vypařování kapaliny dochází: při každé teplotě v celém jejím objemu pouze při teplotě 100 C v celém objemu kapaliny pouze při normální teplotě a normálním tlaku

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Změny skupenství. Filip Skalský, David Řehůřek

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Změny skupenství. Filip Skalský, David Řehůřek ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, 569 92 BYSTRÉ 9. ROČNÍK Změny skupenství Filip Skalský, David Řehůřek ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 Prohlašujeme, že jsme absolventskou práci vypracovali samostatně

Více

ENERGETICKÝ DŮM Cíl(e): Obecný popis aktivity: Potřebné pomůcky:

ENERGETICKÝ DŮM Cíl(e): Obecný popis aktivity: Potřebné pomůcky: ENERGETICKÝ DŮM Cíl(e): Cílem této aktivity je, aby se žáci dozvěděli o úsporách energie a energetické účinnosti včetně jejich dopadu na cenu energie. Aktivita je založena na skutečnosti, že vytápění a

Více

Projekt POKUSY. 5. třída Berušky

Projekt POKUSY. 5. třída Berušky Projekt POKUSY 5. třída Berušky Projekt Pokusy Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: Kdo jsme a kde žijeme Část integrovaného bloku: A, Podoby vody - její význam pro život B, Voda

Více

Název školy: Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Autor: Mgr. Ludmila Matějková

Název školy: Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Autor: Mgr. Ludmila Matějková Název školy: Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Autor: Mgr. Ludmila Matějková Název: VY 32_INOVACE_712 Téma: Práce s myší Třídění odpadu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1555

Více

Druhy a přeměny energie

Druhy a přeměny energie Druhy a přeměny energie ➊ Pod obrázky doplň druhy energie (elektrická, jaderná, chemická, mechanická, světelná, teplo) tak, aby šipka znázorňovala nejvýznamnější přeměnu energie na obrázku. NÁHLED ➋ Podle

Více

Bramborová kuchařka páté třídy

Bramborová kuchařka páté třídy Bramborová kuchařka páté třídy Příprava bramborové kaše Ondřej a Dominik Ingredience: Máslo, brambory, mléko, vodu Nástroje: Šťouchadlo na brambory, (vidličku), škrabku, 2x hrnec Postup: Brambory si ostrouháme

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 06_2_ Vnitřní energie, práce a teplo Ing. Jakub Ulmann MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA 2 Vnitřní energie, práce

Více

Laboratorní práce č. 2: Určení měrného skupenského tepla tání ledu

Laboratorní práce č. 2: Určení měrného skupenského tepla tání ledu Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 1. ročník šestiletého studia Laboratorní práce č. 2: Určení měrného skupenského tepla tání ledu ymnázium Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 1. ročník

Více

Úlohy z termiky pro fyzikální olympioniky

Úlohy z termiky pro fyzikální olympioniky Závěr Experimenty demonstrující tepelnou a teplotní vodivost látek jsou velmi efektní při výuce fyziky a často dávají obecně nečekané a překvapivé výsledky. Přehled běžně provozovaných demonstrací tepelné

Více

Název: Termoska. Výukové materiály. Téma: Teplo, šíření tepla. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie

Název: Termoska. Výukové materiály. Téma: Teplo, šíření tepla. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Název: Termoska Výukové materiály Téma: Teplo, šíření tepla Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický cíl:

Více

VNITŘNÍ ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 2. ročník - Termika

VNITŘNÍ ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 2. ročník - Termika VNITŘNÍ ENERGIE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 2. ročník - Termika Zákon zachování energie Ze zákona zachování mechanické energie platí: Ek + Ep = konst. Ale: Vnitřní energie tělesa Každé těleso má

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D11_Z_OPAK_T_Skupenske_premeny_T Člověk a příroda Fyzika Skupenské přeměny Opakování

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-F-8-08 Předmět: Fyzika Cílová skupina:8. třída Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment)

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

Silikonové sáčky. Informace o výrobku

Silikonové sáčky. Informace o výrobku Silikonové sáčky cs Informace o výrobku Vážení zákazníci, ve Vašich nových silikonových sáčcích můžete potraviny nejen udržovat čerstvé, zmrazovat je nebo marinovat, ale můžete je v nich dokonce i ohřívat

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

Kalorimetrická rovnice

Kalorimetrická rovnice Kalorimetrická rovnice Kalorimetr je zařízení umožňující pokusně provádět tepelnou výměnu mezi tělesy a měřit potřebné tepelné veličiny skládá se ze dvou nádobek do sebe vložených mezi stěnami nádobek

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 06_2_ Vnitřní energie, práce a teplo Ing. Jakub Ulmann MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA 2 Vnitřní energie, práce

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Zpracování bylin Zlaté Hory MUDr. Zbyněk Mlčoch

Zpracování bylin Zlaté Hory MUDr. Zbyněk Mlčoch Zpracování bylin Zlaté Hory 6.1.2018 MUDr. Zbyněk Mlčoch www.bylinkyprovsechny.cz Kdy sbírat byliny Za sucha a slunečného počasí Vlhké byliny (déšť, rosa) zplesniví Utržené byliny dáváme např. do košíku

Více

1. Guláš z buřtů Obsah. 2. Vuřt guláš Obsah. 3. Vuřtový guláš Obsah. 4. Vuřty na pivu č. 1 Obsah. 5. Vuřty na pivě č. 2 Obsah

1. Guláš z buřtů Obsah. 2. Vuřt guláš Obsah. 3. Vuřtový guláš Obsah. 4. Vuřty na pivu č. 1 Obsah. 5. Vuřty na pivě č. 2 Obsah Uzeniny Obsah: 1. Guláš z buřtů... 2 2. Vuřt guláš... 2 3. Vuřtový guláš... 2 4. Vuřty na pivu č. 1... 2 5. Vuřty na pivě č. 2... 2 6. Špekáčky na pivě... 2 7. Vuřty v pivním těstíčku... 2 8. Vuřty plněné

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

Vnitřní energie pevné látky < Vnitřní energie kapaliny < Vnitřní energie plynu (nejmenší energie)

Vnitřní energie pevné látky < Vnitřní energie kapaliny < Vnitřní energie plynu (nejmenší energie) Změny skupenství Při změně tělesa z pevné látky na kapalinu nebo z kapaliny na plyn se jeho vnitřní energie zvyšuje musíme dodávat teplo (zahřívat). Při změně tělesa z plynu na kapalinu, nebo z kapaliny

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

Létající komín. Daniela Mrázková. Gymnázium Cheb Nerudova 7, 350 02 Cheb

Létající komín. Daniela Mrázková. Gymnázium Cheb Nerudova 7, 350 02 Cheb Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Létající komín Daniela Mrázková Gymnázium Cheb Nerudova 7, 350 02 Cheb Úvod do problému Válec (sáček od čaje) hoří,

Více

TÉMA: Molekulová fyzika a tepelné děje v plynech VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA

TÉMA: Molekulová fyzika a tepelné děje v plynech VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA U.. vnitřní energie tělesa ( termodynamické soustavy) je celková kinetická energie neuspořádaně se pohybujících částic tělesa ( molekul, atomů, iontů) a celková potenciální energie vzájemné polohy těchto

Více

Fyzika. Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti. Mgr. Libor Lepík. Student a konkurenceschopnost

Fyzika. Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti. Mgr. Libor Lepík. Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

Téma: Účinnost různých způsobů ohřevu vody

Téma: Účinnost různých způsobů ohřevu vody PROTOKOL O LABORATORNÍ PRÁCI Z FYZIKY Téma úlohy: Účinnost různých způsobů ohřevu vody Pracoval: Třída: Datum: Spolupracovali: Teplota: Tlak: Vlhkost vzduchu: Hodnocení: Téma: Účinnost různých způsobů

Více

Ing. Stanislav Jakoubek

Ing. Stanislav Jakoubek Ing. Stanislav Jakoubek Číslo DUMu III/--3-09 III/--3-0 III/--3- III/--3- III/--3-3 Název DUMu Měrná tepelná kapacita Kalorimetr, kalorimetrická rovnice Přenos vnitřní energie vedením Přenos vnitřní energie

Více

KONDENZACE IZOLAČNÍCH SKEL

KONDENZACE IZOLAČNÍCH SKEL KONDENZACE IZOLAČNÍCH SKEL Užitečná technická informace Kondenzace izolačních skel Kondenzace na izolačním skle je fyzikální jev, který často vzbuzuje emoce u všech zúčastněných. Otázka, kterou je třeba

Více

DUM č. 12 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia

DUM č. 12 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia projekt GML Brno Docens DUM č. 12 v sadě 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia Autor: Vojtěch Beneš Datum: 03.05.2014 Ročník: 1. ročník Anotace DUMu: Kapaliny, změny skupenství Materiály

Více

Autorka: Barbora Nosálová. Metodický list

Autorka: Barbora Nosálová. Metodický list Autorka: Barbora Nosálová Metodický list Obsahový cíl: Dítě umí popsat vlastní věci, dokáže najít věc podle popisu, dokáže popsat věc, i když neví, jak se to řekne česky, zvládne situaci, že si někde něco

Více

Vzestup vodní hladiny za pomoci svíčky

Vzestup vodní hladiny za pomoci svíčky Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Vzestup vodní hladiny za pomoci svíčky Pham Nhat Thanh Gymnázium Cheb Nerudova 7, 350 02 Cheb Úvod Naším úkolem je

Více

Složitá obsluha vyšší forma Fondue. Zážitková gastronomie. Fondue, sýr, čokoláda, hot-pot, zážitková gastronomie

Složitá obsluha vyšší forma Fondue. Zážitková gastronomie. Fondue, sýr, čokoláda, hot-pot, zážitková gastronomie Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Složitá obsluha vyšší forma Fondue. Zážitková gastronomie Čeština 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Druh učebního

Více

Očekávaný výstup Zvládnutí řešení slovních úloh s celými čísly Speciální vzdělávací žádné

Očekávaný výstup Zvládnutí řešení slovních úloh s celými čísly Speciální vzdělávací žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Ing. Renata Dupalová Datum 17. 8. 2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Vzdělávací obor Matematika

Více

Jahodové tiramisù. Ingredience pro 8 osob. Mascarponový krém. 700 gr Jahody. 300 gr Cukrářské piškoty Savoiardi

Jahodové tiramisù. Ingredience pro 8 osob. Mascarponový krém. 700 gr Jahody. 300 gr Cukrářské piškoty Savoiardi Jahodové tiramisù Ingredience pro 8 osob 700 gr Jahody 300 gr Cukrářské piškoty Savoiardi 40 gr Třtinový cukr Demerara (anebo cukr krupice) 30 ml Pomerančový likér Grand Marnier (dobrovolný) 1/2 ks Citron

Více

Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně

Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně Jonáš Tuček Gymnázium Trutnov 20. 2. 2016 8. Y Obsah 1. Úvod... 3 2. Teoretický rozbor... 3 2.1. Rozbor aparatury... 3 2.2. Odvození vztahů...

Více

VY_52_INOVACE_2NOV48. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 13. 12. 2012 Ročník: 8.

VY_52_INOVACE_2NOV48. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 13. 12. 2012 Ročník: 8. VY_52_INOVACE_2NOV48 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 13. 12. 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Energie Téma: Měrná tepelná kapacita Metodický list:

Více

SYTÉ. Hříbková polévka. Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů.

SYTÉ. Hříbková polévka. Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů. příprava 20 min plus stání vaření 1 h Hříbková polévka Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů. 30 g sušených hříbků 3 lžíce extra panenského olivového oleje plus

Více

Úlohy z fyziky 8. ROČNÍK

Úlohy z fyziky 8. ROČNÍK Úlohy z fyziky Úlohy jsou čerpány z publikace Tématické prověrky z učiva fyziky základní školy autorů Jiřího Bohuňka a Evy Hejnové s ilustracemi Martina Maška (vydavatelství Prometheus 2005), která odpovídá

Více

Malá kuchařka likérů

Malá kuchařka likérů Petr a Soňa Jindrovi Malá kuchařka likérů z ovocných destilátů Obsah: - Ořechovice - Griotka - Citrónový likér - Bezinkový likér - Lipový likér - Šípkový likér - Kmínka - Vaječný likér - Vánoční jablko

Více

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO 2.1 Vnitřní energie tělesa a) celková energie (termodynamické) soustavy E tvořena kinetickou energií E k jejího makroskopického pohybu jako celku potenciální energií

Více

Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy. částečná přeměna celkové energie ve vnitřní energii okolí [2, s. 162].

Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy. částečná přeměna celkové energie ve vnitřní energii okolí [2, s. 162]. Nevratné procesy pro žáky základních škol LIBUŠE ŠVECOVÁ ERIKA MECHLOVÁ Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě Naše zkušenost z denního života, technické praxe a samozřejmě i pokusy ukazují,

Více

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Označení: EU-Inovace-F-8-07 Předmět: Fyzika

Více

TESCOMA slaví! 15 let vlastního design centra

TESCOMA slaví! 15 let vlastního design centra TESCOMA slaví! 15 let vlastního design centra 30 SVĚTOVÝCH DESIGNOVÝCH OCENĚNÍ + NÁRODNÍ CENA ZA KVALITU! Praha, 4. 4. 2016 V roce 2016 má společnost TESCOMA hned několik důvodů k pořádným oslavám. Jedním

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to recyklace V

Více

POKUSY SE SUCHÝM LEDEM

POKUSY SE SUCHÝM LEDEM POKUSY SE SUCHÝM LEDEM Václav Piskač, Brno 2013 Suchý led je pevné skupenství oxidu uhličitého. Suchý led se mu říká proto, že při atmosferickém tlaku nemá kapalné skupenství (k tomu se ještě o něco níže

Více

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci

Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Závody kostek ledu Pokus pro samostatnou práci Oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Tematický okruh: Teplo a teplota Ročník: 6. Klíčová slova: měření teploty, laboratorní práce, led, tání, slaná a

Více

Metodické poznámky k souboru úloh Optika

Metodické poznámky k souboru úloh Optika Metodické poznámky k souboru úloh Optika Baterka Teoreticky se světlo šíří "nekonečně daleko", intenzita světla však klesá s druhou mocninou vzdálenosti. Děti si často myslí, že světlo se nešíří příliš

Více

Název: Ověření kalorimetrické rovnice, tepelná výměna

Název: Ověření kalorimetrické rovnice, tepelná výměna Název: Ověření kalorimetrické rovnice, tepelná výměna Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek:

Více

TEFAL MIJOT COOK pro pomalé vaření - STR. 1

TEFAL MIJOT COOK pro pomalé vaření - STR. 1 TEFAL MIJOT COOK pro pomalé vaření - STR. 1 Pomalé vaření Vaření při nízké teplotě (pomalé vaření) je prastará metoda vaření a my ji známe jako dušení. Tato technika kdysi sestávala z rychlého osmahnutí

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha 6: Kalibrace teploměru, skupenské teplo Datum měření: 17. 12. 2015 Skupina: 8, čtvrtek 7:30 Vypracoval: Tadeáš Kmenta Klasifikace: Část I Kalibrace rtuťového

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

SMART BREAK. Recepty Světa zdraví.

SMART BREAK. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART BREAK Sušenky s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin upečené z ovesné a amarantové mouky bez použití palmového tuku Kakaové, kokosové a skořicové sušenky SMART BREAK n jsou díky

Více

Kapalina, pevná látka, plyn

Kapalina, pevná látka, plyn Obsah Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina, zásada K čemu je chemie dobrá? Jak to vypadá v laboratoři? Bezpečnost práce Chemické pokusy Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina,

Více

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti.

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Rozhodl se tak pro své vlastní řešení. Vybudoval ostrovní fotovoltaickou elektrárnu, která dnes zvládá

Více

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne:

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne: Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I. Úloha č. VIII Název: Kalibrace odporového teploměru a termočlánku fázové přechody Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.:

Více

[381 m/s] 12. Ocelovou součást o hmotnosti m z = 4 kg, měrném teple c z = 420 J/kgK, zahřátou na teplotu t z = 900 C ponoříme do olejové lázně o

[381 m/s] 12. Ocelovou součást o hmotnosti m z = 4 kg, měrném teple c z = 420 J/kgK, zahřátou na teplotu t z = 900 C ponoříme do olejové lázně o 3 - Termomechanika 1. Hustota vzduchu při tlaku p l = 0,2 MPa a teplotě t 1 = 27 C je ρ l = 2,354 kg/m 3. Jaká je jeho hustota ρ 0 při tlaku p 0 = 0,1MPa a teplotě t 0 = 0 C [1,29 kg/m 3 ] 2. Určete objem

Více