Slunce způsobuje vítr. My jej využíváme.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Slunce způsobuje vítr. My jej využíváme."

Transkript

1 Slunce způsobuje vítr. My jej využíváme.

2 Využití energie větru Záměr: Výstavba 3 větrných elektráren v katastru obce Dolní Branná Tento materiál je zpracován pro účely posouzení daného záměru zastupiteli a občany obce Dolní Branná. Zpracovatelem jsou společnosti Jiří Sucharda - SCS Jablonec a juwi Mainz (SRN). Vážený pane starosto, vážení zastupitelé obce Dolní Branná, vážení občané, dovolte nám, abychom Vás na následujících stránkách seznámili s možností výstavby větrných elektráren v katastru Vaší obce. Tento záměr není možné realizovat bez Vaší podpory a proto Vám na následujících stránkách předkládáme informace o našem přístupu v procesu realizace projektu větrných elektráren a dále pak o větrné energetice a jejím vlivu na okolí. Za tým společností Jiří Sucharda - SCS Jablonec a juwi Mainz Ing. Jiří Sucharda jiri.sucharda@scs-jablonec.net Ing. Petr Nejezchleb petr.nejezchleb@scs-jablonec.net

3 1. Představení provozovatele a investora Jiří Sucharda - SCS Jablonec Podhorská 20 CZ Jablonec nad Nisou Tel.: Fax: scs@scs-jablonec.net Společnost Jiří Sucharda -SCS Jablonec se zabývá servisní a poradenskou činností v oboru alternativních zdrojů energie. V současné době se připravují projekty v oborech: 1. Projektování a výstavba větrných elektráren v České republice ve spolupráci s firmou juwi GmbH Mainz. 2. Využití bioplynu, skládkového a důlního plynu pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v kogeneračních jednotkách v České republice a na Slovensku ve spolupráci s firmou GAS Elektroenergie GmbH Krefeld. 3. Dodávka technologie pro malé vodní elektrárny v Sasku ve spolupráci s firmou IGUS GmbH Dresden. Společnost Jiří Sucharda -SCS Jablonec je držitelem licence programu VAS pro výpočet průměrné rychlosti větru na území České republiky ve výškách 10 až 70 m nad zemským povrchem. juwi GmbH Untere Zahlbacher Straße 13 D Mainz Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0) info@juwi.de Německá společnost juwi GmbH se zabývá projektováním, výstavbou, financováním a provozem větrných elektráren po celém světě. V současné době provozuje společnost cca 150 větrných elektráren s celkovým výkonem přesahujícím 200 MW. Společnost juwi vybudovala také největší větrný park v jižním Německu s 28 větrnými elektrárnami o výkonu 32 MW, dále plánuje projekty větrných elektráren ve Francii, Velké Británii, USA a Costa Rice. Cílem společnosti je stát se výrobcem ekologické energie také na českém trhu. Tým více jak 100 odborníků, expertní znalosti a zkušenosti, využití nejmodernější technologie a vlastní dohledové centrum nad provozem větrných elektráren jsou garancí pro bezproblémový chod větrných elektráren amaximální využití větrného potenciálu zvolené lokality. Dalšími obory působnosti společnosti juwi je využití energie slunce abiomasy.

4 2. Přibližné určení vhodného místa pro výstavbu větrných elektráren Navrhované umístění větrných elektráren navrhované umístění větrných elektráren tmavě růžová barva obydlené oblasti světlě růžová barva minimální odstup větrných elektráren od obydlí (ochranné pásmo 500 m) V navrhovaném modelu je nejbližší obydlená oblast vzdálena cca. 650 m.

5 3. Přibližné určení vhodného místa pro výstavbu větrných elektráren Navrhovaná lokalita pro umístění větrných elektráren: -jižní/jihovýchodní část obce Dolní Branná Důvody volby: -dostatečný větrný potenciál: 6,3 6,4 m/s ve výšce 98 m. Předběžné propočty byly provedeny pomocí digitálního modelu krajiny v okolí cca 10 km se zohledněním okolních objektů, jako jsou např. zastavěné oblasti, lesy, kopce atd., za pomocí programu WindPro. V úvahu se braly také výsledky měření větru z meteorologické stanice Liberec, ze kterých byly vypočítány statistiky rychlosti a směru větru v plánované lokalitě. V budoucnu není vyloučeno měření větru v dané lokalitě pro přesné zjištění větrného potenciálu. -existence přístupových cest a elektrického vedení -dodržení minimálního odstupu od obydlí min 500 m (na mapě světle růžové ochranné pásmo) -dodržení zákonných limitů hluku 50 db ve dne a 40 db v noci od obydlených oblastí -dodržení dostatečného odstupu jednotlivých větrných elektráren od sebe (čtyřnásobek průměru rotoru, v případě větrné elektrárny ENERCON E70 se jedná o 4 x 71 m = 284 m, ochranné pásmo na mapě vyznačeno červenou kružnicí kolem větrné elektrárny) -dodržení minimálního odstupu od elektrického vedení (v případě větrné elektrárny Enercon E70 se jedná o 46 m)

6 4. Počet, typ a navrhovaný výkon větrných elektráren, použitá technologie Použitá technologie V našem konceptu preferujeme nejmodernější větrnou elektrárnu německé společnosti ENERCON: -typové označení: E70 -nominální výkon jedné elektrárny: 2 MW -výška tubusu: 98 m -průměr rotoru: 71 m - koncepce zařízení: bez převodovky, variabilní otáčky, natáčení jednotlivých lopatek -počet lopatek: 3, integrovaná ochrana proti blesku -otáčky: 6 21,5 otáček/min (variabilní) -generátor: synchronní, přímo poháněný prstencový generátor Největší výhodou elektráren ENERCON je bezpřevodovková technologie, zaručující bezhlučný a takřka bezúdržbový provoz, splňující veškeré zákonné limity. Jejich dokonalost dokazuje jejich nasazení v Německu a jinde ve světě. Budoucí možný počet elektráren v dané lokalitě -počet elektráren: 3 x ENERCON E70 (instalovaný výkon větrného parku: 6 MW) Pro představu, jedna větrná elektrárna o výkonu 2 MW pokryje roční spotřebu cca osob!

7 5. Finanční model Přínos pro obec a majitele pozemků Výstavba větrných elektráren je v současné době otázkou prestiže. Pro obce a města znamená jejich zviditelnění, přiláká turisty a zastánce alternativních zdrojů energie. Působí osvětově na občany a vede je k ekologičtějšímu chování. V případě pozitivních výsledků přiláká do obce či města další investory. Dalším pozitivním a velmi důležitým hlediskem je finanční přínos pro obecní rozpočet a soukromé majitele pozemků. Obecně lze říci, že naše společnost nabízí: 1. jednorázovou částku za každou postavenou a zprovozněnou větrnou elektrárnu 2. procentický podíl z vyrobené a prodané větrné elektřiny po dobu životnosti elektráren 3. možnost podílet se navíc na projektu jako spoluinvestor, tzv. občanské větrné parky Faktory, které ovlivňují výši finančního přínosu, jsou předevšímnásledující: -pozemek obce či soukromý pozemek -větrný potenciál (průměrná rychlost větru) -typ instalované větrné elektrárny, její výkon a jejich počet -přenosová kapacita vedení vysokého napětí -výše výkupní ceny za jednotku výkonu (kwh) -doba životnosti elektráren atd.

8 6. Vliv větrné elektrárny na okolí Vliv větrné elektrárny na okolí Dnešní moderní větrné elektrárny vynikají především tichým chodem, atraktivními a elegantními tvary. Spouští se při rychlosti větru 2,5 m/s a do sítě začínají dodávat elektřinu při 4,5 m/s. Kladou minimální nároky na údržbu a opravy. Jsou dobře přijímány jak obyvateli v jejich sousedství, tak i divokými a hospodářskými zvířaty. Větrné elektrárny jsou stavby dočasné, po ukončení provozu jsou demontovány a krajina tím získá svůj původní ráz. Hluk Oproti dřívějším typům větrných elektráren jsou dnešní moderní bezpřevodovková zařízení takřka bezhlučná. Speciální konstrukce lopatek zabraňuje vzniku nízkofrekvenčních tónů. Následující graf zobrazuje pokles hluku v závislosti na vzdálenosti od větrné elektrárny při jejím maximálním výkonu. Dle grafu je maximální možné zatížení hlukem ve vzdálenosti 450 m od elektrárny 40 db. Vychází se z následujících předpokladů: 1. Rychlost větru ve výšce 10 m nad zemským povrchem je 10 m/s - čerstvý vítr. Pro představu to znamená, že se pohybují větve stromů a keře, začínají svištět dráty elektrického vedení, vítr může začít obracet deštníky. 2. V okolí neexistuje žádná další překážka, která způsobuje vznik hluku (keře, stromy, elektrické vedení, budovy, ploty atd.) Díky okolním stromům, keřům, vedení vysokého napětí a dalším překážkám jsou větrné elektrárny neslyšitelné již ve vzdálenosti nad 350 m. Les ve vzdálenosti 200 m vydává při rychlostech větru 6-7 m/s přibližně stejný hluk jako větrná elektrárna ve stejné vzdálenosti.

9 6. Vliv větrné elektrárny na okolí Ráz krajiny Větrné elektrárny vytvářejí nový prvek v krajině. Fakt, že jsou vidět, ještě neznamená, že pohled do krajiny hyzdí. Vliv na krajinný ráz je hodnocení v konečném důsledku velmi subjektivní. Větrná elektrárna je často hodnocena jako moderní prvek, který krajinu oživuje, jako symbol čisté a nevyčerpatelné energie. Navíc větrné elektrárny jsou po skončení provozu demontovány a krajina tak získá svůj původní ráz. Je dobré srovnávat vliv na krajinu s prospěchem, který město či obec a obyvatelé budou ze stavby mít. Pro srovnání, uhelné a jaderné elektrárny mají daleko větší vliv na krajinu a krajinný ráz (emise oxidu uhličitého, smog, kyselé deště, prach, jaderné odpady, uhelné doly atd.). Turistický ruch Na rozdíl od tvrzení, že větrné elektrárny odrazují turisty, studie a praxe dokazují, že je tomu právě naopak. Jedná se o nový fenomén, který budí zájem. Součástí větrných elektráren jsou běžně i informační centra, která přispívají k podpoře obnovitelných zdrojů energie. Větrná elektrárna může také fungovat jako rozhledna a lákadlo pro návštěvníky. Ptáci a zvířata Dobře umístěné větrné elektrárny neznamenají ohrožení pro ptáky a zvířata. Elektrárna je pro ptáky viditelná překážka. Ze studií vyplývá, že se jedná maximálně o jeden až dva střety za rok na jednu vrtuli, což, ve srovnání např. s automobilovým provozem či nárazem do budov, představuje zanedbatelné číslo. Praxe taktéž ukazuje, že provoz elektráren zvířata neruší a nevede k jejich odchodu. Jejich hustota na území s větrnými elektrárnami zůstává stejná. Elektrárny nejsou problémem ani pro zemědělská zvířata, běžně se mezi nimi pase skot, ovce i jiná zvířata.

10 6. Vliv větrné elektrárny na okolí Spolehlivost Větrné elektrárny vyrábějí energii, pokud fouká vítr. Množství dodávané elektřiny tak musí být vyrovnáváno z jiných zdrojů. Ve státech, kde podíl elektřiny vyrobené z větrných elektráren razantně stoupl, dokáží regulovat proměnlivou větrnou výrobu. S rostoucím počtem větrných elektráren klesá možnost, že se zastaví všechny najednou a proto výpadky v jednotlivých místech lze snadno vyrovnávat. Rozptýlené zdroje mají také blíže ke spotřebiteli a snižují se tak ztráty elektřiny v síti. Navíc v dnešní době lze velmi dobře předpovědět, jaké množství elektřiny se z větrných elektráren vyrobí. Výhodou je, že fouká převážně v zimě, kdy se elektřiny spotřebuje nejvíce. Větrné elektrárny je vhodné doplňovat s ostatními obnovitelnými zdroji energie, např. se sluneční energií nebo elektřinou z vody, které jsou nejdostupnější na jaře a v létě. Dle mezinárodních pravidel má každý stát za povinnost udržovat v záloze kapacitu odpovídající největšímu zdroji v jeho soustavě. U nás tak musíme mít navíc 1000 MW uhelných elektráren, takový je totiž výkon jednoho reaktoru v Temelínu. Tato záloha kryje i větrné a ostatní elektrárny. Ekonomická stránka V současných podmínkách je výroba větrné elektřiny asi třikrát dražší než z uhelných nebo jaderných elektráren, proto by stát měl podporovat čistou energii dlouhodobě garantovanými a zvýhodněnými výkupními ceny, aby bylo rentabilní do této oblasti investovat. Ve skutečnosti se jedná o narovnání podmínek na trhu s elektřinou, protože do ceny uhelné a jaderné elektřiny nejsou započítány např. znečistění životního prostředí či poškození lidského zdraví. Při tomto zohlednění by cena současné levné energie byla minimálně dvakrát vyšší. Zvýšení ceny elektřiny díky podpoře obnovitelných zdrojů není nijak velké, představuje zhruba 4% nárůst do roku Pro srovnání, společnost ČEZ zdražila elektřinu z roku na rok o 11%. Trend je takový, že cena větrné elektřiny rychle klesá s rozvojem této technologie. Zdroj informací: Větrné elektrárny: mýty a fakta, Sdružení Calla a Hnutí DUHA, 2004.

11 7. Energie z obnovitelných zdrojů Proč vůbec potřebujeme energii z obnovitelných zdrojů Dle odborníků lidstvu vystačí při současném tempu spotřeby zásoby ropy na 40 a zemního plynu na 65 let. Uhlí by mělo vydržet sice asi 230 let, ale z ekologického hlediska je jeho spalování tou vůbec nejhorší variantou získávání energie. Zásoby uranu nám vystačí déle, ale také ne do nekonečna. Navíc je jaderná energetika spojena sproblematickým ukládáním radioaktivního vyhořelého paliva. Zdroji energie se v budoucnu budou muset stát zdroje obnovitelné - slunce, vítr, voda a biomasa. Česká republika se současně se vstupem do Evropské unie zavázala zvýšit podíl vyráběné elektřiny zobnovitelných zdrojů energie ze současných 3,77 % na nejméně 8 % vroce To bude znamenat následující zvýšení kapacit výroby elektrické energie: Větrné elektrárny Malé vodní elektrárny (do 10 MW) Velké vodní elektrárny Elektrárny spalující biomasu Elektrárny využívající geotermální energii Fotovoltaické elektrárny Celkem Druh Podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny Výroba vroce 2004 (GWh) ,77 % Výroba vroce 2010 (GWh) ,0 % Je věcí nás všech podpořit splnění tohoto závazku.

12

Slunce způsobuje vítr. My jej využíváme. Obec Křepice, okres Znojmo 20.09.2007 juwi s.r.o.

Slunce způsobuje vítr. My jej využíváme. Obec Křepice, okres Znojmo 20.09.2007 juwi s.r.o. Slunce způsobuje vítr. My jej využíváme. Obec Křepice, okres Znojmo 20.09.2007 juwi s.r.o. Využití energie větru Studie: Výstavba větrných elektráren na katastru obce Křepice Tento materiál je zpracován

Více

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Klimatické změny odpovědnost generací Hotel Dorint Praha Don Giovanni 11.4.2007 Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Tomáš Sýkora ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006,

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006, Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2008 ze dne 18. listopadu 2008, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, 29. 11. 2012, Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Kolik stojí dnešní energetika spalování uhlí v energetice: asi polovina českých emisí (cca 70

Více

Energetické zdroje budoucnosti

Energetické zdroje budoucnosti Energetické zdroje budoucnosti Energie a společnost Jakýkoliv živý organismus potřebuje dodávku energie (potrava) Lidská společnost dále potřebuje značné množství energie k zabezpečení svých aktivit Doprava

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2007 ze dne 20. listopadu 2007, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Tomáš Kostka

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Tomáš Kostka VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Tomáš Kostka VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA Větrná elektrárna (větrná turbína) využívá k výrobě elektrické energie kinetickou energii větru. Větrné elektrárny řadíme mezi obnovitelné zdroje energie.

Více

Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace

Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace Nedotýkej se přetržených drátů elektrického vedení, mohou

Více

Svět se rychle mění století bude stoletím boje o přírodní zdroje růst populace, urbanizace, požadavky na koncentraci a stabilitu dodávek energií

Svět se rychle mění století bude stoletím boje o přírodní zdroje růst populace, urbanizace, požadavky na koncentraci a stabilitu dodávek energií Přínos české jaderné energetiky k ochraně životního prostředí a její perspektiva Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha Svět se rychle mění - 21. století bude stoletím boje o přírodní zdroje

Více

Jak nám větrné elektrárny mohou ulehčit život

Jak nám větrné elektrárny mohou ulehčit život Jak nám větrné elektrárny mohou ulehčit život Rozvoj větrné energetiky v řadě zemí v posledních letech jednoznačně ukazuje, že jde o perspektivní odvětví, které aktuálně předbíhá konkurenci. V roce 2015

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Využití energie slunce Na zemský povrch dopadá průměrně 0,2 kw/m 2 V ČR dopadne na 1 m 2 přibližně 1000 kwh energie ročně Je několik možností, jak přeměnit energii slunečního

Více

3. České energetické a ekologické fórum

3. České energetické a ekologické fórum 3. České energetické a ekologické fórum Téma: Biomasa a bioplyn pro energetiku ČR a střední Evropy 2. Blok Potenciál biopaliv a biomasy z pohledu podnikatelů v energetice a teplárenství Obnovitelné zdroje

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015,

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015, Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015, kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry a doby životnosti výroben elektřiny a výroben tepla z podporovaných zdrojů energie Energetický regulační úřad stanoví podle

Více

Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET v roce Rostislav Krejcar

Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET v roce Rostislav Krejcar Podpora výroby elektřiny z OZE a KVET v roce 2012 Rostislav Krejcar Obsah prezentace Obnovitelné zdroje energie (OZE) Legislativa vývoj novely zákona č. 180/2005 Sb. Platná sekundární legislativa k zákonu

Více

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012. Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012. Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu v roce 2012 Rostislav Krejcar vedoucí oddělení podporovaných zdrojů energie Obsah prezentace Aktualizace technicko-ekonomických parametrů Výkupní ceny a zelené

Více

Větrná mapa České republiky

Větrná mapa České republiky VĚTRNÉ PARKY V ČR, POTENCIÁL, PLÁNY A ZKUŠENOSTI Problematika integrace obnovitelných zdrojů do energetických sítí Praha, 16.4.2009 Ing. Pavel Prchal Větrná mapa České republiky Kde mají VtE šanci? celková

Více

PŘÍRODNÍ ZDROJE OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE. Ilona Jančářová. Přírodní zdroj element celku, poskytovaného přírodou, který je považován za užitečný

PŘÍRODNÍ ZDROJE OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE. Ilona Jančářová. Přírodní zdroj element celku, poskytovaného přírodou, který je považován za užitečný OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Ilona Jančářová Právnická fakulta MU Brno PŘÍRODNÍ ZDROJE Přírodní zdroj element celku, poskytovaného přírodou, který je považován za užitečný Přírodní zdroje - obnovitelné -

Více

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Výroba z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář ENVIROS 22.11.2005 Obsah prezentace Zákon o podpoře výroby z OZE Vývoj využití OZE v roce 2004 Předpoklady

Více

ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY

ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY Jiří Korbel Tisková konference, 8. října 2014, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Nařízení EP a Rady (ES) č. 1099/2008 Stanoví společný

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2009 ze dne 3. listopadu 2009, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2009 ze dne 3. listopadu 2009, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu ke dni 26. října 2010, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č.

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 364/2007 Sb. (k 1.1.2008)

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2011 ze dne 23. listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Alternativní zdroje energie

Alternativní zdroje energie Autor: Ivo Vymětal Pracovní list 1 Přeměny energie 1. Podle vzoru doplň zdroje a druhy energie, které se uplatní v popsaných dějích. Využij seznamu: Žárovka napájená z tepelné elektrárny. Slunce Rostliny

Více

Energetické problémy

Energetické problémy Energetické problémy Zdroje energie 1) Obnovitelné zdroje energie, které jsou prakticky nevyčerpatelné částečně a nebo úplně se obnovují (sluneční energie, voda, vítr, biomasa) Zdroje energie 2) Neobnovitelné

Více

475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů

475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Změna: 364/2007 Sb. Změna: 409/2009 Sb. Změna: 300/2010 Sb. Změna:

Více

VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR

VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 15 V JIHLAVĚ 19. 11. 2015 ČÁSTKA 6/2015 OBSAH: str. 1. Cenové rozhnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2015 ze dne 19. listopadu 2015, kterým

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. /2011 ze dne listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

Projeví se výstavba a provoz parku v ceně elektřiny pro obyvatele Stříbra?

Projeví se výstavba a provoz parku v ceně elektřiny pro obyvatele Stříbra? ČEZ OBNOVITELNÉ ZDROJE OTÁZKY A ODPOVĚDI K PROJEKTU VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN U MĚSTA STŘÍBRA Jaké jsou technické parametry projektu? Počet elektráren bude nejvýše 13, každá z nich o jmenovitém výkonu

Více

Stanovisko Energetické sekce Strany zelených k výstavbě větrných elektráren na území ČR

Stanovisko Energetické sekce Strany zelených k výstavbě větrných elektráren na území ČR Stanovisko Energetické sekce Strany zelených k výstavbě větrných elektráren na území ČR 1. ENERGETICKÉ HLEDISKO Obnovitelné zdroje energie, kam v geografických podmínkách České republiky patří i energie

Více

Představení záměru stavby paroplynové elektrárny. 5. listopadu 2009 Čelákovice Mochov

Představení záměru stavby paroplynové elektrárny. 5. listopadu 2009 Čelákovice Mochov Představení záměru stavby paroplynové elektrárny 5. listopadu 2009 Čelákovice Mochov Program jednání RWE A ALPIQ Jsme partneři Projekt elektrárny, Poloha a dispozice Přínosy pro váš region Harmonogram

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Internetový portál www.tzb-info.cz Obnovitelné zdroje energie Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie energie.tzb-info.cz www.tzb-info.cz ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ

Více

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI Oheň - zdroj tepla,tepelná úprava potravin Pěstování plodin, zavodňování polí Vítr k pohonu lodí Orientace budov tak, aby využily co nejvíce denního světla

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.16 Vzdělávací oblast: energie slunce, větru,

Více

Výroba a spotřeba elektřiny v Pardubickém kraji v roce 2013

Výroba a spotřeba elektřiny v Pardubickém kraji v roce 2013 Krajská správa ČSÚ v Pardubicích Výroba a spotřeba elektřiny v Pardubickém kraji v roce 2013 www.czso.cz Informace z oblasti energetiky o provozu elektrizační soustavy pravidelně zveřejňuje v krajském

Více

Návrh. Čl. I. 3. V části A) odst. 1 se slova a SA (2015/N) nahrazují slovy,sa (2015/N) a SA (2015/NN).

Návrh. Čl. I. 3. V části A) odst. 1 se slova a SA (2015/N) nahrazují slovy,sa (2015/N) a SA (2015/NN). Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. /2016 ze dne prosince 2016, kterým se mění cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2016 ze dne 26. září 2016, kterým se stanovuje

Více

Obnovitelnézdroje včera dnes a zítra. Ing. Markéta Krahulec, Ph.D

Obnovitelnézdroje včera dnes a zítra. Ing. Markéta Krahulec, Ph.D Obnovitelnézdroje včera dnes a zítra Ing. Markéta Krahulec, Ph.D. 14.5. 15.5. 2013 Obnovitelné zdroje Řada definic Obnovitelný s časem nevyčerpatelný Energetický zákon obnovitelnénefosilnípřírodnízdroje

Více

Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji

Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji Energetický regulační úřad uvádí pravidelně na svých internetových stránkách (www.eru.cz) informace z oblasti energetiky. Základní údaje o provozu energetické

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

A) Všeobecná ustanovení:

A) Všeobecná ustanovení: N Á V R H Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. X/2018, ze dne Y. srpna 2018, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991

Více

PŘEDSTAVENÍ VÝROBY ELEKTŘINY

PŘEDSTAVENÍ VÝROBY ELEKTŘINY PŘEDSTAVENÍ VÝROBY ELEKTŘINY INTRODUCTION NA PALIVOVÝCH OF GASIFICATION ČLÁNCÍCH TECHNOLOGY, IGCC Seminář ELECTRICITY SVSE, 3.května PRODUCTION 2012 AND ALTERNATIVE ENERGY SOLUTIONS Ing. Tomáš Rohal, Business

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Energie větru 2 1 Energie větru Slunce

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ENERGIE

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ENERGIE PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ENERGIE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - energie V této kapitole se dozvíte: Čím se zabývá energetika. Jaké jsou trvalé a vyčerpatelné zdroje

Více

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón Bioplyn ve skupině ČEZ ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón SÍDLO SPOLEČNOSTI ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o. Křižíkova 788 Hradec Králové 1 SKUPINA ČEZ A ZÁVAZKY V OBLASTI OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

Více

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012 Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012 Spotřeba HU a ZP v ČR Celková spotřeba hnědého uhlí a zemního plynu v ČR v letech 2002-2011 2 Emise

Více

Energetický regulační V Ě S T N Í K ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD

Energetický regulační V Ě S T N Í K ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD Energetický regulační V Ě S T N Í K ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 18 V JIHLAVĚ 26. 9. 2018 ČÁSTKA 6/2018 OBSAH: str. 1. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 3/2018 ze dne 25. září 2018,

Více

Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012. Ing. Jan Malý

Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012. Ing. Jan Malý Systém podpory bioplynových stanic v roce 2012 Ing. Jan Malý Důvody podpory OZE z pohledu EU (ERÚ): Snížení nepříznivých změn klimatu způsobených lidskou činností Zvýšení energetické nezávislost EU zajištění

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Brno, 4.5. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku Adaptace vs Mitigace Adaptace zemědělství, lesnictví, energetika, turistika, zdravotnictví, ochrana přírody,..

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 17 V JIHLAVĚ 26. 9. 2017 ČÁSTKA 5/2017 OBSAH: str. 1. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 3/2017, ze dne 26. září 2017, kterým se

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 29. 9. 2016 ČÁSTKA 8/2016 OBSAH: str. 1. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2016 ze dne 26. září 2016, kterým se

Více

ENERGIE - BUDOUCNOST LIDSTVA Ing. Jiří Tyc

ENERGIE - BUDOUCNOST LIDSTVA Ing. Jiří Tyc ENERGIE - BUDOUCNOST LIDSTVA Ing. Jiří Tyc Ředitel divize Temelín ČEZ-Energoservis Člen sdružení Jihočeští taťkové Tomáš Hejl Agentura J.L.M., Praha www.cez.cz/vzdelavaciprogram ENERGIE - budoucnost lidstva

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit českou energetiku Obsahuje: příležitosti efektivního

Více

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO 1 Současná situace v oblasti OZE v ČR 2 Současná situace v oblasti OZE v ČR 3 Současná situace v oblasti OZE v ČR 4 Celková

Více

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014

Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014 Podpora obnovitelných zdrojů energie v roce 2014 Ing. Martin Laštůvka Místopředseda a ředitel sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad Co přinesl rok 2013? Výkladové stanovisko k úpravám na

Více

Energetická [r]evoluce pro ČR

Energetická [r]evoluce pro ČR Energetická [r]evoluce pro ČR Shrnutí pokročil ilého scénáře Návrh potřebných opatřen ení Co s teplárenstv renstvím? Jan Rovenský, Greenpeace ČR HUB, Praha,, 6. června 2012 Shrnutí pokročil ilého scénáře

Více

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010 Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU Praha, 20. září 2010 Pohled na energetiku V posledních letech se neustále diskutuje o energetické náročnosti s vazbou na bezpečné dodávky primárních energetických

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 503 Digitální učební materiál Autor: Mgr. Pavel Kleibl Datum: 21. 3. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Energie Téma:

Více

ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY

ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY ENERGETICKÉ ZDROJE A SYSTÉMY PRO BUDOVY František HRDLIČKA Czech Technical University in Prague, Czech Republic Faculty of Mechanical Engineering Směrnice EU důležité pro koncepci zdrojů pro budovy 2010/31/EU

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Energie větru 2 1 Energie

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

ERÚ, 2011 Všechna práva vyhrazena

ERÚ, 2011 Všechna práva vyhrazena ROČNÍ ZPRÁVA O PROVOZU ES ČR 2010 Vydal: Energetický regulační úřad v roce 2011 Zpracoval: Ing. Jaroslav Lukáš, ERÚ odbor regulace tel.: 255 715 556, e-mail: jaroslav.lukas@eru.cz ERÚ, 2011 Všechna práva

Více

Chytrá energie vize české energetiky

Chytrá energie vize české energetiky 31. května 2011 Chytrá energie vize české energetiky Ing. Edvard Sequens Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Obsah Česká energetika Chytrá energie alternativní koncept Potenciál obnovitelných zdrojů

Více

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. OZE v ČR: Základní fakta 6000 Spotřeba OZE: 4,7 % celkové spotřeby

Více

cenami regulovanými, které stanovuje Energetický regulační úřad (jedná se o přenos a distribuci elektřiny a další související služby) a

cenami regulovanými, které stanovuje Energetický regulační úřad (jedná se o přenos a distribuci elektřiny a další související služby) a Ceny regulovaných služeb souvisejících s dodávkou elektřiny pro rok 2013 Energetický regulační úřad v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

VŠB-TU OSTRAVA. Energetika. Bc. Lukáš Titz

VŠB-TU OSTRAVA. Energetika. Bc. Lukáš Titz VŠB-TU OSTRAVA Energetika Bc. Lukáš Titz Energetika Je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie Energii získáváme z : Primárních energetických zdrojů Obnovitelných

Více

Pavel Ripka ČVUT FEL Praha

Pavel Ripka ČVUT FEL Praha Jak změní technologický rozvoj užití energetických surovin pro výrobu elektrické energie? (technologické možnosti konvenčních x nekonvenčních zdrojů elektřiny) Pavel Ripka ČVUT FEL Praha zdroj dat a obrázků:

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 22. 12. 2016 ČÁSTKA 13/2016 OBSAH: str. 1. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 11/2016 ze dne 22. prosince 2016, kterým

Více

Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Otázky k zamyšlení: K čemu člověk potřebuje energii, jak a kde ji pro své potřeby vytváří? Nedostatek energie; kdy, jak

Více

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek ČEZ vnímání společenské odpovědnosti ČEZ si je vědom společenské odpovědnosti za podstatný podíl emisí skleníkových plynů i jiných

Více

Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. X/2014 Sb., ze dne Y. listopadu 2014, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje

Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. X/2014 Sb., ze dne Y. listopadu 2014, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje VYHODNOCENÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM: Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. X/2014 Sb., ze dne Y. listopadu 2014, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje Dle zákona

Více

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ 20-21. května 2008 Konference AEA Úspory energie - hlavní úkol pro energetické auditory JAN KANTA ředitel sekce Legislativa a trh JELIKOŽ

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit

Více

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Biomasa & Energetika 2011 Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady 29. listopadu 2011, ČZU Praha Výhody teplárenství 1. Možnost

Více

Energetika v ČR XVIII. Solární energie

Energetika v ČR XVIII. Solární energie Energetika v ČR XVIII Solární energie Slunce snímek v oblasti rtg záření http://commons.wikimedia.org/wiki/file:sun_in_x-ray.png Projevy sluneční energie: - energie fosilních paliv (která vznikla z rostlinné

Více

Worshop v rámci semináře: Development of the rurality situation and role of rural households in regions in Norway

Worshop v rámci semináře: Development of the rurality situation and role of rural households in regions in Norway strana 1 Worshop v rámci semináře: Development of the rurality situation and role of rural households in regions in Norway Ing. Stonawská Prostor pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Akce je realizována

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA. Kašava Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Výroba energie. Radek Březík, 9. ročník.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA. Kašava Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Výroba energie. Radek Březík, 9. ročník. ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA Kašava 193 763 19 Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Výroba energie Radek Březík, 9. ročník Kašava 2016 Vedoucí práce: Ludmila Flámová Prohlašuji, že jsem absolventskou práci

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 29. 9. 2016 ČÁSTKA 7/2016 OBSAH: str. 1. Cenové rozhnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2016 ze dne 26. září 2016, kterým se mění

Více

Energetika se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie. Energii nevytváříme, pouze transformujeme z jedné formy na druhou.

Energetika se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie. Energii nevytváříme, pouze transformujeme z jedné formy na druhou. VŠB TU Ostrava Energetika se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie. Energii nevytváříme, pouze transformujeme z jedné formy na druhou. VŠB TU Ostrava 2 VŠB TU Ostrava 3 Dle zdroje:

Více

Obecná část. Zhodnocení platného právního stavu

Obecná část. Zhodnocení platného právního stavu Odůvodnění k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a doba životnosti výroben elektřiny z podporovaných zdrojů Obecná část Zhodnocení

Více

Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme?

Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme? Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme? 1 V současné době patří problematika výroby a distribuce elektrické energie k nejdiskutovanějším problémům novodobého světa. Ať se jedná o nedávnou

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 14. 12. 2016 ČÁSTKA 12/2016 OBSAH: str. 1. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2016 ze dne 14. prosince 2016, kterým

Více

Sluneční energie. Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou

Sluneční energie. Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou Sluneční energie Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou 1 % energie větrů 1% mořské proudy 0,5 % koloběh vody

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE PRO VÝROBU ELEKTRICKÉ ENERGIE, JEJICH VÝHODY A RIZIKA

ALTERNATIVNÍ ZDROJE PRO VÝROBU ELEKTRICKÉ ENERGIE, JEJICH VÝHODY A RIZIKA 1 (celkem 6) 30.10.2007 ALTERNATIVNÍ ZDROJE PRO VÝROBU ELEKTRICKÉ ENERGIE, JEJICH VÝHODY A RIZIKA Ing. Zbyněk Bouda V přístupové smlouvě k EU se ČR zavázala k dosažení 8% podílu elektřiny z obnovitelných

Více

DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI

DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI DLOUHODOBÁ STRATEGIE ČEZ, a. s., V ÚSTECKÉM KRAJI SKUTEČNĚ SPADL Z NEBE PROJEKT ELEKTRÁRNY ÚŽÍN LETOS VÚNORU? lokalita byla pro projekt připravována od 90. let v roce 1996 získala developerská společnost

Více

Elektrárny vodní, větrné

Elektrárny vodní, větrné Elektrárny vodní, větrné Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.07 Vzdělávací oblast: Přírodověda elektrická energie Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní

Více

Zkušenosti se současným právním prostředím a energetickou legislativou v ČR

Zkušenosti se současným právním prostředím a energetickou legislativou v ČR Zkušenosti se současným právním prostředím a energetickou legislativou v ČR Seminář Aktuální problémy držitelů licencí související s provozováním FVE a jejich řešení v rámci připravované legislativy Praha,

Více

Fotovoltaika z pohledu ERÚ

Fotovoltaika z pohledu ERÚ Fotovoltaika z pohledu ERÚ Stanislav Trávníček 22. 4. 2010 Liberální institut Podpora výroby elektřiny z OZE Povinnost podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů stanovila směrnice 2001/77/ES V

Více

Můžeme se obejít bez jaderné energetiky? Máme na vybranou?

Můžeme se obejít bez jaderné energetiky? Máme na vybranou? 29. března 2011, Chytrá energie pro jižní Čechy Můžeme se obejít bez jaderné energetiky? Máme na vybranou? Ing. Edvard Sequens Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Obsah Realita jaderné energetiky ve

Více

Role teplárenství v transformaci energetiky

Role teplárenství v transformaci energetiky XXVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Role teplárenství v transformaci energetiky Ing. Martin Hájek, Ph.D. 26. ledna 2017, hotel Harmonie, Luhačovice Pařížská dohoda vstoupila v platnost 4.11. 2016 Ratifikovalo 126

Více

ZDROJE A PŘEMĚNY. JAN PREHRADNÝ, EVŽEN LOSA Katedra jaderných reaktorů FJFI ČVUT v Praze

ZDROJE A PŘEMĚNY. JAN PREHRADNÝ, EVŽEN LOSA Katedra jaderných reaktorů FJFI ČVUT v Praze ZDROJE A PŘEMĚNY ENERGIE JAN PREHRADNÝ, EVŽEN LOSA Katedra jaderných reaktorů FJFI ČVUT v Praze Formy energie Energie rozdělení podle působící síly omechanická energie Kinetická (Pohybová) Potenciální

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 13 V JIHLAVĚ 28. 11. 2013 ČÁSTKA 7/2013 OBSAH: str. 1. Cenové rozhnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2013 ze dne 27. listopadu 2013, kterým

Více

ZVAŽOVANÁ DOSTAVBA JE TEMELÍN

ZVAŽOVANÁ DOSTAVBA JE TEMELÍN ZVAŽOVANÁ DOSTAVBA JE TEMELÍN Příroda bezpečnost prosperita SKUPINA ČEZ Dostavba_JETE_A5.indd 1 22.9.2008 16:27:14 2 2 Dostavba_JETE_A5.indd 2 22.9.2008 16:27:17 Z jaderné elektrárny Temelín Současná podoba

Více

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky 0 1 Politika ochrany klimatu v České republice Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky Politika ochrany klimatu je příspěvkem k celosvětové aktivitě 80./90. léta 2005 2006 2007 2008 2009

Více