Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz"

Transkript

1 Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd ČVUT, FEL, Návrh uživatelského rozhraní 2011

2 Úvod Cílem práce je navrhnout uživatelské rozhraní televize / set-top boxu (dále jen STB). Moderní STB nabízí řadu funkcí, od příjmání pozemního vysílání, přes možnosti nahrávání pořadů a užívání videoarchivu televizního providera až po přehrávač médií a připojení k internetu. Funkce byly rozděleny a zadány jako jednotlivé zadání. STB se klasicky ovládá infračerveným dálkovým ovladačem, ale zadání počítá i s verzí ovládání pomocí chytrého telefonu. Rozhraní televize slouží divákovi především ke sledování vysílání (pozemního, kabelového nebo satelitního). Diváci většinou přepínají pořady, mohou využít EPG (elektronický programový průvodce). Pořady lze také nahrávat, většinou na externí disk.

3 Uživatelé Zdavatel nespecifikoval cílovou skupinu uživatelů (naopak uvedl, že jeho produkt by měl být cílený na co nejvíce lidí, dále uvedl, že produkt často užívá více osob), jediný požadavek byl, aby ovládání bylo přiměřeně jednoduché i pro netechnicky vzdělané osoby, ale nesmí zdržovat pokročilé uživatele. Jako cílovou skupinu jsem tedy zvolil starší osoby sledující televizi, které mají problém s ovládáním techniky a učení se novým věcem. Screener Otázka: Odpověď: Kolik je Vám let? 50 a více Otázka: Odpověď: Otázka: Odpověď: Otázka: Odpověď: Jak často se díváte na televizi? Denně Jak dlouho se díváte na televizi? 2 hodiny (a více) Máte problémy s ovládáním techniky? Ano

4 Rozhovory Témata a otázky Televize Jakou máte doma televizi? Máte k televizi připojená nějaká další zařízení? (např. DVD přehrávač,...) Kolika dálkovými ovladači televizi ovládáte? Co všechno musíte udělat, aby jste se mohl dívat na televizi? K čemu nejčastěji používáte ovladač? Kterými tlačítky na ovladači měníte televizní kanály? Televizní program Díváte se na televizi pravidelně? V jakou dobu většinou sledujete televizi? Na jaké stanice se díváte nejčastěji? Na jaké pořady se nejraději díváte? Sledujete televizní zprávy? Jak se dovídáte o televizním programu? Používáte teletext nebo EPG? (elektronický programový průvodce) Nahrávání a přehrávání videa Používáte funkci nahrávání videa? Jakým způsobem nahráváte video? Jak přehráváte video? Mobilní telefon Používáte mobiní telefon? Jaké funkce telefonu používáte? Jaká nastavení v telefonu jste si upravoval sám? Počítač Používáte počítač? Jak často používáte počítač? Používáte internet?

5 Přepis rozhovorů Rozhovor 1: Pavla, 54 let, učitelka MŠ Na televizi se dívá denně, většinou od osmi hodin večer na české seriály a filmy. Doma má moderní plasmovou televizi Samsung, satelitní STB, přehrávač DVD a televize je připojena k počítači se síťovým diskem. Sama využívá především televizi, občas přehrávač DVD. Televizi ovládá s obtížemi, kvůli STB, musí občas používat dva ovladače. Pro to aby se mohla dívat na televizi musí televizi zapnout, poté na ovladači navolit zdroj signálu a nakonec zvolit kanál. Tento proces přirovnává obtížností ke startu raketoplánu. Kanály mění především čísly na ovladači, ale kanály nemá seřazené, takže neví na kterém čísle který kanál je a občas přepne místo televize rádio. Dále často mění hlasitost, další funkce televize nepoužívá. O televizním programu se buď dovídá od rodiny nebo si ho přečte v časopisu. Nepoužívá teletext ani EPG, i když uznává, že televizní program v televizi by uvítala. Video nenahrává, pokud chce něco nahrát, obstará to manžel. Nahrávání je pro ni příliš složité. Videoarchiv se jí líbí, protože by se mohla později dívat na pořady, které dávají pozdě v noci. Připojení k internetu nebo služby on-demand by nevyužila. Vlastní mobilní telefon značky Samsung, používá ho k volání a psaní sms, ale má problémy s vkládáním interpunkce. V menu telefonu se dokáže orientovat a najít věci, které ji zajímají jako například výpisy hovorů nebo přijaté zprávy. Počítač používá pouze v práci jako psací stroj; internet nepoužívá. Rozhovor 2: Natalie, 76 let, důchodkyně Na televizi se dívá denně, v pravidelných intervalech od dvou hodin odpoledne až do noci. Doma má moderní LCD televizi LG a satelitní STB. Na satelitu se dívá na ruské kanály. Dohromady se dívá asi na osm různých kanálů. Dívá se především na vědomostní soutěže a seriály. K ovládání potřebuje dva ovladače od televize a STB. Pro to aby se mohla dívat na televizi musí zapnout televizi a STB. Po zapnutí televize již ovladač od televize prakticky nepoužívá. Kanály mění čísly na ovladači nebo ovládacím křížem, pořadí je nastavené, nastavoval ho její syn, sama neví jak se to dělá. Dálkový ovladač používá opatrně, bojí se, aby něco nepokazila. Televizní program čte většinou v časopisech, teletext ani EPG nepoužívá a nepřipadá jí to užitečné, lépe se jí čte text z papíru. Program pro ruské stanice ale nezná, u těch by EPG uvítala. Video nenahrává, ani jí to nepřijde zajímavé, jako důchodkyně si dokáže na svoje oblíbené pořady udělat čas. Připojení k internetu nebo služby on-demand by možná využila, kdyby jí to někdo ukázal a vysvětlil. Vlastní mobilní telefon značky Nokia, dokáže s ním volat buď vytočením konkrétního čísla nebo rychlou volbou. Ostatní funkce neumí používat. Složitější postupy má napsané na kousku papíru. Počítač ani internet nepoužívá.

6 Shrnutí rozhovorů Diváci se dívají na televizi většinou spíše večer. Aby se mohli dívat na televizi, musí často udělat několik kroků jako zapnout zvlášť televizi a STB a zvolit vstup. K přepínání kanálů používají spíše číslice. Dále ovládají hlasitost zvuku, ostatní věci je příliš nezajímají. Funkci EPG sice nepoužívají, ale připadá jim převážně užitečná. Další funkce STB nepoužívají. Když potřebují pomoct, obrátí se na technicky zdatnější. Uvítali by, kdyby se televize ovládala jednodušeji, tj. aby po zapnutí rovnou ukazovala televizní kanály a aby šlo snadno přiřadit kanály k číslicím na ovladači. Mobilní telefony používají naučeným způsobem, který je musel někdo předtím naučit. Specifikace problému Základní rozhraní televize by mělo být co nejjednodušší. Televize by po zapnutí měla zobrazit kanály, aniž by bylo potřeba nastavovat vstupy nebo používat více ovladačů (u tohoto problému nejspíš záleží na propojení televize a STB). Používání ovladačů by mohla ulehčit lokalizace software i ovladače. Dalším požadavkem uživatelů bylo přiřazení kanálů k číslům na ovladači. To je u většiny dnešních televizí poměrně složité. Většinou funguje takovým způsobem, že se naladí kanály, těm se podle jejich frekvence (multiplexu, atd...) určí pořadí a poté se složitým způsobem (označení nového, označení starého a prohození) v rámci ladění kanálů přesouvají buď do skupin nebo do pořadí podle uživatele. Stačilo by, aby možnost řazení kanálů byla snadno dostupná (tj. ne v rámci ladění) a intuitivnější způsob změny pořadí (problém může být u kabelových a satelitních připojení ve velkém množství kanálů). EPG by diváci ocenili, ale musí být opět snadno dostupné, popřípadě ukazované v rámci seznamu kanálů. Nahrávání je běžně nastavitelné skrze rozhraní EPG a jednodušší už asi moc být nemůže, v EPG se nalezne žádaný pořad a stisknutím jednoho tlačítka se nastaví časovač přímo pro pořad. Přehrávání je pak řešeno nějákou formou přehrávače médií.

7 Případy užití Případy užití nepopisuji příliš do hloubky, protože zadavatel tvdil, že není potřeba touto prací pokrýt všechny schopnosti jeho zařízení. UC1: Zapnutí TV Televizi je nutné nejprve zapnout, aby jí mohl uživatel účinně používat. UC2: Sledování TV Televize především slouží ke sledování vysílání. Pokud uživatel jen chce, aby mu televize hrála, neměl by dělat žádné jiné činnosti než zapnutí TV. UC3: Nastavení Pokud bude potřeba, měl by být uživatel schopen televizi naladit, změnit vlastnosti obrazu a zvuku a dalších nastavení. UC4: Přepnutí kanálu Pokud uživatel chce sledovat jiný kanál, musí ho přepnout. Kanály jsou občas sdružené do (favoritních) skupin. Mezi těmito skupinami je také potřeba snadno přepínat. UC5: Změna hlasitosti Uživatel často mění hlasitost, popřípadě televizi ztlumí úplně. Změna hlasitosti sice spadá pod nastavení TV, ale většinou je tento úkon prováděn častěji než ostatní nastavení a proto je dostupný zvlášť. UC6: Zobrazení TV programu a informace o pořadech (EPG a INFO) Televize příjmá také informace o programu a pořadech. Zobrazí přehledný tabulkový televizní program. Pomocí EPG se dá nastavit i nahrávání. UC7: Nahrávání Nahrávání televizních pořadů lze buď spustit okamžitě nebo ho lze naplánovat dopředu pomocí tzv. Časovače. Časovač je nejprve nutné nastavit na datum a čas záznamu a televizní kanál, který má nahrávat. Většinou jsou k dispozici i další volby jako je volba záznamového média, vlastnosti záznamu nebo různé prodloužení nahrávání. UC8: Změna zdroje Televize je většinou připojena k dalším zařízením jako je DVD nebo STB. Po přepnutí zdroje již nelze používat funkce související přímo s vysíláním TV (např. EPG nebo přepínání programů). Jiné funkce by měly být stále dostupné (např. změna hlasitosti a jiná nastavení). UC9: Změna služby Televize nabízí další služby jako je internetový prohlížeč nebo přehrávač médií. Tyto funkce opět nemusí podporovat všechny funkce.

8 Storyboard Tento storyboard vtipnou formou shrnuje základní případy užití televize. Na co se díváš, Alfréde? Projíždím kanály, pane. Tak to raději půjdu... Později... Potírat zločin! Mrknu ještě na EPG... To bych měl nahrát. KONEC Přehráváte si ten pořad, pane? Bez nové televize bych byl ztracen, Alfréde. Zdroje obrázků: ordinace.nova.cz/ tvtropes.org/ Sketch Sketch jsem nedělal, šlo by udělat například sketch dálkového ovládání, ale to po nás zadavatel nepožadoval a ani to není pro tuto práci příliš důležité, pokud je daná určitá množina tlačítek: např. { Zapnutí, Ovládací kříž s tlačítkem OK uprostřed, EPG, INFO, EXIT, MENU, SOURCE, SERVICES }

9 Scénáře Scénáře podrobně popisují akce uživatele při plnění případů užití. Tyto scénáře jsou příliš podrobné a mohou se odlišovat od konečné verze, protože jsou závislé na podobě samotného rozhraní. (Například přístup k většině akcí může probíhat skrze kontextové menu nebo některé akce půjde udělat jiným postupem.) UC1: Zapnutí TV 1. Uživatel stiskne tlačítko spuštění televize na televizi. (nebo) 2. Uživatel stiskne tlačítko spuštění na ovladači. UC2: Sledování TV 1. Uživatel sleduje TV (nic se od něj nevyžaduje). UC3: Nastavení 1. Uživatel zobrazí menu stisknutím tlačítka MENU. 2. Uživatel nalistuje záložku(obrazovku) s požadovaným nastavením. (například záložku Nastavení obrazu ) 3. Uživatel vybere položku, kterou chce změnit. (např. Jas ) 4. Uživatel změní hodnotu nastavované položky. (například sníží hodnotu o 5%) 5. Uživatel potvrdí nastavení tlačítkem OK. 6. Uživatel se vrátí zpět ke sledování TV tlačítkem EXIT. UC4: Přepnutí kanálu 1. Uživatel přepne kanál číslem na ovladači. (nebo) 2. Uživatel přepne kanál tlačítkem P+ nebo P- na ovladači. (nebo) 3. Uživatel zobrazí seznam kanálů tlačítkem OK. 4. (volitelné) Uživatel nalistuje požadovaný seznam. (např. Moje oblíbené kanály ) 5. Uživatel zvolí požadovaný kanál. (např. History HD ) 6. Uživatel potvrdí volbu tlačítkem OK. 7. Uživatel opustí seznam kanálů tlačítkem EXIT nebo opětovným OK. UC5: Změna hlasitosti 1. Uživatel úplně ztlumí zvuk tlačítkem MUTE. 2. Opětovným zmáčknutím MUTE ho vrátí na původní úroveň. (nebo) 3. Uživatel změní hlasitost tlačítky VOL+ a VOL-. UC6: Zobrazení TV programu a informace o pořadech 1. Uživatel stisknutím tlačítka INFO zobrazí informace o aktuálním pořadu. (nebo) 2. Uživatel zobrazí program stisknutím tlačítka EPG.To by mělo ukázat program aktuálního kanálu a dalších kanálů ve stejném seznamu. 3. Uživatel nalistuje den, který ho zajímá. (např. pondělí 31. října ) 4. Uživatel nalistuje kanál, který ho zajímá. (např. Nova Cinema ) 5. Uživatel označí pořad, který ho zajímá. (např. Frekvence ) 6. Uživatel stisknutím OK zobrazí informace o tomto pořadu. (stejné okno/záložka jako tlačítkem INFO) 7. Uživatel stiskem OK nastaví časovač na míru vybranému pořadu. (viz UC 7.3) 8. uživatel se vrátí ke sledování TV tlačítkem EXIT.

10 UC7: Nahrávání 1. Uživatel zobrazí nabídku nahrávání tlačítkem REC. (nebo) 2. Uživatel zvolí, jestli nahrávat okamžitě nebo nastavit časovač. 3. Uživatel vyplní záložku/okno časovače. (např. pondělí 31. října, Nova Cinema a 20:00 22:20 ) 4. Uživatel potvrdí nahrávání stiskem OK. 5. Uživatel se vrátí ke sledování TV tlačítkem EXIT nebo opětovným stiskem OK. UC8: Změna zdroje 1. Uživatel zobrazí nabídku připojených zařízení tlačítkem SOURCE. 2. Uživatel opětovným stiskem SOURCE přepne na další zařízení v seznamu. (nebo) 3. Uživatel nalistuje požadované zařízení. (např. DVD Player ) 4. Uživatel potvrdí změnu zařízení stiskem OK. 5. Uživatel opustí nabídku připojených zařízení tlačítkem EXIT nebo opětovným stisknutím OK. UC9: Změna služby 1. Uživatel stiskem tlačítka SERVICES zobrazí nabídku služeb. 2. Uživatel nalistuje požadovanou službu. (např. Internet ) 3. Uživatel potvrdí změnu služby stiskem OK. 4. Uživatel opustí nabídku služeb tlačítkem EXIT nebo opětovným stisknutím OK.

11 HTA Globální HTA pro všechny scénáře Plán 0: po Zapnutí TV libovolně Televize Zapnutí TV Sledování TV Nastavení Změna zdroje Změna služby Změna hlasitosti Zobrazení TV programu Plán 1: v libovolném pořadí Přepnutí kanálu Plán 2: postupně Nahrávání Průchod menu* Plán 3: jedno nebo druhé Volba dne Volba kanálu Zobrazení informací Návrat k předchozí činnosti Zvýšení hlasitosti Snížení hlasitosti Ztlumit zvuk Plán 4: jedno nebo druhé Okamžité nahrávání Časovač Plán 5: v libovolném pořadí Volba dne Volba kanálu Volba začátku nahrávání Volba konce nahrávání Návrat k předchozí činnosti HTA pro průchod menu (např. menu Nastavení) * Menu Plán 1: postupně Zobrazení menu Vybrání položky Změna položky Potvrzení Návrat k předchozí činnosti * Průchod pro všechny menu (Nastavení, Změna zdroje a Změna služby) je prakticky totožný, proto je takto generalizován.

12 Primitivní prototyp Pro tvorbu a testování prototypu jsem použil nástroj Balsamiq Mockup. Umožňuje snadno vytvářet obrazovky, propojovat je pomocí linků a i během testování upravovat. V přiloženém souboru je vyexportovaný klikací prototyp ve formátu pdf. Prototyp představuje obrazovku televize a dálkový ovladač. Veškeré akce jsou spoušteny ovladačem, takže už při tvorbě jsem odhalil spoustu problémů, které mě při kreslení nenapadly. Prototyp je docela komplexní do šířky - obsahuje alespoň ukázku chodu skoro všech funkcí. Do hloubky je vypracován u klíčových funkcí pro moji cílovou skupinu. Příklad obrazovky Testující uživatelé Testy jsem provedl tři dva testy podle testovacích scénářů proběhly s členy cílové skupiny, kteří se mnou předtím dělali rozhovory, tito museli být blíže seznámeni s ovládáním, aby vůbec byli schopni testy provést.třetí testovací uživatel byl sice starší člověk (60), ale s technickými znalostmi, který se od mládí zajímá o radiokomunikace a televize. Tomu byl předložen prototyp, ať si ho sám v mé přítomnosti prokliká a popřípadě okomentuje. Tohoto uživatele budu nazývat expert. Testovací prostředí Testování probíhalo u počítače. Uživatel seděl před monitorem. Do ruky dostal ovladač od televize, podobný tomu na obrázku. Já jsem se posadil bokem k uživateli s notebookem, který jsem ovládal podle akcí uživatele. Na notebooku jsem také pouštěl hudbu, aby měli uživatelé lepší odezvu k úkolům se zvukem. Dále byli uživatelé instruováni, že mají především používat tlačítka křížového ovladače, popřípadě tlačítko zavřít a zpět. Už zde se vyskytl menší problém, protože tlačítka na ovladači byla označena anglicky. Dále jim bylo řečeno, že by měli přemýšlet nahlas. Uživatelé dostávali všeobecné hlasové pokyny, na postup museli víceméně přijít sami. Cílem bylo zjistit, jestli to dokážou sami udělat.

13 Testovací Scénáře Tyto scénáře vycházejí ze scénářů k případům užití. Přestože se zdají velice jednoduché, uživatele byli často docela zmateni a od scénářů 6 pořádně netušili co se po nich chce. Když jim bylo slovo od slova popsáno co mají udělat, tak samozřejmě úkol splnili. Všechny scénáře začínali od vypnuté obrazovky. TC1: Zapnutí TV Pokyn: Zapni televizi. Cíl: Běžící televize. TC2: Přepnutí kanálu TV I. Pokyn: Přepni program číslicí. Cíl: Přepnutý kanál. TC3: Přepnutí kanálu TV II. Pokyn: Přepni kanál jinak než číslicí. Cíl: Použití šipek k přepnutí kanálu. TC4: Zeslab hlasitost Pokyn: Zeslab hlasitost. Cíl: Zeslabení hlasitosti. TC5: Úplně ztlum hlasitost Pokyn: Úplně ztlum hlasitost. Cíl: Ztlumení TV. TC6: Zobrazení EPG Pokyn: Najdi a ukaž televizní program. Cíl: Vstup do obrazovky EPG. TC7: Změna nastavení obrazu Pokyn: Sniž v nastavení kontrast obrazu. Cíl: Vstup do obrazovky nastavení a podmenu obrazu. TC8: Změna nastavení zvuku Pokyn: Zvyš basy zvuku. Cíl: Vstup do obrazovky nastavení a podmenu zvuku. TC9: Spusť nahrávání Pokyn: Na nově běží televizní noviny. Zkus je nahrát. Cíl: Vstup do obrazovky nahrávání.

14 Vyhodnocení testů TC1: Zapnutí TV Zapnout televizi dokázali všichni bez problémů. TC2: Přepnutí kanálu TV I. Číslice použili všichni bez problému. TC3: Přepnutí kanálu TV II. Zde se zasekli oba dva uživatelé. Když byli navedeni na použití šipek, zobrazený seznam a částečný program je vyděsil a nebyli si jisti jestli udělali to co jsem po nich chtěl. TC4: Zeslab hlasitost Zeslabit hlasitost dokázali oba bez problému. TC5: Úplně ztlum hlasitost Hlasitost dokázali ztlumit oba bez problému. Obě k tomu použili šipky. (tj. použili postup stejný jako v předchozím úkolu) TC6: Zobrazení EPG První uživatel si pamatoval, že televizní program se ukázal při použití šipek, takže považoval úkol za splněný. Teprve potom, co jsem vysvětlil že ke všem funkcím se dostanou stisknutím tlačítka OK, tak dokázali program najít a zobrazit. Expert toto zjednodušené ovládání viděl poprvé a mátlo ho, že na ovladači jsou i další nefunkční tlačítka. Dále chtěl mít INFO o pořadu už jako součást samotného programu nebo v rámci přepínání kanálů, nikoliv po stisknutí tlačítka. TC7: Změna nastavení obrazu Tady oba uživatelé nevěděli co se po nich chce. Teprve po doslovném popisu průchodu úkol splnili. Oba se snažili do podmenu vstoupit šipkami, místo tlačítkem OK, což se dá snadno umožnit. TC8: Změna nastavení zvuku Uživatelé opět netušili co chci, snažili se oba zvýšit hlasitost. Po popsání, že musí v nastavení najít zvuk a tam něco změnit oba dokázali toto provést. (postup je prakticky totožný jako u předchozího úkolu) TC9: Spusť nahrávání Uživatelé si nebyli jisti co mají dělat, ale nakonec v menu úspěšně našli nahrávání. Přístup k nahrávání pomocí EPG je ani nenapadl. (nejspíš protože nahrávání je přímo v prvním menu)

15 Shrnutí testování a nálezy Uživatelé dokázali takřka bezproblému udělat svoje jednoduché činnosti, ale složitější operace prováděli opatrně, přestože byli opakovaně přesvědčováni, že nic nemůžou pokazit. Báli se experimentovat a často prostě museli být navedeni k řešení, protože netušili co se po nich chce. Překvapilo mě, že oba dva si mysleli, že skutečně ovládají aplikaci, přestože viděli, že pohybuji myší a vše má docela velkou dobu odezvy. Jediný užitečný poznatek byl ošklivý seznam kanálů, který uživatele vyděsil a mátl. Naopak sezení s expertem bylo vcelku užitečné, poradil mi například jak upravit řazení kanálů a tvorbu skupin. Původně toto fungovalo tak, že po jednom kanálu uživatel přesouval kanály mezi dvěma tabulkami nebo v rámci jedné tabulky. Doporučil mi použít dvě tabulky s nástroji uprostřed, které umožňují práci i s více položkami, což je v případě satelitní nebo kabelové televize velice užitečné. Při změně kanálu jsem původně (z nedostatku fantazie) vypisoval název kanálu a frekvenci. To označil za nezajímavé a navrhnul, aby tento box obsahoval aktuální čas a informace o pořadu, například jak dlouho už běží. Nelibil se mu koncept zjednodušeného dálkového ovládání a nechápal k čemu to je. Když jsem se ho zeptal, jestli by naopak využil ovládání televize pomocí chytrého telefonu, tvrdil, že by se mu taková možnost zamlouvala.

Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz

Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz ČVUT, FEL, Návrh uživatelského rozhraní 2011 Úvod Cílem práce je navrhnout uživatelské rozhraní televize / set-top

Více

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu UŽIJTE SI TELEVIZI od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu HLAVNÍ NABÍDKA INFORMACE Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách se

Více

Set Top Box Motorola VIP 1003

Set Top Box Motorola VIP 1003 Set Top Box Motorola VIP 1003 1. Set Top Box Balení Set Top Boxu obsahuje: Set Top Box VIP 1003, dálkové ovládání, baterie do dálkového ovládání, napájecí zdroj, kabel pro připojení zdroje do napájecí

Více

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ. Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ. Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV Set Top Box Motorola VIP1003 Set Top Box Balení Set Top Boxu obsahuje: Set Top Box VIP 1003 Dálkové ovládání Baterie do dálkového ovládání Napájecí

Více

Užijte si televizi Horizon od UPC

Užijte si televizi Horizon od UPC Užijte si televizi Horizon od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu Hlavní nabídka Informace Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách

Více

Návod k využívání interaktivních funkcí

Návod k využívání interaktivních funkcí Návod k využívání interaktivních funkcí Vážení zákazníci, těší nás, že jste se rozhodli využívat výhody Interaktivní TV. Svoji Interaktivní TV budete ovládat přes velmi jednoduchou a intuitivní aplikaci.

Více

Interaktivní funkce Selfnet TV

Interaktivní funkce Selfnet TV Interaktivní funkce Selfnet TV Uživatelská příručka Vážení zákazníci, těší nás, že jste se rozhodli využívat výhody interaktivní televize Selfnet TV. Svoji Selfnet TV budete ovládat přes velmi jednoduchou

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti kanálu...5 4. Programový průvodce...6 5. Změna pořadí TV kanálů...7

Více

WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize

WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize Kabelové televize více než televize návod na obsluhu (strana 1) Uživatelská příručka TELEVIZE IPTV je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

Televize. Uživatelská příručka

Televize. Uživatelská příručka Televize Uživatelská příručka IPTV - TELEVIZE IPTV je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato televize Vám přináší nadstandardní funkce a ten největší komfort při sledování Vašich oblíbených

Více

Obsah. Moje menu 4. Ovladač 6. Ovládání sledovaného pořadu 8. Zpětné zhlédnutí 10. Nahrávání 12. Můj seznam kanálů 13.

Obsah. Moje menu 4. Ovladač 6. Ovládání sledovaného pořadu 8. Zpětné zhlédnutí 10. Nahrávání 12. Můj seznam kanálů 13. Obsah Moje menu 4 Ovladač 6 Ovládání sledovaného pořadu 8 Zpětné zhlédnutí 10 Nahrávání 12 Můj seznam kanálů 13 Multidimenze 14 Výběr ze zápasů 15 O 2 Videotéka 16 Aplikace 17 4 zařízení 18 MOJE MENU Ovládání

Více

Televize. Uživatelská příručka

Televize. Uživatelská příručka Televize Uživatelská příručka METRONET TELEVIZE METRONET Televize je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato televize Vám přináší nadstandartní funkce a ten největší komfort při sledování

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx)

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) OBSAH: 1. Úvod 2. Set Top Box (STB) 3. MENU IPTV portálu 3.1. Hlavní nabídka 3.2. Přepínání TV kanálů 4. Samoobsluha 5. Videopůjčovna 6. Zabezpečení 7. Doplňkové

Více

Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003

Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003 Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003 Volba televizního kanálu Po zapnutí se set-top-box automaticky nastaví do režimu přehrávání televize, odkud je možné provést změnu

Více

X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz

X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz USE-CASE (případy užití) 1. Zapnutí televize Televizi je nutné nejprve zapnout. 1. Uživatel stiskne tlačítko POWER na ovladači

Více

Návod k použití. O 2 TV Nahrávání

Návod k použití. O 2 TV Nahrávání Návod k použití O 2 TV Nahrávání Pomocí Tv Pomocí internetu Pomocí telefonu Pomocí iphone O 2 TV Nahrávání nastavení nahrávání přes internet 1. Úvodní stránka Stránku, kde si můžete nastavit nahrávání,

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba M.NET TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Uživatelská příručka Set-top Boxu

Uživatelská příručka Set-top Boxu ITonis IPTV and VoD Platform Uživatelská příručka Set-top Boxu 10. října 2007 i Obsah 1 Motorola Set-top Box VIP1500/VIP1700 1 1.1 Vybalení Set-top Boxu... 1 1.2 Zapojení Set-top Boxu...

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV. RETE tv

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV. RETE tv Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV RETE tv Obsah: 1. Úvod... 2 2. Pojmy... 2 3. Registrace zařízení... 3 3.1. Generování párovacího kódu pro Set-Top box... 3 3.2. Autorizace webového prohlížeče...

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Generování párovacího kódu pro Set-Top box... 4 3.2. Autorizace webového prohlížeče... 6 3.3. Instalace a autorizace

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba Dragon TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Návod k použití. O 2 TV Nahrávání

Návod k použití. O 2 TV Nahrávání Návod k použití O 2 TV Nahrávání Pomocí Tv Pomocí internetu Pomocí telefonu Pomocí iphone O 2 TV Nahrávání nastavení nahrávání přes mobil 1. Úvodní stránka Pro nastavení nahrávání přes mobil jděte na stránky

Více

Návod na použití portálu 802

Návod na použití portálu 802 Návod na použití portálu 802 Použití nápovědy Nápovědu aktivujete stiskem zeleného tlačítka v dolní části ovladače (Aplikace) a zeleného tlačítka (Help). Rolování v textu provedete pomocí rolovacích tlačítek.

Více

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC Semestrální práce předmětu Tvorba uživatelského rozhraní Y39TUR Vypracoval: Kontakt: Obsah Popis aplikace... 3 Cílová skupina... 3 Testované případy

Více

Aplikace GoGEN Smart Center

Aplikace GoGEN Smart Center Aplikace GoGEN Smart Center Návod na použití aplikace Úvod Aplikace GoGEN Smart Center pro maximální využití Smart TV GoGEN, spojuje vyspělou technologii a zábavu v pohodlí domova. SMART ovládání ovládání

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Autorizace webového prohlížeče... 4 3.2. Instalace a autorizace mobilní aplikace...5 4. Popis funkcí Set-Top

Více

jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce

jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce Obsah Ovládání Ovladač 4 Hlavní nabídka 6 Ovládání sledovaného pořadu 8 Nastavení O 2 TV 10 Info o sledovaném pořadu 11 Přehled televizních kanálů 12 Přehled

Více

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Návrh a implementace uživatelského rozhraní (NUR) Zadání Navrhněte webový výstup zpravodajského serveru pro televizní prostředí řešte zejména

Více

Android TV Box UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Android TV Box UŽIVATELSKÝ MANUÁL Android TV Box UŽIVATELSKÝ MANUÁL Úvod Vážený zákazníku, jsme rádi, že jste si zvolili služby naší digitální MAZANÉ TELEVIZE od firmy BACKER COMPUTER s. r. o. Android TV box je moderní zařízení, které

Více

Návod ke službě IPTV HD internet.tv

Návod ke službě IPTV HD internet.tv +420 499 949 494, 777 719 280 (8:00-20:00) info@hdinternet.cz / www.hdinternet.cz Návod ke službě IPTV HD internet.tv 1 Obsah tohoto dokumentu: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Popis funkcí Set-Top boxu...

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti pořadu...5 4. Programový průvodce...6 5.

Více

Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1?

Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1? Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1? Zařízení zapojte do televizoru pokud možno do HDMI vstupu. Pokud Váš televizor HDMI vstup nemá, použijte přibalené CINCH konektory, případně se SCART redukcí.

Více

Uživatelský Manuál HyperMedia Center Obsah V1.5

Uživatelský Manuál HyperMedia Center Obsah V1.5 Uživatelský Manuál HyperMedia Center Obsah V1.5 ÚVOD...1 OVLÁDÁNÍ PŘEHRÁVAČE...1 NAVIGAČNÍ PŘEHLED...2 TV...3 VSTUPNÍ ZDROJ...3 SEZNAM KANÁLŮ...3 PLÁN...4 NASTAVENÍ...5 EPG...7 PŘEHLED OVLADAČŮ TV...7

Více

Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem. Relax. Uživatelský manuál

Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem. Relax. Uživatelský manuál Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem Relax Uživatelský manuál 1 Dálkové ovládání Popis symbolů Zapnutí/vypnutí TV/RADIO Přepínání mezi TV/rádiem INFO Zobrazení informací Ztišit 1-9, 0 Volba kanálů Přetáčení

Více

Automobilový DVB-T tuner 80 555

Automobilový DVB-T tuner 80 555 Automobilový DVB-T tuner 80 555 Uživatelská příručka Obsah Úvodní informace... 2 Obsah balení... 2 Popis přístroje... 2 Dálkový ovladač... 3 Nabídka nastavení... 4 Teletext... 6 Možné problémy a jejich

Více

Nej.cz. Uživatelská příručka k interaktivní televizi

Nej.cz. Uživatelská příručka k interaktivní televizi Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi 1 Obsah Označení interaktivních funkcí... 4 Zobrazení TV nabídky... 5 Nabídka EPG... 6 Hledání v TV archivu změna dne... 7 TV archiv / přetáčení / pozastavení...

Více

Zapojení boxu. Diagram zapojení boxu

Zapojení boxu. Diagram zapojení boxu Zapojení boxu Zapojení zahrnuje tyto kroky: 1. Připojte box pomocí adaptéru k elektrické síti 2. Připojte box k TV pomocí HDMI, YPbPr, nebo CVBS kabelu 3. Připojte box pomocí ethernetového kabelu k počítačové

Více

Internet Protokol TV televizní vysílání distribuované prostřednictvím protokolu TCP/IP

Internet Protokol TV televizní vysílání distribuované prostřednictvím protokolu TCP/IP Návod k obsluze IPTV Úvod Služba 4network.tv vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve Vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz 1 Cíl low-fidelity prototypu Tvorba a následné testování aplikace v této podobě má u mne za cíl odhalit

Více

Testování set-top-boxu

Testování set-top-boxu Testování set-top-boxu Jan Bobisud Semestrální projekt se zabývá testováním set-top-boxu s označením YX-5912A od společnosti Sweden Telecom (dále jen STB). Tento STB je v pražských domácnostech nasazován

Více

Set-top Box Motorola VIP1900

Set-top Box Motorola VIP1900 Set-top Box Motorola VIP1900 1.1 Vybalení Set-top Boxu Set-top Box je dodán v krabici s příslušenstvím, které Vám usnadní připojení k Vašemu televiznímu přijímači a k zařízení poskytovatele připojení (modem/přepínač).

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1. Úvod Služba IP TELEVIZE vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve Vaší domácnosd. Díky připojení k internetu můžete

Více

Uživatelský manuál pro STB-5/7 1 En g l i s h Introduction Obsah balení AVerMedia DVB-T STB5/7 balení obsahuje následující položky:

Uživatelský manuál pro STB-5/7 1 En g l i s h Introduction Obsah balení AVerMedia DVB-T STB5/7 balení obsahuje následující položky: Uživatelský manuál pro STB-5/7 1 Introduction Obsah balení AVerMedia DVB-T STB5/7 balení obsahuje následující položky: AverMedia Box DVB-T STB5/7 Manuál Stojan Dálkové ovládání Zdroj Audio kabel VGA kabel

Více

ALMA T2200. Uživatelská příručka

ALMA T2200. Uživatelská příručka ALMA T2200 Uživatelská příručka I Obsah Obsah 1. Čelní panel: 1 2. Zadní panel: 1 3. RCU 2 1. Základní ovládání 2 1.1 První použití Set-Top Boxu 2 1.2 Používání prvního a druhého přístroje 3 1.3 Rychlé

Více

Set-top Box Motorola VIP1900

Set-top Box Motorola VIP1900 Set-top Box Motorola VIP1900 1.1 Vybalení Set-top Boxu Set-top Box je dodán v krabici s příslušenstvím, které Vám usnadní připojení k Vašemu televiznímu přijímači a k zařízení poskytovatele připojení (modem/přepínač).

Více

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV v.2.4 Obsah Označení interaktivních funkcí... 3 Zobrazení TV nabídky... 4 Nabídka EPG... 5 Hledání v TV archivu změna dne... 6 TV archiv / přetáčení

Více

DVB-T Tuner. Ver.3.0.*. Firmware

DVB-T Tuner. Ver.3.0.*. Firmware DVB-T Tuner Ver.3.0.*. Firmware Xtreamer Prodigy podporuje digitální vysílání s funkcí záznamu při použití interního DVBT tuneru. Vysílání je dostupné v hlavním menu v tabulce App. S DVBT modulem můžete

Více

Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou. Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS

Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou. Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS T-Mobile Czech Republic a.s., 2015 1. Ovladač Základní popis funkčních tlačítek

Více

Uživatelská příručka Set-top Boxu

Uživatelská příručka Set-top Boxu ITonis IPTV and VoD Platform Uživatelská příručka Set-top Boxu 21. července 2008 i Obsah 1 Set-top Box Motorola VIP1500/VIP1700 1 1.1 Vybalení Set-top Boxu... 1 1.2 Zapojení Set-top Boxu...

Více

e-mail: edera@edera.cz web: www.edera.cz

e-mail: edera@edera.cz web: www.edera.cz NÁVOD K POUŽITÍ DÁLKOVÉHO OVLADAČE K SET-TOP BOXU MOTOROLA 1. Vypnutí/Zapnutí set-top boxu 2. Menu, zobrazení hlavního menu STB, seznam televizních kanálů 3. Info, zobrazení informací o právě sledovaném

Více

HD satelitní přijímač Optimum HD X310

HD satelitní přijímač Optimum HD X310 HD satelitní přijímač Optimum HD X310 recenze přijímače strana 1/16 Obsah: Představení přijímače... 3 Balení... 3 Přijímač... 4 Přední strana přijímače... 4 Zadní strana přijímače... 5 Dálkové ovládání...

Více

Česky Kapitola 1: Úvod TVGo A31 TVGo A31 1.1 Obsah balení

Česky Kapitola 1: Úvod TVGo A31 TVGo A31 1.1 Obsah balení Kapitola 1: Úvod Tato nová televizní videoterminál TVGo A31 je ideální pro sledování televize nebo videa na monitoru TFT / LCD / CRT v rozlišení až 1280 x 1024 pixelů. Tento televizní videoterminál umožňuje

Více

Uživatelský manuál k set-top boxu ARRIS VIP4302

Uživatelský manuál k set-top boxu ARRIS VIP4302 Uživatelský manuál k set-top boxu ARRIS VIP4302 2 3 Vážení uživatelé, před použitím boxu si prosím prostudujte tento manuál a postupujte dle pokynů v něm uvedených. Děkujeme za Vaši důvěru a přejeme příjemné

Více

X39NUR NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz

X39NUR NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz X39NUR NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz Zadání Navrhněte uživatelské rozhraní pro práci s multimédii - obrázky, fotky, filmy, zvukové nahrávky, textové dokumenty. Data mohou být

Více

Přijímač digitální pozemní televize do počítače KD - 6 1 7 NÁVOD K POUŽITÍ

Přijímač digitální pozemní televize do počítače KD - 6 1 7 NÁVOD K POUŽITÍ Přijímač digitální pozemní televize do počítače KD - 6 1 7 NÁVOD K POUŽITÍ 1 Děkujeme za zakoupení USB adaptéru KD609. Je navržen pro příjem digitální televize do osobního počítače nebo notebooku v digitální

Více

NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNĚ EP130 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY

NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNĚ EP130 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNĚ EP130 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ VOLEJTE AV ASISTENCI 724 444 111 AV Media s.r.o. 2003 Stránka 1. z 6 ZÁKLADNÍ

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

Kovový mini diktafon s dálkovým odposlechem

Kovový mini diktafon s dálkovým odposlechem Kovový mini diktafon s dálkovým odposlechem Návod k obsluze Kontakt na dodavatele: SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, 140 00 Tel: 244 472 125, email: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz Stránka 1 1.

Více

Návod k LCD monitoru Yakumo 15" TFT TV 38

Návod k LCD monitoru Yakumo 15 TFT TV 38 Návod k LCD monitoru Yakumo 15" TFT TV 38 Ovládání menu na předním panelu LCD monitoru Do hlavního menu se dostanete zmáčknutím tlačítka MENU na předním panelu monitoru. K pochybu v menu slouží šipky nahoru

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

VU+ DUO 2 Krátký návod. Český Jazyk

VU+ DUO 2 Krátký návod. Český Jazyk VU+ DUO 2 Krátký návod Český Jazyk - Satelitní přijímač - Krátký návod - HDD šrouby - HDMI kabel - Dálkové Ovládání - SATA kabel - Síťový kabel - Loop-through kabel - Baterie Obsah balení Přední Panel

Více

Smartphone aplikace ú kolní c ek pro nevidome

Smartphone aplikace ú kolní c ek pro nevidome Smartphone aplikace ú kolní c ek pro nevidome Návrh uživatelského rozhraní HT-NEVIDOMI Martin Mudra Mudrama1@fel.cvut.cz 15. 10. 2011 Screener 1) Jste v současné době nevidomí? 2) Jaký je váš věk? 3) Používáte

Více

OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. Bav se se mnou První pomoc 02/03

OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. Bav se se mnou První pomoc 02/03 jak mě používat OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. 6 10 22 Bav se se mnou První pomoc 02/03 Děkuji ti, že ses rozhodl pro naši společnou cestu. Od teď ti budu dělat jen radost. Přečti si o mně vše důležité, ať víš,

Více

MICRO DVB-T STICK. Uživatelský manuál. Watch & record Digital TV programs on Your PC! MT4167

MICRO DVB-T STICK. Uživatelský manuál. Watch & record Digital TV programs on Your PC! MT4167 MICRO DVB-T STICK Watch & record Digital TV programs on Your PC! MT4167 Uživatelský manuál Úvod 2 Obsah balení 2 Požadavky na systém 2 Instalace zařízení 3 Instalace softwaru 3 Práce se zařízením 5 Hlavní

Více

DVR10 - digitální video kamera (černá skříňka) určená k záznamu jízdy vozidla. Uživatelská příručka

DVR10 - digitální video kamera (černá skříňka) určená k záznamu jízdy vozidla. Uživatelská příručka DVR10 - digitální video kamera (černá skříňka) určená k záznamu jízdy vozidla Uživatelská příručka Obsah Funkce kamery... 2 Obsah balení... 2 Spuštění a nabíjení... 3 Popis kamery a ovládacích prvků...

Více

HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic

HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic recenze přijímače strana 1/27 Obsah: Představení přijímače... 4 Balení... 4 Přijímač... 5 Přední strana přijímače... 5 Zadní strana přijímače... 6 Dálkové ovládání...

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky

Více

Uživatelská příručka k IPTV

Uživatelská příručka k IPTV Uživatelská příručka k IPTV Něco k teorii IPTV neboli televize přes internetový protokol je služba nabízena prostřednictvím sítě Racingnet. Slovníček základní pojmy EPG elektronický programový průvodce

Více

Uživatelská příručka Set-top-box WCD 1205 V. 2011/01

Uživatelská příručka Set-top-box WCD 1205 V. 2011/01 Uživatelská příručka Set-top-box WCD 1205 V. 2011/01 1 Vážený účastníci kabelové televize, Set-top-box WCD 1205 je určen pro příjem digitálních televizních a rozhlasových programů v sítích společnosti

Více

Začínáme NSZ-GS7. Síťový multimediální přehrávač. Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění.

Začínáme NSZ-GS7. Síťový multimediální přehrávač. Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění. Začínáme CZ Síťový multimediální přehrávač NSZ-GS7 Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění. První kroky: ON/STANDBY Zapne nebo vypne přehrávač.

Více

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV ARRIS 1113 1 Obsah Označení interaktivních funkcí...4 Zobrazení TV nabídky...5 Nabídka TV...6 Hledání v TV archivu změna dne...7 TV archiv / přetáčení

Více

více než televize Uživatelský návod

více než televize Uživatelský návod více než televize Uživatelský návod Rtyně.net TV - digitální televize poskytovaná prostřednictvím připojení k op- tické síti Rtyně.net. Moderní řešení založené na revoluční přenosové techno- logii IPTV

Více

NÁVOD K POUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍHO CENTRA SLEDOVANITV.CZ

NÁVOD K POUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍHO CENTRA SLEDOVANITV.CZ NÁVOD K POUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍHO CENTRA SLEDOVANITV.CZ typ 1 verze návodu 1.1 Vážení uživatelé, děkujeme, že využíváte službu Sledovanitv.cz. Věříme, že s naší službou budete spokojeni a Vaši důvěru nezklameme.

Více

NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNÁCH EP110 A EP120 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY

NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNÁCH EP110 A EP120 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNÁCH EP110 A EP120 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ VOLEJTE AV ASISTENCI 724 444 111 AV Media s.r.o. 2003 Stránka 1. z 6

Více

Nangu.tv prohlížeč médií

Nangu.tv prohlížeč médií Nangu.tv prohlížeč médií A4M33NUR semestrální práce Marek Fišera (fiserma5@fel.cvut.cz) 2011-10-14 Úvod Tento dokument nastiňuje potřeby a doporučení pro uživatelské rozhraní na interaktivní televizi pro

Více

INTERNEXT Digitální televize (IPTV) Uživatelská příručka

INTERNEXT Digitální televize (IPTV) Uživatelská příručka INTERNEXT Digitální televize (IPTV) Uživatelská příručka Obsah Představení služby... 1 Set Top Box Motorola Kreatel VIP 1003... 2 Set Top Box ARRIS VIP 1113... 2 1. Zapojení Set Top Boxu... 2 2. Volba

Více

OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. Bav se se mnou První pomoc 02/03

OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. Bav se se mnou První pomoc 02/03 jak mě používat OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. 6 10 22 Bav se se mnou První pomoc 02/03 Děkuji ti, že ses rozhodl pro naši společnou cestu. Od teď ti budu dělat jen radost. Přečti si o mně vše důležité, ať víš,

Více

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 518

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 518 NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 518 Obsah 1 Ovládání světel... 3 2 Klimatizace... 4 3 Otevírání oken... 5 4 Zapnutí audiovizuální techniky... 6 4.1 Základní obrazovka... 8 4.2 Výběr zdroje prezentace... 8

Více

[IM-WMC] Městská cyklonavigace D3

[IM-WMC] Městská cyklonavigace D3 [IM-WMC] Městská cyklonavigace D3 A4M39NUR MARTIN HELLER, DAVID LUKSCH, MIROSLAV NEDVĚD Obsah Low-Fidelity prototyp...2 Pokryté scénáře...2 Popis prototypu...2 Uživatelské testování...3 Cíle...3 Test setup...3

Více

2,4GHz/5,8 GHz LCD přijímač s DVR

2,4GHz/5,8 GHz LCD přijímač s DVR 2,4GHz/5,8 GHz LCD přijímač s DVR Návod k obsluze Výhody produktu: Možnost současného sledování a nahrávání Kompaktní design Široká oblast použití 1. Diagram produktu www.spyobchod.cz Stránka 1 Jednotlivé

Více

OBSAH. 6 Zapoj a zapni mě 10 Bav se se mnou 22 První pomoc AHOJ, JSEM KUKI 02/03

OBSAH. 6 Zapoj a zapni mě 10 Bav se se mnou 22 První pomoc AHOJ, JSEM KUKI 02/03 jak mě používat OBSAH AHOJ, JSEM KUKI 6 Zapoj a zapni mě 10 Bav se se mnou 22 První pomoc 02/03 Děkuji ti, že ses rozhodl pro naši společnou cestu. Od teď ti budu dělat jen radost. Přečti si o mně vše

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE NASTAVENíM SLuŽBY MEET-ME KONFERENCE

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE NASTAVENíM SLuŽBY MEET-ME KONFERENCE TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE NASTAVENíM SLuŽBY MEET-ME KONFERENCE úvod Služba poskytuje komfortní plánované audio konference stejně jako jednoduché konference bez rezervace. Jednoduchý webový klient

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KE SLUŽBĚ T-MOBILE OPTIC TV

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KE SLUŽBĚ T-MOBILE OPTIC TV UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KE SLUŽBĚ T-MOBILE OPTIC TV OBSAH Úvodní informace 3 Ovládání 3 Vítejte v menu 6 Nahrávání a přehrávání televizních programů 8 Videotéka / VIDEOSTORE 14 Rodičovská kontrola 15 Oblíbené

Více

Jihočeská univerzita, pedagogická fakulta - Aula Návod k použití prezentační techniky

Jihočeská univerzita, pedagogická fakulta - Aula Návod k použití prezentační techniky Jihočeská univerzita, pedagogická fakulta - Aula Návod k použití prezentační techniky Před použitím prezentační techniky, prosíme pročtěte tento návod. Návod k použití prezentační techniky 27.8.2014 Copyright

Více

Diktafon s HD kamerou

Diktafon s HD kamerou Diktafon s HD kamerou Návod k obsluze Kontakt na dodavatele: SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, 140 00 Tel: 244 472 125, email: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Zobrazení přístroje 1.1

Více

Duální Full HD kamerový systém Secutek C-M2W

Duální Full HD kamerový systém Secutek C-M2W Duální Full HD kamerový systém Secutek C-M2W Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7, 170 00 Tel: 244 472 125, e-mail: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz 1 Rychlý průvodce

Více

Full HD širokoúhlá kamera s DVR

Full HD širokoúhlá kamera s DVR Full HD širokoúhlá kamera s DVR Návod k obsluze Kontakt na dodavatele: SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, 140 00 Tel: 244 472 125, email: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Zobrazení přístroje

Více

Uživatelská příručka Kamera do auta DFS-V1

Uživatelská příručka Kamera do auta DFS-V1 Uživatelská příručka Kamera do auta DFS-V1 2018-09-18 Představení produktu 1)TF Slot 2)nahoru 3)MENU 4)dolů 5)mikrofon 6)Reset 7)Vypínač 8)zámek videa 9)Volba režimu 10)OK 11)USB port 12) port zadního

Více

S A T E L I T

S A T E L I T S A T E L I T 380002650 Obsah balení BOX 1x Dálkový ovladač 1x HDMI kabel 1x El. Zdroj 1x Dálkový ovladač 1. POWER - Zapnout/Vypnout přijímač 2. MUTE - Zapnout/Vypnout zvuk 3. FIND - Vyhledat kanál, program

Více

OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. Bav se se mnou První pomoc 02/03

OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. Bav se se mnou První pomoc 02/03 jak mě používat OBSAH AHOJ, JSEM KUKI. 6 10 22 Bav se se mnou První pomoc 02/03 Děkuji ti, že ses rozhodl pro naši společnou cestu. Od teď ti budu dělat jen radost. Přečti si o mně vše důležité, ať víš,

Více

Testování Set-top boxu Motorola VIP 1003. 1. Úvod. 1.1. Popis přístroju

Testování Set-top boxu Motorola VIP 1003. 1. Úvod. 1.1. Popis přístroju Eldar Gabidullin Testování Set-top boxu Motorola VIP 1003 1. Úvod Semestrální projekt se bude zabývat testováním přistroje Set-top box Motorola VIP 1003. Set-top box umožnuje přijímat televizní vysílání

Více

Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player

Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce C Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player Jakub Groll Jaroslav Skala

Více

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126 Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126 Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním použitím přístroje. Obsah návodu Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126...

Více

Secutron Mini DVR. Návod k obsluze. Hlavní výhody: Jednoduché ovládání. podpora SD karty až 64Gb. www.spyobchod.cz Stránka 1

Secutron Mini DVR. Návod k obsluze. Hlavní výhody: Jednoduché ovládání. podpora SD karty až 64Gb. www.spyobchod.cz Stránka 1 Secutron Mini DVR Návod k obsluze Hlavní výhody: Jednoduché ovládání podpora SD karty až 64Gb www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Popis přístroje 2.1 Pohled přední strana 1. SD slot - Slot pro SD kartu 2. IR

Více