Nangu.tv prohlížeč médií

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nangu.tv prohlížeč médií"

Transkript

1 Nangu.tv prohlížeč médií A4M33NUR semestrální práce Marek Fišera

2 Úvod Tento dokument nastiňuje potřeby a doporučení pro uživatelské rozhraní na interaktivní televizi pro prohlížení různých médií, tedy video záznamů, zvukových záznamů a fotografií. Výzkum se zaměřuje na cílovou skupinu lidí ve věku mezi 50 a 60 lety s mírnou nebo žádnou znalostí práce s počítačem. Screener Před prováděním vlastních interview jsme si nejprve ověřili, zda dotazovaný patří do cílové skupiny uživatelů. K tomu nám sloužili tyto otázky: 1) Kolik vám je let? 2) Vlastníte televizi nebo ji používáte? 3) Sledujete pořady jinak než z aktuálního vysílání? Například nahrané nebo jinak dostupné? 4) Jakými zaměstnáními jste prošel/a? Pro každou z nich jsme měli tyto očekávané odpovědi tak, aby jsme zjistili, že dotazovaný patří do cílové skupiny: 1) 50-60let 2) Ano 3) Ano 4) Zaměstnání bez PC První otázka sloužila k vymezení podle věku. Druhá a třetí jsou pak klíčové, protože celý výzkum se zaměřuje na lidi využívající televizi a lidi, kteří ocení možnost zobrazit si různý obsah nezávisle na nějakém předem daném programu (v případě video a audio záznamů). Poslední pak vylučuje lidi, kteří denně pracující s počítačem a jsou zvyklí na vnímání virtuálního světa. Interview Témata pro interview pak byly následující: - Zkušenosti s televizí (A) se zaměřením na způsoby používání televize, dálkového ovladače, případně dalších zařízení jako video rekordér, set-top-box a dalších, případné problémy s nimi. - Zkušenosti s PC (B) se zaměřením na zkušenosti s prací s počítačem, chápání virtuálního prostředí, interakce s ním. - Zisk a zobrazení/použití dat pro prohlížeč (C) Používání přenosných uložišť (USB,CD/DVD), získání obsahu z internetu. Způsoby prohlížení/přehrávání dat. - Zrak (D) Zrakové problémy při používání televize, potencionální problémy s velikostí jednotlivých prvků na obrazovce, případně ovladači.

3 Vstupní screener sice vyřadil většinu lidí s hlubší znalostí práce s počítačem, ale i tak zde zůstali příležitostní uživatelé s nějakými zkušenostmi. Z výše zmíněných témat pak vznikly následující otázky, které byla každému učastníkovi interview pokládány: 1) Jakou televizi vlastníte televizi? (A) 2) Jak dlouho již máte televizi? (A) 3) Má vaše televize dálkové ovládání? (A) 4) Kolik tlačítek na něm používáte nejčastěji? (A) 5) Vlastníte nebo používáte video rekordér, případně set-top-box, s možností nahrávat pořady z televize? (A) 6) Pokud ano, využíváte tuto funkci k nahrávání oblíbených pořadů? (Proč ano/ne?) (A) 7) Máte DVD přehrávač? (A) 8) Máte někdy problém s jeho (DVD přehrávače,video rekordéru nebo set-top-boxu) ovládáním? (A) 9) Co vám nejvíce vadí při jeho používání? (A) 10) Vlastníte PC? (B) 11) Pracoval/a jste někdy s PC? (B) 12) Použival/a jste operační systém Windows, MAC OS X nebo jiné podobné? (B) 13) Měl/a jste problém s tímto rozhraním pracovat? Přislo vám snadno ovladatelné? (B) 14) Fotíte vy nebo vaši blízcí? Případně používáte digitální fotoaparát? (C) 15) Posloucháte hudbu? (C) 16) Máte uložené fotografie, hudbu případně filmy na CD/DVD? (C) 17) Jak vám například děti nebo ostatní příbuzní nebo známí doručují své fotografie, hudbu nebo filmy? (C) 18) Jakým způsobem si prohlížíte fotografie (vyhledávání, třídění, řazení)? (C) 19) Využil/a by jste funkci označování oblíbených fotografií, hudby, filmů a jejich následné snadné vyhledání? 20) Jak posloucháte nejraději hudbu? Podle jednotlivých alb od iterpretů? Nebo nějak náhodně? (C) 21) Používáte nějaké zrakové pomůcky (brýle, lupu)? (D) 22) Pokud ano, jak dlouho? Na čtení? Běžně? (D) 23) Je pro vás písmo na televizi (například v reklamách, titulcích, zprávách) dobře čitelné, nebo by jste ocenil/a větší? (D) Výsledky interview První dotazovaná osoba byl muž ve věku 59let se středním vzděláním bez maturity. Televizi je zvyklí používat od dětských let. V současnosti má televizi s dálkovým ovládáním a využívá set-top-box s dvěma tunery a využívá funkce nahrávání oblíbených pořadů. Nicméně do styku s počítačem přišel jen zřídka i přesto, že vlastní digitální fotoaparát. Na dálkovém ovladači používá jen několik tlačítek pro přepínání programů a zvuku, případně pro výběr nahraného pořadu. Brýle využívá na čtení a na televizi by ocenil výraznější text.

4 Druhá dotazovaná osoba byla žena ve věku 57let se středním vzděláním s maturitou v oboru chemie. Pracovala jako laborant, zásobovač a pokladní. Používá klasický televizor s dálkovým ovládáním a video rekordér. V posledních letech však pro záznam pořadů využívá počítač s TV kartou a multimediálním centrem. Přímé vysílání sleduje zřídka kdy, nejčastěji si pořady zaznamenává a sleduje je poté ve volném čase. Kromě práce s multimediálním centrem počítač téměř nevyužívá. Používá brýle na čtení a na televizi by také ocenila výraznější ovládácí prvky a text. Při používání dálkového ovladače má problémy s méně používanými funkcemi, při jejich hledání dochází občas ke spuštění jiných funkcí. Třetí dotazovaná osoby byla žena ve věku 51let se středním vzděláním s maturitou. I ona vlastní televizi s dálkovým ovladačem a set-top-box pro příjem digitální satelitní televize. Tento přístroj má možnost nahrávání pořadů, kterou velmi často vzhledem k docházce do zaměstnání využívá. Krom toho také ráda a často poslouchá hudbu z CD a fotí na výletech. Nepoužívá žádné optické pomůcky. Souhrn získaných poznatků Z interview se třemi osobami, které prošli screenerem, jsme zjistili, že největší problém mají s ovládáním funkcí, které nepoužívají nejčastěji a pro jejich spuštění musejí složitě hledat na dálkovém ovladači. Nejčastěji tedy využívají 4-7 tlačítek, s použitím některých ostatních, obzvláště těch nevýrazně rozeznatelných, mývají občas problámy. Rozhraní na televizích je často málo přehledné, zejména díky malé písmu a nevýrazným ovládacím prvkům. Dalším problémem bývá nepřehlednost jednotlivých obrazovek. Doporučení Navrhované rozhraní by tedy mělo mít výrazné a snadno použitelné ovládací prvky přístupné pomocí běžných, snadno nahmatatelných tlačítek na dálkovém ovladači, jednoduchý a dobře rozeznatelný typ písma. Barevná tlačítka na dálkových ovladačích by mohla být využita pro další funkce. Díky jejich barevnému odlišení od ostatních tlačítek jsou uživatelé schopni je na ovladači rychle najít a použít, nicméně i tak je to určité zbrdění v použití TV, protože tato tlačítko ne vždy bývají snadno dostupná z hlavního ovládacího kříže. Někteří uživatelé by ocenili možnost získání dodatečných informací z internet, případně možnost vyhledání obsahu online.

5 Případy užití UC1: Prohlížení fotografií Tento scénář popisuje použití interaktivní televize pro prohlížení fotografií z různých médií, ať už fyzických nebo internetových. Vstupní požadavky: Scénář: - Zapnutá televize 1) Z hlavního menu aplikace výběr položky Prohlížet fotografie 2) Výběr/vložení média s fotografiemi 3) Listování fotkami na vybraném médiu 4) Zobrazení detailu vybrané fotky 5) Ukončení prohlížení, odpojení média UC2: Poslech hudby Tento scénář popisuje použití interaktivní televize výběr a poslech hudby, opět zde bude možné si vybrat mezi obsahem lokálním nebo internetovým. Vstupní požadavky: Scénář: - Zapnutá televize 1) Z hlavního menu aplikace výběr položky Přehrát audio 2) Výběr hudby z různých médií 3) Vložení vybraných skladeb do playlistu 4) Spuštění přehrávání 5) Možnost opakovat body 1 a 2 při spuštěné hudbě 6) Ukončení přehrávaní UC3: Přehrávání video záznamů Tento scénář popisuje použití interaktivní televize pro přehrávání video záznamů z různých zdrojů. Vstupní požadavky: Scénář: - Zapnutá televize 1) Z hlavního menu aplikace výběr položky Přehrát video 2) Vložení/výběr média, ze kterého se bude přehrávat

6 3) Výběr souboru pro přehrátí 4) Přehrátí vybraného video souboru 5) Ukončení přehrávání, odpojení média UC4: Personalizace nastavení Tento scénář popisuje možnosti uživatele změnit si výchozí nastavení televize. Uživatel by si měl mít možnost nastavit minimálně jazyk zobrazení, hlasitost, velikost písma, případně si vybrat mezi barevnými tématy aplikace. Vstupní požadavky: Scénář: - Zapnutá televize 1) Z hlavního menu aplikace výběr položky Nastavení 2) V obrazovce Nastavení výběr nastavení, které chce uživatel změnit a. Jazyk zobrazení b. Hlasitost c. Velikost písma 3) Upravení aktuálního nastavení 4) Zavření obrazovky Nastavení Rozšíření: - 2.a) Jazyk zobrazení 1) Potvrzení položky menu Jazyk zobrazení 2) Výběr pomocí kláves mezi podporovanými jazyky 3) Potvrzení vybraného jazyku - 2.b) Hlasitost 1) Pomocí kláves a okamžité zvukové odezvy výběr požadované hlasitosti - 3.c) Velikost písma 1) Potvrzení položky menu Velikost písma 2) Výběr z předdefinovaných možností velikosti písma

7 Storyboard Následující storyboard zachycuje situaci při které ve využito multimediální rozhraní interaktivní televize.

8 HTA V následujícím diagramu jsou namodelovány hlavní uživatelské akce se systémem. Jednotlívé plány odpovídají případům užití následovně: - Plán 0 není vyjádřen případnem užití, jedná se pouze o hlavní rozcestník systému - Plán 1 je vyjádřen případem užití UC1. - Plán 2 je vyjádřen případem užití UC2. - Plán 3 je vyjádřen případem užití UC3. - Plán 4 je vyjádřen případem užití UC4.

9 Prototyp Prototyp je realizován jednoduchou webovou stránkou, která za pomocí HTML, CSS a javascriptu simuluje chování reálné apklikace. Skutečná data jsou zde nahrazena pouze ukázkovými hodnotami, není zde realizován výběr média, ze kterého se bude obsah zobrazovat a rovněž není možné spustit vlastní přehrávání. Jsou využita 4 směrová a potvrzovací tlačítko. K ovládání tedy není nutné další tlačítko realizující akci zpět. Do produkční verze bude nutné prototyp barevně sladit a učesat, jeho hlavním cílem však bylo otestovat jeho návrh ovládání a přechodů mezi jednotlivými obrazovkami a jejich částmi. Testovací prostředí Uživatelé budou posazeni pro křesla přibližně tři metry od 22 monitoru od PC. K ovládání dostanou klasickou klávesnici k počítači, šipky na klávesnici budou nahrazovat šipky na dálkovém ovladači, tlačítko ok z dálkového ovladače bude nahrazeno klávesou Enter. Toto prostředí bude tedy relativně dostatečně simulovat použití na skuteční televize. Testovací scénáře Prototyp realizuje testovací scénáře UC2 a UC4. Scénář UC3 je téměř identický se scénářem UC2. Uživatelé budou dostavat obecnější příkazy a budeme hlavně sledovat, jak budou schopni najít tu správnou cestu uživatelským rozhraním ke splnění cíle. Pro UC2 bylo následující zadání pro uživatele: Právě jste přišel(a) z práce, máte chuť si chvíli odpočinout a tak vás napadne, že si pustíte své oblíbené CD, dáte ho tedy pro televize, televizi zapnete... (zbytek už byl na uživateli) Případně následovala žádost o vybrání jen někola skladeb. Po chvíli poslechu přisla žádost o zastavení přehrávání kvůli vyřízení hovoru. A po chvíli ukončení přehrávání.

10 V UC4 bylo zadáním pouze zvýšit hlasitost na zvětšit velikost písma. Testovaní uživatelé Bude se jednat to tři subjekty, kteří prošli vstupním screenerem a se kterými jsme prováděli vstupní interview. Pořadí osob odpovídá pořadí u interview. První uživatel, s výběrem položek v hlavním menu nebyl žádný problém. Na obrazovce s obsahem CD se uživatel rychle zorientoval a výběr skladeb nebyl problém, zde jsme zjistili, že chybí důležitá možnost označit všechny zobrazené skladby. Po vybrání skladeb uživatel okamžitě zareagoval šipkou doprava pro přesun k tlačítku přehrát. Při opouštění obrazovky pro přehrávání hudby uživatele na okamžik zmátlo, že po použití levé šipky se přesunul pouze na prostřední panel, nicméně poté co si všiml zvýrazněného řádku se skladbou a již nezaváhal a přesunul se na tlačítko zpět. Na obrazovce s nastavením nebyl žádný problém, stejně jako u všech ostatních uživatelů. U druhé uživatelky opět nebyl žádný problém s hlavním menu. Na obrazovce pro přehrávání hudby jí chvíli trvalo než se zorientovala, nicméně po již spuštění a zastavení přehrávání nebyl problém. Odchod z této obrazovky nicméně již nebyl příliš intuitivní. Hlavní problém byl v nějasnosti významu některých tlačítek. Po vysvětlení k čemu jsou tlačítka na levém panelu, již nebyl problém obrazovku opustit. Pro třetí uživatelku jsem již měl na papíře připravenou opravu problému s tlačítky realizovanými pouze pomocí ikon (kdy by se vždy aktivního tlačítka zobrazoval pomocný popis). Toto vylepšení velmi přivítala. Celkově s ovládání aplikace neměla žádné větší problem, po rychlém zorientování na každé obrazovce, již byla schopná prototype ovládat. Z provadení testů s prvním uživatelem jsme pořídíli video záznam, který je v příloze.

11 Získané poznatky Mezi nejpozitivnější zjistění patří, že uživatelé rychle pochopili jak se přesunout z výběrové (prostřední) části obrazovky na ovládácí (krajní), což bylo základní myšlenkou celého návrhu. Trochu problémem zde byl význam jednotlivých obrázkových tlačítek (kterých by navíc v produkční aplikaci bylo jiště více). Bohužel kvůli dostatečné velikosti písma nemůžou být nahrazena testovými. Komprosem bylo řešení s zobrazeným popisem, pokud je dané tlačítko vybráno. Po několika měsících použití by toto však již nemělo být problémem. Další problém, který nastal, byl při přechodu z pravého ovládacího panelu do levého, nutnost dvojího použití levého tlačítka většinou uživatele zmátlo.

Nangu.tv prohlížeč médií

Nangu.tv prohlížeč médií Nangu.tv prohlížeč médií A4M33NUR semestrální práce Marek Fišera (fiserma5@fel.cvut.cz) 2011-12-18 Úvod Tento dokument nastiňuje potřeby a doporučení pro uživatelské rozhraní na interaktivní televizi pro

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz 1 Cíl low-fidelity prototypu Tvorba a následné testování aplikace v této podobě má u mne za cíl odhalit

Více

Obsah. Moje menu 4. Ovladač 6. Ovládání sledovaného pořadu 8. Zpětné zhlédnutí 10. Nahrávání 12. Můj seznam kanálů 13.

Obsah. Moje menu 4. Ovladač 6. Ovládání sledovaného pořadu 8. Zpětné zhlédnutí 10. Nahrávání 12. Můj seznam kanálů 13. Obsah Moje menu 4 Ovladač 6 Ovládání sledovaného pořadu 8 Zpětné zhlédnutí 10 Nahrávání 12 Můj seznam kanálů 13 Multidimenze 14 Výběr ze zápasů 15 O 2 Videotéka 16 Aplikace 17 4 zařízení 18 MOJE MENU Ovládání

Více

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Návrh a implementace uživatelského rozhraní (NUR) Zadání Navrhněte webový výstup zpravodajského serveru pro televizní prostředí řešte zejména

Více

Užijte si televizi Horizon od UPC

Užijte si televizi Horizon od UPC Užijte si televizi Horizon od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu Hlavní nabídka Informace Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách

Více

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx)

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) OBSAH: 1. Úvod 2. Set Top Box (STB) 3. MENU IPTV portálu 3.1. Hlavní nabídka 3.2. Přepínání TV kanálů 4. Samoobsluha 5. Videopůjčovna 6. Zabezpečení 7. Doplňkové

Více

X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz

X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz USE-CASE (případy užití) 1. Zapnutí televize Televizi je nutné nejprve zapnout. 1. Uživatel stiskne tlačítko POWER na ovladači

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti kanálu...5 4. Programový průvodce...6 5. Změna pořadí TV kanálů...7

Více

Nej.cz. Uživatelská příručka k interaktivní televizi

Nej.cz. Uživatelská příručka k interaktivní televizi Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi 1 Obsah Označení interaktivních funkcí... 4 Zobrazení TV nabídky... 5 Nabídka EPG... 6 Hledání v TV archivu změna dne... 7 TV archiv / přetáčení / pozastavení...

Více

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu UŽIJTE SI TELEVIZI od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu HLAVNÍ NABÍDKA INFORMACE Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách se

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9)

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) UPOZORNĚNÍ: Prosím přesvěčte se, že k použití webového rozhraní máte na Vašem X10 nainstalovaný upgrade R1644 nebo vyšší. 1. Jak provést nastavení k možnosti

Více

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC Semestrální práce předmětu Tvorba uživatelského rozhraní Y39TUR Vypracoval: Kontakt: Obsah Popis aplikace... 3 Cílová skupina... 3 Testované případy

Více

Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003

Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003 Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003 Volba televizního kanálu Po zapnutí se set-top-box automaticky nastaví do režimu přehrávání televize, odkud je možné provést změnu

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem. Relax. Uživatelský manuál

Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem. Relax. Uživatelský manuál Multimediální 8 LCD TV s DVB-T tunerem Relax Uživatelský manuál 1 Dálkové ovládání Popis symbolů Zapnutí/vypnutí TV/RADIO Přepínání mezi TV/rádiem INFO Zobrazení informací Ztišit 1-9, 0 Volba kanálů Přetáčení

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Návod k využívání interaktivních funkcí

Návod k využívání interaktivních funkcí Návod k využívání interaktivních funkcí Vážení zákazníci, těší nás, že jste se rozhodli využívat výhody Interaktivní TV. Svoji Interaktivní TV budete ovládat přes velmi jednoduchou a intuitivní aplikaci.

Více

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21 Obsah Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11 Potřebné parametry počítače pro práci s multimédii 12 Stručně pro každého 12 Podrobněji pro zájemce o techniku 12 Jak ověřit kvalitu svého počítače

Více

Multimediální přehrávač s výstupem VGA/TV, (DigiMedia Player) typ LV234 Katalogové číslo: 15.08.1563

Multimediální přehrávač s výstupem VGA/TV, (DigiMedia Player) typ LV234 Katalogové číslo: 15.08.1563 Multimediální přehrávač s výstupem VGA/TV, (DigiMedia Player) typ LV234 Katalogové číslo: 15.08.1563 Vlastnosti: Plug-in-Play - Prohlížení digitálních fotografií, sledování filmů a přehrávání hudebních

Více

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Ethernetový kabel (CAT 5 UTP/nepřekřížený) Dálkový ovladač s bateriemi

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Ethernetový kabel (CAT 5 UTP/nepřekřížený) Dálkový ovladač s bateriemi Toto zařízení pracuje s následujícími operačními systémy: Windows XP, 2000, Me a 98SE Než začnete DSM-320 Bezdrátový přehrávač médií Budete potřebovat následující vybavení: Počítač s procesorem min. 500

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Přístroj podporuje 16 druhů formátů souborů, mezi které patří PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI, a TCR.

Přístroj podporuje 16 druhů formátů souborů, mezi které patří PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI, a TCR. Základní ovládání Chcete-li zapnout přístroj, stiskněte a podržte tlačítko napájení. Po úvodní obrazovce se automaticky se otevře hlavní nabídka na obrazovce Domů. Hlavní nabídka obsahuje položky Knihy,

Více

Začínáme NSZ-GS7. Síťový multimediální přehrávač. Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění.

Začínáme NSZ-GS7. Síťový multimediální přehrávač. Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění. Začínáme CZ Síťový multimediální přehrávač NSZ-GS7 Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění. První kroky: ON/STANDBY Zapne nebo vypne přehrávač.

Více

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 1. Systémové požadavky... 3 2. Připojení do sítě... 4 3. Přístup pomocí webového

Více

Testování operačního systému Windows Phone 8

Testování operačního systému Windows Phone 8 Testování operačního systému Windows Phone 8 Semestrální práce A2 v rámci předmětu A4B39TUR Muška Adam ČVUT FEL STM 0 Obsah 1. Popis přístroje... 2 2. Popis cílové skupiny... 2 3. Přehled případů užití...

Více

Návod k obsluze DivX / MPEG 4 přehrávače. Technosonic MP-107

Návod k obsluze DivX / MPEG 4 přehrávače. Technosonic MP-107 Technosonic MP-107 1. Váš nový DivX/MPEG 4 přehrávač 2. Bezpečnostní upozornění 3. Zapojení 3.1 VIDEO zapojení 3.2 AUDIO zapojení 4. Nastavení 4.1 Nastavení audia 4.2 Nastavení videa 4.3 Počáteční nastavení

Více

Interaktivní funkce Selfnet TV

Interaktivní funkce Selfnet TV Interaktivní funkce Selfnet TV Uživatelská příručka Vážení zákazníci, těší nás, že jste se rozhodli využívat výhody interaktivní televize Selfnet TV. Svoji Selfnet TV budete ovládat přes velmi jednoduchou

Více

Set Top Box Motorola VIP 1003

Set Top Box Motorola VIP 1003 Set Top Box Motorola VIP 1003 1. Set Top Box Balení Set Top Boxu obsahuje: Set Top Box VIP 1003, dálkové ovládání, baterie do dálkového ovládání, napájecí zdroj, kabel pro připojení zdroje do napájecí

Více

Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou. Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS

Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou. Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS T-Mobile Czech Republic a.s., 2015 1. Ovladač Základní popis funkčních tlačítek

Více

Televize. Uživatelská příručka

Televize. Uživatelská příručka Televize Uživatelská příručka IPTV - TELEVIZE IPTV je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato televize Vám přináší nadstandardní funkce a ten největší komfort při sledování Vašich oblíbených

Více

Televize. Uživatelská příručka

Televize. Uživatelská příručka Televize Uživatelská příručka METRONET TELEVIZE METRONET Televize je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato televize Vám přináší nadstandartní funkce a ten největší komfort při sledování

Více

WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize

WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize Kabelové televize více než televize návod na obsluhu (strana 1) Uživatelská příručka TELEVIZE IPTV je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato

Více

Uživatelské prostřední v nové Kuki 2:0 beta

Uživatelské prostřední v nové Kuki 2:0 beta Uživatelské prostřední v nové Kuki 2:0 beta Přehrávač Bannery Trháky Seriály Posun v čase Detail pořadu Vyhledávání Pokračuj Nahrávky Kino Nastavení Dashboard (Základní obrazovka) Dashboard zobrazuje veškerý

Více

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV v.2.4 Obsah Označení interaktivních funkcí... 3 Zobrazení TV nabídky... 4 Nabídka EPG... 5 Hledání v TV archivu změna dne... 6 TV archiv / přetáčení

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka WATCH ME Uživatelská příručka DIGITÁLNÍ PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Přehled funkcí Watch me je hodinkový Bluetooth přehrávač formátu MP3 s kapacitním dotykovým displejem, uživatel se může prsty dotknout ikony na obrazovce

Více

VPCO - video pult centrální ochrany

VPCO - video pult centrální ochrany VPCO - video pult centrální ochrany VPCO Video Pult Centrální Ochrany 1. Úvod 2. 4-monitorový systém 3. Vlastnosti VPCO 4. Práce operátora s VPCO 5. Televizní stěna VPCO 1. Úvod VPCO je operační pracoviště

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

Návod k použití aplikace Reliview

Návod k použití aplikace Reliview Návod k použití aplikace Reliview 1. Představení funkcí aplikace Tato aplikace je určena k připojení mobilních telefonů Android a Iphone na kamery a rekordéry Relicam. 1. Zajišťuje příjem obrazu z kamer

Více

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV

Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi NetTV ARRIS 1113 1 Obsah Označení interaktivních funkcí...4 Zobrazení TV nabídky...5 Nabídka TV...6 Hledání v TV archivu změna dne...7 TV archiv / přetáčení

Více

Rikomagic MK22/22 Plus

Rikomagic MK22/22 Plus Rikomagic MK22/22 Plus Instalační příručka CZ Děkujeme Vám za zakoupení Rikomagic MK22/22 Plus MK22/22 Plus je výkonné multimediální centrum pro domácí zábavu přinášející online zábavu do vašeho obývacího

Více

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Jakub Wagner wagnejak@fel.cvut.cz 1. ÚVOD Cílem práce bude otestovat výukovou aplikaci angličtiny na DVD pro základní školy. Aplikace je cílena pro ovládání

Více

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ. Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ. Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ Set Top Box Motorola VIP 1003 Portálu IPTV Set Top Box Motorola VIP1003 Set Top Box Balení Set Top Boxu obsahuje: Set Top Box VIP 1003 Dálkové ovládání Baterie do dálkového ovládání Napájecí

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

Inteligentní řešení kamerového systému

Inteligentní řešení kamerového systému Inteligentní řešení kamerového systému Uživatelský manuál Přehrávání a zálohování záznamů Přehrávání Přehrávání pořízených videozáznamů, zobrazení a vyhledávání neobvyklých událostí a informací o systému

Více

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace Pouze pro telefony se systémem Android Obsah 1. VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Funkce... 3 1.3 Technické požadavky na provoz aplikace...

Více

Návod ke službě IPTV HD internet.tv

Návod ke službě IPTV HD internet.tv +420 499 949 494, 777 719 280 (8:00-20:00) info@hdinternet.cz / www.hdinternet.cz Návod ke službě IPTV HD internet.tv 1 Obsah tohoto dokumentu: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Popis funkcí Set-Top boxu...

Více

Návod na použití portálu 802

Návod na použití portálu 802 Návod na použití portálu 802 Použití nápovědy Nápovědu aktivujete stiskem zeleného tlačítka v dolní části ovladače (Aplikace) a zeleného tlačítka (Help). Rolování v textu provedete pomocí rolovacích tlačítek.

Více

Úvod 13. Seznámení s PowerPointem 15. K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací.

Úvod 13. Seznámení s PowerPointem 15. K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací. Obsah Úvod 13 1 Seznámení s PowerPointem 15 K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací. 19 Spuštění a ukončení programu 20 Spuštění PowerPointu

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti pořadu...5 4. Programový průvodce...6 5.

Více

NA2750. Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3

NA2750. Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3 NA2750 Automobilový přehrávač DVD a CD disků a souborů MP3 Dotykový displej 6,8 USB konektor Vstup pro SD kartu Vstup pro externí zařízení Uživatelská příručka 1 Obsah Ukázka základního ovládání Demo...

Více

Uživatelský manuál. FULL HD LED stropní monitor (AUX/HDMI/USB/FM-TX)

Uživatelský manuál. FULL HD LED stropní monitor (AUX/HDMI/USB/FM-TX) FULL (AUX/HDMI/USB/FM-TX) Používání Používání dálkového ovladače Nasměrujte dálkový ovladač na snímač do vzdálenosti přibližně 2m. Vystavení snímače přímému slunečnímu žáření může způsobit dočasnou nefunkčnost

Více

Návod k obsluze. GeoVision ViewLog SW verze 8.12. Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1

Návod k obsluze. GeoVision ViewLog SW verze 8.12. Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1 Návod k obsluze GeoVision ViewLog SW verze 8.12 Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1 Obsah : Přehrávání videosouborů úvod strana 3 Přehrávání v hlavním systému (ViewLog) strana 4 1. Základní obrazovka

Více

4.6 Zpracování videa na počítači

4.6 Zpracování videa na počítači 3. 4.6 Zpracování videa na počítači V řetězci bude na vstupu zapojeno zařízení, které nám poslouží jako zdroj signálu. Nemusí se nutně jednat jen o digitální kameru, web kameru či mobilní telefon. Můžeme

Více

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Tento program slouží k vytváření vlastních filmů, která se mohou skládat z fotografií, videí, titulků a zvuku. Movie Maker je součástí instalace operačního systému Windows 7 a

Více

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Speciální vzdělávací pomůcky k podpoře výuky slabozrakých žáků Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Požadavky na počítač Pro používání čtených pomůcek Vám postačí běžný osobní počítač, reproduktory

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

WORD. (zobecněno pro verzi 2007)

WORD. (zobecněno pro verzi 2007) WORD (zobecněno pro verzi 2007) Program MS Word patří softwarově do skupiny uživatelských aplikací, které se nazývají textové editory. Slouží především k editacím či-li úpravám textů vč. vkládání grafických

Více

jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce

jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce Obsah Ovládání Ovladač 4 Hlavní nabídka 6 Ovládání sledovaného pořadu 8 Nastavení O 2 TV 10 Info o sledovaném pořadu 11 Přehled televizních kanálů 12 Přehled

Více

4 Microsoft Windows XP Jednoduše

4 Microsoft Windows XP Jednoduše Obsah ÚVOD Nové zkušenosti s novými Windows XP 11 Vaším cílem je: 11 A. Hraní her, využívání encyklopedií a výukových programů, účetnictví 11 B. Procházení WWW stránek Internetu, využívání elektronické

Více

IP kamera. Uživatelský manuál

IP kamera. Uživatelský manuál IP kamera Uživatelský manuál Upozornění: Tento manuál nemusí zcela přesně popisovat některé technické detaily nebo může obsahovat tiskařské chyby. Pokud byste nemohli vyřešit některé problémy pomocí tohoto

Více

DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES!

DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES! DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES! www.cleerio.cz PŘIHLÁŠENÍ DO MAPOVÉHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU Mapová aplikace je přístupná na vašem počítači i tabletu. Stačí být připojen

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba M.NET TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Xtreamer Wonder. Uživatelská příručka CZ

Xtreamer Wonder. Uživatelská příručka CZ Xtreamer Wonder Uživatelská příručka CZ Děkujeme Vám za zakoupení Xtreamer Wonder Xtreamer Wonder je zcela nový media hub na bázi Android 4.4 KitKat s čtyřjádrovým ARM Cortex A9 procesorem a grafikou Mali

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury 6.5.2014 L 133/43 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 459/2014 ze dne 29. dubna 2014, kterým se mění některá nařízení o zařazení zboží do kombinované nomenklatury EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o

Více

/ NVR-4008 / NVR-4016

/ NVR-4008 / NVR-4016 DINOX rekordéry: NVR-4004 NVR-4008 NVR-4016 Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 Před instalací NVR... 3 Instalace NVR... 3 Instalace pevného disku... 3 Přední panel... 5

Více

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 KAPITOLA 1 Instalace a úvod do Windows Vista 13 Instalace z disku DVD 14 Volba uživatelského účtu 16 První kroky v grafickém rozhraní 18 Práce

Více

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Dálkový ovladač s bateriemi

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Dálkový ovladač s bateriemi Toto zařízení splňuje podmínky pro zařízení UPnP AV a Intel Network Media. Než začnete DSM-320 Bezdrátový přehrávač médií Budete potřebovat následující vybavení: Počítač s procesorem min. 500 MHz, min.

Více

Uživatelský Manuál HyperMedia Center Obsah V1.5

Uživatelský Manuál HyperMedia Center Obsah V1.5 Uživatelský Manuál HyperMedia Center Obsah V1.5 ÚVOD...1 OVLÁDÁNÍ PŘEHRÁVAČE...1 NAVIGAČNÍ PŘEHLED...2 TV...3 VSTUPNÍ ZDROJ...3 SEZNAM KANÁLŮ...3 PLÁN...4 NASTAVENÍ...5 EPG...7 PŘEHLED OVLADAČŮ TV...7

Více

Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1?

Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1? Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1? Zařízení zapojte do televizoru pokud možno do HDMI vstupu. Pokud Váš televizor HDMI vstup nemá, použijte přibalené CINCH konektory, případně se SCART redukcí.

Více

A4B39TUR 2014/2015. Ondřej Netík. Desktopová aplikace pro Windows. Spotify

A4B39TUR 2014/2015. Ondřej Netík. Desktopová aplikace pro Windows. Spotify A4B39TUR 2014/2015 Desktopová aplikace pro Windows Spotify Contents 1. Úvod... 3 1.1. Popis testované aplikace... 3 1.2. Cílová skupina... 4 1.3. Popis testovaných use case scénářů... 4 1.3.1. Vytvoření

Více

[IM-WMC] Městská cyklonavigace D3

[IM-WMC] Městská cyklonavigace D3 [IM-WMC] Městská cyklonavigace D3 A4M39NUR MARTIN HELLER, DAVID LUKSCH, MIROSLAV NEDVĚD Obsah Low-Fidelity prototyp...2 Pokryté scénáře...2 Popis prototypu...2 Uživatelské testování...3 Cíle...3 Test setup...3

Více

Používání přehrávače ipod

Používání přehrávače ipod Používání přehrávače ipod Používání přehrávače ipod Po připojení ipodu můžete přehrávat hudební nebo video soubory. Tento přijímač umožňuje provádět různé operace, jako např. výběr souboru ze seznamu nebo

Více

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček Operační systém Windows VY_32_INOVACE_10_1_01_AP Operační systém Základní prostředí pro práci na počítači Spouštíme z něj další programy (aplikace) kancelářské aplikace

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba Dragon TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player

Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce C Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player Jakub Groll Jaroslav Skala

Více

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 Stručný obsah Úvod 15 KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19 KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41 KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 KAPITOLA 4 Práce se schránkou 85 KAPITOLA 5 Osobní přizpůsobení

Více

Archive Player Divar Series. Návod k obsluze

Archive Player Divar Series. Návod k obsluze Archive Player Divar Series cs Návod k obsluze Archive Player Obsah cs 3 Obsah 1 Úvod 4 2 Použití 5 2.1 Spuštění programu 5 2.2 Popis hlavního okna 6 2.3 Tlačítko Otevřít 6 2.4 Pohledy kamery 6 2.5 Tlačítko

Více

Mini AHD DVR BD Návod k obsluze. Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7,

Mini AHD DVR BD Návod k obsluze. Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7, Mini AHD DVR BD-3118 Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7, 170 00 e-mail: podpora@spionazni-technika.cz www.spionazni-technika.cz 1 Rychlý průvodce a) Připojte zařízení

Více

Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz

Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz ČVUT, FEL, Návrh uživatelského rozhraní 2011 Úvod Cílem práce je navrhnout uživatelské rozhraní televize / set-top

Více

[XXX-PUB] Návrh uživatelského rozhraní pro ovládací panel v restauracích The PUB

[XXX-PUB] Návrh uživatelského rozhraní pro ovládací panel v restauracích The PUB D2 [XXX-PUB] Návrh uživatelského rozhraní pro ovládací panel v restauracích The PUB Radek Ježdík Petr Hejhal Petr Smrček jezdirad@fel.cvut.cz hejhape1@fel.cvut.cz smrcepet@fel.cvut.cz 27. října 2013 Případy

Více

Rollei Historyline 98. Používání funkce Wi-FI

Rollei Historyline 98. Používání funkce Wi-FI Rollei Historyline 98 Používání funkce Wi-FI Používání funkce Wi-Fi Pomocí funkce Wi-Fi můžete ihned přenést fotografie a videa z fotoaparátu do jiných chytrých zařízení (Telefony, tablety s Android či

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem, LCD displejem a. kamerou DVR-156. Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním. použitím přístroje.

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem, LCD displejem a. kamerou DVR-156. Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním. použitím přístroje. Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem, LCD displejem a kamerou DVR-156 Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním použitím přístroje. Úvod S tímto profesionálním diktafonem zaznamenáte naprosto čistý

Více

Test s uživatelem Ashampoo Burning Studio

Test s uživatelem Ashampoo Burning Studio Test s uživatelem Ashampoo Burning Studio vypracováno v rámci předmětu Testování uživatelského rozhraní v zimním semestru 2011 Jan Červenka, František Bauma, Tadeáš Brzák, Viktor Schumann, Tomáš Klejna

Více

Rikomagic MK05. Uživatelská příručka CZ

Rikomagic MK05. Uživatelská příručka CZ Rikomagic MK05 Uživatelská příručka CZ Děkujeme Vám za zakoupení Rikomagic MK05 Rikomagic MK05 je výkonný čtyřjádrový TV Box na bázi Android 4.4 KitKat s čtyřjádrovým ARM Cortex procesorem a grafikou Mali

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Autorizace webového prohlížeče... 4 3.2. Instalace a autorizace mobilní aplikace...5 4. Popis funkcí Set-Top

Více

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu.

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu. Návod Video Viewer 1.9.9 1 Dodávaný licencovaný software Následující stránky popisují nejpoužívanější funkce software Video Viewer. Podrobnosti o softwaru a jeho nastavení, najdete v rozšířené příručce,

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Přijímač digitální pozemní televize do počítače KD - 6 1 7 NÁVOD K POUŽITÍ

Přijímač digitální pozemní televize do počítače KD - 6 1 7 NÁVOD K POUŽITÍ Přijímač digitální pozemní televize do počítače KD - 6 1 7 NÁVOD K POUŽITÍ 1 Děkujeme za zakoupení USB adaptéru KD609. Je navržen pro příjem digitální televize do osobního počítače nebo notebooku v digitální

Více

Popis ovládacích tlačítek a konektorů

Popis ovládacích tlačítek a konektorů Vlastnosti výrobku detekce pohybu, záznam na SD kartu, jednoduché užívání; dva video vstupy; možnost připojení CCD/CMOS kamer, jednoduchá instalace ; dva volitelné kanály; inteligentní technologie, rekordér

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO P1

Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.4 a má čtyřjádrový 1,8GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

ZAČÍNÁME 11 LEKCE 1 HRUBÝ STŘIH 19

ZAČÍNÁME 11 LEKCE 1 HRUBÝ STŘIH 19 OBSAH ZAČÍNÁME 11 STŘIH V PROGRAMU FINAL CUT PRO LEKCE 1 HRUBÝ STŘIH 19 Spuštění programu Final Cut Pro 19 Jak vypadá rozhraní programu Final Cut Pro 21 Pracovní postup 27 Import a prohlížení částí projektu

Více

Webová verze Selfnet TV

Webová verze Selfnet TV Webová verze Selfnet TV Uživatelská příručka Přihlášení... 2 Uživatelské prostředí... 3 Živé vysílání a volba programu... 5 Procházení programové nabídky... 8 Informace o pořadu, podobné pořady...11 Vyhledávání

Více