Návod k obsluze Fréza na kov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod k obsluze Fréza na kov"

Transkript

1 Návod k obsluze Fréza na kov

2

3

4

5 1. Bezpečnostní informace Prosím dodržujte bezpečnostní pokyny obsažené v příručce, která je součástí dodávky. UPOZORNĚNÍ! Čtěte všechny bezpečnostní pokyny a instrukce. Zanedbání při dodržování bezpečnostních pokynů a instrukcí mohou mít za následek úder elektrickým proudem, požár a//nebo těžká zranění. Všechny bezpečnostní pokyny a instrukce si uložte na bezpečném místě pro budoucí použití. Je naprosto nezbytné, aby obsluha používala při práci se strojem osobní ochranné pomůcky. K zabránění poranění očí vždy používejte ochranné brýle. Máte-li dlouhé vlasy, musíte nosit síťku na vlasy nebo vhodnou pracovní čepici. Noste těsně přiléhající pracovní oblečení. Nástroj by mohl zachytit při otáčení rukávy atd. K odstraňování třísek používejte vhodný hák. Nikdy neodstraňujte třísky pouze rukou. Při vypnutém stroji se střísky nejlépe odstraní pomocí kartáčku nebo podobného nástroje. Stroj mohou obsluhovat pouze osoby starší 18 let, které ví, jak se strojem pracovat. Osoby ve věku mezi 16 a 18 smí se strojem pracovat pouze pod dohledem dospělé osoby. Před zahájením prací zkontrolujte, zda ochranné prvky správně fungují. Nepřetěžujte stroj. Elektrické nástroje fungují lépe a bezpečněji při použití v rozmezí jejich uvedeného výkonu. Používejte správné nástroje a ujistěte se, že nástroje (frézovací nástroj, vrták) nejsou tupé nebo zlomené. Vždy veďte silový kabel ze zadní části stroje. Chraňte kabel před teplem, olejem a ostrými hranami. Před prováděním oprav a údržby, a jestliže stroj není používán, vytáhněte zástrčku. Práce na elektrickém zařízení smí provádět pouze kvalifikovaný elektrikář. Používejte pouze originální díly. Čisté pracoviště usnadní práci. Soustřeďte se na to, co děláte. Při práci používejte rozum. Ujistěte se, že základna, na které je stroj umístěn, udrží hmotnost stroje a je dostatečně stabilní, aby nedocházelo při práci k vibracím. Všechny holé části stroje jsou již dobře namazány, aby byly chráněny před korozí. Před prvním použitím stroje je očistěte vhodným ekologicky šetrným čisticím prostředkem. Tento stroj nesmí být používán k obrábění materiálů, které jsou toxické nebo tvoří prach, jako je dřevo, teflon atd. Nepoužívejte stroj v blízkosti hořlavých kapalin nebo plynů. Používejte stroj pouze ve vhodných místnostech a nevystavujte stroj vlhkým nebo mokrým prostředím. Při práci dbejte na vhodné osvětlení. Nepoužívejte kabel k vytažení zástrčky ze zásuvky.

6 Ujistěte se, že obráběný kus je při práci pevně upevněn. Vždy upínejte obráběný kus do svěráku stroje nebo pomocí upínacích čelistí. Používejte pouze ostré a čisté nástroje. V nebezpečných situacích nebo v případě technických závad vypněte ihned stroj a vytáhněte síťovou zástrčku ze zásuvky! Při poškození stroje přestaňte pracovat a vytáhněte síťovou zástrčku. Upozornění! Používejte pouze náhradní díly a vybavení schválené výrobcem. Použití neschválených dílů představuje nebezpečí zranění. Udržujte pracovní oblast čistou a uklizenou. Neuklizená pracovní oblast může způsobit nehody. Používejte ochranné brýle. Při práci, která způsobuje vznik prachu, používejte také obličejovou nebo prachovou masku. Před zahájením prací odstraňte klíče pro sklíčidla a jiné nástroje. 2. Rozvržení (obr. 1-4) 1. Frézovací hlava 2. Křížový stůl 3. Stojan stroje 4. Pracovní vřeteno 5. Řadicí páka 6. Volicí spínač otáček 7. Nastavovací kolečko pro jemný posuv 8. Spínač ON/OFF 9. Sklíčidlo pro vrták s ozubeným věncem 10. Ruční klika pro příčné saně 11. Ruční klika pro podélné saně 12. Zarážka hloubky 13. Upevňovací matice pro nastavení úhlu 14. Rukojeťový kříž 15. Kryt vřetene 16. Kryt proti šponám 4. Správné použití Tento stroj je určen k vrtání, hloubkovému frézování a čelnímu frézování malých obráběných kusů (max. rozměry: 300 mm x 200 mm x 200 mm) vyrobených z kovu, plastu nebo podobných materiálů. Smí se používat pouze vrtací a frézovací nástroje s válcovitým dříkem max. 16 mm s vrtákovým sklíčidlem se standardním ozubeným věncem. Průměr nástroje k obrábění kovů (ST37) nesmí být více než 13 mm. Nástroje s kuželovým dříkem (MK3) mohou být namontovány přímo na vřeteno. Tento vrtací a frézovací stroj je vhodný pouze pro domácí použití a nesmí být používán k průmyslovým účelům. Stroj smí být používán pouze k předepsanému účelu. Jakékoliv jiné použití bude považováno za nesprávné použití. Za škody nebo zranění všeho druhu z toho vyplývající ručí uživatel/obsluhující osoba a ne výrobce K řádnému použití stroje musíte také dodržovat bezpečnostní pokyny, pokyny k montáži a návod k obsluze, nacházející se v tomto manuálu. Všechny osoby, které používají tento stroj nebo provádějí jeho údržbu, se musí seznámit s tímto manuálem a musí být informovány o možných nebezpečích. Také je nutné dodržovat nařízení k prevenci nehod platné ve vaší oblasti. Totéž platí pro obecná pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

7 Dbejte prosím na to, že naše přístroje nebyly určeny pro živnostenské, řemeslné nebo průmyslové použití. Nepřebíráme žádné ručení, pokud je přístroj používán v živnostenských, řemeslných nebo průmyslových podnicích a při srovnatelných činnostech. Výrobce neručí za žádné změny provedené na stroji nebo za jakékoliv škody vyplývající z těchto změn. I když se stroj používá podle pokynů, je nemožné eliminovat určité zbytkové rizikové faktory. V souvislosti s konstrukcí a designem stroje mohou existovat následující nebezpečí: Kontakt s čelisťovým sklíčidlem tam, kde není kryt. Kontakt s rotujícími díly (nebezpečí zranění). Vystřelení obráběných kusů a částí obráběných kusů ze stroje. Škodlivá chladiva a maziva. Zajistěte, aby byla likvidována ekologicky šetrným způsobem. Kontakt s rotujícími komponenty tam, kde nejsou zakryty. Nebezpečí zranění! Upozornění! Nebezpečí zranění! Vždy ihned vytáhněte klíče čelisťového sklíčidla a nikdy je nenechávejte vložené ve sklíčidle. Nebezpečí zranění frézovacím nástrojem, i když není používán. Odlétnutím třísek a jiných úlomků může dojít ke zranění očí. Musíte nosit ochranné brýle! 5. Technické parametry Přípojka: 230 V ~ 50 Hz Rychlost vřetena: L(0-1,100 min-1) H (0-2,500 min-1) Max. výkon: 550 W (S3 50%) Rozměry stolu: 390 x 90 mm Max. přestavení stolu Y: 100 mm Max. přestavení stolu in X: 220 mm Max. vřetena zdvih Z: 280 mm Nastavení úhlu levá/pravá: Sklíčidlo: mm Morse kužel: MK 3 Čistá hmotnost: 50.0 kg Hrubá hmotnost: 68.0 kg 6. Spuštění Důležité! Než začnete na přístroji provádět montáž a nastavení, vždy vytáhněte síťovou zástrčku ze zásuvky. K zabránění poškození při dopravě přepravujte vždy stroj ve svislé poloze a pokud možno v originálním obalu. Počítejte s přídavkem na hmotnost stroje! Čistá hmotnost stroje je 50 kg. Použijte vhodné dopravní prostředky, které podpoří hmotnost stroje. Nejsou-li k dispozici dopravní prostředky, zdvihejte stroj opatrně, abyste zabránili zranění osob a poškození samotného stroje.

8 Chraňte stroj proti vlhkosti a dešti. Stroj smí být instalován a používán pouze na suchých, dobře větraných místech. Rozmezí teplot pro provoz stroje by mělo být mezi +15 a +40. Jsou pouzdro na nástroj a fréza dostatečně zajištěny? Zkontrolujte, zda nejsou některé části stroje uvolněné. Byla zvolena správná rychlost otáčení? Jsou stroj a upínací zařízení čisté a bez třísek? Zkontrolujte, zda byly všechny upevňovací šrouby soustředného pouzdra utaženy a že lze vřeteno volně otočit rukou. Všechny kryty a bezpečnostní zařízení musí být řádně upevněny před zapnutím stroje. Čelisťové sklíčidlo se musí volně pohybovat. Před spuštěním se ujistěte, že vše bylo správně smontováno a že se pohyblivé části mohou snadno pohybovat. Před připojením stroje ke zdroji proudu se ujistěte, že údaje na štítku odpovídají údajům vaší elektrické sítě. Upevněte dodaná držadla kliky (obrázek 5). 6.2 Instalace Umístěte stroj na rovnou plochu (pracovní stůl atd.). Upozornění: Stroj musí být pevně přišroubován k základně s použitím 4 šroubů. Použijte k tomu čtyři upevňovací otvory na základní desce stroje. Ujistěte se, že je dostatek prostoru pro spojení stolu a trámu a nastavení úhlu. Také se musíte ujistit, že předmět nacházející se pod strojem je dostatečně stabilní, aby unesl hmotnost stroje (cca 50 kg)! Všechny holé části stroje jsou již dobře namazány, aby byly chráněny před korozí. Před prvním použitím stroje je očistěte vhodným ekologicky šetrným čisticím prostředkem. Nepoužívejte žádné čisticí prostředky, které by mohly poškodit nátěr stroje a při čištění zajistěte dostatečné větrání. Namažte stroj nekyselým mazacím olejem po čištění. Upozornění: olej, mazivo a čisticí prostředky jsou škodlivé pro životní prostředí a musí být likvidovány ekologicky šetrným způsobem- ne do domácího odpadu! 6.3 Připojení k síti / spínač Stroj smí být provozován pouze s jednofázovým proudem 230 V / 50 Hz. Elektrický obvod musí být chráněn pojistkou ne větší než 16A Spuštění stroje (obr. 3/4) Nejprve nastavte spínač k volbě rychlosti (6) do polohy 0. Pokud je aktivován také spínač nouzového zastavení (8), budete muset uvolnit pojistku. Oranžové světlo zhasne (b). Jakmile se rozsvítí zelené světlo (a), může být nastavena požadovaná rychlost otáčení stroje a stroj se spustí Vypnutí stroje (obr. 4) Vypněte stroj stisknutím spínače nouzového zastavení (8) a poté vytáhněte síťovou zástrčku.

9 7. Obsluha a nastavení Upozornění: Vždy vytáhněte síťovou zástrčku před prováděním jakýchkoliv nastavení stroje. 7.1 Nastavení rychlosti otáčení (obr. 3-4) Použijte řadicí páku (5) na straně stroje pro výběr mezi dvěma rozsahy rychlosti Přední poloha (L) pro rychlost otáčení 0 až 1100 min-1 Zadní poloha (H) pro rychlost otáčení 0 až 2500 min-1 Upozornění: Neměňte rychlosti otáčení (L a H) během otáčení vřetene! Rychlost otáčení může být nastavena plynule v rámci rozmezí rychlosti. Použijte spínač k výběru rychlosti (6) k přesnému nastavení rychlosti otáčení. 7.2 Správná rychlost otáčení/ řezná rychlost Výběr správné řezné rychlosti má obrovský význam pro životnost nástroje a výsledek práce. Správná rychlost závisí na materiálu. Je-li zvolená rychlost otáčení správná, bude řezná rychlost také správná.

10 7.2.1 Vrtání Základní pravidlo: Čím menší je díra a měkčí materiál, tím vyšší rychlost otáčení. Níže uvedená tabulka vám pomůže zvolit správnou rychlost pro různé materiály. Poznámka: Rychlosti otáčení jsou pouze navrhované hodnoty. K nastavení rychlosti viz kapitolu 7.1. Vrták Litina Ocel Železo Hliník Bronz

11 7.2.2 Frézování Rychlost otáčení se vypočte následovně: n = v / (π x d ) n = rychlost otáčení v min-1 v = řezná rychlost v m/min d = průměr nástroje v m π = 3.14 Rychlořezná ocel Tvrdý kov Materiál Pevnost v tahu Hloubka řezu Řezná rychlost Hloubka řezu Řezná rychlost Obecná konstrukční ocel; nástrojová ocel; kalená a popouštěná ocel; litina Dobře obrobitelná ocel Šedá litina Ocel s tmavým jádrem Bílá temperovaná litina Slitiny hliníku Slitiny mědi Hodnoty pro řezné rychlosti a maximální hloubky řezu pro příslušný materiál jsou uvedeny v seznamu níže nebo v tabulkách.

12 7.3 Upnutí nástrojů (obr. 3,4,6-8) Používejte pouze nástroje, upínací zařízení nebo nástrojová lůžka s Morse kuželem MK3 a vnitřním závitem M12 k zajištění optimálního upnutí ve vřetenu. Redukční pouzdra nesmí být používána! Upínací nástroje na vřetenu Vypněte stroj a vytáhněte síťovou zástrčku Odstraňte kryt vřetene (15). Očistěte a odmastěte kuželový dřík (18) a vřeteno (4). Nyní vložte kuželový dřík (18) do pouzdra vřetene (4). Upozornění: K zabránění zranění vždy používejte tkaninu k přidržení frézy! K upevnění vřetene v dané poloze vložte ustavovací kolík (17) do stěny pouzdra vřetena. K upevnění kuželového dříku v dané poloze utáhněte spojovací tyč (19) pomocí otevřeného klíče (SW17). Spojovací tyč musí být přišroubována ke kuželovému trnu asi 8 otáčkami (ve směru hodinových ručiček klíče. Upozornění: Vždy zajistěte nástroj nebo sklíčidlo na vrtáky pomocí spojovací tyče, aby se zabránilo uvolnění nástroje. Odstraňte ustavovací kolík (17). Znovu připevněte kryt vřetene (15) Odebrání nástroje z pracovního vřetene Vypněte stroj a vytáhněte síťovou zástrčku. Odstraňte kryt vřetene (15). K upevnění pracovního vřetene v dané poloze vložte ustavovací kolík (17) do stěny pouzdra vřetene. Uvolněte spojovací tyč otočením otevřeného klíče (SW17) proti směru hodinových ručiček. Uvolněte kuželový dřík (18) opatrně mírným poklepáním gumovým kladivem na táhlo (19) a vyjměte jej z pouzdra vřetene. K zabránění zranění vždy používejte tkaninu k přidržení frézy! Znovu připevněte kryt vřetene (15) Manipulace se sklíčidlem na vrtáky Do sklíčidla na vrtáku upínejte pouze válcové nástroje se stanoveným maximálním průměrem dříku (9). Nástroj musí být ostrý a bez vad. Nepoužívejte nástroj s deformovaným nebo poškozeným dříkem Používejte pouze příslušenství nebo přídavné jednotky schválené výrobcem. Vložte dřík nástroje celý do sklíčidla na vrtáky (9) a utáhněte jej pomocí dodaného klíče. Vytáhněte klíč. Ujistěte se, že upevněný nástroj je pevně usazen. Upozornění: Nenechávejte klíč uvnitř. Mělo by to za následek vystřelení klíče ven, což by mohlo způsobit zranění. 7.4 Upnutí obrobků Upozornění: Obrobky musí být vždy pevně upnuty! To je důležité jak pro vaši vlastní bezpečnost, tak pro výsledek práce. Není-li obrobek pevně upnut, může být vytržen posuvnou silou frézy a vystřelen ven.

13 Nejlepší je použít svěrák (není obsažen v dodávce). Svěrák může být pevně připojen ke stolu stroje s použitím utahovacích šroubů a bloků proti posunu. Před posledním utažením šroubů použijte mikrometrické měřidlo, abyste se ujistili, že je svěrák připojen přesně rovnoběžně s vedením podélných saní. K upevnění obrobku ke stolu můžete také použít vhodné upínací čelisti (nejsou obsaženy v dodávce). Musíte se ujistit, že upínací čelisti mají správnou velikost, aby zaručily bezpečné upnutí obrobku. 7.5 Posuv (obr. 7,8) Posuv musí být prováděn ručně Běžný posuv frézovací hlavy (obr. 1,2,9) Potáhněte rukojeťový kříž (14) posuvného zařízení zcela pryč ze stroje. Nástroj může být nyní rychle přisunut směrem k obrobku pomocí rukojeťového kříže. Pro vrtání se používá běžný posuv. Hloubka vrtání nebo frézování může být omezena ve směru Z prostřednictvím zarážky hloubky (12). Uvolněte pojistnou rukojeť (20) na zarážce hloubky (12). Nastavte zarážku hloubky v požadované poloze a znovu utáhněte pojistnou rukojeť (20). Poloha posuvu může být odečtena na stupnici (21) Jemný posuv frézovací hlavy (obr. 1,9) Potlačte rukojeťový kříž (14) směrem k frézovací hlavě (1) tak aby zapadly zuby čelistní spojky (27). Fréza může být nyní přesně umístěna s použitím kolového voliče pro jemný posuv (7). Jeden stupínek na stupnici odpovídá 0.02 mm posuvu stolu. Jakmile byla nastavena požadovaná hloubka frézování, musí být frézovací hlava (1) upevněna v poloze s použitím odpovídající upínací páky (28) Posuv křížového stolu (obr. 1/10) Křížový stůl (2) stroje může být posunován ručně ve dvou kolmých směrech (X,Y). Pro frézování je posuv prováděn obsluhou klik (10,11). Nulová poloha posuvu může být nastavena s použitím stupnice na ruční klice. Jeden stupínek na stupnici odpovídá 0.02 mm posuvu stolu. Pokud není používána jedna příčná osa (X nebo Y) stolu, měla by být pevně připnuta pomocí vhodné upínací páky (22). 7.6 Naklopení (obr. 1,2,11-13) Frézovací hlava může být naklopena o 45 doleva nebo doprava, což umo žní řezání úkosů nebo drážek V. Upozornění: Před zahájením nastavení se ujistěte, že je stroj pevně přišroubován k pracovní ploše! Vypněte stroj. Držte hlavu stroje pevně (1) jednou rukou, abyste zabránili jejímu převrhnutí.

14 Uvolněte upínací matice (13) pomocí otevřeného klíče (SW 36). Uvolněte 0 pojistku (23) tak, že ji vytáhnete. Nastavte požadované úhel klínu s použitím úhlové stupnice (24). Znovu utáhněte upínací matice (13). 7.7 Nastavení vedení úkosu (obr. 14) Je-li stroj často používán, může se mezera mezi skluznými plochami příčných saní a podélných saní a frézovací hlavy změnit. K zajištění optimální funkce a pohybu znovu nastavte přibližně každý rok vedení úkosu. Uvolněte pojistné matice (25). Nastavte stavěcí šrouby (26) tak, aby tlak vynaložený na vedení úkosu byl stejný na každém stavěcím šroubu. Podržte stavěcí šroub v poloze (26) s použitím imbusového klíče (3 mm) a znovu utáhněte pojistné matice (25). Tip: K zajištění jednotného nastavení vždy dotáhněte stavěcí šrouby rovnoměrně z obou stran a začněte z vnější strany. 8. Opracování 8.1 Vrtání a hloubkové frézování Upevněte sklíčidlo na vrtáky a nástroj podle popisu v kapitole 7.2 a zajistěte je spojovací tyčí. Utáhněte sklíčidlo na vrtáky pomocí klíče. Nastavte správnou rychlost otáčení (viz kapitoly ). Upněte pevně obrobek pomocí svěráku nebo upínacích čelistí. Posuňte křížový stůl (2) do požadované polohy (směr X nebo Y). Nastavte zarážku hloubky (viz kapitolu 7.5.1) a ujistěte se, že se nástroj nedotýká obrobku. Z pracovní oblasti odstraňte všechny předměty, které již nepotřebujete. Zapněte stroj a nastavte správnou rychlost vřetene pomocí voliče rychlosti (6). Proveďte vrtání a frézování. Poznámka:Větší vrtané otvory by měly být předvrtány nejprve pomocí malého spirálového vrtáku. Odeberte vrták z obrobku několikrát během vrtání tak, aby vyvrtaný otvor zůstal bez třísek. Hloubka vrtání nebo frézování závisí na nastavení zarážky hloubky (12). Po dokončení prací vraťte frézovací hlavu do horní polohy a vypněte stroj. Očistěte stroj a upínací prvky a v případě nutnosti je namažte Zahlubování a středicí vrtání Pamatujte si, že zahlubování by mělo být prováděno s pomalou řeznou rychlostí a pomalým posuvem, zatímco středicí vrtání by mělo být prováděno s vysokou řeznou rychlostí a pomalým posuvem. 8.2 Čelní frézování Upněte upínací sklíčidlo a nástroj v dané poloze (viz kapitolu 7.1) a zajistěte je spojovací tyčí (19). Utáhněte sklíčidlo pomocí klíče. Nastavte správnou rychlost otáčení (viz kapitolu ). Upozornění: Neměňte rozsah rychlostí otáčení (L a H) během chodu vřetene! Upněte pevně obrobek pomocí svěráku nebo upínacích čelistí. Posuňte křížový stůl do požadované polohy (směr X nebo Y).

15 Nastavte zarážku hloubky (viz kapitolu 7.4.1) a ujistěte se, že se nástroj nedotýká obrobku. Z pracovní oblasti odstraňte všechny předměty, které již nepotřebujete. Zapněte stroj a nastavte správnou rychlost vřetene pomocí voliče rychlosti (6). Proveďte frézování. Nastavte křížový stůl ve směru X a Y pomocí ručních klik (viz 7.5.3). Po dokončení práce vypněte stroj a vraťte frézovací hlavu (1) do horní polohy. Očistěte stroj a upínací prvky a v případě nutnosti je namažte. Po použití stroje je nutné znovu očistit a namazat pracovní stůl. 9. Čištění a údržba Před čištěním a prováděním údržby vždy vytáhněte síťovou zástrčku! Údržba stroje musí být prováděna v pravidelných intervalech (podle toho, jak často je stroj používán). Údržba musí být přesně zaznamenávána. Udržujte kuželové dříky a frézu v čistotě. K dodatečné ochraně uchovávejte identické frézy nejlépe v krabici, pokud nejsou používány. Zkontrolujte správnou funkci celého elektrického obvodu (spínače, zástrčky, kontakty atd.). K zabránění dalších škod a zranění v případě závad, které vyžadují více než běžnou údržbu kontaktujte naše zákaznické oddělení. Adresa je uvedena na záručním listu. Zkontrolujte, zda se frézovací hlava může snadno pohybovat a ujistěte se, že není uvolněná. Zkontrolujte, zda nedochází k nadměrným vibracím vřetene. Zkontrolujte, zda jsou všechna šroubová spojení utažena. 9.1 Mazání Chcete-li dosáhnout trvale dobrých výsledků, musí být stroj chráněn proti korozi, musí být mazán v pravidelných intervalech. Naneste rovnoměrně olej nebo mazivo pomocí kartáče nebo látky nepouštějící vlákna. Mazací body a maziva: Všechny holé části stroje: Mazací olej Spojovací tyč na sloupu: Mazací olej Stůl stroje: Mazací olej Mechanismus jemného posuvu: Mazací olej Posuvové vřeteno příčných saní: Mazací olej Posuvové vřeteno podélných saní: Mazací olej Hranolové vedení frézovací hlavy: Mazací tuk Otočné ložisko frézovací hlavy: Mazací tuk Hranolové vedení příčných saní: Mazací tuk Hranolové vedení podélných saní: Mazací tuk

16 10. Výměna síťového napájecího vedení Pokud je síťové napájecí vedení poškozeno, musí být nahrazeno výrobcem nebo jeho zákaznickým servisem nebo kvalifikovanou osobou, aby se zabránilo nebezpečím. 11. Čištění, údržba a objednání náhradních dílů Před všemi čisticími pracemi vytáhněte síťovou zástrčku. Čištění Udržujte bezpečnostní zařízení, větrací otvory a kryt motoru tak prosté prachu a nečistot, jak jen to je možné. Otřete přístroj čistým hadrem nebo ho profoukněte stlačeným vzduchem při nízkém tlaku. Doporučujeme přímo po každém použití přístroj vyčistit. Pravidelně přístroj čistěte vlhkým hadrem a trochou mazlavého mýdla. Nepoužívejte žádné čisticí prostředky nebo rozpouštědla, mohlo by dojít k poškození plastových částí přístroje. Dbejte na to, aby se dovnitř přístroje nedostala voda. 12. Likvidace a recyklace Přístroj je uložen v balení, aby bylo zabráněno poškození při přepravě. Toto balení je surovina a tím znovu použitelné nebo může být dáno zpět do cirkulace surovin.přístroj a jeho příslušenství jsou vyrobeny z rozdílných materiálů, jako např. kov a plasty. Defektní součástky odevzdejte k likvidaci zvláštních odpadů. Zeptejte se v odborné prodejně nebo na místním zastupitelství!

17

18

19

R-811, R-812. Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR. česky. Stolní ventilátor R-811, R-812

R-811, R-812. Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR. česky. Stolní ventilátor R-811, R-812 Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR R-811, R-812 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

TS 230. B f. Art.-Nr.: I.-Nr.: Anleitung TS 230_SPK4:_ :03 Uhr Seite 1

TS 230. B f. Art.-Nr.: I.-Nr.: Anleitung TS 230_SPK4:_ :03 Uhr Seite 1 Anleitung TS 230_SPK4:_ 22.12.2006 7:03 Uhr Seite 1 j W X B f Bedienungsanleitung Trennständer für Winkelschleifer Návod k použití Dělicí stojan pro úhlovou brusku Návod na obsluhu Rozbrusovací stojan

Více

Věžový ventilátor

Věžový ventilátor 10031517 10031518 Věžový ventilátor Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody

Více

První hanácká BOW, s.r.o. Návod k obsluze. Okružní pila s posuvnou hlavou KGZ 305 E KGZ 305 E KGZ 305 E

První hanácká BOW, s.r.o. Návod k obsluze. Okružní pila s posuvnou hlavou KGZ 305 E KGZ 305 E KGZ 305 E První hanácká BOW, s.r.o. Návod k obsluze Okružní pila s posuvnou hlavou KGZ 305 E KGZ 305 E KGZ 305 E První hanácká BOW, s.r.o. Identifikace produktu Obsah Okružní pila s posuvnou hlavou KGZ 305 E Výrobce

Více

Elektrické nůžky na živý plot BEHS500

Elektrické nůžky na živý plot BEHS500 Version 1.2 česky Elektrické nůžky na živý plot BEHS500 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 283 27 Obsah: Poznámky: Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné použití 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy

Více

Uživatelská příručka. Před použitím si přečtěte tento manuál Stroj provozujte při teplotách od +12 až do + 35 C

Uživatelská příručka. Před použitím si přečtěte tento manuál Stroj provozujte při teplotách od +12 až do + 35 C Uživatelská příručka Před použitím si přečtěte tento manuál Stroj provozujte při teplotách od +12 až do + 35 C Obsah 1. Bezpečnostní předpisy 2 2. Vlastnosti 2 3. Specifikace 3 4. Rozbalení a hlavní části

Více

R-825. Návod k použití STOJANOVÝ VENTILÁTOR. česky. Stojanový ventilátor R-825

R-825. Návod k použití STOJANOVÝ VENTILÁTOR. česky. Stojanový ventilátor R-825 Návod k použití STOJANOVÝ VENTILÁTOR R-825 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Art.-Nr.: I.-Nr.: BT-PO 1100/1 E. Originalbetriebsanleitung Polier- und Schleifmaschine Originalna navodila za uporabo

Art.-Nr.: I.-Nr.: BT-PO 1100/1 E. Originalbetriebsanleitung Polier- und Schleifmaschine Originalna navodila za uporabo k X A Originalbetriebsanleitung Polier- und Schleifmaschine Originalna navodila za uporabo polirnega in brusilnega stroja Eredeti használati utasítás polírozó- és csiszológéphez Bf Originalne upute za

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._07 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

STOJAN NA VRTAČKU

STOJAN NA VRTAČKU STOJAN NA VRTAČKU 42.22-0830903 2 www.proteco-naradi.cz Vážený zákazníku, děkujeme Vám za zakoupení výrobku značky PROTECO. Stojan slouží pro upnutí běžných typů ručních vrtaček s průměrem krku 43 mm.

Více

OLEJOVÝ RADIÁTOR R /R /R

OLEJOVÝ RADIÁTOR R /R /R Návod k použití OLEJOVÝ RADIÁTOR R-1507-16/R-2009-16/R-2511-16 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu

Více

Bruska na pilové kotouče BSBS

Bruska na pilové kotouče BSBS Version 1.2 česky Bruska na pilové kotouče BSBS110-400 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 27873 Art.-Bez.: BSBS110-400 Obsah: Poznámky: Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné použití 3 Všeobecné

Více

2200W elektrická motorová pila

2200W elektrická motorová pila ELEKTRICKÉ NÁŘADÍ PRO ZAHRÁDKÁŘE 2200W elektrická motorová pila Strana 1 1. POPIS SYMBOLŮ Symboly jsou v tomto návodu použity, aby vás upozornily na možná rizika. Bezpečnostním symbolům a vysvětlivkám,

Více

NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK

NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK 1850W trnová Obsah: 1. Bezpečnostní pokyny a výstrahy 2. Součástí přístroje 3. Použití ke stanovenému účelu 4. Obecné bezpečnostní

Více

UB007 NÁVOD K OBSLUZE OHÝBAČKA UNIVERZÁLNÍ ZÁRUČNÍ LIST

UB007 NÁVOD K OBSLUZE OHÝBAČKA UNIVERZÁLNÍ ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ LIST 1. Na nářadí a stroje KH Trading je poskytována záruka 6/24 měsíců od data prodeje dle obchodního nebo občanského zákona a vztahuje se na prokazatelné vady materiálu (datum prodeje je nutno

Více

Návod k použití SBE 561 SBE 521 SB 561 BE 561 B 561

Návod k použití SBE 561 SBE 521 SB 561 BE 561 B 561 SBE 550/560, 561/520, 521/ BE 560, 561 řezání závitů (A-C) A: Nasaďte závitový vrták a trochu naolejujte B: Nastavte počet otáček na stavěcím kolečku na 2 C: Při pravotočivých otáčkách závit vyřízněte

Více

Pásová bruska BBSM900

Pásová bruska BBSM900 Version 1.2 česky Pásová bruska BBSM900 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 263 10 Art.-Bez.: BBSM900 Obsah: Poznámky: Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné použití 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy

Více

Myčka nářadí - 80 litrů. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Myčka nářadí - 80 litrů. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Myčka nářadí - 80 litrů Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla Před použitím zkontrolujte, zda je zařízení kompletní, v pořádku

Více

Clean Turbo Vysavač

Clean Turbo Vysavač Clean Turbo Vysavač 10032948 10032949 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení tohoto produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení.

Více

tel Verze 1.1 Návod k obsluze Odsávací zařízení

tel Verze 1.1 Návod k obsluze Odsávací zařízení www.bow.cz tel. 585 378 012 Verze 1.1 Návod k obsluze Odsávací zařízení SAA 2003 NÁVOD K OBSLUZE SAA 2003 OBSAH TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 VYBALOVÁNÍ A KONTROLA OBSAHU... 2 MONTÁŽ... 3 BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA...

Více

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857 Návod k použití PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Návod k použití MS 75001

Návod k použití MS 75001 Návod k použití MS 75001 EKOLOGICKÁ LIKVIDACE Obalový materiál ekologicky zlikvidujte. Tento spotřebič je označen v souladu s evropskou směrnicí 2002/96/EG o elektrických a elektronických vysloužilých

Více

Kompresor olejový, 200l, GEKO

Kompresor olejový, 200l, GEKO S t r á n k a 1 Návod k použití Před prvním použitím si pečlivě přečtěte tento manuál. Seznamte se se všemi instrukcemi, které jsou nezbytné pro bezpečnou manipulaci s nářadím. Bezpečnostní prohlášení:

Více

Stojan na úhlovou brusku 115 / 125 mm

Stojan na úhlovou brusku 115 / 125 mm Stojan na úhlovou brusku 115 / 125 mm 610906 NÁVOD K POUŽITÍ Pečlivě si prosím přečtěte tento návod a seznamte se s tímto zařízením. Dodržujte pokyny pro použití a dávejte pozor na omezení a možná rizika

Více

PDX015 USB Phono Zesilovač Ref. č.:

PDX015 USB Phono Zesilovač Ref. č.: PDX015 USB Phono Zesilovač Ref. č.:172.775 UŽIVATELSKÝ MANUÁL V1.1 2 CZ Blahopřejeme k nákupu tohoto produktu Power Dynamics. Před použitím produktu si důkladně přečtěte tuto příručku, abyste mohli plně

Více

GBF 550 #48140. Copyright Güde GmbH & Co. KG - Birkichstrasse 6-74549 Wolpertshausen - Germany. Deutsch English Français. Čeština.

GBF 550 #48140. Copyright Güde GmbH & Co. KG - Birkichstrasse 6-74549 Wolpertshausen - Germany. Deutsch English Français. Čeština. GBF 550 Deutsch English Français Dansk Čeština Slovenčina Nederlands Italiano Norsk Svenska Magyar Hrvatski Slovenščina Româneşte Български Bosanski Srpski #48140 Copyright Güde GmbH & Co. KG - Birkichstrasse

Více

ST-HT Teplovzdušný ventilátor Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web:

ST-HT Teplovzdušný ventilátor Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: ST-HT 8355 Teplovzdušný ventilátor Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn.

Více

CZ: Návod k obsluze Odlučovač ke kompresoru. Art. Nr.: 41.341.00 I. Nr.: 01039 Art. Nr.: 41.342.00 I. Nr.: 01039

CZ: Návod k obsluze Odlučovač ke kompresoru. Art. Nr.: 41.341.00 I. Nr.: 01039 Art. Nr.: 41.342.00 I. Nr.: 01039 CZ: Návod k obsluze Odlučovač ke kompresoru Art. Nr.: 41.341.00 I. Nr.: 01039 Art. Nr.: 41.342.00 I. Nr.: 01039 Důležité Při používání přístroje musí být dodržována určitá bezpečnostní opatření, aby se

Více

Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla O udržování lisu by se měla starat kvalifikovaná

Více

Návod k použití. SBE 610 SBE 610 Impuls

Návod k použití. SBE 610 SBE 610 Impuls Návod k použití SBE 610 SBE 610 Impuls 2 Ochrana životního prostředí Metabo obaly jsou 100% recyklovatelné. Vysloužilé elektrické nářadí a příslušenství obsahuje velké množství škodlivých surovin a umělých

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Tomáš Vozár Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Tomáš Vozár Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Tomáš Vozár Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._35 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická

Více

POWXQ53600T Copyright 2010 VARO www.varo.com

POWXQ53600T Copyright 2010 VARO www.varo.com STOJAN PRO STOLNÍ PILU POWXQ53600T POWXQ5360 CS 1 SEZNAM OBSAHU BALENÍ Odstraňte veškeré balicí materiály. Odstraňte zbývající obaly a přepravní přípravky (jsou-li přítomny). Zkontrolujte úplnost obsahu

Více

TRONIC 230 V / 50 Hz 115 V / 60 Hz

TRONIC 230 V / 50 Hz 115 V / 60 Hz CZ Návod k obsluze TYP TRONIC 230 V / 50 Hz 115 V / 60 Hz MADE IN EU TR10/V02 HLAVNÍ SOUČÁSTI VIBRAČNÍ HLAVICE S MOTOREM MĚNIČ FREKVENCE PRYŽOVÁ HADICE VYPÍNACÍ/ZAPÍNACÍ TLAČÍTKO ZÁSTRČKA NAPÁJECÍHO KABELU

Více

TY-ST42PX500 TY-ST50PX500. Pokyny pro instalaci Podstavec pod plazmovu televizi. Číslo modelu TQZH633

TY-ST42PX500 TY-ST50PX500. Pokyny pro instalaci Podstavec pod plazmovu televizi. Číslo modelu TQZH633 Pokyny pro instalaci Podstavec pod plazmovu televizi Před zahájením činnosti si důkladně přečtěte tyto pokyny a příručku k plazmové televizi; zajistíte si tím správné provedení montáže. (Tyto pokyny si

Více

Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla Před použitím zkontrolujte, zda je zařízení kompletní,

Více

Návod k použití MS 70001 S-354-01

Návod k použití MS 70001 S-354-01 Návod k použití MS 70001 S-354-01 2 Kráječ je určen pro použití v domácnosti. Spotřebič používejte jen pro zpracování množství a v časech běžných pro domácnost. Spotřebič nevyžaduje údržbu. Návod k použití,

Více

Srážeč hran elektrický SHE-VAB03

Srážeč hran elektrický SHE-VAB03 Srážeč hran elektrický SHE-VAB03 Popis zařízení: Srážeč hran je vysokorychlostní universální stroj určen pro profesionální srážení hran. Umožňuje díky dvěma vřetenům srážení hran v úhlovém vedení ( 15-45,

Více

PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE

PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE POL. T26801 PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE POKYNY PRO POUŽITÍ Nosnost 1500 lb SKLÁDACÍ STOJAN PRO MOTOR VAROVÁNÍ PROSTUDUJTE, POCHOPTE A DODRŽUJTE VEŠKERÁ VAROVÁNÍ A POKYNY PŘED POUŽITÍM STOJANU. NEPŘEKRAČUJTE

Více

Návod k použití ŽEHLIČKA NA VLASY HM-4018

Návod k použití ŽEHLIČKA NA VLASY HM-4018 Návod k použití ŽEHLIČKA NA VLASY HM-4018 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

RCOT2001. Keramický ohřívač ORIGINÁLNÍ NÁVOD

RCOT2001. Keramický ohřívač ORIGINÁLNÍ NÁVOD RCOT2001 230V~50Hz 2000W CZ Keramický ohřívač ORIGINÁLNÍ NÁVOD S21 M05 Y2013 CZ NÁVOD K POUŽITÍ Ujistěte se, že přívod vzduchu a výstupní otvory nejsou blokovány. Aby se zabránilo jakémukoli nebezpečí

Více

AGILE 150. A. Bezpečnostní pokyny B. Montážní návod, péče a údržba

AGILE 150. A. Bezpečnostní pokyny B. Montážní návod, péče a údržba WN 800.52.667.6.32, 12/12 / 006701 A. Bezpečnostní pokyny B. Montážní návod, péče a údržba A. Bezpečnostní pokyny Důležité bezpečnostní pokyny pro montáž a použití kování pro sklo DORMA (je nutné dodržovat

Více

Návod k použití BEZDRÁTOVÝ TYČOVÝ VYSAVAČ 2 v 1 R-101

Návod k použití BEZDRÁTOVÝ TYČOVÝ VYSAVAČ 2 v 1 R-101 Návod k použití BEZDRÁTOVÝ TYČOVÝ VYSAVAČ 2 v 1 R-101 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití.

Více

Verze 1.1. Bourací kladivo. Návod k obsluze. Číslo výrobku: 15213 Označení výrobku: BABH1800

Verze 1.1. Bourací kladivo. Návod k obsluze. Číslo výrobku: 15213 Označení výrobku: BABH1800 Verze 1.1 Bourací kladivo Návod k obsluze CE Číslo výrobku: 15213 Označení výrobku: BABH1800 OBSAH Důležité pokyny 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné používání 3 Všeobecné bezpečnostní pokyny 3 Popis stroje

Více

Návod k použití SMOOTHIE & TO GO MIXÉR 2v1 R-539

Návod k použití SMOOTHIE & TO GO MIXÉR 2v1 R-539 Návod k použití SMOOTHIE & TO GO MIXÉR 2v1 R-539 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._08 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Kuželová pouzdra Metrické

Kuželová pouzdra Metrické Kuželová pouzdra Metrické 1008 1210 Díra kg PouzdroHřídele 9 0.13 3 x 1.4 3 x 1.8 10 0.13 3 x 1.4 3 x 1.8 11 0.12 4 x 1.8 4 x 2.5 12 0.12 4 x 1.8 4 x 2.5 14 0.11 5 x 2.3 5 x 3.0 15 0.11 5 x 2.3 5 x 3.0

Více

Výrobce. Vážený zákazníku

Výrobce. Vážený zákazníku hcm 25 Dlabačka Výrobce Scheppach Fabrikation von Holzbearbeitungsmaschinen GmbH Günzburger Straße 69 D-89335 Ichenhausen Vážený zákazníku Přejeme Vám příjemné a úspěšné pracovní zkušenosti s Vašim novým

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._48 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

TYP CAF. Návod k obsluze. Jednofázový frekvenční měnič

TYP CAF. Návod k obsluze. Jednofázový frekvenční měnič TYP CAF Návod k obsluze Jednofázový frekvenční měnič Záruka Hervisa, S.A. v záruční době odstraní na vlastní náklady veškeré závady nebo vymění vadné díly. Hervisa, S.A. poskytuje na tento výrobek záruční

Více

GKS 108 # 94077. Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen. Güde Scandinavia A/S Engelsholmvej 33 DK-8900 Randers

GKS 108 # 94077. Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen. Güde Scandinavia A/S Engelsholmvej 33 DK-8900 Randers GKS 108 # 94077 Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen Güde Scandinavia A/S Engelsholmvej 33 DK-8900 Randers GÜDE CZECH, s.r.o. Počernická 120 36017 Karlovy Vary GÜDE Slovakia s.r.o

Více

OPRAVÁTOR Všeobecná bezpečnostní opatření 1) Bezpečnost na pracovišti 2) Bezpečnostní pokyny týkající se elektřiny 3) Osobní bezpečnost

OPRAVÁTOR Všeobecná bezpečnostní opatření 1) Bezpečnost na pracovišti 2) Bezpečnostní pokyny týkající se elektřiny 3) Osobní bezpečnost OPRAVÁTOR CZ Návod k používání model TD9508BT1 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám projevil nákupem tohoto výrobku. Věříme, že s ním budete plně spokojen. Tento návod slouží pro správné

Více

Korunková vrtačka HKB2600-255

Korunková vrtačka HKB2600-255 Verze 1.1, česká Korunková vrtačka HKB2600-255 Návod k obsluze Prodejce Č. výr.: 11101 OBSAH PROHLÁŠENÍ O SHODĚ Důležité pokyny 2 Před uvedením do provozu 3 Používání v souladu s určeným účelem 3 Všeobecné

Více

Powerbor. Elektromagnetické vrtačky. Pokyny pro použití a bezpečnost PB 70

Powerbor. Elektromagnetické vrtačky. Pokyny pro použití a bezpečnost PB 70 Powerbor Elektromagnetické vrtačky Pokyny pro použití a bezpečnost PB 70 Záruční i pozáruční servis poskytuje dovozce pro ČR: Cominvest CZ, s.r.o. Škroupova 16 63600 Brno tel./fax.: 548539902 Výrobce:

Více

Dynamos POHONY PRO POSUVNÉ BRÁNY NÁVOD K OBSLUZE

Dynamos POHONY PRO POSUVNÉ BRÁNY NÁVOD K OBSLUZE Dynamos POHONY PRO POSUVNÉ BRÁNY CZ NÁVOD K OBSLUZE UPOZORNĚNÍ Před instalací produktu se ujistěte, že jsou dodrženy bezpečnostní podmínky dle platných zákonů a předpisů. Používejte osobní bezpečnostní

Více

HOT AIR HAIRSTYLER HS 5522

HOT AIR HAIRSTYLER HS 5522 HOT AIR HAIRSTYLER HS 5522 G F E A B C D 1 2 3 2 BEZPEŚNOST Při používání přístroje dodržujte následující pokyny: 7 Tento přístroj je určen výhradě k domácímu použití. 7 Přístroj nikdy nepoužívejte ve

Více

XB-523 Odšťavovač citrusových plodů Návod k obsluze

XB-523 Odšťavovač citrusových plodů Návod k obsluze XB-523 Odšťavovač citrusových plodů Návod k obsluze Přečtěte jsi tento návod důkladně před použitím a uložte si jej pro použití v budoucnosti. 1 Důležité bezpečnostní pokyny - Pro zamezení poruch si tento

Více

Návod k obsluze řezačky obkladů Reflex Cut

Návod k obsluze řezačky obkladů Reflex Cut Návod k obsluze řezačky obkladů Reflex Cut Před použitím čtěte pozorně tento návod k použití!!!! Technické údaje: 602081 602082 602083 Řezací délka: 600mm 750mm 900mm Max rozměr obkladu: 42x42 52x52 63x63

Více

Technická data. Bezpečnostní instrukce

Technická data. Bezpečnostní instrukce 10031918 Čerpadlo Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody způsobené nedodržením

Více

Bruska na vrtáky BV 26 ø 12-26 mm. Návod k používání

Bruska na vrtáky BV 26 ø 12-26 mm. Návod k používání Bruska na vrtáky BV 26 ø 12-26 mm Návod k používání Předmluva Tento návod k používání obsahuje všechny důležité informace pro bezpečná provoz stroje. Výkresy, použité v této příručce, nejsou vždy zobrazeny

Více

Vysavač Návod k obsluze

Vysavač Návod k obsluze Vysavač Návod k obsluze CZ Před zapnutím přístroje se, prosím, seznamte s návodem k jeho obsluze, a to i v případě, že jste již obeznámeni s používáním přístrojů podobného typu. Používejte přístroj pouze

Více

Návod k použití odsavač par CWB 6441 CWB 9441

Návod k použití odsavač par CWB 6441 CWB 9441 Návod k použití odsavač par CWB 6441 CWB 9441 Obsah Rady a pokyny 3 Montáž 4 Obsluha 5 Údržba 5 Ochrana zdraví a životního prostředí Symbol na výrobku nebo na obalu upozorňuje na skutečnost, že materiál

Více

Univerzální frézky. Obráběcí stroje. FPX-25E obj. číslo 25951000. Podstavec pro typy SM, FPX FP-16K. FPX-20E obj. číslo 25000017

Univerzální frézky. Obráběcí stroje. FPX-25E obj. číslo 25951000. Podstavec pro typy SM, FPX FP-16K. FPX-20E obj. číslo 25000017 Univerzální frézky jsou určeny pro širokou škálu běžných i přesných frézovacích operací. Tuhá konstrukce zabezpečuje dostatečnou kvalitu opracování ocelových materiálů, litiny, barevných kovů a dalších

Více

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-820

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-820 Návod k použití PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-820 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Indukční deska

Indukční deska Indukční deska 10012197 Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody způsobené

Více

Návod k použití Toastovač TOASTER

Návod k použití Toastovač TOASTER CZ Návod k použití Toastovač TOASTER Obsah Bezpečnostní pokyny... 3 Vybalení... 4 Požadavky pro místo instalace... 4 Před prvním použitím... 5 Příprava toastu... 5 Extra-zvednutí... 5 Vycentrování plátku

Více

Vibrátor betonu HHBR35/1,5

Vibrátor betonu HHBR35/1,5 Version 1.2 česky Vibrátor betonu HHBR35/1,5 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 100 05 Art.-Bez.: HHBR35/1,5 Obsah Důležité upozornění 2 Před použitím 3 Řádné použití 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy 4 Popis

Více

NÁVOD K OBSLUZE OTEVÍRACÍHO STROJE FRAMA MATIC B 300

NÁVOD K OBSLUZE OTEVÍRACÍHO STROJE FRAMA MATIC B 300 NÁVOD K OBSLUZE OTEVÍRACÍHO STROJE FRAMA MATIC B 300 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE/ PREVENCE NEHOD - Přečtěte návod k obsluze úplně a opatrně a dbejte na jejich obsah - Zkontrolujte přívodní vedení a konektor

Více

Montážní návod. Posuvné dveře bez rámu. Seite 1. KAP. 1 Obsah dodávky Před montáţí zkontrolujte, prosím, obsah dodávky.

Montážní návod. Posuvné dveře bez rámu. Seite 1. KAP. 1 Obsah dodávky Před montáţí zkontrolujte, prosím, obsah dodávky. Montážní návod KAP. 1 Obsah dodávky Před montáţí zkontrolujte, prosím, obsah dodávky. Posuvné dveře bez rámu Obr. 1. Kování na posuvné dveře-vyobrazení (Skleněné dveře nejsou součástí dodávky). Seite 1

Více

Vysavač na suché a mokré sání

Vysavač na suché a mokré sání Vysavač na suché a mokré sání 10007543 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za

Více

PROVOZNÍ INSTRUKCE. Zařízení na ostření břitů pilových kotoučů

PROVOZNÍ INSTRUKCE. Zařízení na ostření břitů pilových kotoučů PROVOZNÍ INSTRUKCE Zařízení na ostření břitů pilových kotoučů OBSAH 1. Bezpečnostní instrukce 2. Uspořádání 3. Dodávané díly 4. Správné použití 5. Technické údaje 6. Před zapnutím zařízení 7. Start

Více

CZ - ROBOTIC MOP EL8068 FD-RMS(A)

CZ - ROBOTIC MOP EL8068 FD-RMS(A) CZ - ROBOTIC MOP EL8068 FD-RMS(A) Obsah ZAMÝŠLENÉ VYUŽITÍ strana 1 DÍLY strana 2 NÁVOD K POUŽITÍ strana 2-4 Spuštění přístroje Doporučení k úklidu Nabíjení baterie NÁVOD K ÚDRŽBĚ strana 5-6 Demontáž a

Více

DOMO NÁVOD K POUŽITÍ

DOMO NÁVOD K POUŽITÍ DOMO NÁVOD K POUŽITÍ KOUPELNOVÉ MICA TOPENÍ DO7317M PRODUCT OF Přístroj je během používání horký. Dohlédněte na to, aby byl přívodní kabel položen mimo horké části přístroje a aby přístroj nebyl nijak

Více

5.1 Pracovní oblast... Chyba! Záložka není definována. 5.2 Elektrická bezpečnost... Chyba! Záložka není definována.

5.1 Pracovní oblast... Chyba! Záložka není definována. 5.2 Elektrická bezpečnost... Chyba! Záložka není definována. POWX091 CZ 1 OBLAST POUŽITÍ... 2 2 POPIS (OBR A)... 2 3 OBSAH BALENÍ... 2 4 SYMBOLY... 3 5 OBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... CHYBA! ZÁLOŽKA NENÍ DEFINOVÁNA. 5.1 Pracovní oblast... Chyba! Záložka není definována.

Více

PŘÍMOČARÁ PILA P1 cc 917110 Návod k obsluze

PŘÍMOČARÁ PILA P1 cc 917110 Návod k obsluze PŘÍMOČARÁ PILA P1 cc 917110 Návod k obsluze POZOR! Tento Návod k obsluze obsahuje informace, které jsou důležité pro bezpečnou práci s tímto strojem. Proto si tento Návod k obsluze pečlivě přečtěte. EG

Více

Posilovač břišních svalů SPARTAN Smart Magic Core

Posilovač břišních svalů SPARTAN Smart Magic Core Posilovač břišních svalů SPARTAN Smart Magic Core Uživatelský manuál Před použitím si prosím důkladně přečtěte následující pokyny. Uživatelský manuál si uschovejte pro případ budoucí potřeby. V případě,

Více

2. Děti smí přístroj obsluhovat pouze pod dozorem dospělé osoby! Pokud je přístroj v provozu, nenechávejte ho nikdy bez dozoru.

2. Děti smí přístroj obsluhovat pouze pod dozorem dospělé osoby! Pokud je přístroj v provozu, nenechávejte ho nikdy bez dozoru. reflecta Návod k obsluze CUBUS 400-3 Zpětný projektor Při používání přístroje dodržujte základní bezpečnostní předpisy. K bezpečnostním předpisům patří mimo jiné i tyto: 1. Před použitím si přečtěte všechny

Více

Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec

Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec Návod k obsluze 924801 UPOZORNĚNÍ! Tento návod k použití obsahuje pokyny k bezpečné práci s tímto strojem. Proto si jej pečlivě přečtěte! ES Prohlášení o shodě Tímto prohlašujeme,

Více

První hanácká BOW, s.r.o. Návod k obsluze. Úhlová ohýbačka WB100 WB100 WB100

První hanácká BOW, s.r.o. Návod k obsluze. Úhlová ohýbačka WB100 WB100 WB100 Návod k obsluze Úhlová ohýbačka WB100 WB100 WB100 Identifikace produktu Úhlová zakružovačka WB100 Obj. číslo: 3776101 Výrobce Stürmer Maschinen GmbH Dr.-Robert-Pfleger-Str. 26 D-96103 Hallstadt Telefon:

Více

Návod k použití ELEKTRICKÝ VAŘIČ R-243 R-244

Návod k použití ELEKTRICKÝ VAŘIČ R-243 R-244 Návod k použití ELEKTRICKÝ VAŘIČ R-243 R-244 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

NÁVOD K OBSLUZE PRO rozbrušovačku TSM 16

NÁVOD K OBSLUZE PRO rozbrušovačku TSM 16 NÁVOD K OBSLUZE PRO rozbrušovačku TSM 16 Překlad originálního návodu k obsluze Uschovejte prosím pro budoucí používání! Kaindl-Schleiftechnik REILING GmbH, Remchinger Str. 4, D-75203 Königsbach-Stein Tel.:

Více

NÁVOD K OBSLUZE SKŘÍŇKA NA NÁŘADÍ 712 HFZCAII ZÁRUČNÍ LIST

NÁVOD K OBSLUZE SKŘÍŇKA NA NÁŘADÍ 712 HFZCAII ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ LIST 1. Na výrobky UNI-MAX je poskytována záruka v délce 24 měsíců od data prodeje dle občanského zákoníku nebo v délce 12 měsíců dle obchodního zákoníku a vztahuje se na prokázané vady materiálu

Více

FORCE 912G6 Návod pro sadu na vytahování vstřikovačů VW, Audi (TDI & FSI)

FORCE 912G6 Návod pro sadu na vytahování vstřikovačů VW, Audi (TDI & FSI) FORCE 912G6 Návod pro sadu na vytahování vstřikovačů VW, Audi (TDI & FSI) 13 1 2 9 10 12 11 4 5 6 7 8 3 1. Obsah 1. Suvné kladivo 10. Šestihranný adaptér velký 2. Montovací přípravek vstřikovačů 11. Adaptér

Více

Aktualizováno 17.03.2015. Čistící sada INTEX Deluxe

Aktualizováno 17.03.2015. Čistící sada INTEX Deluxe Aktualizováno 17.03.2015 Čistící sada INTEX Deluxe 1 NEŽ ZAČNETE SE SAMOTNÝM POUŽÍVÁNÍM, POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁVOD K POUŽITÍ TÝKAJÍCÍ SE VŠECH SOUČÁSTÍ. TATO DŮLEŽITÁ DOPORUČENÍ SI PROSÍM USCHOVEJTE PRO

Více

TDS 20. CS Návod k obsluze - elektrický topný ventilátor

TDS 20. CS Návod k obsluze - elektrický topný ventilátor TDS 20 CS Návod k obsluze - elektrický topný ventilátor TRT-BA-TDS 20 -TC-001-CS TROTEC GmbH & Co. KG Grebbener Straße 7 D-52525 Heinsberg Tel.: +49 2452 962-400 Fax: +49 2452 962-200 www.trotec.com E-Mail:

Více

Chladič na víno a šampaňské Návod k obsluze

Chladič na víno a šampaňské Návod k obsluze Chladič na víno a šampaňské Návod k obsluze Před uvedením tohoto výrobku do provozu se, prosím, seznamte s návodem k jeho obsluze, a to i v případě, že jste již obeznámeni s používáním výrobků podobného

Více

TITAN. Centrální motor s převodovkou pro mříže

TITAN. Centrální motor s převodovkou pro mříže TITAN Centrální motor s převodovkou pro mříže Montážní pokyny a upozornění Pozor: dodržujte uvedené pokyny kvůli bezpečnosti osob. Uchovejte tento návod pro pozdější použití. CE Prohlášení o shodě Centrální

Více

6.1 Připojení k el.síti... 6. 6.2 Diamantové kotouče... 6 7 MONTÁŽ... 6. 7.1 Montáž dělícího nože (obr 1)... 6

6.1 Připojení k el.síti... 6. 6.2 Diamantové kotouče... 6 7 MONTÁŽ... 6. 7.1 Montáž dělícího nože (obr 1)... 6 1 OBLAST POUŽITÍ... 3 2 POPIS (OBR A)... 3 3 SEZNAM OBSAHU BALENÍ... 3 4 SYMBOLY... 4 5 OBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ PRO ELEKTRICKÉ NÁSTROJE (EN61029-1:2000)... 4 6 DALŠÍ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO ŘEZAČKY...

Více

Dveřní závora ABUS PR2600. Návod k montáži a obsluze

Dveřní závora ABUS PR2600. Návod k montáži a obsluze Dveřní závora ABUS PR2600 Návod k montáži a obsluze 1 Obsah I. Obsah balení Jednotlivé části II. Všeobecné informace III. Možnosti použití dveřní závory PR2600 IV. Nářadí potřebné pro montáž V. Návod na

Více

Pneumatická pistole 1/2" 1492 Nm. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Pneumatická pistole 1/2 1492 Nm. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Pneumatická pistole 1/2" 1492 Nm Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pokyny Upozornění! Zajistěte, aby se při používání tohoto zařízení

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 826 885. Model č. 123 55

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 826 885. Model č. 123 55 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 826 885 Model č. 123 55 Tato elektrická vrtačka je určena pro vrtání do různých materiálů jako je kov, dřevo, kámen,umělohmotné materiály, nebo keramické předměty a pro zašroubování

Více

Kompresor olejový, 24l, GEKO

Kompresor olejový, 24l, GEKO S t r á n k a 1 Návod k použití Před prvním použitím si pečlivě přečtěte tento manuál. Seznamte se se všemi instrukcemi, které jsou nezbytné pro bezpečnou manipulaci s nářadím. Bezpečnostní prohlášení:

Více

PŘEVODOVÝ SET 1:20 S RUKOJETÍ

PŘEVODOVÝ SET 1:20 S RUKOJETÍ PŘEVODOVÝ SET 1:20 S RUKOJETÍ NÁVOD K POUŽITÍ OBSLUZE A ÚDRŽBĚ Převodový set 1:20 s rukojetí (dále jen nářadí) je určený výhradně k instalaci zemních vrutů BAYO.S DIY do rostlé zeminy do max. hloubky 1000

Více

CZ Ponorná čerpadla [v1_2015 03 10]

CZ Ponorná čerpadla [v1_2015 03 10] CZ Ponorná čerpadla [v1_2015 03 10] Návod k použití a údržbě POZOR: Pečlivě si přečtěte tento návod k použití před prvním použitím tohoto přístroje. Chybná obsluha může způsobit zranění a/nebo poškození.

Více

Uživatelský manuál pro elektrokolo

Uživatelský manuál pro elektrokolo Uživatelský manuál pro elektrokolo Obsah Všeobecné instrukce Inspekce před jízdou Nabíjení Údržba Řešení problémů Záruka Všeobecné instrukce Balení - Odstraňte obalové materiály. Nejlepší je vyříznout

Více

Kombi soustruhy. Obráběcí stroje. Kombi soustruhy SK-400 SK-550. Frézovací zařízení FZ-25E

Kombi soustruhy. Obráběcí stroje. Kombi soustruhy SK-400 SK-550. Frézovací zařízení FZ-25E Kombi soustruhy Kombi soustruhy jsou určeny pro opracování obrobků z kovů, plastů i dřeva. Poskytují vhodné řezné podmínky pro hospodárné obrábění všech běžně používaných materiálů od hliníku a jeho slitin,

Více

Technické údaje. Bezpečnostní instrukce

Technické údaje. Bezpečnostní instrukce VYSAVAČ 10030310 Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody způsobené nedodržením

Více

Kompresor olejový, 100l, typ Z, GEKO

Kompresor olejový, 100l, typ Z, GEKO S t r á n k a 1 Návod k použití Před prvním použitím si pečlivě přečtěte tento manuál. Seznamte se se všemi instrukcemi, které jsou nezbytné pro bezpečnou manipulaci s nářadím. Bezpečnostní prohlášení:

Více

TDS 20/50/75/120 R. CS Návod k obsluze - elektrický topný ventilátor

TDS 20/50/75/120 R. CS Návod k obsluze - elektrický topný ventilátor TDS 20/50/75/120 R CS Návod k obsluze - elektrický topný ventilátor TRT-BA-TDS R -TC-001-CS TROTEC GmbH & Co. KG Grebbener Straße 7 D-52525 Heinsberg Tel.: +49 2452 962-400 Fax: +49 2452 962-200 www.trotec.com

Více

Návod k používání. Elektrická konvice RETRO - 491609, 491616, 491623. Návod k používání uložte na bezpečném místě!

Návod k používání. Elektrická konvice RETRO - 491609, 491616, 491623. Návod k používání uložte na bezpečném místě! Návod k používání Elektrická konvice RETRO - 491609, 491616, 491623 Děkujeme Vám, že jste si vybrali tuto vysoce kvalitní elektrickou konvici. Jedná se o kvalitní výrobek splňující požadavky uznávaných

Více

HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA R-286

HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA R-286 Návod k použití HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA R-286 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více