3. Kolik emisních norem (tedy druhů plaket) bude platit a jak budou rozlišeny?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3. Kolik emisních norem (tedy druhů plaket) bude platit a jak budou rozlišeny?"

Transkript

1 Časté dotazy web 1. Co jsou nízkoemisní zóny? Nízkoemisní zóny (NEZ) jsou oblasti, do kterých je omezen vjezd vozidel způsobujících větší znečištění. Vyhlášení nízkoemisních zón přispívá ke snížení znečištění ovzduší právě v lokalitách, kde jsou lidé škodlivinami v ovzduší nejvíce ohroženi a kde je nutné o to důrazněji zlepšovat celkovou kvalitu života. Tento nástroj se jeví jako účinný vzhledem k absenci efektivních nástrojů pro omezení znečištění ovzduší regulací dopravního toku. Zavádění nízkoemisních zón rovněž stimuluje majitele starších vozidel s častější zajížďkou do center měst k jejich obměně za modernější s lepší emisní kategorií. 2. Za jakých podmínek může obec vyhlásit nízkoemisní zónu? Podmínky pro zavedení nízkoemisních zón stanovuje nový zákon o ochraně ovzduší. Nízkoemisní zóny lze vyhlašovat: - ve zvláště chráněných územích, - v lázeňských místech, - v území, kde došlo k překročení některého z imisních limitů. Za zvláště chráněná území se považují území definovaná v 14 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Za lázeňské místo se považuje území definovaná v 28 zákona č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech (tzv. lázeňský zákon). Poslední podmínkou, kdy lze nízkoemisní zóny vyhlásit, je překročení alespoň jednoho z definovaných imisních limitů (libovolné znečišťující látky, která má limit stanoven). Splnění této podmínky lze doložit na základě výsledků imisního monitoringu, na základě zařazení obce na seznam obcí se zhoršenou kvalitou ovzduší, který každoročně vydávalo ve svém Věstníku Ministerstvo životního prostředí či podle map, které každoročně publikuje Český hydrometeorologický ústav. Pokud jsou splněny výše uvedené podmínky, mohou obce na svém území stanovit formou obecně závazné vyhlášky obce nízkoemisní zónu. 3. Kolik emisních norem (tedy druhů plaket) bude platit a jak budou rozlišeny? Plakety budou tři zelená (nejlepší emisní kategorie), žlutá a červená. Jejich tvar bude osmiúhelníkový. Plakety budou přiděleny v závislosti na používaném typu pohonných hmot. Benzínová vozidla neplnící ani emisní limit EURO 1 nebudou mít nárok na žádnou emisní plaketu, vozidla splňující emisní limit EURO 1 a vyšší pak mají nárok na zelenou plaketu. Dieselová vozidla splňující emisní limit EURO 1 nebo horší nemají nárok na žádnou emisní plaketu, vozidla splňující emisní limit EURO 2 mají nárok na červenou plaketu, vozidla splňující emisní limit EURO 3 žlutou emisní plaketu a vozidla splňující emisní limit EURO 4 a vyšší mají nárok na zelenou emisní plaketu.

2 4. Bude se povinnost plakety vztahovat i na motocykly a skútry? Ano, povinnost se vztahuje i na motocykly a skútry. Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, nevyjímá tato vozidla z povinnosti prokázat se na vyžádání emisní plaketou (potvrzující splnění požadovaných emisních požadavků), jako podmínku pro vjezd do nízkoemisní zóny. 5. Je už hotová grafická podoba nálepek? Ano. České plakety budou osmiúhelníkového tvaru, na rozdíl od těch německých, které jsou kruhové. Barevné provedení pro jednotlivé emisní kategorie bude stejné. 6. Jak bude označení zón reálně vypadat? Podle zákona o ochraně ovzduší je začátek a konec nízkoemisní zóny označen svislou dopravní značkou podle jiného právního předpisu (zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů). V horní části značky bude uvedena značka B 11 Zákaz vjezdu všech motorových vozidel a ve spodní části značky nápis např. Neplatí pro s vyobrazením příslušných symbolů emisních plaket (dle uvážení obce to může být zobrazení červené, žluté a zelené plakety či pouze zelené plakety apod.). Kromě samotného vjezdu a výjezdu je vhodné vyznačit objízdné trasy, po kterých je možné nízkoemisní zónu objet. Je-li udělena výjimka pro některou komunikaci uvnitř nízkoemisní zóny, např. příjezd k parkovišti, nákupnímu centru apod., doplní se značení o dodatkovou tabulku E12 Text se stručným a výstižným slovním popisem výjimky (např. Vjezd na parkoviště povolen ).

3 7. Jaké kategorie vozidel (motory splňující jakou emisní normu (Euro 1-5) budou mít nárok na vylepení příslušných červených, žlutých a zelených nálepek? Motorová silniční vozidla jsou rozdělena do čtyř emisních kategorií dle emisních parametrů, příp. dle data první registrace vozidla, pokud nejsou údaje o emisních parametrech dostupné. Vozidlu je na základě těchto údajů přidělena emisní plaketa červené (2. emisní kategorie), žluté (3. emisní kategorie) nebo zelené barvy (4. emisní kategorie). Vozidlům s nejhoršími emisními parametry (1. emisní kategorie) není vydána žádná plaketa a nemůže tak vjet do žádné nízkoemisní zóny. Plakety budou přiděleny v závislosti na používaném typu pohonných hmot následovně: Dieselová vozidla splňující emisní limit EURO 1 nebo horší nemají nárok na žádnou emisní plaketu, vozidla splňující emisní limit EURO 2 mají nárok na červenou plaketu, vozidla splňující emisní limit EURO 3 žlutou emisní plaketu a vozidla splňující emisní limit EURO 4 a vyšší mají nárok na zelenou emisní plaketu (viz Tab. 1.). Benzínová vozidla neplnící ani emisní limit EURO 1 nebudou mít nárok na žádnou emisní plaketu, vozidla splňující emisní limit EURO 1 a vyšší pak mají nárok na zelenou plaketu (viz Tab. 2.).

4 Tab. 1. Vozidla kategorie M (1) nebo N (2) podle jiného právního předpisu (3) se vznětovými motory: kategorie 1 žádná plaketa kategorie 2 červená plaketa kategorie 3 žlutá plaketa kategorie 4 zelená plaketa Mezní hodnoty emisí hodnoty emisí EURO 1, EURO I, nebo horší hodnoty emisí EURO 2 (10) kategorie M1 (4) nebo N1 (5) do registru silničních vozidel ve státě, kde bylo vozidlo jako nové poprvé uvedeno do provozu od 1. ledna 1997 nebo EURO II (11) do 31. prosince 2000 od 1. ledna 2001 hodnoty emisí EURO 3 do 31. prosince 2005 nebo EURO III hodnoty emisí EURO 4, EURO IV, nebo vyšší kategorie M2 (6), M3 (7), N2 (8) nebo N3 (9) do registru silničních vozidel ve státě, kde bylo vozidlo jako nové poprvé uvedeno do provozu před 1. lednem 1997 před 1. říjnem 1996 od 1. října 1996 do 30. září 2001 od 1. října 2001 do 30. září 2006 od 1. ledna 2006 od 1. října 2006 Tab. 2. Vozidla kategorie M (1) nebo N (2) podle jiného právního předpisu (3) se zážehovými motory: kategorie 1 žádná plaketa kategorie 4 zelená plaketa Mezní hodnoty emisí vozidla nesplňující žádné mezní hodnoty emisí EURO hodnoty emisí EURO 1, EURO I, nebo vyšší kategorie M1 (4) nebo N1 (5) do registru silničních vozidel ve státě, kde bylo vozidlo jako nové poprvé uvedeno do provozu kategorie M2 (6), M3 (7), N2 (8) nebo N3 (9) do registru silničních vozidel ve státě, kde bylo vozidlo jako nové poprvé uvedeno do provozu před 1. lednem 1993 před 1. lednem 1993 od 1. ledna 1993 od 1. ledna 1993 Pozn.: (1) motorová vozidla, která mají nejméně 4 kola a používají se pro dopravu osob (2) motorová vozidla, která mají nejméně 4 kola a používají se pro dopravu nákladu (3) Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, v platném znění

5 (4) vozidla, která mají nejvýše 8 míst k přepravě osob (nepočítaje místo řidiče) a víceúčelová vozidla (5) vozidla, jejichž nejvyšší přípustná hmotnost nepřevyšuje 3500 kg (6) vozidla, která mají více než 8 míst k přepravě osob (nepočítaje místo řidiče) a jejichž nejvyšší přípustná hmotnost nepřevyšuje 5000 kg (7) vozidla, která mají více než 8 míst k přepravě osob (nepočítaje místo řidiče) a jejichž nejvyšší přípustná hmotnost převyšuje 5000 kg (8) vozidla, jejichž nejvyšší přípustná hmotnost převyšuje 3500 kg, ale nepřevyšuje kg (9) vozidla, jejichž nejvyšší přípustná hmotnost převyšuje kg (10) normy pro osobní automobily a pro lehké nákladní automobily jsou číslovány arabskými číslicemi (11) normy pro těžké nákladní automobily a pro autobusy jsou číslovány římskými číslicemi. 8. Na základě jakých údajů se budou přidělovat emisní plakety? plaketa se přiděluje na základě plnění mezních hodnot emisí EURO, které dané vozidlo plní dle technického průkazu. Teprve pokud není tento údaj k dispozici, postupuje se podle data prvního zápisu vozidla do registru silničních vozidel. Na základě těchto údajů bude vozidlu přidělena, případně nepřidělena, příslušná emisní plaketa. 9. Jde o stejné rozdělení, jako platí v současné době v Německu? Ano, český systém je shodný s německým s několika výjimkami. Jedním z rozdílů je skutečnost, že německý systém zvýhodňuje automobily, které mají instalované filtry pevných částic, a to zařazením vozidla do lepší emisní kategorie, než by mu příslušela podle plnění limitních hodnot emisí dle evropských předpisů. Dalším rozdílem pak je, že v ČR budou muset být emisní plaketou vybavena i vozidla kategorie L (tj. motorová vozidla zpravidla s méně než 4 koly, kam spadají např. mopedy, lehké motocykly, čtyřkolky, tříkolky apod.). 10. V jaké fázi jsou jednání s Německem ohledně vzájemné uznatelnosti plaket? Jednání se SRN v této věci byla zahájena v květnu 2011 v Marktredwitz na Česko-německé pracovní skupině pro ochranu ovzduší, která funguje pod česko-německou Společnou komisí pro životní prostředí. V rámci uskutečněných jednání byl vyjádřen zájem obou stran ve věci vzájemného uznávání emisních plaket, kterými je prokazována příslušnost vozidla k emisní kategorii. Právní forma možné česko-německé dohody se diskutovala na jednání, které proběhlo v březnu 2013 v Praze. Na základě tohoto jednání německá strana navrhla, že by uznatelnost českých emisních plaket v Německu provedla přijetím tzv. všeobecného opatření, které by bylo vydáno v úředním věstníku ministerstva dopravy, staveb a rozvoje města. Zároveň by bylo na rezortní úrovni uzavřeno tzv. Memorandum of Understanding jako formální deklarace úmyslu o vzájemném uznávání emisních plaket. Německá strana je dále ochotná přikročit k unilaterálnímu uznávání českých emisních plaket s předstihem, ještě před ukončením legislativního procesu v ČR. V případě zvolení navrhované cesty by mohlo Německo začít uznávat české plakety do konce tohoto roku, nejpozději však do května Česká strana akceptovala návrh alternativního řešení navrženého Německem k vzájemnému uznávání systémů nízkoemisních zón (a jejich plaket). V současné době probíhají na obou

6 stranách další kroky nezbytné k zahájení legislativních úkonů. V případě ČR je nutné provést novelizaci příslušných právních předpisů, mj. změnit zákon o ochraně ovzduší, kde bude výslovně upraveno uznávání systémů nízkoemisních zón (a plaket) z jiných členských států. 11. Kolik budou plakety stát? Cena emisní plakety je 80 Kč. Je-li žádost o emisní plaketu zaslána poštou nebo v elektronické formě, náklady spojené se zasláním emisní plakety hradí žadatel. 12. Kde se budou plakety vydávat? Na úřadech obcí s rozšířenou působností a dále u subjektů, které Ministerstvo životního prostředí touto činností pověří. 13. Jak dlouho a kde všude emisní plakety platí? plaketa platí neomezenou dobu (po dobu životnosti vozidla) ve všech českých nízkoemisních zónách, není třeba si ji opatřovat opakovaně při každém vjezdu do nízkoemisní zóny. Po vyjednání uznatelnosti s Německem, je bude možné uplatnit také v německých nízkoemisních zónách. 14. Od kdy budou emisní plakety v prodeji? plakety budou v prodeji až po vyhlášení první nízkoemisní zóny na území ČR. Časový horizont výroby a distribuce emisních plaket počítá s tím, že účinnost první vyhlášené nízkoemisní zóny může nastat nejdříve 12 měsíců od jejího vyhlášení, proto budou mít motoristé dostatek času na to, aby si plaketu obstarali. 15. Výše pokuty za vjezd do zóny bez příslušné plakety bude jednotná (pokud ano, jak vysoká bude pokuta?) nebo bude v kompetenci jednotlivých měst? Začátek a konec nízkoemisní zóny bude označen zónovou značkou se zákazem vjezdu vozidel. Zákaz se nebude týkat vozidel, která jsou vybavena vyobrazenou emisní plaketou. Ke stanovení výše pokuty za vjezd do zóny bez příslušné plakety se bude přistupovat jednotně. Vjezd do nízkoemisní zóny bez emisní plakety nebo se špatnou plaketou je přestupkem podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, a bude sankcionován jako porušení zákazu vjezdu. Za porušení zákazu vjezdu vyplývajícího ze zákazové dopravní značky může být uložena bloková pokuta do výše až Kč. Pokuta ve správním řízení může dosahovat až Kč. 16. Jak dlouhá doba uplyne od doby, než obce zónu vyhlásí, do doby, kdy tam bez nálepek nebude možné vjíždět? Dle 14 odst. 3 zákona č. 201/2012 Sb. je to 12 měsíců, aby motoristé měli dostatek času se seznámit se stanovenými pravidly a přizpůsobit se jim.

7 17. Co přinesou nízkoemisní zóny? Nízkoemisní zóny mohou být jedním z možných řešení regulace dopravy v imisně zatížených oblastech či v lokalitách, kde je jiný důvod pro zklidnění dopravy v centru obce (lázeňská místa apod). Nízkoemisní zóny jsou jedním z řady nástrojů, který napomůže minimalizovat negativní dopad dopravy ve městech a tím snížit expozici městského obyvatelstva znečištěnému ovzduší. 18. Jaké pravomoci budou mít obce, co se týče regulace automobilů? Obec ve své obecně závazné vyhlášce vymezí území nízkoemisní zóny a emisní kategorie vozidel, které mají dovolen vjezd do této zóny (tzn. se kterou emisní plaketou bude umožněn vjezd). Zároveň v obecně závazné vyhlášce stanoví výčet všech výjimek z pravidel provozu v nízkoemisní zóně. Podmínky pro vjezd do nízkoemisní zóny lze stanovit ve více etapách a postupně je zpřísňovat. Stanovení pravidel nízkoemisních zón je plně v kompetenci obce, musí však být dodrženy zákonné požadavky, zejména s ohledem na existenci objízdných tras. 19. Jak postupovat, pokud máme v obci zájem nízkoemisní zónu vyhlásit? Podrobný postup, jak má obec postupovat, jestliže chce na svém území vyhlásit nízkoemisní zónu (NEZ), je uveden v metodickém pokynu odboru ochrany ovzduší k nízkoemisním zónám, který je dostupný na webových stránkách MŽP, na adrese: Uvedený postup má doporučující charakter a jeho cílem je pomoci obcím při plánování NEZ. K vyhlášení NEZ by mělo dojít až po komplexní analýze stávající situace v dotčeném území a řádném zhodnocení výsledného efektu zavedení tohoto nástroje. Před vyhlášením NEZ by měla být proto nejprve zpracována studie proveditelnosti, jejíž součástí by měla být například analýza dopravy, která je základním podkladem pro vymezení rozsahu NEZ a pro nastavení přísnosti této zóny. Ve fázi projektové přípravy by měla být dále provedena analýza finanční nákladovosti ve vztahu k efektům, které zavedení tohoto nástroje přinese. Obec by měla také uvážit provedení výzkumu veřejného mínění ve vztahu k uvažovanému zavedení NEZ. Pokud je nějaká část navrhnuté NEZ v rozporu s plánovaným využitím území, je třeba uvážit, zda nebude nutné provést změny v územním plánu, které budou reflektovat nové využití území. Dále je nutné stanovit pravidla NEZ, kdy obec ve své obecně závazné vyhlášce vymezí území NEZ a emisní kategorie vozidel, které mají dovolen vjezd do této zóny (tzn. s jakou emisní plaketou bude umožněn vjezd). Zároveň stanoví výčet všech výjimek z pravidel provozu v NEZ. Po vyhlášení NEZ je nezbytné provést dopravní značení na objízdných trasách a místech vjezdu do NEZ a výjezdu z NEZ. Podle zákona o ochraně ovzduší musí obec informovat Ministerstvo životního prostředí o přijetí závazné vyhlášky o vyhlášení NEZ nejpozději jeden měsíc ode dne jejího vyhlášení.

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel e mail:

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, Praha 1 tel e mail: AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 0 00 Praha tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz CO NÁS ASI ČEKÁ: NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V ČESKÉ REPUBLICE MÁME SE JICH BÁT? Nízkoemisní zóny v

Více

NÍZKOEMISNÍ ZÓNA NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY

NÍZKOEMISNÍ ZÓNA NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY NÍZKOEMISNÍ ZÓNA NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY Mgr. Eva Michálková oddělení ochrany ovzduší odbor životního prostředí Magistrát hlavního města Prahy Obsah: Definice NEZ NEZ v právních předpisech ČR Spolupráce

Více

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz

AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY Opletalova 29, 110 00 Praha 1 tel. 602 363 032 e mail: spicka@autoklub.cz, www.autoklub.cz NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V ČESKÉ REPUBLICE JAK BUDOU VYMEZENY KATEGORIE VOZIDEL? Nízkoemisní

Více

STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI. Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel

STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI. Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel Obsah Výchozí situace Obecný postup studie proveditelnosti Konkrétní kroky studie proveditelnosti Závěr

Více

N á v r h. ze dne... 2011, kterým se stanoví pravidla pro nízkoemisní zóny. Předmět úpravy

N á v r h. ze dne... 2011, kterým se stanoví pravidla pro nízkoemisní zóny. Předmět úpravy N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne... 2011, kterým se stanoví pravidla pro nízkoemisní zóny Vláda nařizuje podle 55 odst. 1 zákona č. 86/2002 o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o

Více

Nízkoemisní zóny v České republice. - Metodická podpora zavádění NEZ

Nízkoemisní zóny v České republice. - Metodická podpora zavádění NEZ Nízkoemisní zóny v České republice - Metodická podpora zavádění NEZ Legislativa Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění. Nařízení vlády č. 56/2013 Sb., o stanovení pravidel pro zařazení

Více

Princip hodnocení významnosti zdrojů pro stanovení emisních stropů. Nízkoemisní zóny

Princip hodnocení významnosti zdrojů pro stanovení emisních stropů. Nízkoemisní zóny Princip hodnocení významnosti zdrojů pro stanovení emisních stropů Nízkoemisní zóny Princip hodnocení významnosti zdrojů pro stanovení emisních stropů Významnost bude stanovena na základě odhadu jejich

Více

Nové prvky regulace automobilové dopravy v Praze 6 / 2014

Nové prvky regulace automobilové dopravy v Praze 6 / 2014 Nové prvky regulace automobilové dopravy v Praze 6 / 2014 Regulace nákladní automobilové dopravy Omezení vjezdu vozidel na komunikacích na území hl. m. Prahy zóna se zákazem vjezdu nákladních automobilů

Více

METODICKÝ POKYN. odboru ochrany ovzduší

METODICKÝ POKYN. odboru ochrany ovzduší METODICKÝ POKYN odboru ochrany ovzduší k vyhlašování nízkoemisních zón a o stanovení podmínek vydávání emisních plaket podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší 1 Obsah 1. Úvod...3 2. Zákonné podmínky

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. února 2013 o stanovení pravidel pro zařazení silničních motorových vozidel do emisních kategorií a o emisních plaketách

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. února 2013 o stanovení pravidel pro zařazení silničních motorových vozidel do emisních kategorií a o emisních plaketách Strana 442 Sbírka zákonů č. 56 / 2013 Částka 25 56 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. února 2013 o stanovení pravidel pro zařazení silničních motorových vozidel do emisních kategorií a o emisních plaketách Vláda

Více

Je nízkoemisní zóna vhodná pro lázeňská místa?

Je nízkoemisní zóna vhodná pro lázeňská místa? Je nízkoemisní zóna vhodná pro lázeňská místa? Karlovy Vary, 2.11.2012, ing. Jakub Unucka, místostarosta města Klimkovic 1 Úvod Je nízkoemisní zóna vhodná pro lázeňská místa? Program prezentace: Co je

Více

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3 Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3 Mgr. Barbora Landová odbor ochrany ovzduší Orgány ochrany

Více

Informativní materiál pro zastupitelstvo statutárního města Ostravy

Informativní materiál pro zastupitelstvo statutárního města Ostravy Informativní materiál o možnostech zlepšení kvality ovzduší při zavedení opatření v dopravě A. Studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón na území statutárního města Ostravy B. Studie efektivity

Více

Změny v pravidlech silničního provozu přijaté v období od 1.1.2012 do 19.1.2013 a informace o Ekologických plaketách při cestě do Německa

Změny v pravidlech silničního provozu přijaté v období od 1.1.2012 do 19.1.2013 a informace o Ekologických plaketách při cestě do Německa Změny v pravidlech silničního provozu přijaté v období od 1.1.2012 do 19.1.2013 a informace o Ekologických plaketách při cestě do Německa 1. Rozsah řidičského oprávnění Hlavní změny oproti stávající právní

Více

NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V MSK STUDIE PROVEDITELNOSTI. Jiří Jedlička, Libor Špička

NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V MSK STUDIE PROVEDITELNOSTI. Jiří Jedlička, Libor Špička NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V MSK STUDIE PROVEDITELNOSTI Jiří Jedlička, Libor Špička Obsah Informace ze zahraničí Definice nízkoemisních zón Kvalita ovzduší v MSK Příklad Závěr Zahraniční zkušenosti Realizace a plán

Více

autor Možnosti měst a obcí při ochraně ovzduší Konkrétní opatření v Táboře

autor Možnosti měst a obcí při ochraně ovzduší Konkrétní opatření v Táboře autor Možnosti měst a obcí při ochraně ovzduší Konkrétní opatření v Táboře Ekonomické nástroje závislé na rozpočtovém určení daní a dalších příjmech obce: finanční podpory přechodu domácností na zásobování

Více

Národní programy MŽP s vazbou na ovzduší

Národní programy MŽP s vazbou na ovzduší Národní programy MŽP s vazbou na ovzduší Jan Novák Odbor ekonomických a dobrovolných nástrojů Jan.Novak2@mzp.cz Ochrana ovzduší ve státní správě IX, 23. 10. 2014, Hrotovice 2 Obsah Národní programy - obecně

Více

VĚSTNÍK. MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OBSAH

VĚSTNÍK. MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ   OBSAH ROČNÍK XXVIII srpen 2018 ČÁSTKA 5 Č. j. MZP/2018/130/621 VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.mzp.cz OBSAH Rozhodnutí ministra_kubíčková.pdf METODICKÉ POKYNY A DOKUMENTY Metodický pokyn odboru

Více

STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA

STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu zákonem č. 268/2015 Sb. s účinností od 31. prosince 2015 6 (7) Přesahuje-li počet přepravovaných dětí starších tří let počet sedadel vybavených bezpečnostními

Více

Úvodní ustanovení. Základní pojmy

Úvodní ustanovení. Základní pojmy Nařízení Města Bruntálu číslo 7/2003, kterým se vymezují místní komunikace na území města Bruntálu, které nelze užít ke stání (parkování) silničních vozidel. Rada města Bruntálu se usnesla na svém zasedání

Více

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Provozní řád městských parkovišť v Rokycanech účinnost od 1. prosince 2016 Obsah: Část I. Část II. Část III. Část IV. Část V. Základní ustanovení Parkování

Více

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.mzp.cz OBSAH METODICKÝ POKYN Metodický pokyn odboru ochrany ovzduší k vyhlašování nízkoemisních zón a o stanovení podmínek vydávání emisních plaket podle zákona

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014.

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014. Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014. V současně platném znění dotčených paragrafů uvádíme změny a nová ustanovení na barevném podkladu,

Více

ZÁKON č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích

ZÁKON č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích Metodický zpravodaj 51/2005 (část Zákony, vyhlášky a ostatní předpisy ) VÝPIS: ČÁSTKA 215 ZÁKON č. 634/2004 Sb. ze dne 26.listopadu 2004, o správních poplatcích SAZEBNÍK ČÁST II Příloha Položka 26 a) Zápis

Více

Nízkoemisní zóny ve vybraných evropských městech

Nízkoemisní zóny ve vybraných evropských městech Nízkoemisní zóny ve vybraných evropských městech Beroun 10. listopadu 2010 Mgr. Veronika Tomášková Evropské země s LEZ: Dánsko (Miljøzone) Itálie (Zona a traffico limitato) Německo (Umwelt Zone) Nizozemí

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 11. května o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 11. května o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Systém ASP - 173/2016 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Vláda nařizuje podle 37 odst. 7 písm. a) a 118

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

Nové registrační značky v ČR

Nové registrační značky v ČR Nové registrační značky v ČR 2 Nové registrační značky v České republice Základní informace Problematiku registračních značek upravuje zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší 20. července 2011 návrh zákona projednán vládou Na podzim

Více

MŽP a podpora udržitelné a čisté mobility

MŽP a podpora udržitelné a čisté mobility MŽP a podpora udržitelné a čisté mobility Pavla Vidanová Ministerstvo životního prostředí Udržitelná městská doprava a mobilita současnost a budoucnost nejen ve Zlíně Zlín, 27. 6. 2017 Doprava jako zdroj

Více

Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 1623 ze dne 15. 7. 2014

Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 1623 ze dne 15. 7. 2014 Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 1623 ze dne 15. 7. 2014 Vyhodnocení ankety 7. zasedání OPS 6. 6. 2014 - hlasování členů OPS Parametry nízkoemisní zóny pro potřeby vypracování návrhu obecně závazné

Více

Městský úřad Domažlice odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice

Městský úřad Domažlice odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice Městský úřad Domažlice odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-782/2016 Č.J.: MeDO-3044/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719 219

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A M Ě S T S K Ý Ú Ř A D N E R A T O V I C E odbor správních činností a dopravy Kojetická 1028, 277 11 Neratovice Spis. zn.: MěÚN/51843/2016 Č.j.: MěÚN/62160/2016 Vyřizuje: Mgr. Vladimír Cikhart Tel: 315

Více

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích Ostrava 16.2.2011 Legislativní nástroje ochrany ovzduší v ČR odbor ochrany ovzduší MŽP Legislativa ochrany ovzduší současně platná (1/4) zahrnující malé

Více

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

Návrh. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I Návrh ZÁKON ze dne... 2014, kterým se mění zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 634/2004 Sb.,

Více

2016/1960/V/PRF 30969/ A/20 František Přibyl

2016/1960/V/PRF 30969/ A/20 František Přibyl MĚSTSKÝ ÚŘAD TRUTNOV Odbor výstavby oddělení silničního hospodářství a dopravy Slovanské náměstí 165, 541 16 Trutnov SPIS. ZN.: Č.j.: Spisový znak: Skartační znak: OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA: TEL.: E-MAIL:

Více

Nař í zení vla dy č. 173/2016 Sb., o stanovení za vazny čh zada vačíčh podmí nek přo veř ejne zaka zky na poř í zení silnič ní čh vozidel

Nař í zení vla dy č. 173/2016 Sb., o stanovení za vazny čh zada vačíčh podmí nek přo veř ejne zaka zky na poř í zení silnič ní čh vozidel Nař í zení vla dy č. 173/2016 Sb., o stanovení za vazny čh zada vačíčh podmí nek přo veř ejne zaka zky na poř í zení silnič ní čh vozidel ze dne 11. května 2016 Vláda nařizuje podle 37 odst. 7 písm. a)

Více

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 (1) Ochranou ovzduší se rozumí předcházení znečišťování ovzduší

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VSETÍN Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy

MĚSTSKÝ ÚŘAD VSETÍN Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy MĚSTSKÝ ÚŘAD VSETÍN Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy Č.j.: MUVS-S 329/2014/OÚPSŘ-280.4/Mar-7 Vsetín 16.6.2014 Oprávněná úřední osoba: Bc. Mareček Libor VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné

Více

Registrační značky Základní informace o registračních značkách Problematiku registračních značek upravuje zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozuvozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č.

Více

Připravované změny legislativy a jiných předpisů ů v oblasti dopravního značení

Připravované změny legislativy a jiných předpisů ů v oblasti dopravního značení Připravované změny legislativy a jiných předpisů ů v oblasti dopravního značení Mgr. Ján Skovajsa Ministerstvo dopravy 19.5.2015 Novela zákona o pozemních komunikacích Hlavní tematické body novely: Pravomoci

Více

Úplné znění části II. přílohy zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, s vyznačením navrhovaných změn

Úplné znění části II. přílohy zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, s vyznačením navrhovaných změn Úplné znění části II. přílohy zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, s vyznačením navrhovaných změn ČÁST II Položka 26 a) Zápis do registru silničních vozidel nebo zápis změny vlastníka nebo provozovatele

Více

Úřední věstník Evropské unie L 47/51

Úřední věstník Evropské unie L 47/51 20.2.2013 Úřední věstník Evropské unie L 47/51 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 143/2013 ze dne 19. února 2013, kterým se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/46/ES a nařízení Komise (ES) č. 692/2008,

Více

Sbírka zákonů ČR. Předpis č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09.

Sbírka zákonů ČR. Předpis č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 201/2012 Zákon o ochraně ovzduší Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09.2012 Aktuální verze 201 ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl

Více

Územní studie Regulační plán

Územní studie Regulační plán Zákon č. 225/2017 Sb.: novela stavebního zákona Územní studie Regulační plán Porada pořizovatelů 11/2017 Územní studie 30 (4) V zadání územní studie může pořizovatel stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v

Více

HLAVA I SILNIČNÍ VOZIDLO V PROVOZU 36

HLAVA I SILNIČNÍ VOZIDLO V PROVOZU 36 HLAVA I SILNIČNÍ VOZIDLO V PROVOZU 36 (1) Na pozemních komunikacích lze provozovat pouze takové silniční vozidlo, které je technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích podle tohoto zákona. (2)

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/62/ES

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/62/ES L 198/20 Úřední věstník Evropské unie 30.7.2009 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/62/ES ze dne 13. července 2009 týkající se místa pro montáž zadní registrační tabulky dvoukolových a tříkolových

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne XXX,

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne XXX, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX D040155/01 [ ](2015) XXX draft NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne XXX, kterým se mění nařízení (ES) č. 692/2008 z hlediska emisí z lehkých osobních vozidel a z užitkových

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 27. října 2014 o výši časových poplatků, sazeb mýtného, slevy na mýtném a o postupu při uplatnění slevy na mýtném

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 27. října 2014 o výši časových poplatků, sazeb mýtného, slevy na mýtném a o postupu při uplatnění slevy na mýtném Strana 2938 Sbírka zákonů č. 240 / 2014 240 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 27. října 2014 o výši časových poplatků, sazeb mýtného, slevy na mýtném a o postupu při uplatnění slevy na mýtném Vláda nařizuje podle

Více

Členění a hodnoty emisních limitů a specifických emisních limitů viz limit

Členění a hodnoty emisních limitů a specifických emisních limitů viz limit Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.2.101 ZDROJE ZNEČIŠŤOVÁNÍ

Více

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Doklady řidiče, vozidla a nákladu

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Doklady řidiče, vozidla a nákladu ŘIDIČOVA KNIHOVNA Doklady řidiče, vozidla a nákladu Doklady řidiče, vozidla a nákladu Doklady, které jsou povinné pro českého dopravce (musí mít řidič motorového vozidla při řízení u sebe) při provádění

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES. ze dne 11. února 2004,

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES. ze dne 11. února 2004, SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES ze dne 11. února 2004, kterou se mění směrnice Rady 70/156/EHS a 80/1268/EHS, pokud jde o měření emisí oxidu uhličitého a spotřeby paliva vozidel kategorie

Více

Revidovaný překlad právního předpisu Evropských společenství SMĚRNICE RADY 93/94/EHS. ze dne 29. října 1993

Revidovaný překlad právního předpisu Evropských společenství SMĚRNICE RADY 93/94/EHS. ze dne 29. října 1993 SMĚRNICE RADY 93/94/EHS ze dne 29. října 1993 týkající se místa pro montáž zadní registrační tabulky dvoukolových a tříkolových motorových vozidel RADA EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení

Více

Instrukce pro SME č. 1/2016

Instrukce pro SME č. 1/2016 Instrukce pro SME č. 1/2016 Měření emisí v přechodném období 1. ledna 30. června 2016 1. Vyčítání Readiness kódů 2. Protokoly o měření emisí a jejich přílohy 3. Měření kouřivosti V souvislosti s nabytím

Více

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 64/2014 Sb. (k 1.5.2014) mění 28, 29 a 36 87/2014 Sb. (k 1.6.2014) mění 11, 12, 15, 17, 20, 37, 39, 41

Více

Věc: Posouzení potenciálních environmentálních dopadů silniční dopravy v lokalitě Spořilov po zavedení NEZ v Praze v roce 2015

Věc: Posouzení potenciálních environmentálních dopadů silniční dopravy v lokalitě Spořilov po zavedení NEZ v Praze v roce 2015 Instituce: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Vypracoval: Mgr. Marek Tögel Kontakt: 541 641 306, marek.togel@cdv.cz Datum: 29. 7. 2014 Věc: Posouzení potenciálních environmentálních dopadů silniční dopravy

Více

Metodický pokyn ke zpracování rozptylových studií podle 32 odst. 1 písm. e) zákona č. 201/2012 Sb.

Metodický pokyn ke zpracování rozptylových studií podle 32 odst. 1 písm. e) zákona č. 201/2012 Sb. Metodický pokyn ke zpracování rozptylových studií podle 32 odst. 1 písm. e) zákona č. 201/2012 Sb. Ochrana ovzduší ve státní správě VIII, teorie a praxe Alena Kacerovská 19. listopadu 2013, Plzeň ÚVOD

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravy Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno Č.j.: JMK 10652/2018 Sp.zn.: S-JMK 158476/2017 OD Brno 19.01.2018 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Krajský úřad

Více

Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno. J. Jedlička, I. Dostál

Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno. J. Jedlička, I. Dostál Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno J. Jedlička, I. Dostál OBSAH 1. Dopravní infrastruktura a vozidla 2. Emisní bilance 3. Opatření návrh 4. Opatření implementace 5. Závěr Dopravní infrastruktura Délka

Více

Návrh směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu. Jana Ratajová Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Návrh směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu. Jana Ratajová Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Návrh směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu Jana Ratajová Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu

Více

SEMINÁŘ Klepnutím lze upravit styl předlohy "Jak chránit obce před kamiony" nadpisů.

SEMINÁŘ Klepnutím lze upravit styl předlohy Jak chránit obce před kamiony nadpisů. SEMINÁŘ Klepnutím lze upravit styl předlohy "Jak chránit obce před kamiony" nadpisů. Ing. Milan Dont, Ph.D. Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Odbor pozemních komunikací Problematika objíždění

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2 P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2006 4. volební období 1066/2 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994

Více

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE OZNÁMENÍ ZMĚNA KONCEPCE podle 10c zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v rozsahu podle přílohy č. 7 AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy MINISTERSTVO DOPRAVY I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy I. Drážní doprava Zákon o dráhách, ve znění zák. č. 189/1999

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Vozidla. Place, Date Event Name and company of speaker

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Vozidla. Place, Date Event Name and company of speaker Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Vozidla Place, Date Event Name and company of speaker Obsah Úvod Nákupní pokyny a kritéria Náklady životního cyklu Ekoznačky Praktické tipy na nákup a užití

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2001 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění

Více

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu III. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu III. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

o vymezení místních komunikací k odstavení nákladních automobilů nebo jízdních

o vymezení místních komunikací k odstavení nákladních automobilů nebo jízdních 2000 - č. 1 o vymezení místních komunikací k odstavení nákladních automobilů nebo jízdních souprav k zajištění celního odbavení, za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy - zrušena Vyhláška č. 1

Více

Translation ÚVMV Praha ECE/RCTE/CONF/4/Add.1 30. dubna 2002 DOHODA

Translation ÚVMV Praha ECE/RCTE/CONF/4/Add.1 30. dubna 2002 DOHODA DOHODA O PŘIJETÍ JEDNOTNÝCH PODMÍNEK PRO PERIODICKOU TECHNICKOU PROHLÍDKU KOLOVÝCH VOZIDEL A O VZÁJEMNÉM UZNÁVÁNÍ TAKOVÝCH PROHLÍDEK, dáno ve Vídni dne 13.listopadu 1997 Příloha 1: Pravidlo č. 1 Datum

Více

ODŮVODNĚNÍ. I. Obecná část

ODŮVODNĚNÍ. I. Obecná část III. ODŮVODNĚNÍ I. Obecná část 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Vzhledem k připravovaným doplněním ve vzorech služebních stejnokrojů a změně vzoru

Více

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ MZA č. 55/2006 technické informace ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Ve všech evropských státech je hloubka vzorku pneumatik u osobních automobilů předepsána na 1,6 mm, v některých

Více

Pravidla pro zpracování, projednání a schválení změn Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje

Pravidla pro zpracování, projednání a schválení změn Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje P01 Pravidla pro zpracování, projednání a schválení změn Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje K zajištění jednotného postupu pro průběžnou aktualizaci a schvalování Plánu rozvoje vodovodů

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravní správy Žerotínovo nám. 3/5, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravní správy Žerotínovo nám. 3/5, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor dopravní správy Žerotínovo nám. 3/5, 601 82 Brno Váš dopis zn.: Ze dne: 24.02.2016 Č. j.: JMK 34477/2016 Sp. zn.: JMK 29467/2016 ODOS Vyřizuje: Mgr. Červinková Telefon:

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES. ze dne 11. února 2004

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES. ze dne 11. února 2004 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES ze dne 11. února 2004 kterou se mění směrnice Rady 70/156/EHS a 80/1268/EHS o měření emisí oxidu uhličitého a spotřeby paliva u vozidel N 1 DIRECTIVE 2004/3/EC

Více

Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy. Manažerská zpráva

Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy. Manažerská zpráva Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy Manažerská zpráva Brno, srpen 2015 Aktualizace části Studie proveditelnosti nízkoemisní zóny v podmínkách hl. m. Prahy

Více

PRO VOZIDLA KATEGORIE M 1 (ZÁŽEHOVÝ MOTOR BENZÍN, LPG, CNG)

PRO VOZIDLA KATEGORIE M 1 (ZÁŽEHOVÝ MOTOR BENZÍN, LPG, CNG) PŘÍLOHA K METODICKÉMU POKYNU 9/2008 - PROKÁZÁNÍ STUPNĚ PLNĚNÍ EMISNÍ ÚROVNĚ strana 1/8 PRO VOZIDLA KATEGORIE M 1 (ZÁŽEHOVÝ MOTOR BENZÍN, LPG, CNG) SMĚRNICE EHS/ES 70/220/EHS 74/290/EHS 77/102/EHS 78/665/EHS

Více

Pomáhat a chránit (s passaty)

Pomáhat a chránit (s passaty) Pomáhat a chránit (s passaty) Začátkem roku policie s velkou slávou nasadila do provozu 16 nových policejních passatů R36. Všude demonstrovala výbavu vozidel a hlavně jejich zrychlení a maximální rychlost.

Více

Vyhláška č. 355/2006 Sb.

Vyhláška č. 355/2006 Sb. Vyhláška č. 355/2006 Sb. Vyhláška je uvedena v aktualizovaném znění, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 144/2012 Sb. Poslední změny, vyplývající z vyhlášky č. 144/2012 Sb., platné od 10. května

Více

Zákazové dopravní značky zákazy vjezdu

Zákazové dopravní značky zákazy vjezdu Zákazové dopravní značky zákazy vjezdu Komentář k významu dopravních značek je převzat z publikace LEITNER, M., LUKÁŠEK, V., KOPECKÝ, Z.: Zákon o provozu na pozemních komunikacích: a předpisy prováděcí

Více

POVINNÁ VÝBAVA MOTOROVÝCH VOZIDEL

POVINNÁ VÝBAVA MOTOROVÝCH VOZIDEL POVINNÁ VÝBAVA MOTOROVÝCH VOZIDEL Povinná výbava motorových a přípojných vozidel při provozu na pozemních komunikacích je upravena 32 vyhlášky Ministerstva dopravy a spojůč. 341/2002 Sb., o schvalování

Více

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013 Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Obsah prezentace Předchozí prováděcí předpisy k zákonu o integrované prevenci

Více

VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů

VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 29. června 2001 o registraci vozidel Ministerstvo dopravy a spojů

Více

OSOBNÍ DOPRAVA. D. daňové právo

OSOBNÍ DOPRAVA. D. daňové právo OSOBNÍ DOPRAVA D. daňové právo 1. Místní příslušnost správce daně, není-li stanoveno jinak, se řídí: a) u fyzické osoby jejím místem pobytu, u právnické osoby jejím sídlem b) u fyzické osoby jejím místem

Více

Z á p i s. ze 4. schůze výboru Poslanecké sněmovny pro životní prostředí, která se konala dne 4. listopadu 2010

Z á p i s. ze 4. schůze výboru Poslanecké sněmovny pro životní prostředí, která se konala dne 4. listopadu 2010 Z á p i s ze 4. schůze výboru Poslanecké sněmovny pro životní prostředí, která se konala dne 4. listopadu 2010 Přítomni: posl. Robin BÖHNISCH, Luděk JENIŠTA, Radim JIROUT, Kateřina KONEČNÁ, Jiří KRÁTKÝ,

Více

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Zákon o léčivech Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon

Více

Aktuální informace z NPŽP

Aktuální informace z NPŽP Aktuální informace z NPŽP Ochrana ovzduší ve státní správě 9. listopadu 2017, Tábor Obsah Národní program ŽP Snižování emisí pachových látek a TK Ochrana ozonové vrstvy Opatření vedoucí ke zlepšení kvality

Více

V Y H L Á Š K A edm t úpravy Registrace historického vozidla

V Y H L Á Š K A edm t úpravy Registrace historického vozidla V Y H L Á Š K A ze dne 29. června 2006 o stanovení způsobu a podmínek registrace, provozu, způsobu a podmínek testování historických a sportovních vozidel Ministerstvo dopravy (dále jen ministerstvo )

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy MINISTERSTVO DOPRAVY I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy I. Drážní doprava Zákon o dráhách, ve znění zák. č. 189/1999

Více

Scénáře vývoje dopravy a vliv na kvalitu ovzduší

Scénáře vývoje dopravy a vliv na kvalitu ovzduší Divize dopravní infrastruktury a životního prostředí Scénáře vývoje dopravy a vliv na kvalitu ovzduší Mgr. Jiří Dufek, Ing. Libor Špička, Ing. Jiří Jedlička Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Líšeňská

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Sp. zn.: MV 58220/2017 OD 5 Ve Vyškově dne 14. 11. 2017 Č. j.: MV 58220/2017 OD/5Šl VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Stanovení místní úpravy provozu na pozemní komunikaci Městský úřad Vyškov, odbor

Více

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Veronika Tomášková odbor ochrany ovzduší (Plzeň, 19.11.2013) 1) Emisní požadavky na kotle uváděné na trh po 1.1.2014 1.1.2014 nabývá účinnosti

Více

Ekologické plakety tabulky směrnic a předpisů. 83 R03 B (pouze u vozidel kategorie M1 s. hmotností do 2500kg (včetně)) 83 R04 B

Ekologické plakety tabulky směrnic a předpisů. 83 R03 B (pouze u vozidel kategorie M1 s. hmotností do 2500kg (včetně)) 83 R04 B strana 1/6 TAB. 1 Pro vozidla kategorie M1, N1 (zážehový motor benzín, LPG, CNG) Sestavený přehled Směrnic EHS/ES a Předpisů EHK slouží pouze pro potřeby stanovení emisního stupně ekologické plakety. Směrnice

Více

Pro vozidla kategorie M1, N1 Sestavený přehled směrnic EHS/ES a předpisů EHK slouží pouze pro potřeby stanovení emisního třídy ekologické plakety.

Pro vozidla kategorie M1, N1 Sestavený přehled směrnic EHS/ES a předpisů EHK slouží pouze pro potřeby stanovení emisního třídy ekologické plakety. 12. 06. 2017 strana 1/7 TAB. 1 Pro vozidla kategorie M1, N1 Sestavený přehled směrnic EHS/ES a předpisů EHK slouží pouze pro potřeby stanovení emisního třídy ekologické plakety. Směrnice EHS/ES Nařízení

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy

MINISTERSTVO DOPRAVY. I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy MINISTERSTVO DOPRAVY I. Drážní doprava II. Silniční doprava III. Vodní doprava IV. Letecká doprava V. Předpisy společné pro různé druhy dopravy I. Drážní doprava Zákon o dráhách, ve znění zák. č. 189/1999,

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU)

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) L 30/106 31.1.2019 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2019/129 ze dne 16. ledna 2019 o změně nařízení (EU) č. 168/2013, pokud jde o používání úrovně Euro 5 u schvalování typu dvoukolových nebo

Více

MĚSTO NERATOVICE. B 29 - Zákaz stání, doplněný dodatkovou tabulkou E9 - Druh vozidla - nákladní automobil;

MĚSTO NERATOVICE. B 29 - Zákaz stání, doplněný dodatkovou tabulkou E9 - Druh vozidla - nákladní automobil; Zásady, které stanovují pravidla pro vydávání povolení k vjezdu a parkování motorových vozidel v oblastech vymezených zónovými značkami ve městě Neratovice I. 1. Z důvodu umožnění parkování ve vymezených

Více