FIGHTING pravidla v. 10/2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FIGHTING pravidla v. 10/2015"

Transkript

1 FIGHTING pravidla v. 10/2015 DÉLKA ZÁPASU Do 14 let - 2 minuty čistého času Od 15 let - 3 minuty čistého času Pořadatel si vyhrazuje právo změnit délku zápasů s ohledem na počet přihlášených závodníků a časové možnosti soutěže. HMOTNOSTNÍ KATEGORIE [kg] Chlapci a dívky (do 9 let) bez rozdílu hmotnosti Chlapci (od 10 do 14 let) Dívky (od 10 do 14 let) Junioři (od 15 do 17 let) Juniorky (od 15 do 17 let) Muži (od 18 let) Ženy (od 18 let) Nováčci amatéři (od 15 let) Týmy (od 18 let) Pro zařazení do věkové kategorie je rozhodující, zda závodník v den konání soutěže již dosáhl desátého resp. patnáctého nebo osmnáctého roku věku. Při prezentaci jsou závodníci pořadatelem převáženi a zařazeni do odpovídající váhové kategorie. Závodníci mladší 18 let při prezentaci předloží revers podepsaný od rodičů nebo od svého trenéra, který za ně při závodech zodpovídá. Kategorie nováčci amatéři Pouze pro závodníky, kteří ještě nikdy neměli žádný zápas. Do kategorií budou závodníci přiměřeným způsobem rozděleni na místě podle jejich počtu, váhy, věku a pohlaví. Týmy Týmy se skládají ze 3-4 závodníků (tj. každý tým může mít jednoho náhradníka) bez rozdílu pohlaví a váhy, podmínkou je pouze minimální věk 18 let. Utkání mezi dvěma týmy sestává ze tří jednotlivých zápasů mezi různými závodníky obou týmů. Ke každému zápasu musí nastoupit jiný závodník. Před utkáním oba týmy sdělí rozhodčím, kteří tři jeho závodníci k danému utkání nastoupí. Nasazení závodníků do jednotlivých zápasů se určí podle jejich hmotnosti, tj. nejtěžší (resp. středně těžcí a nejlehčí) závodníci obou týmů se utkají spolu; je-li členem týmu žena, je vždy považována za nejlehčího závodníka. Vítězem utkání je tým, jehož závodníci zvítězili ve více zápasech.

2 Celkové pořadí týmů se určí dle následujících kriterií: 1) počet vyhraných utkání 2) vzájemné utkání 3) počet vyhraných zápasů mezi týmy, mezi nimiž je shoda 4) celkový počet vyhraných zápasů 5) skóre mezi týmy, mezi nimiž je shoda 6) celkové skóre CHRÁNIČE Povinné - chrániče hřbetu rukou protektor min. 2 cm - chránič zubů - chrániče holení a nártů překrývající prsty - chlapci a muži - suspenzor - dívky od 12 let a ženy - protektor hrudníku Doporučené - ochranná helma ZÁPASIŠTĚ zápasiště i varovná bezpečností plocha jsou pokryty tatami 1. Bojová plocha nejméně 5 x 5 metrů 2. Varovná plocha o šířce 1 metr odlišná barva od bojové plochy

3 ODĚV Závodníci Gi musí být čisté a nepotrhané. Kabát Gi musí zakrývat boky. Rukávy musí zakrývat nejméně polovinu předloktí a nesmí být delší než na zápěstí. Kalhoty musí zakrývat alespoň polovinu lýtek a nesmí být delší než na nárt. Ženy musí mít pod Gi tričko/bolero/plavky/gymnastický oděv. Muži nesmí mít pod gi žádný oděv. První volaný závodník nastupuje s červeným obi (akai), druhý volaný s modrým (aoi). Obi zajišťuje pořadatel v minimálním počtu 2 ks od každé barvy na každé zápasiště. ODĚV Rozhodčí Černé společenské kalhoty, bílá košile s krátkým rukávem, tmavá kravata, černá obuv vhodná na tatami, černé ponožky. ROZHODČÍ 1. Ředitel soutěže rozděluje rozhodčí a kategorie na jednotlivá zápasiště, dbá o hladký chod soutěže a provádí hodnocení rozhodčích. 2. Hlavní rozhodčí na bojové ploše (HR) nejméně STV 1. Dan, sám na soutěži nezávodí a nekoučuje 3. Postranní rozhodčí - (PR) nejméně STV 3. kyu Zápas rozhoduje HR a PR. Body jsou přidělovány podle pokynů HR. PR sleduje zápas z opačné strany než HR a má pouze poradní hlas. U stolku zapisovatelů je alespoň jeden PR, který odpovídá za chod administrativy, a dále 2 zapisovatelé časoměřiči.

4 PRŮBĚH ZÁPASU zápas probíhá ve třech fázích I. Techniky bez držení soupeře Údery Kopy Seky Porazy Podmety II. Techniky s úchopem soupeře v postoji Hody Porazy Strhy Páky Škrcení III. Techniky na zemi Držení Páky Škrcení 1. Zápas začíná I. částí, kterou je nutno dodržet a cca do 20 s přejít do II. nebo III. části. 2. Závodníci plynule přecházejí uchopením soupeře do II. části nebo podmetením rovnou do III. části. Pokud před podmetem nedošlo k úchopu (tj. došlo k přechodu z I. části rovnou do III. a po celou dobu nedošlo k úchopu), je možné bezprostředně po podmetu použít údery. 3. Po dopadu trupem na tatami zápas pokračuje III. částí. 4. Mezi jednotlivými fázemi zápasu lze libovolně přecházet, a to i zpětně a opakovaně. 5. Pokud dojde k přerušení zápasu rozhodčím, zápas pokračuje vždy I. částí (s výjimkou přerušení sonomama ). Pokud se závodníci vyhýbají přechodu z I. části do II. části, může HR zápas přerušit, přikázat závodníkům, aby se vzájemně uchopili, a nechat je v zápase pokračovat II. částí. 6. V případě, že ve III. části po dobu cca 15 sekund žádný ze závodníků nevyvíjí účelnou aktivitu, HR zápas přeruší a zápas pokračuje I. částí HR přerušuje zápas povelem Mate, Jame nebo Stop pokud nastane jedna z následujících situací: 1. Jeden nebo oba závodníci se ocitnou mimo zápasovou plochu. 2. Je provedena zakázaná akce. 3. Dojde ke zranění. 4. Závodník nemůže sám odklepnout držení, škrcení, páka, mdloba. 5. Uplyne doba držení - Osae-komi = 15 s. 6. Závodník se vzdá (odklepáním, zvoláním, výkřikem). 7. Pokud to HR uzná za nutné (zamezení úrazu, udělení instrukce, přidělení bodů po nepřehledné situaci, konzultace s PR apod.)

5 BODOVÁNÍ Bodování je zaznamenáváno rozhodčími u stolku během celého zápasu. Část I. 2 body Nezblokované a kontrolované údery, kopy a seky. 1 bod Částečně blokované údery, kopy a seky 2 body Podmetení soupeře Část II. 2 body Stržení, podmetení nebo hození soupeře na zem 3 body Škrcení ve stoje s odklepnutím 3 body Páka ve stoje s odklepnutím Část III. 2 body Držení, oznámené jako Osae-komi, trvající 15 s. 3 body Držení, oznámené jako Osae-komi s odklepnutím 3 body Škrcení s odklepnutím 3 body Páka s odklepnutím 1 bod Držení, oznámené jako Osae-komi, trvající minimálně 10 s. Pokud nasazené držení trvá v okamžiku uplynutí času pro zápas, časoměřič vyčká a oznámí konec zápasu až po uplynutí 15 s od počátku držení (tj. nechá dokončit držení, které se ohodnotí 2 body) nebo ihned poté, kdy držený závodník z držení unikne (pokud závodník unikne mezi s od počátku držení, udělí se mu 1 bod). V případě, že závodník v souvislé akci získá alespoň 2 body ve všech třech fázích (tj. soupeře zasáhne kontrolovaným a nezablokovaným kopem nebo úderem, bezprostředně poté jej podmete, strhne nebo hodí a ihned jej udrží na zemi, zaškrtí nebo zapáčí, zápas končí před vypršením časového limitu technickým KO, tzv. fullhouse akce musí být plynulá a nepřerušená bodovanou aktivitou soupeře). V tomto případě vítěz získává 14 bodů a poražený 0 bodů bez ohledu na předcházející bodový stav. Zápas končí před vypršením časového limitu, pokud jeden ze závodníků vede o 14 nebo více bodů. Pokud po skončení časového limitu mají oba závodníci stejný počet bodů, vítězí ten závodník, který má nižší počet napomenutí. Pokud panuje i v tomto ohledu shoda, zápas se (případně i opakovaně) prodlužuje o jednu minutu. Povely SONOMAMA a JOSHI HR povelem Sonomama přeruší zápas; závodníci se přestanou hýbat - zmrznou aby udělil jednomu či oběma závodníkům trest za pasivitu při porušení pravidel opustí-li závodníci bojovou plochu ve III. fázi a bezprostředně nehrozí zranění (v tomto případě oba závodníky beze změny jejich pozice přetáhne dovnitř zápasiště) pokud to HR považuje za nutné k udělení pokynu nebo zamezení zranění Po povelu Joshi pokračují závodníci ze stejné pozice, v jaké byli před povelem Sonomama.

6 NEPOVOLENÉ AKCE 1. MÍRNÉ PŘESTUPKY - potrestaný obdrží SHIDO a jeho soupeř 1 bod Mobobe sebeohrožování (otáčení se zády k soupeři, předklánění se bez nástupu do techniky apod.) Pasivita Úmyslné opuštění bojové plochy Mluvení na tatami Závodník se bezdůvodně zdržuje déle jak 5 s oběma nohama na výstražné ploše Kop či úder po započetí části II, kdy jeden ze závodníků už uchopil druhého. Provedení akce po povelu k zastavení zápasu Neúmyslný úder nebo kop pod pás nebo do krku Opakované údery nebo kopy do paží soupeře Úder nebo kop do ležícího soupeře vyjma situace po podmetu bez úchopu Úmyslné silné strkání do soupeře Provedení nůžek do oblasti ledvin Bodání kloubem nebo prstem Opakované nevhodné chování kouče (poté, co již byl kouč upozorněn, že při jeho dalším provinění bude jím vedený závodník penalizován). Při závažnějších nebo dalších opakovaných excesech může být kouč vykázán z prostoru zápasišť. 2. ZÁVÁŽNÉ PŘESTUPKY potrestaný obdrží CHUI a jeho soupeř 2 body Údery a kopy, jejichž intenzita není přiměřená zasahované části těla Kop nebo úder na hrdlo nebo genitálie Silný či nekontrolovaný kop nebo úder v II. části (závodník již uchopil soupeře) Neuposlechnutí nařízení rozhodčího Nevhodné výkřiky či zvolání Verbální poznámky či gesta vůči soupeři, HR, PR, přihlížejícím Páka na vaz nebo páteř Držení v kravatě, pokud jsou ruce spojeny pouze okolo krku (tj. bez ruky) soupeře a současně není nohama fixováno tělo soupeře Naskočení na soupeře při hodu Nasazení páky trhnutím Páčení prstů rukou nebo nohou Úder loktem nebo hlavou Kop kolenem Škrcení prsty Krutné páky vyjma páky na rameno (tj. ude garami / americana, kimura) Slamy (tj. udeření o zem soupeřem, který je v guardu) Hod v kravatě, pokud má házející spojeny ruce pouze okolo krku (tj. bez ruky) soupeře Hození soupeře při současně nasazeném páčení 2. VELMI ZÁVÁŽNÉ PŘESTUPKY OKAMŽITÁ DISKVALIFIKACE - HANSOKU Úmyslná snaha zranit soupeře Úmyslný nepřiměřeně tvrdý úder, kop či jiná akce s následkem zranění soupeře Závažné nesportovní chování závodníka během nebo po skončení závodu (nadávky, pokřikování, vulgární gestikulace, poznámky k rozhodčímu atd.) - HR může závodníka po poradě s PR a ředitelem soutěže vyloučit z celé soutěže s odebráním všech dosavadních vítězství.

7 O. TRESTY SHIDO za mírné přestupky Soupeř získává 1 bod CHUI HANSOKU (CHUI + CHUI) za závažné a opakované mírné přestupky za velmi závažné a opakované závažné přestupky Soupeř získává 2 body Diskvalifikace Soupeř získává 14 bodů Potrestaný 0 bodů V případě opakovaného potrestání HANSOKU je závodník vyloučen z celé soutěže s odebráním všech dosavadních vítězství. DODATEK Soutěžící do 18 let předloží revers písemný souhlas zákonného zástupce závodníka se startem v soutěži.

8 POVELY, POKYNY A GESTA ROZHODČÍCH Výrok Gesto Význam Použití moto no iči hadžime jame wazari ippon ippon shido chui hansoku osae-komi Rozhodčí otevřenýma rukama směřujícíma dlaněmi k sobě ukáže na závodníky a poté plynule na startovní místa uvnitř zápasiště, tj. pokyne závodníkům aby nastoupili. Rozhodčí zakročí levou nohou a současně předpaženýma otevřenýma rukama směřujícíma dlaněmi k sobě ukáže na závodníky a poté plynule na střed zápasiště, tj. pokyne závodníkům, aby zahájili boj. Pokud probíhá první fáze zápasu, rozhodčí otevřenou rukou protne shora dolů prostor mezi závodníky. Pokud probíhá druhá nebo třetí fáze zápasu, může rozhodčí povel podpořit plácnutím do závodníků. Rozhodčí upaží šikmo dolů na straně hodnoceného závodníka, dlaň otevřené ruky směřuje vzhůru Rozhodčí upaží šikmo nahoru na straně hodnoceného závodníka, dlaň otevřené ruky směřuje vzhůru. Rozhodčí upaží šikmo nahoru na straně hodnoceného závodníka a vtyčí tři prsty. Rozhodčí vztyčí ukazovák ruky na straně trestaného závodníka a poté jím ukáže šikmo dolů na stranu trestaného závodníka Rozhodčí vztyčí ukazovák ruky na straně trestaného závodníka a poté jím ukáže vodorovně na stranu trestaného závodníka Rozhodčí vztyčí ukazovák ruky na straně trestaného závodníka a poté jím ukáže šikmo nahoru na stranu trestaného závodníka Rozhodčí předpaží pravou rukou dlaní dolů směrem k závodníkům a drží ruku nad závodníky, dokud trvá znehybnění na místa začněte skončete jeden bod dva body tři body na začátku zápasu nebo kdykoli, kdy rozhodčí chce, aby se závodníci postavili na označená startovní místa uvnitř zápasiště zahájení zápasu nebo pokračování v přerušeném zápasu přerušení zápasu přidělení jednoho bodu přidělení dvou bodů přidělení tří bodů první napomenutí - za první méně vážné porušení pravidel (soupeři musí být následně ihned uděleno wazari) druhé napomenutí - za méně vážné porušení pravidel, bylo-li již předtím uděleno shido - za vážné porušení pravidel (soupeři musí být následně ihned udělen ippon) diskvalifikace znehybnění - za méně vážné porušení pravidel, byl-li již dříve udělen chui - za vážné porušení pravidel, bylo-li již dříve uděleno shido nebo chui - za velmi vážné porušení pravidel (soupeř musí být následně vyhlášen vítězem) stanovení počátku znehybnení počíná běžet limit 10 resp. 15 sekund pro ohodnocení znehybnění

9 toketa sonomama joshi cuzukete Rozhodčí zkříží ruce před tělem a poté upaží oběma rukama šikmo dolů, dlaně směřují dolů Rozhodčí se předkloní, dlaněmi se dotkne obou závodníků a přitlačí je směrem k zápasišti. Rozhodčí dlaněmi pleskne do obou závodníků. Rozhodčí předpaženýma otevřenýma rukama směřujícíma dlaněmi k sobě ukáže na závodníky a poté plynule do prostoru mezi nimi. --- Rozhodčí přiloží pěst pravé ruky k dlani levé ruky --- Rozhodčí zkříží otevřené ruce před svou hrudí --- Rozhodčí zavlní otevřenou rukou několikrát nahoru a dolů, dlaň směřuje dolů --- Rozhodčí předpaží ruce dlaněmi k sobě ve vzdálenosti cca 50 cm --- Rozhodčí si na okamžik zakryje oči dleněmi --- Rozhodčí zkříží ruce před tělem a poté upaží oběma rukama šikmo dolů, dlaně směřují dolů aka no kači ao no kači hikivake Rozhodčí upaží šikmo nahoru na straně závodníka, který zvítězil, dlaň otevřené ruky směřuje vzhůru (jako při udělení ipponu). Rozhodčí upaží šikmo nahoru na straně závodníka, který zvítězil, dlaň otevřené ruky směřuje vzhůru (jako při udělení ipponu). Rozhodčí upaží oběma rukama šikmo dolů, dlaně směřují vzhůru (jako při udělení wazari, ale na obě strany). vyproštění nehýbejte se pokračujte pokračujte kontakt ukončení znehybnění únikem drženého závodníka přestává běžet doba pro ohodnocení znehybnění je-li potřeba přesunout závodníky z okraje zápasiště do jeho středu nebo jim udělit pokyn nebo trest beze změny jejich pozice a ztráty výhody jednoho z nich (lze použít jen při boji na zemi) pokračování boje z původní pozice po přerušení povelem sonomama pobídnutí závodníků k boji, pokud bezdůvodně přestanou zápasit během zápasu technika byla příliš tvrdá a měla by být potrestána zakázaná technika během zápasu byla provedená zakázaná technika, která by měla být potrestána slabá technika příliš daleko neviděl jsem bez hodnocení zvítězil červený zvítězil modrý nerozhodně během zápasu technika nebyla dostatečně razantní, aby mohla být ohodnocena během zápasu technika nebyla provedena z dobré vzdálenosti a nemůže být ohodnocena během zápasu nemohu akci hodnotit, protože jsem ji dobře neviděl během zápasu akci, která proběhla, ponechávám bez hodnocení vyhlášení výsledku zápasu vyhlášení výsledku zápasu vyhlášení výsledku zápasu

FIGHTING pravidla v. 04/2016

FIGHTING pravidla v. 04/2016 FIGHTING pravidla v. 04/2016 TERMÍNY PRO 2016 již proběhlo 16 dubna 16. dubna 28. května Připravuje se 14. MČR Fighting Plzeň Česká fightingová liga 1. kolo Gab Školení rozhodčích a koučů Zisk licencí

Více

F I G H T I N G - pravidla soutěže -

F I G H T I N G - pravidla soutěže - F I G H T I N G - pravidla soutěže - Soutěž má 3 bojové části : 9/2011 Údery Techniky bez držení soupeře Kopy I. Zakázány jsou: Kopy a údery pod pás Seky Údery kolenem a loktem Porazy II. Techniky s úchopem

Více

FIGHTING pravidla v. 02/2018

FIGHTING pravidla v. 02/2018 FIGHTING pravidla v. 02/2018 FIGHTING GI Fighting je lehce kontaktní sportovní zápas ve kterém závodníci oblečeni v kimonech, se snaží, v postoji pomocí úderů, kopů, hodů, porazů a páčení, na zemi pomocí

Více

FIGHTING pravidla v. 08/2016

FIGHTING pravidla v. 08/2016 FIGHTING pravidla v. 08/2016 VIZE ČFL Hlavní vizí je pomocí série závodů v České fightingové lize připravit českou reprezentaci na mistrovství Evropy a Mistrovství světa pod organizacemi ISA, WSJO, BCE,

Více

FIGHTING - Plzeň pravidla v. 03/2018

FIGHTING - Plzeň pravidla v. 03/2018 FIGHTING - Plzeň pravidla v. 03/2018 FIGHTING GI Fighting je lehce kontaktní sportovní zápas ve kterém závodníci oblečeni v kimonech, se snaží, v postoji pomocí úderů, kopů, hodů, porazů a páčení, na zemi

Více

FIGHTING pravidla v. 03/2018

FIGHTING pravidla v. 03/2018 FIGHTING pravidla v. 03/2018 FIGHTING GI Fighting je lehce kontaktní sportovní zápas ve kterém závodníci oblečeni v kimonech, se snaží, v postoji pomocí úderů, kopů, hodů, porazů a páčení, na zemi pomocí

Více

KOSACUP 2012 Fighting, Freestyle karate, ADK

KOSACUP 2012 Fighting, Freestyle karate, ADK KOSACUP 2012 Fighting, Freestyle karate, ADK Sobota 28. DUBNA 2012 Praha Organizátor: Jiu-Jitsu KOSAGYM Česká republika (v zastoupení: Oleksiy Khramkov Jiu-Jitsu KOSAGYM Praha) Místo konání: Sportovní

Více

CHINA BOXING - Lightcontact

CHINA BOXING - Lightcontact CHINA BOXING - Lightcontact Hlavním principem této disciplíny je povzbudit závodění mezi mladými sportovci a běžnými členy klubů bez vystavování se zvýšenému nebezpečí zranění. Je určená pro většinu sportovců,

Více

Muži, ženy (Muži, Ženy) nad 18 let

Muži, ženy (Muži, Ženy) nad 18 let 1 Pravidla ČSFu Obecná pravidla Sportovec, který se hodlá účastnit jakékoli soutěže ČSFu, musí splňovat tyto předpoklady: - Být registrovaným členem ČSFu a při prezentaci předložit platný sportovní průkaz.

Více

PRAVIDLA KARATE. Všichni závodníci a rozhodčí se musí rozhodnout, které disciplíny Kumite se chtějí účastnit: Shobu Ippon nebo Shobu Sanbon.

PRAVIDLA KARATE. Všichni závodníci a rozhodčí se musí rozhodnout, které disciplíny Kumite se chtějí účastnit: Shobu Ippon nebo Shobu Sanbon. PRAVIDLA KARATE Všichni závodníci a rozhodčí se musí rozhodnout, které disciplíny Kumite se chtějí účastnit: Shobu Ippon nebo Shobu Sanbon. VYSVĚTLENÍ soutěžícím: Účast v soutěži Kumite podle pravidel

Více

PRAVIDLA ABU SPORT 2013

PRAVIDLA ABU SPORT 2013 ODĚV A VYBAVENÍ ZÁVODNÍKŮ PRAVIDLA ABU SPORT 2013 1) Závodník musí mít oblečeno, čisté Karate-Gi 2) V zápase Kumite a v soutěži Kata, musí, pro identifikaci, mít jeden ze závodníků uvázán červený pás a

Více

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce Tento list s otázkami a list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Prosím nevpisujte ani neoznačujte odpověď na listu s otázkami.

Více

ČESKÝ SVAZ JUDA Komise rozhodčích

ČESKÝ SVAZ JUDA Komise rozhodčích ČESKÝ SVAZ JUDA Komise rozhodčích Zátopkova 100/2 box 40 16017Praha 6 Strahov tel.+420-233 355 280 fax+420-257 214 265 www.czechjudo.cz Ú prava pravidel juda pro mla dež nicke kategorie Kategorie Dorostu

Více

WORLD KARATE FEDERATION 2011 KUMITE - Změna pravidel. Souhrn pro rozhodčí a trenéry Vítejte!

WORLD KARATE FEDERATION 2011 KUMITE - Změna pravidel. Souhrn pro rozhodčí a trenéry Vítejte! WORLD KARATE FEDERATION 2011 KUMITE - Změna pravidel Souhrn pro rozhodčí a trenéry Vítejte! Schváleno: Mistrovství světa v Malajsii Realizace a platnost: 1. leden 2012 Javier Escalante Volný překlad pro

Více

PRAVIDLA POŘÁDÁNÍ SOUTĚŽE MISTROVSTVÍ ČR V ALLKAMPF-JITSU

PRAVIDLA POŘÁDÁNÍ SOUTĚŽE MISTROVSTVÍ ČR V ALLKAMPF-JITSU Strana: 1 / 12 1 Úvod 1.1 Tato pravidla pro pořádání soutěže slouží k zajištění organizačně bezchybného průběhu národní soutěže. 1.2 Soutěžní pravidla soutěže Mistrovství ČR v AKJ se mohou přizpůsobovat

Více

Pravidla. 1. Definice

Pravidla. 1. Definice Pravidla 1. Definice MMA (Mixed Martial Arts Smíšená bojová umění) je bojový sport, ve kterém se mohou používat techniky z různých disciplín bojových sportů a umění, kopy, údery, hody, držení, páky na

Více

Edice 2013/2014. Pravidla RFL

Edice 2013/2014. Pravidla RFL Edice 2013/2014 Pravidla RFL Pravidla RFL (zkrácená a zjednodušená verze)... 4 1 Herní specifikace... 4 1.1 Hrací plocha... 4 1.1.1 Rozměry hřiště... 4 1.1.2 Brány... 4 1.1.3 Prostor pro střídání... 4

Více

Nová pravidla od

Nová pravidla od Doba trvání zápasu: 4 minuty muži i ženy Hodnocení technik: Nová pravidla od 28.1.2017 Hodnocení Ipon, wazari Hodnocení wazari se nesčítá, 2 x wazari již neznamená konec zápasu (wazari av. Ipon už neexistuje)

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU EVROPSKÁ UNIE BOJOVÝCH SPORTŮ OBSAH SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA OBECNÁ USTANOVENÍ Ustanovení 1: Cíle Ustanovení 2: Soutěže, na které se tyto směrnice vztahují Ustanovení

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

SAMURAI CUP POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s.

SAMURAI CUP POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s. POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s. SAMURAI CUP 2019 SPOLUPRACUJÍCÍ SVAZY: Sokarate Česká republika, Český svaz Allkampf-jitsu, Český svaz sportovního Jiu-Jitsu, Česká Meibukan Gojyu-ryu Karate-do asociace

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 7.1 CZE-03 PLATNOST OD 1. 1. 2012 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR 4 ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE 6 ČLÁNEK

Více

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE Pro soutěže AŠSK ČR I. PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE KATEGORIE V. CHLAPCI SŠ příloha č.1 příloha č.2 příloha č.3 příloha č.4 soutěžní protokol tabulka pro výpočet hmotnosti činky

Více

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus)

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus) PRAVIDLA DISCIPLÍN PRAVIDLA DISCIPLÍN OKRESNÍ KOLA 2014 Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1.1.2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být

Více

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Asociace školních sportovních klubů České republiky P R O P O Z I C E krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ chlapci Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Pohár AŠSK ČR Silový víceboj SŠ chlapci strana

Více

LEDEČSKÝ POHÁR V KARATE 9. ROČNÍK

LEDEČSKÝ POHÁR V KARATE 9. ROČNÍK LEDEČSKÝ POHÁR V KARATE 9. ROČNÍK POŘADATEL: AKADEMIE BOJOVÝCH UMĚNÍ A SPORTU MÍSTO KONÁNÍ: TĚLOCVIČNA ZŠ, NÁDRAŽNÍ 780, LEDEČ NAD SÁZAVOU DATUM KONÁNÍ: 31. KVĚTNA 2014 STARTOVNÉ: KATA JEDNOTLIVCI KUMITE

Více

1. HRACÍ PLOCHA. 102 Značky na hřišti. 104 Prostory pro střídání. 105 Trestné lavice a zapisovatelský stolek. 106 Kontrola hřiště

1. HRACÍ PLOCHA. 102 Značky na hřišti. 104 Prostory pro střídání. 105 Trestné lavice a zapisovatelský stolek. 106 Kontrola hřiště 1. HRACÍ PLOCHA 102 Značky na hřišti 6. Body pro vhazování jsou vyznačeny na středové čáře a na pomyslných prodloužených brankových čarách, 1,5 m od dlouhých stran hřiště a nepřesahují v průměru 30 cm.

Více

Pravidla PFL Pravidla florbalu v rámci PFL a jejich výklad

Pravidla PFL Pravidla florbalu v rámci PFL a jejich výklad Pravidla PFL Pravidla florbalu v rámci PFL a jejich výklad PODMÍNKY HRY Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel.

Více

Pravidla VC okresu Vyškov v požárním útoku pro rok 2012

Pravidla VC okresu Vyškov v požárním útoku pro rok 2012 Pravidla VC okresu Vyškov v požárním útoku pro rok 2012 Platná od: 17. dubna 2012, schváleno VV OSH Vyškov 17.dubna 2012 Účast: Soutěž je organizovaná pro všechna družstva mužů a žen SDH, patřící pod OSH

Více

Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF

Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF OBSAH : 1 Hrací plocha 101 rozměry hřiště 102 vyznačení hřiště 103 branky 104 hráčská lavice a prostor

Více

Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku

Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku 8.2.2.1 Techniky Aši waza technika nohou Chvaty prováděné prací dolních končetin můžeme rozdělit

Více

Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK.

Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK. Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK. Námět soutěţe : Srovnání fyzické výkonnosti a dovednosti se zaměřením na zvyšování dovednosti v záchranářské

Více

Sdružení hasičů Čech,Moravy a Slezska okresu Olomouc Jeremenkova 1056/40, 779 00 Olomouc Okresní odborná rada mládeže okresu Olomouc

Sdružení hasičů Čech,Moravy a Slezska okresu Olomouc Jeremenkova 1056/40, 779 00 Olomouc Okresní odborná rada mládeže okresu Olomouc Sdružení hasičů Čech,Moravy a Slezska okresu Olomouc Jeremenkova 1056/40, 779 00 Olomouc Okresní odborná rada mládeže okresu Olomouc pravidla Okresní ligy mladých hasičů v požárním útoku ************************************************************

Více

DDC - Double Disc Court

DDC - Double Disc Court DDC - Double Disc Court 201. Komentář Účelem následujících pravidel je poskytnout instrukce k hraní této hry. Hry s létajícím talířem tradičně spoléhají na sportovního ducha, který vkládá zodpovědnost

Více

Pravidla turnaje v malé kopané. O pohár starosty obce Dolní Lánov

Pravidla turnaje v malé kopané. O pohár starosty obce Dolní Lánov Pravidla turnaje v malé kopané O pohár starosty obce Dolní Lánov Pravidlo 1 Hrací plocha I. Hrací plocha malého fotbalu 5 + 1 (dále jen MF) má tvar obdélníku: délka 44 54 m, šířka 22 30 m. II. Brankové

Více

ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou

ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou ZÁKLADNÍ INFORMACE Dovednostní soutěž s motorovou pilou Soutěžní pravidla jsou upravena pro potřeby jednotek PO. Pila, kterou soutěžící

Více

MALÁ KOPANÁ TŘINEC - PRAVIDLA

MALÁ KOPANÁ TŘINEC - PRAVIDLA MALÁ KOPANÁ TŘINEC - PRAVIDLA Pravidlo 1 Hrací plocha Hrací plocha fotbalové hřiště u 4. ZŠ s umělým povrchem. Brankové území má tvar obdélníku a je totožné s pokutovým územím. Branka je umístěna na brankové

Více

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel.

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. PODMÍNKY FLORBALU Business Cup Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. Florbal jakožto halový sport se hraje

Více

Přeloženo z materiálů ze semináře IJF v Ljublaně, říjen 2013

Přeloženo z materiálů ze semináře IJF v Ljublaně, říjen 2013 Pravidla platná od 1.1.2014 Přeloženo z materiálů ze semináře IJF v Ljublaně, říjen 2013 Červeně označená jsou pravidla nová nebo zpřesněná. Rozhodčí a pomezní rozhodčí: Utkání rozhodují 3 rozhodčí různých

Více

Změny pravidel 2018 platné od

Změny pravidel 2018 platné od Změny pravidel 2018 platné od 1. 1. 2018 Hlavní body změn pravidel Definice waza-ari a ippon,, rozšířeno udělení ipponu Definice dopadu do mostu a obrany s využitím hlavy ve všech souvislostech Dvojité

Více

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola 7. Omezení systému, programu a rozpisu soutěže 7.1. Mezinárodní soutěže nesmí přesáhnout více než sedm(7) po sobě následujících dnů. 7.2. Prvotní fáze

Více

Sportovní a technická pravidla 2016

Sportovní a technická pravidla 2016 h Sportovní a technická pravidla 2016 01 SYSTÉM ZÁVODŮ Seriál je otevřen všem jezdcům s licencí i bez licence. Každý podnik sestává ze dvou samostatných jízd. Body obdrží všichni jezdci na bodovaných místech,

Více

OCELOVÝ MUŽ/ŽENA/TÝM

OCELOVÝ MUŽ/ŽENA/TÝM P RAVIDL A TESTU FYZIC K É K O N DICE OCELOVÝ MUŽ/ŽENA/TÝM Pravidla pro rok 2016 I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Sportovní akce Ocelový muž/žena/tým (dále jen Ocelák) je seriál veřejných testů fyzické kondice, jejichž

Více

PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA. Rozměry hrací plochy. Pokutové území

PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA. Rozměry hrací plochy. Pokutové území PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA Rozměry hrací plochy Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka hrací plochy musí být větší než šířka. Délka: minimum 25 m, maximum 42 m Šířka: minimum 15 m, maximum 25

Více

Pravidla florbalu a jejich výklad

Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad podle oficiálních pravidel florbalu IFF HRACÍ PLOCHA Rozměry hřiště Hřiště má rozměry 40 x 20 m povolená tolerance 36-44 x 18-22 m, ohraničeno

Více

FOTBAL herní činnosti

FOTBAL herní činnosti FOTBAL herní činnosti Hrací plocha - tvar obdélníku, pomezní čára je delší než branková. Délka hřiště 90-120m a šířka 45-90m. Branka má rozměry 7,32 x 2,44m. Hra rukou - žádný hráč kromě brankáře nesmí

Více

Ukazovatel stavu - ukazuje stav zápasu viditelný pro hráče a diváky, ukazuje hrací čas, skóre, počet time-outů a aktuální čtvrtinu Ukazatelé faulů -

Ukazovatel stavu - ukazuje stav zápasu viditelný pro hráče a diváky, ukazuje hrací čas, skóre, počet time-outů a aktuální čtvrtinu Ukazatelé faulů - Pravidla basketbalu Basketbal patří mezi nejrozšířenější sportovní hry na světě a jeho pravidla se řadí mezi nejsložitější a nejrozsáhlejší. Pravidla basketbalu jsou nejčastěji se měnící, což souvisí s

Více

FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal)

FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal) ČESKÁ FEDERACE MICROFUTSALU z.s. ČESKÁ REPUBLIKA FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal) Pravidla 2015 Obsah 1 Pravidlo 1- Hrací plocha... 3 1.1 Tvar hrací plochy... 3 1.2 Rozměry... 3 1.3 Dispozice... 3 1.4 Brankoviště...

Více

Pravidla pro M.M.A. AMATEUR CUP

Pravidla pro M.M.A. AMATEUR CUP Pravidla pro M.M.A. AMATEUR CUP Zpracoval: Bellos Team Praha www. Bellos-UltimateFighting.cz Obsah: Kategorie......str. 1 Doba utkání..str. 1 Ochranné pomůcky a oděv. str. 2 Nástup a průběh utkání....str.

Více

Všeobecná část 1. Systém soutěže 2. Termín a místo konání 3. Účastnící soutěže, kvalifikace 31. 3. 2014 4. Úhrada nákladů, licenční poplatek 1500 Kč

Všeobecná část 1. Systém soutěže 2. Termín a místo konání 3. Účastnící soutěže, kvalifikace 31. 3. 2014 4. Úhrada nákladů, licenční poplatek 1500 Kč Všeobecná část 1. Systém soutěže Házenkářský desetiboj je jednorázová soutěž všestrannosti družstev organizovaná Komisí mládeže Českého svazu házené jako souhrn týmových disciplín a disciplín jednotlivců.

Více

OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA

OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA Pravidla pro rok 2010 PRAVIDLA TESTU FYZICKÉ KONDICE OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Sportovní akce Ocelový muž Ocelová žena (dále jen OM-OŽ) je seriál veřejných všeobecných fyzických testů

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČESKÉ SOFTBALLOVÉ ASOCIACE

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČESKÉ SOFTBALLOVÉ ASOCIACE SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČESKÉ SOFTBALLOVÉ ASOCIACE PRO FINÁLOVÉ TURNAJE ŠKOLNÍCH LIG 2014 Vydala Sportovně technická komise ČSA 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Organizátor Finálové turnaje školních softbalových lig (FT-ŠL)

Více

OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU

OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU Český Svaz interkrosu verze r.2002 Obsah 1) Hrací plocha 2) Výzbroj a výstroj 3) Účastníci hry 4) Hrací doba 5) Všeobecná pravidla hry 6) Standardní situace 7) Tresty 8) Branky

Více

Kniha příkladů. příloha Pravidel Českého lakrosu. vypracovali: Tereza Zikánová Jana Štěpánová Nikolas Adámek Vladimír Bezděk Jan Hofman

Kniha příkladů. příloha Pravidel Českého lakrosu. vypracovali: Tereza Zikánová Jana Štěpánová Nikolas Adámek Vladimír Bezděk Jan Hofman Kniha příkladů příloha Pravidel Českého lakrosu vypracovali: Tereza Zikánová Jana Štěpánová Nikolas Adámek Vladimír Bezděk Jan Hofman Kniha příkladů je doplněním Pravidel Českého lakrosu. V průběhu hry

Více

Obsah - 1 - WWW.STOLNIHOKEJ-SHOP.CZ

Obsah - 1 - WWW.STOLNIHOKEJ-SHOP.CZ Obsah I. HRACÍ PLOCHA A ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ II. SLOŽENÍ MUŽSTEV III. HRACÍ DOBA IV. ZÁKLADNÍ ROZESTAVENÍ V. ROZEHRÁVKA VI. SCHÉMA UTKÁNÍ VII. REGULÉRNÍ A NEREGULÉRNÍ TAHY VIII. FAULY IX. ZAHRÁVÁNÍ VÝHODY

Více

Pravidla Pelhřimovské ligy v požárním útoku

Pravidla Pelhřimovské ligy v požárním útoku Pravidla Pelhřimovské ligy v požárním útoku Nejvyšším orgánem Pelhřimovské ligy v požárním útoku je rada LIGY. Pořadatelem soutěže se může stát každé SDH, které v řádném termínu tj. do 31. ledna roku,

Více

ROZPIS OBLASTNÍ KVALIFIKACE (OSSH) V HÁZENKÁŘSKÉM DESETIBOJI V KATEGORII MLADŠÍHO ŽACTVA

ROZPIS OBLASTNÍ KVALIFIKACE (OSSH) V HÁZENKÁŘSKÉM DESETIBOJI V KATEGORII MLADŠÍHO ŽACTVA ROZPIS OBLASTNÍ KVALIFIKACE (OSSH) V HÁZENKÁŘSKÉM DESETIBOJI V KATEGORII MLADŠÍHO ŽACTVA 1. Systém soutěže Házenkářský desetiboj je jednorázová soutěž všestrannosti družstev organizovaná komisí mládeže

Více

PRAVIDLA HÁZENÉ PLATNÁ OD 1. ČERVENCE 2010. Vydal : Český svaz házené, Praha, květen 2010

PRAVIDLA HÁZENÉ PLATNÁ OD 1. ČERVENCE 2010. Vydal : Český svaz házené, Praha, květen 2010 PRAVIDLA HÁZENÉ PLATNÁ OD 1. ČERVENCE 2010 Vydal : Český svaz házené, Praha, květen 2010 Zpracoval a přeložil : Jiří Konečný 2010 Jakékoli další šíření, kopírování nebo úpravy tohoto textu jsou možné pouze

Více

Fotbal. Počet hráčů v přihlášeném týmu: Pravidla. Hrací doba 1 x 15 minut

Fotbal. Počet hráčů v přihlášeném týmu: Pravidla. Hrací doba 1 x 15 minut Fotbal Hrací doba 1 x 15 minut Počet hráčů v přihlášeném týmu: Minimální počet hráčů v týmu je 5 (viz pravidla), maximální počet je 9. Maximum je zde z důvodu omezeného počtu medailí (9ks/oceněný tým).

Více

ČESKÝ SVAZ HÁZENÉ. Pravidla miniházené. www.molten.cz

ČESKÝ SVAZ HÁZENÉ. Pravidla miniházené. www.molten.cz ČESKÝ SVAZ HÁZENÉ Pravidla miniházené www.molten.cz 2007 Rozhodčí Pravidla miniházané Na utkání bude jmenován jeden oficiální hlavní rozhodčí, který má práva a povinnosti jako při běžném mistrovském utkání

Více

Provedení požárního útoku

Provedení požárního útoku Provedení požárního útoku (Pravidla pro Jindřichohradeckou hasičskou ligu) Odsouhlasena výkonnou radou JHHL dne 9.1.2015. Platná pro sezónu 2015 Použitý materiál: 1 ks přenosná motorová stříkačka PS12

Více

PŘÍLOHA K PROPOZICÍM SPORTTOUR SPORTOVNÍM REGULÍM PRO SOUTĚŽ SPORTTOUR

PŘÍLOHA K PROPOZICÍM SPORTTOUR SPORTOVNÍM REGULÍM PRO SOUTĚŽ SPORTTOUR PRAVIDLA PŘÍLOHA K PROPOZICÍM SPORTTOUR SPORTOVNÍM REGULÍM PRO SOUTĚŽ SPORTTOUR BEACH VOLEJBAL Vydáno 27.7.2004 Pravidla platná pro SPORTTOUR od ročníku 2004 s případnými budoucími dodatky nebo změnami

Více

JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY [2017] KYU PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ. autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu

JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY [2017] KYU PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ. autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu [2017] [ Č E S K Ý S V A Z J U D A, Z Á T O P K O V A 17, 111 19 P R A H A. S T R A H O V ] 6/5 - bílý pás se žlutým

Více

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry.

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. PODÁNÍ V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. Z tohoto pohledu vyžadujeme, aby podání splňovalo následující úlohy: - znesnadnit soupeři kvalitně přihrát - omezit možnost

Více

Oficiální pravidla tenisu ITF Dvorec

Oficiální pravidla tenisu ITF Dvorec Oficiální pravidla tenisu ITF Dvorec Dvorec je obdélník 23,77 m dlouhý a 8,23 m široký. Uprostřed je předělen sítí zavěšenou na provaze nebo na kovovém laně o průměru maximálně 0,8 cm. Jeho konce jsou

Více

Kombinované soutěže chladnokrevných koní dvojspřeží. 11. a 12. srpna 2012 PROGRAM

Kombinované soutěže chladnokrevných koní dvojspřeží. 11. a 12. srpna 2012 PROGRAM Mistrovství republiky malých koní ve vozatajských soutěžích Mistrovství republiky malých koní v sedlových disciplinách - I. memoriál Rudolfa Nachtigala a VII.ročník soutěže v orbě koňmo Kombinované soutěže

Více

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ VLČETÍN 1896 2011 www.sdh-vlcetin.cz Oslava 115. výročí od založení sboru Sobota 21. května 2011 od 10:00 hod. - 1 - a zároveň si Vás dovolujeme pozvat na hasičskou soutěž okrsku

Více

ČESKÝ SVAZ KOLEČKOVÉHO BRUSLENÍ OBECNÁ PRAVIDLA 2011

ČESKÝ SVAZ KOLEČKOVÉHO BRUSLENÍ OBECNÁ PRAVIDLA 2011 ČESKÝ SVAZ KOLEČKOVÉHO BRUSLENÍ OBECNÁ PRAVIDLA 2011 ČÁST A ZÁVODNÍ PRAVIDLA Článek 1 Trať závodu 1. Závody se jezdí na dvou kategoriích drah a to dráha symetrická dráha (CIC/CEC pravidla = track ) nebo

Více

P R A V I D L A NÁRODNÍ HÁZENÁ

P R A V I D L A NÁRODNÍ HÁZENÁ Svaz národní házené P R A V I D L A NÁRODNÍ HÁZENÁ platné od 15. 7. 2014 Svaz národní házené, Zátopkova 100/2, P.O.Box 40, 160 17 Praha 6, IČ: 539 929, sekretář: Petr Holý tel.:+420 721 820 755, e-mail:

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD CELOSTÁTNÍCH SOUTĚŽÍ MLÁDEŽE

SOUTĚŽNÍ ŘÁD CELOSTÁTNÍCH SOUTĚŽÍ MLÁDEŽE SOUTĚŽNÍ ŘÁD CELOSTÁTNÍCH SOUTĚŽÍ MLÁDEŽE Kapitola 1 - Základní pojmy 1.1 Celostátní soutěže mládeže Celostátními soutěžemi mládeže jsou jednak Mistrovství republiky (dále jen MR) jednotlivých kategorií

Více

Jak se k nám dostanete?

Jak se k nám dostanete? Jak se k nám dostanete? Kde u Areálu zaparkovat? Turnaj: U10 Herní systém: 10 týmů rozdělených do dvou skupin Místo konání: Sportovní areál Jičín - www stránky Adresa: Jičín -Revoluční 863 Startovné: 1500

Více

Pravidla pro sezónu 2016 (v.1.2.)

Pravidla pro sezónu 2016 (v.1.2.) Pravidla pro sezónu 2016 (v.1.2.) Registrace do šampionátu Přihlášení do šampionátu se provádí zasláním e-mailu na registrace@crc-rcrally.cz. Pro letošní rok je registrační poplatek 300,- za jednoho jezdce,

Více

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ!

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ! Před cvičením se poraď se svým doktorem! Nikdy se neprotahuj za hranice bolesti! Když to bolí - PŘESTAŇ! SOUBOR protahovacích cviků Úvod: V průběhu protahování se uvolni a vydechuj! A nikdy nezadržuj dech!

Více

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1.10.2008

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1.10.2008 Oficiální výklad pravidel FIBA platné od 1.10.2008 Zpracoval: Mgr. Robert Vyklický národní instruktor FIBA Oficiální výklad FIBA 2008 1 Čl. 5 Hráči zranění Ustanovení 1 Jestliže hráč je zraněný nebo vypadá,

Více

Mezinárodní otevřené Mistrovství České Republiky v karate CAOKK

Mezinárodní otevřené Mistrovství České Republiky v karate CAOKK Mezinárodní otevřené Mistrovství České Republiky v karate CAOKK 1. POŘADATEL: Česká asociace Okinawského karate a kobuda 2. DATUM KONÁNÍ: Sobota 26.3.2016 3. MÍSTO KONÁNÍ: Sportovní hala města Sokolov,

Více

Soutěžní řád Českého svazu karate

Soutěžní řád Českého svazu karate ČESKÝ SVAZ KARATE SPORTOVNĚ TECHNICKÁ KOMISE stk@czechkarate.cz www.czechkarate.cz www.karaterec.com Směrnice STK ČSKe č. 1/2014 Soutěžní řád Českého svazu karate Obsah Část první... - 3 - Úvodní ustanovení

Více

Oficiální pravidla Východočeské hasičské ligy pro rok 2008 ( VČHL 2008 )

Oficiální pravidla Východočeské hasičské ligy pro rok 2008 ( VČHL 2008 ) Oficiální pravidla Východočeské hasičské ligy pro rok 2008 ( VČHL 2008 ) I. NEJVYŠŠÍ ORGÁN SOUTĚŽÍ (Východočeské hasičské ligy) - rada ligy se skládá z jmenovaných zástupců pořádajících soutěže zařazených

Více

- 1 - Směrnice pro soutěž družstev SDH (1+8 KLASIKA) r. 2016-2020. Požární útok

- 1 - Směrnice pro soutěž družstev SDH (1+8 KLASIKA) r. 2016-2020. Požární útok - 1 - Směrnice pro soutěž družstev SDH (1+8 KLASIKA) r. 2016-2020 Požární útok Počet členů družstva - 1 + 8 dle organizačního zařazení a jeho označení V., Sp., S., č.1. až č. 6. Ústroj členů družstva -

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Pravidla EPA II (Electric Polystyren Aircombat)

Pravidla EPA II (Electric Polystyren Aircombat) Pravidla EPA II (Electric Polystyren Aircombat) I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Následující pravidla jsou sestavena a šířena»radou EPA«složenou z náčelníků aktivních letek (skvadron) a není možné je měnit bez jejího

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČSWABU 1. OBECNÉ ZÁSADY...3 1.1 SEBEOBRANA DVOJIC...3 1.2 FORMY...3 1.3 FORMY SE ZBRANĚMI...4 2 KATEGORIE...5

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČSWABU 1. OBECNÉ ZÁSADY...3 1.1 SEBEOBRANA DVOJIC...3 1.2 FORMY...3 1.3 FORMY SE ZBRANĚMI...4 2 KATEGORIE...5 1. OBECNÉ ZÁSADY...3 1.1 SEBEOBRANA DVOJIC...3 1.2 FORMY...3 1.3 FORMY SE ZBRANĚMI...4 SOUTĚŽNÍ ŘÁD ČSWABU 2 KATEGORIE...5 2.1 SEBEOBRANA DVOJIC...5 2.2 HARDSTYLE...5 2.3 SOFTSTYLE...5 2.4 FORMY SE ZBRANĚMI...5

Více

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně)

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) DEFINICE Hráč Zápas Dvouhra Čtyřhra Podávající strana Přijímající strana Výměna Jakákoliv osoba hrající badminton

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

Vybavení na florbal. Napsal uživatel Tomáš Demuth Čtvrtek, 12. února 2009 00:00 - Aktualizováno Čtvrtek, 12. února 2009 11:32.

Vybavení na florbal. Napsal uživatel Tomáš Demuth Čtvrtek, 12. února 2009 00:00 - Aktualizováno Čtvrtek, 12. února 2009 11:32. Obuv Florbal patří stejně jako squash, badminton a tenis kategorie sportů označovaných jako vysokozátěžové. Tyto sporty kladou vysoké nároky nejen na celý pohybový aparát, ale také na kvalitní florbalovou

Více

Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS)

Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS) Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS) POUŽÍVEJTE POUZE PŘEDEPSANÉ TISKOPISY Zápisu o utkání a před odchodem k řízení utkání se přesvědčte, zda tento

Více

část 8 sálová cyklistika krasojízda na kole

část 8 sálová cyklistika krasojízda na kole část 8 sálová cyklistika krasojízda na kole Verze 01.01.2016/Update/AC_2016-CZ TABULKA POUŽITÝCH ZKRATEK: 3 ČÁST 8 SÁLOVÁ CYKLISTIKA KRASOJÍZDA NA KOLE 4 KAPITOLA I - ÚVODNÍ USTANOVENÍ 4 1 Uspořádání akcí

Více

Semi kontakt Lightcontact Full contact

Semi kontakt Lightcontact Full contact Kick box Regenerace Historie Kickbox V roce 1964 Japonci převzali Muay Thai (viz. Thai box) a vytvořili vlastní způsob, dnes známý pod pojmem "kickboxing", který se dělí do třech kategorií: Semi kontakt

Více

Pravidla Lidskoprávního moot courtu 2015

Pravidla Lidskoprávního moot courtu 2015 Pravidla Lidskoprávního moot courtu 2015 Preambule Lidskoprávní moot court je soutěž, jejímiž hlavními cíli jsou zvýšení sociální odpovědnosti participujících studentů v souvislosti s právní ochranou lidských

Více

International Taekwon-do Federation

International Taekwon-do Federation Soutěžní pravidla International Taekwon-do Federation AETF verze Překlad: 09/2005 02/2007 verze 1.07 Strana 1 z 29 Sekce 1 Obecná část Odstavec 1 Odstavec 2 Odstavec 3 Odstavec 4 Definice Účel pravidel

Více

Pravidla ESA (Electric simple aircombat) 2007

Pravidla ESA (Electric simple aircombat) 2007 Pravidla ESA (Electric simple aircombat) 2007 1.Model Model musí být polomaketa skutečného stíhacího stroje nasazeného v boji v letech 1935 až 1945. Rozpětí modelu může být v max. 85 cm pro jednomotorový

Více

PRAVIDLA PKFL 1. HRACÍ PLOCHA

PRAVIDLA PKFL 1. HRACÍ PLOCHA PRAVIDLA PKFL 1. HRACÍ PLOCHA Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Pomezní čára musí být vždy delší, než čára branková. Délka hřiště se pohybuje v rozmezí 44 54 m, šířka hřiště v rozmezí 22-30 m. Hrací

Více

10 Kyu. 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás.

10 Kyu. 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás. 10 Kyu 1. Skládání karate gi ( kimono ) 2. Zavázání obi ( opasek ). 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás..

Více

Soutěžní řád České asociace go

Soutěžní řád České asociace go Soutěžní řád České asociace go Č l á n e k I - O b e c n á u s t a n o v e n í 1 Soutěžní řád České asociace go (dále jen SŘ) stanovuje základní podmínky organizace a pořádání soutěží go na území České

Více

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06.

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. 1999/D EURASIER ZEMĚ PŮVODU: Německo DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO

Více

Soutěžní řád PKFL 1. PKFL 2. Administrátor 3. Rada PKFL

Soutěžní řád PKFL 1. PKFL 2. Administrátor 3. Rada PKFL Soutěžní řád PKFL 1. PKFL PKFL je zkratka pro Pražskou klubovou fotbalovou ligu. Jde o dlouhodobou soutěž v malém fotbale, hranou systémem dvoukolově každý s každým (doma a venku) podle PRAVIDEL PKFL na

Více

Soubor otázek, které se vyskytují ve zkušebních testech z pravidel volejbalu na seminářích, které jsou pořádány KR ČVS

Soubor otázek, které se vyskytují ve zkušebních testech z pravidel volejbalu na seminářích, které jsou pořádány KR ČVS Soubor otázek, které se vyskytují ve zkušebních testech z pravidel volejbalu na seminářích, které jsou pořádány KR ČVS otázky jsou úmyslně uvedeny bez variantních odpovědí, aby jste kolegové rozhodčí byli

Více

Sout ž jednotek sbor dobrovolných hasi , sbor dobrovolných hasi podnik , HZS a HZSP za azených do Integrovaného záchranného systému ve Skalici u

Sout ž jednotek sbor dobrovolných hasi , sbor dobrovolných hasi podnik , HZS a HZSP za azených do Integrovaného záchranného systému ve Skalici u Soutěž jednotek sborů dobrovolných hasičů, sborů dobrovolných hasičů podniků, HZS a HZSP zařazených do Integrovaného záchranného systému ve Skalici u České Lípy dne 28. června 2008. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Propozice k SFL 2012/2013

Propozice k SFL 2012/2013 Propozice k SFL 2012/2013 Českomoravský fotbalový svaz, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Asociace školních a sportovních klubů přichází s již 13.ročníkem fotbalové/futsalové soutěže pro všechny

Více

Pravidla turnaje Turnaje se může zúčastnit: plnoletá osoba zdravotně způsobilá účastník turnaje nesmí být pod vlivem alkoholu, drog, omamných látek

Pravidla turnaje Turnaje se může zúčastnit: plnoletá osoba zdravotně způsobilá účastník turnaje nesmí být pod vlivem alkoholu, drog, omamných látek Pravidla turnaje Turnaje se může zúčastnit: plnoletá osoba zdravotně způsobilá účastník turnaje nesmí být pod vlivem alkoholu, drog, omamných látek Výzbroj a výstroj, bojiště Zbraň: kord, který má historický

Více