Jak se jinak nazývá způsob, kterým umělec dosáhne rozmnožitelnosti díla (2D) na stanovený náklad a přitom vzniknou samé originály?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak se jinak nazývá způsob, kterým umělec dosáhne rozmnožitelnosti díla (2D) na stanovený náklad a přitom vzniknou samé originály?"

Transkript

1 Jak se jinak nazývá způsob, kterým umělec dosáhne rozmnožitelnosti díla (2D) na stanovený náklad a přitom vzniknou samé originály?

2 originál x kopie x reprodukce signování díla signování grafiky Podpis má být jakousi zárukou pravosti. Zvyk podepisovat grafiky se ujal až v druhé polovině 19. století. 3/20 Maturita Radka Müllerová,2009 (podpis umělce)

3 Grafické techniky se řadí do tří skupin: - tisk z tisk z tisk z výšky (dřevoryt, linoryt) hloubky (lept, suchá jehla) plochy (litografie) Dále existují techniky mino tyto skupiny jako sítotisk (serigrafie), monotyp, papírotisk... U soudobé grafiky dochází často ke kombinaci několika technik, nebo k soutiskům z několika desek. Dochází také k celé řadě experimentů (např. tisk z igelitu, tisk z koláže ap.).

4 tisk z výšky (dřevoryt, linoryt)

5 tisk z výšky (dřevoryt, linoryt) Albrecht Dürer byl nepochybně mistrem nejvyššího řádu, jako nikdo jiný sklenul oblouk od středověku k renesanci. Byl prvním německým umělcem, který psal o svém životě, jako první zacházel s autoportrétem jako se samostatným žánrem, akvarel a tisk přivedl již v raném stádiu k umělecké a technologické dokonalosti, jako první v Německu kreslil akty podle živých modelů a jako první podpořil své praktické dílo uměleckoteoretickými pojednáními. The Four Horseman of the Apocalypse was part of a volume of woodcuts illustrative of the Apocalypse published by Dürer in 1498.

6 tisk z výšky (dřevoryt, linoryt) Josef Váchal ( ) byl český malíř, grafik, ilustrátor, sochař, řezbář a v neposlední řadě také spisovatel a básník. Jeho tvorba byla ovlivněna expresionismem a prvky symbolismu, naturalismu a secese, pokoušel se však o vlastní stylově nevyhraněné umělecké vyjádření. Váchal se zaměřoval zejména na grafické práce, využívající výtvarně jednoduché, expresivní, až primitivistické vyjádření autorova pohledu na svět. Snažil se však v grafice hledat a formovat nové velice originální postupy (barevný dřevoryt). Vytvářel vlastní knihy, které nesly podobu uměleckého rukodělného artefaktu. Umísťoval do těchto knih četné ilustrace dřevorytem, knihy sám sázel, vázal a tiskl, a to jen ve velmi omezeném nákladu několika kusů. Takto vzniklé knihy Krvavý román, Ďáblova zahrádka, aneb, Přírodopis strašidel se zařadily mezi nejvýznamnější díla české grafiky 20. století. Sen v noci Filipojakubské, barev. dřevoryt (21 X 21 bar. deska) je rozkošná pohádka. V popředí spí krásný jinoch, v rukou čarodějné kvítí, tvář osvícenou ohněm, opodál zapáleným a vysoko k nebi plápolajícím. Kolem něho tančí mladá čarodějka s vlajícím šatem. Ve vzduchu na košťatech letí čarodějky. Nebe je temně modré, hvězdnaté, na horizontě bledší. Krajina tmou zalitá, mezi břízami a kyticemi stromů viděti modrá průčelí domků s osvíceným oknem. Všecko pohádkové a v barvách velice delikátní.

7

8 Josef Váchal, Ohnivý pták / Vodníci (Ďáblova zahrádka, aneb, Přírodopis strašidel) "To Portmoneum je něco podobného jako pražský Faustův dům, křížený s Rudolfinem. Obývá jej hrabě Portomon s podivuhodným psíkem Čiperou. Je to vzácný druh chrta, tak tenký, že i skrze klíčovou dírku skorem proleze. Ten hrabě je dosud svobodný, protože ženitba mu je úředně zakázána z důvodů bezpečnostních a mravních. V tom domě totiž, jejž hrabě obývá, v každém koutě a na každé zdi namalováno jest nějaké strašidlo, příšera neb ďábel, takže už lidí mnoho zbláznilo se z toho." Josef Váchal, Krvavý román, 1924

9 tisk z výšky (dřevoryt, linoryt) Michal Cihlář (*1960 v Praze) absolvoval v roce 1987 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, ateliér knižní kultury a písma. Je považován za nejvýraznějšího představitele českého linorytu. Vedle volné tvorby se věnuje knižním ilustracím, typografii, plakátové a známkové tvorbě, příležitostně scénografii, plastice z mačkaného papíru nebo výtvarnému dořešení interiérů (tapety pro pro čs. restauraci na EXPO 92 v Seville, návrh gobelínů pro Parlament). Zúčastnil se bezmála stovky skupinových a sedmnácti samostatných výstav.

10 ČÍM SE TYTO DVA GRAFICKÉ LISTY LIŠÍ?

11 tisk z hloubky (suchá jehla, lept...)

12 tisk z hloubky (lept, suchá jehla) Václav Hollar (v Británii známý jako Wenceslaus (Wenzel) Hollar Bohemus) (*1607 v Praze 1677 v Londýně) byl český barokní rytec a kreslíř. Autor realistických přírodopisných motivů, krajin, vedut, map, portrétů, městských prospektů, krojů a zatiší na volných listech i v souborech a četných pohledů na Prahu, které vytvořil při krátké návštěvě Prahy v roce 1636.

13 tisk z hloubky (lept, suchá jehla) Francisco José de Goya y Lucientes byl španělský malíř a rytec. Goya byl královským portrétistou stejně jako kronikářem historie. Vytvořil cyklus obsahující 80 rytin, nazvaný Los Caprichos (Rozmary). Ten měl znázorňovat to, co nazýval nespočetné slabosti a pošetilosti, které se nacházejí v kterékoli civilizované společnosti a běžné předsudky a podvodné praktiky, které zvyk, ignorance nebo sebezahleděnost přetvořily v obyčejné. (* )

14 tisk z hloubky (lept, suchá jehla) Vladimír Boudník (* ) byl český grafik a malíř, představitel aktivní a strukturální grafiky. Založil vlastní umělecký směr, tzv. Explosionalismus. Boudníkovým blízkým přítelem se stal spisovatel Bohumil Hrabal, se kterým se setkal na brigádě v kladenské Poldovce. K Hrabalovi se dokonce na čas nastěhoval do jeho bytu v ulici Na Hrázi v Praze v Libni. Ten z něj učinil nezapomenutelnou postavu svých próz.

15 tisk z hloubky (lept, suchá jehla) Adriena Šimotová (*1926) patří k největším osobnostem českého poválečného umění. Její rozsáhlá tvorba se dotýká kresby, malby, grafiky a sochařství. Spolu s Václavem Boštíkem, Evou Kmentovou a Stanislavem Kolíbalem patří do silné generace výtvarných umělců, která nastupovala začátkem 60. let.

16 Max Švabinský (* Praha) byl český malíř a rytec. Jeden z nejvýznamnějších českých umělců dvacátého století, který byl obdivován pro neobyčejnou kreslířskou zručnost a rozmanitost grafických technik. Příkladnou celoživotní prací, spojenou s neutuchající láskou k přírodě, vytvořil dílo, jež prověřil čas. Na jeho portrétech se můžeme setkat s mnoha významnými osobnostmi jeho doby. Společně s Janem Preislerem, Antonínem Slavíčkem a Milošem Jiránkem patří ke generaci umělců, kteří položili základy našeho moderního výtvarného umění 20. století. Švabinský se také velkou měrou podílel na zviditelnění českého výtvarného umění v celé Evropě. Splynutí duší

17 tisk z plochy (litografie)

18 tisk z plochy (litografie) Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, (* ) byla česko-francouzská malířka, jedna z představitelek evropského surrealismu.zpočátku ovlivněna kubismem a purismem, také eroticismem, výlety do naivismu. V letech žila spolu s Jindřichem Štyrským v Paříži, kde svou v podstatě minimalistickou tvorbu nazvali v roce 1926 artificialismem. Seznámili se v roce 1922 a jako umělecká dvojice úzce spolupracovali. Torso v draperii litografie, 18 x 11 cm, 1935 Noc / Night Dvě dívky s květy / Two Girls with Flowers litografie / lithograph, 1936, 24 x 17 cm litografie / lithograph, 1932, 16 x 10 cm

19 tisk z plochy (litografie) Adolf Born (*1930) studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Od roku 1960 byla jeho díla vystavena po celém světě a získal za ně mnoho cen. Jeho doménou je grafika - suchá jehla, lept a především litografie. Jeho nejznámější díla zahrnují ilustrace knih od Miloše Macourka (Mach a Šebestová, Žofka), Julese Verna (Trosečník z Cynthie), A. Dumase staršího (Tři mušketýři), Vojtěcha Steklače (série Boříkovy lapálie) a jiné..

stručně popsat historii grafiky a grafického designu definovat základní pojmy z oblasti grafiky

stručně popsat historii grafiky a grafického designu definovat základní pojmy z oblasti grafiky 1 ÚVOD Grafika je jedním z druhů výtvarného umění. Vymezení pojmu je poměrně složité. Obecně můžeme říci, že grafikou nazýváme umělecké dílo, kdy umělec použije jednu z grafických technik a dílo rozmnoží

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 10 Ročník 2008 Praha 9. října 2008 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 53 Ověření dodržování pravidel pro přiřazování nákladů na jednotlivé

Více

Volná grafika, základní druhy a techniky

Volná grafika, základní druhy a techniky Volná grafika, základní druhy a techniky Grafika ve smyslu umělecké grafiky je jedním z druhů výtvarného umění. Obecně můžeme říci, že grafikou nazýváme umělecké dílo, kdy umělec použije jednu z grafických

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury

Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s.

Více

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-125-7 (epub) 978-80-7512-126-4 (mobipocket) 978-80-7512-127-1

Více

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají OBOR GRAFICKÝ DESIGN SKUPINA A PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. 1. Stupňovité věžové stavby

Více

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE Doc. PhDr. Jiří Šetlík, CSc. (nar. 1929) je uznávaným českým historikem umění. V šedesátých. letech byl vedoucím sbírky moderního umění Národní galerie v Praze a v závěru 60. let

Více

ODEHNAL KATALOG VÝSTAVY

ODEHNAL KATALOG VÝSTAVY BOHUSL AV ODEHNAL KATALOG VÝSTAVY BOHUSLAV ODEHNAL narozen 3. 12. 1930 v České Třebové V roce 1939 se přestěhoval s rodiči na Moravu a v Mladkově se usadili v roce 1942. Základní školu absolvoval v Boskovicích.

Více

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar 100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna 12. dubna 31. května 2017 Jan Bauch (1898-1995); linoryt Kamil Lhoták (1912-1990); litografie František

Více

Tajný život Salvadora Dalího

Tajný život Salvadora Dalího Tajný život Salvadora Dalího Tato kniha je monumentem, který si vystavěl na vlastní počest sám Salvador Dalí. Jakkoli mu chybí falešná skromnost, jeho upřímnost je strhující. Dalí odhaluje svá tajemství

Více

Umění na čokoládových obalech

Umění na čokoládových obalech Umění na čokoládových obalech Obaly lze rozdělit do řady kategorií, které kupodivu velmi dobře odrážejí také volnou Rykrovu tvorbu. Vedle zaujetí orientem a orientalismy (Kofila) na obalech čokolád (motivy

Více

Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad Ústeckého kraje od 1. července 2001

Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad Ústeckého kraje od 1. července 2001 Výroční zpráva Galerie moderního umění v Roudnici n.l. za rok 2001 Galerie moderního umění v Roudnici n.l. Očkova 5, Roudnice n.l., tel. a fax 0411 837301 Zřizovatel MK ČR do 30. června 2001 Krajský úřad

Více

DOPROVODNÉ PROGRAMY BŘEZEN 2015

DOPROVODNÉ PROGRAMY BŘEZEN 2015 DOPROVODNÉ PROGRAMY BŘEZEN 2015 Ateliéry pro děti i dospělé Komentované prohlídky Power jóga v galerii Workshopy pro děti i dospělé Výtvarné Kurzy pro děti i dospělé Artshop Nové série grafických listů

Více

Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií

Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií Uvedené příklady představují určité typy autoritních záznamů, u nichž chceme upozornit

Více

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury

Jiří Glet. Slovníček výtvarného umění a architektury Jiří Glet Slovníček výtvarného umění a architektury Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-125-7 (epub) 978-80-7512-126-4 (mobipocket) 978-80-7512-127-1

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 1 Praha 19. ledna 2006 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 1 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek 2 Změna poštovních podmínek SDĚLENÍ

Více

LINORYTOVÝ KALENDÁŘ. Dvanáct grafiků minulosti očima šesti grafiků současných

LINORYTOVÝ KALENDÁŘ. Dvanáct grafiků minulosti očima šesti grafiků současných LINORYTOVÝ KALENDÁŘ 2014 Dvanáct grafiků minulosti očima šesti grafiků současných Tavík František Šimon Pavel Piekar leden / 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Více

Zejména v renesanci se pěstuje a udržuje mínění, že nejkrásnější jsou útvary, v nichž lze

Zejména v renesanci se pěstuje a udržuje mínění, že nejkrásnější jsou útvary, v nichž lze Zdálo by se, že v oblasti lidské činnosti matematika a umění stojí na protilehlých pólech, ba že se někdy až vylučují. Ale i v matematice je kus umění. Matematik Sobolev napsal: "Skutečným matematikem

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz říjen 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

Panorama Aleny Dostálové

Panorama Aleny Dostálové Panorama Aleny Dostálové autor: archiv zvětšit obrázek Čítárna Unijazzu pořádá retrospektivní výstavu díla akademické malířky Aleny Dostálové u příležitosti nedožitých osmdesáti let této významné představitelky

Více

Datum Příjmení Jméno Název díla vzniku Technika Rozměr Signatura Stav díla. značeno a

Datum Příjmení Jméno Název díla vzniku Technika Rozměr Signatura Stav díla. značeno a Evid enčn í číslo Datum Příjmení Jméno Název díla vzniku Technika Rozměr Signatura Stav díla 001 Anderle Jiří Jiřímu Kotalíkovi k 75 lept 20x8,5 cm 002 Benda Jan Zátiší 30. léta skica tužkou 10,2x14,5

Více

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Částka 1 Praha dne 3. února 2005 SDĚLENÍ MINISTERSTVA 1 Vydání výplatní poštovní známky Krása květů - Lilie 2 Vydání výplatní poštovní známky s kupony pro přítisky

Více

1. Adámek Luděk Mísa 2008, vitráž, 40x28x5 1 900 Kč

1. Adámek Luděk Mísa 2008, vitráž, 40x28x5 1 900 Kč 9 9. 1. Adámek Luděk Mísa 2008, vitráž, 40x28x5 1 900 Kč 2. Adámek Luděk bez názvu 2010, olej na papíře, 43x39, volně 1 500 Kč 3. Balšán Václav Kameny na cestě 2010-11, olej na kartonu, 70x54, rámováno

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Maturitní vyhláška jarního zkušebního období roku 2016 na SŠPU v Opavě

Maturitní vyhláška jarního zkušebního období roku 2016 na SŠPU v Opavě e mail: sspu@sspu-opava.cz, www.sspu opava.cz Maturitní vyhláška jarního zkušebního období roku 2016 na SŠPU v Opavě Maturitní zkoušky umělecké obory Jarní zkušební období roku 2016 A) Obsah maturitních

Více

ABSTRAKTNÍ MALÍŘSTVÍ

ABSTRAKTNÍ MALÍŘSTVÍ ABSTRAKTNÍ MALÍŘSTVÍ Další názvy: nefigurativní umění nepředmětné umění Ke vzniku abstraktního umění došlo kolem roku 1910 nezávisle na sobě se rozvinulo v několika zemích (Francie, Rusko, Holandsko )

Více

ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ

ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/13 Obrazová dokumentace, výrazné osobnosti vrcholného baroka Karel Škréta, 1610 1674 pocházel z protestantské rodiny, po

Více

Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace

Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace Prima A 2 hodiny týdně Zkrácený obsah učiva a hodinová dotace Jmenovka linie, bod, plocha, písmo Portrét kresba, šrafování, kánon lidské hlavy Keramika modelování základních tvarů, lepení, glazování; plastika

Více

Mark Rothko. "Color Field Painting"

Mark Rothko. Color Field Painting Mark Rothko "Color Field Painting" Jakou moc má umění? Můžete ho prožívat jako lásku nebo smutek? Může změnit váš život? Tyto zdánlivě nemožné otázky dává Simon Schama, autor cyklu Síla umění, úvodem

Více

SEKCE R KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A REKREAČNÍ SLUŽBY

SEKCE R KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A REKREAČNÍ SLUŽBY SEKCE R KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A REKREAČNÍ SLUŽBY 90 Tvůrčí, umělecké a zábavní služby 90.0 Tvůrčí, umělecké a zábavní služby 90.01 Služby scénických umělců 90.01.1 Služby scénických umělců 90.01.10 Služby

Více

...předmět se nepovažuje za předmět o sobě, ale spíš za znak nějaké ideje, jehož prostřednictvím může být vyjádřena.

...předmět se nepovažuje za předmět o sobě, ale spíš za znak nějaké ideje, jehož prostřednictvím může být vyjádřena. SYMBOLISMUS Symbolismus společný názor generace umělců na konci 19. stol. reakce na naturalismus v literatuře a impresionismus v malířství symbolismus X realismus Předstvitelé: Gustav Moreau Odilon Redon

Více

Ladislav Jirka - pan rytec

Ladislav Jirka - pan rytec Ladislav Jirka - pan rytec V minulém čísle Filatelie /1/ JSme se zabývali aršíkem Ludvík Svoboda 1975 a v jeho závěru jsme s1 slíbili, že dnes si přiblížíme tvúrce Jeho výtvarné předlohy a zároveň i rytmy,

Více

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 UŽIJTE SI KAŽDÝ DEN ROKU 2016! LEDEN 14. 1. Husův sbor O SKAUTINGU A JIZERSKÝCH HORÁCH vyprávění Jiřího Veselého doprovázené promítáním 16. 1. Restaurace a minipivovar Veselka

Více

Vývoj grafického umění

Vývoj grafického umění Vývoj grafického umění GRAFIKA Knižní grafika zahrnuje tvorbu ilustrací, ale i typografickou úpravu knih, knižní přebal, frontispis apod. Volná grafika volné listy nemající praktický účel (i umělecká grafika),

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 10 Ročník 2007 Praha 27. září 2007 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 44 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek 45 Změna poštovních

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

DIALOGY S VÝTVANÝM UMĚNÍM Projekt ZŠ Komenského 66, Nový Jičín (virtuální prezentace knihy)

DIALOGY S VÝTVANÝM UMĚNÍM Projekt ZŠ Komenského 66, Nový Jičín (virtuální prezentace knihy) VÝTVARNÁ PŘEHLÍDKA OSTRAVA 2012 ODRAZ UMĚNÍ V DĚTSKÉ TVORBĚ DIALOGY S VÝTVANÝM UMĚNÍM Projekt ZŠ Komenského 66, Nový Jičín (virtuální prezentace knihy) DIALOGY S VÝTVARNÝM UMĚNÍM ÚVODEM JIM JARMUSCH: BERTE

Více

Narodil se 30. dubna 1877 v Jemnici jako jeden z osmi dětí chudého jemnického síťaře.

Narodil se 30. dubna 1877 v Jemnici jako jeden z osmi dětí chudého jemnického síťaře. Roman Havelka - malíř Narodil se 30. dubna 1877 v Jemnici jako jeden z osmi dětí chudého jemnického síťaře. Měšťanskou školu vychodil v Jihlavě, kam se roku 1885 rodina přestěhovala. V roce 1892 byl přijat

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výtvarné výchovy. Hra na schovávanou se zvířaty

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výtvarné výchovy. Hra na schovávanou se zvířaty Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výtvarné výchovy Bakalářská práce Hra na schovávanou se zvířaty Hide-and-seek with animals Vedoucí práce: Dr. Dominika Sládková,

Více

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. Pravěké umění rozdělení na Paleolit, Mezolit a Neolit; malířství, sochařství, keramika, megalitické

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ. 1. 07/1. 3. 11/02. 0007 Sada metodických listů: KABINET VÝTVARNÉ VÝCHOVY

Více

38. AUKCE ŽOFÍN - SLOVANSKÝ OSTROV 16. prosince 2001 v 13 hodin

38. AUKCE ŽOFÍN - SLOVANSKÝ OSTROV 16. prosince 2001 v 13 hodin R 38. AUKCE ŽOFÍN - SLOVANSKÝ OSTROV 16. prosince 2001 v 13 hodin 135 Josef Lada Grafika, kresby 17. - 20. stol. Bibliofilie, knihy s původní grafikou Rukopisy, podpisy 38. aukce výtvarného umění se koná

Více

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

AUKCE UMĚNÍ PRO RADOST

AUKCE UMĚNÍ PRO RADOST AUKCE UMĚNÍ PRO RADOST 30. ZÁŘÍ 2012 GALERIE MALDOROR AUKČNÍ A INFORMAČNÍ SERVIS Milan Mikuš tel. 0042 0728 374 378 milanmikus@orlysartauctions.com Ing. Roman Mejstřík tel. 0042 0603 418 940 romanmejstrik@orlysartauctions.com

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016 Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016 (část školy Husova 10) Ředitel Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy Brno, příspěvková organizace v souladu se zákonem 561/2004

Více

5.8.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

5.8.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 5.8.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Předmět: Výtvarná výchova Ročník: 1. Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) zorganizuje si

Více

EXLIBRIS A DROBNÁ GRAFIKA

EXLIBRIS A DROBNÁ GRAFIKA HANA ČÁPOVÁ EXLIBRIS A DROBNÁ GRAFIKA 4 27. července až 5. září 2015 Galerie U Kellerů, Radnice, náměstí Karla Šternberka 68 a plzeňská sekce Spolku sběratelů a přátel exlibris 1 2 34 1. Exl F. MÁSLER.

Více

23. září 2013. Dobročinná aukce výtvarných děl plzeňských autorů na podporu kostelíku U Ježíška

23. září 2013. Dobročinná aukce výtvarných děl plzeňských autorů na podporu kostelíku U Ježíška 23. září 2013 Dobročinná aukce výtvarných děl plzeňských autorů na podporu kostelíku U Ježíška City Digitální tisk (plakát) Autor: Martin Czeller Rozměry: 86,5 x 70 cm Vyvolávací cena 100 Kč 2 Children

Více

Učební osnovy Výtvarná výchova

Učební osnovy Výtvarná výchova Učební osnovy Výtvarná výchova PŘEDMĚT: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. 1. rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření /linie, tvary, objemy, barva/, porovnává je a třídit na základě odlišností

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Období: 3. období Počet hodin ročník: 66 66 66 33 Učební texty: 1 3. období A) Cíle vzdělávací oblasti

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015 Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015 (část školy Husova 10) Ředitel Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno, Husova 10 v souladu se zákonem 561/2004

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

Moderní knižní kultura ve sbírkách Muzea umění Olomouc. Hana Bartošová Muzeum umění Olomouc

Moderní knižní kultura ve sbírkách Muzea umění Olomouc. Hana Bartošová Muzeum umění Olomouc Moderní knižní kultura ve sbírkách Muzea umění Olomouc Hana Bartošová Muzeum umění Olomouc Sbírka Kniha 20. století založena r. 1994 jako součást fondu knihovny Muzea umění Olomouc základem sbírky se stala

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 4 Ročník 2009 Praha 17. dubna 2009 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 8 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek Příloha Opatření

Více

Studentské práce z archivu Katedry dějin umění FF UP (1947 1989)

Studentské práce z archivu Katedry dějin umění FF UP (1947 1989) Studentské práce z archivu Katedry dějin umění FF UP (1947 1989) I. Domácí, ročníkové a diplomové práce, závěrečné práce postgraduálního studia 1947 Luděk Buriánek, Společenské poslání výtvarné výchovy.

Více

Design jako umělecký fenomén

Design jako umělecký fenomén Eva Smržová Sdružená uměnovědná studia Sociologická interpretace uměleckého fenoménu Design jako umělecký fenomén Hlavním cílem této práce je odpovědět na otázky týkající se designu a jeho vlivu, využití

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Olomoucká obrazárna IV

Olomoucká obrazárna IV Olomoucká obrazárna IV Evropské malířství 19. století z olomouckých sbírek 25. 2. 25. 9. 2016 Arcidiecézní muzeum Olomouc Galerie KONCEPCE VÝSTAVY Marie Mžyková, Martina Potůčková KURÁTORKA VÝSTAVY Martina

Více

Grafický design. Propagace. Grafické techniky. Zpracovala: Ivana Hájková

Grafický design. Propagace. Grafické techniky. Zpracovala: Ivana Hájková Grafický design Propagace Grafické techniky Zpracovala: Ivana Hájková Grafické umělecké techniky Pojem odvozeno od řeckého slova grafein, což znamená psát nebo kreslit umělecká grafika je zařazena mezi

Více

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 Zveme všechny, kteří mají chuť tvořit, inspirovat se výtvarným uměním a vyzkoušet si různé techniky, jichž používali staří mistři a

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výtvarná výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Lidské

Více

Příběh obrazu téměř detektivní

Příběh obrazu téměř detektivní Příběh obrazu téměř detektivní Jan Andres ml. a Jan Andres st. Před časem upoutal naši pozornost obraz z jedné soukromé sbírky. Vertikálně symetrická kompozice, výrazná až násilná centrální perspektiva

Více

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Předmět: Italská kultura 1 Vyučující: dott. Giorgio Cadorini, Ph. D. Seminární práce: Italský pobyt barokního malíře Karla Škréty Autor: Dagmar

Více

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii.

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii. Milan Ďuriš Milan Ďuriš se narodil v Toužimi. Od roku 1982 se věnuje malbě. V druhé polovině 80. let absolvoval soukromé studium. Je členem Unie výtvarných umělců, v tvůrčí skupině P89 a v Asociaci Momentary

Více

Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů

Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů Poštovní věstník Ministerstvo dopravy a spojů Částka 6 Praha dne 7. června 2001 54 Vydání příležitostné poštovní známky Gratulační známka 55 Vydání příležitostných poštovních známek Chovatelství - psi

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Obsahové vymezení

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Obsahové vymezení VÝTVARNÁ Obsahové vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova je zpracován na základě vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Rozvíjí tvořivé schopnosti, které žáci získali na prvním stupni ve vyučovacím

Více

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita v Brně Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav nábytku, designu a bydlení Grafické techniky a jejich využití při výrobě a navrhování nábytku Bakalářská práce 2013 Petr Vícha Čestné prohlášení:

Více

Benefice pro Borůvku Galerie Portheimka Štefánikova 12 Praha 5 23. října 2014 od 18 hodin

Benefice pro Borůvku Galerie Portheimka Štefánikova 12 Praha 5 23. října 2014 od 18 hodin Benefice pro Borůvku Galerie Portheimka Štefánikova 12 Praha 5 23. října 2014 od 18 hodin 1 Benefice pro Borůvku aukce originálních grafických listů Borůvka Praha o.p.s. pomáhá již 16 let lidem s tělesným

Více

Bc. Šárka Šedivá. Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová

Bc. Šárka Šedivá. Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová Bc. Šárka Šedivá Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová E-mail: sari.sediva@gmail.com Tel.: +420 734 376 316 Zabývá se zprostředkováním

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2016/2017 Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2016/2017 (část školy Husova 10) Ředitel Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy Brno, příspěvková organizace v souladu se zákonem 561/2004

Více

Benefice pro Borůvku Výsledky aukce 23. října 2014 Nabídka nevydražených děl

Benefice pro Borůvku Výsledky aukce 23. října 2014 Nabídka nevydražených děl Benefice pro Borůvku Výsledky aukce 23. října 2014 Nabídka nevydražených děl Benefice pro Borůvku aukce originálních grafických listů Borůvka Praha o.p.s. pomáhá již 16 let lidem s tělesným postižením

Více

SKUPINA RA A SKUPINA 42

SKUPINA RA A SKUPINA 42 SKUPINA RA A SKUPINA 42 SITUACE PO VÁLCE A NA PŘELOMU 40. a 50. LET Válka poznamenala i nástup nové mladé generace, která se postupně začala objevovat na scéně pod patronací avantgardního divadla E. F.

Více

Špička ledovce 2013 Výběr z oceněných bakalářských a diplomových prací studentů Ústavu umění a designu ZČU

Špička ledovce 2013 Výběr z oceněných bakalářských a diplomových prací studentů Ústavu umění a designu ZČU Tisková zpráva Galerie Ladislava Sutnara, Plzeň Špička ledovce 2013 Výběr z oceněných bakalářských a diplomových prací studentů Ústavu umění a designu ZČU Vernisáž výstavy: Místo konání: Termín konání

Více

VÌDOMÍ ODPOVÌDNOSTI II.

VÌDOMÍ ODPOVÌDNOSTI II. VÌDOMÍ ODPOVÌDNOSTI II. VÌDOMÍ ODPOVÌDNOSTI II 1 2 Vážení pøátelé umìní, spoleènost Pražská energetika, a. s., pokraèovala ve výstavních aktivitách v prostorách øeditelství spoleènosti i po dobu dalších

Více

Spisovatel uzavírá povídání o starém pastýři slovy: Slova k zamyšlení Jean Giono Ilustrace: J. Švajdová E DĚ NY DI N AŠ Dostala se mi do rukou vzácná publikace s názvem MUŽ, KTERÝ SÁZEL STROMY. Malá knížka

Více

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16.

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. Gotika Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. století To už v Itálii a Francii renesance Renesance

Více

Figurální kresba a malba

Figurální kresba a malba Jindřich Žáček akad. malíř Figurální kresba a malba V publikaci jsou použity obrázky z webových stránek s podobnou tématikou. OBSAH FIGURA A PORTRÉT 5 Figurální kresba a malba 7 Figurální kresba - studie

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 1 STUDIO OF PAINTING 1

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 1 STUDIO OF PAINTING 1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 1 STUDIO OF PAINTING 1 SBĚRATEL KRYSTALŮ CRYSTALS COLLECTOR DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER

Více

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA František Mička (1878 1950?) varianta B Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256 I. Z Moravy přes

Více

SURREALISMUS. je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí.

SURREALISMUS. je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí. SURREALISMUS je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí. Surrealismus je stále aktivní směr, ačkoli se od původních myšlenek značně vzdálil.

Více

GUISEPPE ARCIMBOLDO 1527-1593. Vlastní podobizna kresba perem modře lavírovaná, asi kol.r. 1560. Praha, Národní galerie

GUISEPPE ARCIMBOLDO 1527-1593. Vlastní podobizna kresba perem modře lavírovaná, asi kol.r. 1560. Praha, Národní galerie GUISEPPE ARCIMBOLDO 1527-1593 Vlastní podobizna kresba perem modře lavírovaná, asi kol.r. 1560. Praha, Národní galerie Arcimboldův život otec pracoval jako malíř pro milánskou katedrálu, pro kterou později

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

A Seznam obrázků. Seznam obrázků 52

A Seznam obrázků. Seznam obrázků 52 Přílohy 51 Přílohy Seznam obrázků 52 A Seznam obrázků Obr. 1 Hanuš Schweiger, Cikánský chlapec, bez data, kresba tuţkou a kvaš na papíře, 15 x 27 cm, soukromá sbírka 58 Obr. 2 Václav Rabas, Cikánské děvče

Více

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Gymnázium Přírodní škola Kubismus v Praze Autor: Jiří Slapnička Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Datum odevzdání: 27. 2. 2015 Za cenné rady děkuji panu Mgr. Štěpánu Macháčkovi a panu Josefu Alblovi

Více

Vliv fotografií Edwearda Muybridge na další generace umělců

Vliv fotografií Edwearda Muybridge na další generace umělců Seminární práce Vliv fotografií Edwearda Muybridge na další generace umělců Vypracovala: Jana Stejskalová Obor: Kurátorská studia, 1. ročník Akademický rok: 2013/2014 Úvod V této seminární práci se pokusím

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Aukce výtvarných děl. ve prospěch realizace pomníku generálmajorovi Rudolfu Pernickému. 6. listopadu 2013

Aukce výtvarných děl. ve prospěch realizace pomníku generálmajorovi Rudolfu Pernickému. 6. listopadu 2013 Aukce výtvarných děl ve prospěch realizace pomníku generálmajorovi Rudolfu Pernickému 6. listopadu 2013 Generálmajor Ing. Rudolf Pernický (1915 2005) 2 Aukce výtvarných děl ve prospěch realizace pomníku

Více

Pro školní rok 2011/12 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky.

Pro školní rok 2011/12 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky. Pro školní rok 2011/12 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky. Platí pro profilovou část maturitní zkoušky jarního a podzimního zkušebního období. Termíny konání

Více

KRAJ VYSOČINA. 5. a 6. října 2013

KRAJ VYSOČINA. 5. a 6. října 2013 DNY OTEVŘENÝCH ATELIÉRŮ KRAJ VYSOČINA 5. a 6. října 2013 Záštitu nad akcí převzala RNDr. Marie Kružíková, radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu GEMEINSAM MEHR ERREICHEN.

Více

KAREL HYNEK MÁCHA A HRADY ŽEBRÁK A TOČNÍK (1831-1836) 1836)

KAREL HYNEK MÁCHA A HRADY ŽEBRÁK A TOČNÍK (1831-1836) 1836) KAREL HYNEK MÁCHA A HRADY ŽEBRÁK A TOČNÍK (1831-1836) 1836) Dovolte, abych Vám nemusel představovat Karla Hynka Máchu. Všichni ho známe z hodin literatury a někdo dokonce i z hodin výtvarné výchovy. Pro

Více

3. HLUBOTISK RODINA. Hlubotisk je tisková technika pracující na principu tisku z hloubky.

3. HLUBOTISK RODINA. Hlubotisk je tisková technika pracující na principu tisku z hloubky. HLUBOTISK Hlubotisk je tisková technika pracující na principu tisku z hloubky. Úvod Tisková forma je reliéfní a tiskové prvky jsou zahloubeny pod úroveň prvků netisknoucích je tomu tedy opačně než u tisku

Více

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět,

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, v 6., 7. ročníku

Více

RODOPIsNÁ REvUE 1. Martin Slaboch JARO 2000 Malíř Václav Slaboch

RODOPIsNÁ REvUE 1. Martin Slaboch JARO 2000 Malíř Václav Slaboch RODOPIsNÁ REvUE 1 Martin Slaboch JARO 2000 Malíř Václav Slaboch Dnes téměř neznámý malíř Václav Slaboch pocházel z Úhonic, obce ležící západně nedaleko od Prahy. V době jeho narození žilo v této farní

Více