Design jako umělecký fenomén

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Design jako umělecký fenomén"

Transkript

1 Eva Smržová Sdružená uměnovědná studia Sociologická interpretace uměleckého fenoménu Design jako umělecký fenomén Hlavním cílem této práce je odpovědět na otázky týkající se designu a jeho vlivu, využití a přínosu pro společnost. Abychom se mohli opřít o náš výzkum, musím začít tím, že si položím několik otázek týkajících se našeho tématu. Chtěla bych najít odpověď na otázku, jakou sociální funkci má umělecké dílo, jak dílo působí na pozorovatele, co jim přináší, kým a pro koho bylo vytvořeno, jaké vlastnosti má dílo z pohledu potencionálního uživatele, zejména co se tyče užitečnosti, praktičnosti a designu. K tomuto účelu, jsem si vybrala servírovací stolek, jehož tvůrcem je architekt Hugo Alvar Henrik Aalto. Nyní se pokusím stručně popsat a charakterizovat Alvara Aalta a to proto, aby jste si dovedli představit a pochopili, kdo je vlastně autorem mého vybraného předmětu zkoumání. Alvar Aalto studoval architekturu v Helsinkách. Se svou ženou rádi experimentovali v oblasti dřeva. Tyto pokusy vyústily ve třicátých letech do Aaltova revolučního designu židlí.k jeho nejslavnějším architektonickým projektům patří jeho vlastní obytný dům v Turku(1927). Když si v roce 1929 zvolil za hlavní pracovní materiál překližku a lisované vrstvené dřevo, studoval různé techniky lepení dýh a možnosti tvarování překližky. Z těchto experimentů vzešly Aaltovy nejnovátorštější židle a židle s volně pružícím sedákem. Tyto návrhy ukázaly mezinárodní avantgardě nový trend, pokud jde o materiály, totiž použití překližky. Aalto si uvědomoval problém mezi spojením horizontálních a vertikálních prvků, který je stár jak architektura sama. Proto Aalto považoval svůj způsob řešení, za přínos v oblasti nábytkového designu. Řešení pro ohýbané dřevo, jemuž říkal sestřička sloupu v architektuře, umožňovalo přímé umístění noh na spodní stranu sedáku, a to bez jakýchkoli dodatečných rámů nebo podpěr. Kromě toho, Aalto zastával názor, že design by se měl přizpůsobit potřebám lidí, a odmítal uměle vyráběn materiály jako např. ocelové trubky, protože v jeho očích byly v rozporu s životními podmínkami lidí. Dále podle Aaltova názoru

2 by měl design nejen splňovat nároky na funkčnost, nýbrž vyhovovat i psychologickým potřebám uživatele, čehož se podle něj dá nejlépe dosáhnout využitím dřeva. Jak jsem se již zmiňovala, pro svůj sociologický výzkum jsem si vydrala design předmětu a to servírovací stolek od již zmíněného Alvara Aalta. Abych mohla zodpovědět otázky na, které jsem se zaměřila v úvodu, rozhodla jsem se požádat různé skupiny lidí a jejich subjektivní pohled na předmět. K tomuto účelu jsem si vybrala osoby, které jsou z jiných sociálních poměrů, mají odlišné vzdělání a také každý spadá do jiné věkové kategorie. Všem těmto osobám jsem položila stejné otázky: 1. Co si představujete pod pojmem umělecké dílo? 2. Líbí se vám na první pohled toto dílo? A co říkáte na design, užitečnost(praktičnost) a materiál, ze kterého je vyrobeno? 3. Co by jste na tomto díle změnil(a)? 4. Co si myslíte, že přivedlo autora k vytvoření právě takového servírovacího stolku? 5. Obohacuje vás pohled na toto, popřípadě jakékoliv jiné umělecké dílo? Jestliže ano, pak co a z jakého hlediska? V této práci budu postupovat chronologicky dle věku dotazovaného. Žena ve věku 76let, vystudovala střední pedagogickou školu, nižší sociální vrstva Umělecké dílo je třeba obraz nebo socha. Tento předmět mně připomíná pojízdný vozík nebo saně na kolečkách. Líbí se mně ty velké kolečka, je to praktické, můžete se stolkem posunovat kam a jak chcete. Díky kolečkám to má v sobě i kus uměleckého díla, protože je to přizpůsobené k životu, a tudíž to v sobě má kus umu.design je moc jednoduchý, není tam nic zajímavého. Takové obyčejné. Dřevo je dřevo, ale chybí tomu nějaká paráda, jelikož dřevo za parádu nepovažuji. Dodala bych ozdoby mramor, sklo nebo tak něco. Nevím asi ho to jen tak napadlo. Nebo se mu o tom zdálo. Výstavy a jiné věci mě nikdy moc nezajímaly. Muž ve věku 52let, maturita- technolog, střední sociální vrstva Umělecké dílo může být skoro všechno, pro toho člověka, který něco vymyslí, vyrobí, nebo vytvoří svou představivostí. Pro mě musí být umělecké dílo klasické, tím myslím obrazy krajin, portréty atd,.. Nepokládám za umělecké dílo např. tvorbu z období surrealismu, kubismu,..

3 Líbí se mi pro nápad, avšak moje představa servírovacího stolku je jiná. Použitelnost je spíše jen pro výstavy, než pro každodenní použití. Dřevo mám rád, pro domácnost je to optimální. Design je pěkný, trochu moc jednoduchý, ale hezký. Nic bych na tom neměnil, jednou to vypadá, tak jak to vypadá, tak proč to měnit. Asi se mu to tak líbilo, nic jiného v tom nevidím, prostě ho to napadlo, a tak to vyrobil. Rád se podívám na nějaké umělecké předměty, ale nic jiného, nějak více se o tento obor nezajímám. Ovšem uznávám a oceňuji jejich práci. Člověk musí mít velký talent, aby mohl něco takového vymyslet, a pak uskutečnit. Žena ve věku 51let, střední pedagogická škola, nižší sociální vrstva Umělecké dílo je pro každého něco jiného, něco co kdokoliv vytvoří a nazve to uměleckým dílem, ale já si myslím, že umělci jsou jenom malíři. Stolek se mi moc líbí, ale ty kola jsou strašný.líbí se mě ta jednoduchost, materiál je moc pěkný, ale do bytu bych si ho nedala nemám ráda extravaganci a taky je hodně nepraktický. Odstranila bych kolečka a dala tam klasické nohy. Myslím, že to autor vytvořil proto, že o tom měl takovou představu. Já moc na umění nejsem, nic mě to nepřináší ani nijak neobohacuje ani nevím, proč by mělo. Muž ve věku 25let, vyučen bez maturity, nižší sociální vrstva Umělecké dílo muže být spousta věcí např. obraz, socha. Je to hloupě vyřešený stolek na jídlo, vůbec se mi nelíbí, kola se tam nehodí, vůbec nechápu, proč je tam autor dal. Vůbec se nedá použít, je strašně nepraktický. Dřevo mám rád, ale mohlo by být něčím doplněno. Udělal bych stolek plechový a větší, myslím, že by byl mnohem praktičtější. Myslím, že autor vytvořil právě tenhle stolek, protože pro něj je to asi typická představa servírovacího stolku. No já nevím, co mě dává umělecké dílo, mě osobně asi nic, ale někoho může inspirovat třeba k vraždě nebo sebevraždě. Žena ve věku 21 let, studentka vysoké školy(umění), střední sociální vrstva To se těžko definuje, vše co má nějaký nápad a myšlenku.

4 Dřevo miluji, je krásné a teplé, dá se s ním dělat spousta věcí. Design se mi také velmi líbí, je jednoduchý a v tom je právě krása. Praktické je to také, může se postavit na jakékoliv místo např. jako odkládací stolek,servírovací,dekorační,.. Neměnila bych nic, je to unikat, tak ať jím také zůstane. Každý umělec čerpá ze svých zkušeností a z toho, co viděl. Možná se nechal někde inspirovat, nebo ho to jen tak napadlo. Políbila ho múza, jak se říká. Umění mám ráda, jelikož je sama studuji. Otevírá mně cesty k jinému chápání věcí, ať už byť obyčejných nebo uměleckého zaměření. Muž ve věku 20 let, student informatiky na vysoké škole, střední sociální vrstva Za umělecké dílo považuji sochy a obrazy. Sign předmětu nepovažuji za umělecké dílo, stejně tak nepovažuji za umělecké dílo fotografii, ale pouze klasické malby. Servírovací stolek je příliš jednoduchý, dřevo se nehodí do moderních interiérů a užitečnost myslím, že není vůbec na místě, jelikož je nestabilní. A připomíná mi lehátko do nemocnice. Přidal bych nějaký matný kov na oživení. Myslím, že autor navrhl základní tvar, a pak přidával detaily, ovšem nepovedlo se mu to. Já a umění, to nejde dohromady. Nic mě to neříká a ani mě to nezajímá. Žena ve věku 20 let, vyučená servírka, nižší sociální vrstva Umělecké dílo je obraz, ale ne všechny pouze ty dobré. Nějaký stolek, také to vypadá jako novodobí trakač. Na můj vkus je moc jednoduchý, není na něm nic tak zajímavého. Praktický sice být může, ale hezký teda moc není, takže bych si ho nekoupila. A také je moc obyčejný, chtělo by to přidat nějaké ozdobné předměty. Asi myjí už takovou představu od začátku v hlavě. O umění se moc nezajímám, nemám na to čas. Ani mě ničím nepřitahuje, co bych z toho měla. Závěr učiněný na základě průzkumu: Nejprve bych se zaměřila na otázku,jaké vlastnosti má dílo z pohledu pozorovatele. V našem případě se u názorů na servírovací stolek setkáváme s odlišnými názory. Někomu se líbil, jinému ne. Jak jsem vypozorovala, celkově se stolek setkal spíše s pozitivními názory, které byly ovšem doplněny drobnými poznámkami ohledně jeho jednoduchosti. Z čehož usuzuji, že lidé dnešní doby jsou zvyklí převážně na věci něčím výrazné, ojedinělé, ale ne

5 jednoduché a zvláštní právě svým netypickým tvarem. Většina dotazovaných, i když se jim stolek líbí, dává přednost klasickým tvarům, na které jsou zvyklí. Na otázku co dílo přináší pozorovatelům se dá s jemnou nadsázkou říci, že nic. Každý se rád podívá, ale dílo je ani nijak neinspiruje ani nenutí k zamyšlení, což jsem na jednu stranu čekala. Nekladli si otázky, proč jsou kola tak velká, jestli to má nějaký specifický důvod. Což mě překvapilo, zvláště u mladších ročníků, myslela jsem, že budou zvědaví, ale zdání někdy klame. S autorem jsme se seznámili již na počátku práce, mohu jen podotknout, že autorovo dílo bylo převážně určeno lidem, kteří milují jednoduchost spojenou s netypickým tvarem a dávají přednost užitečnosti a praktičnosti, než nestabilním pře doplňovaným monstrem vytvořeným pouze pro potěchu oka. Na otázku jakou sociální funkci má umělecké dílo, nejde jednomyslně odpovědět, Jak jsme mohli vidět co osoba, to názor a stejně je to i s vlivem na ně. Proto bych řekla, že pro jistou skupinu lidí má umělecké dílo funkci poznávající, informující a do jisté míry ovlivňující. Ovlivňuje jak jejich myšlení, chování, ale také celkový pohled na svět a jeho hodnoty.jak jsem však již zmínila každý člověk je originálem sám o sobě, a proto nemůžeme říci, že toto hodnocení platí pro všechny.

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Laboratorní zdroj - 6. část

Laboratorní zdroj - 6. část Laboratorní zdroj - 6. část Publikované: 20.05.2016, Kategória: Silové časti www.svetelektro.com V tomto článku popíšu způsob, jak dojít k rovnicím (regresní funkce), které budou přepočítávat milivolty

Více

návštěva Půda s pracovní galerií

návštěva Půda s pracovní galerií Půda s pracovní galerií Ondřej Dvořák a Jiří Matys architekti Specifickým požadavkem investora bylo vytvoření pracovního místa v půdním bytě 2+kk. Vzhledem k malým rozměrům bytu jsme pracovnu umístili

Více

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? e-kniha Copyright Fragment, 2014

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

11. Stavebnictví, architektura a design interiérů. Návrh moderního rodinného domu vhodného do zástavby

11. Stavebnictví, architektura a design interiérů. Návrh moderního rodinného domu vhodného do zástavby 11. Stavebnictví, architektura a design interiérů Návrh moderního rodinného domu vhodného do zástavby Daniel Veselý, 3.ročník SOŠ a SOU stavební Kolín Pražská 112, Kolín okres Kolín Středočeský kraj Anotace

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART. Living history Living history

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART. Living history Living history VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 STUDIO PAINTIG 3 Living history Living history BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR'S THESIS

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

Proč hledat svou druhou polovičku?

Proč hledat svou druhou polovičku? Proč hledat svou druhou polovičku? Vyšší úrovní lidské lásky je spojení jedné duše ve dvou tělech. Šrí Aurobindo Vždy existovala potřeba najít svou spřízněnou duši*, svou druhou polovičku, tedy toho jediného

Více

návštěvy & proměny Luxusní krešovaná tapeta z kolekce firmy MARBURG barevně ladí s výmalbou v pracovním koutu

návštěvy & proměny Luxusní krešovaná tapeta z kolekce firmy MARBURG barevně ladí s výmalbou v pracovním koutu tato strana Obývací pokoj je oddělen od ložnice posuvnými skleněnými dveřmi. V místnosti se našlo místo pro odpočinek a relaxaci pohovka POLSTRIN, kávový stolek KARE, koberec MAT a tapety MARBURG vše pod

Více

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 KVK / 6149 Pravidla českého pravopisu Jana Ptáčková P11207 ČJ + VV VZ ZS 2011 / 2012 Obsah 1. Úvod

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Novinky značky LAGO představené na výstavě Salone del Mobile 2012 v Miláně

Novinky značky LAGO představené na výstavě Salone del Mobile 2012 v Miláně Novinky značky LAGO představené na výstavě Salone del Mobile 2012 v Miláně Provázaná strategie LAGO je všudypřítomná, zaměřená na přetvoření toho, jak žijeme v našich domácnostech. Tato myšlenka se dá

Více

luxusní interiéry pro rezidence

luxusní interiéry pro rezidence luxusní interiéry pro rezidence 1 ALNUS návrhy a realizace kompletních interiérů Firma Alnus vznikla v roce 1993. Zabývá se zakázkovou výrobou luxusních kuchyní a bytových moderních interiérů na míru.

Více

Environmentální významné dny pro projektové vyučování

Environmentální významné dny pro projektové vyučování Environmentální významné dny pro projektové vyučování Ing. Václav Kugler lesní inženýr se zálibou v botanice předseda Správní rady, ENVIRA, o.p.s. fundraiser, poradce a projektový konzultant rád se dozvídám

Více

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ LAURA MARX FITZGERALDOVÁ Poklekl ke mně a rukama zacákanýma od barev sevřel má ramena. Není kouzelná. Je dost těžké tuhle sklenici naplnit. Je těžké ty peníze vydělat a ještě těžší je uchovat. Přesunul

Více

Tady se rodí baletky TÉMA. >> Jiří Sotona

Tady se rodí baletky TÉMA. >> Jiří Sotona TÉMA >> Čím menší fyzické dispozice, tím to bolí víc, protože dítě překonává překážky, které mu nastražilo jeho vlastní tělo, říká vedoucí přípravky Jana Jodasová. Foto Právo Petr Horník (3) Tady se rodí

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

STARTOVNÍ ČÁRA PRŮVODCE GO GUIDE INSPIROVAT

STARTOVNÍ ČÁRA PRŮVODCE GO GUIDE INSPIROVAT PRŮVODCE GO GUIDE ÚVOD CO A PROČ WARM-UP Nike, to byl vždy nekonečný příběh o naplňování potenciálu. Příběh o sportovcích a inovacích a jejich vzájemném vztahu. Jednoduše řečeno, společnost Nike slouží

Více

http://www.muzivcesku.cz/italske-zklamani-a-nejlepsi-holandsko

http://www.muzivcesku.cz/italske-zklamani-a-nejlepsi-holandsko Přejato z www.muzivcesku.cz http://www.muzivcesku.cz/italske-zklamani-a-nejlepsi-holandsko Autor Jakub Lohniský, Kategorie Divný svět, Image, Móda 16. 07. 2012 USA Americké oblečení vyvolalo v minulém

Více

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků [PECHOVÁ, Eva. Vietnamské novoroční lahůdky. Klub Hanoi [online]. 2005, [cit. 2011-03- 24]. Dostupný z WWW: .]

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

moderní interiéry pro každého

moderní interiéry pro každého moderní interiéry pro každého ALNUS - návrhy a realizace kompletních interiérů Firma Alnus vznikla v roce 1993. Zabývá se zakázkovou výrobou kuchyní a bytových moderních interiérů na míru. Díky nejmodernějším

Více

LOŽNICE / OBÝVACÍ POKOJE / JÍDELNY / ÚLOŽNÉ PROSTORY / PŘEDSÍNĚ / KATALOG

LOŽNICE / OBÝVACÍ POKOJE / JÍDELNY / ÚLOŽNÉ PROSTORY / PŘEDSÍNĚ / KATALOG LOŽNICE / OBÝVACÍ POKOJE / JÍDELNY / ÚLOŽNÉ PROSTORY / PŘEDSÍNĚ / KATALOG JITONA PŘÍBĚH VÝROBY Jitona, to je příběh výroby nábytku s dlouhou historií. Jitona navazuje na tradici UP závodů a výroby nábytku

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Obytná hala. Získala díky změnám v dispozici velmi zajímavé proporce a prostor tím nabral zcela jiný rozměr. Členitost je v případě takto prostorného

Obytná hala. Získala díky změnám v dispozici velmi zajímavé proporce a prostor tím nabral zcela jiný rozměr. Členitost je v případě takto prostorného Obytná hala. Získala díky změnám v dispozici velmi zajímavé proporce a prostor tím nabral zcela jiný rozměr. Členitost je v případě takto prostorného bytu výhodou. Na jedné straně haly je vedena galerie

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Pro lepší přehlednost a srozumitelnost práce jsem si stanovil tyto tři hlavní hypotézy:

Pro lepší přehlednost a srozumitelnost práce jsem si stanovil tyto tři hlavní hypotézy: Soutěžní práce SVOČ Kategorie: bakalář Preference spotřebitelů při nakupování přes internet Autor: Jan Pavelka SVOČ 2008 Školitel: Ing. Lucie Sára Závodná 1 Cíle práce Touto prací bych chtěl získat přehled

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Na Maninách 38,170 00 Praha7

Na Maninách 38,170 00 Praha7 Na Maninách 38,170 00 Praha7 REMEDIUM Praha společně s ČESKÝM INSTITUTEM PRO SUPERVIZI pořádalo 20. listopadu 2008 (14.00-18.00) v prostorách REMEDIA PRAHA, Křišťanova 15, Praha 3 workshop s tématem: T

Více

Deník,,správnýho psa

Deník,,správnýho psa Deník,,správnýho psa Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Neolíznu tě! A nekoukej tak na mě! Opakoval jsem, ale marně. Aneta se na mě pořád koukala svýma smutnýma očima a musím říct, že tohle jí jde fakt dobře.

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ateliér arteterapie. 40 dnů červené. seminární práce

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ateliér arteterapie. 40 dnů červené. seminární práce JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ateliér arteterapie 40 dnů červené seminární práce vyučující: prof. PhDr. Pavel Kalina, CSc. vypracovala: Bc. Jitka Mládková 1. ročník květen 2010 Petr Kvíčala

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

OBSAH: 1.0 ÚVOD 3.0 VAKUOVÉ POKOVOVÁNÍ

OBSAH: 1.0 ÚVOD 3.0 VAKUOVÉ POKOVOVÁNÍ OBSAH: 1.0 ÚVOD 2 2.0 ÚPRAVA DÍLŮ 3 3.0 VAKUOVÉ POKOVOVÁNÍ 4 5.0 ZÁVĚR 6 1. Úvod: Zlín Precision Výrobní program, jehož základem je vstřikování plastikových dílů jsem zmiňoval již v minulé zprávě. Nyní

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

POHLEDY NA AG LETOS POSLEDNÍ SKAUTI NA AG GENIUS LOCI AG STUDENTI POZDRAV RA- DOST A DOBRO JSTE SPOKOJENÍ NA AG? VAŠE ODPOVĚDI

POHLEDY NA AG LETOS POSLEDNÍ SKAUTI NA AG GENIUS LOCI AG STUDENTI POZDRAV RA- DOST A DOBRO JSTE SPOKOJENÍ NA AG? VAŠE ODPOVĚDI DM-AG reportáž SKAUTI NA AG AG reportáž POZDRAV RA- DOST A DOBRO Fotoreportáž GENIUS LOCI AG STUDENTI Ankety JSTE SPOKOJENÍ NA AG? VAŠE ODPOVĚDI AG reportáž AG ZVENČÍ Absolventi JAKUB HLADKÝ (PO SVOJEM)

Více

M E T O D I C K Ý P O K Y N

M E T O D I C K Ý P O K Y N M E T O D I C K Ý P O K Y N k umisťování restauračních zahrádek v Městské památkové zóně Český Těšín Restaurační zahrádky jsou významnou součástí uličního prostoru. Mnohdy výrazně ovlivňují kvalitu architektury

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

KLIENT SI MUSÍ UMĚT UPŘÍMNĚ ODPOVĚDĚT

KLIENT SI MUSÍ UMĚT UPŘÍMNĚ ODPOVĚDĚT STAVBA ROZHOVOR KLIENT SI MUSÍ UMĚT UPŘÍMNĚ ODPOVĚDĚT Shodují se Martina a Michal Rosovi sympatičtí mladí manželé architekti. On navrhuje krásné domy, ona krásné interiéry skvěle se doplňují a investoři

Více

MĚSÍČNÍK NÁRODNÍHO DIVADLA V BRNĚ ROČNÍK VI. LISTOPAD 2005 CENA 10 KČ

MĚSÍČNÍK NÁRODNÍHO DIVADLA V BRNĚ ROČNÍK VI. LISTOPAD 2005 CENA 10 KČ MĚSÍČNÍK NÁRODNÍHO DIVADLA V BRNĚ ROČNÍK VI. LISTOPAD 2005 CENA 10 KČ aplaus 12 Reduta úvodní projekt Druhá část úvodního projektu Když jsem do projektu v červnu vstupoval, věděl jsem, že ho bude režírovat

Více

Stavba betonové zdi 1/2

Stavba betonové zdi 1/2 Podle hesla, že na kolejišti je stále spousta práce, jsem se pustil do neplánované úpravy skladištní části. Původní záměr s nákladní rampou u odbočky na vedlejší trať jsem přepracoval tak, že sklad oddělím

Více

Geometrie zakřiveného prostoru aplikace s fyzikální tématikou

Geometrie zakřiveného prostoru aplikace s fyzikální tématikou Gymnázium Přírodní škola, o p s Geometrie zakřiveného prostoru aplikace s fyzikální tématikou Jan Pokorný Petr Martiška, Vojtěch Žák 1 11 2012 Obsah 1 Úvod 3 2 Teoretické základy a použité metody 4 21

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz)

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-03-8 mobi: ISBN 978-80-88061-04-5 pdf: ISBN 978-80-88061-05-2

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V BŘEŽANECH

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V BŘEŽANECH Středoškolská technika 2009 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V BŘEŽANECH Martin Vanický ISŠT Benešov Černolesklá 1997; 25601 Benešov Fotovoltaická elektrárna

Více

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 Zveme všechny, kteří mají chuť tvořit, inspirovat se výtvarným uměním a vyzkoušet si různé techniky, jichž používali staří mistři a

Více

Pojďte dál BYDLENÍ PODLE SVÝCH PŘEDSTAV.

Pojďte dál BYDLENÍ PODLE SVÝCH PŘEDSTAV. MAJITELÉ DOMU NA OTÁZKU, JAK JSOU SPOKOJENI V NOVÉM BYDLENÍ, ODPOVÍDAJÍ JEDNODUŠE: JE TO NÁDHERA! NENÍ DIVU. NIKAM TOTIŽ NESPĚCHALI A S POMOCÍ ODBORNÍKŮ PROJEKT VYLADILI TÉMĚŘ K DOKONALOSTI. AUTOREM KONCEPTU

Více

Malá země objevuje malé literatury

Malá země objevuje malé literatury Mezinárodní den překladatelů přinesl jméno vítěze prestižní ceny Josefa Jungmanna, kterou uděluje každoročně Obec překladatelů za nejlepší překladové dílo uplynulého roku. Cenu převzala 30. září v Pálffyho

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva za rok 2009 Úvodní slovo... 1 Základní informace o sdružení... 2 Historie sdružení... 3 Poslání a cíle sdružení... 3 Akce v průběhu roku 2009 (počet akcí, dětí)... 4 Propagace sdružení...

Více

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá)

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) (Recenze - Mgr. J. Šupa) Kniha nese podtitul - průvodce světem vašeho dítěte a už obrázek na obalu slibuje,

Více

Mily den. tak tomu fakt nebudeš věřit taťka se

Mily den. tak tomu fakt nebudeš věřit taťka se Mily den lc ku, tak tomu fakt nebudeš věřit taťka se bude ženit! Vloni na Ledovém bálu na Antarktidě mu padla do oka jedna upírka. Zahlédl ji na druhém konci sálu, požádal o tanec a ona ho dočista uhranula.

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Jak se. odlišit. a být

Jak se. odlišit. a být Jak se odlišit a být úspěšným designérem Tento pracovní list vám pomůže najít svou podnikatelskou osobnost. Musíte být sami sebou a přitom jedineční. Jedině tak se totiž odlišíte od nudné konkurence a

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 12. 2012 Autor: MgA.

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím

něco přišlo. Začali tedy spolu hovořit o všem možném, co je napadlo, nikoliv ale o moři, o ostrově a o muminím Tak se mi zdá, řekla, tak se mi zdá, že nadešel čas, abychom podnikli nějaký opravdu pěkný výlet. S jídelním košem. A šla rovnou zpátky k majáku, aby se dala do balení. Když maminka sbalila všechno potřebné

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR PRODUKTOVÉHO DESIGNU STUDIO OF PRODUCT DESIGN INTERIÉROVÝ MOBILIÁŘ INTERIOR MOBILIARI 1

Více

Ano tito všichni letos pomáhali při tréninku nejmenších a tak by to mělo být! Přeju všem našim členům a fanouškům

Ano tito všichni letos pomáhali při tréninku nejmenších a tak by to mělo být! Přeju všem našim členům a fanouškům Máme za sebou půlku sezóny 2014/2015 a já si pokládám otázku čeho jsme jako klub dosáhli, zda se něco zlepšilo, či naopak zhoršilo. Nejdříve bych to rozdělil na naše věkové kategorie, jelikož míra zlepšení

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

Gymnázium Přírodní škola Mapa výjezdů Přírodní školy

Gymnázium Přírodní škola Mapa výjezdů Přírodní školy Gymnázium Přírodní škola Mapa výjezdů Přírodní školy Autor: Šárka Vohralíková; Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Velmi bych chtěla poděkovat svému vedoucímu práce a konzultantovi panu učiteli Štěpánovi

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 HONZÍKOVA CESTA ANEB DĚTI ZAČÍNAJÍ ČÍST ALENA HNÍZDILOVÁ P11202 ČJ + VV VZ ZS 2011 / 2012 KVK / 6149

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

Školní deska s FPGA XILINX Spartan 3AN. Milan Horkel

Školní deska s FPGA XILINX Spartan 3AN. Milan Horkel Školní deska s FPGA XILINX Spartan 3AN Milan Horkel Školní deska vznikla protože jsem se nechal přesvědčit kluky na radiotechnickém kroužku, že by je zajímalo jak fungují obvody FPGA a že by si rádi zkusili

Více

Deváťáci před přihláškami. Studie Než zazvoní 9. února 2016

Deváťáci před přihláškami. Studie Než zazvoní 9. února 2016 Deváťáci před přihláškami Studie Než zazvoní 9. února 2016 Studie o výběru střední školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie Než zazvoní, která mapuje proces rozhodování o výběru

Více

ZÁŘÍ Začal nám nový školní rok! A jaký bude? Určitě plný zážitků nejen ve školních lavicích, sportů, tradičních akcí, zajímavých exkurzí a výletů do přírody i za kulturou Chodit na Táborskou se prostě

Více

TENISKA. Tenisová škola MICHALA JUDY

TENISKA. Tenisová škola MICHALA JUDY Číslo 11 Ročník 2013 TENISKA Tenisová škola MICHALA JUDY Vítám Vás při čtení dalšího čísla našeho časopisu TENISKA. Každé číslo našeho časopisu rozesílám do mnoha emailových schránek a vůbec jsem si neuvědomil,že

Více

proměna Opravdu důkladná Na malém bytě 2+1 se všemi

proměna Opravdu důkladná Na malém bytě 2+1 se všemi Opravdu důkladná proměna Na malém bytě 2+1 se všemi stěnami z betonu původní majitelé za léta užívání nezměnili vůbec nic, a tak ještě před nastěhováním proběhly první, spíš estetické úpravy. Čistily a

Více

Mgr. Řežábková Ing. Burešová

Mgr. Řežábková Ing. Burešová V rámci časového bloku, vyčleněného pro občany před jednáním zastupitelstva dne 11. 03. 2015, byly ze strany občanů vzneseny tyto připomínky a podněty: Mgr. Řežábková jenom tři dotazy a prosby, je podepsané

Více

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 Ověřovatelé: Mgr. Jiří Šolc Ing. Jiří Rutkovský K bodu č. 1 Zahájení Paní primátorka zahájila 7. mimořádnou

Více

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol.

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Jste křehká žena, ale utkala jste se statečně v ostrém souboji o místo na kandidátce lidovců. Jak to nakonec dopadlo? Nakonec jsme

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Jak vlastně vypadala vaše cesta tehdejším Českým Telecomem na post technického ředitele?

Jak vlastně vypadala vaše cesta tehdejším Českým Telecomem na post technického ředitele? Petr Slováček, technický ředitel Telefónica Czech Republic, se stal jakousi žijící manažerskou legendou českých telekomunikací. Jeden manažer nejmenovaného dodavatele Telefónicy o něm řekl, že musí mít

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY INDIVIDUALIZOVANÁ ZPRÁVA Mapy školy pro střední školy Analýza I - SWOT Škola: Gymnázium, ul. Školská 20 Typ školy: Kód školy: OBSAH INDIVIDUALIZOVANÉ ZPRÁVY ÚVOD... 3 VLASTNÍ

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Jednoduchá fotográfická retuš

Jednoduchá fotográfická retuš Jednoduchá fotográfická retuš Úvod Během let, kdy vyučuji počítačovou grafiku, jsem zjistila, že žáky velmi láká a zajímá fotografická retuš a různá úprava fotografií. Z tutoriálů nalezených na internetu

Více

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce A2 A4B39TUR TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube V Českém Brodě vypracoval Jaroslav

Více

interiéry v klasickém stylu

interiéry v klasickém stylu interiéry v klasickém stylu 1 ALNUS návrhy a realizace kompletních interiérů Firma Alnus vznikla v roce 1993. Zabývá se zakázkovou výrobou luxusních kuchyní a bytových moderních interiérů na míru. Díky

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

PŘÍLOHY Příloha č. 1: Přehled respondentů (textový dokument)

PŘÍLOHY Příloha č. 1: Přehled respondentů (textový dokument) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Přehled respondentů (textový dokument) Příloha č. 2: Návod k rozhovoru (textový dokument) Příloha č. 3: Informovaný souhlas s rozhovorem (textový dokument) PŘÍLOHY Příloha č.

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky. Zpravodaj projektu RAP Rehabilitace - Aktivace - Práce Číslo 6 * říjen- listopad 2007 Slovo úvodem Vážení

Více

Vědecké důkazy o Bohu

Vědecké důkazy o Bohu Vědecké důkazy o Bohu Nexistujeme jen tak, ale z nějaké příčiny! Příčina naší existence je vně našeho času a prostoru! Začátek, který vytvořil náš svět, se jeví jako nositel organizace! Začátek světa vypadá

Více

Bydlení v přírodě BYDLENÍ

Bydlení v přírodě BYDLENÍ BYDLENÍ Bydlení v přírodě Snili jste jako děti o kočovném životě? Svému snu se můžete přiblížit tím, že si na pozemku postavíte maringotku! V této se dá pobývat od slunného jara až do mrazivé zimy. TEXT

Více

Veselé učení matematiky

Veselé učení matematiky Veselé učení matematiky V matematice se snažíme mj. rozvíjet i kompetence dětí, v tomto případě v kooperativním a skupinovém pojetí výuky. Malý počet dětí a individuální přístup ke každému žáku je výhodou

Více