Směry rozvoje v oblasti ochrany informací KS - 7

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Směry rozvoje v oblasti ochrany informací KS - 7"

Transkript

1 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Směry rozvoje v oblasti ochrany informací KS - 7

2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Osnova vývoj symetrických a asymetrických metod; kvantové šifrování; bezpečnostní protokoly; PKI; šifrová ochrana v Internetu; elektronický obchod.

3 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Literatura Doseděl T.: Počítačová bezpečnost a ochrana dat, Computer Press, 2004 Doporučená Přibyl J, Kodl J.: Ochrana dat v informatice,čvut, 1998 Kuchař M.: Bezpečná síť, Grada 1999

4 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Vývoj kryptografických metod Kryptografie je nezbytná vždy pracujeme-li v nechráněném informačním nebo komunikačním prostředí (typický případ Internet); Každá komunikace v nezabezpečeném prostředí na úrovni aplikace aplikace vyžaduje použití bezpečnostních nástrojů, postupů a metod, které zajistí následující požadavky: Autentizace důkaz identity ( Internet základní autentizace host hostna úrovni jmen, adres je nedostatečná) Důvěrnost, privátnost pouze oprávněný uživatel má přístup k dané informaci; Integrita informace není v průběhu doručování modifikována; Neodmítnutelnost důkaz o zpracování informace proklamovaným uživatelem.

5 Využití kryptografických funkcí VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 5

6 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Základní typy kryptografických algoritmů 1. Symetrická kryptografie: Použití jednoho tajného klíče pro šifrování a dešifraci 2. Kryptografie s veřejným klíčem (PKC): Použití jednoho klíče pro šifrování a druhého pro dešifraci 3. Hash Funkce: Používají matematickou funkci k ireversibilnímu zašifrování informace PKC je založena na existenci tzv. jednosměrných funkcích, Příklady: Násobení vs. faktorizace Umocňování vs. logaritmus Základní matematická myšlenka v PKC je nalezení tzv. zadních vrátek u jednosměrné funkce, takových, že inverzní výpočet je snadný při znalosti definované informace. Bezpečnost hash funkce je postavena na obtížnosti nalezení dvou zpráv se stejnou hodnotou vzorku.

7 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Kvantová kryptografie Využití principu neurčitosti Světelné kvantum (foton) při šíření prostoročasem se chová jako vlnění s definovaným úhlem roviny vlnění polarizované světlo šíření fotonů v jedné rovině přenos klíče využití polarizovaných filtrů při shodnosti soustavy pro polarizaci fotonu a soustavy ve které probíhá měření lze určit polarizaci fotonu využití soustavy: horizontálně vertikální levoúhlopříčně pravoúhlopříčné

8 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Kvantová kryptografie Vygenerování tajného klíče vyslání sledu fotonových impulsů stranou A I I / - - \ - I - / strana B náhodně nastavuje svůj detektor X + + X X X + X + + při správném nastavení - lze určit polarizaci fotonu, jinak je výsledek náhodný / I - \ / \ - / - I strana B sdělí straně A své nastavení a strana A sdělí, která nastavení jsou správná

9 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Kvantová kryptografie Vygenerování tajného klíče pokračování jsou správná nastavení v pro impulsy 2,6,7,9 tedy:. I... \ dle dohodnuté konvence lze stanovit impulz v jedné soustavě = 1, v druhé soustavě = vygenerovaný klíč

10 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Bezpečnostní protokoly SSH (Ssh, the Secure Shell) Základní a neměnný rys protokolu je počáteční konfigurace obou stran inicializované komunikace tak, aby veškerá přenášená data byla šifrovaná již před zahájením autentizace uživatelů; Lze nastavit režim šifrování pro jakýkoliv port TCP/IP; Zajišťuje autentizaci uživatelů.

11 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Bezpečnostní protokoly Kerberos Nejstarší kryptografický protokol, který se přes svou složitost stále používá. Kerberos představuje distribuovaný autentizační protokol. Zajištění autentizačních služeb mezi zabezpečeným serverem a zabezpečenými klienty. Zajišťuje ale autentizaci i v případě kompromitovaného klienta. V případě autorizace uživatele (elektronická pošta) je nutné další ID a heslo.

12 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Bezpečnostní protokoly SSL SSL is Secure Socket Layer; Protokol navržený pro zajištění bezpečného přenosu dat přes počítačové sítě; Bezpečnost zajišťuje pomocí šifrování přenášených dat (symetrická kryptografie) - po úvodní výměně vizitek pro stanovení tajného klíče na správu dojde k zašifrování dat; Umožňuje rovněž provést ověření obou komunikujících stran autentizace uživatelů s použitím asymetrické kryptografie (RSA, DSS, ); Využívá kryptografie s veřejným klíčem a další symetrické šifry. Byl navržen tak, že podporuje nejrůznější šifrovací metody a algoritmy. Přenos zpráv zahrnuje kontrolní součet (MAC s klíčem); pro výpočet MAC se používají hash funkce (SHA, )

13 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Bezpečnostní protokoly IPSEC Protokol poskytuje kryptografické funkce na transportní úrovni neviditelně pro aplikace; Přidává k standardním paketům hlavičku s autentizačními daty; Podporuje zašifrování přenášených dat; Nepodporuje distribuci klíčů; Využitelný při návrhu VPN.

14 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Bezpečnostní protokoly GP - Pretty good privacy Volně šířený program na ochranu zpráv posílaných elektronickou poštou. autor Philip Zimmermann; program k účinné ochraně přenášených zpráv elektronickou poštou; kvalitní nástroj pro šifrování předávaných zpráv a k autentizaci uživatelů, využití elektronického podpisu u předávaných ů.

15 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ PGP Soubor programů: ke generování páru klíčů pro asymetrické šifry používané u elektronických podpisů. prostředky pro generování klíčů k šifrování zpráv elektronické pošty a pro komunikaci s serverem veřejných klíčů. symetrické šifry pro šifrování zpráv, kdy je uživateli poskytnuta možnost volby z několika algoritmů. ucelený systém pro zabezpečení komunikace.

16 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ PGP Distribuce klíčů Pro každou zprávu se vygeneruje náhodný klíč ( tzv. klíč na zprávu), je jednorázový a po přenesení a dešifrování zprávy je zničen. odesilatel po vytvoření zprávy, kterou chce zašifrovat vygeneruje náhodný klíč, který je použit pouze pro tuto zprávu zpráva je zašifrována vygenerovaným klíčem pomocí např. algoritmu IDEA nebo AES klíč je zašifrován pomocí asymetrické šifry (například DSS) veřejným klíčem příjemce a předřazen přenášené zprávě příjemce dešifruje klíč na zprávu svým privátním klíčem a poté dešifruje zprávu samotnou

17 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ PGP Certifikáty veřejných klíčů PGP je založeno na tzv. síti důvěry Každý uživatel generuje a rozesílá svůj veřejný klíč. Uživatelé si navzájem stvrzují pravost veřejných klíčů a vytvářejí tak propojenou strukturu v prostředí PGP. Příklad komunikace mezi uživateli A, B, C, D. Před zahájením vlastní komunikace doručí A svůj veřejný klíč B. B uživatele A dobře zná a tak podepíše jeho veřejný klíč. Když pak A chce komunikovat s C, tak mu pošle kopii s klíčem podepsaným B. C zná veřejný klíč B, který mu mohl být již například doručen a věří B, že certifikoval klíč A, protože jej pokládá za oprávněného účastníka. C si ověří podpis B u klíče účastníka A a tím si zjistí, že klíč A je správný a de facto právoplatný. B se tak stal prostředníkem komunikace mezi A a C.

18 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Pretty good privacy Poslední verze programu PGP jsou již hybridní a umožňují, aby kromě PGP certifikace byly veřejné klíče opatřeny certifikátem vydaným poskytovateli certifikačních služeb. Propojení certifikačních politik. Certifikační politika s poskytovateli certifikačních služeb splňuje mezinárodní standard X.509v3. Certifikáty veřejných klíčů vydané poskytovateli certifikačních služeb jsou součástí distribuce veřejných klíčů.

19 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ PKI Infrastruktura veřejných klíčů správa systému veřejných klíčů subjekty PKI: certifikační autorita (CA) registrační autorita (RA) prostředky PKI certifikáty kryptografické prostředky dokumentace (politiky, CRL (seznamy neplatných certifikátů)) služby adresářové služby časové služby (časová razítka)

20 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Certifikační autorita Systém PKI zajišťuje správu informací, které přiděluji uživatele k jejich vlastním veřejným klíčům. Vazba zajištěna certifikátem. Certifikáty poskytuje certifikační autorita (CA). Certifikační autorita reprezentuje třetí (důvěryhodný) subjekt. Certifikační autorita vytváří, rozděluje a ruší certifikáty. Aby CA mohla uživateli B vystavit certifikát, musí prověřit jeho totožnost a potvrdit vlastnictví veřejného klíče E B. CA potom podepíše vlastním soukromým klíčem D CA zprávu tvořenou identifikací uživatele B ( např. jméno, adresa a EM adresa), jeho veřejným klíčem a nějakými jinými užitečnými daty, ke kterým například patří datum ukončení platnosti certifikátu a práva uživatele. Pokud A bude chtít získat veřejný klíč uživatele B, vyzvedne si z veřejného adresáře jeho certifikát a ověří na tomto certifikátu podpis certifikační autority. Ověřením pravosti podpisu A získává od důvěryhodné CA jistotu, že klíč E B skutečně patři uživateli B. A nyní může pod ochranou certifikátu použít veřejný klíč uživatele B k zašifrování důvěrné informace, kterou mu hodlá odeslat, nebo verifikovat jeho podpisy.

21 Certifikační autorita IDENTIFIKACE B CA IDENTIFIKACE A A B VEŘEJNÝ KLÍČ E A VEŘEJNÝ KLÍČ E B B D CA (I A, E A, X) D CA (I B, E B, X) E CA E CA Veřejný seznam certifikovaných klíčů E B A A B 21 A

22 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ Certifikáty Zajištění autentičnosti veřejného klíče CA po příslušném ověření identity žadatele podepíše jeho veřejný klíč svým soukromým klíčem; certifikát = veřejný klíč uživatele s podpisem CA;

23 Hierarchie poskytovatelů certifikačních služeb (certifikačních autorit) VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/

24 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/ E -commerce Využití IT a komunikačního prostředí (Internetu) v souvislosti s prodejem zboží a služeb. B2B business to business B2C business to customer Bezpečnost e-commerce = hlavní regulační prvek rozvoje; OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj Směrnice pro bezpečnost informačních systémů Implementace popisující základní soubor opatření a postupů při zajištění ochrany informací

Směry rozvoje v oblasti ochrany informací PS 7

Směry rozvoje v oblasti ochrany informací PS 7 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Směry rozvoje v oblasti ochrany informací PS 7 2 Osnova vývoj symetrických a asymetrických metod; bezpečnostní protokoly; PKI; šifrováochranavinternetu;

Více

Správa přístupu PS3-1

Správa přístupu PS3-1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Správa přístupu PS3-1 1 Osnova I základní metody pro zajištění oprávněného přístupu; autentizace; autorizace; správa uživatelských účtů; současné metody

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy

Více

Certifikační autorita v praxi

Certifikační autorita v praxi České vysoké učení technické v Praze FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ katedra počítačových systémů Certifikační autorita v praxi Jiří Smítka jiri.smitka@fit.cvut.cz 14.2.2011 1/14 Osnova přenášky Úvod

Více

12. Bezpečnost počítačových sítí

12. Bezpečnost počítačových sítí 12. Bezpečnost počítačových sítí Typy útoků: - odposlech při přenosu - falšování identity (Man in the Middle, namapování MAC, ) - automatizované programové útoky (viry, trojské koně, ) - buffer overflow,

Více

SSL Secure Sockets Layer

SSL Secure Sockets Layer SSL Secure Sockets Layer internetové aplikační protokoly jsou nezabezpečené SSL vkládá do architektury šifrující vrstvu aplikační (HTTP, IMAP,...) SSL transportní (TCP, UDP) síťová (IP) SSL poskytuje zabezpečenou

Více

Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-2

Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-2 VŠFS; Aplikovaná informatika - 2006/2007 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-2 VŠFS; Aplikovaná informatika - 2006/2007 2 Literatura Kovacich G.L.:

Více

Jako příklady typicky ch hrozeb pro IT lze uvést: Útok

Jako příklady typicky ch hrozeb pro IT lze uvést: Útok Bezpečnost - úvod Zranitelné místo Slabinu IS využitelnou ke způsobení škod nebo ztrát útokem na IS nazýváme zranitelné místo. Existence zranitelných míst je důsledek chyb, selhání v analýze, v návrhu

Více

Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie

Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie Úvod do kryptologie Digitální podepisování pomocí asymetrické kryptografie Pavel Novotný, 2010 Obsah prezentace 1. Definice podle zákona 2. Definice dalších pojmů 3. Princip digitálního podpisu 4.Vlastnosti

Více

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 1 Osnova šifrová ochrana využívající výpočetní techniku např. Feistelova šifra; symetrické a asymetrické šifry;

Více

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2

Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Šifrová ochrana informací věk počítačů PS5-2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 2 Osnova

Více

IDENTITY MANAGEMENT Bc. Tomáš PRŮCHA

IDENTITY MANAGEMENT Bc. Tomáš PRŮCHA IDENTITY MANAGEMENT Bc. Tomáš PRŮCHA 20. 12. 2013 ÚVOD S penetrací IT do fungování společnosti roste důraz na zabezpečení důvěrnosti a opravdovosti (autenticity) informací a potvrzení (autorizaci) přístupu

Více

Elektronický podpis. Základní princip. Digitální podpis. Podpis vs. šifrování. Hashování. Jednosměrné funkce. Odesílatel. Příjemce

Elektronický podpis. Základní princip. Digitální podpis. Podpis vs. šifrování. Hashování. Jednosměrné funkce. Odesílatel. Příjemce Základní princip Elektronický podpis Odesílatel podepíše otevřený text vznikne digitálně podepsaný text Příjemce ověří zda podpis patří odesílateli uvěří v pravost podpisu ověří zda podpis a text k sobě

Více

Bezpečnost vzdáleného přístupu. Jan Kubr

Bezpečnost vzdáleného přístupu. Jan Kubr Bezpečnost vzdáleného přístupu Jan Kubr Vzdálené připojení - protokoly IPsec PPTP, P2TP SSL, TSL IPsec I RFC 4301-4309 IPv6, IPv4 autentizace Authentication Header (AH) šifrování Encapsulating Security

Více

3. přednáška 24.2.2016. Legislativa v telekomunikacích

3. přednáška 24.2.2016. Legislativa v telekomunikacích 3. přednáška 24.2.2016 Legislativa v telekomunikacích Obsah přednášky 24.2.2016 ZoEP (http://www.ica.cz/userfiles/files/zakon_227_2000.pdf) http://www.earchiv.cz/b12/b0209001.php3 a další pokračování tohoto

Více

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Metodický list č. 1 Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Cílem tohoto tematického celku je poznat formát datagramů internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování

Více

Y36PSI Bezpečnost v počítačových sítích. Jan Kubr - 10_11_bezpecnost Jan Kubr 1/41

Y36PSI Bezpečnost v počítačových sítích. Jan Kubr - 10_11_bezpecnost Jan Kubr 1/41 Y36PSI Bezpečnost v počítačových sítích Jan Kubr - 10_11_bezpecnost Jan Kubr 1/41 Osnova základní pojmy typy šifer autentizace integrita distribuce klíčů firewally typy útoků zabezpečení aplikací Jan Kubr

Více

Elektronické bankovnictví. Přednáška v kurzu KBaA2 ZS 2009

Elektronické bankovnictví. Přednáška v kurzu KBaA2 ZS 2009 Elektronické bankovnictví Přednáška v kurzu KBaA2 ZS 2009 Definice Elektronické bankovnictví = poskytování standardizovaných bankovních produktů a služeb klientele prostřednictvím elektronických cest (S.Polouček)

Více

Správa přístupu PS3-2

Správa přístupu PS3-2 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Správa přístupu PS3-2 1 Osnova II základní metody pro zajištění oprávněného přístupu; autentizace; autorizace; správa uživatelských účtů; srovnání současných

Více

Identifikace a autentizace

Identifikace a autentizace Identifikace a autentizace Identifikace - zjišťování totožnosti Autentizace - ověření identity - autentizace» zadání hesla - autentizace pomocí znalostí (hesla), vlastnictví (karty), biologických předpokladů

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY MODEL PRÁCE S DOKUMENTY V ELEKTRONICKÉM OBCHODOVÁNÍ MODEL EDI IN E-COMMERCE

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY MODEL PRÁCE S DOKUMENTY V ELEKTRONICKÉM OBCHODOVÁNÍ MODEL EDI IN E-COMMERCE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV INFORMATIKY DEPARTMENT OF INFORMATICS MODEL PRÁCE S DOKUMENTY V ELEKTRONICKÉM

Více

Šifrování dat, kryptografie

Šifrování dat, kryptografie Metody a využití Šárka Vavrečková Ústav informatiky, FPF SU Opava sarka.vavreckova@fpf.slu.cz Poslední aktualizace: 5. prosince 201 Úvod do kryptografie Kryptografie a kryptoanalýza Co to je kryptografie

Více

Bezpečnost ve světě ICT - 10

Bezpečnost ve světě ICT - 10 Informační systémy 2 Bezpečnost ve světě ICT - 10 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: pondělí 8 50 10 25 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Obsah: Bezpečnostní hrozby

Více

Bezpečnost dat. Možnosti ochrany - realizována na několika úrovních

Bezpečnost dat. Možnosti ochrany - realizována na několika úrovních Bezpečnost dat Možnosti ochrany - realizována na několika úrovních 1. ochrana přístupu k počítači 2. ochrana přístupu k datům 3. ochrana počítačové sítě 4. ochrana pravosti a celistvosti dat (tzv. autenticity

Více

Bezpečnostní normy a standardy KS - 6

Bezpečnostní normy a standardy KS - 6 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní normy a standardy KS - 6 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 2 Osnova historický

Více

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI ELEKTRONICKÝ PODPIS V PRÁVNÍ ÚPRAVĚ A PRAXI Jméno autora: Bc. Tomáš Hunal Vedoucí diplomové práce: Mgr. Ivana Hájková

Více

Akreditovaná certifikační autorita eidentity

Akreditovaná certifikační autorita eidentity Akreditovaná certifikační autorita eidentity D35 Zpráva pro uživatele Verze: 1.0 Odpovídá: Jiří Hejl Datum: 10.5.2007 Strana:1/15 Copyright 2007 e-identity a.s. Žádná část tohoto dokumentu nesmí být kopírována

Více

VPN - Virtual private networks

VPN - Virtual private networks VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc. Virtual Private Networks Virtual Private Networks Privátní sítě používají pronajaté linky Virtuální

Více

BEZPEČNÁ VÝMĚNA DOKUMENTŮ NA PŘÍKLADĚ VIRTUÁLNÍHO PODNIKU

BEZPEČNÁ VÝMĚNA DOKUMENTŮ NA PŘÍKLADĚ VIRTUÁLNÍHO PODNIKU BEZPEČNÁ VÝMĚNA DOKUMENTŮ NA PŘÍKLADĚ VIRTUÁLNÍHO PODNIKU Jan Čapek Ústav systémového inženýrství a informatiky, FES, Univerzita Pardubice Abstrakt: Předkládaný příspěvek se zabývá problematikou bezpečné

Více

Certifikační prováděcí směrnice

Certifikační prováděcí směrnice První certifikační autorita, a.s. Certifikační prováděcí směrnice (algoritmus RSA) Certifikační prováděcí směrnice (algoritmus RSA) je veřejným dokumentem, který je vlastnictvím společnosti První certifikační

Více

Policejní akademie České republiky v Praze BEZPEČNOST INFORMACÍ

Policejní akademie České republiky v Praze BEZPEČNOST INFORMACÍ Policejní akademie České republiky v Praze Fakulta bezpečnostního managementu PRŮVODCE KOMBINOVANÝM STUDIEM Metodická studijní opora BEZPEČNOST INFORMACÍ Bakalářský studijní program Veřejná správa, studijní

Více

ING Public Key Infrastructure ING PKI Postup při vydávaní certifikátů. Verze 5.2 květen 2012

ING Public Key Infrastructure ING PKI Postup při vydávaní certifikátů. Verze 5.2 květen 2012 ING Public Key Infrastructure ING PKI Postup při vydávaní certifikátů Verze 5.2 květen 2012 Tiráž Zpracovatel Další kopie ING PKI Policy Approval Authority (PAA) Další kopie tohoto dokumentu je možno získat

Více

Důvěryhodná dlouhodobá a garantovaná archivace (požadavky z pohledu legislativy).

Důvěryhodná dlouhodobá a garantovaná archivace (požadavky z pohledu legislativy). Důvěryhodná dlouhodobá a garantovaná archivace (požadavky z pohledu legislativy). Ján Ilavský, Solutions Architect Atos IT Solutions and Services, s.r.o. Vznik Atos Roční tržby ve výši 8,7 miliard za 2011

Více

Protokol TELNET. Schéma funkčních modulů komunikace protokolem TELNET. Telnet klient. login shell. Telnet server TCP/IP.

Protokol TELNET. Schéma funkčních modulů komunikace protokolem TELNET. Telnet klient. login shell. Telnet server TCP/IP. Protokol TELNET Schéma funkčních modulů komunikace protokolem TELNET Telnet klient Telnet server login shell terminal driver Jádro TCP/IP TCP/IP Jádro Pseudo terminal driver Uživatel u terminálu TCP spojení

Více

Šifrování. Tancuj tak, jako když se nikdo nedívá. Šifruj tak, jako když se dívají všichni! Martin Kotyk IT Security Consultnant

Šifrování. Tancuj tak, jako když se nikdo nedívá. Šifruj tak, jako když se dívají všichni! Martin Kotyk IT Security Consultnant Šifrování Tancuj tak, jako když se nikdo nedívá. Šifruj tak, jako když se dívají všichni! Martin Kotyk IT Security Consultnant Šifrování pevných disků Don't send the encryption key by email! Šifrování

Více

vá ro ko Sý ětuše Kv

vá ro ko Sý ětuše Kv Květuše Sýkorová elektronický podpis hash funkce bezpečná komunikace princip nejznámější hash funkce MD x RIPEMD x SHA Květuše Sýkorová definice: Elektronický podpis je nejobecnější pojem pro údaje v elektronické

Více

Informatika / bezpečnost

Informatika / bezpečnost Informatika / bezpečnost Bezpečnost, šifry, elektronický podpis ZS 2015 KIT.PEF.CZU Bezpečnost IS pojmy aktiva IS hardware software data citlivá data hlavně ta chceme chránit autorizace subjekt má právo

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1 1 Literatura Doseděl T.: Počítačová bezpečnost a ochrana dat, Computer Press, 2004 Časopis

Více

2.3 Požadavky na bezpečnost a kryptografii...19

2.3 Požadavky na bezpečnost a kryptografii...19 Vybudování Národní kontrolní autority (NKA) Technicko-organizační zadání Verze 1.03 Praha 2016 Obsah Vybudování Národní kontrolní autority (NKA)... 1 Technicko-organizační zadání... 1 1 Úvod... 4 1.1 Rozsah

Více

BEZPEČNOST IS. Ukončení předmětu: Předmět je zakončen zkouškou sestávající z písemné a doplňkové ústní části.

BEZPEČNOST IS. Ukončení předmětu: Předmět je zakončen zkouškou sestávající z písemné a doplňkové ústní části. BEZPEČNOST IS Předmět Bezpečnost IS je zaměřen na bezpečnostní aspekty informačních systémů a na zkoumání základních prvků vytváření podnikového bezpečnostního programu. Má představit studentům hlavní

Více

Šifrování (2), FTP. Petr Koloros p.koloros [at] sh.cvut.cz. http://sut.sh.cvut.cz

Šifrování (2), FTP. Petr Koloros p.koloros [at] sh.cvut.cz. http://sut.sh.cvut.cz Šifrování (2), FTP Petr Koloros p.koloros [at] sh.cvut.cz http://sut.sh.cvut.cz Obsah Úvod do šifrování FTP FTP server ProFTPd Šifrovaný přístup Virtuální servery Síť FTPek na klíč FTP File Transfer Protokol

Více

Asymetrická kryptografie a elektronický podpis. Ing. Mgr. Martin Henzl Mgr. Radim Janča ijanca@fit.vutbr.cz

Asymetrická kryptografie a elektronický podpis. Ing. Mgr. Martin Henzl Mgr. Radim Janča ijanca@fit.vutbr.cz Asymetrická kryptografie a elektronický podpis Ing. Mgr. Martin Henzl Mgr. Radim Janča ijanca@fit.vutbr.cz Obsah cvičení Asymetrická, symetrická a hybridní kryptografie Matematické problémy, na kterých

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Internet a zdroje Elektronická pošta a její správa, bezpečnost

Více

Adware ENISA. Aktivní kybernetická obrana. Aktivum. Analýza hrozeb. Analýza počítačového viru. Antispamový filtr. Antivirový program

Adware ENISA. Aktivní kybernetická obrana. Aktivum. Analýza hrozeb. Analýza počítačového viru. Antispamový filtr. Antivirový program Adware ENISA Aktivní kybernetická obrana Aktivum Analýza hrozeb Analýza počítačového viru Antispamový filtr Antivirový program Asymetrická kryptografie Autenticita Autentizace (dat, identity, klíče, zprávy)

Více

PA159 - Bezpečnost na síti II

PA159 - Bezpečnost na síti II PA159 - Bezpečnost na síti II 2. 11. 2007 PAP (RFC 1334) Autentizační protokoly slabá autentizace plain-text hesla přes sít * Předpokládal přístup přes telefon přímo k autentizačnímu serveru CHAP (Challenge

Více

Certifikační autorita PostSignum QCA České pošty, s.p.

Certifikační autorita PostSignum QCA České pošty, s.p. Certifikační autorita PostSignum QCA České pošty, s.p. Certifikační politika PostSignum Qualified CA pro kvalifikované systémové certifikáty Verze 1.1 21. prosince 2009 Česká pošta, s.p. Strana 1 (celkem

Více

SMĚRNICE. Certifikační politika k certifikátu pro elektronický podpis a ověření pracovníka PČS nebo externího uživatele PKI-PČS Číselná řada: 5/2006

SMĚRNICE. Certifikační politika k certifikátu pro elektronický podpis a ověření pracovníka PČS nebo externího uživatele PKI-PČS Číselná řada: 5/2006 Pojišťovna České spořitelny, a. s. Směrnice č. 5/2006 PČS nebo externího uživatele PKI-PČS SMĚRNICE Věc: elektronický podpis a ověření pracovníka PČS nebo externího uživatele PKI-PČS Číselná řada: 5/2006

Více

Obsah O autorech... 12 Předmluva... 13 Recenzní posudek... 15 Kapitola 1 Pojmy, zkratky a předpisy... 18

Obsah O autorech... 12 Předmluva... 13 Recenzní posudek... 15 Kapitola 1 Pojmy, zkratky a předpisy... 18 O autorech... 12 Předmluva... 13 Recenzní posudek... 15 Kapitola 1 Pojmy, zkratky a předpisy... 18 1.1 Základní pojmy z oblasti e-governmentu a informačních systémů... 18 1.1.1 Informace... 18 1.1.2 Komunikace...

Více

Michaela Sluková, Lenka Ščepánková 15.5.2014

Michaela Sluková, Lenka Ščepánková 15.5.2014 ČVUT FJFI 15.5.2014 1 Úvod 2 3 4 OpenPGP Úvod Jak? Zašifrovat email lze pomocí šifrování zprávy samotné či elektronickým podpisem emailových zpráv. Proč? Zprávu nepřečte někdo jiný a nemůže být změněna,

Více

Otázka 22 Zadání. Předmět: A7B32KBE

Otázka 22 Zadání. Předmět: A7B32KBE Otázka 22 Zadání Předmět: A7B32KBE Aplikovaná kryptografie a bezpečnost. Adresáře veřejných klíčů. Revokace klíče a revokační certifikáty. Vztahy důvěry. Autentizace uţivatele v systému, autentizace stanice

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace veřejné zakázky Spisová služba pro ČIŽP Technické podmínky

Příloha č. 1 zadávací dokumentace veřejné zakázky Spisová služba pro ČIŽP Technické podmínky Příloha č. 1 zadávací dokumentace veřejné zakázky Spisová služba pro ČIŽP Technické podmínky 1.1.1. Obecné požadavky na systém Požadovaný informační systém musí být schopen realizovat plánované i ad hoc

Více

Obsah. Úroveň I - Přehled. Úroveň II - Principy. Kapitola 1. Kapitola 2

Obsah. Úroveň I - Přehled. Úroveň II - Principy. Kapitola 1. Kapitola 2 Úroveň I - Přehled Úroveň II - Principy Kapitola 1 Kapitola 2 1. Základní pojmy a souvislosti 27 1.1 Zpráva vs. dokument 27 1.2 Písemná, listinná a elektronická podoba dokumentu 27 1.3 Podpis, elektronický

Více

Elektronický podpis. Marek Kumpošt Kamil Malinka

Elektronický podpis. Marek Kumpošt Kamil Malinka Elektronický podpis Marek Kumpošt Kamil Malinka Související technologie kryptografie algoritmy pro podepisování dokumentů management klíčů generování klíčů, distribuce, revokace, verifikace implementace

Více

Protokol TELNET. Schéma funkčních modulů komunikace protokolem TELNET. Telnet klient. login shell. Telnet server TCP/IP TCP/IP.

Protokol TELNET. Schéma funkčních modulů komunikace protokolem TELNET. Telnet klient. login shell. Telnet server TCP/IP TCP/IP. Protokol TELNET Schéma funkčních modulů komunikace protokolem TELNET Telnet klient Telnet server login shell terminal driver Operační systém TCP/IP TCP spojení TCP/IP Pseudo terminal driver Operační systém

Více

Kryptografie, elektronický podpis. Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 27. listopadu 2007

Kryptografie, elektronický podpis. Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 27. listopadu 2007 Kryptografie, elektronický podpis Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 27. listopadu 2007 Kryptologie Kryptologie věda o šifrování, dělí se: Kryptografie nauka o metodách utajování smyslu zpráv převodem do podoby,

Více

INFORMAČNÍ BEZPEČNOST

INFORMAČNÍ BEZPEČNOST INFORMAČNÍ BEZPEČNOST INFORMAČNÍ BEZPEČNOST TECHNICKÝ POHLED 3 Shrnutí bezpečnostních mechanismů Základní atributy chráněných informací 1. Důvěrnost - ochrana před neoprávněným čtením (šifrovací mechanismy,

Více

Metodický list č.1. Vladimír Smejkal: Internet @, Grada, 1999, ISBN 80-7169-765-6 (a další vydání)

Metodický list č.1. Vladimír Smejkal: Internet @, Grada, 1999, ISBN 80-7169-765-6 (a další vydání) Metodický list č.1 Úvod Literatura Definice pojmů Klasifikace možných útoků, útočníků, způsobů ochrany Přehled norem a modelů Po zvládnutí tématického celku bude student mít základní přehled o problematice

Více

9/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. ledna 2011,

9/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. ledna 2011, 9/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. ledna 2011, kterou se stanoví podrobnější podmínky týkající se elektronických nástrojů a úkonů učiněných elektronicky při zadávání veřejných zakázek a podrobnosti týkající

Více

Informatika Ochrana dat

Informatika Ochrana dat Informatika Ochrana dat Radim Farana Podklady předmětu Informatika pro akademický rok 2007/2008 Obsah Kryptografické systémy s veřejným klíčem, výměna tajných klíčů veřejným kanálem, systémy s veřejným

Více

Šifrování ve Windows. EFS IPSec SSL. - Encrypting File System - Internet Protocol Security - Secure Socket Layer - Private Point to Point Protocol

Šifrování ve Windows. EFS IPSec SSL. - Encrypting File System - Internet Protocol Security - Secure Socket Layer - Private Point to Point Protocol Šifrování ve Windows EFS IPSec SSL PPTP - Encrypting File System - Internet Protocol Security - Secure Socket Layer - Private Point to Point Protocol 18.11.2003 vjj 1 Bezpečnost? co chci chránit? systém

Více

DNSSEC. Proč je důležité chránit internetové domény? CZ.NIC z.s.p.o. Pavel Tůma pavel.tuma@nic.cz 11. 2. 2009

DNSSEC. Proč je důležité chránit internetové domény? CZ.NIC z.s.p.o. Pavel Tůma pavel.tuma@nic.cz 11. 2. 2009 DNSSEC Proč je důležité chránit internetové domény? CZ.NIC z.s.p.o. Pavel Tůma pavel.tuma@nic.cz 11. 2. 2009 1 Systém doménových jmen Proč vlastně doménová jména? IP adresa 124.45.10.231 2001:1488:800:200:217:a4ff:fea7:49fe

Více

Autentizace uživatelů

Autentizace uživatelů Autentizace uživatelů základní prvek ochrany sítí a systémů kromě povolování přístupu lze uživatele členit do skupin, nastavovat různá oprávnění apod. nejčastěji dvojicí jméno a heslo další varianty: jednorázová

Více

Co je Czech Point? Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu

Co je Czech Point? Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu Czech Point Co je Czech Point? Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by měl zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu občan veřejná správa. Czech POINT bude

Více

Název Popis Lhůta. dne Odmítnuté platby Zobrazení, tisk a export seznamu odmítnutých plateb. Informace připraveny k vyzvednutí z bankovního

Název Popis Lhůta. dne Odmítnuté platby Zobrazení, tisk a export seznamu odmítnutých plateb. Informace připraveny k vyzvednutí z bankovního PŘEHLED SLUŽEB A PARAMETRŮ ELEKTRONICKÉHO BANKOVNICTVÍ A) PŘEHLED SLUŽEB A PARAMETRŮ - ELTRANS 2000 Přehled pasivních služeb Eltrans 2000 Informace o zůstatcích Zobrazení, tisk a export Informací o zůstatcích

Více

Digitální identita. zlý pán nebo dobrý sluha? Martin Jelínek, mjelinek@askon.cz ASKON INTERNATIONAL s.r.o.

Digitální identita. zlý pán nebo dobrý sluha? Martin Jelínek, mjelinek@askon.cz ASKON INTERNATIONAL s.r.o. Digitální identita zlý pán nebo dobrý sluha? Martin Jelínek, mjelinek@askon.cz ASKON INTERNATIONAL s.r.o. 0 18.2.2009 Security 2009 Ověřování identity o co jde? nutnost prokazování identity osob není nic

Více

Přednáška 10. X Window. Secure shell. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 10

Přednáška 10. X Window. Secure shell. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 10 Přednáška 10 X Window. Secure shell. 1 X Window systém I Systém pro správu oken. Poskytuje nástroje pro tvorbu GUI (Graphical User Interface) a grafických aplikací. Nezávislý na hardwaru. Transparentní

Více

HP JetAdvantage Management. Oficiální zpráva o zabezpečení

HP JetAdvantage Management. Oficiální zpráva o zabezpečení HP JetAdvantage Management Oficiální zpráva o zabezpečení Copyright a licence 2015 Copyright HP Development Company, L.P. Kopírování, úpravy nebo překlad bez předchozího písemného souhlasu jsou zakázány,

Více

CERTIFIKAČNÍ POLITIKA TSA

CERTIFIKAČNÍ POLITIKA TSA CERTIFIKAČNÍ POLITIKA TSA verze: 1.1 Ministerstvo financí České republiky Historie dokumentu Verze Datum Provedená změna Provedl Platnost CP od 0.91 04.04.2008 Pre-verze předkládaná MF ČR k připomínkám

Více

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001 ČSN ISO/IEC 27001 Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky Představení normy ISO/IEC 27001 a norem souvisejících - Současný stav ISO/IEC 27001:2005

Více

N_SAS / VŠFS / LS 2010 / DS. Přednáška č. 9 (hlavní teze) Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR

N_SAS / VŠFS / LS 2010 / DS. Přednáška č. 9 (hlavní teze) Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR N_SAS / VŠFS / LS 2010 / DS Přednáška č. 9 (hlavní teze) Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR Hlavní okruhy problémů: I. Elektronizace veřejné správy a rozvoj e-governmentu v ČR důsledky

Více

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování Cílem tohoto tematického celku je poznat formát internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování včetně návazných

Více

Elektronické certifikáty

Elektronické certifikáty Elektronické certifikáty Martin Sobotka Odbor informatiky Elektronický certifikát Obecně o elektronických certifikátech Zákon č. 227/2000Sb. Je jedním z hlavních nástrojů identifikace a autentizace fyzických

Více

FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ

FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

Více

Digitální identita Moderní přístup k identifikaci klienta. Pavel Šiška, Štěpán Húsek, Deloitte Digital - Technology Services

Digitální identita Moderní přístup k identifikaci klienta. Pavel Šiška, Štěpán Húsek, Deloitte Digital - Technology Services Digitální identita Moderní přístup k identifikaci klienta Pavel Šiška, Štěpán Húsek, Deloitte Digital - Technology Services Digitální identita Moderní přístup k identifikaci klienta za pomoci federované

Více

Bezpečnost v sítích Cíl. Kryptografické funkce. Existují čtyři oblasti bezpečnosti v sítích. Každá úroveň se může podílet na bezpečnosti

Bezpečnost v sítích Cíl. Kryptografické funkce. Existují čtyři oblasti bezpečnosti v sítích. Každá úroveň se může podílet na bezpečnosti Bezpečnost v sítích Cíl Cílem je povolit bezpečnou komunikaci mezi dvěma částmi distribuovaného systému. To vyžaduje realizovat následující bezpečnostní funkce: 1. authentikaci: a. zajištění, že zpráva

Více

Bezpečnost internetového bankovnictví, bankomaty

Bezpečnost internetového bankovnictví, bankomaty , bankomaty Filip Marada, filipmarada@gmail.com KM FJFI 15. května 2014 15. května 2014 1 / 18 Obsah prezentace 1 Bezpečnost internetového bankovnictví Možná rizika 2 Bankomaty Výběr z bankomatu Možná

Více

INTEGRACE IS DO STÁVAJÍCÍ HW A SW ARCHITEKTURY

INTEGRACE IS DO STÁVAJÍCÍ HW A SW ARCHITEKTURY INTEGRACE IS DO STÁVAJÍCÍ HW A SW ARCHITEKTURY Dušan Kajzar Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Bezručovo nám. 13, 746 00 Opava, e-mail: d.kajzar@c-box.cz Česká pošta, s.p.,

Více

Verze: 1.4 Odpovídá: Jiří Hejl Datum: 15.3.2006 Utajení: Veřejný dokument

Verze: 1.4 Odpovídá: Jiří Hejl Datum: 15.3.2006 Utajení: Veřejný dokument Komerční certifikační autorita e-identity D100.1 Certifikační politika - CC Verze: 1.4 Odpovídá: Jiří Hejl Datum: 15.3.2006 Utajení: Veřejný dokument eidentity a.s. Vinohradská 184,130 00 Praha 3 Tel:

Více

Tel.: (+420) 312 608 207 E-mail: szabo@fbmi.cvut.cz

Tel.: (+420) 312 608 207 E-mail: szabo@fbmi.cvut.cz Internet a zdravotnická informatika ZS 2007/2008 Zoltán Szabó Tel.: (+420) 312 608 207 E-mail: szabo@fbmi.cvut.cz č.dv.: : 504, 5.p Dnešní přednáškař Bezpečnost dat Virus, červ a trojský kůň Základní bezpečnostní

Více

Zabezpečení dat pomocí SSL přehled důvěryhodných certifikačních autorit na trhu. Petr Komárek, Jindřich Zechmeister ZONER software, a.s.

Zabezpečení dat pomocí SSL přehled důvěryhodných certifikačních autorit na trhu. Petr Komárek, Jindřich Zechmeister ZONER software, a.s. Zabezpečení dat pomocí SSL přehled důvěryhodných certifikačních autorit na trhu Petr Komárek, Jindřich Zechmeister ZONER software, a.s. WWW a bezpečnost Nutnost bezpečné komunikace na internetu: e-komerční

Více

Nařízení eidas Co? Proč? A Kdy?

Nařízení eidas Co? Proč? A Kdy? Nařízení eidas Co? Proč? A Kdy? Radek Horáček Filip Bílek odbor egovernmentu MVČR 23.10. 2014 1 Co znamená zkratka eidas Nařízení eidas = Nařízení (č. 910/2014) Evropského parlamentu a Rady o elektronické

Více

Certifikační politika PostSignum Public CA pro komerční serverové certifikáty

Certifikační politika PostSignum Public CA pro komerční serverové certifikáty Certifikační politika PostSignum Public CA pro komerční serverové certifikáty Verze 3.0 Česká pošta, s.p., se sídlem Politických vězňů 909/4, 225 99 Praha 1, IČ: 471 14 983, zapsaný v Obchodním rejstříku

Více

Komerční výrobky pro kvantovou kryptografii

Komerční výrobky pro kvantovou kryptografii Komerční výrobky pro kvantovou kryptografii Miroslav Dobšíček Katedra počítačů, Fakulta elektrotechnická, České vysoké učení technické v Praze, Karlovo náměstí 13, 121 35 Praha 2, Česká republika dobsicm@fel.cvut.cz

Více

Elektronický podpis Mgr. Miroslav Pizur Bruntál 1.10.2010

Elektronický podpis Mgr. Miroslav Pizur Bruntál 1.10.2010 Elektronický podpis Mgr. Miroslav Pizur Bruntál 1.10.2010 Obsah Co je elektronický podpis Právní úprava Certifikát veřejného klíče Druhy certifikátů Úložiště certifikátů Poskytovatel certifikačních služeb

Více

NWA-3166. Příručka k rychlé instalaci. Dvoupásmový bezdrátový přístupový bod N třídy business

NWA-3166. Příručka k rychlé instalaci. Dvoupásmový bezdrátový přístupový bod N třídy business Dvoupásmový bezdrátový přístupový bod N třídy business Výchozí nastavení: IP adresa: http://192.168.1.2 Heslo: 1234 Příručka k rychlé instalaci Firmware v3.60 Vydání 4, Leden 2010 Copyright ZyXEL Communications

Více

IP telephony security overview

IP telephony security overview Fakulta informatiky Masarykovy univerzity 19. listopadu 2009 Souhrn z technické zprávy CESNET 35/2006 (M. Vozňak, J. Růžička) Obsah I Autentizace v H.323 1 Autentizace v H.323 H.323 CryptoToken 2 SIP 3

Více

Matematika v kryptografii. Doc. Ing. Karel Burda, CSc. FEKT VUT v Brně

Matematika v kryptografii. Doc. Ing. Karel Burda, CSc. FEKT VUT v Brně Matematika v kryptografii Doc. Ing. Karel Burda, CSc. FEKT VUT v Brně Přenos zpráv práva : posloupnost čísel, ve které je všeobecně známým kódem zakódována nějaká informace. Původce zprávy: zdroj zpráv

Více

Počítačové sítě II. 20. Útoky na síť a její ochrana Miroslav Spousta, 2006 <qiq@ucw.cz>, http://www.ucw.cz/~qiq/vsfs/

Počítačové sítě II. 20. Útoky na síť a její ochrana Miroslav Spousta, 2006 <qiq@ucw.cz>, http://www.ucw.cz/~qiq/vsfs/ Počítačové sítě II 20. Útoky na síť a její ochrana Miroslav Spousta, 2006 , http://www.ucw.cz/~qiq/vsfs/ 1 Bezpečnost sítí cílem je ochránit počítačovou síť a především data/zařízení v nich

Více

SMĚRNICE. Certifikační politika k certifikátu šifrování dat pro pracovníka PČS nebo externího uživatele PKI-PČS

SMĚRNICE. Certifikační politika k certifikátu šifrování dat pro pracovníka PČS nebo externího uživatele PKI-PČS uživatele PKI-PČS. SMĚRNICE Věc: Číselná řada: 6/2006 dat pro pracovníka PČS nebo externího uživatele PKI-PČS Ruší se interní předpis č.: Odborný garant: Ing. Antonín Pacák Datum vydání: 1. 2. 2006 Datum

Více

dokumentaci Miloslav Špunda

dokumentaci Miloslav Špunda Možnosti elektronického podpisu ve zdravotnické dokumentaci Možnosti elektronického podpisu ve zdravotnické dokumentaci Miloslav Špunda Anotace Příspěvek se zabývá problematikou užití elektronického podpisu

Více

Pokročilé Webové služby a Caché security. Š. Havlíček

Pokročilé Webové služby a Caché security. Š. Havlíček Pokročilé Webové služby a Caché security Š. Havlíček Webové služby co se tím míní? Webová služba metoda komunikace mezi dvěma elektronickými zařízeními přes internet Typicky jsou pomocí rozhraní přístupné

Více

PA159 - Bezpečnostní aspekty

PA159 - Bezpečnostní aspekty PA159 - Bezpečnostní aspekty 19. 10. 2007 Formulace oblasti Kryptografie (v moderním slova smyslu) se snaží minimalizovat škodu, kterou může způsobit nečestný účastník Oblast bezpečnosti počítačových sítí

Více

Bezpečný JPEG2000. 1. Úvod 2. JPEG2000. 2.1. Vlastnosti JPEG2000 2006/47 21.11.2006

Bezpečný JPEG2000. 1. Úvod 2. JPEG2000. 2.1. Vlastnosti JPEG2000 2006/47 21.11.2006 Bezpečný JPEG2000 Ing. Kamil Bodeček, Ing. Petr Daněček, Prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. Ústav telekomunikací, FEKT VUT Brno kamil.bodecek@phd.feec.vutbr.cz, danecek.petr@email.cz, vrbak@feec.vutbr.cz Rozšířením

Více

OpenVPN. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Ondřej Caletka (CESNET, z.s.p.o.) OpenVPN 3. března 2013 1 / 16

OpenVPN. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Ondřej Caletka (CESNET, z.s.p.o.) OpenVPN 3. března 2013 1 / 16 OpenVPN Ondřej Caletka 3. března 2013 Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Ondřej Caletka (CESNET, z.s.p.o.) OpenVPN 3. března 2013 1 / 16 Virtuální privátní sítě Vytvoření

Více

o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná

o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná vazba o Příklad o Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické

Více

Praktické úlohy- zaměření specializace

Praktické úlohy- zaměření specializace Praktické úlohy- zaměření specializace Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech specializace POS: Síťový OS, instalace, konfigurace a optimalizace podle zamýšleného použití; Inicializace

Více

Moderní kryptografické metody

Moderní kryptografické metody Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra matematiky, statistiky a informačních technologií Moderní kryptografické metody Bakalářská práce Autor: Daryna Polevyk Informační technologie Vedoucí práce:

Více

Desktop systémy Microsoft Windows

Desktop systémy Microsoft Windows Desktop systémy Microsoft Windows IW1/XMW1 2013/2014 Jan Fiedor, přednášející Peter Solár ifiedor@fit.vutbr.cz, solar@pocitacoveskoleni.cz Fakulta Informačních Technologií Vysoké Učení Technické v Brně

Více

Integrovaný Ekonomický Systém Účetnictví - IES WIN 2006. Úvod...5

Integrovaný Ekonomický Systém Účetnictví - IES WIN 2006. Úvod...5 Úvod...5 Přehled funkcí modulu účetnictví...6 Účtový rozvrh...11 Výsledovka...12 Rozvaha...12 Saldokonto...12 Druh dokladu...12 Zpracování daňového dokladu...12 Nastavení zpracování DPH (období, sazeb,

Více

Elektronická pošta... 3 Historie... 3 Technické principy... 3 Komunikační protokoly... 3 MBOX... 4 Maildir... 4 Jak funguje e-mail... 5 POP3...

Elektronická pošta... 3 Historie... 3 Technické principy... 3 Komunikační protokoly... 3 MBOX... 4 Maildir... 4 Jak funguje e-mail... 5 POP3... Elektronická pošta Elektronická pošta... 3 Historie... 3 Technické principy... 3 Komunikační protokoly... 3 MBOX... 4 Maildir... 4 Jak funguje e-mail... 5 POP3... 5 IMAP... 6 Výhody a nevýhody IMAP...

Více