Léňa. Kvíz - říjen 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Léňa. Kvíz - říjen 2013"

Transkript

1 Kvíz - říjen 2013 Léňa 1. Sportovní lezení nese s sebou i jistá rizika v podobě úrazů a poranění. Nejčastěji se týkají šlachového aparátu, především prstů, což je způsobeno přetížením a užíváním různých úchopů a vyvíjení extrémních sil na šlachově-vazivový aparát ruky např. při visu na jednom prstu. K jakým úrazům a poškozením dochází při sportovním lezením? Který úraz je nejčastější? 2. Jaká vyšetřovací metoda nám pomůže stanovit diagnózu při poranění pohybového aparátu horní končetiny? a) Kolonoskopie b) RTG c) Ultrazvuk d) Vyšetření moči e) Magnetická resonance f) Odběr krve g) Klinické vyšetření h) Mamograf 3. Co je to hematom? 4. Při vyšetření ruky využíváme jakých vyšetření? Co znamenají a co obsahují? a) Auskultace b) Palpace c) Inkontinence d) Perkuse e) Infekce f) Aspekce 5. Terapie poranění poutek je odlišné v závislosti na dg., stáří úrazu a individuálních možnostech pacienta. K terapii používáme jaké základní léčebné postupy? a) Klid b) Imobilizace c) Blefaroplastika d) Kryoterapie e) Rehabilitace f) Klistýr g) Stapes h) Nesteroidní antirevmatika (Fastum gel, Aulin) i) + Individuálně dle poranění (tejpink, operativní řešení...) Řešení: A. Sportovní lezení o - přetížení a následný zánět o - ruptury šlachového aparátu a poutek prstů (nejčastější postižení jsou ruptury poutek prstů) o - vykloubení s násedným poškozením kloubních pouzder o - zlomeniny (méně časté v porovnání s postižení šlach a kloubů) B. Správně jsou možnosti: b) RTG, c) ultrazvuk, e) magnetická rezonance, f) klinické vyšetření C. Krevní výron, lidově modřina D. Správně jsou možnosti: b) palpace (pohmatem: teplota, lokální bolestivost, krepitace, přeskakování šlach), f) aspekce (pohledem: otok, zarudnutí, poranění kožního krytu, hematom (lidově modřina, jinak krevní výron), defigurace (nesprávné postavení malých kloubů), jasně viditelná tětiva E. Správně jsou možnosti: a) klid, b) imobilizace, d) kryoterapie, e) rehabilitace, h) nesteroidní antirevmatika (Fastum gel, Aulin), ch) + individuálně dle poranění (tejpink, operativní řešení)

2 Neewa A. Zlomeniny horní části stehenní kosti - je toto tvrzení správné? 1. Zlomeniny hlavice a) Jedná se o poměrně častý typ zlomeniny. Typický je pro skupinu mladých pacientů při vysokoenergetickém násilí v souvislosti s luxacemi a zlomeninami acetabula. 2. Zlomeniny krčku a) Rozeznáváme zaklíněné a dislokované. Celkově tvoří asi polovinu zlomenin v oblasti horní části stehenní kosti. Podle lomné linie je dělíme na intrakapsulární a extrakapsulární, (nitrokloubní a mimokloubní). Mimokloubní jsou nebezpečné z hlediska možného porušení cévního zásobení, které vede ke vzniku komplikací jako je pakloub nebo odumření hlavice. Vzhledem k rizikům (postiženi jsou většinou staří pacienti) dominuje v léčbě konzervativní postup. Operuje se jen výjimečně, vždy za použití náhrady kloubní. 3. Zlomeniny trochanterické a) Pertrochanterické lomná linie prochází trochanterickým masivem. Intertrochanterické lomná linie je mezi velkým a malým trochanterem. Tvoří přes polovinu zlomenin horního femuru. Tyto zlomeniny se dobře se hojí, vznik komplikací typu nekrózy je vzácný. Léčba závisí na kvalitě kosti, dislokaci a stabilitě, většinou se řeší metodou osteosyntézy. b) Zlomeniny PF mohou vzniknout i na podkladě nádorových procesů nebo výrazné osteoporozy jako patologické. c) Pro zlomeniny PF bývá již pohledově typické viditelné zkrácení končetiny (může být až několik centimetrů) a vnitřní rotace se semiflexí. Pacient leží, nemůže končetinou hýbat ani chodit. Na přední ploše kyčle a v oblasti velkého trochanteru je palpační bolestivost. (Ale nic z toho nemusí být u zaklíněné zlomeniny). B. Postižení Achillovy šlachy- je toto tvrzení správné? Achillova šlacha patří mezi nejsilnější šlachy v lidském těle. Jde o úponovou šlachu trojhlavého svalu bérce, který je hlavním svalem nutným pro postavení se na patu. U dospělého člověka má sílu malíku ruky. Ruptura je důsledkem její degenerace, neboť nepoškozená šlacha je velice pevná. Nejčastějším místem, kde praská je asi 4 cm nad úponem na patní kost, kde je nejhorší cévní zásobení, proto v tomto místě je její nejhorší regenerace. Druhým nejčastějším místem prasknutí je úpon na patní kosti. Prasknutí šlachy se vyskytuje nejčastěji u starších jedinců, kde je příčinou šlápnutí na nerovném povrchu, nebo je časté u sportovců, kteří si jdou rekreačně zasportovat a řádně se nerozcvičí. Při prvém doskoku ucítí ránu v oblasti Achillovy šlachy, jako když je někdo udeří klackem, někdy je slyšet tupá rána. Při došlapu se nemohou postavit na patu. Vždy je velká bolestivost při hmatání průběhu šlachy, hmatáme schůdek a je vytvořen velký krevní výron. Prasknutí však nemusí mít takto dramatický průběh a pacient udává jen podvrtnutí hlezna. C. Zlomenina patní kosti a) Jaký je nejčastější mechanizmus jejího vzniku? b) Rozhodujícím momentem dobrého zhojení je již primární ošetření v terénu. Proč?

3 Řešení: I. Zlomeniny 1. a) Jedná se o MÁLO častý typ 2. a) NITROKLOUBNÍ jsou nebezpečné z hlediska, dominuje v léčbě OPERATIVNÍ postup. Operuje se NEJČASTĚJI S použitím náhrady kloubní 3. c) zkrácení končetiny (může být až několik centimetrů) a ZEVNÍ rotace se semiflexí Postižení Achillovy šlachy je hlavním svalem nutným pro postavení se na ŠPIČKU při došlapu se nemohou postavit na ŠPIČKU NEMUSÍ BÝT bolestivost při hmatání průběhu šlachy, ANI SE NEMUSÍ VYTVOŘIT KREVNÍ VÝRON (HEMATOM). Prasknutí však nemusí mít takto dramatický průběh a pacient udává jen podvrtnutí hlezna a ani nevyhledá ošetření, nebo je takto řešeno. DÁLE K PROBLEMATICE: Léčba: Při lékařském ošetření je vždy vhodné provést RTG snímek k vyloučení odtržení kostního fragmentu z patní kosti. Prasknutí Achillovy šlachy je většinou indikováno k operačnímu řešení. Pokud je prasknutí v typické oblasti asi 4 cm nad úponem na patní kost, je možné provést tzv. perkutání sešití, které se provádí jen z drobných incizí (ranek na jeden steh). Klasikou metodou je rozříznutí kůže a sešití šlachy. Pokud je odtržení i s kouskem kosti, je třeba šlachu přišít na patní kost. Tato tzv. metoda umožňuje přesné (anatomické) sešití šlachy, ale může po sešití být problém s hojením kůže, neboť šlachy leží v této lokalizaci hned pod kůží, která je špatně prokrvená a může dojít k rozpadnutí kůže. Po operaci přikládáme sádrovou fixaci nebo speciální ortézu (VacoPed) na dobu 6-8 týdnů, pak následuje rehabilitace. U pacientů, kteří nemohou být operování vzhledem k celkovému onemocnění (onemocnění srdce, plic a podobně), nebo lokálnímu nálezu (nehojící se rány, bércové vředy), kde by hrozil vznik infektu, je možné postupovat konzervativně (bez operace) jen sádrováním. Zlomenina patní kosti Patní kost je sice malá, ale významná kost. Je určitým základním kamenem nohy. Jsou na ní kloubní plochy, přes které je tato kost v kontaktu s okolními kůstkami. Při chůzi na se patu přenáší takřka celá váha těla a při jejím poškození dochází k obtížím při chůzi. Pokud dojde k poškození, tak i velice drobný posun v kloubních plochách, může vést k rozvoji artrózy a vzniku bolestí. Druhým problémem u zlomenin patné kosti je, že kost je přímo pod kůží a není kryta svaly, což při poškození kožního krytu vede k výrazným komplikacím v hojení kůže i kostí. Zlomenina patní kosti vzniká pádem na patu z výšky. Jedná se o vážná poranění, kdy může mít pacient obtíže i při adekvátním ošetření ať již konzervativním nebo operačním.

4 Příznaky: Pro zlomeninu patní kosti svědčí už mechanismus úrazu, tj. pád na patu. Pacient si stěžuje na bolesti v oblasti paty, otok výrazný a rychle se rozvíjející krevní výron. Při pohledu může být pata rozšířena a zkrácena proti straně druhé. Postižený se na ni nemůže postavit. Terapie: O výsledku terapie zlomenin patní kosti může rozhodnout už primární ošetření. Při podezření na zlomeninu patní kosti je třeba umístit končetinu do zvýšené polohy a přiložit led a transportovat k lékaři, aby se zabránilo rozvoji otoku a krevního výronu. Často je transport složitý, neboť zlomeniny patní kosti se stávají v lokalitách dosti vzdálených od lidských obydlí, či v opilosti a poraněný dorazí k ošetření až po vystřízlivění, kdy může být kůže poškozena extrémním otokem. Pokud je poškozen kožní kryt a lezou kosti, je třeba přikrýt ránu sterilním krytím, aby nedošlo vstupu infekce do rány. Po zhodnocení rentgenologických snímků se rozhodne, zda je typ zlomenina k operačnímu či konzervativnímu řešení. O tom zda zlomeninu patní kosti je vhodná k operaci rozhoduje mnoho faktorů. Rozhoduje se dle typu zlomeniny, posunu kostních úlomků, ale svůj vliv má i věk a nemoci pacienta. Pokud zlomenina není posunuta, není ji třeba ji operovat a řeší se přiložením sádrové fixace. Pokud jsou kostní úlomky posunuty, je indikována operace, jejímž úkolem je repozice (srovnání) úlomků a následná fixace buď dráty, nebo kovovou destičkou a šrouby. Hojení patní kosti je vždy dlouhé, trvající minimálně 3 měsíce, kdy není možné došlapování a i výsledek je nejistý. Horší výsledky jsou u starších pacientů, u diabetiků či kuřáků, kde má výrazný vliv zhoršení prokrvení dolních končetin a s tím spojené poruchy hojení kostí i kůže. Buba Tam kde uznáte za vhodné, doplňte textovou odpověď klidně obrázkem ;-) I. Popiš, jak se správně používá fixační krční límec. Na co je potřeba myslet při následném uložení pacienta do lehu na zádech? II. Proč dochází k poruchám dýchání při poranění krční páteře? III. Jaký je vztah mezi páteřními a míšními segmenty? (ve smyslu: v té a té úrovni páteře se nachází takový míšní segment) IV. Jakým jednoduchým vyšetřením lze získat představu o tom, v jaké výšce došlo k poruše míchy? Popiš danou metodu, jak nejlépe umíš (pozn. lze provést bez jakýchkoli pomůcek či přístrojů). V. Oříšek na závěr na co se díváš? (pozn. pac. byl vyzván, aby se podíval vzhůru tedy poloha levého oka je ta správná) VI.

5 Řešení: I. Použití fixačního límce naměřit správnou velikost a zvolit vhodný límec ideálně odstranit všechen oděv, který by mohl zůstat pod límcem přiložit límec a dostatečně dotáhnout zkontrolovat polohu a funkci límce zkontrolovat zda pac. Může dýchat, polykat, není omezen průtok krčními tepnami Při položení pacienta na záda je potřeba si uvědomit, že aby byla zachována fyziologická poloha, je potřeba hlavu mírně vypodložit (tzn. naducaný péřový polštář pod hlavou je špatně, ale nevypodložení hlavy taktéž). Obr Rozhodujici faktory učinne imobilizace krčni pateře. 1 - volba spravne velikosti - vyšky fixačniho limce: vzdalenost dolni čelist klični kost odpovida vyšce pevne časti fixačniho limce; 2 - respektovani fyziologickeho postaveni krčni patere - mirne vypodloženi; 3 - spravně zvoleny a precizně provedeny fixačni II. Proč dochází k poruchám dýchání přo poranění krční páteře Nachází se zde prodloužená mícha (tedy centrum dechové automatiky) a odstupy n.phrenicus, který inervuje bránici (tedy hlavní dechový sval).

6 III. Jaký je vztah mezi páteřními a míšními segmenty?

7 IV. Jednoduché vyšetření k poranění míchy Jedná se o vyšetření kožní inervace míšními kořeny dle dermatomů tzv. Headovy zóny. Tam, kde je kožní inervace zachována je předpoklad že je mícha v pořádku, tam kde již inervace není přítomna - zřejmě došlo k poruše míchy v dané úrovni. V praxi to znamená, že zkoušíme, zda pacient cítí stimul (píchnutí/štípnutí/atd.) na kůži. V. Oříšek na závěr Jedná se o ilustrační obrázek k hydraulické zlomenině očnice. Toto poranění vzniká tupým úderem do oka, kdy dochází k rozpínání sklivce v očnici a může dojít k prolomení nejslabšího místa očnice.

8 Následně dochází zejm. k paréze oka, enopthalmu (vpadnutí oka dovnitř ) a ptóze (poklesu) očního víčka.

9

Zlomeniny - fraktury. Jde o trvalé oddálení dvou částí přerušené kostní tkáně. Druhy zlomenin: traumatická zlomenina, která vzniká u zdravých kostí

Zlomeniny - fraktury. Jde o trvalé oddálení dvou částí přerušené kostní tkáně. Druhy zlomenin: traumatická zlomenina, která vzniká u zdravých kostí Zlomeniny, dysplazie, luxace, subluxace, pohmoždění svalů, zánět šlach, křivice, osteomalacie, osteoporóza, hypertrofická osteodystrofie, dna, podvýživa, otylost. Zlomeniny - fraktury Jde o trvalé oddálení

Více

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ PRACOVNÍ NESCHOPNOST NÁSLEDKEM ÚRAZU HLAVA Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku s hospitalizací Zlomenina kostí nosních bez

Více

Poranění a zlomeniny dolní končetiny. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Poranění a zlomeniny dolní končetiny. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Poranění a zlomeniny dolní končetiny Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Luxace kyčelního kloubu Méně časté poranění Nejčastěji dorzální luxace mechanismem je síla v podélné ose femuru se současnou

Více

Zlomeniny bérce. Autor: Chmela D. Výskyt

Zlomeniny bérce. Autor: Chmela D. Výskyt Zlomeniny bérce. Autor: Chmela D. Výskyt Bérec se skládá ze dvou kostí, kosti holenní tibie a kosti lýtkové fibuly. Dlouhé kosti se rozdělují na diafýzu prostřední část a epifýzu proximální a distální

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře

Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika FN Brno-Bohunice Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, 625 00 Postižení páteře Bolest u

Více

Úrazy opěrné soustavy

Úrazy opěrné soustavy Úrazy opěrné soustavy EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.6 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová

Více

ZLOMENINY KLÍČNÍ KOSTI

ZLOMENINY KLÍČNÍ KOSTI ZLOMENINY KLÍČNÍ KOSTI Operační řešení na chirurgii nemocnice Boskovice prim. MUDr. Radek Bousek info@nembce.cz www.nembce.cz Zlomeniny klíční kosti - časté zlomeniny vznikající obvykle nepřímým mechanismem

Více

Zlomeniny a poranění kloubů a svalů

Zlomeniny a poranění kloubů a svalů Zlomeniny a poranění kloubů a svalů NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.-9.3.2012 BRNO Úrazy pohybového ústrojí 1. místo v úmrtnosti do 40 let věku 40% úrazů nastává v dopravě 2004 - zranění u dopravních

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM15760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Obsah Úvod.................................................. 7 Slovníček pojmů......................................... 8 Příčiny vzniku úrazů...................................... 10 Úrazy hlavy a krční

Více

Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě

Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě 1 Vliv neschváleného ochranného rámu na vozidle na zranění motocyklisty při dopravní nehodě Ing. Albert Bradáč, Ph.D. Ústav soudního inženýrství VUT v Brně MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D. Ústav soudního lékařství

Více

kód ZP 04/0011656 - plně hrazeno

kód ZP 04/0011656 - plně hrazeno PAN 4.01 - Ortéza lokte s klouby kód ZP 04/0011656 - plně hrazeno Elastická loketní ortéza rozepinatelná s jednoosými klouby, umožňující plný rozsah pohybu. Zajišťuje oporu lokte i v rotaci. poranění vazů

Více

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 7 8 1 3 7 0 IČZ smluvního ZZ 9 0 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 9 0 N 0 0 1 Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 / 7.07.07 / 4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM15660NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Ortodontická léčba. Autor: Daňková B., Janková A., Školitel: odb. as. MUDr. Štefková M., CSc. Úvod do ortodoncie

Ortodontická léčba. Autor: Daňková B., Janková A., Školitel: odb. as. MUDr. Štefková M., CSc. Úvod do ortodoncie Ortodontická léčba Autor: Daňková B., Janková A., Školitel: odb. as. MUDr. Štefková M., CSc. Úvod do ortodoncie Ortodoncie je jedním z oborů zubního lékařství, jehož náplní je léčba anomálií v postavení

Více

Operační a protetické možnosti léčení kostní nádorové bolesti

Operační a protetické možnosti léčení kostní nádorové bolesti Operační a protetické možnosti léčení kostní nádorové bolesti Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika FN Brno-Bohunice Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, 625 00 Postižení

Více

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu trvalé následky 1 / 7 úrazu. Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu Co musí trvalý následek splňovat Pojistné krytí se vztahuje výhradně na trvalé následky úrazu, nikoli nemoci.

Více

Pliska L., Bialy L., Traumacentrum FN Ostrava

Pliska L., Bialy L., Traumacentrum FN Ostrava Pliska L., Bialy L., Traumacentrum FN Ostrava Naše zkušenosti s ošetřením perilunátních luxací. Problémy Složitá architektonika radiokarpálniho kloubu Poranění interkarpálnich vazů a možnost léze kostních

Více

Artroskopie kolenního kloubu

Artroskopie kolenního kloubu Artroskopie kolenního kloubu Co je artroskopie : miniinvazivní vyšetřovací a operační metoda, která se provádí z několika (zpravidla dvou) vpichů do kolenního kloubu. Jedním vpichem se do kloubu zavádí

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_85_Laboratorní práce č. 1 AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_85_Laboratorní práce č. 1 AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_85_Laboratorní práce č. 1 AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 12. 11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS,

Více

Poranění horní krční páteře u dětí školního věku

Poranění horní krční páteře u dětí školního věku Poranění horní krční páteře u dětí školního věku Mrůzek M.,Krejčí O. Neurochirurgická klinika LF OU a Fakultní nemocnice Ostrava poranění horní krční páteře v dětském věku je vzácné cca 1% ze všech úrazů

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA I. pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení

OCEŇOVACÍ TABULKA I. pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení 06/2012 Zásady pro stanovení pojistného plnění za tělesná poškození způsobená úrazem a pracovní neschopnosti z důvodu úrazu i nemoci Tabulka I. stanoví počet

Více

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE 1 ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE C 15% Th 70% L a S 15% 2 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Meta ca tlustého střeva v těle L3 a L4 3 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Exstirpace metastázy

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zlomenina vzniká v důsledku přímého působení hrubé síly (tlaku, tahu nebo krutu) nebo přenosu síly z kloubů na kost u luxačních zlomenin. Příčinami

Více

CHIRURGICKÁ STABILIZACE HRUDNÍ STĚNY U POLYTRAUMATU S BLOKOVOU ZLOMENINOU ŽEBER

CHIRURGICKÁ STABILIZACE HRUDNÍ STĚNY U POLYTRAUMATU S BLOKOVOU ZLOMENINOU ŽEBER CHIRURGICKÁ STABILIZACE HRUDNÍ STĚNY U POLYTRAUMATU S BLOKOVOU ZLOMENINOU ŽEBER F. Vyhnánek +, M. Očadlík ++, D. Škrabalová +++ + Traumatologické centrum FNKV ++ Chirurgická klinika 3.LF UK a FNKV ++ +Radiodiagnostická

Více

Název IČO Nemocnice Jihlava, příspěvková organizac

Název IČO Nemocnice Jihlava, příspěvková organizac IČO 0 0 0 9 0 6 8 IČZ smluvního ZZ 7 6 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 J 7 6 M 0 0 1 Název IČO Nemocnice Jihlava, příspěvková organizac PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Artroskopie ramenního kloubu

Artroskopie ramenního kloubu Artroskopie ramenního kloubu Co je artroskopie : miniinvazivní vyšetřovací a operační metoda, která se provádí z několika (zpravidla dvou až tří) vpichů do ramenního kloubu. Jedním vpichem se do kloubu

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace VY_32_INOVACE_11_ZDV2_06 Zdravověda První pomoc Poranění kostí a kloubů Prezentace a pracovní list v programu PowerPoint Žáci

Více

Pohybový aparát a jeho úrazy kloubů a kostí

Pohybový aparát a jeho úrazy kloubů a kostí Pohybový aparát a jeho úrazy kloubů a kostí hlavně koleno Karel Boček O b s a h 1. Stavba kolene a některé vlastnosti 4. Nejčastější úrazy kolen 6. Způsoby léčby Stavba kolenního kloubu Stavba kolene 2

Více

AEGON Direkt. Oceňovací tabulky pro denní odškodné při úrazu

AEGON Direkt. Oceňovací tabulky pro denní odškodné při úrazu AEGON Direkt AEGON Pojišťovna, a.s., Na Pankráci 26/322, 140 00 Praha 4, IČ 27182461, zapsaná v Obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 9577 Oceňovací tabulky pro denní odškodné při

Více

kód ZP 04/0011647 - plně hrazeno Anatomicky tvarovaný krční límec vyrobený z dostatečně tuhé pěnové hmoty, potažený bavlněným úpletem.

kód ZP 04/0011647 - plně hrazeno Anatomicky tvarovaný krční límec vyrobený z dostatečně tuhé pěnové hmoty, potažený bavlněným úpletem. PAN 1.01 - límec krční kód ZP 04/0011647 - plně hrazeno Anatomicky tvarovaný krční límec vyrobený z dostatečně tuhé pěnové hmoty, potažený bavlněným úpletem. Výška límce 8 a 10 cm lehké případy tortikolis

Více

ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU

ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU - dělíme na získané a vrozené Vrozené vady nohou Kososvislá noha (pes equinovarus) : noha vtočená dovnitř měkké tkáně a hlavně vazy jsou zkráceny na vnitřní straně a v plosce chůze

Více

OSTEOPORÓZA PÁTEŘE. Tóth L., Včelák J. O r t h o p a e d i c c l i n i c B U L O V K A P r a g u e

OSTEOPORÓZA PÁTEŘE. Tóth L., Včelák J. O r t h o p a e d i c c l i n i c B U L O V K A P r a g u e OSTEOPORÓZA PÁTEŘE Tóth L., Včelák J. O r t h o p a e d i c c l i n i c B U L O V K A P r a g u e Na osteoporózou postižené páteři musíme rozlišovat dvě zásadně odlišné způsoby poškození. Bez úrazu vzniká:

Více

Zlomeniny acetabula u starších pacientů operovat či ne?

Zlomeniny acetabula u starších pacientů operovat či ne? Zlomeniny acetabula u starších pacientů operovat či ne? TOC KN Liberec a.s., Mikulov 4.-5.9.2014 Zlomeniny acetabula u starších pacientů operovat či ne? Léčba zlomenin pánve a acetabula.džupa V.,Pavelka

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 6 0 9 1 6 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 3 7 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 C 3 7 N 0 0 3 Název IČO mocnice Prachatice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 účinnost od 1. listopadu 2016 V případě neúplné zlomeniny (např. infrakce, fisury, odlomení

Více

Komplikace poranění pánevního kruhu

Komplikace poranění pánevního kruhu Komplikace poranění pánevního kruhu Šrám J., Lukáš R., Taller S., Harcuba R. Traumatologicko - ortopedické centrum KN Liberec a.s. Mikulov 2015 Tento projekt je finančně podpořen z Programu na podporu

Více

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy Úrazové pojištění denního odškodného Garance pro závažné úrazy 30. 8. 2013 S pojištěním od nemusíte sledovat, kdo nabízí vyšší. Díky garanci pro závažné úrazy u denního odškodného máte jistotu, že při

Více

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal 15 let příznivých se systémovou enzymoterapií (SET) v komplexní léčbě postižení pohybového aparátu v leteckém průmyslu

Více

Premium překlad rozšířený o komentáře, výklad vybraných pojmů, ilustrací a odkazy na relevantní internetové zdroje

Premium překlad rozšířený o komentáře, výklad vybraných pojmů, ilustrací a odkazy na relevantní internetové zdroje Vážená paní, vážený pane, děkujeme Vám, že jste se rozhodli využít našich služeb. Věříme, že Vám námi vypracovaný výklad umožní hlubší pohled do problematiky daného onemocnění a umožní Vám lépe se rozhodovat

Více

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA Definice rehabilitace Dle WHO: RHB zahrnuje všechny prostředky, směřující ke zmírnění tíže omezujících a znevýhodňujících stavů a umožňuje

Více

Mechanismy tupých poranění. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc.

Mechanismy tupých poranění. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Mechanismy tupých poranění doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Pád z výše Pádem z výše rozumíme pohyb těla z vyšší na nižší úroveň, přičemž mohou nastat dvě situace: volný pád: tělo překoná určitou dráhu

Více

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) 11.12.2008, Brno Bc. Dagmar Králová Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický

Více

Zlomeniny páteře u Bechtěrevovy nemoci. Málek V., Kostyšyn R. Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové

Zlomeniny páteře u Bechtěrevovy nemoci. Málek V., Kostyšyn R. Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové Zlomeniny páteře u Bechtěrevovy nemoci. Málek V., Kostyšyn R. Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové M.Bechtěrev (ankylozující spondylitis, spondylartritis, spondylartritis ankylopoetica) chronické

Více

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny otevřené zavřené nedislokované dislokované ad latus, ad longitudinem dislokované nenapravovat

Více

Význam kostry. Mgr. Martina Březinová

Význam kostry. Mgr. Martina Březinová Identifikátor materiálu: EU 7-40 Přírodopis, 8.ročník Anotace Význam kostry Autor Mgr. Martina Březinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Žáci určí, co je oporou lidského těla,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 7 0 U Poděkování Jménem autorského

Více

Akupuntura(akupresura) na cesty

Akupuntura(akupresura) na cesty Akupuntura(akupresura) na cesty 1. Základní body TS 4 v 1. meziprstním prostoru ve výši středu 1. záprstní kosti Ž 36 tři proporcionální cuny (palce) pod čéškou, jeden prst vně od hrany holenní kosti Bod

Více

Celkový stav. Stav vědomí. Funkce krevního oběhu. Poranění

Celkový stav. Stav vědomí. Funkce krevního oběhu. Poranění ZÁKLADNÍ VYŠETŘENÍ A PRIORITY OŠETŘENÍ NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. Celkový stav Stav vědomí Dechová funkce Funkce krevního oběhu Poranění Jaké máme možnosti??? 1. Základní

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy

Garance nejvyššího plnění pro závažné úrazy Úrazové pojištění denního odškodného Garance pro závažné úrazy S pojištěním od nemusíte sledovat, kdo nabízí vyšší. Díky garanci pro závažné úrazy u denního odškodného máte jistotu, že při shodné pojistné

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin

Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin První pomoc šance pro život První pomoc šance pro život Výuka je financována z grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.07 Zvyšování kvality

Více

Oceňovací tabulka průměrné doby léčení následků úrazu

Oceňovací tabulka průměrné doby léčení následků úrazu Oceňovací tabulka průměrné doby léčení následků úrazu ČP Lokalizace a charakter zranění dnů Úrazy hlavy 1 Částečná skalpace hlavy s kožním defektem 35 2 Úplná skalpace hlavy s kožním defektem 77 3 Pohmoždění

Více

Registry kloubních náhrad co všechno nám říkají

Registry kloubních náhrad co všechno nám říkají Registry kloubních náhrad co všechno nám říkají Autor: Nieslaniková E., Školitel: Gallo J., prof. MUDr. Ph.D., Lošťák J., MUDr. Registry kloubních náhrad se zaměřují na získávání a shromažďování informací

Více

6 Přílohy Seznam příloh

6 Přílohy Seznam příloh 6 Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2 Návrh informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3 Seznam použitých zkratek Příloha č. 4 Seznam vložených obrázků

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Diagnostika, základní životní funkce, transport

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Diagnostika, základní životní funkce, transport Anotace Pracovní list navazuje na prezentaci nebo je možné s ním pracovat v jejím průběhu. Popisuje zásady postupu u akutní příhody, zejména pak vyšetření postiženého a určení stavu jeho zranění. Autor

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 1 7 3 IČZ smluvního ZZ 1 0 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 1 0 M 0 0 2 Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 / 7.07.07 / 4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi Informace pro pacienty *smith&nephew Technologie přizpůsobená pacientovi Artrotické změny O společnosti Smith & Nephew Smith & Nephew je celosvětově známou společností, která působí na trhu více než 150

Více

Operace krční páteře

Operace krční páteře Operace krční páteře Informace pro pacienty operace krční páteře Neurochirurgická klinika UJEP a Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem http://nch.mnul.cz Page 1 of 5 Příčiny obtíží Příčinou obtíží, které

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA I. pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení

OCEŇOVACÍ TABULKA I. pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení pro pojistné plnění za dobu nezbytného léčení 11/2014 Zásady pro stanovení pojistného plnění za tělesná poškození způsobená úrazem a pracovní neschopnosti z důvodu úrazu i nemoci Tabulka I. stanoví počet

Více

MetLife pojišťovna a.s., V Celnici 1028/10, 117 21 Praha 1, Česká republika, zapsaná v OR vedeném MS v Praze, oddíl B,vložka 1653, IČ 45794944

MetLife pojišťovna a.s., V Celnici 1028/10, 117 21 Praha 1, Česká republika, zapsaná v OR vedeném MS v Praze, oddíl B,vložka 1653, IČ 45794944 Tabulka tělesných poškození a maximální doby nezbytné léčby (tzv. oceňovací tabulka) pro pojištění/připojištění doby nezbytné léčby úrazu (DDNL) Platná k 1. 5. 2013 V případě neúplné zlomeniny (např. infrakce,

Více

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování prevence a terapie dekubitů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování Správné uložení těla nemocného díky změnám poloh Systematická, přesnými pravidly se řídící změna polohy pacienta

Více

Poranění šlach. Léčba poraněných šlach

Poranění šlach. Léčba poraněných šlach Poranění šlach Šlachy ruky jsou struktury, které jsou pokračováním příslušných svalů horní končetiny a jsou napojeny na konce prstů a zápěstí. Tvoří tak na přední a zadní straně předloktí a ruky poměrně

Více

Průměr šroubu Barevné provedení Rozsah délek Vodicí drát Vrták. 2,5 mm žlutá mm Ø 1,0 100 mm Ø 2,0 mm

Průměr šroubu Barevné provedení Rozsah délek Vodicí drát Vrták. 2,5 mm žlutá mm Ø 1,0 100 mm Ø 2,0 mm OPERAČNÍ NÁSTROJE TECHNIKA PRO ARTROSKOPII ŠROUBY INSTRUMENTS BEZHLAVIČKOVÉ FOR ARTHROSCOPY KANYLOVANÉ Šrouby bezhlavičkové kanylované Ø ; Ø 3 mm; Ø 4 mm Určený účel použití Šrouby jsou určeny pro dočasnou

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Polohování provádíme za účelem:

Polohování provádíme za účelem: Název předmětu NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. Polohování provádíme za účelem: doplnění léčby zlepšení stavu postiženého předcházení komplikací úlevy a pohodlí postiženého Je důležité

Více

T. Kopřivová Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno a LF Masarykovy univerzity

T. Kopřivová Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno a LF Masarykovy univerzity T. Kopřivová Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno a LF Masarykovy univerzity Anatomie Anatomický krček Chirurgický krček AP projekce RTG projekce na rameno Transtorakální projekce AH AC CC Molonyho

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA PRO POJIŠTĚNÍ DOBY NEZBYTNÉ LÉČBY ÚRAZU POJIŠŤOVNY METLIFE EUROPE LIMITED, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU

OCEŇOVACÍ TABULKA PRO POJIŠTĚNÍ DOBY NEZBYTNÉ LÉČBY ÚRAZU POJIŠŤOVNY METLIFE EUROPE LIMITED, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU OCEŇOVACÍ TABULKA PRO POJIŠTĚNÍ DOBY NEZBYTNÉ LÉČBY ÚRAZU POJIŠŤOVNY METLIFE EUROPE LIMITED, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU účinnost od 1. dubna 2015 V případě neúplné zlomeniny (např. infrakce, fisury,

Více

Úrazové mechanismy. příčiny poranění jsou důležité pro další činnost v kombinaci s akutním vyšetřením a stavem pacienta na místě zásahu v kombinaci s

Úrazové mechanismy. příčiny poranění jsou důležité pro další činnost v kombinaci s akutním vyšetřením a stavem pacienta na místě zásahu v kombinaci s Podrobnější vyšetření a posouzení NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.-9.3.2012 BRNO stavu postiženého Úrazové mechanismy příčiny poranění jsou důležité pro další činnost v kombinaci s akutním vyšetřením

Více

ZÁSADY A TABULKY Pro hodnocení tělesných poškození v úrazovém pojištění - doba nezbytného léčení

ZÁSADY A TABULKY Pro hodnocení tělesných poškození v úrazovém pojištění - doba nezbytného léčení ZÁSADY A TABULKY Pro hodnocení tělesných poškození v úrazovém pojištění - doba nezbytného léčení 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Zásady pro hodnocení Výši plnění určuje pojistitel na základě zprávy lékaře,

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

www.rehabilitacenj.wz.cz

www.rehabilitacenj.wz.cz Co mohou mít společné bolesti hlavy, šíje, bederní páteře, bolesti kolen nebo kyčlí, křeče lýtek a chodidel, otoky nohou, deformity chodidel jako vbočený palec či kladívkové prsty? Špatně zvolená obuv,

Více

Neurotrauma ve sportu

Neurotrauma ve sportu Neurotrauma ve sportu Jan Nohejl Předseda Lékařské komise ČSLH Člen Lékařské komise IIHF CNS: Mozek - Mícha MOZEK - Kraniocerebrální poranění -Kontuze - Komoce - nejčastější Mícha - Transversální míšní

Více

043 Rána rohovky nebo bělimy s proděravěním léčená do 90 dní

043 Rána rohovky nebo bělimy s proděravěním léčená do 90 dní Oceňovací tabulka A Plnění denního odškodného za dobu nezbytného léčení tělesného poškození následkem úrazu z pojištění pro případ léčení úrazu s limitem plnění od 8. dne zpětně (denní odškodné). Účinná

Více

Zajímavý koncentrát hojivých látek Co lékaři s krví provedou, že začne mít tak pozoruhodné. Zvětšit obrázek. Včera 8:00. z 5 7.1.

Zajímavý koncentrát hojivých látek Co lékaři s krví provedou, že začne mít tak pozoruhodné. Zvětšit obrázek. Včera 8:00. z 5 7.1. Nejprve to vypadalo na úžasný lék na artrózu. Lékaři píchali pacientům jejich krev, kterou upravili. Málokdo však věděl, že specialisté používají injekce i na léčbu tenisových loktů, poraněných kolen,

Více

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů Bonusový indikační seznam - SENIOŘI nad 60 let - 2019 - léčebné čtrnáctidenní lázeňské pobyty Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ léčebný pobyt Zvláštní podmínky Vyžadovaná vyšetření/ doklady VI VI/1 - Chabé

Více

KAUZUISTIKY JEDNOTLIVÝCH PŘÍPADŮ

KAUZUISTIKY JEDNOTLIVÝCH PŘÍPADŮ Název klinické studie: Zlepšení zdravotního stavu (Hojení chronických ran) v závislosti na zlepšení mikrocirkulace pomocí léčby metodou MDM KAUZUISTIKY JEDNOTLIVÝCH PŘÍPADŮ Praha - 7.3.2014 Výsledky Follow

Více

Oftalmologie atestační otázky

Oftalmologie atestační otázky Platnost: od 1.1.2015 Oftalmologie atestační otázky Okruh všeobecná oftalmologie 1. Akomodace, presbyopie a její korekce 2. Refrakce oka, způsoby korekce, komplikace (mimo kontaktní čočky) 3. Kontaktní

Více

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou Příručka pro pacienty s diabetickou nohou www.hojeni-ran.cz Diabetická noha Jako diabetická noha se označují defekty dolních končetin způsobené postižením cév a nervů. Jde o komplikaci onemocnění diabetes

Více

Poranění a zlomeniny kostí. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Poranění a zlomeniny kostí. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Poranění a zlomeniny kostí Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Zlomeniny = narušení kontinuity kostní tkáně úrazem nebo onemocněním Mechanické x patofyziologické síly Spontánní x úrazové Kostní tkáň

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 6 0 0 0 2 0 2 IČZ smluvního ZZ 6 4 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 6 4 N 0 0 1 Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A

Více

Kostra končetin EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Kostra končetin EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Kostra končetin EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.3 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

1 Skalpace hlavy s kožním defektem částečná Skalpace hlavy s kožním defektem úplná 86

1 Skalpace hlavy s kožním defektem částečná Skalpace hlavy s kožním defektem úplná 86 PŘÍLOHA Č. 1 VŠEOBECNÝCH POJISTNÝCH PODMÍNEK ÚRAZ Oceňovací tabulka A pro určení diagnóz pro dobu léčení Platnost od 15. června 2016 VÝPOČET VÝŠE DENNÍHO ODŠKODNÉHO A VLIV PROGRESE Pojištění je vypláceno

Více

ZÁSADY A TABULKY. Pro hodnocení tělesných poškození v úrazovém pojištění denní odškodné

ZÁSADY A TABULKY. Pro hodnocení tělesných poškození v úrazovém pojištění denní odškodné ZÁSADY A TABULKY Pro hodnocení tělesných poškození v úrazovém pojištění denní odškodné Pojistitel oznámí pojistníkovi případnou změnu oceňovacích tabulek vždy k 1.1. kalendářního roku, a to zveřejněním

Více

OCEŇOVACÍ TABULKY. pro likvidaci pojistných událostí. ze samostatného i doplňkového úrazového pojištění. Úsek pojištění osob. 7.

OCEŇOVACÍ TABULKY. pro likvidaci pojistných událostí. ze samostatného i doplňkového úrazového pojištění. Úsek pojištění osob. 7. OCEŇOVACÍ TABULKY pro likvidaci pojistných událostí ze samostatného i doplňkového úrazového pojištění Úsek pojištění osob 7. vydání 2/2011 OCEŇOVACÍ TABULKA pro pojistné plnění za tělesné poškození způsobené

Více

Název IČO Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s.

Název IČO Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. IČO 2 7 2 5 6 4 5 6 IČZ smluvního ZZ 2 6 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 S 2 6 N 0 0 2 Název IČO Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

TP+PN 1/12 s platností od 1. října 2012

TP+PN 1/12 s platností od 1. října 2012 OCEŇOVACÍ TABULKA pro pojistné plnění za tělesné poškození způsobené úrazem [procenta z pojistné částky] a za pracovní neschopnost následkem úrazu [dny uvedené v závorce] TP+PN 1/12 s platností od 1. října

Více

Amputace. Optimed I. ortopedická klinika MU v Brně MUDr. Z. Rozkydal

Amputace. Optimed I. ortopedická klinika MU v Brně MUDr. Z. Rozkydal Amputace Optimed I. ortopedická klinika MU v Brně MUDr. Z. Rozkydal Výukový specialista: Doc. MUDr. Z. Rozkydal, Ph.D. Garant kurzu : doc. MUDr. Z. Rozkydal, Ph.D. Konkrétní výuka: Ortopedie a rehabilitace

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 4 4 2 4 6 IČZ smluvního ZZ 4 8 0 0 8 0 0 0 Číslo smlouvy 2 K 4 8 N 0 0 Název IČO NEMOS SOKOLOV s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 /.0.0 / 4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Více

Imobilizace, krvácení

Imobilizace, krvácení Imobilizace, krvácení P. Mach Klinika úrazové chirurgie FN Brno přednosta doc. MUDr. M. Mašek, CSc. Co dělat? Bezpečnost zachránce je prioritní! Když zemře nebo se zraní zachránce, zemřou i ostatní zranění!!!

Více

Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci

Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci Fimóza MUDr. Jan Šarapatka, MUDr. Oldřich Šmakal, Ph.D. Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci Vysvětlení pojmu a problému Při narození pokrývá předkožka u převážné většiny chlapců

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, prodělali jste operaci kyčelního kloubu, osvojili jste si zásady rehabilitačního cvičení a naučili jste se správnému

Více

Útlak krční míchy (spondylogenní cervikální myelopatie)

Útlak krční míchy (spondylogenní cervikální myelopatie) Útlak krční míchy (spondylogenní cervikální myelopatie) Autor: Lukáš Krška, Školitel: doc. MUDr. Lumír Hrabálek Spondylogenní cervikální myelopatii bychom mohli volně přeložit, jako útlak krční míchy páteřními

Více

DIAGNOSTIKA A LÉČBA NEJČASTĚJŠÍCH OSTEOPOROTICKÝCH ZLOMENIN

DIAGNOSTIKA A LÉČBA NEJČASTĚJŠÍCH OSTEOPOROTICKÝCH ZLOMENIN UCEBNÍ ˇ TEXTY UNIVERZITY KARLOVY DIAGNOSTIKA A LÉČBA NEJČASTĚJŠÍCH OSTEOPOROTICKÝCH ZLOMENIN Václav Báca, ˇ Valér Džupa, Martin Krbec a kolektiv KAROLINUM Diagnostika a léčba nečastějších osteoporotických

Více