Dozor nad výrobou a prodejem českých biopotravin. Ing. Milan Berka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dozor nad výrobou a prodejem českých biopotravin. Ing. Milan Berka"

Transkript

1 Dozor nad výrobou a prodejem českých biopotravin Ing. Milan Berka

2 Platná legislativa Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů Nařízení Komise (ES) č. 889/2008, kterým se stanoví pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 Zákon č. 242/2000 Sb. Vyhláška č. 16/2006 Sb.

3 Dozorový systém Dozor nad dodržováním legislativních předpisů vykonává kontrolní orgán, kterým je v České republice Ministerstvo zemědělství. Celní úřad je orgánem provádějícím kontrolu dovozu produktů ekologického zemědělství ze třetích zemí.

4 Ministerstvo zemědělství MZe v ČR pověřilo oprávněné osoby (kontrolní subjekty) vydávat osvědčení o původu bioproduktu, biopotravin a ostatního bioproduktu a provádět kontroly a ostatní odborné úkony. Každá osoba podnikající v systému ekologického zemědělství, musí mít uzavřenou smlouvu s kontrolním subjektem (kontrolní organizaci) a svoji jednotku musí každoročně podrobit kontrole.

5 KEZ o.p.s. Organizace byla založena v roce 1999 Svazem producentů a zpracovatelů biopotravin PRO-BIO Nadačním fondem pro ekologické zemědělství FOA Spolkem poradců ekologického zemědělství EPOS jako obecně prospěšná společnost, jejímž posláním je garance ekologického původu na všech stupních BIO produkce.

6 Systém kontroly Každý podnikatel, který produkuje, připravuje, skladuje nebo dováží ze třetích zemí produkty, a uvádí takové produkty na trh, podřídí svoji činnost kontrolnímu systému. Do kontrolního systému musí být umožněn přístup těm podnikatelům, kteří dodržují pravidla pro EZ a zaplatí poplatek za kontrolu. Kontroly jsou prováděny dle potřeby, minimálně 1x ročně.

7 Podnikatel: umožní kontrolní organizaci přístup do všech částí jednotky a ke všem záznamům a příslušným dokladům, poskytuje kontrolní organizaci veškeré informace, které jsou pro kontrolní účely nezbytné, na žádost kontrolní organizace předkládá výsledky svých vlastních zajištění kvality.

8 Při první (vstupní) kontrole musí hospodářský subjekt předložit a následně uchovat: a) celkový popis jednotky, zařízení a/nebo činnosti, ve kterém se podnikatel zavazuje, že: - bude vykonávat činnost v souladu s pravidly pro EZ, - v případě porušení předpisů přijme opatření v rámci pravidel ekologické produkce, - písemně informuje odběratele svého produktu, aby zajistil z dotyčné produkce odstranění označení vztahující se k ekologickému způsobu produkce, - oznámí kontrolní organizaci veškeré změny v popisu nebo v opatřeních.

9 b) praktická opatření, která je nutno přijmout, aby bylo zajištěno dodržování pravidel ekologické produkce, zahrnují: - kontrolu vstupů (doklady a kopie certifikátů, množství, neporušenost obalů, označení), - ověření nakoupených produktů zaznamená do účetních dokladů (pokud se zjistí nesoulad s pravidly, ihned oznámí tuto skutečnost kontrolní organizaci), - kontrola před prodejem (průvodní doklady, označení).

10 c) bezpečnostní opatření, která by měla být přijata, aby bylo sníženo riziko kontaminace nepovolenými produkty nebo látkami, a opatření týkající se čištění ve skladovacích a technologických zařízeních, která obsahují: - posouzení míry rizika kontaminace bio surovin při skladování, - rozbory vstupních surovin i hotových produktů/výrobků na obsah reziduí nepovolených látek v ekologickém zemědělství. Analýzy budou prováděny v akreditovaných laboratořích.

11 Pravidla produkce Ekologické potraviny se získávají z ekologických zemědělských složek s výjimkou případů, kdy složka není v ekologické podobě na trhu dostupná. Potraviny jsou zpracovány za použití biologických, mechanických a fyzikálních postupů. Nepoužívají se látky, které by mohly spotřebitele uvádět v omyl. Omezení použití potravinářských přídatných látek nezískaných z EZ, jejichž hlavní funkce spočívá ve smyslové stimulaci. Doplňkové, pomocné a další látky a složky používané při zpracování potravina a používané zpracovatelské postupy se řídí osvědčenými zpracovatelskými postupy.

12 Hospodářské subjekty produkující biopotraviny vytvoří a aktualizují postupy na základě kritických zpracovatelských kroků. Zákaz použití GMO a produktů získaných z GMO. Pro účely tohoto zákazu hospodářské subjekty používají při zpracování potravin činidla, mikroorganismy (kvasnice, syřidla, vitamíny, probiotika) zakoupené od třetích stran dokládají od prodejce prohlášení, že dodané vstupy nebyly získány z GMO či za použití GMO. Zákaz použití ionizujícího záření pro ošetření ekologických potravin nebo surovin.

13 Princip dohledatelnosti Jedná se o základní princip ekologického zemědělství, který zajišťuje spotřebitelům jistotu, že na všech stupních produkce, zpracování a distribuce je činnost podnikatelů kontrolována.

14 Postupy při zpracování Skladování ekologických produktů před zpracováním a po zpracování je fyzicky nebo časově odděleno od produktů konvenčních. Zpracování je fyzicky nebo časově odděleno od činností prováděných na produktech konvenčního zemědělství. Vlastnímu zpracování předchází vyčištění výrobního zařízení. Zpracování vždy celé šarže. Zajištění jednoznačné identifikace dávek s cílem vyloučit smíchání nebo záměnu s produkty konvenčního zemědělství.

15 Složení biopotravin Produkty musí obsahovat minimálně 95% ekologických složek zemědělského původu. jednosložkové:

16 vícesložkové: Ekologická složka nesmí být přítomna se shodnou složkou konvenční nebo z přechodného období. Potraviny získané z plodin v období přechodu obsahují pouze jednu složku plodiny zemědělského původu.

17 Osvědčení o původu biopotraviny Osvědčení = certifikát vydává pověřená osoba na žádost do 30 dnů ode dne provedení kontroly. V případě odepření certifikátu povinnost podnikatele vrátit originál certifikátu KO. Platnost - nejméně na 1 kalendářní rok, nejdéle však na 15 měsíců (platnost certifikátu od vyhodnocení určuje norma). Osvědčení je osoba podnikající v ekologickém zemědělství povinna uchovávat podobu 5 let.

18 Do podílu se nezapočítává voda a jedlá sůl. Jiné než ekologické složky se mohou použít, pokud jsou uvedeny v NK 889/2008 příloha VIII některé produkty zde uvedené se do procentuálního složení započítávají: extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, lecitiny, pektin, arabská guma, guarová guma, akátová guma. Lze použít i konvenční složky, pokud jsou uvedeny v NK 889/2008 příloha IX.

19 Výjimka na povolení složek potravin nezískaných z EZ Výrobce poskytne MZe důkazy prokazující, že se daná složka neprodukuje v EU v dostatečném množství v souladu s pravidly ekologické produkce ani, že nemůže být dovážena ze třetích zemí. MZe povolí použití po dobu nejvýše 12 měsíců poté, co si ověřil, že výrobce navázal nezbytné kontakty s dodavateli v EU, aby se ujistil o nedostupnosti dotyčných složek v biokvalitě.

20 Označování biopotravin U balených biopotravin se označí v souladu s předpisy EU a zákonem 242. Výrazy odkazující na ekologický způsob produkce jsou bio nebo eko. Produkty rostlinného původu z období přechodu lze označit jako produkt z přechodného období.

21 Značení v souladu se zákonem

22 Značení v souladu s předpisy EU Číselný kód kontrolní organizace, jemuž podléhá hospodářský subjekt, který provedl poslední fázi produkce nebo přípravy. CZ BIO 001 Pokud jde o balené potraviny, je na obalu uvedeno logo společenství. Logo se nesmí použít v případě potravin z přechodného období.

23 Značení vstupní suroviny k výrobě biopotravin Vstupní surovina k výrobě biopotravin (např. mouka, sušené bioprodukty k výrobě čajů, ovocné náplně do jogurtů) dodávána k dalšímu zpracování v balení (např. BB, pytle, kontejnery) musí být na obale označena nejen českým grafickým znakem (biozebra), ale také logem EU, zemí původu a kódem kontrolní organizace.

24 Je-li použito logo Společenství, je ve stejném zorném poli označeno rovněž místo, kde byly vyprodukovány zemědělské suroviny z nichž se produkt skládá a to v podobě: zemědělská produkce EU zemědělská produkce mimo EU zemědělská produkce EU/mimo EU (Lze nahradit názvem země, kde byly vyprodukovány všechny složky)

25 Složky pocházející z ekologické produkce jsou povinně uváděny ve složení biopotraviny. U produktů s obsahem ekologických složek nižším než 95% smí být ekologické složky uvedeny pouze v seznamu složek NELZE označit jako biopotravinu, ale potravinu s podílem biosuroviny.

26 Nařízení Komise (EU) č. 392/2013 Mění nařízení (ES) č. 889/2008, pokud jde o kontrolní systém pro ekologickou produkci. Vymezuje nové povinnosti pro kontrolní systém. Platnost od

27 Podnikatel: souhlasí s výměnou informací mezi kontrolními orgány nebo subjekty, souhlasí s předáním své kontrolní dokumentace novému kontrolnímu orgánu nebo subjektu v případě změny kontrolního subjektu, v případě, kdy hospodářský subjekt vystoupí z kontrolního systému, souhlasí s povinností neprodleně o této skutečnosti uvědomit kontrolní subjekt, informuje kontrolní subjekt o porušení týkajícího se ekologického statusu jeho produktu nebo ekologických produktů získávaných od jiných hospodářských subjektů či subdodavatelů.

28 Kontrolní organizace předkládají MZe dokumentaci o svém postupu při analýze rizika. Kontrolní organizace zajistí, aby: a) proběhly dodatečné namátkové kontrolní návštěvy u alespoň 10 % hospodářských subjektů, se kterými má KO uzavřenou smlouvu, b) počet vzorků, které mají být každoročně odebrány a podrobeny analýze kontrolním subjektem, odpovídá minimálně 5 % z celkového počtu jím kontrolovaných subjektů.

29 Neohlášené kontroly byly zaměřeny především na: - odběry vzorků u rizikových podnikatelů, - podnikatele, kde byly v roce 2013 zjištěny vysoké ztráty zvířat úhynem, - podnikatele, kde byly v roce 2013 a 2014 zjištěny neshody. V roce 2014 bylo provedeno 208 dodatečných neohlášených kontrol a odebráno 97 vzorků.

30 Vyhodnocení analyzovaných vzorků Akreditované laboratoře využívané k analýzám: ÚKZÚZ bioprodukty VŠCHT biopotraviny Činnost Počet V tom pozitivní V tom pozitivní V tom hodnocených (nad 0,01 mg/kg) (do 0,01 mg/kg) negativní Zemědělec 55 3 (5,21%) 1 ( 1,18%) 51 Výrobce 19 1 (5,26%) 6 (31,58%) 12 biopotravin Distributor 20 1 (5,00%) 4 (20,00%) 15 Výrobce krmiv Celkem 96 5 (5,21%) 11 (11,46%) 80

31 Pozitivní nálezy zemědělci 1x nález v ovsu: Pirimifos-methyl v množství 0,035 mg/kg s rozšířenou nejistotou měření 0,0175 mg/kg; 1x nález v ovsu: Cypermethrin v množství 0,032 mg/kg s rozšířenou nejistotou měření 0,016 mg/kg; 1 x nález v hroznech révy vinné: Folpet v množství 0,55 mg/kg, Iprovalicarb v množství 0,11 mg/kg a Tebuconazole 0,015 mg/kg.

32 Pozitivní nález výrobci biopotravin 1x sušená jablka acetamiprid v množství 0,008 mg/kg (± mg/kg); boscalid v množství 0,043 mg/kg (± mg/kg); carbendazim v množství 0,009 mg/kg (± mg/kg); donine v množství 0,082 mg/kg (± mg/kg); fenpyroximate v množství 0,006 mg/kg (± mg/kg); indoxacarb v množství 0,007 mg/kg (± mg/kg); methoxyfenozide v množství 0,014 mg/kg (± mg/kg); pirimicarb (suma pirimicarb a desmethyl pirimicarb vyjádřená jako pirimicarb) v množství 0,009 mg/kg (± mg/kg); propargite v množství 0,255 mg/kg (± mg/kg); pyraclostrobin v množství 0,019 mg/kg (± mg/kg); pyrimethanil v množství 0,005 mg/kg (± mg/kg); tetrahydrophthalimide (THPI) v množství 0,047 mg/kg (± mg/kg); thiacloprid v množství 0,005 mg/kg (± mg/kg); trifloxystrobin v množství 0,01 mg/kg (± mg/kg).

33 Pozitivní nález distributoři 1x bio slunečnice loupaná nález pirimiphos-methyl 0,046 mg/kg s rozšířenou nejistotou měření 0,014. Prodejcem uvedeným na etiketě předmětné neshodné dodávky byl distributor, kterého kontroluje ABCERT AG. KO byla informována o zjištěném nálezu.

34 Pozitivní nálezy do 0,01mg/kg 1x zemědělec 6x výrobce biopotravin (4x původ ČR, 1x původ EU, 1x původ třetí země) 4x distributor biopotravin (4x původ EU)

35 Ostatní oznámení Nálezy reziduí v biopotravinách oznámené SZPI na MZe: 2x nález do 0,01 mg/kg (1x původ ČR a 1x původ třetí země) 3x nález nad 0,01 mg/kg (1x původ EU, 2x původ třetí země-1x banány chlorečnany 0,07 mg/kg, 1x zelený čaj Matcha Gourmet 15 reziduí od 0,023 do 0,90 mg/kgněkolikanásobné překročení maximálního limitu reziduí u šesti pesticidů: chlorantraniliprol, dinotefuran, flubendiamid, lufenuron, methoxyfenozide, tebuconazole) Oznámené případy nálezu reziduí zjištěné v zahraničí: 1x pšenice špalda (pirimiphos-methyl 0,046 mg/kg) 1x čaj Oznámené případy nálezu reziduí podnikatelem: 1x zemědělec - chemický postřik bolševníků Karlovarský kraj 1x distributor - alkaloidy v biopotravině, následně nebylo potvrzeno 1x výrobce biopotravin - chlorečnan v čokoládě, EK jedná o povolení 1x dětský pokrm z jáhel (atropin 0,037 mg/kg)

36 Postup KEZ při hodnocení reziduí KEZ při vyhodnocování výsledků analýz vychází z MP č. 3/2013, kterým se stanoví pravidla pro odběr, analýzu a následné vyhodnocení vzorků z ekologického zemědělství. U pozitivního nálezu (nad 0,01 mg/kg) je podniku vystaveno odepření. Současně je podnik vyzván ke stanovení příčin kontaminace a stanovení nezbytných opatření za účelem zamezení opakování neshodného stavu. Na základě rizikové analýzy je podniku přiřazena míra rizika ve vztahu k následné četnosti kontrol a odběru vzorků. V případě, že bude zjištěna hodnota do limitu 0,01 mg/kg (po korekci nejistoty měření), bude výsledek interpretován tak, že nedošlo k porušení pravidel ekologické produkce (s výjimkou případu nálezů více účinných látek v jednom vzorku), produkt lze certifikovat.

37 Ve vzorku zjištěna přítomnost analytů piperonyl butoxide v množství 0,008 mg/kg (± 0,003 mg/kg) a pirimiphos-methyl v koncentraci 0,008 mg/kg (± 0,003 mg/kg). Proto byly výsledky laboratorní analýzy vyhodnoceny jako riziko ve vztahu k výskytu více nepovolených látek obsažených ve vzorku. Piperonyl butoxid (PBO) se přidává k prostředkům obsahujícím pyretrum nebo pyretroidy z důvodu prodloužení jejich působnosti. PBO blokuje enzymatický systém, který je nutný k tomu, aby se mohl učinit první krok při detoxikaci jedů v organismu. Proto je třeba prostředky obsahující PBO bezpodmínečně odmítnout.

38 Dovozy ze třetích zemí Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Nařízení Komise (ES) č. 889/2008, kterým se stanoví pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Nařízení Komise (ES) č. 1235/2008, kterým se upravuje nařízení Rady (ES) č. 834/2007 pokud jde o opatření pro dovoz ekologických produktů ze třetích zemí.

39 Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 Odkazuje na podmínky obchodu s třetími zeměmi - dovoz vyhovujících produktů a dovoz produktů poskytujících rovnocenné záruky.

40 Nařízení Komise (ES) č. 889/2008 Definuje základní pojmy dovozce a prvního příjemce. Uvádí zvláštní pravidla pro přijímání produktů ze třetí země. Stanovuje požadavky na kontrolu dovozů. Uvádí údaje o dovezených zásilkách. Povinnost dovozce je informovat v řádné lhůtě kontrolní orgán o každé zásilce, která bude do Společenství dovezena, kde uvede: a) jméno a adresu prvního příjemce; b) jakékoli podrobné údaje, které si tento subjekt nebo orgán může přiměřeně vyžádat; i) u produktů dovážených v souladu s článkem 32 nařízení (ES) č. 834/2007 osvědčení podle uvedeného článku, ii) u produktů dovážených v souladu s článkem 33 nařízení (ES) č. 834/2007 kopii potvrzení o kontrole podle uvedeného článku. Na žádost kontrolního orgánu nebo subjektu dovozce předá údaje podle prvního pododstavce kontrolnímu subjektu nebo orgánu prvního příjemce.

41 Nařízení Komise (ES) č. 1235/2008 V příloze I se odkazuje na ustanovení seznamu uznaných kontrolních subjektů a kontrolních orgánů pro účely shody za účelem dovozu vyhovujících produktů. Tento seznam je však dosud prázdný. Hlava III řeší dovoz produktů poskytujících rovnocenné záruky. Dovoz produktů s odkazem na ekologickou produkci probíhá v následujících režimech: a) dovoz z uznaných třetích zemí uvedených v příloze III, b) dovoz ze třetích zemí, kde působí uznaný kontrolní subjekt nebo kontrolní orgán uvedený v příloze IV.

42 A) Dovozy ze třetích zemí zařazených na seznam (NK 1235/2008, příloha III) Dovoz výrobků ze třetích zemí zařazených na seznam musí splňovat tyto podmínky: 1) Dovozce a první příjemce musí podléhat kontrolnímu režimu podle ekologického nařízení EU. 2) Každou zásilku zboží musí doprovázet Potvrzení o kontrole vyplněné příslušným kontrolním subjektem nebo kontrolním orgánem ve třetí zemi. Subjekty nebo orgány dané země, které vydávají potvrzení, jsou uvedeny na seznamu třetích zemí. Potvrzení o kontrole předloží při proclení zboží celním orgánům ke zpracování a k podpisu. Na celnici, kde se bude zboží přebírat, musí celníci potvrdit políčko číslo 17. První příjemce v ČR vyplňuje políčko číslo 18. 3) Samotný vývozce ze třetí země musí být certifikován kontrolním subjektem, který je uvedený na seznamu třetích zemí. 4) Dovozce nahlásí svému příslušnému kontrolnímu subjektu každou zásilku, kterou doveze do EU.

43 B) Dovoz ze zemí, jejichž kontrolní subjekty jsou na seznamu kontrolních subjektů/ orgánů (NK 1235/2008, příloha IV) Není-li vyvážející země uvedena v příloze III, je třeba ověřit, zda je alespoň kontrolní subjekt vývozce uvedený na seznamu přílohy IV a zda souhlasí kategorie produktů. Pokud jsou splněny oba tyto body, lze dovoz zrealizovat. Avšak musí být při dovozu splněny předchozí podmínky 1) - 4). Důležité! Seznamy uvedené v příloze III a IV NK 1235/2008 jsou v souvislosti se změnou legislativy platné pro ekologickou produkci průběžně (někdy i několikrát v průběhu roku) aktualizovány. Změny jsou zveřejňovány v aktualitách na našich webových stránkách

44 Celní úřad Základní informace o průběhu celního řízení: dovoz zboží ze 3. zemí podléhá celním formalitám je navrženo k propuštění do určitého celního režimu v případě EKO produktů se jedná o propuštění do volného oběhu tímto úkonem zboží, které není zboží Společenství získává celní status Společenství považuje se za zboží Společenství, tedy EU; podle povahy zboží musí být při dovozu předloženy určité doklady (kromě klasických obchodních dokladů faktury, nákladový list, přepravní list ) se jedná např. o předložení dalších dokladů, bez nichž není možné propustit zboží do oběhu na území Společenství např. různé licence, osvědčení apod. Předložením těchto dokladů, které jsou stanoveny a požadovány v rámci EU pro určité produkty se má za to, že zboží splňuje podmínky EU, považuje se tedy za rovnocenné EU;

45 v rámci EKO produktů je podmínkou propuštění do volného oběhu předložení Potvrzení o kontrole pro dovoz produktů ekologického zemědělství (příloha V NK č. 1235/2008); samotné celní řízení probíhá v současné době zejména elektronicky, prostřednictvím el. aplikace e-dovoz; každá komodita má své sazební zařazení podle celního sazebníku, které slouží pro identifikaci zboží (v rámci dovozu 10ti místný kód) - např zelený čaj (nefermentovaný), v bezprostředním obalu o obsahu nepřesahujícím 3 kg; produkty EKO zemědělství se v rámci celního sazebníku neodlišují od klasického konvenčního zboží, mají tedy stejné sazební zařazení; celní prohlášení, které se předkládá v rámci celního řízení a na jehož základě se propouští zboží do příslušného celního režimu, zejména tedy do volného oběhu (na trh), je projevem vůle deklaranta (dovozce) deklarant navrhuje celní prohlášení a odpovídá za správnost a úplnost údajů v něm uvedených; CÚ ověřuje celní prohlášení.

46 Označování a deklarace ekologických produktů v rámci celního řízení Podnikatel předloží Potvrzení o kontrole pro dovoz ekologických produktů (příloha V NK č. 1235/2008) Potvrzení o kontrole se v rámci celního prohlášení zaznamená do kolonky 44, kam se uvádí předložené doklady, osvědčení a povolení. Tento doklad má v rámci celního prohlášení svůj kód číslo certifikátu C 644. CÚ tento doklad potvrzuje v kolonce 17 při ověřování zásilky, tedy při propuštění do volného oběhu (v rámci celního řízení) čl. 13/8 NK č. 1235/2008, ne tedy dodatečně po propuštění zboží do volného oběhu (CÚ pak již nemá možnost ověřit a ztotožnit údaje a zboží). Pokud dovozce nedeklaruje zboží jako BIO a nepředloží potvrzení o kontrole, není ze strany CÚ tento doklad potvrzen.

47 Upozornění: Vzhledem k tomu, že řada dovozců se v rámci celního řízení nechává zastupovat jednotlivými spedičními firmami, je nutné prostřednictvím dovozců informace o pravidlech dovozu EKO zboží předat i těmto firmám. Podniky, které budou nově dovážet EKO zboží, si musí nejprve rozšířit registraci na MZe o činnost dovozce a před 1 realizací dodávky informovat kontrolní organizaci kvůli možnosti vyznačení certifikované oblasti v Registru ekologických podnikatelů (REP). Z výsledků rozborů vzorků vyplývá, že dovozy BIO zboží ze 3 zemí jsou rizikové ve vztahu k obsahu látek nepovolených v systému EZ. Z tohoto důvodu doporučujeme našim klientům vyžadovat po vývozcích výsledky laboratorních rozborů na obsah pesticidů.

48 Kontakty na celní úřad: Ing. Bc. Vladimíra Suchanová Generální ředitelství cel, oddělení Netarifních opatření tel: Mgr. Lubomír Doskočil Generální ředitelství cel, oddělení Netarifních opatření tel:

49 KEZ o.p.s. Poděbradova Chrudim Telefon: FAX: web:

Kontrola, certifikace a značení biopotravin. Milan Berka

Kontrola, certifikace a značení biopotravin. Milan Berka Kontrola, certifikace a značení biopotravin Milan Berka Legislativa Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů Nařízení Komise (ES) č. 889/2008, kterým se stanoví

Více

Zpracoval: kolektiv pracovníků KEZ o.p.s.

Zpracoval: kolektiv pracovníků KEZ o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA KEZ o.p.s. za rok 2013 Zpracoval: kolektiv pracovníků KEZ o.p.s. KEZ o.p.s., PODĚBRADOVA 909, 537 01 CHRUDIM březen 2014 Výroční zpráva KEZ o.p.s. 2013 Obsah 1. Úvod... 3 2. Orgány společnosti

Více

Ekologické zemědělství, zpracování a výroba biopotravin a ostatních bioproduktů. Ing. Petr Jílek Ing. Jan Gallas Ing. Martin Leibl, PhD.

Ekologické zemědělství, zpracování a výroba biopotravin a ostatních bioproduktů. Ing. Petr Jílek Ing. Jan Gallas Ing. Martin Leibl, PhD. Ekologické zemědělství, zpracování a výroba biopotravin a ostatních bioproduktů Ing. Petr Jílek Ing. Jan Gallas Ing. Martin Leibl, PhD. Socioekonomické zakotvení systému EZ V západní Evropě cca od 50.

Více

Zákon č. 242/2000 Sb. + praktická cvičení. Vypracovala Hana Řehořková studentka VŠE a ČZU

Zákon č. 242/2000 Sb. + praktická cvičení. Vypracovala Hana Řehořková studentka VŠE a ČZU Zákon č. 242/2000 Sb. + praktická cvičení Vypracovala Hana Řehořková studentka VŠE a ČZU Část první ekologické zemědělství Předmět úpravy Zákon upravuje pouze oblasti, které EU ponechává na členských zemích

Více

METODIKA PRO UDĚLOVÁNÍ ZNAČKY REGIONÁLNÍ POTRAVINA (dále jen Metodika )

METODIKA PRO UDĚLOVÁNÍ ZNAČKY REGIONÁLNÍ POTRAVINA (dále jen Metodika ) METODIKA PRO UDĚLOVÁNÍ ZNAČKY REGIONÁLNÍ POTRAVINA (dále jen Metodika ) Definice regionální potraviny: Regionální potravina ve smyslu této Metodiky je produkt (potravinářský nebo zemědělský výrobek) určený

Více

ČÁST PRVNÍ Podmínky uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. HLAVA I Základní ustanovení. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ Podmínky uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. HLAVA I Základní ustanovení. Předmět úpravy 120/2002 Sb. ZÁKON ze dne 8. března 2002 o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů ve znění zákonů č. 186/2004 Sb., č. 125/2005 Sb., č.

Více

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. 229/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2008 o výrobě a distribuci léčiv Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo zemědělství stanoví podle 114 odst. 2 a k provedení 63 odst. 1 a 6, 64 písm. j), k) a

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy Ú PL NÉ ZNĚNÍ zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů 242/2000 Sb. ZÁKON ze

Více

Čl. I. Změna zákona o léčivech

Čl. I. Změna zákona o léčivech ZÁKON ze dne... 2012, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

ZÁKON č. 258/2000 Sb. ze dne 14. července 2000, o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON č. 258/2000 Sb. ze dne 14. července 2000, o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Úplné znění vyhlášeno ve Sbírce zákonů pod č. 471/2005 ZÁKON č. 258/2000 Sb. ze dne 14. července 2000, o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Více

ZÁKON ze dne 11. června 1998 o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých dalších zákonů ČÁST PRVNÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

ZÁKON ze dne 11. června 1998 o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých dalších zákonů ČÁST PRVNÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 1 z 27 157 ZÁKON ze dne 11. června 1998 o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých dalších zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Biopotraviny bez mýtů

Biopotraviny bez mýtů Ekologické zemědělství pohledem odborníků z praxe Názory odborníků včetně otázek a odpovědí Úvod Text na následujících stránkách shrnuje témata a otázky, která zazněla na panelových diskusích realizovaných

Více

SVAZ ZKUŠEBEN PRO VÝSTAVBU. Pravidla pro udělování licence pro používání značky Osvědčeno pro stavbu

SVAZ ZKUŠEBEN PRO VÝSTAVBU. Pravidla pro udělování licence pro používání značky Osvědčeno pro stavbu SZV SVAZ ZKUŠEBEN PRO VÝSTAVBU Sekretariát: Pražská 16, 102 21 Praha 10 - Hostivař IČO 45 24 60 33 DIČ CZ 45 24 60 33 Pravidla pro udělování licence pro používání značky Osvědčeno pro stavbu SZV Pravidla

Více

č. 258/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. července 2000 o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

č. 258/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. července 2000 o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů č. 258/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. července 2000 o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 254/2001 Sb. (k 1.1.2002) mění 4 odst. 3, 80, 92

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákony č. 254/2001 Sb., č. 274/2001 Sb., č. 13/2002 Sb., č. 76/2002

Více

I. ÚVOD II. ROZSAH OHLAŠOVACÍ POVINNOSTI III. OBECNÉ P

I. ÚVOD II. ROZSAH OHLAŠOVACÍ POVINNOSTI III. OBECNÉ P Návod k vyplnění ročních výkazů o obalech a odpadech z obalů na základě vyhlášky č. 641/2004 Sb., o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence Obsah: I. ÚVOD II. ROZSAH

Více

Autor: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, č. j. SZPI/AA913-220/2014., ze dne 11. 11. 2014.

Autor: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, č. j. SZPI/AA913-220/2014., ze dne 11. 11. 2014. Zpráva o rozsahu a výsledcích monitoringu reziduí účinných látek přípravků na ochranu rostlin v rostlinných produktech nabízených na farmářských trzích v roce 2014 (opatření NAP č. 4.30) Zadání: provedení

Více

SMĚRNICE KOMISE 2003/94/ES. ze dne 8. října 2003,

SMĚRNICE KOMISE 2003/94/ES. ze dne 8. října 2003, SMĚRNICE KOMISE 2003/94/ES ze dne 8. října 2003, kterou se stanoví zásady a pokyny pro správnou výrobní praxi pro humánní léčivé přípravky a hodnocené humánní léčivé přípravky (Text s významem pro EHP)

Více

ZÁKON. ze dne 14. července 2000. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

ZÁKON. ze dne 14. července 2000. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů č. 258/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. července 2000 o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 254/2001 Sb. (k 1.1.2002) mění 4 odst. 3, 80, 92

Více

NÁZEV/TÉMA: Biopotraviny

NÁZEV/TÉMA: Biopotraviny NÁZEV/TÉMA: Biopotraviny Vyučovací předmět: Chemie potravin a biochemie Učitel: Ing. Marie Rumíšková Škola: VOŠ, SOŠ a SOU Bzenec Třída, počet žáků: 2. ročník (19 žáků) Časová jednotka: 45 min. Použité

Více

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, L 193/60 Úřední věstník Evropské unie 2472009 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č 607/2009 ze dne 14 července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č 479/2008, pokud jde o chráněná

Více

ROSTLINOLÉKAŘSKÉ PASY V ČESKÉ REPUBLICE

ROSTLINOLÉKAŘSKÉ PASY V ČESKÉ REPUBLICE ROSTLINOLÉKAŘSKÉ PASY V ČESKÉ REPUBLICE Úvod Česká republika se po svém vstupu do Evropské unie (dále jen EU ) v roce 2004 začlenila do jednotného vnitřního trhu a pohybu zboží a osob mezi členskými státy

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2002 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů Citace pův.

Více

Kontrola a monitoring reziduí pesticidů v potravinách v České republice

Kontrola a monitoring reziduí pesticidů v potravinách v České republice Kontrola a monitoring reziduí pesticidů v potravinách v České republice Petr Cuhra Státní zemědělská a potravinářská inspekce 1 Konference k problematice pesticidů, 19.5.2016, Ministerstvo zemědělství

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů 2008/0018(COD) 6. 6. 2008 ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o bezpečnosti hraček (KOM(2008)0009

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004. ze dne 29. dubna 2004. o hygieně potravin

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004. ze dne 29. dubna 2004. o hygieně potravin NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin REGULATION (EC) No 852/2004 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 29 April 2004 on the hygiene

Více

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol Martin Prudil Školení IP réva vinná, 17.2. 2017 Mikulov Ekologické vinohradnictví v ČR Celková výměra půdy

Více

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí na dovoz ovoce a zeleniny OBSAH

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí na dovoz ovoce a zeleniny OBSAH Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: +420 222 871 620 fax: +420 222 871 765 e-mail: info@szif.cz, http://www.szif.cz Příručka pro žadatele Vydávání licencí na dovoz ovoce a zeleniny OBSAH 1. VŠEOBECNÉ

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 687 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 4.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 687 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 4. 248 10. funkční období 248 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a

Více

Federální zákon ze dne 22.7. 2010 N 163-FZ, kterým se mění Federální zákon,,technické předpisy pro mléko a mléčné výrobky "

Federální zákon ze dne 22.7. 2010 N 163-FZ, kterým se mění Federální zákon,,technické předpisy pro mléko a mléčné výrobky Federální zákon ze dne 22.7. 2010 N 163-FZ, kterým se mění Federální zákon,,technické předpisy pro mléko a mléčné výrobky " Přijato Národní dumou 7.7.2010 Schváleno Federální radou 14.7. 2010 Článek 1

Více

2004R0852 CS 20.04.2009 002.001 1. B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin

2004R0852 CS 20.04.2009 002.001 1. B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin 2004R0852 CS 20.04.2009 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004

Více

Pravidla pro udělování národní značky KLASA

Pravidla pro udělování národní značky KLASA Pravidla pro udělování národní značky KLASA str.1/9 Část A Národní značku pro kvalitní potraviny KLASA uděluje ministr zemědělství ČR na základě doporučení správce značky. Značka smí být udělena pouze

Více

Biomléko důležitá biokomodita

Biomléko důležitá biokomodita Biomléko důležitá biokomodita České ekologické zemědělství (EZ) pomalu, ale jistě začíná zkvalitňovat svoji produkci a přibývají i odbytově zaměřené projekty. Tak je to i s produkcí biomléka. Jedná se

Více

Povinnosti PPP. Kamila Míková

Povinnosti PPP. Kamila Míková Povinnosti PPP Kamila Míková Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Vydán MZe r. 1997 Poslední znění č. 224 / 2008 Sb. (návaznost na předpisy ES) Prováděcí vyhlášky MZe a MZdrav.

Více

23.3.2011 Úřední věstník Evropské unie L 77/25

23.3.2011 Úřední věstník Evropské unie L 77/25 23.3.2011 Úřední věstník Evropské unie L 77/25 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 284/2011 ze dne 22. března 2011, kterým se stanoví zvláštní podmínky a podrobné postupy dovozu plastového kuchyňského nádobí z polyamidu

Více

ČÁST PRVNÍ PODMÍNKY UVÁDĚNÍ BIOCIDNÍCH PŘÍPRAVKŮ A ÚČINNÝCH LÁTEK NA TRH HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ PODMÍNKY UVÁDĚNÍ BIOCIDNÍCH PŘÍPRAVKŮ A ÚČINNÝCH LÁTEK NA TRH HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy Platné znění zákona č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, s vyznačením navrhovaných změn Parlament se usnesl na tomto

Více

Salon vín - Národní soutěž vín ČR 2015

Salon vín - Národní soutěž vín ČR 2015 Salon vín - Národní soutěž vín ČR 2015 1. Poslání a cíl Soutěže Statut soutěže Posláním Soutěže je zvýšit odbornou úroveň a systémově řešit vinařské soutěže moravských a českých vín na území České republiky.

Více

Ekologické zemědělství a biopotraviny Otázky a odpovědi pro ekoporadny

Ekologické zemědělství a biopotraviny Otázky a odpovědi pro ekoporadny Ekologické zemědělství a biopotraviny Otázky a odpovědi pro ekoporadny OBSAH Ekologické zemědělství Úvodní informace...4 Kdy a proč vzniklo ekologické zemědělství?...4 Jaké jsou hlavní přínosy ekologického

Více

2007R0834 CS 10.10.2008 001.001 1

2007R0834 CS 10.10.2008 001.001 1 2007R0834 CS 10.10.2008 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007

Více

22/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv

22/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv 22/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých

Více

Spotřebitelský řetězec lesních produktů požadavky

Spotřebitelský řetězec lesních produktů požadavky TECHNICKÝ DOKUMENT CFCS CFCS 2002:2013 15. 8. 2013 Spotřebitelský řetězec lesních produktů požadavky PEFC Česká republika Bělohorská 274/9 169 00 Praha 6 Tel: +420 220 517 137 E-mail: info@pefc.cz, web:

Více

Dovozní a vývozní licence pro mléko a mléčné výrobky. Obsah: 1. ZÁKLADNÍ LEGISLATIVA... 2 2. OBECNÝ POSTUP PŘI VYDÁVÁNÍ LICENCÍ... 4 3. DOVOZ...

Dovozní a vývozní licence pro mléko a mléčné výrobky. Obsah: 1. ZÁKLADNÍ LEGISLATIVA... 2 2. OBECNÝ POSTUP PŘI VYDÁVÁNÍ LICENCÍ... 4 3. DOVOZ... Dovozní a vývozní licence pro mléko a mléčné výrobky Obsah: 1. ZÁKLADNÍ LEGISLATIVA... 2 2. OBECNÝ POSTUP PŘI VYDÁVÁNÍ LICENCÍ... 4 3. DOVOZ... 6 3.1. Preferenční dovoz mimo režim kvót... 7 3.2. Dovoz

Více

Obchodní podmínky Obsah

Obchodní podmínky Obsah Obchodní podmínky Obchodní podmínky Obsah Obchodní podmínky... 1 I. Základní podmínky... 2 II. Kupní cena... 2 III. Práva a povinnosti stran... 2 Odběratel se zavazuje... 2 Dodavatel se zavazuje... 2 Odběratel

Více

ZÁKON ze dne 24. dubna 1996 o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ PÉČE

ZÁKON ze dne 24. dubna 1996 o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů ČÁST PRVNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ PÉČE 1 z 18 147 ZÁKON ze dne 24. dubna 1996 o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ PÉČE ODDÍL I ZÁKLADNÍ

Více

12. Legislativa v ochraně dřeva - předpisy a normy

12. Legislativa v ochraně dřeva - předpisy a normy 12. Legislativa v ochraně dřeva - předpisy a normy Ochrana dřeva chemickými prostředky, jak proti biotickým škůdcům, tak i nátěrových hmot je v ČR upravena a řízena: obecně právními předpisy (zákony a

Více

DOPORUČENÍ. DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 24. září 2013 o auditech a posouzeních prováděných oznámenými subjekty v oblasti zdravotnických prostředků

DOPORUČENÍ. DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 24. září 2013 o auditech a posouzeních prováděných oznámenými subjekty v oblasti zdravotnických prostředků 25.9.2013 Úřední věstník Evropské unie L 253/27 DOPORUČENÍ DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 24. září 2013 o auditech a posouzeních prováděných oznámenými subjekty v oblasti zdravotnických prostředků (Text s významem

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne... 2017. Hlava I. Obecná ustanovení. Díl 1. Úvodní ustanovení. 1 Účel a předmět úpravy

N á v r h ZÁKON. ze dne... 2017. Hlava I. Obecná ustanovení. Díl 1. Úvodní ustanovení. 1 Účel a předmět úpravy III. N á v r h ZÁKON ze dne... 2017 o vybraných výrobcích s ukončenou životností a o změně souvisejících zákonů (zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností) Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

ZÁKON. č. 258/2000 Sb. ČÁST PRVNÍ PRÁVA A POVINNOSTI OSOB A VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY V OCHRANĚ VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ

ZÁKON. č. 258/2000 Sb. ČÁST PRVNÍ PRÁVA A POVINNOSTI OSOB A VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY V OCHRANĚ VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ ZÁKON č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění novel č. 254/2001 Sb., 274/2001 Sb., 86/2002 Sb., 13/2002 Sb., 120/2002 Sb., 76/2002 Sb., 320/2002 Sb.,

Více

Zákon č. 100/2004 Sb.

Zákon č. 100/2004 Sb. Zákon č. 100/2004 Sb. Úplné znění zákona o obchodování s ohroženými druhy k 1. 6. 2015 ("čistopis") Pracovní dokument České inspekce životního prostředí. Zpracováno na základě těchto dokumentů: 1 úplné

Více

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Nákazy a hromadné úhyny včel 1. 1. Legislativa - obecně 2. 2. Mor včelího plodu 3. 3. Otravy včelstev (podezření na použití POR) 4. 4. Metodika kontroly

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1. Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále jen VOP ) upravují blíže práva a povinnosti při koupi a prodeji zboží mezi prodávajícím, kterým je společnost

Více

Poskytování podpory pro odstředěné mléko (OM) a sušené odstředěné mléko (SOM) využívané jako krmivo a prodej takového SOM

Poskytování podpory pro odstředěné mléko (OM) a sušené odstředěné mléko (SOM) využívané jako krmivo a prodej takového SOM Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Poskytování podpory pro odstředěné mléko (OM) a sušené odstředěné mléko (SOM) využívané jako krmivo a prodej takového

Více

356/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ

356/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003. o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ 356/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003 o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů Změna: 186/2004 Sb. Změna: 125/2005 Sb. Změna: 345/2005 Sb. Změna: 345/2005 Sb. (část) Změna:

Více

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRO POUŽITÍ ZNAČKY. Hřiště-sportoviště-tělocvična OVĚŘENÝ PROVOZ

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRO POUŽITÍ ZNAČKY. Hřiště-sportoviště-tělocvična OVĚŘENÝ PROVOZ VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRO POUŽITÍ ZNAČKY Hřiště-sportoviště-tělocvična OVĚŘENÝ PROVOZ A. VŠEOBECNÉ INFORMACE 1. Základní popis Značky Značka kvality Hřiště-sportoviště-tělocvična OVĚŘENÝ PROVOZ (dále jen

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2013,

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2013, Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2013, kterou se mění vyhláška č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem, ve

Více

SMĚRNICE ŘÍZENÍ DOKUMENTŮ A ZÁZNAMŮ

SMĚRNICE ŘÍZENÍ DOKUMENTŮ A ZÁZNAMŮ Druh dokumentu: VNITŘNÍ PŘEDPIS PŘEDSTAVENSTVA NP-04 Účinnost od: Verze č.: Počet stran: Strana č.: 1.9.2014 3.1 24 1 SMĚRNICE ŘÍZENÍ DOKUMENTŮ A ZÁZNAMŮ Číslo výtisku: 1 Číslo kopie: Datum: Garant: Funkce:

Více

326/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. dubna 2004. o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů

326/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. dubna 2004. o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů 326/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. dubna 2004 o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů ve znění zákonů č. 626/2004 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 131/2006 Sb., č. 230/2006 Sb., č. 189/2008

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Držitel certifikátu ISO 9001:2008

ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Držitel certifikátu ISO 9001:2008 ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Držitel certifikátu ISO 9001:2008 NÁVOD NA PODÁVÁNÍ POVINNÝCH PROHLÁŠENÍ ve vinařském roce 2011/2012 Tento materiál je informativního charakteru,

Více

Vědecký výbor pro potraviny. Výsledky reprezentativního průzkumu názorů veřejnosti ČR na biopotraviny

Vědecký výbor pro potraviny. Výsledky reprezentativního průzkumu názorů veřejnosti ČR na biopotraviny Vědecký výbor pro potraviny Klasifikace: Draft Pro vnitřní potřebu VVP Oponovaný draft Pro vnitřní potřebu VVP Finální dokument Pro oficiální použití Deklasifikovaný dokument X Pro veřejné použití Název

Více

5.6.17.8. Stravovací služby

5.6.17.8. Stravovací služby 5.6.17.8. Stravovací služby http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/stravovacisluzby Pracovní činnosti při provozování stravovacích služeb, výrobě potravin, uvádění potravin do oběhu jsou

Více

Zákon č. 78/2004 Sb., ze dne 22. ledna 2004, o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty

Zákon č. 78/2004 Sb., ze dne 22. ledna 2004, o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty Platné znění zákona č. 78/2004 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, s vyznačením změn provedených zákonem č. 346/2005 Sb. (účinnost novely od 13. září 2005) Zákon

Více

Názvy textilií a související označování textilních výrobků etiketami ***I

Názvy textilií a související označování textilních výrobků etiketami ***I P7_TA(2010)0168 Názvy textilií a související označování textilních výrobků etiketami ***I Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 18.května 2010 o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady

Více

Evidenční č. Jednací č. Vyřizuje/linka Datum. ZŠMŠ 2015/79-1 Mgr. Libuše Renová 27. 8. 2015

Evidenční č. Jednací č. Vyřizuje/linka Datum. ZŠMŠ 2015/79-1 Mgr. Libuše Renová 27. 8. 2015 adresa dodavatele Evidenční č. Jednací č. Vyřizuje/linka Datum ZŠMŠ 2015/79-1 Mgr. Libuše Renová 27. 8. 2015 Výzva k podání nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu na služby zadávané mimo působnost zákona

Více

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně:

505/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 16. listopadu 1990. o metrologii. Federální shromáždění České a Slovenské federativní Republiky se usneslo na tomto zákoně: 505/1990 Sb. ZÁKON ze dne 16. listopadu 1990 o metrologii Změna: 4/1993 Sb., 20/1993 Sb. Změna: 119/2000 Sb. Změna: 119/2000 Sb. (část) Změna: 137/2002 Sb. Změna: 13/2002 Sb. Změna: 226/2003 Sb. (část)

Více

Všeobecné obchodní podmínky firmy Ing. Lenka Ďurková

Všeobecné obchodní podmínky firmy Ing. Lenka Ďurková 1 Všeobecné obchodní podmínky firmy Ing. Lenka Ďurková I. Úvodní ustanovení 1. Všeobecné obchodní podmínky (dále jen VOP) firmy Ing. Lenka Ďurková, IČ 73880582, se sídlem na ul. Panelová 1350, Petřvald,

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. OBECNÁ USTANOVENÍ, VÝKLAD POJMŮ 1.1. Společnost NAPA TRUCKS spol. s r. o., se sídlem Semtín 100, 533 53 Pardubice, IČ: 25288717, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci Králové,

Více

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově TRŽNÍ ŘÁD farmářských trhů v Moravském Krumlově I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově 1) Pořadatelem Farmářských trhů v Moravském Krumlově (dále jen FT) je Občanské sdružení ALMA, sídlem 672 01 Dobelice

Více

KUPNÍ SMLOUVA č. 122800250 I. Smluvní strany

KUPNÍ SMLOUVA č. 122800250 I. Smluvní strany Kupní smlouva č. 122800250, Strana 1 (celkem 9) KUPNÍ SMLOUVA č. 122800250 I. Smluvní strany Česká republika Ministerstvo obrany Se sídlem: Tychonova 1, 160 01 Praha 6 IČO: 60162694 DIČ: CZ60162694 Bankovní

Více

Pár poznámek k novele vinařského zákona.

Pár poznámek k novele vinařského zákona. Pár poznámek k novele vinařského zákona. Po dlouhodobé přípravě schválila 18. 1. 2016 vláda návrh MZe na novelizaci Zákona o vinohradnictví a vinařství. Dne 21. 1. 2016 bylo znění novely zveřejněno na

Více

Šatavsko, svazek obcí Bratčice čp. 36, 664 67 Syrovice

Šatavsko, svazek obcí Bratčice čp. 36, 664 67 Syrovice Šatavsko, svazek obcí Bratčice čp. 36, 664 67 Syrovice právnická osoba zapsaná v rejstříku svazků, vedeného u Krajského úřadu Jihomoravského kraje v Registru zájmových sdružení právnických osob, pod registračním

Více

HACCP PRO MALOOBCHODNÍ PRODEJNY

HACCP PRO MALOOBCHODNÍ PRODEJNY HACCP PRO MALOOBCHODNÍ PRODEJNY CZ.1.07/3.2.05/02.0024Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 SYSTÉM KRITICKÝCH BODŮ HACCP LEGISLATIVA Od

Více

Metodický pokyn č. 2/2013

Metodický pokyn č. 2/2013 komunikaci Metodický pokyn č. 2/2013 kterým se stanovují specifická pravidla pro: mezi Ministerstvem zemědělství, Kontrolním orgánem a Kontrolními subjekty EZ rizikové analýzy, kontrolní a certifikační

Více

DODÁVKA CUKRU Z INTERVENČNÍCH ZÁSOB VE PROSPĚCH NEJCHUDŠÍCH OSOB V ROCE 2008

DODÁVKA CUKRU Z INTERVENČNÍCH ZÁSOB VE PROSPĚCH NEJCHUDŠÍCH OSOB V ROCE 2008 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE A POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ NABÍDKY ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU podle 12 odst. 6 zákona č. 137/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů 1) Zakázka malého rozsahu s názvem : DODÁVKA CUKRU Z INTERVENČNÍCH

Více

Prokazování použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin (POR) v ekologickém zemědělství (EZ)

Prokazování použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin (POR) v ekologickém zemědělství (EZ) Prokazování použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin (POR) v ekologickém zemědělství (EZ) Ing. Jiří Urban, Ing. Martin Prudil, Ph.D. ÚKZÚZ Organizace systému kontrol ekologického zemědělství v

Více

SIKLA BOHEMIA, s r.o.

SIKLA BOHEMIA, s r.o. Všeobecné obchodní podmínky platné od 01.04.2011 Tyto Všeobecné obchodní podmínky (dále jen VOP) vydala obchodní společnost Sikla Bohemia, s.r.o. se sídlem v Praze 20, Do Čertous 2620/11, PSČ 193 21, dále

Více

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 648/2004 ze dne 31. března 2004 o detergentech. (Úř. věst. L 104, 8.4.2004, s. 1)

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 648/2004 ze dne 31. března 2004 o detergentech. (Úř. věst. L 104, 8.4.2004, s. 1) 2004R0648 CS 19.04.2012 006.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 648/2004

Více

Základní statistické údaje ekologického zemědělství k 31.12.2013

Základní statistické údaje ekologického zemědělství k 31.12.2013 Základní statistické údaje ekologického zemědělství k 31.12.2013 A. Právní úprava pro ekologické zemědělství, kontrola Pravidla pro ekologické zemědělství a produkci biopotravin jsou daná legislativou,

Více

Všeobecné smluvní podmínky společnosti Inovat SE, IČ: 014882602

Všeobecné smluvní podmínky společnosti Inovat SE, IČ: 014882602 Všeobecné smluvní podmínky společnosti Inovat SE, IČ: 014882602 se sídlem Praha 4, Hvězdova 1716/2b, PSČ 140 00 Praha 4, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíle H, vložce

Více

Obchodní podmínky. 2. Prodávajícím a provozovatelem internetového obchodu je společnost WorkMed s.r.o.

Obchodní podmínky. 2. Prodávajícím a provozovatelem internetového obchodu je společnost WorkMed s.r.o. Obchodní podmínky společnosti WorkMed s.r.o., IČ: 019 90 381, se sídlem Praha 9, Chmelická 552, PSČ 190 16 zapsané v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze v oddíle C, vložka 16723 (dále jen WorkMed

Více

Standardy pro certifikaci veřejných stravovacích zařízení PREAMBULE ZÁKLADNÍ POJMY

Standardy pro certifikaci veřejných stravovacích zařízení PREAMBULE ZÁKLADNÍ POJMY PREAMBULE KEZ o.p.s. je obecně prospěšná společnost, která na základě akreditace pro inspekční a certifikační orgán provádí nezávislou kontrolu a certifikaci producentů, zpracovatelů a obchodníků zařazených

Více

13. KONFERENCE O ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOSTI VÝROBY A ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU. 17. února 2016, Výstaviště Brno

13. KONFERENCE O ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOSTI VÝROBY A ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU. 17. února 2016, Výstaviště Brno 13. KONFERENCE O ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOSTI VÝROBY A ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 17. února 2016, Výstaviště Brno 1 SOUTĚŽE Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2016

Více

22/1997 Sb. ČR. Technické požadavky na výrobky. Hlava I. Úvodní ustanovení. Předmět úpravy

22/1997 Sb. ČR. Technické požadavky na výrobky. Hlava I. Úvodní ustanovení. Předmět úpravy 22/1997 Sb. ČR Neoficiální úplné znění zákona ze dne 24. ledna 1997 č. 22/1997 Sb. ČR, o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů; ve znění zákona č. 71/2000 Sb.; zákona

Více

III. Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností

III. Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností III. Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností Ministerstvo životního prostředí, 2. 11. 2014 Obsah A. Přehled právních předpisů vztahujících se k věcnému záměru... - 4 - B. Zhodnocení stávající

Více

Podmínkou pro podání objednávky je registrace kupujícího v internetovém obchodě. Kupující podáním objednávky prohlašuje, že uvedené údaje jsou platné

Podmínkou pro podání objednávky je registrace kupujícího v internetovém obchodě. Kupující podáním objednávky prohlašuje, že uvedené údaje jsou platné OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ Níže uvedené obchodní podmínky platí pro nákup v internetovém obchodě câliner.cz. Obchodní podmínky vymezují a upřesňují práva a povinnosti prodávajícího a kupujícího.

Více

Všeobecné obchodní podmínky ETIX, s.r.o.

Všeobecné obchodní podmínky ETIX, s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky ETIX, s.r.o. I. Úvodní ustanovení 1. Všeobecné obchodní podmínky (dále VOP) společnosti ETIX, s.r.o.,, Cyrilská 16, 602 00 Brno, IČO 26285797, (dále dodavatel) jsou nedílnou

Více

329/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2004. o přípravcích a dalších prostředcích na ochranu rostlin

329/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2004. o přípravcích a dalších prostředcích na ochranu rostlin 329/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2004 o přípravcích a dalších prostředcích na ochranu rostlin Změna: 371/2006 Sb. (část) Změna: 371/2006 Sb. Změna: 146/2009 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví ve

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce malého rozsahu která není - v souladu s ust. 18 odst. 3 z. č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ ) - zadávána dle ZVZ Zabezpečení

Více

Metodika pro využívání a hodnocení analýz pesticidů v ekologickém zemědělství v České republice.

Metodika pro využívání a hodnocení analýz pesticidů v ekologickém zemědělství v České republice. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZPRÁVAPORT Metodika pro využívání a hodnocení analýz pesticidů v ekologickém zemědělství v České republice. Bernhard Speiser, Regula Bickel a Beate Huber (FiBL), Jiří Urban (FiBL / ÚKZÚZ)

Více

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ 25.6.2015 L 160/1 I (Legislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2015/936 ze dne 9. června 2015 o společných pravidlech dovozu textilních výrobků pocházejících z některých třetích

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. radiační ochrana. DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. radiační ochrana. DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech Státní úřad pro jadernou bezpečnost radiační ochrana DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech SÚJB březen 2009 Předmluva Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání

Více

Analýza spotřebního a nákupního chování v oblasti biopotravin. Irena Raková

Analýza spotřebního a nákupního chování v oblasti biopotravin. Irena Raková Analýza spotřebního a nákupního chování v oblasti biopotravin Irena Raková Bakalářská práce 2010 ABSTRAKT Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na obecné informace o bioproduktech a na současný

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2000L0029 CS 30.06.2014 023.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY 2000/29/ES ze dne 8. května 2000 o ochranných

Více

Kontrolní seznam opatření proti výskytu salmonely, verze 1.0

Kontrolní seznam opatření proti výskytu salmonely, verze 1.0 Celkové hodnocení v procentech (max. 100 %) 0 Počet méně závažných případů = Y 0 Počet závažných případů = O 0 Počet kritických případů = R 0 Počet vyhovujících případů = G 0 Otázky Body Poznámky 1 1.

Více

Odůvodnění novely veterinárního zákona

Odůvodnění novely veterinárního zákona Odůvodnění novely veterinárního zákona Na základě rostoucího znepokojení veřejnosti nad výskytem kočičích a psích kůží na trzích kožešin a kožešinových výrobků, jakož i požadavků obchodníků na sjednocení

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Citace pův. předpisu:

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 10. listopadu 2006 (OR. en) 14224/1/06 REV 1. Interinstitucionální spis: 2004/0270B (COD) AGRILEG 174 CODEC 1140 OC 770

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 10. listopadu 2006 (OR. en) 14224/1/06 REV 1. Interinstitucionální spis: 2004/0270B (COD) AGRILEG 174 CODEC 1140 OC 770 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. listopadu 2006 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2004/0270B (COD) 14224/1/06 REV 1 AGRILEG 174 CODEC 1140 OC 770 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: Společný postoj přijatý

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 122 Rozeslána dne 29. listopadu 2011 Cena Kč 75, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 122 Rozeslána dne 29. listopadu 2011 Cena Kč 75, O B S A H : Ročník 2011 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 122 Rozeslána dne 29. listopadu 2011 Cena Kč 75, O B S A H : 344. Zákon, kterým se mění zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona

Více

L 11/12 Úřední věstník Evropské unie 15.1.2008

L 11/12 Úřední věstník Evropské unie 15.1.2008 L 11/12 Úřední věstník Evropské unie 15.1.2008 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 20. prosince 2007, kterým se schvalují předvývozní kontroly prováděné Spojenými státy americkými u podzemnice olejné a výrobků z

Více

79 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření

79 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. dubna 2007 o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Upozornění: Tento text vytvořený Ministerstvem zemědělství je neoficiálním zněním nařízení vlády. Jedná se pouze o dokument informativního a pracovního charakteru a Ministerstvo zemědělství nepřebírá odpovědnost

Více

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) Změna: 179/2005 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více