Svatební obřady pro Vyvolené

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Svatební obřady pro Vyvolené"

Transkript

1 Svatební obřady pro Vyvolené Moc tradice se projevuje v emocích lidí spojených s různými činy, symboly a praktikami. Tradice předávané od generace na generaci nesou s sebou pocit spojitosti. Produkují v mysli emoce dřívějších zážitků a poskytují silné citové pouto napříč času a vzdálenosti. V dobách ztráty mohou tradice dokonce přinést i pocit útěchy. Různé kultury a dokonce i individuální rodiny mají chráněné tradice, kterých si váží pro svůj význam. Tradice přinášejí krásu a význam do mnoha oblastí života. Zatímco náboženská věrouka by měla být založena na Písmu více než na tradici, existuje mnoho jiných oblastí, ve kterých může tradice velmi obohatit životy těch, kterých se týká. Svatba je jeden z obřadů, který má mnoho tradic. Pro páry, které chtějí své manželství postavit na Bibli a to Bibli samotné, odložit stranou všechno, co má podtext Babylon, vyvstává mnoho otázek. Jaký je správný Biblický svatební obřad? Musí se svatba konat v kostele? Může se konat na radnici? Je špatné získat legální úřední doklad o sňatku, nebo by měl člověk jen složit manželský slib před svými přáteli a rodinou? Určuje Bible, v jakou dobu dne by se měla svatba konat? A jak je to s tradičním svatebním oděvem? Mají Yahuwahovi lidé nosit svatební prstýnky? To jsou všechno důležité otázky. Bible neposkytuje konkrétní instrukce o tom, jak by měla svatba probíhat. Avšak zásady, které jsou v Bibli uvedeny, poskytují základ pro odpověď na každou otázku. Různé kultury mají odlišné definice o tom, co představuje svatba. Protože Bible mlčí o tom, jak by měl vypadat svatební obřad, je naprosto přijatelné začlenit do svatby různé tradice, které ve tvé kultuře dávají smysl a krásu. Není to místo, květiny, šaty, dort ani svatební prstýnky, co spojuje dva jednotlivce v jeden manželský pár. Je to slib, který vysloví před Yahuwahem a svatebními hosty, kteří slouží jako svědkové z lidí při obřadu. Spojení muže a ženy v manželství je často nazýváno svatým manželským svazkem. Je to posvátný vztah, který se liší od každého jiného přátelství nebo partnerství, které člověk má. Při Stvoření stvořil Yahuwah obě pohlaví. Právě ve spojení muže a ženy měl být charakter Yahuwaha odhalen všem stvořeným bytostem:

2 Řekl opět... [Elohim]:Učiňme člověka k obrazu našemu, podlé podobenství našeho, a ať panují... nade vší zemí, i nad všelikým zeměplazem hýbajícím se na zemi. I stvořil... [Elohim] člověka k obrazu svému, k obrazu... [Elohimovu] stvořil jej, muže a ženu stvořil je. (Genesis 1,26.27) Manželství je proto daleko více než jen právní smlouva mezi dvěma stranami. Je to smlouva dosvědčena a požehnána Stvořitelem. V lidském právním systému se na manželství pohlíží jako na právní kontrakt. Proto ne každému je dovoleno vykonávat náboženské obřady. Jen ti, kterým byla dána potřebná autorita státem, mohou vykonávat svatební obřady. Pro věřící je manželství daleko více než jen právní kontrakt. Je to smlouva dohoda zavazující pod zákony Nebeského království, a dosvědčena a posvěcena velkým Zákonodárcem. Kontrakt je zavazující v lidských síních zákona, ale smlouva učiněná slavnostním slibem a dosvědčená samotným Vládcem vesmíru je daleko závaznější. Zákony lidských soudů mohou zrušit právní kontrakt manželství, ale tato smlouva je stále závazná pod zákony Nebeského soudu. Uvědomění si skutečnosti, že je to právě slib před Yahem, který dodává vážnost každé svatbě, vedla mnohé k otázce, zdali je nezbytné nebo dokonce vhodné být legálně oddán a obdržet oddací list při obřadu vykonaném úředníkem státu, který je zmocněn vykonávat svatební obřady. Když vláda vydá nějakou listinu, zahrnuje tento akt uznání toho, že vláda může dát k tomu svolení, ale že může také odvolat nebo odmítnout ti právo se oženit. Obyčejně má vláda určitá omezení ohledně manželství. Většina vlád odmítá povolit manželství: Mezi jednotlivci úzce příbuznými jako jsou sourozenci, rodič / dítě nebo někdy bratranci a sestřenice. Mezi osobami stejného pohlaví Mezi člověkem a zvířetem nebo jinou nelidskou entitou Pokud je jeden z nich pod hranicí jistého věku, aby byli ochráněni nezletilí před pohlavním zneužitím Pokud je jeden nebo obě strany již v manželském svazku Je pravdou, že oddací list tě neučiní ženatým nebo vdanou z pohledu Nebes. To však neznamená, že pár, který spojí své životy v manželství, by měl odmítat následovat právní požadavky manželství, které vládnou v zemi, ve které žije. Každá duše vrchnostem povýšeným poddána buď. Neboť není vrchnosti, jediné od... [Yahuwaha], a kteréž vrchnosti jsou, ty od... [Yahuwaha] zřízené jsou. A protož, kdož se

3 vrchnosti protiví,... [Yahuwahovu] zřízení se protiví; kteříž se pak protiví, tiť sobě odsouzení dobudou. (Římanům 13,1.2) O několik století dříve bylo v Anglii manželství uzavíráno tradičním způsobem tak, že došlo k výměně pásků na zápěstí a bez přítomnosti kněze. To se nazývalo obecným právem manželství. Takto sezdaná manželství se považovala za právně zavazující a došlo k obrovskému skandálu, když jeden saský král zavrhnul svou manželku podle obecného práva, aby uzavřel nový svazek s jinou ženou, kterému požehnal kněz. Všechny země měly nějakou formu takového druhu manželství. S rozšířením Římsko katolické církve po celé Evropě upadla manželství podle obecného práva v nelibost. Jen manželství požehnaná knězem, byla považovaná za morálně zavazující. Nakonec v roce 1753 zakázala Anglie manželství podle obecného práva svým Marriage Act (Manželský Čin). Od té doby musela být manželství uzavírána knězem Church of England (Anglické církve), což se však netýkalo Židů nebo Quakerů. I dnes mnoho zemí dovoluje manželství podle obecného práva, protože rozpoznávají, že právo oženit se existovalo dříve, než byly ustanoveny vlády, a tak manželská instituce existovala dříve než ustanovený zákon. I ty vlády, které uznávají manželství uzavřené obecným právem jako správné, ne vždy uznávají jako manželskou entitu ty, kteří nevlastní státem vydaný oddací list. To je znepokojivé, protože to má vliv na další právní záležitosti. Manželský vztah ovlivňuje majetkové vlastnictví, práva na pozůstalost, manželské výhody a mnoho dalších manželských výhod, jako např. daňová úleva. Registrace manželství u řádných právních úřadů je závazné pro ochranu zúčastněných osob. Pokud by měl mít manželský pár děti, je také právní ochranou pro děti a neměla by být ignorována jen proto, že se jedná o právoplatný oddací list vydaný lidskou vládou. Oddací list poskytuje určitou úroveň ochrany pro případ úmrtí partnera nebo rozvod. Vlády, které uznávají manželství podle občanského zákona, typicky vyžadují nějakou formu důkazu takového manželství, pokud je to vyžadováno u soudu nebo pokud je takový důkaz manželství nezbytný k majetkovému vypořádání zesnulého partnera. Obecné právo až tak nekontroluje samotný čin svatby, ani neustanovuje manželství pomocí nějakých ukazatelů, které by mohly rozhodnout, zdali jsou muž a žena skutečně manželé, nebo jestli jen nepoužívají slovo manželé bez existence nějakých podložitelných základních elementů, které společnost přijímá jako důkaz pravého manželství. Stručně řečeno, běžné právo se nezaobírá manželstvím, dokud není platnost manželství zpochybněna u soudu. V takovém

4 případě použije soud běžné právní normy, které byly vytvořené, aby rozhodly o tom, zdali je dané manželství skutečně ustanovené jako manželství. 1 I když jsou manželství podle obecného práva v některých zemích legální, existuje širší princip, který by se měl zvážit. Je to důležitost vyvarovat se zdání zla. S klesající morálkou v dnešní společnosti žije stále více lidí pospolu bez výhod manželství. Když pár žije spolu bez nezbytných papírů požadovaných jejich vlastní vládou, prokazujících státem uznávané manželství, vypadá to před druhými lidmi, že žijí v hříchu. I když mohou příbuzní a rodina dosvědčit sliby vyřčené před Yahuwahem, před dalšími lidmi to vypadá, že pár není sobě navzájem oddán, ale žijí spolu jen pro to, aby nebyli sami v posteli. Yahushua rozpoznal důležitost vyvarovat se zdání zlého. Pro takové případy, ve kterých není přestupován Yahuwahův zákon, ale ignorace zvyklostí je považovaná za přestupek, učí Yahushuův příklad, že lidské zvyky mají být následovány. Jednoho dne přistoupili, kteříž plat vybírali, ku Petrovi a řekli: Což mistr váš neplatí chrámovou daň? (Matouš 17,24) Petr si povšiml naznačené kritiky svého milovaného Mistra a rychle se postavil na Jeho obranu. Yahushua nebyl žádný přestupník zákona! A proto řekl: Ano! Petr si to neuvědomoval, ale k velkému uspokojení Spasitelových nepřátel právě připustil, že Yahushua nebyl Mesiášem [Pomazaným]! V hebrejském hospodářství žádný pomazaný, ať už král, princ, kněz nebo rabín, nemusel platit chrámovou daň. Jakožto Mesiáš a uznávaný rabín neměl Yahushua technicky platit tuto daň. Yahushua nepokáral Petra. Věděl, že Petr udělal chybu, když se Ho snažil bránit. Trpělivě vysvětlil Yahushua Petrovi, proč se ho daňoví výběrčí ptali a proč Spasitel nebyl právně povinnen platit tuto daň. Jeho následující slova obsahují instrukce pro všechny, kdo zpochybňují legální právo vlád vyžadovat to, co božská vláda nevyžaduje: Ale abychom je nepohoršili, jdi k moři, hoď udici; vytáhni rybu, která se první chytí, otevři jí ústa a najdeš peníz; ten vezmi a dej jim za mne i za sebe. (Matouš 17,27) Abychom je nepohoršili. Yahushua jako Mesiáš nepotřeboval platit tuto daň. Avšak aby zabránil pohoršení, poradil Petrovi, aby tu daň zaplatil a učinil zázrak, když poskytl peníze na tuto daň způsobem, který potvrdil, že On vlastní postavení, kdy nepotřebuje tuto daň platit!

5 To je postoj, který mají zaujmout všichni, kdo chtějí ctít Yahuwaha. Vláda Nebes nemusí požadovat státní oddací list, avšak abychom je nepohoršili, mělo by být učiněno veškeré opatření, které zabrání zdání zla. Pokud jednoduchý oddací list zabrání pohoršení, nikdo by neměl odmítat jeho získání. Další otázkou je, kde mít svatbu a kdo ji má řídit? Je nezbytné mít svatbu v kostele, aby bylo získáno Yahuwahovo požehnání? To je problém obzvláště pro ty, kdo vystoupili z organizovaných dominací. Zde mohou různé zvyky a zákony do jisté míry regulovat odpověď. V Severní Americe jsou pastoři vybaveni autoritou státu k vykonávání svatebních obřadů. Pokud má pár nějakého příbuzného, který je pastorem, a mělo by význam, aby je tento příbuzný oddal, není nic špatného nechat se oddat tímto způsobem. Jakmile však člověk chápe padlý stav církví, není vhodné nechat se oddat v takové církvi. Žádný Izraelita by se nenechal oddat v chrámu Venuše, bohyně lásky, jen proto, že to bylo krásné místo ke svatbě. Podobně Yahuwahovi lidé, kteří následují výzvu vyjít z Babylona, si nezvolí svatbu v kostele či církvi. Jedny z nejkrásnějších svateb se nacházejí venku v přírodě. Svatba Adama a Evy se udála v zahradě. Dalšími vhodnými místy jsou rodinné domy, nebo když je dům malý pro všechny hosty, pak se dá pronajmout nějaká hala nebo hotelový sál, kde je možné se nechat oddat. Mnoho zemí neposkytuje pastorům legální autoritu vykonávat oddací obřady. V takových zemích mají ti, kteří si přejí náboženský obřad, obřady dva: první obřad proběhne na radnici za vedení ustanovené autority a potom je jejich svazek požehnán náboženským obřadem někde jinde. Není nic špatného na tom, že jsou oddáni na radnici skrze soudce nebo stanoveného úředníka. Ať už svatební obřad proběhne kdekoliv, provádí ho nějaký duchovní nebo státní úředník, důležité je rozpoznat jeho vážnost a jako svatou událost, kde je smlouva ratifikována. Přítomnost přátel a rodiny jako svědků je obyčejně důležitou součástí takové události.

6 Existují další faktory, které by neměly být opomíjeny jen proto, že nejsou Biblickými příkazy. Každá kultura má své vlastní tradice, které dodávají svatebnímu obřadu krásu a význam. Izraelský ženich by napsal manželskou smlouvu, kterou by předložil své budoucí nevěstě. Tato smlouva, nazývaná ketubah, bývá darována nevěstě při zvláštní večeři připravené její rodinou. Ženich v ní vyjadřuje svou lásku ke své nevěstě a předkládá své sliby nevěstě a její rodině. Uvádí, jak plánuje chránit a starat se o ní a o děti, které mohou mít, jak si přeje, aby jejich domácnost fungovala a děti byly vychovány. Poté, co by daroval manželskou smlouvu nevěstě, nalil by sklenici hroznového džusu té nejlepší kvality, kterou si může dovolit, a upil by malý doušek. Mladá žena pak vezme ketubah a prostuduje si ji. Pečlivě zváží každý bod a zdali to je smlouva, kterou je ochotná přijmout a žít podle ní. Může to trvat nějakou chvíli, než si všechno projde a ujasní. Není kam spěchat. Když se po pečlivém uvážení rozhodne přijmout ketubah, taktéž upije z hroznového džusu a od této chvíle jsou považováni za zasnoubené. Různé svatební tradice různých kultur napomáhají vážnosti této smlouvy, která je právním kontraktem stejně jako božskou svědeckou smlouvou. Během dnů krutého pronásledování ze strany Římsko katolické církve nesměli Hugenoti ani Waldenští vykonávat žádné náboženské úkony. Jedině svatby a pohřby. Za těchto okolností byly svatby velmi náboženským a svatým obřadem, protože to byla příležitost, kdy se praví věřící mohli bezpečně sejít pospolu. Taková posvátná vážnost u svatebního obřadu je velmi vhodná a zajisté nese s sebou více Nebeského požehnání než dnešní běžné, žertováním naplněné obřady. Různé kultury vykonávají svatební obřady v odlišné doby dne. Hebrejské svatby se konaly v noci. Obloha plná hvězd nad hlavami byla všem připomínkou Yahuwahova zaslíbení Abrahamovi, že jeho potomků bude jako mořského písku a bezčetných hvězd na obloze. To však není Biblický příkaz. Byla to pouze tradice, která přidala krásu a význam k hebrejským svatbám. V Anglii je běžné provádět svatby dopoledne. V jednu dobu bylo dokonce

7 nezákonné provádět svatební obřad odpoledne. Naproti tomu v Severní Americe se svatby konají odpoledne a většina formálních svateb se koná večer. Žádná praxe není ta jediná správná a všechny ostatní špatné. Pár by se měl oddat v pro ně nejvhodnější a nejvýznamnější čas. Nikdo by neměl podléhat pocitu, že musí za svatbu utratit více peněz, než si může dovolit. Přesto by měla být věnována péče tomu, aby každý, kdo vstupuje do manželství, ctil toho druhého. V mnoha kulturách se obléká červená barva pro oslavu manželství a bílá v době zármutku. V západních společnostech je černá barva barvou smutku a bílá symbolem čistoty. I když není zapotřebí utratit hodně peněz za svatební šaty, sváteční oblečení je způsob, jak může ženich uctít svou nevěstu a ona svého budoucího manžela. Svatební prstýnky pochází z pohanství a nejsou nutné pro uzavření manželství. Zlatý kroužek byl symbolem slunce. Navlékal se na prsteníček levé ruky, protože se věřilo, že žilka vycházející z tohoto prstu putuje přímo do srdce, místa citů. Takový symbol, založen na pohanství, není vhodný pro Povolané, kteří chtějí opustit Babylon. V mnoha kulturách ale nepřítomnost snubního prstenu vede k domněnce, že pár žije spolu bez svazku manželského. Pokud se nový manželský pár nalezne v takové situaci, jednoduchý prsten nošený ženou po několik týdnů, dokud si nezíská reputaci vdané ženy, je dostačující k tomu, jak sdělit druhým svůj status a zabránit zdání zlého. Jakmile toho bylo dosaženo, snubní prstýnek může být odložen jako nepotřebná ozdoba. Každé úsilí by mělo být učiněno pro to, aby byl dodán význam a důležitost této zvláštní události. Malé dívky sní o dni, kdy se stanou nevěstou a milující ženich udělá vše v jeho moci, aby podporoval a živil svou vyvolenou, která se stane ženou jeho snů. Zatímco mladé páry se těší na svatební obřad jako na počátek jejich manželského života, starší páry, které jsou spolu delší dobu, si uvědomují pohledem zpět, že pravý manželský život začíná během prvních dnů manželského života. Svatební cesta je skutečně začátkem jejich života jako manžela a manželky. Nákladné svatební cesty nejsou vůbec nezbytností a nikdo by se neměl zadlužit jen proto, aby měl krásnou svatební cestu. Avšak je dobré vyvinout úsilí podle svých nejlepších možností, aby měl pár nějaké soukromí právě na počátku manželství. Celoživotní návyky mohou být ustanoveny během svatební cesty, která bude požehnáním pro každého po zbytek jejich životů. Ranní a večerní rodinná bohoslužba hned od počátku, ustanovení času pro společnou modlitbu, návštěva a naslouchání jeden druhého, posílí manželské pouto a sklidí bohatou odměnu v nastávajících letech.

8 Yahuwah potvrdil důležitost posílení nového vztahu od prvních dnů. Přikázal, aby žádný muž nebyl poslán do války během prvního roku manželství. Měl zůstat doma a učinit ženu šťastnou. To však neznamenalo, že by měl být pohodlný a nepracovat. Přesto byl první rok zvláštní dobou, jak stojí v Bibli, kdy ti dva se stávají jedno tělo. Jedině skrze sdílené zážitky je takové pouto posilováno a každý nový manželský pár by měl usilovat o posílení jejich vztahu v bázni Yahuwahově. Manželský vztah byl ustanoven Yahuwahem. Je-li Stvořitel hlavou domova, manželství může být skutečně požehnáním. Tak jako bylo zapotřebí muže a ženy, aby byl zjeven obraz Yaha, stejně tak spojení muže a ženy může odhalit vzácné pravdy o nebeském Otci. Pár oddaný Yahuwahovi může být zářícím světlem v tomto hříchem zastíněném světě. Úžasný vliv pro dobro může být šířen skrze božské manželství a domov, kde vše směřuje k Yahushuovi. Nejbohatší požehnání Nebes mohou spočinout na těch, kteří společně zasvětí své životy do služby pro Stvořitele. 1 emphasis supplied.

Filmy: Satanské ovládání mysli

Filmy: Satanské ovládání mysli Filmy: Satanské ovládání mysli Bitva o lidskou duši začíná jako boj o mysl člověka. Myšlenky ovládají jeho emoce a myšlenky s pocity utváří jeho charakter. Pokud jsou myšlenky nečisté, Satan už vyhrál

Více

Yahova Láska k homosexuálům

Yahova Láska k homosexuálům Yahova Láska k homosexuálům Nejkrásnější slova, která kdy dolehla k lidskému sluchu, jsou slova Yahushui vyřčená k ženě, která byla nachytána při cizoložství: Aniž já tebe odsuzuji. Jdiž a nehřeš více.

Více

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA).

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Svatební obřad ELCA Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Direktář obřadu Manželství je dar od Boha, zamýšlený

Více

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom?

Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Kdy byl stvořen Měsíc? Záleží na tom? Stvořitelův kalendář je založen na Měsíci a Slunci, jak uvádí Písmo. S tím jak narůstají důkazy pro pravý kalendář, narůstají i pošetilé argumenty proti němu. Kdy

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků [PECHOVÁ, Eva. Vietnamské novoroční lahůdky. Klub Hanoi [online]. 2005, [cit. 2011-03- 24]. Dostupný z WWW: .]

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ. Kdo je oprávněn v této věci jednat Oba snoubenci, popř. jejich zmocněnec na základě plné moci.

UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ. Kdo je oprávněn v této věci jednat Oba snoubenci, popř. jejich zmocněnec na základě plné moci. Základní informace k životní situaci Manželství vzniká svobodným a úplným souhlasným projevem vůle muže a ženy, kteří hodlají vstoupit do manželství (dále jen snoubenci ), že vstupují do manželství. Sňatečný

Více

Změny v řízení o neexistenci a o neplatnost manželství

Změny v řízení o neexistenci a o neplatnost manželství Změny v řízení o neexistenci a o neplatnost manželství JUDr. Karel Svoboda PhD. Nové předpisy hmotného a procesního práva pozměnily jak pojem neplatného či neexistujícího manželství, tak proceduru, která

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

Zákon (1999:116) o rozhodčím řízení

Zákon (1999:116) o rozhodčím řízení 1(13) Zákon (1999:116) o rozhodčím řízení Rozhodčí smlouva 1 Spory, o jejichž předmětu strany mohou uzavřít smír, lze postoupit na základě smlouvy k rozhodnutí rozhodcem nebo rozhodci. Taková smlouva se

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 59/2013-33 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Vojtěcha Šimíčka a Mgr. Radovana

Více

Šiřte poselství lásky

Šiřte poselství lásky Šiřte poselství lásky Promluva Satja Sáí Báby z 25. prosince 1994 Vesmír je ovládán Bohem, Bůh je veden pravdou, pravdě vládnou ušlechtilé bytosti, kdo je ušlechtilý, je Bůh sám. Vtělení božské lásky!

Více

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Staženo z ISAPu, Evidence revidovaných překladů (Databáze 3A) Dne 21.7.2003 ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 15. června 2001

Staženo z ISAPu, Evidence revidovaných překladů (Databáze 3A) Dne 21.7.2003 ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 15. června 2001 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 15. června 2001 o standardních smluvních doložkách pro předávání osobních údajů do třetích zemí podle směrnice 95/46/ES (oznámeno pod číslem dokumentu K(2001) 1539) (Text s významem

Více

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 04/2014 Slovo víry A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 Právě máte v rukou další číslo netradičního, slovem, duchem a mocí nabitého, internetového časopisu, na jehož tvorbě se můžete podílet

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají.

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. 1. kapitola Správné porozumění Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. Jsem přesvědčen, že se všichni shodneme na tom, že evangelizace je něco, k čemu jsou křesťané

Více

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48)

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48) 1. den Práce, cesta ke svatosti Přicházíme, abychom znovu upozornili na příklad Pána Ježíše, který po třicet let pracoval v Nazaretě jako řemeslník. V Ježíšových rukou se práce stejně je tomu s prací,

Více

Ne. Například tentokrát,

Ne. Například tentokrát, Jsem zasvěcená 12 let Ne. Například tentokrát, být loajální k mojí matce a moje matka je alkoholička i můj bratr je alkoholik. (Ano.) A já nevím co je se mnou špatně, že se mi nedaří je pozitivním způsobem

Více

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Factum Invenio, s.r.o., Těšnov 5, 110 00 Praha 1,tel: +420 224 805 650, fax: +420 224 805 628, email: info@factum.cz, www.factum.cz 080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Dobrý

Více

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Pozn: Následující text je převzat z Křestních obřadů křest malých dětí ČBK 1999. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu.

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

MŠ a ZŠ sv. Augustina

MŠ a ZŠ sv. Augustina MŠ a ZŠ sv. Augustina Adventní duchovní program MILOSRDENSTVÍ PROMĚŇUJEME SVĚT Během letošního adventu zahájíme Svatý rok milosrdenství, který vyhlásil papež František. V adventu si více než jindy připomínáme

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

Neděle 31. (18.) ledna

Neděle 31. (18.) ledna Neděle 31. (18.) ledna Otázky na opakování 1. Co je to svatá tajina pokání? 2. Mohou být v tajině pokání odpuštěny všechny hříchy? 3. Proč nás Bůh stvořil? 4. Co je to Boží zjevení? 5. Který egyptský poustevník

Více

Týden od 23. září do 29. září 2007

Týden od 23. září do 29. září 2007 Týden od 23. září do 29. září 2007 HOSPODIN A IZRAEL NAPLNĚNÍ NAVZDORY SELHÁNÍ Texty na tento týden: Ex 3,6 14; 6,6 8; Joz 24,1 18; Jr 5,19.22; Ez 16,26 29.34; Oz 9,1; J 20,21; Fp 4,4; 1 Te 1,6; 1 J 2,12

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka ( 8 ) předmluva Je mi líto, že se neumím vyjádřit veršem

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 7 Afs 147/2005-95 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Radana Malíka a soudců JUDr. Ladislava Hejtmánka a JUDr. Jaroslava Hubáčka

Více

neděle 20. (7.) září 2015

neděle 20. (7.) září 2015 neděle 20. (7.) září 2015 Narození Přesvaté Bohorodice pondělí 21. (8.) září Otázky na opakování 1. Jaká jsou dvě největší přikázání? 2. Co o Bohu víme a jak Ho můžeme poznávat? 3. Určete, která tvrzení

Více

Bible. Charlie Brackett

Bible. Charlie Brackett Bible Charlie Brackett BIBLE a. Bible 1. Jedinečná kniha a. Bible je nejúžasnější knihou celé historie. b. Nesčetné roky úsilí a péče vedly ke vzniku přesných opisů, uchování původního textu a kontrole

Více

UJEDNÁNÍ O POŠTOVNÍCH PENĚŽNÍCH SLUŽBÁCH

UJEDNÁNÍ O POŠTOVNÍCH PENĚŽNÍCH SLUŽBÁCH UJEDNÁNÍ O POŠTOVNÍCH PENĚŽNÍCH SLUŽBÁCH Obsah PRVNÍ ČÁST... 4 Společné zásady platné pro poštovní peněžní služby HLAVA I... 4 Všeobecná ustanovení Článek 1... 4 Předmět Ujednání Článek 2... 5 Definice

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : I. Dosavadní průběh řízení

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : I. Dosavadní průběh řízení 5 Afs 54/2012 33 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v rozšířeném senátu složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína, Mgr. Davida Hipšra, JUDr. Barbary Pořízkové, Mgr.

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008 Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Základní verš Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní krví se stal smírnou obětí pro ty, kdo

Více

Typické výchovné procesy v rodině

Typické výchovné procesy v rodině Třetí kapitola Typické výchovné procesy v rodině Jestliže chcete někoho milovat, naučte se nejprve odpouštět. A. V. Vampilov Nyní se podíváme na třetí překážku na cestě k rodinnému štěstí, která spočívá

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 As 78/2008-98 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Matyášové, Ph.D. a soudců JUDr. Jakuba Camrdy,

Více

Měl jsem rozhovor s jedním mužem, který o víře nechtěl nic slyšet a bránil se jen námitkou: "No dobrá, ale jak se to dělá? Jak mám věřit?

Měl jsem rozhovor s jedním mužem, který o víře nechtěl nic slyšet a bránil se jen námitkou: No dobrá, ale jak se to dělá? Jak mám věřit? A farao sňal z ruky svůj prsten, dal jej na ruku Josefovu, oblékl ho do šatů z jemné látky a na šíji mu zavěsil zlatý řetěz. 1M41,42 Mimochodem, byl to patrně královský pečetní prsten. Vtlačením tohoto

Více

D U B L I N S K Á K O N V E N C E

D U B L I N S K Á K O N V E N C E D U B L I N S K Á K O N V E N C E týkající se určení státu odpovědného za posouzení žádosti o azyl podané v jednom z členských států Evropských společenství Jeho Veličenstvo král Belgie, Její Veličenstvo

Více

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO 10 HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO Činnost Ducha svatého je velmi bohatá a pestrá. Klademe si otázku: Existuje nějaká základní, ústřední činnost Ducha, k níž se všechno soustřeďuje? Můžeme najít podstatu,

Více

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů.

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů. Kněžské zrcadlo Naše moderní pedagogika je stále ještě specializována na zpracování slabin. Kdo je ve škole slabší v matematice, učí se ji tak dlouho, dokud není slabý i v jazycích. Chytřejší by - podle

Více

neděle 1. listopadu (19. října)

neděle 1. listopadu (19. října) neděle 1. listopadu (19. října) Otázky na opakování 1. Co je to podobenství? 2. Proč Pán Ježíš Kristus učí v podobenstvích? 3. Co v podobenství o rozsévači znamená semeno, půda a kdo je tím rozsévačem?

Více

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera...

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky. (Žd13,8, Nová smlouva, Křesťanská misijní společnost, 1994) Kdy

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

Stanovy spolku Cesta Česka, z. s. Čl. I Úvodní ustanovení

Stanovy spolku Cesta Česka, z. s. Čl. I Úvodní ustanovení Stanovy spolku Cesta Česka, z. s. Čl. I Úvodní ustanovení 1. Spolek nese název Cesta Česka, z. s. (dále jen spolek) se sídlem na adrese: Vnoučkova 521/2, Praha 4, 142 00, a je dobrovolným a samosprávným

Více

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 77 odst. 2 písm. d) této smlouvy,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 77 odst. 2 písm. d) této smlouvy, 27.6.2014 Úřední věstník Evropské unie L 189/93 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 656/2014 ze dne 15. května 2014, kterým se stanoví pravidla pro ostrahu vnějších námořních hranic v kontextu

Více

A. Matrika. Kancelář tajemníka oddělení matriky a evidence obyvatel

A. Matrika. Kancelář tajemníka oddělení matriky a evidence obyvatel Kancelář tajemníka oddělení matriky a evidence obyvatel Vážení spoluobčané, dnem 1. července 2001 nabyla účinnost nová právní úprava týkající se matrik, jména a příjmení zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách,

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

Praktický průvodce použitelnými právními předpisy v Evropské unii (EU), Evropském hospodářském prostoru (EHP) a ve Švýcarsku.

Praktický průvodce použitelnými právními předpisy v Evropské unii (EU), Evropském hospodářském prostoru (EHP) a ve Švýcarsku. Obsah ÚVOD 4 1. Proč potřebujeme tohoto průvodce? 4 2. Pravidla ve zkratce 4 ČÁST I: VYSÍLÁNÍ PRACOVNÍKŮ 6 1. Kterému systému sociálního zabezpečení podléhají zaměstnanci, kteří jsou dočasně vysláni do

Více

Diplomová práce. Postavení cizinců a osob bez státní příslušnosti v pracovněprávních vztazích. Jana Daňhelová

Diplomová práce. Postavení cizinců a osob bez státní příslušnosti v pracovněprávních vztazích. Jana Daňhelová Právnická fakulta Masarykovy univerzity Právo a právní věda Katedra pracovního práva a sociálního zabezpečení Diplomová práce Postavení cizinců a osob bez státní příslušnosti v pracovněprávních vztazích

Více

Federální shromáždění československé socialistické republiky 1972

Federální shromáždění československé socialistické republiky 1972 Federální shromáždění československé socialistické republiky 1972 II,v.o. 4 Stanovisko vlády ČSSR k úmluvám s doporučením přijatým na 54. Mezinárodní konferenci práce Na 54. zasedání Mezinárodní konference

Více

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními cykly setby a sklizně a po nich nazvaný. Nyní, po mnoha

Více

Pracovní řád Národního památkového ústavu

Pracovní řád Národního památkového ústavu Pracovní řád Národního památkového ústavu Pracovní řád Národní památkový ústav podle 82 zákoníku práce č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vydává pracovní řád, ve kterém rozvádí některá ustanovení

Více

Informace o výkonu trestu odnětí svobody. Information om afsoning af fængselsstraf tjekkisk

Informace o výkonu trestu odnětí svobody. Information om afsoning af fængselsstraf tjekkisk Informace o výkonu trestu odnětí svobody Information om afsoning af fængselsstraf tjekkisk Informace o výkonu trestu odnětí svobody V této brožuře se dočtete o nejdůležitějších předpisech platných pro

Více

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen 2015 Měsíčník novoměstského sboru ČCE Ročník XIV. Zprávy ze staršovstva 3. 6. 2015 Staršovstvo jednalo o sborovém domě v Novém Městě. Petr Hladík zformuluje a umístí na webové

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Rodinné právo Právní vzdělávání Nový občanský zákoník (NOZ)

Rodinné právo Právní vzdělávání Nový občanský zákoník (NOZ) Rodinné právo Právní vzdělávání Nový občanský zákoník (NOZ) 1 Rodinné právo: Souhrn právních norem upravující tři základní okruhy právních vztahů: Právní úprava manželství a vztahy mezi manžely Právní

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 84/2006-175 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudkyň JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Barbary

Více

Všichni jsou jedno, chovejte se ke všem stejně

Všichni jsou jedno, chovejte se ke všem stejně Všichni jsou jedno, chovejte se ke všem stejně Promluva Satja Sáí Báby z 1. ledna 2008 Slunce je jasné a mírné, dny jsou kratší a vane chladný vítr. Pole nesou zralou zlatou úrodu. Květy měsíčku se rozvíjejí

Více

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí Jedenáctá kapitola Narození mezi západem Slunce a půlnocí Okamžik, který je uprostřed mezi západem Slunce a půlnocí, se může velice lišit, protože v zimě může Slunce v severních zeměpisných šířkách zajít

Více

Jako v zrcadle. Texty na tento týden: Ž 8,4.5; 19,2 5; 24,1; Jb 41,3; 1K 3,18 20; 6,19.20; Gn 3,17; 5,28.29; J 12,31; 14,30; 1Pt 5,8

Jako v zrcadle. Texty na tento týden: Ž 8,4.5; 19,2 5; 24,1; Jb 41,3; 1K 3,18 20; 6,19.20; Gn 3,17; 5,28.29; J 12,31; 14,30; 1Pt 5,8 Týden od 10. do 16. února 7 Texty na tento týden: Ž 8,4.5; 19,2 5; 24,1; Jb 41,3; 1K 3,18 20; 6,19.20; Gn 3,17; 5,28.29; J 12,31; 14,30; 1Pt 5,8 Základní verše Nyní vidíme jako v zrcadle, jen v hádance,

Více

ŠKVORECKÝ ZÁMEK Tìším se dovnitø, já ve Škvorci vyrostla, ale teï poprvé mám možnost do zámku se podívat, nechala se slyšet jedna sedmdesátiletá dáma. Bylo to v sobotu 18. záøí, v rámci Škvoreckého jarmarku,

Více

DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ

DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ Týden od 11. ledna do 17. ledna 2009 DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ Biblické texty na tento týden: Sk 2,1 11; Ř 12,6 8; 1 K 1,6.7; 13,9; Ef 4,11; 2 Te 2,9.10 Základní verš Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 Ads 134/2008-65 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha

Více

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV ročník 5 číslo 4 duben 2012 PROČ SLAVÍME VELIKONOCE A CO NÁM PŘIPOMÍNAJÍ? Často dnes slyšíme, že Velikonoce jsou svátkem jara. Původně tomu v pohanských dobách tak

Více

6. 3. Katecheze pro děti II. stupně ZŠ

6. 3. Katecheze pro děti II. stupně ZŠ Pracovní list si pak žáci odnáší domů. Animátor nabídne rodičům žáků Loudalčin misálek, který byl zpracován pod záštitou řádu dominikánů v Olomouci. Ten si žák doma vymaluje a může si jej nosit s sebou

Více

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv Člověk a společnost 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 1

Více

Světový den modliteb z Egypta pátek 7. března 2014

Světový den modliteb z Egypta pátek 7. března 2014 Prameny v poušti Pořad bohoslužby Přivítání Píseň Světový den modliteb z Egypta pátek 7. března 2014 Vedoucí : Vítejte k bohoslužbě SDM, připravené v tomto roce v Egyptě. V myslích mnoha lidí je Egypt

Více

Informace k zasvěcení do energií Systému SOKAISI Reiki Mistr/učitel Eva Melzerová eva.melzerova@seznam.cz; www.reiki-melzerova.cz.

Informace k zasvěcení do energií Systému SOKAISI Reiki Mistr/učitel Eva Melzerová eva.melzerova@seznam.cz; www.reiki-melzerova.cz. Systém SOKAISI Manuál (dle Armand-Manuel Ratundu) Informace k zasvěcení do energií Systému SOKAISI Systém SOKAISI První stelární transformační zasvěcovací systém na Zemi Po obdržení KOSO RAYS mne má zvědavost

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Mýty o účasti veřejnosti

Mýty o účasti veřejnosti Mýty o účasti veřejnosti příspěvek na konferenci Občanská společnost v zemích střední Evropy, aspekty spolupráce mezi neziskovými organizacemi a státem. Autor: Mgr. Vítězslav Dohnal, Ekologický právní

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu.

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu. NAROZENÍ PÁNĚ Ježíšovo narození byla největší událost lidských dějin. Tehdy si však této události všimlo jen několik málo lidí. Pastýři přišli k jeskyni jenom proto, že je tam poslal anděl. Přišli také

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury

Tomáš Činčala. Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Tomáš Činčala Strategie osobních aktiv jednotlivce, jejich tvorby a struktury Ostrava 2014 1 Copyright Tomáš Činčala, 2009 2014 ISBN 978-80-85624-87-8 2 Většina z nás chce být bohatá a úspěšná. Nestačí

Více

Smíření. Texty na tento týden Dt 25,1; Lv 4,27 31; 6,19.23; 10,16 18; Jr 17,1; Mi 7,18 20

Smíření. Texty na tento týden Dt 25,1; Lv 4,27 31; 6,19.23; 10,16 18; Jr 17,1; Mi 7,18 20 Týden od 27. října do 2. listopadu 5 Texty na tento týden Dt 25,1; Lv 4,27 31; 6,19.23; 10,16 18; Jr 17,1; Mi 7,18 20 Základní verš Víte přece, že jste z prázdnoty svého způsobu života, jak jste jej přejali

Více

Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189. Finální text. Strana 1:

Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189. Finální text. Strana 1: Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189 Finální text Strana 1: Síla dobré vůle Pokud je vůbec zvažovaná inteligentními mysliteli a komentátory lidských záležitostí, o dobré vůli je zřídka uvažováno jako

Více

PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI

PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI Publikoval

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

Základní principy křesťanství

Základní principy křesťanství STUDIJNÍ PRACOVNÍ SEŠIT PRO UČITELE A STUDENTY Základní principy křesťanství ZÁKLADNÍ BIBLICKÉ NAUKY (I) autor ROBERT HARKRIDER MLUVÍ, KDE MLUVÍ BIBLE A MLČÍ, KDE MLČÍ BIBLE TÉMA BIBLE OBECNÉ INFORMACE

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny 1 1 Vážení rodiče flétnistů (a snad i již čtenářsky zdatní flétnisté samotní), velikonoční svátky snad definitivně uzavřely zimní období a s nastupujícími jarními dny přicházíme s dalším číslem našeho

Více

Usnesení o nařízení elektronické dražby opakované

Usnesení o nařízení elektronické dražby opakované Usnesení o nařízení elektronické dražby opakované č.j. 003 EX 1931/07-85 Exekutorský kandidát Mgr. Pavel Danda, pověřený soudním exekutorem Mgr. Richardem Bednářem, Exekutorský úřad Praha 10, sídlem Na

Více

PO STOPÁCH IZRAELE. Soutěž Po stopách Izraele : ABRAHÁM (1.Moj. 11,26-12,9 + 1.Moj. 15.kap. + 1.Moj. 17.kap.)

PO STOPÁCH IZRAELE. Soutěž Po stopách Izraele : ABRAHÁM (1.Moj. 11,26-12,9 + 1.Moj. 15.kap. + 1.Moj. 17.kap.) PO STOPÁCH IZRAELE Téma: ABRAHAM aneb VÍRA A POSLUŠNOST Text 1. Mojžíšova 15,1-7 Úvod Úvodní text: Židům 11,8 a) Jak se projevila Abrahamova poslušnost z víry? b) Jak by se měla projevovat poslušnost člověka,

Více

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru 6. třída - Objevujeme křesťanskou víru Vazba učiva 6. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Žáci rozumějí evangelním zprávám jako výpovědím víry o setkání člověka a Boha. Žáci umějí rozpoznat

Více

S T A N O V Y. "Bytového družstva BRANDLOVA 1560-2" PREAMBULE. KAPITOLA I Základní ustanovení. Článek I. Obchodní firma a sídlo. Článek I.

S T A N O V Y. Bytového družstva BRANDLOVA 1560-2 PREAMBULE. KAPITOLA I Základní ustanovení. Článek I. Obchodní firma a sídlo. Článek I. S T A N O V Y "Bytového družstva BRANDLOVA 1560-2" PREAMBULE 1. Bytové družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu fyzických osob, založeným za účelem realizace privatizace bytového fondu Městské části

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

1997L0067 CS 27.02.2008 003.001 1

1997L0067 CS 27.02.2008 003.001 1 1997L0067 CS 27.02.2008 003.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 97/67/ES ze dne

Více

U S N E S E N Í. Č.j:111Ex228/14-67 evid.č.opr: 6700107284

U S N E S E N Í. Č.j:111Ex228/14-67 evid.č.opr: 6700107284 Č.j:111Ex228/14-67 evid.č.opr: 6700107284 U S N E S E N Í JUDr. Igor Olma, soudní exekutor Exekutorského úřadu Svitavy, nám. Míru 53/59, 568 02 Svitavy, pověřený provedením exekuce Okresnímu soudu ve Svitavách

Více