Jindřichův Hradec v 19. století

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jindřichův Hradec v 19. století"

Transkript

1 Jindřichův Hradec v 19. století ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Autor: PhDr. Jana Omastová Autor fotografií ze současného J. Hradce: PhDr. Jana Omastová

2 Rozvoj města na počátku 19. století Jindřichův Hradec rostl, město se rozpínalo za městské brány, proto byly dvě ze tří bran na začátku 19. století zrušeny brána Pražská, zvaná též Novoměstská ; - a 1826 brána Rybniční, zvaná též Vídeňská nebo Vajgarská.

3 Černínové v 19. století Evžen Karel Černín ( ) byl syn Jana Rudolfa Černína. Zastával funkci c. a k. komořího, tajného rady a dědičného člena panské sněmovny. Ačkoliv uměl špatně česky, podporoval české vlastence ve snahách o obnovu práv Českého království. Měl mnoho přátel mezi vědci a umělci, např. se stýkal s Františkem Palackým, Josefem Dobrovským, Johannem Wolfgangem Goethem.

4 V J. Hradci soustředil archiválie rodů pánů z Hradce, Slavatů a Černínů a vytvořil tak největší archivní fond v našich zemích. Erby hrabat Černínů a knížat Orsini Rosenbergů z jindřichohradeckého zámku.

5 Hraběnka Černínová R se Evžen Karel Černín oženil s hraběnkou Marií Terezií z Orsini Rosenberg ( ). Měli syny Jaromíra, Heřmana Zdenka, Rudolfa a Humberta a dcery Marii Terezii a Karolínu.

6 Jaromír Černín ( ) Nejstarší syn Evžena Karla Černína vykonával funkci c. k. komořího, tajného rady a byl držitelem řádu Zlatého rouna. Jeho manželka Karolína byla hraběnka z rodu Schaffgotschů. K jejím 40. narozeninám nechal hrabě uprostřed Vajgaru zřídit ostrůvek. Měli syny Evžena Jaromíra a Františka Jaromíra a dcery Marii Terezii, Marii Rudolfínu, Karolínu a Arnoštku (Ernestinu). S druhou manželkou Josefínou hraběnkou Paarovou děti neměli.

7 Vajgar 1. zpráva o existenci rybníka pochází z r Název Vajgar pochází z německého Weiher, což znamená rybník. Nevelký zalesněný ostrůvek nechal pro potěšení své manželky vybudovat hrabě Jaromír Černín. Během mrazů v letech byly do dna Vajgaru nejprve zabudovány dubové kůly na způsob ohrady, druhou zimu vozily po ledě koňské potahy do připraveného prostoru zem, až stavitel dosáhl toho, že hlína dosahovala nad zamrzlou hladinu. V místech ostrova byl rybník hluboký dva tři metry. Aby ostrůvek držel pohromadě, byl ihned osázen stromy a keři.

8 Vajgar Ještě v r městský úřad zakazoval koupání ve Vajgaru, koupat se lidé chodili k Hamerskému potoku. Zanedlouho však vznikla na Vajgaru první plovárna, kterou provozovala zdejší vojenská posádka. V posledních letech 19. století už byly na Vajgaru plovárny dvě, vojenská a Teinitzerova, jíž se tak říkalo podle jejího majitele.

9 Landfrasovi Příbramský knihař Josef Jan Landfras koupil v r v J. Hradci tiskárnu od Vojtěcha Hilgartnera. Syn Alois Vojtěch Landfras ( ) se stal nejen známým tiskařem a podnikatelem, ale také uznávanou osobností, která ovlivňovala mínění společnosti. Původním povoláním byl učitel, později místní školský dozorce, což byla funkce podobná dnešnímu školnímu inspektorovi, založil např. stipendia pro studenty. Stal se též členem městského zastupitelstva a od r působil jako starosta.

10 Hrobka Landfrasů Tiskárna na náměstí Míru Vila rodiny Landfrasů s terasovitou zahradou

11 Landfrasova tiskárna Nejvýznamnější stavba Jindřichova Hradce 1. poloviny 19. století je empírová budova, ve které byla od konce 18. století umístěna tiskárna rodiny Landfrasů. V r byla přestavěna podle projektu J. Schaffera. Tiskárna patřila k nejvýznamnějším v Čechách. Byla známá produkcí náboženské, naučné i zábavné literatury v českém, německém i latinském jazyce.

12 Počet obyvatel Jindřichova Hradce V r byl pro volby do říšského sněmu uveden počet obyvatel jednotlivých měst. V Jindřichově Hradci tehdy žilo obyvatel. Jindřichův Hradec tak byl podle počtu obyvatel na 8. místě v Čechách (po Praze, Liberci, Chebu, Plzni, Kutné Hoře, Českých Budějovicích a Hradci Králové). V r žilo ve města obyvatel. Do r stoupl počet obyvatel na

13 Nejstarší známá fotografie z J.H. Nejstarší jindřichohradecký snímek z r zobrazuje skupinu panských úředníků v černínském pivovaru.

14 Osvětlení Jindřichova Hradce Nejstarší osvětlení centra Jindřichova Hradce je z r. 1820, tehdy se svítilo olejem jen za tzv. tmavých nocí, pravidelněji se svítilo asi od r Měšťané platili za osvětlení ročně 93 zl. Lampy s olejovými nebo petrolejovými kahany byly umístěny na domovních a zahradních zdech. Lampář s žebříkem na rameni nosil v bedničce lampy pro celé město, každé ráno kahany měnil, doma je čistil a zase naplnil olejem. Pokus o plynové osvětlení se nezdařil.

15 Zavedení elektřiny v Jindřichově Hradci

16 František Křižík ( ) Český technik, průmyslník a vynálezce vynalezl obloukovou lampu, elektrickou fontánu, tramvaj, zdokonalil železniční signalizaci. V r dostal zakázku na elektrické osvětlení v Jindřichově Hradci, krátce nato v Písku.

17 Budova elektrárny Nápis na budově říká, že zde vznikla v r elektrárna v Předlitavsku. Je to původní zámecký mlýn U Čtrnácti (původně byl vybaven čtrnácti vodními koly). Pro zkušební provoz byl používán parní stroj, pro trvalé osvětlení města byla pořízena vodní turbína.

18 Elektrické osvětlení Zkušební osvětlení proběhlo v r. 1887, Jindřichův Hradec se tak rozsvítil jako první město po Praze. Na náměstí Míru bylo upevněno jedenáct žárovek a dvě obloukové lampy a v Panské ulici pět žárovek. Trvalé osvětlení sloužilo od 1. dubna V té době to obnášelo 600 m elektrických rozvodů, které napájely 125 žárovek na zámku, 90 ve městě a 1585 obchodů a soukromých bytů. Pokud bylo ve Vajgaru málo vody na výrobu elektřiny, prý si Hradečáci pobrukovali: Ta hradecká elektrika chvilku svítí, chvilku bliká.

19 Vnitřní vybavení elektrárny

20 Střelnice Po zbourání Pražské brány vybudoval stavitel Josef Schaffer nový dům o dvou poschodích.

21 Střelnice byla na tehdejší dobu přepychově zařízena. V sále visely tři nádherné lustry, ostrostřelci koupili dva biliárové stoly a další zařízení v hodnotě téměř 3000 zlatých. Budova se nadlouho stala centrem společenského a kulturního dění ve městě a okolí. Ostrostřelci tu každoročně pořádali velkolepý ples a sál propůjčovali i ostatním pořadatelům zábav a koncertů. Od 30. let 19. století tu působil ochotnický soubor, na jehož činnost navázal divadelní spolek Jablonský. V r se zde pořádal první český bál, který uspořádal jindřichohradecký rodák lékař Josef Procházka, přítel Josefa Kajetána Tyla. Střelnice byla přestavována v letech 1881, 1891 a 1923, kdy už patřila jindřichohradeckému Sokolu. V roce 1928 byl v linii parkánu přistavěn do dvora kinosál.

22 Jindřichohradečtí ostrostřelci Jindřichohradečtí měšťané se starali o obranu města již v 15. století. Později začali někteří používat palné zbraně a aby se odlišili od střelců s kušemi, začali si říkat ostrostřelci. Několikrát do roka stříleli v parkánu poblíž Novoměstské brány, kde měli od r dřevěnou budku na uchování střeleckých potřeb. V 19. století ostrostřelci a jejich hudba patřili ke každé jindřichohradecké slavnosti.

23 Sokol R začal ve městě působit Sokol, který se stal největším jindřichohradeckým spolkem. Vedle tělovýchovné činnosti se zabýval také společenskými a kulturními aktivitami. Sokolové také provozovali Střelnici a Tyršův stadion.

24 Kasárna Jindřichohradecká posádka obývala ve městě několik objektů, z nichž nejrozsáhlejší byla jezuitská kolej. Stavba na poč. 17. století nevyhovovala, a tak se budovala nová kasárna. Ze všech vojenských jednotek byl nejvýznamnější 75. pěší pluk, který byl založen v roce Známá byla hlavně plukovní hudba, která pořádala koncerty v sadech i na Střelnici.

25 Významné návštěvy v Jindř. Hradci Díky existenci posádky navštívilo město mnoho významných hostů, v polovině 90. let 19. století to byl několikrát po sobě František Ferdinand d Este.

26 V hotelu U Zlaté husy strávil v r při své cestě do vyhnanství v Brixenu noc Karel Havlíček Borovský. Provázel ho komisař Dedera, rodák z Jindř. Hradce. Traduje se, že se tu tento významný český spisovatel setkal s jiným známým návštěvníkem města, Josefem Kajetánem Tylem.

27 Nádraží v Jindřichově Hradci V r byla zahájena první jihočeská parostrojní železnice, která spojovala Prahu s Vídní, ale nevedla přes Jindřichův Hradec. Přes Jindřichův Hradec bylo železniční spojení zavedeno v r. 1887, kdy vznikla dráha z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy.

28 Otevření dráhy v Jindřichově Hradci Obrázek střeleckého terče z 19. století zobrazující otevření dráhy

29 Jindřichohradecká úzkokolejka Trať tzv. Českou Kanadou dnes vede z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a z Jindřichova Hradce do Obrataně. Provoz byl zahájen km dlouhá trať má rozchod 760 mm. Na trati je celkem 30 stanic a zastávek.

30 Zrušení poddanství V r bylo zrušeno poddanství, na těchto střeleckých terčích z konce 19. století jsou slavnosti konané k této příležitosti.

31 Průmysl v 19. století Po polovině 19. století začala upadat soukenická výroba, kterou plně nenahradily nové textilní podniky, které začaly vznikat na předměstích, např. první textilní továrna I. Bobeleho, založená v místech staršího hamru na hranicích otínsko hradeckého katastru, která v letech patřila k nejlépe prosperujícím v Rakousku. K nejvýznamnějším textilním podnikům 19. století patřily továrny na výrobu sukna a vlněného zboží rodiny Třebických a Solperových, jejichž nástupcem se v r stala firma Brill a Schwarz na výrobu hedvábných látek a od r firma Lederer a Beneš zaměřující se na výrobu dámského prádla a výbavy s ručními výšivkami. R založil Z. Singer na Nežáreckém předměstí největší závod svého druhu v jižních Čechách Českomoravské závody na punčochářské a pletené zboží.

32 První potravinářské závody, v nichž se koncentroval větší počet zaměstnanců, vyrůstaly až v 90. letech 19. století, jako např. továrna na zpracování škrobu a sirupu E. Hermanna nebo výrobna ovocných likérů, šťáv a ovocných vín, založená v r M. Schulzem. K nejstarším strojírenským firmám patřila před r výroba a sklad šicích strojů M. Kheka. Z početného množství drobných soukromých stavebních, dřevařských firem, cihelen a cementáren si dlouho udržely význam městská cihelna u Jindřiše a proboštská cihelna směrem na Jarošov, cementárna A. Egerera naproti nádraží a cihelna J. Krause při staré otínské cestě. Z 19. století pochází parní Steinova pila, ze které vznikla pila Kasalova.

33 Materiály: Juřík Pavel, Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů, nakladatelství Libri, Praha 2010, vytiskl PBtisk, Přibram, 1. vyd. 351 s. Jirásko Luděk, Zmizelé Čechy,Jindřichův Hradec, nakladatelství Ladislav Horáček Paseka v Praze a Litomyšli r. 2007, tiskárna FINIDR, s.r.o. Český Těšín, 1. vyd. Historie Jindřichohradecka na dobových pohlednicích, kalendář z r Kol. autorů, Jindřichův Hradec, Město nad Vajgarem, vydalo město Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec 2008, 2. rozšířené vydání Obrázky střeleckých terčů z 19. století %ADk ml?synchronize=1 Škoda František, Houška Vítězslav, Dobrý den, vážení vynálezci, Panorama 1988, tisk MTZ Olomouc, 1. vyd., 109 s.

34 Šandera Libor, Zámecký mlýn v Jindřichově Hradci, galerie a Křižíkova vodní elektrárna, Jindřichohradecká kulturní společnost, o.s. za finanční podpory Jihočeského kraje, 2007 Dočekalová Miroslava, Hradec svítil hned po Praze, Sedmička Historie a současnost podnikání na Jindřichohradecku, nakl. Městské knihy s.r.o. 1999, Pardubice, 1. vyd., str Podrobný adresář politického okresu jindřichohradeckého se seznamem domů v Jindřichově Hradci a jmény majitelů, nákladem tiskárny Jar. Svobody v J. Hradci %BD

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století

Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Jindřichův Hradec od konce 16. do začátku 19. století Vytvořila PhDr. Jana

Více

Stavby a osobnosti v Jindřichově Hradci na konci 19. a na začátku 20. století

Stavby a osobnosti v Jindřichově Hradci na konci 19. a na začátku 20. století ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Stavby a osobnosti v Jindřichově Hradci na konci 19. a na začátku 20. století Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044

Více

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7. tříd, školní

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

Habsburkové na českém trůně IV. Skládačka

Habsburkové na českém trůně IV. Skládačka Habsburkové na českém trůně IV. Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Jindřichohradecké vesnice

Jindřichohradecké vesnice ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Jindřichohradecké vesnice Baroko Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.22.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny, test-

Více

Soukenictví na Jindřichohradecku v barokní době

Soukenictví na Jindřichohradecku v barokní době Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121. Krýzovy jesličky. Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.

ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121. Krýzovy jesličky. Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Krýzovy jesličky Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pro potřeby

Více

STOLETÍ PÁRY. 19. století nazýváme také stoletím páry mnoho vynálezů znamenalo rychlý hospodářský růst tím nastaly prudké změny ve společnosti

STOLETÍ PÁRY. 19. století nazýváme také stoletím páry mnoho vynálezů znamenalo rychlý hospodářský růst tím nastaly prudké změny ve společnosti STOLETÍ PÁRY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s průmyslovým a kulturním rozvojem českých zemí. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. STOLETÍ PÁRY 19.

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Ulice Nerudova

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Ulice Nerudova HOSTIVICKÝ ULIČNÍK Historický vývoj ulic a domů v Hostivici Ulice Nerudova Hostivice, listopad 2010 Ulice Nerudova 2 UPOZORNĚNÍ Tento dokument je součástí díla Hostivický uličník, které obsahuje úvodní

Více

ZE1ACZEZ06DT - 1. Testový sešit obsahuje 14 úloh. Pokyny pro vyplňování záznamového archu. Na řešení úloh máte 40 minut.

ZE1ACZEZ06DT - 1. Testový sešit obsahuje 14 úloh. Pokyny pro vyplňování záznamového archu. Na řešení úloh máte 40 minut. ZE1ACZEZ06DT Systémový projekt KVALITA I 2 A1 U1 Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání MOSTY A MĚSTA ZEMĚPIS ZŠ Testový sešit obsahuje 14 úloh. Na řešení úloh máte 40 minut. Odpovědi

Více

Dislokace Slavnosti piva 2015

Dislokace Slavnosti piva 2015 Dislokace Slavnosti piva 2015 218 Otta Kovařík Adamov 301 ICE - TECH International spol. s r.o. Lišov u Českých Budějovic Minipivovar Mostecký Kahan Most PRECIS HOLDING s.r.o. 5 306 DUDÁK - Měšťanský pivovar

Více

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL.

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. František II. (1792 1835) syn Leopolda II. zavedl policejní absolutismus a cenzuru. 1804 zanikla Svatá říše římská místo toho vzniklo Rakouské císařství

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl06 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30. 10. 2012 Třída: 4. - 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl06 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30. 10. 2012 Třída: 4. - 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl06

Více

Dislokace Slavnosti piva 2014

Dislokace Slavnosti piva 2014 Dislokace Slavnosti piva 2014 218 Otta Kovařík Rudolfov 301 Hokr Tomáš Štěkeň Jan Papula - Pivovarský dvůr Lipan Tábor minipivovar Mostecký Kahan s.r.o. Most Pekařství M+M Trhové sviny Petr Hartman - Vinařství

Více

39. zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec, dne 26.2.2014. 1) Schválení návrhové komise

39. zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec, dne 26.2.2014. 1) Schválení návrhové komise 39. zasedání Zastupitelstva města Jindřichův, dne 26.2.2014 1) Schválení návrhové komise návrhovou komisi ve složení: - Mgr. Jiří Tříska - mluvčí - Ing. Vlastislav Pecka - Ing. Karel Matoušek. 2) Schválení

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 01. Rozdělení a historie inž. staveb Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

.. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák )

.. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák ) .. kdož do krčmy chodí, častokrát se jemu přihodí, že se dozví příhody nějaké, a k tomu noviny také. ( Podkoní a žák ) Hospoda, hostinec, pohostinství, šenk, krčma, knajpa, putyka, pajzl, palírna, nálevna

Více

Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče. r u h ý

Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče. r u h ý Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče d r u h ý d í l KRN V Ahoj děti, dostal se vám do ruky druhý díl Dobrodružného průvodce Krnovem, který je zároveň i omalovánkou. Vybarvit si ho můžete podle

Více

Fyzikální procházka Prahou V

Fyzikální procházka Prahou V Fyzikální procházka Prahou V Tato procházka vznikla v rámci diplomové práce Fyzikální exkurze a procházky městem [1]. Tuto i další procházky budete moct najít na webových stránkách FyzWebu [2]. V průběhu

Více

Slavatové z Chlumu a Košumberka

Slavatové z Chlumu a Košumberka ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Slavatové z Chlumu a Košumberka Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Hospodářský rozvoj v českých zemích

Hospodářský rozvoj v českých zemích Hospodářský rozvoj v českých zemích Rozvoj vědy a technické vynálezy způsobily v průběhu 19. století mnoho změn v životě celé společnosti. Největší změny nastaly ve výrobě v průmyslu. Byly tak bouřlivé,

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

válka proudů střídavý x stejnosměrný

válka proudů střídavý x stejnosměrný válka proudů střídavý x stejnosměrný střídavý NIKOLA TESLA Teslův generátor na výstavě v roce 1893 Nikola Tesla (1856, Rakousko - 1943, New York) jednotka magnetické indukce tesla. pomník, představující

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_03_Josef Kajetán Tyl Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST Jižní Čechy - pracovní list Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 29. 1. 2013 Jméno autora:

Více

Seznam zastávek MHD České Budějovice zařazených do IDS JK

Seznam zastávek MHD České Budějovice zařazených do IDS JK Seznam zastávek MHD České Budějovice zařazených do IDS JK Obec Název zastávky Zóna Borek Borek 100 Borek Točna 100 Borek Rozcestí Úsilné 100 Boršov nad Vltavou Březí 100 Boršov nad Vltavou Jamné 100 Boršov

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 8. a 9. ročník Základní Dějepis Téma / kapitola Technický

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- revoluční rok 1848, technický a kulturní rozvoj, vznik Rakouska- Uherska.

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- revoluční rok 1848, technický a kulturní rozvoj, vznik Rakouska- Uherska. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.26.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

JOSEF HLÁVKA. Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner

JOSEF HLÁVKA. Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner JOSEF HLÁVKA Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner 126TERI 2013/2014 1 ŽIVOTOPIS rakousko-uherský, resp. český, architekt, stavební podnikatel a politik narozen 15. února 1831 v Přešticích zemřel

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

Ing. Karel Macků DOZORČÍ RADA Ing. Jiří Přibil, Ph.D. ŘEDITEL

Ing. Karel Macků DOZORČÍ RADA Ing. Jiří Přibil, Ph.D. ŘEDITEL MAS ČESKÁ KANADA o.p.s. SPRÁVNÍ RADA sektor jméno, příjmení organizace adresa telefon e-mail VS Ing. Karel Macků Mikroregion Dačicko Krajířova 27/I, 380 13 Dačice 602 168 795 starosta@dacice.cz VS Zdeňka

Více

Černínové z Chudenic v Jindřichově Hradci v letech 1693-1845

Černínové z Chudenic v Jindřichově Hradci v letech 1693-1845 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Černínové z Chudenic v Jindřichově Hradci v letech 1693-1845 ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Tento projekt

Více

Učebnice Alter Obrazy z novějších českých dějin Zápis z vyučovací hodiny:

Učebnice Alter Obrazy z novějších českých dějin Zápis z vyučovací hodiny: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_7 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_25_František Křižík Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2016

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2016 PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2016 Oddělení dozoru České Budějovice, Mánesova 3a, 370 01 České Budějovice, tel.

Více

LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH

LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH MOJE MĚSTO LIBEREC 26. ročník LIBEREC V EVROPSKÝCH DĚJINÁCH Název týmu: Škola: 1/ ALBRECHT Z VALDŠTEJNA a) Najděte dobový obraz Albrechta z Valdštejna, připojte ho k vypracování a napište autora. b) Najděte

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis Autor: Název školy: Mgr. Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/ 21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Procházka dávnými časy

Procházka dávnými časy Procházka dávnými časy Starý Jeneček Jeneček na polohopisném plánu z roku 1919 Když bylo kolem roku 1770 zavedeno stálé číslování domů, měl Jeneček, tehdy zvaný Malý Jenč, celkem asi 11 čísel popisných.

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044. ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7.

Více

Baroko a Jindřichův Hradec

Baroko a Jindřichův Hradec Baroko a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 3. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.1.213 3.1.213

Více

Zámecký mlýn, U Čtrnácti

Zámecký mlýn, U Čtrnácti Zámecký mlýn, U Čtrnácti Identifikační údaje Název mlýna Zámecký mlýn, U Čtrnácti Čp. 8 Ulice Pod hradem Lokalita (vesnice, Jindřichův Hradec město) PSČ 377 01 Okres Jindřichův Hradec Katastrální území

Více

ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ

ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ V Benešově byl proveden rozsáhlejší výběr než v jiných lokalitách. Objekty, u kterých jsme zjistili památkovou ochranu jsou odlišeny tučným písmem. Objekty, jejichž polohu jsme

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Kordovský Adolf

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Kordovský Adolf Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Kordovský Adolf (1926-1958) Prozatímní inventární seznam NAD č. 709 evidenční pomůcka č. 181 Šťovíček Jan Praha 1997 Ing. Adolf Kordovský (1886-1986)

Více

Přehled certifikovaných zařízení. Blansko. Boskovice. Budišov nad Budišovkou. Bystřany. České Budějovice. SENIOR centrum Blansko, p.o.

Přehled certifikovaných zařízení. Blansko. Boskovice. Budišov nad Budišovkou. Bystřany. České Budějovice. SENIOR centrum Blansko, p.o. Přehled certifikovaných zařízení Blansko SENIOR centrum Blansko, p.o. Pod Sanatorkou 2363/3, 678 01 Blansko Certifikát konzultováno ČALS pro domov se zvláštním režimem je platný do 17. března 2018 Boskovice

Více

CÍFKOVA VÁPENICE V LODĚNICI, ANEB CO JSME SI ZBOŘILI Cífka s factory for the manufacture of lime in Loděnice, or what we have we demolished

CÍFKOVA VÁPENICE V LODĚNICI, ANEB CO JSME SI ZBOŘILI Cífka s factory for the manufacture of lime in Loděnice, or what we have we demolished Katedra architektury Fakulta stavební ČVUT v Praze Petr Šimr simrpetr@fsv.cvut.cz Školitel: prof. Ing. arch. Petr Urlich, CSc. Situační schéma. Fotografie - květen 2012 CÍFKOVA VÁPENICE V LODĚNICI, ANEB

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie Jindřichův Hradec Sousoší Nanebevzetí Panny Marie sloup Nejsvětější trojice Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován

Více

CÍLOVÝ STAV. Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska.

CÍLOVÝ STAV. Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska. Zámek Hluboš CÍLOVÝ STAV Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska. Výše uvedené mimo jiné obnáší: náročnou rekonstrukci a opravy exteriéru i interiéru

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 4. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.4.213 3.4.213

Více

Ubytování pro zaměstnance resortu MO a civilní veřejnost

Ubytování pro zaměstnance resortu MO a civilní veřejnost U Prioru 8, Praha 6, 6 00, tel:+40 97 / fax: +40 97 8 Email: podatelna@svbf.cz, sekretariat@svbf.cz, Internet: www.svbf.cz Ubytování pro zaměstnance resortu MO a civilní veřejnost 48 49'9.858"N, 4 '40.07"E

Více

Obory Slavnosti piva 2012

Obory Slavnosti piva 2012 Obory Slavnosti piva 2012 01.00 Pivovary Banskobystrický pivovar, a.s. 974 05 Banská Bystrica BELTTON s.r.o. BOHEMIA REGENT a.s. Třeboň BONVER CZ, s.r.o. Zašová CZECH BREWMASTERS s.r.o. (Svitavský pivovárek

Více

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) Ústředí ČSSZ Adresa: Křížová 25, 225 08 Praha 5 Telefonní ústředna: +420 257 061 111 Adresa e-podatelny: posta@cssz.cz Regionální pracoviště ČSSZ (včetně Okresních

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky

Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Částka 6 Praha dne 12. června 2003 I. SDĚLENÍ MINISTERSTVA 58 Udělení souhlasu k provozování poštovních služeb 59 Vydání příležitostné poštovní známky Sport -

Více

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA II. POLOLETÍ 2015

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA II. POLOLETÍ 2015 PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA II. POLOLETÍ 2015 Oddělení dozoru České Budějovice, Mánesova 3a, 370 01 České Budějovice, tel.

Více

Přehled certifikovaných zařízení. Blansko. Boskovice. Budišov nad Budišovkou. Bystřany. České Budějovice. SENIOR centrum Blansko, p.o.

Přehled certifikovaných zařízení. Blansko. Boskovice. Budišov nad Budišovkou. Bystřany. České Budějovice. SENIOR centrum Blansko, p.o. Přehled certifikovaných zařízení Blansko SENIOR centrum Blansko, p.o. Pod Sanatorkou 2363/3, 678 01 Blansko Certifikát konzultováno ČALS pro domov se zvláštním režimem je platný do 17. března 2018 Boskovice

Více

Zpráva předsedy o činnosti HSL za období 2011-2013

Zpráva předsedy o činnosti HSL za období 2011-2013 Zpráva předsedy o činnosti HSL za období 2011-2013 Vážené kolegyně a kolegové, přestože je Historický spolek Liechtenstein, o. s. (HSL) dobrovolnou organizací lidí, kteří se zajímají o historii a odkaz

Více

Leopold I.Berchtold. MUDr. Olga Gimunová, Ph.D

Leopold I.Berchtold. MUDr. Olga Gimunová, Ph.D Leopold I.Berchtold MUDr. Olga Gimunová, Ph.D Rod hrabat Berchtoldů Berchtoldové přišli do našich zemí z Tyrolska. Šlechtický rod věrný Habsburkům. Prapředek Berchtoldů měl zasadit první smrtelnou ránu

Více

Sochy svatých v Jindřichově Hradci

Sochy svatých v Jindřichově Hradci Sochy svatých v Jindřichově Hradci Sochy Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Starck Jan David, firma ([1860] ) Inventář. NAD č. 274 evidenční pomůcka č.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Starck Jan David, firma ([1860] ) Inventář. NAD č. 274 evidenční pomůcka č. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Starck Jan David, firma ([1860] - 1949) Inventář NAD č. 274 evidenční pomůcka č. 103 Čakrtová Eva Praha 1949 Firma: J. D. Starck 1792-1885 Dolové

Více

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ODDĚLENÍ ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2015

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ODDĚLENÍ ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2015 PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ODDĚLENÍ ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2015 Oddělení dozoru České Budějovice, Mánesova 3a, 370 01 České Budějovice, tel. 387 722 393 dny

Více

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ Z JIHLAVY DO ZNOJMA A BRNA. na starých pohlednicích. Karel Černý František Gregor Martin Navrátil

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ Z JIHLAVY DO ZNOJMA A BRNA. na starých pohlednicích. Karel Černý František Gregor Martin Navrátil ŽELEZNIČNÍ TRATĚ Z JIHLAVY DO ZNOJMA A BRNA (s lokálkami Moravské Budějovice - Jemnice a Studenec-Velké Meziříčí) na starých pohlednicích Karel Černý František Gregor Martin Navrátil ZELEZNICNI t r a t

Více

Statistická ročenka půdního fondu České republiky

Statistická ročenka půdního fondu České republiky Statistická ročenka půdního fondu České republiky Český úřad zeměměřický a katastrální Praha 2005 ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ STATISTICKÁ ROČENKA PŮDNÍHO FONDU ČESKÉ REPUBLIKY Souhrnné výstupy

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 4 Ročník 2009 Praha 17. dubna 2009 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 8 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek Příloha Opatření

Více

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1)

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) V blízkosti brány do zámeckého parku, nedaleko od bývalého pivovaru, se nalézá dům č.2 komplex bývalého zahradnictví. Fotografie z roku 1996. Dům č.2, stejně tak

Více

STATISTICKÁ ROČENKA PŮDNÍHO FONDU ČESKÉ REPUBLIKY

STATISTICKÁ ROČENKA PŮDNÍHO FONDU ČESKÉ REPUBLIKY ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ STATISTICKÁ ROČENKA PŮDNÍHO FONDU ČESKÉ REPUBLIKY Souhrnné výstupy ze souboru popisných informací katastru nemovitostí České republiky se stavem ke dni 31. prosince

Více

Očekávaný výstup: Hodnocení:

Očekávaný výstup: Hodnocení: NÁRODNÍ DIVADLO Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_05 Tématický celek: Historie a umění Autor: Mgr. Gabriela Šišková

Více

Termín Místo konání a hostitelská vysoká škola Rektor-hostitel. Ivan Barančík

Termín Místo konání a hostitelská vysoká škola Rektor-hostitel. Ivan Barančík ČKR: SRK: KR: Zasedání rektorů přehled 1992-2015 (Stav k 4.6.2015) Česká konference rektorů Slovenská rektorská konference Klub rektorů českých a slovenských vysokých škol Termín Místo konání a hostitelská

Více

Urbanistický a stavební vývoj města Veselí nad Moravou

Urbanistický a stavební vývoj města Veselí nad Moravou Urbanistický a stavební vývoj města Veselí nad Moravou Předlokační podoba města Vznik města v poloze na ostrově v řece Moravě je nutno klást do období vrcholného středověku. V době předlokační existovala

Více

MĚSTO ŽIROVNICE V PROMĚNÁCH ČASU

MĚSTO ŽIROVNICE V PROMĚNÁCH ČASU MĚSTO ŽIROVNICE V PROMĚNÁCH ČASU Milí přátelé, město Žirovnice se rozkládá na pomezí Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce 567 m. Spolu s jednotlivými místními částmi (Cholunná, Štítné, Stranná, Litkovice,

Více

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy Lidice Strana 1 Základní údaje Status: obec Kraj: Středočeský Okres: Kladno Obec s rozšířenou působností a pověřená obec: Kladno Historická země: Čechy Katastrální území: Lidice Katastrální výměra: 4,74

Více

Přehled kulturních a sportovních akcí na rok 2018

Přehled kulturních a sportovních akcí na rok 2018 Přehled kulturních a sportovních akcí na rok 2018 Datum a čas Popis akce Pořadatel Místo konání 20.1.2018 ve 20.00 Sportovní bál, hraje Orchidea TJ Svatobor Hrádek 25.1.2018 v 16:30 Kadeřnické odpoledne

Více

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Barák v Příbrami Club Français Černohorský spolek v Praze

Více

DUM č. 4 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 4 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 4 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.09.2013 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky. Geografická charakteristika Jihočeského kraje

Více

Průvodní zpráva Zdice-Příbram

Průvodní zpráva Zdice-Příbram FAKULTA DOPRAVNÍ ČVUT V PRAZE, ÚSTAV DOPRAVNÍCH SYSTÉMŮ Průvodní zpráva Zdice-Příbram Matěj Mareš, Jiří Tylich 8/9 Demografické a socio-ekonomické souvislosti okolí tratě: Největším a zároveň nejdůležitějším

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

USNESENÍ Z 4. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA JINDŘICHŮV HRADEC KONANÉHO DNE

USNESENÍ Z 4. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA JINDŘICHŮV HRADEC KONANÉHO DNE USNESENÍ Z 4. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA JINDŘICHŮV HRADEC KONANÉHO DNE 27.02.2019 Usnesení číslo: 50/4Z/2019 Schválení návrhové komise a ověřovatelů zápisu V Jindřichově Hradci dne 28.2.2019 návrhovou

Více

Statistická ročenka půdního fondu České republiky

Statistická ročenka půdního fondu České republiky Statistická ročenka půdního fondu České republiky Český úřad zeměměřický a katastrální Praha 2009 český úřad zeměměřický a katastrální s t a t i s t i c k á r o č e n k a p ů d n í h o f o n d u č e s

Více

USNESENÍ Z 1. SCHŮZE RADY MĚSTA JINDŘICHŮV HRADEC KONANÉ DNE

USNESENÍ Z 1. SCHŮZE RADY MĚSTA JINDŘICHŮV HRADEC KONANÉ DNE Zveřejněna upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle platných právních předpisů USNESENÍ Z 1. SCHŮZE RADY MĚSTA JINDŘICHŮV HRADEC KONANÉ DNE 09.01.2019

Více

Obsah. Politický a společenský vývoj Plzně 31. Politický a společenský vývoj Tomáš Bernhardt 33

Obsah. Politický a společenský vývoj Plzně 31. Politický a společenský vývoj Tomáš Bernhardt 33 Úvod 16 Politický a společenský vývoj Plzně 31 Politický a společenský vývoj 1788-1848 Tomáš Bernhardt 33 Tvář m ěsta 38 Obyvatelstvo 51 Národnostní pom ěry 63 S polečnost 68 Významné úřady se sídlem v

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA největší město a zároveň hlavní město Praha ostatní větší města: Brno, Ostrava,

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH ZAŘÍZENÍ

SEZNAM AKREDITOVANÝCH ZAŘÍZENÍ MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ Aktualizace ke dni: 16.2011 SEZNAM AKREDITOVANÝCH ZAŘÍZENÍ Podle 17 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti

Více

ROTOPEDTOURS A PĚŠKOTOURS 2011 - výsledky

ROTOPEDTOURS A PĚŠKOTOURS 2011 - výsledky ROTOPEDTOURS A PĚŠKOTOURS 211 - výsledky NÁZEV ZAŘÍZENÍ POČET VĚK ÚČASTNÍKŮ NAJETÉ METRY NACHOZENÉ METRY Poř. ADRESA, KRAJ ÚČASTNÍKŮ od-do let číslo Praha ELPIDA PLUS, o.p.s., 1. Na Strži 4, Praha 4 Pankrác,

Více

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2017

PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2017 PLÁN KONZULTAČNÍCH DNŮ ÚZEMNÍCH ODDĚLENÍ DOZORU ODBORU VEŘEJNÉ SPRÁVY, DOZORU A KONTROLY MINISTERSTVA VNITRA I. POLOLETÍ 2017 Oddělení dozoru České Budějovice, Mánesova 3a, 370 01 České Budějovice, tel.

Více

Kraj Jihočeský Matematický klokan 2017 Kategorie Cvrček. 11 nejlepších řešitelů

Kraj Jihočeský Matematický klokan 2017 Kategorie Cvrček. 11 nejlepších řešitelů Kraj Jihočeský Matematický klokan 2017 Kategorie Cvrček 11 nejlepších řešitelů Jméno a příjmení Jakub Heriban Adam Karlíček Matěj Sedláček Matěj Klípa Lucie Kotilová Klára Hausdorf Jakub Tourek Miroslav

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2008 1. ZOO Praha 1,3 milionu (2.) 2. Pražský hrad 1,21milionu (1.) 3. Aquapalace Praha 760 tisíc

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více